Denken aan voedselveiligheid prima hoor, belangrijk zelfs. Maar hopelijk met een wat langere horizon dan die maand aan hamburgers in onze diepvries.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:17 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Zijn we toch een koe aan maaltijden verder in de hypothetische crisis.
Dat zie je ook veel terug op de FP, waar mensen vaak praten in 'het volk is het nu zat, tijdens de aankomende verkiezingen stemmen we allemaal FvD', maar boze mensen denken altijd dat ze op de een of andere manier voor heel Nederland spreken. Vaak blijken ze een kleine groep schreeuwers die op dezelfde plekken op het internet verzamelen en daardoor lijkt het alsof de meeste mensen het met hun eens zijn.quote:Op maandag 4 juli 2022 23:22 schreef nils7 het volgende:
Waarom roepen die boeren dat heel NL achter ze staan?
Gezien de samenstelling van onze volksvertegenwoordigers is dat gewoon niet zo.
Of snappen ze alleen democratie als het in hun straatje past?
Proteïne is essentieel voor de gezondheid en proteïne wordt uit vlees vele malen efficiënter opgenomen dan uit plantaardig spul.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:19 schreef Tocadisco het volgende:
Maar vlees is zo'n beetje de minst efficiënte manier van voedsel produceren, dus als zaken als zelfvoorziendheid en voedselzekerheid zo belangrijk zijn ga je daar toch als eerste in snijden en het vervangen door groente- en fruitteelt?
De grond in Oekraïne schijnt gunstig geprijsdquote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:19 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Laten we dan op zijn minst op Europees niveau iets op poten stellen. Kunnen we de boeren zelf niet exporteren naar Polen oid?
Je komt uiteindelijk toch weer terug op de import/export-som die je eerder aanhaalde. Maar goed, dat terzijde zul je dus stellen dat ik minstens 35% vd productie wens te behouden.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als je de productie hier verlaagt, wordt je afhankelijkheid niet groter.
Onze koeien produceren zo'n 8.000 tot 10.000 liter per koe per jaar en we hebben er 1,6 miljoen stuks van.
Dat betekent dat we minimaal zo'n 12.800.000.000 liter melk produceren als land.
Dat is 735,6 liter per inwoner van Nederland.
Dan moet je aardig doordrinken.
In de praktijk blijft 35% in Nederland voor de Nederlandse markt en 65% gaat (al dan niet verwerkt tot kaas of andere zuivelproducten) naar het buitenland.
Dat valt wel wat mee in de praktijk, genoeg topsporters die geen vlees of zuivel eten of zelfs veganistisch leven.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:21 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Proteïne is essentieel voor de gezondheid en proteïne wordt uit vlees vele malen efficiënter opgenomen dan uit plantaardig spul.
En deze:quote:Nederland heeft te weinig landbouwgrond om eigen bevolking te voeden
Zelfs als Nederland haar export stopt en iedereen vegetarisch gaat eten, kan de Nederlandse landbouw de Nederlandse bevolking niet voeden. Dat blijkt uit de cijfers van de landgebruikvoetafdruk van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In totaal heeft Nederland 3,59 miljoen hectare voor de voedselconsumptie nodig, terwijl het landbouwareaal slechts 1,82 miljoen hectare bedraagt. Een nationale kringlooplandbouw heeft derhalve weinig nut, omdat we fors moeten importeren en ook een halvering van de veestapel verandert niets aan onze landgebruikvoetafdruk.
De cijfers zijn niet nieuw en de landgebruikvoetafdruk wordt al jarenlang door PBL, CLO (Compendium voor de Leefomgeving) en CBS berekend. Toch zijn de cijfers bij weinigen bekend en geeft het een totaal andere context op de landbouwproductie en exportpositie. Velen veronderstellen dat Nederland teveel landbouwproducten produceert, omdat we de tweede landbouwexporteur in de wereld zijn.
Het feit is dat we als land ook heel veel grondstoffen en voedselproducten importeren. In de discussie worden deze cijfers (wellicht bewust) ook niet gebruikt, want dan zou iedereen in Nederland zich realiseren dat we zuinig op de landbouwgrond moeten zijn en dat zal het debat enigszins nuanceren. In plaats van minder zouden de boeren dus juist meer voedsel moeten produceren om Nederland zelfvoorzienend te maken.
Minder dierlijk eiwit
Van de 1,82 miljoen hectare wordt de opbrengst van slechts 800.000 hectare daadwerkelijk door de Nederlander geconsumeerd en 600.000 is bestemd voor grasland en veevoer. Voor onze consumptie hebben we 2,57 miljoen hectare in het buitenland nodig, waarvan 1,25 miljoen voor grasland of veevoer. „We denken vaak wel dat we veel exporteren, maar Nederland heeft twee keer zoveel grond nodig voor zijn huidige voedselconsumptie”, zegt onderzoeker Trudy Rood, sector Integrale Beleidsanalyse Leefomgeving bij PBL en één van de auteurs van het PBL-rapport ‘De Nederlandse voetafdruk op de wereld: Hoe groot en hoe diep’. „Zelfs als we niet zouden exporteren heeft Nederland niet genoeg landbouwgrond. We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon. Dat vraagt veel land. We eten veel meer eiwitten dan we nodig hebben en voor dierlijke eiwitten is veel landbouwgrond nodig. Door minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten, is voor de Nederlandse voedselconsumptie 25 (flexitarisch) tot 40 procent (vegetarisch) minder land nodig.”
Het percentage is gebaseerd op de voedingswaarde en biobeschikbaarheid van de plantaardige eiwitten en afhankelijk hoeveel minder dierlijke eiwitten en welke plantaardige alternatieven we eten. Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend.
Efficiënte levensmiddelenindustrie
De cijfers van de landgebruikvoetafdruk en export lijken niet met elkaar te kloppen. Maar schijn bedriegt en ook voor deze ogenschijnlijke contradictie is een logische verklaring. Rood: „De voetafdruk gaat niet over de export, maar over hoeveel landbouwgrond die we voor de Nederlandse consumptie gebruiken. Hoeveel soja gebruiken we in het veevoer van varkens of melkkoeien die door Nederlanders worden geconsumeerd. De exportcijfers zijn daarnaast in valuta en de landgebruikvoetafdruk in hectares. In Nederland hebben we een efficiënte levensmiddelenindustrie die waarde aan de landbouwproducten toevoegt. We importeren bijvoorbeeld goedkoop soja en maken er varkensvlees van; dat we vervolgens voor aanzienlijk meer geld exporteren.”
Importeren, verwerken en verwaarden
Met andere woorden: De Nederlandse exportpositie heeft weinig te maken met de veronderstelling dat we in Nederland teveel voedsel zouden produceren. De exportpositie dankt Nederland vooral doordat we veel ruwe grondstoffen importeren, dit verwerken en verwaarden. Daarnaast wordt 54 procent direct rondom Nederland afgezet; in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. In de ogen van menig Nederlander (met een grootheidswaanzin) produceren we evenwel voor een wereldmarkt, maar Nederland is qua grootte net zo groot als de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Onze export is dus eigenlijk regionaal en binnen de grenzen van de EU. Gezien het feit dat we lid zijn van de EU is het niet meer dan logisch dat we producten vooral op deze markt afzetten.
Bovendien importeren we in kilogrammen meer grondstoffen of voedsel uit de EU dan dat we exporteren. Van de 64,1 miljard euro import kwam in 2019 zo’n 40 procent alleen al uit Duitsland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk (10 procent uit Brazilië een de VS). Dit zijn veelal onbewerkte producten waaraan de Nederlandse industrie nog waarde toevoegt. Daarnaast bestaat bijna 20 miljard euro van de export uit sierteelt, landbouwtechniek, diensten en meststoffen. Op basis van alleen voedsel is er ‘slechts’ tien miljard euro waardeverschil tussen export en import.
Export en import georiënteerd
„Nederland voedt niet de wereld, maar de wereld voedt Nederland.”, verklaart CBS-woordvoerder Cor Pierik. „Het eerste beklijft, maar andersom niet. Weinigen weten ook dat de wereld Nederland voedt. Echter, 60 procent van wat wij importeren, wordt door de Nederlander geconsumeerd. We zijn dus niet alleen export maar ook import georiënteerd.”
Overigens ligt de landgebruikvoetafdruk van de totale Nederlandse consumptie op 10,4 miljoen hectare of wel 0,6 hectare per Nederlander. Opvallend feit is dat elke Nederlander een bosrijk achtertuintje nodig heeft van bijna 2800 vierkante meter om te voorzien in de hout- en papierconsumptie. Dat is 4,75 miljoen hectare; bijna twee keer zoveel als voor de consumptie van voedsel en ruim 2,5 keer meer hectares als voor de productie van vlees.
Willen we hetzelfde blijven knagen dan we nu doen dan hebben we een houten kaak want dat gaat niet lukken. Worden we op een dieet van aardappelen, groente, vlees en jus gezet dan gaat het lukken. Dat zal de gemiddelde hipster wel niet bevallen maar goed.quote:"We hebben het een aantal jaren geleden uitgezocht, en Nederland kan inderdaad zelfvoorzienend zijn op het gebied van eten. Het ministerie van Landbouw wilde dat destijds weten, voor het geval er bijvoorbeeld een crisis zou uitbreken." Volgens Berkhout kan het zelf heel goed, omdat we zo’n grote voedselproducent zijn. "We exporteren ook heel veel. Dus als we terug zouden gaan naar zelfvoorziening, dan kunnen we Nederland heel goed voeden."
Heel ander dieet
Maar het heeft wel consequenties voor ons dieet: "Je hebt dan geen koffie, thee, chocola, olijfolie en Franse kaas meer. Maar je houdt wel een gezond, gevarieerd dieet over, waar in niet alleen groenten, granen en aardappelen zitten, maar ook vlees en eieren."
Het zou ons eten er niet per se goedkoper op maken. "Een van de redenen dat er handel is, is dat men elders dingen goedkoper kan maken. Je maakt door handel dus heel efficiënt gebruik van je hulpbronnen". Toch kan het verstandig zijn om lokaal geproduceerd voedsel te eten. "Het is niet erg logisch om groenten van heel ver te halen in een vliegtuig, omdat daar een milieukaartje aan hangt waar je u tegen zegt. Als het per schip komt, heb je daar weer minder last van."
Jij doet een beschuldiging en die mag je ook onderbouwen dan.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:18 schreef Document1 het volgende:
Dit is het eerste protest van ze? Ze hebben hiervoor altijd keurig netjes gedaan wat van ze gevraagd werd? Kom jij maar met die feiten dan.
Tzt zal je moeten denken aan het veroveren van landbouwgrond bij de buren gezien Singapore aan de Noordzee beton en kennis prefereerde.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:21 schreef Perrin het volgende:
[..]
Denken aan voedselveiligheid prima hoor, belangrijk zelfs. Maar hopelijk met een wat langere horizon dan die maand aan hamburgers in onze diepvries.
Als het doel is om de veestapel 35 tot 50% te laten krimpen, dan is dat absoluut haalbaar.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:25 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Je komt uiteindelijk toch weer terug op de import/export-som die je eerder aanhaalde. Maar goed, dat terzijde zul je dus stellen dat ik minstens 35% vd productie wens te behouden.
Klopt, maar groen is per gram minder efficiënt. Nu verlangt elke gram groen minder grond en gedoe (import voer ed), maar de som mag wel eens gedaan worden.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dat valt wel wat mee in de praktijk, genoeg topsporters die geen vlees of zuivel eten of zelfs veganistisch leven.
In de praktijk zijn er maar weinig topsporters onder ons hier en is dat verhaal vooral theoretisch.
Volgens Achja hebben de boeren altijd probleemloos meegewerkt. Mag deze in het archief?quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:26 schreef AchJa het volgende:
[..]
Jij doet een beschuldiging en die mag je ook onderbouwen dan.
66,9% van het landoppervlak in Nederland is landbouwgrond.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:27 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Tzt zal je moeten denken aan het veroveren van landbouwgrond bij de buren gezien Singapore aan de Noordzee beton en kennis prefereerde.
Definieer meewerken, snappen en/of, laat staan doelbewust liegen. Het probleem is vooral dan mensen menen een oordeel te kunnen vellen omdat ze wel's een koe in een stal hebben zien schijten.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:12 schreef Document1 het volgende:
Mensen die hier beweren dat de boeren altijd hebben meegewerkt snappen het niet of liegen doelbewust.
Zij liegt constant, maar dat is wel een beetje dé manier om een specifieke groep voor je te winnen, maar ook over het rapport van commissie Hordijk bijvoorbeeld.quote:Op maandag 4 juli 2022 23:57 schreef capricia het volgende:
Gewoon keihard staan liegen op de Belgische tv.
[ twitter ]
Ik heb nu natuurlijk enorm veel zin in op het probleem op te schalen naar hongerige buurlanden die we niet meer kunnen voeden. Maar goed, mooi. Alleen de bevolkingsgroei nog meenemen en we komen op een werkbaar getal uit.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:28 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als het doel is om de veestapel 35 tot 50% te laten krimpen, dan is dat absoluut haalbaar.
En dan hebben we nog steeds veel meer vee per hectare landbouwgrond dan Duitsland of Frankrijk.
Melk wordt echt voor heel veel dingen gebruikt, dat vergeten mensen nog wel eens. Het is niet alleen die beker van Joris Driepinter maar ook melkpoeder, koffiemelk, karnemelk, yoghurt ijs, slagroom en noem alles maar op.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dan moet je aardig doordrinken.
In de praktijk blijft 35% in Nederland voor de Nederlandse markt en 65% gaat (al dan niet verwerkt tot kaas of andere zuivelproducten) naar het buitenland.
Heb je nu ook nog wat bronmateriaal of blijft het bij wat dom geblaat op de man?quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:29 schreef Document1 het volgende:
Volgens Achja hebben de boeren altijd probleemloos meegewerkt. Mag deze in het archief?
Die som is wel eens gedaan.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:29 schreef Complotwappie het volgende:
[..]
Klopt, maar groen is per gram minder efficiënt. Nu verlangt elke gram groen minder grond en gedoe (import voer ed), maar de som mag wel eens gedaan worden.
Dan nog gaat 65% van de melk naar het buitenland, 95% van het kalfsvlees en zo'n 70% van het overige vlees.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:32 schreef AchJa het volgende:
[..]
Melk wordt echt voor heel veel dingen gebruikt, dat vergeten mensen nog wel eens. Het is niet alleen die beker van Joris Driepinter maar ook melkpoeder, koffiemelk, karnemelk, yoghurt ijs, slagroom en noem alles maar op.
Als je met pluimvee begint zit je daar al rap op. En daarnaast ook nog even de geiten en schapen meenemen want offerfeest etc. dan zijn we er. Kan het normale eten gewoon blijven bestaan.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:28 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als het doel is om de veestapel 35 tot 50% te laten krimpen, dan is dat absoluut haalbaar.
En dan hebben we nog steeds veel meer vee per hectare landbouwgrond dan Duitsland of Frankrijk.
Heb je zo snel het verschil in de bevolkingsdichtheid tussen Singapore en Nederland uitgerekend en vervolgens doorgerekend hoeveel % Nederland moet volbouwen voor hoeveel mensen om dezelfde dichtheid te behalen? Het was natuurlijk een gekscherende opmerking, maar het moge duidelijk zijn dat het de richting is waar men heen wilt.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
66,9% van het landoppervlak in Nederland is landbouwgrond.
Voordat je hier "Singapore aan de Noordzee" hebt, moet je minimaal nog 35% daarvan bebouwen maar dan heb je het over 24 miljoen woningen voor 50 miljoen mensen...
Hoe zit het eigenlijk met het restafval dat tegenwoordig aan sporters gesleten wordt, proteïnepoeder? Ook wel handig om terug te kunnen vallen.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dan nog gaat 65% van de melk naar het buitenland, 95% van het kalfsvlees en zo'n 70% van het overige vlees.
Maar hoe ondersteunt dat jouw uitspraak? Er zijn protesten geweest dat klopt.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:34 schreef Document1 het volgende:
Dit is alleen de afgelopen drie jaar. https://nl.wikipedia.org/(...)d_2019%E2%80%93heden
Ik reageer verder niet meer op mensen die doelbewust aan het liegen zijn.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |