Wie wint de test? Product Waar te koop? Wij betaalden Inhoud Prijs per 500ml
Cijfer
1.Hellmann's Real Mayonnaise
Albert Heijn, C1000, diverse winkels
¤2,39 433ml ¤2,76 7,8
2.Jumbo Mayonaise
Jumbo ¤1,39 650ml ¤1,07 6,5
3.Calvé Mayonaise
Algemeen verkrijgbaar ¤1,45 450ml ¤1,61 6,3
4.D&L Mayo Royale
Algemeen verkrijgbaar
¤1,75
350ml
¤2,50
5,8
5.
Belze Majoneis
Jumbo, PLUS, Marqt, diverse winkels
¤2,79
330ml
¤4,23
5,8
6.
Trophy Mayonaise
Aldi
¤0,99
600ml
¤0,83
5,5
7.
Van Wijngaarden Zaanse Mayonaise
Algemeen verkrijgbaar
¤0,90
500ml
¤0,90
5,5
8.
Vita D'or
Lidl
¤0,99
600ml
¤0,83
5,3
9.
Remia Mayonaise
Algemeen verkrijgbaar
¤1,39
550ml
¤1,26
5,0
10.
AH Mayonaise
Albert Heijn
¤1,49
650ml
¤1,15
4,0
Wat vond de jury?Op één eindigt Hellmann's Real Mayonnaise: "lobbig en tegelijk luchtig, zuur, zoet, zout, mooie balans, lijkt meest op zelfgemaakt." Op twee de Jumbo Mayonaise: dit vonden de deskundigen een neutrale mayonaise. "Lichte geur, makkelijk, licht zuur." Op drie Calvé Mayonaise: "mooi romig, lekker, dit is Calvé?" Andere juryleden vonden deze mayonaise "niet uitgesproken, ééndimensionaal". De nummers vier en vijf kregen dezelfde beoordeling, maar omdat de D&L Mayo Royale goedkoper is, staat deze op de vierde plaats. Voor de nummers zes en zeven geldt hetzelfde. Over de Belze Majoneis (zonder suiker) waren de meningen erg verdeeld. Twee juryleden waardeerden de zurige smaak, de andere twee vonden juist dat het zurige teveel overheerst. Op nummer eindigt AH Mayonaise. Werd unaniem niet gewaardeerd door de jury: "vlakke geur, geen geur, zoet, flauw, mist zuur."
Magere varianten 'mayonaises'Martijn Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer. Hij keek voor Kassa kritisch naar een heleboel magere varianten op mayonaise. Deze sauzen mogen geen mayonaise heten omdat ze minder dan 70% vet bevatten. Daarom zie je in het schap namen als: fritessaus, mayonaise met yoghurt, halvanaise, yoghonaise, yoghurt mayonaise, olijf mayonaise, yofresh, halfvolle mayo, mayonaise licht & romig, mayolijn, mayonaise slechts 3% vet.
Volle, halfvolle en magere 'mayonaises'
Katan stelt vast de producten met minder vet wel meer zout en suiker bevatten. Vet geeft veel smaak aan producten en als daar minder van in zit wordt dat gecompenseerd met zout en suiker. Katan vindt de hoeveelheden zout en suiker niet verontrustend. Wel geeft hij het advies om magere producten goed met elkaar te vergelijken omdat onder andere de zoutgehaltes onderling wel verschillen. De minder vette sauzen zijn natuurlijk een goede keus als je op je calorieën moet letten.
Met saus eet je meer
Verder vertelt Katan dat saus op je eten ervoor zorgt dat je er meer van gaat eten. Uit onderzoek blijkt dat ondervoede bejaarden meer eten als saus op hun voeding zit. In dat geval kan saus mensen juist aanzetten om meer te eten. Als je echter te dik bent en moet matigen, dan kun je de saus beter laten staan.
Recept om zelf mayonaise te makenChefkok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel liet ons weten dat je de lekkerste mayonaise zelf maakt. Deze bestaat uit de volgende ingrediënten die je met elkaar mengt. Zie ook het filmpje voor een uitleg.
- twee eidooiers
- halve eetlepel arachideolie
- halve eetlepel dijonmosterd
- tien druppels Worcester
- anderhalve eetlepel azijn
- klein scheutje citroensap
- peper en zout