Haar genoten opleiding :quote:Wisten jullie dat we een minister voor natuur en #stikstof hebben?
Ze heet Christianne van der Wal-Zeggelink en ze heeft voor de komende 15 jaar een budget van 25 miljard euro.
Dit is haar niveau. Luister en huiver.
Dat hele stikstof gedoe is knetterkrankjorum.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 07:48 schreef michaelmoore het volgende:
We kunnen die 25 miljard beter uitgeven aan defensie ipv van stikstof onzin
voor dat bedrag kun je 300.000 hectare weiland kopenquote:Op zaterdag 7 mei 2022 08:35 schreef Lyrebird het volgende:
Het is verbijsterend dat D66 25 miljard voor 'stikstof' heeft weten los te peuteren. Iets waar alleen mensen die alles al hebben zich druk over kunnen maken.
Ik neem aan dat je Aerius (waar het stikstofbeleid van onze regering op is gebaseerd) dan ook niet meer als basis gebruikt?quote:Op vrijdag 6 mei 2022 17:45 schreef Hanca het volgende:
En blijf jij alle wetenschap rondom stikstof maar negeren, maar doe dat alsjeblieft niet steeds bronloos op dit forum.
Ja een schoon land met een gezonde natuur moet je vooral niet willen.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 08:35 schreef Lyrebird het volgende:
Het is verbijsterend dat D66 25 miljard voor 'stikstof' heeft weten los te peuteren. Iets waar alleen mensen die alles al hebben zich druk over kunnen maken.
Het is maar de vraag of die 25 miljard dat gaat opleveren.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:25 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ja een schoon land met een gezonde natuur moet je vooral niet willen.
Je klets zo ongeloofelijk dom, iedere keer het D66 dogma herhalen van stikstof , stikstofquote:Op vrijdag 6 mei 2022 17:45 schreef Hanca het volgende:
[..]
Van naald naar loof hebben weinig tot geen mensen problemen mee. En nogmaals: de dode naaldbomen die je nu ziet komen niet van droogte (ze kunnen we een paar maanden wat hebben, dat sterven zou je hooguit in juli/augustus zien), maar van een kevertje, de bekende letterzetter. Die kever heeft de halve Harz al ontbost.
quote:De letterzetter is niet groter dan een speldenknop en dankt zijn naam aan zijn levenswijze. De kever boort namelijk een gaatje in de boomschors en graaft vervolgens een compleet gangenstelsel in het cambium, het binnenste gedeelte van de boom.
Hiëroglyfen-spoor
"Daar haalt het kevertje zijn eten uit en legt het eitjes", zegt boswachter van Staatsbosbeheer Kees Jan Westra. "De gangetjes die de letterzetter maakt, lijken een beetje op hiëroglyfen, vandaar de naam."
Met al die gangen onderbreekt het kevertje de sapstroom van de boom. "Gezonde bomen overleven de letterzetter wel. Die maken hars aan waardoor de kever geen kans krijgt. Maar verzwakte bomen kunnen snel doodgaan."
Meerdere letterzetters aan het werk.
En daar ligt het probleem.
Door de aanhoudende droogte in Nederland heeft de favoriete voedselbron van de letterzetter, de naaldboom, het moeilijk.
Dit boomtype is niet gewend aan warm weer en weinig regen.
De naaldbomen kunnen niet voldoende water uit de bodem opnemen, en verslappen. Daardoor beleeft de kever een opmars.
"De letterzetter komt al lang in ons land voor", verklaart Henk Siebel, ecoloog bij Natuurmonumenten.
De kever is lang geleden samen met de invoering van de fijnspar (een naaldboom) meeverhuisd naar Nederland. De fijnspar is de absolute favoriet van de letterzetter."
Geen redding meer
Naarmate de letterzetter meer terrein wint in Nederland, krijgen natuurbeheerders signalen dat hij ook andere boomsoorten aantast. Zo weet Staatsbosbeheer dat de kever op de douglasspar en de grove den is gezien, en meldt Natuurmonumenten dat ook de lariks regelmatig slachtoffer is. Al deze boomsoorten zijn naaldbomen die het beste in een koel en nat klimaat groeien.
Een middel tegen de letterzetter-plaag bestaat niet.
Als een boom niet in staat is om op eigen houtje de kever te overleven, is er geen redding meer.
dat mag best 25 miljard kosten om het overwaaien van stront lucht op heide velden tijdens het gieren tegen te gaanquote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:25 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ja een schoon land met een gezonde natuur moet je vooral niet willen.
Gezien er nog geen uitwerking is, is het een loos verwijt. Maar de oplossing zal hoe dan ook geld gaan kosten.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:26 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Het is maar de vraag of die 25 miljard dat gaat opleveren.
Maar uitgebreid wetenschappelijk vooronderzoek voordat je 25 miljard gaat besteden moet je vooral niet willen.
Ja wat stront boeren weg kopen, bij heidevelden maar dat kan ook heel goed met 25 miljoenquote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:30 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Gezien er nog geen uitwerking is, is het een loos verwijt. Maar de oplossing zal hoe dan ook geld gaan kosten.
Dit kabinet is wel degelijk wat concrete zaken van plan. Met Aerius in de hand, de rekentool die bij de rechter keer op keer afgeschoten zal worden. Waarvan deze regering ook weet dat het een ondeugdelijke rekentool is bleek uit WOB's.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:30 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Gezien er nog geen uitwerking is, is het een loos verwijt. Maar de oplossing zal hoe dan ook geld gaan kosten.
Hoe weet je dat? Een boer uitkopen loopt al in de miljoenen vaak.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:33 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja stront boeren weg kopen, bij heidevelden maar dat kan ook heel goed met 25 miljoen
dat gaat om de grondprijsquote:Op zaterdag 7 mei 2022 09:34 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Hoe weet je dat? Een boer uitkopen loopt al in de miljoenen vaak.
Sparren en fijnsparren en andere naaldbomen horen hier niet meer thuis, winterharde palmbomen zouden het hier nu ook gaan doenquote:Op zaterdag 7 mei 2022 12:46 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Jij hebt echt een ambtenaren-fetish, he?
quote:Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.
Uit de mest verdampt stikstof als ammoniak en komt in de lucht.
Een ander deel van de stikstof kan uitspoelen naar het grondwater; dit heet (nitraat)uitspoeling.
En dan flikker je daar ff 25 miljard euro tegenaan in 2022, of de wereld vergaat,quote:Biodiversiteit wordt minder
Ammoniak zorgt in de natuur en op het boerenland voor vermesting: de grond wordt steeds rijker aan voedingsstoffen.
Planten die goed groeien op rijke gronden, zoals gras en brandnetels, verdringen planten die groeien op schrale gronden.
Als die planten verdwijnen, sterven ook de dieren uit die van die planten leven. Uiteindelijk komen er minder soorten planten en dieren: de biodiversiteit verslechtert.
Leuk, die grafiekjes, maar je hebt van dit topic inmiddels geleerd dat de depositiewaarde in de natuurgebieden dus omhoog loopt, hoop ik? Dat dat teveel uit de jaren 90 nog steeds in die natuurgebieden zit en dat het teveel van de afgelopen 20 jaar daar nu bovenop gekomen is?quote:Op zondag 8 mei 2022 08:22 schreef michaelmoore het volgende:
RIVM - Stikstof - Ammoniak (NH₃)
https://www.rivm.nl/stikstof/ammoniak
[..]
[..]
En dan flikker je daar ff 25 miljard euro tegenaan in 2022, of de wereld vergaat, laten we allemaal op de fiets gaan
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
kletspraat , klets niet zulke onzin , herhalen en herhalen geeft geen gelijkquote:Op zondag 8 mei 2022 08:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Leuk, die grafiekjes, maar je hebt van dit topic inmiddels geleerd dat de depositiewaarde in de natuurgebieden dus omhoog loopt, hoop ik? Dat dat teveel uit de jaren 90 nog steeds in die natuurgebieden zit en dat het teveel van de afgelopen 20 jaar daar nu bovenop gekomen is?
Zo'n grafiek zou hoopgevend zijn als het jaarlijkse overschot aan stikstof zou verdwijnen, maar dat doet het dus niet.
quote:Het meeste stikstof wordt door planten opgenomen in de geoxideerde vorm (nitraat), maar ook ammonium kan worden opgenomen.
Stikstof wordt door processen in de bodem omgezet in ammonium en nitraten als onderdeel van de stikstofkringloop.
de depositie van de runderen die stijgt zelfs weer , doordat het aantal koeien oploopt in de megastallen, voornamelijk door het verwaaien van ammoniak tijdens het strontenquote:Aanvoer: als het gras stikstof opneemt, moet het stikstof in de bodem ook weer worden aangevuld.
In een onbeheerde situatie is dit een cyclisch proces.
Organisch materiaal bestaande uit dood plantenmateriaal (bladeren, stengels en wortels) wordt afgebroken door microben, waardoor stikstof weer in de bodem komt in de vorm van ammonium.
Vlinderbloemigen, zoals klaver (Trifolium), kunnen stikstofgas uit de lucht halen.
In een beheerde situatie worden de grasgroei en de N-voorziening gemanipuleerd.
Met behulp van speciale technieken - waaronder beluchting en topdressing - en een goede afwatering kunnen we de afbraak van organisch materiaal in de bodem bevorderen.
Eventueel kan er extra stikstof worden toegediend in de vorm van een stikstofmeststof om het gras gezond te houden.
quote:Verschillende vormen
Rups van de dagpauwoog (Aglais io) op de grote brandnetel (Urtica dioica). Foto: Quartl, Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.
Het lastige van praten over stikstof is dat er heel veel verschillende vormen zijn.
In de twee delen van dit artikel heb ik het over luchtstikstof, ammonium, nitraat, ammoniak en verschillende stikstofoxiden – allemaal vormen van stikstof.
En dan is er nog organisch gebonden stikstof: stikstof is namelijk de bouwsteen van aminozuren en die zijn weer de bouwstenen van eiwitten.
Bovendien zit stikstof in DNA en chlorofyl.
Stikstof is essentieel voor al het leven op Aarde.
quote:Planten en stikstof
Planten hebben stikstof nodig om eiwitten mee op te bouwen.
Als een plant niet genoeg stikstof binnenkrijgt, zal zij stikstof aan de onderste blaadjes onttrekken waardoor deze geel verkleuren.
Dat is mogelijk doordat stikstof mobiel is in de plant.
Bomen en struiken krijgen het liefst stikstof in ammoniumvorm (NH4+), terwijl nitraat (NO3-) de voorkeursvorm is van alle andere planten. Daarnaast kunnen planten en bomen ook stikstof uit complexe moleculen opnemen, zoals aminozuren en zelfs eiwitten. Planten produceren daartoe proteasen: enzymen die in staat zijn om eiwitten af te breken. Daardoor kunnen planten deze organische bronnen van stikstof opnemen zonder de tussenkomst van micro-organismen. De pH waarbij deze proteasen optimaal werken is per plant verschillend.
Planten hebben wel bijna altijd de hulp van bacteriën nodig om luchtstikstof opneembaar te maken. Bacteriën vormen daarom een cruciaal onderdeel van de stikstofkringloop.
quote:Nitrificatie
Ammonium (NH4+) is de voorkeursvorm van bomen en struiken. In een gezond bos is bijna alle stikstof dan ook in ammoniumvorm. Naarmate de pH echter verder boven de 5 uitkomt, zal een steeds groter deel van de ammonium door bepaalde bacteriën, zoals Nitrosomonas, omgezet worden naar nitriet (NO2-) en door weer andere bacteriën, zoals Nitrobacter, naar nitraat (NO3-). Dit proces heet nitrificatie en de betreffende bacteriën heten uiteraard nitrificerende bacteriën.
Hoewel het een natuurlijk proces is, kleven er toch wat nadelen aan te veel nitrificatie.
Zo spoelt nitraat, het eindresultaat van nitrificatie, veel makkelijker uit dan ammonium.
De bodem van de Veluwe wordt bijvoorbeeld steeds zuurder. Dat is te zien als je er loopt, maar het is ook gewoon meetbaar: https://www.gld.nl/nieuws(...)we-de-bodem-verzuurtquote:Op zondag 8 mei 2022 08:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
kletspraat , klets niet zulke onzin , herhalen en herhalen geeft geen gelijk
dat is niet zo moeilijk , dat doen boeren ook als de grond verzadigd is van stikstof , tebeel stikstof is voor gras ook niet goed , dan strooit men kalkquote:Ammoniumstikstof wordt in de bodem door nitrificerende bacteriën omgezet in nitraatstikstof. Deze microbiële omzetting heeft een verzurende werking. Bij toediening van ureum vindt in de bodem eerst een omzetting plaats van ureum naar ammonium onder invloed van het bodemenzym urease. Deze omzetting geeft een basische reactie. Daarna wordt ammonium opgenomen door de plant of treedt nitrificatie op van het ammonium, wat verzurend werkt. Het uiteindelijke (netto) effect van de toediening van ureum is dat het verzurend werkt in de bodem.
Het effect van de toediening van meststoffen op de pH van de bodem is een resultante van de bovengenoemde effecten.
De toediening van meststoffen en de opname van ionen door het gewas veroorzaakt schommelingen van de pH in het bodemvocht.
De precieze invloed van een bepaalde meststofgift op (het verloop van) de pH in een groeiseizoen is lastig te voorspellen, omdat processen als nitrificatie en ionenopname afhankelijk zijn van klimaat- en weersomstandigheden, de grondsoort en het type gewas.
Het effect van een meststof op de pH moet dan ook gemiddeld over de jaren
quote:Wensen oppositie Voorjaarsnota: ’Mes in groene geldverslinders’
Door VALENTIJN BARTELS EN PETER WINTERMAN
Gisteren, 22:00 in BINNENLAND
Het mes moet in peperdure klimaat- en stikstofplannen en ongelijkheid moet worden aangepakt.
Die wensen klinken nadrukkelijk vanuit de oppositie, voordat premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) deze week bij partijen aankloppen om steun te vragen voor financiële plannen van het kabinet.
Rutte en Kaag drinken deze week heel wat kopjes koffie met de oppositie.
Niet iedereen is enthousiast over de aanpak.
Verschillende fractieleiders geven te kennen geen deals te willen sluiten in ’de achterkamertjes’.
Alleen JA21, BBB en waarschijnlijk PVV en FvD hebben die wens. Sluit wel mooi de route via JA21 over rechts af, het kabinet is met zulke wensen verplicht over links te gaan. Prima dus.quote:Op maandag 9 mei 2022 05:38 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)oene-geldverslinders
Eindeljk keert het verstand terug
[..]
Het stikstof probleem is juist 1 van de veroorzakers van het klimaatprobleem: https://www.universiteitl(...)-weten-over-stikstofquote:Op zondag 8 mei 2022 13:55 schreef michaelmoore het volgende:
Persoonlijk vind ik de klmaatopwarming veel en veel erger dan de verzuurde bodem in de veluwe
Als je dan toch met 25 miljard gaat smijten, dan weet ik nog wel wat
weer hele grote omzinquote:Op maandag 9 mei 2022 06:58 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het stikstof probleem is juist 1 van de veroorzakers van het klimaatprobleem: https://www.universiteitl(...)-weten-over-stikstof
(En dan is het ook nog eens slecht voor de volksgezondheid, zowel via de licht als via het drinkwater)
De DROOGTE is de oorzaak dat naaldbomen die hier niet thuis horen dood gaan, het letterzetter kevertje die ruimt bomen op die op sterrven staan door de droogtequote:Het mes moet in peperdure klimaat- en stikstofplannen en ongelijkheid moet worden aangepakt.
Die wensen klinken nadrukkelijk vanuit de oppositie, voordat premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) deze week bij partijen aankloppen om steun te vragen voor financiële plannen van het kabinet
al die collectieve waanzin moet eens stoppen , doe dan wat aan de droogte op de Veluwequote:Naaldbomen kappen tegen de droogte op de Veluwe.
'Ik weet dat het emotioneel ligt'
OOSTERBEEK - Bomen kappen ligt emotioneel.
Toch pleit hydroloog Flip Witte ervoor om een deel van de naaldbomen op de Veluwe te vellen om ruimte te maken voor heide en zandverstuivingen.
Naaldbomen zijn volgens hem misschien wel de grootste veroorzaker van de droogte op de Veluwe en de reden dat door de beken op de Veluwezoom nauwelijks water meer stroomt.
Verwacht je daadwerkelijk dat er iets van die 25 miljard aan gereserveerd geld (waarvan concrete bestemming vaak nog gezocht moet worden) af gaat ten bate van zaken als lastenverlichting, belastingverlaging, verhoging minimumloon, verhogen drempel huurtoeslag, verlagen zorgpremie, aanvullen aow, enzovoort? Zaken waar de financieel klem zittende burger nu wat aan heeft dus.quote:Op maandag 9 mei 2022 08:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
weer hele grote omzin
zorgt voor bladgroei , enorm veel bladgroei . N uit NPK , Stikstof dus zorgt juist voor de groei van gras en voor bladgroei
loofbomen doen het heel erg goed op stikstof en,nemen dan heel veel CO2 op
Stop nou eens met die partij dogmas te herhalen
wees blij dat het verstand gaat terug keren dat er geen 25 miljard wordt aangewend voor onzin
[..]
Ne hat zal wel niet aan wonigbouw belastingverlaging voor arme werkenden besteed wordenquote:Op maandag 9 mei 2022 08:52 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Verwacht je daadwerkelijk dat er iets van die 25 miljard aan gereserveerd geld (waarvan concrete bestemming vaak nog gezocht moet worden) af gaat ten bate van zaken als lastenverlichting, belastingverlaging, verhoging minimumloon, verhogen drempel huurtoeslag, verlagen zorgpremie, aanvullen aow, enzovoort? Zaken waar de financieel klem zittende burger nu wat aan heeft dus.
Ja, jij bent met je bronleze verhaal betrouwbaarder dan de universiteit waar ik naar link... geloof je het zelf?quote:
Als je het probleem een klein beetje begrijpt dan snap je dat het een probleem is waar iedereen zich druk over zou moeten maken en geen ontkomen meer aan is.quote:Op zaterdag 7 mei 2022 08:35 schreef Lyrebird het volgende:
Het is verbijsterend dat D66 25 miljard voor 'stikstof' heeft weten los te peuteren. Iets waar alleen mensen die alles al hebben zich druk over kunnen maken.
we moeten gewoon nederland helemaal stilleggen en de huisdieren opruimen en wachten tot het weer als vanouds wordtquote:Op maandag 9 mei 2022 14:31 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Als je het probleem een klein beetje begrijpt dan snap je dat het een probleem is waar iedereen zich druk over zou moeten maken en geen ontkomen meer aan is.
Nou ja, laten we beginnen met de veeteelt, de grootste vervuiler.quote:Op maandag 9 mei 2022 14:33 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
we moeten gewoon nederland helemaal stilleggen en de huisdieren opruimen en wachten tot het weer als vanouds wordt
nou dat gaat niet lukken, heel nederland is voor de boerenquote:Op maandag 9 mei 2022 14:35 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Nou ja, laten we beginnen met de veeteelt, de grootste vervuiler.
Ik snap het probleem vrij aardig, maar als mensen honger hebben, of hun energierekening niet kunnen betalen, dan is stikstof wel het laatste waar ze zich druk over maken.quote:Op maandag 9 mei 2022 14:31 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Als je het probleem een klein beetje begrijpt dan snap je dat het een probleem is waar iedereen zich druk over zou moeten maken en geen ontkomen meer aan is.
Hier is stikstof het allerbelangrijkste , dat gaat boven werk, wonen en huisdierenquote:Op maandag 9 mei 2022 14:58 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik snap het probleem vrij aardig, maar als mensen honger hebben, of hun energierekening niet kunnen betalen, dan is stikstof wel het laatste waar ze zich druk over maken.
Dan snap je het probleem dus totaal niet, want je verkeert nog steeds in de veronderstelling dat dit wel op de lange baan valt te schuiven. Daar is het al veel te laat voor. De Raad van State is geen adviesorgaan, ofzo.quote:Op maandag 9 mei 2022 14:58 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik snap het probleem vrij aardig, maar als mensen honger hebben, of hun energierekening niet kunnen betalen, dan is stikstof wel het laatste waar ze zich druk over maken.
Dat valt wel mee, ze hebben alleen een vrij agressief lobby-apparaat achter zich. En dat geldt dan vooral voor de grote jongens die enkel op geld uit zijn. De kleine familiebedrijven hoeven daarvoor niet te wijken, maar als het zo doorgaat zit dat er wel in.quote:Op maandag 9 mei 2022 14:42 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou dat gaat niet lukken, heel nederland is voor de boeren
Als de koeien weer in de wei gaan dan is het stikstof probleem opgelostquote:Op maandag 9 mei 2022 15:24 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Dat valt wel mee, ze hebben alleen een vrij agressief lobby-apparaat achter zich. En dat geldt dan vooral voor de grote jongens die enkel op geld uit zijn. De kleine familiebedrijven hoeven daarvoor niet te wijken, maar als het zo doorgaat zit dat er wel in.
Maar dat willen boeren nietquote:Directe scheiding van mest en urine is van belang om ammoniakemissie en broeikasgasemissies te beperken.
Wanneer vaste mest en urine niet met elkaar in aanraking komen, kan het enzym urease in de vaste mest de stikstof in de urine niet afbreken en wordt ammoniakvorming voorkomen.
quote:Boeren halen alles uit de kast om nog geld te verdienen
'Voedseltekort is vooral een jacht op mest'
Door GERT VAN HARSKAMP
03 apr. 2022 in FINANCIEEL
KOOTWIJKERBROEK - Koeien minder bijvoeren, een deel van de tomatenkas leeg laten en kippen simpelweg eerder naar de slacht.
Terwijl de voedselzekerheid ter discussie staat, zetten boeren alles op alles om met de huidige prijsstijgingen nog geld te verdienen met productie van ons eten.
Vooral de jacht op mest is uitdagend. ,,En het is nog maar de vraag of ik het terugverdien."
Dure kunst mest ?/ Dan is drijfmest een uitkomst en reddingquote:Het land bij akkerbouwer Jaap van Wenum in Kootwijkerbroek is nog leeg. De machines om het land klaar te maken voor het zaaiseizoen staan klaar.
De grond moet net als anders bemest en losgemaakt, maar dit jaar is het niet de routine waarmee de boer normaal aan het werk kan.
Dure kunstmest maakt de aanloop naar een nieuw zaaiseizoen heel anders.
quote:,,Die kunstmest is nu wel drie keer zo duur als in andere jaren", zegt Van Wenum die zestig hectare akkerbouwgrond bewerkt. ,,
Dan hebben we het echt over honderden euro's per hectare.
Allemaal kosten die voor de baten uitlopen en je weet niet of je dat makkelijk terugverdient.
Ik gebruik nu minder kunstmest en gebruik het maximale aan dierlijke mest wat wettelijk is toegestaan en kijk voor het overige naar restproducten uit de voedingsindustrie."
Wageningen, wellicht de beste universiteit op het gebied van landbouw in de wereld, is het niet met je eens:quote:Op dinsdag 10 mei 2022 09:38 schreef michaelmoore het volgende:
Als je boeren in nederlamd wilt houden, dan MOET je stikstof strooien en mesten toestaan
alle maatregelen zijn onzin , een keus , Boer is stikstof ,
Stikstof is blad en gras groei
Al geef je iedere boer een MIljard euro , hij blijft stikstof mesten
https://www.telegraaf.nl/(...)al-een-jacht-op-mest
Een jacht op mest , Lees : een jacht op extra stikstof
[..]
[..]
En:quote:In de biologische landbouw is het gebruik van kunstmeststikstof inderdaad niet toegestaan, wel is de Europese norm van 170kg N/ha uit dierlijke mest van kracht. Dit betekent dat de biologische landbouw minder stikstof kan aanvoeren. Deze ruimere vruchtwisseling is mogelijk dankzij de hogere financiële opbrengsten van de biologisch geteelde gewassen. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van vlinderbloemige gewassen, die stikstof binden, waardoor toch meer stikstof beschikbaar is voor volgende gewassen.
Kortom: het is geen keus tussen boer en stikstof, maar het is een keus tussen grootschalige export-gerichte landbouwfabrieken of biologische boeren die niet per sé voor winstmaximalisatie gaan.quote:Voor stikstof zijn de verliezen veel groter, ook als je het maximale doet om deze te beperken, en heb je ook een externe aanvulling nodig als je de productie op niveau wil houden. Die aanvulling kan op twee manieren: door de inzet van stikstofbindende gewassen, zoals klaver, luzerne en peulvruchten, die stikstof uit de lucht vast kunnen leggen door een symbiose met rhizobium bacteriën. Als je de stikstofafvoer volledig via stikstofbindende gewassen wil compenseren, heb je naar schatting 20-25% van je bouwplan nodig voor vlinderbloemigen.
Dat ben ik met je eens, maar dan moet men volledig voor kringloop landbouw gaan , zoals ministerie van Landbouw graag zou willen.quote:Op dinsdag 10 mei 2022 10:23 schreef Hanca het volgende:
[..]
Kortom: het is geen keus tussen boer en stikstof, maar het is een keus tussen grootschalige export-gerichte landbouwfabrieken of biologische boeren die niet per sé voor winstmaximalisatie gaan.
Ok - bedankt voor de tip. Interessante materie.quote:Op maandag 9 mei 2022 15:23 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Dan snap je het probleem dus totaal niet, want je verkeert nog steeds in de veronderstelling dat dit wel op de lange baan valt te schuiven. Daar is het al veel te laat voor. De Raad van State is geen adviesorgaan, ofzo.
https://www.raadvanstate.(...)en-natuurvergunning/quote:Op maandag 9 mei 2022 15:23 schreef Poem_ het volgende:
[..]
Dan snap je het probleem dus totaal niet, want je verkeert nog steeds in de veronderstelling dat dit wel op de lange baan valt te schuiven. Daar is het al veel te laat voor. De Raad van State is geen adviesorgaan, ofzo.
De provincie is een soort staat in een staat kennelijk, wat de tweede kamer besluit legt de provincie gewoon naast zich neerquote:Achtergrond
Het gaat in deze zaak om een veehouderij aan de Logtsebaan in Oirschot, in de buurt van het Natura 2000-gebied Kampina en Oisterwijkse Vennen.
De eigenaar wilde daar aanvankelijk een varkenshouderij van maken met ruim 19.000 biggen.
Het provinciebestuur van Noord-Brabant verleende daarvoor in 2013 een natuurvergunning.
Van die vergunning is al die jaren geen gebruikgemaakt.
BMF en Natuurmonumenten willen de vergunning van tafel hebben, om te voorkomen dat de veehouderij alsnog van start gaat en dan stikstof gaat uitstoten op het Natura 2000-gebied dat al door stikstof is overbelast.
Het provinciebestuur weigerde echter om de natuurvergunning in te trekken.
https://www.telegraaf.nl/(...)nstmestfabrikant-ociquote:Dierlijke mest geeft optimale grasoogst in combinatie met een veelzijdige stikstofmeststof
https://www.melkvee.nl/ar(...)ge-stikstofmeststof/quote:Kunstmestproducent OCI Nitrogen heeft vergevorderde plannen voor de bouw van Nederlands grootste biovergister.
De vergister moet vanaf 2020 jaarlijks 700.000 ton varkensmest verwerken en draagt daarmee bij aan het oplossen van het mestoverschot.
De biogasinstallatie die op industrieterrein Chemelot (tussen Stein en Geleen) moet komen, gaat ruim 40 miljoen kubieke meter biogas produceren.
Deze dient als grondstof voor de productie van melamine en kunstmest.
https://www.businessinsid(...)n-wordt-overgenomen/
quote:Activiteiten
OCI Nitrogen produceert ammoniak met behulp van het Haber-Boschproces; hierbij wordt stikstofgas (N2) omgezet tot ammoniak (NH3).
Tijdens het productieproces ontstaan als bijproducten argon en koolstofdioxide (CO2).
De ammoniak wordt door het bedrijf verder verwerkt tot kunstmest, maar ook tot ammoniakwater en salpeterzuur (HNO3).
De vrijgekomen koolstofdioxide wordt gebruikt voor de productie van melamine (C3H6N6) en de productie van vloeibare CO2 door het bedrijf Carbolim dat op het zelfde bedrijventerrein is gevestigd [1]
OCI Nitrogen telde 700 werknemers in 2014, waarvan er 475 in Nederland werkten. Naast Geleen zijn er ook productielocaties gevestigd in Jakarta, Indonesië en Shanghai, China.
quote:OLDETRIJNE - Boosheid en verbazing strijden om voorrang bij melkveehouders nu een rechterlijke uitspraak in Overijssel de deur openzet naar een mogelijke vergunningsplicht om koeien in de wei te laten lopen.
,,Dit tekent de absurditeit van het stikstofbeleid", zegt Trienke Elshof, boerin in het Friese Oldetrijne en bestuurder van landbouworganisatie LTO.
Het oordeel van de rechter, die woensdag stelde dat de provincie Overijssel er niet zomaar van uit mag gaan dat weidegang geen negatief effect heeft op de natuur, zorgt voor ontsteltenis onder agrariërs.
Het afgelopen decennium werd de daling in weidegang, met steun van de consument, juist gekeerd: inmiddels lopen op 84% van de melkveebedrijven de zwartbonte dames in de buitenlucht. Is daarvoor straks alsnog een vergunning nodig?
,,Een gepensioneerde boer vertelde me vanmorgen dat zijn zoon, die melkveehouder is geworden in Denemarken, hem vanochtend opbelde.
'Heb je het gelezen in de krant pa?
Is dit een verlate 1 aprilgrap of zo?'
Niemand in het buitenland begrijpt nog waarmee wij bezig zijn", verzucht ex-bewindsman Henk Bleker,
nu interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.
Echt, die rechters moeten ook uit hun ambt worden gezet. Linkse extremistische activisten.quote:Op donderdag 12 mei 2022 17:56 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)eren-worden-horendol
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |