abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 15:00:17 #1
375570 crew  Cyan9
pi_200360410
Om toch wat te doen te hebben tijdens de PED (Post Eurovision Depression) maanden, gaan we ons eens lekker verdiepen in het nieuwtje dat deze week naar buiten kwam. Er zijn namelijk 17 (zeventien!) Italiaanse steden die interesse hebben getoond om het songfestival te gaan organiseren. Dat zijn er natuurlijk best veel, en naast de bekendste steden hebben we ook wat onbekend (en onrealistische?) kandidaat steden. Misschien een poging om beter op de kaart te komen en meer toeristen te trekken? Daar gaan we dan in dit topic even aan mee helpen.Zie hier ItaliŽ, de laars met voetbal en SardiniŽ die hierin geen leuke bijnaam heeft gekregen. Er wonen ruim 60 miljoen mensen in het land, allen met een goede dosis Italiaanse passie. We waren twee keer eerder in het land voor een songfestival, in 1965 en 1991. De eerste keer in Napels en de tweede keer in Rome, de hoofdstad van het land. Wij als land (Nederland, voor de duidelijkheid) waren trouwens nog maar ťťn keertje in ItaliŽ voor het songfestival, in 1991 waren we afwezig. In 1965 waren we er wel, maar ging het niet echt denderend. We werden 11e met Conny Vandenbos, dat was duidelijk meer dan genoeg. Maar goed, we dwalen af. Napels en Rome dus, de derde en eerste stad van het land. Belangrijke steden, dus bijzonder logisch ook dat het hier werd georganiseerd. Maar er is zo veel meer te zien in ItaliŽ, dus hoe leuk zal het zijn als het songfestival volgend jaar in een andere stad wordt gehouden? Er zijn in ieder geval genoeg geÔnteresseerden, en die gaan we nu allemaal wat aandacht geven.17 steden dus. Laat dat even op je inwerken, want het zijn er best veel. Mooi om te zien dat er zo veel interesse lijkt te zijn, al is het nog maar even de vraag hoe realistisch sommige kandidaat steden zijn. Elk jaar zien we het wel gebeuren dat er steden willen organiseren, maar die op geen enkele mogelijke manier aan de eisen kunnen voldoen. En toch, een stad kan dromen. We kennen allemaal een zeker Iers plaatsje waarvan je van te voren toch echt niet zou denken dat er ooit een songfestival gehouden zou worden.

Terug naar ItaliŽ, en de 17 steden. Ze liggen verspreid door heel ItaliŽ, en dan bedoel ik de laars en de voetbal. SardiniŽ, die toch al geen bijnaam had gekregen, kieperen we nu volledig overboord. Opdoeken, doet niet mee in dit verhaal. Wel leuk voor een vakantie trouwens, dus daar gaan we dan maar eens buiten het songfestival naartoe. Het wordt dus het vaste land, of SiciliŽ. Maar waar dan precies? Dat gaan we nu bekijken, op een volstrekt willekeurige en alfabetische manier.We beginnen in Acireale, wat onderdeel is van de grotere stad Catania, gelegen op SiciliŽ. Het ligt aan de oostkust van het eiland, en daardoor dus ook aan de voet van de Etna (denk aan de pyro mogelijkheden). Er wonen zo'n 53000 mensen. Het stadje is vooral bekend vanwege de vele kerken, verder is er veel kunst te bezichtigen in de stad. Het Fortezza del Tocco is ook de moeite waard, een fort uit de 16e eeuw dat nu dienst doet als een natuurreservaat. Carnival wordt hier trouwens ook groot gevierd, al is dat natuurlijk niet in mei.

Als locatie voor het songfestival wordt er gesproken over het PalaTupparello. De Italiaanse wikipedia leert ons dat dit een "pallazetto dello sport" is waar wel vaker concerten worden gehouden. Er passen 8000 mensen in, al is het maar de vraag hoeveel hier van over blijft met een waardig Eurovisie podium. Van buiten ziet het er in ieder geval niet heel aantrekkelijk (of groot) uit.Volgende op de lijst is Alessandria, gelegen in het noorden van ItaliŽ. In de regio Piedmont om precies te zijn, tussen de rivieren Tanaro en Bormida. Het is een belangrijk punt voor vervoer per trein, vanaf het station kan je maar liefst zes (verschillende) kanten op. De stad heeft 94000 inwoners, en die kunnen elke dag genieten van onder andere de Citadella Militare en de Palazzo Ghilini, om maar wat te noemen. Daarnaast ook weer mooie en oude kerken, ook behoorlijk wat musea hier. Ook wordt er expliciet een begraafplaats genoemd onder de bezienswaardigheden, dus we moeten ook maar een bezoekje brengen aan het Cimitero Urbano de Alessandria. In juli is er jaarlijks een jazz festival, waar ska en blues muziek trouwens ook welkom is.

Waar ze het songfestival willen gaan organiseren is nog niet bekend, maar wellicht dat ze hetzelfde terrein willen gebruiken als bij het eerder genoemde jazz festival.De volgende stad is een bijzondere, we gaan namelijk naar Bertinoro. Stad is trouwens een groot woord, het is namelijk niet een hele grote plaats. Het ligt in het oosten van ItaliŽ, gelegen in de regio Emilia-Romagna. De plaats ligt op een heuvel, de Cesubeo, en dat levert het bovenstaande mooie plaatje op. Bezienswaardigheden genoeg hier, wat te denken van de beroemde Via Emilia, die hier vlakbij ligt. De oude Romaanse weg loopt van Rimini naar Piacenza, en loopt dwars door Bologna (waarover later meer). Ook hier heb je meerdere kerken, een oud kasteel, en de Colonna delle Anelle, een soort van steencirkel uit 1300. Ook hier wordt jaarlijks een festival gehouden, het "Hospitality Festival". Een nacht vol met muziek, lekker eten, historische gebruiken en een ceremonie in de vroege ochtend. Slapen is voor watjes.

De locatie voor het songfestival is het PalaGalassi, een stadion is Forlž. Dat is correct, dat is een andere stad. Is dat raar? Niet echt, aangezien de steden Forlž en Cesena dit bid ondersteunen. De vraag blijft echter wel hoe realistisch het is, er passen namelijk slechts 5676 mensen in het stadion, dat vooral gebruikt wordt voor basketbal en volleybal wedstrijden.We kwamen er net al even doorheen met de Via Emilia, we zijn in Bologna. Van een net-niet stad gaan we naar een behoorlijke, want we hebben het hier over 395000 inwoners. Daarmee is het de zevende stad van ItaliŽ. De stad ligt in de regio Emilia-Romagna, meer in het binnenland. De stad heeft een rijke historie, in de basis was het een Etruskische nederzetting. In de middeleeuwen was het ťťn van de grootste steden van heel Europa. De oudste universiteit van de westelijke beschaving is hier te vinden, evenals de beroemde Piazza Maggiore, met meerdere paleizen en een grote basilica. Ook een bezoekje waard zijn de torens van Bologna, die zijn namelijk best oud. Ook behoorlijk scheef, daar hebben ze in ItaliŽ wel wat mee. Eigenlijk is er te veel om op te noemen hier, vele paleizen, kerken, musea.

Omdat we hier te maken hebben met een flinke stad, hebben we ook te maken met grotere venues. De Unipol Arena is ťťn van de opties, een groot stadion waar vaak basketbal wordt gespeeld. Voor concerten wordt er gesproken over een capaciteit van 20000 mensen, dan weet je het wel. Dit moeten we serieus nemen. Er wordt ook nog een tweede locatie genoemd, het Fiera di Bologna. We nemen weer even een uitstapje naar de Italiaanse wikipedia, en daar zien we dat dit een wijk is in Bologna, maar verder is er niks te vinden over een stadion of iets dergelijks. Merkwaardig.We gaan door met onze reis en we vinden onszelf in Florence. Dat is de grootste stad in de regio Toscane, waar wij Nederlanders graag op vakantie gaan. Er wonen zeker 383000 mensen, en die kunnen er dan trots op zijn dat ze wonen in ťťn van de mooiste steden van de wereld (volgens Forbes). Het klopt vast, want er komen elk jaar miljoenen toeristen op af. Het is de stad van de Renaissance, en dat is terug te zien in de architectuur en kunst waar deze stad rijk aan is. Beroemde bouwwerken zijn natuurlijk het Palazzo Vecchio, de enorme Cattedrale di Santa Maria del Fiore, en de Ponte Vecchio, die leuke bebouwde brug over de Arno. Het historische centrum is beschermd door UNESCO, en beschermd door middeleeuwse muren. Midden in het centrum vinden we dan de fontein van Neptunus. Ziet er mooi uit.

Voor het songfestival wordt er gesproken over het Nelson Mandela Forum, een behoorlijk stadion waarin vooral basketbalwedstrijden worden gespeeld. Voor concerten kunnen er ruim 8000 mensen in. Dat lijkt toch redelijk, groter is niet altijd beter. En denk aan de beelden die je kan maken in Florence, het blijft toch ook een televisie evenement.Genoa is de volgende stad die we aandoen. Wij kennen het natuurlijk beter als Genua, maar we gaan maar even van de internationale schrijfwijze uit. De stad ligt in het noordwesten, aan de Middellandse Zee, en is een belangrijke haven. In het verleden ook al, zeven eeuwen lang was het de hoofdstad van een zeer sterke maritieme republiek. Het is momenteel de zesde stad van ItaliŽ, met zeker 580000 inwoners. Zoals praktisch in elke Italiaanse stad is ook Genoa rijk aan kunst en architectuur. Dat betekent een enorme lijst aan bezienswaardigheden, zoals het Palazzi die Rolli (staat op de werelderfgoedlijst), de San Lorenzo kathedraal en het Piazza De Ferrari. Je hebt er ook een mooi aquarium, ťťn van de grootste in Europa. En, ze zijn in deze stad blijkbaar ook erg goed in ijs, dat is altijd goed om te weten.

Een locatie voor het songfestival is nog niet genoemd, maar die is vast wel te vinden. De stad is er groot genoeg voor. Je hebt er het Stadio Luigi Ferraris, daar passen toch ruim 36000 mensen in. Moet er alleen wel een dak op, die is er nog niet.Welkom in Jesolo, want daar zijn we nu. Dit is een vreemd eend in de bijt, want heel aantrekkelijk ziet het er allemaal niet uit. Het is een resort, aan de Adriatische kust in het noordoosten van ItaliŽ. Het ligt in de regio Veneto, en als we dat weten wordt het al wat minder vreemd. Het ligt namelijk vlakbij VenetiŽ, het Giethoorn van ItaliŽ. Die stad trekt bizar veel toeristen, en daar profiteert de hele regio van. Die toeristen weten namelijk Jesolo ook massaal te vinden. Het stadje zelf kent 26500 inwoners, maar wordt dus elk jaar overspoelt met Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Fransozen. Blijft een apart fenomeen, dat toerisme. Naast de vele stranden is er niet zoveel te zien, daarvoor ga je maar naar VenetiŽ. De stranden van Jesolo zijn samen dan wel weer 12 kilometer lang, plek zat dus.

Voor de beoogde locatie van het songfestival moeten we weer naar de Italiaanse wikipedia, want het gaat hier over het Palazzo del Turismo. Het is een multifunctioneel centrum, het wordt alleen niet duidelijk hoeveel mensen er precies in kunnen. Er worden wel vaker grote evenementen gehouden, denk aan de finale van Miss Italy 2019. Laura Pausini heeft hier ook opgetreden, evenals de ons welbekende Emma Marrone.We vluchten zo snel mogelijk weg uit het resort en vinden onszelf terug in Matera. We zitten bijna in de hak van de laars, de stad ligt namelijk in het diepe zuiden van ItaliŽ. We hebben het over de regio Basilicata, een deel van ItaliŽ dat niet bekend staat als het meest welvarend. De stad wordt doorsneden door de rivier Gravina, en heeft zo'n 60500 inwoners. Er zijn hier veel grotten te vinden, inclusief grotschilderingen die op de werelderfgoedlijst staan. De bezienswaardigheden zijn hier ook weer niet te missen, we hebben het over Sassi de Matera, de oude binnenstad, en een verzameling aan kerken en kloosters. De Matera Cathedral mag er zeker zijn, net zo als de San Pietro Caveoso. Bij die laatste heb je ook een prachtig uitzicht, het ligt namelijk behoorlijk hoog. Als je in Matera bent moet je ook echt wel even een Strazzate proeven, erg lekkere koekjes.

Waar ze het songfestival willen organiseren is niet duidelijk, het lijkt ook niet echt een stad waar ze de beschikking hebben over een groot stadion of iets dergelijks. Ze hebben wel heel veel grotten, misschien zit daar een hele grote tussen.Van een tamelijk klein stadje gaan we naar iets veel groters, namelijk Mila(a)n. We hebben het hier over de tweede stad van ItaliŽ, waar zeker 1399860 mensen wonen. Dat zijn aantallen die er toe doen. De stad ligt in de regio Lombardije, in het noorden van het land. Het is de enige Europese stad die welvarender is dan de hoofdstad van het desbetreffende land. Mode is een groot iets in deze stad, het wordt gezien als ťťn van de vier mode hoofdsteden in de hele wereld. Milan Fashion Week is dan ook een groot jaarlijks evenement. Als je niet van mode houdt, zijn er gelukkig ook nog genoeg andere dingen te zien en beleven. Wat te denken van de Metropolitan Cathedral-Basilica of the Nativity of Saint Mary, de grootste gotische kathedraal ter wereld? Je hebt er ook een mooie boog, de Porta Sempione. La Scala is ook het bezoeken waard, dat is de beroemdste opera ter wereld. En vooruit, voetbal is er ook wel een dingetje.

Een grote stad betekent vaak veel opties, en er wordt zo ver over twee opties gesproken. Je hebt het Mediolanum Forum, veelal gebruikt voor tennis, ijshockey, basketbal en concerten. Er passen 12700 bezoekers in. Het stadion gaat een rol spelen bij de Olympische winterspelen in 2026, voor kunstschaatsen en shorttrack. Een andere optie die wordt gegeven is het Palazzo delle Scintille, waarbij nu al wordt aangegeven dat er renovaties nodig zijn. Het is weer tijd voor een uitstapje naar de Italiaanse wikipedia, en die leert ons dat het gaat om een multifunctioneel centrum uit 1923, dat daarmee het eerste sportpaleis van Mila(a)n is geweest. Er passen 18000 mensen in, maar daar gaat vast nog wat van af met een groot podium er in.We zijn weer terug op SiciliŽ, ditmaal in Palazzolo Acreide. Deze plaats (over een stad hebben we het niet) ligt in het zuidoosten van het eiland, vlakbij de stad Syracuse. In de plaats zelf wonen slechts 8700 mensen, we hebben het echter wel over een nederzetting die al heel lang een nederzetting is. Staat ook weer op de werelderfgoedlijst, dan heb je toch wat bereikt. Wat bezienswaardigheden betreft is hier ook weer genoeg te zien, denk aan een legertje aan kerken, waaronder de behoorlijk oude Chiesa Madre, de moeder der kerken. Als je van archeologie houdt moet je naar het Palazzo Cappellani, daarin zit een museum. En omdat we het hier over een behoorlijk oude plaats hebben, is er het Il Teatro Greco di Akrai. Dit is een goed bewaard oud Grieks theater.

Syracuse staat achter dit bid, en dat lijkt het ook nodig te hebben. Een locatie voor het songfestival wordt nog niet genoemd, en gezien de grootte van de plaats kan dat nog wel eens moeilijk worden. Maar wie weet worden we verrast.Terug naar het vaste land, en terug naar de oostkust van ItaliŽ. We zijn namelijk in Pesaro beland, een stadje in de regio Marche. Gelegen aan de Adriatische kust, hebben we het over een stad met 95000 inwoners. Het is de tweede stad van deze regio, achter Ancona. Het wordt gezien als de fietststad van ItaliŽ, dus daar voelen we ons vast snel thuis. Het is ook de stad van de muziek (toepasselijk), het is namelijk de geboorteplaats van de beroemde componist Gioacchino Rossini. Ook hier is weer veel te zien, het Rocca Costanza bijvoorbeeld. Dit is een mooi (en groot) kasteel uit de 15e eeuw. Daarnaast heb je de Villa Imperiale of Pesaro, hier hebben behoorlijk wat belangrijke mensen gewoond. Verder heb je er ook een beroemde bibliotheek, met zeer oude manuscripten. Lijstje kerken ook weer, maar we blijven niet aan de gang.

Er is een locatie, jawel. We hebben het hier over de Vitrifrigo Arena, spreek dat maar eens in ťťn keer goed uit. Wederom een plek waar veel basketbal wordt gespeeld, maar waar ook vaak concerten worden gehouden. Er is dan ruimte voor 13000 mensen. We hebben het hier dan ook over de derde indoor arena van ItaliŽ. We nemen dit serieus. Het ziet er van buiten een beetje uit als een ufo, ook wel grappig.We zijn weer terug in de regio Emilia-Romagna, en wel in de stad Rimini. We zijn nog steeds aan de oostkust, vlakbij de stad die we net beschreven. Rimini is ook weer een resort, maar gelukkig ook veel meer dan dat. De stad heeft 151200 inwoners, en was ooit het thuis van Leonardo da Vinci. In de tweede wereldoorlog is Rimini flink gebombardeerd, maar er zijn gelukkig nog wel oude gebouwen bewaard gebleven. Dat is fijn, want ook hier zien we veel in de stijl van de Renaissance. Denk aan het Piazza Cavour en het Piazza Tre Martiri. Ouder maar ook mooi is de Tempio Malatestiano. Ook hier een mooie boog, deze is van Augustus. Wat ook leuk is, is de ligging van de stad, je kan namelijk het ons allen geliefde San Marino zien liggen. Ook een bezoekje waard, in een dagje heb je het wel gezien.

Ook hier wordt er al een locatie genoemd voor het songfestival, het Rimini Fiera. De Italiaanse wiki laat zien het over een tentoonstellingscentrum gaat (onthoud deze voor galgje), die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Bijkomend voordeel, het heeft een eigen treinstation. Er worden vooral veel expo's georganiseerd, dus er moet waarschijnlijk flink wat gebeuren voor er een songfestival gehouden kan worden. Je hebt in Rimini ook nog het Palacongressi, dat ziet er ook uit als een flink grote arena. Misschien een optie?Moeten we de naam nog noemen? We zijn namelijk in Rome, en dat kent iedereen. Het is de hoofdstad van ItaliŽ, en de grootste stad van het land. Niet de meest welvarende, maar dat hadden we al geleerd. Het ligt in het westen, niet heel ver van de kust, in de regio Lazio en er wonen maar liefst 2860009 mensen. Rome is een oude stad, en is eigenlijk ťťn grote bezienswaardigheid. Het is eigenlijk niet mogelijk om alles op te noemen wat je gezien moet hebben. Een week is niet genoeg, twee weken is zelfs nog niet genoeg. Maar om toch een greep te doen, we hebben het Forum Romanum, het Castel Sant'Angelo, het Piazza Navona, de Basilica di Santa Maria Maggiore, het Pantheon, het Colosseum, het Victor Emmanuel, Villa Borghese, de Trevi fontijn, de Spaanse Trappen, het Piazza del Popolo, je kan er boeken over schrijven. Dat is ook genoeg gedaan, maar daar gaan we verder maar niet op in.

Voor het songfestival wordt gesproken over het PalaLottomatica, een heel behoorlijk stadion waar ook weer veel basketbal gespeeld wordt. Ze houden van die sport in ItaliŽ, dat is duidelijk. Er kunnen zo'n 11200 mensen in. Er hebben hier heel wat artiesten opgetreden, denk aan de Rolling Stones, Depeche Mode, Iron Maiden, Bon Jovi, ga zo maar door. Lana Del Rey stond hier ook, dan vind ik zelf dan weer leuk.We zijn op heilige songfestival grond, Sanremo. De stad waar het befaamde Sanremo Music Festival wordt gehouden, de inspiratiebron voor het songfestival dat we nu al zo lang kennen. Het is nu natuurlijk de Italiaanse voorronde van het ESF, al doe je het daar eigenlijk mee te kort (en zorgt voor woeste Italianen). De stad ligt aan de westkust van het land, dichtbij de grens met Frankrijk. Het ligt in de regio Liguria, en het heeft bijna 57000 inwoners. Het is zeer toeristisch, en ook een belangrijke stad voor sportliefhebbers. Het is de finishplaats van de klassieker Milaan-San Remo, een hoog aangeschreven wielerkoers. Het is ook de geboorteplaats van de tennisser Fabio Fognini, daar mag je van vinden wat je wilt. Alfred Nobel heeft hier trouwens nog gewoond, is hier ook gestorven. Dat heeft alleen niks met sport te maken. Je hebt er trouwens ook een casino (zie afbeelding), maar dat heeft dan weer weinig met Alfred Nobel te maken. We schieten alle kanten op.

Er worden twee locaties genoemd, met kanttekeningen. De eerste optie in het Teatro Ariston, en dan weten wij allemaal dat het over de locatie gaat van het eerder genoemde Sanremo Music Festival. Er is echter wel een probleem, het is nogal klein. Te klein zelfs. Er passen 2000 mensen in. Als tweede wordt het Mercato dei Fiori genoemd, maar dat heeft zelfs geen Italiaans wikipediapagina. Er zijn grenzen aan hoe ver ik ga voor research. Heel realistisch lijkt het dus allemaal niet, maar symbolisch is het wel heel mooi.Hele andere kant van ItaliŽ nu, oostelijker kan bijna niet, we zijn praktisch in SloveniŽ. We zijn namelijk in Trieste, ook weer gelegen aan de Adriatische kust. Het ligt in de regio Friuli-Venezia Giulia, en het is daarvan de belangrijkste stad. Er wonen zeker 204500 mensen. Trieste is een belangrijke havenstad, de haven is namelijk erg diep, wat het geschikt maakt om behoorlijk grote schepen te ontvangen. Het wordt ook wel eens het einde van de Zijderoute genoemd. De stad is door zijn ligging erg divers qua bevolking, en dat zie je ook terug in de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Piazza Unita d'Italia is een must see, evenals het Miramare Castle. De Slavische architectuur zie je duidelijk terug in de Saint Spyridon Church. In Trieste ligt ook een flinke synagoge, die mag er ook zijn. Verder heb je natuurlijk de oude haven, genoeg te bekijken.

Er wordt nog geen locatie gegeven voor het songfestival, dus dat moeten we nog even in spanning afwachten. We hebben het echter over een grote stad, dus er moet vast wel iets geschikts te vinden zijn.We hebben praktisch alle grote steden al gehad (disclaimer: in Napels komen we niet dit jaar), maar waar we nog niet geweest zijn is Torino, ofwel Turi(j)n. Het ligt in de regio Piedmont, en is daar dan ook de hoofdstad van. We zijn in het noordwesten van ItaliŽ, op een redelijke hoogte van 239 meter, want de Alpen zijn niet ver weg. Er wonen ruim 847000 mensen, en het is daarmee de vierde stad van het land. Er is veel architectuur uit de Barok, daar moet je van houden. Het Palazzo Reale is een goed voorbeeld. Of het Palazzo Carignano, dat kan ook. Daar zit nu een museum in. Het Piazza Vittorio Veneto is ook het bezoeken waard, plus natuurlijk het altijd terugkerende legertje aan kerken. Het Santuario di Maria Ausiliatrice is bijzonder fraai. Los van architectuur, zijn ze hier ook fan van koffie. Dat zijn ze in heel ItaliŽ, maar hier zijn ze ECHT fan van koffie. Kan je van profiteren.

Het songfestival moet gehouden worden in het Pala Alpitour, een grote indoor arena vlakbij het Olympisch stadium. Er wordt veel ijshockey gespeeld, en dan passen er zo'n 13000 mensen in. Daarmee is het de grootste indoor arena van ItaliŽ. Het is ook de meest geboekte arena voor concerten in het land, dus ervaring genoeg. Ook hier weer flinke namen, denk aan Madonna (oef), U2, Lana Del Rey, Shakira en Il Volo. Er wordt trouwens ook getennist, startend dit jaar worden de ATP Finals hier vijf jaar op rij gehouden.We eindigen onze reis in Viterbo, en ja, dat ligt echt in ItaliŽ. Met deze naam dacht ik toch echt dat we stiekem in Zweden waren beland, maar dan had er vast een trema op de o gestaan. We zijn midden in ItaliŽ, in de regio Lazio. De hoofdstad ligt in de buurt, maar daar geven we verder geen aandacht meer aan. Er wonen bijna 68000 mensen in deze zeer oude stad. Het ligt aan de oude heerweg Via Cassia, ťťn van de beroemde straten uit het oude Romeinse rijk. Er liggen twee bergen in de buurt, de Monti Cimini en de Monti Volsini. Het oude centrum wordt beschermd door middeleeuwse muren. Ook hier weer genoeg te bekijken, denk aan het Palazzo dei Papi (zie foto). Een lange lijst met kerken negeren we verder, we hebben in Viterbo namelijk baden. De Bagno del Papa zien er erg goed uit. Als sluitstuk geven we wat aandacht aan Dante Aligheri, die hier inspiratie op deed voor zijn Inferno.

Als anticlimax hebben we hier geen locatie. Daar moeten we het mee doen.Dat zijn de 17 steden die interesse hebben getoond (nee, laat je niet misleiden door de afbeelding van VenetiŽ, dat is geen hint). Allemaal hebben ze hun charme, of het nou realistisch is of niet. Pas in Augustus komen er meer details over de verschillende bids, en of iedereen aan de eisen kan voldoen die door de EBU en de RAI worden opgesteld. De definitieve keuze wordt waarschijnlijk eind augustus gemaakt. Ondertussen kunnen we lekker speculeren: welke stad gaat het binnenslepen? Waar willen we graag naartoe? Wat wordt de meest vergezochte optie?

:s)

Bedankt dat u gereisd heeft met CyanTravels. We zien u graag nog een keertje terug voor een volgende reis langs miljoenen kerken, paleizen, musea en traptreden. U hoort het goed, dit is een workout.

[ Bericht 0% gewijzigd door Cyan9 op 14-07-2021 16:12:13 ]
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  woensdag 14 juli 2021 @ 15:28:07 #2
482080 AgnesGru
It’s sooo fluffy!
pi_200361010
Mooie OP _O_

Ben echt benieuwd in welke stad ze gaan uitkomen.
Op donderdag 22 april 2021 18:05 schreef letmehearyouscream het volgende:
Ik heb natuurlijk in principe geen principes, want ik zit hier op SHO.
pi_200361036
CyanGod _O_ ik ga het straks even goed lezen ^O^
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 15:40:08 #4
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_200361258
Wow mooie OP _O_
pi_200361520
_O_

Bologna en Florence O+
  woensdag 14 juli 2021 @ 16:04:13 #6
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200361628
Mooie OP, was de tijd zeker waard. _O_
altijd makkelijk gezegd als het niet je eigen tijd is, maar toch :+

Die Mercato dei Fiori lijkt vooral een grote veilinghal te zijn, voornamelijk voor bloemen.
Als ik naar de website kijk lijkt het me niet veel beter dan die platte hal van MECC Maastricht.
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
pi_200361852
Mooi beschreven! ^O^

17 steden die zich hebben aangemeld! Is dat geen record? :o
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 16:26:36 #8
375570 crew  Cyan9
pi_200361932
quote:
17s.gif Op woensdag 14 juli 2021 16:20 schreef NailQueen het volgende:
Mooi beschreven! ^O^

17 steden die zich hebben aangemeld! Is dat geen record? :o
Ik weet niet of het een record is, maar het zijn er wel bijzonder veel.
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  woensdag 14 juli 2021 @ 18:30:22 #9
490486 usagi414
Subete ga ongakudesu
pi_200364350
_O_ Voor de OP en voor CyanTravels

quote:
Ondertussen kunnen we lekker speculeren: welke stad gaat het binnenslepen? Waar willen we graag naartoe? Wat wordt de meest vergezochte optie?
Turijn lijkt mij nog steeds de grote favoriet te zijn maar dat dachten wij van Amsterdam ook.

Een aantal van de kleine plaatsen vallen af omdat ze niet aan de eisen voldoen maar Genoa zou nog wel eens kunnen verrassen.

In DŁsseldorf moest er 'slechts' een tijdelijk stadion naast de arena komen.

quote:
Er werd beslist dat DŁsseldorf het festival zou organiseren in de ESPRIT arena. Het stadion kreeg voor het festival wel een tijdelijke andere naam omdat Esprit Holdings geen sponsor was van het evenement. Tijdens het Eurovisiesongfestival zou het stadion dan ook DŁsseldorf Arena heten.

Volgens de Duitse krant Der Westen zou het ombouwen van het voetbalstadion ongeveer zes weken in beslag nemen. Het stadion bood tijdens het festival plaats voor zo'n 24.000 toeschouwers. DŁsseldorf zelf bood 23.000 hotelbedden aan. Verder waren er ook nog 2000 extra bedden in de rand rond de stad en op schepen langs de Rijn. De luchthaven van DŁsseldorf ligt in de buurt van de arena, waardoor het festival makkelijk bereikbaar was voor buitenlandse fans. Een atletiekstadion in de buurt figureerde ook als perscentrum. Er was plaats voor 1500 journalisten uit binnen- en buitenland. Grootste struikelblok was echter de huisvesting van voetbalclub Fortuna DŁsseldorf, die de Esprit arena als thuisbasis heeft. De stad DŁsseldorf zou speciaal voor de club het Paul Janesstadion aanpassen aan de vereisten van de Tweede Bundesliga, zodat dat stadion gedurende de periode dat de Esprit arena onbeschikbaar is, als thuisbasis kon fungeren voor Fortuna. Uiteindelijk werd echter besloten een tijdelijk stadion te bouwen vlak naast de Esprit arena.
Life is what happens to you while you're busy making other plans
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 18:35:05 #10
375570 crew  Cyan9
pi_200364427
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juli 2021 18:30 schreef usagi414 het volgende:
_O_ Voor de OP en voor CyanTravels
[..]

Turijn lijkt mij nog steeds de grote favoriet te zijn maar dat dachten wij van Amsterdam ook.

Een aantal van de kleine plaatsen vallen af omdat ze niet aan de eisen voldoen maar Genoa zou nog wel eens kunnen verrassen.

In DŁsseldorf moest er 'slechts' een tijdelijk stadion naast de arena komen.
[..]

Maar dan hebben we het over Duitsers hŤ, die schaffen das. :D
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  woensdag 14 juli 2021 @ 18:37:50 #11
490486 usagi414
Subete ga ongakudesu
pi_200364475
quote:
17s.gif Op woensdag 14 juli 2021 16:20 schreef NailQueen het volgende:
Mooi beschreven! ^O^

17 steden die zich hebben aangemeld! Is dat geen record? :o
Ik heb het idee van wel.

Maar:

quote:
NDR gaf aan dat er 23 steden aan de criteria voldeden om gaststad van het Eurovisiesongfestival 2011 te kunnen worden. Acht steden toonden uiteindelijk interesse voor de organisatie van het evenement: Berlijn, DŁsseldorf, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Keulen en MŁnchen. Uiteindelijk bleven er in augustus 2010 nog vier mogelijke gaststeden in de running: Berlijn, DŁsseldorf, Hamburg en Hannover.
Life is what happens to you while you're busy making other plans
pi_200365428
Interessant onderwerp, op zichzelf ook geen onaardige OP.

Ik vermoed dat ze het in Torino dolgraag willen, en dat dat nog weleens de doorslag kan geven. Het lijkt er hoe dan ook wel op dat het rijke noorden de organisatie gaaft regelen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  woensdag 14 juli 2021 @ 20:04:08 #13
351614 ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_200365826
Als ik het zo lees lijkt Turijn me de favoriet. Vlakbij de venue ligt ook de Oval Lingotto, waar in 2006 het Olympisch schaatstoernooi werd gehouden, en tegenwoordig in gebruik is al congreshal. Zou een prima uitvalbasis kunnen zijn voor de pers als in de venue zelf niet genoeg plek zou blijken te zijn

Het Pala Alpitour. Lijkt qua capaciteit en hoogte behoorlijk op Ahoy. :)


Oval Lingotto
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  woensdag 14 juli 2021 @ 20:30:11 #14
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200366366
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de akoestiek in die grotten, lijkt me wel een interessant idee. :+
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 20:33:04 #15
375570 crew  Cyan9
pi_200366429
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juli 2021 20:30 schreef Roger_Epiales het volgende:
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de akoestiek in die grotten, lijkt me wel een interessant idee. :+
Ik zie nou niet direct hele grote, wel veel die veranderd zijn in hotelkamers.Leuke bestemming voor een zekere @ijs_beer en ik. :@
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  woensdag 14 juli 2021 @ 20:36:09 #16
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200366487
quote:
10s.gif Op woensdag 14 juli 2021 20:33 schreef Cyan9 het volgende:

[..]

Ik zie nou niet direct hele grote, wel veel die veranderd zijn in hotelkamers.

[ afbeelding ]
Oh, daar ga ik buiten Eurovision toch eens naar kijken, ziet er best intrigerend uit zo.
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  Moderator woensdag 14 juli 2021 @ 20:41:42 #17
375570 crew  Cyan9
pi_200366596
quote:
11s.gif Op woensdag 14 juli 2021 20:36 schreef Roger_Epiales het volgende:

[..]

Oh, daar ga ik buiten Eurovision toch eens naar kijken, ziet er best intrigerend uit zo.
Is sowieso wel een boeiende stad, en vanwege de ligging ook niet het bekendst denk ik zo.OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  ESF Reporter woensdag 14 juli 2021 @ 21:18:26 #18
87554 Cee
Welluk?
pi_200367281
Boh, Cyan, je hebt jezelf wederom overtroffen. _O_
pi_200368067
Denk ook wel dat Turijn een grote kans maakt, omdat ze daar in 2017 al aan dachten:
quote:
Italian national broadcaster RAI is ready to host the next Eurovision Song Contest should they win tomorrow’s show. Claudio Fasulo the Deputy Director of Rai stated that in 2017 discussions took place about which city could potentially host:

“We hope to win because we would very much like to host the biggest musical event in the world within our borders. In 2017, before leaving for Kyiv, we talked about the possibility of hosting in Turin because it had all the necessary characteristics to host.”
  woensdag 14 juli 2021 @ 22:03:28 #20
478909 molloot200
alles muziek.
pi_200368080
O+ Rome O+ is m'n favoriete stad in Europa. Maar goed, voor een ESF maakt dat niet zo heel veel uit :P

Turijn ziet er inderdaad wel goed uit. Maar stiekem vond ik het wel fijn dat we niet allerlei vlaggenzwaaiers in beeld zien tijdens het ESF, dus zo'n greenroom voor het podium vond ik geslaagd. Ik vrees alleen dat we dat niet opnieuw gaan doen komend jaar helaas.
Op woensdag 30 december 2020 14:08 wilde Jobi trouwen met Mollie: TIJDENS MAAN.
pi_200368149
Wat is ItaliŽ toch belachelijk mooi
  woensdag 14 juli 2021 @ 22:14:58 #22
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200368293
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juli 2021 22:03 schreef molloot200 het volgende:
O+ Rome O+ is m'n favoriete stad in Europa. Maar goed, voor een ESF maakt dat niet zo heel veel uit :P

Turijn ziet er inderdaad wel goed uit. Maar stiekem vond ik het wel fijn dat we niet allerlei vlaggenzwaaiers in beeld zien tijdens het ESF, dus zo'n greenroom voor het podium vond ik geslaagd. Ik vrees alleen dat we dat niet opnieuw gaan doen komend jaar helaas.
Lijkt mij ook niet. De arenavloer met de staplaatsen levert over het algemeen alle enthousiaste publieksbeelden.
Zijn ook wel heel veel meer kaartjes, dus dat zullen ze zo snel mogelijk weer gevuld willen zien.

Lijkt me wel een goed idee om de echt grote vlaggen gewoon niet meer toe te staan.
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  Eurovisie Songfestival Queen / Moderator donderdag 15 juli 2021 @ 10:41:29 #23
163650 crew  Greys
Nee.
pi_200373539
Whoah! Mooi topic! Moet nu naar werk maar zal er later vandaag ook een tweet tegenaan gooien en uitgebreid lezen. _O_
Koutist in opleiding.
  Eurovisie Songfestival Queen / Moderator donderdag 15 juli 2021 @ 11:19:06 #24
163650 crew  Greys
Nee.
pi_200374061
twitter
Koutist in opleiding.
pi_200379634
Volgens mij heeft het dak van die zaal in Rome nog minder draagkracht dan die van de MECC. Als je naar foto's van concerten daar kijkt wordt bijna alles vanaf de grond ondersteund.

pi_200381729
Voor Bologna is Bologna Fiere vergelijkbaar met de Jaarbeurs. Zie https://www.bolognafiere.it/en/venues/bologna/ . In hoeverre daar ook concerten worden gehouden weet ik niet.

Turijn of Rome lijken de meest logische keuzes.
  woensdag 21 juli 2021 @ 20:24:01 #27
467241 lashatumbai
Russia goodbye.
pi_200476537
Ik vind het zo bijzonder dat er in een dergelijk groot land zo weinig echte concertzalen zijn. Een echte ziggo dome of Ahoy hebben ze niet lijkt wel. Vooral sporthallen die omgetoverd kunnen worden tot concert venue.
  Moderator maandag 26 juli 2021 @ 15:27:36 #28
375570 crew  Cyan9
pi_200558842
Inmiddels hebben wat steden waar nog geen locatie bekend was wat meer laten weten over hun plannen.

Zo wil Alessandria het organiseren in het cittadella. Ja echt. De historische stervormige vesting is wat hun betreft de beste plek om het songfestival te houden. Gebouwd in de 18e eeuw, nog helemaal in originele staat. Natuurlijk terug te vinden op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Dat wordt nog een dingetje, want voor het songfestival moet er minstens een dak op, en wat andere renovaties om het geschikt te maken. Dat vindt UNESCO vast niet leuk.Jesolo heeft een tweede optie gegeven, ergens in de buurt van een vuurtoren, maar ook daar moet nog een dak op. Niet op de vuurtoren zelf trouwens, daar zit er al eentje op. De Italiaanse wikipedia laat me alleen de vuurtoren zelf zien, dus geen idee hoe het er verder uitziet. Ik heb trouwens ook wel eens aantrekkelijkere vuurtorens gezien.


Ik bedoel, zeg nou zelf..

Matera noemt de Cava del Sole als de locatie, en dat heeft geen wikipedia pagina. Niet getreurd, dit keer neem ik de extra stap om op Google te zoeken. Het is blijkbaar een openlucht "arena", tussen de ruÔnes van de oude stad. Op foto's ziet het er best tof uit, maar of dit realistisch is... Er moet in ieder geval een dak op (plus de rest).
Als ze het nou in een grote grot zouden doen zoals ik al voorstelde, dan had je dat probleem van dat dak dus niet. Stelletje prutsers. :(En als laatste geeft Trieste ons keuzes, want ze hebben het over twee mogelijke locaties. Het Stadio Nereo Rocco is een voetbalstadion (of theaterclub) waar nog wel even een dak op moet (terugkomend thema in deze post), en het PalaTrieste is een basketbal tempel die wordt bestempeld als te klein door de kenners van de wikipedia pagina van Eurovision 2022. In de eerste passen dan wel 21000 mensen, dus daarom een foto van die locatie:Wat hebben we nu geleerd? ItaliŽ heeft een gebrek aan daken. :s)
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
pi_200558934
1, 2, 3, met z'n allen: Daar moet een dak op! Daaaar moet een dak op!
  maandag 26 juli 2021 @ 15:33:39 #30
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200558967
quote:
11s.gif Op maandag 26 juli 2021 15:27 schreef Cyan9 het volgende:
Zo wil Alessandria het organiseren in het cittadella
Dat lijkt me meteen al voor verwarring gaan zorgen. Er is immers ook een Italiaanse stad die Cittadella heet. :+

Nu de rest even lezen.
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  maandag 26 juli 2021 @ 15:51:27 #31
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200559318
Het enige wat ik in de buurt van die vuurtoren kan vinden zijn twee campings en een haventje, dus ik weet niet wat het idee daar is. Verder zie ik niks wat niet kan worden opgelost door gewoon hier en daar even een zeiltje overheen te spannen. :7
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  maandag 26 juli 2021 @ 16:02:20 #32
403253 Meke
after all this time? always.
pi_200559590
Meteen duidelijk waarom "kom van dat dak af" nooit een hit is geworden in ItaliŽ
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
  maandag 26 juli 2021 @ 16:12:09 #33
115121 Arizona
Eet geen appels. En geen Oreo&
pi_200559760
quote:
Wat hebben we nu geleerd? ItaliŽ heeft een gebrek aan daken. :s)
Is ook mijn ervaring! Ik was in Rome, in het Pantheon. Zo'n bekend gebouw en zelf dŠŠr is nog niemand op het idee gekomen om die ronde opening in het dak te fixen :N
Twente O+
The sun always shines on TV
Het was nooit zo donker of het werd wel weer licht
  Moderator maandag 26 juli 2021 @ 16:15:33 #34
375570 crew  Cyan9
pi_200559822
quote:
12s.gif Op maandag 26 juli 2021 16:12 schreef Arizona het volgende:

[..]

Is ook mijn ervaring! Ik was in Rome, in het Pantheon. Zo'n bekend gebouw en zelf dŠŠr is nog niemand op het idee gekomen om die ronde opening in het dak te fixen :N
Colosseum heeft ook al geen dak. Echt belachelijk.
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  maandag 26 juli 2021 @ 16:17:29 #35
115121 Arizona
Eet geen appels. En geen Oreo&
pi_200559855
quote:
10s.gif Op maandag 26 juli 2021 16:15 schreef Cyan9 het volgende:

[..]

Colosseum heeft ook al geen dak. Echt belachelijk.
Forum Romanum hadden zelfs niet eens alle "gebouwen" meer al hun muren :')
Laks volk daar hoor :')

Maar goed, we dwalen af :+

Ik ga voor Turijn of Milaan als stad voor het ESF :)
Twente O+
The sun always shines on TV
Het was nooit zo donker of het werd wel weer licht
  Moderator dinsdag 17 augustus 2021 @ 10:56:09 #36
375570 crew  Cyan9
pi_200949058
Even een update, want er gebeurt niks boeiends deze maanden op ESF gebied. Begin augustus was er een deadline, om de gemaakte plannen ook daadwerkelijk in te dienen. Niet alle steden hebben dat ook daadwerkelijk gedaan, want waarom zou je gemaakte plannen ook daadwerkelijk indienen? Anyway, we hebben dus daadwerkelijk een paar afvallers (daadwerkelijk daadwerkelijk daadwerkelijk):

* Bertinoro
* Florence
* Jesolo
* Matera
* Trieste
* Viterbo

Missen we hier heel veel aan? Niet echt. Florence is wel jammer, vanwege de mooie plaatjes, maar verder zijn het niet echt de grote spelers die zijn afgevallen. De steden nog in de race zijn:

* Acireale
* Alessandria
* Bologna
* Genoa
* Milan
* Palazzolo Acreide
* Pesaro
* Rimini
* Rome
* San Remo
* Turin
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
--
Trotse eigenaar van post 199.999.999: Ik geef open geramde deuren graag nog een schop na.
  dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:33:24 #37
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_200949614
Definitief geen ESF in een stemmige Materaanse grot dus.
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  dinsdag 17 augustus 2021 @ 14:09:48 #38
351614 ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_200951683
#teamTurijn *O*
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  ESF Reporter dinsdag 17 augustus 2021 @ 14:14:37 #39
87554 Cee
Welluk?
pi_200951742
Hebben jullie al boekingen staan? De score hier tot dusver is:
Bologna: 2 boekingen (twee verschillende weken)
Rome: 2 boekingen (twee verschillende weken)
Turijn: 4 boekingen (twee verschillende weken)

Milaan en Sanremo moet ik nog iets geschikts vinden.
En na de bekendmaking kan het grote Annuleringsfestijn beginnen en mag ik hopen dat ťťn van de boekingen wel bingo is. _O-

:')
pi_201067865
Deze post maar even op de juiste plek zetten. :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 24 augustus 2021 12:18 schreef Arth_NL het volgende:
Nog vijf steden over voor 2022:

Bologna
Milaan
Pesaro
Rimini
Turijn

https://escxtra.com/2021/(...)y-candidates-remain/
  ESF Reporter woensdag 25 augustus 2021 @ 15:03:11 #41
87554 Cee
Welluk?
pi_201067922
Dan hier mijn update, Rome heb ik gecanceld en ik heb nu 10 boekingen staan voor Bologna, Turijn en Milaan. Op drie verschillende weken. :@
pi_201073024
Ga er vanuit dat het Bologna word.
Unipol Arena capaciteit 20.000
niet te klein niet te groot


pi_201130615
quote:
1s.gif Op woensdag 25 augustus 2021 15:03 schreef Cee het volgende:
Dan hier mijn update, Rome heb ik gecanceld en ik heb nu 10 boekingen staan voor Bologna, Turijn en Milaan. Op drie verschillende weken. :@
Ben ook even bezig geweest. Nu 3 x Milaan, 1 x Turijn en 1 x Rimini klaarstaan.
De geruchten zijn dat het tussen Milaan en Rimini gaat, maar ik blijf een gevoel hebben bij Turijn.

Ook nog een aparte boeking gemaakt voor een paar dagen Rimini voor de dagen na ESF om een beetje bij te komen. :D
pi_201164689
Ik krijg ondertussen allemaal mailtjes van Booking of ik aub wat wil gaan annuleren, aangezien ik van 10 tot 15 mei locaties in Milaan, Bologna en Turijn heb vastliggen...

Ik word er bijna nerveus van _O-
Op maandag voel ik me als Robinson CrusoŽ: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_201164711
quote:
0s.gif Op zondag 29 augustus 2021 20:05 schreef Arth_NL het volgende:

[..]
Ben ook even bezig geweest. Nu 3 x Milaan, 1 x Turijn en 1 x Rimini klaarstaan.
De geruchten zijn dat het tussen Milaan en Rimini gaat, maar ik blijf een gevoel hebben bij Turijn.

Ook nog een aparte boeking gemaakt voor een paar dagen Rimini voor de dagen na ESF om een beetje bij te komen. :D
Rimini ja? Die locatie voldoet toch niet aan alle EBU-eisen?
Op maandag voel ik me als Robinson CrusoŽ: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_201165298
Zouden ze op forum.fok.it ook al weken aan het discussiŽren zijn over een te laag dak? En daar moeten ze zelfs rellen over 5 steden!
pi_201265440
twitter


Het duurt niet lang meer!
Op woensdag 30 december 2020 14:08 wilde Jobi trouwen met Mollie: TIJDENS MAAN.
  Moderator woensdag 8 september 2021 @ 13:24:56 #48
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_201265517
Pizza Bolognese? Bologna?
pi_201265708
quote:
1s.gif Op woensdag 8 september 2021 13:24 schreef Momo het volgende:
Pizza Bolognese? Bologna?
Master inspector

Op woensdag 30 december 2020 14:08 wilde Jobi trouwen met Mollie: TIJDENS MAAN.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner woensdag 8 september 2021 @ 15:46:09 #50
39237 crew  H_T
2733
pi_201267052
quote:
1s.gif Op woensdag 8 september 2021 13:24 schreef Momo het volgende:
Pizza Bolognese? Bologna?
Vond ik het wel op lijken, maar Spaghetti Bolognese zoals wij het kennen heet in ItaliŽ geen Bolognese en op de Italiaanse wiki-pagina over pizza zie ik het woord bolognese ook niet terug
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiŽren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')