quote:'Kwart Nederlanders wast rauwe kip, vergroot kans op voedselvergiftiging'
Meer dan een kwart van de Nederlanders die weleens kip eten, wast de rauwe kip voor de bereiding eerst onder de kraan. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, dat wijst op de gezondheidsrisico's van die gewoonte.
In het verleden is er in Amerika en het Verenigd Koninkrijk al onderzoek gedaan naar dit gebruik, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Gegevens over Nederland waren er niet. Dat was de reden om ook hier onderzoek te doen."
Het Voedingscentrum deed twee onderzoeken. Uit het eerste onderzoek naar voedselveiligheid met ruim 2000 respondenten bleek dat 28 procent van de Nederlanders weleens rauwe kip wast. Vooral Nederlanders van 56 tot en met 69 jaar doen dit. Verder blijken het vaker mannen te zijn en Nederlanders met een lage sociaal-economische positie.
In het tweede onderzoek, specifiek gericht op kip en met ruim 1000 respondenten, gaf bijna 25 procent aan de kip vaak tot bijna altijd te wassen. "Wat we zien is dat veel mensen het wassen van rauwe kip van huis uit hebben meegekregen: 42 procent van de respondenten gaf dat aan", zegt Van der Vossen.
Kans op voedselvergiftiging neemt toe
Mensen wassen de kip omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen "wegspoelen", schrijft het Voedingscentrum. Maar door dit te doen, neemt de kans op een voedselvergiftiging toe. Campylobacter- en salmonellabacteriën kunnen juist door waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreid worden naar bijvoorbeeld het aanrecht in de keuken. "Je kunt het dus beter niet doen", stelt het Voedingscentrum.
Wel geeft het Voedingscentrum tips om kip eventueel veiliger te wassen, bijvoorbeeld door zo min mogelijk te spetteren, het aanrecht naderhand schoon te maken en de handen goed te wassen.
Als men het toch wil blijven doen, is het geven van tips effectiever, zegt Van der Vossen over de adviezen. "Dat blijkt uit buitenlands onderzoek waar alleen gezegd werd: doe het niet. Als mensen zeggen dat ze gewassen kip lekkerder vinden, kun je ze beter niet tegen de haren instrijken door te zeggen dat ze ermee moeten stoppen."
https://nos.nl/artikel/24(...)-voedselvergiftiging
Turken en Marokkanen doen het ook, dus dan kom je wel rap aan die 1/4.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:06 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
volgens mij is het een surinaamse gewoonte.
Crunchy chicken.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:06 schreef Nober het volgende:
Geen idee of mijn poelier de kip […] eerst door de modder rolt.
Als je zoekt kom je nog meer aparte dingen tegen, zoals kip wassen met azijn en het wassen van pasta.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:19 schreef nixxx het volgende:
In een lekker sopje of met een chloor badje? Hoe doen mensen dat?
Zal wel iets met geloof te maken hebben denk ik.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:22 schreef MichaelScott het volgende:
Klinkt als een of andere onlogische boomertraditie. Waarom zou je kip wel wassen en ander vlees niet?
Ik was de rijst wel altijd.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:21 schreef Aether het volgende:
[..]
Als je zoekt kom je nog meer aparte dingen tegen, zoals kip wassen met azijn en het wassen van pasta.
quote:Op maandag 9 mei 2022 18:01 schreef Gehrman het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Welke FOK!ker doet dit ook?
quote:Op vrijdag 4 maart 2022 19:54 schreef Rokehejemi8 het volgende: Misschien heef zij haar handen in het toilet gewassen en is er daar een wastafel of zo maar hygiëne is soms ver te zoeken . Gisteren ging die ene man met een bril zo zijn zijn bed in zonder te douchen. Kleedde zich uit na de hele dag bezig te zijn en kroop zijn bed in. Hoe kan een mens dan lekker slapen zonder even wat lekker water over je heen is mij een groot raadsel ? Eentje haalde vlees uit de verpakking en deed het zo in de pan zonder het vlees of kip te wassen ? Nou ik vraag mij af hoe de mensen het thuis doen. En normaal mens haalt toch niet ies als vlees het kip uit de winkel en doet het zo in de pan ? Raar hoor !
quote:Op maandag 9 mei 2022 19:31 schreef RedFever007 het volgende:
[ afbeelding ]
Was m'n kip ook geregeld even ja
Het water dat op de kip achterblijft verdampt natuurlijk gewoon bij de bereiding. En dat is meestal direct na het wassen dus eventuele bacterien krijgen niet de kans zich te vermenigvuldigen.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:04 schreef HeatWave het volgende:
Dus het wassen van de kip zelf is helemaal prima, alleen de spetters op je aanrecht zouden gevaarlijk zijn?
Raar onderzoek.
Zou me niets verbazen als de deelnemers van het onderzoek dit bedoelden gezien hun leeftijdquote:Op maandag 9 mei 2022 19:31 schreef RedFever007 het volgende:
[ afbeelding ]
Was m'n kip ook geregeld even ja
quote:Op maandag 9 mei 2022 19:43 schreef Gehrman het volgende:
[..]
Zou me niets verbazen als de deelnemers van het onderzoek dit bedoelden gezien hun leeftijd
Voor of nadat je er in klaar bent gekomen?quote:Op maandag 9 mei 2022 19:55 schreef sirdanilot het volgende:
Gewoon stukken kip hoef je niet te wassen maar als ik een hele kip koop dan was ik wel de binnenkant. Nooit ziek van geworden.
Doe ze in sommige restaurants met zeetong, zo uit de vriezer nog in de vacuümverpakking ff door de spoelstraat en klaar.quote:Op maandag 9 mei 2022 19:21 schreef Poefbank het volgende:
Standaard in de vaatwasser. Gewassen en gaar tegelijk. Win win.
quote:Op maandag 9 mei 2022 20:41 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Doe ze in sommige restaurants met zeetong, zo uit de vriezer nog in de vacuümverpakking ff door de spoelstraat en klaar.
Mensen die Tong Picasso bestellen verdienen niet beterquote:Op maandag 9 mei 2022 20:41 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Doe ze in sommige restaurants met zeetong, zo uit de vriezer nog in de vacuümverpakking ff door de spoelstraat en klaar.
Haha, jij snapt het.quote:Op maandag 9 mei 2022 21:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Mensen die Tong Picasso bestellen verdienen niet beter
Waarschijnlijk worden ze ook niet ziek omdat ze dit al jaren doen, goed voor de weerstand.quote:Op maandag 9 mei 2022 21:13 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Feit dat dit letterlijk decennia word volgehouden geeft toch wel aan dat mensen niet aanpassen aan nieuwe kennis en normen.
Je kan geen weerstand opbouwen tegen voedselvergiftiging, zo werkt het lichaam niet.quote:Op maandag 9 mei 2022 21:21 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Waarschijnlijk worden ze ook niet ziek omdat ze dit al jaren doen, goed voor de weerstand.
Geen idee, ik weet wel wat mensen in slobbewijken eten, bij mij direct zware klachten veroorzaakt.quote:Op maandag 9 mei 2022 21:54 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
[..]
Je kan geen weerstand opbouwen tegen voedselvergiftiging, zo werkt het lichaam niet.
Het zal eerder een kwestie van wiskunde zijn, het gaat 100x goed, tot het niet goed gaat.
Nee, dat is niet prima, want nutteloos en dus verspilling van water.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:04 schreef HeatWave het volgende:
Dus het wassen van de kip zelf is helemaal prima, alleen de spetters op je aanrecht zouden gevaarlijk zijn?
Raar onderzoek.
Ja, want door water verandert de smaak?quote:Op maandag 9 mei 2022 22:23 schreef Aadil het volgende:
De meeste autochtonen Nederlanders vinden Surinaams, Marokkaans eten etc heerlijk, maar hier uitlachen dat de kip gewassen wordt.
Hoe wereldvreemd kun je zijn?
Tijdje geleden was er een topic over kip wassen in CUL, daar had je meer normale reactiesquote:Op maandag 9 mei 2022 22:23 schreef Aadil het volgende:
De meeste autochtonen Nederlanders vinden Surinaams, Marokkaans eten etc heerlijk, maar hier uitlachen dat de kip gewassen wordt.
Hoe wereldvreemd kun je zijn?
Dan zit er wel al een stap tussen.quote:Op maandag 9 mei 2022 22:44 schreef the-eye het volgende:
Ik vind het wel een beetje gezeik hoor. Je wast toch ook je handen waar je die kip mee vast hebt gehad en dat spettert ook.
Ik hou de kip zelden vast zoals je die vast zou moeten houden met het schoonmaken ervan. Ik was ze wel, maar je moet ze dan ook nog eens veel beter wassen wanneer je de kip wast.quote:Op maandag 9 mei 2022 22:44 schreef the-eye het volgende:
Ik vind het wel een beetje gezeik hoor. Je wast toch ook je handen waar je die kip mee vast hebt gehad en dat spettert ook.
Dan doe je het twee keer en dus meer kans op spetters. En het is volledig zinloos. De kans op voedselvergifitiging neemt toe als je kip niet gaar is, het wassen heeft daar nul invloed op.quote:Op maandag 9 mei 2022 22:44 schreef the-eye het volgende:
Ik vind het wel een beetje gezeik hoor. Je wast toch ook je handen waar je die kip mee vast hebt gehad en dat spettert ook.
quote:Op maandag 9 mei 2022 21:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Mensen die Tong Picasso bestellen verdienen niet beter
Slobbewijk?quote:Op maandag 9 mei 2022 21:56 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Geen idee, ik weet wel wat mensen in slobbewijken eten, bij mij direct zware klachten veroorzaakt.
Alleen omdat je een gerecht lekkerder kunt bereiden, betekent dat nog niet dat al je handelingen ook echt beter zijn. Dit idee draagt inderdaad bij aan de verspreiding van deze risicovolle gewoonte onder jonge mensen. Surinaamse kip smaakt echter nog steeds heerlijk wanneer je je beseft hebt dat kip wassen onnodig en zelfs gevaarlijk is. Dat zal met Marokkaanse niet anders zijn.quote:Op maandag 9 mei 2022 22:23 schreef Aadil het volgende:
De meeste autochtonen Nederlanders vinden Surinaams, Marokkaans eten etc heerlijk, maar hier uitlachen dat de kip gewassen wordt.
Hoe wereldvreemd kun je zijn?
Ik had er ook nooit van gehoord, totdat een Marokkaanse daarover begon. Volgens mij is het geen Nederlandse gewoonte.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:08 schreef Elan het volgende:
[..]
Turken en Marokkanen doen het ook, dus dan kom je wel rap aan die 1/4.
Ik had het wel eens met verbazing gehoord... Maarquote:
Daar gaat t niet om. Het gaat om de kip schoon te maken en Nederlanders doen dat niet. Dat zijn echt allemaal allochtonen. De meeste Nederlanders weten tevens niet dat 't onzin is of dat allochtonen het doen. We doen het gewoon niet.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 07:26 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ik had het wel eens met verbazing gehoord... Maar![]()
Men zegt dat de kip lekkerdersmaakt... Dat wil ik wel eens weten of dat echt zo is want dan is het misschien toch een optie om te doen met een extra schoonmaak wasbak en directe omgeving...
Hebben we het hier over een hele kip of de filet?
Bij een hele kip kan ik er misschien nog inkomen om ff het binnenste te spoelen...![]()
(Koop zelf nooit een hele kip... al zie ik mij zo'n gebraden kippetje (aan het spit bij de poelier) nog wel eens gaan kopen...)
Als je echt denkt dat een kip beter gaat smaken door er water over te spoelen ben je flink achterlijk. *proest*quote:Op dinsdag 10 mei 2022 07:04 schreef PiyeReloaded het volgende:
[..]
Alleen omdat je een gerecht lekkerder kunt bereiden, betekent dat nog niet dat al je handelingen ook echt beter zijn. Dit idee draagt inderdaad bij aan de verspreiding van deze risicovolle gewoonte onder jonge mensen. Surinaamse kip smaakt echter nog steeds heerlijk wanneer je je beseft hebt dat kip wassen onnodig en zelfs gevaarlijk is. Dat zal met Marokkaanse niet anders zijn.
Ik gebruik niet zoveel gehakt. Eens in een half jaar ofzo. Dan maakt ik het zelf met de keukenmachine, met gewassen vleesquote:
Vrij apart ja. Sommige mensen knippen ook kipfilet ipv snijden. Vond ik ook best apart om te horen.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 07:26 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ik had het wel eens met verbazing gehoord... Maar![]()
Men zegt dat de kip lekkerdersmaakt... Dat wil ik wel eens weten of dat echt zo is want dan is het misschien toch een optie om te doen met een extra schoonmaak wasbak en directe omgeving...
Hebben we het hier over een hele kip of de filet?
Bij een hele kip kan ik er misschien nog inkomen om ff het binnenste te spoelen...![]()
(Koop zelf nooit een hele kip... al zie ik mij zo'n gebraden kippetje (aan het spit bij de poelier) nog wel eens gaan kopen...)
Is best handig. Wel die schaar schoonmaken.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 08:10 schreef Sunshine1982 het volgende:
[..]
Vrij apart ja. Sommige mensen knippen ook kipfilet ipv snijden. Vond ik ook best apart om te horen.
Dikke onzin, zoals de meeste van jouw posts. De meeste mensen uit de provincies die je noemt gaan natuurlijk ook gewoon massaal naar de supermarkt. En bovendien woon ik in een grote stad binnen de randstad maar zit ik met 10 minuten fietsen tussen de boerderijen waar je vlees, groenten en fruit zo vers van het land bij de boerenwinkel kan krijgen.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 00:42 schreef ootjekatootje het volgende:
Ik geniet zo van dit topic, heb net het boek binnen van Hans van Brut.
Zeeuwen, Limburgers en onze Waddeneilanden- bewoners schieten toch in de lach.
Plofkip wassen…hier plukken ze verse eenden, fazanten en ganzen.
Paarse biefstuk van de AH…hier eten we hertenvlees en buitendijks rund om de populatie gezond te houden.
Dit gaat wel een culinair dingetje worden hoor in Nederland. Vers tegenover supermarkt.
Armeluis eten noemden ze het jaren geleden. We hebben hier zeewier waar ze in Japan bijna een moord voor doen.
Zeebanananen, helemaal trendy. Die groeien hier net buiten het dorp. Niet te vreten zeggen ze hier,![]()
Gidsen van Staatsbosbeheer, weten precies wanneer ze te oogsten. Moesten ze plukken voor de restaurants in A’dam![]()
Ik heb in de randstad gewoond, maar je bent gewoon afhankelijk van de winkels daar. Ik zou er nooit meer willen wonen.
Dikke onzin idd. "Joah hier in de provincie eten we alleen eerlijke PRODUCTEN van DE BOER". Wat onzinnig. En idd, als jij in Den Haag woont bijvoorbeeld, kun je gewoon naar t Westland voor die dingen.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 08:43 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Dikke onzin, zoals de meeste van jouw posts. De meeste mensen uit de provincies die je noemt gaan natuurlijk ook gewoon massaal naar de supermarkt. En bovendien woon ik in de randstad maar zit ik met 10 minuten fietsen tussen de boerderijen waar je vlees, groenten en fruit zo vers van het land bij de boerenwinkel kan krijgen.
Alsof wanneer je dingen in het westland koopt die anders zijn dan in de Supermarkt.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 08:47 schreef FlauwKapsel het volgende:
[..]
Dikke onzin idd. "Joah hier in de provincie eten we alleen eerlijke PRODUCTEN van DE BOER". Wat onzinnig. En idd, als jij in Den Haag woont bijvoorbeeld, kun je gewoon naar t Westland voor die dingen.
Nee, maar t is zo eerlijk omdat er geen tussenhandel tussenzit.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 08:48 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Alsof wanneer je dingen in het westland koopt die anders zijn dan in de Supermarkt.
Vandaar de aantallen...quote:Op maandag 9 mei 2022 18:06 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
volgens mij is het een surinaamse gewoonte.
Tong Picassoquote:Op maandag 9 mei 2022 21:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Mensen die Tong Picasso bestellen verdienen niet beter
Rijst wassen heeft wel een functie, je wast het stof/vuil en de zetmeel ervanaf, dat maakt de rijst lekkerder en minder plakkerig.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 09:35 schreef arvensis het volgende:
Zo te zien ben ik de enige, maar ik was mijn kip inderdaad. En ik spoel rijst ook een paar keer om.
Om dezelfde reden waarom je kippenvlees op een hogere temperatuur moet bereiden dan een steak? Omdat het veel meer bacteriën bevat.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:22 schreef MichaelScott het volgende:
Klinkt als een of andere onlogische boomertraditie. Waarom zou je kip wel wassen en ander vlees niet?
145°F is 63°C, maar als je een steak "blue" bakt wordt ie slechts tot 45°C opgewarmd.quote:For beef, veal, and lamb cuts, the safe temperature remains unchanged at 145 ºF,°
165°F is 74°C.quote:Poultry: The safe cooking temperature for all poultry products, including ground chicken and turkey, stays the same at 165 ºF
Gekookt ei in een bakje water in de koelkast bewaren. Die dooier blauw. Wat ontzettend ranzig en dan ook nog denken dat dat hygiënisch is.quote:Op maandag 9 mei 2022 18:06 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
volgens mij is het een surinaamse gewoonte.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
quote:Kip inzake duurzaamheid en waterbezuiniging
Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een halve maand geen kip eten onder de douche. Die bewering doet Wakker Dier. De stichting roept op om tijdens het douchen wat vaker voor een vegetarisch alternatief te kiezen.
Wakker Dier-directeur Tamara Vlastuin: “Natuurlijk is het lekker om drie borden kip piri piri op te smikkelen onder de douche, maar omdat je ook aan het douchen bent verspil je daar ontzettend veel water mee. Van dat water kunnen meisjes in Afrika een eigen pluimveehouderij beginnen, terwijl ze nu vaak 20 kilometer moeten lopen naar de dichtstbijzijnde KFC-put met een family bucket op hun hoofd.”
Voor wie het te veel gevraagd is om in één keer te stoppen met kip eten onder de douche heeft Vlastuin nog wel wat tips. “Je zou kunnen proberen om één dag per week alleen te douchen onder de douche. Of om een halve kip te eten. Minder leuk, maar veel beter voor het milieu.”
Ehhhh, nee, die sla ik even overquote:Op dinsdag 10 mei 2022 10:26 schreef crystal_meth het volgende:
Wie zou dit willen proberen:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De Japanners hebben naast sushi (rauwe vis) en sashimi (rauw vlees) ook torisashi: rauw kippenvlees.
Schijnt makkelijker te gaan... (Vooral als je vrij normale (niet al te scherpe) messen hebt en géén scherpe koksmessen...)quote:Op dinsdag 10 mei 2022 08:10 schreef Sunshine1982 het volgende:
Sommige mensen knippen ook kipfilet ipv snijden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |