Ik zou even opzoeken hoe het zit met ontdooien in de slowcooker. Lees regelmatig dat dat geen goed idee is, maar geen flauw idee meer waarom.quote:Op zondag 19 december 2021 20:14 schreef B.ertha het volgende:
Ik maak voor de kerst het voorafje: Franse uiensoep. En omdat ik pas twee uur voordat de gasten komen zelf thuiskom, maak ik die vooraf en gooi ik hem in de vriezer. Dan kan ik hem op de dag zelf ook mooi weer ontdooien in de slowcooker en is de magnetron/oven vrij voor het hoofdgerecht en heb ik er geen omkijken naar
Omdat het langzaam gaat, met temperaturen waarbij bacteriën te goed gedijen.quote:Op zondag 19 december 2021 20:37 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Ik zou even opzoeken hoe het zit met ontdooien in de slowcooker. Lees regelmatig dat dat geen goed idee is, maar geen flauw idee meer waarom.
Dank! Het snel afkoelen wist ik en ook waarom (en zure erwtensoep is niet lekker) maar het werkt dus ook de andere kant op om dezelfde redenen dus.quote:Op zondag 19 december 2021 20:41 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Omdat het langzaam gaat, met temperaturen waarbij bacteriën te goed gedijen.
Daarom is het devies bij afkoelen: snel doen, bijv. door je pan in een bak koud water (met ijs) te zetten. En bij ontdooien/opwarmen: (langzaam) ontdooien in de koelkast (temperatuur is te laag voor snelle bacteriegroei) en daarna vlot opwarmen op het vuur.
High is niet dat de temperatuur hoger is, maar sneller warm. Dus dan krijg je ook het bacterie probleem lijkt me.quote:Op zondag 19 december 2021 21:47 schreef B.ertha het volgende:
Ik zou het idd ontdooien in de koelkast en dan alleen opwarmen op high
Maar mag dat dan ook niet?
Als het al ontdooit is, is het toch in dezelfde staat als alles dat je in de slowcooker doet?quote:Op zondag 19 december 2021 22:09 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
High is niet dat de temperatuur hoger is, maar sneller warm. Dus dan krijg je ook het bacterie probleem lijkt me.
Het gaat volgens mij om het te langzaam opwarmenquote:Op maandag 20 december 2021 09:07 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Als het al ontdooit is, is het toch in dezelfde staat als alles dat je in de slowcooker doet?
Dan zou je toch niets in de slowcooker kunnen doenquote:Op maandag 20 december 2021 09:21 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Het gaat volgens mij om het te langzaam opwarmen
Jawel want dan gaar je. Ik weet het ook niet precies, maar in de diverse SC kookboeken staat dat het ding niet geschikt is om afgekoeld voedsel op te warmen.quote:Op maandag 20 december 2021 09:24 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dan zou je toch niets in de slowcooker kunnen doen
Welk recept gebruik je?quote:Op maandag 3 januari 2022 14:18 schreef junkiesietze het volgende:
Zaterdag weer lekker Vadouvan gemaakt
Zo simpel! als je maar een hoop kip gebruikt!
quote:Voor 4 tot 6 personen:
1 ruime kilo rundersukade of ribrunderlappen
400 ml water (ongeveer)
400 ml (gele) natuurazijn (ongeveer)
10 laurierblaadjes
10 jeneverbessen
10 kruidnagels
3 uien, in halve ringen
3 flinke eetlepels appel/perenstroop
3 flinke eetlepels bruine basterdsuiker + eventueel extra
1 kleine eetlepel speculaaskruiden (of koekkruiden)
5 plakken ontbijtkoek, verkruimeld + eventueel extra
Wat een vreemde ingredienten, waar smaakt dit naar? kan me er niks bij voorstellen.quote:Op dinsdag 4 januari 2022 11:47 schreef christmastsunami het volgende:
Ik had laatst Zuurvleish weer in de slowcooker gemaakt.
https://www.culy.nl/recepten/limburgs-zuurvlees-zoervleisj/
Ik deed 12 uur op 80 graden. 80 graden is tricky hoor, dat is echt heeeeelll slow cooken. Volgende keer wordt het 85 graden, 12 uur is wel heel erg lang, maar het (niet zo heel goede kwaliteit riblap )vlees had het nodig.
En bewaren in bakjes voor in de vriezer
[..]
Het smaakt naar limburgs stoofvleesl. Zoet draadjes vlees. Wat ze daar met patat-frites eten.quote:Op dinsdag 4 januari 2022 12:14 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
Wat een vreemde ingredienten, waar smaakt dit naar? kan me er niks bij voorstellen.
Klinkt goed, gaat op het lijstje om eens te proberen! Thnx!quote:Op dinsdag 4 januari 2022 12:12 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
https://ashleywillems.nl/kip-vadouvan-slowcooker/
wat doe je er dan 's ochtends mee? zo de koelkast in en 's avonds weer opwarmen?quote:Op dinsdag 4 januari 2022 09:10 schreef PdeHoog het volgende:
Gisteravond een boeuf bourguignon voorbereid en in de slowcooker gedaan. Vannacht 10 uur laten pruttelen. Vanmorgen echt supermals vlees Dat wordt lekker vanavond
In dit geval: afkoelen en 's avonds weer een uurtje laten pruttelen maar dan op het vuur met aardappelen erbij Was een perfect eenpansgerechtquote:Op woensdag 5 januari 2022 13:01 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
wat doe je er dan 's ochtends mee? zo de koelkast in en 's avonds weer opwarmen?
Staat te pruttelenquote:Op dinsdag 4 januari 2022 12:12 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
https://ashleywillems.nl/kip-vadouvan-slowcooker/
Zout vergeten?quote:Op zaterdag 8 januari 2022 13:58 schreef Dotteke het volgende:
IK heb een multicooker maar ik krijg het eten er niet lekker in
Maak ik hachee of een stoofpotje, zoals ik hem altijd maakte, dan zit er nu totaal geen smaak aan.
Iemand een idee hoe dat komt?
quote:Meng 1/5 yoghurt met het citroensap, de helft van de garam masala en het zout voor de marinade. Laat de kip hierin 1 uur marineren in de koelkast.
2
Verhit in een koekenpan olijfolie en fruit hierin de ui kort aan. Voeg knoflook, kaneel, paprikapoeder en de rest van de garam masala toe en bak even mee. Doe nu de kip met de marinade bij de uien en bak 3 minuten mee.
3
Zodra de kip aangebakken is, kunnen de boontjes en de blokjes tomaat in de pan. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen. Roer er op het laatst de rest van de yoghurt en de boter doorheen en warm ze kort mee.
4
Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
5
Serveer de Indian butter chicken met rijst en garneer met koriander en cashewnoten.
Zo gaat het dus op het plaatje mis, de boontjes zijn te gaar!quote:250 gr Griekse Yoghurt
½ citroen (sap)
2 el garam masala
½ tl zout
400 gr kippendijfilets (in reepjes)
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
¼ tl kaneel
1 tl paprikapoeder
500 gr sperziebonen, in stukjes
800 gr tomatenblokjes uit blik
50 gr roomboter
10 gr koriander
300 gr basmatirijst
60 gr cashewnoten
Nee geen zout vergeten, niets vergetenquote:Op zaterdag 8 januari 2022 14:06 schreef christmastsunami het volgende:
[..]
Zout vergeten?
Nee ff serieus, het zou juist beter moeten smaken. Hoe lang?,Bij welke Temperatuur? Is de klep dicht?, zelfde ingredienten?
Beste Dotteke, zo weten niks.
Ik denk dat je nu teveel water gebruikt, je hebt bijna niets aan water nodig voor het bereiden onder de 100graden.quote:Op zaterdag 8 januari 2022 14:19 schreef Dotteke het volgende:
[..]
Nee geen zout vergeten, niets vergeten
Heb het op verschillende manier geprobeerd
Gebruik zelf bij hachee zo zakje kruiden en extra laurier
Bij stoofpotje
Runderbouillon
Uien
Flesje trippelbier
Laurierblaadjes
Kruidnagels
Peper
Zout
Heb hem op slowcooken en op stoven en op sudderen gehad op drie manier en allemaal smaakloos
Vlees gekruid toen aangebakken in roomboterquote:Op zaterdag 8 januari 2022 14:25 schreef christmastsunami het volgende:
[..]
Ik denk dat je nu teveel water gebruikt, je hebt bijna niets aan water nodig voor het bereiden onder de 100graden.
Dat gaat vaak fout met het slowcooken, de gewone recepten zijn zo dat er veel water gaat verdampen. Met zo'n cooker apparaat heb je veel minder water nodig dan bij een pan op vuur.
Maar wel bier, en bier bestaat grotendeels uit water, wat voorheen meer verdampte. Minder bier gebruiken dus.quote:Op zaterdag 8 januari 2022 14:27 schreef Dotteke het volgende:
[..]
Vlees gekruid toen aangebakken in roomboter
Groenten er bij en bier
Geen druppel water er bij gedaan
Ik zal het eens proberen. Het is zo jammer heb steeds alles weggekukkeld.quote:Op zaterdag 8 januari 2022 14:38 schreef christmastsunami het volgende:
[..]
Maar wel bier, en bier bestaat grotendeels uit water, wat voorheen meer verdampte. Minder bier gebruiken dus.
Veel minder, als je gaat slowcooken, gebruik je zo weinig mogelijk vocht, veel minder dan in een pan. Het vlees in een slowcook moet wat minder 'onder' staan, door de dampen en de gesloten cooker, wordt het vlees dan nog steeds gaar. In een pan moet het vlees onderstaan. Bij het slowcooken zo min mogelijk extra vocht toevoegen.
Een van de redenen dat ik zo'n apparaat fijn vind, is door de veiligheid. Natuurlijk kan het 8 uur op een klein vuurtje of oven. Maar dat het constant dan 8 uur op 80 graden op iets van of met vuur staat, electrische oven die op 80 graden kan daargelaten, vind ik altijd een heel klein beetje spannend en moet ik af en toe kijken of alles nog goed gaat.quote:Op zondag 9 januari 2022 18:53 schreef Tengano het volgende:
Ik moet binnenkort weer tomatensoep gaan maken want die is helaas helemaal op nu. Ik maak dat altijd in grote hoeveelheden, 12 tot 15 liter bijvoorbeeld en vries het dan in. Ben dan toch nog een behoorlijke tijd bezig en zou dat slowcookprincipe wel eens willen proberen, dat scheelt me toch wel tijd vermoed ik. Ik denk alleen niet dat zulke hoeveelheden in zo'n slowcooker passen.
Maar ik heb even opgezocht wat dat slowcooken nou eigenlijk inhoudt qua temperatuur, want meer is het niet. En dan blijkt dus dat je 'kookt' op 80 of op 90 graden. Dus ik kan net zo goed een hele grote pan in een soort hooikist zetten met een electrisch plaatje er onder en de temperatuur regelen met een thermostaatje. Zijn er mensen die met zoiets al ervaring hebben?
Bovendien is koken in een hooikist een stuk efficienter qua energieverbruik dan stoken op een gasfornuis.
Tja het punt is ook wel een beetje dat ik al zoveel (grote) pannen heb naast allerlei andere keukenonbenodigdhedenquote:Op zondag 9 januari 2022 19:09 schreef christmastsunami het volgende:
Een van de redenen dat ik zo'n apparaat fijn vind, is door de veiligheid. Natuurlijk kan het 8 uur op een klein vuurtje of oven. Maar dat het constant dan 8 uur op 80 graden op iets van of met vuur staat, electrische oven die op 80 graden kan daargelaten, vind ik altijd een heel klein beetje spannend en moet ik af en toe kijken of alles nog goed gaat.
Met zo'n apparaat kan je onbezorgd iets anders gaan doen.
De grootste die ik heb gezien was echter niet zoveel liter als jij wilt, de grootste is 8 liter ofzo.
De bedoeling is 8 uur op 80 graden, of 4 uur op 90 graden.quote:Op zondag 9 januari 2022 19:26 schreef Tengano het volgende:
[..]
Tja het punt is ook wel een beetje dat ik al zoveel (grote) pannen heb naast allerlei andere keukenonbenodigdheden
En zo'n pan op een electrisch plaatje is voor mijn gevoel redelijk veilig. Ik kan hem dan bij wijze van spreken ook in de douche zetten zodat er niks fout kan gaan. 8 uur op een gasvlammetje of wat voor vlammetje dan ook is ook niks voor mij.
Maar het voordeel van dat electrische plaatje is dat ik die pan daarna helemaal kan inpakken zodat hij qua warmte volledig geisoleerd is. En ik kan dan iedere pan kiezen die ik wil. Als ik het even snel begrepen heb is dat ook het slowcook principe; alle ingredienten in 1 pan en vervolgens 8 uur garen op 80 of 90 graden.
Tja met die kooktijden voor slowcooking heb ik dus 0,0 ervaring, maar ik kan natuurlijk na 4 of 5 uur ook even proeven wat ik normaal gesproken ook doe. Maar als ik zoveel soep op gas kook, ben ik ook uren bezig, en dan nog alles opruimen, afwassen en in heel veel bakjes doen met labeltjesquote:Op zondag 9 januari 2022 19:35 schreef christmastsunami het volgende:
De bedoeling is 8 uur op 80 graden, of 4 uur op 90 graden.
Maar dan kan je als hobbykok, gaan expirimenteren, ik vind 8 uur op 80 graden soms nog wat te kort voor runderriblappen, vooral door de kwaliteit uit de supermarkt.
maar met kipdij is 4 uur op 90 graden al weer iets te lang
Maar de eerste oude modellen, hadden maar 2 standen, 4 uur op 90 graden, of 8 uur op 80 graden, de laatste jaren zijn er modelletjes bijgekomen, die nog veel meer kunnen zoals frituren bijvoorbeeld. En meestal verkopen ze die onder de term 'multicooker'.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Een ander groot voordeel vind ik dat ik meer smaak in de pan en in de soep houdt en ik niet zoveel vocht genereer met koken, zodat ik ook minder hoef te ventileren.
Dus dan zou het een kwestie zijn van een temperatuur kiezen, bij voorkeur 90 graden en dan maar afwachten. Ik zie zelf geen voordeel om lager dan die 90 graden te gaan namelijk
[ Bericht 2% gewijzigd door Tengano op 09-01-2022 20:12:02 ]
quote:Op zondag 9 januari 2022 20:02 schreef Tengano het volgende:
[..]
Tja met die kooktijden voor slowcooking heb ik dus 0,0 ervaring, maar ik kan natuurlijk na 4 of 5 uur ook even proeven wat ik normaal gesproken ook doe. Maar als ik zoveel soep op gas kook, ben ik ook uren bezig.
Anyway het enige wat ik dan gebruik is een electrisch kookplaatje, een DS18020 die ik al heb, een arduino en eventueel een tijdschakelaar, maar die laatste hoeft niet eens. En dan kan ik iedere grote pan gebruiken die ik wil. Dit is zo'n temperatuur sensor die daarvoor geschikt is en die op 0,3 graden celcius nauwkeurig is. Zijn iets van 1,50 bij Aliexpress.
Een ander groot voordeel vind ik dat ik meer smaak in de pan en in de soep houdt en ik niet zoveel vocht genereer met koken, zodat ik ook minder hoef te ventileren.
Dus dan zou het een kwestie zijn van een temperatuur kiezen, bij voorkeur 90 graden en dan maar afwachten. Ik zie zelf geen voordeel om lager dan die 90 graden te gaan namelijkJe doet dat slowcooken eigenlijk vooral met vlees, wat lekker is om langzaam garen, in zijn eigen vocht te laten garen, dat is het idee erachter.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Oma's draadjesvlees bijvoorbeeld, of pulled pork, of indische rendang etc etc, Ossehaas zou wat zonde van het geld zijn, maar is wat overdreven en is beter om snel te bakken.
Die tech oplossing van je met die Arduino, is wel cool gek.
Wat je kan doen is een geconcentreerdere versie maken door minder vocht toe te voegen en dan na het slowcooken verdunnen tot de gewenste dikte.quote:Op zondag 9 januari 2022 18:53 schreef Tengano het volgende:
Ik denk alleen niet dat zulke hoeveelheden in zo'n slowcooker passen.
Ok, that makes sense inderdaad. Dat soort dingen doe ik meestal in een gietijzeren pan op een klein electrisch plaatje (800 Watt van een oud fonduestel van de kringloop ) zodat ik het goed kan temperen op een klein prutteltje Heb hier even een plaatje van dat ding. De pan ervan heb ik weggegooid. Zit een keurig thermostaatje op en is perfect voor een stoofschoteltje. Lekker retro en voorzien van een gezellig rood lampjequote:Op zondag 9 januari 2022 20:12 schreef christmastsunami het volgende:
Je doet dat slowcooken eigenlijk vooral met vlees, wat lekker is om langzaam garen, in zijn eigen vocht te laten garen, dat is het idee erachter.
Oma's draadjesvlees bijvoorbeeld, of pulled pork, of indische rendang etc etc, Ossehaas zou wat zonde van het geld zijn, maar is wat overdreven en is beter om snel te bakken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Zo tech is dat niet hoor. Sensor uitlezen en aan de hand van de temperatuur het relais aan of uit zetten. Maar ik ben op die manier wel flexibel qua de grootte van de pan die ik dan wil gebruiken en dat is eigenlijk wat ik zoek. Plus dat ik er niet aan moet denken om nog een kookapparaat ergens op te moeten slaan wat ik maar af en toe gebruik Ik weet nu al niet waar ik mijn spullen moet latenquote:Die tech oplossing van je met die Arduino, is wel cool gek.
[ Bericht 5% gewijzigd door Tengano op 09-01-2022 20:39:34 ]
Maar dan wordt het heel lastig om de smaak goed te controleren onderweg tijdens het kookproces. Het eindproduct moet namelijk op 100% zeker goed zijn anders zit ik met 15 liter soep die niet te vreten is en dan lach je niet meer. Heb ik gelukkig maar 1 x meegemaakt, maar die les is bij mij wel aangekomen. Dus vandaar dat ik gedurende het proces altijd proef en ik maak zo'n soep altijd gewoon van wat ik heb of goedkoop heb ingekocht. Ik heb nooit precies hetzelfde recept op wat basisdingen na dan.quote:Op zondag 9 januari 2022 20:12 schreef Elleska het volgende:
Wat je kan doen is een geconcentreerdere versie maken door minder vocht toe te voegen en dan na het slowcooken verdunnen tot de gewenste dikte.
Tuurlijk is dat zo.quote:Op zondag 9 januari 2022 21:02 schreef Elleska het volgende:
Als het geconcentreerd niet goed smaakt dan smaakt het verdund ook niet goed.
Alle respect voor jou want ik vind dat heel knap van je, maar ik zie mezelf dat niet doen. Daarnaast heb ik ook zat vriesruimte dus is het ook niet zo noodzakelijk in mijn geval. Ik heb expres een grote vriezer gekocht om af en toe grote hoeveelheden te koken en in te vriezen en dan af en toe lekker simpel even iets op te warmen. Bij voorkeur dus smaakvolle maaltijdsoepen zodat ik van alles binnen krijg inclusief mijn vegies.quote:Op zondag 9 januari 2022 21:45 schreef Elleska het volgende:
Dat hoef ik mij niet voor te stellen want ik maak bij dingen die ik invries wel vaker een geconcentreerde versie. Dat scheelt een hoop ruimte.
Na het opwarmen nog even proeven, hele enkele keer wat bijsturen maar meestal is het eindresultaat prima. Het is sowieso nooit oneetbaar geweest.
Was het lekker?quote:Op zaterdag 8 januari 2022 13:52 schreef Kickinalfa het volgende:
[..]
Staat te pruttelen
De recepten van Ashley zijn trouwens allemaal wel te pruimen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |