Voor alleen douchen is het zat, je kan altijd de temperatuur iets hoger zetten 55 of 60 graden, desnoods met hulp van element) om meer warm water te krijgen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:00 schreef JohnBercow het volgende:
Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht, uiteraard met warmtepomp en enkel vloerverwarming. Voor de warmwatervoorziening is een boilervat met een bruto inhoud van 150 liter aanwezig.
Daarnaast is er sprake van een verticaal gesitueerd douchewarmte terugwin systeem om de warmte van het wegstromend douchewater te gebruiken voor het verwarmen van het douchewater.
Nu is het een meerwerk optie om voor 600 euro het boilervat te vergroten naar 200 liter.
Ik vraag mij af of het nodig is. Ik ben alleenstaand. Geen idee of daar ooit verandering in gaat komen (Fokker he)Ik heb straks geen bad, enkel een douche. Ik douche dagelijks 1x 10 minuten, heel af en toe 2 keer. Als doucheset heb ik gekozen voor een Baderie be fresh round 2.0 doucheset.
Kunnen jullie mij adviseren of jullie in mijn situatie het boilervat zouden vergroten?
Thanks!quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Voor alleen douchen is het zat, je kan altijd de temperatuur iets hoger zetten 55 of 60 graden, desnoods met hulp van element) om meer warm water te krijgen.
Met een gezin en zeker met een bad is het krap.
Heb hier 200 liter op ongeveer 54 graden en met bad lukt dat prima.
Hij kan altijd weer bijverwarmen, desnoods moet je dan even wachten.quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:32 schreef JohnBercow het volgende:
[..]
Thanks!
En stel er zou wel een gezin komen, maar geen bank. Is het dan voor 3/4 personen a 10 minuten douchen pp voldoende?
Ja.quote:En met die temperatuur bedoel je de temperatuur die je instelt op de warmtepomp?
Laat ik daar nou ook al eens aan gedacht hebben, zoiets zou het beste van twee werelden zijn. 's Zomers optimaal koelen als een airco (inclusief ontvochtigen van de lucht) en 's winters comfortabel, gelijkmatig en geruisloos verwarmen met de vloerverwarming. Zeker voor goed geïsoleerde (nieuw)bouw waar het benodigde koelvermogen nauwelijks lager is dan het benodigde verwarmingsvermogen en de buitenunit dus zowel voor koelen al verwarmen goed gedimensioneerd is zou zo'n systeem ideaal zijn.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 20:19 schreef Fer het volgende:
Hallo,
Bestaat er eigenlijk ook een buitenunit waar je binnen zowel een muurunit voor luchtkoeling en een waterunit die cv-water kan verwarmen?
Ten eerste in de water lucht zit meer massa. Letterlijk is die veel zwaarder, door het gebruik van een koper/rvs warmtewisselaar en een A+ systeempomp, kleppen, appendages. Ook meer en uitgebreidere regeltechniek.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 18:18 schreef Fer het volgende:
Misschien heb ik het weleens gevraagd, maar ik stel hem weer. Wat verklaart het prijsverschil tussen een llwp en een lwwp?
https://www.comfortklimaa(...)60vnx-a-3-phase.html
8kw luchtwater 4350¤
https://www.klimate.nl/mi(...)del-singlesplit.html
8kw lucht lucht 2378¤
De SRK80 binnenuit weegt 16,5kg. De HSB100 18kg.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 18:29 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ten eerste in de water lucht zit meer massa. Letterlijk is die veel zwaarder, door het gebruik van een koper/rvs warmtewisselaar en een A+ systeempomp, kleppen, appendages. Ook meer en uitgebreidere regeltechniek.
Andere oorzaak is de massa productie van lucht/lucht systemen.
Voor de warme landen wordt velen malen meer lucht/lucht geproduceerd.
Ik leg het je precies uit, wat snap je daaraan niet?quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:17 schreef Fer het volgende:
[..]
De SRK80 binnenuit weegt 16,5kg. De HSB100 18kg.
Een pomp+platenwisselaar vs ultrastille fan+warmtewisselaar, het rechtvaardigt toch geen 2000¤ prijsverschil?
Een Grundfos a label pomp kost 200-300¤ en een koper/rvs platenwisselaar ook zoiets.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik leg het je precies uit, wat snap je daaraan niet?
Het gaat om massa productie vs een nichemarkt.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:29 schreef Fer het volgende:
[..]
Een Grundfos a label pomp kost 200-300¤ en een koper/rvs platenwisselaar ook zoiets.
Maar een axiale 48db fan van goede kwaliteit is ook niet geheel gratis
Er zijn mogelijkheden met fancoil units.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:43 schreef Fer het volgende:
Ik krijg wel weer IDSE subsidie op de lucht/water versie. Kun je er nog wel goed mee koelen? Las toch wel over condensatie op de waterleidingen als je teveel onder de 19c gaat koelen.
Of bestaan er ook luchtkoelers die je op de waterleiding van de binnenuit kan aansluiten?
In mijn situatie zou ik de vloer op de begane grond willen verwarmen in de winter en de zolder willen koelen in de zomer.
¤170 aan gas per jaar is per definitie een lange terugverdientijd.quote:Op zaterdag 31 oktober 2020 10:07 schreef Fer het volgende:
Andere vraag, wat is de gemiddelde besparing van een warmtepomp voor warmwater, in vergelijking met een gewone boiler? Inclusief hygiëne cycles?
Ik verbruik nu ongeveer 200 m3 gas voor warm water, dus ongerekend 1500-2000kwh warmte.
Dit is een hele slechte keuze.quote:Op zondag 1 november 2020 10:34 schreef Fer het volgende:
Ik denk, dat ik heb gevonden wat ik zocht.
https://www.ferroli.com/n(...)uwelijk-met-monobloc
Gaat namelijk om, dat ik nogal een beperkte ruimte heb in huis en we graag lang douchen. Dus ik ben een beetje bang voor een tekort aan tapwater, een koude douche. Deze titano smart pro, bestaat uit een binnenuit met een gewone boiler van 80l en een buffervat van 60l, weegt maar 64kg.
De gewone boiler wordt gevuld met voorverwarmd water van 35c, dmv de warmtepomp en een platenwisselaar. Daarna zal de boiler het verder opwarmen tot 62-65c en kan de warmtepomp gelijk verder met het huis verwarmen.
Tijdens het douchen, zal er water uit de boiler gemengd worden met water uit de platenwisselaar. Waardoor je dus langer met de inhoud van de boiler kan doen.
Lijkt veel voordelen te hebben: Grote sww watervoorraad, beperkte afmetingen en gewicht binnenunit. Warmtepomp is alleen nodig tijdens het douchen zelf en kan dus meer tijd besteden aan verwarmen van het huis, ipv het tapwatervat opwarmen. Warmtepomp hoeft alleen nog maar tot 35c te verwarmen, waardoor de COP hoger blijft. Geen hygiëne cycles.
Dat is een kleine gedachtenfoutquote:Op zondag 1 november 2020 10:34 schreef Fer het volgende:
Warmtepomp hoeft alleen nog maar tot 35c te verwarmen, waardoor de COP hoger blijft. Geen hygiëne cycles.
Als iedereen binnen 1 uur op een dag wil douchen dan kan het krap zijn.quote:Op zondag 1 november 2020 16:17 schreef Fer het volgende:
200l is ongeveer 4x10 minuten douchen, een beetje krap in ons geval soms. Daarom zou ik liever in zulke situaties een gewone boiler willen hebben, die ik tijdelijk dan even op 80c kan zetten.
Zou ik zoiets zelf zijn na te bouwen, waarbij de boiler bijvoorbeeld via een spiraal door het buffervat gevuld wordt?
Beter zoiets.quote:Op zondag 1 november 2020 17:15 schreef Fer het volgende:
Ik heb dit gevonden, een boiler met spiraal erin.
https://www.polarheat.nl/(...)ee-warmtewisselaars/
Kun je zoiets aansluiten op een monobloc met een 3weg klep? 55c water is vaak wel voldoende, maar soms zou wat extra capaciteit wel lekker zijn.
- met zijn vieren tegelijk douchen, 40 minuten langquote:Op zondag 1 november 2020 16:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als iedereen binnen 1 uur op een dag wil douchen dan kan het krap zijn.
Opties:
- groter boilervat (bijvoorbeeld 300 liter)
- doorstroomverwarmer
- verwarmen tot ~55 graden met de warmtepomp en dan de rest met een element doen
- minder lang douchen
- niet allemaal binnen een paar minuten na elkaar douchen (warmtepomp kan tussen douchebeurten prima het water weer opwarmen)
Ziet er goed uit, dit soort towers waren 2 jaar terug nog 6-7000quote:Op zondag 1 november 2020 19:54 schreef Lospedrosa het volgende:
Remeha is ook niet gek. Heeft een Mitsubishi buitenuniversitair en goed geprijsd met een 180L boiler met booster.
https://www.warmteservice(...)ZTg1MWU3ZGM1ZTY2Yjcz
Zeker. En ¤1900 subsidie.quote:Op zondag 1 november 2020 20:13 schreef Fer het volgende:
[..]
Ziet er goed uit, dit soort towers waren 2 jaar terug nog 6-7000
Bij een beetje fatsoenlijke warmtepomp kan je de SWW temperatuur ook gewoon tijdelijk wat hoger zetten (vaak tot wel 80 graden). Dan gebruikt het apparaat het elektrisch element zodra de boiler boven pakweg 60 graden komt.quote:Op zondag 1 november 2020 16:17 schreef Fer het volgende:
200l is ongeveer 4x10 minuten douchen, een beetje krap in ons geval soms. Daarom zou ik liever in zulke situaties een gewone boiler willen hebben, die ik tijdelijk dan even op 80c kan zetten.
Zou ik zoiets zelf zijn na te bouwen, waarbij de boiler bijvoorbeeld via een spiraal door het buffervat gevuld wordt?
Panasonic is volgens mij niet zo best. Hoor ik uit ervaringsverhalen.quote:Op dinsdag 3 november 2020 19:53 schreef Fer het volgende:
Maar zou zo’n Remeha tower nog voordelen hebben boven een Panasonic of Daikin monoblock en een losse boiler met warmtewisselaar en 3weg klep? In principe heeft die Panasonic alle besturing en regelingen voor een tapwater boiler ingebouwd.
ik heb ze vier jaar geleden vergeleken. De Remeha is absoluut de betere, goede buitenunit en veel instelbaar. De Nefit had veel minder opties.quote:Op zondag 1 november 2020 20:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zou inderdaad eerder voor een Remeha gaan (met de Mitsubishi buiten-unit) dan een Nefit.
Het is misschien handig om eerst voor jezelf op een rijtje te hebben wat je voorwaarden zijn:quote:Op dinsdag 3 november 2020 19:53 schreef Fer het volgende:
Maar zou zo’n Remeha tower nog voordelen hebben boven een Panasonic of Daikin monoblock en een losse boiler met warmtewisselaar en 3weg klep? In principe heeft die Panasonic alle besturing en regelingen voor een tapwater boiler ingebouwd.
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:21 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik heb ze vier jaar geleden vergeleken. De Remeha is absoluut de betere, goede buitenunit en veel instelbaar. De Nefit had veel minder opties.
Nou die heeft Remeha ook, ik heb zelfs ik geloof 18kW elektrisch element erin zitten, zit op een separate voedingskabel 3F400V.quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?Of is dat al verbeterd?
Lijkt me heel onpraktisch als je bijvoorbeeld ook nog een EV wil opladen? Nu heb ik voorlopig een Corolla Hybrid dus nog geen stopcontact nodig maar dat zal over 5 of 10 jaar wel anders zijn.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:06 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nou die heeft Remeha ook, ik heb zelfs ik geloof 18kW elektrisch element erin zitten, zit op een separate voedingskabel 3F400V.
Maar die zit erin voor <-15kW en voor de naverwarming warm water.
Ik heb die helemaal uitgeschakeld behalve voor de wekelijkse hygiëne opwarming, en dan schakelt die maar 1 van de 3 elementen even in.
Ik denk niet dat je het snapt.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Lijkt me heel onpraktisch als je bijvoorbeeld ook nog een EV wil opladen? Nu heb ik voorlopig een Corolla Hybrid dus nog geen stopcontact nodig maar dat zal over 5 of 10 jaar wel anders zijn.
Ben wel blij met de Mitsubishi wat dat betreft, alleen een 2kW elementje dat eens in de 14 dagen even inschakelt voor de legionella run, voor de rest komt hij niet in actie.
Ah, oké. Dan heb ik het idd niet begrepen.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:13 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik denk niet dat je het snapt.
Het elektrisch element zit er puur in om deze wp ook toe te kunnen passen op hoogestookte installaties of bij bizarre omstandigheden (de wp is defect)
Denk dat Remeha deze heeft ingezet als extra zekerheid. Je hoeft ze niet aan te sluiten!
De buitenunit doet hetzelfde als jouw unit.
die zitten er ook in. Maar dat was voor mij geen probleem. Ik woon in Den Haag. Kust en grote stad. -10 maak ik niet mee. Zeker in combinatie met 1500 euro goedkoper kan die waterkoker bij nood wel een keer aan.quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?Of is dat al verbeterd?
Ok hier zijn de gegevens:quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is misschien handig om eerst voor jezelf op een rijtje te hebben wat je voorwaarden zijn:
- beschikbare ruimte
- beschikbaar budget
- benodigd vermogen voor verwarmen
- meterkast 1-fase of 3-fase
- hoeveel liter warm water
- etc
En vanuit die voorwaarden kunnen we kijken welke (totaal)oplossingen beschikbaar zijn, wat de ervaringen zijn, etc.
Het iedere keer werken vanuit iets wat je gevonden hebt zonder totaalplaatje is als een computer samenstellen waarvan je af en toe een Intel CPU roept, dan weer een Nvidia videokaart, een dag later een AMD CPU en dan toch liever voor een Raspi gaan
Maar zonder gekheid, zet het eens uitéén.
Als je ruimte hebt en een redelijk budget, dan zou ik ook niet voor een monoblock gaan. Dat maakt je mogelijkheden ook meer flexibel.
Weer proberen op te zeggen bij Essent. Antwoord “u dient eerst uw gasmeter te verwijderen dan kunt u gas opzeggen.”quote:Op donderdag 19 november 2020 18:52 schreef Ivo1985 het volgende:
Zomaar een nieuwtje:
Politiek, ACM en netbeheerders zien eindelijk in dat er niet zomaar geld in rekening gebracht kan worden bij iemand die zijn gascontract opzegt. Dus voortaan ontvangen mensen die hun gas opzeggen geen rekening meer voor de zinloze verwijdering van de gasaansluiting in hun woning.
4 jaar strijd door een alsmaar groeiende groep Tweakers begint aardig zijn vruchten af te werpen.
https://www.tweedekamer.n(...)0&did=2020D46728.%22
quote:Beste <<gasleverancier>>,
Hartelijk bedankt voor de ontvangstbevestiging van mijn rechtsgeldige opzegging van mijn gasleveringscontract. Op grond van artikel <<21.2 of 19.2>> van uw eigen Algemene Voorwaarden en op grond van artikel 52.b.7 van de Gaswet eindigt mijn gasleveringscontract uiterlijk 30 dagen na mijn opzegging. Dit staat geheel los van mijn relatie met de netbeheerder. Zoals al aangegeven heb ik u tegelijkertijd gemachtigd de Aansluit- en Transportovereenkomst met de netbeheerder namens mij op te zeggen.
Zoals u weet bent u wettelijk verplicht om gehoor te geven aan deze opzegging. Eventuele schade en kosten die ik genoodzaakt ben te maken indien u verzuimt om deze opzegging correct te verwerken zullen dan ook volledig op u worden verhaald, en worden vermeerderd met de eventuele kosten van verhaal.
U weet net zo goed als ik dat er geen wettelijke verplichting bestaat om een leveringscontract voor gas af te sluiten, indien de aansluiting nog aanwezig is. Ik ben alleen verplicht zo'n leveringscontract af te sluiten als ik gas gebruik, maar dat is niet het geval.
Ik ben me er van bewust dat na beëindiging van het contract de netbeheerder zal proberen om mij opdracht te laten geven tot verwijdering van de aansluiting. Dat is verder een zaak tussen mij en de netbeheerder. U hoeft daar verder niets in te doen, en mij ook niet te 'beschermen' voor eventuele schade.
Graag ontvang ik een ontvangstbevestiging van deze mail.
Met vriendelijke groet,
<<naam>>
<<adres>>
<<email>> en/of <<telefoon>>.
Jij bent ook al goed bekend met het Tweakers topicquote:Op dinsdag 24 november 2020 21:24 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Weer proberen op te zeggen bij Essent. Antwoord “u dient eerst uw gasmeter te verwijderen dan kunt u gas opzeggen.”
Nu teruggestuurd, ben benieuwd.
[..]
Ja had er lange tijd geen zin aan maar nu toch maar eens doorpakken.quote:Op dinsdag 24 november 2020 21:44 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Jij bent ook al goed bekend met het Tweakers topic
quote:Op dinsdag 24 november 2020 21:56 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja had er lange tijd geen zin aan maar nu toch maar eens doorpakken.
Ik had nergens last van toendertijd... Ik stapte wel over omdat mijn contract toen afliep. Bij mijn nieuwe leverancier nam ik alleen elektra af.quote:Op maandag 30 november 2020 11:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]![]()
Eneco sputterde bij mij destijds (eind 2018) ook tegen aan de telefoon maar het bleek wel degelijk te kunnen na flink aandringen. "Ja maar de gevolgen zijn voor u" zei de medewerker. Geantwoord dat dat niet zijn probleem is.
Is maar net welke energieleverancier en welke instructies de helpdeskmedewerkers hebben gekregen.quote:Op maandag 30 november 2020 11:59 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik had nergens last van toendertijd...
Heb je er een beetje verstand van?quote:Op dinsdag 29 december 2020 17:13 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ik heb een PUHZ-SW75VAA en een ERST30D-VM2ED.
Alles is nu aangesloten en het werkt echter krijg ik een storingsmelding P1. Dat houdt in dat de thermistor niet goed werkt.
Dit lijkt om de optionele kamerthermostaat te gaan (die geeft nu -39c aan). Die heb ik echter nog niet aangesloten.
Maar het hele gebeuren zou toch ook moeten werken zonder de (draadloze) kamerthermostaat?
Of ben ik er sneller vanaf om die toch maar alvast aan te sluiten?
Edit.
Ik zie nu dat er net boven mij een hele discussie gaande is over bijna hetzelfde probleem.
We zijn nog aan het bouwen dus als test heb ik de warmtepomp aangezet en willen we hem draaiend hebben voordat het gaat vriezen. De gehele buitenschil bestaat uit 120mm PIR. Het systeem moet nu alleen de vloerverwarming van de beneden verdieping gaan draaien (zo'n 74m2) zodat het vorstvrij blijft.
Welke instellingen zijn aan te raden of kan ik alles op standaard laten staan? SWW heb ik uitstaan.
Niet echt.quote:Op dinsdag 29 december 2020 17:34 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Heb je er een beetje verstand van?
Er zijn nogal wat instellingen.
Ik zou iig desnoods tijdelijk een thermostaat aansluiten in de woonkamer en deze instellen op 17-18C.
De WP settings dusdanig dat deze een strooklijn op de buitentemperatuur heeft van 20-30 -10-50.
Is te complex je uit te leggen als je te weinig ervaring hebt.quote:Op dinsdag 29 december 2020 20:23 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Niet echt.
Hij staat nu op de vloerdroog modus.
Laatste zin snap ik niet helemaal.
Ik snap wat een stooklijn is. Ik snap alleen de gegeven waardes niet.quote:Op dinsdag 29 december 2020 21:48 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Is te complex je uit te leggen als je te weinig ervaring hebt.
Kun je niet iemand laten helpen?
Het kost vaak wel een tijdje tweaken om de ideale situatie te krijgen. Ook erg afhankelijk van je afgifte,quote:Op dinsdag 29 december 2020 22:30 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ik snap wat een stooklijn is. Ik snap alleen de gegeven waardes niet.
Ik vind ze aan de hoge kant.
mooi getal, maar is dat voor je hele huis of alleen je zolderkamertje?quote:Op zaterdag 2 januari 2021 14:49 schreef Revolution-NL het volgende:
Verbruik over december voor verwarmen met de lucht/lucht wp
140kWh
Per gewogen graaddag 0,331 kWh/graaddag
Heb het eindelijk werkend. Flow meter stond niet goed ingesteld.quote:Op dinsdag 29 december 2020 22:41 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Het kost vaak wel een tijdje tweaken om de ideale situatie te krijgen. Ook erg afhankelijk van je afgifte,
Ik zou de unit op internet zetten zodat je via melcloud kunt bedienen.
Dan ben je snel op orde.
Hebt dan deze nodig:
https://www.amazon.nl/Mod(...)a-608955792614&psc=1
Primair bedoelt voor de woonkamer + keuken van 150m3 maar in de praktijk verwarm ik hele huis er mee, op zolder blijft het 18/19c.quote:Op zaterdag 2 januari 2021 17:32 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
mooi getal, maar is dat voor je hele huis of alleen je zolderkamertje?
Ik heb bericht gekregen dat mijn gasleiding moet worden verwijderd na 2 jaar niet in gebruik te zijn geweest of dat ik me weer moet aanmelden.quote:Op maandag 30 november 2020 12:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Is maar net welke energieleverancier en welke instructies de helpdeskmedewerkers hebben gekregen.
Feit blijft dat je het hoe dan ook kan opzeggen
ik zit ook vol spanning klaar. al mijn settings nagelopen. Ben er klaar voor!quote:Op zaterdag 6 februari 2021 17:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
Eindelijk een keer echt winterweer.
De warmtepomp is al met z'n 3e winter bezig maar nog nooit echt winter gehad.
2019 was bij mij ook vergelijkbaar koud, maar nu duurt het volgens de voorspelling een paar dagen langer dan toen.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 17:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
Eindelijk een keer echt winterweer.
De warmtepomp is al met z'n 3e winter bezig maar nog nooit echt winter gehad.
Natuurlijk kan het. Dat is immers zoals het moet. Alleen de netbeheerders zijn nogal dwars en bijzonder creatief met hun eigen interpretatie van de regelgeving.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 17:24 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik heb bericht gekregen dat mijn gasleiding moet worden verwijderd na 2 jaar niet in gebruik te zijn geweest of dat ik me weer moet aanmelden.
Gelukkig is de verwijdering kostenloos voor mij. Het kan dus wel
Ik heb ook de settings nagelopen.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 17:56 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik zit ook vol spanning klaar. al mijn settings nagelopen. Ben er klaar voor!
klopt, ik was toen op vakantie en het huis was 15 graden. Buffervaten waren ook leeh. Ik moest toen met spoed naar huis en had de thermostaat op afstand in een keer naar 22 graden geslingert.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 18:03 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
2019 was bij mij ook vergelijkbaar koud, maar nu duurt het volgens de voorspelling een paar dagen langer dan toen.
ik heb weleens de regels gehoord dat een wp 0.5 graad per uur moet kunnen opwarmen.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 19:03 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
klopt, ik was toen op vakantie en het huis was 15 graden. Buffervaten waren ook leeh. Ik moest toen met spoed naar huis en had de thermostaat op afstand in een keer naar 22 graden geslingert.
Dat lukt de warmpomp natuurlijk niet in de daarvoor bepaalde tijd, (1 uur). Op de elementen was het huis toen opgejaagd naar 24 graden met 80 graden cv water en ik was 30kwh verder.
Later de instellingen maar eens nagelopen.
Ik verwacht geen problemenquote:Op zaterdag 6 februari 2021 18:27 schreef rutger05 het volgende:
Ik ben erg nieuwsgierig hoe de warmtepompen het gaan doen met de komende koude winterweer en lees graag de ervaringen van de bezitters.
Moet je de buitenunit ook sneeuwvrij houden? D.w.z.voorkomen dat er een berg sneeuw tegenaan ophoopt. Ik heb volgens mij wel eens gezien dat TheFreshPrince zijn buitenunit hoger op beugels op de muur heeft hangen.quote:
klopt, alleen dat stond nog niet juist ingeregeld. En op de elementen doet ie het dan in een paar uur. Maar wel met 9000W verbruik.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 19:39 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ik heb weleens de regels gehoord dat een wp 0.5 graad per uur moet kunnen opwarmen.
Hij draait nog steeds op 50% vermogen en heb de back-up heater niet ingeschakeld (is ook maar 2kW).quote:Op zaterdag 6 februari 2021 17:56 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik zit ook vol spanning klaar. al mijn settings nagelopen. Ben er klaar voor!
Hij hing aan beugels, nu staat hij op z'n eigen betonnen fundering.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 19:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Moet je de buitenunit ook sneeuwvrij houden? D.w.z.voorkomen dat er een berg sneeuw tegenaan ophoopt. Ik heb volgens mij wel eens gezien dat TheFreshPrince zijn buitenunit hoger op beugels op de muur heeft hangen.
Mooie fotoreportage. Je hebt het goed gedocumenteerd.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 20:26 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hij hing aan beugels, nu staat hij op z'n eigen betonnen fundering.
De garagemuur werkte als een soort versterker en vond het ook niet heel stevig, zo'n beugel.
Dit was najaar 2018:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dit is sinds zomer 2019:
Die veren heb ik al snel vervangen door rubbers. Met de veren kon de bovenkant 30cm iedere kant op bewegen![]()
[ afbeelding ]
Eindresultaat, met ruim 300 kilo beton:
[ afbeelding ]
Met deze kou en wind draait hij wel bijna continu denk ik (zeker omdat hij maar het halve vermogen kan gebruiken omdat ik dat gelimiteerd heb) en die fans zouden de sneeuw dan wel weg moeten houden van de voorkant.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 20:31 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Mooie fotoreportage. Je hebt het goed gedocumenteerd.
De unit staat in elk geval superstevig en ook mooi een eindje van de grond af.Als er sprake is van sneeuwjacht of als de sneeuw opstuift, moet je dan de buitenunit sneeuwvrij houden denk je?
Het is al met al wel een lelijke opstelling.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 20:26 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hij hing aan beugels, nu staat hij op z'n eigen betonnen fundering.
De garagemuur werkte als een soort versterker en vond het ook niet heel stevig, zo'n beugel.
Dit was najaar 2018:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dit is sinds zomer 2019:
Ik dacht zelf dat veren wel een goed idee waren en m'n installateur heeft ze dan ook besteld en geplaatst.
Die veren heb ik al snel laten vervangen door rubbers. Met de veren kon de bovenkant 30cm iedere kant op bewegen![]()
Afijn, al doende leert men.
[ afbeelding ]
Eindresultaat, met ruim 300 kilo beton:
[ afbeelding ]
Ik heb het geluk dat de unit precies in de luwte tegen de zijgevel staat, ik ben benieuwd of we het warm houden de komende dagen.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:23 schreef Ivo1985 het volgende:
Gezien de windrichting op dit moment zal de sneeuw zich niet rond de buitenunit ophopen. Een kleine meter ten noordoosten van de unit staat een 2m hoge schutting.
Nou ja warm altijd natuurlijk als de backup inkomt.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:37 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik heb het geluk dat de unit precies in de luwte tegen de zijgevel staat, ik ben benieuwd of we het warm houden de komende dagen.
Hij hangt juist achter de garage, bijna achteraan op m'n terrein. Een mooiere plek is er niet want het is op 3 meter van de achterkant van m'n tuin (en daar woont niemand, ligt een voetpad en een soort van grote gemeentevijver).quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:01 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Het is al met al wel een lelijke opstelling.
Had je de unit niet om de hoek van dat gangetje kunnen plaatsen, achter het huis?. Met een mooie schutleiding en goede isolatie mag je een best eind leggen. Dan had je ook een standaard betonelement kunnen leggen.
Ik verwarm met lucht/lucht, als echt moet kan de stadsverwarming nog aan maar dat is een principiële no-go.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:40 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nou ja warm altijd natuurlijk als de backup inkomt.
Maar de vraag is wat je verbruik gaat zijn.
Ja nou zie ik het. Is een aparte ruimte.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:40 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Hij hangt juist achter de garage, bijna achteraan op m'n terrein. Een mooiere plek is er niet want het is op 3 meter van de achterkant van m'n tuin.
Warmtepomp installatie zelf staat in de garage.
Dit is de voorkant van de garage, door die 4 loze leidingen liggen de geïsoleerde CV-buizen naar de woning toe + die voor het boilervat.
Ik heb het zelf zo aangevraagd.
Als je helemaal naar de achterkant in de garage kijkt, zie je 2 raampjes. Daar hangt hij tussenin.
[ afbeelding ]
Klopt, het heeft wel wat extra gekost om het zo te krijgen maar ik was toch bezigquote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:41 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja nou zie ik het. Is een aparte ruimte.
Ohja jij woonde in een eenkamerflatje.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:41 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik verwarm met lucht/lucht, als echt moet kan de stadsverwarming nog aan maar dat is een principiële no-go.
Ja ik ook. Voor het geld verdienen hoef je het niet te doenquote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:46 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt, het heeft wel wat extra gekost om het zo te krijgen maar ik was toch bezig
Moet zeggen dat ik het ook gewoon leuk om te "pionieren" met een warmtepomp en wat ervaringen te delen.
Hier in de wijk heb je toch wel vaak dat je even een praatje maakt tijdens het gras maaien en voor je het weet sta je weer met iemand bij de hele installatie langs te gaan en uit te leggen wat het is, wat het doet, etc.
quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:48 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ohja jij woonde in een eenkamerflatje.
Dan klopt de berekening niet.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:50 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]![]()
Niet echt, volgens de berekeningen is mijn installatie behoorlijk undersized echter doordat het recente nieuwbouw is, krijg ik de gehele woning er tot nu toe prima mee op temperatuur zonder concessies te doen aan het comfort
Als je het komende dagen warm kunt houden, dan zeg je die stadsverwarming toch zeker wel op?quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:41 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik verwarm met lucht/lucht, als echt moet kan de stadsverwarming nog aan maar dat is een principiële no-go.
Mijn SWW heb ik nog via de stadsverwarming lopen, voor vastrecht en warmte voor SWW betaal ik nu 30 euro p/mnd dus die business case wordt erg lastig. Overigens wel een goede reden voor de WAF om de PV op te waarderen naar 10kWpquote:Op zaterdag 6 februari 2021 22:31 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je het komende dagen warm kunt houden, dan zeg je die stadsverwarming toch zeker wel op?
LOL precies in de luwte is juist een sneeuwduin ontstaan waar de unit nu in staat. Straks maar even het garage dak op.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 21:37 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik heb het geluk dat de unit precies in de luwte tegen de zijgevel staat, ik ben benieuwd of we het warm houden de komende dagen.
als dat zo is zou ik dat doen, maar de ventilator blaast ook wel de sneeuw weg als het ervoor ligt. Bij mij is dat in ieder geval nog niet zo.quote:Op zaterdag 6 februari 2021 19:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Moet je de buitenunit ook sneeuwvrij houden? D.w.z.voorkomen dat er een berg sneeuw tegenaan ophoopt. Ik heb volgens mij wel eens gezien dat TheFreshPrince zijn buitenunit hoger op beugels op de muur heeft hangen.
Hier zijn sneeuwduinen tot bijna een meter en sommige plekken ligt geen sneeuw.quote:Op zondag 7 februari 2021 09:28 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het vriest buiten, binnen is het warm.
Sneeuw is niet noemenswaardig, het begon pas om half 9 te sneeuwen en het is vooral stuifsneeuw.
Als we 3cm halen is het veel
ik kan mijn airco buitenunits niet eens meer zienquote:Op zondag 7 februari 2021 10:17 schreef Revolution-NL het volgende:
Even wat graaf werkzaamheden uitgevoerd
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hier nietquote:Op zondag 7 februari 2021 10:04 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Hier zijn sneeuwduinen tot bijna een meter en sommige plekken ligt geen sneeuw.
Ah, als ik dat zie dan ben ik wel blij met de "twin towers" onder de WPquote:Op zondag 7 februari 2021 10:17 schreef Revolution-NL het volgende:
Even wat graaf werkzaamheden uitgevoerd
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zolang er geen vliegtuigen invliegen.....quote:Op zondag 7 februari 2021 11:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ah, als ik dat zie dan ben ik wel blij met de "twin towers" onder de WP
Ja, 18,5 naar 20,5 is wel een kluifquote:Op zondag 7 februari 2021 12:49 schreef Speekselklier het volgende:
Het is nu buiten -6 en ik draai nu net de thermostaat van 18.5 (nacht) naar 20.5 . Nu schakelt hij de buitenunit aan en één element van de binnenunit. (2kw hij vraagt nu 60 graden water).
Mijn conclusie: onder de -5 dus geen nachtverlaging meer, het vermogen op te warmen wordt dan wat krap.
p zich geen probleem natuurlijk, nachtverlaging bij vorst is bij WP altijd dubieus. De nacht is hij op de buitenunit prima doorgekomen, zelfs in de nachtstand (vermogen 50%)
misschien maar eens aanpassen.nachtverlaging was pre-corona. 06u de deur uit en om 19u weer thuis.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:01 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, 18,5 naar 20,5 is wel een kluif
Hier maar een half graadje nachtverlaging. Ik noem het "dagverhoging".
je hebt je aanvoer temperatuur ook wel aardig hoog staan, bij mij is dat 45 graden bij -10 buiten.quote:Op zondag 7 februari 2021 12:49 schreef Speekselklier het volgende:
Het is nu buiten -6 en ik draai nu net de thermostaat van 18.5 (nacht) naar 20.5 . Nu schakelt hij de buitenunit aan en één element van de binnenunit. (2kw hij vraagt nu 60 graden water).
Mijn conclusie: onder de -5 dus geen nachtverlaging meer, het vermogen op te warmen wordt dan wat krap.
p zich geen probleem natuurlijk, nachtverlaging bij vorst is bij WP altijd dubieus. De nacht is hij op de buitenunit prima doorgekomen, zelfs in de nachtstand (vermogen 50%)
Dat verzint hij nu zelf. Normaal is het ook maar iets van 40-45 graden. Ik heb altijd de indruk dat hij het bij mij met 1 uur op temperatuur probeert te krijgen.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
je hebt je aanvoer temperatuur ook wel aardig hoog staan, bij mij is dat 45 graden bij -10 buiten.
van 18,5 naar 20,5 graden mag 4 uur duren trouwens....
Dan heb je regeling op je thermostaat hoog staan. Die kan je ook lager zetten of uit zetten.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:10 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Dat verzint hij nu zelf. Normaal is het ook maar iets van 40-45 graden. Ik heb altijd de indruk dat hij het bij mij met 1 uur op temperatuur probeert te krijgen.
Ik ben nu een uur verder en het is inderdaad 20.5.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:11 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan heb je regeling op je thermostaat hoog staan. Die kan je ook lager zetten of uit zetten.
Als ik weet dat de warmtepomp bij -10 mijn huis warm houd zet ik ze ook uit.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik heb het element voor verwarmen uit staan, moet niet nodig zijn.
Alleen tijdens de legionellarun komt hij er bij.
Dat weet je pas als je ze uit zetquote:Op zondag 7 februari 2021 13:20 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Als ik weet dat de warmtepomp bij -10 mijn huis warm houd zet ik ze ook uit.
Legionellarun heb ik niet nodig.
Ik denk dat ik de elementen maar even uit zet. is een stekkertje, dan kijk ik wat er gebeurt.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat weet je pas als je ze uit zet![]()
En of legionellarun nodig is laat ik in het midden, die discussie is ook al te vaak behandeld
Als je geen boilervat hebt, sowieso niet![]()
Bij mij is dat een instelling, namelijk de invloed van de kamerthermostaat op de aanvoer temperatuur.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:14 schreef Speekselklier het volgende:
Voor mijn gevoel zit er bij mij een verschil tussen opwarmen volgens programma of een slinger aan de thermostaat.
Ik zet mijn boiler op 45 graden, dus ik heb hem wel nodigquote:Op zondag 7 februari 2021 13:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat weet je pas als je ze uit zet![]()
En of legionellarun nodig is laat ik in het midden, die discussie is ook al te vaak behandeld
Als je geen boilervat hebt, sowieso niet![]()
Ik heb 'm op 55 graden staan, dus de legionellarun duurt nooit zo lang.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:25 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik zet mijn boiler op 45 graden, dus ik heb hem wel nodig
Ik heb dat eigenlijk nog nooit geoptimaliseerd, want ik verbruik nu rond de 6 kwh per legionellarun...quote:Op zondag 7 februari 2021 13:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb 'm op 55 graden staan, dus de legionellarun duurt nooit zo lang.
ok, daar zal ik eens naar kijken....quote:Op zondag 7 februari 2021 13:24 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Bij mij is dat een instelling, namelijk de invloed van de kamerthermostaat op de aanvoer temperatuur.
Bij mij op de binnenunit, maar ik heb een nefit enviline.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:26 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ok, daar zal ik eens naar kijken....
Is dat op de warmtepomp of op de thermostaat?
Het was hier ook ongeveer 5 tot 7kWh per run.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:26 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik heb dat eigenlijk nog nooit geoptimaliseerd, want ik verbruik nu rond de 6 kwh per legionellarun...
ja dat kost meer maar zou dan weer minder vaak moeten gebeuren...quote:Op zondag 7 februari 2021 13:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het was hier ook ongeveer 6 tot 7kWh per run.
Sinds ik de SWW temperatuur naar 55 graden heb gezet is het nog 4kWh.
Uiteraard kost het dagelijks (!) opwarmen van het vat nu wel meer.
[ afbeelding ]
De mijn staat op 45 graden.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:36 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ja dat kost meer maar zou dan weer minder vaak moeten gebeuren...
ik ga even bedenken hoe ik dat ga optimaliseren....
Ik geloof dat zo'n compressor rated is voor 100.000 start/stops.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:36 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ja dat kost meer maar zou dan weer minder vaak moeten gebeuren...
ik ga even bedenken hoe ik dat ga optimaliseren....
Het starten en stoppen van de compressor moet je ook meenemen, want dat bepaalt de levensduur van de compressor, die volgens mij duur is om te vervangen.
je hebt gelijk dat hoef ik dan niet mee te nemen.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik geloof dat zo'n compressor rated is voor 100.000 start/stops.
Dat is over 15 jaar lang iedere dag 18,25x starten.
Maar daar kom je in de lente en zomer natuurlijk niet aan.
Dus 30x per dag kan dan makkelijk, in de koude maanden.
Klopt, het is sowieso een lastige som.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
je hebt gelijk dat hoef ik dan niet mee te nemen.
ik kom uit dat 10 graden meer verwarmen mij 3,8 kwh per week kost
en volgens jouw getallen win ik 2-3 kwh per week als ik hem 10 graden warmer zet.
Bij mij wordt het elektrisch verwarmen en verwarmen op de wp gelijktijdig gestart.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:38 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
De mijn staat op 45 graden.
Tijdens legionella-run gaat hij eerst naar 55 op de WP en dan laatste stukje met de elementen.
Nadeel bij mij, hij doet het snachts om 24u en niet als het zonnetje schijn en ik stroom-overschot heb.
Deze lente ga ik dat met domoticz wat netter regelen.
daar heb ik een keukeboiler voor, want de leidinglengte van mijn boiler naar de keuken is zo lang dat het te lang duurde voordat ik warm water kreeg (>30 seconden).quote:Op zondag 7 februari 2021 13:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik vind water van 55 graden fijn bij het afspoelen, afwassen, schoonmaken, etc.
ik wilde al zeggen het comfort van 55 graden is ook wel wat waard.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt, het is sowieso een lastige som.
Want een warmer vat betekent ook weer minder warm water verbruik (ivm mengen) tijdens douchen, etc.
En dan heb je nog stilstandsverlies, etc.
Ik ga het niet uitrekenen.
Ik vind water van 55 graden fijn bij het afspoelen, afwassen, schoonmaken, etc.
Valt hier mee, aanrecht ligt in verlengde van bijkeuken waar het boilervat staat, dus 3,5 meter leiding ongeveer.quote:Op zondag 7 februari 2021 13:48 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
daar heb ik een keukeboiler voor, want de leidinglengte van mijn boiler naar de keuken is zo lang dat het te lang duurde voordat ik warm water kreeg (>30 seconden).
Die berg zorgde waarschijnlijk wel voor de nodige extra defrosts.quote:Op zondag 7 februari 2021 10:17 schreef Revolution-NL het volgende:
Even wat graaf werkzaamheden uitgevoerd
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het gekke is eigenlijk dat het verbruik de laatste 2 dagen helemaal niet zo gek hoog is vergeleken met de eerdere dagen / weken.quote:Op zondag 7 februari 2021 19:47 schreef Ivo1985 het volgende:
Afgelopen 24 uur heeft de warmtepomp 20kWh verbruikt. Dat is inclusief 3kWh voor warm water. Ik ben zeer tevreden.
Toen het huis nog niet helemaal warmtepomp-ready was heb ik met minder extreem weer wel dagen gehad met 40kWh per 24 uur.
1892... We hebben een winnaar! (de mijne en nog een aantal anderen zijn jaren 30)quote:Op maandag 8 februari 2021 09:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Mijn CV-ketel is ongeveer aan het eind van zijn levensduur.
Ik heb een oud huis (1892) maar ik stook de hele winter al op maximaal 45 graden aanvoertemperatuur. Mits de buren thuis zijn, gaat dat meestal prima. Dus een warmtepomp zou moeten kunnen.
Maar ik zit wel met een aantal vragen:
• Lukt het met alleen een warmtepomp of moet een hybride-systeem?
• Welk vermogen?
• Moet er iets in mijn hoofdzekering aangepast worden?
• Moet er een nieuwe kabelweg komen (er is een aparte groep naar mijn CV-ketel, is dat voldoende? Of moet het 3-fase zijn?)
Als ik met alleen een warmtepomp uit kan, zit ik nog wel met het douchewater (koken en warm water in de keuken is al elektrisch). Wat zijn daar realistische mogelijkheden voor? Het is een oud huis, houten vloeren, geen constructieberekeningen, dus ik ben wat huiverig om ineens een apparaat van 300 kg in het CV-ketelhok neer te zetten.
Qua ruimte: Ik heb het hok waar nu de CV-ketel in hangt (ongeveer 0,5 m x1 m), eventueel kan ik nog een vergelijkbaar hok vrij maken. Daarboven zit ongeveer 15 m2 plat dak waar spullen op kwijt kunnen.
Wat bedoel je? Had je 60 graden water van de WP of zo? en dat bij -8?quote:Op maandag 8 februari 2021 09:42 schreef sjorsie1982 het volgende:
Mijn warmtepomp is in storing omdat hij mijn aanvoerwater te warm heeft gemaakt zonder elektrische verwarming. Ik wist niet dat dat ook nog kon.
Het was ook al vreselijk heet in huis, ik heb mijn ramen maar open gezet.
Een wp stookt op buitentemperatuur. De aanvoer cv wordt afhankelijk can de buitentemperatuur geregeld en is niet constant.quote:Op maandag 8 februari 2021 09:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Mijn CV-ketel is ongeveer aan het eind van zijn levensduur.
Ik heb een oud huis (1892) maar ik stook de hele winter al op maximaal 45 graden aanvoertemperatuur. Mits de buren thuis zijn, gaat dat meestal prima. Dus een warmtepomp zou moeten kunnen.
Maar ik zit wel met een aantal vragen:
• Lukt het met alleen een warmtepomp of moet een hybride-systeem?
• Welk vermogen?
• Moet er iets in mijn hoofdzekering aangepast worden?
• Moet er een nieuwe kabelweg komen (er is een aparte groep naar mijn CV-ketel, is dat voldoende? Of moet het 3-fase zijn?)
Als ik met alleen een warmtepomp uit kan, zit ik nog wel met het douchewater (koken en warm water in de keuken is al elektrisch). Wat zijn daar realistische mogelijkheden voor? Het is een oud huis, houten vloeren, geen constructieberekeningen, dus ik ben wat huiverig om ineens een apparaat van 300 kg in het CV-ketelhok neer te zetten.
Qua ruimte: Ik heb het hok waar nu de CV-ketel in hangt (ongeveer 0,5 m x1 m), eventueel kan ik nog een vergelijkbaar hok vrij maken. Daarboven zit ongeveer 15 m2 plat dak waar spullen op kwijt kunnen.
De wp heeft mijn water warmer gemaakt dan gevraagd.quote:Op maandag 8 februari 2021 09:45 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Wat bedoel je? Had je 60 graden water van de WP of zo? en dat bij -8?
nou opwarmen met 25 graden bij 5 graden. Jij bent wel heel somber. 45 graden om op te warmen (25 om op temperatuur te houden) is voor een WP geen enkel probleem.quote:Op maandag 8 februari 2021 09:48 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Een wp stookt op buitentemperatuur. De aanvoer cv wordt afhankelijk can de buitentemperatuur geregeld en is niet constant.
Kan je je huis opwarmen met 25 graden aanvoer met 5 graden buiten? Zo niet, dan is je huis niet geschikt omdat de wp dan vreselijk inefficient werkt.
Zeker maar als je 45 aanvoer nodig hebt bij 5 buiten, wat voor aanvoer krijg je dan bij -5 buiten?quote:Op maandag 8 februari 2021 10:03 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
nou opwarmen met 25 graden bij 5 graden. Jij bent wel heel somber. 45 graden om op te warmen (25 om op temperatuur te houden) is voor een WP geen enkel probleem.
doet op dit moment niet meer ter zake. Als je met 45 graden de komende twee weken door komt ben je er.quote:Op maandag 8 februari 2021 10:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zeker maar als je 45 aanvoer nodig hebt bij 5 buiten, wat voor aanvoer krijg je dan bij -5 buiten?
En als je 45 nodig hebt bij -5 buiten dan zou 25 genoeg moeten zijn bij 5 buiten. Dat kan je dan nog testen.
De zijn inderdaad aan de binnenzijde geïsoleerd. Weliswaar een minimale laag (vanwege monumentale kozijnen die anders verdwijnen en dat soort zaken). Wat bij mij vooral helpt is dat ik aan alle kanten (links, rechts, voor de helft erboven) tussen anderen gebouwen ingeklemd zit. Uiteindelijk heb ik maar vrij weinig gevel, als je ook nog eens meeneemt dat er aan de achterkant een serre zit die als een soort hele brede spouwmuur fungeert.quote:Op maandag 8 februari 2021 09:41 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
1892... We hebben een winnaar! (de mijne en nog een aantal anderen zijn jaren 30)
1892 of 1930 scheelt denk ik niet eens zo heel veel wat betreft warmeverliezen:
1892: enkelsteensmuren (heb ik ook, nu van binnen geisoleerd)
Dit jaar laten vervangen door monumentenglas met argonvulling.quote:1892: tochtige enkelglas ramen (had ik ook)
Inderdaad ook laten doen.quote:1892: kruipruimte ongeisoleerd (had ik ook)
Ik heb redelijk wat oppervlakte aan radiatoren. Mocht het tegenvallen dat kan ik ook nog overstappen op T33.quote:1892: gaskachels, oude radiatoren (had ik ook, nu jaga's met dbe)
Ik merk vooral dat het opwarmen vrij lang duurt op 45 C. Nu is het op 20 C, maar het heeft wel een ochtend geduurd om van 14 C naar 20 C te komen.quote:Alles is mogelijk natuurlijk. Het gaat vaak over drie dingen: isoleren, isoleren en vooral isoleren.
Op het eerste gevoel zeg ik 45 graden stoken in zo'n huis is knap. Zit je onder een deken of heb je al heel goed geisoleerd? Als dat laatste het geval is zou je een heel eind kunnen komen (je huis dan eigenlijk niet meer uit 1892 voor wat betreft de warmtepomp)
Ik zou nu beginnen met kijken of je de rest van de dagen ook doorkomt met 45 graden stoken.
Zo ja, dan denk ik dat je een heel eind kan komen.
Dat opwarmen lang duurt is logisch. Je hebt nu weinig overcapaciteit. Dit probleem is natuurlijk te voorkomen met een beperkte nachtverlaging.quote:Op maandag 8 februari 2021 14:32 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik merk vooral dat het opwarmen vrij lang duurt op 45 C. Nu is het op 20 C, maar het heeft wel een ochtend geduurd om van 14 C naar 20 C te komen.
Het opwarmen met een wp mag 0.5 graden per uur gaan. Dus 6 graden mag 12 uur duren.quote:Op maandag 8 februari 2021 14:32 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
De zijn inderdaad aan de binnenzijde geïsoleerd. Weliswaar een minimale laag (vanwege monumentale kozijnen die anders verdwijnen en dat soort zaken). Wat bij mij vooral helpt is dat ik aan alle kanten (links, rechts, voor de helft erboven) tussen anderen gebouwen ingeklemd zit. Uiteindelijk heb ik maar vrij weinig gevel, als je ook nog eens meeneemt dat er aan de achterkant een serre zit die als een soort hele brede spouwmuur fungeert.
[..]
Dit jaar laten vervangen door monumentenglas met argonvulling.
[..]
Inderdaad ook laten doen.
[..]
Ik heb redelijk wat oppervlakte aan radiatoren. Mocht het tegenvallen dat kan ik ook nog overstappen op T33.
[..]
Ik merk vooral dat het opwarmen vrij lang duurt op 45 C. Nu is het op 20 C, maar het heeft wel een ochtend geduurd om van 14 C naar 20 C te komen.
Waarom zou je nog nachtverlaging toepassen, volgens mij kan dat helemaal niet uit,quote:Op maandag 8 februari 2021 20:16 schreef Ivo1985 het volgende:
Bij mij duurt het opwarmen zelfs nog iets langer met de ijzige wind van gisteren en vanochtend.
Vanochtend om 7 uur 19 graden, pas om 12 uur was het 20,5 graden. In de middag heb ik vanwege een koele bovenverdieping de thermostaat nog een halve graad hoger gezet en nu is het 21 graden beneden.
Met 25 kWh voor de afgelopen 24 uur ben ik een tevreden man.
Komende 24 uur verwacht ik een wat hoger verbruik. Bij temperaturen onder de -5 graden slaat het systeem de nachtverlaging over.
Of een paar Jaga's van Marktplaats scoren (liefst begin zomer, dan zijn ze het goedkoopst).quote:Op maandag 8 februari 2021 14:32 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik heb redelijk wat oppervlakte aan radiatoren. Mocht het tegenvallen dat kan ik ook nog overstappen op T33.
[..]
ik krijg zo'n beetje de helft van mijn verbruik terug. Toch lekkerquote:Op dinsdag 9 februari 2021 10:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
De februarizon schijnt hier volop. Warmtepomp draait nu maar desondanks lever ik nog 2000Watt terug op het moment
Ja keurigquote:Op dinsdag 9 februari 2021 10:46 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik krijg zo'n beetje de helft van mijn verbruik terug. Toch lekker
hier idem, rond de 1kwh per uur. Ik zie dat ik nu al aan de 14 zit vandaag dus ik zal vandaag wat hoger uitkomen.quote:Op woensdag 10 februari 2021 07:46 schreef Ivo1985 het volgende:
Hier is het ook nog altijd heerlijk warm. Afgelopen 3 dagen zit ik tussen 20 en 25 kWh aan verbruik voor de warmtepomp. Kamertemperatuur is 20,5 graden.
Bij mij ontdooit die amper omdat het daarvoor te koud is.quote:Op woensdag 10 februari 2021 07:27 schreef Lospedrosa het volgende:
Hoe gaat het met de pompjes jongens.
Allemaal nog lekker warm?
Die van mij hoor ik alleen nog maar draaien en ontdooiten and repeat
Maar temp moeiteloos nog 22C.
Verbruik momenteel 60-70 kWh / dag
120kwh per dag?quote:Op woensdag 10 februari 2021 12:37 schreef Lospedrosa het volgende:
Ja door de droge lucht nu veel minder ontdooicyclussen.
Ik
Zie dat mijn verbruik van de afgelopen week was 4 dagen van 30kwh en de laatste 2 van 120kwh.
Toch maar ff de Booster bekijken
ik heb het voordeel dat ik een aparte wp-boiler heb. dus daar heb ik geen last.quote:Op woensdag 10 februari 2021 11:53 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Bij mij ontdooit die amper omdat het daarvoor te koud is.
Ik merk wel wanneef die tapwater opwarmt, dan koelt het in huis wel af.
Daar ga ik ook over nadenken. Haalt zon ding de warmte van binnen of van buiten?quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:11 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik heb het voordeel dat ik een aparte wp-boiler heb. dus daar heb ik geen last.
120kWhquote:Op woensdag 10 februari 2021 12:37 schreef Lospedrosa het volgende:
Ja door de droge lucht nu veel minder ontdooicyclussen.
Ik
Zie dat mijn verbruik van de afgelopen week was 4 dagen van 30kwh en de laatste 2 van 120kwh.
Toch maar ff de Booster bekijken
Elektrisch verwarmen gaat hard...quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
120kWh?
Wow...
M'n topdag ooit is hier 48kWh en dat was de eerste winter, toen hij nog op 100% vermogen draaide en nog wat ingeregeld moest worden
Klopt, zo een factor >3 hoger dan met warmtepomp. Dure hobby.quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:25 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Elektrisch verwarmen gaat hard...
Klopt normaal gebeurd dit nooit.quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt, zo een factor >3 hoger dan met warmtepomp. Dure hobby.
Al is het natuurlijk niet zo'n ramp als het een paar dagen per jaar is.
Nou dat is ook waardeloos. Welk merk warmtepomp heb je?quote:Op woensdag 10 februari 2021 15:12 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Klopt normaal gebeurd dit nooit.
Zit vlg mij een gebakken instelling in dat <-5C die aangaat
Kan altijd de draag loshalenquote:Op woensdag 10 februari 2021 15:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Nou dat is ook waardeloos. Welk merk warmtepomp heb je?
Daar is de netbeheerder het niet mee eens. Een huis is uitgelegd op 1kw namelijk.quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt, zo een factor >3 hoger dan met warmtepomp. Dure hobby.
Al is het natuurlijk niet zo'n ramp als het een paar dagen per jaar is.
Maar welk merk heb je?quote:
Truequote:Op woensdag 10 februari 2021 15:19 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Daar is de netbeheerder het niet mee eens. Een huis is uitgelegd op 1kw namelijk.
Dat ie niet waar, als je aangeeft PV panelen te hebben en een WP dan rekenen ze met die aansluitwaarde. Zeker als je ook 3 fasen 25A aanvraagt zoals ik.quote:Op woensdag 10 februari 2021 15:19 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Daar is de netbeheerder het niet mee eens. Een huis is uitgelegd op 1kw namelijk.
Kan je zelf bepalen. Hij heeft een aanzuigende en een afvoeren buis van 125mm of zo.quote:Op woensdag 10 februari 2021 13:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Daar ga ik ook over nadenken. Haalt zon ding de warmte van binnen of van buiten?
Huh... de mijne staat toch bij min 8 lekker te pruttelen.quote:Op woensdag 10 februari 2021 16:31 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Remeha met Mitsubishi buitenunit.
Maar was voor mij gratis
De leidingen buiten onder de grond zijn voor alle huizen uitgelegd op 1kw gelijktijdig verbruik. Oude wijken zelfs maar 800w gelijktijdig.quote:Op woensdag 10 februari 2021 16:33 schreef Lospedrosa het volgende:
Dat
[..]
Dat ie niet waar, als je aangeeft PV panelen te hebben en een WP dan rekenen ze met die aansluitwaarde. Zeker als je ook 3 fasen 25A aanvraagt zoals ik.
Die snap ik niet. Je afvoer is warmer dan je aanvoer?quote:Op woensdag 10 februari 2021 16:55 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Kan je zelf bepalen. Hij heeft een aanzuigende en een afvoeren buis van 125mm of zo.
Ik heb de aanvoer altijd van buiten. (pakt nu nog voldoende warmte).
Afvoerende komt 4 graden lucht uit. Die blaas ik nu naar buiten en in de zomer naar binnen.
Oh nu? Nu weet ik het niet, ik had het over de zomer.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:23 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Die snap ik niet. Je afvoer is warmer dan je aanvoer?
De netbeheerder is wettelijk verplicht er voor te zorgen dat je je 3*25A kunt gebruiken.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:20 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
De leidingen buiten onder de grond zijn voor alle huizen uitgelegd op 1kw gelijktijdig verbruik. Oude wijken zelfs maar 800w gelijktijdig.
Bij mij zal de netbeheerder het tegenhouden als ieder huis een wp heeft. Dan knalt namelijk in de winter de zekering door in het verdeelhuisje buiten van de straat/wijk.
Hetzelfde geldt voor een ev als de laadpaal via de meterkast van het huis gaat.
De enige oplossing is alle kabels onder de grond buiten vanaf het verdeelstation naar alle huizen vervangen.
Een individueel huis kan prima 8kw verbruiken zolang er dan 7 huizen zijn die niks verbruiken of 15 die 500w verbruiken.
Een tijdje terug was er een wijk die langere tijd geen gas had ivm een breuk en daarna het schoonmaken van de gasleiding. Er werden toen elektrische kacheltjes uitgedeeld en de netbeheerder stopte dit en blokkerde dit toen omdat het net het niet aankon.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:34 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
De netbeheerder is wettelijk verplicht er voor te zorgen dat je je 3*25A kunt gebruiken.
Als de hele straat een EV heeft, dient de netbeheerder dus te zorgen voor voldoende dikke kabels en een wijktrafo die zwaar genoeg.
Daar worden ze al decennia lang voor betaald. De roep om elektrificering van de woonomgeving is er nu ook al een jaar of 10. Dus het excuus dat de netbeheerders daar niet op voorbereid zouden zijn, is simpelweg grootschalig mismanagement.
Dit klopt wel in 1970 haha.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:20 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
De leidingen buiten onder de grond zijn voor alle huizen uitgelegd op 1kw gelijktijdig verbruik. Oude wijken zelfs maar 800w gelijktijdig.
Bij mij zal de netbeheerder het tegenhouden als ieder huis een wp heeft. Dan knalt namelijk in de winter de zekering door in het verdeelhuisje buiten van de straat/wijk.
