Doe mij maar Belse Mayonaise!quote:Op zaterdag 28 november 2020 17:45 schreef Tengano het volgende:
Ik ben zelf gek op patat en het liefst goed doorgebakken. Ik vind zelf die hardgebakken stukjes altijd het lekkerst bij de friettent. Maar meestal bakken ze het bij zo'n patattent net niet goed genoeg door voor mij want dat kost wss te veel tijd of zo. Dus ben ik de laatste tijd zelf maar lekker aardappels aan het bakken en dat smaakt overheerlijkAls ik nu trek in frites heb maak ik het gewoon zelf dus.
Alleen heb ik gisteren fritessaus gekocht bij de Aldi omdat ik vandaag dus frites ging eten. En eigenlijk viel die fritessaus mij gigantisch tegen. Het was samen met die frites niet de beleving die ik zocht. Ik dacht dat het niet zo uitmaakte maar dat bleek dus van niet.
[ afbeelding ]
Zelf gebruik ik praktisch nooit mayonaise of fritessaus, dus ik heb eigenlijk geen idee wat nou een hele lekkere fritessaus of mayonaise is voor frites. Ik heb Fok! al een beetje afgestruind en kwam mad sauce tegen wat veel mensen lekker vinden maar daar zit peterselie in kwam ik achter en dat wil ik niet. Ik wil graag zo'n ouderwetse klodder mayonaise smaak die ik vroeger op het strand altijd kreeg toen ik nog kind was.
Kan iemand mij daarom vertellen wat een echte lekkere mayonaise of fritessaus is voor patat zodat ik ze niet allemaal hoef uit te proberen? Dankjewel alvast
quote:Op zaterdag 28 november 2020 17:51 schreef AToontje87 het volgende:
[..]
Doe mij maar Belse Mayonaise !![]()
Verder vind ik Goudse Glorie (AH onder andere) een prima romig sausje!
Ben jij het, Thierry?quote:Op zaterdag 28 november 2020 18:28 schreef Amarantha het volgende:
Zaanse mayo en mayo uit Duitsland.
quote:Op zaterdag 28 november 2020 17:48 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ik vind zoete frietsaus van de Remia lekker...
quote:
quote:
quote:Op zaterdag 28 november 2020 19:12 schreef MisterWendel het volgende:
Remia.
Bij lidl verkopen ze mayonaise met citroen. Die is ook lekker.
Even opgezocht:quote:Op zaterdag 28 november 2020 20:06 schreef Sometimes het volgende:
Of die Franse mayonaise met mosterd erdoor.
Mayo uit een pot vind ik zo ranzig. Niet qua smaak, maar dat gelepel in zo'n ding.quote:Op zaterdag 28 november 2020 21:38 schreef DX11 het volgende:
https://www.remia.nl/prod(...)assic-1-liter-emmer/
[ afbeelding ]
Dit is dezelfde als wat ze in de meeste snackbars gebruiken (al hebben zij 10l emmers). En is daarom dus het lekkerst, MITS hij NIET in de koelkast staat.
Oliehoorn kwam ik bij de buren ook al tegen.quote:
Daar staat zelfs op: Als lekkerste getestquote:Op zaterdag 28 november 2020 21:38 schreef DX11 het volgende:
https://www.remia.nl/prod(...)assic-1-liter-emmer/
[ afbeelding ]
Dit is dezelfde als wat ze in de meeste snackbars gebruiken (al hebben zij 10l emmers). En is daarom dus het lekkerst, MITS hij NIET in de koelkast staat.
Als lekkerste getest 🧐 Er staat niet ‘kwam als lekkerste uit de test’. Even de expert roepen @mailyquote:Op zaterdag 28 november 2020 21:46 schreef Tengano het volgende:
[..]
Daar staat zelfs op: Als lekkerste getest
Als lekkerste getest bij de familie Remia thuisquote:Op zaterdag 28 november 2020 21:53 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Als lekkerste getest 🧐 Er staat niet ‘kwam als lekkerste uit de test’. Even de expert roepen @:maily
Zoiets!quote:Op zaterdag 28 november 2020 21:54 schreef Tengano het volgende:
[..]
Als lekkerste getest bij de familie Remia thuis
Zit hier iets door de mayo heen?quote:Op zaterdag 28 november 2020 21:54 schreef pvdplanet het volgende:
Dit is de lekkerste, zoals in de Duitse BurgerKing verkocht wordt
[ afbeelding ]
Te koop bij Kaufland Edeka Rewe of Makro (alleen enorm grote emmer)
+1quote:Op zaterdag 28 november 2020 20:58 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
AH romige mayonaise. Beste mayonaise
[ afbeelding ]
Geen dank
Brčm, maar dan ook brčmzout.. Heeft niets met umami te maken.quote:Op maandag 30 november 2020 21:35 schreef robber57 het volgende:
Ik heb vele favorieten maar in een liefhebbers topic mag deze niet ontbreken, Kewpie de japanse sushi mayo.
Hele aparte smaak, er is niet echt iets anders wat er op lijkt, als je van aparte soorten mayo houd is hij beslist aan te raden, de smaak is zuur/zout/umami.
[ afbeelding ]
Op zich valt het zoutgehalte wel mee met 1,8/100 (oliehoorn≈1%), dat is wat hoog maar er staat nul suiker tegenover(<1) en er zitten twee smaakversterkers in, vooral de glutamaat trekt het zout ver naar voren en daar staat alleen het zure van rijstazijn en mosterd tegenover en geen suiker.quote:Op woensdag 2 december 2020 19:20 schreef Nielojram75 het volgende:
[..]
Brčm, maar dan ook brčmzout.. Heeft niets met umami te maken.
Er een keer ingetrapt, stond bij de AH, bijna 5 euro per fles. Dan zie je maar weer wat marketing kan doen..
Fles overigens weggegooid, na een hap geproefd. Gatver wat een smerige ... (mayo kan je het niet noemen)
Yogonaise is een volksrecept maar gemiddeld 25%vet en 10%suiker , wat denk je dat de rest is?quote:Op woensdag 2 december 2020 20:07 schreef Discombobulate het volgende:
Ben ik de enige die Zaanse mayo echt ranzig vind? Bah, alsof er suiker doorheen zit.
....
Yogonaise vind ik trouwens ook echt heerlijk bij de patat, lekker zuurtje en wat frisser ook.
Fritessaus zouden ze gewoon mee moeten stoppen. Vieze gewaterde troep met suiker.
Nee, maar dat maakt me ook niets uit.quote:Op woensdag 2 december 2020 21:13 schreef robber57 het volgende:
Dat je die suiker niet proeft wil niet zeggen dat het er niet in zit...
Ja. Dit.quote:
Liever wat meer vet dan een hoop additieven waarvan je niet weet wat het is.quote:Op zondag 29 november 2020 21:52 schreef pokkerdepok het volgende:
gewoon remia, klaar. of calve voor een neutraal acceptabele mayonaise.
mensen die belgische mayo willen.... vieze vette bagger. frietsaus is de nederlandse evolutie van dat, oerhollandse ambacht die het origineel verbeterd. nou alleen nog patatsaus noemen voortaan, en dan zijn we er.
maak dan thuis ambachtelijk frietsaus..quote:Op donderdag 3 december 2020 00:32 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Liever wat meer vet dan een hoop additieven waarvan je niet weet wat het is.
Oerhollandse ambacht is gewoon thuis mayo maken.
Nee.quote:Op donderdag 3 december 2020 07:33 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
maak dan thuis ambachtelijk frietsaus..
Dat begrijp ik uiteraard wel, het ging me meer om uit te leggen dat in voedsel land niet alles is wat het lijkt, yogonaise is hoofdzakelijk water met verdikker, een beetje yoghurt, een beetje vet en veel suiker, precies datgene waarvan je later zegt "waterige troep met suiker", yogonaise valt precies binnen die beschrijving.quote:Op woensdag 2 december 2020 21:40 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Nee, maar dat maakt me ook niets uit.Het gaat mij gewoon om de smaak. Zaanse mayonaise of fritessaus proeft alsof het vol zit met suiker. Yogonaise niet. Dat er dan nog steeds veel suiker in kan zitten maakt me niet uit, het gaat om de smaak.
De woorden ambachtelijk en frietsaus horen niet in 1 zin bij elkaar.quote:Op donderdag 3 december 2020 07:33 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
maak dan thuis ambachtelijk frietsaus..
deze wil ik al jaren proberen, maar ik weiger het op internet te bestellen, dan zijn de verzendkosten meer dan het product zelf.quote:Op maandag 30 november 2020 21:35 schreef robber57 het volgende:
Ik heb vele favorieten maar in een liefhebbers topic mag deze niet ontbreken, Kewpie de japanse sushi mayo.
Bij de Jumbo, althans bij onsquote:Op donderdag 3 december 2020 10:53 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
deze wil ik al jaren proberen, maar ik weiger het op internet te bestellen, dan zijn de verzendkosten meer dan het product zelf.
Enig idee in welke winkel dit te koop is?
Kan toch gewoon met eiendooier, zout, zonnebloemolie, azijn en mosterd? Zo doe ik het vaak iigquote:Op donderdag 3 december 2020 10:36 schreef robber57 het volgende:
[..]
De woorden ambachtelijk en frietsaus horen niet in 1 zin bij elkaar.
Frietsaus is een industrieel product dat goedkoper is dan mayo door de dure componenten, olie en ei, te vervangen voor goedkope meuk en water en heeft niets te maken met evolutie noch ambacht maar is een industrieel goedkoop namaak product ontstaan in de tijd dat olie en ei nog erg duur waren.
Mayonaise is en hoort baggervet te zijn, wettelijk minimaal 70% vet en 5% ei.
Dat was ooit minimaal 80% vet en 7,5% ei maar dat heeft de industrie na lang zeuren terug gebracht, als je ambachtelijk wilt moet je iig zeer zeker niet de producten van unilever en co kopen(remia en calve), zij hebben juist destijds die verlaging van eisen gedaan, het waren de kleine onafhankelijke ambachtelijke mayo makers die het er niet mee eens waren.
Het idee was dat met minder olie en ei de grote fabrikanten beter konden concurreren met de buitenlandse markt.
Zelf frietsaus maken gaat je ook niet mee vallen en "ambachtelijke" frietsaus is een onmogelijkheid, je hebt van die typische industriele ingredienten nodig als xanthaangom,johannesbroodpitmeel, emulgator en stabilisator, water en vet willen nu eenmaal niet met elkaar mengen zonder voldoende ei en als je die ei en olie er niet in wilt stoppen val je terug op industrieel spul dat voor gewone consumenten vrijwel niet te koop is.
De meest eenvoudige manier om thuis iets te maken dat er op lijkt, goedkoper is en minder calorieën bevat is yogonaise, je mengt 1 deel echte mayo met 1 deel yoghurt, wat je dan krijgt lijkt echter in de verste verte niet meer op mayo.
Het kan wel lekker zijn maar heeft weinig meer te maken met mayo.
Really? ga ik eens kijken vanmiddagquote:Op donderdag 3 december 2020 11:01 schreef Solotovski het volgende:
[..]
Bij de Jumbo, althans bij ons
Bij de sushizooi moet t staanquote:Op donderdag 3 december 2020 11:10 schreef junkiesietze het volgende:
[..]
Really? ga ik eens kijken vanmiddag
Dan maak je mayonaise en geen frietsaus, of we begrijpen elkaar niet of je valt in de grote categorie mensen die niet weet dat frietsaus en mayo niet hetzelfde is.quote:Op donderdag 3 december 2020 11:04 schreef Solotovski het volgende:
[..]
Kan toch gewoon met eiendooier, zout, zonnebloemolie, azijn en mosterd? Zo doe ik het vaak iig
lekker, een hap olie...quote:Op donderdag 3 december 2020 09:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee.
Als ik thuis iets maak is het goed. Zonder additieven. Puur. Smaakvol.
Aah ok duidelijk. Sorryquote:Op donderdag 3 december 2020 13:22 schreef robber57 het volgende:
[..]
Dan maak je mayonaise en geen frietsaus, of we begrijpen elkaar niet of je valt in de grote categorie mensen die niet weet dat frietsaus en mayo niet hetzelfde is.
Dus nogmaals; frietsaus en mayonaise zijn niet hetzelfde.
Ik reageerde op de stelling van @:pokkerdepok die zei "maak dan thuis ambachtelijke frietsaus".
Frietsaus heeft kwa ingredienten erg weinig te maken met mayonaise, voor mayonaise zijn er traditionele recepten maar bovenal een wettelijke eis als je het wilt verkopen, minimaal 70% vet en 5% olie.
Voor frietsaus is geen enkele wettelijke eis, de fabrikant kan in de pot stoppen wat hij wil, de truuk van fabrikanten is meeliften op de beschermde naam van mayonaise met inferieure rommel die de naam niet mag dragen door fantasie termen te gebruiken als halfvolle-mayo, mayo-light en meer van dat moois.
Mayonaise is dus bv net zoals (room)boter en margarine, voor boter gelden eisen voor margarine geld geen enkele eis.
Je mag dus ook niet zomaar "mayonaise" op de pot zetten als fabrikant, net zoals je de term "boter" niet zomaar mag gebruiken voor iets dat het niet is en net zoals je harde kaas niet zomaar parmezaanse kaas mag noemen en iedere willekeurige bubbelwijn niet champagne mag noemen of een snelle rode fiat geen ferrari mag noemen.
lekker, een hap olie...quote:Op donderdag 3 december 2020 09:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee.
Als ik thuis iets maak is het goed. Zonder additieven. Puur. Smaakvol.
xanthaangom koop je gewoon bij holland&barrett, johannesbroodpitmeel bij het kruidvat..quote:Op donderdag 3 december 2020 10:36 schreef robber57 het volgende:
[..]
De woorden ambachtelijk en frietsaus horen niet in 1 zin bij elkaar.
Frietsaus is een industrieel product dat goedkoper is dan mayo door de dure componenten, olie en ei, te vervangen voor goedkope meuk en water en heeft niets te maken met evolutie noch ambacht maar is een industrieel goedkoop namaak product ontstaan in de tijd dat olie en ei nog erg duur waren.
Mayonaise is en hoort baggervet te zijn, wettelijk minimaal 70% vet en 5% ei.
Dat was ooit minimaal 80% vet en 7,5% ei maar dat heeft de industrie na lang zeuren terug gebracht, als je ambachtelijk wilt moet je iig zeer zeker niet de producten van unilever en co kopen(remia en calve), zij hebben juist destijds die verlaging van eisen gedaan, het waren de kleine onafhankelijke ambachtelijke mayo makers die het er niet mee eens waren.
Het idee was dat met minder olie en ei de grote fabrikanten beter konden concurreren met de buitenlandse markt.
Zelf frietsaus maken gaat je ook niet mee vallen en "ambachtelijke" frietsaus is een onmogelijkheid, je hebt van die typische industriele ingredienten nodig als xanthaangom,johannesbroodpitmeel, emulgator en stabilisator, water en vet willen nu eenmaal niet met elkaar mengen zonder voldoende ei en als je die ei en olie er niet in wilt stoppen val je terug op industrieel spul dat voor gewone consumenten vrijwel niet te koop is.
De meest eenvoudige manier om thuis iets te maken dat er op lijkt, goedkoper is en minder calorieën bevat is yogonaise, je mengt 1 deel echte mayo met 1 deel yoghurt, wat je dan krijgt lijkt echter in de verste verte niet meer op mayo.
Het kan wel lekker zijn maar heeft weinig meer te maken met mayo.
Lekker, een hap chemische rommel...quote:Op donderdag 3 december 2020 13:38 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
lekker, een hap olie...
[..]
xanthaangom koop je gewoon bij holland&barrett, johannesbroodpitmeel bij het kruidvat..
maar zoals je al zei, dat kan je ook wel anders oplossen.
het verschil is, dat frietsaus een mayonaise-achtige saus is die niet baggervet is. dat het niet 100% als mayonaise smaakt, is niet erg. ik vind frietsaus namelijk lekkerder.
Zeuren over olie als je al een patatje gaat eten.quote:
haha ja laten we het er maar op houden dat het smaakverschil is. nogmaals, het hoeft niet precies als mayonaise te smaken, want mayo smaakt voornamelijk naar olie. die andere ingredienten zitten ook in frietsaus.quote:Op donderdag 3 december 2020 13:51 schreef robber57 het volgende:
[..]
Lekker, een hap chemische rommel...
Idd erg lekker zo'n hap olie met ei,zout,mosterd en azijn.![]()
Net zoals jij inferieure namaaksaus erg lekker vind, dat mag, over smaak valt weinig te twisten, het is maar net wat je lekker vind![]()
Waar we verschillen in mening is dat jij frietsaus een mayo-achtige saus vind terwijl ik het eerder een zoute vla vind, het heeft kwa mondgevoel en smaak vrijwel niets te maken met mayonaise, vet en ei is vrijwel onmogelijk te repliceren met kunstmatig spul zonder de calorieën, als we dat succesvol hadden kunnen doen waren al die slanke lijn producten wel wat succesvoller geweest.
ook een glaasje olie erbij drinken dan?quote:Op donderdag 3 december 2020 13:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zeuren over olie als je al een patatje gaat eten.
... Juist.
Nu trek je het naar het absurde.quote:Op donderdag 3 december 2020 14:09 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
ook een glaasje olie erbij drinken dan?
absurd, ja. om een punt te maken. patat is vet ja. maar moet daar dan een super vette saus bij, anders is het raar?quote:Op donderdag 3 december 2020 14:29 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nu trek je het naar het absurde.
Helaas.
Nee. Mayo bij je patat is niet raar. Een glas vloeibare olie daarbij drinken is dat wel.quote:Op donderdag 3 december 2020 14:46 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
absurd, ja. om een punt te maken. patat is vet ja. maar moet daar dan een super vette saus bij, anders is het raar?
quote:Op donderdag 3 december 2020 14:09 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
haha ja laten we het er maar op houden dat het smaakverschil is. nogmaals, het hoeft niet precies als mayonaise te smaken, want mayo smaakt voornamelijk naar olie. die andere ingredienten zitten ook in frietsaus.
Deze is lekkerquote:
nee het statement dat patat vet is en dus vette saus moet hebben, want anders is het raar...quote:Op donderdag 3 december 2020 15:10 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee. Mayo bij je patat is niet raar. Een glas vloeibare olie daarbij drinken is dat wel.
Als je er een klodder mayo bij doet, is dat ook geen glas vol namelijk.
Je statement slaat echt helemaal nergens op hier.
Hier in de UK viel de Thomy bij onze lokale supermarkt niet in de smaak. Er stond een keer een doos, dus ik gelijk 2 tubes eruit genomen. Een week later stond de bijna volle doos er nog. Toen heb ik wat tubes geherschikt, en zo stonden zer er een week later nog bij. Een paar weken later waren ze in de aanbieding en toen heb ik er nog een aantal tubes van gekocht. Daarna nooit meer in het aanbod geweest.quote:Op donderdag 3 december 2020 15:50 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Deze is lekker![]()
En verder, over smaak valt niet te twisten inderdaad. Laten we dat ook maar niet doen. Er zijn al mensen die margarine lekkerder vinden dan boter, dat zal met mayo en fritessaus ook zo zijn. Live and let live.
Balen zeg! Ik neem ze mee uit Duitsland, in Nederland worden ze ook niet verkocht helaas.quote:Op donderdag 3 december 2020 18:16 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Hier in de UK viel de Thomy bij onze lokale supermarkt niet in de smaak. Er stond een keer een doos, dus ik gelijk 2 tubes eruit genomen. Een week later stond de bijna volle doos er nog. Toen heb ik wat tubes geherschikt, en zo stonden zer er een week later nog bij. Een paar weken later waren ze in de aanbieding en toen heb ik er nog een aantal tubes van gekocht. Daarna nooit meer in het aanbod geweest.Nam ze altijd mee uit Zwitserland als ik bij een vriendin op bezoek ging.
Daar stond het idd, het viel me een beetje tegen eigenlijk.quote:Op donderdag 3 december 2020 11:23 schreef Solotovski het volgende:
[..]
Bij de sushizooi moet t staan
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |