FOK!forum / Culinesse à gogo / sigme's ciderij ( - to be ;) )
sigmedinsdag 2 augustus 2022 @ 20:21
Lang geleden plantten wij een boomgaard aan: F&F / sigme's fruitgaarde
Voornamelijk hoogstam, dus het duurde nogal wel even voordat er ook daadwerkelijk oogst te halen was. Maarrrrrr tijd verstrijkt vanzelf, kleine boompjes worden groot, aan de vruchten kent men de boom en wij hebben appels en peren en pruimen.

Met name de appels dragen rijk & veel, en laten daarvan ook een deel op de grond ploffen.
Nou hebben we ook best vaak een aantal varkens: sigme in F&F / sigme's diergaarde deel 5
SPOILER: Uit de oude doos ;)
De allereerste serie, in 2010:
3_biggetjes.jpg
• Francis
• Kevin
• Notorious (niet op de foto)
• Lebowski

Laatste serie, ergens 2019
lmTjgEkl.jpg
Eugenie en de biggetjes
Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels.

Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan.
7Zbj7gQl.jpg
De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom.

Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen.
w2MYrDPl.jpg

Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren :+.

Dus nu hebben we een complete uitrusting :D
XGMTyEll.jpg

Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd.

Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden.
H1zQA91l.jpg

Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ]
MadMasterdinsdag 2 augustus 2022 @ 20:29
Mooi! Even deze story volgen.
Mocht je straks cider gaan verkopen, dan ben ik zeer benieuwd…
gcjoeldinsdag 2 augustus 2022 @ 20:37
Als ik ooit appels teveel heb wil ik dit ook *O*
marc0871dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55
Leuk.
Ik volg.

Oh ja.
Voor een shop voor vanalles op het gebied van fermenteren en conserveren, kijk eens bij de Braumarkt in Almere

[ Bericht 85% gewijzigd door marc0871 op 02-08-2022 21:01:08 ]
Molodinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
mailydinsdag 2 augustus 2022 @ 20:57
Sigme's ciderij, de nieuwe Billy cidermill _O_
sigmedinsdag 2 augustus 2022 @ 21:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 20:55 schreef Molo het volgende:
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @MadMaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
Molodinsdag 2 augustus 2022 @ 21:04
quote:
7s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:00 schreef sigme het volgende:

[..]
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @:madmaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch? :D
Zo gek veel alcohol zit er niet in en dan drink je het met vrienden zo hop hop hop op ;)

Maar idd, eerst eens succesvol maken die handel ^O^
foodloverdinsdag 2 augustus 2022 @ 21:10
Wat leuk, ik volg! :s)
MadMasterdinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11
Ik begrijp het van de regeltjes en zo, maar we zijn hier gek op cider (en calvados) van kleine stokerijen.
De geur en het aanzicht van appelbloesem in april en de lucht van fermentatie van de appelen alleen al zijn adembenemend. :9~
In Normandië hebben we er al aardig wat bezocht en het nodige van hun brouwsels meegenomen...
HeatWavedinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11
Ik cider wel toekomst in :7.
Syrenadinsdag 2 augustus 2022 @ 21:47
quote:
6s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:11 schreef HeatWave het volgende:
Ik cider wel toekomst in :7.
Ik ook :7
stavromulabetadinsdag 2 augustus 2022 @ 21:51
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
HeatWavedinsdag 2 augustus 2022 @ 21:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:51 schreef stavromulabeta het volgende:
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
Ci you der!

Ok ok, Ik stop al :@.
Lonaadinsdag 2 augustus 2022 @ 21:53
Ik kom wel op bezoek. :7
qlteldinsdag 2 augustus 2022 @ 22:17
Wij hebben hier ook 35 appelbomen van verschillende rassen, dus ik volg dit met belangstelling. Niet om zelf te gaan maken, want we drinken geen alcohol, maar voor de "leuk".. :)
dimmakwoensdag 3 augustus 2022 @ 08:15
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Tuindierwoensdag 3 augustus 2022 @ 08:20
Leuk topic!
sigmewoensdag 3 augustus 2022 @ 08:25
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2022 08:15 schreef dimmak het volgende:
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voor :D
Maar als gezegd, in principe is cider een eenvoudig boerenbrouwsel van de valappels die vallen, dus het moet min of meer wel met elke appel kunnen. Men is op het internet van mening dat een mengsel van rassen het best is. Er moet genoeg suiker en tanine in zitten, uiteindelijk.

