Ik weet nog dat onze bakker in Ommen stopte met echt zelf bakken en het meer in een automatische machine ging doen. Wij kochten altijd kniptarwe en lieten het iets extra doorbakken waardoor er een heerlijk knapperige korst aan zat, ook het brood zelf was geweldig, vergeleken bij dat brood is het huidige supermarkt brood een soort kauwgom... helaas is dat tegenwoordig vrijwel het enige dat je kunt krijgen...quote:Op zondag 17 oktober 2021 23:40 schreef 111210 het volgende:
Dat van de bakkers is al jaren zo, je bent ook wel gek als je vers afgebakken brood bij de bakker koopt terwijl het zelfde bij de supermarkt de helft kost.
Er zijn overigens nog wel een klein handje vol echte bakkers in nederland waar je echt 100% zelf gemaakt brood kan kopen.
In Utrecht heb je Bond en Smolders (ook gebak en taart) en in regio Haarlem heb je Bakkerij Mama. (Ook al eens langs geweest in de KVW een paar jaar terug) En voor beide geldt wel dat om 10:00 bijna alles uitverkocht is.
Ieder geval de moeite waard om eens langs te gaan als je in de buurt bent.
Bijna dé reden dat ik mijn brood haal bij de echte warme bakker. Wereld van verschil en zo veel lekkerder dan het fabrieksbrood. En niet alleen het korstje is lekkerderquote:Op dinsdag 19 oktober 2021 10:51 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik vind het ook altijd vreemd als ik mensen de korstjes zie laten liggen, dat is juist het lekkerste deel
Ha dat doe ik ook altijd. Vanmiddag toevallig weer een doos ophalen bij het pakketpunt.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 12:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bestel vaak brood bij vanmenno.nl
Dat is echt goed brood, zelf even afbakken, met een goed broodmes zo gesneden ook.
Een broodbakmachine zit een teflonlaag in, dus die gebruik ik sowieso niet. Als ik zelf brood maak maal ik ook zelf de (altijd biologische) granen. Maar zelf brood bakken heeft ook wel nadelen soms, dus ik doe het niet zo heel vaak.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 13:03 schreef Tjoent het volgende:
[..]
Ha dat doe ik ook altijd. Vanmiddag toevallig weer een doos ophalen bij het pakketpunt.
Zelf bakken (met een goede broodbakmachine) blijft het lekkerst maar dat brood van Menno is een goede 2e.
Lang geleden kocht ik altijd hetzelfde brood omdat er zo'n geweldig knapperig korstje op zat Op een gegeven moment was dat weg en was het een slappe korst. Ik navraag gedaan, deden ze dat expres omdat blijkbaar kinderen geen knapperige korst willen en ouders hadden geklaagd. Fuck die kinderen.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 10:51 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik weet nog dat onze bakker in Ommen stopte met echt zelf bakken en het meer in een automatische machine ging doen. Wij kochten altijd kniptarwe en lieten het iets extra doorbakken waardoor er een heerlijk knapperige korst aan zat, ook het brood zelf was geweldig, vergeleken bij dat brood is het huidige supermarkt brood een soort kauwgom... helaas is dat tegenwoordig vrijwel het enige dat je kunt krijgen...
Ik vind het ook altijd vreemd als ik mensen de korstjes zie laten liggen, dat is juist het lekkerste deel
quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 13:38 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Lang geleden kocht ik altijd hetzelfde brood omdat er zo'n geweldig knapperig korstje op zat Op een gegeven moment was dat weg en was het een slappe korst. Ik navraag gedaan, deden ze dat expres omdat blijkbaar kinderen geen knapperige korst willen en ouders hadden geklaagd. Fuck die kinderen.
Ook dat Ik had als bakker de ouders aangeraden de korsten er dan maar af te snijdenquote:
Ik zou zeggen Fuck You bakker en zonder wat te kopen weggaanquote:Op dinsdag 19 oktober 2021 13:38 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Lang geleden kocht ik altijd hetzelfde brood omdat er zo'n geweldig knapperig korstje op zat Op een gegeven moment was dat weg en was het een slappe korst. Ik navraag gedaan, deden ze dat expres omdat blijkbaar kinderen geen knapperige korst willen en ouders hadden geklaagd. Fuck die kinderen.
Blijft het brood vanmenno.nl goed als je het in de diepvries hebt gedaan? Ik woon er zelf niet in de buurt dus zou het moeten laten verzenden, dan koop ik liever iets meer en dan in de diepvries. (Brood wat bij mij in de buurt verkrijgbaar is vind ik gewoon niet lekker.)quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 12:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bestel vaak brood bij vanmenno.nl
Dat is echt goed brood, zelf even afbakken, met een goed broodmes zo gesneden ook.
Zeker, ik vries het in zodra het binnenkomt. Afbakken 30 minuten op 160 graden (bevroren). Blijft wel een paar maanden goed zonder uit te drogen, in de verpakking waarin het wordt geleverd.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 14:17 schreef koffiekoekjes het volgende:
[..]
Blijft het brood vanmenno.nl goed als je het in de diepvries hebt gedaan? Ik woon er zelf niet in de buurt dus zou het moeten laten verzenden, dan koop ik liever iets meer en dan in de diepvries. (Brood wat bij mij in de buurt verkrijgbaar is vind ik gewoon niet lekker.)
Bedankt voor de tip, ik ga het proberen!quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 14:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zeker, ik vries het in zodra het binnenkomt. Afbakken 30 minuten op 160 graden (bevroren). Blijft wel een paar maanden goed zonder uit te drogen, in de verpakking waarin het wordt geleverd.
Je kunt het ook 10 dagen in de koelkast bewaren (dan bak je 20 minuten op 180 graden).
Eenmaal gebakken, gekoeld en gesneden kun je het gewoon weer invriezen, ik doe dat in van die plastic bakken met deksels die je kunt dichtklappen. Dat doe ik steeds met 1 brood per keer. Ik bestel een stuk of 8-10 broden per keer (en de stokbroodjes zijn ook echt een aanrader).
Maar goe weet je of jou bakker een bakker is of een “afbakker” want dan is hrt niet heel veel anders dan supermarkt broodquote:Op dinsdag 19 oktober 2021 11:45 schreef Black-Hole het volgende:
[..]
Bijna dé reden dat ik mijn brood haal bij de echte warme bakker. Wereld van verschil en zo veel lekkerder dan het fabrieksbrood. En niet alleen het korstje is lekkerder
Goede vraag, het is een kleine lokale bakker met een aantal vestigingen. Ze hebben reguliere broden en steenoven / desem broden. De reguliere broden worden niet afgebakken in de winkel en elke dag vers geleverd vanuit de centrale bakkerij. Steenoven broden worden wel in de winkel afgebakken en kan je ook bevroren krijgen om thuis af te bakken.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 16:16 schreef 111210 het volgende:
[..]
Maar goe weet je of jou bakker een bakker is of een “afbakker” want dan is hrt niet heel veel anders dan supermarkt brood
Kauwen is hartstikke goed voor je kaakspieren en die kinderen hebben toch tanden? Flikker toch op manquote:Op dinsdag 19 oktober 2021 13:40 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ook dat Ik had als bakker de ouders aangeraden de korsten er dan maar af te snijden
Skyrquote:Op maandag 18 oktober 2021 12:09 schreef golfer het volgende:
a.s. Donderdag:
De potten met verschillende merken skyr nemen toe in de zuivelschappen. Op IJsland eten ze dit al eeuwen - het verhaal gaat dat de Vikingen skyr vanuit Noorwegen meebrachten naar IJsland - en nu verovert het eiwitrijke krachtvoer ook langzaam Europa. De producenten reppen allemaal van een duizend jaar oud recept, maar op de ene pot staat dat het yoghurt is en het andere etiket beweert dat het kwark is.
Wat alle potten wel gemeen hebben: skyr zit vol eiwitten en is daardoor populair bij sportschoolbezoekers. De Keuringsdienst van waarde duikt in het geheim van skyr en leert alles over gepasteuriseerde, afgeroomde melk in combinatie met levende bacterieculturen. Maar wat maakt skyr nu echt skyr? Er volgt een zoektocht naar het originele, oeroude recept.
Skeerquote:Op dinsdag 19 oktober 2021 20:20 schreef Blues het volgende:
En... hoe spreken we het uit, Skyr?
Skuur
Skir
Skur
Skijr
Hangop is wel echt lekker... Maar het lekkerste wat ik in die categorie heb gegeten was een soort yak yoghurt in Nepal, die werd gemaakt in stenen potjes en die was zo ontzettend lekker Juju Dhau heb het ook gegeten in bakthapur trouwens http://euroasiatreks.com/blog/popular-foods-nepal/quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 22:13 schreef golfer het volgende:
Skyr (uitspraak: skuur, maar verNederlands wordt het skir) is meer een soort hangop.
Het is eigenlijk een soort hangop waar de theedoek is vervangen voor een vrij poreus stenen potje.quote:Juju Dhau was originated from Bhaktapur, Nepal. It is a sweetened custard like yogurt.It is one of the vital part of the festivities of Nepal. In Newari dialect, Juju Dhau signifies ” King of Yogurt”. Dairy from the Ox is usually used to make Juju Dhau. It is used with a believe that it gives the yogurt wealtheir taste and surface.
The Juju dhau is served in regular red mud pot,has shown in the picture. The mud pots are premable, therefore the fluid from the yogurt gradually vanishes. Therefore, a scrumptious, thick, smooth and velvety yogurt is left behind.
A trip to Bhakatpur, is incomplete without tasting one of these!
Het wordt gemaakt van afgeroomde melk (die over bleef na het afromen voor het maken van boter) met stremsel en verschillende bacterieculturen waarvan sommige ook bij het maken van yoghurt een rol spelen. Het stremsel zorgt voor het uitvlokken van het eiwit, waarna de wrongel en de wei gescheiden wordt. Kortom, het is levensmiddeltechnisch gezien een heel jonge kaas.quote:Op dinsdag 19 oktober 2021 22:13 schreef golfer het volgende:
Skyr (uitspraak: skuur, maar verNederlands wordt het skir) is meer een soort hangop.
Heb echt wel eens op de ingredientenlijst van Kwark dingen als Melkpoeder zien staan.quote:Op donderdag 21 oktober 2021 20:47 schreef golfer het volgende:
Die Nederlandse fabrikant lult uit zijn nek met het toevoegen van eiwitpoeders aan yoghury en kwark.
Waarom denk je dat het Kaasdoek heet?quote:Op donderdag 21 oktober 2021 21:02 schreef golfer het volgende:
Dus toch een soort hangop zoals die IJslandse boer het maakte.
Ik zag er net langs wat een gezever, ik ga wel even Hitlers Henchman kijkenquote:Op donderdag 28 oktober 2021 14:49 schreef golfer het volgende:
De wappiezusjes Van Lexmond komen vanavond ook nog aan bod in de KvW.
https://www.mediacourant.(...)ling-over-nepstenen/
Heb de aflevering niet gezien maar Skyr smaakt als hanghop.quote:Op donderdag 21 oktober 2021 21:02 schreef golfer het volgende:
Dus toch een soort hangop zoals die IJslandse boer het maakte.
Om je vagina te trainen.quote:
Programma probeert te scoren met De Lexmondjes maar iedereen is terugbetaald.quote:Op donderdag 28 oktober 2021 14:49 schreef golfer het volgende:
De wappiezusjes Van Lexmond komen vanavond ook nog aan bod in de KvW.
https://www.mediacourant.(...)ling-over-nepstenen/
Bekkenbodemspier trainen. Echt kunstjes ga je er niet van doen.quote:Op donderdag 28 oktober 2021 22:47 schreef golfer het volgende:
[..]
Om je vagina te trainen.
Hoe dan? Kan ie dan kunstjes doen?
Als stenen niet zouden trillen dan zouden we ook kwarts niet zo massaal in allerlei apparaten steken.quote:Op vrijdag 29 oktober 2021 10:01 schreef GereDathan het volgende:
Als je in onzin als "trillende steentjes" gelooft dan ben je echt rijp voor het gesticht. Ik snap dat je stenen (of specifiek edelstenen) mooi kunt vinden, maar dat is dan ook alle waarde die zo'n steen heeft. Al het andere is simpelweg verzonnen geklets, puur in het leven geroepen om naïeve mensen zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen.
Kwarts trilt niet uit zichzelf. Ik heb mijn post aangepast om te verduidelijken dat in de context van het programma het enige nut van de stenen is dat deze mooi kunnen zijn.quote:Op vrijdag 29 oktober 2021 11:16 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Als stenen niet zouden trillen dan zouden we ook kwarts niet zo massaal in allerlei apparaten steken.
Ik maak mij er niet druk over, het is vooral vermaak. Hoe simpel mensen zijn. Zijn dezelfde die dat absurde goedje van die viezerik Giel kopen of de biostabielquote:Op vrijdag 29 oktober 2021 12:17 schreef djkoelkast het volgende:
Nou is ook niet helemaal waar, want ook al werkt het niet (of nauwelijks) maar je voelt je er goed bij dan heb je een placebo-effect. En dan werkt het op dat moment voor jou toch. Ik zou me er vooral niet te druk om maken.
quote:Op donderdag 28 oktober 2021 13:23 schreef sirdanilot het volgende:
Ik vind skyr een beetje smaken naar sperma
Niet dat ik daar vies van ben maar niet iets wat ik wil als ontbijt
Precilla Queen of the Desert nooit gezien?quote:Op donderdag 28 oktober 2021 22:47 schreef golfer het volgende:
[..]
Om je vagina te trainen.
Hoe dan? Kan ie dan kunstjes doen?
Ach, in een tijd dat zelfs de Slovenen al Balsamico beginnen te maken zal de term "wijnazijn" al helemaal niet beschermd zijn en al zeker de lading niet dekken ...quote:Op donderdag 4 november 2021 11:25 schreef djkoelkast het volgende:
Azijn is eigenlijk gefermenteerde alcohol, mag je ook natuurazijn noemen dan. Er is ook synthetische azijn, daar hebben ze het wel eens over gehad bij de KvW: ijsazijn. Daar voeg je water aan toe en je hebt "azijn" zonder het woordje natuur er voor.
Normaal gezien zou wijnazijn van wijn gemaakt moeten worden, maar dat zal wel niet
“Azijn is het noodlot van alcohol”quote:Op donderdag 4 november 2021 11:25 schreef djkoelkast het volgende:
Azijn is eigenlijk gefermenteerde alcohol, mag je ook natuurazijn noemen dan. Er is ook synthetische azijn, daar hebben ze het wel eens over gehad bij de KvW: ijsazijn. Daar voeg je water aan toe en je hebt "azijn" zonder het woordje natuur er voor.
Normaal gezien zou wijnazijn van wijn gemaakt moeten worden, maar dat zal wel niet
Dat is echt nodig, anders is de azijn veel te zuur. Maak zelf maar eens azijn, die moet je echt aanlengen.quote:
Als je dus azijn maakt zoals die Fransman dat van goede wijn deed, dus niet.quote:Op maandag 8 november 2021 11:49 schreef Bramito het volgende:
Dat is echt nodig, anders is de azijn veel te zuur. Maak zelf maar eens azijn, die moet je echt aanlengen.
Maak zelf eens azijn, dan kan je dat goed beoordelen. Alcohol wordt door de bacterien omgezet in Azijnzuur, als dat proces goed loopt wordt het erg zuur. Heeft niets met goede of goedkope wijn te maken maar dat alcohol omgezet wordt in Azijnzuur. Als je je azijn nu een paar jaar rijpt, dan verdwijnt een deel van het azijnzuur. Je kan ook je wijn inkoken voordat je er Azijn van maakt, dan verdampt een deel van de alcohol.quote:Op maandag 8 november 2021 11:51 schreef golfer het volgende:
[..]
Als je dus azijn maakt zoals die Fransman dat van goede wijn deed, dus niet.
Ligt aan het alcoholpercentage. Hoe meer alcohol, hoe zuurder.quote:Op maandag 8 november 2021 11:54 schreef Bramito het volgende:
Ik maak azijn van goede wijn, en die is toch echt te zuur. Ik ben natuurlijk geen expert. Als je ‘m een jaar laat staan wordt de azijn wel beter.
Ik verdun tot een procent of 8 want dan doen de bacterien het goed. Daarna is de azijn nog te zuur.quote:Op maandag 8 november 2021 12:51 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ligt aan het alcoholpercentage. Hoe meer alcohol, hoe zuurder.
Ik dacht dat je ongv 6% azijnzuur krijgt? Ik heb trouwens een tijdje terug een refractometer gekocht bij Ali, erg handig voor wilde fermentatie etc.quote:Op maandag 8 november 2021 12:55 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik verdun tot een procent of 8 want dan doen de bacterien het goed. Daarna is de azijn nog te zuur.
Wat meet je dan, Alcohol? Ik heb er eentje voor suikergehalte voor het maken van ijs.quote:Op maandag 8 november 2021 13:02 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ik dacht dat je ongv 6% azijnzuur krijgt? Ik heb trouwens een tijdje terug een refractometer gekocht bij Ali, erg handig voor wilde fermentatie etc.
Geen idee. Zo’n refractometer is leuk, maar dan heb ik weer wat in de kast.quote:Op maandag 8 november 2021 13:02 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ik dacht dat je ongv 6% azijnzuur krijgt? Ik heb trouwens een tijdje terug een refractometer gekocht bij Ali, erg handig voor wilde fermentatie etc.
#inkopperquote:Op maandag 8 november 2021 13:02 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik moet mijn Azijnvaatjes weer eens uit de kelder halen, geen jaren azijn gemaakt.
Ach gus, Amsterdamse humor, in plaats van mij tegen het been te zeiken, doe het in een fles, dan heb je Wij-Azijnquote:Op maandag 8 november 2021 14:28 schreef golfer het volgende:
[..]
#inkopper
Je bent al zuur genoeg van jezelf.
#inkopper
Hilarisch.quote:Op maandag 8 november 2021 15:08 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ach gus, Amsterdamse humor, in plaats van mij tegen het been te zeiken, doe het in een fles, dan heb je Wij-Azijn
Ja idd, je hebt ze voor suikergehalte waarmee je dus uiteindelijk het alcoholpercentage kan voorspellen. Je hebt ook refractometers waarmee je alcoholpercentage kan meten en zo uiteindelijk percentage azijnzuur kan voorspellen.quote:Op maandag 8 november 2021 13:12 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Wat meet je dan, Alcohol? Ik heb er eentje voor suikergehalte voor het maken van ijs.
Ik snap het. Het is mij nu een paar keer mislukt om azijn te maken van een fles goedkope wijn van de Aldi. Ook verdund tot 9% alc. Wilde fermentatie is dan weer geen probleem..quote:Op maandag 8 november 2021 14:04 schreef Bramito het volgende:
[..]
Geen idee. Zo’n refractometer is leuk, maar dan heb ik weer wat in de kast.
Voor de goede orde: Ik bedoel dat ik de alcohol tot 8% verdun en dan azijn maak. Daarna verdun ik die azijn weer want nog te zuur.
Bij de plakken kaas die ik heb zit die korst niet eens meer aan.quote:Op woensdag 10 november 2021 20:24 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat Nederlanders wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Een verhaal over Hollandse kaas met een Hollandse korst.
Nee, wordt afgeraden.quote:
Ah, die Fabriek in Zutphen?quote:Op donderdag 11 november 2021 20:26 schreef Emmerdeur het volgende:
Mijn Oom werkte vroeger bij National stars and chemicals waar zon beetje alle kaaslijm in nl vandaan kwam. Echt troep was dat.
Wegsnijden die rand
quote:Op vrijdag 12 november 2021 08:47 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ah, die Fabriek in Zutphen?
Oh echt? Ik vrat dat altijd opquote:Op donderdag 11 november 2021 20:26 schreef Emmerdeur het volgende:
Mijn Oom werkte vroeger bij National stars and chemicals waar zon beetje alle kaaslijm in nl vandaan kwam. Echt troep was dat.
Wegsnijden die rand
quote:Op vrijdag 12 november 2021 10:48 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh echt? Ik vrat dat altijd op
Same here “vroeger”quote:Op vrijdag 12 november 2021 10:52 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Fietste daar altijd langs als ik naar "de stad" ging,
Sterker nog wij hadden bij ons vroeger in de kerk een man, en die vroeg altijd specifiek naar kaaskorsten. Vrat die altijd op.quote:
Ik kauwde er op en kreeg het nooit weggeslikt.quote:Op vrijdag 12 november 2021 10:48 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh echt? Ik vrat dat altijd op
Heerlijk, soort kauwgom.quote:Op vrijdag 12 november 2021 12:57 schreef tong80 het volgende:
[..]
Ik kauwde er op en kreeg het nooit weggeslikt.
Lekker houtlijm kluivenquote:Op vrijdag 12 november 2021 12:44 schreef sirdanilot het volgende:
Sterker nog wij hadden bij ons vroeger in de kerk een man, en die vroeg altijd specifiek naar kaaskorsten. Vrat die altijd op.
Wat versta jij onder 'degelijk'? Waaraan moet het volgens jou voldoen en hoe moet het dan met welke ingrediënten precies gemaakt zijn?quote:Op vrijdag 12 november 2021 16:14 schreef dexamfetamine het volgende:
Het is toch belachelijk dat je niet eens een degelijk stokbrood kunt kopen bij de bakker? Had er desnoods 3/4 euro voor willen betalen, maar nee
ingrediënten: zo min mogelijk broodverbeteraars, want dat is niet nodig als je het product gewoon de tijd geeft om te rijpen. Degelijk: heeft de tijd gehad om te rijzen en plaatselijk gemaakt, geen diepvriesbrood en dan afbakken zoals bij de meeste Nederlandse bakkers.quote:Op vrijdag 12 november 2021 17:01 schreef golfer het volgende:
[..]
Wat versta jij onder 'degelijk'? Waaraan moet het volgens jou voldoen en hoe moet het dan met welke ingrediënten precies gemaakt zijn?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |