FOK!forum / Ouder(s) / Het kleutertopic deel 35
NicolasJoywoensdag 17 augustus 2022 @ 00:44
Ze zijn zo leuk soms, onze kleuters O+ Een topic voor en door ouders van kinderen in de kleuterleeftijd. Voor het delen van ervaringen over school, poep, plas, zwemles, speelafspraakjes en heel veel meer!
NicolasJoywoensdag 17 augustus 2022 @ 00:46
Topic vol. :9 Leuk wel, nieuw topic, nieuwe kleuter! Vandaag wordt onze dame 4.

Net klaar met de cadeautjes inpakken, huis versieren en taart maken. *)
Vivwoensdag 17 augustus 2022 @ 01:26
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 00:46 schreef NicolasJoy het volgende:
Topic vol. :9 Leuk wel, nieuw topic, nieuwe kleuter! Vandaag wordt onze dame 4.

Net klaar met de cadeautjes inpakken, huis versieren en taart maken. *)
Gefeliciteerd en veel plezier! O+
Takkie88woensdag 17 augustus 2022 @ 05:16
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 00:46 schreef NicolasJoy het volgende:
Topic vol. :9 Leuk wel, nieuw topic, nieuwe kleuter! Vandaag wordt onze dame 4.

Net klaar met de cadeautjes inpakken, huis versieren en taart maken. *)
Gefeliciteerd met jullie S! O+
PKMwoensdag 17 augustus 2022 @ 06:22
Gefeliciteerd @NicolasJoy! *O*
lunapuellawoensdag 17 augustus 2022 @ 07:03
Gefeliciteerd NJ! *O*
littledrummergirlwoensdag 17 augustus 2022 @ 13:24
gefeliciteerd met de verse kleuter *O* binnenkort naar school :D, dat is weer een hele nieuwe wereld.
LaBelleFleur27woensdag 17 augustus 2022 @ 13:36
Gefeliciteerd NJ! *O*
renawoensdag 17 augustus 2022 @ 14:08
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2022 20:49 schreef FlyingFish het volgende:
Volgens mij wordt starten met zwemmen met 5+ jaar aangeraden omdat ze er eerder de spierkracht nog niet voor hebben, maar voordat ze echt watervrij zijn ben je al een tijdje verder, dus ik zou niet weten waarom je niet nu al zou kunnen starten. Daarnaast is dit ook enorm kindafhankelijk, een grote net 4-jarige heeft er waarschijnlijk al wel de kracht voor. Als er plek was geweest waren mijn meiden ook rond die leeftijd gestart. Nu starten ze (waarschijnlijk) na de vakantie zodra er een nieuwe groep start.
Nou wat jij zegt dacht ik dus ook, nu moet ik zeggen van de keren dat mijn man en ik zijn wezen zwemmen met haar dat ze al verdraaid wat zelfvertrouwen heeft bij het water, vandaar dat ik ergens ook wel denk dat dit een logische stap is nu.

@lunapuella , ik woon net buiten de Randstad en ik kon haar zo inschrijven, en het is ook een zwembad wat verder goed bekend staat, ik was ook wel verbaasd dat ik haar al kon opgeven :+

@Loj , mag ik vragen vanwaar de haat voor zwemles? Puur uit nieuwsgierigheid.

Ik ga het gewoon toch proberen en mocht ik het idee hebben dat het te vroeg is dan stellen we het uit, maar mijn gevoel zegt van niet eigenlijk. Als ik het vergelijk met mijn bonuskind op die leeftijd is ze al veel vrijer met water, maar we moeten maar eens zien hoe het in de praktijk gaat met een juf en andere kindjes er bij.

@NJ , van harte gefeliciteerd met jullie 4-jarige dochter!! *O*

@Takkie88 , fijne vakantie, hopelijk tankt ze wat bij qua kilootjes! Kan me voorstellen dat je er van baalt!
Nolitawoensdag 17 augustus 2022 @ 14:26
Gefeliciteerd NJ! *O*
gewoonmezelf87woensdag 17 augustus 2022 @ 14:28
Mijn oudste was 4.5 toen ze begon en mey 6.5 had ze A-B-C nu is ze bezig met zwemvaardigheid.

James gaat iets langzamer, we hebben veel geoefend dit jaar en misschien mag hij 3 sept afzwemmen, anders volgend seizoen (alleen buitenbad hier dus alleen van apr-sept zwemles
)
TolstoiFanwoensdag 17 augustus 2022 @ 15:48
NJ, gefeliciteerd met je kleuter en welkom hier!

Zwemles, we moeten Simon nog inschrijven. We twijfelen tussen 2 zwembaden. De ene komen alle klasgenootjes (en de hele wijk) ook op zwemles, is ook het dichtstbij. De andere heeft meer mogelijkheden en tijdstippen tot vrij zwemmen om bijv. extra te oefenen of om gewoon voor de leuk naar het zwembad te gaan.
gewoonmezelf87woensdag 17 augustus 2022 @ 17:47
Mijn persoonlijke ervaring is dat teveel bekende in de lesgroep afleiden, maar dat kan ook aan mijn kind liggen...
Lojwoensdag 17 augustus 2022 @ 18:12
quote:
7s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 14:08 schreef rena het volgende:

[..]
@:Loj , mag ik vragen vanwaar de haat voor zwemles? Puur uit nieuwsgierigheid.

Ik ga het gewoon toch proberen en mocht ik het idee hebben dat het te vroeg is dan stellen we het uit, maar mijn gevoel zegt van niet eigenlijk. Als ik het vergelijk met mijn bonuskind op die leeftijd is ze al veel vrijer met water, maar we moeten maar eens zien hoe het in de praktijk gaat met een juf en andere kindjes er bij.

Natuurlijk mag je dat vragen.
Beide jongens zijn gestart met 4j9m, omdat ik aan het water woon. De oudste heeft 2,5 jaar gedaan over zijn A en de middelste is nu al meer dan 3 jaar bezig voor zijn A.

Ik heb vooral een hekel aan de manier waarop er les wordt gegeven. Ik heb twee zwemscholen gehad en ik vind de leerkrachten niet pedagogisch, “je kan het niet dus je gaat geen stap vooruit”. Terwijl mijn kinderen juist groeien van complimenten en van iets boven hun niveau werken. Ik mis het kijken naar het individu en vanuit daar verder te werken.

De oudste is motorisch prima, maar heeft SI dus de prikkels waren teveel. De middelste heeft minder kracht en heeft langere tijd bij de fysio gelopen. Ze hebben dus beide hun eigen leerlijn en komen er wel… maar mijn ervaring is dat (de meeste) zwemleerkrachten weinig kunnen met differentiëren.

Oh en verder is het er warm, klam en veel was ;)
NicolasJoywoensdag 17 augustus 2022 @ 20:39
Wat een warm welkom bij de kleuters zo! Thanks @Viv @Takkie88 @PKM @lunapuella @littledrummergirl @LaBelleFleur27 @rena @Nolita @TolstoiFan O+

Vandaag al 'n intense dag achter de rug.. Verjaardag 's ochtends een klein beetje gevierd voordat we naar het werk gingen, fiets gegeven - zonder zijwieltjes - en naar de opvang. Daar hebben we afgesproken dat ze vandaag nog niet zou trakteren maar vrijdag; op haar laatste dag opvang. Vanmiddag bijtijds de meiden weer opgepikt en een beetje visite gehad. (Veel afzeggingen door zieken en corona last-minute, dus veel taart over waarschijnlijk..) Morgen vieren met de opa's en oma's. Dat nog even beperkter i.v.m. de gezondheidssituatie van m'n schoonmoeder. Dan vrijdag dus afscheid nemen op de opvang, zaterdag rustdag en zondag hét verjaardagsfeestje. (Ik was ~ 3 weken geleden jarig, Saar vandaag, m'n vrouw aanstaande vrijdag en de jongste dochter is over twee weken jarig, dus vieren we ook al een beetje..)

Blij als het weekend er op zit! Want dan... school!

Aanstaande maandag beginnen hier de scholen weer, dus vanaf dinsdag is mevrouw welkom om te komen wennen/meelopen/beginnen. De eerste week in principe alleen 's ochtends.. Hoe is jullie ervaring daarmee? Zijn ze al snel klaar om daar hele dagen van te maken?
TolstoiFanwoensdag 17 augustus 2022 @ 20:57
NJ, dat hangt echt van je kleuter af. Simon begon vorig schooljaar meteen op dag 1 hele dagen en dat ging goed. Onze school deed niet aan wennen voor zomerkindjes, maar je mocht je kleuter natuurlijk naar eigen inzicht thuis houden. Ja, hij was wel flink moe, zeker aan het eind van de week, dus de eerste weken hebben we de weekenden rustig gehouden. Ik geloof dat wij hem uiteindelijk 1 keer op een vrijdag hebben tuis gehouden vanwege te moe.

Ik zou zeggen, gewoon proberen en je merkt het vanzelf.
Lojwoensdag 17 augustus 2022 @ 21:24
Ik ben benieuwd NJ! Hier mag ze vanaf maandag gewoon starten. Ik denk dat ik haar woensdag even thuis hou, want ze moet dinsdag ook naar de bso (en vrijdag moeten wij werken, dus dan kan ze niet thuis blijven ;) )
Oh en ik hoor hier nog niet helemaal, Li hoort er over precies 2 weken helemaal bij!
Gogo83woensdag 17 augustus 2022 @ 21:28
Gefeliciteerd NJ!

T. is vanaf het begin hele dagen naar school gegaan (geen continurooster, dus 2 korte dagen en 3 lange). Volgens mij heb ik hem een keer een dag thuis gehouden wegens moe. Wel is hij pas na zes weken voor het eerst naar de BSO gegaan. Die was eerst dicht, en ik had toen verlof van J. Toen de BSO weer open ging zijn we begonnen met twee dagen BSO en na een paar weken drie dagen.
TolstoiFanwoensdag 17 augustus 2022 @ 21:42
Wel of geen BSO zal inderdaad ook wel een rol spelen bij het wennen en moe zijn.
Nazilwoensdag 17 augustus 2022 @ 21:52
NJ van harte gefeliciteerd!
Mijn zoon is van een week later en ging gelijk hele dagen (continurooster, tot 2 uur) naar school+1 of 2 dagen bso. Eerste weken wat heftig, maar hij zat er snel in en had snel door welke dag het was en waar hij dan naar toe ging.

Zondag vieren wij z’n 6e verjaardag O+ Hij heeft er zo’n zin in. Hij moet wel echt een Pokemon kaartenboekje krijgen vond hij, want zijn mapje zat vol. Moest ik wel voor zorgen. En pokemonknuffels. Ik heb online een lijstje aangemaakt en daardoor krijgt hij ook echt z’n lievelingsdingen. Elke week moest er wel wat bij op dat lijstje :')

Vorige week heeft hij een zonnesteek opgelopen. 2 dagen alleen maar overgeven, dag en nacht. Hij voelde zich zo belabberd, erg zielig. Daarna nog wat dagen dat eten hem totaal niet smaakte, zelfs snoep niet. Pas vandaag begint z’n eetlust terug te komen. Gelukkig bleef hij wel heel veel drinken. Veel kwam er uit, maar er bleef ook wel wat zitten dat ik mij niet heel veel zorgen heb gemaakt met overgeven en 33 graden.
Nolitawoensdag 17 augustus 2022 @ 22:27
Oef wat naar Nazil, gelukkig gaat het nu de goede kant op.

Hier ook een kleuter die 6 dagen voor einde zomervakantie jarig was. Ze ging meteen hele dagen + 2x BSO. (Woensdag halve dag en op vrijdag vrij). Dat ging helemaal prima, maar ze is niet moe te krijgen. :N Onvoorstelbaar en ook niet altijd fijn / handig.

Wij moeten ons gaan voorbereiden op haar eerste kinderfeestje. Ik wil het op een vrijdag plannen tussen 11:00-14:00..Leek mij wel handig met de op vrijdag vrije kleuters. Ben benieuwd hoe ik dat hele feestje organiseren ga ervaren. :+
Quoiwoensdag 17 augustus 2022 @ 23:13
Welkom @NicolasJoy en gefeliciteerd alsnog!

@Nazil Max heeft ook vaak op die manier last van de warmte. Gelukkig dit jaar niet. Hopelijk lekker hersteld voor zijn verjaardag. Bijna zover!

Wij zitten deze week op de camping in een luxe tent (met eigen wc). En Max is vannacht gaan slapen met zo'n onderbroek met sensor erin. Hij was al tijden weer aan het bedplassen en thuis was dat nog wel te doen, alleen hier..... pfffft. We gaan failliet aan wasmunten, elke dag eentje. Dus via marktplaats maar zo'n set gekocht met onderbroekjes met sensors. Speciaal voor diep-slapende kinderen - want dat is 'ie - met een piepje én een trilding onder zijn kussen. Ben benieuwd hoe het gaat.
FlyingFishdonderdag 18 augustus 2022 @ 02:00
Hier was dat een wonderding Quoi! Hopelijk bij jullie ook een succes!

Hier begon zoon ook met halve dagen en na de eerste week werd dat al uitgebreid naar gewone dagen. BSO zijn we bewust pas een jaar later mee gestart. Zeker de eerste tijd was hij doodmoe vanuit school. De meiden waren meer Duracell konijntjes. Maar die waren al twee maanden voor hun verjaardag regelmatig bij de kleuterklas wat steeds langer werd, en zijn vlak voordat ze officieel mochten al fulltime gegaan. Kortom, kijk gewoon even hoe het gaat en regel eventueel een andere vorm van opvang. En zorg vooral dat ze na schooltijd niets hoeft voorlopig. Niets mis met doelloos tv kijken na school de eerste tijd, daar rusten ze ook van uit.
littledrummergirldonderdag 18 augustus 2022 @ 07:16
hier meteen volle dagen continue rooster naar school, een maand later zijn we ook met twee dagen bso erbij gestart. Ging eigenlijk gewoon meteen goed, maar hij was ook gewend om vier dagen in de week naar de kinderopvang te gaan, dat verschilt denk ik wel met kindjes die tot vier jaar thuis zijn, hij was die drukke dagen vol structuur en prikkels al wel gewend.
Nazildonderdag 18 augustus 2022 @ 07:55
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 23:13 schreef Quoi het volgende:
Welkom @:NicolasJoy en gefeliciteerd alsnog!

@:Nazil Max heeft ook vaak op die manier last van de warmte. Gelukkig dit jaar niet. Hopelijk lekker hersteld voor zijn verjaardag. Bijna zover!

Wij zitten deze week op de camping in een luxe tent (met eigen wc). En Max is vannacht gaan slapen met zo'n onderbroek met sensor erin. Hij was al tijden weer aan het bedplassen en thuis was dat nog wel te doen, alleen hier..... pfffft. We gaan failliet aan wasmunten, elke dag eentje. Dus via marktplaats maar zo'n set gekocht met onderbroekjes met sensors. Speciaal voor diep-slapende kinderen - want dat is 'ie - met een piepje én een trilding onder zijn kussen. Ben benieuwd hoe het gaat.
Hopelijk helpt dat bedplasalarm! Wij hadden op vakantie in het washok een gratis wasmachine tot onze beschikking. Dankbaar gebruik van gemaakt toen l in z'n broek plaste van angst omdat hij achterna gezeten werd door een hond.
TolstoiFandonderdag 18 augustus 2022 @ 08:15
@Quoi, hoe is het gegaan vannacht?

Hoeveel snoepen jullie kleuters (als in snoepjes, chocolade, chips,koekjes enz.)? Wij (eigenlijk vooral ik) ben daar redelijk terughoudend in, maar merk dat Simon er steeds vaker om vraagt en dat mijn wellicht starre houding daarin mogelijk ook niet helpt :@ :@ :@ .

Qua drinken drinkt hij ook nog steeds voornamelijk water, thee en melk. Tijdens de vakantie heeft ie wel regelmatig zo'n pakje voor onderweg gehad. Het liefst zou Simon ook elke dag alleen maar limonade e.d. drinken en snoepen, maar ik wil liever niet dat hij went aan die zoete smaken.
En ja, ik ben me bewust dat ik het op latere leeftijd niet (meer) kan controleren en dat ie dan mogelijk doorschiet naar de andere kant. Ik merk dat ik ik het lastig vind om dat los te laten :@ :@ :@ :@ :@

Ik ben zelf niet zo'n snoeperd en drink sinds een aantal jaar ook eigenlijk voornamelijk water. Als ik eens iets anders drink, vind ik het vaak echt zo vies zoet en voel ik me vaak daarna opgeblazen, dus blijf het vaak bij water.
Vivdonderdag 18 augustus 2022 @ 08:30
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 08:15 schreef TolstoiFan het volgende:
Hoeveel snoepen jullie kleuters (als in snoepjes, chocolade, chips,koekjes enz.)?
Sinds wij in Zweden wonen, hebben wij de lokale traditie van lördagsgodis geadopteerd (door ons Snoepzaterdag genoemd).

Leuk artikel hierover:
https://www.bbc.com/workl(...)nly-candy-tradition#

Dus ze eet dat alleen op zaterdag, meestal als toetje na het avondeten. Een half uurtje smikkelen en de rest van de week vraagt ze er niet om. _O_

Ze praat alsnog wel veel over snoep, maar dan omdat ze uitkijkt naar Snoepzaterdag. :')
Nazildonderdag 18 augustus 2022 @ 08:44
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 08:15 schreef TolstoiFan het volgende:
@:Quoi, hoe is het gegaan vannacht?

Hoeveel snoepen jullie kleuters (als in snoepjes, chocolade, chips,koekjes enz.)? Wij (eigenlijk vooral ik) ben daar redelijk terughoudend in, maar merk dat Simon er steeds vaker om vraagt en dat mijn wellicht starre houding daarin mogelijk ook niet helpt :@ :@ :@ .

Qua drinken drinkt hij ook nog steeds voornamelijk water, thee en melk. Tijdens de vakantie heeft ie wel regelmatig zo'n pakje voor onderweg gehad. Het liefst zou Simon ook elke dag alleen maar limonade e.d. drinken en snoepen, maar ik wil liever niet dat hij went aan die zoete smaken.
En ja, ik ben me bewust dat ik het op latere leeftijd niet (meer) kan controleren en dat ie dan mogelijk doorschiet naar de andere kant. Ik merk dat ik ik het lastig vind om dat los te laten :@ :@ :@ :@ :@

Ik ben zelf niet zo'n snoeperd en drink sinds een aantal jaar ook eigenlijk voornamelijk water. Als ik eens iets anders drink, vind ik het vaak echt zo vies zoet en voel ik me vaak daarna opgeblazen, dus blijf het vaak bij water.
Na school 5 snoepjes (dat wil zeggen vaak uit zo'n haribo zak, dus 5 beertjes, of 5 colaflesjes ofzo) in het weekend iets meer maar niet veel. 's ochtends sowieso geen snoep. Koekjes/chocolade/chips geeft hij niks om dus dat eet hij nooit. Drinken voornamelijk flink verdunde ranja. Echt minilaagje in het glas en dan helemaal tot bovenaan aanvullen met water. Ik ben zelf wel een flinke snoeperd :@
Tink89donderdag 18 augustus 2022 @ 09:11
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 08:15 schreef TolstoiFan het volgende:
@:Quoi, hoe is het gegaan vannacht?

Hoeveel snoepen jullie kleuters (als in snoepjes, chocolade, chips,koekjes enz.)? Wij (eigenlijk vooral ik) ben daar redelijk terughoudend in, maar merk dat Simon er steeds vaker om vraagt en dat mijn wellicht starre houding daarin mogelijk ook niet helpt :@ :@ :@ .

Qua drinken drinkt hij ook nog steeds voornamelijk water, thee en melk. Tijdens de vakantie heeft ie wel regelmatig zo'n pakje voor onderweg gehad. Het liefst zou Simon ook elke dag alleen maar limonade e.d. drinken en snoepen, maar ik wil liever niet dat hij went aan die zoete smaken.
En ja, ik ben me bewust dat ik het op latere leeftijd niet (meer) kan controleren en dat ie dan mogelijk doorschiet naar de andere kant. Ik merk dat ik ik het lastig vind om dat los te laten :@ :@ :@ :@ :@

Ik ben zelf niet zo'n snoeperd en drink sinds een aantal jaar ook eigenlijk voornamelijk water. Als ik eens iets anders drink, vind ik het vaak echt zo vies zoet en voel ik me vaak daarna opgeblazen, dus blijf het vaak bij water.
Mijn peuter-bijnakleuter mag elke dag iets lekkers. Soms een babybel of een plakje kaas, soms een paar berenchipjes, soms twee paaseitjes... Het gaat meestal zo:
O: brood of crackers met eerst wat gezonds en dan als ze wil nog wat minder gezonds op de volgende. Water of thee of wat vruchtensap. Vaak een gekookt eitje erbij, die eet ze namelijk wél goed :D
T: water, fruit, soms iets van een soepstengel
L: zie O, soms komen we bij de winkel en mag ze iets als een kaasbroodje ofzo uitkiezen of maken we knakworstjes bij het brood of halen we visfrietjes bij de viskar. Overigens geen chocoladecroissantje, want daar eet ze de chocolade uit en dan kan ik de rest weggooien. Water of thee, sap vind ik één keer per dag wel genoeg.
T: iets lekkers. Dat kan een chocolaatje zijn, of een plakje kaas, of een klein bakje chips (1-2 keer per week ofzo) of een soepstengel met kruidenkaas om in te soppen, of een pakje van die lu crackertjes... Water of we maken een beetje dunne ranja of een smoothie.
D: in principe wat de pot schaft. Ze krijgt op haar bord een redelijke portie en moet alles proeven. Bord hoeft niet leeg. Toetje is of een waterijsje of iets van yoghurt of vla. En water of watermetfruit.

Conclusie: ik ben niet zo strikt, maar mijn kind houdt niet echt van snoep en koek. Wel van chocolade :D Dat heeft ze niet van mij (zie onderschrift).

Ik vind elke dag standaard snoep ook niet per se nodig, wil mijn kinderen vooral meegeven dat andere dingen ook heel lekker zijn. Maar ik roep ook niet rigoreus nee en laat mijn kinderen vooral zelf nadenken over of ze er echt trek in hebben. Probeer het op die manier geen automatisme te laten worden ofzo.

Mijn moeder was vroeger heel strikt (elke dag 1 snoepje uit school en verdere honger moest wachten tot het avondeten), met als resultaat dat de grootste snoepjes door ons als eerste uit de pot gepakt werden en ik - zodra ik zakgeld kreeg of eens alleen thuis mocht blijven - alles ging eten wat los en vast zat, want dat mocht nooit en ik heb dus nooit leren aanvoelen wanneer ik geen trek meer had.
Quoidonderdag 18 augustus 2022 @ 09:54
Wij zijn gruwelijk makkelijk met alles (misschien wel té) en ik zou dus ook geen opsomming kunnen geven. Gelukkig is het geen zoetekauw.

Nou, de camping weet dat we een plaswekker hebben hoor :D Hij werd er de eerste keer (0:30) dus gewoon NIET van wakker. Zelf dus maar uitgezet en toen was ie al nat. Misschien moeten we (naast het trilding) nog iets anders introduceren? Een hamer ofzo.

Tweede moment (7:30) werkte het wel!

We moeten dus weer wassen vandaag, maar er is progressie.

En nu ga ik schilderen. Iets met camping en activiteiten (ook voor volwassenen).
littledrummergirldonderdag 18 augustus 2022 @ 11:51
ons kind is geen zoetekauw :N lust geen chocolade en bijna geen snoep (alleen spekjes en soms wat likjes van een lolly ofzo). Wel is hij verzot op popcorn, dus dat eet ie vrijwel elke dag na school (zon laag kinderschaaltje van de ikea). Nu is popcorn niet rete ongezond dus daar maar ik me niet zo'n zorgen om. Daarnaast wil hij t liefste alles zonder beleg (brood, crackers, rijstwafels) hij is nogal stoïcijns :D . Verder drinkt ie een combi van melk, water en diksap.
Lemijndonderdag 18 augustus 2022 @ 11:59
Dat klinkt me als muziek in de oren. Jacob praat de halve dag over snoep, iets lekker, lekkere trek, et cetera. Een staart krijg ik ervan. Net als dat gedoe over of hij niet minder heeft dan ik, en altijd het grootste stuk wil en het volste glas. Als hij veel krijgt wil hij meer, en als er niks is wil hij toch. Dus geen strategie op te maken. Van mij mag hij best soms wat lekkers maar een beetje normaal graag.

We hadden heel lang een snoepjesbakje waar ik elke ochtend 2 snoepjes in deed voor de hele dag. Die at hij meestal op voor het ontbijt. Prima. Dan snapte hij dat het onderdeel snoep was afgevinkt (zoals de snoepzaterdag van Zweden). Maar dan kan je na het ontbijt gelijk vragen 'gaan we al thee drinken?' en dan de thee laten staan en wel een koekje eten. En bij het boodschappen doen vragen om een ijsje. En voor de zekerheid nog 10x vragen of er nog een uitzondering op de regel mogelijk is vandaag. Enzovoort. Ik heb in ieder geval het snoepjesbakje afgeschaft en ook gezegd dat meer gezeur leidt tot minder lekkers, maar de behoefte blijft onverminderd aanwezig. Hij eet ook een hoop dus het is geen verkapte honger of zo.
littledrummergirldonderdag 18 augustus 2022 @ 12:28
hier wordt overigens wel alsnog de hele dag om dat bakje popcorn gezeurd hoor, met allerhande strategieën " mag ik het als ontbijt, mag ik het als beloning dat ik mijn melk heb opgedronken, mag ik het omdat het vandaag een hele speciale donderdag is? ik moet het nu, anders mag je niet meer op mijn kinderfeestje komen :( "


die laatste is mn lievelings :D
Quoidonderdag 18 augustus 2022 @ 12:39
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 11:59 schreef Lemijn het volgende:
Dat klinkt me als muziek in de oren. Jacob praat de halve dag over snoep, iets lekker, lekkere trek, et cetera. Een staart krijg ik ervan. Net als dat gedoe over of hij niet minder heeft dan ik, en altijd het grootste stuk wil en het volste glas. Als hij veel krijgt wil hij meer, en als er niks is wil hij toch. Dus geen strategie op te maken. Van mij mag hij best soms wat lekkers maar een beetje normaal graag.

We hadden heel lang een snoepjesbakje waar ik elke ochtend 2 snoepjes in deed voor de hele dag. Die at hij meestal op voor het ontbijt. Prima. Dan snapte hij dat het onderdeel snoep was afgevinkt (zoals de snoepzaterdag van Zweden). Maar dan kan je na het ontbijt gelijk vragen 'gaan we al thee drinken?' en dan de thee laten staan en wel een koekje eten. En bij het boodschappen doen vragen om een ijsje. En voor de zekerheid nog 10x vragen of er nog een uitzondering op de regel mogelijk is vandaag. Enzovoort. Ik heb in ieder geval het snoepjesbakje afgeschaft en ook gezegd dat meer gezeur leidt tot minder lekkers, maar de behoefte blijft onverminderd aanwezig. Hij eet ook een hoop dus het is geen verkapte honger of zo.
Wij doen hetzelfde met een snoepbakje. 's Ochtends één snoepje daaruit en dat zijn dan stiekem van die vitamine Minions >:)

Verder zeurt ie dan even en dan zeg ik: 's ochtends geen snoep. 's Middags is hij het alweer vergeten en eet 'ie liever een appel/banaan/koekje.

Scheelt ook dat we niks in huis hebben verder.
Quoivrijdag 19 augustus 2022 @ 12:21
Nacht 2 met plaswekker: schone onderbroek en schoon beddengoed. Alleen wakker worden van het luchtalarm: no way :') :D

Maken wij hem dus wakker en na 100x vragen drukt hij dat ding uit (gaat naar de wc en maakt zijn pasje af ^O^ )
PKMvrijdag 19 augustus 2022 @ 12:29
Haha @TolstoiFan ik denk niet dat je starre houding de reden is van het gezeur om snoep. ;)

Vroeger kon ik de hagelslag niet eens meer in de lage kast houden of hij ging ineens snoepen. De snoeppot staat nou al een ruime maand in de lage kast en dit heeft nog niet voor problemen gezorgd. :D

Hij krijgt weleens snoepjes. Meestal drie, soms meer, alleen 's middags. Zijn zusje mag er 1, maar die ziet dat geloof ik als 1 hand. Ik ben er niet zo streng in maar probeer wel om het aantal eetmomenten te beperken tot 7.
Tweedledeevrijdag 19 augustus 2022 @ 13:01
Ik ben heel blij dat mup geen snoep lust, ze probeert het soms als ze iets als traktatie heeft gekregen, maar het belandt steevast in de prullenbak. Ik hou zelf ook niet van die chemische dingen. Chocolade is ze ook geen mega fan van, koekjes en chips wel, dus dat mag ze om half 4 en voor de rest niet. Nooit gezeur om verder, alleen heel vaak de vraag hoeveel minuten het nog duurt tot het half 4 is :’)
Tweedledeevrijdag 19 augustus 2022 @ 13:04
Wat fijn @Quoi dat het een droge nacht was! Op naar de volgende!
TolstoiFanvrijdag 19 augustus 2022 @ 14:02
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 11:59 schreef Lemijn het volgende:
Dat klinkt me als muziek in de oren. Jacob praat de halve dag over snoep, iets lekker, lekkere trek, et cetera. Een staart krijg ik ervan. Net als dat gedoe over of hij niet minder heeft dan ik, en altijd het grootste stuk wil en het volste glas. Als hij veel krijgt wil hij meer, en als er niks is wil hij toch. Dus geen strategie op te maken. Van mij mag hij best soms wat lekkers maar een beetje normaal graag.

We hadden heel lang een snoepjesbakje waar ik elke ochtend 2 snoepjes in deed voor de hele dag. Die at hij meestal op voor het ontbijt. Prima. Dan snapte hij dat het onderdeel snoep was afgevinkt (zoals de snoepzaterdag van Zweden). Maar dan kan je na het ontbijt gelijk vragen 'gaan we al thee drinken?' en dan de thee laten staan en wel een koekje eten. En bij het boodschappen doen vragen om een ijsje. En voor de zekerheid nog 10x vragen of er nog een uitzondering op de regel mogelijk is vandaag. Enzovoort. Ik heb in ieder geval het snoepjesbakje afgeschaft en ook gezegd dat meer gezeur leidt tot minder lekkers, maar de behoefte blijft onverminderd aanwezig. Hij eet ook een hoop dus het is geen verkapte honger of zo.
Zooooo herkenbaar dat van het meeste/volste/grootste willen. En indien Simon dat niet krijgt, vreselijke stampij maken en verongelijkt roepen "dat is niet eerlijk". Echt om gek van te worden hoe vaak per dag er wel iets niet eerlijk is. Ik roep wel eens "de wereld ís ook niet eerlijk" :+ .
We proberen wel eens wat bescheidenheid bij te brengen, maar die boodschap is nog niet aan hem besteed.

Simon eet ook veel. Soms heeft ie gewoon lekkere trek. Hij zegt dan zoooooo'n honger te hebben en ik zeg dan dat ik wel een boterham voor hem ga smeren en dan antwoordt hij "nee, ik heb honger in een snoepje/ijs/chocolade". :')
TolstoiFanvrijdag 19 augustus 2022 @ 14:07
quote:
3s.gif Op vrijdag 19 augustus 2022 12:29 schreef PKM het volgende:
Haha @:TolstoiFan ik denk niet dat je starre houding de reden is van het gezeur om snoep. ;)

Vroeger kon ik de hagelslag niet eens meer in de lage kast houden of hij ging ineens snoepen. De snoeppot staat nou al een ruime maand in de lage kast en dit heeft nog niet voor problemen gezorgd. :D

Hij krijgt weleens snoepjes. Meestal drie, soms meer, alleen 's middags. Zijn zusje mag er 1, maar die ziet dat geloof ik als 1 hand. Ik ben er niet zo streng in maar probeer wel om het aantal eetmomenten te beperken tot 7.
Bij ons staat de pot met drop redelijk bereikbaar. Ik houd zelf niet zo van drop, manlief eet het vooral bij keelpijn en verkouden. Op een gegeven moment zat er dropjes in van mannetjes. Manlief wilde 's avonds een dropje nemen en vond een dropmannetje zonder hoofd. OK, misschien foutje in de fabriek. Paar dagen later vond hij meerdere dropmannetjes zonder hoofd. Had Simon dus de hoofden afgebeten en de rest terug gedaan, want dat valt niet op dan. Hij had het wc-krukje erbij gepakt en kon daardoor net bij de pot.
Stiekem hebben we daar wel om gelachen.
TolstoiFanvrijdag 19 augustus 2022 @ 14:08
Simon kan dus rustig 45 minuten op een lolly sabbelen, dan heb ik liever dat ie een snoepje sneller opeet.
NicolasJoyvrijdag 19 augustus 2022 @ 22:08
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 20:57 schreef TolstoiFan het volgende:
NJ, dat hangt echt van je kleuter af. Simon begon vorig schooljaar meteen op dag 1 hele dagen en dat ging goed. Onze school deed niet aan wennen voor zomerkindjes, maar je mocht je kleuter natuurlijk naar eigen inzicht thuis houden. Ja, hij was wel flink moe, zeker aan het eind van de week, dus de eerste weken hebben we de weekenden rustig gehouden. Ik geloof dat wij hem uiteindelijk 1 keer op een vrijdag hebben tuis gehouden vanwege te moe.

Ik zou zeggen, gewoon proberen en je merkt het vanzelf.
Hier dus een hele andere indeling voor de zomerkindjes. Gewoon echt de eerste dag niet welkom en in principe halve dagen.. Maar goed, biedt perspectief dit!
quote:
1s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 21:24 schreef Loj het volgende:
Ik ben benieuwd NJ! Hier mag ze vanaf maandag gewoon starten. Ik denk dat ik haar woensdag even thuis hou, want ze moet dinsdag ook naar de bso (en vrijdag moeten wij werken, dus dan kan ze niet thuis blijven ;) )
Oh en ik hoor hier nog niet helemaal, Li hoort er over precies 2 weken helemaal bij!
Spannend ook Loj! En Li soort van zindelijk nu, geruststelling!!

Hier geen bso aanwezig helaas, dus we zijn zelf onze roosters aan het omgooien. :9
NicolasJoyvrijdag 19 augustus 2022 @ 22:13
Dank voor alle reacties trouwens! Toch ergens gek dat ze hier dan zo voorzichtig beginnen.. Maar ja, wie weet valt het heel hard mee en mag ze al snel meer! We gaan het meemaken en hebben anders de komende week lekker veel tijd samen. O+ Sowieso veel onrust nu deze dagen.. Woensdag jarig, visite, donderdag visite, vandaag afscheid en feestje op de opvang, zondag hét verjaardagsfeestje. Die zijn hier helemaal de weg kwijt na het weekend. :+
Vivvrijdag 19 augustus 2022 @ 22:42
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2022 11:59 schreef Lemijn het volgende:
Net als dat gedoe over of hij niet minder heeft dan ik, en altijd het grootste stuk wil en het volste glas.
ZZ doet dat ook, en roept dan: ík moet nog groeien hè?
:')
FlyingFishzaterdag 20 augustus 2022 @ 00:01
Wij hadden hier weinig gezeur over snoep: mocht alleen in het weekend. Maar toen kwamen ze met vriendjes langs of vriendjes die hier kwamen spelen. Sindsdien is het gezeur begonnen, maar vergeleken bij andere kinderen lijkt het nog mee te vallen. In het weekend soms een bakje chipjes (meestal op filmavond) en af en toe een snoepje en om de dag een Liga oid. Man en ik zijn enorme snoeperds en mijn kinderen hebben een zesde zintuig daarvoor ofzo. Ik heb iig wel geleerd dat het sowieso vragen om gezeur is als er iets lekkers/leuks ergens in het zicht ligt.

Van Em’s beste vriendinnetje kregen ze na het spelen ook altijd snoepjes. De ene keer een snoeparmbandje of lolly, maar ook gevulde zakjes met meerdere snoepjes, en dan hoorde ik dat ze daar ook al chocolade en koek hadden gegeten… die gingen thuis dus gewoon in onze ‘lekkere dingen’-trommel.

Limonade is hier overigens nog steeds alleen in het weekend (als ze er om vragen, gebeurt bijna nooit omdat de oudste er niet van houdt), verder alleen water en melk. En in het weekend soms chocomelk.
Quoizaterdag 20 augustus 2022 @ 08:10
Nacht 3 en alles droog zonder dat het alarm ging. De sensor lag naast hem, van de onderbroek af :o Hoe dan?

Afijn, weer progressie.

We gaan hier onze laatste volledige kampeerdag in hier. Bizar, zo kort op de eerste schooldag. We gaan echt morgen naar huis en maandag wandelt hij groep 3 binnen. Maar goed, het ging even niet anders dit jaar. Het komt allemaal nét uit, want maandag wandel ik dan ook weer het ziekenhuis binnen. En dat is dit weekje even ver weg geweest :)
Lojzaterdag 20 augustus 2022 @ 08:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2022 22:13 schreef NicolasJoy het volgende:
Dank voor alle reacties trouwens! Toch ergens gek dat ze hier dan zo voorzichtig beginnen.. Maar ja, wie weet valt het heel hard mee en mag ze al snel meer! We gaan het meemaken en hebben anders de komende week lekker veel tijd samen. O+ Sowieso veel onrust nu deze dagen.. Woensdag jarig, visite, donderdag visite, vandaag afscheid en feestje op de opvang, zondag hét verjaardagsfeestje. Die zijn hier helemaal de weg kwijt na het weekend. :+
Ik snap het voorzichtig beginnen ook wel hoor! Ik had twee jaar geleden de kleuters en het was voor mij echt heel heftig de eerste dag. Ik had geen tijd om de 6 nieuwe kinderen gerust te stellen en te troosten. Maar het is goed gekomen hoor ;)

Li start in een groep met 14 nieuwe kleuters, allemaal jarig tussen juni en oktober. Dus dat is natuurlijk al anders.
Lojzaterdag 20 augustus 2022 @ 08:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2022 08:10 schreef Quoi het volgende:
Nacht 3 en alles droog zonder dat het alarm ging. De sensor lag naast hem, van de onderbroek af :o Hoe dan?

Afijn, weer progressie.

We gaan hier onze laatste volledige kampeerdag in hier. Bizar, zo kort op de eerste schooldag. We gaan echt morgen naar huis en maandag wandelt hij groep 3 binnen. Maar goed, het ging even niet anders dit jaar. Het komt allemaal nét uit, want maandag wandel ik dan ook weer het ziekenhuis binnen. En dat is dit weekje even ver weg geweest :)
En fijn van de droge onderbroeken en de vakantie!
En groep 3! Zo leuk! Over een jaar is er echt niets kleuterigs meer aan :)
En jij weer sterkte!
Gogo83zaterdag 20 augustus 2022 @ 09:37
Groep 3, wow! Hoe gaat het @Quoi? Weer op naar een volgende horde die je moet nemen?

Hier is onze vakantie pas net begonnen, wij hebben nog twee weken. En ik zie er voor het eerst een beetje tegenop. :@
gewoonmezelf87zaterdag 20 augustus 2022 @ 09:51
Hier start maandag ook alles weer en heel eerlijk... ik hang de vlag uit... Ze maken continue elkaar het leven zuur, om elke ademhaling is er ruzie, inmiddels alles wel geprobeerd denk ik, Hoop dat regelmaat de rust terugbrengt.

Hier dus ook een meneertje naar groep 3... :X hij is er onwijs aan toe en tegelijk denk ik, je bent pas 5 hoor... kap eens ff :+

Maar goed mijn oudste gaat naar groep 5 en die is ook pas net geboren voor mijn gevoel...
Quoizaterdag 20 augustus 2022 @ 10:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2022 09:37 schreef Gogo83 het volgende:
Groep 3, wow! Hoe gaat het @:quoi? Weer op naar een volgende horde die je moet nemen?

Hier is onze vakantie pas net begonnen, wij hebben nog twee weken. En ik zie er voor het eerst een beetje tegenop. :@
Ik ben OK. Wel crappy na de operatie qua energielevel en dat is wennen tijdens een vakantie. Blij dat school weer begint, ook voor Max. Voor mij komen er helaas nog een aantal hobbels aan: bestralen in september en vanaf oktober nog eens aan de chemo's voor een half jaar. Wel in tabletvorm, milder (mijn haar blijft groeien!) en puur preventief om te zorgen dat het gewoon nooit meer terugkomt.

SPOILER
Dit alles bevatten in combi met continu je allerliefste bezit om je heen is echt keihard werken. Ik weet niet of jullie kleuters ook soms veel met tijd bezig zijn? In de categorie: "als ik 18 ben mama, hoe oud ben jij dan?" Ik trek momenteel dat soort gespreksonderwerpen heel slecht en ben dan alleen maar verdrietig. De toekomst is gewoon erg onzeker geworden.

Laat mij dus maar weer in een behandelschema beginnen en Max lekker naar school gaan. En begrijp me niet verkeerd: we hebben echt hele gezellige momenten met zijn drietjes deze vakantie O+
gewoonmezelf87zaterdag 20 augustus 2022 @ 10:16
Dikke knuffel voor jou @Quoi , ik kan me er iets bij voorstellen en tegelijk helemaal niet..
Adrian4zaterdag 20 augustus 2022 @ 22:32
Oh ja @Quoi ik heb er nooit zo over nagedacht, maar voor jou moet dat altijd weer een reality check zijn inderdaad. Hier ook veel van dat soort gespreksonderwerpen. :*
Tweedledeezaterdag 20 augustus 2022 @ 23:36
He @Quoi :* Begrijpelijk dat dat moeilijk is voor je. Hier ook van dat soort vragen hoor, sowieso heel erg met leeftijden en tijd bezig.

Mup gaat maandag ook naar groep 3. Ze heeft er heel veel zin in, maar ik merk toch dat ze het ook wel spannend vindt. Zelf zegt ze het maar een heeeeel klein beetje spannend te vinden 8-) Er zullen morgen ongetwijfeld nog wel wat traantjes komen denk ik.
Gogo83zondag 21 augustus 2022 @ 21:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2022 10:12 schreef Quoi het volgende:

[..]
Ik ben OK. Wel crappy na de operatie qua energielevel en dat is wennen tijdens een vakantie. Blij dat school weer begint, ook voor Max. Voor mij komen er helaas nog een aantal hobbels aan: bestralen in september en vanaf oktober nog eens aan de chemo's voor een half jaar. Wel in tabletvorm, milder (mijn haar blijft groeien!) en puur preventief om te zorgen dat het gewoon nooit meer terugkomt.

SPOILER
Dit alles bevatten in combi met continu je allerliefste bezit om je heen is echt keihard werken. Ik weet niet of jullie kleuters ook soms veel met tijd bezig zijn? In de categorie: "als ik 18 ben mama, hoe oud ben jij dan?" Ik trek momenteel dat soort gespreksonderwerpen heel slecht en ben dan alleen maar verdrietig. De toekomst is gewoon erg onzeker geworden.

Laat mij dus maar weer in een behandelschema beginnen en Max lekker naar school gaan. En begrijp me niet verkeerd: we hebben echt hele gezellige momenten met zijn drietjes deze vakantie O+
Dat soort gesprekken lijken me heftig ja! Moet je vaak bestraald worden? Hopelijk doet het ritme jullie allemaal goed. :*
FlyingFishzondag 21 augustus 2022 @ 23:22
Ik hoop dat de start van het nieuwe schooljaar je een soort van rust gaat geven Quoi, zodat je iig iets meer tijd voor jezelf krijgt terwijl Max bezig gehouden wordt. Wel fijn dat jullie de vakantie hebben kunnen afsluiten met nog eventjes weg.

Merk je al effect van de plaswekker? Hier ook een stevige slaper die er de eerste keer zelf doorheen sliep (trilding hadden we de eerste nacht niet aangesloten).

Wij zijn vanavond teruggekomen van een weekje weg met mijn familie. Individueel vinden ze iedereen leuk, maar als groep zijn ze maar eng (we waren met 14 (bijna) volwassenen en dan mijn drietal. Vooral Lala vond het heel spannend om iets te vragen. Maar toen mijn broer gisteren langs kwam met de drieling kwamen ze opeens helemaal los, om het vandaag weer spannend te vinden :D Ze zijn wel doodmoe, dus wordt vast een goed begin van de eerste schoolweek morgen :') Lala heeft er ook geen zin in, Em staat er neutraal in. Ik denk dat ze het toch weer spannend vinden, ondanks 80% bekende kinderen en bijna al hun vriendinnetjes in de klas.
Quoimaandag 22 augustus 2022 @ 09:45
quote:
0s.gif Op zondag 21 augustus 2022 21:02 schreef Gogo83 het volgende:

[..]
Dat soort gesprekken lijken me heftig ja! Moet je vaak bestraald worden? Hopelijk doet het ritme jullie allemaal goed. :*
Geen idee nog. Morgen hoor ik meer. Het schema online suggereert wel dat ik er 3 weken mee bezig ben.

quote:
0s.gif Op zondag 21 augustus 2022 23:22 schreef FlyingFish het volgende:
Merk je al effect van de plaswekker? Hier ook een stevige slaper die er de eerste keer zelf doorheen sliep (trilding hadden we de eerste nacht niet aangesloten).

Hij wordt er nog steeds niet geweldig wakker van. Net als ik moet je een bom af laten gaan, wil 'ie echt wakker worden :P Maar afgelopen nacht heeft hij hem zelf uitgezet en is naar de WC gegaan. Zijn vader is er dan wel bij, want in dit soort slaapdronken toestand is hij nog in staat om ergens in een hoekje van de kamer te staan plassen :+

En Max is los! Hij had zoveel zin in groep 3! Is echt naar binnen gevlogen. Scheelt dat hij met zoveel fijne vriendjes in deze klas zit. Al hou ik mijn hart vast als ik de opstelling zie, met een druk meisje naast 'm, daarnaast zijn voetbalvriendje en achter hem een ander vriendje. Sterkte juf! :D
Nazilmaandag 22 augustus 2022 @ 11:07
Quo heel veel succes de komende weken!

L begint vandaag in groep 4. Andere ingang, niet meer bij de kleuters. Morgen wordt hij echt 6, gisteren hebben we het gevierd. Pokemon, Pokemon en nog eens Pokemon _O- kind helemaal blij. Ik ben heel benieuwd hoe hij het in groep 4 gaat vinden. Ik vond het heftig, dat kleine ventje in zo’n heel groot lokaal. Groep 3 was een stuk kleiner _O- morgen trakteert hij op z’n echte verjaardag op school, heeft hij ook helemaal zin in.
Quoimaandag 22 augustus 2022 @ 11:46
Aaaah die kleine L. Hij kan cognitief in ieder geval zijn ei kwijt in de klas :) Hopelijk krijgt 'ie het ook lekker naar zijn zin!

En Pokemon ja.... ik kijk uit naar zijn verjaardag, maar dat gezeur over zijn lijstje :') Geeft hij nog een feestje voor vriendjes?
Nazilmaandag 22 augustus 2022 @ 12:08
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 11:46 schreef Quoi het volgende:
Aaaah die kleine L. Hij kan cognitief in ieder geval zijn ei kwijt in de klas :) Hopelijk krijgt 'ie het ook lekker naar zijn zin!

En Pokemon ja.... ik kijk uit naar zijn verjaardag, maar dat gezeur over zijn lijstje :') Geeft hij nog een feestje voor vriendjes?
Afgelopen maanden heb ik een verjaardagslijstje op lijstje.nl gemaakt en elke keer als hij iets wilde hebben heb ik dat er op gezet. Soms alleen een foto gemaakt en er stiekem niet opgezet als ik vermoedde dat hij er niks mee zou doen. Werkte prima, leuke dingen gekregen wat hij ook echt graag wilde.

Kinderfeestje is het idee nog wel, maar eerst even rustig starten en wennen. Zie er zelf nog even tegenop.
Quoimaandag 22 augustus 2022 @ 12:19
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 12:08 schreef Nazil het volgende:

[..]
Afgelopen maanden heb ik een verjaardagslijstje op lijstje.nl gemaakt en elke keer als hij iets wilde hebben heb ik dat er op gezet. Soms alleen een foto gemaakt en er stiekem niet opgezet als ik vermoedde dat hij er niks mee zou doen. Werkte prima, leuke dingen gekregen wat hij ook echt graag wilde.

Kinderfeestje is het idee nog wel, maar eerst even rustig starten en wennen. Zie er zelf nog even tegenop.
Ja uiteraard lijstje.nl :P Alleen wil hij gewoon heel erg veel. We hebben 'm samen even opgeschoond vandeweek.

En wat trakteert hij? Ook iets met Pokemon? Ik zoek nog inspiratie ;)
Nazilmaandag 22 augustus 2022 @ 12:41
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 12:19 schreef Quoi het volgende:

[..]
Ja uiteraard lijstje.nl :P Alleen wil hij gewoon heel erg veel. We hebben 'm samen even opgeschoond vandeweek.

En wat trakteert hij? Ook iets met Pokemon? Ik zoek nog inspiratie ;)
Zeker! Had je niet anders verwacht hè
Nazilmaandag 22 augustus 2022 @ 12:42
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 12:41 schreef Nazil het volgende:

[..]
Zeker! Had je niet anders verwacht hè
Sorry foutje

image.jpg

Pokemon sticker van Ali, haribo uitdeelzakje en pokemonkaart. Strikje is houten balletje getekend als pokemonbal.
NicolasJoymaandag 22 augustus 2022 @ 21:12
Eerste schooldagen hier. *) O+
Auremaandag 22 augustus 2022 @ 21:20
Leuk he NJ O+

Hier ook de eerste schooldag weer vandaag O+ de juf zei na afloop dat het super goed ging vandaag! Maar de klas is ook een stuk kleiner nu, dan toen hij voor de vakantie begon. Ik denk dat dit veel beter is. En hij vond meteen zijn vriendinnetje, dat zal ook een hoop schelen.

SPOILER
QZw9BPm.jpg
O+
Peacefulllmaandag 22 augustus 2022 @ 22:08
Ik kom alvast even om het hoekje heen spieken met een vraag.

M. wordt eind september 4. Ik wil graag constructiemateriaal op zijn verlanglijstje zetten, maar ik verzuip een beetje in het aanbod.
Hebben jullie kleuters thuis constructiemateriaal? Zo ja, wat is een hit?

Nog andere tips voor een 4-jarige die motorisch erg sterk is, graag met auto's speelt, maar geen interesse heeft in rollenspel (Playmobiel bijv kijkt hij nauwelijks naar om }:| )
Auremaandag 22 augustus 2022 @ 22:12
En lego, wil dat wel? Het is hier wel een hit, zowel het bouwen als er mee spelen. Wij zijn begonnen met een paar 4+ dingen, daardoor snapt hij nu ook hoe hij het boekje moet volgen. Maar we hadden laatst een 5+ doos en dat ging ook heel prima. Als je dozen kiest die bij zijn interesses liggen (zoals voertuigen) dan zit je wel goed toch lijkt mij.
Lojmaandag 22 augustus 2022 @ 23:01
Lego en duplo blijft toch het leukste hier. Zelfs de grote jongens hier in huis spelen nog graag met de duplo :)
En Kapla? Hier (expres) nooit in huis gehaald, want we hebben teveel, maar het wordt wel gewaardeerd als ze ermee kunnen spelen.

En hoi, ik hoor hier pas echt over iets meer dan een week, maar een peuter die naar de kleuterschool gaat is gewoon een kleuter! Ze ging vandaag voor het eerst en heeft het super gedaan. Ze keek even een beetje boos toen ik wegging, maar ze had vader en moedertje gespeeld in de huishoek, de eerste keer buiten alleen op de fiets en de tweede keer buiten was ze met een vriendinnetje steentjes gaan zoeken. Ze was drie keer naar de wc geweest, ze gaat morgen prinsesje spelen maar ze weet niet meer hoe haar vriendinnetje heet waarmee ze dat gaat doen en de juf was lief maar maakt geen grapjes _O-

Deze dame heeft nu al meer verteld over school dan dat ik in de hele schoolcarrière van haar broers heb gehoord O+
FlyingFishmaandag 22 augustus 2022 @ 23:53
Dat laatste is zo herkenbaar Loj :D Zoon houdt het ook altijd op ‘het was leuk’, terwijl ik van de meiden altijd hele verhalen krijg over wat ze met wie allemaal gespeeld hebben en soms welk werkje ze gedaan hebben.

Peacefull, hier is ook vooral de Lego een hit. Een koffer met gewoon bouwmateriaal (met plastic schroeven enzo) niet. Als het om het bouwen gaat raad ik de LEGO Creator-serie aan, die heb je ook met auto’s, en dan kun je meerdere modellen met een set maken. Als hij een beetje handig is motorisch gezien kun je sets met een minimum-leeftijd tot en met 6 jaar prima kopen. 7+ werd pas wat lastiger.
Kapla vond mijn zoon als 4-jarige niet leuk (daar iets moois van bouwen was ook voor volwassenen nog een uitdaging), daarna nooit meer kunnen uitproberen. Hubelino vonden ze wel erg leuk alle drie. En strijkkralen vind hij ook nog steeds leuk (is een soort 2D bouwen toch?). Daar zijn ook setjes van die iets meer op jongens zijn gericht en met Paw Patrol of dieren.
littledrummergirldinsdag 23 augustus 2022 @ 07:40
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 22:08 schreef Peacefulll het volgende:
Ik kom alvast even om het hoekje heen spieken met een vraag.

M. wordt eind september 4. Ik wil graag constructiemateriaal op zijn verlanglijstje zetten, maar ik verzuip een beetje in het aanbod.
Hebben jullie kleuters thuis constructiemateriaal? Zo ja, wat is een hit?

Nog andere tips voor een 4-jarige die motorisch erg sterk is, graag met auto's speelt, maar geen interesse heeft in rollenspel (Playmobiel bijv kijkt hij nauwelijks naar om }:| )
misschien dat magformers iets voor hem is? da's wel wat abstracter en zonder voorbeeelden, maar als hij het gewoon tof vind om grote bouwwerken te maken dan kan het denk ik al wel.

of misschien kapla?
Nanukedinsdag 23 augustus 2022 @ 07:41
Ik sluit aan bij Lego/Duplo. Van Lego hebben ze hele leuke 3in1 creator sets. Ik raad wel aan de stukjes die hierbij horen apart te houden want als je veel verzameld verzuip je in het zoeken naar dat ene tandje van de dino of dat ene blokje in de juiste kleur, en deze zijn hier het leukst om steeds te veranderen. ;) Maar voor M. Is misschien Speed Champions ook leuk om naar te kijken, dat zijn (wat het al zegt) allemaal snelle auto's. Zit ook nog een poppetje bij dus als hij dan wel fantasiespel gaat ontwikkelen zit je vast goed. ;)

Wij hebben er ook een aantal koffers en gewone sets bij die wel door elkaar gebruikt worden, maar heel bewust ook een koffer met basissteentjes die nog 'compleet' is. Die nemen we dus ook makkelijk mee als we een weekend weg gaan.
Duplo is trouwens ook nog steeds erg leuk. Vooral uit school (=moe) wordt vaker dan naar de Duplo gegrepen. En de Trein(baan) van Duplo is makkelijker dan die van Lego.

Wij hebben ook een setje mechano, maar dat is een stuk minder in trek. Waarschijnlijk door de extra handeling van gereedschap.
Op school schijnt hij veel met Knex te spelen, wat ik dan wel weer grappig vind want mijn autistenhoofd trok dat vroeger ook veel beter dan Lego. En gewone blokken zijn ook nog leuk. :Y Eigenlijk kan je niet fout gaan als je aansluit bij zijn interesses. :)
NicolasJoydinsdag 23 augustus 2022 @ 07:48
quote:
1s.gif Op maandag 22 augustus 2022 21:20 schreef Aure het volgende:
Leuk he NJ O+

Hier ook de eerste schooldag weer vandaag O+ de juf zei na afloop dat het super goed ging vandaag! Maar de klas is ook een stuk kleiner nu, dan toen hij voor de vakantie begon. Ik denk dat dit veel beter is. En hij vond meteen zijn vriendinnetje, dat zal ook een hoop schelen.

SPOILER
O+
Fijn dat de eerste dag weer goed ging!

Hier ook gelukkig 'n klas die begint met 20 kindjes, al is het nog een verschil met hoe het was met de opvang natuurlijk. :9 Zodadelijk haar eerste échte dag. Stoeltje naast de juf en naast haar buurjongen. *)
NicolasJoydinsdag 23 augustus 2022 @ 07:49
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2022 23:01 schreef Loj het volgende:
Lego en duplo blijft toch het leukste hier. Zelfs de grote jongens hier in huis spelen nog graag met de duplo :)
En Kapla? Hier (expres) nooit in huis gehaald, want we hebben teveel, maar het wordt wel gewaardeerd als ze ermee kunnen spelen.

En hoi, ik hoor hier pas echt over iets meer dan een week, maar een peuter die naar de kleuterschool gaat is gewoon een kleuter! Ze ging vandaag voor het eerst en heeft het super gedaan. Ze keek even een beetje boos toen ik wegging, maar ze had vader en moedertje gespeeld in de huishoek, de eerste keer buiten alleen op de fiets en de tweede keer buiten was ze met een vriendinnetje steentjes gaan zoeken. Ze was drie keer naar de wc geweest, ze gaat morgen prinsesje spelen maar ze weet niet meer hoe haar vriendinnetje heet waarmee ze dat gaat doen en de juf was lief maar maakt geen grapjes _O-

Deze dame heeft nu al meer verteld over school dan dat ik in de hele schoolcarrière van haar broers heb gehoord O+
Leuk zo'n kletskous! Krijg je tenminste nog een beetje inzicht in wat ze allemaal doet. :D
Nazildinsdag 23 augustus 2022 @ 08:52
Lego idd. Mijn hele goede bouwer speelt voornamelijk met duplo (ja nog steeds) en lego. Knex soms, maar voor 4 jaar is dat nog te jong, die kracht hebben ze nog niet om het er in te klikken. Playmobil heb ik niet in huis gehaald want daar speelt hij toch niet mee.


Vandaag officieel een 6-jarige in huis, dus ik ga hier een deurtje verder verhuizen!
Quoidinsdag 23 augustus 2022 @ 09:13
Leuke traktatie @Nazil Meet you on the other side :)

Lego is the way to go ja. Ook als je het een beetje overzichtelijk wil houden qua rommel.

En je kunt variëren: super Mario, technisch Lego, soort stunt sets heb je.

Vanmorgen liep Max groep 3 in alsof hij nooit anders had gedaan. Deed zijn laatje open, pakte er iets uit en ging aan een werkje zitten :') Gister leerde hij (officieel dan, want thuis schreef hij die al) de i en de 2. Die werden thuis overal meteen opgeschreven. Lekker enthousiast.
Gogo83dinsdag 23 augustus 2022 @ 09:34
Hier zijn vooral Lego en Duplo in combinatie met Hubelino een hit.
Elleskadinsdag 23 augustus 2022 @ 10:38
L bouwt thuis met duplo+hubelino, lego en een houten treinbaan. Buiten met vanalles wat geen speelgoed is, houtblokken, pvc buizen en touw. Op school en bij opa&oma word er met knex gespeeld.
PKMwoensdag 24 augustus 2022 @ 11:08
Bij ons is ook Lego favoriet. Niets anders wat ook maar een beetje in de buurt komt.

Maar hij is geen fan van Creator want eenmaal gebouwd moet iets eigenlijk zo blijven. Lego City speelt hij het liefst mee. Ratuef simpele technic krijgt hij met een beetje hulp wel voor elkaar.

Tot nu toe lijkt Banaan heel oké met weer naar school gaan. Vanochtend eerst een knuffel voor zijn lievelingsjuf en daarna zijn eigen juf. :D O+
Quoiwoensdag 24 augustus 2022 @ 11:23
Fijn dat ze ook al die juffen en meesters beginnen te kennen hè? Er wordt wat afgeknuffeld voordat hij bij zijn lokaal is.

Vanmorgen ging hij weer zitten, haalde een blaadje tevoorschijn met daarop een versje en las dat voor :o :o Echt wtf! Ik zei: doe nog eens, dan maak ik een filmpje voor papa! Nee, zei ie, maak maar een foto hoor :D
Lemijnwoensdag 24 augustus 2022 @ 20:55
Haha, een foto!

Hier is Lego ook de hemel opeens. Ik begrijp eindelijk waarom daar een reeks over is hier :D . Jacob kocht gisteren van eigen geld een doos van de Creator 3 in 1 serie en sloopte vanmorgen zijn werk zonder probleem weer. Want bouwen bouwen bouwen. Het verbaasde me maar ik vind het prachtig om te zien.
NicolasJoywoensdag 24 augustus 2022 @ 22:27
300180499_10228416117810265_5005749863176660794_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=npeV9dv9_f8AX8n6nY6&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&oh=00_AT8siCMDJ0uFHF6vF3hjY7MDaG524d5zWBCtq2_9eWYplw&oe=630C6C52

De blijdschap en spanning. O+
Lojdonderdag 25 augustus 2022 @ 08:47
Hoe heeft ze het gehad NJ?

Ik heb gisteren Li thuisgelaten, maar vandaag wou ze graag weer naar school! Knuffeltje moest heel even mee, want een nieuwe juf, maar die mocht al snel weer in de tas.
En zo relax gewoon haar ding doen! Trotse moeder :)
Tweedledeedonderdag 25 augustus 2022 @ 09:31
Wat een heerlijke foto NJ O+ Hoe ging het?

En wat fijn Loj, dat de knuffel al snel weer in de tas mocht en ze het alleen aanging ^O^
Quoidonderdag 25 augustus 2022 @ 09:42
@NicolasJoy Deze foto zegt alles hè? Ik vind het een gelukzalig moment altijd, dat naar school brengen.

Onze geweldenaar ging ook weer achter zijn buro zitten en ging een boekje lezen :o En besprak zijdelings met zijn buurmannen of Pokémons echt bestaan of niet. Potverdikkie, ik ben zo trots O+

Dat was de laatste keer wegbrengen tot in de klas. Jammer de bammer, verder moeten we het maar een beetje van hem en zijn juf horen wat hij allemaal doet.
renadonderdag 25 augustus 2022 @ 14:36
@NicolasJoy , wat een blij snuitje! Ben heel benieuwd hoe ze het gehad heeft!

C gaat echt al weer lekker op school, merk dat ze echt opbloeit door het schoolgaan weer :) Vanmiddag voor het eerst zwemles, zelf heeft ze er best veel zin in! Ben benieuwd hoe we het gaan ervaren :)
NicolasJoydonderdag 25 augustus 2022 @ 16:18
@Loj @Tweedledee @Quoi @rena

Het gaat goed! Zowel gisteren als vandaag rent ze naar school, kan niet wachten tot ze er is/heen mag. Houdt er maar niet over op ook. Niks geen gehuil met brengen, ze heeft amper tijd voor ons om 'n keertje te zwaaien. :9

Alleen helaas wel nog steeds halve dagen. Vanwege vermoeidheid en de indrukken. 't tweede snap ik ergens wel, maar ik heb de rest van de dag een hyper kind thuis zitten en we moeten wel onwijs veel vakantie-uren gebruiken om het rond te krijgen.. Dus hoop dat ze snel langer mag!

Ze is wel nog erg eigenwijs, luisteren naar de juf moet ze nog even leren. :s)
NicolasJoydonderdag 25 augustus 2022 @ 16:18
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 09:42 schreef Quoi het volgende:
@:NicolasJoy Deze foto zegt alles hè? Ik vind het een gelukzalig moment altijd, dat naar school brengen.

Onze geweldenaar ging ook weer achter zijn buro zitten en ging een boekje lezen :o En besprak zijdelings met zijn buurmannen of Pokémons echt bestaan of niet. Potverdikkie, ik ben zo trots O+

Dat was de laatste keer wegbrengen tot in de klas. Jammer de bammer, verder moeten we het maar een beetje van hem en zijn juf horen wat hij allemaal doet.
't geeft ook gewoon energie om je kind zo blij en vol energie naar school te zien gaan. O+
renadonderdag 25 augustus 2022 @ 17:07
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:18 schreef NicolasJoy het volgende:
@:Loj @:Tweedledee @:Quoi @:rena

Het gaat goed! Zowel gisteren als vandaag rent ze naar school, kan niet wachten tot ze er is/heen mag. Houdt er maar niet over op ook. Niks geen gehuil met brengen, ze heeft amper tijd voor ons om 'n keertje te zwaaien. :9

Alleen helaas wel nog steeds halve dagen. Vanwege vermoeidheid en de indrukken. 't tweede snap ik ergens wel, maar ik heb de rest van de dag een hyper kind thuis zitten en we moeten wel onwijs veel vakantie-uren gebruiken om het rond te krijgen.. Dus hoop dat ze snel langer mag!

Ze is wel nog erg eigenwijs, luisteren naar de juf moet ze nog even leren. :s)
Waarom mag ze nog geen hele dagen, als jullie denken dat ze het aankan moet dat kunnen toch? Hier lieten ze dat echt aan ons om te kijken wat ze aankon.

Hier zie ik C nu op een tv scherm bij haar eerste zwemles, ze oogt vrij relaxed in het water maar zie haar nog niet echt aansluiting zoeken bij de groep, het zal ook wel wennen zijn voor d’r. Edit; ze vond het top en was hartstikke enthousiast O+

[ Bericht 3% gewijzigd door rena op 25-08-2022 19:32:01 ]
NicolasJoydonderdag 25 augustus 2022 @ 20:53
quote:
7s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 17:07 schreef rena het volgende:

[..]
Waarom mag ze nog geen hele dagen, als jullie denken dat ze het aankan moet dat kunnen toch? Hier lieten ze dat echt aan ons om te kijken wat ze aankon.

Hier zie ik C nu op een tv scherm bij haar eerste zwemles, ze oogt vrij relaxed in het water maar zie haar nog niet echt aansluiting zoeken bij de groep, het zal ook wel wennen zijn voor d’r. Edit; ze vond het top en was hartstikke enthousiast O+
(Dringend) advies zoals ze het bij alle nieuwe kleuters doen.. Eerste dag nog niet en vervolgens eerste week (minimaal) halve dagen.. We hadden gehoopt twee halve dagen en dan gewoon gaan, maar het lijkt er nog niet op.

Helpt niet mee dat mevrouw nog niet echt luistert naar de juf denk ik. }:|
Lemijndonderdag 25 augustus 2022 @ 21:39
Gek toch die verschillen. Hier juist alle kinderen die van zomer t/m herfstvakantie 4 worden allemaal starten op dag 1, omdat ze de eerste weken werken aan de groepsvorming en zo.
Donnadonderdag 25 augustus 2022 @ 21:50
Nou inderdaad, wat een verschil. In principe start je bij ons gewoon met een paar halve dagen om te wennen (ook als je in de zomervakantie 4 geworden bent) en daarna draai je gewoon hele dagen mee. De juffen benadrukken wel dat ze ook best eens een dagje of middagje thuis mogen blijven als een van de ouders bijv. al thuis is. Zeker zo tegen de zomervakantie aan waren veel kinderen vermoeid en druk en blahhh.
Ik zou er niet blij van worden als ze steeds maar halve dagen had mogen komen.
Auredonderdag 25 augustus 2022 @ 22:02
Wat goed van die school Lemijn!

Hier start je gewoon op je 4e verjaardag met hele dagen, maar halve dagen mag ook, is een beetje naar eigen inzicht. En in de 2 weken voor je verjaardag heb je 2 ochtenden wennen.

Leuk van de zwemles rena! Ik moet Jip nog op een wachtlijst zetten :+

Ik heb echt een heel ander schoolgaand kind nu, dan voor de vakantie :D zoveel meer ontspannen! Heel fijn om te zien O+
Lojdonderdag 25 augustus 2022 @ 22:31
Hier dus nu net zoals bij Lemijn. Een groepje van 14 kinderen, die allemaal tussen juni en oktober 4 (zijn ge)worden.

Js mocht 4 jaar geleden niet meteen starten (hij is van begin oktober) en had echt moeite om mee te draaien omdat de groepsvorming al was begonnen.
littledrummergirlvrijdag 26 augustus 2022 @ 09:12
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:39 schreef Lemijn het volgende:
Gek toch die verschillen. Hier juist alle kinderen die van zomer t/m herfstvakantie 4 worden allemaal starten op dag 1, omdat ze de eerste weken werken aan de groepsvorming en zo.
zo ging dat bij ons ook, meteen volle bak erin, en als wij het gevoel hadden dat hij wat meer rust nodig had mochten we hem thuishouden.

dat thuishouden is hier niet een keer nodig geweest, hij was ook al volledige dagen kdv gewend en dat waren vaak langere dagen.
SaskiaRvrijdag 26 augustus 2022 @ 09:31
Bij onze school (vrije school) gaan de kleuters altijd halve dagen, van 8.30 tot 12.45. Daarna kunnen ze natuurlijk wel naar de opvang. Bij de vierjarigen blijven veel kleuters ook een vaste dag per week thuis, als ze anders te moe worden.
Zelfs de eerste (groep 3) klas gaat maar twee lange dagen, tweede klas drie lange dagen en dan vanaf de derde klas vier lange dagen. De lange dagen zijn dan wel met continurooster.
Hoe je dat allemaal regelt, moet je dus al bedenken als je je kind inschrijft...
lunapuellavrijdag 26 augustus 2022 @ 09:35
Hier begon de oudste ook meteen volle bak. Ze hadden teveel nieuwe kleuters om ze allemaal los te laten wennen, dus iedereen begon op dag 1 van het nieuwe schooljaar met gewoon volledige dagen. Je mocht ze wel een dagje thuishouden indien nodig, maar hij was ook al lange dagen opvang gewend, dus we hebben het nooit nodig gehad. Hij was ook niet echt merkbaarder moe.

Ben benieuwd hoe het over een half jaartje met de jongste zal gaan wat dat betreft, die komt nu af en toe al afgedraaid thuis van een halve dag opvang.
Takkie88vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:40
Sofie mag 5 september ook gelijk starten met 5 hele dagen (8.30-14.15). Ze is 1 dag kdv per week gewend en slaapt graag uit (ze slaapt nu ook nog). Benieuwd hoe ze het qua energie trekt de eerste weken school.
Op maandag in principe bso. De eerste dag sowieso niet, dan haal ik haar zelf. 2de week gaat ze 2 uurtjes naar de bso om te wennen. En dan kijken we wel of ze daarna een hele middag bso nog trekt.

Onze mini-kleuter O+
TolstoiFanvrijdag 26 augustus 2022 @ 10:01
Hier ook net als bij Lemijn en Loj meteen volle bak erin. Uiteraard kon je je kleuter gewoon thuishouden bij te moe zijn.

Ik heb net al een Sinterklaascadeau gescoord voor Simon: 140 Donald Ducks voor een klein prijsje :) .
Hij is helemaal gek op DD lezen, dan kan ie zo lekker in het hoekje van de bank kruipen en er echt voor gaan zitten O+ . Ik ga er nog een opbergdoos/mand bij zoeken en dan met Sinterklaas geven. Ik kan nu al niet wachten op zijn reactie :D
Ik zie het ook al helemaal voor me met de Kerstvakantie: kerstboom met lichtjes, Simon op de bank met zijn DD's, kerstmuziekje aan O+

En halleluja voor het wat minder warme weer *O* *O* *O* Alle ramen staan hier lekker open.
Donnavrijdag 26 augustus 2022 @ 10:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 10:01 schreef TolstoiFan het volgende:
Hier ook net als bij Lemijn en Loj meteen volle bak erin. Uiteraard kon je je kleuter gewoon thuishouden bij te moe zijn.

Ik heb net al een Sinterklaascadeau gescoord voor Simon: 140 Donald Ducks voor een klein prijsje :) .
Hij is helemaal gek op DD lezen, dan kan ie zo lekker in het hoekje van de bank kruipen en er echt voor gaan zitten O+ . Ik ga er nog een opbergdoos/mand bij zoeken en dan met Sinterklaas geven. Ik kan nu al niet wachten op zijn reactie :D
Ik zie het ook al helemaal voor me met de Kerstvakantie: kerstboom met lichtjes, Simon op de bank met zijn DD's, kerstmuziekje aan O+

En halleluja voor het wat minder warme weer *O* *O* *O* Alle ramen staan hier lekker open.
Ik word winters blij van je post! ~:)
Aurevrijdag 26 augustus 2022 @ 10:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 10:01 schreef TolstoiFan het volgende:
Hier ook net als bij Lemijn en Loj meteen volle bak erin. Uiteraard kon je je kleuter gewoon thuishouden bij te moe zijn.

Ik heb net al een Sinterklaascadeau gescoord voor Simon: 140 Donald Ducks voor een klein prijsje :) .
Hij is helemaal gek op DD lezen, dan kan ie zo lekker in het hoekje van de bank kruipen en er echt voor gaan zitten O+ . Ik ga er nog een opbergdoos/mand bij zoeken en dan met Sinterklaas geven. Ik kan nu al niet wachten op zijn reactie :D
Ik zie het ook al helemaal voor me met de Kerstvakantie: kerstboom met lichtjes, Simon op de bank met zijn DD's, kerstmuziekje aan O+

En halleluja voor het wat minder warme weer *O* *O* *O* Alle ramen staan hier lekker open.
Ja nu heb ik echt heel veel zin in december :') O+
Lojvrijdag 26 augustus 2022 @ 18:37
Oh nee, ik heb nog echt geen zin in december!
Ben juist nu aan het genieten, want dit weer is toch perfect!
We zijn al aan het twijfelen wat we dit weekend gaan doen, naar het Archeon, dierentuin of lekker struinen in het bos O+
LaBelleFleur27zaterdag 27 augustus 2022 @ 20:20
Ah @Aure, jij hebt je decembercadeaus iig ook al binnen oO<

Hier ook meteen volle bak en thuisblijven bij eigen inzicht, is nooit nodig geweest maar hij was wel enorm aan vakantie toe. Casper start maandag in groep 2. Hij is van 8 januari dus nog wel erg jong met maar een half jaar groep 1, ben benieuwd naar aankomend schooljaar. Hij zit niet meer naast de deur maar naast de juf (wel dezelfde juf) nu ze weet wat voor vlees ze in de kuip heeft :')
NicolasJoyzaterdag 27 augustus 2022 @ 20:49
Vind de verschillen zelf ook heel gek @Lemijn .. Had er ook eigenlijk echt geen rekening mee gehouden. Natuurlijk wel met dat ze nog ziek kon worden, het tegen kon vallen, maar dat ik vanaf 11:45 thuis zit met een kind dat nog stuitert van de energie.. Wij hebben ook maar wel aangegeven dat ons saldo verlofuren dit ook niet heel tof vindt.

We hebben nu dus de eerste week achter de rug. De maandag verviel, vanwege de drukte van alle kinderen die weer naar school kwamen (nieuwe kinderen, net 4 begonnen dus dinsdags voor het eerst) en dan dinsdag-vrijdag alleen halve dagen.

Hebben er dus ook wel over nagedacht @SaskiaR alleen nooit bij stilgestaan dat het twee dagen wennen (wat ik gebruikelijk hoor) ook twee weken wennen kon zijn. :9 En als je je kind om 08:15 brengt, vervolgens reistijd hebt naar het werk en om 11:30/11:45 weer moet ophalen, dan blijft er weinig werktijd over.

Ze blijkt ook geen enorm makkelijk kind te zijn op school (luistert nog niet heel goed, gaat piepen als het niet op haar manier gaat), dus ik vul stiekem ook een beetje in dat zij het misschien ook wel makkelijk vinden als ze er nog geen hele dagen is.. Zal vast niet de reden zijn, maar toch.

Zien met welk plan van aanpak ze maandag komen, anders is het wel nogmaals even babbelen hoe wij er tegenaan kijken ook voor onze planning.. Zullen het hier toch ook werkbaar moeten maken. In het laatste gesprek bleek ook al wel dat ze eigenlijk nog een beetje uit gaan van tenminste één ouder die toch thuis is vanwege geen werk (die dag) of thuiswerk.
lunapuellazaterdag 27 augustus 2022 @ 21:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2022 20:49 schreef NicolasJoy het volgende: In het laatste gesprek bleek ook al wel dat ze eigenlijk nog een beetje uit gaan van tenminste één ouder die toch thuis is vanwege geen werk (die dag) of thuiswerk.
Ik vind dat altijd zo bijzonder, dat is tegenwoordig voor de meeste mensen toch totaal onhaalbaar?
Lemijnzaterdag 27 augustus 2022 @ 21:07
Ik geloof dat ik toch zou zeggen dat we het gewoon hele dagen gaan proberen, NJ. Simpelweg omdat we allebei op locatie werken en ik denk dat het wel kan. Hoppa.
NicolasJoyzaterdag 27 augustus 2022 @ 21:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2022 21:00 schreef lunapuella het volgende:

[..]
Ik vind dat altijd zo bijzonder, dat is tegenwoordig voor de meeste mensen toch totaal onhaalbaar?
Ik weet het niet.. Ik vind het ook ongelooflijk dat er hier geen BSO is wegens gebrek aan interesse..
Natuurlijk is het een dorpsschooltje, maar kennelijk heeft iedereen hier ten alle tijde één van de ouders beschikbaar, of grootouders of kan het regelen met 't werk...
NicolasJoyzaterdag 27 augustus 2022 @ 21:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2022 21:07 schreef Lemijn het volgende:
Ik geloof dat ik toch zou zeggen dat we het gewoon hele dagen gaan proberen, NJ. Simpelweg omdat we allebei op locatie werken en ik denk dat het wel kan. Hoppa.
Ik vind 't nog lastig om écht op m'n strepen te gaan staan. Probeer het wel een beetje, maar wil ze ook niet tegen het zere been schoppen. Deze juffen moet ik wel nog zeker twee jaar mee door. :9
FlyingFishzaterdag 27 augustus 2022 @ 22:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2022 21:35 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Ik weet het niet.. Ik vind het ook ongelooflijk dat er hier geen BSO is wegens gebrek aan interesse..
Natuurlijk is het een dorpsschooltje, maar kennelijk heeft iedereen hier ten alle tijde één van de ouders beschikbaar, of grootouders of kan het regelen met 't werk...
Het kan ook zijn dat er ooit geen animo voor BSO was, maar ondertussen wel. vanwege de aanwas van nieuwe ouders. Als je een groepsapp hebt met alle ouders zou ik daar wel naar informeren. Als er genoeg interesse is moet school dit aanbieden. Ik dacht ook dat er überhaupt geen reguliere scholen zonder BSO meer bestonden :X Hoe gaan jullie dat doen zonder BSO?

En ik zou gewoon in overleg gaan met school. Hier was het de eerste week ook standaard halve dagen (maar wel twee maanden van te voren aangekondigd door school zodat we daar rekening mee konden houden). Ik zou aangeven dat juist die halve dagen ervoor zorgen dat ze nog niet zo goed aan de schoolregels kan wennen. En vooral doorvragen op welke termijn ze dan verwachten uit te breiden. Hier was het week 1 halve dagen, week 2 dinsdag en donderdag een hele dag (woensdag en vrijdag zijn sowieso al korte dagen hier, dus scheelde 1 middag), de week erna vol aan de bak.

Overigens is een stuiterend kind hier juist teken dat ze moe zijn. Ik heb de afgelopen twee dagen na school drie stuiterende kinderen gehad, en te weinig behang om ze achter te plakken. Hopelijk komen ze snel weer in het ritme.
NicolasJoyzaterdag 27 augustus 2022 @ 22:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2022 22:00 schreef FlyingFish het volgende:

[..]
Het kan ook zijn dat er ooit geen animo voor BSO was, maar ondertussen wel. vanwege de aanwas van nieuwe ouders. Als je een groepsapp hebt met alle ouders zou ik daar wel naar informeren. Als er genoeg interesse is moet school dit aanbieden. Ik dacht ook dat er überhaupt geen reguliere scholen zonder BSO meer bestonden :X Hoe gaan jullie dat doen zonder BSO?

En ik zou gewoon in overleg gaan met school. Hier was het de eerste week ook standaard halve dagen (maar wel twee maanden van te voren aangekondigd door school zodat we daar rekening mee konden houden). Ik zou aangeven dat juist die halve dagen ervoor zorgen dat ze nog niet zo goed aan de schoolregels kan wennen. En vooral doorvragen op welke termijn ze dan verwachten uit te breiden. Hier was het week 1 halve dagen, week 2 dinsdag en donderdag een hele dag (woensdag en vrijdag zijn sowieso al korte dagen hier, dus scheelde 1 middag), de week erna vol aan de bak.

Overigens is een stuiterend kind hier juist teken dat ze moe zijn. Ik heb de afgelopen twee dagen na school drie stuiterende kinderen gehad, en te weinig behang om ze achter te plakken. Hopelijk komen ze snel weer in het ritme.
Het wordt ieder jaar nog onderzocht, maar kennelijk staan we nog alleen of te eenzaam. :9 Wordt nu dan ook nog veel onderling opgelost door elkaars kinderen nog een beetje mee te nemen/op te halen.

We hebben onze werkdagen/tijden geprobeerd aan te passen. Mijn vrouw werkt drie dagen per week, zelf werk ik er zes. Zij werkt nu één dag tot ~ 14u en ik werk er twee tot ~ 14u en ga dan 's avonds weer aan het werk. Dat in combinatie met eerder beginnen 's ochtends hoop ik het werk mee af te krijgen. :9

Snap wat je bedoelt, over de vermoeidheid heen/juist hyper worden. Maar dat was 't van de week echt niet. Ze is ook gewend 3 dagen per week hele dagen naar de kinderopvang te gaan (~ 08:30-18:00). School is uiteraard wel anders, maar toch..

Zullen zien wat komende week brengt, komt vast goed!
Quoizondag 28 augustus 2022 @ 07:24
Hulde aan je positieve instelling, maar eigenlijk kun je dit echt niet vragen aan ouders, vind ik.

Max mocht gister Lego Masters kijken en zit nu beneden al een stad te bouwen. Ik had al gehoopt dat het hem zou inspireren, alleen zo vroeg :{
Lojzondag 28 augustus 2022 @ 08:58
Is het nog een week NJ? Dan zou ik niet te moeilijk gaan doen. Maar anders…
Een vriendin van mij heeft een kind, die geboren is in juni. Ze hadden toen tegen haar gezegd dat haar kind ook pas in augustus mocht beginnen. Dat kreeg zij ook niet voor elkaar door werk en uiteindelijk mocht haar kind toch starten omdat ieder kind vanaf 4 recht had op onderwijs..

En is er niet eens een andere bso instelling in de buurt? Dorpje verderop ofzo?
Wij hebben onze kinderen weggehaald bij de bso in de school en ze zitten nu op een kleine sportbso. Deze bso haalt ook kinderen een dorp verderop op..

Legomasters!!! Dat had ik gemist! Ik ga meteen de herhaling opzetten :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Loj op 28-08-2022 12:30:48 ]
Elleskazondag 28 augustus 2022 @ 09:27
Best kans dat de voorzichtige start en het gebrek aan animo voor de BSO iets met elkaar te maken heeft. S is hele dagen opvang gewend, kinderen waarvoor geen BSO nodig is zijn dat mogelijk niet en dan is een hele dag school ineens wel veel.

Bij ons wordt het wennen helemaal aan de ouders overgelaten want die kennen het kind het beste. Advies was hele dagen (dat is hier tot 14uur) en dan rustdagen indien nodig want met een continurooster is er geen vast ophaalmoment tussendoor en dat geeft dan onrust/verwarring.
Ik heb L wel een paar keer eerder opgehaald omdat sommige activiteiten (zoals musical groep 8) voor hem nog te vermoeiend zijn. Het alternatief is dan die dag helemaal thuis blijven maar omdat ik hem makkelijk kan ophalen en juf goed kan inschatten wanneer het teveel is kunnen we dat in overleg op deze manier oplossen.
Morgen start school weer en dan zullen we zien of hij inmiddels beter prikkelbestendig is of dat daar toch externe hulp voor moet worden ingeschakeld.
PKMzondag 28 augustus 2022 @ 20:30
Ik zie de discussie over hele en halve dagen vol interesse aan hoor. Banaan gaat nog steeds maar drie ochtenden. Voor de vakantie vond hij dat niet zo erg, maar nu zie ik soms dat het hem verdrietig maakt. Zijn begeleiding begint deze week en onze verbouwing beneden start bijna. Meer zit er dus nog niet zo in denk ik. Zijn juf ziet in ieder geval dat hij erg prikkelgevoelig is.

Hij maakt wel serieuze stappen sinds we met de muntjes zijn gestart. Dat breiden we nu heel langzaam uit, bijvoorbeeld 's ochtends niet alleen zelf aankleden maar ook de pyjama opruimen. Bij het eten niet alleen op je plek blijven, maar ook van alles wat proeven. En zo modderen we maar wat aan. :')
NicolasJoyzondag 28 augustus 2022 @ 21:24
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 07:24 schreef Quoi het volgende:
Hulde aan je positieve instelling, maar eigenlijk kun je dit echt niet vragen aan ouders, vind ik.

Max mocht gister Lego Masters kijken en zit nu beneden al een stad te bouwen. Ik had al gehoopt dat het hem zou inspireren, alleen zo vroeg :{
Moeten er toch het beste van maken. M'n ouders ook vrij resoluut over wat ze er van vinden, maar ik heb ook vooral weinig zin om fel tegen de persoon in de gaan met wie ik nog minimaal twee jaar moet samenwerken om de schooltijd een prettige tijd te maken. :9

Mooi op tijd van Max! Wordt het ook al een beetje wat? *)

quote:
1s.gif Op zondag 28 augustus 2022 08:58 schreef Loj het volgende:
Is het nog een week NJ? Dan zou ik niet te moeilijk gaan doen. Maar anders…
Een vriendin van mij heeft een kind, die geboren is in juni. Ze hadden toen tegen haar gezegd dat haar kind ook pas in augustus mocht beginnen. Dat kreeg zij ook niet voor elkaar door werk en uiteindelijk mocht haar kind toch starten omdat ieder kind vanaf 4 recht had op onderwijs..

En is er niet eens een andere bso instelling in de buurt? Dorpje verderop ofzo?
Wij hebben onze kinderen weggehaald bij de bso in de school en ze zitten nu op een kleine sportbso. Deze bso haalt ook kinderen een dorp verderop op..

Legomasters!!! Dat had ik gemist! Ik ga meteen de herhaling opzetten :)
Er is geen termijn afgesproken. 'Wanneer het kind er aan toe is'. Ik zie ook dat de andere kinderen die nieuw beginnen nog niet eens alle dagen komen.. Dus ja, kennelijk gewoon heel rustig aan. Ik wil uiteraard ook het beste voor m'n kind, maar heb niet het gevoel dat we helemaal overeen komen met het gevoel van de school. Al blijft het lastig; zij zien haar op school, dus schatten het daar in. Wij zien uiteraard alleen thuis.

Dichtstbijzijnde bso voor kleuters zit een dorp verderop inderdaad, maar dat is toch even met de auto. Als in; er is geen vervoer of ophalen mogelijk op dit moment. In het verleden wel geweest, maar nu moet je het zelf regelen. Even heen en weer van het werk om je kind op te halen en weg te brengen is ook niet ideaal. :+ Al moet ik eerlijk zeggen dat ik zo'n vervoer met een busje ook niet om sta te springen..

quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 09:27 schreef Elleska het volgende:
Best kans dat de voorzichtige start en het gebrek aan animo voor de BSO iets met elkaar te maken heeft. S is hele dagen opvang gewend, kinderen waarvoor geen BSO nodig is zijn dat mogelijk niet en dan is een hele dag school ineens wel veel.

Bij ons wordt het wennen helemaal aan de ouders overgelaten want die kennen het kind het beste. Advies was hele dagen (dat is hier tot 14uur) en dan rustdagen indien nodig want met een continurooster is er geen vast ophaalmoment tussendoor en dat geeft dan onrust/verwarring.
Ik heb L wel een paar keer eerder opgehaald omdat sommige activiteiten (zoals musical groep 8) voor hem nog te vermoeiend zijn. Het alternatief is dan die dag helemaal thuis blijven maar omdat ik hem makkelijk kan ophalen en juf goed kan inschatten wanneer het teveel is kunnen we dat in overleg op deze manier oplossen.
Morgen start school weer en dan zullen we zien of hij inmiddels beter prikkelbestendig is of dat daar toch externe hulp voor moet worden ingeschakeld.
Zou goed kunnen inderdaad.. Als de meesten hier amper tot niet naar de opvang zijn geweest zijn ze natuurlijk ook nog weinig gewend..

quote:
3s.gif Op zondag 28 augustus 2022 20:30 schreef PKM het volgende:
Ik zie de discussie over hele en halve dagen vol interesse aan hoor. Banaan gaat nog steeds maar drie ochtenden. Voor de vakantie vond hij dat niet zo erg, maar nu zie ik soms dat het hem verdrietig maakt. Zijn begeleiding begint deze week en onze verbouwing beneden start bijna. Meer zit er dus nog niet zo in denk ik. Zijn juf ziet in ieder geval dat hij erg prikkelgevoelig is.

Hij maakt wel serieuze stappen sinds we met de muntjes zijn gestart. Dat breiden we nu heel langzaam uit, bijvoorbeeld 's ochtends niet alleen zelf aankleden maar ook de pyjama opruimen. Bij het eten niet alleen op je plek blijven, maar ook van alles wat proeven. En zo modderen we maar wat aan. :')
Redden jullie het thuis dan nog wel 'n beetje met 'm?
Elke stap vooruit is iets hé!
NicolasJoyzondag 28 augustus 2022 @ 21:26
't zou het hier ook makkelijker maken als ze zich al iets beter zou gedragen op school denk ik. We konden niet slagen voor gymschoenen in haar maat, dus ze mocht/moest meedoen op eigen schoenen. Anders dan de rest, dus ze vertikte het. :+ Aan de rand van het grasveld toekijken vond ze ook maar niks, dus toen ze herkende waar ze was bedacht ze zich dat ze maar vast naar huis wilde lopen. Heel handig.

Verder gewoon nog moeite met het stil blijven wanneer het moet, alleen drinken wanneer het de bedoeling is en überhaupt (lopen we thuis ook even enorm tegenaan) luisteren en doen wat je gevraagd wordt. Maar ja, dat zal ook bij de leeftijd horen neem ik zo aan, zal geen reden (moeten) zijn om de dagen korter te maken natuurlijk.
Lojmaandag 29 augustus 2022 @ 06:28
We hoeven niet allemaal meteen perfect in de schoolcultuur te passen NJ, ze is gewoon een kleuter :) Het is toch ook wat, opeens aandacht delen met 30 andere kinderen, netjes in kringetjes zitten, spullen delen en luisteren naar andere kinderen.

En als ik je dus zo hoor, moeten de juffen gewoon voor haar even een stapje harder lopen. Ik, als juf zijnde, zie dat juist als een leuke uitdaging! Laat de juffen lekker op zoek gaan naar een goede balans tussen dat ze zichzelf mag zijn en dat ze positief meedraait in de klas. Ik heb nog niets gelezen waarvan ik denk, poeh… pittig meisje voor in de klas.

Hoe gaat het trouwens met de zindelijkheid? Li is nu overdag wel poep en plas zindelijk (heeft al meer dan een week geen ongelukje gehad) maar weigert op de wc te poepen. Dat doet ze alleen in luier of op het potje….
Tink89maandag 29 augustus 2022 @ 08:55
Het is ook nogal wat, voor het eerst naar school. En ik vind tot nu toe dat ze klinkt als een normale kleuter eigenlijk. Oke, dat naar huis lopen is niet ideaal. Maar die van mij zou wrs ook niet willen gymmen zonder gymschoenen als de rest dat wel mag... Snel maar even schoenen regelen iig.

En ik zou in overleg blijven met school en aangeven dat je het graag toch wilt proberen omdat jullie thuis iets anders zien dan zij op school. En dan eventueel met een rustdag?
Elleskamaandag 29 augustus 2022 @ 08:58
quote:
3s.gif Op zondag 28 augustus 2022 20:30 schreef PKM het volgende:
Ik zie de discussie over hele en halve dagen vol interesse aan hoor. Banaan gaat nog steeds maar drie ochtenden. Voor de vakantie vond hij dat niet zo erg, maar nu zie ik soms dat het hem verdrietig maakt. Zijn begeleiding begint deze week en onze verbouwing beneden start bijna. Meer zit er dus nog niet zo in denk ik. Zijn juf ziet in ieder geval dat hij erg prikkelgevoelig is.
L gaat ook nu pas de hele week, tenminste dat is de bedoeling we zullen zien of het gaat en anders haal ik hem eerder op.

quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 21:26 schreef NicolasJoy het volgende:
Maar ja, dat zal ook bij de leeftijd horen neem ik zo aan, zal geen reden (moeten) zijn om de dagen korter te maken natuurlijk.
Dat hoort wel een beetje bij de leeftijd ja en bij het wennen even lekker uittesten waar de grenzen zijn.

[ Bericht 26% gewijzigd door Elleska op 29-08-2022 09:13:00 ]
Quoimaandag 29 augustus 2022 @ 09:15
Toen ik een keertje mee ging helpen bij een excursie met de kleuterklas (1 en 2 bij elkaar), merkte ik ook wat een bijeengeraapt zooitje het soms nog is. Dat klinkt denigrerend, maar zo is het niet bedoeld. Het blijft een kleuterklas, een mooie overgang van nog lekker een beetje alle kanten op gaan, naar wat meer in het gareel in groep 3. Dus lekker laten fladderen :)
NicolasJoydinsdag 30 augustus 2022 @ 19:35
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 06:28 schreef Loj het volgende:
We hoeven niet allemaal meteen perfect in de schoolcultuur te passen NJ, ze is gewoon een kleuter :) Het is toch ook wat, opeens aandacht delen met 30 andere kinderen, netjes in kringetjes zitten, spullen delen en luisteren naar andere kinderen.

En als ik je dus zo hoor, moeten de juffen gewoon voor haar even een stapje harder lopen. Ik, als juf zijnde, zie dat juist als een leuke uitdaging! Laat de juffen lekker op zoek gaan naar een goede balans tussen dat ze zichzelf mag zijn en dat ze positief meedraait in de klas. Ik heb nog niets gelezen waarvan ik denk, poeh… pittig meisje voor in de klas.

Hoe gaat het trouwens met de zindelijkheid? Li is nu overdag wel poep en plas zindelijk (heeft al meer dan een week geen ongelukje gehad) maar weigert op de wc te poepen. Dat doet ze alleen in luier of op het potje….
Je hoopt natuurlijk vooral dat je kind zo 'normaal' mogelijk is (ik tenminste), om het leven maar zo makkelijk mogelijk te ervaren. :9 Maar ja, precies wat je zegt, het is nu wel even wat anders dan de kinderopvang, dat is toch huiselijker natuurlijk.

Over het algemeen worden onze meiden beiden omschreven als 'kinderen met temperament' 'eigen wil' 'sterke mening' 'veel pit'. Het zal ze later verder gaan brengen in het leven! Nu is het soms even zoeken naar de juiste werkwijze. :9

Het gaat hier goed met de zindelijkheid! Van de week wel ineens twee plasbroeken waar dat al weken (misschien wel maanden) al goed ging, maar vallen en opstaan hoort er nu eenmaal bij natuurlijk. Op school weet ze waar de wc is, maar heeft ze 'm nog niet gebruikt. :+ Ze houdt het bewust op nog tot ze thuis is.. Zullen zien hoe dat over een paar weken is.
NicolasJoydinsdag 30 augustus 2022 @ 19:37
Ze is nu twee dagen een hele dag geweest trouwens! Maandag ging erg goed, vandaag hadden ze het idee dat ze wat moe was, dus was een aanpassing eigenlijk wel de wens. Aangegeven hoe dat het beste in ons rooster en werkritme past.. Dus als het goed is morgen ook nog een hele dag en dan donderdag misschien wat aanpassen. Zelf is ze dolgelukkig dat ze nu 'net als de andere kindjes' de hele dag mocht blijven. *)
Quoidinsdag 30 augustus 2022 @ 20:39
Fijn @NicolasJoy !

Over zindelijkheid ('s nachts) hier ook niets te klagen. We moeten hem wel nog rond 23:00 uur laten plassen, maar erna is hij 9 van de 10 keer droog en gaat hij 's ochtends zelf naar het toilet. Die keren dat de plaswekker gaat (incl. trilding) moeten wij hem wakker maken :') :') En dan gaat hij wel plassen op de wc.

Ik heb nog een BSO-dilemma. Even onder de spoiler, want wordt vast een verhaal.

SPOILER
Al meer dan een jaar twijfel ik erover om over te stappen naar een sport-BSO. Het is een vrij nieuwe kleine organisatie met jonge, enthousiaste mensen. De BSO zit bij Max’ voetbalclub en ze doen echt leuke dingen. Van een vuurtje stoken en daar pannenkoekjes boven bakken tot sprintjes trekken en dan de tijd telkens opmeten. In de zomer gaan ze vaak naar leuke speeltuinen en boerderijen, maar ook weleens met een schetsblokje midden in het centrum van Delft zitten bijvoorbeeld. Ik word er zo blij van, die activiteiten. Op studiedagen van Max’ school gaan de kinderen soms naar die BSO en Max had het alle keren erg leuk.

Dan zijn huidige BSO. Een grote organisatie waarbij zijn kinderdagverblijf en peuterspeelzaal ook hoorden. Ze grenzen aan zijn schoolplein en de leidsters kent hij door en door (en vice versa). Ze hebben ons de afgelopen maanden ook zo gesteund, hartverwarmend. De fut is alleen beetje uit het team, dat merk je aan alles. De jonge leid(st)ers vertrekken, ze hebben een groot personeelstekort en kondigen dan ook eens per maand kort van tevoren aan dat ze dichtgaan op een doordeweekse dinsdag bijvoorbeeld. In vakanties - en zo ook deze vakantie weer - is het activiteitenprogramma om te huilen, zo leeg. Max gaat maar een dagje, en in de vakantie was hij best wat extra op de opvang vanwege mijn ziekenhuisopname, en hij heeft zich een beetje verveeld. Ze doen af en toe leuke dingetjes, maar meer gewoon op de opvang. Het is zuchten en steunen.

Omdat hij over een paar dagen 6 jaar wordt zal hij doorstromen naar een 6+ groep. Dan neemt hij afscheid van de warme groep met bekende leidsters en komt hij bij andere leidsters, die in de wandelgangen niet echt bekend staan om hun warme karakter.

 Ik ben bij de sport-BSO wezen kijken met hem en dat was leuk. En ze hebben plek. Ze zijn iets duurder, zitten iets verder weg (maar alsnog op 500m; we zijn verwend), maar verder geen nadelen te bedenken. Ze hebben ook last van personeelstekort, maar een stabiele vaste kern.

Wat houd je tegen, vraag je je nu af? Zijn vriendjes! Hij zegt dat hij bij zijn vrienden wil blijven. In praktijk is dat 1 vriendje dat ook op dinsdag naar dezelfde BSO gaat en een vriendinnetje, maar die is pas net 5 geworden. En heel veel bekenden, want het gros van de kinderen gaat naar die BSO. Hij zal dus naar de 6+ groep gaan en zeker nog die ene vriend hebben en heel veel bekenden. Sja, en ik ben daar toch gevoelig voor. 

Ik heb dus de ouders van zijn vriendjes ook gepeild. Iedereen heeft dezelfde frustratie. Ze hebben zelfs ook bij dezelfde BSO gekeken en zijn enthousiast. Alleen niemand hakt de knoop door. En die wil ik heel graag doorhakken. Alleen ben ik voor Max dan ook de boe-man en ik twijfel heel erg of ik hem nu maar ‘gewoon’ bij zijn vrienden moet laten. Hij overziet de voordelen natuurlijk niet. Hij gaat er echt superleuke zomers beleven, als ik zie wat ze allemaal doen. En hij weet niet wat er staat te veranderen als hij 6 wordt. En hopelijk komen zijn vriendjes mee, maar dat is niet zeker. En ik ben ook voorzichtig met teveel veranderingen, want ik vind alles al zo sneu voor ‘m.

Telkens denk ik: ja, we gaan besluiten om het te doen. En telkens zegt Max dan in zo’n week dat ‘ie zo graag bij zijn BSO-vriendjes wil blijven. 

Wat zouden jullie doen?
FlyingFishdinsdag 30 augustus 2022 @ 20:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 20:39 schreef Quoi het volgende:
Fijn @:NicolasJoy !

Over zindelijkheid ('s nachts) hier ook niets te klagen. We moeten hem wel nog rond 23:00 uur laten plassen, maar erna is hij 9 van de 10 keer droog en gaat hij 's ochtends zelf naar het toilet. Die keren dat de plaswekker gaat (incl. trilding) moeten wij hem wakker maken :') :') En dan gaat hij wel plassen op de wc.

Ik heb nog een BSO-dilemma. Even onder de spoiler, want wordt vast een verhaal.

SPOILER
Al meer dan een jaar twijfel ik erover om over te stappen naar een sport-BSO. Het is een vrij nieuwe kleine organisatie met jonge, enthousiaste mensen. De BSO zit bij Max’ voetbalclub en ze doen echt leuke dingen. Van een vuurtje stoken en daar pannenkoekjes boven bakken tot sprintjes trekken en dan de tijd telkens opmeten. In de zomer gaan ze vaak naar leuke speeltuinen en boerderijen, maar ook weleens met een schetsblokje midden in het centrum van Delft zitten bijvoorbeeld. Ik word er zo blij van, die activiteiten. Op studiedagen van Max’ school gaan de kinderen soms naar die BSO en Max had het alle keren erg leuk.

Dan zijn huidige BSO. Een grote organisatie waarbij zijn kinderdagverblijf en peuterspeelzaal ook hoorden. Ze grenzen aan zijn schoolplein en de leidsters kent hij door en door (en vice versa). Ze hebben ons de afgelopen maanden ook zo gesteund, hartverwarmend. De fut is alleen beetje uit het team, dat merk je aan alles. De jonge leid(st)ers vertrekken, ze hebben een groot personeelstekort en kondigen dan ook eens per maand kort van tevoren aan dat ze dichtgaan op een doordeweekse dinsdag bijvoorbeeld. In vakanties - en zo ook deze vakantie weer - is het activiteitenprogramma om te huilen, zo leeg. Max gaat maar een dagje, en in de vakantie was hij best wat extra op de opvang vanwege mijn ziekenhuisopname, en hij heeft zich een beetje verveeld. Ze doen af en toe leuke dingetjes, maar meer gewoon op de opvang. Het is zuchten en steunen.

Omdat hij over een paar dagen 6 jaar wordt zal hij doorstromen naar een 6+ groep. Dan neemt hij afscheid van de warme groep met bekende leidsters en komt hij bij andere leidsters, die in de wandelgangen niet echt bekend staan om hun warme karakter.

 Ik ben bij de sport-BSO wezen kijken met hem en dat was leuk. En ze hebben plek. Ze zijn iets duurder, zitten iets verder weg (maar alsnog op 500m; we zijn verwend), maar verder geen nadelen te bedenken. Ze hebben ook last van personeelstekort, maar een stabiele vaste kern.

Wat houd je tegen, vraag je je nu af? Zijn vriendjes! Hij zegt dat hij bij zijn vrienden wil blijven. In praktijk is dat 1 vriendje dat ook op dinsdag naar dezelfde BSO gaat en een vriendinnetje, maar die is pas net 5 geworden. En heel veel bekenden, want het gros van de kinderen gaat naar die BSO. Hij zal dus naar de 6+ groep gaan en zeker nog die ene vriend hebben en heel veel bekenden. Sja, en ik ben daar toch gevoelig voor. 

Ik heb dus de ouders van zijn vriendjes ook gepeild. Iedereen heeft dezelfde frustratie. Ze hebben zelfs ook bij dezelfde BSO gekeken en zijn enthousiast. Alleen niemand hakt de knoop door. En die wil ik heel graag doorhakken. Alleen ben ik voor Max dan ook de boe-man en ik twijfel heel erg of ik hem nu maar ‘gewoon’ bij zijn vrienden moet laten. Hij overziet de voordelen natuurlijk niet. Hij gaat er echt superleuke zomers beleven, als ik zie wat ze allemaal doen. En hij weet niet wat er staat te veranderen als hij 6 wordt. En hopelijk komen zijn vriendjes mee, maar dat is niet zeker. En ik ben ook voorzichtig met teveel veranderingen, want ik vind alles al zo sneu voor ‘m.

Telkens denk ik: ja, we gaan besluiten om het te doen. En telkens zegt Max dan in zo’n week dat ‘ie zo graag bij zijn BSO-vriendjes wil blijven. 

Wat zouden jullie doen?
Ik zou samen met de ouder van dat andere vriendje tegelijk overstappen. En als zij toch niet willen, Max is nog jong, die maakt in een mum van tijd nieuwe vrienden. Soms moet je even de boeman zijn, dat zal hij snel genoeg vergeten als hij het daar naar zijn zin heeft. Ik ben regelmatig de boeman (mijn zoon wil nooit ergens heen en zit dan altijd boos te doen als ik zeg dat hij mee moet, maar als hij er eenmaal is heeft hij het meestal erg naar zijn zin), maar dat is ook snel weer vergeten.

Ik zou overigens als dat hier in de buurt aangeboden werd ook direct overstappen. Vriendjes van de BSO zijn hier klasgenoten en die zien ze toch al voldoende. Leuke dingen doen vind ik belangrijker en ik vind dat bij onze BSO ook redelijk ondermaats, zelfs in vakantietijd hebben ze niets ondernomen.

Fijn dat het zo goed gaat NJ en dat hele dagen toch nu al mogelijk waren!
NicolasJoydinsdag 30 augustus 2022 @ 21:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 20:39 schreef Quoi het volgende:
Fijn @:NicolasJoy !

Over zindelijkheid ('s nachts) hier ook niets te klagen. We moeten hem wel nog rond 23:00 uur laten plassen, maar erna is hij 9 van de 10 keer droog en gaat hij 's ochtends zelf naar het toilet. Die keren dat de plaswekker gaat (incl. trilding) moeten wij hem wakker maken :') :') En dan gaat hij wel plassen op de wc.

Ik heb nog een BSO-dilemma. Even onder de spoiler, want wordt vast een verhaal.

SPOILER
Al meer dan een jaar twijfel ik erover om over te stappen naar een sport-BSO. Het is een vrij nieuwe kleine organisatie met jonge, enthousiaste mensen. De BSO zit bij Max’ voetbalclub en ze doen echt leuke dingen. Van een vuurtje stoken en daar pannenkoekjes boven bakken tot sprintjes trekken en dan de tijd telkens opmeten. In de zomer gaan ze vaak naar leuke speeltuinen en boerderijen, maar ook weleens met een schetsblokje midden in het centrum van Delft zitten bijvoorbeeld. Ik word er zo blij van, die activiteiten. Op studiedagen van Max’ school gaan de kinderen soms naar die BSO en Max had het alle keren erg leuk.

Dan zijn huidige BSO. Een grote organisatie waarbij zijn kinderdagverblijf en peuterspeelzaal ook hoorden. Ze grenzen aan zijn schoolplein en de leidsters kent hij door en door (en vice versa). Ze hebben ons de afgelopen maanden ook zo gesteund, hartverwarmend. De fut is alleen beetje uit het team, dat merk je aan alles. De jonge leid(st)ers vertrekken, ze hebben een groot personeelstekort en kondigen dan ook eens per maand kort van tevoren aan dat ze dichtgaan op een doordeweekse dinsdag bijvoorbeeld. In vakanties - en zo ook deze vakantie weer - is het activiteitenprogramma om te huilen, zo leeg. Max gaat maar een dagje, en in de vakantie was hij best wat extra op de opvang vanwege mijn ziekenhuisopname, en hij heeft zich een beetje verveeld. Ze doen af en toe leuke dingetjes, maar meer gewoon op de opvang. Het is zuchten en steunen.

Omdat hij over een paar dagen 6 jaar wordt zal hij doorstromen naar een 6+ groep. Dan neemt hij afscheid van de warme groep met bekende leidsters en komt hij bij andere leidsters, die in de wandelgangen niet echt bekend staan om hun warme karakter.

 Ik ben bij de sport-BSO wezen kijken met hem en dat was leuk. En ze hebben plek. Ze zijn iets duurder, zitten iets verder weg (maar alsnog op 500m; we zijn verwend), maar verder geen nadelen te bedenken. Ze hebben ook last van personeelstekort, maar een stabiele vaste kern.

Wat houd je tegen, vraag je je nu af? Zijn vriendjes! Hij zegt dat hij bij zijn vrienden wil blijven. In praktijk is dat 1 vriendje dat ook op dinsdag naar dezelfde BSO gaat en een vriendinnetje, maar die is pas net 5 geworden. En heel veel bekenden, want het gros van de kinderen gaat naar die BSO. Hij zal dus naar de 6+ groep gaan en zeker nog die ene vriend hebben en heel veel bekenden. Sja, en ik ben daar toch gevoelig voor. 

Ik heb dus de ouders van zijn vriendjes ook gepeild. Iedereen heeft dezelfde frustratie. Ze hebben zelfs ook bij dezelfde BSO gekeken en zijn enthousiast. Alleen niemand hakt de knoop door. En die wil ik heel graag doorhakken. Alleen ben ik voor Max dan ook de boe-man en ik twijfel heel erg of ik hem nu maar ‘gewoon’ bij zijn vrienden moet laten. Hij overziet de voordelen natuurlijk niet. Hij gaat er echt superleuke zomers beleven, als ik zie wat ze allemaal doen. En hij weet niet wat er staat te veranderen als hij 6 wordt. En hopelijk komen zijn vriendjes mee, maar dat is niet zeker. En ik ben ook voorzichtig met teveel veranderingen, want ik vind alles al zo sneu voor ‘m.

Telkens denk ik: ja, we gaan besluiten om het te doen. En telkens zegt Max dan in zo’n week dat ‘ie zo graag bij zijn BSO-vriendjes wil blijven. 

Wat zouden jullie doen?
Zeker fijn!

Zindelijkheid 's nachts was hier eigenlijk bijna rond, maar sinds school slaapt ze wat dieper denk ik. :9

Ik sluit me aan bij @FlyingFish .. Zie dat je 'n andere ouder zo ver krijgt mee te stappen.. Best of both worlds. Maar zelfs als dat niet gaat zou ik toch neigen naar overstappen als ik je verhaal zo lees. Krijg je denk ik thuis ook een leuker kind van na zo'n dag.
littledrummergirldinsdag 30 augustus 2022 @ 21:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 20:56 schreef FlyingFish het volgende:

[..]
Ik zou samen met de ouder van dat andere vriendje tegelijk overstappen. En als zij toch niet willen, Max is nog jong, die maakt in een mum van tijd nieuwe vrienden. Soms moet je even de boeman zijn, dat zal hij snel genoeg vergeten als hij het daar naar zijn zin heeft. Ik ben regelmatig de boeman (mijn zoon wil nooit ergens heen en zit dan altijd boos te doen als ik zeg dat hij mee moet, maar als hij er eenmaal is heeft hij het meestal erg naar zijn zin), maar dat is ook snel weer vergeten.

Ik zou overigens als dat hier in de buurt aangeboden werd ook direct overstappen. Vriendjes van de BSO zijn hier klasgenoten en die zien ze toch al voldoende. Leuke dingen doen vind ik belangrijker en ik vind dat bij onze BSO ook redelijk ondermaats, zelfs in vakantietijd hebben ze niets ondernomen.

Fijn dat het zo goed gaat NJ en dat hele dagen toch nu al mogelijk waren!
ik zou het denk ik ook zo aanpakken, iemand moet de eerste zijn :) en wie weet kan je samen met een ander ouder tegelijkertijd overstappen.

nieuwe vriendjes zijn zo weer gemaakt en als ie een bso vriendje mist kan er altijd nog een playdate worden geregeld toch?
FlyingFishdinsdag 30 augustus 2022 @ 21:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 21:03 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Zeker fijn!

Zindelijkheid 's nachts was hier eigenlijk bijna rond, maar sinds school slaapt ze wat dieper denk ik. :9

Ik sluit me aan bij @:FlyingFish .. Zie dat je 'n andere ouder zo ver krijgt mee te stappen.. Best of both worlds. Maar zelfs als dat niet gaat zou ik toch neigen naar overstappen als ik je verhaal zo lees. Krijg je denk ik thuis ook een leuker kind van na zo'n dag.
Dat laatste betwijfel ik wel een beetje. Hoe leuker de dag die ze elders hadden was, des te chagerijniger (want moe) zijn ze thuis daarna :D Dan kunnen ze toch maar beter de hele dag kleuren.
Quoidinsdag 30 augustus 2022 @ 21:16
Na een BSO-dag verwacht ik weinig meer, to be honest.

De andere ouders meekrijgen heb ik dus al geprobeerd, maar die zijn toch meer afwachtend. Willen misschien zelfs kijken hoe het gaat in de 6+ groep. Terwijl de frustratie er al zolang is. En ik wil ook niet wachten tot het niet goed gaat. Die overgang naar de 6+ groep is eigenlijk ook een mooi moment.

Alleen vanmiddag haal ik 'm dan weer op en babbelt 'ie lekker over dat 'ie met <insert vriendje> naar de volgende groep gaat en dat 'ie dat zo leuk vindt -O- Zucht.

[ Bericht 28% gewijzigd door Quoi op 30-08-2022 21:23:04 ]
Lemijndinsdag 30 augustus 2022 @ 21:25
Ik zou ook kiezen voor overstappen. In het allerergste geval kan je terug!
arvensisdinsdag 30 augustus 2022 @ 21:39
Ik sta voor hetzelfde dilemma, @quoi.
Heb vandaag eens gepeild of U. naar de BSO op zijn school wil. Hij zag dat wel zitten. Maar ik zit ook met zijn vriendjes daar en zijn oma die op de huidige BSO werkt.
Alhoewel ik wel merk dat die vriendjes hem meer kwaad doen dan goeds (hij komt regelmatig met nieuwe scheldwoordjes thuis….).

Ik ga de stap wel zetten, denk ik. Het is voor ons ook veel makkelijker. Zielie ga ik dan ook inschrijven voor de KDV daar. Kan zij vanuit daar meteen doorstromen naar de basisschool.
NicolasJoydinsdag 30 augustus 2022 @ 22:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 21:12 schreef FlyingFish het volgende:

[..]
Dat laatste betwijfel ik wel een beetje. Hoe leuker de dag die ze elders hadden was, des te chagerijniger (want moe) zijn ze thuis daarna :D Dan kunnen ze toch maar beter de hele dag kleuren.
Ja, zal natuurlijk ook enorm per kind verschillen. :9 Hier doet het haar echt enorm goed als ze de energie een beetje kwijt heeft gekund. Daarin vind ik het ook wel jammer dat we geen BSO hebben hier, maar dan alleen school van 'maar' 08:30-14:15.
PKMwoensdag 31 augustus 2022 @ 11:11
@Nicolas fijn dat ze al richting hele dagen gaat. :)

Ik zie ook wel wat @Quoi zegt. Een kleuterklas is echt nog een mix met heel uiteenlopende behoeften. Zelfs mijn kleuter is alweer heel anders dan voor de vakantie.
Vandaag staat er een invaljuf, Banaan werd door een andere juf gelijk opgevangen toen ze zag dat hij niet wou gaan zitten. O+

Morgen neem ik hem mee naar de huisarts. Hij is namelijk heel snel buiten adem. Als hij doet alsof hij een trein is, dan begint hij al te hijgen en later hoesten. En dan is hij nog niet eens van zijn plek gekomen. :{
Een andere moeder herkende het van haar kinderen, die astmatisch zijn. We hebben allemaal wel een hoestje thuis, maar Banaan hoest nou al vijf weken.
Quoiwoensdag 31 augustus 2022 @ 11:20
@PKM succes bij de huisarts. Is het iets dat hij altijd al heeft gehad?

Wij hebben Max bij de nieuwe BSO ingeschreven. Ik heb zeker al 1 paar ouders en vriendje zover, die zijn al ingeschreven. De rest is vandaag "ook ineens" overstag. Alleen twijfelen die nu weer omdat ze misschien dan toch bij een "groenere" locatie willen en die weer niet op woensdag open is. Nou, daar ga ik niet op wachten. Meteen alle communicatie eruit gedaan. Per 1 oktober gaat 'ie over, als alles goed gaat.

En hoera, ik paste mèt crappy arm in de CT-scan (ter voorbereiding op de bestralingen). Ik heb helaas een complicatie van de operatie waardoor mijn arm minder beweeglijk is. Ik train me nu suf met fysio's 3x pw om die arm maar in de goede stand te kunnen houden. Vandaag lukte het.
lunapuellawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:34
Klinkt als een goede beslissing, @Quoi! En fijn dat er in elk geval één vriendje meegaat. :) En hij maakt daar vast ook weer vriendjes.

Balen van de complicatie, hoop dat het snel beter gaat. :* (qua arm dan. Qua groter plaatje hoop ik het ook natuurlijk maar bestralingen klinken als 'moet slechter worden voordat het beter gaat').
NicolasJoywoensdag 31 augustus 2022 @ 21:05
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:20 schreef Quoi het volgende:
@:PKM succes bij de huisarts. Is het iets dat hij altijd al heeft gehad?

Wij hebben Max bij de nieuwe BSO ingeschreven. Ik heb zeker al 1 paar ouders en vriendje zover, die zijn al ingeschreven. De rest is vandaag "ook ineens" overstag. Alleen twijfelen die nu weer omdat ze misschien dan toch bij een "groenere" locatie willen en die weer niet op woensdag open is. Nou, daar ga ik niet op wachten. Meteen alle communicatie eruit gedaan. Per 1 oktober gaat 'ie over, als alles goed gaat.

En hoera, ik paste mèt crappy arm in de CT-scan (ter voorbereiding op de bestralingen). Ik heb helaas een complicatie van de operatie waardoor mijn arm minder beweeglijk is. Ik train me nu suf met fysio's 3x pw om die arm maar in de goede stand te kunnen houden. Vandaag lukte het.
Wat fijn dat jullie én de knoop hebben kunnen doorhakken én anderen ook die kant op gaan. *) Zou wel een ultieme win-win zijn.

Hoera voor de arm! :*
NicolasJoywoensdag 31 augustus 2022 @ 21:11
quote:
3s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:11 schreef PKM het volgende:
@:Nicolas fijn dat ze al richting hele dagen gaat. :)

Ik zie ook wel wat @:Quoi zegt. Een kleuterklas is echt nog een mix met heel uiteenlopende behoeften. Zelfs mijn kleuter is alweer heel anders dan voor de vakantie.
Vandaag staat er een invaljuf, Banaan werd door een andere juf gelijk opgevangen toen ze zag dat hij niet wou gaan zitten. O+

Morgen neem ik hem mee naar de huisarts. Hij is namelijk heel snel buiten adem. Als hij doet alsof hij een trein is, dan begint hij al te hijgen en later hoesten. En dan is hij nog niet eens van zijn plek gekomen. :{
Een andere moeder herkende het van haar kinderen, die astmatisch zijn. We hebben allemaal wel een hoestje thuis, maar Banaan hoest nou al vijf weken.
Hmm. Snap dat je je zorgen maakt om Banaan.. Hebben jullie nog corona gehad, dat het nog de naweeën kunnen zijn?

Zeker fijn die hele dagen! Nu drie hele dagen gehad, morgen wel even rustdag inplannen. Ze leek vanmiddag (te) moe te zijn volgens de juf, maar vooral... lastig. Ze luistert op het moment voor geen meter en het draait allemaal om haar. Typisch kleuter natuurlijk, maar ze moet het niet de juf onmogelijk maken om er voor een hele klas te zijn omdat zij de boel bij elkaar gaat schreeuwen.. :9 De hele school kent d'r inmiddels, dat zegt ook wat ben ik bang. :+

Maar goed, er zit temperament/pit/karakter in zullen we maar zeggen! Ze is heel erg eigen. Vind het wel mooi, maar hoop dat ze het zichzelf niet te moeilijk maakt zeg maar. Alle kindjes op stepjes, skelters e.d., mevrouw hangt op de kop aan 't rek. Handjes knutselen, alle kindjes schrijven hun naam klein bij de handjes, mevrouw kalkt het hele papier onder. :9 Iedereen tekent het handje aan één kant, mevrouw tekent beide kanten. Altijd nét even anders dan de rest. Interessant, kan heel veel brengen in het leven, maar kan het je soms ook minder makkelijk maken natuurlijk..
littledrummergirlwoensdag 31 augustus 2022 @ 21:40
hier ook zo'n "net even anders" kleuter. staat op een been in de rij, zit als iedereen staat, roept om t hardst als er een vraag wordt gesteld en heel intens wua emoties. heeft in de eerste paar maanden wat wennen vanuit de leerkracht en wat extra gesprekjes met ons gekost maar hij draait nu (op zn eigen wervelwinderige manier) gewoon goed mee.

hij begint wel te merken dat hij wat anders is dan andere kinderen. Ben er eigk ook wel vrij zeker van dat hij een adhd label zal krijgen ooit. ik heb hem beloofd dat we binnenkort eens naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing want " soms doet mijn hoofd niet wat ik wil". Arme kleine mini-me ;( O+
Adrian4woensdag 31 augustus 2022 @ 23:54
Ik ben vandaag gaan shoppen met de zonen. Kevin heeft zaterdag z’n eerste echte voetbaltraining en we hebben vandaag voetbalschoenen gekocht. De meneer van de winkel vroeg of ie even met hem een balletje wilde trappen om te controleren of ze het goed doen O+ Hij is door het dolle heen.
Adrian4woensdag 31 augustus 2022 @ 23:58
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 21:11 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Hmm. Snap dat je je zorgen maakt om Banaan.. Hebben jullie nog corona gehad, dat het nog de naweeën kunnen zijn?

Zeker fijn die hele dagen! Nu drie hele dagen gehad, morgen wel even rustdag inplannen. Ze leek vanmiddag (te) moe te zijn volgens de juf, maar vooral... lastig. Ze luistert op het moment voor geen meter en het draait allemaal om haar. Typisch kleuter natuurlijk, maar ze moet het niet de juf onmogelijk maken om er voor een hele klas te zijn omdat zij de boel bij elkaar gaat schreeuwen.. :9 De hele school kent d'r inmiddels, dat zegt ook wat ben ik bang. :+

Maar goed, er zit temperament/pit/karakter in zullen we maar zeggen! Ze is heel erg eigen. Vind het wel mooi, maar hoop dat ze het zichzelf niet te moeilijk maakt zeg maar. Alle kindjes op stepjes, skelters e.d., mevrouw hangt op de kop aan 't rek. Handjes knutselen, alle kindjes schrijven hun naam klein bij de handjes, mevrouw kalkt het hele papier onder. :9 Iedereen tekent het handje aan één kant, mevrouw tekent beide kanten. Altijd nét even anders dan de rest. Interessant, kan heel veel brengen in het leven, maar kan het je soms ook minder makkelijk maken natuurlijk..
Ik denk dat het haar vooral heel veel gaat brengen NJ O+
Ik heb zelf ook een vrij pittig exemplaar, maar hij is geweldig. Ik ben wel altijd blij als juffen z’n ware aard wel zien en door het, in zijn geval stoere, jasje heen prikken.

Oei @PKM, ik snap dat jullie je zorgen maken.
Quoidonderdag 1 september 2022 @ 09:59
Over 'net iets anders' heb ik vaak gesprekken met Max. Er zegt weleens een kindje wat lelijks tegen 'm, er schopt weleens iemand of er verdwijnt weleens een vriendje boos en onbereikbaar in een hoek. Dan probeer ik 'm uit te leggen dat ieder kind wel zijn eigen dingetje heeft. Pietje zegt namelijk vaak denigrerende en dreigende dingen tegen 'm omdat 'ie stoer wil doen, en bang is dat anderen hem niet stoer genoeg vinden. Jantje wil niet ontploffen als er iets anders gaat dan hij wil en zoekt daarom maar een hoekje op. Hij hoeft zeker niet alles te incasseren of te pikken, maar soms begrijpen waarom een kind dat doet helpt wel. En het er dan over hebben wat zijn dingetje is. Ik vond dat wel erg behulpzaam.

Volgende gesprekje wil ik eigenlijk dan tegenover die 'dingetjes' ook benoemen wat diegene juist heel goed kan.

Mijn arm is trouwens gewoon bijna gefixt na een week intensief trainen. Het lijkt wel of alles wat beter gaat nu; het zat flink vast. Nu moet ik 2 weken wachten op de bestralingen. Leve de fysio's (en mijn eigen inzet natuurlijk).
littledrummergirldonderdag 1 september 2022 @ 10:44
yay voor je arm Quoi *O* kan dat in ieder geval geen vertraging in je behandeling meer veroorzaken. lekker bezig jij :*


de kaptein en ik hebben ook vaak van dat soort gesprekjes waarin ik hem probeer uit te leggen wat er ook aan de hand zou kunnen zijn wanneer een kindje onvriendelijk is of niet samen wil spelen. ik gebruik dan vaak voorbeeldjes die herkenbaar zijn. " weet je nog toen jij ........ misschien is dat met jongetje b nu ook wel aan de hand".
En ik stimuleer hem om het dan eens te vragen aan dat kindje, of om de juf te vragen hoe hij het kan doen.

zo leuk om dat hele sociale gedrag zo te zien ontwikkelen. van peuters die overal gewoon op rammen als ze het ergens niet mee eens zijn, tot mini mensjes die proberen te overleggen ect O+
PKMdonderdag 1 september 2022 @ 11:57
Zulke gesprekjes hebben wij ook. Straks nog
"Waarom pakt kindje x altijd mijn fietsje?"
"Hij vindt jouw fietsje heel mooi en pakt al iets voordat hij erover nadenkt."
"Volgende keer slaat papa hem gewoon met een hamer." :o

De huisarts hoorde niets wat lijkt op astma, gelukkig! Ook weinig slijm, keel, neus en oren zijn in orde. Hij heeft wel een puffer om te proberen of dat helpt, want hij heeft misschien gevoelige longen.
Adrian4donderdag 1 september 2022 @ 12:06
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 10:44 schreef littledrummergirl het volgende:
yay voor je arm Quoi *O* kan dat in ieder geval geen vertraging in je behandeling meer veroorzaken. lekker bezig jij :*


de kaptein en ik hebben ook vaak van dat soort gesprekjes waarin ik hem probeer uit te leggen wat er ook aan de hand zou kunnen zijn wanneer een kindje onvriendelijk is of niet samen wil spelen. ik gebruik dan vaak voorbeeldjes die herkenbaar zijn. " weet je nog toen jij ........ misschien is dat met jongetje b nu ook wel aan de hand".
En ik stimuleer hem om het dan eens te vragen aan dat kindje, of om de juf te vragen hoe hij het kan doen.

zo leuk om dat hele sociale gedrag zo te zien ontwikkelen. van peuters die overal gewoon op rammen als ze het ergens niet mee eens zijn, tot mini mensjes die proberen te overleggen ect O+
Dit overleg en samen er uit proberen te komen gaat hier in huis nog regelmatig mis ;(
Vaak eindigen discussies nog in huilen omdat de ander of geslagen, geschopt, getrapt of gekrabt heeft.
Het vervelende vind ik dat ik vaak niet zie wat er allemaal aan vooraf gaat. Ik zie alleen het gevolg.
PKMdonderdag 1 september 2022 @ 12:33
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 12:06 schreef Adrian4 het volgende:

[..]
Dit overleg en samen er uit proberen te komen gaat hier in huis nog regelmatig mis ;(
Vaak eindigen discussies nog in huilen omdat de ander of geslagen, geschopt, getrapt of gekrabt heeft.
Het vervelende vind ik dat ik vaak niet zie wat er allemaal aan vooraf gaat. Ik zie alleen het gevolg.
Ik zou ook wel zulke discussies willen maar met dreumes is er niet zoveel probleemoplossend mogelijk.

Zijn beloningsmuntjes werkt redelijk, maar slaan en schreeuwen was weer schering en inslag. Helpt ook niet dat zijn zusje soms een beetje een eikel is.

Nu heeft hij er weer een vinkjeskaart naast voor dagen dat hij niet schreeuwt en slaat. Het is gelijk wat rustiger. O+
En hij is steeds een groot deel van de middag ergens anders spelen, scheelt ook.
Tink89donderdag 1 september 2022 @ 14:00
Een hele dag niet schreeuwen en slaan zou ik hier al echt een enorme prestatie vinden. De lat ligt hier nu bij mijn bijna 4-jarige (oh, stop toch de tijd...) bij 'je mag niemand pijn doen'. En dat lukt ongeveer de helft van de dagen best aardig en de andere helft helemaal niet.
Lojdonderdag 1 september 2022 @ 21:17
Ik wil nog even melden dat naar de kleinschalige sport-bso overstappen ipv de grote bso in de school, een super super super goede keus is geweest.

Ook mijn oudste had een goede vriend op de bso en nu op de kleinschalige bso eigenlijk niet echt een vriend, maar hij voelt zich hier gezien/gehoord en de activiteiten zijn leuker! Zelfs Li heeft het maar een uurtje moeilijk gehad en nu gaat ze ook met plezier.

Over Li gesproken…
Hoi, ik heb sinds gister een kleuter :)
Quoidonderdag 1 september 2022 @ 21:20
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 21:17 schreef Loj het volgende:
Ik wil nog even melden dat naar de kleinschalige sport-bso overstappen ipv de grote bso in de school, een super super super goede keus is geweest.

Ook mijn oudste had een goede vriend op de bso en nu op de kleinschalige bso eigenlijk niet echt een vriend, maar hij voelt zich hier gezien/gehoord en de activiteiten zijn leuker! Zelfs Li heeft het maar een uurtje moeilijk gehad en nu gaat ze ook met plezier.

Over Li gesproken…
Hoi, ik heb sinds gister een kleuter :)
Goed te lezen! Ik ben zo benieuwd :)

En hoi Li!

Wij zijn hier nog maar een paar daagjes (officieel dan ;) )
Cygnedonderdag 1 september 2022 @ 21:28
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 21:40 schreef littledrummergirl het volgende:
hier ook zo'n "net even anders" kleuter. staat op een been in de rij, zit als iedereen staat, roept om t hardst als er een vraag wordt gesteld en heel intens wua emoties. heeft in de eerste paar maanden wat wennen vanuit de leerkracht en wat extra gesprekjes met ons gekost maar hij draait nu (op zn eigen wervelwinderige manier) gewoon goed mee.

hij begint wel te merken dat hij wat anders is dan andere kinderen. Ben er eigk ook wel vrij zeker van dat hij een adhd label zal krijgen ooit. ik heb hem beloofd dat we binnenkort eens naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing want " soms doet mijn hoofd niet wat ik wil". Arme kleine mini-me ;( O+
Ik heb ook een anders-kleuter. Zijn hoofd werkt heel anders en ook (grof)motorisch gaat het lastiger. Hij begint dat ook door te krijgen en rekent zichzelf daar ook wel op af. Net een volledig mdo gehad bij een kinderrevalidatiekliniek, maar ook daar weten ze niet zo goed wat het nu eigenlijk is.

Merk wel dat hij echt opbloeit van school en dat ze daar steeds beter snappen hoe hij werkt. Maar wat een zorgen soms.
littledrummergirlvrijdag 2 september 2022 @ 09:28
quote:
1s.gif Op donderdag 1 september 2022 21:28 schreef Cygne het volgende:

[..]
Ik heb ook een anders-kleuter. Zijn hoofd werkt heel anders en ook (grof)motorisch gaat het lastiger. Hij begint dat ook door te krijgen en rekent zichzelf daar ook wel op af. Net een volledig mdo gehad bij een kinderrevalidatiekliniek, maar ook daar weten ze niet zo goed wat het nu eigenlijk is.

Merk wel dat hij echt opbloeit van school en dat ze daar steeds beter snappen hoe hij werkt. Maar wat een zorgen soms.
wat naar dat ze niet helemaal kunnen zeggen wat de oorzaak is, krijgt hij wel iets van hulp of behandeling nu?
littledrummergirlvrijdag 2 september 2022 @ 09:29
heerlijk zon zelfredzame kleuter.. die had zn natte pyjamabroek incl luier in de wasmand gegooid.. ontdek ik net }:| .. nu ik de was uit de wasmachine haal }:| o-ver-al witte bolletjes }:| en een nat vodje wat ooit een luier was :r
Cygnevrijdag 2 september 2022 @ 09:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 09:28 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]
wat naar dat ze niet helemaal kunnen zeggen wat de oorzaak is, krijgt hij wel iets van hulp of behandeling nu?
Hij is op ons verzoek terugverwezen naar de eerstelijn fysiotherapie is al opgestart, voor logopedie is een wachtlijst van 3 maanden (maar daar is het probleem alleen nog de articulatie).

We hebben een verwijzing naar klinische genetica omdat hij best wat symptomen van Klinefelter heeft. Hij heeft daar een grotere kans op omdat de jongste dat ook heeft. (Nog steeds klein: 1/100 ipv 1/500).

Het is verder een heel lief en pienter kind, iets te voor wat hij zelf aan kan. School denkt wel heel erg mee, intern begeleider was ook mee naar het eindgesprek van de revalidatiekliniek, heeft alle tips van daar meegenomen en dat wordt ook toegepast. Ze heeft ook een groot netwerk van zorgverleners binnen de stad dus mocht hij echt vastlopen zijn daar nog een hoop mogelijkheden.
Quoimaandag 5 september 2022 @ 11:14
We hebben geen kleuter meer!

SPOILER
jZXGmv8.jpg
We hadden een geweldig kinderfeestje met een metaaldetectorspeurtocht (scrabblewoord), gister de familie en net voor vannacht maakte ik de cupcakes voor het tracteren in de klas vanmorgen :O :O :Z

Ik kom af en toe nog wel buurten hoor :P
lunapuellamaandag 5 september 2022 @ 11:25
Gefeliciteerd @Quoi ! *O*
Donnamaandag 5 september 2022 @ 11:27
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:14 schreef Quoi het volgende:
We hebben geen kleuter meer!

*

We hadden een geweldig kinderfeestje met een metaaldetectorspeurtocht (scrabblewoord), gister de familie en net voor vannacht maakte ik de cupcakes voor het tracteren in de klas vanmorgen :O :O :Z

Ik kom af en toe nog wel buurten hoor :P
Gefeliciteerd!!
renamaandag 5 september 2022 @ 11:28
Gefeliciteerd Quoi!
littledrummergirlmaandag 5 september 2022 @ 12:01
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:14 schreef Quoi het volgende:
We hebben geen kleuter meer!

SPOILER
We hadden een geweldig kinderfeestje met een metaaldetectorspeurtocht (scrabblewoord), gister de familie en net voor vannacht maakte ik de cupcakes voor het tracteren in de klas vanmorgen :O :O :Z

Ik kom af en toe nog wel buurten hoor :P
van harte *O*
FlyingFishmaandag 5 september 2022 @ 13:19
Gefeliciteerd Quoi *O*

Wat is een metaaldetectorspeurtocht?
Quoimaandag 5 september 2022 @ 13:33
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 13:19 schreef FlyingFish het volgende:
Gefeliciteerd Quoi *O*

Wat is een metaaldetectorspeurtocht?
Men neme een schatkist met 2 cijfersloten (x5 cijfers). Men verstoppe 10 metalen puzzelplaatjes met cijfers erop en geve de kinderen een metaaldetectors. In de schatkist allemaal lekkers en een kleinigheidje.
Nazilmaandag 5 september 2022 @ 13:40
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 13:33 schreef Quoi het volgende:

[..]
Men neme een schatkist met 2 cijfersloten (x5 cijfers). Men verstoppe 10 metalen puzzelplaatjes met cijfers erop en geve de kinderen een metaaldetectors. In de schatkist allemaal lekkers en een kleinigheidje.
En wij gaan naar het krijsparadijs :@ heel erg leuk bedacht, quoi!
Adrian4maandag 5 september 2022 @ 13:40
Gefeliciteerd Max!

Wel tof, maar waar haal je die metaaldetectors vandaan?
Quoimaandag 5 september 2022 @ 14:23
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 13:40 schreef Adrian4 het volgende:
Gefeliciteerd Max!

Wel tof, maar waar haal je die metaaldetectors vandaan?
Ja dat bedenk ik niet zelf hoor. Ik ken iemand die dit als totaalpakket verhuurt voor kinderfeestjes.
TolstoiFanmaandag 5 september 2022 @ 18:55
@Quoi, gefeliciteerd!

Sinds een week kan Simon zonder zijwieltjes fietsen *O* *O* *O* Het is soms nog wel wat wiebelig, maar we zijn supertrots op hem. Gister voor het eerst gevallen, maar het viel allemaal mee.
NicolasJoywoensdag 7 september 2022 @ 22:41
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:14 schreef Quoi het volgende:
We hebben geen kleuter meer!

SPOILER
We hadden een geweldig kinderfeestje met een metaaldetectorspeurtocht (scrabblewoord), gister de familie en net voor vannacht maakte ik de cupcakes voor het tracteren in de klas vanmorgen :O :O :Z

Ik kom af en toe nog wel buurten hoor :P
Gefeliciteerd! :*
Gogo83donderdag 8 september 2022 @ 10:54
Hoe gaat het op school NJ?

T is deze week ook weer begonnen. Hij zag er als een berg tegenop maar het gaat goed, hij komt vrolijk uit school in ieder geval.
NicolasJoydonderdag 8 september 2022 @ 21:23
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2022 10:54 schreef Gogo83 het volgende:
Hoe gaat het op school NJ?

T is deze week ook weer begonnen. Hij zag er als een berg tegenop maar het gaat goed, hij komt vrolijk uit school in ieder geval.
Steeds beter! Ze komen er steeds meer achter hoe ze is, wat ze doet en wat voor haar werkt.. en dat haar gedrag niet echt uit vermoeidheid komt, maar is wie ze is. Dus ze mag bijna alle dagen nu hele dagen, vanaf volgende week waarschijnlijk gewoon met 't ritme mee!

Verder ook;
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2022 21:21 schreef NicolasJoy het volgende:
Ze moet erg wennen aan het luisteren, mee gaan in het ritme en alles dat bij school hoort natuurlijk.. Maar ze gaat rennend naar school. O+ Het mooist vind ik nog; we wonen in een dorpje met 500 inwoners, schooltje van ~ 75 leerlingen. De opvang was in de stad hier vlakbij, waar we werken. Nu 'ontmoet' ze allemaal kinderen op school en "die wonen ook in B. !!!'. Die verwondering. O+ O+ O+
Maar ze heeft haar eerste speelafspraakjes al! *)
Schanumaandag 12 september 2022 @ 11:34
Wat fijn dat het beter gaat op school NJ, en dat ze een beetje door krijgen hoe S in elkaar steekt. Hopelijk lukt het de school om haar de begeleiding te geven die ze nodig heeft gaat ze haar plekje daar helemaal vinden.

Hier ondertussen 2 kleuters, Vlokje is 31 mei 4 geworden en gaat met ontzettend veel plezier naar school. Geen traantjes, speelt heerlijk mee, heeft al meerdere speeldates gehad en heeft het liefst lange schooldagen. Voorbeeldig dus! Verder nog steeds een lekker eigenwijs ding, ik hou ervan, maar wel enorm gevoelig. Ze is nog steeds heel snel van slag, heel huilerig. En aan dat huilen irriteer ik mij steeds weer meer, al schaam ik mij ervoor. Ze was een huilbaby en zodra ze een jammertje inzet schiet mijn lijf meteen in dezelfde stress stand als toen ze als baby zoveel huilde....

Jewel is alweer bijna kleuteraf, ze wordt 6 over 2 maanden. Maar kleutert op school nog even door, we hebben ervoor gekozen haar nog een jaartje langer in groep 2 te laten. Sociaal emotioneel komt ze niet goed mee, dat zag de juf uiteindelijk ook. Spel met leeftijdsgenoten loopt stug, ze vindt daarin moeilijk aansluiting omdat ze blijft hangen in haar eigen spel en het spel van andere dan niet volgt/begrijpt. Spel met jongere kinderen gaat beter, maar daarin neemt ze het spel over en doet ze zich soms zelfs bijna voor als een soort moeder. Als oudste kleuter in de klas zijn we benieuwd naar de dynamiek die nu ontstaat, volgens de juf zou die kunnen verbeteren. Ook omdat ze zo enorm onzeker is dingen niet durft te laten zien als ze denkt dat ze iets niet kan. Zo loopt ze cognitief prima mee, maar het komt er niet uit waardoor ze het op school niet laat zien. Thuis kan ze avi start lezen (zolang ze er de concentratie voor op kan brengen) maar op school niet omdat ze het daar niet durft. Nu ze met veelal jongere kinderen in de klas zit, zal ook dat hopelijk een boost zijn voor haar zelfvertrouwen omdat ze vorig jaar werd ondergesneeuwd door kinderen die het konden en wel deden, waardoor Jewel nog minder van zichzelf liet zien. Kijken wat dit jaar gaat brengen dus.

Helaas hebben we vorige week te horen gekregen dat Jewel's beste vriendinnetje uit de klas van school afgaat omdat ze ASS heeft en niet meer meekwam. Die twee kunnen lezen en schrijven samen, begrijpen elkaar woordeloos. Ik ben een beetje bang wat dat gaat doen qua schoolplezier, maar we wachten het af.

De vakantie verliep hier beter dan ooit tevoren, we vonden een ritme waar we ons allemaal prettig bij voelden en kwamen voor het eerst sinds lange tijd echt weer goed tot rust. Nu school weer is begonnen, hoopten we dat de regelmaat ook rust zou brengen maar school zelf is al zo'n prikkel dat Jewel helaas weer dagelijks overprikkeld is. De buien stapelen zich weer op en dat lokt ook weer veel ruzies uit tussen Jewel en Vlokje, waardoor Vlokje weer meer huilt en op een negatieve manier aandacht probeert te trekken om haar plekje in het gezin te claimen. En zo is het cirkeltje rond :+

Leuk nieuws is dat Vlokje deze maand ook met zwemles mag beginnen, in een andere groep dan Jewel maar de lestijden verschillen maar een kwartier dus we hoeven maar 1 keer op en neer te rijden. Perfect! En ze heeft er zo'n zin in, eigenlijk wilde ze met 3,5 jaar al maar toen was ze letterlijk lichamelijk nog te klein en fragiel. Al heb ik niet het idee dat ze ondertussen veel is gegroeid, ze past nog steeds winterkleding van vorig jaar, het is gewoon een kabouter :')
Adrian4maandag 12 september 2022 @ 12:42
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2022 11:34 schreef Schanu het volgende:
Wat fijn dat het beter gaat op school NJ, en dat ze een beetje door krijgen hoe S in elkaar steekt. Hopelijk lukt het de school om haar de begeleiding te geven die ze nodig heeft gaat ze haar plekje daar helemaal vinden.

Hier ondertussen 2 kleuters, Vlokje is 31 mei 4 geworden en gaat met ontzettend veel plezier naar school. Geen traantjes, speelt heerlijk mee, heeft al meerdere speeldates gehad en heeft het liefst lange schooldagen. Voorbeeldig dus! Verder nog steeds een lekker eigenwijs ding, ik hou ervan, maar wel enorm gevoelig. Ze is nog steeds heel snel van slag, heel huilerig. En aan dat huilen irriteer ik mij steeds weer meer, al schaam ik mij ervoor. Ze was een huilbaby en zodra ze een jammertje inzet schiet mijn lijf meteen in dezelfde stress stand als toen ze als baby zoveel huilde....

- knip -
Dit is heel herkenbaar :)
Ik kan van Willem daarom ook minder gehuil en gemiep hebben dan van Kevin. Bij Kevin sta ik meteen paraat terwijl ik bij Willem in de weerstand ga.
Schanumaandag 12 september 2022 @ 13:52
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2022 12:42 schreef Adrian4 het volgende:

[..]
Dit is heel herkenbaar :)
Ik kan van Willem daarom ook minder gehuil en gemiep hebben dan van Kevin. Bij Kevin sta ik meteen paraat terwijl ik bij Willem in de weerstand ga.
Exact dit, ik kan huilen van Jewel veel beter verdragen dan van Vlokje inderdaad. Terwijl Jewel er ook wat van kan :') Maar bij Vlokje voel ik inderdaad ook die weerstand, en ook al wil ik dan de liefdevolle moeder zijn waar ze recht op heeft, als ik haar dan troost voelt het voor mijzelf gewoon niet altijd zo oprecht.

Tijdens therapie kwam dit een keer ter sprake, ik was daarnaast bezig met EMDR en toen hebben we ook een tweetal sessies hiervoor gebruikt. Dat leek wat te helpen, het voelde ook heel mooi want tijdens de 2e sessie voelde ik ook echt begrip en liefde loskomen die ik niet eerder op die manier had ervaren richting haar. Maar nu zo'n 3/4e jaar later is dat oude gevoel weer teruggekeerd helaas.
NicolasJoyzondag 18 september 2022 @ 11:49
School gaat hier steeds beter en gemakkelijker! Ze moet wel echt nog aan bepaalde dingen wennen natuurlijk, maar dat is denk ik net als elke kleuter.. Vooral het maximaal 30-60 minuten aan een spelletje/taakje spelen en dan weer door naar wat anders vindt ze moeilijk. We hebben er juist één die bij wijze van 2-3 uur aan dezelfde tekening kan kleuren. :9

Bepaalde activiteiten deed ze van de week juist al mee bij groep twee, omdat ze zo graag wil leren. Komt ze nog bij mee ook. :+ Kind wil uitdaging hebben zo te merken. :P
renadinsdag 20 september 2022 @ 12:45
Schanu, wat leuk om ook weer eens van jou te lezen, Vlokje ook alweer 4 joh, wat gaat het snel! Hopelijk brengt een jaar extra kleuteren Jewel ook wat ze nodig heeft, het klinkt best pittig voor haar en jullie :*

Nicolas, volgens mij hebben jullie een lekker wijs dametje zo te horen, fijn dat het steeds beter gaat!

Hier gaat het ook best lekker, kleine meid heeft het goed naar haar zin, zwemles vindt ze helemaal top en ze is gewoon hartstikke gezellig en lief over het algemeen ;)

Vandaag mocht ze voor schoolfoto’s; toen ik vanmorgen vroeg hoe ze ging kijken kreeg ik dit _O- ;
SPOILER
50021-A06-FAEA-4941-A050-94-E435-B8-EE74.jpg
Ze wordt zo groot, in december wordt ze al weer 5 jaar :o
TolstoiFandonderdag 22 september 2022 @ 10:09
Goeie blik @rena :)
En wat is/lijkt ze inderdaad groot.

Simon kwam gister thuis met een opdracht die hij op school had gemaakt. Allemaal plaatjes van voorwerpen met de opdracht om alle plaatjes waarbij je de i-klank hoort te omcirkelen. Echt, bij sommige plaatjes wist ik niet eens wat het moest voorstellen en ook allerlei dingen die niet aansluiten bij de belevingswereld van een kleuter: een ouderwetse inktpot met veer (Simon dacht dat het een hoed met veer was :') ) of een ouderwetse filmprojector :N
lunapuellazondag 25 september 2022 @ 18:43
Ik kom me melden met een verse kleuter *) Welpje is gisteren 4 geworden!

Het voelt alleen nog een beetje als bonus-peutertijd, want hij gaat voorlopig nog niet naar school (meer daarover in het peutertopic). Maar hij was gisteren wel heel erg jarig, heerlijk verwend met cadeaus en hij genoot van zijn Hulk-taart. O+

SPOILER
Ol7j6py.jpeg
Aurezondag 25 september 2022 @ 19:42
Welkom welpje *O*
FlyingFishzondag 25 september 2022 @ 20:01
Gefeliciteerd en welkom welpje *O*
littledrummergirlzondag 25 september 2022 @ 20:32
gefeliciteerd met welpje :* O+

hij gaat vanzelf zijn plekje vinden,op zn eigen tempo :Y
Gogo83zondag 25 september 2022 @ 20:56
Gefeliciteerd met Welpje!
Schanumaandag 26 september 2022 @ 11:31
@rena, ik ben benieuwd hoe de uiteindelijk schoolfoto's zijn geworden :')

@lunapuella, gefeliciteerd met je verse kleuter en welkom!
NicolasJoyzondag 9 oktober 2022 @ 17:54
Wat een rust bij de kleuters! Is dat een goed of slecht teken? :9

Hier een intense week.. De beide juffen hebben corona. Woensdagochtend, woensdagmiddag, donderdag en vrijdag allemaal andere invallers. Heel blij dat school door kon blijven gaan, maar die kleuters waren aardig de weg kwijt.

Onze verse kleuter ging de juffen wel even vertellen hoe ze alles moesten doen. :s) Van boekjes uitlezen, ritme en hoe 'alles normaal gaat' aan toe. :+
Sunshine1982zondag 9 oktober 2022 @ 21:06
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2022 17:54 schreef NicolasJoy het volgende:
Wat een rust bij de kleuters! Is dat een goed of slecht teken? :9

Hier een intense week.. De beide juffen hebben corona. Woensdagochtend, woensdagmiddag, donderdag en vrijdag allemaal andere invallers. Heel blij dat school door kon blijven gaan, maar die kleuters waren aardig de weg kwijt.

Onze verse kleuter ging de juffen wel even vertellen hoe ze alles moesten doen. :s) Van boekjes uitlezen, ritme en hoe 'alles normaal gaat' aan toe. :+
Ik heb even gemist hoe het nou verder ging met het zindelijk worden. Hoe is dat afgelopen? Is ze nu zindelijk?
Aurezondag 9 oktober 2022 @ 21:46
Vast een goed teken NJ :P

Met mijn kleuter gaat het sinds de zomervakantie echt goed op school. En vorige week heeft hij zelfs meegedaan aan de gymles van de vakdocent O+ zelfs het uitje naar de dierentuin afgelopen week ging gewoon goed. Het enige vervelende is dat hij nu al 3 x in de afgelopen 2 weken in zijn broek heeft geplast aan het einde van de dag, omdat hij net iets te laat naar de wc gaat. Hij redt het wc-hokje wel maar plast dan daar in z'n broek }:|
Tink89maandag 10 oktober 2022 @ 07:59
quote:
1s.gif Op zondag 9 oktober 2022 21:46 schreef Aure het volgende:
Vast een goed teken NJ :P

Met mijn kleuter gaat het sinds de zomervakantie echt goed op school. En vorige week heeft hij zelfs meegedaan aan de gymles van de vakdocent O+ zelfs het uitje naar de dierentuin afgelopen week ging gewoon goed. Het enige vervelende is dat hij nu al 3 x in de afgelopen 2 weken in zijn broek heeft geplast aan het einde van de dag, omdat hij net iets te laat naar de wc gaat. Hij redt het wc-hokje wel maar plast dan daar in z'n broek }:|
Fijn dat het zo goed gaat!

Zou het helpen als de leerkracht hem een keertje extra naar de wc stuurt tussendoor? Als het steeds aan het einde van de dag is...
Schanumaandag 10 oktober 2022 @ 14:29
quote:
1s.gif Op zondag 9 oktober 2022 21:46 schreef Aure het volgende:
Vast een goed teken NJ :P

Met mijn kleuter gaat het sinds de zomervakantie echt goed op school. En vorige week heeft hij zelfs meegedaan aan de gymles van de vakdocent O+ zelfs het uitje naar de dierentuin afgelopen week ging gewoon goed. Het enige vervelende is dat hij nu al 3 x in de afgelopen 2 weken in zijn broek heeft geplast aan het einde van de dag, omdat hij net iets te laat naar de wc gaat. Hij redt het wc-hokje wel maar plast dan daar in z'n broek }:|
Wat fijn dat het zo goed gaat! Dat plassen is heel herkenbaar. Mijn oudste was met 2 al zindelijk maar toen ze naar school ging voelde het alsof we opnieuw konden beginnen zo vaak als ze met een natte broek thuis kwam. We hebben haar een jaar lang extra kleding meegegeven in haar schooltas :')

Onze jongste heeft nu 2 keer een natte broek gehad, inderdaad ook net de wc gemist. De juf gaf bij ons aan dat dit heel gebruikelijk is, omdat kinderen vaak heel erg op gaan in het spelen en te laat naar de wc gaan. Maar ook omdat ze opnieuw moeten leren inschatten hoe lang het nodig heeft om bij de wc te komen, dat is op school heel anders dan thuis. Mijn oudste plaste bijvoorbeeld regelmatig tijdens het buitenspelen in haar broek, omdat ze er geen rekening mee hield dat ze dan een behoorlijk eind terug naar de wc moest lopen :s) Hebben we hier opgelost door met de juf af te spreken dat ze altijd voor het buiten spelen nog even naar de wc werd gestuurd, en uiteindelijk was dat niet meer nodig en had het zichzelf al opgelost.
Auremaandag 10 oktober 2022 @ 15:41
De juf wist het eerst niet eens omdat hij het dan niet vertelde en ze dan al jassen aan gingen doen om buiten op de ouders te wachten. Maar nu ze het weet is het nog niet weer gebeurd, maar goed dat gaat nu om een kleine week :P
NicolasJoymaandag 10 oktober 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2022 21:06 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]
Ik heb even gemist hoe het nou verder ging met het zindelijk worden. Hoe is dat afgelopen? Is ze nu zindelijk?
De eerste 1-2 weken van school heeft ze het tijdens school gewoon opgehouden, maar dat heeft haar ogen wel geopend. Tegenwoordig poept en plast ze overal naar hartelust. *) Vandaag op school opgehaald, riep ze me halverwege het lopen al toe dat we wel snel naar huis moesten lopen, want de poep kwam er aan. :+
renamaandag 10 oktober 2022 @ 20:11
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2022 11:31 schreef Schanu het volgende:
@:Rena, ik ben benieuwd hoe de uiteindelijk schoolfoto's zijn geworden :')
Gelukkig deed mevrouw het daar heel goed *)
SPOILER
D1-E13-C57-CAF8-40-C8-8-F05-286-E962-FC225.jpg
O+

Aure wat fijn dat het zo goed gaat met hem O+

@lunapuella , ik lees dit nu pas dus een verlaat maar niet minder gemeend gefeliciteerd met je kleuter!
TolstoiFanmaandag 10 oktober 2022 @ 20:43
Och, @rena, wat een schatje O+
Ik heb net de schoolfoto's besteld. De voorbeeldfoto was echt verschrikkelijk, maar gelukkig stond er in het online portal ook een leuke foto.
Auremaandag 10 oktober 2022 @ 20:45
Ohh wat een leuke foto O+
Nolitamaandag 10 oktober 2022 @ 21:04
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2022 19:58 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
De eerste 1-2 weken van school heeft ze het tijdens school gewoon opgehouden, maar dat heeft haar ogen wel geopend. Tegenwoordig poept en plast ze overal naar hartelust. *) Vandaag op school opgehaald, riep ze me halverwege het lopen al toe dat we wel snel naar huis moesten lopen, want de poep kwam er aan. :+
Dat laatste is wel herkenbaar. We rennen wel eens naar huis, omdat ze opeens heel erg moet plassen. Daar denkt ze dan op school niet aan ofzo. Gelukkig is het niet zo ver. :D

Verder gaat het hier wel zijn gangetje met kleuter. Vorige week gaf haar dansjuf aan dat ze zo leuk is, heel precies de dansjes probeert te doen en bevestiging zoekt, maar dat ze het ook gewoon goed doet. Ballerina in de dop, weet niet van wie ze dat heeft. :+
Zwemles gaat ook goed, maar ik vind het vooral fijn dat ze het allebei leuk vindt om te doen en plezier heeft.
Op school draait ze lekker mee, maar weten we inmiddels wel dat de juf haar dingen moet aanbieden, omdat ze er anders niet naar vraagt. Ze vroeg mij bijvoorbeeld of ik haar wilde leren schrijven want dat leren ze pas in groep 3. Tijdens het startgesprek heeft de juf gezegd dat ze dit soort dingen zeker aan de juf mag vragen dus ik ben benieuwd.

Leuke foto Rena! Schoolfoto's worden hier pas in het voorjaar gemaakt, dan is de klas ook meer compleet met nieuwe instroom.
FlyingFishmaandag 10 oktober 2022 @ 22:04
Sowieso die focus op poepen en plassen. Mijn meiden hadden gisteren een kinderfeestje in een indoor speeltuin. Als ik dan vraag wat ze gedaan hebben krijg ik als antwoord "patatjes gegeten, drie keer naar de wc geweest en limonade gedronken" en van de ander "ik ben vier keer naar de wc geweest" :')

Vandaag appte de moeder van het vriendinnetje van Em dat naar Egypte is verhuisd of mijn meiden misschien wilden videobellen met haar dochter. Dus ik heb 15 minuten de telefoon vastgehouden om te proberen ze in beeld te houden terwijl ze vooral met knuffelbeesten aan het dansen waren en aan het giebelen waren. Maar ze vonden het wel erg leuk elkaar weer te zien!

Erg leuke foto Rena! Ik vroeg me alleen af toen ik die foto zag of ze vaker zo met gekruisde armen staat, of dat de schoolfotograaf dat bedacht heeft. Die van mij staan elk jaar weer in een pose op de foto die duidelijk in scene is gezet. Sowieso al jammer omdat ze alle drie op exact dezelfde manier op de foto staan daardoor, maar ook omdat het een voor hen onnatuurlijke houding is.
Lemijnmaandag 10 oktober 2022 @ 22:37
Jacob zat op de schoolfoto mijn zijn benen gekruist op een manier die ik nooit zie. Hij keek er ook niet erg blij bij. Gelukkig was er ook een gewone pasfoto, dus die heb ik besteld.
Nolitamaandag 10 oktober 2022 @ 22:38
Fijn dat ze even met hun vriendinnetje hebben kunnen videobellen, leuk!

Gaan jullie (meisjes?) kleuters ook al het liefst samen met een vriendinnetje naar het toilet? :?
FlyingFishmaandag 10 oktober 2022 @ 23:57
Mijn kinderen gaan alle drie graag met iemand anders naar het toilet, bij voorkeur ook nog in hetzelfde hokje, al begin ik dat er nu eindelijk uit te krijgen. Maar als er een naar de wc moet en de ander wil wat vertellen of laten zien dan gebeurt dat gewoon. Mocht de deur een keer daadwerkelijk dicht gedaan zijn, zoals ik elke keer vraag, dan trekken ze die ook gewoon open. Privacy op het toilet bestaat niet in ons huis, en ik betwijfel of dat buitenshuis met vriendjes erg anders is…

Wij hadden helaas alleen de geposeerde foto’s Lemijn, geen pasfoto’s :(
renadinsdag 11 oktober 2022 @ 11:33
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2022 22:04 schreef FlyingFish het volgende:
Erg leuke foto Rena! Ik vroeg me alleen af toen ik die foto zag of ze vaker zo met gekruisde armen staat, of dat de schoolfotograaf dat bedacht heeft. Die van mij staan elk jaar weer in een pose op de foto die duidelijk in scene is gezet. Sowieso al jammer omdat ze alle drie op exact dezelfde manier op de foto staan daardoor, maar ook omdat het een voor hen onnatuurlijke houding is.
Ja het is wel een geposeerde pose denk ik, op de andere foto die ik heb staat ze met haar handen op de heupen, dat zie ik haar ook nooit doen _O- Maar ik ben al blij dat ze er zo lief opstaat, de gezichtsuitdrukking is wel echt hoe ze is (over het algemeen :7 ) Op de klassenfoto staat ze met 1 bloot been omdat ze haar legging omhoog getrokken had want ze had het warm :') Hij is niet zo erg als de keer dat ik op de klassenfoto stond met een rokje aan en mijn benen wijd gelukkig :X
Schanudinsdag 11 oktober 2022 @ 11:44
Wat een leuke foto Rena, mooi kind is het O+

Hier doen ze alleen klassenfoto's van groep 1 en 2, geen individuele foto's. Dat vind ik echt zo jammer!

Kleuters en toiletgang, het meest irritante vind ik toch wel dat ik mijn oudste die over een maand 6 wordt nog steeds moet afvegen als ze heeft gepoept. Ze weigert het gewoon zelf te doen. Op school veegt ze niet af en trekt ze zo haar broek omhoog :') En ze vergeet ALTIJD door te trekken.
Mijn jongste van 4 doet het gelukkig wel helemaal zelf maar komt altijd even melden als ze naar de wc gaat. Ook als we slapen :')
NicolasJoydinsdag 11 oktober 2022 @ 18:36
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2022 22:38 schreef Nolita het volgende:
Fijn dat ze even met hun vriendinnetje hebben kunnen videobellen, leuk!

Gaan jullie (meisjes?) kleuters ook al het liefst samen met een vriendinnetje naar het toilet? :?
Onze dame wil het liefst alle vriendjes en vriendinnetjes meenemen naar de wc als ze iemand te spelen heeft..
Lemijndinsdag 11 oktober 2022 @ 20:34
Ik kan melden dat mijn jongenskleuter en zijn vriendje steeds onafhankelijk van elkaar naar de wc zijn gegaan vandaag.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lemijn op 13-10-2022 06:34:34 ]
littledrummergirldinsdag 11 oktober 2022 @ 21:09
mijn jongenskleuter en zijn playdates gaan vaak wel synchroon naar het toilet (eentje op de toilet beneden en eentje boven). Alsof ze het zich realiseren dat ze ook moeten als ze het de ander zien doen :D
Adrian4donderdag 13 oktober 2022 @ 13:40
Trotse mama meld zich hier O+
Oudergesprek gehad en wij hebben te horen gekregen dat onze zoon een voorbeeld is voor andere kinderen in de klas. Heel behulpzaam voor klasgenootjes en de juffen, heel zelfstandig en wil heel graag leren. De boze buien waar wij thuis wel eens ooit last van hebben (maar ook steeds minder) hebben ze in dit schooljaar nog niet gezien.
Twee jaar geleden zaten we nog regelmatig met onze handen in het haar, omdat we af en toe echt niet wisten hoe we met hem om moesten gaan. Wie had dit toen ooit gedacht!
Houd hoop mensen O+
Tink89donderdag 13 oktober 2022 @ 13:46
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2022 13:40 schreef Adrian4 het volgende:
Trotse mama meld zich hier O+
Oudergesprek gehad en wij hebben te horen gekregen dat onze zoon een voorbeeld is voor andere kinderen in de klas. Heel behulpzaam voor klasgenootjes en de juffen, heel zelfstandig en wil heel graag leren. De boze buien waar wij thuis wel eens ooit last van hebben (maar ook steeds minder) hebben ze in dit schooljaar nog niet gezien.
Twee jaar geleden zaten we nog regelmatig met onze handen in het haar, omdat we af en toe echt niet wisten hoe we met hem om moesten gaan. Wie had dit toen ooit gedacht!
Houd hoop mensen O+
*O* *O* *O*
FlyingFishdonderdag 13 oktober 2022 @ 14:10
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2022 13:40 schreef Adrian4 het volgende:
Trotse mama meld zich hier O+
Oudergesprek gehad en wij hebben te horen gekregen dat onze zoon een voorbeeld is voor andere kinderen in de klas. Heel behulpzaam voor klasgenootjes en de juffen, heel zelfstandig en wil heel graag leren. De boze buien waar wij thuis wel eens ooit last van hebben (maar ook steeds minder) hebben ze in dit schooljaar nog niet gezien.
Twee jaar geleden zaten we nog regelmatig met onze handen in het haar, omdat we af en toe echt niet wisten hoe we met hem om moesten gaan. Wie had dit toen ooit gedacht!
Houd hoop mensen O+
Wat fijn *O*
renadonderdag 13 oktober 2022 @ 16:24
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2022 13:40 schreef Adrian4 het volgende:
Trotse mama meld zich hier O+
Oudergesprek gehad en wij hebben te horen gekregen dat onze zoon een voorbeeld is voor andere kinderen in de klas. Heel behulpzaam voor klasgenootjes en de juffen, heel zelfstandig en wil heel graag leren. De boze buien waar wij thuis wel eens ooit last van hebben (maar ook steeds minder) hebben ze in dit schooljaar nog niet gezien.
Twee jaar geleden zaten we nog regelmatig met onze handen in het haar, omdat we af en toe echt niet wisten hoe we met hem om moesten gaan. Wie had dit toen ooit gedacht!
Houd hoop mensen O+
Oh wat heerlijk om te horen voor jullie :) *O*

[ Bericht 0% gewijzigd door rena op 13-10-2022 21:53:02 ]
PKMdonderdag 13 oktober 2022 @ 20:22
Haha @Adrian4 verse hoop, bedankt. :D

Wij zitten middenin een verbouwing, dus druk. En mijn kleuter vindt het soms fantastisch, met klussers en gereedschap. Maar ook veel dagen is zijn prikkelgrens snel bereikt en is het schreeuwen, schelden en zacht slaan.

Op school gaat het gelukkig wel de goede kant op. Hij luistert beter naar de juf, blijft beter zitten en doet bijna nooit meer anderen pijn. Na de vakantie gaan we kijken hoe het gaat op ochtenden zonder begeleiding.

Hij is nog wel lastig in te schatten op niveau. Als iets te makkelijk is dan loopt hij erbij weg en als het te moeilijk is ook. En ze zouden ook graag zien dat hij meer interesse toont in andere kinderen. Dat lukt op het schoolplein soms wel en binnen niet. Maar het lijkt in ieder geval op te krabbelen. :)
Aurezaterdag 15 oktober 2022 @ 18:28
Fijn dat het beter gaat PKM!

Zijn hier kleuters geabonneerd op de Bobo en is dat wat?
FlyingFishzaterdag 15 oktober 2022 @ 19:02
Klinkt alsof hij zijn plekje aan het vinden is PKM. Hopelijk blijft deze stijgende lijn!

Ik heb een stapel bobo’s vanuit de kringloop Aure. Vinden ze bij vlagen leuk (net als vrijwel al het ‘leerzame’ speelgoed). Ik heb daarvoor getwijfeld over een abonnement (voor oudste toen), maar toen kwam ik die stapel tegen, waarvan ze dus af en toe een boekje krijgen. Ze maken hier in ieder geval niet de boekjes van A tot Z maar doen een paar pagina’s en dan zijn ze er weer even klaar mee. Heb je al eens een losse gehaald en gekeken in hoeverre dat interessant gevonden wordt? Er zijn iig veel kortingsacties voor te vinden als je af gaat sluiten. Oa via de ING punten.
Aurezaterdag 15 oktober 2022 @ 19:12
Ik kwam er inderdaad op via de ING puntenwinkel :D Ik zal eens een keer een los nummer halen, kijken of ie het wat vindt.
MevrouwCactuszaterdag 15 oktober 2022 @ 19:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 oktober 2022 19:12 schreef Aure het volgende:
Ik kwam er inderdaad op via de ING puntenwinkel :D Ik zal eens een keer een los nummer halen, kijken of ie het wat vindt.
Ze hebben ook een hoop Bobo’s bij de bieb. Dan kan je ook een stapeltje lenen.
Nazilzaterdag 15 oktober 2022 @ 19:47
Bobo vond l in groep 1 heel leuk, maar was eind groep 1 al te makkelijk.
Hupjezaterdag 15 oktober 2022 @ 21:30
Bobo was hier leuk, daarna ook Okki gehad toen Bobo te makkelijk werd. Werden ook later best nog eens gepakt om te lezen.
littledrummergirlzondag 16 oktober 2022 @ 14:22
bobo is hier (net groep 2) veelal te makkelijk qua opdrachtjes en spelletjes. lukt hem ook niet echt om zich langer dan n pagina of drie te concentreren.
PKMzondag 16 oktober 2022 @ 16:11
Wij hebben een keer een stapel gehad van mijn zus omdat het was blijven liggen. Nu ligt het nog steeds.

Het is te moeilijk en tekenen/schrijven is niet zijn hobby. Ik hoop nu dat mijn meisje het leuk gaat vinden. :P
lunapuellamaandag 17 oktober 2022 @ 11:55
Wij hadden vanochtend een rondleiding op Welpjes toekomstige school. Het voelde heel warm en fijn, echt als een verlengde van de vroegbehandeling die hij nu heeft voor TOS. Dus zodra we weten of hij in aanmerking komt (die aanvraag loopt nu), melden we hem daar aan. En fijn: ze hebben ook geen wachtlijsten, dus hij zou naar verwachting na de kerstvakantie al kunnen starten.
PKMwoensdag 2 november 2022 @ 11:02
Hoe gaat het met jullie kleuters?

Met Banaan gaat het best goed. In de vakantie was hij niet fit en snel boos maar volgens mij is hij blij dat hij weer naar school mag. Hij komt er vrolijk vandaan in ieder geval. :) Met zijn zusje is hij ook weer wat geduldiger.

En van de vroegdiagnose is er een eerste uitkomst, dat er in ieder geval geen sprake is van autisme en ADHD is nog niet uitgesloten, maar komt er in ieder geval niet overduidelijk uit. De behandelaar zou het best nog een jaar willen aankijken. Helaas denk ik dat de IB-er daar niet meer akkoord gaat. Ik heb daarom voorgesteld dat ze op school komen observeren, en er komt een intelligentie-onderzoek. Maar wel een opluchting dat er geen gekke dingen zijn gezien. O+ Ze zien hem als een temperamentvolle kleuter, en gewoon een boefje. :)
lunapuellawoensdag 2 november 2022 @ 11:11
Wat fijn PKM, ik kan me voorstellen dat dat een opluchting is.

Met Welpje gaat het eigenlijk ook gewoon goed, hij gaat met veel plezier naar zowel gastouder als TOS-vroegbehandeling. Dit weekend vierden we Halloween en hij was zo enthousiast over zijn drakenpak dat hij het vandaag per se weer aan wilde, dus hij stal de show bij de behandeling. :D En we kregen nieuws dat de onderwijs-aanvraag in behandeling is genomen, dus hopelijk daar snel uitsluitsel over zodat we het verdere proces met school weer in kunnen.
Takkie88woensdag 2 november 2022 @ 19:09
Mijn kleuter had vandaag haar eerste speelafspraak. Bij ons thuis. Vond ik zeker voor de eerste keer wel zo fijn. Iets met loslaten enzo :@
Ze hebben het leuk gehad en wilden beide morgen weer afspreken. 2 kleuters kunnen wel aardig geluid produceren :P
lunapuelladonderdag 3 november 2022 @ 13:03
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2022 11:11 schreef lunapuella het volgende:
En we kregen nieuws dat de onderwijs-aanvraag in behandeling is genomen, dus hopelijk daar snel uitsluitsel over zodat we het verdere proces met school weer in kunnen.
Nou, dat ging sneller dan verwacht, vandaag al het nieuws dat Welpje inderdaad naar het speciaal onderwijs mag *O*
Takkie88donderdag 3 november 2022 @ 13:39
Zo dat is inderdaad snel! Fijn dat er duidelijkheid is. Hebben jullie al een school gekozen?
FlyingFishdonderdag 3 november 2022 @ 13:41
Wat fijn dat dat zo snel al duidelijk is! Een paar jaar geleden was het best lastig om zo’n indicatie te krijgen. Hopelijk kunnen ze hem ook snel op een fijne school plaatsen!
Schanudonderdag 3 november 2022 @ 13:45
Spuit 11: wij hadden Bobo, is automatisch omgezet naar Okki merkte ik bij de laatste bezorging, waarschijnlijk omdat ze ervan uit gingen dat mijn oudste naar groep 3 aan op de redactie ofzo. Beide bladen zijn leuk trouwens, vooral Bobo sluit hier mooi aan op school.

Takkie wat spannend he zo'n eerste speeldate, wat fijn dat ze het leuk hebben gehad!

Lunapuella, wat een goed nieuws dat Welpje naar het speciaal onderwijs mag! Alleen die duidelijkheid zal al zo'n opluchting zijn voor jullie, fijn!

Wij hebben morgen na schooltijd het kinderfeestje van de oudste kleuter. Hoorde ik vanmorgen van vrouwlief dat 2 van de uitgenodigden niet direct met elkaar door 1 deur kunnen. Daar heeft wat voorgevallen wat ervoor heeft gezorgd dat mama 1 niet meer wil dat haar dochter met de dochter van mama 2 speelt. Hopelijk gaat dat dus goed :')
En dan zaterdag officieel een 6 jarige in huis, is ze dan kleuter-af?
We hebben haar gisteren alvast het hoofdcadeau verklapt omdat ze strak stond van de spanning, ze heeft vannacht voor het eerst weer redelijk geslapen dus het lijkt te hebben geholpen O+

Jongste kleuter werd maandagavond opeens ziek maar is vandaag gelukkig koortsvrij, perfect getimed!

En ik ben vooral blij als dit weekend achter de rug is :X
NicolasJoydonderdag 3 november 2022 @ 16:42
Wij gaan de oren van de kleuter verkopen denk ik. Ze gebruikt ze toch niet. }:|
lunapuelladonderdag 3 november 2022 @ 17:09
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2022 13:39 schreef Takkie88 het volgende:
Zo dat is inderdaad snel! Fijn dat er duidelijkheid is. Hebben jullie al een school gekozen?
Ja, we zijn vorige maand bij een school gaan kijken en daar is hij nu aangemeld. We streven naar een start na de kerstvakantie.
Mariposasdonderdag 3 november 2022 @ 20:44
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2022 13:03 schreef lunapuella het volgende:

[..]
Nou, dat ging sneller dan verwacht, vandaag al het nieuws dat Welpje inderdaad naar het speciaal onderwijs mag *O*
Zou hij niet naar sbo gaan?
Fijn dat je snel duidelijkheid hebt! Hier ging de beslissing ook heel snel.
SPOILER
Alleen ben ik niet blij met de sbo school, maar er is gewoon nergens anders plek. Ik heb trouwens ook geen kleuter meer dus deze info hoort hier niet helemaal :+ .
lunapuelladonderdag 3 november 2022 @ 21:09
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2022 20:44 schreef Mariposas het volgende:

[..]
Zou hij niet naar sbo gaan?
Fijn dat je snel duidelijkheid hebt! Hier ging de beslissing ook heel snel.
SPOILER
Alleen ben ik niet blij met de sbo school, maar er is gewoon nergens anders plek. Ik heb trouwens ook geen kleuter meer dus deze info hoort hier niet helemaal :+ .
Sbo was het plan inderdaad (cluster 2 onderwijs), maar daarvoor was wel een arrangement nodig. Maar dat heeft hij nu dus toegewezen gekregen.

SPOILER
Balen dat jullie niet blij zijn met de school. Wij hebben gelukkig wel een goed gevoel over deze, en er is nog plek ook. Dat scheelt ook weer stress.
Hupjedonderdag 3 november 2022 @ 21:18
@lunapuella
Cluster 2 is SO (speciaal onderwijs), geen SBO (speciaal basisonderwijs), dat is denk ik wat Mariposas bedoelt.

Fijn dat de beslissing zo vlot ging, dat heb ik ook wel eens anders gezien.
lunapuelladonderdag 3 november 2022 @ 21:24
quote:
1s.gif Op donderdag 3 november 2022 21:18 schreef Hupje het volgende:
@:lunapuella
Cluster 2 is SO (speciaal onderwijs), geen SBO (speciaal basisonderwijs), dat is denk ik wat Mariposas bedoelt.

Fijn dat de beslissing zo vlot ging, dat heb ik ook wel eens anders gezien.
Ah, ik wist niet daar nog onderscheid in zat. Weer wat geleerd.
PKMvrijdag 4 november 2022 @ 11:40
Hoe gaat het met je kleuter op school @NicolasJoy ?
SPOILER
Ik had pas ook nog een gesprek op school. Zijn begeleiders vinden qua heftigheid dat het zeker niet zo pittig is als wat school aangaf. Hij heeft veel meer positieve dan negatieve momenten.

Ze zijn nog aan wat doelen aan het werken zoals samen spelen,
niet steeds bepalend zijn, rustig in de kring, maar het ziet er goed uit. :)

Adrian4vrijdag 4 november 2022 @ 12:32
quote:
1s.gif Op donderdag 3 november 2022 21:18 schreef Hupje het volgende:
@:lunapuella
Cluster 2 is SO (speciaal onderwijs), geen SBO (speciaal basisonderwijs), dat is denk ik wat Mariposas bedoelt.

Fijn dat de beslissing zo vlot ging, dat heb ik ook wel eens anders gezien.
Gewoon even een vraag uit nieuwsgierigheid: wat is het verschil tussen SO en SBO?
lunapuellavrijdag 4 november 2022 @ 12:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2022 12:32 schreef Adrian4 het volgende:

[..]
Gewoon even een vraag uit nieuwsgierigheid: wat is het verschil tussen SO en SBO?
Speciaal onderwijs is voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking en voor leerlingen die psychische problemen of gedragsproblemen hebben. Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen. Hier gaat het om leerlingen met lichtere problematiek.

Bron: https://www.onderwijscons(...)timaal%20ontwikkelen.

Het is wel wat verwarrend, want speciaal onderwijs kan óók basisonderwijs zijn, maar is dan dus geen speciaal basisonderwijs.
Hupjevrijdag 4 november 2022 @ 15:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2022 12:32 schreef Adrian4 het volgende:

[..]
Gewoon even een vraag uit nieuwsgierigheid: wat is het verschil tussen SO en SBO?
Speciaal onderwijs (so) heb je als basisschool en voortgezet onderwijs (vso) en is voor kinderen met een beperking. Er zijn verschillende 'clusters' voor verschillende problematiek: lichamelijk, zintuiglijk, verstandelijk of psychische problemen en gedragsproblemen.
Speciaal basisonderwijs (sbo) is voor kinderen die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen. Dit is minder zware problematiek. Dus kan wel lastig gedrag zijn, maar is te verhelpen met kleinere klas en meer sturing van de leerkracht. Of de leerstof gaat wat te snel, maar door een iets langzamer aanbod lukt het wel.
Er zijn door inclusief onderwijs ook programma's om kinderen met extra begeleiding vanuit een cluster school wel naar een reguliere school te laten gaan. Voor sommige kinderen werkt dat, voor anderen niet.

Edit: wat hierboven gezegd wordt dus :)
Schanuvrijdag 4 november 2022 @ 21:01
Wij hadden vandaag het kinderfeestje van Jewel, ze wordt morgen 6. Tot drie keer toe raakte ze overstuur en boos over iets voor haar groots, maar in feite kleins. We wisten het gelukkig steeds te sussen door haar apart te nemen en tot rust te laten komen, maar ik vond het best heftig want zoveel escalaties heeft ze normaal niet met vriendjes en vriendinnetjes erbij.

Ik merk dat ze steeds moeilijker mee komt en dat doet toch echt wel verdriet.
NicolasJoyzondag 6 november 2022 @ 15:41
quote:
3s.gif Op vrijdag 4 november 2022 11:40 schreef PKM het volgende:
Hoe gaat het met je kleuter op school @:NicolasJoy ?
SPOILER
Ik had pas ook nog een gesprek op school. Zijn begeleiders vinden qua heftigheid dat het zeker niet zo pittig is als wat school aangaf. Hij heeft veel meer positieve dan negatieve momenten.

Ze zijn nog aan wat doelen aan het werken zoals samen spelen,
niet steeds bepalend zijn, rustig in de kring, maar het ziet er goed uit. :)

Moeilijke dagen gehad, maar weer de hele week invallers. De juffen waren de week afwezig. Tweede week al sinds het begin van 't schooljaar. Dan merk je dat de hele klas wat van de leg is. Hebben nu afgesproken dat ze als een van de eersten gebracht wordt, ze verwachten dat dat iets meer rust gaat brengen. Maar ze zijn momenteel ook bezig met dat ze 'zo pienter' is. Lijkt zichzelf af en toe in de weg te zitten dat ze al heel veel snapt, kan en wil leren. Maar dat sociaal/emotioneel nog geen plekje kan geven.

Wel fijn dat gesprek denk ik dan! Tenminste, hopelijk voelen de juffen/school het ook snel zo, maar toch wel positief punt toch? Ze zullen ook net de manier moeten vinden dat ze hem het beste aan kunnen vliegen?
NicolasJoyzondag 6 november 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2022 21:01 schreef Schanu het volgende:
Wij hadden vandaag het kinderfeestje van Jewel, ze wordt morgen 6. Tot drie keer toe raakte ze overstuur en boos over iets voor haar groots, maar in feite kleins. We wisten het gelukkig steeds te sussen door haar apart te nemen en tot rust te laten komen, maar ik vond het best heftig want zoveel escalaties heeft ze normaal niet met vriendjes en vriendinnetjes erbij.

Ik merk dat ze steeds moeilijker mee komt en dat doet toch echt wel verdriet.
:*

Misschien ook net een beetje veel verjaardagsspanning i.c.m. met zoveel vriendjes die er speciaal voor haar zijn?
Schanumaandag 7 november 2022 @ 09:59
quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2022 15:42 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
:*

Misschien ook net een beetje veel verjaardagsspanning i.c.m. met zoveel vriendjes die er speciaal voor haar zijn?
Ja klopt, ze heeft sowieso enorm veel last van spanningen en dit was gewoon echt teveel. Vanmorgen krijsen en gillen met het naar school brengen. Benieuwd wat deze week gaat brengen.
eponinemaandag 7 november 2022 @ 09:59
Hoi! Ik lees al een tijd mee en post af en toe in het babytopic, maar hier in huis is ook een kleuter (dit weekend 4 jaar geworden), dus misschien vind ik het ook wel leuk om hier mee te posten :)

Vandaag de allereerste schooldag en hij vond het maar wat spannend. Dat was vooral te merken aan het slapen de afgelopen dagen. Of vooral het gebrek daaraan. Gelukkig zit ie met wat bekende kindjes van het kdv in de klas, dus hij kon vanochtend gelijk naast een bekend kindje gaan zitten in de kring (en werd door nog twee anderen geroepen dus hij kreeg nog bijna keuzestress :')).
Ik heb deze week vrij genomen om hem na school wat rust te gunnen maar vanaf volgende week gaat ie ook naar de vso en bso. Ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Hij was er wel echt aan toe om naar school te gaan.

Na de wenochtenden vorige week kreeg ik al een mailtje van de juf dat hij het heel erg naar z’n zin had gehad, goed had meegedaan en dat ze het heel knap vond dat hij het alfabet al kent en eerste letters van woorden kon benoemen, ook zonder het woord te zien (“de z van zon”). Toch leuk om te horen O+
Schanumaandag 7 november 2022 @ 10:02
quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2022 15:41 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Moeilijke dagen gehad, maar weer de hele week invallers. De juffen waren de week afwezig. Tweede week al sinds het begin van 't schooljaar. Dan merk je dat de hele klas wat van de leg is. Hebben nu afgesproken dat ze als een van de eersten gebracht wordt, ze verwachten dat dat iets meer rust gaat brengen. Maar ze zijn momenteel ook bezig met dat ze 'zo pienter' is. Lijkt zichzelf af en toe in de weg te zitten dat ze al heel veel snapt, kan en wil leren. Maar dat sociaal/emotioneel nog geen plekje kan geven.

Wel fijn dat gesprek denk ik dan! Tenminste, hopelijk voelen de juffen/school het ook snel zo, maar toch wel positief punt toch? Ze zullen ook net de manier moeten vinden dat ze hem het beste aan kunnen vliegen?
Lastig is dat, wisselingen qua leraren. Hopelijk helpt het als ze wat eerder aanwezig kan zijn, kan mij voorstellen dat dat een stuk rustiger binnenkomen is voor haar! Wel fijn dat ze zo pienter is, maar wat sneu dat dat ervoor zorgt dat ze een beetje in de knel lijkt te komen met zichzelf..

@eponine, gefeliciteerd met je kleuter! Hebben jullie een fijne verjaardag gehad?

En de eerste schooldag O+ Hopelijk heeft hij het naar zijn zin, maar als de wendagen goed gingen dan komt dat wel goed denk ik.
eponinemaandag 7 november 2022 @ 10:33
@Schanu dank je wel! Hij heeft genoten van zijn verjaardag (op dezelfde dag als jouw zesjarige zie ik, ook nog gefeliciteerd!) maar was gisteren helemaal kapot. Dit was de eerste keer dat we het ‘groot’ vierden met iedereen tegelijk, maar ik denk dat we het volgend jaar weer in twee groepen splitsen. Is ook voor mama en papa beter qua drukte :X.

Wat rot dat het feestje op bepaalde punten lastig was voor je dochter en dat ze vandaag ook moeite had met naar school gaan ;( :*
Adrian4maandag 7 november 2022 @ 11:29
Het is heel wat, dat naar school gaan, voor kleuters.

Ik had vrijdag 3 groep-3 ers bij de lunch en die waren collectief verontwaardigd want Kevin (groep 2) was twee keer geslagen door kinderen uit groep 3. Zij kwamen altijd voor Kevin op en Willem had hem 1 keer getroost en naar de juf gebracht.
Ik vond het een beetje een wazig verhaal.
Ik heb het ‘s avonds bij Kevin geverifieerd. Ja hij was donderdag en vrijdag geslagen, de namen kwamen overeen. Maar het verhaal waarom en hoe wat werd steeds waziger en ook de afloop (wat deed Willem en kornuiten en hoe reageerde de juf) is voor mij nog erg vaag. Wel is Willem de liefste broer volgens Kevin. En nu wil hij er niet meer over praten.

Moet ik hier iets mee? Kevin is niet de liefste jongen dus ik kan mij goed voorstellen dat hij ze uitdaagde (zelf speelt ie de grote onschuld, maar dat maakt hem voor mij zeker niet minder verdacht) maar ik heb ook tegen beide zonen gezegd dat ik slaan echt niet vind kunnen. En de collectieve verontwaardiging bij de vrienden van Willem zit mij ook niet zo lekker op een of andere manier.

Nah, ik denk dat ik het even zo laat. Maar ik houd het wel in de gaten.
FlyingFishmaandag 7 november 2022 @ 23:19
Adrian, Je kan altijd aan de juf navragen of zij weet of er iets raars is gebeurt en of ze het een beetje in de gaten willen houden, vooral omdat het blijkbaar twee dagen op rij is voorgevallen. Verder zou ik het er nu bij laten en vooral trots zijn dat Willem en zijn vrienden het voor Kevin opnemen. Maar hopelijk is dat niet meer nodig in de toekomst.

Welkom en gefeliciteerd nog eponine!
eponinedinsdag 8 november 2022 @ 13:11
Dank je!

@Adrian4 wat FF zegt zou ik ook aanraden, even navragen bij de leerkracht maar het verder even zo laten.

De eerste schooldag was leuk en zeer vermoeiend. De juf gaf aan dat hij zich heel snel thuis leek te voelen in de groep en dat hij al met diverse kinderen gespeeld had. Onderweg naar huis heb ik 5 verschillende namen voorbij horen komen :)
Zelf heb ik een pestverleden en geen leuke basisschooltijd gehad, hoop zo dat dat hem niet zal overkomen. Maar hij is sowieso al een stuk socialer en minder verlegen dan ik was en hij maakt daardoor makkelijk(er) contact. Mijn kleine grote jongen O+
NicolasJoydinsdag 8 november 2022 @ 19:56
Hoe gaan jullie het doen met schoen zetten? Hoe vaak, wat stop je er meestal ongeveer in?
Donnadinsdag 8 november 2022 @ 20:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2022 19:56 schreef NicolasJoy het volgende:
Hoe gaan jullie het doen met schoen zetten? Hoe vaak, wat stop je er meestal ongeveer in?
1 a 2x per week en een keer bij opa en oma. Een zakje kruidnoten/snoepje en een klein cadeautje denk aan; sinterklaas kleurboek, potje slijm, knutsel iets, zakje lego, iets voor de Barbie.
Soms sokken, sjaal of muts er bij.
Wij vieren geen Sinterklaas met ons eigen gezin en bij de familie doen wij als ouders zelf niets in de zak voor eigen kinderen. Dus dan krijgen ze alles van anderen.
lunapuelladinsdag 8 november 2022 @ 20:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2022 19:56 schreef NicolasJoy het volgende:
Hoe gaan jullie het doen met schoen zetten? Hoe vaak, wat stop je er meestal ongeveer in?
2 a 3 keer per week schoen zetten en meestal alleen wat lekkers erin. 1x een klein cadeautje. We vieren pakjesavond met de hele familie en dan is het een cadeaufestijn, dus de schoen houden we bewust klein.
Adrian4dinsdag 8 november 2022 @ 20:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2022 19:56 schreef NicolasJoy het volgende:
Hoe gaan jullie het doen met schoen zetten? Hoe vaak, wat stop je er meestal ongeveer in?
1x per week een klein cadeautje zoals een hotwheels oid.
Schanudinsdag 8 november 2022 @ 20:13
Hier 2 keer per week, vrijdag en zaterdag. Wat lekkers en een klein cadeautje van maximaal een paar euro (lippenbalsem met een smaakje, ringetjes van paw patrol, kleurboek, stickerboek, dat soort dingen).
Adrian4dinsdag 8 november 2022 @ 20:17
3 dec. krijgen ze trouwens kaartjes voor monster jam in het GelreDome in hun schoen. Dat is geen klein cadeautje 😊
Takkie88dinsdag 8 november 2022 @ 20:20
Eigenlijk nog geen idee :P
We hebben wel wat kleine dingetjes in huis. Sofie is er tot nu toe nog niet zelf over begonnen. Sinterklaas leeft op dit moment nog niet zo bij haar. Heb ook niet de indruk dat ze op school het Sinterklaasjournaal kijken.

We willen zaterdag wel bij een intocht gaan kijken. Moet alleen nog even kijken waar. In ons eigen dorp zijn ze eigenwijs en zijn de pieten zwart. Ze hebben er 1 of ander verhaal omheen bedacht en ze noemen het geen zwarte pieten maar daar komt het uiteindelijk wel op neer. En dat hangen ze uiteraard niet aan de grote klok dus vorig jaar kwamen we daar pas achter tijdens de intocht.
Ik wil naar een intocht met roetveeg-pieten maar ja hoe weet ik dat zeker?
FlyingFishdinsdag 8 november 2022 @ 20:30
Fijn dat hij een leuke eerste dag had eponine!

Bij ons mogen ze de schoen elke dag zetten. Sint doet er alleen niet elke dag iets in (ook omdat we dat nogal eens vergeten en daar zo makkelijk mee weg kunnen komen). Ze krijgen meestal 3 a 4 keer een schoenkadootje, waarvan 1 keer bij oma (die dat altijd een beetje zit te pushen omdat ze het zo leuk vindt. Ik vind het vooral veel gedoe om daar twee dagen achtereen langs te moeten voor troep-kadootjes).

Oudste krijgt sowieso een keer een LEGO-zakje en pokemon kaarten, de meiden krijgen waarschijnlijk plakplaatjes voor op het raam en oorbellen. Verder heb ik vorig jaar beide boeken van het paard van sinterklaas in de kringloop meegenomen, dus iedereen krijgt ook nog een keer een boek in zijn schoen.

Sinterklaas journaal is hier trouwens mega populair! Werkt erg goed om ze een beetje door te laten eten "als jullie te laat klaar zijn hebben we geen tijd meer om te kijken". En ideaal dat we via de NPO app kunnen kijken op een moment dat ons uit komt.
Donnadinsdag 8 november 2022 @ 20:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2022 20:20 schreef Takkie88 het volgende:
Eigenlijk nog geen idee :P
We hebben wel wat kleine dingetjes in huis. Sofie is er tot nu toe nog niet zelf over begonnen. Sinterklaas leeft op dit moment nog niet zo bij haar. Heb ook niet de indruk dat ze op school het Sinterklaasjournaal kijken.

We willen zaterdag wel bij een intocht gaan kijken. Moet alleen nog even kijken waar. In ons eigen dorp zijn ze eigenwijs en zijn de pieten zwart. Ze hebben er 1 of ander verhaal omheen bedacht en ze noemen het geen zwarte pieten maar daar komt het uiteindelijk wel op neer. En dat hangen ze uiteraard niet aan de grote klok dus vorig jaar kwamen we daar pas achter tijdens de intocht.
Ik wil naar een intocht met roetveeg-pieten maar ja hoe weet ik dat zeker?
Ken je geen mensen in omringende dorpen die het wel zeker weten van hun dorp?

Hier waren er bijv. vorig jaar al veel roetveegpieten bij en dat zal dit jaar weer zo (of nog meer) zijn.
Donnadinsdag 8 november 2022 @ 20:33
Kleuter kwam gisteren trouwens uit school met de mededeling dat ze het Sinterklaas soernaal moest kijken. MOEST.
Dus dat doen we nu trouw elke avond.
Adrian4dinsdag 8 november 2022 @ 23:36
Hier zijn ze ook nog zwart :{
FlyingFishwoensdag 9 november 2022 @ 00:02
In Hellevoetsluis zullen ze sowieso roetveegpiet zijn, en ik vermoed eigenlijk in vrijwel de gehele randstad. In onze omgeving in ieder geval wel al minimaal drie jaar. Hier komt Sint pas volgende week in de stad dacht ik ergens te lezen laatst :(, dus wij gaan ook uitwijken naar elders.
aapieanniewoensdag 9 november 2022 @ 06:20
Hier twee verse kleuters die helemaal opgaan in het sinterklaas gebeuren.
Ze mogen hier 1 keer per week de schoen thuis zetten en 1 keer in de week bij oma. Vind het wel genoeg eigenlijk.

En tevens hoi enzo! Vincent en Jeremy zijn 29 oktober 4 geworden. De eerste schoolweek was brullen als ze naar binnen gingen maar sinds deze week gaan ze lachend en zwaaien met de juffen mee.
eponinedonderdag 10 november 2022 @ 12:04
Maandag begonnen op de basisschool en we zitten er al helemaal in hoor, inclusief Sinterklaasjournaal (vorige jaren kon ik het nog buiten de deur houden). Ik zit inmiddels ook al in de whatsappgroep met ouders uit de klas en heb me opgegeven om eind van de maand een groepje te begeleiden bij een speurtocht.

Qua Sinterklaas houden we het klein. Met een kind jarig in november, een kind jarig in januari en ouders die het hele Sint gebeuren stiekem niet zo leuk vinden voelen we er weinig voor om groots uit te pakken. Schoen zetten zal misschien twee keer gebeuren en dan komt er denk ik iets lekkers in.
littledrummergirldonderdag 10 november 2022 @ 12:10
wij doen schoenzetten ook alleen op de zaterdagavonden :Y dus dat is 3 keer ofzo?

verder zaterdag de intocht hier in t durp, de kleuter heeft die dag tot zn lievelingsdag verklaard :D. Al is hij verder (verbazingwekkend!) relaxed onder het hele gebeuren, geen gedoe met slapen oid ^O^
littledrummergirldonderdag 10 november 2022 @ 12:12
oh en waar ik vorig jaar ineens overvallen werd met "morgen pietengym, stuur je kind verkleed naar school" heb ik dit jaar als doorgewinterde kleuter-ouder vast een pietenpakje gescoord (5 ¤ bij de lokale kruidvat) _O_ adulting hoor dit.
TolstoiFandonderdag 10 november 2022 @ 12:42
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2022 12:12 schreef littledrummergirl het volgende:
oh en waar ik vorig jaar ineens overvallen werd met "morgen pietengym, stuur je kind verkleed naar school" heb ik dit jaar als doorgewinterde kleuter-ouder vast een pietenpakje gescoord (5 ¤ bij de lokale kruidvat) _O_ adulting hoor dit.
Dat is wel handig inderdaad. Wij kregen vorig jaar dat bericht om 7:15 's ochtends op de dag dat ze verkleed mochten komen 8)7 Simon heeft echt de allergrootste hekel aan verkleden en doet daar ook ECHT niet aan mee (zelfs een pietenpet is al teveel), dus we laten alles lekker liggen :)

Simon is wel erg met Sinterklaas bezig, met name de cadeautjes. Hij vraagt steeds wanneer hij zijn verlanglijst bij Sinterklaas in de brievenbus kan doen. Sinterklaasjournaal wil hij niks van weten, te eng.
littledrummergirldonderdag 10 november 2022 @ 15:08
wij kregen vorig jaar binnen drie weken

verkleed voor pietengym
verkleed als een beroep
verkleed voor juffen/meesterdag
foute kersttruien dag
"chique" voor kerst dag

:') hebben al die andere ouders dat allemaal standaard in huis?
Hupjedonderdag 10 november 2022 @ 15:25
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2022 15:08 schreef littledrummergirl het volgende:
:') hebben al die andere ouders dat allemaal standaard in huis?
Ik heb dat echt niet allemaal en weiger het ook te kopen als ik mijn kind daar geen plezier mee doe.
Ik zit in de MR op school en heb dat ook besproken. Het voelt voor sommige ouders als groepsdruk en ouders worden dan op kosten gejaagd die ze eigenlijk niet wilden maken. Had school zelf niet zo bekeken. Nu wordt er minder gevraagd (en ook bij de kleuters wordt er bijv gezegd dat er ook pietenmutsen op school zijn voor de pietengym).
Schanudonderdag 10 november 2022 @ 16:05
Wij hebben het meeste vaak wel in huis, als in nette kleding, verkleedkleding en pietenpakken. Waar ik 2 jaar terug mee overvallen werd was de foute kersttrui die mijn toen 4 jarige aan mocht naar school, daar heb ik toen maar niet aan meegedaan omdat ik er geen meer kon vinden zo kort van tevoren.

En deze mama heeft zojuist nog 2 veel te dure pietenpakjes besteld online omdat ik erachter kwam dat de oudste niet meer in die van vorig jaar past, en die van de jongste was kapot. In de winkels hier in het dorp natuurlijk alles uitverkocht en het moet zaterdag binnen zijn, duimen dus maar. Zo kom je toch nog last minute voor verrassingen te staan :')
TolstoiFandonderdag 10 november 2022 @ 16:16
Wij hebben precies 0,0 aan verkleedkleding in huis. Maar wel goed dat dit allemaal ter sprake komt, want dit jaar komt er voor het eerst een kerstdiner, dus ik zal alvast gaan bedenken en daarna waarschijnlijk kopen wat Simon dan aan kan.

Ooit was een playdate van Simon erg teleurgesteld over het feit dat Simon helemaal geen verkleedkleren had, want zij had er heel veel, en dat de volgende keer dan Simon maar bij haar moest komen spelen, dan konden ze verkleden. Simon zei "Maar dat wil ik helemaal niet :') ".
Auredonderdag 10 november 2022 @ 20:21
Hier ook minimaal verkleedkleding omdat de kleuter er niet zo van houdt. En alles wat we hebben is in de vorm van een cape, want dat wil dan op zich nog wel (kan ook makkelijk af natuurlijk). Dus we hebben een draak-, vleermuis- en triceratopscape.

Qua pietenspul alleen mutsen, maar tot nu toe wil ie die ook niet echt op. Misschien nu op school wel. Sinterklaas leeft nu voor het eerst wel echt bij hem, hij wilde ook 'sinterklaas met die mevrouw die doet vertellen' kijken :') Hij mag van ons elk weekend zijn schoen zetten en ik stop er kleine cadeautjes in. Voor dit jaar heb ik een schleich dier, paw patrol uno en een legosetje.
aapieanniedonderdag 10 november 2022 @ 21:28
Wij kregen maandag avond ook in de parro dat vincent de volgende dag verkleed naar school mocht ivm de verjaardag van de juf.
Hij is in zn snollebollekes onesie gegaan, iets anders had ik ook niet liggen.
FlyingFishdonderdag 10 november 2022 @ 23:38
Lala was vorig jaar erg verdrietig dat ze van mij haar Rapunzel-jurk niet aan mocht naar de juffendag en is uit protest niet verkleed gegaan (meerdere kinderen uit de klas waren niet verkleed, dus ze was niet de enige). Die jurk is nog net te groot en zou over de grond slepen. Mijn oudste was bij de kleuters altijd de enige die niet in pietenpak naar de pietengym ging omdat hij weigerde zo'n pak aan te trekken. Mijn verbazing was dan ook groot toen hij dat vorig jaar voor de intocht opeens wel wilde... Ik ben dus heel benieuwd naar dit jaar :D Mijn meiden zijn dol op verkleden. Ik kon een paar jaar geleden gratis nieuwe kinderpietenpakken krijgen, dus die heb ik in alle maten twee keer liggen gelukkig. En rond 5 december kun je goedkoop bij de AH sinterklaaskleding inslaan dus ze hebben ook sint-truien, sint-maillots en sint-sokken. Ik heb toevallig vanmorgen de Sint-dozen weer tevoorschijn gehaald. 1 doos vol kleding (en zakken), en 1 doos vol boeken en knutselspul.

Hebben jullie trouwens ook al op sinterklaasjournaal.nl gecheckt of er een cadeautje voor jullie is? Mijn kinderen vonden dat heel erg leuk, en je krijgt verschillende filmpjes als je het voor een tweede kind checkt. Erg leuk gedaan!
littledrummergirlvrijdag 11 november 2022 @ 12:28
quote:
6s.gif Op donderdag 10 november 2022 21:28 schreef aapieannie het volgende:
Wij kregen maandag avond ook in de parro dat vincent de volgende dag verkleed naar school mocht ivm de verjaardag van de juf.
Hij is in zn snollebollekes onesie gegaan, iets anders had ik ook niet liggen.
daar zou mijn kleuter echt een moord voor doen :D
aapieannievrijdag 11 november 2022 @ 18:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2022 12:28 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]
daar zou mijn kleuter echt een moord voor doen :D
Welke maat heeft de kaptein? Hij is voor Vincent aan de kleine kant al..
littledrummergirlvrijdag 11 november 2022 @ 20:28
quote:
6s.gif Op vrijdag 11 november 2022 18:42 schreef aapieannie het volgende:

[..]
Welke maat heeft de kaptein? Hij is voor Vincent aan de kleine kant al..
gaat richting 122 :Y
aapieannievrijdag 11 november 2022 @ 20:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2022 20:28 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]
gaat richting 122 :Y
Oh dan is hij voor kaptein ook te klein ;( Vincent zit nu comfortabel in 116
littledrummergirlzaterdag 12 november 2022 @ 14:40
wat is zon sinterklaasintocht toch heerlijk met een kleuter O+ glimmende oogjes, achter pieten aanrennen voor pepernoten, dichtbij Sinterklaas komen en dat toch een beetje spannend vinden O+.
Tink89zaterdag 12 november 2022 @ 14:45
Mijn peuter-over een week kleuter keek het op tv en stelde duizend vragen, was ongerust, maar ook zo weer gerustgesteld en zat te stralen. Ik hou ervan O+

Verder is mijn dreumes al een week niet zo lekker en heeft dat nogal z'n weerslag op ons allemaal. Hij doet niks dan huilen, tenzij we gaan wandelen, slaapt heel slecht en hangt continu aan m'n been of m'n borst.

We gaan zo wel naar het sint Maartensvuur hier in het dorp. Ben benieuwd! Met lampionnen en thermossen en hopelijk wat afleiding voor ons allemaal.
renamaandag 14 november 2022 @ 15:18
Mijn kleuter heeft vandaag onverwachts haar eerste speelafspraakje, ik ben een beetje van mijn apropos dat ik ineens alleen thuis op de bank zit :') Ze had in al die tijd nog geen speelafspraakje gehad maar gaf zelf aan het nog niet te willen, en ineens vroeg dat meisje het net en was het ja hoor. Het voelt een beetje onwennig moet ik zeggen dat ze nu bij andere mensen thuis is, de ouders lijken me verder prima mensen dus het komt vast goed, en een stukje opluchting dat die ontwikkeling er nu toch is bij haar is fijn, ik maakte me eigenlijk soms zorgen dat ze nog geen speelafspraakjes had :@

Over verkleedkleding gesproken, wij hebben best wel wat in huis, C heeft ouders die ook graag naar Comic Con gaan en zo, dus hier wel wat in huis. Bij de Halloweenoptocht liepen papa en mama als Michael Myers (Halloweenfilms) en Jason Voorhees (Friday the 13th films) mee _O-
TolstoiFanmaandag 14 november 2022 @ 17:11
Hulp / advies gevraagd:

SPOILER
Sinds een paar weken wordt Simon weer recalcitranter, grote mond, om alles huilen/gillen als het niet gaat zoals hij wil. De laatste tijd heeft ie regelmatig speelafspraakjes, wat ie hartstikke leuk vindt. Echter waar wij tegenaan lopen bij het ophalen is dat door het recalcitrante gedrag hij gewoon niet mee te krijgen is. Hij loopt steeds weg, blijft stoïcijns spelen, gaat zich verstoppen. Wat wij dan ook zeggen, maakt geen indruk.

Vandaag was hij weer ergens spelen en de moeder van zijn vriendje moest hem ook aanspreken dat hij toch echt met papa mee naar huis moest. Ook dat maakte geen indruk. Het komt er dus eigenlijk op neer dat wij ons kind niet meekrijgen en geen controle hebben over de situatie en niet tot hem door weten te dringen. Hem dan maar uit het huis van het speelvriendje meeslepen is geen optie. Eenmaal thuis is hij ook niet te houden, dan gooit ie de kont helemaal tegen de krib en heeft ie echt een onbehoorlijk grote mond (als dat maar geen voorbode is voor de puberteit :X :X :X )

Simon is ook supereigenwijs. Als hij iets niet wil (bijv aan tafel komen om te eten, of tandenpoetsen, dan zegt ie gewoonweg NEE en blijft ie doen, wat hij doet. Het zorgt allemaal niet voor een fijne sfeer op het moment.

Onze copingskills laten ernstig te wensen over ;(

Hebben jullie kleuters dit ook (wel eens)? Hebben jullie tips hoe om te gaan met deze situaties? Of een andere blik? Wat kun je in dergelijke situaties nog doen of zeggen om je kleuter toch mee te laten bewegen?
Phaidramaandag 14 november 2022 @ 17:19
Bij ons is dat vaak een teken dat het te onverwachts komt. Hij moet plotseling schakelen, terwijl hij nog midden in zijn spel zit. Onze jongste is 7, maar heeft hier ook nog heel vaak last van. Het helpt hem echt om aan te geven dat hij nog even X minuten mag spelen, en dat we dan gaan. Of dat hij nog even XX af mag maken, voor we gaan. Eventueel een timer zetten, zodat ook echt duidelijk is wanneer de tijd om is.

SPOILER
Het is echt lastig, wij hebben zaterdag ook 30 minuten met een huilend en schreeuwend jongetje in het bos gestaan omdat we heel graag even een frisse neus wilden halen en hij dus niet. We dachten dat hij wel bij zou draaien als we eenmaal daar waren, maar helaas... Toen zijn we dus maar weer naar huis gegaan. Je voelt je zo machteloos dan ;(. Het is bij hem ook wel een extreme hang naar autonomie, en als hij niet goed in zijn vel zit, kan hij ook minder goed meebewegen. De emmer is sneller vol dan. Dus voor ons is het ook wel een signaal.
TolstoiFanmaandag 14 november 2022 @ 19:20
@Phaidra, dat kan zeker meespelen.

SPOILER
Wellicht dat Simon ook die extreme hang naar autonomie heeft.
Maar het is niet alleen in dit soort situaties. Ook als ze op school al hebben afgesproken om te spelen, maar bij het ophalen bij school blijkt dat het speelafspraakje dat ze zelf bedacht hebben (om wat voor reden dan ook) toch niet door kan gaan, dan krijgt Simon dus een vreselijke tantrum met meteen huilen en stampvoeten. Het andere jongetje is wat meegaander en reageert wat rustiger. Ik snap best dat het in zijn belevingswereld dan echt een grote teleurstelling is, dat het niet door gaat. Hoe kunnen we hem leren om dan niet meteen in een tantrum te schieten?

Of als ie lekker aan het lego bouwen is en hij krijgt 2 blokjes niet van elkaar, dan gilt ie de hele boel bij elkaar vanuit het niets. Dat is soms echt zo schrikken, als je bijv. zelf ook even net rustig zit met een boekje.

Maar vooral hoe de laatste paar keer de speelafspraakjes tot hun einde kwamen is echt niet leuk (ook voor hem niet lijkt me, maar ook niet voor het andere kindje niet en diens ouders). En het is echt niet zo, dat ie meteen jas moet aandoen als we op de bel hebben gedrukt. Hij kan even rustig afmaken waar ze mee bezig waren, maar na 5 minuutjes is het dan klaar. En dan begint het ge-eikel van weglopen, verstoppen, tegenwerken.

Af en toe zitten we echt met onze handen in het haar, hoe het beste te reageren.
FlyingFishmaandag 14 november 2022 @ 19:24
SPOILER
Dit specifieke voorbeeld herken ik wel Tolstoj, hier zijn ook wel eens kinderen huilend onder een arm mee naar huis genomen, en tijd rekken is standaard. Ik zou proberen vijf minuten vooraf even de andere ouder te appen dat je zo voor de deur staat, en of ze hem vast willen vertellen dat het zo afgelopen is. Dat werkt hier meestal goed. En ik zou een duidelijke afspraak maken: volgende keer weer zo doen is een keer niet afspreken. En je daar dan ook aan houden, dus de eerst volgende keer als hij wil afspreken (of het nou kan of niet) aangeven dat hij helaas nu niet mag afspreken omdat het vorige keer niet zo goed ging. En herhaal die afspraak overigens ook nog een keer op een rustig moment zodat het blijft hangen en niet opeens als een halve verrassing komt. Ze kunnen echt al best veel begrijpen nu, dus ook een uitleg als ‘als het zo lang duurt voor je mee gaat kom ik je voortaan eerder ophalen’ kan helpen.

Het klinkt in ieder geval als normaal kleutergedrag dat ik vooral van m’n oudste ook wel herken. Duidelijk èn consequent zijn werkt hier het beste bij zulk soort buien. Ik heb hem regelmatig naar bed gebracht, met de mededeling dat hij gewoon naar beneden mocht komen als hij weer gezellig was.

Die grote mond schrik ik soms ook van overigens. Taal als “ik haat jou” en dingen over doodmaken bijvoorbeeld en proberen te slaan/schoppen. Maar meestal is het een lief ventje, dit soort situaties zijn vooral als hij moe is (vandaar het naar bed brengen dan, niet als straf maar “omdat je blijkbaar heel moe bent”) en is het proberen te uiten van zijn boosheid. Achteraf is er altijd een goed gesprek over te voeren, en de buien worden steeds minder. Meestal gebeurt dit juist na een drukke dag, en vrijwel altijd rond etenstijd, terwijl het weinig met het eten te maken heeft. En soms hebben ze gewoon een slechte bui zoals ook wij die soms hebben.

Bij de meiden is dit gedrag overigens (nu nog?) veel minder, alleen Lala breng ik soms naar bed omdat ze weigert te eten. Prima, ga dan maar gelijk slapen! En anders kom je weer naar beneden om te eten. Huilende kinderen wil ik niet aan tafel.
FlyingFishmaandag 14 november 2022 @ 19:27
Helpt het opvoedkundige “ik begrijp dat je het heel vervelend vindt om X maar we moeten nu toch echt Y doen” wellicht iets? Dat staat in de boekjes altijd als tip.
MevrouwCactusmaandag 14 november 2022 @ 19:52
Kan je met hem op een rustig moment praten over hoe hij het einde van een speelafspraak voor zich ziet? Wat verwacht hij daarvan en wat verwachten jullie? En hoe kan je samen tot een afspraak komen voor de volgende keer?

Dat complete boos worden als een speelafspraak niet doorgaat herken ik. Sjaak was dan ontroostbaar. Dat is met de tijd over gegaan (hij is nu 7,5).
Donnamaandag 14 november 2022 @ 19:54
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2022 15:18 schreef rena het volgende:
Mijn kleuter heeft vandaag onverwachts haar eerste speelafspraakje, ik ben een beetje van mijn apropos dat ik ineens alleen thuis op de bank zit :') Ze had in al die tijd nog geen speelafspraakje gehad maar gaf zelf aan het nog niet te willen, en ineens vroeg dat meisje het net en was het ja hoor. Het voelt een beetje onwennig moet ik zeggen dat ze nu bij andere mensen thuis is, de ouders lijken me verder prima mensen dus het komt vast goed, en een stukje opluchting dat die ontwikkeling er nu toch is bij haar is fijn, ik maakte me eigenlijk soms zorgen dat ze nog geen speelafspraakjes had :@

Over verkleedkleding gesproken, wij hebben best wel wat in huis, C heeft ouders die ook graag naar Comic Con gaan en zo, dus hier wel wat in huis. Bij de Halloweenoptocht liepen papa en mama als Michael Myers (Halloweenfilms) en Jason Voorhees (Friday the 13th films) mee _O-
Kleuter vraagt mij ook steeds vaker of ze met iemand mag spelen. Ik vind het wel een beetje spannend ja.
TolstoiFanmaandag 14 november 2022 @ 20:07
@FlyingFish, dank voor je uitgebreide antwoord. Het stelt me aan de ene kant gerust, dat het niet als heel erg absurd gedrag klinkt en het zet me ook ook aan het denken over hoe wij er zelf op reageren.

SPOILER
Huilend onder de arm meenemen was niet mogelijk. Speelvriendje had zo'n speeltunnel en daar was Simon middenin gaan zitten, zodat je van beide kanten er niet bij kan. Optillen wordt ook lastig, want hij weegt boven de 20 kg, dat neem je niet zo makkelijk mee tegenstribbelend en al.
@MevrouwCactus, we zullen zeker op een rustig moment het nog een keer ter sprake brengen. Wel een goede tip om ook zíjn verwachting daarin mee te nemen. Soms is het ook lastig om dergelijke gesprekjes te hebben, want Simon antwoordt ook vaak met "ik weet het niet", dan kom je niet echt verder. Maar we gaan het proberen.
Lemijnmaandag 14 november 2022 @ 20:13
SPOILER
Nee niet makkelijk maar ik kan het wel, die 20 kilo optillen. Als het echt moet.

Ik word (helaas) wel heel voorwaardelijk van dit soort gedrag. Het zet me voor het blok en dat weet hij best, en ik snap dat het voorkomt uit moeheid en teleurstelling en zo maar ik heb ook grenzen. Dus ik zou waarschijnlijk hebben gezegd ‘als je nu niet komt dan zijn speelafspraken blijkbaar te moeilijk voor je en doen we dat x dagen/weken niet meer.’ Of een time-out creëren voor mezelf omdat ik woest word van zulk gedrag (wat niet werkt) en tegen de tunnel zeggen ‘yo, we doen een herkansing. Ik ga weer naar buiten, bel over een minuut opnieuw aan en dan beginnen we bij het begin. Ik verwacht dat je dan gewoon meegaat.’ En daar dan een beetje een grapje van maken, ‘hallo, leuk huis, nog nooit geweest’ met een knipoog en een knuffel.

Het is ook geen schande om opvoedhulp in te schakelen hè? Misschien kan iemand een keer meekijken.
littledrummergirlmaandag 14 november 2022 @ 20:17
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2022 17:19 schreef Phaidra het volgende:
Bij ons is dat vaak een teken dat het te onverwachts komt. Hij moet plotseling schakelen, terwijl hij nog midden in zijn spel zit. Onze jongste is 7, maar heeft hier ook nog heel vaak last van. Het helpt hem echt om aan te geven dat hij nog even X minuten mag spelen, en dat we dan gaan. Of dat hij nog even XX af mag maken, voor we gaan. Eventueel een timer zetten, zodat ook echt duidelijk is wanneer de tijd om is.

SPOILER
Het is echt lastig, wij hebben zaterdag ook 30 minuten met een huilend en schreeuwend jongetje in het bos gestaan omdat we heel graag even een frisse neus wilden halen en hij dus niet. We dachten dat hij wel bij zou draaien als we eenmaal daar waren, maar helaas... Toen zijn we dus maar weer naar huis gegaan. Je voelt je zo machteloos dan ;(. Het is bij hem ook wel een extreme hang naar autonomie, en als hij niet goed in zijn vel zit, kan hij ook minder goed meebewegen. De emmer is sneller vol dan. Dus voor ons is het ook wel een signaal.
:Y precies dit heeft de grote kapitein ook. we hebben zelfs hetzelfde bosscenario gehad vorig jaar. Hij heeft het bij veranderingen, rond vakanties, rond van die dagen waarvan anderen weken van tevoren aan hem vragen "en, heb je ook al zin in ...?"


hier is voorbereiden en voorkauwen ook een blijvertje :Y heeft die externe structuur echt nodig want anders maakt hij in zn hoofd n eigen dagplanning en die botst altijd nogal met die van ons.
Adrian4maandag 14 november 2022 @ 20:18
@TolstoiFan ik heb het altijd onder gewoon kleutergedrag geschaard, die drama’s bij het ophalen :@
Pas toen hier een (heel vervelend) vriendje meteen in het gelid stond toen de auto van z’n papa in zicht was werden wij een beetje argwanend…

De andere situaties komen hier ook nog regelmatig voor. Thuis werkt de in z’n eigen sop gaar laten koken het beste. Wij leggen dan bijvoorbeeld de afstandsbediening erg hoog weg en lopen dan al naar boven met Willem. Na ongeveer 10 minuten hard gillen en NEEE, IK GA NIET NAAR BED!! Komt ie van zelf rustig naar boven en kunnen we hem in bed leggen. Dit werkt alleen niet bij vriendjes helaas. Al werkte een “Kevin, wat leuk dat je hier komt wonen” van de moeder van een vriendje laatst best goed. Toen ik zwaaiend weg liep kwam ie heel hard achter mij aan.
FlyingFishmaandag 14 november 2022 @ 20:26
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2022 20:07 schreef TolstoiFan het volgende:
@:FlyingFish, dank voor je uitgebreide antwoord. Het stelt me aan de ene kant gerust, dat het niet als heel erg absurd gedrag klinkt en het zet me ook ook aan het denken over hoe wij er zelf op reageren.

SPOILER
Huilend onder de arm meenemen was niet mogelijk. Speelvriendje had zo'n speeltunnel en daar was Simon middenin gaan zitten, zodat je van beide kanten er niet bij kan. Optillen wordt ook lastig, want hij weegt boven de 20 kg, dat neem je niet zo makkelijk mee tegenstribbelend en al.
@:MevrouwCactus, we zullen zeker op een rustig moment het nog een keer ter sprake brengen. Wel een goede tip om ook zíjn verwachting daarin mee te nemen. Soms is het ook lastig om dergelijke gesprekjes te hebben, want Simon antwoordt ook vaak met "ik weet het niet", dan kom je niet echt verder. Maar we gaan het proberen.
Maar nadenken over hoe je het zelf aanpakt is alleen maar goed. Man en ik hebben daar thuis ook nog regelmatig discussies over (naderhand) of we niet beter anders hadden kunnen reageren. Op een gegeven moment merk je wat bij jouw kind het beste werkt (op dat moment… een jaar later is het weer anders :') ).

Momenteel gebruiken we overigens het pedagogisch zeer onverantwoorde: “anders ga ik een van de snoepjes uit jouw zakje opeten”. Werkt heel goed. Één keer daadwerkelijk doen, en je hoeft er voortaan alleen maar mee te dreigen :D
renamaandag 14 november 2022 @ 20:28
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2022 19:54 schreef Donna het volgende:

[..]
Kleuter vraagt mij ook steeds vaker of ze met iemand mag spelen. Ik vind het wel een beetje spannend ja.
Het was hier heel goed gegaan, twee hele blije meisjes zag ik toen ze haar thuis kwamen brengen :Y

@TolstoiFan , dat klinkt erg pittig, ik heb er (nog) geen ervaring mee :*
Elleskamaandag 14 november 2022 @ 20:31
Ik herken het ook TolstoiFan en de feestdagen drukte helpt ook niet mee merk ik.
Nolitamaandag 14 november 2022 @ 20:43
Wat dat betreft hebben wij een hele brave kleuter die dus meteen klaar staat als we er zijn.
Van de kindjes die zijn komen spelen zijn er 2 die zich bleven verstoppen etc. Ik vond dat wel opvallend toen, maar ik heb dan ook een ander referentiekader. :+

Inderdaad goed om af te stemmen hoe hierop te reageren en ook de ouders van het vriendje daarin mee te nemen als dat nodig is (in voorbereiding van afronden).
Misschien kijken wat voor leuks hij in het vooruitzicht heeft als hij mee gaat? (Kan van nog even buitenspelen tot een kort spelletje of zijn lievelingseten dat toevallig op het menu staat zijn?)

Kleuter hier gaat helemaal op in het sinterklaas gebeuren. Tot nu toe wel het meest van alle jaren. O+
TolstoiFanmaandag 14 november 2022 @ 20:50
Sinterklaas gebeuren zal ook wel meespelen. Simon is er erg mee bezig.
Fijn om jullie ervaringen en andere points-of-view te lezen!
Tink89dinsdag 15 november 2022 @ 08:36
Mijn overeenweekkleuter kan ook enorm driften, slaan, wegrennen, gillen enz. En 'nee' is het standaardantwoord op zo'n beetje alles wat we vragen. Ik herken het dus wel enorm, maar heb geen magische oplossing...
Phaidrawoensdag 16 november 2022 @ 08:39
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2022 20:17 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]
:Y precies dit heeft de grote kapitein ook. we hebben zelfs hetzelfde bosscenario gehad vorig jaar. Hij heeft het bij veranderingen, rond vakanties, rond van die dagen waarvan anderen weken van tevoren aan hem vragen "en, heb je ook al zin in ...?"

hier is voorbereiden en voorkauwen ook een blijvertje :Y heeft die externe structuur echt nodig want anders maakt hij in zn hoofd n eigen dagplanning en die botst altijd nogal met die van ons.
Dat laatste ja, heel erg :D. Het stomme is dat hij afgelopen weekend de hele ochtend en het eerste deel van de middag lekker had gespeeld met zijn lego. En we hadden al aangegeven dat we maar heel even zouden gaan en hij daarna óók weer kon spelen met zijn lego. Maar hij wilde echt echt echt die 30 minuten niet 'opofferen' om met ons even naar buiten te gaan.

Achteraf kon hij toch wel beter uitleggen wat er mis ging, hij had net iets gebouwd van lego en wilde daar mee gaan spelen toen wij weg wilden gaan. En we hadden best 10 minuten op hem willen wachten, maar op dat moment blokkeerde hij gewoon totaal en was hij niet in staat om zoiets concreets met ons te overleggen.

Maar wij vonden het ook gewoon heel stom, wij hadden de hele ochtend klusjes gedaan in huis en wilden daarna even lekker een frisse neus halen, want het was zulk mooi weer. En dan escaleert het ineens volledig, terwijl we denken: je hebt verdorie al 4 uur gepseeld met lego vandaag, kan er nou écht niet even een half uurtje af voor iets wat wij willen? En over het algemeen vindt hij het hartstikke leuk in het bos.

Met vriendlief heb ik wel besproken dat we in het vervolg hem misschien toch even alleen thuis moeten laten (doen we nog niet zo vaak) en dat wij dan een kleiner rondje lopen rondom het huis ipv naar het bos. Of hopen dat hij een volgende keer beter kan verwoorden waar het misgaat.

En @TolstoiFan wij hebben de afgelopen 2 maanden een aantal sessies speltherapie met A. gedaan. Op die manier heeft hij wel meer inzicht gekregen in zijn eigen emoties. Ik heb wel het idee dat het iets heeft geholpen, al lukt het hem dus duidelijk nog niet altijd om rustiger te reageren :+. Het heeft ons ook geholpen om beter te begrijpen waarom het zo vaak misgaat.

Edit: van de therapeut mocht A. niet meer reageren met 'Ik weet het niet'. Die gooi ik er nu ook nog wel eens in. "Dat mocht je niet meer zeggen van juf Clarien, weet je nog?"
Adrian4woensdag 16 november 2022 @ 21:15
Herkenbaarheid hier weer. Gisteren ging het even mis met Kevin.

Kevin had in zijn hoofd dat ik hem kwam halen, maar opa stond bij school (zoals elke dinsdag). Hij wilde niet met opa mee. NEE! Hard schreeuwen en hij klampte zich vast aan het hek. Er was geen beweging in te krijgen, hoe veel de juf ook tegen hem praatte. Uiteindelijk zei de juf: “ok, dan blijf je hier maar achter het hek. Ik ga naar binnen” en toen liet ie los en liep ie heel boos met opa mee. Duurde een paar meter en toen ging de knop om zei opa. Toen was hij weer z’n vrolijke zelf, opa kreeg een hand en hij huppelde mee naar z’n huis.
Opa zei dat ie zich behoorlijk bezwaard begon te voelen: “dadelijk denken ze dat ik hem iets aan doe!” Maar volgens mij komt dit omdat het anders is dan in het zijn hoofd zat en dat hoofd heeft het een paar heftige minuten nodig om te schakelen. Ik vind het echt zo sneu voor opa!
Schanuwoensdag 16 november 2022 @ 21:32
Wat een herkenbaarheid. Mijn jongste is een heerlijk rebelse kleuter maar wel eentje die je prima kan sturen. Toen zij bij het ophalen haar kont tegen de krib gooide en niet mee wilde, heb ik haar onderweg naar huis gewaarschuwd dat als ze dat nog 1 keer doet ze alleen nog maar thuis mag spelen. Dat was voldoende, sindsdien gedraagt ze zich weer keurig bij het ophalen.

Mijn oudste daarentegen is volstrekt ongevoelig voor dergelijke 'dreigementen'. Bij haar helpt weinig structureel, maar sowieso helpt het het beste om rustig te blijven, haar de tijd te geven om af te maken waar ze mee bezig is en uiteindelijk kordaat te zijn in het weggaan. Komt ze niet mee, dan draai ik mij om en loop ik weg. 9 van de 10 keer komt ze dan gelukkig achter mij aan. De strijd aangaan met haar, door bijvoorbeeld achter haar aan te vangen, maakt het over het algemeen erger omdat ze er dan een spelletje van gaat maken. Dat gedrag negeren is hier dus de beste oplossing.

Hier was het afgelopen maandag weer even mis en deze faal-moeder had verzuimd om dat op voorhand aan te zien komen. Terwijl ik het had kunnen weten. Sinterklaasversiering op school en die overgang kwam voor Jewel onverwachts, dus die klapte dicht en durfde het schoolgebouw niet meer in. Gelukkig heeft de juf haar mee naar binnen gekregen en daarna nog een gesprekje met haar gehad, waarbij Jewel aangaf dat alles was veranderd en dat ze dat eng vond. Even een mentale notitie voor mijzelf gemaakt dat we haar beter moeten gaan voorbereiden met de overgang naar kerst straks.
littledrummergirlwoensdag 16 november 2022 @ 21:50
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2022 08:39 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Dat laatste ja, heel erg :D. Het stomme is dat hij afgelopen weekend de hele ochtend en het eerste deel van de middag lekker had gespeeld met zijn lego. En we hadden al aangegeven dat we maar heel even zouden gaan en hij daarna óók weer kon spelen met zijn lego. Maar hij wilde echt echt echt die 30 minuten niet 'opofferen' om met ons even naar buiten te gaan.

Achteraf kon hij toch wel beter uitleggen wat er mis ging, hij had net iets gebouwd van lego en wilde daar mee gaan spelen toen wij weg wilden gaan. En we hadden best 10 minuten op hem willen wachten, maar op dat moment blokkeerde hij gewoon totaal en was hij niet in staat om zoiets concreets met ons te overleggen.

Maar wij vonden het ook gewoon heel stom, wij hadden de hele ochtend klusjes gedaan in huis en wilden daarna even lekker een frisse neus halen, want het was zulk mooi weer. En dan escaleert het ineens volledig, terwijl we denken: je hebt verdorie al 4 uur gepseeld met lego vandaag, kan er nou écht niet even een half uurtje af voor iets wat wij willen? En over het algemeen vindt hij het hartstikke leuk in het bos.

Met vriendlief heb ik wel besproken dat we in het vervolg hem misschien toch even alleen thuis moeten laten (doen we nog niet zo vaak) en dat wij dan een kleiner rondje lopen rondom het huis ipv naar het bos. Of hopen dat hij een volgende keer beter kan verwoorden waar het misgaat.

En @:TolstoiFan wij hebben de afgelopen 2 maanden een aantal sessies speltherapie met A. gedaan. Op die manier heeft hij wel meer inzicht gekregen in zijn eigen emoties. Ik heb wel het idee dat het iets heeft geholpen, al lukt het hem dus duidelijk nog niet altijd om rustiger te reageren :+. Het heeft ons ook geholpen om beter te begrijpen waarom het zo vaak misgaat.

Edit: van de therapeut mocht A. niet meer reageren met 'Ik weet het niet'. Die gooi ik er nu ook nog wel eens in. "Dat mocht je niet meer zeggen van juf Clarien, weet je nog?"
iets als in je eerste voorbeeld kan bij ons ook alleen soepel als we een tijdje daarvoor al aankondigen dat we dat van plan zijn. dan kan ie eerst even sputteren omdat t niet is zoals hij zn dag voor zich zag, en als we dan uiteindelijk gaan (vaak nog met n extra aankondiging 10 min van te voren) dan lukt het wel en vind hij het ook gewoon leuk. Maar het is wel even iets wat we een beetje hebben moeten uitpuzzelen :Y

hij kan erg gefrustreerd raken als ie ergens geen stem in heeft " ik heb echt geen enkele keuze!" roept ie dan soms. En ja :+ dat is zo bij sommige dingen ook gewoon zo, sommige dingen moeten nou eenmaal, maar dat vind ie maar lastig vaak.


tis ook maar complex,kleuter zijn :D
la_perle_rougewoensdag 16 november 2022 @ 23:12
Vraagje: tot ontsteltenis van mijn dochter heb ik haar kinderen 6 minuten alleen thuis gelaten om melk te kopen. De Aldi is praktisch vanuit mijn huis te zien en 1 à 2 (hangt van oversteekmogelijkheden af) van mijn huis verwijderd. I de Aldi, melk pakken, voorrang vragen , max. 1,5 minuut om melk te kopen, weer naar huis.
Volgens haar was dit onverantwoord, ik had een ongeluk kunnen krijgen, wie weet dan dat er een kind van 6,5 en 4,5 alleen in mijn huis zijn? Dan bellen ze haar, want in telefoon aangemerkt als persoon voor noodgevallen.

Bovendien: de oudste, vrij vlot met lezen, leest mee in hogere groep, las de jongste voor, gezellig onder een dekentje, en mijn ervaring van eigen jeugd: kinderen maken vooral ruzie als er een opvoeder bij is, aandacht vragen, strijd om meer waardering dan ander, maar met twee bij elkaar bijna nooit.

Ze keken ook heel trots en blij toen ze doorkregen even zelf de scepter te moeten zwaaien, dat ik dat vertrouwen in ze had.
Ik zag dan ook geen probleem, ooit moet je ze toch zelfredzaam laten worden, en ik ben vroeger op veel jongere leeftijd even alleen gelaten. Mijn dochter en haar hartsvriendin waren als 6-jarigen ieder woensdag alleen tussen de middag en maakten dan een uitgebreide lunch waarbij ze zelfs eieren bakten en knalworstjes opwarmden. Die waren allebei 6,5, maar staken het gas aan. Ze hadden geleerd hoe te handelen, en afgezien van de ongelooflijke rotzooi lekker gegeten.

Ik vind dat even 5 à 7 minuten zelf verantwoordelijk zonder volwassene op roepafstand niet problematisch is, mijn dochter vindt het een drama.

Wat vinden jullie?
Vivwoensdag 16 november 2022 @ 23:59
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2022 23:12 schreef la_perle_rouge het volgende:
Vraagje: tot ontsteltenis van mijn dochter heb ik haar kinderen 6 minuten alleen thuis gelaten om melk te kopen. De Aldi is praktisch vanuit mijn huis te zien en 1 à 2 (hangt van oversteekmogelijkheden af) van mijn huis verwijderd. I de Aldi, melk pakken, voorrang vragen , max. 1,5 minuut om melk te kopen, weer naar huis.
Volgens haar was dit onverantwoord, ik had een ongeluk kunnen krijgen, wie weet dan dat er een kind van 6,5 en 4,5 alleen in mijn huis zijn? Dan bellen ze haar, want in telefoon aangemerkt als persoon voor noodgevallen.

Bovendien: de oudste, vrij vlot met lezen, leest mee in hogere groep, las de jongste voor, gezellig onder een dekentje, en mijn ervaring van eigen jeugd: kinderen maken vooral ruzie als er een opvoeder bij is, aandacht vragen, strijd om meer waardering dan ander, maar met twee bij elkaar bijna nooit.

Ze keken ook heel trots en blij toen ze doorkregen even zelf de scepter te moeten zwaaien, dat ik dat vertrouwen in ze had.
Ik zag dan ook geen probleem, ooit moet je ze toch zelfredzaam laten worden, en ik ben vroeger op veel jongere leeftijd even alleen gelaten. Mijn dochter en haar hartsvriendin waren als 6-jarigen ieder woensdag alleen tussen de middag en maakten dan een uitgebreide lunch waarbij ze zelfs eieren bakten en knalworstjes opwarmden. Die waren allebei 6,5, maar staken het gas aan. Ze hadden geleerd hoe te handelen, en afgezien van de ongelooflijke rotzooi lekker gegeten.

Ik vind dat even 5 à 7 minuten zelf verantwoordelijk zonder volwassene op roepafstand niet problematisch is, mijn dochter vindt het een drama.

Wat vinden jullie?
Voor beide zienswijzen valt wat te zeggen, maar ik denk dat het hier vooral misgegaan is doordat je het niet vooraf met je dochter hebt overlegd. Zo van "Ik wil even iets halen bij de Aldi, zal ik de jongens dan meenemen of vind je het okay als ze even 6 minuten alleen thuis zijn?" :Y)
lunapuelladonderdag 17 november 2022 @ 06:45
Ja, wat @Viv zegt. Ooit moet je ze zelfredzaam laten worden inderdaad, maar wanneer 'ooit' is, is meer aan de ouders dan aan de grootouders.

Mijn oudste (nu 7,5) blijft ook al een tijdje alleen thuis wanneer ik 3 minuten verderop de jongste van de opvang haal. Maar als er een vriendje komt spelen overleg ik of de ouders dat ook oké vinden, en anders gaat iedereen even mee.
Tink89donderdag 17 november 2022 @ 08:42
Ik vind 4,5 en 6,5 ook wel echt klein eigenlijk. En je voorbeeld van hoe goed het vroeger was met 'die bakten eieren en zetten het gas aan' vind ik zelfs doodeng. Gas en vuur en hete pannen zijn wat mij betreft voor een 6-jarige zonder toezicht echt nog zes stappen te ver.

Ik denk dat je vooral even had moeten overleggen. Dat zou ik iig van mijn moeder of schoonouders wel verwachten in die situatie, vooral omdat de meningen over dit soort onderwerpen nogal kunnen verschillen...
Sunshine1982donderdag 17 november 2022 @ 08:52
Of ze te jong zijn is discutabel. Wel vind ik dat je het even had kunnen overleggen inderdaad. Maar daar leer je weer van :) Als je het niet meer doet zonder toestemming zal het verder wel goed komen toch?
SaskiaRdonderdag 17 november 2022 @ 10:28
Ik liet N ook wel alleen thuis vanaf dat ze 5 was. Dan was ik wel 20 minuten weg ofzo, maar haar vader was dan altijd in onze winkel die onder het huis is (je moet wel buitenom om daar te komen). Maar dan zat N altijd op de ipad en bleef ze braaf zitten. Nu is ze 7 en laat ik haar ook wel eens zo lang alleen als er geen volwassene in de buurt is.
Ik heb haar ook wel eens met een vriendinnetje samen ijsjes laten kopen, dat is 5 minuten lopen door het drukke stadscentrum en weer terug.

Overleg is hier het cruciale punt denk ik.

Ook met de kinderen trouwens, als je ergens heen wil moet je dat 's ochtends al aangeven en dan voor vertrek nog een paar keer (we gaan over 20 minuten - 10 minuten - 5 minuten weg).
Jentindonderdag 17 november 2022 @ 11:38
Ik vind het niet zo schokkend. Ik zit wel eens langer dan 6 minuten op de wc :') en als er dan iets misgaat, sta ik er ook niet acuut naast.

Mijn oudste (nu 8) blijft inmiddels alleen thuis als zijn vader met z'n zusje (4) naar zwemles gaat en ik nog niet thuis ben van werk. Dan is 'ie een uurtje alleen. Eerder bleef hij wel eens max. een half uurtje alleen - vanaf een jaar of 7. Daarvoor mocht het wel, maar vond hij het zelf nog niet fijn. Ik laat inmiddels ze ook wel eens samen alleen thuis als ik even heel snel een boodschap moet doen. Dan ben ik een half uurtje weg ongeveer.

Ik snap de doemscenario's wel, maar mijn kinderen zijn inmiddels zo groot dat ze duidelijke instructies begrijpen én zo braaf dat ze zich daar ook aan houden. Ja, ik kan aangereden worden als ik die boodschap aan het doen ben, maar ik kan thuis ook zomaar dood neervallen of een hersenbloeding krijgen of weet ik 't.

Of je had moeten overleggen... Hm, ik vind dat niet per se. Als je je kinderen overdraagt aan een andere volwassene, dan doe je dat toch in het vertrouwen dat diegene voldoende kan inschatten wat wel en niet kan met betreffende kinderen.

Sowieso snap ik het drama niet. Ok, iemand heeft iets gedaan wat je niet leuk vindt, maar feitelijk is er niets aan de hand. Dan kun je zeggen wat je vindt en aangeven dat je het in het vervolg niet meer wil. Dan is de kous af, toch?
Sunshine1982donderdag 17 november 2022 @ 11:47
quote:
0s.gif Op donderdag 17 november 2022 11:38 schreef Jentin het volgende:
Ik vind het niet zo schokkend. Ik zit wel eens langer dan 6 minuten op de wc :') en als er dan iets misgaat, sta ik er ook niet acuut naast.

Mijn oudste (nu 8) blijft inmiddels alleen thuis als zijn vader met z'n zusje (4) naar zwemles gaat en ik nog niet thuis ben van werk. Dan is 'ie een uurtje alleen. Eerder bleef hij wel eens max. een half uurtje alleen - vanaf een jaar of 7. Daarvoor mocht het wel, maar vond hij het zelf nog niet fijn. Ik laat inmiddels ze ook wel eens samen alleen thuis als ik even heel snel een boodschap moet doen. Dan ben ik een half uurtje weg ongeveer.

Ik snap de doemscenario's wel, maar mijn kinderen zijn inmiddels zo groot dat ze duidelijke instructies begrijpen én zo braaf dat ze zich daar ook aan houden. Ja, ik kan aangereden worden als ik die boodschap aan het doen ben, maar ik kan thuis ook zomaar dood neervallen of een hersenbloeding krijgen of weet ik 't.

Of je had moeten overleggen... Hm, ik vind dat niet per se. Als je je kinderen overdraagt aan een andere volwassene, dan doe je dat toch in het vertrouwen dat diegene voldoende kan inschatten wat wel en niet kan met betreffende kinderen.

Sowieso snap ik het drama niet. Ok, iemand heeft iets gedaan wat je niet leuk vindt, maar feitelijk is er niets aan de hand. Dan kun je zeggen wat je vindt en aangeven dat je het in het vervolg niet meer wil. Dan is de kous af, toch?
Mijne van 8 krijg ik echt nergens meer mee naartoe. Ze blijft ook regelmatig een uurtje alleen thuis. Gaat prima.
Elleskadonderdag 17 november 2022 @ 13:11
Tussen 8 en 4 jaar zit nogal een verschil en het verschilt sowieso per kind. Echt niet dat ik mijn 4jarige alleen thuis kan laten. Die spookt al levensgevaarlijke dingen uit als ik op de wc zit.
Baby laat ik dan wel weer alleen thuis als ik L naar school breng. Die ligt dan veilig in zijn bed te slapen, het is binnen het bereik van de babyfoon en zowel op school als de buren weten dat er een baby thuis ligt.

[ Bericht 2% gewijzigd door Elleska op 17-11-2022 13:35:14 ]
littledrummergirldonderdag 17 november 2022 @ 13:18
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2022 23:12 schreef la_perle_rouge het volgende:
Vraagje: tot ontsteltenis van mijn dochter heb ik haar kinderen 6 minuten alleen thuis gelaten om melk te kopen. De Aldi is praktisch vanuit mijn huis te zien en 1 à 2 (hangt van oversteekmogelijkheden af) van mijn huis verwijderd. I de Aldi, melk pakken, voorrang vragen , max. 1,5 minuut om melk te kopen, weer naar huis.
Volgens haar was dit onverantwoord, ik had een ongeluk kunnen krijgen, wie weet dan dat er een kind van 6,5 en 4,5 alleen in mijn huis zijn? Dan bellen ze haar, want in telefoon aangemerkt als persoon voor noodgevallen.

Bovendien: de oudste, vrij vlot met lezen, leest mee in hogere groep, las de jongste voor, gezellig onder een dekentje, en mijn ervaring van eigen jeugd: kinderen maken vooral ruzie als er een opvoeder bij is, aandacht vragen, strijd om meer waardering dan ander, maar met twee bij elkaar bijna nooit.

Ze keken ook heel trots en blij toen ze doorkregen even zelf de scepter te moeten zwaaien, dat ik dat vertrouwen in ze had.
Ik zag dan ook geen probleem, ooit moet je ze toch zelfredzaam laten worden, en ik ben vroeger op veel jongere leeftijd even alleen gelaten. Mijn dochter en haar hartsvriendin waren als 6-jarigen ieder woensdag alleen tussen de middag en maakten dan een uitgebreide lunch waarbij ze zelfs eieren bakten en knalworstjes opwarmden. Die waren allebei 6,5, maar staken het gas aan. Ze hadden geleerd hoe te handelen, en afgezien van de ongelooflijke rotzooi lekker gegeten.

Ik vind dat even 5 à 7 minuten zelf verantwoordelijk zonder volwassene op roepafstand niet problematisch is, mijn dochter vindt het een drama.

Wat vinden jullie?
als er iets was gebeurd was het bij veilig thuis beland en die vinden dit te jong om alleen thuis te blijven.
Jentindonderdag 17 november 2022 @ 13:59
quote:
0s.gif Op donderdag 17 november 2022 13:11 schreef Elleska het volgende:
Tussen 8 en 4 jaar zit nogal een verschil en het verschilt sowieso per kind.
Dat lijkt me nogal logisch. Ik zeg toch ook nergens dat het voor iedereen zo werkt omdat het bij mijn kinderen zo werkt? Er wordt gevraagd wat ik vind. Dit vond ik, op basis van mijn ervaringen met mijn kinderen.
Elleskadonderdag 17 november 2022 @ 15:29
quote:
1s.gif Op donderdag 17 november 2022 13:59 schreef Jentin het volgende:

[..]
Dat lijkt me nogal logisch. Ik zeg toch ook nergens dat het voor iedereen zo werkt omdat het bij mijn kinderen zo werkt? Er wordt gevraagd wat ik vind. Dit vond ik, op basis van mijn ervaringen met mijn kinderen.
Het wordt gevraagd in het kleutertopic en het ging o.a. om een kind van 4 en niet om een van 8 jaar ;)