FOK!forum / Digital Corner / [Excel] Het grote Excelvragentopic #50
onlogischvrijdag 29 april 2022 @ 13:25
37EzETO6gZyKmCg2kBIFX1e9gkubxZrVa5fHJ6yOaa7VvEShHjKv2RdtwnZt9Sk258s

ccd9e4866583b8fc5e2c31ca35bcaa23--humour.jpg

Welkom bij “Het grote Excel vragentopic” waar je terecht kan met vragen over Excel.

In dit topic is het de bedoeling dat we gericht vragen stellen en antwoorden geven op de gestelde vragen. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal regels.

Regels
1. Als je een vraag stelt, zet er dan bij welke versie van Excel je hebt en op welke taal hij ingesteld staat.
2. Zet macrocode tussen [ code ] tags
3. Als het “pseudo-code” is, vermeldt dit dan duidelijk
4. Er bestaan geen domme vragen, wel domme antwoorden. Als jouw antwoord niet gaat bijdragen, geef het antwoord dan niet.
5. Dit topic is geen “code-FEBO” waar je half opgewarmde code uit de muur trekt, het is de bedoeling dat je er zelf iets van leert.

Definities
Functie Een interne functie die bij Excel is geleverd.
UDF Een “user definded function”, een zelfgebouwde functie
Macro Een stuk code die opdrachten uitvoert, gebouwd in (meestal) de VBA editor
Add-In Een Excel workbook met VBA-code (of C#, C) die als .xla (of .xll) is opgeslagen, deze is als vaste plug-in in Excel te plaatsen.
Workbook Het excelbestand
Sheet of Worksheet Het tabblad
Form, Formulier, Userform Een Dialoogvenster in VBA gebouwd

Tips & Links
De help functie van excel of visual basic voor excel kan je een eind op weg helpen. (F1)

Het workbook met het FOK!-menu zoals in de banner weergegeven is hier te vinden. Dit menu is naar wens aan te passen. De icoontjes in het menu zijn hier allemaal weergegeven. In dit workbook zijn drie macro's aanwezig:
• Een printertool waarmee je uit meerdere workbooks sheets kan selecteren voor afdrukken
• Een power replace die termen kan wijzigen in meerdere workbooks tegelijk
• Een formule vertaler, de formule in de actieve cel wordt in het engels weergegeven. Je kan ook een engelse formule invoeren die dan in de actieve cel in de geldende taal wordt geplaatst.
De UDF is naar aanleiding van een vraag in topic #29. De functie kan worden aangeroepen door in een cel =FOK() te typen en dan op de Fx te klikken voor uitleg over de variabelen.

De VBA editor bereik je door ALT+F11 in te drukken. Vanaf Excel 2007 is de VBA editor lastiger te vinden. Op deze site wordt uitgelegd hoe je de editor kan activeren.

De interne functies zijn afhankelijk van welke taal jouw Excel draait. Op deze en deze site kun je de formules in verschillende talen vertalen.

Macro uitvoering optimaliseren
De meer uitgebreide macro's kunnen traag worden, ook kan het scherm flikkeren als gevolg van veel "select" acties. Deels kun je dit ondervangen door zo veel mogelijk select acties te vervangen door directe verwijzingen naar cells en deels door een macro-optimalisatie door te voeren. In de onderstaande code is een routine voor macro-optimalisatie en een routine om de optimalisatie weer uit te zetten weergegeven. In de voorbeeld sheet is een uitgebreide versie van MOA en MOU opgenomen.

SPOILER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Sub MOA()
'Macro optimalisatie aan
'Roep deze routine aan bij aanvang van jouw code

    Application.ScreenUpdating = False
    Application.Calculation = xlCalculationManual
    Application.EnableEvents = False
End Sub

Sub MOU()
'macro optimalisatie uit
'Roep deze routine aan na afloop van jouw code
'zorg er ook voor dat eventuele foutvangers ook verwijzen naar deze routine
    
    Application.ScreenUpdating = True
    Application.Calculation = xlCalculationAutomatic
    Application.EnableEvents = True
    Application.StatusBar = ""
End Sub
Bij macro's die een bepaalde, merkbare, tijd nodig hebben om hun werk te doen is het van belang de gebruiker een idee te geven van wat er gebeurt, zeker met macro-optimalisatie aan kan het lijken alsof Excel is vastgelopen. Je kan bijvoorbeeld de statusbar een waarde geven, met eventueel een percentage van de reeds uitgevoerde code.

SPOILER
1
2
3
4
5
6
***Pseudo-code***
for i = 1 to EndOfRoutine
Application.StatusBar = "Bezig met uitvoeren FOK! macro_1 " _
&  100 - cInt((EndOfRoutine - i)/ EndOfRoutine * 100) & " %"
'FOK!_macro_1 code
next
Password kwijt?
Soms heb je een worksheeet beveiligd met een password maar ben je die kwijt. Gelukkig is dat geen groot probleem want de interne beveiliging van Excel stelt niet heel veel voor.
Hier vind je meer info en een downloadbare macro die alle interne passwords verwijdert.

DISCLAIMER: Denk erom dat je met het breken van de beveiliging van een excelsheet mogelijk wet- of regelgeving overtreedt. Als de spreadsheet van jezelf is zou het geen probleem moeten zijn.
In andere gevallen: vraag toestemming aan de originele schrijver.
Bij twijfelgevallen: NIET DOEN


Mooi, grappig en cool
Een uitgebreide site met nuttige en minder nuttige excelsheetjes. Van kekke grafieken om je manager of leraar te betoveren via oscillogrammen en simulatoren tot pong voor als het weer een typische vrijdagmiddag is: Excelunusual

Verder
Alle vorige topics zijn hier terug te vinden.

Nieuw topic? Haal de OP uit de wiki
kaiserhenkmaandag 9 mei 2022 @ 11:42
Vraag: ik wil de minimale waarde retourneren op basis van twee argumenten:
- de minimale waarde wordt berekend over de afgelopen xx dagen (bijvoorbeeld 5 dagen, dus van de periode 5-9 mei)
- de minimale waarde mag geen nul zijn
Het gewenste resultaat zou in dit geval 2 moeten zijn.

In de kolom van de waarden staan geen negatieve getallen, wel lege cellen:

QyevLqj.png

Hoe krijg ik dit het best voor elkaar? Ik krijg het zelf niet goed voor elkaar 8)7
Teganmaandag 9 mei 2022 @ 13:39
In C6 (?) : MIN.ALS.VOORWAARDEN(B1:B5;B1:B5;">0")

En dan naar beneden slepen?
kaiserhenkmaandag 9 mei 2022 @ 13:56
quote:
1s.gif Op maandag 9 mei 2022 13:39 schreef Tegan het volgende:
In C1: MIN.ALS.VOORWAARDEN(B1:B5;B1:B5;">0")

En dan naar beneden slepen?
In C1 wil ik graag n keer het minimum berekenen, dit minimum verandert dus elke dag, omdat het bereik (5 dagen terug vanaf nu) elke dag verandert.
Rectummaandag 9 mei 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2022 11:42 schreef kaiserhenk het volgende:
Vraag: ik wil de minimale waarde retourneren op basis van twee argumenten:
- de minimale waarde wordt berekend over de afgelopen xx dagen (bijvoorbeeld 5 dagen, dus van de periode 5-9 mei)
- de minimale waarde mag geen nul zijn
Het gewenste resultaat zou in dit geval 2 moeten zijn.

In de kolom van de waarden staan geen negatieve getallen, wel lege cellen:

[ afbeelding ]

Hoe krijg ik dit het best voor elkaar? Ik krijg het zelf niet goed voor elkaar 8)7
Je kan dit doen met VERSCHUIVING en door een negatief aantal rijen mee te geven van -4.

=MIN.ALS.VOORWAARDEN(VERSCHUIVING(C1;-4;-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);VERSCHUIVING(C1;-4;-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);">0")

Probleem hiermee is dat je voor de bovenste vier rijen buiten het werkblad uitkomt en hierdoor een #VERW! fout krijgt. Dit kun je weer oplossen door met een ALS te controleren of het rijnummer een vier of kleiner is en dan het rijnummer in de formule te gebruiken.

=ALS(RIJ(A1)<5;MIN.ALS.VOORWAARDEN(VERSCHUIVING(C1;1-RIJ(A1);-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);VERSCHUIVING(C1;1-RIJ(A1);-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);">0");MIN.ALS.VOORWAARDEN(VERSCHUIVING(C1;-4;-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);VERSCHUIVING(C1;-4;-1):VERSCHUIVING(C1;0;-1);">0"))
Teganmaandag 9 mei 2022 @ 18:03
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2022 13:56 schreef kaiserhenk het volgende:

[..]
In C1 wil ik graag n keer het minimum berekenen, dit minimum verandert dus elke dag, omdat het bereik (5 dagen terug vanaf nu) elke dag verandert.
Ik kan dit nu niet testen maar zoiets: MIN.ALS.VOORWAARDEN(B:B;B:B;">0";A:A;"<=(VANDAAG()-1)";A:A;">=(VANDAAG()-5)")
Janneke141maandag 9 mei 2022 @ 18:13
Volgens mij werken de hiervoor genoemde oplossingen allebei, maar toch wil het in een situatie als deze nog wel eens handig zijn om een hulpkolom te gebruiken. Reden: het houdt de losse formules heel eenvoudig, en als je op een later moment nog iets moet veranderen snap je een stuk beter wat je gedaan hebt.
Teganmaandag 9 mei 2022 @ 20:34
Niet perse mee eens, mijn oplossing is slechts n formule.
Zmaandag 9 mei 2022 @ 20:42
Dit zijn wel de duidelijke tekortkomingen van Excel. Alles kan maar handig of overzichtelijk is het niet echt.
Janneke141maandag 9 mei 2022 @ 20:48
quote:
1s.gif Op maandag 9 mei 2022 20:34 schreef Tegan het volgende:
Niet perse mee eens, mijn oplossing is slechts n formule.
Dat hoeft ook niet :P Ik geef alleen aan wat ik zou doen. Kan de vraagsteller kiezen wat hem het handigste lijkt voor zijn eigen situatie.
kaiserhenkdinsdag 10 mei 2022 @ 08:50
Met de hulpkolommen is het gelukt.
Bedankt allen!
Tegandinsdag 10 mei 2022 @ 11:44
quote:
1s.gif Op maandag 9 mei 2022 18:03 schreef Tegan het volgende:

[..]
Ik kan dit nu niet testen maar zoiets: MIN.ALS.VOORWAARDEN(B:B;B:B;">0";A:A;"<=(VANDAAG()-1)";A:A;">=(VANDAAG()-5)")
Ik heb dit net getest en zo moest het zijn:
MIN.ALS.VOORWAARDEN(B:B;B:B;">0";A:A;"<="&(VANDAAG()-1);A:A;">="&(VANDAAG()-5))
phpmystylemaandag 23 mei 2022 @ 15:33
hoi hoi,

Een vraag:
Uit een data warehouse staat in geel gearceerde cellen TO of een andere 2 letters lange afkorting. Deze wil ik eruit halen met een formule. Echter lukt niks omdat de letters er niet lijken te zijn als ik op de cel sta.

Wat kan ik doen om deze letters er uit te halen?

FOK-excel-vraag.jpg
marcb1974maandag 23 mei 2022 @ 15:37
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:33 schreef phpmystyle het volgende:
hoi hoi,

Een vraag:
Uit een data warehouse staat in geel gearceerde cellen TO of een andere 2 letters lange afkorting. Deze wil ik eruit halen met een formule. Echter lukt niks omdat de letters er niet lijken te zijn als ik op de cel sta.

Wat kan ik doen om deze letters er uit te halen?

[ afbeelding ]
En als je de opmaak van de cel veranderd?
phpmystylemaandag 23 mei 2022 @ 15:41
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:37 schreef marcb1974 het volgende:

[..]
En als je de opmaak van de cel veranderd?
In wat dan?
marcb1974maandag 23 mei 2022 @ 15:43
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:41 schreef phpmystyle het volgende:

[..]
In wat dan?
Maakt niet zoveel uit, vraag is vooral of je dan de letters wel te zien krijgt in de formulebalk.
phpmystylemaandag 23 mei 2022 @ 15:45
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:43 schreef marcb1974 het volgende:

[..]
Maakt niet zoveel uit, vraag is vooral of je dan de letters wel te zien krijgt in de formulebalk.
Nee, niet zichtbaar in de formule balk. Heb standaard geprobeerd, getal, etc etc.
marcb1974maandag 23 mei 2022 @ 15:47
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:45 schreef phpmystyle het volgende:

[..]
Nee, niet zichtbaar in de formule balk. Heb standaard geprobeerd, getal, etc etc.
En met 'tekst naar kolommen' ziet ie het dan wel?
phpmystylemaandag 23 mei 2022 @ 15:53
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:47 schreef marcb1974 het volgende:

[..]
En met 'tekst naar kolommen' ziet ie het dan wel?
Herkent de letters ook niet in tekst naar kolommen.
marcb1974maandag 23 mei 2022 @ 15:54
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:53 schreef phpmystyle het volgende:

[..]
Herkent de letters ook niet in tekst naar kolommen.
Zijn het geen afbeeldingen die er staan?
phpmystylemaandag 23 mei 2022 @ 16:02
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 15:54 schreef marcb1974 het volgende:

[..]
Zijn het geen afbeeldingen die er staan?
Nope ook dat niet.
Janneke141maandag 23 mei 2022 @ 17:49
Waar staan de celeigenschappen op? Dit zal wel een of ander aangepast format zijn.
snabbimaandag 23 mei 2022 @ 20:45
In onderstaand filmpje staat vermoedelijk uitgelegd wat er aan de hand is. Skip naar 2:40 voor de volledige uitleg, of naar 6:35 in het filmpje voor een specifiek voorbeeld.

Jouskadinsdag 24 mei 2022 @ 02:07
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2022 11:42 schreef kaiserhenk het volgende:
Vraag: ik wil de minimale waarde retourneren op basis van twee argumenten:
- de minimale waarde wordt berekend over de afgelopen xx dagen (bijvoorbeeld 5 dagen, dus van de periode 5-9 mei)
- de minimale waarde mag geen nul zijn
Het gewenste resultaat zou in dit geval 2 moeten zijn.

In de kolom van de waarden staan geen negatieve getallen, wel lege cellen:

[ afbeelding ]

Hoe krijg ik dit het best voor elkaar? Ik krijg het zelf niet goed voor elkaar 8)7
Ik gebruik alleen de Engelse Excel dus je zult even zelf moeten kijken wat het in het NLs is maar....

=SMALL(B:B,COUNTIF(B:B,0)+1)

Dan kun je kolom B net zo lang maken als je wil, nullen en lege vakken worden genegeerd.
Met de countif kun je criteria toevoegen die je wil negeren, in dit geval dus de nul.
-J-D-donderdag 16 juni 2022 @ 16:46
Schermafbeelding-2022-06-16-164051.jpg

Excel versie 2205 - NL

Ik heb een beste ALS-formule gemaakt.

Ik probeer de formule van L2 en daaronder aan te passen:
1=ALS(K2=GROOTSTE($K2:$K30;1);"1st";ALS(K2=GROOTSTE($K2:$K30;2);"2e";ALS(K2=GROOTSTE($K2:$K30;3);"3e")))

Het lukt me niet om de ONWAAR weg te laten. Het leek me logisch door achteraan
1;""
toe te voegen, maar ik krijg steeds de fout "U heeft te veel argumenten opgegeven voor deze functie."
Als ik die toevoeging n haakje naar voren haal, krijg ik nog steeds die melding.

Iemand een idee hoe ik het werkend kan krijgen?

-edit-
Oh, toch gelukt. Het moest zelfs voor het laatste haakje. Dom van me.
Zdonderdag 16 juni 2022 @ 17:01
Dit werkt bij mij:
1=ALS(K2=GROOTSTE($K$2:$K$30;1);"1st";ALS(K2=GROOTSTE($K$2:$K$30;2);"2e";ALS(K2=GROOTSTE($K$2:$K$30;3);"3e";"")))

Ik denk dat je de , "" niet op de juiste plek zette.
onlogischmaandag 4 juli 2022 @ 13:34
-gevonden-

[ Bericht 96% gewijzigd door onlogisch op 04-07-2022 14:00:12 ]
Schnitzelszaterdag 9 juli 2022 @ 19:06
Ik heb een Excel formulier waarbij mijn marges uitgedraaid worden in letters: A,B,C,D,E etc. Waarbij A staat voor tussen 0-5%, B voor 5-10% etc. Nu wil ik met deze uitdraai direct gaan rekenen.

Ik heb in Blad2 twee kolommen gemaakt met A t/m Q en daarnaast de mediaan van de margecode. Dus 2,5;7,5;12,5 etc.

Kan ik een formule instellen dat er in Blad1 in kolom H de margecode letter met corresponderende mediaan wordt vervangen? Ik zou zeggen verticaal zoeken. Maar kom er niet uit om deze werkend te krijgen in Blad1 waarbij ik iedere keer nieuwe gegevens wil plakken.
Janneke141zaterdag 9 juli 2022 @ 19:08
Verticaal zoeken vervangt niets h, die zet er wat naast.

Als je in kolom A die letters hebt staan, kan Vert.zoeken er in kolom B de gewenste percentages bij zetten. Kun je in kolom C marges of weet ik wat uitrekenen.

En de letters in A kun je net zo vaak veranderen als je wil. De grap van die formules is dat ze daarna weer alles aanpassen.
Schnitzelszaterdag 9 juli 2022 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juli 2022 19:08 schreef Janneke141 het volgende:
Verticaal zoeken vervangt niets h, die zet er wat naast.

Als je in kolom A die letters hebt staan, kan Vert.zoeken er in kolom B de gewenste percentages bij zetten. Kun je in kolom C marges of weet ik wat uitrekenen.

En de letters in A kun je net zo vaak veranderen als je wil. De grap van die formules is dat ze daarna weer alles aanpassen.
Ja, dat was denk ik het probleem, een soort van loop aan veranderingen. Ik heb er een kolom naast gezet waar de verwijzing naartoe gaat en vanaf die kolom gaat de rekensom beginnen. Thanks,
GwaddYrvrijdag 15 juli 2022 @ 21:16
INDEX en MATCH (VERGELIJKEN) (,0 / ;0) geeft de waarde uit de rij boven de juiste (verwachte) rij weer :(

Ik gebruik deze formule al zeker 20 jaar en heb dit (gelukkig) nog nooit eerder mee gemaakt.

Ik heb een Excel bestand met (o.m.) een tabblad ("Kosten") dat data uit de (FireBird) database ophaalt / weergeeft (d.m.v. een query) en een tabblad met uit het ERP-programma gekopieerde ("handmatig": kopiren/plakken) data,

Uit het eerst genoemde tabblad wil ik de gegevens (waarden) uit kolom W weergeven in het tweede ("ERP-tab").

Beide tabbladen hebben een "gemene deler" -de eerste drie tekens-, zij het dat er in het ERP-programma een aantal spaties voor staan. Daarom heb ik in de "ERP-tab" een "hulpkolom" -S- gemaakt (TRIM / SPATIES.WISSEN)

Mijn (nl) formule :
=INDEX(Kosten!W:W;VERGELIJKEN(LINKS(S2;3);LINKS(Tabel_Query[OMSCHRIJVING];3);0))

Waar zit de fout ?

[ Bericht 1% gewijzigd door GwaddYr op 15-07-2022 21:52:12 ]
Teganvrijdag 15 juli 2022 @ 23:55
In welke cel staat die onderste formule?
snabbizaterdag 16 juli 2022 @ 00:07
ik sluit me aan bij bovenstaand, de grootste kans is de fout in S2 - zeker als het gaat om 1 regel verschil gaat.
GwaddYrzaterdag 16 juli 2022 @ 05:09
De formule staat in T2 van ERP-tab. In S2 op deze tab staat =SPATIES.WISSEN(A2)

In T2 wordt de waarde uit cel W97 van tabblad "Kosten" weergegeven, terwijl deze uit W98 moet komen.
Zo wordt in T3 de waarde uit W101 weergegeven, wat de waarde uit W102 zou moeten zijn.

8-)
Het blijkt fout te gaan bij Tabel_Query[OMSCHRIJVING].
Dit moet veroorzaakt worden door de combinatie met LINKS.

Wanneer ik dit vervang door Kosten!F:F - de kolom OMSCHRIJVING op tabblad Kosten - wordt wl de juiste waarde weergegeven :?
=INDEX(Kosten!W:W;VERGELIJKEN(LINKS(S2;3);LINKS(Kosten!F:F;3);0))

Het vervangen van Tabel_Query[OMSCHRIJVING] door Kosten!F:F zie ik echter wel als een lapmiddel. Het heeft normaal ook zeker niet mijn voorkeur.

Mijn probleem heb ik weliswaar voor nu opgelost, maar blijft knagen waarom de oorspronkelijke formule fout gaat.
Ik wil graag het hoe en waarom van deze verschuiving weten / begrijpen..
Teganzaterdag 16 juli 2022 @ 07:10
Welk cellenbereik is Tabel_Query[OMSCHRIJVING]? Dat bereik begint vermoedelijk een rij te laat.
snabbizaterdag 16 juli 2022 @ 09:19
De Kosten!W:W heeft in de eerste regel de header van je kolom staan.
=INDEX(Table[naam_header],1,1) geeft de eerste inhoudelijke resultaat zonder de header.

Waarom maak je van je Kosten!W:W niet ook een named reference? Dan zit je 2x op dezelfde naming convention en hoef je niet een workaround te verzinnen om in je index zelf +1 of -1 te doen om de verschillen tussen met of zonder header op te lossen.

Anders moet je gaan werken met Kosten!W2:W1048576 ook niet elegant
Teganzaterdag 16 juli 2022 @ 11:04
W2:W99999 is al iets eleganter :P .
GwaddYrmaandag 18 juli 2022 @ 07:49
De fout komt (inderdaad) door de appels en peren ("voorgekauwd" door Excel) van W:W versus Tabel_Query[...].

Opgelost :7
kalinhosdinsdag 30 augustus 2022 @ 22:03
Bestaat er een formule om cellen te tellen die cursief of onderstreept zijn?
Kzou verwachten van wel maar heb na tijdje googlen niks kunnen vinden.


Ik heb een competitieschema met 20 teams waarbij ik het team in kolom A een extra taak geef tov het team in kolom B. Ik zou dan graag willen tellen hoevaak elk team in kolom A en hoevaak elk team in kolom B voorkomt zodat ik het uiteindelijk eerlijk kan verdelen.
Janneke141dinsdag 30 augustus 2022 @ 22:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:03 schreef kalinhos het volgende:
Bestaat er een formule om cellen te tellen die cursief of onderstreept zijn?
Kzou verwachten van wel maar heb na tijdje googlen niks kunnen vinden.

Ik heb een competitieschema met 20 teams waarbij ik het team in kolom A een extra taak geef tov het team in kolom B. Ik zou dan graag willen tellen hoevaak elk team in kolom A en hoevaak elk team in kolom B voorkomt zodat ik het uiteindelijk eerlijk kan verdelen.
Nee, die formule bestaat niet. Je kunt er wel op filteren en dan tellen hoeveel er over zijn.

Maar persoonlijk zou ik extra informatie in een extra kolom zetten. Werken met opmaak voor dit soort dingen is meestal een recept voor ellende.
kalinhosdinsdag 30 augustus 2022 @ 22:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:06 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Nee, die formule bestaat niet. Je kunt er wel op filteren en dan tellen hoeveel er over zijn.

Maar persoonlijk zou ik extra informatie in een extra kolom zetten. Werken met opmaak voor dit soort dingen is meestal een recept voor ellende.
Hoe zou je dat dan doen qua kolom? Tzijn 20 teams, 500+ regels


(Ik bedenk me dat ik natuurlijk wel aantallen.als kan doen op kolom A en daarna op kolom B, maar dat vind ik minder mooi)
Janneke141dinsdag 30 augustus 2022 @ 22:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:13 schreef kalinhos het volgende:

[..]
Hoe zou je dat dan doen qua kolom? Tzijn 20 teams, 500+ regels

(Ik bedenk me dat ik natuurlijk wel aantallen.als kan doen op kolom A en daarna op kolom B, maar dat vind ik minder mooi)
Dan heb ik iets scherper nodig wat de bedoeling is.

Ik neem aan dat het een competitieschema is met 20*19 regels of iets dergelijks. Waarbij teams moeten scheidsrechteren ofzo? Dan maak je een scheidsrechterkolom waarbij je de naam van het scheidsende team zet (of een nummer of een afkorting, wat je leuk vindt) en dan ga je die tellen met AANTAL.ALS. Dan weet je of het gelijk verdeeld is.
qu63woensdag 31 augustus 2022 @ 12:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:03 schreef kalinhos het volgende:
Bestaat er een formule om cellen te tellen die cursief of onderstreept zijn?
Kzou verwachten van wel maar heb na tijdje googlen niks kunnen vinden.

Ik heb een competitieschema met 20 teams waarbij ik het team in kolom A een extra taak geef tov het team in kolom B. Ik zou dan graag willen tellen hoevaak elk team in kolom A en hoevaak elk team in kolom B voorkomt zodat ik het uiteindelijk eerlijk kan verdelen.
Je kunt wel tellen op achtergrondkleur, met behulp van een hulpkolom. Maar dan kan je beter in die hulpkolom zetten wat de extra taak is, zoals Janneke zegt :)
Zwoensdag 31 augustus 2022 @ 13:06
Met een macro zou je op basis van opmaak kunnen tellen maar dat maakt het wat ingewikkeld wellicht.
kalinhoswoensdag 31 augustus 2022 @ 14:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:19 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Dan heb ik iets scherper nodig wat de bedoeling is.

Ik neem aan dat het een competitieschema is met 20*19 regels of iets dergelijks. Waarbij teams moeten scheidsrechteren ofzo? Dan maak je een scheidsrechterkolom waarbij je de naam van het scheidsende team zet (of een nummer of een afkorting, wat je leuk vindt) en dan ga je die tellen met AANTAL.ALS. Dan weet je of het gelijk verdeeld is.
Het zijn 3 kolommen met totaal 500+ regels
Team a - team b
Team c- team d
Team e- team f
Team a- team d
Team f - team b
Etc

En dan zou ik idd een aantal als kunnen doen op eerst de thuiskolom en daarna de uitkolom

Edit: ik heb dit inmiddels gedaan en het kostte me ongeveer 4 seconden (omdat ik al een kolom had met alle teamnamen). Deze hele 4 posts van mij kostten meer tijd dan de meest logische oplossing _O-

[ Bericht 12% gewijzigd door kalinhos op 31-08-2022 19:15:16 ]
Twentsche_Rosdonderdag 1 september 2022 @ 12:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2022 08:50 schreef kaiserhenk het volgende:
Met de hulpkolommen is het gelukt.
Bedankt allen!
Niks mis met hulpkolommen. Beter dan zo'n ellenlange formule waar je niet meer wijs uit wordt.
Twentsche_Rosdonderdag 1 september 2022 @ 12:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 22:06 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Nee, die formule bestaat niet. Je kunt er wel op filteren en dan tellen hoeveel er over zijn.

Maar persoonlijk zou ik extra informatie in een extra kolom zetten. Werken met opmaak voor dit soort dingen is meestal een recept voor ellende.
Sommige mensen houden van zo'n kerstboom van verschillende opmaak, kleuren, kris kras over het veld. Met ook nog eens cellen samengevoegd.
Een drama.
Ik ben altijd voor een databasevorm. En kopregel en alle cellen gevuld. Dat opent de poort tot filteren, som.als kwesties, en last but not least de draaitabellen.
Eightyonezondag 25 september 2022 @ 14:27
Weer een paar vragen over playlists die ik in Spotify wil importeren:

1) Er zijn in de eerste playlist o.a. deze twee titels met 's, waarbij ik die in een gewone e wil veranderen, omdat dat bij importeren vaak beter blijkt te werken.

Maar om de een of andere reden lukt vervangen bij de eerste titel wel, en bij de tweede niet. De blijft bij de tweede titel een , of verandert (als er andere manieren gebruikt worden) in e'. Vanwaar dat verschil?

Titel 1: New York Stroll -- Mino Cinlu & Nils Petter Molvr
Titel 2: L'espoir fe vivre -- Fe C

---------------------

2: In de tweede playlist staan titels met (feat. erachter, en titels die dat niet hebben. Bij de titels met (feat. erachter wil ik alle tekst vanaf dat woord weghalen, aangezien dat bij importeren foutmeldingen kan geven.

Daarvoor is deze formule gebruikt:

=LINKS(A2; VIND.ALLES("#"; SUBSTITUEREN(A2; "(feat."; "#"; 1)) -1)

Dat geeft dit beeld:

Excel.png

Het is dus de bedoeling dat kolom C gewoon vol titels komt te staan ipv deels met #WAARDE. De titels waar van origine (feat. achter stond zien er goed uit, de rest dus niet. Hoe komt er gewoon een complete lijst in kolom C?
Frozen-assassinzondag 25 september 2022 @ 14:41
Bij vraag 2 ben je aan het zoeken naar velden waarin (feat. voorkomt. Maar als die er is dan komt er inderdaad een foutmelding. Je zal wellicht met IF ELSE formule moeten werken.

Als er feat in zit dan doe je substitutieregel en anders niet.
snabbizondag 25 september 2022 @ 14:49
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2022 14:27 schreef Eightyone het volgende:
Weer een paar vragen over playlists die ik in Spotify wil importeren:

1) Er zijn in de eerste playlist o.a. deze twee titels met 's, waarbij ik die in een gewone e wil veranderen, omdat dat bij importeren vaak beter blijkt te werken.

Maar om de een of andere reden lukt vervangen bij de eerste titel wel, en bij de tweede niet. De blijft bij de tweede titel een , of verandert (als er andere manieren gebruikt worden) in e'. Vanwaar dat verschil?

Titel 1: New York Stroll -- Mino Cinlu & Nils Petter Molvr
Titel 2: L'espoir fe vivre -- Fe C

---------------------

2: In de tweede playlist staan titels met (feat. erachter, en titels die dat niet hebben. Bij de titels met (feat. erachter wil ik alle tekst vanaf dat woord weghalen, aangezien dat bij importeren foutmeldingen kan geven.

Daarvoor is deze formule gebruikt:

=LINKS(A2; VIND.ALLES("#"; SUBSTITUEREN(A2; "(feat."; "#"; 1)) -1)

Dat geeft dit beeld:

[ link | afbeelding ]

Het is dus de bedoeling dat kolom C gewoon vol titels komt te staan ipv deels met #WAARDE. De titels waar van origine (feat. achter stond zien er goed uit, de rest dus niet. Hoe komt er gewoon een complete lijst in kolom C?
Vraag 1 vind ik lastig te beantwoorden zonder formule. Probeer anders even de ascii code terug te vinden van de betreffende letters om te zien of er een verschil is. Zelf gebruik ik ook een dergelijke formule als hieronder:
=SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(H4;".";"");"";"e");"";"e");"";"e");"";"i");"";"o");"";"a");"";"u");"'";"");",";"");",";"")

Vraag 2:
Je zal echt bijvoorbeeld een ALS(ISFOUT( moeten gebruiken of een andere slimme combinatie voor de gevallen waar er geen feat in staat.
Eightyonezondag 25 september 2022 @ 15:12
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2022 14:49 schreef snabbi het volgende:

[..]
Vraag 1 vind ik lastig te beantwoorden zonder formule. Probeer anders even de ascii code terug te vinden van de betreffende letters om te zien of er een verschil is. Zelf gebruik ik ook een dergelijke formule als hieronder:
=SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(H4;".";"");"";"e");"";"e");"";"e");"";"i");"";"o");"";"a");"";"u");"'";"");",";"");",";"")

Ja, dezelfde formule heb ik ook ergens tevoorschijn gegoogled, maar de bleef in de tweede titel alsnog gewoon staan.

Die blijkt inderdaad een codeverschil. 101 en 233.

[ Bericht 2% gewijzigd door Eightyone op 25-09-2022 15:25:12 ]
snabbizondag 25 september 2022 @ 16:57
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2022 15:12 schreef Eightyone het volgende:

[..]
Ja, dezelfde formule heb ik ook ergens tevoorschijn gegoogled, maar de bleef in de tweede titel alsnog gewoon staan.

Die blijkt inderdaad een codeverschil. 101 en 233.
101 is de normale e, 233 is de
streamjohanzaterdag 1 oktober 2022 @ 17:04
Ik hou zelf de zaken goed bij, en heb een raar "probleem" dat ik nog nooit gehad heb. Twee macro's zijn extreem langzaam, terwijl vergelijkbare dat niet zijn. Hoe kan dit? Er zit echt een flinke delay op, denk tegen een halve minuut aan wel.

Heb zelf ook gezocht via Google, maar het is totaal geen ingewikkelde macro. Lijkt me sterk dat dit aan mijn computer ligt, aangezien de andere macro's feilloos werken. Toch?
jeroen25zaterdag 1 oktober 2022 @ 17:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2022 17:04 schreef streamjohan het volgende:
Ik hou zelf de zaken goed bij, en heb een raar "probleem" dat ik nog nooit gehad heb. Twee macro's zijn extreem langzaam, terwijl vergelijkbare dat niet zijn. Hoe kan dit? Er zit echt een flinke delay op, denk tegen een halve minuut aan wel.

Heb zelf ook gezocht via Google, maar het is totaal geen ingewikkelde macro. Lijkt me sterk dat dit aan mijn computer ligt, aangezien de andere macro's feilloos werken. Toch?
Daar kunnen we weinig over zeggen zonder die macro te kennen.
Wat doet deze macro?
Wat voor functies en bronnen gebruikt hij?
Worden er dingen dubbel gedaan, bijvoorbeeld in geneste loops?

Ga eens met de debugger kijken waar die vertraging precies zit.

Als vergelijkbare macro's wel snel werken dan zoek de verschillen.
Jouskamaandag 17 oktober 2022 @ 16:04
Ok gasten... volgens mij heb ik een simpele vraag en zie ik het gewoon niet....
De excelversie op het werk is eehhh... geen idee gewoon 2003 enterprise denk ik. Staat op engels. Meeste dingen kom ik wel uit maar hier heb ik even een hint van een van jullie nodig.

Mijn probleem:
Ik heb een werkorder en ik heb een monteur.
Ik kan een raw dump maken van een complete werkorder, maar die staat vol kolommen en extra dingen waar de monteur helemaal niks van hoeft te weten.
Raw dump ziet er ongeveer zo uit, voor de monteur is alleen belangrijk: Materials en Build step.

PIbAHAd.png

Dus mijn simpele plan: ik raw dump de data in sheet 1, van sheet 2 maak ik een 'voorgefilterde' sheet en dan print ik sheet 2 efkes.
Maar...
Niet elke werkorder is het zelfde. En als ik 'voorgefilterde' sheet 2 maak en ik zet op sheet 1 nieuwe info, filtert niet niet correct.
Wat ik daarmee bedoel is:

Kijk naar kolom Phantom. Daar staat nu 'yes' op D4, als ik regel 4 wegfilter (Want ik heb geen phantoms nodig) dan blijft bij een volgende dump regel 4 altijd 'weggefilterd' ook al is het die keer geen phantom.

Suggesties?
Janneke141maandag 17 oktober 2022 @ 16:57
Aan je dumpsheet een kolom toevoegen die berekent of een regel opgenomen moet worden (iets als =ALS(D6="yes";0;1) of wat dan ook je voorwaarden zijn). Die berekende kolom neem je mee naar sheet 2 en daarna haal je met een simpel dropdownfiltertje de niet-gewenste regels eruit (door de 0en niet te selecteren en de 1en wel).
H_Tmaandag 17 oktober 2022 @ 17:10
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2022 16:04 schreef Jouska het volgende:
Ok gasten... volgens mij heb ik een simpele vraag en zie ik het gewoon niet....
De excelversie op het werk is eehhh... geen idee gewoon 2003 enterprise denk ik. Staat op engels. Meeste dingen kom ik wel uit maar hier heb ik even een hint van een van jullie nodig.

Mijn probleem:
Ik heb een werkorder en ik heb een monteur.
Ik kan een raw dump maken van een complete werkorder, maar die staat vol kolommen en extra dingen waar de monteur helemaal niks van hoeft te weten.
Raw dump ziet er ongeveer zo uit, voor de monteur is alleen belangrijk: Materials en Build step.

[ afbeelding ]

Dus mijn simpele plan: ik raw dump de data in sheet 1, van sheet 2 maak ik een 'voorgefilterde' sheet en dan print ik sheet 2 efkes.
Maar...
Niet elke werkorder is het zelfde. En als ik 'voorgefilterde' sheet 2 maak en ik zet op sheet 1 nieuwe info, filtert niet niet correct.
Wat ik daarmee bedoel is:

Kijk naar kolom Phantom. Daar staat nu 'yes' op D4, als ik regel 4 wegfilter (Want ik heb geen phantoms nodig) dan blijft bij een volgende dump regel 4 altijd 'weggefilterd' ook al is het die keer geen phantom.

Suggesties?
Als een cel alleen meegenomen hoeft te worden als er iets in staat kom je een heel eind met Als(Isleeg()). Dan moet je wel kunnen controleren dat de cel ook echt leeg is en er niet een spatie in staat of de karakters een voor een met backspace zijn verwijderd.

Je kan ook Janneke's optie gebruiken, eventueel aangevuld met een beperking op de opties die in een bepaalde kolom ingevuld kunnen worden via Gegevensvalidatie (zodat mensen wel yes kunnen invullen maar geen ja bijvoorbeeld)
Jouskamaandag 17 oktober 2022 @ 17:19
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2022 16:57 schreef Janneke141 het volgende:
Aan je dumpsheet een kolom toevoegen die berekent of een regel opgenomen moet worden (iets als =ALS(D6="yes";0;1) of wat dan ook je voorwaarden zijn). Die berekende kolom neem je mee naar sheet 2 en daarna haal je met een simpel dropdownfiltertje de niet-gewenste regels eruit (door de 0en niet te selecteren en de 1en wel).
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2022 17:10 schreef H_T het volgende:

[..]
Als een cel alleen meegenomen hoeft te worden als er iets in staat kom je een heel eind met Als(Isleeg()). Dan moet je wel kunnen controleren dat de cel ook echt leeg is en er niet een spatie in staat of de karakters een voor een met backspace zijn verwijderd.

Je kan ook Janneke's optie gebruiken, eventueel aangevuld met een beperking op de opties die in een bepaalde kolom ingevuld kunnen worden via Gegevensvalidatie (zodat mensen wel yes kunnen invullen maar geen ja bijvoorbeeld)
Ahhhhhh ja tuurlijk.
Ik ga em met een fprmule voor-filteren komt goed :D

Thnx !
Jouskamaandag 17 oktober 2022 @ 17:36
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2022 16:57 schreef Janneke141 het volgende:
Aan je dumpsheet een kolom toevoegen die berekent of een regel opgenomen moet worden (iets als =ALS(D6="yes";0;1) of wat dan ook je voorwaarden zijn). Die berekende kolom neem je mee naar sheet 2 en daarna haal je met een simpel dropdownfiltertje de niet-gewenste regels eruit (door de 0en niet te selecteren en de 1en wel).
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2022 17:10 schreef H_T het volgende:

[..]
Als een cel alleen meegenomen hoeft te worden als er iets in staat kom je een heel eind met Als(Isleeg()). Dan moet je wel kunnen controleren dat de cel ook echt leeg is en er niet een spatie in staat of de karakters een voor een met backspace zijn verwijderd.

Je kan ook Janneke's optie gebruiken, eventueel aangevuld met een beperking op de opties die in een bepaalde kolom ingevuld kunnen worden via Gegevensvalidatie (zodat mensen wel yes kunnen invullen maar geen ja bijvoorbeeld)
Blijkt dat er gewoon een filter formule in Excel zit tegenweurdig (na excel 365 iig....
Dus ik tief alles mooi in 1 formule met meerdere conditions en dan haalt ie de blanco's er nog uit ook (dat zou mijn 2e vraag worden :P)

for future reference:
=filter(A2:E8,D2:D8="",C2:C8>0)

DiGvmqz.png


Bedankt Janneke en H_T !
Schnitzelszaterdag 22 oktober 2022 @ 21:28
Ik heb een personeelsbestand die ik standaard kan opvragen.

Kolom A Voornaam
Kolom B Achternaam
Kolom C Contracturen
Kolom D Kostprijsuurloon
Kolom E Afdeling
Kolom F Rekensom C*D
Elke rij is dan een andere medewerker (+- 100 stuks)

Nu wil ik in tabblad 2 een overzicht hebben van elke medewerker van Afdeling 1 met alle medewerkers die daarbij horen onder elkaar. met de zes kolommen, zodat ik dan gemakkelijk een -subtotaal- kan maken per afdeling. Dit dan voor elke afdeling.

In de hele lijst zelf wordt het te rommelig.
Kan dit wel gemakkelijk en daardoor automatisch zodat ik enkel het eerste tabblad hoef te updaten?
Teganzaterdag 22 oktober 2022 @ 21:34
Draaitabel?
Twentsche_Rosdonderdag 3 november 2022 @ 13:52
Wat ik handig vind is dat ik alle mails van mijn Inbox kan selecteren en in Excel kan plaatsen.
Zo kan ik iedere mail beoordelen en via en extra kolom rubriceren om daarna de onzinmails op te ruimen en de anderen in mappen te organiseren.
Ik moet eerst weten wat het is, en welke rubricering ik het best kan hanteren.

Is er ook zoiets voor de Gmail?
Ik zag wel wat, maar dat vond ik omslachtig omdat je eerst wat moest importeren.
Enfin wie weet dit?
H_Tdonderdag 3 november 2022 @ 14:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2022 21:28 schreef Schnitzels het volgende:
Ik heb een personeelsbestand die ik standaard kan opvragen.

Kolom A Voornaam
Kolom B Achternaam
Kolom C Contracturen
Kolom D Kostprijsuurloon
Kolom E Afdeling
Kolom F Rekensom C*D
Elke rij is dan een andere medewerker (+- 100 stuks)

Nu wil ik in tabblad 2 een overzicht hebben van elke medewerker van Afdeling 1 met alle medewerkers die daarbij horen onder elkaar. met de zes kolommen, zodat ik dan gemakkelijk een -subtotaal- kan maken per afdeling. Dit dan voor elke afdeling.

In de hele lijst zelf wordt het te rommelig.
Kan dit wel gemakkelijk en daardoor automatisch zodat ik enkel het eerste tabblad hoef te updaten?
Ik denk dat dat met X.Zoeken wel moet kunnen :) En dan met dollartekens vastzetten waar precies gezocht moet worden, met flink wat extra ruimte aan de onderkant zodat je nieuwe namen er gewoon onder kan knallen zonder dat je alle formules moet aanpassen.
Tegandonderdag 3 november 2022 @ 17:24
Nog makkelijker is een draaitabel. Dan is het puur twee keer klikken steeds; nieuwe data erin plakken, draaitabel vernieuwen. Klaar.
Twentsche_Roszaterdag 5 november 2022 @ 10:08
Ik heb nog steeds geen antwoord op mijn Gmail-vraag..... Zie posten hiervoor.

In het verlengde daarvan...
Ik zelf heb al heel wat jaren met Excel gewerkt.

Een algemene vraag:
Wat is voor jou nu een eigenschap waar je niet veel van hoort maar die echt het verschil maakt in jou manier van werken.

Bij mij is dat dus:
Databasen maken die orde scheppen in de chaos.
Stel je wordt ergens gedumpt als administrateur en je voorganger is definitief weg en de rest van het personeel weet van toeten noch blazen.

Allereerst dus bv de mailbox copiren en als database in Excel plaatsen en dan de mailjes stuk voor stuk doornemen en rubriceren. Met een extra kolom in een andere kleur genaamd actieplan.
Dan kun je de urgente dingen eruit halen etc.
Met een dergelijk Excel-bestand heb je ook na een weekend nog snel beeld van je bevindingen.

Verder:
De bestanden op de server in een database-bestand zetten, dankzij:
De command-prompt

dir /s >lijst

Hiermee wordt een txt-bestand gemaakt van alle bestanden inclusief submappen.
Met een aantal truuks in Excel met "mid" etc. heb je een database per bestand:
Het totale pad vanaf de root
Het aantal bytes
De datum met tijd (belangrijk).
En natuurlijk de naam.

Dan kun je sorteren op datum/tijd zodat je weet waar jouw voorganger het laatst mee bezig was.

Verder:
Ik heb ooit een administratie overgenomen waarbij iedere inkoopfactuur in 2 systemen (boekhoudprogramma en projectadministratie) werd ingevoerd.

In het boekhoudpakket kon je niet zien welk project bij een inkoopfactuur betrof.
Inkoopfacturen hadden totaal verschillende nummers.

Oplossing:
Een unieke entiteit maken adhv iedere inkoopfactuur.
Crediteurnummer/datum/bedrag

En dan 2 kolommen maken

Daarmee kun je ongeveer 80% matchen.
De rest heeft een kleine afwijking in het bedrag, of er zijn per ongeluk 2 verschillende crediteurnummers gemaakt, of een vergissing met de datum.
Dankzij vert.zoeken en draaitabellen e.d.

Zo heb ik wel eens 4000 facturen gematched voordat de accountant met de handen in het haar zat.
Dan zijn iig de totalen in de boekhouding en projectadministratie gematched.


Ik ben benieuwd naar andere ervaringen...

[ Bericht 1% gewijzigd door Twentsche_Ros op 05-11-2022 10:17:43 ]
Eightyonedonderdag 15 december 2022 @ 18:56
Ik heb een vraag over de F2-toets, die in Excel gebruikt moet kunnen worden om fouten te corrigeren.

Het enige wat er gebeurt is echter dat het geluidsvolume van de laptop gewijzigd wordt; iets wat ook op de toets te zien is.

Hoe is F2 dan wel te gebruiken in Excel? FN samen met F2 indrukken leverde iig niets op.

Het is een Windows 11-laptop van Lenovo, mocht dit ertoe doen.
Tegandonderdag 15 december 2022 @ 19:26
Wat je met F2 kan kun je gewoon Googlen.
Pilesdonderdag 15 december 2022 @ 19:35
Dat probleem ligt niet aan Excel, maar aan je laptop (of aan jou). Zou met fn gewoon moeten werken. Ik zou er een apart topic over openen.

Werken de andere F toetsen wel, evt met de fn toets?
dimmakmaandag 2 januari 2023 @ 12:05
Ik heb een bestand waarin in 1 kolom de naam van de klant staat en in de andere kolom zijn omzet. Sommige klanten staan er meerdere keren in en ik zou graag willen dat deze regels samengevoegd worden en de omzet opgeteld. Kan ik dat op een makkelijke manier doen?
marcb1974maandag 2 januari 2023 @ 12:09
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2023 12:05 schreef dimmak het volgende:
Ik heb een bestand waarin in 1 kolom de naam van de klant staat en in de andere kolom zijn omzet. Sommige klanten staan er meerdere keren in en ik zou graag willen dat deze regels samengevoegd worden en de omzet opgeteld. Kan ik dat op een makkelijke manier doen?
Kopier de lijst met klanten, plak die ergens, haal de dubbele waarden eruit.
Daarna tel je de omzet met som.als()

Of maak een draaitabel.
dimmakmaandag 2 januari 2023 @ 12:12
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2023 12:09 schreef marcb1974 het volgende:

[..]
Kopier de lijst met klanten, plak die ergens, haal de dubbele waarden eruit.
Daarna tel je de omzet met som.als()

Of maak een draaitabel.
Kan ik niet gewoon 2 regels selecteren en ergens eenvoudig op een knop drukken? Zodat Excel die 2 regels dan samenvoegt?
marcb1974maandag 2 januari 2023 @ 12:13
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2023 12:12 schreef dimmak het volgende:

[..]
Kan ik niet gewoon 2 regels selecteren en ergens eenvoudig op een knop drukken? Zodat Excel die 2 regels dan samenvoegt?
Als jij dat wil kan dat natuurlijk. Gewoon doen :D
dimmakmaandag 2 januari 2023 @ 12:26
Het is al gelukt met consolideren: https://nl.extendoffice.c(...)te-rows-and-sum.html
KaBufmaandag 2 januari 2023 @ 20:14
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2023 12:12 schreef dimmak het volgende:

[..]
Kan ik niet gewoon 2 regels selecteren en ergens eenvoudig op een knop drukken? Zodat Excel die 2 regels dan samenvoegt?
Dat was dus een draaitabel :P
mrPaneraivrijdag 13 januari 2023 @ 15:18
Knipsel.jpg

ik heb in de tabel in de eerste kolom iets verkeerd gedaan en nu krijg ik enkel een cijfer ipv de datum.

Heb al bij celeigenschappen op datum gezet maar het blijft vaststaan
opgebaardevrijdag 13 januari 2023 @ 15:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2023 15:18 schreef mrPanerai het volgende:
[ afbeelding ]

ik heb in de tabel in de eerste kolom iets verkeerd gedaan en nu krijg ik enkel een cijfer ipv de datum.

Heb al bij celeigenschappen op datum gezet maar het blijft vaststaan
Dat komt dat excel 'onthoudt'. Dus als je in de cel waarvan je net de voorwaardelijke opmaak naar een datumnotatie hebt gezet, staat, druk op F2 (daarmee kan je de inhoud aanpassen) en druk meteen op enter. Dan wordt het getal wel als datum getoond.

Wat je volgens mij voor de hele rij kan doen. Pas de voorwaardelijke opmaak bij alle cellen aan naar een datum. Kopieer daarna alle cellen en plak ze direct als waarden. Dat zou zeg ik uit mijn hoofd moeten werken. Of plak ze in een andere hulpkolom en werk daarna met een datum functie
mrPaneraidinsdag 17 januari 2023 @ 14:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 januari 2023 15:40 schreef opgebaarde het volgende:

[..]
Dat komt dat excel 'onthoudt'. Dus als je in de cel waarvan je net de voorwaardelijke opmaak naar een datumnotatie hebt gezet, staat, druk op F2 (daarmee kan je de inhoud aanpassen) en druk meteen op enter. Dan wordt het getal wel als datum getoond.

Wat je volgens mij voor de hele rij kan doen. Pas de voorwaardelijke opmaak bij alle cellen aan naar een datum. Kopieer daarna alle cellen en plak ze direct als waarden. Dat zou zeg ik uit mijn hoofd moeten werken. Of plak ze in een andere hulpkolom en werk daarna met een datum functie
Als ik F2 doe dan komt de datum wel tevoorschijn maar als ik dan enter of ervan afspring heb ik weer gewoon een getal van 5 cijfers, een nieuwe rij met data kan maar ik wil ook graag weten wat er nu gebeurde
Zdinsdag 17 januari 2023 @ 16:55
Die getallen zijn gewoon de data. Het getal 1 is 1 januari 1900. En dan maar tellen. Maar dat wist je waarschijnlijk wel. Je weet ook niet wat je fout gedaan hebt (waardoor dit gebeurde)? Het is wel wonderlijk dat het niet terug wil veranderen. Het enige wat ik kan bedenken is dat je wellicht een .csv open hebt staan en geen .xlsx.
mrPaneraiwoensdag 18 januari 2023 @ 10:05
opgelost, voor degene die het interesseert.

ik moet per ongeluk ctrl-t hebben gedaan, fx{formules weergeven

Knipsel.jpg

[ Bericht 81% gewijzigd door mrPanerai op 18-01-2023 10:10:50 ]
onlogischdinsdag 24 januari 2023 @ 11:52
Ik loop een beetje te stoeien met een formule waar ik niet helemaal uitkom. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Ik heb een string van getallen in A2 staan. Ik wil dat excel eerst het 5e getal checkt, vervolgens zijn er een tientalkeuzes, en wil ik per keuze een waarde weergeven.

Voorbeeld:

20000812310, wanneer 8 de uitkomst is van het getal dan geef je waarde A aan.

Iets met =deel en =voorwaarden.als?
Zdinsdag 24 januari 2023 @ 12:21
Er zijn wellicht mooiere oplossingen maar met deze formule isoleer je het vijfde getal in een cel.

1=LINKS(RECHTS(A2;LENGTE(A2)-5);1)

En die kan je nesten:

1=ALS(LINKS(RECHTS(A2;LENGTE(A2)-5);1)=8;"A";ALS(LINKS(RECHTS(A2;LENGTE(A2)-5);1)=9;"B";ALS(...
Zdinsdag 24 januari 2023 @ 12:22
Overigens is in het voorbeeld de 8 het zesde getal.
ralfiedinsdag 24 januari 2023 @ 22:03
quote:
5s.gif Op dinsdag 24 januari 2023 11:52 schreef onlogisch het volgende:
Ik loop een beetje te stoeien met een formule waar ik niet helemaal uitkom. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Ik heb een string van getallen in A2 staan. Ik wil dat excel eerst het 5e getal checkt, vervolgens zijn er een tientalkeuzes, en wil ik per keuze een waarde weergeven.

Voorbeeld:

20000812310, wanneer 8 de uitkomst is van het getal dan geef je waarde A aan.

Iets met =deel en =voorwaarden.als?
Simpelste oplossing:

1= DEEL("ABCDEFGHIJ";DEEL(A1;5;1)+1;1)
ABC..HIJ wordt dan
A=0
B=1
C=2
etc.
dus naar wens aanpassen
Eightyonezondag 29 januari 2023 @ 14:58
Er klopt iets niet aan mijn Excel (nieuwste versie, is al nagekeken).

Onder het tabblad 'invoegen' staan o.a. de knoppen 'slicer' en 'tijdlijn'. Alleen geeft het klikken op een van deze knoppen iets heel anders dan waar ze voor bedoeld zijn: 'bestaande verbindingen'. Dat is bij beide knoppen zo, dat je dat te zien krijgt.

Hebben andere mensen dat ook?
opgebaardezondag 29 januari 2023 @ 20:11
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2023 14:58 schreef Eightyone het volgende:
Er klopt iets niet aan mijn Excel (nieuwste versie, is al nagekeken).

Onder het tabblad 'invoegen' staan o.a. de knoppen 'slicer' en 'tijdlijn'. Alleen geeft het klikken op een van deze knoppen iets heel anders dan waar ze voor bedoeld zijn: 'bestaande verbindingen'. Dat is bij beide knoppen zo, dat je dat te zien krijgt.

Hebben andere mensen dat ook?
Lijkt me wel logisch aangezien je naar ik aanneem op dat moment geen tabel hebt geselecteerd
Eightyonezondag 29 januari 2023 @ 20:18
Dat is ook zo als ik er wel een geselecteerd heb.