Ik denk dat het appelras waar we mee gaan beginnen, de Drentse Bellefleur, in elk geval vrij geschikt gaat zijn voor het maal- en perswerk, want die zijn van zichzelf zacht & sappig.
We hebben ook een Zoete Ermgaarde staan, en daarvan denk ik dat die totaal ongeschikt is: de appels zijn keihard, willen niet eens tot moes *koken* en ze zijn ook zoet (dus geen friszuur erin). Dus die moeten we ook zeker proberen maar die komen pas eind van de herfst.
sigmezondag 7 augustus 2022 @ 13:31
UdLt5zFl.jpg
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
#ANONIEMzondag 7 augustus 2022 @ 14:50
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 13:31 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
Oh wow! O+
sigmezondag 7 augustus 2022 @ 19:52
VIFY2gfl.jpg
Appels in bad

J9Z65Q6l.jpg
Mise-en-place

FkSwu8fl.jpg
Het einddoel van vandaag

L3gcVLCl.jpg
Malen

l7p1MMRl.jpg
Persen
SPOILER: filmpje
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.

I3Gqzf6l.jpg
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!

FIM3VFOl.jpg
Suiker & gist erdoor mengen

2Ytdc1Fl.jpg
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D

noj3oOTl.jpg?1
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
#ANONIEMzondag 7 augustus 2022 @ 19:59
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
golferzondag 7 augustus 2022 @ 20:15
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen. :+
BEzondag 7 augustus 2022 @ 20:28
Oeh, wat tof! _O_
sigmezondag 7 augustus 2022 @ 20:33
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
#ANONIEMzondag 7 augustus 2022 @ 20:42
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 20:33 schreef sigme het volgende:

[..]
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is.

Vroegâhhh toen ik nog een sapcentrifuge had maakte ik echt regelmatig verse appelsap :9

Met de huidige appelprijzen zou het nu echt goudappeltjessap zijn :X

@golfer nou idd dan zou je met zo'n project snel klaar zijn :D
Yinnymaandag 8 augustus 2022 @ 10:19
Ik ben zo benieuwd naar eindresultaat!
Karzaimaandag 8 augustus 2022 @ 10:53
Erg leuk om dit even te volgen
yinumaandag 8 augustus 2022 @ 16:38
quote:
6s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:52 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Appels in bad

[ afbeelding ]
Mise-en-place

[ afbeelding ]
Het einddoel van vandaag

[ afbeelding ]
Malen

[ afbeelding ]
Persen
SPOILER: filmpje
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.

[ afbeelding ]
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!

[ afbeelding ]
Suiker & gist erdoor mengen

[ afbeelding ]
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D

[ afbeelding ]
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Sarabidinsdag 9 augustus 2022 @ 14:11
Leuk om te volgen *O*
sigmedinsdag 9 augustus 2022 @ 14:51
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2022 16:38 schreef yinu het volgende:

[..]
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
yinudinsdag 9 augustus 2022 @ 15:49
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 augustus 2022 14:51 schreef sigme het volgende:

[..]
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld!
sigmedonderdag 25 augustus 2022 @ 20:32
De fles bubbelt al een tijdje niet meer, maar drukdrukdruk dus we kwamen pas vandaag toe aan inspectie.
Eerst maar eens kiek'n.

hfGIHEdl.jpg
Nou, dat ziet er in elk geval wel helder en klaar uit.

Met de nieuwe hevel (natuurlijk niet op de foto) een buisje getapt.
e7SZS5Wl.jpg

Met de nieuwe suikergehaltemeter (de vorige spiksplinternieuwe was een tikje hard in aanraking gekomen met de betonvloer) gemeten hoe de cider erbij stond. Nou, de meter zonk zowat tot op de bodem. Met extra cider wou 'ie dan een beetje loskomen. Geen suiker zegt 'ie.

Oftewel: alle suiker die er in zat, is omgezet. In alcohol.
Dat was dus dit:
noj3oOTl.jpg?1
Dus de nu suikerloze cider/appelsap bevat zo'n 6% alcohol.

Proeven! B:)B
:wtf: Droog! Appelig, lekker zurig, maar gvd wat ja droog ja. Da's geen pretje.
Een schep suiker erdoor maakte het een stuk drinkbaarder :P

We weten nog niet direct hoe we nu verder moeten, maar we schuiven alle beslissingen wat voor ons uit door er eerst maar eens een beetje suiker aan toe te voegen en de boel te laten doorgisten. Dan loop het alcohoholpercentage nog wat op en wordt het geheel wat houdbaarder.
We gaan nu eerst voor 8%, door 270gr suiker toe te voegen aan 9 liter cidersap.
srG2Gejl.jpg?1
Seven.donderdag 25 augustus 2022 @ 21:30
Altijd ff zoeken met zelf brouwen. Ben benieuwd met welke brouwsels je nog meer op de proppen komt.
FlauwKapseldonderdag 25 augustus 2022 @ 21:40
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Zdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:58
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Zdonderdag 25 augustus 2022 @ 22:03
Bijvoorbeeld door er alcohol bij te gooien?
sigmevrijdag 26 augustus 2022 @ 07:56
quote:
2s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:58 schreef Z het volgende:
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven :').
De gist die we gebruikt hebben gaat tot zo'n 15%, dus die vreet voorlopig alle suiker op.
Gist kan je stoppen door
• dat alcoholpercentage te behalen,
• of door sulfiet in de fles te gooien,
• of door het mengsel heet te maken.
• Je kan ook onvergistbare zoetstof toevoegen.

We willen ook nog bubbels in de fles, dus ergens moeten we a) nog wat suiker over hebben om door gist om te zetten in bubbels als het de fles in gaat en b) dat er dan ook nog suiker achterblijft voor de smaak.

Bij nader inzien met terugwerkende kracht hadden we beter een minder hoog oplopende gist kunnen hebben, maar ik moet zeggen dat de info op de websites matigjes is. Er staat wel veel, maar niet goed vergelijkbaar en ze kwaken allemaal gewoon op de webshop wat de fabrikant zegt; dus bij alle shops dezelfde (ontbrekende) info.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:40 schreef FlauwKapsel het volgende:
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk.
Ferdiivrijdag 26 augustus 2022 @ 08:37
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
Zvrijdag 26 augustus 2022 @ 09:15
De bubbels nemen ook wel wat van de droogheid weg denk ik. Wordt de smaak beter van.
Molovrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 08:37 schreef Ferdii het volgende:
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Molovrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29
Pintjes schenken dus ipv sjieke glaasjes. Ben benieuwd wat je ervan gaat knutselen Sigme :D
Ferdiivrijdag 26 augustus 2022 @ 09:56
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:29 schreef Molo het volgende:

[..]
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijn :+

Net even gekeken, heb er nog 5 liggen, dat is inmiddels een prima azijn geworden gok ik :D
sigmezondag 11 september 2022 @ 20:58
w26xjvvl.jpg
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)

Maar euh.. als je dan alles hebt om fruit te persen, te laten vergisten, te bottelen, en je hebt ook dit:
T5zgPNEl.jpg?1
Tsja, dan gaan we toch ook daar maar wat mee doen.

De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter.
JL3dAmIl.jpg

Wegens voortdurende vervuiling van geelzwarte gestreepte zoembeesten in het druivensap een paar keer extra overgeheveld om ze te redden :')
6dwNFYIl.jpg
Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden *O*
Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet.

Als laatste hebben we ook nog een batch appels geperst, die had ik een tijd geleden al geraapt en toen schoongemaakt en in stukken in de diepvries gedaan. Dan zijn ze daarna ook goed persbaar zonder malen, dat scheelt wel. Het zo'n 10 liter, iets zoeter dan de vorige appelsapronde, en we hebben het met 210gr suiker en 4 gram gist weggezet.
Yinnyzondag 11 september 2022 @ 22:06
Hebben jullie ook verse sap op? Dat lijkt me ook heerlijk!

Ben benieuwd hoe lang het nog moet gisten...
golferzondag 11 september 2022 @ 22:57
Die druiven moeten natuurlijk wel met blote voeten gestampt worden voor extra aroma. :+
sigmewoensdag 16 november 2022 @ 19:28
quote:
2s.gif Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)
quote:
7s.gif Op zondag 25 september 2022 21:11 schreef sigme het volgende:

[..]
Geen idee of 'ie dat [drinkbaar] ooit gaat worden :')
Ik denk dat we als we terug zijn uit Spanje, dus in november, eens voorzichtig een fles openen. Ter er van mijn 50ste bijvoorbeeld, dan geeft het niet zo als het alleen maar feestelijk schuim is :D
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.

We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.

Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.

:') _O-

Dit restte ons:
r7MRlNVl.jpg

nixJkkal.jpg
B:)B

Het was zuur, maar best drinkbaar.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-11-2022 21:10:15 ]
Tuindierwoensdag 16 november 2022 @ 19:35
_O- _O_ goede vastlegging wel!
Vanyelwoensdag 16 november 2022 @ 19:38
Wat een lollig filmpje :D
Kaatje1woensdag 16 november 2022 @ 20:12
Ai :D
BEwoensdag 16 november 2022 @ 20:27
:D _O_ :D
Dat gedruip van bovenaf ook! :D
golferwoensdag 16 november 2022 @ 20:28
_O-
Blueswoensdag 16 november 2022 @ 20:31
_O_ _O-
MadMasterwoensdag 16 november 2022 @ 20:32
Keep the pressure on… :P
Molowoensdag 16 november 2022 @ 21:24
Hahaha _O-
Sarabiwoensdag 16 november 2022 @ 21:25
:D heftig
Lucky_Strikewoensdag 16 november 2022 @ 21:26
_O_
mailywoensdag 16 november 2022 @ 21:29
quote:
2s.gif Op woensdag 16 november 2022 19:28 schreef sigme het volgende:

[..]
[..]
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.

We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.

Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.
[ afbeelding ]
:') _O-

Dit restte ons:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
B:)B

Het was zuur, maar best drinkbaar.
Omg :X _O-

Helaas geen geluid bij het filmpje :+
sigmedonderdag 17 november 2022 @ 08:10
Na de knaller hebben we een fles aan de andere kant van het spectrum gepakt.
Die heeft maar 1 theelepeltje suiker meegekregen de fles in, dus die is vast niet zoet en misschien ook wel minder broes.

De dop wou bij deze fles er maar met moeite uit en toen die er dan toch uit was:

D'r gebeurt...... niets!

.


Nou ja, dan heb je wat om uit te schenken:


Dat was best heel lekker. Zuur natuurlijk, maar dat proefde meer als 'erg fris' dan als 'aï zuur'. Veel appelsmaak. Wat meer broes mag wel, maar dit lijkt er wel op.
Sarabidonderdag 17 november 2022 @ 08:26
Wat fijn dat het gelukt is :D
Yinnydonderdag 17 november 2022 @ 12:02
Mooi dat het gelukt is!
Bluesdonderdag 17 november 2022 @ 12:05
*G*

Gelukkig staat er ook een brandblusser in het experimentenlab 8-)
sirdanilotvrijdag 18 november 2022 @ 00:42
Wat een leuk topic !

Ik zou ook wel graag cider willen maken. Er zijn ook speciale appelrassen specifiek voor cider, maar die zijn natuurlijk niet lekker om gewoon zo te eten. Maar misschien kun je daar een paar boompjes van planten.
yinuvrijdag 18 november 2022 @ 00:53
Wat een verschil! Lekker experimenteren…
Lonaavrijdag 18 november 2022 @ 06:51
Gaaf hoor Sigme _O_
sigmedonderdag 1 december 2022 @ 22:13
Na de fles met zes, en de fles met één, hebben we nu een fles met drie theelepels suiker geopend.
Filmpje:


En filmpje van inschenken:


En ook qua smaak en bubbels in het glas zat ‘ie netjes tussen 6 en 1 in. En dat vind ik dan net teveel bubbels bij openen en net wat weinig in het glas. De twee zou min of meer ideaal kunnen zijn op deze punten.
MadMasterdonderdag 1 december 2022 @ 22:17
Schuimkraag zakt snel in en het is nog behoorlijk troebel, maar ploppende flessen zijn altijd mooi!
sigmedonderdag 1 december 2022 @ 22:18
Deze eerste keer hebben we ons niet beziggehouden met troebels, maar dat gaan we volgende keer zeker wel doen :Y
yinudonderdag 1 december 2022 @ 22:25
Ik krijg er zowaar zin van in een glaasje bubbels!
golfervrijdag 2 december 2022 @ 14:00
Spuitende flessen. _O_ ^O^
sigmezaterdag 3 december 2022 @ 11:22
quote:
Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:

Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden *O*
Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet.

Nou, die was ook allang uitgebubbeld, dus als het goed was, was er nu wijn met een alcoholpercentage van 8,5%
Laten we maar eens een beetje in een fles hevelen en eens proeven.
g68VqCdl.jpg
Roze! We hebben rosé gebakken :D. Eigenlijk wel logisch maar we hadden er niet aan gedacht :').
De smaak past ook wel beter bij rosé dan bij rode wijn: heel fris en met een licht tinteltje.
Yinnyzondag 4 december 2022 @ 09:51
Mooi wijntje!
Blueszondag 4 december 2022 @ 21:27
Mooie kleur ook :9
sigmedonderdag 15 december 2022 @ 20:28
We vonden de rosé best prima de moeite waard, dus we hebben de brouwfles gebotteld.
LGu0Wjel.jpg
Voorraad flessen gekocht

JSXo3q2l.jpg
Eerst een keertje gefilterd want er zat best wat droesem in

NsHT4z2l.jpg
Vijftien liter gebotteld

Toen hadden we nog wat nieuwe flessen over, en ook nog een brouwfles met cider staan. Die ook gefilerd, en daarna gebotteld.
ve4LfXxl.jpg
Beugelflessen met 1 schepje suiker, ciderflessen met 2 schepjes, schroefdopfles geen suiker :D

yhKLWs7l.jpg
Kom maar op met die crisis/inflatie/Russen : wij zuipen ons gewoon klem :+
MadMasterdonderdag 15 december 2022 @ 20:30
Je eigen drank maken, de droom van iedereen! _O_
Sarabidonderdag 15 december 2022 @ 20:31
quote:
6s.gif Op donderdag 15 december 2022 20:28 schreef sigme het volgende:
We vonden de rosé best prima de moeite waard, dus we hebben de brouwfles gebotteld.
[ afbeelding ]
Voorraad flessen gekocht

[ afbeelding ]
Eerst een keertje gefilterd want er zat best wat droesem in

[ afbeelding ]
Vijftien liter gebotteld

Toen hadden we nog wat nieuwe flessen over, en ook nog een brouwfles met cider staan. Die ook gefilerd, en daarna gebotteld.
[ afbeelding ]
Beugelflessen met 1 schepje suiker, ciderflessen met 2 schepjes, schroefdopfles geen suiker :D

[ afbeelding ]
Kom maar op met die crisis/inflatie/Russen : wij zuipen ons gewoon klem :+
Echt heel gaaf :D
Lonaadonderdag 15 december 2022 @ 20:32
Wil ik :9
Bluesdonderdag 15 december 2022 @ 20:50
Dat zit geb ei otteld! :D ^O^
yinuvrijdag 16 december 2022 @ 12:12
Schuilen in de wijnkelder: een puik plan!
sigmevrijdag 11 augustus 2023 @ 21:46
Alles is een kringloop. Cider wordt opgedronken, wijn wordt azijn. Of eigenlijk dat niet eens, maar wel ondrinkbaar.
De cider is nog wel prima drinkbaar en er is nog voorraad.
In deze tijd van het jaar zouden er weer nieuwe appels van de boom moeten vallen, maar dit jaar is geen appeljaar. De enkele appel die er is, is voor de wespen.

Maar toevallig was er nog appelsap over van vorig jaar, geperst van appels van familie. En ook dat is niet eeuwig houdbaar, dus dat moet op. En wat is dan beter dan het opmaken aan een nieuw cideravontuur?

m8LwlHql.jpg
Vier pakken sap, da's 12 liter appelsap. Met zo'n 14,3% suiker, dat zou tot 7% alcohol moeten kunnen leveren. Er zit 6 gram gist bij, geen extra suiker.
Deze keer in een plastic vat, we hopen dat dat makkelijker schoonmaken is dan zo'n glazen brouwfles.
stavromulabetazaterdag 12 augustus 2023 @ 05:56
quote:
7s.gif Op vrijdag 11 augustus 2023 21:46 schreef sigme het volgende:

Deze keer in een plastic vat, we hopen dat dat makkelijker schoonmaken is dan zo'n glazen brouwfles.
Wat met bierbrouwen (al een hele tijd niet meer gedaan...) altijd heel goed werkte, was het plastic gistingsvat vlak voor het vullen schoonmaken met een beetje chloor en daarna héél goed uitspoelen.

Als je googled lijkt schoonmaken met chloor een no-go maar het was bij mij wel dé manier om geen rare smaakjes/vreemde gisten/bacteriële afwijkingen in het bier te krijgen. Ook geen chloorsmaak trouwens. Hoe goed ik het ook conventioneel schoonmaakte, in misschien wel 50% van de gevallen zat er wel iets van een afwijking in.
anndbzaterdag 12 augustus 2023 @ 14:34
Ik volg ook, super leuk.
sigmemaandag 28 augustus 2023 @ 09:04
Dat plastic vat met waterslot raakte maar niet aan de bubbel, ik denk dat het deksel niet perfect genoeg sluit.
Het is wel aan het gisten geslagen: de suiker is eruit.
Bij eerste proeven smaakt het ook ... matig. Niks echt verkeerds maar ook niet fris appelig.
We hebben het nu overgeheveld naar een glazen fles, eens kijken of het nog op smaak komt.
Red_85maandag 28 augustus 2023 @ 10:45
Geniaal dit.

Als ik mee kan helpen opmaken, stuur maar dm met waar ik moet zijn. Hou wel van een echte cider. Zo lastig te vinden met alleen maar in de vieze chemische suiker limonade in NL...
sigmevrijdag 15 september 2023 @ 19:21
Ik heb geen hoge verwachtingen van de appelsapcider.
Maar mogelijk wordt de wijn wel beter. In elk geval zou ' ie roder moeten worden dan vorig jaar, toen waren we wat verrast dat we rosé gemaakt bleken te hebben:
quote:
7s.gif Op zaterdag 3 december 2022 11:22 schreef sigme het volgende:

() als het goed was, was er nu wijn met een alcoholpercentage van 8,5%
Laten we maar eens een beetje in een fles hevelen en eens proeven.
g68VqCdm.jpg
Roze! We hebben rosé gebakken :D. Eigenlijk wel logisch maar we hadden er niet aan gedacht :').
De smaak past ook wel beter bij rosé dan bij rode wijn: heel fris en met een licht tinteltje.
Dus nu hebben we de handleiding 'hoe maakt u wijn' wat beter gelezen.
Dat deden we eerst nog maar eens een keertje fout: we hadden de hele rataplan gemalen en een dag laten staan (gemalen druif met schil en takjes) en toen geperst, sap in een brouwfles geschonken met gist erbij. Dat van die takjes hadden we niet moeten doen, begrepen we later. Maar we hadden vooral ook de slechte (gebarsten) druiven niet mee moeten nemen. Na een week rook het sap naar aceton, en dat komt door die beschadigde druiven. Het kreeg de korte route naar de gootsteen.

Gelukkig hadden we nog druiven voor een tweede poging. Deze keer eerst goed gekuist: alles van de takjes gerist en de slechte druiven er uit.
uPCuYpKl.jpg
AEKnIBQl.jpg

Na 1 keer malen:
9Y9r8eGl.jpg

Na een paar keer malen:
bPd6xEjl.jpg

Dat heet dan most, als ik het goed heb. Die hebben we drie dagen afgedekt met een theedoek laten staan. Daarna dat uitgeperst en het mostsap dan in een brouwfles met gist. Nu maar afwachten wat dat wordt.
sigmezaterdag 6 april 2024 @ 17:22
Bovenstaande rode "wijn" werd niks.
De cider van appelsap, geciderd in het plastic vat werd ook niks.

Vandaag openden we de laatste fles van de eerste lichting. Dat was een zelf-openende fles. Je houdt de vooruitgang -en de kurk- niet tegen.



:D

De ciderappelboom, ook bekend onder de naam Drentse Bellefleur, lijkt dit jaar heel wat van plan. Dit met een beetje mazzel kunnen we deze zomer een nieuwe gooi naar het ciderschap doen.
MadMasterzaterdag 6 april 2024 @ 17:36
quote:
7s.gif Op zaterdag 6 april 2024 17:22 schreef sigme het volgende:
Bovenstaande rode "wijn" werd niks.
De cider van appelsap, geciderd in het plastic vat werd ook niks.

Vandaag openden we de laatste fles van de eerste lichting. Dat was een zelf-openende fles. Je houdt de vooruitgang -en de kurk- niet tegen.

[ afbeelding ]

:D

De ciderappelboom, ook bekend onder de naam Drentse Bellefleur, lijkt dit jaar heel wat van plan. Dit met een beetje mazzel kunnen we deze zomer een nieuwe gooi naar het ciderschap doen.
Wat zal dat daar lekker ruiken nu.
Maar was het ook nog drinkbaar?
H_Tzaterdag 6 april 2024 @ 17:57
Ik zie dit topic nu voor het eerst. Voor ik alles lees eerst even een welgemeende _O_ voor de namen van de jonge varkentjes, ook al wonen ze niet meer bij je
sigmezaterdag 6 april 2024 @ 18:08
quote:
7s.gif Op zaterdag 6 april 2024 17:36 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Wat zal dat daar lekker ruiken nu.
Maar was het ook nog drinkbaar?
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar open :')
Geen idee of de cider drinkbaar zou zijn geweest... er restte ons niets.
sigmezaterdag 6 april 2024 @ 18:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 april 2024 17:57 schreef H_T het volgende:
Ik zie dit topic nu voor het eerst. Voor ik alles lees eerst even een welgemeende _O_ voor de namen van de jonge varkentjes, ook al wonen ze niet meer bij je
Nou ja, ze zijn vlees van mijn vlees, ik draag ze altijd bij me.. soort van.
Molozaterdag 6 april 2024 @ 18:12
quote:
81s.gif Op zaterdag 6 april 2024 18:08 schreef sigme het volgende:

[..]
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar open :')
Geen idee of de cider drinkbaar zou zijn geweest... er restte ons niets.
Tuinslang even door de ruimte slingeren erna? :D

Zonde van het werk joh, maar wel tof experiment ook
MadMasterzaterdag 6 april 2024 @ 22:04
quote:
81s.gif Op zaterdag 6 april 2024 18:08 schreef sigme het volgende:

[..]
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar open :')
Geen idee of de cider drinkbaar zou zijn geweest... er restte ons niets.
Ik dacht dat er nog een druppie in de fles was blijven zitten.
Ach, het houdt je van de straat.
Wanneer begint de whisky distilleerderij? ;)
Blueszaterdag 6 april 2024 @ 23:05
quote:
7s.gif Op zaterdag 6 april 2024 17:22 schreef sigme het volgende:
Bovenstaande rode "wijn" werd niks.
De cider van appelsap, geciderd in het plastic vat werd ook niks.

Vandaag openden we de laatste fles van de eerste lichting. Dat was een zelf-openende fles. Je houdt de vooruitgang -en de kurk- niet tegen.

