abonnement bol.com Coolblue
pi_204650252
Vorige topics:

http://forum.fok.nl/topic/277397
http://forum.fok.nl/topic/305330
http://forum.fok.nl/topic/344286
http://forum.fok.nl/topic/365067
http://forum.fok.nl/topic/438940
http://forum.fok.nl/topic/490795
http://forum.fok.nl/topic/532127
http://forum.fok.nl/topic/559043
http://forum.fok.nl/topic/576501
http://forum.fok.nl/topic/595436
http://forum.fok.nl/topic/614597
http://forum.fok.nl/topic/688324
http://forum.fok.nl/topic/723520
http://forum.fok.nl/topic/766713
http://forum.fok.nl/topic/799064
http://forum.fok.nl/topic/838842
http://forum.fok.nl/topic/875755
http://forum.fok.nl/topic/924252
http://forum.fok.nl/topic/1026319
http://forum.fok.nl/topic/1059660
http://forum.fok.nl/topic/1150342
http://forum.fok.nl/topic/1277714
http://forum.fok.nl/topic/1325194
http://forum.fok.nl/topic/1645888
http://forum.fok.nl/topic/2129865
http://forum.fok.nl/topic/2233292
http://forum.fok.nl/topic/2313218
http://forum.fok.nl/topic/2458673
FOT / [Centraal] Macrofotografie deel 35

Door met deeltje 37 *O*

En ik geloof dat ik dan even de laatste post moet herhalen?

==============================================================================
We zijn ook weer even bezig geweest....


Hangmatspinnen, hier leefde het mannetje (rechts) nog. Volgens mij tijdens de paring gebeten, liet zich nog wel uit het web vallen, maar leek vergiftigd of zo.... Bewoog niet helemaal lekker meer.


Nog een hangmatspin (toch?). Ik kan 'em niet helemaal goed traceren (geldt ook voor die twee kezende spinnen hierboven)


Een frontaaltje van een schorpioenvlieg.


De kop van een waterjuffer. Tenminste, deze bruine juffer (mag je dat nog zeggen tegenwoordig?) zat tussen allemaal blauwe juffers, dus ik denk dat het een vrouwtje is van dezelfde soort.


Brute beesten, erg fotogeniek. Eendagsvlieg (de larve).

Dan ook maar weer eens naar wat vlinders kijken... Helaas zijn die momenteel nogal schuw.


Een Icarusblauwtje.

Tot slot was ik nog even in de Poort van Gelderland (nabij Babberich), en daar zaten niet eens heel erg weinig van deze beesten:Het is voor mij een zeldzaamheid ze te vinden, vandaar dat ik deze mindere foto's (niet eens macro's) toch post. Afstand tot camera is zo groot dat er geen geblurde achtergrond ontstaat, waardoor ik de foto's niet mooi vind.


Ik heb daar een uurtje rond gerend, en al gauw meer dan 10 Koninginnenpages gezien. Hij is daar bijna net zo veel voorkomend als koolwitjes, maar helaas lukte dichtbij komen niet goed. Toch is de stek ideaal, want een dijk. En Koninginnenpages houden van verhogingen in het landschap. En zijn daar schermbloemen en zuring, wat volgens mij belangrijk is voor die beesten. Helaas veel gele bloemen (boterbloemen) waardoor je een wegvliegende Page snel uit het oog verliest. Het beste leek op de dijk wachten tot het beest weer terug naar boven kwam. Dat gebeurde meerdere malen, maar helaas kon ik er telkens niet te dicht bij komen. Gaan we binnenkort nog eens proberen!
_-L'avenir est dja l
  Moderator zaterdag 7 mei 2022 @ 00:33:16 #2
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204651236
@Paddo : je zit daar goed in de beestjes :Y

De koninginnepage lijkt met een opmars naar het noorden bezig, ik zag een tijdje terug al meldingen vanuit de Weerribben over rupsen die daar gespot zouden zijn. Lijkt dus de goeie kant op te gaan.

