abonnement Unibet Coolblue
pi_204650252
Vorige topics:

http://forum.fok.nl/topic/277397
http://forum.fok.nl/topic/305330
http://forum.fok.nl/topic/344286
http://forum.fok.nl/topic/365067
http://forum.fok.nl/topic/438940
http://forum.fok.nl/topic/490795
http://forum.fok.nl/topic/532127
http://forum.fok.nl/topic/559043
http://forum.fok.nl/topic/576501
http://forum.fok.nl/topic/595436
http://forum.fok.nl/topic/614597
http://forum.fok.nl/topic/688324
http://forum.fok.nl/topic/723520
http://forum.fok.nl/topic/766713
http://forum.fok.nl/topic/799064
http://forum.fok.nl/topic/838842
http://forum.fok.nl/topic/875755
http://forum.fok.nl/topic/924252
http://forum.fok.nl/topic/1026319
http://forum.fok.nl/topic/1059660
http://forum.fok.nl/topic/1150342
http://forum.fok.nl/topic/1277714
http://forum.fok.nl/topic/1325194
http://forum.fok.nl/topic/1645888
http://forum.fok.nl/topic/2129865
http://forum.fok.nl/topic/2233292
http://forum.fok.nl/topic/2313218
http://forum.fok.nl/topic/2458673
FOT / [Centraal] Macrofotografie deel 35

Door met deeltje 37 *O*

En ik geloof dat ik dan even de laatste post moet herhalen?

==============================================================================
We zijn ook weer even bezig geweest....


Hangmatspinnen, hier leefde het mannetje (rechts) nog. Volgens mij tijdens de paring gebeten, liet zich nog wel uit het web vallen, maar leek vergiftigd of zo.... Bewoog niet helemaal lekker meer.


Nog een hangmatspin (toch?). Ik kan 'em niet helemaal goed traceren (geldt ook voor die twee kezende spinnen hierboven)


Een frontaaltje van een schorpioenvlieg.


De kop van een waterjuffer. Tenminste, deze bruine juffer (mag je dat nog zeggen tegenwoordig?) zat tussen allemaal blauwe juffers, dus ik denk dat het een vrouwtje is van dezelfde soort.


Brute beesten, erg fotogeniek. Eendagsvlieg (de larve).

Dan ook maar weer eens naar wat vlinders kijken... Helaas zijn die momenteel nogal schuw.


Een Icarusblauwtje.

Tot slot was ik nog even in de Poort van Gelderland (nabij Babberich), en daar zaten niet eens heel erg weinig van deze beesten:



Het is voor mij een zeldzaamheid ze te vinden, vandaar dat ik deze mindere foto's (niet eens macro's) toch post. Afstand tot camera is zo groot dat er geen geblurde achtergrond ontstaat, waardoor ik de foto's niet mooi vind.


Ik heb daar een uurtje rond gerend, en al gauw meer dan 10 Koninginnenpages gezien. Hij is daar bijna net zo veel voorkomend als koolwitjes, maar helaas lukte dichtbij komen niet goed. Toch is de stek ideaal, want een dijk. En Koninginnenpages houden van verhogingen in het landschap. En zijn daar schermbloemen en zuring, wat volgens mij belangrijk is voor die beesten. Helaas veel gele bloemen (boterbloemen) waardoor je een wegvliegende Page snel uit het oog verliest. Het beste leek op de dijk wachten tot het beest weer terug naar boven kwam. Dat gebeurde meerdere malen, maar helaas kon ik er telkens niet te dicht bij komen. Gaan we binnenkort nog eens proberen!
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 7 mei 2022 @ 00:33:16 #2
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204651236
@Paddo : je zit daar goed in de beestjes :Y

De koninginnepage lijkt met een opmars naar het noorden bezig, ik zag een tijdje terug al meldingen vanuit de Weerribben over rupsen die daar gespot zouden zijn. Lijkt dus de goeie kant op te gaan.

Helaas vandaag niet naar buiten gekund, werk bleek toch belangrijker. Alle macrohoop is op het weekend gevestigd, ik zou in principe nu in Kamperhoek wel een platbuikje moeten kunnen vinden als de temperatuur boven de 17 graden komt.
Tot die tijd moet ik het nog even met de opnamen van vorig weekend doen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204660389
Leuk om te zien te een Muurwesp die bezig is de kroost veilig te stellen,





#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 8 mei 2022 @ 22:21:57 #4
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204672818
Gisteren een aardig rondje gedaan waarbij ik veel insecten heb gezien. Ze waren niet in de meewerkende modus en dus werd er uiteindelijk maar weer uitgeweken naar good old Tamron 572D, de 70-300 die inmiddels wel erg losjes begint aan te voelen maar nog steeds wel tot beestjes in staan is :Y

Meestal zie je een bont zandoogje met de vleugels open zitten. Onderstaand geeft een idee hoe het eruit ziet als het zandoogje zijn vleugels dicht doet.

Pararge aegeria by Ouwesok, on Flickr

Eerder die dag zag ik in de bessenstruik in mijn eigen tuin een Veelstippig Aziatisch lieveheersbeestje die ik met de 70mm macro te lijf ging
Harmonia axyridis f. succinea by Ouwesok, on Flickr

Nog van een eerdere sessie een setje elzenhaantjes of eigenlijk meer een elzenhaantje en een elzenkippetje.
Agelastica alni by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204737875
Vandaag ook nog even wezen fotograferen. Iets teveel wind, dus gekozen voor wat hogere ISO, met de bijbehorende nadelen: ruis.

Gelukkig zijn er steeds meer juffers: ze zijn niet zo schuw meer:


Weer een Schorpioenvlieg. Moet binnenkort ook nog eens één van die mooie vleugels maken..


Dan nog een Bandzweefvlief op schermbloem, nèt niet lekker scherp:


Deze is beter:


Deze foto had beter met veel lagere ISO geweest. Toch vond ik de kleuren leuk (beest zit in de schaduw, en de omgeving reflecteert op zijn gouden schild).


Dan zaten er ook weer Koninginnenpages. Nog meer dan vorige week. Je ziet er met regelmaat 3 tegelijk, het zou me niets verbazen als daar 10-20 per hectare zitten. Helaas zijn deze beesten schuw. Erg schuw. Ik heb 108 foto's met Pages geschoten, en de meesten zijn op erg grote afstand. Of niet scherp: door de wind zitten deze grootste vlinders van Nederland niet helemaal stil, maar wapperen de vleugels onder het bloemzitten. Daarnaast waait er regelmatig tijdens het afdrukken iets in beeld... En dan het weer op de scherpste foto, dus tja. Toch maar posten.


Het benaderen bleef lastig. Als je ze even volgt, lijken ze een grote voorkeur voor paarse bloemen en paardenbloemen te hebben. De schermbloemen en boterbloemen laten ze links liggen. Ik heb eerst geprobeerd een plekje te zoeken waar ik ze regelmatig zag, en ben daar in het gras gaan liggen. Tot ik een ons woog. Want kennelijk zijn ze onder het vliegen heel alert op de omgeving. Dit werkte voor geen meter. Dus toen ben ik ze weer gaan besluipen, en als ze op een bloem zitten letten ze kennelijk minder op. Maar de ervaring leert dat je er heen moet sluipen, dus breng van te voren de distels en brandnetels in kaart.


Beide foto's zijn wel uitsnedes, maar toch al een stuk beter dan vorige week!
_-L'avenir est déja là
pi_204748010
Vandaag met de Sigma 105 mm

Vuurjuffer 8)7


Heul veul spinnetjes


Distelbok


Geringelde smalboktor


Moertje
niet echt scherp maar wilde hem wel plaatsen vanwege de kleuren



Rhyssella approximator


[ Bericht 8% gewijzigd door Clayton1 op 14-05-2022 21:59:46 ]
#35.
pi_204753279
@Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 14 mei 2022 @ 23:42:13 #8
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204753487
@Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand óf je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204753493
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:34 schreef Paddo het volgende:
@:Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
Ik schiet in Raw en jpg, Ik kan ze zelf ook bewerken als raw in lightroom. maar daar heb ik meestal geen zin in.
Ik bewerk de jpg een beetje in corel after shot.

Ook heb ik al eens meer opgemerkt dat qua monitor er ook veel verschil in zit.
#35.
  zondag 15 mei 2022 @ 00:14:21 #10
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204754645
Mooie foto's weer, @Ouwesok, @Paddo en @Clayton1 :Y

Wat beestjes uit de backlog, allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie. Locatie: Te Werve, Rijswijk

Wat vlinders:
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr

Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr
Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr

Er zaten ook wat Groene schildwantsen:
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr

Zweefvliegjes zaten er ook:
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr

Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr
Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr

Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) by Ed Rendum, on Flickr

En een dikke Roodbaardbromvlieg om mee af te sluiten ;)
Roodbaardbromvlieg (Calliphora vomitoria) by Ed Rendum, on Flickr

De 1600x900 kun je op Flickr op volle resolutie zien, de andere zijn al volle resolutie (1440p).
pi_204766057
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 00:14 schreef EdRendum het volgende:
[....] allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie.
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:42 schreef Ouwesok het volgende:
@:Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand óf je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Mocht iemand anders het leuk vinden: ga eens kijken bij dit bankje in de Gelderse Poort. Het bankje staat bovenop de dijk, en als je goed kijkt zie je bijna elke minuut wel één of meerdere Pages. Via de boerderij aan de Oud-Zevenaarsedijk even door het prikkeldraad (kan open) bij het wildrooster. De weg volgen naar de dijk, en dan rechts de dijk op tot het bankje. Als daar iemand tijgerend met een ouderwetse Nikon D7100 door het gras gaat: pas groeten als hij opgestaan is.
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 15 mei 2022 @ 23:29:14 #12
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204766263
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders óf een 180mm óf good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204766391
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 23:29 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders óf een 180mm óf good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
[ link | afbeelding ]Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Jammer van de gehavende vleugel, maar wel een heule mooie foto. Ik heb nog een 180mm liggen (Sigma APO), maar die vinnik zonder statief erg lastig.. En inderdaad: de foto's van vorig jaar van de Page zijn daarmee gemaakt, en dat is makkelijker. Volgens mij was dat met een Manfrotto mini-statief (40cm hoogte).

Maar ik zit geloof ik een beetje in de fase dat ik alles met de Laowa wil schieten. Raak verwend door dat 2x macro. Voor mijn idee levert die veel vaker veel scherpere (CA-dreamer) macros op. Ik moet denk ik binnenkort die Laowa maar eens thuislaten, en dan misschien weer een flitser monteren. Op de Sigma werkt de Speedlight tenminste wel TTL. Mijzelf kennende, ga ik nog een keer of wat zonder succes met de Laowa op pad, voordat ik erken dat de 180mm ook zijn kwaliteiten heeft. Gaat er een therapeutische werking uit van lenzen? :)
_-L'avenir est déja là
  maandag 16 mei 2022 @ 00:19:07 #14
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204766479
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie
[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
pi_204804655
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 00:19 schreef EdRendum het volgende:

[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
Er gaat iets mis in die post van mij. Mijn tekst na de opsomming is verdwenen? Ik maakte een grapje over het feit dat je met zo'n uitrusting een iets meer catchy naar voor de pringlebus moet hebben. Vandaar die rare quote van mij. Ik denk dat het dubbel quoten is misgegaan...

Vandaag nog twee geschoten:


Volgens mij een Braamsprinkhaan, de nymf. Nog geen vleugels. Drie a vier mm groot.


En de Pyamazweefvlieg.
_-L'avenir est déja là
pi_204815927
Kwam vandaag niet zoveel tegen. Alles is zeker weggewaaid. Licht was ook niet echt denderend.. Kwam nog wel een dambordvlieg tegen.

_-L'avenir est déja là
  zondag 22 mei 2022 @ 23:56:06 #17
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204835786
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2022 21:19 schreef Paddo het volgende:

[..]
Er gaat iets mis in die post van mij. Mijn tekst na de opsomming is verdwenen? Ik maakte een grapje over het feit dat je met zo'n uitrusting een iets meer catchy naar voor de pringlebus moet hebben. Vandaar die rare quote van mij. Ik denk dat het dubbel quoten is misgegaan...

Vandaag nog twee geschoten:

[ afbeelding ]
Volgens mij een Braamsprinkhaan, de nymf. Nog geen vleugels. Drie a vier mm groot.

[ afbeelding ]
En de Pyamazweefvlieg.
Ziet er ook weer erg goed uit :Y

Catchy naam voor de Pringlesbus... PB v1.0? En dan PB v1.2 voor bij de RF 35mm Macro IS STM :)
  woensdag 25 mei 2022 @ 00:31:07 #18
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204855286
Nog wat foto's uit de backlog, allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm F2.8L Macro IS USM (op EF-RF adapter), Speedlite EL-100 met daarop de PB v1.0*

Wat beestjes die ik op landgoed Te Werve tegen kwam, zoals dit Bont zandoogje:
Bont zandoogje (Pararge aegeria) by Ed Rendum, on Flickr

Dit Zwartpootsoldaatje keerde me de rug toe:
Zwartpootsoldaatje (Cantharis fusca) by Ed Rendum, on Flickr

Een zonnende Azuurwaterjuffer:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Wat Gitjes:
Kervelgitje (Cheilosia pagana) by Ed Rendum, on Flickr

Weidegitje (Cheilosia albitarsis) by Ed Rendum, on Flickr
Weidegitje (Cheilosia albitarsis) by Ed Rendum, on Flickr

Eentje die ik nog niet in de collectie had; het Micaplatvoetje:
Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus) by Ed Rendum, on Flickr

Wat grotere vliegen:
Dambordvlieg (Sarcophaga carnaria) by Ed Rendum, on Flickr

Bloemvlieg (Anthomidae Spec) by Ed Rendum, on Flickr

Tot slot nog wat beestjes uit de tuin van mijn moeder. Deze zijn gemaakt met bovengenoemde combinatie maar dan zonder de EL-100 en PB v1.0.

Dit springspinnetje was druk op zoek op de schutting:
Springspin (Saitis barbipes) by Ed Rendum, on Flickr

Rondom de insectenhotels (2 vlak naast elkaar) was het een komen en gaan van Rosse metselbijen, die zich ook tegoed deden aan de nectar van de bloemen in de nabije omgeving. Uiteraard moet er ook gerust worden tussen het geruzie om de beste plekjes door.
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr

Alle foto's zijn op Flickr op volle resolutie te bekijken.

*PB v1.0: Pringlesbus-diffuser voor EL-100 icm EF 100mm
pi_204875740
Mijn eerste rondje met een oude Sigma 50mm op Sony a6000

Veel wind en nu en dan zon
Azuurwaterjuffers


Beestje


Bosrandroofvlieg



Goudenbladloper


Rozenkever


Schorpioenvlieg


Lieveheersbeestje in wording


Bladwesp


Geelbandlangsprietmot


Meikever



Deze met een 18-400 op eos
Bonte ribbelboktor

#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 28 mei 2022 @ 21:08:17 #20
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204894134
Eenmeterzestig. Daar houdt de scherpstelsschaal van mijn Sigma APO 5.6/400 Macro op, en op die afstand kun je er al aardig mee op kleine beestjes jagen.
Om zijn levensduur niet te bekorten en om de openbare orde in het struikgewas niet teveel te verstoren gebruik ik de AF niet meer, die klinkt als droge hoest. Gelukkig zit er een enorme scherpstelring op waarmee je zowel snel als accuraat kunt focussen. De A77-2 zorgt voor wat stabiliteit zodat je ermee uit het handje kunt fotograferen.

Zo af en toe neem ik het kolos een keer mee de wildernis in, meest voor de jacht op libellen, waterjuffers en zo heel af en toe een vogeltje.

Zwartkopvuurkever
Pyrochroa coccinea by Ouwesok, on Flickr

En dan twee keer een variabele waterjuffer, een mannetje(blauw) en een vrouwtje
Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk zou ie vaker mee naar buiten moeten :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 30 mei 2022 @ 00:46:16 #21
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204910875
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2022 21:08 schreef Ouwesok het volgende:
Eenmeterzestig. Daar houdt de scherpstelsschaal van mijn Sigma APO 5.6/400 Macro op, en op die afstand kun je er al aardig mee op kleine beestjes jagen.
Om zijn levensduur niet te bekorten en om de openbare orde in het struikgewas niet teveel te verstoren gebruik ik de AF niet meer, die klinkt als droge hoest. Gelukkig zit er een enorme scherpstelring op waarmee je zowel snel als accuraat kunt focussen. De A77-2 zorgt voor wat stabiliteit zodat je ermee uit het handje kunt fotograferen.

Zo af en toe neem ik het kolos een keer mee de wildernis in, meest voor de jacht op libellen, waterjuffers en zo heel af en toe een vogeltje.

Zwartkopvuurkever
[ link | afbeelding ]Pyrochroa coccinea by Ouwesok, on Flickr

En dan twee keer een variabele waterjuffer, een mannetje(blauw) en een vrouwtje
[ link | afbeelding ]Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

[ link | afbeelding ]Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk zou ie vaker mee naar buiten moeten :Y
Dat schiet inderdaad best aardige plaatjes ;)

Het beestjesseizoen lijkt -hier in elk geval- best aardig van start te zijn gegaan. Ik had zaterdag zowaar keuzestress, zoveel zat er op sommige plekken. Op 'mijn' veldje vlakbij landgoed Te Werve had ik op een plek de keuze uit 3 Weideschorpioenvliegen, 7 Azuurwaterjuffers, een Blinde bij en twee Hommelreuzen. En dat binnen een cirkel met een straal van een halve meter.

Zoals meestal was ik op pad met de EOS RP, 100mm f2.8 Macro en de EL-100 voorzien van PB v1.0. Meeste foto's zijn van zaterdag, hier en daar zit er nog wat tussen van de backlog.

Voor het eerst in een paar jaar heb ik weer Grote gouden bladlopers gezien:
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

Eentje was zo vriendelijk om te blijven zitten terwijl ik mijn balans probeerde te houden op 1 knie, met mijn arm leunend op mijn andere knie om op 1:1 een foto te kunnen maken. Doorklikken voor de facetten ;)
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

Gewone rode bladloper:
Gewone rode bladloper (Xylota segnis) by Ed Rendum, on Flickr

Grote narcisvlieg:
Grote narcisvlieg (Merodon equestris) by Ed Rendum, on Flickr

Hommelreus (v):
Hommelreus (Volucella bombylans var bombylans) by Ed Rendum, on Flickr
(m):
Hommelreus (Volucella bombylans var bombylans) by Ed Rendum, on Flickr
Meneer wilde ook nog wel op mijn vinger zitten (ik wou 'm aanmoedigen om iets op te schuiven maar hij stapte over op mijn vinger) maar nadat ik alles -met hem op mijn vingertop- had ingesteld voor 1:1 was 'ie het zat en vloog er op zijn gemak richting de braamstruik en weg.

Ik dacht een nieuwe zweefvlieg aan de collectie toe te voegen maar op het grote scherm zag ik dat het een Doodskopzweefvlieg was met schimmelplekken of iets dergelijks. Ziet er niet echt lekker uit:
Doodskopzweefvlieg (Myathropa florea) by Ed Rendum, on Flickr

Bladwesp (met photobombend sluipwespje er achteraan):
Bladwesp (Tenthredo atra) by Ed Rendum, on Flickr

Azuurwaterjuffer met 'lifters':
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Aardige close-up van een andere Azuurwaterjuffer:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Azuurwaterjuffer man:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Variabele waterjuffer:
Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum) by Ed Rendum, on Flickr

Deze Vroege glazenmaker vloog op terwijl ik door het kniehoge gras ploeterde. Gelukkig landde 'ie vlakbij in de bramen:
Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles) by Ed Rendum, on Flickr
Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles) by Ed Rendum, on Flickr

Enigszins versleten Atalanta:
Atalanta (Vanessa atalanta) by Ed Rendum, on Flickr

Kleine Vos die rustig bleef zitten voor een aantal foto's:
Kleine vos (Aglais urticae) by Ed Rendum, on Flickr

Pinksterbloemlangsprietmot (3x woordwaarde):
Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) by Ed Rendum, on Flickr
Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) by Ed Rendum, on Flickr

See you:
Huiszebraspin (Salticus scenicus) by Ed Rendum, on Flickr
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 juni 2022 @ 18:38:45 #22
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204944136
@EdRendum : Goeie set :Y

Even weer wat uit de backlog, een rondje Harderbos met de EOS80D en de Sigma 3.5/180mm. Licht was bij dit rondje niet denderend maar ook niet slecht. Spelbreker was wederom de wind.

De gewone distelboktorren beginnen weer bezit van het landschap te nemen. Qua scherptediepte zijn ze best wel uitdagend met die lange sprieten die alle kanten op wiebelen.

Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Bedenk eens hoe dat aanvoelt als je twee van die antennes op je hoofd hebt die net zo lang zijn als je zelf bent
Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Gewone schorpioenvlieg
Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Even tijdens de daad poseren, waar vind je dat nog
Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

En daarna gewoon met zijn tweetjes weer weglopen
Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

Hommelreus
Volucella bombylans by Ouwesok, on Flickr

Grote dansvliegen lijken dit jaar iets minder algemeen, elke keer weer blij als ik ze te pakken krijg
Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

Zijaanzicht van een schorpioenvlieg
Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Een nog jeugdige grote sabelsprinkhaan. Een ruime centimeter groot.
Tettigonia Viridissima by Ouwesok, on Flickr

Een ding waar geen Nederlandse naam voor schijnt te zijn.
Dolerus spec. by Ouwesok, on Flickr

En een wespenboktor
Plagionotus arcuatus by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 2 juni 2022 @ 20:43:38 #23
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204945502
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2022 18:38 schreef Ouwesok het volgende:
@:EdRendum : Goeie set :Y

Even weer wat uit de backlog, een rondje Harderbos met de EOS80D en de Sigma 3.5/180mm. Licht was bij dit rondje niet denderend maar ook niet slecht. Spelbreker was wederom de wind.

De gewone distelboktorren beginnen weer bezit van het landschap te nemen. Qua scherptediepte zijn ze best wel uitdagend met die lange sprieten die alle kanten op wiebelen.

[ link | afbeelding ]Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Bedenk eens hoe dat aanvoelt als je twee van die antennes op je hoofd hebt die net zo lang zijn als je zelf bent
[ link | afbeelding ]Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Gewone schorpioenvlieg
[ link | afbeelding ]Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Even tijdens de daad poseren, waar vind je dat nog
[ link | afbeelding ]Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

En daarna gewoon met zijn tweetjes weer weglopen
[ link | afbeelding ]Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

Hommelreus
[ link | afbeelding ]Volucella bombylans by Ouwesok, on Flickr

Grote dansvliegen lijken dit jaar iets minder algemeen, elke keer weer blij als ik ze te pakken krijg
[ link | afbeelding ]Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

Zijaanzicht van een schorpioenvlieg
[ link | afbeelding ]Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Een nog jeugdige grote sabelsprinkhaan. Een ruime centimeter groot.
[ link | afbeelding ]Tettigonia Viridissima by Ouwesok, on Flickr

Een ding waar geen Nederlandse naam voor schijnt te zijn.
[ link | afbeelding ]Dolerus spec. by Ouwesok, on Flickr

En een wespenboktor
[ link | afbeelding ]Plagionotus arcuatus by Ouwesok, on Flickr
Ook een erg mooie set! :Y

Die Dolerus zou ik gewoon "Bladwesp (Dolerus spec)" noemen in mijn collectie. Zeker omdat de specifieke soort niet bekend is hou ik het in die gevallen algemeen :)
  dinsdag 21 juni 2022 @ 17:11:02 #24
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_205111997
Een aantal weken geleden kwam ik op Te Werve twee parende Bloedrode bladlopers tegen terwijl ik achter een Grote gouden bladloper aan zat:

Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr
Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr
Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr

Ik had deze soort nog niet eerder gezien (en sindsdien ook niet meer), dus ik was erg blij deze aan de collectie te kunnen toevoegen :)

De Grote gouden bladloper:
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

FF doorklikken voor volle resolutie. Alles geschoten met de EOS RP, EF 100mm F/2.8L Macro IS USM, SpeedLite EL-11 en PBv1.0.
pi_205240924
Het hoort niet zo, ik weet het. Scherpstelpunt is verkeerd. Maar soms levert dat toch wel iets leuks op.



De nadruk ligt nu imho waar hij hoort te liggen.


(Zo hoort het, maar vinnik minder spannend)

Terwijl ik dit post is de laatste disteldoorn nog niet uit mijn benen... Mijn oude locatie (eerder gepost) is gemaaid. Alleen gras<5 cm. Ben wat verder de Gelderse Poort in geweest, en daar zit het veld waar bovengenoemde foto's genomen zijn. Ongeveer 200 x 200 meter met hoofdzakelijk distels, schermbloemen en St. Janskruid. Begroeiingshoogte is ongeveer 1.50 meter, en dat maakt het veel makkelijker om dichterbij te komen. Alleen moet je dus -in je korte broek- door dat distelveld heen. Deze vlinder liet mij binnen de 30 cm komen, en dat is voor het eerst. En op dat moment let je ook minder op de doorns in je benen. Toen ik eruit kwam, moest ik eerst met een zakmes diverse doorns uit kleding trekken, en even later bleek dat ik op diverse plekken afgebroken doorns in de huid had zitten. (nee, geen macro's van genomen)

Helaas merk ik in de Rijn-delta nog veel schade van de overstroming van vorig jaar juli. Plekken die toen bijzonder waren, zijn nu gras met lage vegetatie.

Overigens zijn beide foto's niet gecropped: gewoon 24 megapixel.
_-L'avenir est déja là
  dinsdag 5 juli 2022 @ 00:54:28 #26
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_205241489
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2022 23:00 schreef Paddo het volgende:
Het hoort niet zo, ik weet het. Scherpstelpunt is verkeerd. Maar soms levert dat toch wel iets leuks op.

[ afbeelding ]

De nadruk ligt nu imho waar hij hoort te liggen.

[ afbeelding ]
(Zo hoort het, maar vinnik minder spannend)

Terwijl ik dit post is de laatste disteldoorn nog niet uit mijn benen... Mijn oude locatie (eerder gepost) is gemaaid. Alleen gras<5 cm. Ben wat verder de Gelderse Poort in geweest, en daar zit het veld waar bovengenoemde foto's genomen zijn. Ongeveer 200 x 200 meter met hoofdzakelijk distels, schermbloemen en St. Janskruid. Begroeiingshoogte is ongeveer 1.50 meter, en dat maakt het veel makkelijker om dichterbij te komen. Alleen moet je dus -in je korte broek- door dat distelveld heen. Deze vlinder liet mij binnen de 30 cm komen, en dat is voor het eerst. En op dat moment let je ook minder op de doorns in je benen. Toen ik eruit kwam, moest ik eerst met een zakmes diverse doorns uit kleding trekken, en even later bleek dat ik op diverse plekken afgebroken doorns in de huid had zitten. (nee, geen macro's van genomen)

Helaas merk ik in de Rijn-delta nog veel schade van de overstroming van vorig jaar juli. Plekken die toen bijzonder waren, zijn nu gras met lage vegetatie.

Overigens zijn beide foto's niet gecropped: gewoon 24 megapixel.
Erg mooie vlinder! Ik hou wel van dat 'alternatieve' shot. Soms ontkom je er ook niet aan, als je in elk geval het insect op de foto wil krijgen.

Je geeft me bevestiging waarom ik altijd met een stevige lange broek op beestjesjacht ga. Ik loop ook vaak langs bramen en tussen de brandnetels e.d. door. Ik heb liever dat mijn benen nat zijn van het zweet dan van het bloed ;)

Hopelijk wordt het de komende weken goed weer om er op uit te gaan. Voor nu nog wat foto's van een paar weken terug. Alles weer met dezelfde combo als mijn vorige post(s) gemaakt.

Weideschorpioenvlieg (Panorpa vulgaris) by Ed Rendum, on Flickr
Weideschorpioenvlieg (Panorpa vulgaris) by Ed Rendum, on Flickr

Hommelreus (Volucella bombylans var plumata) by Ed Rendum, on Flickr
Ik had de "var bombylans" al eerder dit jaar, nu dus ook de "var plumata" :)

Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum) by Ed Rendum, on Flickr
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria) by Ed Rendum, on Flickr

Ik kwam ook een aantal fraai gekleurde Lantaarntjes tegen:
Lantaarntje (Ischnura elegans) by Ed Rendum, on Flickr
Lantaarntje (Ischnura elegans) by Ed Rendum, on Flickr
Lantaarntje (Ischnura elegans) by Ed Rendum, on Flickr

Sommige namen...
Roodaarskniptor (Athous haemorrhoidalis) by Ed Rendum, on Flickr

Ik zag tussen de vlinderstruiken op Te Werve iets zwart-geels vliegen. Ik dacht eerst een of andere wesp, totdat het stil ging zitten:
Kleine wespenboktor (Clytus arietis) by Ed Rendum, on Flickr
pi_205261391
Een tijdje geleden hadden we het over RAW import ipv JPEG. Voor mensen die het interessant vinden heb ik even een voorbeeld gemaakt.

In JPEG schiet je in 8 bit kleur. Dat zijn 256 tinten rood, groen en blauw. Afhankelijk van je camera kun je soms ook in RAW schieten, en dan wordt vaak een grotere kleurdiepte gebruikt. Mijn D7100 schiet in 14 bit. Dat zijn 16384 tinten rood, groen en blauw. Zie je niets van op je monitor, want monitoren geven alles in 8 bit weer. Maar in grote vlakken die (in 8 bits gerekend) 1 kleur lijken, zit vaak meer kleurinformatie wanneer je in RAW schiet. Door bij het importeren het lokale contrast op te schroeven, worden de kleuren in dat vlak iets versterkt, waardoor meer detail zichtbaar wordt. Als je dit ver doorvoert, ga je naar HDR-fotografie. (vindt niet iedereen mooi!)

Onderstaande foto is de 8 bit JPEG, zoals deze rechtstreeks uit de camera komt:



Door hierbij het contrast en het lokale contrast op te schroeven, wordt de foto eerst donkerder. In Photoshop zet ik de sliders van "schaduw" en "zwarte tinten" hoger, zodat deze meer oplichten. Vaak moet nu de "hooglichten" en de "witte tinten" slider gedempt worden, omdat de foto anders te fel wordt. Als je dit doet, zie je vaak dat de foto beter belicht lijkt, maar fletser wordt. Als dat zo is, kun je met de "Levendigheid" en "Verzadiging" dit weer iets opkrikken.

In dit geval levert dat onderstaand plaatje op:



Er zit wel een nadeel aan deze methode: want niet alleen is je detail beter zichtbaar, maar ook je ruis. Dit oppeppen kan dus niet mogelijk zijn bij hoge ISO waardes.
_-L'avenir est déja là
pi_205261684
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 21:37 schreef Paddo het volgende:
Een tijdje geleden hadden we het over RAW import ipv JPEG. Voor mensen die het interessant vinden heb ik even een voorbeeld gemaakt.

In JPEG schiet je in 8 bit kleur. Dat zijn 256 tinten rood, groen en blauw. Afhankelijk van je camera kun je soms ook in RAW schieten, en dan wordt vaak een grotere kleurdiepte gebruikt. Mijn D7100 schiet in 14 bit. Dat zijn 16384 tinten rood, groen en blauw. Zie je niets van op je monitor, want monitoren geven alles in 8 bit weer. Maar in grote vlakken die (in 8 bits gerekend) 1 kleur lijken, zit vaak meer kleurinformatie wanneer je in RAW schiet. Door bij het importeren het lokale contrast op te schroeven, worden de kleuren in dat vlak iets versterkt, waardoor meer detail zichtbaar wordt. Als je dit ver doorvoert, ga je naar HDR-fotografie. (vindt niet iedereen mooi!)

Onderstaande foto is de 8 bit JPEG, zoals deze rechtstreeks uit de camera komt:

[ afbeelding ]

Door hierbij het contrast en het lokale contrast op te schroeven, wordt de foto eerst donkerder. In Photoshop zet ik de sliders van "schaduw" en "zwarte tinten" hoger, zodat deze meer oplichten. Vaak moet nu de "hooglichten" en de "witte tinten" slider gedempt worden, omdat de foto anders te fel wordt. Als je dit doet, zie je vaak dat de foto beter belicht lijkt, maar fletser wordt. Als dat zo is, kun je met de "Levendigheid" en "Verzadiging" dit weer iets opkrikken.

In dit geval levert dat onderstaand plaatje op:

[ afbeelding ]

Er zit wel een nadeel aan deze methode: want niet alleen is je detail beter zichtbaar, maar ook je ruis. Dit oppeppen kan dus niet mogelijk zijn bij hoge ISO waardes.
Dan gebruik je toch Topaz DeNoise of een ander noise reduction tooltje
#35.
  woensdag 6 juli 2022 @ 22:58:08 #29
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_205262380
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 21:37 schreef Paddo het volgende:
Een tijdje geleden hadden we het over RAW import ipv JPEG. Voor mensen die het interessant vinden heb ik even een voorbeeld gemaakt.

In JPEG schiet je in 8 bit kleur. Dat zijn 256 tinten rood, groen en blauw. Afhankelijk van je camera kun je soms ook in RAW schieten, en dan wordt vaak een grotere kleurdiepte gebruikt. Mijn D7100 schiet in 14 bit. Dat zijn 16384 tinten rood, groen en blauw. Zie je niets van op je monitor, want monitoren geven alles in 8 bit weer. Maar in grote vlakken die (in 8 bits gerekend) 1 kleur lijken, zit vaak meer kleurinformatie wanneer je in RAW schiet. Door bij het importeren het lokale contrast op te schroeven, worden de kleuren in dat vlak iets versterkt, waardoor meer detail zichtbaar wordt. Als je dit ver doorvoert, ga je naar HDR-fotografie. (vindt niet iedereen mooi!)

Onderstaande foto is de 8 bit JPEG, zoals deze rechtstreeks uit de camera komt:

[ afbeelding ]

Door hierbij het contrast en het lokale contrast op te schroeven, wordt de foto eerst donkerder. In Photoshop zet ik de sliders van "schaduw" en "zwarte tinten" hoger, zodat deze meer oplichten. Vaak moet nu de "hooglichten" en de "witte tinten" slider gedempt worden, omdat de foto anders te fel wordt. Als je dit doet, zie je vaak dat de foto beter belicht lijkt, maar fletser wordt. Als dat zo is, kun je met de "Levendigheid" en "Verzadiging" dit weer iets opkrikken.

In dit geval levert dat onderstaand plaatje op:

[ afbeelding ]

Er zit wel een nadeel aan deze methode: want niet alleen is je detail beter zichtbaar, maar ook je ruis. Dit oppeppen kan dus niet mogelijk zijn bij hoge ISO waardes.
Yup, daarom schiet ik in RAW en heb ik de auto ISO gelimiteerd tot ISO1600. Die ruis kan ik nog makkelijk wegpoetsen in Canon Digital Photo Professional. Alles daarboven blijf je na nabewerken nog zien. Met RAW kan ik in DPP zelfs de afstand tot het onderwerp nog enigszins aanpassen wanneer ik de 100mm F2.8L heb gebruikt. Dat helpt wel als de scherptediepte nèt niet lekker ligt.
pi_205269942
Ik schiet tegenwoordig weer manual, met auto-ISO, zonder plafond. Van te voren de sluitertijd en apperture instellen, en verder hoef je nergens meer om te denken.

Vandaag nog even een rondje libellen gedaan. Werken ook niet echt mee, zijn nog erg schuw. Van de bloedrode variant is alles mislukt. (Tweede keer al deze week)







Dan nog even wat anders. Ik fotografeer vaak op voor mij onbekende plekken (op zoek naar eens wat andere beestjes), en ik ben dit jaar al twee keer -terwijl ik al aan het fotograferen was- op blote mannen gestuit. Van de week ook. Let wel! Het is gewoon een doordeweekse dag om 15:30, nog geen twee kilometer van de bebouwde kom, en als ik later ga googlen blijkt dat een homo-ontmoetingsplek te zijn. Ik zag wel zes poten, maar het was geen insect... En ik ben bekend met naturisme, maar dit is wel wat anders... Daarnaast zien ze mij ook als bedreiging vermoedelijk, met een grote camera en grote lens... Ik heb dus maar even een NSFW site in mijn favorieten gezet (deze, let op, is NSFW!!!) om te kijken waar ik niet moet zijn.
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 8 juli 2022 @ 08:32:47 #31
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205273430
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2022 19:41 schreef Paddo het volgende:

Dan nog even wat anders. Ik fotografeer vaak op voor mij onbekende plekken (op zoek naar eens wat andere beestjes), en ik ben dit jaar al twee keer -terwijl ik al aan het fotograferen was- op blote mannen gestuit. Van de week ook. Let wel! Het is gewoon een doordeweekse dag om 15:30, nog geen twee kilometer van de bebouwde kom, en als ik later ga googlen blijkt dat een homo-ontmoetingsplek te zijn. Ik zag wel zes poten, maar het was geen insect... En ik ben bekend met naturisme, maar dit is wel wat anders... Daarnaast zien ze mij ook als bedreiging vermoedelijk, met een grote camera en grote lens... Ik heb dus maar even een NSFW site in mijn favorieten gezet (deze, let op, is NSFW!!!) om te kijken waar ik niet moet zijn.
Die variant was ik nog niet tegengekomen. Nou moet daarbij gesteld worden dat je het in de beste insectengebieden wel uit je hoofd laat om er bloot rond te gaan lopen. In veengebieden als De Weerribben kom je er compleet verrotgestoken uit als je zo handig bent om korte mouwen te dragen.

Fraaie libellen trouwens. De methode vaste tijd/diafragma met variabele ISO gebruik ik al jaren, vooral met de manualfocuslenzen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_205273848
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2022 19:41 schreef Paddo het volgende:
Ik schiet tegenwoordig weer manual, met auto-ISO, zonder plafond. Van te voren de sluitertijd en apperture instellen, en verder hoef je nergens meer om te denken.
Dat heb ik ook ingesteld. Werkt perfect.
quote:
Vandaag nog even een rondje libellen gedaan. Werken ook niet echt mee, zijn nog erg schuw. Van de bloedrode variant is alles mislukt. (Tweede keer al deze week)

Hoe dicht zat je op de libelles? :o _O_ En welke lens gebruik je?
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_205282601
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2022 09:33 schreef PdeHoog het volgende:

[..]
Dat heb ik ook ingesteld. Werkt perfect.
[..]
Hoe dicht zat je op de libelles? :o _O_ En welke lens gebruik je?
De tweede foto is een uitsnede, want die was verticaal geschoten, en die onscherpe vleugels maakten de foto niet beter. Foto 1 & 3 zijn geen crops, komen zo uit de camera (goed, wel even met een raw-importer bewerkt).

Maar ik zat er denk ik tussen de 10-20 cm op. Geen statief, geen flitser (gebruik ik steeds minder. Dan maar hogere ISO). Als lens gebruik ik de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO CA dreamer. En daar ben ik fan van. Nieuw slechts 550 EUR, een van de weinige 2x macro's, en dat "CA dreamer" slaat op de grote afwezigheid van chromatische aberratie. (scherpe lens) De lens wordt steeds populairder, en mede door zijn lage gewicht en kleine afmeting kunnen er leuke dingen mee gedaan worden. En helemaal mooi: ik heb 'em vorig jaar gescoord op Marktplaats voor 200 EUR.

Daar hoort wel een waarschuwing bij. De lens is 100mm vast, en heeft twee ringen: scherpstellen en aperture. En is een redelijk "domme lens". Mijn camera herkent 'em ook niet, en dat heeft enkele nadelen:

• Flitsen met TTL werkt niet. Mijn Nikon speedlight snapt de lens niet.
• Afhankelijk van je body en merk is aperture alleen met de stelring in te stellen. Normaliter staat het diafragma open tijdens het scherpstellen, waarna de camera het diafragma dichtzet op het moment van afdrukken. Bij een verkeerde body zit je met deze lens bij F8 dus in het donker scherp te stellen.
• Veel camera's kunnen lensfouten/beperkingen herstellen. Vignettering, vertekening... Dat lukt bij deze lens niet, omdat hij niet herkend wordt.

Maar goed, mijn andere macro lens is een dure Sigma, en deze presteert veel beter... Maar koop em dus niet blind. Hij is met meerdere mounts verkrijgbaar, maar test van te voren of je camera er mee overweg kan. Met name dat tweede punt (camera gereguleerd diafragma) is essentieel. Ik schiet D7100, maar ik weet dat sommige duurdere Nikons niet met deze lens overweg kunnen.

Tot zover dit reclame praatje. Maar het is één van mijn beste aanschaffen op macro gebied de afgelopen jaren.

quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2022 08:32 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Die variant was ik nog niet tegengekomen. Nou moet daarbij gesteld worden dat je het in de beste insectengebieden wel uit je hoofd laat om er bloot rond te gaan lopen. In veengebieden als De Weerribben kom je er compleet verrotgestoken uit als je zo handig bent om korte mouwen te dragen.
Ik wordt nergens gestoken, zelfs in Scandinavië kom ik er altijd zeer netjes vanaf. Wel ben ik vaste klant van de huisarts ivm teken-medicijnen. (Hoef ik denk ik niet uit te leggen, zal jullie ook overkomen)

Toch als je die link bekijkt (NSFW), zie je veel natuurgebieden. Ergens snap ik het ook wel. Het is een groep die veelal stiekem werkt. Maar ik wil graag voorkomen dat ik binnenkort de volgende zin uit moet spreken:"Is dat een Paardenbijter op je l*l of ben je gewoon blij me te zien?".
_-L'avenir est déja là
  FOK!Fotograaf / Beeldredactie maandag 11 juli 2022 @ 10:54:03 #34
68600 crew  Ynske
Bedankt voor de zon...
pi_205306083
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 21:56 schreef Clayton1 het volgende:

[..]
Dan gebruik je toch Topaz DeNoise of een ander noise reduction tooltje
wat een powertool is Topaz O+ die kende ik nog niet
Today is life -
the only life you are sure of. Make the most of today.

Dale Carnegie
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 11 juli 2022 @ 18:25:11 #35
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205309476
Kleine vlindertjes dan maar eens.

In de Weerribben zie ik een groot dikkopje. Op mijn camera staat de 70mm Sigma die daar de laatste tijd bijzonder vaak te vinden is
Ochlodes sylvanus by Ouwesok, on Flickr

Dikkopjes zijn redelijk schuw en dus is het kwestie van aan de gestrekte arm die 70mm in stelling brengen. Scherpte stel ik van tevoren in op iets vergelijkbaars zodat de vlinder niet ineens die frontgroep van die 70mm op zich aan ziet denderen.
Jammer dat er geen korte macro's met internal focussing zijn

Ochlodes sylvanus by Ouwesok, on Flickr

Een ander klein vlindertje dat net als de dikkopjes nogal schuw is is de kleine vuurvlinder.
Ik pak er een op een Sintjacobskruiskruid waar met een stuk of wat kleine vuurvlinders de keuze best wel reuze was.
Deze doe ik met de Sigma 5.6/180mm macro.
Lycaena phlaeas by Ouwesok, on Flickr

Ook hier weer aan de gestrekte arm maar deze keer omdat je dan lekker laag kunt.
Lycaena phlaeas by Ouwesok, on Flickr

Lycaena phlaeas by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_205334647
Over de-noise-tools gesproken: ik ben zelf niet zo'n voorstander van tools die informatie mogen verzinnen die afwezig is in het bronbestand. De trucks die ik hierboven met RAW importeren doe gebruiken aanwezige informatie die bij normale transformatie niet zichtbaar is. Maar honderden pixels door iets anders vervangen -terwijl je nooit zeker weet of het wel ruis is- is niet echt mijn ding. Maar goed, ieder moet het voor zichzelf bepalen. Wel weet ik dat ik een camera gehad heb (Sony H50), die met een beetje de-noising van hout zowat plastic maakte. Maar als er genoeg handmatig in te stellen is (was daar niet) ben je daar natuurlijk zelf bij.

Vandaag nog een keertje achter de libellen aan, en de eerste foto is op zich fout (beest staat er niet helemaal op), maar ik vond het effect zo grappig, dat ik 'em toch post. Hierbij wordt juist noise toegevoegd: het beest zit in het hoge gras, en er zit gras tussen de libelle en de lens. Daardoor ontstaat een raar groen smooth beeld:



Dan hebben we eindelijk een bloed-irritante pardon bloedrode heidelibelle:



Scherpte zit niet op de ogen, helaas. Maar het rugpantser wordt er wel imposanter van. Beestje is 4 cm.

Dan op zoek naar Platbuiken op plekken waar ik bij kan. Met name dat laatste is lastig. Ben op blote voeten de plomp in gegaan, maar dat was geen succes. En dus weer de standaard foto's op de lelijke ondergrond: als ze langs de oever op hout of zand liggen.



Tot slot lukte het me om wel dichtbij te komen. Onderstaande foto is de complete 24 megapixel, geen crop. Ik zat vermoedelijk binnen 15 cm van het beest. Op groot formaat zijn de oog facetten zichtbaar.
_-L'avenir est déja là
pi_205362800
Een groot dikkopje met de Sigma 105



#35.
pi_205384528
Vandaag naar een stadspark, met veel grote wilgenbomen. Lekker om onder te staan met dit weer, veel schaduw, en wilgen: inderdaad: veel water! Dus op zoek naar libellen.


Die rugpantsers blijf ik mooi vinden. En op deze plek zaten veel meer heide libellen, waardoor ze niet zo schuw waren.


Hetzelfde beest, met F16. Doe ik normaal niet, want het levert minder scherpte op heb ik begrepen. Maar voor een diagonaal zittend beest is het best aardig, al is de foto natuurlijk platgeslagen.


Met dit eieren droppend vrouwtje ben ik bijna een half uur bezig geweest. Ze zat veel op een plekje in de zon, te midden van schaduw. Maar in de schaduw reflecteert het water niet, en zag je allemaal vissen (5-20 cm) onder water zwemmen, tussen de waterplanten in het groene water. Dat plekje is op ongeveer 1.60 mtr van de kant, en mijn lens is dan nog steeds enorm nauwkeurig met scherpstellen. Plus door al die schaduw wil je niet naar F8 omdat de ISO dan opeens naar 6400 springt. Niet één gelukt! Van de bijna 100 foto's. Was overigens dus geen macro, maar ik had 'em graag -als ie gelukt was- uitvergroot op poster gehad als scene.

Maar wel mijn eerste Paardenbijter van dit jaar.


Uitvergroot is' ie beter. Een Hij & Zij delibelle.


Ik post teveel hetzelfde, ik weet het. maar ik kon het niet laten...
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 19 juli 2022 @ 18:30:22 #39
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205392171
@Paddo : Op zich post je eigenlijk nooit teveel libellen. Leuke serie :Y

Mijn ervaring is dat heidelibellen over het algemeen wat minder schuw zijn dan de glazenmakers. Als ze ervoor in de stemming zijn kun je ze heel dicht benaderen ¾

Nog even over die F16: het effect van die verminderde scherpte (diffractie) komt uit de theorieboeken en je hebt er, zeker bij langere lenzen eigenlijk nooit last van, niet te bang zijn dus om hem naar de 16 te draaien.
Wat dan wel weer een ding is is dat de winst in scherptediepte niet al te groot is en dan moet je er even bij bedenken dat je ten opzichte van 11 wel de helft van je licht moet afstaan.
Ik hou hem dan ook meestal gewoon op 11 en als niet het hele insect in de scherptediepte past is het kwestie om met de beschikbare scherpte zo te mikken dat eventuele onscherpte geen probleem meer vormt.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 19 juli 2022 @ 18:52:18 #40
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205392428
Even dacht ik dit seizoen geen vuurlibellen te kunnen fotograferen. Soms vind ik ze in de Weerribben.

Blij verrast was ik dan ook dat ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen een wel bijzonder fraai exemplaar aantrof. Helaas was ie nogal druk en had ie zijn uitvalsbasis op een lastig toegankelijke plek. De 180mm bleef daarom gewoon op mijn rug en ik besloot hem met de 150-600 te lijf te gaan. Vanwege de temperatuur was zelfs dat al vrij uitdagend.

Niet de mooiste opnamen wegens het beton. Wel een van de fraaiste insecten die we in Nederland hebben.

Crocothemis erythraea by Ouwesok, on Flickr

Crocothemis erythraea by Ouwesok, on Flickr

Als er al heidelibellen zijn die ook vuurrood kunnen worden kan het verwarrend zijn om een vuurlibel te zien. Let eens op het verschil in het achterlijf dat bij een vuurlibel meer aan dat van een platbuik doet denken.
Een ander herkenningspunt is de houding van de vleugels. Vuurlibellen steken ze altijd vooruit en dat is dan weer handig om de vrouwtjes die een soort van kleurloos zijn te kunnen herkennen.

De enige natuurlijke ondergrond lag iets verder weg en was vrij riskant om nog dichter te naderen (helling op waterkant). Croppen geblazen dus

Crocothemis erythraea by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 26 juli 2022 @ 00:43:04 #41
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205459001
Een aparte verschijning die je zowel in de Waterleidingduinen vindt als op de Veluwse zandgronden, de blauwvleugelsprinkhaan.
Je moet ze op zicht zien te vinden, ze maken nauwelijks geluid. Vaak zie je er wel eentje in het zand landen en dan maar hopen dat ie blijft zitten én dat je hem terug kunt vinden. Ze zijn nogal klein en gaan nogal op in het landschap.

Oedipoda caerulescens by Ouwesok, on Flickr

Oedipoda caerulescens by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 1 augustus 2022 @ 00:15:03 #42
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205518682
Eind juli en warm, dan heb je een goeie kans op wespenspinnen :Y

Deze hing in het Woldlakebos en werd vereeuwigd met de Sony 2.8/50mm macro

Argiope bruennichi by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_205534060
Ik kwam onlangs ook een Blauwvleugel sprinkhaan tegen



ging even hier zitten en met enkele vleugelslagen zat hij op het fietspad

#35.
pi_205534166
Sprinkhaan van een ander kaliber

Grote Groene Sabelsprinkhaan



#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 5 september 2022 @ 22:56:10 #45
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_205861871
Een van de fraaiere sprinkhanen is de moerassprinkhaan die het vooral goed doet in veengebieden zoals de Weerribben.
Ze hebben bijzonder goed zicht en zijn behoorlijk schuw, vooral als het warm is. Met een beetje geluk pak je er dan een met de 572D op 300mm
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Als je nog meer geluk hebt vergeet er eentje te vluchten als je voor iets anders de 30mm erop moet staan en je zowat tegen de sprinkhaan aan zit. Rustig bewegen is het sleutelwoord zodat je opgaat in het landschap en dan blijft ie best even zitten
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Dan voorzichtig dichterbij. Ook nu weer zorgen dat je lens niet ineens gaat refocussen met zo'n heen en weer razend frontend. Bij twijfel MF'fen
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Ik heb nog ietsjes over voor een kop. De scherptediepte wordt nu problematisch
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 september 2022 @ 18:18:56 #46
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_206032527
Backlogtime *O*

Van de sessie van hierboven. Opgewarmd met die 30mm besluit ik de 70mm er maar eens op te zetten en die blijkt erg goed met deze sprinkhanen te kunnen

Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Tikkie closer
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Heel laag in het gras
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

En wat hoger in het riet
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_206036032
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2022 18:18 schreef Ouwesok het volgende:
Backlogtime *O*

Van de sessie van hierboven. Opgewarmd met die 30mm besluit ik de 70mm er maar eens op te zetten en die blijkt erg goed met deze sprinkhanen te kunnen

[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Tikkie closer
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Heel laag in het gras
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

En wat hoger in het riet
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr
Super netjes, Die beesten kruipen al achter het blad als ze maar denken dat je in de buurt komt
#35.
  dinsdag 20 september 2022 @ 09:59:37 #48
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_206037933
...

[ Bericht 33% gewijzigd door V. op 21-09-2022 10:04:36 ]
Ja inderdaad, V. ja.
  dinsdag 20 september 2022 @ 10:04:36 #49
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_206037974
...

[ Bericht 32% gewijzigd door V. op 21-09-2022 10:04:44 ]
Ja inderdaad, V. ja.
pi_206044560
quote:
18s.gif Op dinsdag 20 september 2022 10:04 schreef V. het volgende:
Hmmm, geen idee waarom het niet werkt.

Anyone?

Van alles geprobeerd, ik geef het op.
Leuk, foto's posten -O-
Je moet de link in het tekstvak zetten dan de tekst selecteren en dan op het vierkantje klikken ( voeg afbeelding toe). Dan zou het moeten lukken.

Heb ff getest met je link,

#35.
  woensdag 21 september 2022 @ 08:46:22 #51
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_206047997
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 21:09 schreef Clayton1 het volgende:

[..]
Je moet de link in het tekstvak zetten dan de tekst selecteren en dan op het vierkantje klikken ( voeg afbeelding toe). Dan zou het moeten lukken.

Heb ff getest met je link,

[ afbeelding ]
Ik ga het proberen, dank.

Maar helaas, hoe ik het ook probeer, bovenstaande is/blijft het resultaat.

Ik snap er geen hout van, want bij jou plaatst hij de foto wel gewoon...

[ Bericht 4% gewijzigd door V. op 21-09-2022 16:20:24 ]
Ja inderdaad, V. ja.
  woensdag 21 september 2022 @ 10:05:12 #52
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_206048765
Dan maar een linkje naar mijn album op Flickr -O-

Ik zou ze graag hier posten, maar het werkt gewoon niet. Ben wel benieuwd naar jullie mening.
Ja inderdaad, V. ja.
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 21 september 2022 @ 23:03:04 #53
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_206059702
quote:
3s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:05 schreef V. het volgende:
Dan maar een linkje naar mijn album op Flickr -O-

Ik zou ze graag hier posten, maar het werkt gewoon niet. Ben wel benieuwd naar jullie mening.
Voor een eerste poging ziet het er al lekker uit. Onderstaand even het toppertje en dan meteen even kijken of dit wél in de post terugkomt (is de link die flickr 'aanbiedt', ik heb wel even je naam verwijderd die normaal onder de foto komt te staan)



Kortom: Lekker bezig :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 22 september 2022 @ 09:41:38 #54
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_206061842
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 23:03 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Voor een eerste poging ziet het er al lekker uit. Onderstaand even het toppertje en dan meteen even kijken of dit wél in de post terugkomt (is de link die flickr 'aanbiedt', ik heb wel even je naam verwijderd die normaal onder de foto komt te staan)

[ link | afbeelding ]

Kortom: Lekker bezig :Y
Thanks :)

Kun jij anders even de code plaatsen van hoe jij deze foto in jouw post hebt gekregen?
Ja inderdaad, V. ja.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 september 2022 @ 18:25:37 #55
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_206067332
quote:
14s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:41 schreef V. het volgende:

[..]
Thanks :)

Kun jij anders even de code plaatsen van hoe jij deze foto in jouw post hebt gekregen?
Je kunt op flickr een link genereren waarbij je kunt kiezen voor onder andere BB-code die je hier gebruikt. je neemt daarvoor het derde icoontje


In het schermpje dat dan verschijnt kies je bovenin voor BBCode en eventueel een kleinere resolutie

De link in het venstertje kun je dan kopieren en hier plakken en dan zou het allemaal moeten werken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 22 september 2022 @ 18:42:14 #56
136 V.
Fuck you and your eyebrows
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 september 2022 @ 19:26:01 #57
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_206099766
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 18:42 schreef V. het volgende:
YESSSSSS! Thanks! *O* *O* *O*

Voor beginnen met macro al een zeer bemoedigende serie :Y

Nog meer backlog, alweer moerassprinkhanen maar uit een andere sessie met wat vlakker licht. Lens van dienst was deze keer de Sigma 2.8/105mm op de A77-II

Op een beginnende braam
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Op de loop
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

En we hebben een totaaltje
Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Met diezelfde 105mm the making of gewone roofvliegen
Tolmerus atricapillus by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_206103796
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2022 19:26 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Voor beginnen met macro al een zeer bemoedigende serie :Y

Nog meer backlog, alweer moerassprinkhanen maar uit een andere sessie met wat vlakker licht. Lens van dienst was deze keer de Sigma 2.8/105mm op de A77-II

Op een beginnende braam
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Op de loop
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

En we hebben een totaaltje
[ link | afbeelding ]Stethophyma grossum by Ouwesok, on Flickr

Met diezelfde 105mm the making of gewone roofvliegen
[ link | afbeelding ]Tolmerus atricapillus by Ouwesok, on Flickr
Knap dat je die sprinkhanen er zo op krijgt. Of ze springen weg als ze je zien of ze kruipen achter het ding waar ze op zitten.
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 september 2022 @ 23:25:42 #59
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_206103891
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2022 23:16 schreef Clayton1 het volgende:

[..]
Knap dat je die sprinkhanen er zo op krijgt. Of ze springen weg als ze je zien of ze kruipen achter het ding waar ze op zitten.
Het is in het Woldlakebos soms zo druk met de sprinkhanen dat als je eenmaal rustig ergens afwacht er vanzelf een sprinkhaan binnen je bereik komt. Dan nog heb je voor iedere zittenblijver een stuk of tien wegspringers.
Toch is de score wel hoger als je ze opwacht dan wanneer je ze opzoekt. Zit je stil tussen de begroeiing dan lijken ze je soms niet in de smiezen te hebben. Ook bij deze beestjes weer een kwestie van traag in je bewegingen zijn om te zorgen dat ze je niet zien.
Vooral als de moerassprinkhanen weer in zicht komen ben je al snel te hebberig en zie je voornamelijk wegspringende sprinkhanen óf inderdaad dat ze heel gewiekst zorgen dat ze een gras- of rietstengel tussen zichzelf en de camera houden.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 18 december 2022 @ 17:31:35 #60
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_207132777
Volledig winterseizoen inmiddels en dus zo af en toe eens vlinderen in Burgers Mangrove (lekker warrum)

Ik pak het flitsen maar weer eens op, hopelijk kan ik er komend buitenseizoen wél iets leuks mee beginnen.

Eerst maar eens wat we al hadden, de A77 met de 70mm Sigma macro en er bovenop de Nissin 866 met daaroverheen een verkreukte belletjesenvelop.
Daglicht was bijzonder schaars en dus ga ik voor vol-flits met donkere achtergronden op de koop toe.

De flitser in combi met de 70mm macro werkt best wel goed, een fractie minder vlak dan met de langere macro's

Totaaltje
Parides iphidamas by Ouwesok, on Flickr

Parides iphidamas by Ouwesok, on Flickr

Komt nog meer aan.
Ik zoek nog steeds naar de goeie diffuser die dus diffuus licht geeft en waarbij niet de meeste output naar achteren wegvliegt én waarbij de boel een beetje te manipuleren is zonder dat steeds je flitser soort van uit elkaar flikkert.
De Pringlesbus kan weliswaar wonderen doen al moet iik daarvoor een andere bus zien te vinden die zo breed is dat de hele kop van die 866 erin kan worden gefrummeld.
Daarbij is de Pringlesbus het beste geschikt voor het gebied rond de 1:1. Omdat 'mijn' insecten vaak wat groter zijn wordt het dus zoeken naar andere middelen.
Al zou ik de Pringlesbus ook wel eens kunnen gaan bouwen, desnoods met een wat kleinere flitser. Leuk voor nog kleinere beestjes
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 28 april 2023 @ 00:09:51 #61
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_208928490
Leuke combinatie, de Panny G85 en de Tamron 72B 2.8/90mm.

In de tuin pak ik daarmee een bladwespje
Dolerus spec by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 28 april 2023 @ 10:15:32 #62
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_208929909
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2022 17:31 schreef Ouwesok het volgende:

Ik zoek nog steeds naar de goeie diffuser die dus diffuus licht geeft en waarbij niet de meeste output naar achteren wegvliegt én waarbij de boel een beetje te manipuleren is zonder dat steeds je flitser soort van uit elkaar flikkert.
Ik heb deze: https://popeshield.com/?v=796834e7a283
Ja inderdaad, V. ja.
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 28 april 2023 @ 23:43:16 #63
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_208938889
quote:
Ziet er op zich wel veelbelovend uit :Y

Eerst nog maar even zonder flits. Het moest even duren maar ik kon gisteren weer eens op pad met wat macrolenzen in de tas en de A77-2 om ze voor te binden. Ondanks de kou van de laatste tijd viel het, toen het eenmaal een beetje aangenamer werd met de insecten enorm mee.
Locatie was Harderbos, een van mijn betere insectengebieden en de vlinders waren behoorlijk actief met alle bekende spelers.
Ze waren wel een tikkie schuw, dus kwam de 180mm een aantal keren naar buiten en zelfs daarmee was onderstaand bont zandoogje nog lastig te vereeuwigen.

Pararge aegeria by Ouwesok, on Flickr

Ook met de 180mm een gehakkelde aurelia
Polygonia c-album by Ouwesok, on Flickr

Een dagpauwoog zat lekker in het zonnetje en in slowmotion kon ik hem met de 105mm Sigma best wel dicht benaderen
Aglais io by Ouwesok, on Flickr

De typische voorjaarsvlinder voor het Harderbos(en heel veel andere gebieden) is het oranjetipje. Wat je daarvan niet bijster vaak ziet is wat we maar even de baltsvlucht zullen noemen waarbij het mannetje aanhoudend heel dicht over het vrouwtje heen vliegt. Lastig vast te leggen, het mannetje weigert in het scherptevlak te vliegen :')

Anthocharis cardamines by Ouwesok, on Flickr
Na een paar rondjes stijgt ook het vrouwtje op en vliegen ze heel gezellig samen eerst eens een tijdje rond en zoeken vervolgens een plekje om rupsjes te maken

Met de 105mm pak ik iets later een mannetje die even bijtankt op een paardenbloem
Anthocharis cardamines by Ouwesok, on Flickr

Tegen het eind van de middag zoeken oranjetipjes een bloem op, gaan erop zitten, sluiten hun tong op de bloem aan en vallen in slaap. Zo komen ze de koude nacht door en zitten meteen in positie om 's morgens bij het eerste zonlicht hun ontbijt naar binnen te slurpen.

Anthocharis cardamines by Ouwesok, on Flickr

Anthocharis cardamines by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 29 april 2023 @ 09:13:19 #64
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_208940018
Mooi hoor. Is die 180mm een dedicated macro met zo'n lange brandpuntsafstand?

[ Bericht 41% gewijzigd door V. op 29-04-2023 09:24:27 ]
Ja inderdaad, V. ja.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 april 2023 @ 23:03:17 #65
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_208948485
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 april 2023 09:13 schreef V. het volgende:
Mooi hoor. Is die 180mm een dedicated macro met zo'n lange brandpuntsafstand?
Yep. Ik heb er meerdere. Op Sony een Sigma 5.6/180mm macro. Niet bijster lichtsterk maar heel handzaam en optisch helemaal om blij van te worden. Deze is al aardig op leeftijd, hij komt ergens uit begin jaren 90.
Diezelfde heb ik ook nog in manualfocus.
De derde 180mm macro is weer een Sigma, de APO 3.5/180mm HSM met een canon-vatting. Lichtsterker en sneller maar ook vrij kolossaal en zwaar.
De combi APO 5.6/180 op de A77-2 is eigenlijk mijn favoriet geworden, door de lage lichtsterkte is ie heel compact en redelijk licht waardoor je ermee vanuit alle hoeken kunt werken.
Een 180mm macro is bijzonder aan te raden als je veel met schuwe insecten doet. Daarnaast heeft zo'n lange macro ook weer zijn eigen weergave.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_209033895
Bladpootrandwants

#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 6 mei 2023 @ 23:57:16 #67
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209038545
Keertje met de Panny G85 en de Tamron 72B 2.8/90mm

Coccinella septempunctata by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 8 mei 2023 @ 16:35:33 #68
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209059811
Te weinig tijd en te grote neerslagkansen dit weekend om echt ver de natuur in te trekken. Alleen de zondagmiddag even tijd om te kijken of er in Kamperhoek al een paar libellen aanwezig waren.
Dat was helaas niet het geval.

Wel andere insecten zoals deze Berkenknotssprietbladwesp 3x woordwaarde

Een bladwesp die best wel indrukwekkend groot is
Cimbex femoratus by Ouwesok, on Flickr

Cimbex femoratus by Ouwesok, on Flickr

Ook de roodkopvuurkever is weer leverbaar

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr

Allemaal met de A77-II en de Sigma 5.6/180mm
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 11 mei 2023 @ 21:26:32 #69
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209108962
Een paar wantsen van de afgelopen tijd. Hopelijk binnenkort weer wat struikgewastijd

Bessenschildwants met de Sigma 70mm

Dolycoris baccarum by Ouwesok, on Flickr

Dolycoris baccarum by Ouwesok, on Flickr

Met diezelfde 70mm een groene schildwants

Palomena prasina by Ouwesok, on Flickr

Palomena prasina by Ouwesok, on Flickr

En nog een zuringwants, ook weer met die 70mm macro die voor dit soort insecten gemaakt lijkt. Wantsen zijn niet bijster schuw maar al te dicht moet je ze ook niet op hun nek gaan zitten. Met zo'n korte macro kun je nog net mooi met één hand fotograferen en met de andere het takje of blaadje wat manipuleren..

Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 22 mei 2023 @ 21:58:51 #70
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209245267
Drie keer een grote dansvlieg van de afgelopen tijd.

Keertje met de Sigma 70mm macro
Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

Keertje met de Sigma APO Macro 5.6/400mm met wat meer omgeving
Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

En een keertje met de Tamron 150-600mm, ook weer met wat omgeving
Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 26 mei 2023 @ 03:37:28 #71
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209284104
Roodkopvuurkevers met de Tamron 572D 70-300mm

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr

Pyrochroa serraticornis by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_209610634
Vraag,

Omdat we met macro nogal eens tussen de beestjes zitten

Volgens mij hebben we het hier eens gehad over anti muggen spray o.i.d. wat er door jullie in gebruik is.

Ik kan het niet meer vinden. Er waren toen enkele suggesties.

Kan iemand me weer op weg helpen wat goed spul zou zijn?

Dank
#35.
pi_209610773
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2023 21:26 schreef Clayton1 het volgende:
Vraag,

Omdat we met macro nogal eens tussen de beestjes zitten

Volgens mij hebben we het hier eens gehad over anti muggen spray o.i.d. wat er door jullie in gebruik is.

Ik kan het niet meer vinden. Er waren toen enkele suggesties.

Kan iemand me weer op weg helpen wat goed spul zou zijn?

Dank
Ik smeer Deet.

Achterkant van handen smeer ik er ook mee in.
Handpalm niet, je wil die rommel liever niet op je camera.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 26 juni 2023 @ 10:46:39 #74
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209651724
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2023 21:26 schreef Clayton1 het volgende:
Vraag,

Omdat we met macro nogal eens tussen de beestjes zitten

Volgens mij hebben we het hier eens gehad over anti muggen spray o.i.d. wat er door jullie in gebruik is.

Ik kan het niet meer vinden. Er waren toen enkele suggesties.

Kan iemand me weer op weg helpen wat goed spul zou zijn?

Dank
Ik heb één keer een poging gedaan met een goedje dat muggen van me af zou moeten houden. Het werkte prima in de zin dat ik die middag ondanks ideale omstandigheden geen insect binnen anderhalve meter heb gezien.
Ik weet alleen niet meer welk middeltje het was, ik dacht iets met citronella of zo. Qua steken was het succesvol en het materieel heeft die dag geen noemenswaarde slijtage ondervonden
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 4 juli 2023 @ 00:29:02 #75
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_209753855
quote:
0s.gif Op donderdag 22 juni 2023 21:26 schreef Clayton1 het volgende:
Vraag,

Omdat we met macro nogal eens tussen de beestjes zitten

Volgens mij hebben we het hier eens gehad over anti muggen spray o.i.d. wat er door jullie in gebruik is.

Ik kan het niet meer vinden. Er waren toen enkele suggesties.

Kan iemand me weer op weg helpen wat goed spul zou zijn?

Dank
Volgens mij is spul om insecten op afstand te houden niet echt ideaal wanneer je insecten gaat fotograferen, zoals @Ouwesok al aangeeft ;)
Wat mij helpt is lange mouwen en een broek met lange pijpen. Sowieso sta ik nog weleens tussen de bramen en dan is een stevige broek toch wel fijn. Beter dan geperforeerde schenen ;)

Laat ik weer eens een keer wat foto's posten. Het is dit jaar vooralsnog erg tegenvallend qua aantallen, hopelijk wordt het snel beter met insecten. Camera is de EOS RP, lens de EF 100mm F2.8L Macro. FF doorklikken naar Flickr voor de volledige grootte.

Gewone bladjager (Dioctria hyalipennis) by Ed Rendum, on Flickr

Gewone rode bladloper (Xylota segnis) by Ed Rendum, on Flickr
Helaas heb ik de serie niet verder afgemaakt omdat ik niet in de gaten had wat deze bladloper ging doen. Op een volgende -onscherpe- foto zag ik dat ze eitjes ging leggen. Helaas was dat ook de laatste foto van de serie die ik had genomen...

Meidoornzandbij (Andrena scotica) by Ed Rendum, on Flickr
Meidoornzandbij (Andrena scotica) by Ed Rendum, on Flickr
Meidoornzandbij (Andrena scotica) by Ed Rendum, on Flickr

Groene snuitkever (Phyllobius argentatus) by Ed Rendum, on Flickr

Pyjamawants (Graphosoma italicum) by Ed Rendum, on Flickr
Pyjamawants (Graphosoma italicum) by Ed Rendum, on Flickr

Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea) by Ed Rendum, on Flickr
Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea) by Ed Rendum, on Flickr

En dan nog wat kleine beestjes met hele lange namen:
Kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella) by Ed Rendum, on Flickr

Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) by Ed Rendum, on Flickr
  dinsdag 4 juli 2023 @ 21:53:14 #76
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_209764383
Het insect waar ik jaarlijks naar uitkijk is de Grote keizerslibel. Tijdens mijn meest recente rondje Te Werve (alweer wat weken geleden) vlogen er zowaar twee rond. Dichtbij genoeg komen met de 100mm lukte niet, maar gelukkig had ik de RF 600mm F11 bij me:

Grote keizerlibel (Anax imperator) by Ed Rendum, on Flickr
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 5 juli 2023 @ 00:34:44 #77
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209765853
Met de harde wind van afgelopen zondag was er in het Woldlakebos één libel die zich niet gek liet maken en gewoon op een paaltje ging zitten dat in elk geval niet heen en weer waaide.

Net als de Keizerslibel van @EdRendum is een Bruine Glazenmaker ook nogal wat je noemt een forse unit. Ze zijn wat minder talrijk dan de blauwe en de vroege glazenmaker en de keizerslibel.
Met porceleinen kousevoetjes kon ik hem met de 5.6/180mm dicht genoeg benaderen.

Aeshna grandis by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 7 juli 2023 @ 00:25:43 #78
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209792376
Met die harde wind was die bruine glazenmaker ook zo ongeveer het enige dat ik met de 180mm kon fotograferen.

Met die harde wind gaat er al snel iets korters op en fotografeer ik wat lager bij de grond, dan nog kan het problematisch worden als een insect aan een rietstengel als een soort ruitenwisser voor je heen en weer zwiept.
Soms kan het uit om even te wachten tot de wind een seconde wegvalt om dan toe te slaan.

Met de A77-2 en de Sigma 2.8/70mm Macro
Cordulia aenea by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 juli 2023 @ 00:22:16 #79
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209847061
Het goeie nieuws van de laatste dagen is dat ik meer kleine beestjes begin waar te nemen. Hoewel het in de droge periode vergeven was van de muggen en dus van de libellen leken de andere insecten en helemaal de vlinders zowat afwezig te zijn.

Daar lijkt dus nu weer verbetering in te komen.

Zondagmiddag maar Dwingelderveld geprobeerd in de veronderstelling dat ik wat noordelijker pas laat last van de buien zou krijgen. Dat viel even tegen, er bouwde zich ook in die regio iets op waardoor in de natuur wandelen een regelrechte afrader werd.

Met de Panny G85 en de Zuiko 2.8/35mm pakte ik een pyjamawants.
Graphosoma italicum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 juli 2023 @ 21:30:22 #80
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209857390
Macro begint eigenlijk daar waar je normale scherpstelschaal ophoudt.
Op mijn Panasonic 45-200mm is dat bij pakweg een meter en dan heb je ongeveer genoeg voor een niet al te kleine vlinder of libel.
Scherpstellen in dat bereik is met de Panny G85 best wel een drama, Panasonic werkt namelijk met contrastdetectie en dat maakt dat de camera bij het minste of geringste de achtergrond interessanter vindt dan die vlinder.
Kwestie van de kluit belazeren dus, camera op pakweg een meter boven de grond, ontspanner aantippen en wachten op de piep en daarna die vlinder opzoeken, de camera vindt hem dan ineens wél interessant.

Bij iets boven de dertig graden was dat nog best uitdagend, de vlinders waren bijzonder druk en leken het vuile spel al door te hebben als ik op zo'n twee meter kwam. Het werden dan ook niet heel veel opnamen :')

Citroenvlinders op Dwingelderveld.
Gonepteryx rhamni by Ouwesok, on Flickr

Gonepteryx rhamni by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 12 juli 2023 @ 20:56:21 #81
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_209870174
Ook op de minimuminstelafstand maar nu die van de Tamron 150-600mm, een bloedrode heidelibel in zijn typische houding

Sympetrum sanguineum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 13 juli 2023 @ 01:15:14 #82
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_209872879
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juli 2023 00:22 schreef Ouwesok het volgende:
Het goeie nieuws van de laatste dagen is dat ik meer kleine beestjes begin waar te nemen. Hoewel het in de droge periode vergeven was van de muggen en dus van de libellen leken de andere insecten en helemaal de vlinders zowat afwezig te zijn.

Daar lijkt dus nu weer verbetering in te komen.

Zondagmiddag maar Dwingelderveld geprobeerd in de veronderstelling dat ik wat noordelijker pas laat last van de buien zou krijgen. Dat viel even tegen, er bouwde zich ook in die regio iets op waardoor in de natuur wandelen een regelrechte afrader werd.

Met de Panny G85 en de Zuiko 2.8/35mm pakte ik een pyjamawants.
[ link | afbeelding ]Graphosoma italicum by Ouwesok, on Flickr
Erg mooie foto! :Y Ik vind het erg fotogenieke wantsen, helaas zag ik ze op mijn meest recente rondje Te Werve niet meer, deze is van het rondje daarvoor:

Pyjamawants (Graphosoma italicum) by Ed Rendum, on Flickr
pi_209905308
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juli 2023 00:34 schreef Ouwesok het volgende:
Met de harde wind van afgelopen zondag was er in het Woldlakebos één libel die zich niet gek liet maken en gewoon op een paaltje ging zitten dat in elk geval niet heen en weer waaide.

Net als de Keizerslibel van @:EdRendum is een Bruine Glazenmaker ook nogal wat je noemt een forse unit. Ze zijn wat minder talrijk dan de blauwe en de vroege glazenmaker en de keizerslibel.
Met porceleinen kousevoetjes kon ik hem met de 5.6/180mm dicht genoeg benaderen.

[ link | afbeelding ]Aeshna grandis by Ouwesok, on Flickr
Coole naam heeft die bruine rakker!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 24 september 2023 @ 21:46:10 #84
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210742817
Kopje van een bruinrode heidelibel met de Sony 3.5/30mm macro op good old NEX5

Sympetrum striolatum by Ouwesok, on Flickr

Je zit dan met de filterring van de lens boven de vleugeltip van de libel. Het vergt een mengsel van fluweel en porcelein maar eenmaal in stelling kun je gewoon blijven proberen zolang je geen plotselingen bewegingen maakt.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 25 september 2023 @ 00:03:23 #85
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210744394
En dan echt close met diezelfde 30mm, nu op de A6000. Op een knalblauw hek zitten een paar herfstvliegen, een redelijk kleine vliegensoort.
De AF staat nu niet meer op 'breed' maar op 'punt' en het lijkt erop dat ie dan wat beter scherpstelt waar ik het hebben wil.

Ander puntje met deze combinatie is dat ie niet gestabiliseerd is. De lens weegt zowat niks en dan wordt het best uitdagend om hem stil te houden. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

Ook hier weer heel kort op het onderwerp en dan heb je nogal snel je eigen schaduw in beeld.
Musca autumnalis by Ouwesok, on Flickr

Dat voorkom je dan weer door de vlieg over een andere hoek te benaderen
Musca autumnalis by Ouwesok, on Flickr

Musca autumnalis by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 1 oktober 2023 @ 11:10:59 #86
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210803549
De 30mm op de A6000 vergt best even wennen, hij lijkt anders dan alles wat ik tot nog toe aan macrolenzen in gebruik had.

Voor waar ik hem voor kocht lijkt ie echter bijzonder goed geschikt. Laag bij de grond, in de begroeiing en hoewel die begroeiing enorm afneemt eind september lukt laag bij de grond dan weer wel en maakt de internfal focussing dat ik meerdere pogingen op één beestje kan doen.
Bij de Amount 30mm waarvan het front wél beweegt zijn ze na één opname meestal weg

Palomena prasina by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 4 oktober 2023 @ 23:09:01 #87
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210838919
En langzamerhand leer ik de 30mm een beetje te bespelen maar we zijn er nog lang niet. Inmiddels kan ik de scherpte daar leggen waar ik hem zo ongeveer hebben wil. Het enige wat nog beter moet zijn de finesses.
Waarom is dat zo lastig bij die combi van A6000 en 30mm :? Dat zit hem er voornamelijk in dat ik de zoeker niet gebruik. Zit een beestje op ooghoogte dan gebruik ik de zoeker wél en heb ik volle controle.
Ik had hem echter gekocht voor laag bij de grond en dan werken we met het scherm en daarop zijn die finesses bijzonder lastig vast te stellen.

Afgelopen weekend kon ik in de lage brandnetels heel wat kraamwebspinnetjes vinden die heerlijk op hun blaadje zaten. Lastpakjes om te benaderen. Ze hebben voor een spin vrij goed zicht en ze zijn razendsnel, soms lijkt het meer een verdwijntruuc dan een vluchtpoging. En met die 30mm moet je er bijzonder dicht bij zien te komen. In ongeveer een kwart van de gevallen lukt dat. Gelukkig waren er heel veel kraamwebspinnetjes.

Pisaura mirabilis by Ouwesok, on Flickr

Idealiter had ik hier de scherpte iets naar voren getrokken zodat de voorste voetjes er nog een beetje in zitten, nu vallen ze er een beetje uit
Pisaura mirabilis by Ouwesok, on Flickr

Dat laag werken kon ook even geprobeerd worden, tussen de brandnetelbladeren door en ik kan meerdere pogingen doen zonder dat de spin schrkt van mijn frontlens.
Pisaura mirabilis by Ouwesok, on Flickr

Pisaura mirabilis by Ouwesok, on Flickr

Hopelijk nog een paar keer vrije tijd mét spinnetjes.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 6 oktober 2023 @ 23:59:58 #88
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210859843
Ook hoger hangende spinnen zijn prima te doen al moet je er zo ongeveer bij in het web klimmen.

Metellina spec. by Ouwesok, on Flickr
voor zo'n kort lensje maakt ie nog eigenlijk best wel fraaie achtergrondjes

Metellina spec by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_210866659
Mooie foto's. :)

Vorige week weer even naar het bomenmuseum geweest, om te kijken of er al paddenstoelen te vinden waren. Die waren er nog amper, gelukkig wel veel libelles en andere beestjes gevonden.













  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 7 oktober 2023 @ 22:54:23 #90
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210872337
Vanmiddag de A6000 en 30mm eens meegenomen naar Oostvaardersveld voor het geval de vogels het zouden laten afweten.
De vogels lieten het afweten en dus verder op kleine beestjes.

Hoewel klein...

Het is op zich best kicken om met die 30mm zo dicht mogelijk op je onderwerp te schuiven. Helemaal als dat onderwerp een Europese hoornaar is.

Een schot als bewijsmateriaal voor het geval ie wegvliegt. Je zit er dan al aardig dicht op
Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

En dan heel voorzichtig dichter bij de gigawesp proberen te komen
Kopje
Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

Van boven
Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

Dan de manier waarop ik de 30mm bedoeld had, tussen de brandnetelbladeren door,
Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

Andere hoornaar die probeerd uit beeld te wandelen
Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 9 oktober 2023 @ 19:39:46 #91
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210895922
Hommels met de 30mm. Anders dan die grote veldhommels die je begin maart ziet blijven deze akkerhommels wel zitten, zelfs wanneer die lens wel errug dicht in de buurt komt.

Bombus pascuorum by Ouwesok, on Flickr

Bombus pascuorum by Ouwesok, on Flickr

Bombus pascuorum by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 15 oktober 2023 @ 11:22:33 #92
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_210959353
Nog eentje van vorige week toen het nog lekker warm was.

Libellen doe ik normaalgesproken met de wat langere macro's omdat ze nogal goed zien en nogal snel het luchtruim kiezen als ze me in de smiezen hebben.

Toch is het ook wel een sport om er met die 30mm zo dicht mogelijk op te kruipen en als een heidelibel in het najaar even zit is dat haalbaar. Het meest kritieke moment is als je de camera enigszins in de buurt manouvreert. Bij deze deed ik dat langs de zijkant van de libel omdat daar zijn zicht iets minder is en het niet eens donker wordt.
Vervolgens is het weer zaak om in slowmotion de camera voor het insect te krijgen. Doe je dat langzaam genoeg dan merkt ie het niet eens. Eenmaal voor het kopje moet je naar voren, ook weer in super slowmo en steeds blijven focussen.
Ligt de lens dan eenmaal vlak bij de voetjes van de libel, dan wordt het tijd om maar eens af te vuren

Sympetrum striolatum by Ouwesok, on Flickr

Bij deze exercities komen we dan op een nadeeltje van deze 30mm, hij heeft geen indicatie op welke afstand je zit. Dat is niet zozeer omdat ik graag wil weten op wat voor afstand ik zit(dat zie ik gewoon) maar vooral om te zien of ik nog ruimte heb om er nóg dichterbij te komen. Punt tik ofwel het eind van je bereik hoor je niet bij internal focussing.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 22 oktober 2023 @ 23:57:45 #93
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_211048770
Het insectenseizoen zit er zo ongeveer op maar ik heb nog genoeg opnamen liggen die even toonbaar gemaakt moeten wordem.

Eerst maar eens wat insecten die ik met die 30mm op de A6000 wist vast te leggen een tijdje terug.

Het aanbod was ondanks de temperatuur al niet meer gigantisch maar toch voldoende om even te kunnen spelen. Om ze te vinden was het zaak om bloemen te vinden die nog in bloei stonden, meestal gaan ze niet ver bij het voedsel vandaan.

Koolwitjes vliegen best lang door en laatbloeiende distels kunnen ze maar moeilijk weerstaan. Hoewel ze lastig te benaderen zijn lukte het me toch een paar keer

Pieris rapae by Ouwesok, on Flickr

Deze kleine bandzweefvlieg bleef voor de verandering een keer zitten
Syrphus vitripennis by Ouwesok, on Flickr

Opvallend veel gele strontvliegen die zich opvallend goed lieten vastleggen
Sommige exemplaren dachten kennelijk dat het voorjaar was.
Scathophaga stercoraria by Ouwesok, on Flickr

Scathophaga stercoraria by Ouwesok, on Flickr

Scathophaga stercoraria by Ouwesok, on Flickr

Scathophaga stercoraria by Ouwesok, on Flickr

Een of andere vlieg waarvan ik de determinatie niet helder kreeg
Helina spec by Ouwesok, on Flickr

Helina spec by Ouwesok, on Flickr

Anders dan de kraamwebspinnen van hierboven zijn rietkruisspinnnen beduidend minder vluchterig. Dat heeft ermee te maken dat het webspinnen zijn en beduidend beroerder zicht hebben dan spinnen die lopend jagen.

Een keer van boven
Larinioides cornutus by Ouwesok, on Flickr

En dan voorzichtig proberen voor de spin uit te komen
Larinioides cornutus by Ouwesok, on Flickr

Voorlopige conclusie bij deze 30mm: Daar gaan we volgend seizoen een hoop plezier mee beleven :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 13 april 2024 @ 21:48:23 #94
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_213196999
Duwtje.

Vandaag eindelijk weer eens met de macrolenzen naar buiten. Wel met een harde wind die als spelbreker fungeerde en insecten die op zijn zachtst gezegd door de temperatuur nogal vluchterig waren.

Onderstaande Europese Hoornaar vormde daar een welkomen afwisseling op, hoewel ook die na een paar opnamen verkoos om met zijn kenmerkende geluid weg te vliegen.

Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

Vespa crabro by Ouwesok, on Flickr

A77-2 met Sigma 5.6/180mm
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')