SPOILER: Uit de oude doos ;)Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels.
Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan.
De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom.
Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen.
Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren .
Dus nu hebben we een complete uitrusting
Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd.
Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden.
Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik.
[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ]ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haaltquote:Op dinsdag 2 augustus 2022 20:55 schreef Molo het volgende:
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?
Cider
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch?quote:Op dinsdag 2 augustus 2022 21:00 schreef sigme het volgende:
[..]
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt
Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @:madmaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt
Ik ookquote:
Ci you der!quote:
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voorquote:Op woensdag 3 augustus 2022 08:15 schreef dimmak het volgende:
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Oh wow!quote:Op zondag 7 augustus 2022 13:31 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed .
SPOILER: filmpjeOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens
We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten
Er moet wat suiker bij!
Suiker & gist erdoor mengen
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen.quote:Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |