abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_203181791
quote:
Overvol stroomnet dwingt bedrijven tot noodmaatregelen

In steeds meer delen van het land kunnen bedrijven geen aansluiting op het stroomnet krijgen, omdat het vol zit. Dat probleem breidt zich ook uit naar nieuwbouw van woonwijken, die mogelijk tijdelijk moeten draaien op gasgeneratoren.

Een snelgroeiend aantal ondernemers moet een noodoplossing vinden om stroom te krijgen voor hun gebouwen vanwege een vol elektriciteitsnet. Omdat de wachtlijst voor een aansluiting bij netbeheerder Liander oploopt en uitbreiding van het net nog jaren duurt, moeten bedrijven dieselgeneratoren en batterijen plaatsen om stroom te krijgen.

Uit een rondgang van het FD bij ondernemers en woningbouwprojecten in de provincies waar het net vol zit, blijkt dat zij noodoplossingen toepassen. Zoals Teake Damstra, directeur van Koninklijke Damstra Installatiebedrijf uit Leeuwarden. Hij kreeg eind vorig jaar een brandbrief van Liander. Als Damstra niet onmiddellijk zijn stroomverbruik zou verminderen, dan zou de netbeheerder zijn pand afsluiten.

De installateur van duurzame warmtepompen en zonnepanelen had net zijn vestiging van het aardgas gehaald en extra laadpalen voor elektrische auto's geÔnstalleerd. Het pand vrat daardoor zoveel stroom, dat het elektriciteitsnet overbelast raakte. Meer capaciteit kon de ondernemer van de netbeheerder niet krijgen. Nu heeft Damstra een pelletkachel op biomassa geÔnstalleerd en zijn werknemers mogen alleen laden als hun auto ťcht leeg is. 'Ik hoop maar dat dit genoeg is, anders zit er weinig anders op dan de aardgasaansluiting weer aansluiten. Het is de wereld op zijn kop, want ik doe precies wat de duurzame regering wil', zegt hij.

Al langer merken projectontwikkelaars van zon- en windparken dat zij nog nauwelijks een aansluiting kunnen krijgen voor het aanbieden van stroom. Nu wordt ook de 'vraagkant' van het stroomnet geraakt: bedrijven en woningen die stroom krijgen. Bij netbeheerder Liander, actief in Friesland, Noord-Holland, Flevoland en Gelderland, staan bijna vierhonderd bedrijven op de wachtlijst voor een aansluiting. De koepelvereniging van alle netbeheerders in het land, Netbeheer Nederland, verwacht dat de krapte op het elektriciteitsnet de komende jaren op meer plekken toeneemt. 'Niet alleen bedrijven en instellingen, maar ook consumenten kunnen de gevolgen hiervan gaan merken'.Vraag naar stroom
Om klimaatdoelen te halen en het gasveld in Groningen te kunnen sluiten, heeft het kabinet in 2018 besloten dat alle nieuw te bouwen huizen geen aardgas meer mogen gebruiken. Daarnaast moeten alle bestaande huizen en kantoren van het gas af. Dat zorgt voor een grote stijging in de vraag naar stroom, maar daar is het verouderde elektriciteitsnet niet op gebouwd. In Friesland, Noord-Holland, de Noordoostpolder in Flevoland en grote delen van Gelderland keurt de netbeheerder alle aanvragen voor nieuwe stroomaansluitingen af. Rondom Utrecht, Den Haag en Rotterdam is de situatie ook nijpend.

De netbeheerders en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben de overheid al vaak gewaarschuwd. Alleen, uitbreiding met extra kabels en stroomstations kost tijd en geld. Er is te weinig technisch personeel om de klus snel te klaren. Daan Schut, chief transition officer bij Liander: 'Er is niet zo snel extra technisch personeel opgeleid en het versnellen van vergunningsprocedures, waardoor een extra stroomstation bijvoorbeeld binnen drie jaar is gebouwd in plaats van binnen acht jaar, raakt aan het inspraakrecht van burgers.'

Dieselgenerator
Sommige ondernemers grijpen nu naar noodoplossingen die verre van duurzaam zijn. Salesdirecteur Arno Luyten van Geesinknorba, producent van vuilniswagens uit Emmeloord, denkt aan het plaatsen van een dieselgenerator. Onlangs opende het bedrijf een nieuwe werkplaats, maar er is geen stroom en het net is pas over vier jaar uitgebreid. 'Het huren van die generator kost ons minstens §100.000 per jaar. Wij zijn een internationaal bedrijf en zijn gewend aan dit soort strubbelingen in het buitenland, maar nu lijkt het wel alsof Nederland de bananenrepubliek is', aldus Luyten.

Verhuurder van generatoren rondom Amsterdam, Leeborent, merkt een sterke stijging van de vraag. 'Vooral het groene aggregaat op biodiesel is gewild. Dan hebben ondernemers toch een duurzaam alternatief tot zij op het stroomnet kunnen', zegt elektromonteur Benito van Amesfoort.

Netbeheerder Liander waarschuwt ondernemers om eerst te controleren of er plek op het net is voordat zij een nieuw pand bouwen, maar Luyten zegt dat hij daar niet van op de hoogte was. 'We gingen ervan uit dat er gewoon stroom zou zijn. Om eerlijk te zijn vind ik de netbeheerder een draak van een organisatie. Het duurt allemaal zo lang.'

In Friesland bouwde zorggroep Noorderbreedte een nieuw zorgcentrum voor dementerenden in Leeuwarden. Dit najaar werden de bijna honderd woningen opgeleverd, maar voor stroom heeft manager Hans de Bruin een batterij moeten plaatsen. 'De huur voor de batterij is §3.000 per week, maar het is in ieder geval geborgd dat we bewoners kunnen huisvesten', zegt hij.

Schut: 'Het is heel begrijpelijk dat ondernemers teleurgesteld zijn, maar als wij iedereen zouden aansluiten, dan komt er teveel stroom op het net en branden kabels en stroomstations door. Dan heeft niemand meer stroom voor een veel langere periode'.

Hyde Park
Dit probleem gaat snel erger worden in meer delen van Nederland en zal ook consumenten gaan raken, verwacht Schut. Dan dreigen ook woningbouwprojecten slachtoffer te worden van het overvolle stroomnet. Er wordt al gekeken naar 'noodoplossingen' voor gasloze woningbouwprojecten Hyde Park en Lincoln Park in Hoofddorp, bevestigt de gemeente Haarlemmermeer. Het meest voor de hand ligt om voor de 5.500 woningen 'deels te werken met gasgeneratoren, maar we kijken ook naar batterijen', aldus een gemeentewoordvoerder. Projectontwikkelaars BPD en Snippe erkennen de problematiek en zeggen in gesprek te zijn over oplossingen.

De gemeente Haarlemmermeer gaf onlangs toestemming voor het plaatsen van gasgeneratoren op Schiphol Trade Park (STP), dat de ambitie heeft het duurzaamste bedrijventerrein van Europa te worden. Gebiedsontwikkelaar SADC wil dat bedrijven stroomcapaciteit met elkaar gaan delen in een netwerk, maar alsnog zullen tot 2026 gasgeneratoren nodig zijn om bij te springen momenten dat de bedrijven veel stroom verbruiken.

Volgens Schut van Liander kunnen er op sommige plekken wel snel extra kabels de grond in, bijvoorbeeld in 2023. Maar als het ene probleem is opgelost, ontstaat er al snel ergens anders een knelpunt. Al met al duurt het tot ongeveer 2027 voordat het stroomnet uitgebreid is, zegt hij.

Het kabinet Rutte IV trekt de komende tien jaar §22 mrd uit voor nieuwe elektriciteit- en waterstofnetten, maar netbeheerders hebben berekend dat er de komende dertig jaar alleen voor de uitbreiding van het stroomnet al §102 mrd nodig is. Investeringen in het net worden bovendien verrekend via de energierekening van alle burgers, en die mag niet te hard stijgen. Schut hoopt dat de overheid vaart maakt met, bijvoorbeeld, investeringen in technisch onderwijs. 'Tot die tijd proberen we echt met ondernemers mee te denken over een goede oplossing, want van dieselgeneratoren wordt niemand blij.'
Er is hier maar 1 schuldige en dat is Marketing Rutte. Totaal niet nadenken waar je nu in godsnaam mee bezig bent. Alleen maar willen groeien in bevolking en bedrijvigheid, zonder de consequenties te overzien. Dom van het gas af gaan terwijl de rest van de wereld juist aan het gas gaat. Leven bij de dag, regeren bij de dag is het motto. En nu zitten we met de gebakken peren.
pi_203181861
En weer lopen ze achter, ja waarmee niet eigenlijk?
Regeren is vooruit zien.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:12:39 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_203181895
Ja en er is geen alternatief voor Rutte, want wie zou het anders moeten doen he, nou??
Wat een visieloze drol, hier plukken we nog 20 jaar de zure vruchten van.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:13:24 #4
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203181901
Netbeheerders hebben te lang achterover geleund en moeten nu vol aan de bak.

Extra investeringen van 100 miljard Euro klinkt overigens als veel, je moet niet vergeten dat het ook weer tientallen jaren meegaat en dat het ook echt gebruikt wordt; er komen extra inkomsten uit de extra stroom die gebruikt wordt.

Het zou pas zonde zijn om 100 miljard Euro te investeren terwijl er niemand gebruik van gaat maken.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:14:28 #5
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203181917
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:12 schreef BasEnAad het volgende:
Ja en er is geen alternatief voor Rutte, want wie zou het anders moeten doen he, nou??
Wat een visieloze drol, hier plukken we nog 20 jaar de zure vruchten van.
Het maakt niet zoveel uit wie er MP is (hoewel ik Rutte ook na 1 jaar al zat was).

We hebben een aantal doelstellingen afgesproken als Europa / Wereld en die gaan we halen.
pi_203181934
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:01 schreef Alpha0 het volgende:
Er is hier maar 1 schuldige en dat is Marketing Rutte.
Je kunt er inderdaad voor kiezen om de aanjager van het probleem de schuld te geven.
Rutte is de oorzaak omdat dit en dat zus en zo en mensen trappen erin.
Dat is destructief denken.

Je kunt ook constructief gaan denken.
Het probleem aanschouwen, de oorzaak op locatie analyseren en zelf investeren om het probleem aan te kunnen pakken.
Zo negeer je het probleem dat de aanjager heeft gecreŽerd en kan er op de gewilde locatie (in dit geval middels industriŽle thuisaccu's) toch de bedrijvigheid voortzetten.
Google is your friend, abuse your friends
pi_203181935
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Netbeheerders hebben te lang achterover geleund en moeten nu vol aan de bak.

Extra investeringen van 100 miljard Euro klinkt overigens als veel, je moet niet vergeten dat het ook weer tientallen jaren meegaat en dat het ook echt gebruikt wordt; er komen extra inkomsten uit de extra stroom die gebruikt wordt.

Het zou pas zonde zijn om 100 miljard Euro te investeren terwijl er niemand gebruik van gaat maken.
Het ligt meer aan het gebrek aan kabels wereldwijd en het gebrek aan personeel wereldwijd.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:16:50 #8
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_203181941
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Het maakt niet zoveel uit wie er MP is (hoewel ik Rutte ook na 1 jaar al zat was).

We hebben een aantal doelstellingen afgesproken als Europa / Wereld en die gaan we halen.
Dat is op papier.
Hier in de buurt kunnen geen zonneparken geplaatst worden en er kan niet gebouwd worden omdat het stroomnet dat niet aankan.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:17:32 #9
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203181953
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:16 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Het ligt meer aan het gebrek aan kabels wereldwijd en het gebrek aan personeel wereldwijd.
Uiteraard is dat nu een probleem.
Maar hoeveel is er de voorgaande 20 jaar geÔnvesteerd? Wat hebben netbeheerders met hun inkomsten gedaan?
pi_203181966
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:16 schreef Metalfrost het volgende:

[..]
Je kunt er inderdaad voor kiezen om de aanjager van het probleem de schuld te geven.
Rutte is de oorzaak omdat dit en dat zus en zo en mensen trappen erin.
Dat is destructief denken.

Je kunt ook constructief gaan denken.
Het probleem aanschouwen, de oorzaak op locatie analyseren en zelf investeren om het probleem aan te kunnen pakken.
Zo negeer je het probleem dat de aanjager heeft gecreŽerd en kan er op de gewilde locatie (in dit geval middels industriŽle thuisaccu's) toch de bedrijvigheid voortzetten.
Je lijkt wel een moderne manager die niet de oorzaak wil laten onderzoeken omdat dan zijn eigen falen aan het licht komt waarna deze manager zijn werk anders moet doen.

Ik kom deze nonsens bijna dagelijks tegen op mijn werk.

[ Bericht 2% gewijzigd door sjorsie1982 op 14-01-2022 10:28:42 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_203181979
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Uiteraard is dat nu een probleem.
Maar hoeveel is er de voorgaande 20 jaar geÔnvesteerd? Wat hebben netbeheerders met hun inkomsten gedaan?
20 jaar geleden waren er ook tekort aan kabels en personeel.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_203182022
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:16 schreef Metalfrost het volgende:

[..]
Je kunt er inderdaad voor kiezen om de aanjager van het probleem de schuld te geven.
Rutte is de oorzaak omdat dit en dat zus en zo en mensen trappen erin.
Dat is destructief denken.

Je kunt ook constructief gaan denken.
Het probleem aanschouwen, de oorzaak op locatie analyseren en zelf investeren om het probleem aan te kunnen pakken.
Zo negeer je het probleem dat de aanjager heeft gecreŽerd en kan er op de gewilde locatie (in dit geval middels industriŽle thuisaccu's) toch de bedrijvigheid voortzetten.
Zorg dat je niet in de problemen komt is mijn devies.
pi_203182102
Het is ook niet dat het uit de lucht komt vallen.

Het is al een jaar of 3 geleden, dat ik al van vertegenwoordigers hoorde dat nieuwbouwprojecten van bedrijven stil kwamen te liggen, omdat de capaciteit van het net niet toereikend was.

Een tuinder op nog geen kilometer van het bedrijf waar ik werkte, had plannen voor een kas van 40 hectare.

Na de eerste 11 volgebouwd te hebben, moest hij maar gauw stoppen, omdat zijn WKK's te veel electriciteit het net op joegen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:32:15 #14
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_203182118
Ah TS heeft weer eens een onderwerp kunnen verdraaien om te kunnen schelden op "de buitenlanders"
pi_203182177
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:32 schreef Hexagon het volgende:
Ah TS heeft weer eens een onderwerp kunnen verdraaien om te kunnen schelden op "de buitenlanders"
18 miljoen mensen consumeren nu eenmaal meer stroom dan 14 miljoen mensen. *O*
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:38:25 #16
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203182191
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:01 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Dom van het gas af gaan terwijl de rest van de wereld juist aan het gas gaat.
Op zich is dat de indruk die je in eerste instantie krijgt.

Kijk je naar Duitsland, BelgiŽ, Noord-Frankrijk, Ierland, etc dan zie je dat ze voornamelijk van stookolie / mazout naar aardgas gaan omdat dat zo'n 50% lagere CO2-uitstoot heeft.

Nieuwe woningen worden in die landen echter ook al vaak voorzien van warmtepompen.

In het dichtbevolkte Nederland kan je die winst van stookolie naar aardgas niet maken aangezien we al sinds de 60's op gas stoken.

Daarnaast is het Gronings aardgas vrij uniek, aangezien het "laag calorisch" is, daar is alle apparatuur in huishoudens ook op afgestemd. Je kan "hoog calorisch" aardgas uit het buitenland "laag calorisch" maken in een fabriek door stikstof toe te voegen maar je bent dan wel hoofdzakelijk afhankelijk van buitenlands gas.

De overheid zou meer moeten inzetten op isoleren: daar is het snelst winst te halen.

Waar het net het aan kan, zou je dan met warmtepompen aan de slag kunnen (hier draai ik er al 3 jaar / 4 winters probleemloos mee).
  vrijdag 14 januari 2022 @ 10:39:36 #17
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_203182212
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:37 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
18 miljoen mensen consumeren nu eenmaal meer stroom dan 14 miljoen mensen. *O*
Mooi, wanneer lazer je een keer op?
pi_203182692
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Uiteraard is dat nu een probleem.
Maar hoeveel is er de voorgaande 20 jaar geÔnvesteerd? Wat hebben netbeheerders met hun inkomsten gedaan?
Economische impact
ten gevolge van
financiŽle investering
in bouwsector
Investering in
Duiven EUR 69.760.000 Alliander
Investering in
Bellevue EUR 23.000.000 Alliander


Ach het zijn maar getallen maar zeker geen kabels.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  vrijdag 14 januari 2022 @ 11:18:50 #19
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203182733
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 11:15 schreef halfway het volgende:

[..]
Economische impact
ten gevolge van
financiŽle investering
in bouwsector
Investering in
Duiven EUR 69.760.000 Alliander
Investering in
Bellevue EUR 23.000.000 Alliander

Ach het zijn maar getallen maar zeker geen kabels.
Geen idee wat je hier zegt. Je plempt een stukje tekst neer met 2 getallen.

Wat is er waarin geÔnvesteerd en waarvoor en over welke periode? Wat zijn de baten?
pi_203182883
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 11:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Geen idee wat je hier zegt. Je plempt een stukje tekst neer met 2 getallen.

Wat is er waarin geÔnvesteerd en waarvoor en over welke periode? Wat zijn de baten?
Splits hem zelf maar uit.

https://www.google.com/ur(...)ay7aPm2b1LSNBwhf2mNA
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_203182986
Ik zeg een lockdown voor elektrische personenwagens totdat dit probleem opgelost is
I'm sliding like a lizard on my belly and back
pi_203182992
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Uiteraard is dat nu een probleem.
Maar hoeveel is er de voorgaande 20 jaar geÔnvesteerd? Wat hebben netbeheerders met hun inkomsten gedaan?
GeÔnvesteerd in nieuwe infrastructuur. Maar hoe veel ze dat kunnen doen en waaraan is aan behoorlijk wat eisen en grenzen van de overheid gebonden (als monopolisten worden ze zwaar gereguleerd).
pi_203183109
Ik voel een run op houtkachels en dieselauto’s aankomen.
.
  vrijdag 14 januari 2022 @ 14:03:08 #24
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_203185517
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 10:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Netbeheerders hebben te lang achterover geleund en moeten nu vol aan de bak.
Logisch, want als de overheid geen bindende plannen maakt van toekomstige bouwlocaties dan kun je als netbeheerder ook niet weten waar de kabels moeten komen. Als gevolg van de privatisering kun je een netbeheerder niet opdragen iets aan te leggen waarvan onduidelijk is of het terugverdiend wordt. Toen netbeheerders in publieke handen waren speelde winstgevendheid geen rol en kon de overheid aanwijzen waar capaciteit nodig is voor (verre) toekomstplannen.
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_203185891
Een extra datacenter voor big data lost een hoop op.
God was in Christ, reconciling the world unto himself, not imputing their trespasses unto them;
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')