abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_197481887
quote:
Discussie barst los over toekomst beeld JP Coen in Hoorn: ’held’ of ’massamoordenaar’Het idee van GroenLinks in Hoorn om de discussie te heropenen over het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, naar aanleiding van de wereldwijde acties tegen standbeelden van omstreden historische figuren, heeft in de stad al een stortvloed aan reacties opgeleverd. Die variëren grof gezegd van ’Blijf af van onze held en laat het beeld staan!’ tot ’Coen was een massamoordenaar en dat beeld moet per direct weg!’

De oogst van een rondje langs verschillende Facebookpagina’s levert een bonte verzameling van meningen op.

Marjolijn Stam-Nierop vindt dat het hier gaat om ’geschiedenis die bij Hoorn hoort, of iedereen het nou leuk vindt of niet. De geschiedenis kun je niet ongedaan maken door weghalen van standbeelden of veranderen van straatnamen’.

Edith van Walsum vindt ook dat we van het verleden, van de geschiedenis kunnen leren. ’Overal is onrecht in vele vormen. Laten wij het anders doen, beter. Zonder al die haat. Ook van kunst blijf je af. Anders moet je over de hele wereld vele kunstwerken in gruzelementen slaan’.

Lucienne Naber vindt daarentegen dat de geschiedenis met de goede en slechte kanten ook doorgegeven kan worden via educatie en andere middelen. ’Daarom vind ik dat dit heerschap en zijn bedenkelijke geschiedenis in het museum thuishoort en niet meer anno 2020 op het plein’.

Toelichting
Renata Gravendijk is tegen het verwijderen. ’Hij hoort nu eenmaal tot onze geschiedenis. Als man en als beeld. Op de sokkel is er nu toelichting geplaatst en dat is wat mij betreft voldoende. Het beeld verwijderen, daarmee verwijder je niet de geschiedenis maar verhul je die. Dit beeld vertelt nu het juiste verhaal.’

Marc van Dijk reageerde namens de DRP (De Realistische Partij), die met een zetel in de gemeenteraad zit: ’DRP zal ervoor strijden dat J.P. Coen, een van de prachtigste Rijksmonumenten binnen de Hoornse gemeentegrens, blijft staan waar het staat!’

Hij vindt dat GroenLinks buitenlandse problematiek naar Nederland wil ’importeren’, die hier ’in een heel ander perspectief dient te worden geplaatst’. Een poll die hij maakte op het Hoorns/Westfries discussieplatform op Facebook trok een overweldigende meerderheid voor ’Het moet blijven zoals het nu is’.

Rellen
Ook anderen betreuren dat GroenLinks de ’eeuwige discussie’ over Coen juist nu oprakelt. Benno Ellerbroek is bang voor de gevolgen. ’Waarom dit doen, in tijden waar demonstraties in rellen kunnen eindigen zo je stadje in het nieuws zetten, terwijl je een aantal jaren terug akkoord ging met de geplaatste tekst op de sokkel?’.

Robert Vinkenborg, voorman van gemeenteraadsfractie HOP, vindt dat het beeld van Coen moet blijven. Hij haalt oud-burgemeester Pierre Janssens aan, die in 2013 in het NHD liet optekenen dat het handelen van Coen moet worden gezien in het licht van begin zeventiende eeuw.

Het stichten van een handelsrijk, zoals Coen namens de VOC moest doen in de Oost, kost altijd bloed en tranen, schreef Janssens. ’De Nederlandse staat heeft met piraterij en pure machtspolitiek zijn positie lang moeten veiligstellen. Als je wil voorkomen dat iemand denkt dat dat sprookjes waren, moet je vooral het standbeeld van Coen op zijn centrale plaats laten staan’.

Vinkenborg vindt dat Coen ook veel vertelt over de negentiende eeuw, ’toen we kennelijk behoefte hadden aan dit soort helden en het beeld werd geplaatst’. Hij voorziet, als het beeld weggaat, een discussie over de monumenten van de West-Indische Compagnie in Hoorn: ’Dat waren de slavendrijvers. En daar ben ik niet trots op. Maar juist aan de hand van die monumenten kunnen we de geschiedenis vertellen’.

Glazen sokkel
Matthijs Wolff maakte in 2011 samen met Cees Franke een plan voor een glazen ’hufterproof’ constructie rond het monument. Die glazen sokkel zou in vier talen (waaronder Indonesisch) moeten worden voorzien van de beknopte geschiedenis en de evolutie van meningen hierover.

’JP Coen was geen held. JP Coen heeft voor Hoorn wel voor veel rijkdom gezorgd. Dat op zich is geen reden om iemand te vereren. Maar weet je, er is in Hoorn ook helemaal niemand meer die JP Coen eert of vereert. Het standbeeld is een cultuurhistorisch ding, dat een verhaal bij zich draagt dat verteld moet worden. Dat doe je het beste als-ie erbij is.’

Destijds ging de glazen sokkel niet door, omdat de gemeenteraad koos voor een bordje met tekst en een verwijzing via een QR-code naar een site met informatie over Coen. Wolff vindt het tijd om het plan voor de glasconstructie nogmaals serieus te bekijken. ’Kijk met een transparante blik vanuit het heden naar het verleden. Zodat we leren, in plaats van te polariseren en te pakken wat ons goeddunkt’.

Waar Cees Franke inmiddels vindt dat ’een controversiële figuur als Coen niet op ons mooiste plein in Hoorn thuishoort’, stelt Wolff dat ’het duidelijkste monument, dat de hele geschiedenis aan een ieder kan vertellen, juist niet naar een achteraf plekje moet worden verbannen’.

Foute gast
’JP weg ermee’, schrijft José Verdonk. ’Het is een eerbetoon aan een hele foute gast. Hoeft niet meer, hij heeft zijn tijd gehad. Zet het in de tuin van het museum, met een goede uitleg erbij. Ja, we danken de welvaart van Hoorn en omstreken eraan, maar dat doet niets af aan het feit dat het geen held was, maar een massamoordenaar’.

Peter de Greeuw Sr. vindt dat er iets moet gebeuren. ’Het is en blijft een moeilijk onderwerp. Hoe de uitslag ook zal zijn, er zijn altijd mensen die zich gekrenkt zullen voelen. (...) Dat de huidige weelde voor een deel te danken is aan mensen, pioniers, zoals JP Coen en Michiel de Ruyter, is niet te ontkennen. Maar om daar nu een standbeeld voor intact te houden? Als echt veel mensen daar moeite mee hebben, is het niet meer dan democratisch dat dit beeld verdwijnt. Persoonlijk ben ik niet tegen het handhaven van het beeld maar dan óf met uitgebreide, kritische, informatie over zijn goede en slechte daden óf een plek in, bijvoorbeeld, de museumtuin.’

Naomie Mamadeus vindt standbeelden geen objectieve manier om historie over te brengen, omdat die gemaakt zijn ter verering en dat bij Coen niet op zijn plaats is. ’JP staat symbool voor een bloederig slavenverleden en is daarmee een herinnering aan een vreselijke tijd’.

https://www.noordhollands(...)d-of-massamoordenaar
West-Melanesia
pi_197481893
quote:
0s.gif Op zondag 17 januari 2021 22:19 schreef Repentless het volgende:

Nee, dat hoeft niet het geval te zijn inderdaad. Jij vroeg echter aan mij (als reactie op dezelfde vraag aan jou van mijn kant) waarom ik denk Coen wel, en Napoleon (of een willekeurige andere gewelddadige leider) niet. En ik denk dus dat dat te maken heeft met het teveel tijd over hebben hier.
Omdat in Frankrijk geen actie gevoerd wordt tegen Napoleon en in Nederland wel tegen Coen? Maar waarom perse een vergelijking maken met Napoleon en niet met Hitler zoals ik deed.

quote:
Bij mij wel, maar goed. Als er in Nederland nog steeds mensen zijn die nog nooit van een Molukker gehoord hebben, of bij wie Coen nooit is behandeld op school: denk je dat die mensen dan wel aandacht hebben voor dat standbeeld?
De enige juiste vraag is waarom er mensen zijn die nog nooit van een Molukker hebben gehoord, laat staan de Moluks-Nederlandse geschiedenis. Als mensen al niet eens weten wat een Molukker is, hoe moet men dan weten van aparte Molukse wijken met voorrangsregels.

quote:
Of nog een stap verder: dat ze iemand als Coen 'vereren'?
Als je als Nederlander niks van Molukkers weet en wel van Coen heb gehoord kan het zeker zo zijn dat je Coen een held vind. Sommige mensen weten wel iets van Molukkers maar niet van het bestaan van Molukse wijken. Zo zijn er Nederlanders die Coen een held vinden zonder dat ze ooit van de “Banda Massacre” hebben gehoord.
quote:
Wat is dan het doel van die 'bewustwording' creëren? Aan mensen hier die er helemaal niets van weten vertellen hoe slecht hun voorvaderen (waar ze nog nooit van gehoord hebben en die ze zeker dus niet 'vereren') waren? Wat bereik je daarmee?

Ik denk dat die mensen willen dat het standbeeld verdwijntz

[quote]Nogmaals, ik doelde (vanzelfsprekend) niet op standbeelden van historische leiders vs. alle standbeelden ter wereld, maar op standbeelden van historische leiders vs. standbeelden van historische leiders.

Als ik een vergelijking maak: als je allerlei films hebt in de wereld met een vergelijkbare dosis geweld daarin, maar in Nederland wordt er actief protest tegen een film van Nederlandse makelij aangetekend. Die film is dan dus in opspraak hier. Dan is het toch geen logisch argument om te zeggen: die film is niet voor niks in opspraak t.o.v. andere gewelddadige films in de wereld, want de film van de Smurfen is ook nooit in opspraak geweest.
En ik zei dat er genoeg standbeelden zijn in de wereld die niet in opspraak zijn. Dat jij er perse historische leiders vs de rest van maakt kan ik verder niks mee. Bovendien zijn er ook genoeg personen die niet in opspraak zijn van wie een standbeeld gemaakt kunnen worden

quote:
Dan ga je er dus vanuit dat er na 'bewustwording' maar 1 optie is: standbeelden weg. Kun je ook 'bewust' zijn zonder die standbeelden te verwijderen?
Als je goed luistert naar de mensen die actievoeren vinden zij het vreemd dat een misdadiger op een voetstuk geplaatst wordt. Zo’n ding hoort volgens heb niet thuis op een plein in volle glorie. Daar valt gewoon wat voor te zeggen, zo moeilijk is dat niet.

quote:
Aangeven waarom een standbeeld van Coen hier wel in opspraak raakt en je afvragen waarom een standbeeld van Napoleon niet, heeft niets met bagatelliseren te maken. Ik ben het gewoon simpelweg niet eens met de stelling dat, met de wetenschap van de gruweldaden die een historische figuur heeft begaan, er geen andere optie is dan een standbeeld te verwijderen.

Het is ook geen kwestie van 'schuld'. Ik geef alleen een verklaring waarom ik denk dat dat hier wel actief gebeurt.
Een verklaring gebaseerd op het feit dat Napoleon niet in opspraak is. Mensen van tijd over hebben beschuldigen gebaseerd op dat argument is niet zo sterk. Nederlanders zijn geen Fransen en Fransen zijn geen Nederlanders. In Saoedie Arabië mochten vrouwen (tot voor kort) geen auto rijden. In Nederland mag dat wel hebben wij nu tijd te weinig dan? Napoleon erbij halen als argument “waarom daar niet” is zelfs een beetje kinderachtig als het hele eieren eten juist om de misdaden gaat van een misdadiger. Daarom is de vergelijking met Hitler meer passend. Een misdadiger bestraf je zoals alle andere misdadigers bestraft worden. Een misdadiger laat je niet lopen omdat andere misdadigers (ook nog) vrij rondlopen. Als ik beschuldigd wordt van een moord ga ik ook niet bij de rechter vragen waarom een andere moordenaar vrij mag rondlopen en ik niet. Daarom neigt het dus naar bagatelliseren, omdat je het vanuit een verkeerde standpunt bekijkt.

quote:
Kun je volgens jou ook voor het behoud van een standbeeld zijn, zonder de slechte daden van die persoon te ontkennen?
Natuurlijk, zo’n standbeeld past prachtig in een museum thuis. Maar je gaat niet je land vertegenwoordigen door te pronken met een of ander beeld van een psychopaat midden op een plein. Blijkbaar wel en daarom is daar nu heisa over, of niet nu maar al sinds het begin van de onthulling van dat beeld in de 19e eeuw.
West-Melanesia
pi_197482358
De topictitel klopt niet. Er is geen discussie, ook geen ophef. Al helemaal niet over het standbeeld in Hoorn.

Het geeft slechts aan dat er bij @TS behoefte is aan ophef zodat er een BLM-feest uit voortkomt.
Dan kan meneer Airfryer met zijn platte kar weer tevoorschijn komen. Met zijn assistente met de oorbellen die sprekend lijken op die van Zwarte piet. Dat kun je dus zien als het vereren van Zwarte piet.
Altijd als je die vrouw ziet dan denk je aan Zwarte piet. Dankzij de oorbellen die ze draagt.

Zwarte piet *O*

Als COVID onder controle is, dan is het tijd voor een fijne intocht w/
Tot die tijd hier lessen over Sinter-CLASS.
Lewis Hamilton wint elke Grand Prix als Max Verstappen hem voorbij laat, denk ik.
  maandag 18 januari 2021 @ 11:17:02 #4
471046 YoungDriller
Stampt graag op lange tenen
pi_197482585
Ik moet altijd een beetje denken aan die radicalen die in Palmyra al die historische oudheden opliezen omdat ze last hadden van dezelfde overtuiging dat geschiedsvervalsing wel oké was.

Hier in Nederland hebben we ook van die radicalen. Echter zijn ze in Nederland een stuk dommer en hypocrieter ondat zij in de zomer het liefst wel schijnheilig naar Italië vliegen om het colosseum te bekijken. :Y
pi_197483554
quote:
0s.gif Op maandag 18 januari 2021 09:09 schreef detaris het volgende:

En honderden jaren geleden onderdeel van agressieve handelspolitiek. Dat moet je benoemen en in historische context plaatsen in plaats van uitwissen.
^O^ correct.. ik benoemde het ook met " dat heet roven"
pi_197483624
quote:
0s.gif Op maandag 18 januari 2021 11:05 schreef spectrumanalyser het volgende:
De topictitel klopt niet. Er is geen discussie, ook geen ophef. Al helemaal niet over het standbeeld in Hoorn.

Er is al 400 jaar discussie over JP Coen en zowat 130 jaar over standbeeld
Zeker niet prominent landelijk op de voorgrond , wel ondergronds...een veenbrand die je niet ziet maar soms oplaait.
Het lijkt dat men in Hoorn eerder iets zegt voor en tegen JP Coen en het beeld
pi_197483797
tja als je voor alles een topic aanmaakt waar ondergronds discussie over is ...
je wilt aan tafel bij een talkshow. Bij Eva Jinek, Humberto Tan of Jeroen Pauw.
dan krijg je 5 minuten de tijd om meest belachelijke uitspraken te doen totdat de presentator of presentatrice aangeeft dat ze door moet met het programma. en als je het goed doet krijg je een leuke vergoeding.

[ Bericht 20% gewijzigd door spectrumanalyser op 18-01-2021 12:30:23 ]
Lewis Hamilton wint elke Grand Prix als Max Verstappen hem voorbij laat, denk ik.
pi_197486630
quote:
0s.gif Op maandag 18 januari 2021 12:21 schreef spectrumanalyser het volgende:
tja als je voor alles een topic aanmaakt waar ondergronds discussie over is ...
je wilt aan tafel bij een talkshow. Bij Eva Jinek, Humberto Tan of Jeroen Pauw.
dan krijg je 5 minuten de tijd om meest belachelijke uitspraken te doen totdat de presentator of presentatrice aangeeft dat ze door moet met het programma. en als je het goed doet krijg je een leuke vergoeding.
Als je deze topicserie niet relevant acht, -- dat kan---- wat doe je dan nog hier ?
pi_197487692
Die Bandanezen waren ook geen lieverdjes.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_197488098
quote:
0s.gif Op maandag 18 januari 2021 15:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Die Bandanezen waren ook geen lieverdjes.
Gelukkig maar en hebben ze nog enkele kornuiten van die misdadiger kunnen vermoorden voordat ze met familie en al werden weggevaagd.
West-Melanesia
  Moderator maandag 18 januari 2021 @ 16:42:12 #11
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197488789
de Bandanezen hebben ook geen standbeeld dus echt relevant vind ik het niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  maandag 18 januari 2021 @ 19:07:21 #12
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197491685
quote:
‘Mensen kunnen hun baan kwijtraken, omdat ze strijden tegen racisme’

In activistenland zit de schrik er goed in. Een activiste die onlangs een actie uitvoerde tegen het Coen-beeld in Hoorn zou haar baan zijn kwijtgeraakt na een ‘extreemrechtse hetze’ op internet. We spraken betrokkenen en brachten in kaart hoe de activiste lijdend voorwerp werd bij de gemeente, de media, rechtse twitteraars en GeenStijl – en uiteindelijk bij haar eigen werkgever.

In de nacht van 2 op 3 januari spuit de antiracistische actiegroep We Promise de tekst ‘Weg met J.P. Coen’ op de straten rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. De uit Hoorn afkomstige Coen (1587-1629) was als gouverneur-generaal van de VOC verantwoordelijk voor het afslachten van de bewoners van de Banda-eilanden in Indonesië. Als het aan de actiegroep ligt, verdwijnt het standbeeld daarom in het IJsselmeer. Diezelfde nacht nog deelt We Promise een filmpje en foto’s van de actie op social media (foto).

Het Noordhollands Dagblad bericht de avond daarna over de actie. ‘Bij de post op Instagram staat een foto van het VOC-beeldmerk (…), dat is beklad met de tekst ‘Weg met JP Coen’’, meldt de krant op 3 januari. ‘Ook voor het standbeeld zelf en bij het Westfries Museum zijn anti-J.P. Coen-leuzen met graffiti aangebracht.’

Het zullen de woorden ‘beklad’ en ‘graffiti’ zijn die de leden van We Promise met schrik teruglezen.

We Promise wilde naar eigen zeggen slechts een boodschap overbrengen en niet het standbeeld vernielen. De activisten stellen dat er teksten werden aangebracht met behulp van milieuvriendelijk spuitkrijt, dat met een regenbui al verdwijnt. Maar de gemeente Hoorn doet aangifte tegen de actiegroep en veroordeelt een dag later openlijk de ‘misplaatste actie’.

‘Nederland is een vrij land, met een plek voor ieders mening. Het bekladden of vernielen van zaken die niet van jou zijn is niet de manier om die mening te verkondigen’, stelde burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA). Hij zou zijn woorden terugvinden in het Noordhollands Dagblad en bij Hart van Nederland (4 januari), evenals bij de NOS (6 januari).

Bij We Promise heerst onvrede over de berichtgeving. ‘De framing van mediaplatformen dat het om vandalisme en graffiti gaat, is erg schadelijk’, zegt de actiegroep tegen de Kanttekening.

De gemeente Hoorn heeft hier weinig boodschap aan. Een woordvoerder zegt tegen de Kanttekening standaard aangifte van bekladding te doen, ‘mede om te achterhalen wie er verantwoordelijk is’, en dat de gemeente bij zo’n aangifte nooit meldt wat voor middel precies is gebruikt. ‘Ons uitgangspunt is dat we het zo snel mogelijk weghalen en niet wachten op een regenbui.’ De kosten van het schoonmaken, in dit geval naar schatting 200 tot 300 euro, probeert de gemeente altijd te verhalen op de daders.

Zo deed de gemeente wat zij deed, en was de toon in de media gezet – tot onvrede in het activistenkamp. ‘Framende media zoals het Noordhollands Dagblad en de gemeente Hoorn dragen bij aan een onveilig klimaat voor mensen die zich kritisch uitspreken tegen onrecht’, stelt We Promise-activist en BIJ1-lid Marisella de Cuba (48) tijdens haar speech op een recente ‘antifacismedemonstratie’, zondag 10 januari in Amsterdam. Zijzelf was die week onder handen genomen tot wat inmiddels de schrik van activistisch links mag heten.

Een rechtse campagne

Wie ‘vandalisme’ en ‘linksactivisme’ zoekt op internet, komt vanzelf uit bij het in uiterst rechtse kringen populaire, anonieme Twitter-account ‘Vizier Op Links’. Op de eigen website stelt Vizier Op Links dat ‘activistisch links’ zich heeft ‘genesteld tot in de haarvaten van ons systeem: media, onderwijs, rechtspraak, overheid en het bedrijfsleven. Het is hoog tijd dat deze hegemonie wordt ontmaskerd en doorbroken’.

Aan zijn ruim vijftienduizend Twitter-volgers ‘onthult’ Vizier Op Links dagelijks persoonlijke feiten van verscheidene academici, bestuurders, journalisten, activisten en organisaties, allemaal zogenaamd uit radicaal- of extreemlinkse hoek. Zijn doelwitten melden nadien vaak het slachtoffer te zijn geworden van bedreigingen door extreemrechtse twitteraars.

De standaard werkwijze van Vizier Op Links: hij stelt allereerst zijn prooi voor aan zijn volgers. Daarbij toont hij een set tweets of nieuwsberichten die het al te linksige karakter van diegene moeten aantonen. Tevens noemt hij het account van de werkgever(s) van zijn prooi, zodat iedereen die het bericht leest op de hoogte is van diens naaste werkzaamheden.

Zo ook op 5 januari, als hij over de actie van We Promise en Marissela de Cuba bericht. Het Twitter-account houdt in de tweet het bij feitelijke berichtgeving, maar linkt – mentioned, in Twitter-termen – ook naar het Twitter-account van De Cuba’s werkgever: schadeverzekeraar CED. Het bericht wordt honderden keren gedeeld, en bij elke keer dat dat gebeurt zal CED een melding krijgen.

GeenStijl pikt het bericht vervolgens op. De fascistische terreurgroep We Promise spoot met giftige spuitbussen vol klimaatvernielend drijfgas standbeelden en straatnaamborden onder’, bericht het weblog foutief. ‘Volgens het gezaghebbende Vizier Op Links werkt Marisella de Cuba bij verzekeraar CED Europe. (Volgens Google ook.) Als we de Google Reviews mogen geloven is CED Europe een ongelofelijk slecht kudtbedrijf, dus dat klopt dan weer met Marisella de Cuba.’

Zijn dit nu bij uitstek geen voorbeelden van de in rechtse kringen zo gehate ‘cancel culture’, waarbij niet op inhoud wordt gediscussieerd maar getracht wordt mensen met onwelgevallige meningen monddood te maken?

GeenStijl geeft geen antwoord op onze vragen hierover. Vizier Op Links doet dit zijdelings, door te verwijzen naar ‘de rode draad die door mijn account heen loopt’. We stelden dezelfde vragen aan het Twitter-account ‘Links Ontmaskerd’ (2.500 volgers), dat grofweg dezelfde missie en werkwijze heeft als Vizier Op Links.

Links Ontmaskerd richtte zijn vizier op BIJ1-kandidaat Daryll Landbrug en mentionde in een tweet zijn werkgever. Dit, omdat de docent op social media zijn solidariteit betuigde aan De Cuba en zei: ‘Dat standbeeld (van Coen, red.) gaat trouwens naar de grond.’

‘De cancel culture is als een boemerang teruggekeerd bij links,’, jubelde Links Ontmaskerd nog in een tweet over De Cuba. Maar er is een cruciaal verschil met ‘links’, zegt hij tegen ons: ‘Wij roepen niet om Darryl Landbrug te boycotten of te ontslaan’. Het is aan de werkgever zelf om gevolgen te trekken uit de berichtgeving over Landbrug, vindt Links Ontmaskerd, die absoluut geen spijt heeft van de gewraakte tweet.

‘Een docent (tevens iemand die op de kandidatenlijst staat van een politieke partij) heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Daar horen dreigementen zoals ‘Dat standbeeld gaat trouwens naar de grond’ niet bij. Op dat moment is er geen sprake meer van links-activisme, maar van links-extremisme.’

Er is helemaal geen sprake van een lastercampagne, aldus Links Ontmaskerd. ‘We hebben geen onwaarheden over Marisella (de Cuba, red.) of We Promise verspreid. Marisella heeft haar eigen actie, waar ze zelf verantwoordelijk voor is en niemand anders, gefilmd en gepubliceerd. Met als doel aandacht vragen voor haar actie. Dan moet men op links ook niet verontwaardigd gaan doen als media (ook politieke tegenstanders) dit bericht vervolgens overnemen.’

Breuk met de werkgever

En zo wordt De Cuba’s werkgever CED meegezogen in de ophef rond de actie tegen J.P. Coen. Het bedrijf wacht nog een dag met reageren.

‘Wij zijn onaangenaam verrast dat CED Europe wordt genoemd in de berichten van Vizier op Links en GeenStijl’, aldus CED op 6 januari in een serie tweets. ‘Het betreurt ons dat we ongevraagd betrokken worden in deze discussie rondom het vandalisme in Hoorn.’

Ook richt het bedrijf zich expliciet tot de actie van haar eigen werknemer, die zij indirect voor vandaal uitmaakt. ‘Uiteraard veroordelen wij elke vorm van vandalisme. Wij kunnen onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de persoonlijke opvattingen, politieke voorkeuren en privé-gedragingen van onze 1.900 werknemers. Daar waar werknemers van ons de wet overtreden zullen wij uiteraard passende maatregelen nemen’, klinkt het onheilspellend.

De Cuba vertelt aan ons dat er mails waren binnengekomen op het hoofdkantoor, waarin ze aan de schandpaal werd genageld. ‘Dus werd ik de volgende dag gebeld door HR en een leidinggevende, met de mededeling dat ik niet meer welkom ben op het werk. Ze hebben me niet officieel ontslagen, maar ze hebben aangegeven dat mijn contract niet wordt verlengd en ik word vrijgesteld van werk.’

In een reactie aan de Kanttekening bevestigt CED dat De Cuba is vrijgesteld van haar werk, ‘ter wille van de rust en de privacy’. Tevens zegt het bedrijf haar tijdelijke arbeidsrelatie inderdaad niet te verlengen. Maar CED ontkent dat dit komt door alle ophef.

Haar contract wordt dan wel niet verlengd, maar dit was al besloten ‘voor alle gebeurtenissen van de laatste twee weken’, aldus de werkgever. ‘Bij een dergelijk besluit spelen nóóit politieke motieven of dreigementen een rol. Ook niet in dit geval.’

De Cuba werkte vijf jaar voor dit bedrijf en kreeg in maart 2020, voordat corona uitbrak, nog een aanbod voor een vast contract. ‘Toen hadden ze vanwege COVID het snel teruggetrokken en hebben bij mij aangegeven dat ik na COVID in aanmerking zou komen voor een vast contract.’

Niets wees erop dat het niet verlengd zou worden, schetst ze. ‘Er was een bureaustoel en extra schermen besteld om thuiswerken voor mij mogelijk te maken, er werd een laptop gereed gemaakt, enzovoort.’ Van enige ontevredenheid over haar functioneren als medewerker in de meldkamer van het verzekeringsbedrijf heeft ze nooit iets gemerkt.

Helaas voor de Cuba: een tijdelijk contract kan altijd en om wat voor reden dan ook beëindigd worden door de werkgever, vertelt Sascha Janssen, eigenaar bij Jens Advocaten. Wel kan De Cuba een schadevergoeding eisen. ‘Maar dan moet de gedupeerde wel met bewijs komen dat een mogelijke verlenging of belofte tot vast contract is vastgelegd.’

De Cuba: ‘Het zou ze sieren om de waarheid te vertellen en toe te geven dat ze een wrong turn hebben gemaakt door te buigen voor extreemrechts. Nu laten ze een medewerker, die ze jarenlang kennen en waarvan ze op de hoogte waren dat die zich inzet tegen onrecht, stikken. Ik had al meerdere gesprekken gehad met mijn leidinggevenden over de bedreigingen die ik ontvang, maar nu zij zelf een kleine portie ervan hebben gekregen laten ze me vallen. Ze staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Ze moeten zich eigenlijk schamen.’

Impact onder activisten

Mede-activisten nemen zij het massaal voor De Cuba op. BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons steekt haar op Twitter een hart onder de riem. Het Amsterdamse BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen reageert op Facebook met een oproep om CED te mailen: ‘Laat hen weten waarom zij niet moeten zwichten voor de druk vanuit extreemrechts en waarom vreedzaam verzet tegen de verering van een koloniale massamoordenaar een noodzaak is!’ Tientallen mede-activisten delen zijn oproep.

‘Waarom ik deze oproep heb gedaan?’, legt Veldhuyzen uit aan de Kanttekening. ‘Vizier op Links valt al langer mensen aan van de klimaatbeweging, de antiracismebeweging, de vakbond. Hij valt deze mensen alleen aan als ze zich uitspreken tegen racisme. Wij worden als collectief aangevallen, als links. Ik wilde wat doen. Een signaal afgeven. Het recht op betoging is in gevaar. Mensen kunnen hun baan kwijtraken, omdat ze strijden tegen racisme.’

Veldhuyzen gelooft de verklaring van De Cuba, niet die van CED. ‘Ze heeft daar vijf jaar gewerkt. Haar activisme was nooit een probleem, nu blijkbaar wel opeens.’ Hij noemt dat CED op Twitter ‘vandalisme’ veroordeelde en schreef over ‘passende maatregelen’.

Veldhuyzen: ‘Marisella heeft bovendien verteld dat CED weigert om met haar aan tafel te zitten, haar kant van het verhaal te horen. Waarom willen ze dit niet? Ik vind dat vreemd.’

Naast bonje met de werkgever zijn ook bedreigingen niet van de lucht. Vorige week vond De Cuba een lugubere brief in haar brievenbus. Daarop staat het logo van Vizier op Links en een sticker met de tekst ‘Geobserveerde locatie’.

De brief is niet van Vizier op Links afkomstig, zegt Vizier op Links zelf. De stickers met daarop de tekst ‘Geobserveerde locatie’ zijn verkrijgbaar via een speciaal door Vizier op Links opgetuigde website. Er zijn er inmiddels meer dan 1.500 verstuurd, weet het account.

‘Beetje ingewikkeld om ons ieder stickertje aan te rekenen’, pareert het account, onder wiens bericht over de anti-Coen-actie van We Promise het woonadres van De Cuba werd gedeeld.

‘Wat Marisella de Cuba is overkomen resoneert bij mij heel erg’, vertelt mede-activist Frank van der Linde ons. ‘Op deze manier ben ik mijn huis kwijtgeraakt. Extreemrechts ging bij mij op precies dezelfde manier te werk.’ Hij vertelt over zijn eigen ervaring uit 2014, toen hij aangifte tegen GeenStijl had gedaan omdat hij de site racistisch vindt. Boze burgers benaderden hem nadien als een potentiële nieuwe Volkert van der G., zoals hij werd neergezet door GeenStijl.

‘GeenStijl verspreidde leugens over mij, overdreef alles enorm en de achterban van GeenStijl viel mij ook privé lastig’, vervolgt Van der Linde. ‘Mijn huisadres en telefoonnummer werd door GeenStijl verspreid, waardoor ik nachtelijke telefoontjes kreeg met bedreigingen, waarbij mijn adres werd genoemd. Mijn buren werden steeds ongeruster en spande samen met mijn en hun huurbaas een kort geding aan, dat ik zou verliezen. Zo raakte ik thuisloos.’

De angst onder activisten speelt dan ook veel langer dan de kwestie rond Marisella de Cuba, geeft Van der Linde aan. ‘Ik ken ook activisten die een gezin hebben. Dan bedenk je je wel drie keer soms of je wel door wilt gaan. Want je voelt ook verantwoordelijkheid voor je gezin. Zowel met betrekking tot de bedreigingen als het behouden van je baan.’

Volgens van der Linde kun je de rechtse campagne tegen De Cuba en andere linkse activisten niet vergelijken met linkse cancel culture. ‘Ik spreek liever over deplatforming, dat je besluit een fout persoon met foute meningen geen podium meer te geven in een actualiteitenprogramma of in de krant. Dat is heel iets anders dan het verspreiden van iemands woonadres, iemands werkgever bellen, die persoon intimideren enzovoort. Je kunt en mag zulk intimidatie niet gelijkstellen met deplatforming.’

Veldhuyzen: ‘Ik protesteer tegen een hetze tegen linkse activisten, tegen het gevaar dat je je baan verliezen kan als gevolg van je activisme. Marisella is geïntimideerd. Er zijn ook mensen bij haar langs geweest. Dit moet een halt toe worden geroepen. Want nu wordt activisme gecriminaliseerd. En wat Marisella deed in Hoorn was legaal. Er werd niet gescholden. Wat Marisella deed in Hoorn was het uitoefenen van het recht om te demonstreren. Ze staat in haar volste recht om dit te doen. Ik sta volledig achter haar strijd tegen de koloniale massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen.’
De Kantlijn

Even los van het feit dat ik bedreigingen uiteraard absoluut niet vind kunnen, echter: "Actions always have consequences".

Vooral dat gehuil dat ze haar baan kwijt is... Ja dom wicht, jullie zetten zelf alles online...
  dinsdag 19 januari 2021 @ 21:43:31 #13
352376 voetbalmanager2
winnaar TDF Pick'em spel
pi_197516464
Als je vol trots wereldkundig kenbaar maakt dat jij standbeelden beklad dan moet je niet ineens moeilijk gaan doen als je naast waardering ook woede en ophef genereert.

Misschien hebben ze bij Indymedia nog wel werk voor haar. Subsidie genoeg.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 19 januari 2021 @ 21:58:43 #14
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197516903
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 21:43 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je vol trots wereldkundig kenbaar maakt dat jij standbeelden beklad dan moet je niet ineens moeilijk gaan doen als je naast waardering ook woede en ophef genereert.

Misschien hebben ze bij Indymedia nog wel werk voor haar. Subsidie genoeg.
De werkgever is toch al kut omdat die aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat...

quote:
De Cuba: ‘Het zou ze sieren om de waarheid te vertellen en toe te geven dat ze een wrong turn hebben gemaakt door te buigen voor extreemrechts. Nu laten ze een medewerker, die ze jarenlang kennen en waarvan ze op de hoogte waren dat die zich inzet tegen onrecht, stikken. Ik had al meerdere gesprekken gehad met mijn leidinggevenden over de bedreigingen die ik ontvang, maar nu zij zelf een kleine portie ervan hebben gekregen laten ze me vallen. Ze staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Ze moeten zich eigenlijk schamen.’
  dinsdag 19 januari 2021 @ 22:17:07 #15
66083 Platina
78th Element
pi_197517437
Die zogenaamde 'activisten' hebben echt 0 zelfreflectie.

Ze kunnen zich heel goed in de slachtofferrol wentelen en ik heb dan ook grote twijfels over een deel van hun beweringen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opening van de envelop waar de 'dreigbrief' van VizierOpLinks in zou hebben gezeten.
pi_197517724
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 21:43 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je vol trots wereldkundig kenbaar maakt dat jij standbeelden beklad
Het standbeeld van die roofmoordenaar Coen is niet beklad door WePromise, toch ?
  dinsdag 19 januari 2021 @ 22:41:45 #17
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197518234
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:26 schreef Bluesdude het volgende:

Het standbeeld van die roofmoordenaar Coen is niet beklad door WePromise, toch ?
Nee, ze hadden geen ladder mee...

twitter


Met hun A-Team deuntje... :')
pi_197518542
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:41 schreef AchJa het volgende:

Nee,

Dat dacht ik ook, zover ik het gelezen heb.
Maar ja , nationalisten die "vijanden" valselijk beschuldigen is populairder geworden.
Baudet , ook al complotachtig mensen beschuldigen
Trump en zijn stoottroepen
  dinsdag 19 januari 2021 @ 22:52:38 #19
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197518620
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:50 schreef Bluesdude het volgende:

Dat dacht ik ook, zover ik het gelezen heb.
Maar ja , nationalisten die "vijanden" valselijk beschuldigen is populairder geworden.
Baudet , ook al complotachtig mensen beschuldigen
Trump en zijn stoottroepen
Oh, dus ze hebben niks beklad? _O-
  dinsdag 19 januari 2021 @ 22:56:24 #20
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197518748
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:26 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Het standbeeld van die roofmoordenaar Coen is niet beklad door WePromise, toch ?
Nee , door de smurfen
Ik ben inmiddels overleden
pi_197518779
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:56 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Nee , door de smurfen
Wanneer smurften ze dit ?
pi_197518912
quote:
10s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:52 schreef AchJa het volgende:

[..]

Oh, dus ze hebben niks beklad? _O-
ze ?
Bedoel je die dame van WePromise ?
Ik heb niet gelezen dat ze een standbeeld bekladde.
  dinsdag 19 januari 2021 @ 23:07:57 #23
13456 AchJa
Shut up!!!
  dinsdag 19 januari 2021 @ 23:08:44 #24
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197519117
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 23:01 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

ze ?
Bedoel je die dame van WePromise ?
Ik heb niet gelezen dat ze een standbeeld bekladde.
Ze waren er wel als eerste bij om het op hun FB pagina te plaasten
Ik ben inmiddels overleden
  dinsdag 19 januari 2021 @ 23:20:43 #25
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197519413
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 23:08 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Ze waren er wel als eerste bij om het op hun FB pagina te plaasten
Ze zegt hier nb. gewoon zelf dat ze mee heeft gedaan: "Onze krijt-actie sluit hier niet"...

twitter
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')