abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_194937631
In dit topic wil ik en nodig ik anderen uit, om de podcasts die ze luisteren, te bespreken. Het zou fijn zijn om een korte introductie te doen en te beschrijven wat je er van vindt. Op deze manier kan je nieuwe podcasts ontdekken en je ei erover kwijt. Wat mij betreft mogen het populaire, maar ook meer obscure podcasts zijn.

Genres kunnen wat mij betreft uiteenlopend zijn. Ik heb ook even getwijfeld in welk subforum dit te doen omdat er zo veel verschillende zijn, maar dit subforum lijkt mij iets passender dan MUZ. En heeft het misschien ook iets meer nodig ;-).
pi_194937671
Ik begin zelf met een wat meer obscure podcast :)

Het Nederlandstalige Zes losse tanden is een podcast van vaak iets langer dan een uur waarin muziek wordt besproken. Ze lullen de ene keer wat korter dan de andere keer, en vaak is het ook wat meer slap gelul. De drie presentatoren nemen elk twee recente releases mee op het gebied van punk/metalcore/thrash/hardcore en nog tig hokjes mee en laten die luisteren aan de anderen, die er vervolgens uiteraard een mening over hebben. Eén van hen is muziekredacteur bij het NRC, één van hen werkt bij Epitaph Records en de ander zit/zat in de band John Coffey (die van dat biertje bij Pinkpop).

Hoewel lang niet alle muziek mij aanspreekt, luistert het lekker weg en is het een laagdrempelige manier om nieuwe muziek te leren kennen. Alles wordt ook verzameld in Spotifyplaylijsten, zodat je het achteraf nog eens na kan luisteren zonder gepraat. Zowel wat 'oudere' bands als bijv Deftones tot geheel onbekende bands met nog geen 100 volgers op social media worden besproken en het is dus een flink allegaartje.
Mocht je van deze muziekstijlen houden, zou ik zeggen: doen ^O^
  maandag 7 september 2020 @ 19:21:38 #3
403253 Meke
after all this time? always.
pi_194938368
Heeft u even?
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
  maandag 7 september 2020 @ 19:35:42 #4
403253 Meke
after all this time? always.
pi_194938685
Mijn eerste algemene tip is dat je de app pocket casts moet downloaden _O_ Is echt ontzettend fijn, en heel erg veel mogelijkheden O+ Zo kun je bijvoorbeeld afleveringen archiveren nadat je ze beluisterd hebt, waardoor het precies duidelijk is welke afleveringen je al geluisterd hebt, je kunt een wachtlijst maken. Je kunt per podcast instellen wat je met een nieuwe afleveringen wilt doen (onderaan of bovenaan de wachtlijst, wel/niet downloaden) en bijvoorbeeld ook na een bepaalde tijd/ bij een bepaald aantal afleveringen de oude afleveringen archiveren. Ik doe dat bijvoorbeeld bij nieuwspodcasts, die soms 2x per dag uitkomen, die ga ik niet allemaal nog terugluisteren als ik er niet aan toe kwam :P
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
pi_194940024
Over muziek vond ik de podcast ‘Beethoven is meer dan een hond’ echt heel erg leuk. Een snelcursus klassieke muziek luisteren.
Verder luister ik op het moment graag ‘Manmanman de podcast’, ‘Ik ken iemand die’ en voor snel tussendoor ‘Echt gebeurd’.
Ik ben geloof ik vrij laat in de podcasts gerold, maar inmiddels vind ik het echt heerlijk.
  maandag 7 september 2020 @ 21:15:45 #6
403253 Meke
after all this time? always.
pi_194941356
En nu komen er wat toffe podcasts per categorie;

Nieuws-podcasts
De Correspondent ; Net als de website een interessante mix tussen semi-actualiteit en verhalen van achter het nieuws. Veel mooie interviews, maar ook de Rudie en Freddie show (ook als losse podcast) is een aanrader.
NRC Vandaag ; NRC brengt elke dag een mooi achtergrondverhaal uit het nieuws. In zo'n twintig minuten lichten ze dat verhaal toe.
NU.nl Dit wordt het nieuws ; De naam zegt het eigenlijk al. Het is tweemaal daags een soort kort journaal, waarbij ze kort een aantal hoogtepunten uit het nieuws toelichten en vervolgens een minuut of tien dieper op één onderwerp ingaan. Elke vrijdag hebben ze een openbare redactievergadering, dat vind ik stiekem de interessantste aflevering, waarbij ze bepaalde keuzes die ze hebben gemaakt - iets niet brengen of op een bepaalde manier - verder toelichten.

Lifestyle podcasts
30 Minuten Rauw; Ruud de Wild praat 30 minuten met BN'ers van allerlei allooij. De meesten zijn daar behoorlijk open in en ze komen echt tot mooie gesprekken. Het gaat ook echt om hun persoonlijke ontwikkeling en niet alleen om reclame maken voor hun nieuwste show/boek/album/whatever.
The Best Social Podcast; Hoort bij de website 'The Best Social' (Media). Ze praten met mensen aan de voor- en achterkant van de social media. Heel interessant om te weten wat er allemaal achter zit en hoe dat in z'n werk gaat. Bijvoorbeeld één van de oprichters van de Speld die helemaal verteld hoe ze zijn opgericht.
Couple Goals de Podcast; Mandy en Roos zijn samen een queercouple en gaan in gesprek met mensen die voor hen couple goals zijn. Dat zijn onder andere de opa en oma van Roos ( O+ O+ voor die aflevering), maar vooral stellen die op een of andere manier afwijken van "de norm" - veel queerstellen, maar bijvoorbeeld laatst ook een stel dat een non-binair kind heeft.
Datevermaak; Drie Amsterdamse millenials (als je hier al afhaakt lijkt het me beter dat je ook niet gaat luisteren _O- ) vertellen over hun beslommeringen op de Amsterdamse datingmarkt. Lisa, Timo en Lieke daten allerlei verschillende mannen en nemen tijdens die dates voicememo's op. Het is niet echt leerzaam maar wel vermakelijk.
Echt gebeurd; Mensen vertellen echt gebeurde verhalen :D Zijn steeds toffe verhalen van ongeveer een kwartiertje en het kan over vanalles gaan. Meestal is het een vrij grappig of bizar verhaal, soms behoorlijk mooi of heftig (bijvoorbeeld een vluchteling of een ambulancemedewerker die dienst had in Volendam tijdens de brand in het Hemeltje ;( ) .
De Eeuw van de Amateur; Door de makers omschreven als een podcast over ALLES en dat vat het wel redelijk samen. Het gaat vooral een beetje over awkward situaties die de makers meemaken, ze zijn allemaal mediamakers (Botte is podcastproducent en radiomaker, Ype maakt fotostrips en Paulien Cornelisse schuift ook vaak aan en is Paulien Cornelisse :P ) en dat spreekt ook wel een rol - maar het gaat ook wel veel over persoonlijke dingen.
Met Groenteman in de kast; Gijs Groenteman sprak altijd met mensen in de archiefkast af - maar dat kan nu niet meer. Hij spreekt mensen voor een diepteinterview. Een mooie mix tussen mensen met publieke beroepen en mensen die zich meer op de achtergrond begeven. En uit allerlei verschillende 'bubbels', dat vind ik ook wel heel tof!
Van Twee Kanten; Twee geliefden vertellen los van elkaar een heftige verhaal uit hun liefdesleven, erg mooi om zo letterlijk de twee kanten van het verhaal te horen.
VINK, de podcastgids van Nederland; De titel zegt het eigenlijk al :D Drie totaal verschillende mensen (Mischa Blok, radiopresentator, Vincent Bijlo, radiorecensent en Stan Putman, krantrecensent) bespreken iedere week vier podcast: ze dragen er allebei drie aan én eentje aangedragen door een luisteraar. Op een gegeven moment weet je ook wel een beetje wie je meestal volgt. En een hele leuke manier om nieuwe podcasts te leren kennen :D

Educatieve podcasts
Beethoven is meer dan een hond; Een crashcourse in klassieke muziek, béétje studentikoos, maar wel heel luchtig en interessant uitgelegd.
Camera Loopt; actrice Anna Drijver gaat in gesprek met allerlei mensen uit het vak. Van (kleding)stylisten tot stuntmensen tot cameramensen.
De Grote Vriendelijke Podcast; Een podcast voor grote mensen over kinderboeken :D Twee kinderboekenrecensenten bespreken nieuwe kinderboeken en gaan in gesprek met een schrijver. Ze bespreken het schrijfproces, wat iemand me een boek wil bereiken en nog veel meer.
Gewoon Seks; een podcast over.. gewoon seks. En dan eigenlijk niet 'gewoon' seks, maar alle verschillende facetten van seks. Interessant om verhalen van mensen te horen die heel andere seks hebben dan dat ik ken. Ze zijn allemaal heel open en vertellen vanalles :Y
Ongesigneerd; Hierbij wordt het ontwerp van onopvallend straatdesign besproken. Want wie heeft eigenlijk de brievenbussen ontworpen en waarmee is daarbij rekening gehouden? Hoe zorg je dat straatnaambordjes leesbaar zijn en waar is eigenlijk rekening mee gehouden bij het ontwerpen van de A2?
Polititia; Een noob-podcast over politiek :D Zo legt ze uit wat precies de rollen van de Eerste en de Tweede Kamer zijn, wat de rol van de overzeese eilanden eigenlijk is binnen ons politiek stelsel en gaat ze in gesprek met meerdere politici over wat hun rol precies is.

Verhalende podcasts
Sommigen van deze zijn fictief, sommigen waargebeurd. Ze vertellen in elk geval allemaal in een behapbaar aantal afleveringen een mooi afgerond verhaal
Bob; over een vrouw met dementie die vanalles verteld over haar jeugdliefde - Bob. Haar dochters hadden nog nooit van deze Bob gehoord en vragen zich af in hoeverre deze persoon nou echt bestaat en wat het verhaal is tussen hem en hun moeder.
De Blankenberge tapes ; Ik ga hier niets over vertellen, hier moet je gewoon blanco ingaan, het is fantastisch _O_
De brand in het landhuis; Er is jaaren geleden een landhuis afgebrand onder verdachte omstandigheden. Een journalist die daar in de buurt is opgegroeid onderzoekt dit. Waar is al de kunst gebleven die volgens de geruchten in het landhuis zou liggen? En waarom lag de huiseigenaar zo dicht bij de voordeur maar kon hij niet wegkomen?
De laatste dans; een man vertelt in z'n stamcafé dat hij doodgaat en dat hij z'n laatste maanden op een zonnig eiland door wil brengen. Ze zamelen geld voor hem in, hij vertrekt.. Maar gaat niet dood. De zanger van het lied waarop hij z'n laatste dans in het stamcafé deed, gaat op zoek naar het verhaal achter dit vertrek.
El Tarangu; Een wielrenner uit de jaren '70 is overleden. Tóch gaat een van zijn wielerbuddies met hem uiteten, begin 2000. Ze vragen zich steeds meer af wat daar precies gebeurd is en wie dat precies was :? Er wordt uitgezocht wat daar precies gebeurd is, stap voor stap komt de waarheid steeds meer naar boven.
Kan je even langskomen? ; Met deze woorden wordt een jonge man gebeld en wordt hem verteld dat hij vader gaat worden. De moeder is een vrouw waarmee hij een paar keer een leuke avond heeft beleefd. In de afleveringen die volgen praat hij over verschillende stappen die ze in die negen maanden zetten en hoe ze dat allemaal regelen :Y
The Shrink Next Door [EN]; het verhaal van een psychiater die een paar stappen te ver gaat en zich overal naar binnen manipuleert.

Linksprogressieve podcasts
Bonte Was de Podcast; Twee mediamakers gaan in gesprek over 'blinde vlekken in de media'; in welke programma's worden nog niet-diverse keuzes gemaakt? En welke keuzes waren juist wel heel inclusief? Heel interessante kijk op media.
DAMN, HONEY; Nydia en Marie Lotte spreken elke week met een gast die iets feministisch in hun leven doet. Ze bespreken hun minst feministische act, gaan in gesprek over hoe je stap voor stap steeds iets feministischer kunt worden en bespreken elke week een DAMN, HONEY YES en een DAMN, HONEY NO.

True Crime
Crime Junkie [EN]; Deze Amerikaanse podcast bespreekt elke week een true crimecase; een vermissing of een moord. Ontzettend in scène gezet, maar wel interessant. Ze zijn ontzettend gestructureerd en brengen de zaken heel respectvol.
De Volksjury; Twee Vlaamse vrouwen bespreken tweewekelijks een moord. Ze gaan stap voor stap door de moord heen en bespreken allerlei kanten van het verhaal. Het is gewoon een gezellig geklets, wat best gek is bij het onderwerp _O- Maar ze zijn wel heel respectvol naar slachtoffers en nabestaanden.
Duister de Podcast; Twee vriendinnen vertellen elkaar elke week duistere verhalen. De één vertelt een true crime verhaal, de ander een paranormaal verhaal. Ze kennen elkaars verhalen niet en daardoor hoor je de oprechte reacties van de ander ook, wat een leuke extra dimensie geeft.

Niche podcasts
Ding-a-Dong Podcast; Een heerlijke podcast over het Songfestival. Twee mannen die zichzelf niet ál te serieus nemen weten meer over het Songfestival dan ze willen toegeven en houden je op de hoogte van alle zin en onzin van het Songfestival :9
The Hamilcast [EN]; voor iedereen die de musical Hamilton tof vond. Hoeveel kun je nou over een musical lullen vraag je? Nou inmiddels al ruim 250 afleveringen :P Ze interviewen allerlei mensen die meewerken over de musical, bespreken het boek waar de musical op gebaseerd is.
Harry Potter and the Sacred Text [EN]; Twee literatuurwetenschappers bespreken de hoofdstukken van Harry Potter alsof het een heilig boek is, ze gebruiken daar 'sacred practices' voor en bespreken lessen die je eruit mee kan nemen.
Plumbing the Death Star [EN]; een podcast over nerd culture. Ze bespreken allerlei dilemma's die fictieve werelden met zich meebrengen; vooral veel Star Wars en Marvel, maar ook Harry Potter komt regelmatig voorbij :Y Ze stellen echt leuke vragen en beantwoorden die. Het is veel leuker dan ik het kan omschrijven :')
Pruikentijd Ze hebben nog niet heeel veel afleveringen, maar iedereen die Drag Race een beetje leuk vindt en van plan is Drag Race Holland te kijken, een aanrader O+
The Real Weird Sisters [EN]; Weer een Harry Potter podcast :7 Twee zussen bespreken de boeken hoofdstuk voor hoofdstuk, ze analyseren het tot op het bot en bespreken vooral allerlei leuke dingen eromheen.
Trust Nobody; een podcast over Wie is de Mol. Nelleke, Mark en Elger bespreken iedere week de aflevering van Wie is de Mol of de Vlaamse Mol. Ze bespreken welke verdachte acties er waren, waarom een mol iets wel of niet zou doen en natuurlijk de meest bizarre theorieën _O_
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
pi_194942078
Meke _O_
pi_194942385
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2020 19:35 schreef Meke het volgende:
Mijn eerste algemene tip is dat je de app pocket casts moet downloaden _O_
En als je daar niet aan kan wennen (zoals ik) en een hekel hebt aan de standaard iOS podcasts app dan adviseer ik Acast! Superfijne UI, alle moderne features die je ook in andere apps kan vinden maar kan er veel beter mee uit de voeten.

Kleine greep, wellicht wat andere onderwerpen dan hierboven ook:

Lore
Folklore in verhalende vorm, soms met een tintje duisternis er in. Altijd fijn!

Noclip
Van het gelijknamige youtube kanaal met gamedocu's van hoogwaardig niveau. Interviews met devs staan centraal.

Serial
4 seizoenen, 4 verschillende onderwerpen tot nu toe. Weinig samenhang en daarom moeilijk te beschrijven zonder per seizoen er op in te gaan. S2 is een sterke aanrader over een US soldaat die in Afghanistan besluit naar de vijand te lopen.

The Brainfood Show
Aanvulling op YouTube kanaal Today I Found Out van Simon Whistler. Allerlei weetjes en feiten die behandeld worden.
Rui Pereira: "You're an artist, you don't give a fuck!"
pi_194942410
Ach ja, dan toch maar nog eentje.

Zimmerman in Space is de wekelijkse podcast van Hens Zimmerman, sterrenkundige die wekelijks vragen van lezers beantwoordt of iets uitlegt over een (soms nieuwsgerelateerd) onderwerp uitlegt. Het gaat over zwarte gaten, verdwaalde asteroïden en radiogolven.
Geinig is dat hij een flink arsenaal van soundbites heeft die hij door zijn teksten heengooit, naast dat hij op een vrij monotone, duidelijk articulerend zijn column in een kwartiertje voorleest.

Ik vind het een taaie podcast, gewoon omdat de onderwerpen behoorlijk beta zijn en dat niet mijn sterke punt is. Daarnaast verslapt mijn aandacht vaak door zijn monotone voorlezen.
Evengoed blijf ik stug doorluisteren, want ik blijf het razend interessant vinden en steek er af en toe nog wat van op.
  maandag 7 september 2020 @ 21:59:24 #10
490486 usagi414
Subete ga ongakudesu
pi_194942903
Ik ben geen podcast luisteraar normaal gesproken maar in de true crime categorie is de showbizzmoord een aanrader.

Begin jaren `80 werd platenproducer Bart van der Laar vermoord gevonden in zijn villa. De podcast geeft niet alleen een leuke inkijk in de Nederlandse showbizzwereld van die tijd maar gaat ook vooral in op de gerechtelijke procedure en de dwalingen die daarin zijn gemaakt.

Lammert de Bruin (De Showbizzmoord): ‘Een journalistiek verhaal is iets heel anders dan een True Crime podcastserie’

En ik kwam dit tegen om te stemmen op je favoriete podcast serie.

facebook
Life is what happens to you while you're busy making other plans
pi_194950271
Inmiddels luister ik regelmatig een stuk van My dad wrote a porno.
Dit is een Engelstalige podcast waarin de host het pornoverhaal dat zijn vader heeft geschreven voorleest aan twee vrienden. Het is verdomd slecht geschreven met behoorlijk bijzondere anatomische omschrijvingen, vaak inaccuraat of veeeeel te plastisch, wat hilarisch is om te luisteren.

Toffe podcast, heb regelmatig hardop moeten lachen. Een minder punt vind ik dat er soms te weinig vaart in zit en je soms het idee hebt dan in drie kwartier tien zinnen worden voorgelezen.
pi_194970105
Een andere podcast die ik nog graag onder de aandacht breng is de BNR Perestrojkast.

In deze podcast worden actuele zaken aangaande de (MOE-)landen en gebieden ten oosten van de rivier de Elbe besproken. Meestal wordt er nieuws besproken met een lokale Nederlandse journalist of andere deskundige. De afgelopen periode gaat het natuurlijk met name over Lukashenko, Wit-Rusland en de verkiezingen, en het is wel een interessante manier om het nieuws op die manier te volgen dan alleen via de reguliere media . Verder zijn thema's onder andere de huidige situatie in Polen, het omgaan Covid in de diverse regio's, Poetin uiteraard, maar er is ook een podcast over boekentips uit Centraal- en Oost-Europa.

De podcast wordt regelmatig afgesloten met een (flauw) mopje.
In een klein uurtje word je even bijgepraat en het is voor een buitenstaander als ik, die echter wel een bovengemiddelde interesse heb voor Oost-Europa, goed te volgen. Momenteel zijn de uitzendingen niet zo heel divers wegens Covid en de situatie in Wit-Rusland wat (terecht) aandacht krijgt, maar dat trekt zich wel weer recht te zijner tijd.
pi_195027114
Wat heerlijk is om voor het slapen te luisteren is de podcast Soul Music van BBC Radio 4.

In deze -uiteraard- Engelstalige podcast worden verhalen verteld bij bekende muziekstukken. De genres zijn uiteenlopend, van Boys don't Cry van The Cure tot het volkslied van Amerika, O Holy Night en werken van Mozart en Ravel.

Waar mogelijk vertelt de/een schrijver van het lied over het ontstaan ervan, je hoort flarden van het muziekstuk op de achtergrond, en andere mensen vertellen over relevante ervaringen of herinneringen die zij bij dit lied hebben. Bij Winds of Change van the Scorpions is er bijvoorbeeld iemand die vertelt over zijn vlucht van Oost- naar West-Duitsland, bij Pink Floyd vertelt een moeder over haar zieke zoon die steun ervoer bij het horen van Pink Floyd.
Dit alles gebeurt in een half uurtje en is daarom ideaal om bij in slaap te vallen, maar ook gewoon wakker te luisteren. Er wordt een goedlopend verhaal neergezet met een mooie sfeer, heel fijn.
pi_195054662
Een andere podcast in het true crimegenre is De moord op Patrick van Agros/VPRO.

Bijna twintig jaar terug is in 2002 de 36-jarige tennisleraar Patrick in Heerlen vermoord. De moord is vooralsnog niet opgelost. Er is veel uit de kast getrokken om de moord op te lossen, waaronder betrokkenheid van de Universiteit van Maastricht, rechercheurs die over de landsgrenzen zijn gegaan en blijkbaar 20 rechercheurs die aan de zaak hebben gezeten. Toch is het een cold case en uit de podcast blijkt dat de politie een tunnelvisie had op de ex van Patricks nieuwe vriendin, consequent 'de Turkse ex' genoemd. Maar dat er ook fouten zijn gemaakt, waardoor de crime scene waarschijnlijk vervuild is geweest en er niet goed met de familie is gecommuniceerd.

Prima opgebouwde podcast, alleen trek ik de presentatrice/host Sanne Boer érg slecht. Ze heeft soms kinderlijke uitleg van situaties, een niet-prettige stem en zit (mi) wat in een eenzijdige visie.
pi_195114092
In dat kader heb je ook de podcast De Showbizzmoord, waardoor ik eindelijk eens onthoud waarvoor Martien H onschuldig is veroordeeld.

Het is een podcast waarin in 7 afleveringen van ongeveer een half uur het leven van Bart vd Laar, een platenbobo uit Hilversum, uit de doeken wordt gedaan en wordt verteld hoe hij aan zijn aan einde komt. Vervolgens wordt verteld over het onderzoek en hoe men tot de arrestatie van Martien is gekomen. Het eindigt met de heropening van de zaak en de afloop daarvan.

Interessante, duidelijke uiteenzetting van hoe het gelopen is.
  donderdag 17 september 2020 @ 18:40:52 #16
490486 usagi414
Subete ga ongakudesu
pi_195114214
quote:
14s.gif Op donderdag 17 september 2020 18:33 schreef Meridiaan het volgende:
In dat kader heb je ook de podcast De Showbizzmoord, waardoor ik eindelijk eens onthoud waarvoor Martien H onschuldig is veroordeeld.

Het is een podcast waarin in 7 afleveringen van ongeveer een half uur het leven van Bart vd Laar, een platenbobo uit Hilversum, uit de doeken wordt gedaan en wordt verteld hoe hij aan zijn aan einde komt. Vervolgens wordt verteld over het onderzoek en hoe men tot de arrestatie van Martien is gekomen. Het eindigt met de heropening van de zaak en de afloop daarvan.

Interessante, duidelijke uiteenzetting van hoe het gelopen is.
Zie post #10 :Y

Een andere podcast waar ik wel benieuwd naar ben is "De Brand in het Landhuis"

quote:
Iedere bewoner van de Brabantse gemeente Vught kent grootgrondbezitter Ewald Marggraff. Of althans, iedere Vughtenaar dénkt het hoofdpersonage uit de podcast De brand in het landhuis te kennen. Ewald was een teruggetrokken telg uit de vooraanstaande familie Marggraff die op het landgoed Zionsburg woonde. Hij overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd bij een brand in zijn landhuis.

Podcastmaker Simon Heijmans zocht het verhaal van Marggraff uit in de zesdelige podcastserie De brand in het landhuis. Want waar is zijn fortuin van 160 miljoen euro en die kunstcollectie van 500 schilderijen gebleven? En wat klopt er van de verhalen dat Marggraff is vermoord?
Life is what happens to you while you're busy making other plans
pi_195160284
Dat is een interessante om te beluisteren, usagi! Wordt vrij mysterieus besproken, dus je gaat er lekker in mee.

Een guilty pleasurepodcast van mij is Zwarte Prietpraat van Prem. Hij krijgt de ruimte om op zondagnacht om middernacht twee uur lang met uiteenlopende gasten te praten over hun werk. Verder provoceert hij met vaste stokpaardjes, komen soms de meest gare bellers aan de lijn en is er een luisteraar die wekelijks een column over de kwalijke praktijken van China heeft.
Verwacht geen muziek, wel heel uiteenlopende gasten met onbekende schrijvers, alternatieve kunstenaars, mensen uit het zakenleven en nog veel meer.

Overigens ben ik niet de enige FOK-ker die luistert, want er werden zondag tweets voorgelezen van @Paul inthedark _O_
  Moderator / Weblogger zondag 20 september 2020 @ 11:15:15 #18
80791 crew  Paul
Mod ONZ/EK
pi_195160315
quote:
7s.gif Op zondag 20 september 2020 11:13 schreef Meridiaan het volgende:
Dat is een interessante om te beluisteren, usagi! Wordt vrij mysterieus besproken, dus je gaat er lekker in mee.

Een guilty pleasurepodcast van mij is Zwarte Prietpraat van Prem. Hij krijgt de ruimte om op zondagnacht om middernacht twee uur lang met uiteenlopende gasten te praten over hun werk. Verder provoceert hij met vaste stokpaardjes, komen soms de meest gare bellers aan de lijn en is er een luisteraar die wekelijks een column over de kwalijke praktijken van China heeft.
Verwacht geen muziek, wel heel uiteenlopende gasten met onbekende schrijvers, alternatieve kunstenaars, mensen uit het zakenleven en nog veel meer.

Overigens ben ik niet de enige FOK-ker die luistert, want er werden zondag tweets voorgelezen van @:Paul inthedark _O_
Klopt _O- CC: @Zipportal
Mod ONZ/EK2021
  Moderator / Weblogger zondag 20 september 2020 @ 11:15:46 #19
80791 crew  Paul
Mod ONZ/EK
pi_195160327
Prem leest vaker m'n tweets voor hee _O_
Mod ONZ/EK2021
pi_195205190
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 11:15 schreef Paul het volgende:
Prem leest vaker m'n tweets voor hee _O_
Ik luister niet wekelijks, maar zal gaan opletten :7

Afgelopen dagen heb ik De Cokevissers beluisterd, een vertelling over cokevissende Urker vissers die samenwerkten met de Amsterdamse onderwereld. Het verhaal luistert voor geen meter weg. De Urkers spreken met een verschrikkelijk Amsterdams accent (?), de dialogen voelen opgelezen aan en de persoon van lokale journalist Anne vd Wal wordt echt als verschrikkelijk onwetend neergezet. Een meisje uit het christelijke Veenendaal dat niet weet dat ze op Urk niet van vloekende mensen houden? En nog wel meer -onnodig- betrekken van de kerk erbij.
Kortom: geen aanrader wat mij betreft.
  dinsdag 22 september 2020 @ 20:36:59 #21
403253 Meke
after all this time? always.
pi_195205419
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 september 2020 20:23 schreef Meridiaan het volgende:

[..]

Ik luister niet wekelijks, maar zal gaan opletten :7

Afgelopen dagen heb ik De Cokevissers beluisterd, een vertelling over cokevissende Urker vissers die samenwerkten met de Amsterdamse onderwereld. Het verhaal luistert voor geen meter weg. De Urkers spreken met een verschrikkelijk Amsterdams accent (?), de dialogen voelen opgelezen aan en de persoon van lokale journalist Anne vd Wal wordt echt als verschrikkelijk onwetend neergezet. Een meisje uit het christelijke Veenendaal dat niet weet dat ze op Urk niet van vloekende mensen houden? En nog wel meer -onnodig- betrekken van de kerk erbij.
Kortom: geen aanrader wat mij betreft.
Vink raadde hem ook al af, hij staat nog wel in m'n wachtlijst maar ga het maar niet te lang tegen beter weten in proberen denk ik _O-
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
  Moderator / Weblogger dinsdag 22 september 2020 @ 21:01:10 #22
80791 crew  Paul
Mod ONZ/EK
pi_195205849

Filosie met Mayonaise Openhartige gesprekken tussen twee veertigers, over of jij en ik wel bestaan als apart individu. Of is de wereld een droom? Filosofie met mayonaise! En een knipoog.

Deze heb ik bijna allemaal geluisterd :D
Openhartige gesprekken tussen twee veertigers, over of jij en ik wel bestaan als apart individu. Of is de wereld een droom? Filosofie met mayonaise! En een knipoog.
Mod ONZ/EK2021
pi_195205882
Dank! Aantal kende ik nog niet dus volg ik nu dankzij je tips!
Een oplettende kijker (volgens Mediacourant 15-4-20).
pi_195220198
Thanks, RipCity ^O^

Dan nu maar eens iets leukers.

Het van Goghmuseum heeft een podcastserie, waarin verschillende BN'ers (van Adriaan van Dis tot Loes Luca) in tien tot vijftien minuten voorlezen uit brieven van Vincent van Gogh aan zijn familie. De gast vertelt daarna wat hem/haar aanspreekt in de brief of het schilderwerk van van Gogh.
Ik heb een voorliefde voor van Gogh, dus ik ben enigszins bevooroordeeld. Maar het is een fijn tussendoortje om even mee te gaan in de wereld van van Gogh. Het is wel erg kort en de gast moet je liggen. De podcast heet Van Gogh Belicht: de brieven.
pi_195290208
Ook de Speld heeft inmiddels een podcast, De Speld Podcast.

In een tijdsbestek van 10-15 minuten worden actuele onderwerpen besproken door een aantal mensen. Het is vast satirisch bedoeld, maar ik haal het er niet uit. Hoewel ik de teksten van de Speld regelmatig vrij grappig vind, snap ik geen snars van deze podcast. Voor mij werkt het dus niet.
Misschien werkt het sowieso beter op papier. Aan het einde van het radioprogramma Langs de Lijn vertelt Diederik Smit als 'satirisch verslaggever' in een minuutje een soort grap, maar daar vind ik ook niets aan.
  Mod /KLB - Meeste terechte klachten 2020 zondag 27 september 2020 @ 23:30:11 #26
492201 crew  Fugue
Sicker than your average
pi_195296424
Ik luister eigenlijk nooit podcasts maar vanaf morgen heeft Hillary Clinton er een en die lijkt me wel interessant.

https://www.google.nl/amp(...)n-podcast/index.html

Meer mensen die gaan luisteren?
I brought you down to your knees
'Cause they say that misery loves company
pi_195317400
Mijn laatst beluisterde podcast-serie is Het oord. Het gaat over een man die een soort sekte start, zijn familie meesleept en die uiteindelijk compleet ontspoort. Gewoonlijk luister ik enkel true crime en dit was fictie. Beviel me toch heel goed, ik vergat bij vlagen dat het nep was.

Verder kan ik jullie Tante Jos aanraden, over een vrouw die in het verzet zat en een held was - of rammelt er iets aan haar verhaal?! Hoe dan ook, naast koningin Wilhelmina was zij de enige vrouw met een bepaalde militaire onderscheiding.

En dan nog eentje, voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Black Dahlia-moord: Root of evil. Gemaakt door de kleinkinderen van wat achteraf gezien waarschijnlijk de dader was. Alleen al het verhaal over hun familie is bizar. Het hele Black Dahlia-gedeelte nog buiten beschouwing gelaten.
pi_195327754
De eerste die je noemt, Arual, doet mij denken aan de podcast de Blankenberge Tapes. Dat is een fictief verhaal dat gaat over een verdwenen vrouw. Rechercheurs gaan naar haar op zoek en vinden sporen en een patroon dat leidt naar Blankenberge, in België. Het verhaal wordt verteld door de rechercheurs, familieleden en het slachtoffer.

Het wordt goed verteld, met een goede opbouw met hier en daar een twist. De stemmen zijn prettig om naar te luisteren, ik heb de drie delen in één dag beluisterd en zat er helemaal in.
Wat blijkbaar het verhaal zo fijner maakt dan het oplezen van het script, zoals de Cokevissers, is dat de acteurs in hun eigen woorden het verhaal moesten vertellen:

quote:
"We zochten naar acteurs die konden of wilden improviseren. Behalve een algemene korte inhoud die iedereen te lezen kreeg, gaven we ieder een pagina met informatie die alleen hun personage betrof. Vervolgens gingen we de acteurs een voor een interviewen over 'wat er gebeurd was', in een studiootje dat we afgelopen februari gedurende een paar dagen in het vakantiehuis van m’n schoonvader hadden ingericht. In Blankenberge, de Belgische kustplaats, zodat we allemaal het juiste decor voor ogen hadden; hetzelfde café en dezelfde hotelkamer hadden gezien waar bepaalde scènes zich afspelen."
https://www.nporadio1.nl/(...)e-blankenberge-tapes
pi_195365873
Niet t te missen podcastmakers is Audiocollectief Schik, een groep van twee Vlaamse dames en een Nederlandse dame. Zij hebben onder andere El Tarangu gemaakt. El Tarangu gaat over de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente. Hij nodigt aan het begin van deze eeuw een bekende voormalig Belgische wielrenner uit voor een etentje. Ze hebben een goede avond en halen veel herinneringen op.
Alleen, Fuente is overleden 1996 en had dus niet aan die tafel kunnen zitten. Hoe kan dat? Die vraag gaat het trio beantwoorden.

Tja, dit is gewoon een waargebeurd (!) verhaal dat je in één keer afluistert. Er zit een bizarre twist in het verhaal. Het verhaal wordt mooi rustig opgebouwd, de dames hebben prettige vertelstemmen en laten stukje bij beetje meer los, waardoor je steeds meer wil horen.

En nee, je hoeft niet van wielrennen te houden om dit te waarderen.

@_Arual_ Ik ben begonnen aan Het Oord, wordt boeiend verteld, gaaf!
pi_195404438
quote:
1s.gif Op zondag 27 september 2020 23:30 schreef Fugue het volgende:
Ik luister eigenlijk nooit podcasts maar vanaf morgen heeft Hillary Clinton er een en die lijkt me wel interessant.

https://www.google.nl/amp(...)n-podcast/index.html

Meer mensen die gaan luisteren?
Het heeft niet mijn interesse, maar heb jij geluisterd?

Ik heb al een poos terug de podcast De man en de Maan beluisterd. Een podcast over het verloop van een project van astronoom Marc Klein Wolt. Hij wil graag een antenne de ruimte in sturen om signalen op te vangen die net zijn ontstaan na de oerknal. De radio-antenne moet op de achterkant van de maan worden geplaatst, en daar willen een Chinese projectgroep naartoe.

Klein Wolt legt contact en krijgt hen zo ver dat ze samen gaan werken. Of althans, er wordt ruimte op de satelliet vrijgehouden voor het apparaat van Klein Wolt en co. Maar vanaf daar gaat eigenlijk alles anders dan gepland. De deadline is krap, dat weet hij, maar wordt nog veel krapper gemaakt, de Chinezen veranderen plotseling het afgesproken formaat van de radio-antenne, de ESA moet het er mee eens zijn dat er een samenwerking is met China en dan zijn er nog de vermoedens van spionage en dergelijke.

Waar men in de podcast tegenaan loopt zijn de belangen van China, de onderlinge belangen van de individuele Chinese astronomen en medewerkers, het 'onlogische' waar Klein Wolt en zijn groep tegen aanloopt met deadlines en eisen die bijna niet haalbaar zijn, de stress die het legt op de mannen en hun gezin.
Het sleutelwoord is communicatie in deze podcast. Klein Wolt wordt gevolgd door een journaliste, maar houdt ook zijn eigen videodagboek bij, waardoor de emotie en de beleving van hem duidelijker wordt.

Een erg toffe podcast om te volgen, ook als je niet thuis bent in de ruimtevaart of alle technische dingen. Klein Wolt is een aimabel en enthousiast man om te volgen en je gunt hem zijn succes, evenals zijn collega's met wie hij in aanraking komt. De situaties waarin ze belanden zijn soms te bizar voor woorden.
pi_195544081
Een andere podcast die Meke ook al noemt is Bob. Bob is van de makers van El Tarangu en gaat over de dementerende Elisa. De laatste maanden vertelt ze over een jeugdliefde van haar, waar zij zwanger van is geraakt. Ze zou naar een klooster zijn gebracht om te moeten bevallen en heeft het kind moeten afstaan. Haar dochter kennen dit verhaal niet en zijn benieuwd naar de oorsprong ervan en of dit waar is.
De drie dames van audiocollectief Schik gaan dus op zoek naar de waarheid achter dit verhaal. Ze gaan naar het oude klooster, ontmoeten Elisa een aantal keer en gaan op zoek naar den Bob. Ze bezoeken een heoogleraar die vertelt over het hersenproces van dementie.

Een heel interessante, wederom goed vertelde podcast waarin je steeds meer wendingen krijgt in het verhaal en er een bijzonder slot is. Als het ware is het een race tegen de klok omdat de dementie steeds meer van Elisa vergt. Het is overigens heel schattig om haar te horen praten in lief Vlaams :@.

Luisteren dus!
  zaterdag 10 oktober 2020 @ 13:05:00 #32
152519 opgebaarde
Groetjes aan de mama van Dries
pi_195545440
Ik luister wekelijks naar Argos, radio documentaire van radio 1.

Maar een briljante die ik hier mis is The Other Latif . (Gekopieerd)
Verslaggever Latif Nasser heeft er de afgelopen drie jaar aan gewerkt, en het is het moeilijkste en meest persoonlijke verhaal wat hij ooit gemaakt heeft, zegt hij zelf.
Bij toeval kwam hij erachter dat er in Guantanamo Bay iemand gevangen zat met precies dezelfde voor- en achternaam als hij. Deze man was na vijftien jaar gevangenschap vrijgelaten, maar door een bizar bureaucratisch toeval zit hij nog steeds achter de tralies. Latif Nasser gaat op onderzoek uit naar zijn naamgenoot. De podcast is een reis vol verrassingen en inzichten over beide Latifs persoonlijk, maar ook over wereldpolitiek, religie en het lot
*hier kan jouw boodschap komen te staan
pi_195595784
De ANWB brengt momenteel de podcastreeks Verborgen verhalen uit. Een man, ene Pascal, gaat in Nederland op zoek naar oude (volks-)verhalen in Nederland. Hij spreekt daar met betrokkenen, verzamelaars of mensen die op een of andere manier gelinkt zijn aan de betreffende plek.
Zo is hij in Nijverdal, waar een eeuw terug mensen er van overtuigd waren dat er goud te vinden was in de heuvels, in het Solse gat op de Veluwe wat een spirituele plek is voor sommigen.

Op zich een heel leuk idee, ware het niet dat ik de presentator niet echt prettig vind. Hij komt semi-sarcastisch over (op mij) bij zijn gasten, het komt niet echt over als oprechte interesse. Daarnaast gaat hij in de afleveringen die ik heb beluisterd ook op een soort expeditie. Zo gaat hij in het midden van de nacht in het Solse gat in een tent zitten om 'op zoek te gaan naar de spirituele ervaringen' die daar zouden zijn bij middernacht, en gaat hij in een berg in Nijverdal graven op zoek naar goud.

Dat heeft in deze verhalen met name het effect dat je een hijgende, fluisterende man hoort praten in een microfoon als het ware the Blair Witch Project, maar ik zie de toegevoegde waarde hier niet. Ik hoor liever de oorspronkelijke volksverhalen en die goed uitgewerkt.
pi_195608962
quote:
11s.gif Op maandag 12 oktober 2020 20:41 schreef Meridiaan het volgende:
De ANWB brengt momenteel de podcastreeks Verborgen verhalen uit. Een man, ene Pascal, gaat in Nederland op zoek naar oude (volks-)verhalen in Nederland. Hij spreekt daar met betrokkenen, verzamelaars of mensen die op een of andere manier gelinkt zijn aan de betreffende plek.
Zo is hij in Nijverdal, waar een eeuw terug mensen er van overtuigd waren dat er goud te vinden was in de heuvels, in het Solse gat op de Veluwe wat een spirituele plek is voor sommigen.

Op zich een heel leuk idee, ware het niet dat ik de presentator niet echt prettig vind. Hij komt semi-sarcastisch over (op mij) bij zijn gasten, het komt niet echt over als oprechte interesse. Daarnaast gaat hij in de afleveringen die ik heb beluisterd ook op een soort expeditie. Zo gaat hij in het midden van de nacht in het Solse gat in een tent zitten om 'op zoek te gaan naar de spirituele ervaringen' die daar zouden zijn bij middernacht, en gaat hij in een berg in Nijverdal graven op zoek naar goud.

Dat heeft in deze verhalen met name het effect dat je een hijgende, fluisterende man hoort praten in een microfoon als het ware the Blair Witch Project, maar ik zie de toegevoegde waarde hier niet. Ik hoor liever de oorspronkelijke volksverhalen en die goed uitgewerkt.
Precies hetzelfde. Een van de podcasts waarbij ik ben afgehaakt omdat de presentator me niet bevalt. Bij audioboeken heb ik dat nog veel sterker maar die duren doorgaans ook langer dan een podcast. Een verteller kan het maken of breken. Bij De laatste dans had ik het tegenovergestelde, die man kan prachtig vertellen (het verhaal vond ik minder boeiend).
pi_195658173
Hierboven al eens genoemd, maar als tussendoortje vind ik Echt Gebeurd ook fantastisch. Daarin vertellen mensen in 10-15 minuten een verhaal wat ze zelf hebben meegemaakt. Het verhaal is gelinkt aan een overkoepelend thema, want inmiddels zijn er (normaliter) speciale middagen waarin mensen hun verhaal vertellen aan een publiek.

Vaak hilarisch, maar soms ook simpelweg ontroerend of verdrietig. Zo zijn er verhalen over hoe iemand een man eens uit de gracht levensreddend heeft gered na een ongeluk, hoe iemand in een manische episode zijn partner via Twitter ontmoet en hoe vrienden doen alsof ze hartstikke bekend zijn in China. Indrukwekkend is ook het verhaal van een ambulancemedewerker die naar 't Hemeltje in Volendam wordt gestuurd als daar net de brand heeft plaatsgevonden.

Een heel toffe toevoeging is dat er door mensen passages uit hun dagboek van toen ze net puber waren. Met soms redelijk diepe inzichten, maar ook met hilarische kortzichtigheden en een samenvatting van wie op wie is en wie nu weer een snol is.
pi_195692558
Een altijd wel informatieve podcast is die van NRC XTR Branded Content. Er zijn diverse onderwerpen, waaronder dus de Gids in Gezondheid. Op een begrijpelijke manier wordt verteld over gezondheidsgerelateerde zaken. Het is niet per se een voorlichting, maar wel informatief.

Vooralsnog zijn er maar drie afleveringen over vet, het hart en het reukvermogen. Het laatste was voor mij wat onbekend, dus ik vond het leuk om daar meer over te horen. En ja, soms zijn het open deuren, zoals in 'houd je hart gezond', maar toch is het leerzaam en interessant.
pi_195751816
De podcast De Kofferbakmoord gaat over de moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen. Hij wordt in de kofferbak van zijn auto gevonden in een kanaal in Drenthe, ik dacht in 2017. De zaak is nog niet opgelost. De podcast wordt gepresenteerd door twee journalisten van Dagblad van het Noorden.

Aan de hand van gesprekken met zijn ouders, vriendengroep, beste vriend en zijn vader, maar ook mensen van het OM en een rechercheur. Er wordt een beeld geschetst van een voorbeeldige jongen die voornamelijk werkt, bier drinkt met zijn vrienden en regelmatig bij zijn ouders eet, maar ondertussen is er wel een woonwagenkampbewoner aangehouden geweest en zijn er wat schimmige geruchten over betrokkenheid bij drugshandel.

Jammer vond ik dat de journalisten lijken te denken dat zij de zaak moeten oplossen. Daarnaast had ik soms wat moeite om de geïnterviewden te verstaan. Hoewel sommigen met een accent spreken, is er een behoorlijk verschil in volume, waardoor sommigen echt heel moeilijk te horen zijn.
Ik vond de podcast vrij abrupt afgelopen, heb drie keer gecheckt of er echt niet nog een extra aflevering was.
Dus tja, interessant om eens te luisteren en het is heel naar om het verdriet van de ouders van Ralf te horen, het zijn een paar korte afleveringen van 20 minuten, maar ik ken andere onopgeloste moordzaken die beter worden gepresenteerd in een podcast.
  donderdag 22 oktober 2020 @ 23:01:22 #38
382404 MDDHP
Niets te verbergen?
pi_195797475
De gijzeling van Gladbeck; Een bankoveral in het Duitsland van 1988 leidt tot een 54-urige gijzeling. Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen reizen door Duitsland om het spoor van de gijzelnemers te volgen en betrokkenen te interviewen. Het was dan ook een verre van "standaard" gijzeling. De gijzelnemers waren extreem benaderbaar en werden door de pers op straat geïnterviewd tijdens de gijzeling.

Erg interessant opgezette podcast. Je gaat mee op de road trip door Duitsland waarbij van Roosmalen met veel genoegen de omgeving en de mensen beschrijft. Gootzen blijft iets op de achtergrond en doet veelal de interviews met de betrokkenen. Ondertussen wordt het verhaal van de overval/gijzeling verteld en dan met name de rol van media.

Zelf had nog nooit van deze gijzeling gehoord. De podcast geeft - zover ik kan beoordelen - een redelijk compleet beeld van wat er gebeurd is.
pi_195878780
De podcast Making an Opera luistert fijn weg. Het is een Nederlandstalige podcast over het traject van audities tot aan de vooravond van de uitvoering van de nieuwe opera Ritratto. Eigenlijk zou de première meegenomen worden, maar juist op die avond gingen vanwege Covid alle voorstellingen niet meer door. Een onbedoeld drama bovenop het drama wat de opera sowieso al is, over het extravagante leven van een Italiaanse markiezin.

Stef Visjager prestenteert de podcast en heeft een prettige vertelstem. Ze neemt de luisteraar mee naar de audities, waarin jonge talenten uit de hele wereld een rol probeerden te bemachtigen. Uiteraard met wat drama hier en daar, inclusief de dilemma's die daarbij komen kijken, zoals het wel of niet aannemen van een donkere man voor een personage die van oorsprong ook donker is. Ze vat de verschillende inzichten van de componist en de regie samen, die verschillende dingen vragen van de artiesten, en de moeilijkheid van het dragen van de creaties van Jan Taminiau, als de artiesten daardoor niet meer goed en vrij kunnen zingen en bewegen.

Tussendoor zit een -imho- semiverplicht stukje over dat de artiesten het lastig vinden dat Visjager zich overal mee kan en mag bemoeien. Ze kreeg carte blanche, maar voelde ergens niet aan dat ze tussen de zware zangrepetities door even kort aan een zanger kan vragen hoe hij zich voelt. De zanger reageert wat geïrriteerd, hoewel hij het netjes probeert te verwoorden, maar het gaat dan verder in een tafelgesprek met de zangers en de organisatie. Dat stuk had wat mij betreft niet gehoeven, maar ik snap wel dat ze het er in heeft gezet.

Ook al geef je niets om opera, het is en blijft interessant om zo'n productie te volgen.
pi_196130433
Ik merk dat ik podcasts rondom actualiteiten wat beu begin te worden, ze gaan allemaal over Corona, de Amerikaanse verkiezingen of aanslagen in Europa. Ik ben nu net begonnen aan een Vlaamse True Crime-podcast (ja ja, stukken opbeurender): Wie is mama? Alleen de trailer en de eerste aflevering zijn op dit moment te beluisteren.
pi_196156041
De actualiteiten volg ik wat dat aangaat ook lang niet allemaal, muv de Perestrojkast, maar dat zijn weer zaken die je vrijwel niet in het dagelijkse nieuws hoor. Ik zoek eigenlijk nog een podcast over Scandinavië, maar eens op gaan zoeken.

Ben nu Root of Evil aan het luisteren. Arual noemt 'm al hierboven. Ben nog niet bij de laatste afleveringen, dus ik kan wat onvolledig zijn, maar het is inderdaad een heel bizar verhaal. Twee zussen maken een podcast over hun familie. En dan richten zij zich met name op hun overgrootvader, George Hodel.

In 1947 werd een vrouw vermoord die ook wel Black Dahlia werd genoemd. Zij werd dood aangetroffen en was met chirurgische precisie vernederd en gemarteld: haar bovenlichaam was van haar onderlichaam gescheiden, sigarettenpeuken waren op haar uitgedrukt, haar mondhoeken waren uitgesneden tot een smiley, er ontbraken stukken huid en er zaten feces in haar maag etc :r

George Hodel, een chirurg, was een van de verdachten, maar is nooit veroordeeld. Zijn zoon, Steve, werkte echter bij de LAPD als rechercheur en is zich na zijn pensioen gaan verdiepen in het leven van zijn vader omdat zij lange tijd geen contact hadden gehad. Maar hoe meer Steve ontdekt, hoe meer hij er van overtuigd raakt dat zijn vader deze moord heeft gepleegd. En dat hij wel meer op zijn kerfstok zou hebben.
Het is een bizar verhaal van een bizarre familie en gaat over incest, de dubieuze chirurgische praktijken van George, opmerkelijke huisfeestjes en nog veel meer geheimen.

Het luistert goed weg, interessant is eens dat dochters van in plaats van een journalist oid het presenteert. Het verhaal wordt wel redelijk vaak herhaald, met cliffhangers etc, wat vaak past bij Amerikaanse shows.
pi_196273506
De podcast Omdenken wordt gemaakt door Berthold Gunster. Hij gaat met mensen in gesprek over een probleem of vraagstuk die zij ervaren, ontleedt deze en gaat hierover met hen in gesprek. Want vaak is het probleem niet hetgeen je het eerste ziet, maar zit er meer achter. Samen met de gast spreekt hij hierover. Het doel is niet zozeer om een oplossing te zoeken, maar de gast inzicht te geven over wat er precies gaande is of simpelweg de situatie te leren accepteren.

De problemen van de gasten zijn over het algemeen alledaags, van het geen voldoening halen uit je werk, niet weten hoe je je dag in moet vullen, geen klik of een meningsverschil hebben met familie, maar ook een topsportster die om wil leren gaan met onvermijdelijke blessures.

Ik werk in de zorg en herken veel gesprekstechnieken om een probleem te ontleden en te zien waar het daadwerkelijk knelt. De presentator is recht door zee en komt daardoor goed bij de kern van zijn gast. Hij plugt daarbij schaamteloos zijn eigen boeken, maar het werkt wel. De interactie met de gast is goed en het is te merken dat hij zijn gasten goed op een andere manier laat denken. Je moet daardoor even door de presentator heen prikken, maar na een paar afleveringen wende het en kon ik het beter hebben.
  maandag 16 november 2020 @ 17:03:34 #43
403253 Meke
after all this time? always.
pi_196273629
quote:
14s.gif Op maandag 16 november 2020 16:54 schreef Meridiaan het volgende:
Je moet daardoor even door de presentator heen prikken, maar na een paar afleveringen wende het en kon ik het beter hebben.
Dit klopt wel ja :D Ik vind het wel interessant om na te denken hoe je problemen op een andere manier kunt zien, of dat hij zegt; dan doe je het toch lekker niet?! Maar soms is hij ook wel wat too much _O-

Ik heb gisteren de eerste (en op dit moment enige beschikbare) aflevering van Staatsgeheim (fictie) geluisterd; voor een sociaal podcastexperiment wordt student Max samen met een wildvreemde 21 dagen de wildernis ingestuurd. De werkelijke aanleiding voor het experiment blijkt echter anders dan gedacht. Dit is een podcast die nooit gemaakt had mogen worden...

Een vierdelige podcast, en een kwart daarvan kan ik in elk geval van harte aanraden :D Je wordt echt meegesleurd in het verhaal :Y
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
  maandag 16 november 2020 @ 20:10:32 #44
401928 anti-loper
brengt oldschool back
pi_196276245
Ik vind dit een leuk topic. Nog niks om toe te voegen maar heb de intentie om een aantal podcasts te gaan luisteren

[ Bericht 0% gewijzigd door anti-loper op 16-11-2020 20:28:17 ]
Op woensdag 6 februari 2019 00:47 schreef SideEffect het volgende
Als dima voor 31 december 2019 een relatie krijgt met treinmeisje, krijg jij van mij 10¤
pi_196277534
Er is nu ook een podcast van Miljuschka en haar moeder, Astrid Holleeder. Ik heb heb hem zelf nog niet beluisterd, dus ik kan er nog geen oordeel over geven.
  maandag 16 november 2020 @ 22:07:31 #46
403253 Meke
after all this time? always.
pi_196278275
quote:
0s.gif Op maandag 16 november 2020 21:20 schreef _Arual_ het volgende:
Er is nu ook een podcast van Miljuschka en haar moeder, Astrid Holleeder. Ik heb heb hem zelf nog niet beluisterd, dus ik kan er nog geen oordeel over geven.
Ik zag het. Ik begreep wel dat het een eenmalig gesprek is? Vind ik wel bijzonder, voelt niet echt als een podcast ofzo :D
Op woensdag 9 september 2020 20:31 schreef Fred_B het volgende:
Meke is de Hans Wiegel van FOK.
De beste mod die we nooit hebben gehad.
  dinsdag 17 november 2020 @ 16:51:17 #47
401928 anti-loper
brengt oldschool back
pi_196288663
Ik heb vandaag naar drie podcast geluisterd
2 x Ted Talks daily en 1 podcast van de convo talkshow

Convo talkshow - aflevering met ares (nabespreking lotus tour)
Als je een beetje in de hiphop scene zit dan heb je vast wel een keer van de convo talkshow gehoord. Is een podcast van defano holwijn en twee andere mannen. Gaat vaak over actualiteiten en een beetje hedendaagse cultuur. Vaak schuift er ook een rapper aan om over alles en nog wat te praten. Niks bijzonders, maar als je geïnteresseerd bent in het luchtig bespreken van actualiteiten en een fanboy/girl bent van de rapper die aanschuift dan is het wel dope om het te luisteren.

Ted x Daily
Podcast 1: what crows teach us about death

Podcast van een dame die verteld wat we eigenlijk kunnen leren van het dierenrijk over de dood. Ze geeft aan dat hoe dieren met doden omgaan zou kunnen verklaren waar onze tradities rondom begrafenissen vandaan komen. Ik vond het zelf wel heel interessant, omdat ik wel vaker over dit onderwerp gelezen. Begrafenissen zoals wij ze kennen zijn niet eens zo heel oud en de hoe mensen er mee omgaan vind ik wel fascinerend.

Podcast 2: The lie that invented racism
Podcast van een meneer die onderzoek heeft gedaan naar waar racisme eigenlijk vandaan komt. Racisme is namelijk een relatief nieuw begrip en schijnt te herleiden te zijn naar een bepaald gebeurtenis in de VOC tijden. Meneer legt uit waarom het niet alleen een probleem is voor de donkere mensen onder ons maar ook voor de blanken.
Op woensdag 6 februari 2019 00:47 schreef SideEffect het volgende
Als dima voor 31 december 2019 een relatie krijgt met treinmeisje, krijg jij van mij 10¤
pi_196288677
quote:
0s.gif Op maandag 16 november 2020 17:03 schreef Meke het volgende:

[..]

Dit klopt wel ja :D Ik vind het wel interessant om na te denken hoe je problemen op een andere manier kunt zien, of dat hij zegt; dan doe je het toch lekker niet?! Maar soms is hij ook wel wat too much _O-

Ik heb gisteren de eerste (en op dit moment enige beschikbare) aflevering van Staatsgeheim (fictie) geluisterd; voor een sociaal podcastexperiment wordt student Max samen met een wildvreemde 21 dagen de wildernis ingestuurd. De werkelijke aanleiding voor het experiment blijkt echter anders dan gedacht. Dit is een podcast die nooit gemaakt had mogen worden...

Een vierdelige podcast, en een kwart daarvan kan ik in elk geval van harte aanraden :D Je wordt echt meegesleurd in het verhaal :Y
Ik ben net begonnen aan Staatsgeheim, maar klinkt goed :o
pi_196288826
quote:
1s.gif Op maandag 7 september 2020 20:36 schreef LeSage het volgende:
Over muziek vond ik de podcast ‘Beethoven is meer dan een hond’ echt heel erg leuk. Een snelcursus klassieke muziek luisteren.
Verder luister ik op het moment graag ‘Manmanman de podcast’, ‘Ik ken iemand die’ en voor snel tussendoor ‘Echt gebeurd’.
Ik ben geloof ik vrij laat in de podcasts gerold, maar inmiddels vind ik het echt heerlijk.
Meke noemt 'm ook al, maar Beethoven is meer dan een hond is heel erg tof om te luisteren. Sowieso ben ik wel gek van wat klassieke muziek op z'n tijd. Het verhaal is dat één van de presenterende dames een date heeft waarbij zij zijn ouders gaat ontmoeten tijdens een recital van klassieke muziek. Zij weet echter helemaal niets van klassiek en wil wel indruk maken, dus schakelt ze een vriendin in die wel verstand heeft van klassieke muziek. Samen gaan ze beginnen aan een verkorte cursus klassieke muziek, vanaf de eerste Gregoriaanse muziek.

Dat doen ze op een vrij spontane manier. Met als handige dingen dat ze af en toe een samenvattinkje geven en het (soms op een té) popi-jopie manier doen met hun one-liners van musici. Al met al een heel leuke introductie met veel, veel fijne muziek en een prettige manier van samenwerken tussen de dames.
pi_196325354
De podcast Babylon is een productie van VPRO Dorst. Het verhaal wordt verteld door twee mannen. De eerste heeft een nare periode achter de rug en gaat naar Babylon, een (fictief?) plaatsje in Tsjechië om even uit een dreigende burn out te komen en na een relatiebreuk. In een paar nachten voorafgaand aan de reis heeft hij last van slaapverlamming. Hij slaat zijn tent op op een camping bij een meer. Aan de overkant van het meer staat een oud/vervallen huis. Hij gaat zwemmen en ontmoet daar een meisje.
De tweede man vertelt in de derde aflevering zijn perspectief, waardoor het verhaal tot een slot komt.

Je hebt het verhaal uit voordat je het doorhebt: in drie keer twaalf minuten word je het verhaal verteld. Prima om te luisteren als je een korte wandeling maakt of een treinreis. Het heeft niet heel veel diepgang, maar wordt vlot verteld en luistert goed weg. Ik kan niets meer schrijven hier zonder al iets verder te verklappen, dus luister maar :)
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')