[ afbeelding ]

:D

De ciderappelboom, ook bekend onder de naam Drentse Bellefleur, lijkt dit jaar heel wat van plan. Dit met een beetje mazzel kunnen we deze zomer een nieuwe gooi naar het ciderschap doen.
Plop _O-
No239SquadronRAFzondag 7 april 2024 @ 01:23
quote:
2s.gif Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter.
Hoor je met je blote voeten te doen dit. Hoef je ook geen gist meer toe te voegen.

quote:
7s.gif Op vrijdag 11 augustus 2023 21:46 schreef sigme het volgende:

Maar toevallig was er nog appelsap over van vorig jaar, geperst van appels van familie. En ook dat is niet eeuwig houdbaar, dus dat moet op.
Zo lang zonder alcohol nog :o Wat doe je om dat te conserveren?

Btw voor betere, zoetere cider gewoon een gist pakken dat stopt bij een lager alcoholpercentage.
sigmezondag 7 april 2024 @ 07:18
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2024 01:23 schreef No239SquadronRAF het volgende:

Zo lang zonder alcohol nog :o Wat doe je om dat te conserveren?
Dat is door een professionele fruitperserij in zo'n zak-in-pak gedaan. Daar wordt het redelijk lang houdbaar van.
quote:
Btw voor betere, zoetere cider gewoon een gist pakken dat stopt bij een lager alcoholpercentage.
Dat kan ik dus *nergens* vinden. Weet jij iets te koop?
No239SquadronRAFzondag 7 april 2024 @ 20:41
quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2024 07:18 schreef sigme het volgende:
Dat kan ik dus *nergens* vinden. Weet jij iets te koop?
https://www.bol.com/nl/nl(...)-9/9300000107390091/
https://braumarkt.com/nl/(...)00-gram?gad_source=1
Dees of dees? Zelf geen ervaring mee maar allebei tot 9% voor 'zoete cider'
sigmezondag 7 april 2024 @ 21:03
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2024 20:41 schreef No239SquadronRAF het volgende:

[..]
https://www.bol.com/nl/nl(...)-9/9300000107390091/
https://braumarkt.com/nl/(...)00-gram?gad_source=1
Dees of dees? Zelf geen ervaring mee maar allebei tot 9% voor 'zoete cider'
Hmm, met kunstmatige zoetstof, die ene.
Maar heel interessant, thanx!
sigmevrijdag 26 juli 2024 @ 17:53
Dit jaar hebben we weer appels van onze Drentse Bellefleur;
hier de eerste lichting rijpe valappels:
VrlLDf8l.jpg

Gister heeft liefste een portie rijpe appels voorzichtig geplukt. Drentse Bellefleuren zijn nogal zacht, dus als ze vallen kneuzen ze erg. Dat ze zacht zijn is precies de reden waarom ze zich goed laten persen.
En dat hebben we vandaag gedaan. Tweemaal gemalen en daarna geperst. We hadden genoeg appel om de pers twee keer te vullen, en we hadden zo'n tien liter sap. Met een suikerpercentage dat voor ongeveer 6% alcohol zou kunnen zorgen.

Nu staat het met een schepje gist in een mandfles met een waterslot - eens zien of we het knallende succes van twee jaar geleden kunnen herhalen. Al zullen we pogen wat minder te knallen :D
Yinnyzaterdag 27 juli 2024 @ 10:13
Oeh, ben benieuwd naar de nieuwe brouwsels!
Yinnydonderdag 1 augustus 2024 @ 16:49
Ik las nog net dat iemand liqueur de noix aan het maken was, ben je al begonnen aan jullie walnotenport?
sigmedonderdag 1 augustus 2024 @ 18:02
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2024 16:49 schreef Yinny het volgende:
Ik las nog net dat iemand liqueur de noix aan het maken was, ben je al begonnen aan jullie walnotenport?
We slaan een jaar over. Niet bij gebrek aan enthousiasme, of personeel (de walnotenport is een project van/met onze jaarlijkse logees). De beide bomen slaan dit jaar hun dracht over.
sigmedonderdag 1 augustus 2024 @ 18:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2024 10:13 schreef Yinny het volgende:
Oeh, ben benieuwd naar de nieuwe brouwsels!
Nieuwe brouwsel leek al uitgegist, maar een flinke schudding heeft weer nieuw leven in de brouwerij gebracht.