Hetzelfde geldt voor een ev als de laadpaal via de meterkast van het huis gaat.
De enige oplossing is alle kabels onder de grond buiten vanaf het verdeelstation naar alle huizen vervangen.
Dit geldt ook voor nieuwbouwhuizen op gas.
Een individueel huis kan prima 8kw verbruiken zolang er dan 7 huizen zijn die niks verbruiken of 15 die 500w verbruiken.
nee hoor, nog steeds worden huizen op 1kw uitgelegd.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:56 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dit klopt wel in 1970 haha.
Daarom moet je nu aangeven bij de energie maatschappij hoeveel vermogen je gebruikt en zijn er veel slimme meters waaruit de energieleverancier voorspellende waardes haalt en hierop in het net investeerd.
Wat jij zeg is al heeeeeuul lang niet mee zo
Ja hij haalt nog steeds energie uit de lucht.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:25 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Oh nu? Nu weet ik het niet, ik had het over de zomer.
Ik ga nu niet ff het dak op om er een thermometer in te steken.
Maar als het buiten 30 graden is komt er een verdomt koude wind uit.
quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:57 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
nee hoor, nog steeds worden huizen op 1kw uitgelegd.
tja dat moet je zelf weten of mij geloofd of niet. Ik heb gewerkt ermee.quote:
geen idee, die situatie heeft zich nog niet voorgedaan denk ik.quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:56 schreef Ivo1985 het volgende:
De netbeheerder kan er vast druk op zetten bij degene die de kacheltjes uitdeelt (gemeente? Woningcorporatie?). Zo'n organisatie zal ook vast te overtuigen zijn met het argument dat uitdelen van heel veel kacheltjes gezien de situatie tot nog meer problemen kan leiden.
Maar hoe gaat de netbeheerder mensen tegenhouden om de kacheltjes die ze al hebben of zelf kopen bij de bouwmarkt niet zullen gebruiken?
Zolang de hoofdzekering het houdt, moet de netbeheerder leveren.
quote:Op woensdag 10 februari 2021 17:58 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
tja dat moet je zelf weten of mij geloofd of niet. Ik heb gewerkt ermee.
Nier voor niets zijn 3x35A aansluitingen zo gruwelijk duur. Dat doen ze niet omdat dit meer geld kost, maar omdat ze niet willen dat teveel mensen dit hebben.
Bron:quote:Bij het plannen van een nieuwbouwwijk wordt in het algemeen uitgegaan van vuistregels voor het jaarverbruik en de maximale belasting per woning. Deze waarden worden afgeleid van statistisch bepaalde parameters (zie de formule van Velander, zoals beschreven in paragraaf 3.5.3). Voor een woning met een verbruik van 4500 kWh per jaar kan met de in die paragraaf genoemde parameters gerekend worden op een piekvermogen van 2,6 kW. Afhankelijk van het aantal woningen neemt de gelijktijdigheid af. Zo wordt een gelijktijdigheid van 0,59 aangenomen voor 10 woningen, 0,49 voor 50 woningen en 0,46 voor 100 woningen. Worden echter op grote schaal warmtepompen aangebracht, dan moet hiermee apart rekening worden gehouden door het vermogen met een grote gelijktijdigheid bij de belasting op te tellen. Het ontwerp moet toereikend zijn voor een langere periode, bijvoorbeeld van 30 jaren, waarbij eveneens met een jaarlijkse groei rekening wordt gehouden. Daarnaast is een veiligheidsmarge gewenst. Als voorbeeld wordt hieronder het ontwerpvermogen voor een netstation voor 100 woningen zonder elektrische verwarming berekend:
Pmax voor één woning: 2,6 kW
gelijktijdigheid voor 100 woningen: 0,46
Pmax voor 100 woningen: 119 kW
vermenigvuldigingsfactor na 30 jaren met 1% groei per jaar: groeifactor = 1,0130 = 1,35
veiligheidsmarge: 10%
Pmax,30 jr = 119 kW × 1,35 × 1,1 = 177 kW
cos(φ) = 0,9
S max,30 jr = 177 kW / 0,9 = 197 kVA
Eerstvolgende normtransformator: Snom = 250 kVA
Indien dezelfde woningen met warmtepompen zonder elektrische bijverwarming worden uitgerust, moet dit vermogen worden opgeteld. In dit voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat het vermogen van de warmtepompen niet groeit. Als bijvoorbeeld de warmtepompen een vermogen hebben van 5 kW en bij 100 woningen een gelijktijdigheid hebben van 0,9, wordt de vermogensbehoefte als volgt bepaald:
Pmax voor één woning: 2,6 kW
gelijktijdigheid voor 100 woningen: 0,46
Pmax voor één warmtepomp: 5 kW
gelijktijdigheid voor 100 warmtepompen: 0,9
Pmax voor 100 woningen: 119 + 450 kW
vermenigvuldigingsfactor na 30 jaren met 1% groei per jaar: groeifactor = 1,0130 = 1,35
veiligheidsmarge: 10%
Pmax= (119 kW × 1,35 + 450 kW) × 1,1 = 672 kW
cos(φ) = 0,9
Smax,30 jr = 672 kW / 0,9 = 747 kVA
Eerstvolgende normtransformator: Snom = 1000 kVA
Ja mijne draait ook gewoon, ook bij -15C.quote:Op woensdag 10 februari 2021 16:57 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Huh... de mijne staat toch bij min 8 lekker te pruttelen.
Verbruik is dan rond de 1500 Watt en hij levert 40-45 graden water.
Hij staat ingesteld dat ie als de COP slechter is dan 2 op de binnenunit over stapt.
(of eerste combineert geloof ik zelfs)
Ook dat is gewoon een instelling.
En dan nog als hij op de binnenunit draait dan hoeven de elementen toch niet continue aan?
Je krijgt dan 80 graden water. Als je huis eenmaal warm is slaan ze uit.
Maar een paar keer per dag is toch geen 120kwh per dag?quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:40 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja mijne draait ook gewoon, ook bij -15C.
Alleen als de aanvoer temp niet binnen 3 uur gehaald wordt schakelt die elementen in met trappen van 3.
3,6,9 kW.
Het element schakelt een paar keer per dag bij nu.
Maar dat zag ik vanochtend pas dus moet nog even kijken naar de instellingen.
Ik kwam dit laatst tegen op internet en heb er zelf geen ervaring mee, maar dit lijkt mij een prima isolatiemateriaal om zonder veel ruimteverlies een kleinere ruimte zoals jouw werkkamer goed te isoleren. Misschien is het iets voor je.quote:Op dinsdag 9 februari 2021 10:36 schreef Speekselklier het volgende:
Ik heb de werkkamer inmiddels wel afgeschreven. Die ruimte is ongeisoleerd en aan een buitenmuur (zonder spouwmuur). In de tijd van de gas-CV was die ook al niet warm te krijgen (ook omdat de radiator wat krap bemeten was, het oog wil ook wat). Wel jammer dat ik daar sinds corona wel veel zit. Het is er nu 17 graden, met een vest aan goed te doen.
Dit klopt, dit ken ik ook, en is niet tegenstrijdig met wat ik schrijf.quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:28 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
[..]
Bron:
https://phasetophase.nl/boek/boek_3_13.html
dat heb ik ook, en ik heb tot op heden nog niet gehad met mijn CV. Wel met tapwater.quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:40 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja mijne draait ook gewoon, ook bij -15C.
Alleen als de aanvoer temp niet binnen 3 uur gehaald wordt schakelt die elementen in met trappen van 3.
3,6,9 kW.
Het element schakelt een paar keer per dag bij nu.
Maar dat zag ik vanochtend pas dus moet nog even kijken naar de instellingen.
Nou schijnbaar wel!quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:55 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Maar een paar keer per dag is toch geen 120kwh per dag?
Nou dat is wel tegenstrijdig met wat je zegt.quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:56 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dit klopt, dit ken ik ook, en is niet tegenstrijdig met wat ik schrijf.
Bij nieuwbouwhuizen met een collectieve verwarming of gasaansluiting wordt bv niet uitgegaan van een warmtepomp.
Die 1 kW per huis is inderdaad zonder veiligheidsmarge. Echter als voor langere tijd elkd huis meer dan 1kW vraagt gaat het ook mis.
Kijk maar naar je eigen automaten van 16A. Daar kan prima iets meer doorheen voor een bepaalde tijd.
Klopt dat zijn ze ook verplichtquote:Op woensdag 10 februari 2021 19:10 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nou dat is wel tegenstrijdig met wat je zegt.
Het energiebedrijf houdt voortdurend onderhoud en toetst de belastingen van woningnetten.
Klopt ook inderdaad, zo vaak gebeurt dit niet, maar als het gebeurt dan wordt dit inderdaad getoetst. Voornameljk bij oudere wijken waar het op 800W per huis kan liggen wordt dit meestal vervangen.quote:Wordt een wijk vervangen of gaan de straten open en zijn de kabels oud dan wordt er opnieuw getoetst en een toekomst bestendige oplossing gekozen.
Dit snap ik niet helemaal, wat bedoel je hiermee?quote:Ziet men grote toenames in een wijk kan een LS net met trafo bv aangepakt worden. En dan gelijk toekomstbestendig gemaakt worden.
Ik kan tot 17.25 kW probleemlos trekken, maar niet elk huis tegelijkertijd en dat bedoel ik. Dit kan tot 1 kW elk huis op hetzelfde moment, en dan gaan alarmbellen rinkelen.quote:Tevens is elke woning geschikt voor zijn piekbelasting, dat kan van 2,6 tot meer dan 12,5 kW zijn.
Mijn huis uit 1973 had bv een kabel liggen van 5x25mm2. Op een 3 fase meterbord. (Er zat maar 1 zekering in).
Dus verzwaren naar 3x25a was puur 3 zekeringen erin draaien en de meter vervangen.
Kan ook probleemloos 12,5 kW trekken.
Dit klopt ook, maar ik vraag me af wie en onder welke regelgeving mense in een oudere hoogbouw met koopwoning dit verbiedt? Staat dit dan in de VVE statuten?quote:Oudere hoogbouw is inderdaad uitgelegd op 1kW gemiddeld per woning op de trafo.
Maar dat is logisch want daar kan nauwlijks uitgebreid worden. Zit CV op blokverwarming en een airco WP mag daar gewoonweg niet.
Er is in Nederland niet veel bij wet geregeld.quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:15 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dit klopt ook, maar ik vraag me af wie en onder welke regelgeving mense in een oudere hoogbouw met koopwoning dit verbiedt? Staat dit dan in de VVE statuten?
Was het oost brabant, ik dacht in apeldoorn in 2014? Maar goed, het incident was wel lang geleden, dat weet ik wel.quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Er is in Nederland niet veel bij wet geregeld.
Wel zijn er veel NL-NEN normen, dat is geen wetgeving.
Maar er is geen wet die iets verbiedt qua verbruik van de bewoners. In het geval met die kachels (heel dom van de WBV oost Brabant) werden er 3 kW E kachels uitgedeeld.
Dan kan het energie bedrijf “oproepen” om de kachels niet te gebruiken en anders de stroom niet te kunnen leveren. Veel meer kunnen ze dan niet maar een ieder zal begrijpen dat dit niet anders kan.
dankje, dit kon ik niet.quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Ik kwam dit laatst tegen op internet en heb er zelf geen ervaring mee, maar dit lijkt mij een prima isolatiemateriaal om zonder veel ruimteverlies een kleinere ruimte zoals jouw werkkamer goed te isoleren. Misschien is het iets voor je.
https://isodun.nl/
Graag gedaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt!quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:42 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
dankje, dit kon ik niet.
ziet er goed uit.
oei 50 euro ex per vierkante meter. Word nog even zoeken naar een verdienmodel.quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:43 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Graag gedaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Dat is inderdaad erg prijzig.quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:50 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
oei 50 euro ex per vierkante meter. Word nog even zoeken naar een verdienmodel.
Spul wat ook in koelkasten zit. Maar is wel kwetsbaar en vacuum en werking gaat snel verloren.quote:Op woensdag 10 februari 2021 19:50 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
oei 50 euro ex per vierkante meter. Word nog even zoeken naar een verdienmodel.
Klopt, maar in mijn geval is het om een kamertje ook te kunnen gebruiken als het kouder dan -10 is.quote:Op donderdag 11 februari 2021 10:51 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Spul wat ook in koelkasten zit. Maar is wel kwetsbaar en vacuum en werking gaat snel verloren.
Je hebt van Kingspan iets soortgelijks in de vorm van Vacuum-R.
Lijkt duur maar is goedkoper dan bijvoorbeeld een nieuwe fundering te moeten storten om de buitenwand te verplaatsen.
Waarom zou je een nieuwe fundering storten?quote:Op donderdag 11 februari 2021 10:51 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Spul wat ook in koelkasten zit. Maar is wel kwetsbaar en vacuum en werking gaat snel verloren.
Je hebt van Kingspan iets soortgelijks in de vorm van Vacuum-R.
Lijkt duur maar is goedkoper dan bijvoorbeeld een nieuwe fundering te moeten storten om de buitenwand te verplaatsen.
Omdat een spouw van 5cm niets is en jezelf met pir maar een RC van 2,5 haalt.quote:Op donderdag 11 februari 2021 12:34 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Waarom zou je een nieuwe fundering storten?
Als dat het doel is dan kun je toch gewoon dunne pirplaten gebruiken met eventueel een soort van aluminium folie.quote:Op donderdag 11 februari 2021 11:50 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Klopt, maar in mijn geval is het om een kamertje ook te kunnen gebruiken als het kouder dan -10 is.
Ik heb voor de muren een 20m2 nodig als ik niks verknip. Het is dan goedkoper om die drie dagen per 5 jaar even in de woonkamer te gaan zitten.
Het oogt als het spul uit koelkasten inderdaad.
Komt dat nog wel uit dan met de tvt?quote:Op donderdag 11 februari 2021 13:32 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Omdat een spouw van 5cm niets is en jezelf met pir maar een RC van 2,5 haalt.
Mijn idee is straks een compleet nieuwe buitenschil neer te zetten. Oorspronkelijke plan was daar 130mm pir voor te gebruiken maar dit lijkt een makkelijkere en op termijn goedkopere oplossing omdat het gedoe scheelt met vensterbanken, stelkozijnen, etc.
Bij mij is het zo heet dat de ramen open staan, uiteraard staat de wp uit.quote:Op donderdag 11 februari 2021 13:00 schreef Lospedrosa het volgende:
Vandaag juist opbrengst van Pv![]()
En booster nu uit
Dat is afhankelijk van de situatie maar eigenlijk niet. Het liefst zou ik een nieuwbouwhuis willen maar ik ben alleen en als ik een even groot huis wil (met een tuin de helft zo groot) dan ben ik in mijn dorp ¤600.000+ kwijt en dan moet ik de keuken en badkamer nog upgraden. Dat kan en eigenlijk wil ik ook niet betalen.quote:Op donderdag 11 februari 2021 14:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Komt dat nog wel uit dan met de tvt?
R=4,76 bij 2 cm dik? Dat betekent lambda=0,004 W/mK. Dat is een factor 4 beter dan het eerst volgende beste specialistische isolatiemiddel (resolhardschuim) en 10 x beter dan steenwol. Ofwel dusdanig fantastisch dat ik daar wel hele grote twijfels bij heb.quote:Op woensdag 10 februari 2021 18:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Ik kwam dit laatst tegen op internet en heb er zelf geen ervaring mee, maar dit lijkt mij een prima isolatiemateriaal om zonder veel ruimteverlies een kleinere ruimte zoals jouw werkkamer goed te isoleren. Misschien is het iets voor je.
https://isodun.nl/
Het klopt wel maar is specialistisch en kwetsbaar spul. Zit o.a. in koelkasten en vrieskisten.quote:Op donderdag 11 februari 2021 16:49 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
R=4,76 bij 2 cm dik? Dat betekent lambda=0,004 W/mK. Dat is een factor 4 beter dan het eerst volgende beste specialistische isolatiemiddel (resolhardschuim) en 10 x beter dan steenwol. Ofwel dusdanig fantastisch dat ik daar wel hele grote twijfels bij heb.
Dat doel heb ik al bereikt. Dat is zoals het nu is. Iemand begon over die platen.quote:Op donderdag 11 februari 2021 13:34 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Als dat het doel is dan kun je toch gewoon dunne pirplaten gebruiken met eventueel een soort van aluminium folie.
Die dingen hoeven niet te sluiten als je de CO2 kan afvangen, natuurlijk. Ik meende dat er een budget zou komen voor CCS voor deze kolencentrales. Wat met dat plan is gebeurt, weet ik niet.quote:Op donderdag 11 februari 2021 20:50 schreef Lospedrosa het volgende:
ar.
Besluit dat deze veel eerder moet sluiten. En dan niet wil meebetalen om de begroting sluitend te maken.
Geef RWE 100% gelijk!
Tweede deel zie ik nu pas.quote:Op donderdag 11 februari 2021 14:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Komt dat nog wel uit dan met de tvt?
Mag het uberhaupt wel van de gemeente? Ik zou dat bv niet mogen.
monument of beschermt stadsgezicht.quote:Op donderdag 11 februari 2021 23:04 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Tweede deel zie ik nu pas.
Waarom zou dat niet mogen? Is renovatie van een bestaande gevel en dus niet vergunningsplichtig.
Ik heb het hier in de buurt vaker gezien.
Dat niet alleen, ik woon in een rijtjeshuis en dan steekt mijn gevel in 1x meer uit dan de buren. Dat is geen gezicht.quote:Op donderdag 11 februari 2021 23:32 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
monument of beschermt stadsgezicht.
Ik mag ook niet alles aan de buitenkant.
ah u is dene Holander,quote:Op vrijdag 12 februari 2021 09:49 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat niet alleen, ik woon in een rijtjeshuis en dan steekt mijn gevel in 1x meer uit dan de buren. Dat is geen gezicht.
Dat klopt maar daar doet de gemeente dan weer niet moeilijk over (hier althans).quote:Op vrijdag 12 februari 2021 09:49 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat niet alleen, ik woon in een rijtjeshuis en dan steekt mijn gevel in 1x meer uit dan de buren. Dat is geen gezicht.
Poeh, 48 uren zonder verwarming is wel afzien...quote:Op vrijdag 12 februari 2021 22:25 schreef Lospedrosa het volgende:
Vandaag een paar grote klanten aangeschreven door Enexis dat de het net op bypass staat en dat ze zich moeten voorbereiden op een periode van 48uur zonder stroom.
Dan praten we over verpleeghuizen enzo. Stad in oost nederland.
Poah wordt nog een hellnight mocht dit gebeuren.
Heb je verhaal wel gelezen. Ze willen grote fabrieken vragen om in de toekomst een tijdje standby te gaan als er veel stroom nodig is. Fabriek kan het net stabilizeren en scheelt accu's voor de pieken.quote:Op vrijdag 12 februari 2021 22:25 schreef Lospedrosa het volgende:
Vandaag een paar grote klanten aangeschreven door Enexis dat de het net op bypass staat en dat ze zich moeten voorbereiden op een periode van 48uur zonder stroom.
Dan praten we over verpleeghuizen enzo. Stad in oost nederland.
Poah wordt nog een hellnight mocht dit gebeuren.
Nou dat moet je die TD van die verpleeghuizen zeggen. Die hebben het hele weekend geademd in een zakje.quote:Op zaterdag 13 februari 2021 10:37 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Heb je verhaal wel gelezen. Ze willen grote fabrieken vragen om in de toekomst een tijdje standby te gaan als er veel stroom nodig is. Fabriek kan het net stabilizeren en scheelt accu's voor de pieken.
Een fabriek gaf aan dat ze wel 48 uur uit konden.
niks spannends dus
Krijgen die juist geen voorrang? Een NSA kan niet alles opvangen in de meeste verpleeghuizen en is vaak aangesloten op een beperkt deel van de installatie.quote:Op vrijdag 12 februari 2021 22:25 schreef Lospedrosa het volgende:
Vandaag een paar grote klanten aangeschreven door Enexis dat de het net op bypass staat en dat ze zich moeten voorbereiden op een periode van 48uur zonder stroom.
Dan praten we over verpleeghuizen enzo. Stad in oost nederland.
Poah wordt nog een hellnight mocht dit gebeuren.
Als de netspanning in een grote ring uitvalt dan houdt het wel gewoon op.quote:Op maandag 15 februari 2021 16:41 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Krijgen die juist geen voorrang? Een NSA kan niet alles opvangen in de meeste verpleeghuizen en is vaak aangesloten op een beperkt deel van de installatie.
tja als je er geen bron bij zet moeten we gissen waar het over gaat. Het enige verhaal dat onlangs in het nieuws was, was onderstaand.quote:Op zondag 14 februari 2021 14:39 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nou dat moet je die TD van die verpleeghuizen zeggen. Die hebben het hele weekend geademd in een zakje.
Heb alleen een brief van Enexis, de bedrijven zijn persoonlijk aangeschreven.quote:Op maandag 15 februari 2021 19:32 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
tja als je er geen bron bij zet moeten we gissen waar het over gaat. Het enige verhaal dat onlangs in het nieuws was, was onderstaand.
https://nos.nl/artikel/23(...)-uit-de-fabriek.html
ben wel heel benieuwd waar jij het dan over hebt en dan graag ook het artikel.
Ja hebben ze gewonnen?quote:Op woensdag 17 februari 2021 20:46 schreef Ivo1985 het volgende:
Gasloze Tweakers VS netbeheerders: 2 - 0
Vorige week heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak van Liander tegen iemand waarbij Liander zonder opdracht van de consument de gasaansluiting had verwijderd en een rekening had gestuurd.quote:Op woensdag 17 februari 2021 20:49 schreef Lospedrosa het volgende:
J
[..]
Ja hebben ze gewonnen?![]()
Ik zit zelf in dit traject en Coteq gaf aan tot maart te wachten want dan moesten ze kosteloos afsluiten (na 3 dreigbrieven met mega kosten)
eh.. moeten we niet aan de wamtepomp om van het aardgas af te komen?quote:Warmtepomp op aardgas vervangt cv-ketel in jaren zestig huurwoning
Met de vervanging van de cv-ketel door een gasgestookte adsorptiewarmtepomp bespaart een woning uit de jaren zestig minimaal 30 procent aardgas. De ketelvervanger van Cooll Sustainable Energy zal omstreeks 2023 op de markt komen.
bron
Ik had al onderzocht (gewoon google) of warmtepompen op aardgas niet een alternatief zijn, maar blijkbaar worden ze alleen nu in grote gebouwen gebruikt en nog niet bij gezinswoningen.quote:Op maandag 22 februari 2021 10:02 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
eh.. moeten we niet aan de wamtepomp om van het aardgas af te komen?
Maar waarom zou je dat willen? Kunt toch beter dan een warmtepomp en een gasketel voor de pieken gebruiken.quote:Op maandag 22 februari 2021 10:06 schreef skrn het volgende:
[..]
Ik had al onderzocht (gewoon google) of warmtepompen op aardgas niet een alternatief zijn, maar blijkbaar worden ze alleen nu in grote gebouwen gebruikt en nog niet bij gezinswoningen.
Misschien wel een hele goede tussenstap.
Geen (piek)belastingen in electriciteitsnet, geen aanpassingen nodig aan eigen warmte-afgiftesysteem (kan op hogere temperaturen), en je kan nog steeds koken op gas.quote:Op maandag 22 februari 2021 10:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Maar waarom zou je dat willen? Kunt toch beter dan een warmtepomp en een gasketel voor de pieken gebruiken.
Of gewoon gas niet gebruiken, dat scheelt weer 20 euro per maand aan abonementskosten.quote:Op maandag 22 februari 2021 10:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Maar waarom zou je dat willen? Kunt toch beter dan een warmtepomp en een gasketel voor de pieken gebruiken.
Ik heb het hier voor bedrijven.quote:Op maandag 22 februari 2021 11:38 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Of gewoon gas niet gebruiken, dat scheelt weer 20 euro per maand aan abonementskosten.
Ik heb die hybrides nooit zo goed begrepen... Voor bijna hetzelfde geld heb je full electric en zonder die 20 euro per maand.
Hoe lager je gas verbruik hoe duurder je m3 prijs.
Ik ging in het laatst naar meer dan 2 euro per m3.
Die van mij wordt ook binnenkort verwijderd, maar van mij mag die blijven liggen, ik heb er geen last van.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:09 schreef Lospedrosa het volgende:
Yes de verlossende mail is binnen.
Uw gasleiding wordt gratis verwijderd na een beslissing van de 2e kamer over een wet op 1 maart.
Ja dat mag dus niet want dan hebben ze er toch “onderhoud” aan. En ze hopen natuurlijk bij verkoop dat er als nog een nieuwe leiding in komt voor de volle bak geld.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Die van mij wordt ook binnenkort verwijderd, maar van mij mag die blijven liggen, ik heb er geen last van.
tja, ik kijk er gewoon praktisch en pragmatisch naar en dan is het eigenlijk zonde dat die wordt weggehaald.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja dat mag dus niet want dan hebben ze er toch “onderhoud” aan. En ze hopen natuurlijk bij verkoop dat er als nog een nieuwe leiding in komt voor de volle bak geld.
Ja dat klopt.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:15 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
tja, ik kijk er gewoon praktisch en pragmatisch naar en dan is het eigenlijk zonde dat die wordt weggehaald.
Gewoon verwijderen wanneer er gepland onderhoud in de straat gedaan moet worden. Net zoals dat gedaan wordt wanneer er nog wel voor betaald wordt. Het enige verschil is dat bij een huis waar niet meer voor de gasaansluiting betaald wordt bij zo'n onderhoudsronde geen nieuwe aansluiting wordt gelegd, terwijl de buurman wel een vernieuwde aansluiting krijgt.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:23 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja dat klopt.
Maar ik snap het ook. Ze zijn verantwoordelijk voor meerjarenonderhoud en lekkages. Als er dan over onbetaalde leidingen liggen kan het op een gegeven moment niet meer uit.
wat doen ze dan voor onderhoud? Mijn leiding uit de jaren 70 ligt er nog. Ze komen alleen langs bij een lekkage die de bewoner zelf moet melden.quote:Op woensdag 3 maart 2021 18:23 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja dat klopt.
Maar ik snap het ook. Ze zijn verantwoordelijk voor meerjarenonderhoud en lekkages. Als er dan over onbetaalde leidingen liggen kan het op een gegeven moment niet meer uit.
Dat zeg ik.quote:Op woensdag 3 maart 2021 19:00 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
wat doen ze dan voor onderhoud? Mijn leiding uit de jaren 70 ligt er nog. Ze komen alleen langs bij een lekkage die de bewoner zelf moet melden.
Ik zou nu snel de CV ketel vervangen voor een WP en panelen plaatsen om Max rendement uit salderen te halen.quote:Op dinsdag 13 juli 2021 16:04 schreef Seven. het volgende:
Kick. @:Six. en ik verbouwen al jaren, en we sorteren voor op gasloos. Al gedaan:
Begane grond vloerverwarming
2e verdieping LTV
CV ketel van 1 jaar oud (huur met gasloos clausule dus daar kunnen we vanaf als we van het gas af gaan)
Laatste enkel glas vervangen door HR++
Na-isolatie van alle gevels
Nog doen:
1e verdieping vloerverwarming volgend jaar
Mechanische ventilatie komt volgend jaar
Vloerisolatie in de kruipruimte
Plat dak vernieuwen voor we er zonnepanelen op ploffen
Dus eigenlijk wilden we de warmtepomp en zonnepanelen over een jaar of 5 doen. Maar als we nu toch weer serieus gaan verbouwen is het een kwestie van 10-12k reserveren in het budget hiervoor. Kan best zijn dat het allemaal nu niet in het budget past maar dan kunnen we in ieder geval in deze verbouwing zorgen dat we alle voorbereidingen aftikken.
En nou inlezen.
Ja, dat moet wel echt. Er is nu geen verwarming (al afgekoppeld) en we hebben afgelopen winter wel serieus bij moeten stoken met een elektrisch kacheltje.quote:Op dinsdag 13 juli 2021 19:49 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik zou nu snel de CV ketel vervangen voor een WP en panelen plaatsen om Max rendement uit salderen te halen.
Kan best met je huidige installatie behalve misschien de 1e verdieping maar moet je die echt stoken?
Ah een soort leef gedeelte dus? Op de slaapkamers stoken wij nooit.quote:Op dinsdag 13 juli 2021 19:56 schreef Seven. het volgende:
[..]
Ja, dat moet wel echt. Er is nu geen verwarming (al afgekoppeld) en we hebben afgelopen winter wel serieus bij moeten stoken met een elektrisch kacheltje.
Woonkamer en keuken zitten op de eerste verdieping inderdaad. Thanks voor de link!quote:Op dinsdag 13 juli 2021 20:06 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ah een soort leef gedeelte dus? Op de slaapkamers stoken wij nooit.
En hangen er nu radiatoren dan?
Rekensom is heel snel gemaakt, je kunt gratis geld lenen met een duurzaamheidsbesparing lening (geloof 0 of 1%)
En als de maandelijkse teruggave een stuk minder is dan je energierekening ben je zo klaar.
https://www.svn.nl/lening/Grave/svn-persoonlijke-lening/13195
Is dat niet mede (of primair) van de warm water vraag?quote:Op woensdag 21 juli 2021 22:45 schreef Seven. het volgende:
OK1 leverancier laten we los
(blij dat ik de vraag gesteld heb).
Voor wat betreft warmtepompen. Het moet een lucht/water warmtepomp worden. Iemand een aanrader hoe/waar ik uit kan rekenen hoe groot ons buffervat moet zijn?
Wij hebben straks ook echt een big ass badquote:Op woensdag 21 juli 2021 23:06 schreef Leandra het volgende:
[..]
Is dat niet mede (of primair) van de warm water vraag?
Met een bad en 3 kinderen in huis zul je een behoorlijk vat nodig hebben.
FYI wij hebben een 300 liter vat en een 100 liter extra vat, die is (als ik het goed begrepen heb) voor situaties waarin het bad net volgegooid is en de vloerverwarming zegt dat hij NU warm water moet hebben ofzo.
Nou hebben wij ook wel een erg groot bad, dat dan wel weer
Nou hebben wij wel een grondgebonden warmtepomp, dus een ander verhaal en ik weet niet hoe een luchtpomp dat doet en in hoeverre je daar een buffervat voor nodig hebt, maar met een bad lijkt het me sowieso handig als je genoeg water op temperatuur hebt om het te kunnen vullen.quote:Op woensdag 21 juli 2021 23:08 schreef Seven. het volgende:
[..]
Wij hebben straks ook echt een big ass baddus dit is wel een hele nuttige post.
Tis bijna zo , the bigger the better.quote:Op woensdag 21 juli 2021 23:08 schreef Seven. het volgende:
[..]
Wij hebben straks ook echt een big ass baddus dit is wel een hele nuttige post.
Een buffervat is niet altijd nodig, zeker niet als je kiest voor een lucht/water warmtepomp welke eigenlijk allemaal invertertechniek gebruiken. Die kunnen de afgifte heel goed regelen waardoor je vloer genoeg buffer is om lange runs te maken.quote:Op woensdag 21 juli 2021 22:45 schreef Seven. het volgende:
OK1 leverancier laten we los
(blij dat ik de vraag gesteld heb).
Voor wat betreft warmtepompen. Het moet een lucht/water warmtepomp worden. Iemand een aanrader hoe/waar ik uit kan rekenen hoe groot ons buffervat moet zijn?
Heb er nooit van gehoord.. het lijkt me wel mogelijk an sich maar aangezien multi split al maar een beperkte afzetmarkt kent is het wellicht commercieel minder interessant?quote:Op woensdag 21 juli 2021 23:52 schreef Fer het volgende:
Zijn er eigenlijk als multisplit systemen waar je op een buitenunit bijvoorbeeld 2 lucht binnenunits plaatst en 1 water binnenunit?
Een lucht/(lucht/water) systeem?
Op een lucht water systeem zit nog een subsidiequote:Op donderdag 22 juli 2021 00:24 schreef tux87 het volgende:
[..]
Heb er nooit van gehoord.. het lijkt me wel mogelijk an sich maar aangezien multi split al maar een beperkte afzetmarkt kent is het wellicht commercieel minder interessant?
Je kunt wel met fancoil oplossingen werken zodat je ook serieus condenserend kan koelen. Als het je om koelen gaat..
Ik heb een monoblock. 5 kw en die kan prima mijn jaren30 huisverwarmen.het niet hebben van een stek heeft mij overtuigd van een monoblock. Tevens maken ze minder herrie en zijn efficienter dan een split.quote:Op donderdag 22 juli 2021 00:23 schreef tux87 het volgende:
[..]
Een buffervat is niet altijd nodig, zeker niet als je kiest voor een lucht/water warmtepomp welke eigenlijk allemaal invertertechniek gebruiken. Die kunnen de afgifte heel goed regelen waardoor je vloer genoeg buffer is om lange runs te maken.
Daar gaat het eigenlijk om, energie opslaan in de buffer is maar beperkt. Dat is wel wat vaak gedacht wordt. Daar overbrug je geen bewolkte dagen mee. Als je de pomp goed kiest qua vermogen en daarbij vooral het minimum vermogen goed in de gaten hebt kan het prima zonder buffer.
Dat geeft weer ruimte voor een grote boiler, iets dat je met een gezin nodig hebt 300 liter is nog geen riante boiler, die gaat echt wel leeg als iedereen wil douchen. Je moet het niet vergelijken met een klassieke elektrische boiler die 120l water van 85 graden maakt. Een warmtepomp maakt tapwater van ca 55 graden, dus je mengt minder koud water bij.
Een hele aardige optie, vaak onderbelicht is een monobloc warmtepomp. Dit is de goedkoopste uitvoering, alles staat buiten. Ik heb daarmee echt hele goede resultaten gehaald in een jaren '60 woning die vergelijkbaar is aangepakt als jullie woning. Een 23kw CV ketel is vervangen door een 5kw monobloc van Panasonic. Die draait heel rustig lange runs van 11/12 uur, de hele woning op 21c. Bij -10 buiten draait hij natuurlijk wat steviger maar dan nog blijft het binnen de perken met lawaai. De kosten zijn (vooral bij shoppen in het buitenland) erg laag. Een 5kw pomp koop je al voor 2900¤, daar komt dan nog boiler en leidingwerk etc bij. Maar je kan dan rond de 5k klaar zijn. Als je een installateur bereid kan vinden om een deel van het werk te doen of een bonnetje kan ritselen dan is er ook nog subsidie.
Installatie is eenvoudig, CV leidingen en stroom naar buiten brengen en aansluiten. Met een boiler komt daar wat complexiteit bij met een driewegklep. Maar nog steeds geen rocket science. En je hoeft niet te sleutelen aan het koudemiddel circuit, want dat is af fabriek al kant en klaar in de unit ingebouwd.