Voor alleen douchen is het zat, je kan altijd de temperatuur iets hoger zetten 55 of 60 graden, desnoods met hulp van element) om meer warm water te krijgen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:00 schreef JohnBercow het volgende:
Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht, uiteraard met warmtepomp en enkel vloerverwarming. Voor de warmwatervoorziening is een boilervat met een bruto inhoud van 150 liter aanwezig.
Daarnaast is er sprake van een verticaal gesitueerd douchewarmte terugwin systeem om de warmte van het wegstromend douchewater te gebruiken voor het verwarmen van het douchewater.
Nu is het een meerwerk optie om voor 600 euro het boilervat te vergroten naar 200 liter.
Ik vraag mij af of het nodig is. Ik ben alleenstaand. Geen idee of daar ooit verandering in gaat komen (Fokker he)Ik heb straks geen bad, enkel een douche. Ik douche dagelijks 1x 10 minuten, heel af en toe 2 keer. Als doucheset heb ik gekozen voor een Baderie be fresh round 2.0 doucheset.
Kunnen jullie mij adviseren of jullie in mijn situatie het boilervat zouden vergroten?
Thanks!quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Voor alleen douchen is het zat, je kan altijd de temperatuur iets hoger zetten 55 of 60 graden, desnoods met hulp van element) om meer warm water te krijgen.
Met een gezin en zeker met een bad is het krap.
Heb hier 200 liter op ongeveer 54 graden en met bad lukt dat prima.
Hij kan altijd weer bijverwarmen, desnoods moet je dan even wachten.quote:Op zaterdag 10 oktober 2020 19:32 schreef JohnBercow het volgende:
[..]
Thanks!
En stel er zou wel een gezin komen, maar geen bank. Is het dan voor 3/4 personen a 10 minuten douchen pp voldoende?
Ja.quote:En met die temperatuur bedoel je de temperatuur die je instelt op de warmtepomp?
Laat ik daar nou ook al eens aan gedacht hebben, zoiets zou het beste van twee werelden zijn. 's Zomers optimaal koelen als een airco (inclusief ontvochtigen van de lucht) en 's winters comfortabel, gelijkmatig en geruisloos verwarmen met de vloerverwarming. Zeker voor goed geïsoleerde (nieuw)bouw waar het benodigde koelvermogen nauwelijks lager is dan het benodigde verwarmingsvermogen en de buitenunit dus zowel voor koelen al verwarmen goed gedimensioneerd is zou zo'n systeem ideaal zijn.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 20:19 schreef Fer het volgende:
Hallo,
Bestaat er eigenlijk ook een buitenunit waar je binnen zowel een muurunit voor luchtkoeling en een waterunit die cv-water kan verwarmen?
Ten eerste in de water lucht zit meer massa. Letterlijk is die veel zwaarder, door het gebruik van een koper/rvs warmtewisselaar en een A+ systeempomp, kleppen, appendages. Ook meer en uitgebreidere regeltechniek.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 18:18 schreef Fer het volgende:
Misschien heb ik het weleens gevraagd, maar ik stel hem weer. Wat verklaart het prijsverschil tussen een llwp en een lwwp?
https://www.comfortklimaa(...)60vnx-a-3-phase.html
8kw luchtwater 4350¤
https://www.klimate.nl/mi(...)del-singlesplit.html
8kw lucht lucht 2378¤
De SRK80 binnenuit weegt 16,5kg. De HSB100 18kg.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 18:29 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ten eerste in de water lucht zit meer massa. Letterlijk is die veel zwaarder, door het gebruik van een koper/rvs warmtewisselaar en een A+ systeempomp, kleppen, appendages. Ook meer en uitgebreidere regeltechniek.
Andere oorzaak is de massa productie van lucht/lucht systemen.
Voor de warme landen wordt velen malen meer lucht/lucht geproduceerd.
Ik leg het je precies uit, wat snap je daaraan niet?quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:17 schreef Fer het volgende:
[..]
De SRK80 binnenuit weegt 16,5kg. De HSB100 18kg.
Een pomp+platenwisselaar vs ultrastille fan+warmtewisselaar, het rechtvaardigt toch geen 2000¤ prijsverschil?
Een Grundfos a label pomp kost 200-300¤ en een koper/rvs platenwisselaar ook zoiets.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik leg het je precies uit, wat snap je daaraan niet?
Het gaat om massa productie vs een nichemarkt.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:29 schreef Fer het volgende:
[..]
Een Grundfos a label pomp kost 200-300¤ en een koper/rvs platenwisselaar ook zoiets.
Maar een axiale 48db fan van goede kwaliteit is ook niet geheel gratis
Er zijn mogelijkheden met fancoil units.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 19:43 schreef Fer het volgende:
Ik krijg wel weer IDSE subsidie op de lucht/water versie. Kun je er nog wel goed mee koelen? Las toch wel over condensatie op de waterleidingen als je teveel onder de 19c gaat koelen.
Of bestaan er ook luchtkoelers die je op de waterleiding van de binnenuit kan aansluiten?
In mijn situatie zou ik de vloer op de begane grond willen verwarmen in de winter en de zolder willen koelen in de zomer.
¤170 aan gas per jaar is per definitie een lange terugverdientijd.quote:Op zaterdag 31 oktober 2020 10:07 schreef Fer het volgende:
Andere vraag, wat is de gemiddelde besparing van een warmtepomp voor warmwater, in vergelijking met een gewone boiler? Inclusief hygiëne cycles?
Ik verbruik nu ongeveer 200 m3 gas voor warm water, dus ongerekend 1500-2000kwh warmte.
Dit is een hele slechte keuze.quote:Op zondag 1 november 2020 10:34 schreef Fer het volgende:
Ik denk, dat ik heb gevonden wat ik zocht.
https://www.ferroli.com/n(...)uwelijk-met-monobloc
Gaat namelijk om, dat ik nogal een beperkte ruimte heb in huis en we graag lang douchen. Dus ik ben een beetje bang voor een tekort aan tapwater, een koude douche. Deze titano smart pro, bestaat uit een binnenuit met een gewone boiler van 80l en een buffervat van 60l, weegt maar 64kg.
De gewone boiler wordt gevuld met voorverwarmd water van 35c, dmv de warmtepomp en een platenwisselaar. Daarna zal de boiler het verder opwarmen tot 62-65c en kan de warmtepomp gelijk verder met het huis verwarmen.
Tijdens het douchen, zal er water uit de boiler gemengd worden met water uit de platenwisselaar. Waardoor je dus langer met de inhoud van de boiler kan doen.
Lijkt veel voordelen te hebben: Grote sww watervoorraad, beperkte afmetingen en gewicht binnenunit. Warmtepomp is alleen nodig tijdens het douchen zelf en kan dus meer tijd besteden aan verwarmen van het huis, ipv het tapwatervat opwarmen. Warmtepomp hoeft alleen nog maar tot 35c te verwarmen, waardoor de COP hoger blijft. Geen hygiëne cycles.
Dat is een kleine gedachtenfoutquote:Op zondag 1 november 2020 10:34 schreef Fer het volgende:
Warmtepomp hoeft alleen nog maar tot 35c te verwarmen, waardoor de COP hoger blijft. Geen hygiëne cycles.
Als iedereen binnen 1 uur op een dag wil douchen dan kan het krap zijn.quote:Op zondag 1 november 2020 16:17 schreef Fer het volgende:
200l is ongeveer 4x10 minuten douchen, een beetje krap in ons geval soms. Daarom zou ik liever in zulke situaties een gewone boiler willen hebben, die ik tijdelijk dan even op 80c kan zetten.
Zou ik zoiets zelf zijn na te bouwen, waarbij de boiler bijvoorbeeld via een spiraal door het buffervat gevuld wordt?
Beter zoiets.quote:Op zondag 1 november 2020 17:15 schreef Fer het volgende:
Ik heb dit gevonden, een boiler met spiraal erin.
https://www.polarheat.nl/(...)ee-warmtewisselaars/
Kun je zoiets aansluiten op een monobloc met een 3weg klep? 55c water is vaak wel voldoende, maar soms zou wat extra capaciteit wel lekker zijn.
- met zijn vieren tegelijk douchen, 40 minuten langquote:Op zondag 1 november 2020 16:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als iedereen binnen 1 uur op een dag wil douchen dan kan het krap zijn.
Opties:
- groter boilervat (bijvoorbeeld 300 liter)
- doorstroomverwarmer
- verwarmen tot ~55 graden met de warmtepomp en dan de rest met een element doen
- minder lang douchen
- niet allemaal binnen een paar minuten na elkaar douchen (warmtepomp kan tussen douchebeurten prima het water weer opwarmen)
Ziet er goed uit, dit soort towers waren 2 jaar terug nog 6-7000quote:Op zondag 1 november 2020 19:54 schreef Lospedrosa het volgende:
Remeha is ook niet gek. Heeft een Mitsubishi buitenuniversitair en goed geprijsd met een 180L boiler met booster.
https://www.warmteservice(...)ZTg1MWU3ZGM1ZTY2Yjcz
Zeker. En ¤1900 subsidie.quote:Op zondag 1 november 2020 20:13 schreef Fer het volgende:
[..]
Ziet er goed uit, dit soort towers waren 2 jaar terug nog 6-7000
Bij een beetje fatsoenlijke warmtepomp kan je de SWW temperatuur ook gewoon tijdelijk wat hoger zetten (vaak tot wel 80 graden). Dan gebruikt het apparaat het elektrisch element zodra de boiler boven pakweg 60 graden komt.quote:Op zondag 1 november 2020 16:17 schreef Fer het volgende:
200l is ongeveer 4x10 minuten douchen, een beetje krap in ons geval soms. Daarom zou ik liever in zulke situaties een gewone boiler willen hebben, die ik tijdelijk dan even op 80c kan zetten.
Zou ik zoiets zelf zijn na te bouwen, waarbij de boiler bijvoorbeeld via een spiraal door het buffervat gevuld wordt?
Panasonic is volgens mij niet zo best. Hoor ik uit ervaringsverhalen.quote:Op dinsdag 3 november 2020 19:53 schreef Fer het volgende:
Maar zou zo’n Remeha tower nog voordelen hebben boven een Panasonic of Daikin monoblock en een losse boiler met warmtewisselaar en 3weg klep? In principe heeft die Panasonic alle besturing en regelingen voor een tapwater boiler ingebouwd.
ik heb ze vier jaar geleden vergeleken. De Remeha is absoluut de betere, goede buitenunit en veel instelbaar. De Nefit had veel minder opties.quote:Op zondag 1 november 2020 20:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zou inderdaad eerder voor een Remeha gaan (met de Mitsubishi buiten-unit) dan een Nefit.
Het is misschien handig om eerst voor jezelf op een rijtje te hebben wat je voorwaarden zijn:quote:Op dinsdag 3 november 2020 19:53 schreef Fer het volgende:
Maar zou zo’n Remeha tower nog voordelen hebben boven een Panasonic of Daikin monoblock en een losse boiler met warmtewisselaar en 3weg klep? In principe heeft die Panasonic alle besturing en regelingen voor een tapwater boiler ingebouwd.
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:21 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik heb ze vier jaar geleden vergeleken. De Remeha is absoluut de betere, goede buitenunit en veel instelbaar. De Nefit had veel minder opties.
Nou die heeft Remeha ook, ik heb zelfs ik geloof 18kW elektrisch element erin zitten, zit op een separate voedingskabel 3F400V.quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?Of is dat al verbeterd?
Lijkt me heel onpraktisch als je bijvoorbeeld ook nog een EV wil opladen? Nu heb ik voorlopig een Corolla Hybrid dus nog geen stopcontact nodig maar dat zal over 5 of 10 jaar wel anders zijn.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:06 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nou die heeft Remeha ook, ik heb zelfs ik geloof 18kW elektrisch element erin zitten, zit op een separate voedingskabel 3F400V.
Maar die zit erin voor <-15kW en voor de naverwarming warm water.
Ik heb die helemaal uitgeschakeld behalve voor de wekelijkse hygiëne opwarming, en dan schakelt die maar 1 van de 3 elementen even in.
Ik denk niet dat je het snapt.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Lijkt me heel onpraktisch als je bijvoorbeeld ook nog een EV wil opladen? Nu heb ik voorlopig een Corolla Hybrid dus nog geen stopcontact nodig maar dat zal over 5 of 10 jaar wel anders zijn.
Ben wel blij met de Mitsubishi wat dat betreft, alleen een 2kW elementje dat eens in de 14 dagen even inschakelt voor de legionella run, voor de rest komt hij niet in actie.
Ah, oké. Dan heb ik het idd niet begrepen.quote:Op dinsdag 3 november 2020 22:13 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik denk niet dat je het snapt.
Het elektrisch element zit er puur in om deze wp ook toe te kunnen passen op hoogestookte installaties of bij bizarre omstandigheden (de wp is defect)
Denk dat Remeha deze heeft ingezet als extra zekerheid. Je hoeft ze niet aan te sluiten!
De buitenunit doet hetzelfde als jouw unit.
die zitten er ook in. Maar dat was voor mij geen probleem. Ik woon in Den Haag. Kust en grote stad. -10 maak ik niet mee. Zeker in combinatie met 1500 euro goedkoper kan die waterkoker bij nood wel een keer aan.quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Heeft de Nefit nog steeds van die 3x3kW "waterkokers" om het opgegeven vermogen te halen bij -10?Of is dat al verbeterd?
Ok hier zijn de gegevens:quote:Op dinsdag 3 november 2020 21:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is misschien handig om eerst voor jezelf op een rijtje te hebben wat je voorwaarden zijn:
- beschikbare ruimte
- beschikbaar budget
- benodigd vermogen voor verwarmen
- meterkast 1-fase of 3-fase
- hoeveel liter warm water
- etc
En vanuit die voorwaarden kunnen we kijken welke (totaal)oplossingen beschikbaar zijn, wat de ervaringen zijn, etc.
Het iedere keer werken vanuit iets wat je gevonden hebt zonder totaalplaatje is als een computer samenstellen waarvan je af en toe een Intel CPU roept, dan weer een Nvidia videokaart, een dag later een AMD CPU en dan toch liever voor een Raspi gaan
Maar zonder gekheid, zet het eens uitéén.
Als je ruimte hebt en een redelijk budget, dan zou ik ook niet voor een monoblock gaan. Dat maakt je mogelijkheden ook meer flexibel.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |