sigme | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:21 |
Lang geleden plantten wij een boomgaard aan: F&F / sigme's fruitgaarde Voornamelijk hoogstam, dus het duurde nogal wel even voordat er ook daadwerkelijk oogst te halen was. Maarrrrrr tijd verstrijkt vanzelf, kleine boompjes worden groot, aan de vruchten kent men de boom en wij hebben appels en peren en pruimen. Met name de appels dragen rijk & veel, en laten daarvan ook een deel op de grond ploffen. Nou hebben we ook best vaak een aantal varkens: sigme in F&F / sigme's diergaarde deel 5 Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels. Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan. ![]() De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom. Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen. ![]() Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren ![]() Dus nu hebben we een complete uitrusting ![]() ![]() Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd. Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden. ![]() Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ] | |
MadMaster | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:29 |
Mooi! Even deze story volgen. Mocht je straks cider gaan verkopen, dan ben ik zeer benieuwd… | |
gcjoel | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:37 |
Als ik ooit appels teveel heb wil ik dit ook ![]() | |
marc0871 | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55 |
Leuk. Ik volg. Oh ja. Voor een shop voor vanalles op het gebied van fermenteren en conserveren, kijk eens bij de Braumarkt in Almere [ Bericht 85% gewijzigd door marc0871 op 02-08-2022 21:01:08 ] | |
Molo | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55 |
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo? Cider ![]() | |
maily | dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:57 |
Sigme's ciderij, de nieuwe Billy cidermill ![]() | |
sigme | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:00 |
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt ![]() Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @MadMaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ![]() | |
Molo | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:04 |
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch? ![]() Zo gek veel alcohol zit er niet in en dan drink je het met vrienden zo hop hop hop op ![]() Maar idd, eerst eens succesvol maken die handel ![]() | |
foodlover | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:10 |
Wat leuk, ik volg! ![]() | |
MadMaster | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11 |
Ik begrijp het van de regeltjes en zo, maar we zijn hier gek op cider (en calvados) van kleine stokerijen. De geur en het aanzicht van appelbloesem in april en de lucht van fermentatie van de appelen alleen al zijn adembenemend. ![]() In Normandië hebben we er al aardig wat bezocht en het nodige van hun brouwsels meegenomen... | |
HeatWave | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11 |
Ik cider wel toekomst in ![]() | |
Syrena | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:47 |
Ik ook ![]() | |
stavromulabeta | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:51 |
Fokciderfestijn bij Sigme! ![]() | |
HeatWave | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:52 |
Ci you der! Ok ok, Ik stop al ![]() | |
Lonaa | dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:53 |
Ik kom wel op bezoek. ![]() | |
qltel | dinsdag 2 augustus 2022 @ 22:17 |
Wij hebben hier ook 35 appelbomen van verschillende rassen, dus ik volg dit met belangstelling. Niet om zelf te gaan maken, want we drinken geen alcohol, maar voor de "leuk".. ![]() | |
dimmak | woensdag 3 augustus 2022 @ 08:15 |
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider? | |
Tuindier | woensdag 3 augustus 2022 @ 08:20 |
Leuk topic! | |
sigme | woensdag 3 augustus 2022 @ 08:25 |
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voor ![]() Maar als gezegd, in principe is cider een eenvoudig boerenbrouwsel van de valappels die vallen, dus het moet min of meer wel met elke appel kunnen. Men is op het internet van mening dat een mengsel van rassen het best is. Er moet genoeg suiker en tanine in zitten, uiteindelijk. Ik denk dat het appelras waar we mee gaan beginnen, de Drentse Bellefleur, in elk geval vrij geschikt gaat zijn voor het maal- en perswerk, want die zijn van zichzelf zacht & sappig. We hebben ook een Zoete Ermgaarde staan, en daarvan denk ik dat die totaal ongeschikt is: de appels zijn keihard, willen niet eens tot moes *koken* en ze zijn ook zoet (dus geen friszuur erin). Dus die moeten we ook zeker proberen maar die komen pas eind van de herfst. | |
sigme | zondag 7 augustus 2022 @ 13:31 |
![]() Er is genoeg te doen in elk geval... We verzamelen moed ![]() | |
mascara-klodder | zondag 7 augustus 2022 @ 14:50 |
Oh wow! ![]() | |
sigme | zondag 7 augustus 2022 @ 19:52 |
![]() Appels in bad ![]() Mise-en-place ![]() Het einddoel van vandaag ![]() Malen ![]() Persen Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op. En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens ![]() We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter. Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider. ![]() Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten Er moet wat suiker bij! ![]() Suiker & gist erdoor mengen ![]() In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat ![]() ![]() Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten... | |
mascara-klodder | zondag 7 augustus 2022 @ 19:59 |
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden ![]() | |
golfer | zondag 7 augustus 2022 @ 20:15 |
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen. ![]() | |
BE | zondag 7 augustus 2022 @ 20:28 |
Oeh, wat tof! ![]() | |
sigme | zondag 7 augustus 2022 @ 20:33 |
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ![]() | |
mascara-klodder | zondag 7 augustus 2022 @ 20:42 |
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is. Vroegâhhh toen ik nog een sapcentrifuge had maakte ik echt regelmatig verse appelsap ![]() Met de huidige appelprijzen zou het nu echt goudappeltjessap zijn ![]() @golfer nou idd dan zou je met zo'n project snel klaar zijn ![]() | |
Yinny | maandag 8 augustus 2022 @ 10:19 |
Ik ben zo benieuwd naar eindresultaat! | |
Karzai | maandag 8 augustus 2022 @ 10:53 |
Erg leuk om dit even te volgen | |
yinu | maandag 8 augustus 2022 @ 16:38 |
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen... | |
Sarabi | dinsdag 9 augustus 2022 @ 14:11 |
Leuk om te volgen ![]() | |
sigme | dinsdag 9 augustus 2022 @ 14:51 |
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan ![]() | |
yinu | dinsdag 9 augustus 2022 @ 15:49 |
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld! | |
sigme | donderdag 25 augustus 2022 @ 20:32 |
De fles bubbelt al een tijdje niet meer, maar drukdrukdruk dus we kwamen pas vandaag toe aan inspectie. Eerst maar eens kiek'n. ![]() Nou, dat ziet er in elk geval wel helder en klaar uit. Met de nieuwe hevel (natuurlijk niet op de foto) een buisje getapt. ![]() Met de nieuwe suikergehaltemeter (de vorige spiksplinternieuwe was een tikje hard in aanraking gekomen met de betonvloer) gemeten hoe de cider erbij stond. Nou, de meter zonk zowat tot op de bodem. Met extra cider wou 'ie dan een beetje loskomen. Geen suiker zegt 'ie. Oftewel: alle suiker die er in zat, is omgezet. In alcohol. Dat was dus dit: ![]() Dus de nu suikerloze cider/appelsap bevat zo'n 6% alcohol. Proeven! ![]() ![]() Een schep suiker erdoor maakte het een stuk drinkbaarder ![]() We weten nog niet direct hoe we nu verder moeten, maar we schuiven alle beslissingen wat voor ons uit door er eerst maar eens een beetje suiker aan toe te voegen en de boel te laten doorgisten. Dan loop het alcohoholpercentage nog wat op en wordt het geheel wat houdbaarder. We gaan nu eerst voor 8%, door 270gr suiker toe te voegen aan 9 liter cidersap. ![]() | |
Seven. | donderdag 25 augustus 2022 @ 21:30 |
Altijd ff zoeken met zelf brouwen. Ben benieuwd met welke brouwsels je nog meer op de proppen komt. | |
FlauwKapsel | donderdag 25 augustus 2022 @ 21:40 |
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je? | |
Z | donderdag 25 augustus 2022 @ 21:58 |
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter. | |
Z | donderdag 25 augustus 2022 @ 22:03 |
Bijvoorbeeld door er alcohol bij te gooien? | |
sigme | vrijdag 26 augustus 2022 @ 07:56 |
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven ![]() De gist die we gebruikt hebben gaat tot zo'n 15%, dus die vreet voorlopig alle suiker op. Gist kan je stoppen door • dat alcoholpercentage te behalen, • of door sulfiet in de fles te gooien, • of door het mengsel heet te maken. • Je kan ook onvergistbare zoetstof toevoegen. We willen ook nog bubbels in de fles, dus ergens moeten we a) nog wat suiker over hebben om door gist om te zetten in bubbels als het de fles in gaat en b) dat er dan ook nog suiker achterblijft voor de smaak. Bij nader inzien met terugwerkende kracht hadden we beter een minder hoog oplopende gist kunnen hebben, maar ik moet zeggen dat de info op de websites matigjes is. Er staat wel veel, maar niet goed vergelijkbaar en ze kwaken allemaal gewoon op de webshop wat de fabrikant zegt; dus bij alle shops dezelfde (ontbrekende) info. Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk. | |
Ferdii | vrijdag 26 augustus 2022 @ 08:37 |
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid ![]() | |
Z | vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:15 |
De bubbels nemen ook wel wat van de droogheid weg denk ik. Wordt de smaak beter van. | |
Molo | vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29 |
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? ![]() | |
Molo | vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29 |
Pintjes schenken dus ipv sjieke glaasjes. Ben benieuwd wat je ervan gaat knutselen Sigme ![]() | |
Ferdii | vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:56 |
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijn ![]() Net even gekeken, heb er nog 5 liggen, dat is inmiddels een prima azijn geworden gok ik ![]() | |
sigme | zondag 11 september 2022 @ 20:58 |
![]() Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten. 11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker. Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%. Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur. Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen. Nou ja, dat is dan een zorg voor later ![]() Maar euh.. als je dan alles hebt om fruit te persen, te laten vergisten, te bottelen, en je hebt ook dit: ![]() Tsja, dan gaan we toch ook daar maar wat mee doen. De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter. ![]() Wegens voortdurende vervuiling van geelzwarte gestreepte zoembeesten in het druivensap een paar keer extra overgeheveld om ze te redden ![]() ![]() Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden ![]() Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet. Als laatste hebben we ook nog een batch appels geperst, die had ik een tijd geleden al geraapt en toen schoongemaakt en in stukken in de diepvries gedaan. Dan zijn ze daarna ook goed persbaar zonder malen, dat scheelt wel. Het zo'n 10 liter, iets zoeter dan de vorige appelsapronde, en we hebben het met 210gr suiker en 4 gram gist weggezet. | |
Yinny | zondag 11 september 2022 @ 22:06 |
Hebben jullie ook verse sap op? Dat lijkt me ook heerlijk! Ben benieuwd hoe lang het nog moet gisten... | |
golfer | zondag 11 september 2022 @ 22:57 |
Die druiven moeten natuurlijk wel met blote voeten gestampt worden voor extra aroma. ![]() | |
sigme | woensdag 16 november 2022 @ 19:28 |
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed. We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur. Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel. Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden. ![]() ![]() Dit restte ons: ![]() ![]() ![]() Het was zuur, maar best drinkbaar. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-11-2022 21:10:15 ] | |
Tuindier | woensdag 16 november 2022 @ 19:35 |
![]() ![]() | |
Vanyel | woensdag 16 november 2022 @ 19:38 |
Wat een lollig filmpje ![]() | |
Kaatje1 | woensdag 16 november 2022 @ 20:12 |
Ai ![]() | |
BE | woensdag 16 november 2022 @ 20:27 |
![]() ![]() ![]() Dat gedruip van bovenaf ook! ![]() | |
golfer | woensdag 16 november 2022 @ 20:28 |
![]() | |
Blues | woensdag 16 november 2022 @ 20:31 |
![]() ![]() | |
MadMaster | woensdag 16 november 2022 @ 20:32 |
Keep the pressure on… ![]() | |
Molo | woensdag 16 november 2022 @ 21:24 |
Hahaha ![]() | |
Sarabi | woensdag 16 november 2022 @ 21:25 |
![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 16 november 2022 @ 21:26 |
![]() | |
maily | woensdag 16 november 2022 @ 21:29 |
Omg ![]() ![]() Helaas geen geluid bij het filmpje ![]() | |
sigme | donderdag 17 november 2022 @ 08:10 |
Na de knaller hebben we een fles aan de andere kant van het spectrum gepakt. Die heeft maar 1 theelepeltje suiker meegekregen de fles in, dus die is vast niet zoet en misschien ook wel minder broes. De dop wou bij deze fles er maar met moeite uit en toen die er dan toch uit was: D'r gebeurt...... niets! . Nou ja, dan heb je wat om uit te schenken: Dat was best heel lekker. Zuur natuurlijk, maar dat proefde meer als 'erg fris' dan als 'aï zuur'. Veel appelsmaak. Wat meer broes mag wel, maar dit lijkt er wel op. | |
Sarabi | donderdag 17 november 2022 @ 08:26 |
Wat fijn dat het gelukt is ![]() | |
Yinny | donderdag 17 november 2022 @ 12:02 |
Mooi dat het gelukt is! | |
Blues | donderdag 17 november 2022 @ 12:05 |
![]() Gelukkig staat er ook een brandblusser in het experimentenlab ![]() | |
sirdanilot | vrijdag 18 november 2022 @ 00:42 |
Wat een leuk topic ! Ik zou ook wel graag cider willen maken. Er zijn ook speciale appelrassen specifiek voor cider, maar die zijn natuurlijk niet lekker om gewoon zo te eten. Maar misschien kun je daar een paar boompjes van planten. | |
yinu | vrijdag 18 november 2022 @ 00:53 |
Wat een verschil! Lekker experimenteren… | |
Lonaa | vrijdag 18 november 2022 @ 06:51 |
Gaaf hoor Sigme ![]() | |
sigme | donderdag 1 december 2022 @ 22:13 |
Na de fles met zes, en de fles met één, hebben we nu een fles met drie theelepels suiker geopend. Filmpje: En filmpje van inschenken: En ook qua smaak en bubbels in het glas zat ‘ie netjes tussen 6 en 1 in. En dat vind ik dan net teveel bubbels bij openen en net wat weinig in het glas. De twee zou min of meer ideaal kunnen zijn op deze punten. | |
MadMaster | donderdag 1 december 2022 @ 22:17 |
Schuimkraag zakt snel in en het is nog behoorlijk troebel, maar ploppende flessen zijn altijd mooi! | |
sigme | donderdag 1 december 2022 @ 22:18 |
Deze eerste keer hebben we ons niet beziggehouden met troebels, maar dat gaan we volgende keer zeker wel doen ![]() | |
yinu | donderdag 1 december 2022 @ 22:25 |
Ik krijg er zowaar zin van in een glaasje bubbels! | |
golfer | vrijdag 2 december 2022 @ 14:00 |
Spuitende flessen. ![]() ![]() | |
sigme | zaterdag 3 december 2022 @ 11:22 |
Nou, die was ook allang uitgebubbeld, dus als het goed was, was er nu wijn met een alcoholpercentage van 8,5% Laten we maar eens een beetje in een fles hevelen en eens proeven. ![]() Roze! We hebben rosé gebakken ![]() ![]() De smaak past ook wel beter bij rosé dan bij rode wijn: heel fris en met een licht tinteltje. | |
Yinny | zondag 4 december 2022 @ 09:51 |
Mooi wijntje! | |
Blues | zondag 4 december 2022 @ 21:27 |
Mooie kleur ook ![]() | |
sigme | donderdag 15 december 2022 @ 20:28 |
We vonden de rosé best prima de moeite waard, dus we hebben de brouwfles gebotteld.![]() Voorraad flessen gekocht ![]() Eerst een keertje gefilterd want er zat best wat droesem in ![]() Vijftien liter gebotteld Toen hadden we nog wat nieuwe flessen over, en ook nog een brouwfles met cider staan. Die ook gefilerd, en daarna gebotteld. ![]() Beugelflessen met 1 schepje suiker, ciderflessen met 2 schepjes, schroefdopfles geen suiker ![]() ![]() Kom maar op met die crisis/inflatie/Russen : wij zuipen ons gewoon klem ![]() | |
MadMaster | donderdag 15 december 2022 @ 20:30 |
Je eigen drank maken, de droom van iedereen! ![]() | |
Sarabi | donderdag 15 december 2022 @ 20:31 |
Echt heel gaaf ![]() | |
Lonaa | donderdag 15 december 2022 @ 20:32 |
Wil ik ![]() | |
Blues | donderdag 15 december 2022 @ 20:50 |
Dat zit geb ei otteld! ![]() ![]() | |
yinu | vrijdag 16 december 2022 @ 12:12 |
Schuilen in de wijnkelder: een puik plan! |