Helaas vandaag niet naar buiten gekund, werk bleek toch belangrijker. Alle macrohoop is op het weekend gevestigd, ik zou in principe nu in Kamperhoek wel een platbuikje moeten kunnen vinden als de temperatuur boven de 17 graden komt.
Tot die tijd moet ik het nog even met de opnamen van vorig weekend doen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204660389
Leuk om te zien te een Muurwesp die bezig is de kroost veilig te stellen,

#35.
  Moderator zondag 8 mei 2022 @ 22:21:57 #4
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204672818
Gisteren een aardig rondje gedaan waarbij ik veel insecten heb gezien. Ze waren niet in de meewerkende modus en dus werd er uiteindelijk maar weer uitgeweken naar good old Tamron 572D, de 70-300 die inmiddels wel erg losjes begint aan te voelen maar nog steeds wel tot beestjes in staan is :Y

Meestal zie je een bont zandoogje met de vleugels open zitten. Onderstaand geeft een idee hoe het eruit ziet als het zandoogje zijn vleugels dicht doet.

Pararge aegeria by Ouwesok, on Flickr

Eerder die dag zag ik in de bessenstruik in mijn eigen tuin een Veelstippig Aziatisch lieveheersbeestje die ik met de 70mm macro te lijf ging
Harmonia axyridis f. succinea by Ouwesok, on Flickr

Nog van een eerdere sessie een setje elzenhaantjes of eigenlijk meer een elzenhaantje en een elzenkippetje.
Agelastica alni by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204737875
Vandaag ook nog even wezen fotograferen. Iets teveel wind, dus gekozen voor wat hogere ISO, met de bijbehorende nadelen: ruis.

Gelukkig zijn er steeds meer juffers: ze zijn niet zo schuw meer:


Weer een Schorpioenvlieg. Moet binnenkort ook nog eens n van die mooie vleugels maken..


Dan nog een Bandzweefvlief op schermbloem, nt niet lekker scherp:


Deze is beter:


Deze foto had beter met veel lagere ISO geweest. Toch vond ik de kleuren leuk (beest zit in de schaduw, en de omgeving reflecteert op zijn gouden schild).


Dan zaten er ook weer Koninginnenpages. Nog meer dan vorige week. Je ziet er met regelmaat 3 tegelijk, het zou me niets verbazen als daar 10-20 per hectare zitten. Helaas zijn deze beesten schuw. Erg schuw. Ik heb 108 foto's met Pages geschoten, en de meesten zijn op erg grote afstand. Of niet scherp: door de wind zitten deze grootste vlinders van Nederland niet helemaal stil, maar wapperen de vleugels onder het bloemzitten. Daarnaast waait er regelmatig tijdens het afdrukken iets in beeld... En dan het weer op de scherpste foto, dus tja. Toch maar posten.


Het benaderen bleef lastig. Als je ze even volgt, lijken ze een grote voorkeur voor paarse bloemen en paardenbloemen te hebben. De schermbloemen en boterbloemen laten ze links liggen. Ik heb eerst geprobeerd een plekje te zoeken waar ik ze regelmatig zag, en ben daar in het gras gaan liggen. Tot ik een ons woog. Want kennelijk zijn ze onder het vliegen heel alert op de omgeving. Dit werkte voor geen meter. Dus toen ben ik ze weer gaan besluipen, en als ze op een bloem zitten letten ze kennelijk minder op. Maar de ervaring leert dat je er heen moet sluipen, dus breng van te voren de distels en brandnetels in kaart.


Beide foto's zijn wel uitsnedes, maar toch al een stuk beter dan vorige week!
_-L'avenir est dja l
pi_204748010
Vandaag met de Sigma 105 mm

Vuurjuffer 8)7


Heul veul spinnetjes


Distelbok


Geringelde smalboktor


Moertje
niet echt scherp maar wilde hem wel plaatsen vanwege de kleurenRhyssella approximator


[ Bericht 8% gewijzigd door Clayton1 op 14-05-2022 21:59:46 ]
#35.
pi_204753279
@Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
_-L'avenir est dja l
  Moderator zaterdag 14 mei 2022 @ 23:42:13 #8
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204753487
@Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand f je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204753493
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:34 schreef Paddo het volgende:
@:Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
Ik schiet in Raw en jpg, Ik kan ze zelf ook bewerken als raw in lightroom. maar daar heb ik meestal geen zin in.
Ik bewerk de jpg een beetje in corel after shot.

Ook heb ik al eens meer opgemerkt dat qua monitor er ook veel verschil in zit.
#35.
  zondag 15 mei 2022 @ 00:14:21 #10
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204754645
Mooie foto's weer, @Ouwesok, @Paddo en @Clayton1 :Y

Wat beestjes uit de backlog, allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie. Locatie: Te Werve, Rijswijk

Wat vlinders:
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr

Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr
Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr

Er zaten ook wat Groene schildwantsen:
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr

Zweefvliegjes zaten er ook:
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr

Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr
Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr

Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) by Ed Rendum, on Flickr

En een dikke Roodbaardbromvlieg om mee af te sluiten ;)
Roodbaardbromvlieg (Calliphora vomitoria) by Ed Rendum, on Flickr

De 1600x900 kun je op Flickr op volle resolutie zien, de andere zijn al volle resolutie (1440p).
pi_204766057
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 00:14 schreef EdRendum het volgende:
[....] allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie.
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:42 schreef Ouwesok het volgende:
@:Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand f je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Mocht iemand anders het leuk vinden: ga eens kijken bij dit bankje in de Gelderse Poort. Het bankje staat bovenop de dijk, en als je goed kijkt zie je bijna elke minuut wel n of meerdere Pages. Via de boerderij aan de Oud-Zevenaarsedijk even door het prikkeldraad (kan open) bij het wildrooster. De weg volgen naar de dijk, en dan rechts de dijk op tot het bankje. Als daar iemand tijgerend met een ouderwetse Nikon D7100 door het gras gaat: pas groeten als hij opgestaan is.
_-L'avenir est dja l
  Moderator zondag 15 mei 2022 @ 23:29:14 #12
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204766263
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders f een 180mm f good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204766391
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 23:29 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders f een 180mm f good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
[ link | afbeelding ]Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Jammer van de gehavende vleugel, maar wel een heule mooie foto. Ik heb nog een 180mm liggen (Sigma APO), maar die vinnik zonder statief erg lastig.. En inderdaad: de foto's van vorig jaar van de Page zijn daarmee gemaakt, en dat is makkelijker. Volgens mij was dat met een Manfrotto mini-statief (40cm hoogte).

Maar ik zit geloof ik een beetje in de fase dat ik alles met de Laowa wil schieten. Raak verwend door dat 2x macro. Voor mijn idee levert die veel vaker veel scherpere (CA-dreamer) macros op. Ik moet denk ik binnenkort die Laowa maar eens thuislaten, en dan misschien weer een flitser monteren. Op de Sigma werkt de Speedlight tenminste wel TTL. Mijzelf kennende, ga ik nog een keer of wat zonder succes met de Laowa op pad, voordat ik erken dat de 180mm ook zijn kwaliteiten heeft. Gaat er een therapeutische werking uit van lenzen? :)
_-L'avenir est dja l
  maandag 16 mei 2022 @ 00:19:07 #14
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204766479
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie
[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
pi_204804655
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 00:19 schreef EdRendum het volgende:

[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
Er gaat iets mis in die post van mij. Mijn tekst na de opsomming is verdwenen? Ik maakte een grapje over het feit dat je met zo'n uitrusting een iets meer catchy naar voor de pringlebus moet hebben. Vandaar die rare quote van mij. Ik denk dat het dubbel quoten is misgegaan...

Vandaag nog twee geschoten:


Volgens mij een Braamsprinkhaan, de nymf. Nog geen vleugels. Drie a vier mm groot.


En de Pyamazweefvlieg.
_-L'avenir est dja l
pi_204815927
Kwam vandaag niet zoveel tegen. Alles is zeker weggewaaid. Licht was ook niet echt denderend.. Kwam nog wel een dambordvlieg tegen.

_-L'avenir est dja l
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')