abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 25 juni 2020 @ 10:06:29 #1
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_193779214


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  donderdag 25 juni 2020 @ 10:49:02 #2
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_193779719
Tekort aan zonnepanelen

Door grote tekorten zijn er de afgelopen maanden fors minder zonnepanelen op onze daken en weilanden gelegd. Het gaat om een afname van zo’n 20 procent, blijkt uit navraag van BNR. Door de coronacrisis konden de panelen niet of pas veel later vanuit China worden verscheept.

Al aan het begin van de uitbraak, toen het virus alleen nog in China was opgedoken, werd gevreesd voor tekorten. Dat scenario is werkelijkheid geworden. „In een deel van de gevallen waren er helemaal geen voorraden meer, de hallen bij deze groothandels stonden leeg”, zegt Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy (DNE) Research. Dat beeld bevestigen importeurs en groothandels die BNR sprak.

Deze tekorten zorgden voor een forse terugloop van het aantal installaties. De zakelijke sector wordt met een daling van ruim 30 procent het hardst geraakt, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau. Bij particulieren blijft deze beperkt tot ongeveer 10 procent.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/985933216/tekort-aan-zonnepanelen

Lekker dan :{
pi_193780311
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 09:55 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

100+ Panelen ? :9
Haha nee, daar heb ik helaas geen ruimte voor.

Ik twijfel nog. De zuid kant van het schuine dak komt sowieso vol te liggen. Dat zijn er als het goed is 36.
Dan heb ik nog een grote schuur die er dwars op staat, dus op oost. Heb ik nog niet goed opgemeten maar ik verwacht daar zeker 12 kwijt te kunnen.

Dan komt alleen het probleem, als ik een 16K SolarEdge neem is 48 een kut getal. Dit zijn Duo optimizers. En dat betekend minimaal 14 optimizers (28 panelen) en maximaal 23 optimizers (46 panelen) in 1 string.
Dus 48 kan niet :P

Dus ik ga als ik de sleutel heb eerst goed meten. Kijken wat echt op de schuur past. En als het 48 is overleggen met SE of het goed gaat als ik die gewoon in 1 string druk.
Andere oplossing (niet mooi, maar kan wel) is 2 strings van 14 optimizers maken (56 panelen) en dus een aantal optimizers aansluiten op 1 paneel. Kost me dus alleen paar extra optimizers.
Koop ik 28 optimizers, 20x duo en 8x duo met 1 paneel.
Maar ook dat weet ik niet of dat goed werkt :D

Mocht ook dat niet werken en ik kies wel voor 48, ga ik misschien voor simpele omvormer en Tigo optimizers (die kunnen dat wel). Maar SE is beter/mooier/langere garantie
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_193781790
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 11:29 schreef bambino het volgende:

[..]

Haha nee, daar heb ik helaas geen ruimte voor.

Ik twijfel nog. De zuid kant van het schuine dak komt sowieso vol te liggen. Dat zijn er als het goed is 36.
Dan heb ik nog een grote schuur die er dwars op staat, dus op oost. Heb ik nog niet goed opgemeten maar ik verwacht daar zeker 12 kwijt te kunnen.

Dan komt alleen het probleem, als ik een 16K SolarEdge neem is 48 een kut getal. Dit zijn Duo optimizers. En dat betekend minimaal 14 optimizers (28 panelen) en maximaal 23 optimizers (46 panelen) in 1 string.
Dus 48 kan niet :P

Dus ik ga als ik de sleutel heb eerst goed meten. Kijken wat echt op de schuur past. En als het 48 is overleggen met SE of het goed gaat als ik die gewoon in 1 string druk.
Andere oplossing (niet mooi, maar kan wel) is 2 strings van 14 optimizers maken (56 panelen) en dus een aantal optimizers aansluiten op 1 paneel. Kost me dus alleen paar extra optimizers.
Koop ik 28 optimizers, 20x duo en 8x duo met 1 paneel.
Maar ook dat weet ik niet of dat goed werkt :D

Mocht ook dat niet werken en ik kies wel voor 48, ga ik misschien voor simpele omvormer en Tigo optimizers (die kunnen dat wel). Maar SE is beter/mooier/langere garantie
En als je met 2x SE8k omvormers gaat werken?

Je kan toch 24 panelen in 1 string van omvormer A leggen en dan nog 24 panelen (12 van ene dakvlak, 12 van andere dakvlak) in de 2e string van omvormer B?

Ik begrijp uiteraard wel dat het dan iets duurder wordt...

[ Bericht 27% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-06-2020 13:11:49 ]
pi_193781945
De actieve koeling op de omvormers doet hier goed z'n werk.

Het is in de garage nu 29 graden en de omvormer op zuid zit nu op zo'n 50,5 graden en die op oost/west op 46,5.

Het blijft natuurlijk afwachten of het invloed gaat hebben op de levensduur en met 2 omvormers heb je uiteraard onvoldoende samples om er een conclusie uit te kunnen trekken maar heb er iig een goed gevoel bij :P

Het is geen "aan/uit" koeling maar traploos toerental dus het zoekt vanzelf een evenwicht waardoor je geen vreemde warm/koud pieken en dalen krijgt in de grafiek.

Alleen onder de 28 graden Celsius slaan de fans uit maar dan is de zon al onder.
pi_193782056
Ik twijfel daar dus ook soms over, om actieve koeling op de omvormer te zetten.(Goodwe 3000-NS, nieuw model, 3520kW op het dak)
De kamertemperatuur is 30 graden en de omvormer heeft een interne temperatuur van 60 graden met 61 als max vandaag.
Helaas ben ik dit jaar pas begonnen met de API verder te bevragen en heb ik vorig jaar geen temperaturen bijgehouden

[ Bericht 13% gewijzigd door Darkomen op 25-06-2020 13:47:49 ]
pi_193782414
Als actieve cooling significant zou helpen, zouden ze dat dan niet meteen in de omvormer in bouwen?
pi_193782674
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:00 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

En als je met 2x SE8k omvormers gaat werken?

Je kan toch 24 panelen in 1 string van omvormer A leggen en dan nog 24 panelen (12 van ene dakvlak, 12 van andere dakvlak) in de 2e string van omvormer B?

Ik begrijp uiteraard wel dat het dan iets duurder wordt...
Dat is VEEL duurder. Dan moet je P370 optimizers kopen (1 per paneel) en 2x een omvormer.
Een 16K is veel goedkoper dan 2x 8K dus dat is zeker geen optie
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_193782849
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:48 schreef namliam het volgende:
Als actieve cooling significant zou helpen, zouden ze dat dan niet meteen in de omvormer in bouwen?
Er zit in mijn omvormer een kleine fan die de warmte wat verplaatst in de dichte (!) behuizing en die springt volgens mij ook alleen aan als het écht serieus te warm wordt.

De belangrijkste redenen voor fabrikanten om geen actieve koeling te plaatsen:

- geluidsproductie; een passief gekoelde omvormer is nagenoeg stil
- fans gaan meestal korter mee dan een omvormer
- ophoping van stof
- omvormers moeten vaak ook buiten kunnen hangen, fans vereisen openingen

Maar dat betekent niet dat je het niet kan "tweaken" door zelf actieve koeling te plaatsen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_193782887
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:03 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat is VEEL duurder. Dan moet je P370 optimizers kopen (1 per paneel) en 2x een omvormer.
Een 16K is veel goedkoper dan 2x 8K dus dat is zeker geen optie
Ja, met een vlugge berekening kwam ik ook al op zo'n ¤2500 meerprijs.
Dat wordt wel wat te gortig.

Voor mij was het niet echt een praktische optie met woning / vrijstaande garage / 4 dakvlakken met panelen om voor een 16kW model te gaan.
pi_193782915
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:25 schreef Darkomen het volgende:
Ik twijfel daar dus ook soms over, om actieve koeling op de omvormer te zetten.(Goodwe 3000-NS, nieuw model, 3520kW op het dak)
De kamertemperatuur is 30 graden en de omvormer heeft een interne temperatuur van 60 graden met 61 als max vandaag.
Helaas ben ik dit jaar pas begonnen met de API verder te bevragen en heb ik vorig jaar geen temperaturen bijgehouden
Dat had de mijne ook vorig jaar.
Afgelopen winter lopen knutselen. Nu heb ik wat in elkaar gefrobeld met 4 computerfans onder de koelvinnen van de omvormer en een thermostaat. Die thermostaat staat nu ingesteld dat hij bij 40 graden gaat draaien en bij 38 weer uitslaat. Daarmee blijf de temp van de omvormer intern zo tussen de 40 en 42 graden.
Met 1 keer aanslaan koelt hij max 1,5 graden intern, daarna gaat hij weer omhoog. Dus ik denk dat het qua krimp/uitzetten wel oke is zo.

De optie vorig jaar met een arduino en grote ventilator gaf nog wat uitslag van 60 naar 40 en terug. Dat was wat overdreven :P

(deze: https://nl.aliexpress.com(...)1.0.0.5ff74c4dkPdDja )
pi_193782970
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat had de mijne ook vorig jaar.
Afgelopen winter lopen knutselen. Nu heb ik wat in elkaar gefrobeld met 4 computerfans onder de koelvinnen van de omvormer en een thermostaat. Die thermostaat staat nu ingesteld dat hij bij 40 graden gaat draaien en bij 38 weer uitslaat. Daarmee blijf de temp van de omvormer intern zo tussen de 40 en 42 graden.
Met 1 keer aanslaan koelt hij max 1,5 graden intern, daarna gaat hij weer omhoog. Dus ik denk dat het qua krimp/uitzetten wel oke is zo.

De optie vorig jaar met een arduino en grote ventilator gaf nog wat uitslag van 60 naar 40 en terug. Dat was wat overdreven :P

(deze: https://nl.aliexpress.com(...)1.0.0.5ff74c4dkPdDja )
Die W1209's zijn fantastisch!
Heb er ongeveer 10 (!) op voorraad liggen, er is altijd wel weer een projectje waar ze handig voor zijn (of op reserve mocht er ooit 1 sneuvelen) en met die aanschafprijs is dat wel te doen.
pi_193783025
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
Die W1209's zijn fantastisch!
Heb er ongeveer 10 (!) op voorraad liggen, er is altijd wel weer een projectje waar ze handig voor zijn (of op reserve mocht er ooit 1 sneuvelen) en met die aanschafprijs is dat wel te doen.
Ik vond het prutsen met de arduino ook wel leuk. Leuk moeder&zoon project vorig jaar, een 230 ventilator laten schakelen met een arduino. Hij wilde alleen zijn arduino terug, dit was een cheap oplossing en ook beter. Voor een paar euro wat fans van ali en wat restmateriaal om een frame te bouwen voor die fans.
pi_193787550
Arduino, W1209, een paar fans en een stroom adapter is inderdaad het plan.
Echter als het echt nodig blijkt te zijn.
pi_193787672
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 19:20 schreef Darkomen het volgende:
Arduino, W1209, een paar fans en een stroom adapter is inderdaad het plan.
Echter als het echt nodig blijkt te zijn.
Je kan natuurlijk aan de slag met een Arduino maar een W1209 heeft alles al in zich om als thermostaat te functioneren, incl. instelbare hysterese (het aantal graden verschil voor hij weer in- of uitschakelt).



pi_193788220
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 19:28 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je kan natuurlijk aan de slag met een Arduino maar een W1209 heeft alles al in zich om als thermostaat te functioneren, incl. instelbare hysterese (het aantal graden verschil voor hij weer in- of uitschakelt).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat plaatje inderdaad. Ik heb er 4 kleine fans op aangesloten. En de 'luxe' variant met frontje.
Mijn zoon heeft een 3d doosje geprint waar dat lcd scherm precies in past :P
  vrijdag 26 juni 2020 @ 15:54:18 #17
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_193802245
Volgens mij stond het in het vorige topic, maar de terugleververgoeding van Greenchoice gaat van ¤0,11 tot 10.00 kWh naar ¤0,08 .

Als je voor 1 juli belt kan je nog tot 5 jaar je contract verlengen en zo alsnog 5 jaar lang ¤0,11 per teruggeleverde kWh krijgen :)
pi_193802343
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 15:54 schreef ThaBrain het volgende:
Volgens mij stond het in het vorige topic, maar de terugleververgoeding van Greenchoice gaat van ¤0,11 tot 10.00 kWh naar ¤0,08 .

Als je voor 1 juli belt kan je nog tot 5 jaar je contract verlengen en zo alsnog 5 jaar lang ¤0,11 per teruggeleverde kWh krijgen :)
Ik lever ruim 2000 kWh per jaar terug en ga juist weg bij Greenchoice :W Scheelt zonder overstapkorting ¤20 per jaar en met de korting ¤90 en dat vind ik voldoende om over te stappen. Verschil komt vooral omdat Greenchoice erg duur is met gas. Als je all electric bent is het een ander verhaal.
  vrijdag 26 juni 2020 @ 16:13:38 #19
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_193802483
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 16:02 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik lever ruim 2000 kWh per jaar terug en ga juist weg bij Greenchoice :W Scheelt zonder overstapkorting ¤20 per jaar en met de korting ¤90 en dat vind ik voldoende om over te stappen. Verschil komt vooral omdat Greenchoice erg duur is met gas. Als je all electric bent is het een ander verhaal.
Voor gas houd ik mijn huidige tarief (sinds april ¤0,67 per m3) tot aan april volgend jaar. Hij probeerde me over te halen om ook gas vast te zetten, maar daar ben ik niet op in gegaan. Er valt hier nog wel wat te isoleren en ik verwacht dat de straat hier binnen 10 jaar open gaat omdat het riool vervangen moet worden en ze dan meteen de gasleiding meepakken. De wijk is 50 jaar oud, dus of ze vervangen de gasleiding of ze leggen iets van warmtenet. Mijn wijk is een van de wijken die het eerste aan de beurt is in de gemeente.

Daarnaast heb ik mijn twijfels over het eventuele stijgen van de gasprijs. Gas is zo slecht nog niet en voorlopig nog nodig om de omslag te kunnen maken van fossiel naar 'groen' en vervolgens echt groen. Dat besef begint langzaam weer te komen: https://www.ad.nl/wonen/h(...)r-meer-co2~ae3edac7/ (ben je door je gratis premium artikelen heen? open de link in een incognito tabblad)
pi_193804332
Jammer dat met deze temperaturen het piekvermogen terugloopt tot 75%. Hebben jullie er ook last van. Opbrengst maar 90% van een zonnige dag in Mei.
.
  vrijdag 26 juni 2020 @ 18:03:33 #21
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_193804373
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 18:00 schreef Fer het volgende:
Jammer dat met deze temperaturen het piekvermogen terugloopt tot 75%. Hebben jullie er ook last van. Opbrengst maar 90% van een zonnige dag in Mei.
Mn aardlek in de garage lag eruit, dus ik heb sinds 12 juni niks opgewekt :( :( :( :(

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_193804814
Dan is zo’n wasmachine split nog zo gek niet. Dan merk je het sneller
.
pi_193805663
O dat is shit, als ie er zo lang uit ligt :o

Wij merkten de laatste dagen dat de omvormer best warm wordt. Hij hangt in de inpandige garage, daar is het zo'n 23 graden nu. Hij hangt wel behoorlijk strak tegen de muur, dus we hadden verwacht dat een ventilator niet veel zou doen. Ik kocht vandaag een kleine ventilator, sloot hem aan op een telefoonoplader en zette die bovenop de omvormer en het werkt! Prima oplossing als het zo warm is, nu nog bedenken hoe we dat wat permanent op kunnen lossen. Of het aan opbrengst veel oplevert is wat lastig beoordelen, we hebben sinds een maand extra panelen dus wat normaal is, is nog wat lastig te zeggen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_193805989
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 19:41 schreef d.k. het volgende:
O dat is shit, als ie er zo lang uit ligt :o

Wij merkten de laatste dagen dat de omvormer best warm wordt. Hij hangt in de inpandige garage, daar is het zo'n 23 graden nu. Hij hangt wel behoorlijk strak tegen de muur, dus we hadden verwacht dat een ventilator niet veel zou doen. Ik kocht vandaag een kleine ventilator, sloot hem aan op een telefoonoplader en zette die bovenop de omvormer en het werkt! Prima oplossing als het zo warm is, nu nog bedenken hoe we dat wat permanent op kunnen lossen. Of het aan opbrengst veel oplevert is wat lastig beoordelen, we hebben sinds een maand extra panelen dus wat normaal is, is nog wat lastig te zeggen.
Hier ook. Volgens PVoutput wordt onze omvormer 80 graden. Is een SMA. Geen idee wat normaal is.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_193806026
Goodwe bij ons, ik kan de temperatuur via de app aflezen. Hij ging tegen de 50 de laatste dagen. Met ventilator blijft hij ruim onder de 40.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_193807829
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 15:54 schreef ThaBrain het volgende:
Volgens mij stond het in het vorige topic, maar de terugleververgoeding van Greenchoice gaat van ¤0,11 tot 10.00 kWh naar ¤0,08 .

Als je voor 1 juli belt kan je nog tot 5 jaar je contract verlengen en zo alsnog 5 jaar lang ¤0,11 per teruggeleverde kWh krijgen :)
Heb toevallig vandaag gebeld met GC en zij zeiden ook als je voor 1 juli besteld dat ze dan 11 cent blijven betalen.
Ik heb maar 1 jaar vast gezet. Ga volgend jaar gewoon weer naar de goedkoopste.

Wel nadeel dat GC minimum betaling van 5 euro eist (Pure Energie doet dat ook las ik).
Powerpeers betaalde mij elke maand.

Was eerst nog van plan om via iemand naar GC te gaan, krijg je beide 50 euro. Maar dan krijg je de 110 welkomstkorting (via gaslicht) niet dus schiet niet op.

Had nu ingevuld 10.000 verbruik en 12.000 opwek. Jaartarief van -555 euro :P
En aangezien ik 5 in de maand moet betalen (60 per jaar) zou ik zo'n 615 euro moeten krijgen volgend jaar juli.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 27 juni 2020 @ 16:45:49 #27
319308 Tink89
To live is to dance
pi_193816521
Nou ze komen eraan hoor. 16 panelen op zww zonder schaduw. Nog een maandje wachten.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  zaterdag 27 juni 2020 @ 17:54:31 #28
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_193817472
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 18:29 schreef Fer het volgende:
Dan is zo’n wasmachine split nog zo gek niet. Dan merk je het sneller
?
Wasmachine werkt dan alleen op zonnestroom?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_193817549
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juni 2020 17:54 schreef daNpy het volgende:

[..]

?
Wasmachine werkt dan alleen op zonnestroom?
Wasmachine en omvormer delen de leiding vanuit de meterkast
.
  zaterdag 27 juni 2020 @ 20:01:52 #30
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_193819310
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juni 2020 17:58 schreef Fer het volgende:

[..]

Wasmachine en omvormer delen de leiding vanuit de meterkast
Dat maakt niks uit dus, want bij niet werkende panelen levert het net gewoon 230V?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_193819458
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juni 2020 20:01 schreef daNpy het volgende:

[..]

Dat maakt niks uit dus, want bij niet werkende panelen levert het net gewoon 230V?
Als de groep eruit ligt, kun je ook niet wassen. Dan heb je eerder door, dat er iets niet klopt.

Overigens had ik weleens met mijn suffe hoofd de schakelaar onderop de omvormer omgedraaid. Dan werkt het ook een tijdje niet, maar dat was in toen Februari ofzo
.
  zaterdag 27 juni 2020 @ 20:15:06 #32
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_193819567
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juni 2020 20:09 schreef Fer het volgende:

[..]

Als de groep eruit ligt, kun je ook niet wassen. Dan heb je eerder door, dat er iets niet klopt.

Overigens had ik weleens met mijn suffe hoofd de schakelaar onderop de omvormer omgedraaid. Dan werkt het ook een tijdje niet, maar dat was in toen Februari ofzo
Ah zo, ja dat is waar. Maar de aardlek in de garage lag er uit. En omdat die nog half in aanbouw is, en er verder dus ook (nog) geen aansluitingen opzitten behalve de omvormer, viel het niet op (icm de slechte WiFi).

De meeste stopcontacten zijn geplaatst en buizen gelegd, dus misschien morgen alvast wat kabels trekken :Y)
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_193832275
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 18:00 schreef Fer het volgende:
Jammer dat met deze temperaturen het piekvermogen terugloopt tot 75%. Hebben jullie er ook last van. Opbrengst maar 90% van een zonnige dag in Mei.
Gebeurd hier ook, hoe warmer, hoe lager de opbrengst. Is ook wel logisch.
Vandaag daar in tegen ruim drie uur op het maximum van de omvormer gedraaid, 3kW

[ Bericht 0% gewijzigd door Darkomen op 28-06-2020 17:38:02 ]
pi_193833560
quote:
0s.gif Op zondag 28 juni 2020 17:09 schreef Darkomen het volgende:

[..]

Gebeurd hier ook, hoe warmer, hoe lager de opbrengst. Is ook wel logisch.
Vandaag daar in tegen ruim drie uur op het maximum van de omvormer gedraaid, 3kW
Hier maar 2620w panelen op 3000w omvormer. Kan wellicht paar panelen erbij nemen. Zelfs met 3800w panelen haal ik vermoedelijk die 3000w sporadisch.
.
  maandag 29 juni 2020 @ 00:25:09 #35
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_193839356

:)

nog deze maand heen naar wat ik vorige jaren opleverde met enkel 8x 270wp op zuid
Sinds Januari heb 8x 300wp noord en 2x 300wp zuid erbij :P en nog steeds plannen om mee gaatjes te vullen met meer panelen!

Iemand enig idee hoe het met Greenchoise zit? Wou overstappen eind dit jaar ( boete vrij)
Mijn verbruik is 1800kwh & 450m3 gas
Ik verwacht terug te leveren rond de 4000kwh
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  maandag 29 juni 2020 @ 00:59:40 #36
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_193839523
https://www.telegraaf.nl/(...)-de-energierekening/?

Schijnbaar word 1 juli alles goedkoper?
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_193843397
quote:
0s.gif Op maandag 29 juni 2020 00:25 schreef revpolen het volgende:
[ afbeelding ]
:)

[ afbeelding ] nog deze maand heen naar wat ik vorige jaren opleverde met enkel 8x 270wp op zuid
Sinds Januari heb 8x 300wp noord en 2x 300wp zuid erbij :P en nog steeds plannen om mee gaatjes te vullen met meer panelen!

Iemand enig idee hoe het met Greenchoise zit? Wou overstappen eind dit jaar ( boete vrij)
Mijn verbruik is 1800kwh & 450m3 gas
Ik verwacht terug te leveren rond de 4000kwh
Waarom zou je zoveel terug willen leveren?
  maandag 29 juni 2020 @ 12:48:26 #38
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_193843459
Zou eind dit jaar gaan kijken voor elektrische bestel wagen voor mijn bedrijf :)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_193855567
Ok, ze zijn nu bezig met het aanleggen.
pi_193860694
De eerste kw is binnen hier :)

Net voordat het echt baggerweer werd. :')
pi_193860949
quote:
6s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 16:30 schreef -0- het volgende:
De eerste kw is binnen hier :)

Net voordat het echt baggerweer werd. :')
Gefeliciteerd en dat er maar velen mogen volgen.
pi_193861508
quote:
6s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 16:30 schreef -0- het volgende:
De eerste kw is binnen hier :)

Net voordat het echt baggerweer werd. :')
Ja, hopelijk wordt het record van vandaag alweer morgen verbroken.
  dinsdag 30 juni 2020 @ 17:45:48 #43
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_193861691
Zo precies einde 1e halfjaar 2000 kWh binnen *O*
14 panelen op zuid Met 3400wpiek
Dit is ruim op schema :)
pi_193862619
zijn alleen hier in de straat recent al 5 daken bedekt met panelen, is toch 15.000 kwh in een jaar bij ons in de straat :)
pi_193862924
quote:
6s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 17:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zo precies einde 1e halfjaar 2000 kWh binnen *O*
14 panelen op zuid Met 3400wpiek
Dit is ruim op schema :)
Hier 2044 uit 3640. Als er niks geks gebeurd halen we in ieder geval ons eigen gebruik wel dit jaar. Dit jaar was juni toch wat minder dan het jaar ervoor.
  dinsdag 30 juni 2020 @ 19:27:53 #46
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_193863109
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 19:14 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Hier 2044 uit 3640. Als er niks geks gebeurd halen we in ieder geval ons eigen gebruik wel dit jaar. Dit jaar was juni toch wat minder dan het jaar ervoor.
Juni was minder maar de wintermaanden waren ook wel echt beroerd :X

Ik zit op 2053 uit 3180 maar de afrekening is eind november en het gaat er om spannen of we het eigen gebruik gaan halen. Dat ligt natuurlijk sowieso wel iets hoger dit jaar gezien de omstandigheden.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_193863490
quote:
6s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 17:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zo precies einde 1e halfjaar 2000 kWh binnen *O*
14 panelen op zuid Met 3400wpiek
Dit is ruim op schema :)
2640 uit 4480 - bijna gelijk per wp
pi_193871994
Ik heb nu de nieuwe paneeltjes. Bij dit weer leveren ze ongeveer 15pct van hun capaciteit. Is dat in lijn met verwachtingen?
  woensdag 1 juli 2020 @ 12:43:04 #49
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_193872154
Nou hier 800 Watt met een 7425 Watt installatie :+
Laat die handjes wapperen!
pi_193872173
Op de helft van het jaar zitten we op 3840 kwh. Zou mooi zijn als we op 7000 uitkomen. Dat zou met 6080wp 1.15% rendement zijn.
Maar ik kan 't mis hebben...
  woensdag 1 juli 2020 @ 13:29:28 #51
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_193872958
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 12:44 schreef Patroon het volgende:
Op de helft van het jaar zitten we op 3840 kwh. Zou mooi zijn als we op 7000 uitkomen. Dat zou met 6080wp 1.15% rendement zijn.
Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_193873454
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:29 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
Ik ben ook vrij optimistisch ingesteld ;)

Vorig jaar zat ik met 4317kwh op 3400wp (sinds dit jaar extra panelen bijgelegd). Dat is zelfs 1.26 rendement. Lig hier perfect op het zuiden, geen schaduw en ideale hoek. De 2680wp die ik bij heb gelegd ligt ook op het zuiden, maar liggen maar op 10graden helling, dus daarom rekening ik nu met 1.15 wat gewoon heel realistisch is voor hier.
Maar ik kan 't mis hebben...
  woensdag 1 juli 2020 @ 15:45:58 #53
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_193875122
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:55 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik ben ook vrij optimistisch ingesteld ;)

Vorig jaar zat ik met 4317kwh op 3400wp (sinds dit jaar extra panelen bijgelegd). Dat is zelfs 1.26 rendement. Lig hier perfect op het zuiden, geen schaduw en ideale hoek. De 2680wp die ik bij heb gelegd ligt ook op het zuiden, maar liggen maar op 10graden helling, dus daarom rekening ik nu met 1.15 wat gewoon heel realistisch is voor hier.
Dat is wel een heel mooi rendement ^O^
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_193875451
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 12:43 schreef Gieliovd het volgende:
Nou hier 800 Watt met een 7425 Watt installatie :+
Ik vind het nu wel mooi te zien dat tussen bewolkt en bewolkt een groot verschil zit. 's Ochtends tot een uur of 1 moeite om er wat uit te persen, maar nu mooie waardes tussen 2 en 3 kW.
pi_193880493
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 15:45 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is wel een heel mooi rendement ^O^
Ja idd. Ik heb ook extra dikke stroomkabels laten leggen voor minder weerstand. Verschil zal verwaarloosbaar zijn, maar kon voor zelfde prijs. Grootste verschil komt door Solar Frontier panelen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_193892167
Gaat prima met de nieuwe panelen.
Zat even de grafieken te kijken, heb 2925 wp liggen en een 2500W omvormer. Zie dat ik al vanaf ongeveer 13.30 tot 18.00 de 2500W aantik, tussendoor met wolken natuurlijk minder.
Als ik het goed begrijp kan ik niet hoger vanwege de omvormer, maar is dat dan niet veel te snel afgetopt? Lijkt me dat er best een lange tijd hoger kan dan.
pi_193903294
Ik heb toch een vraagje, ik heb een SolarEdge SE4000H omvormer met 1 string van 14 panelen van 320 wp. Is dat nu correct, want als ik het voltage van de panelen bij elkaar optel (zeg 40V x 14 = 560V), lijkt dat hoger dan de maximale ingangspanning die de omvormer aangeeft, wat 480V is.

[ Bericht 2% gewijzigd door skrn op 03-07-2020 11:23:09 ]
pi_193903536
En mijn output de laatste 2 dagen is:

16.87 kWh gister (met 14 x 320 zonnepanelen)
13.28 kWH eergister

Woon in het binnenland, maar wel zuiden van het land.

Is dat volgens verwachtingen? het is bewolkt, zeker, maar had er toch iets meer gehoopt.
pi_193903604
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:11 schreef skrn het volgende:
Ik heb toch een vraagje, ik heb een SolarEdge SE4000H omvormer met 1 string van 14 panelen van 320 wp. Is dat nu correct, want als ik het voltage van de panelen bij elkaar optel (zeg 40V x 14 = 560V), lijkt dat hoger dan de maximale ingangspanning die de omvormer aangeeft, wat 480V is.
Dat is een mooi iets van SolarEdge, de optimizers brengen zelf het voltage naar 480 volt.

Dus of je nu 8 of 25 panelen hebt, het voltage blijft correct.
pi_193903635
quote:
2s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:29 schreef skrn het volgende:
En mijn output de laatste 2 dagen is:

16.87 kWh gister (met 14 x 320 zonnepanelen)
13.28 kWH eergister

Woon in het binnenland, maar wel zuiden van het land.

Is dat volgens verwachtingen? het is bewolkt, zeker, maar had er toch iets meer gehoopt.
Dat lijkt me wel correct.
Op een zonnige dag zonder bewolking is het hier wat makkelijker vergelijken.

Ik had gisteren 60kWh met 68 panelen maar een deel daarvan ligt op noord, oost en west.
Lastig te vergelijken dus.
pi_193903734
quote:
2s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:29 schreef skrn het volgende:
En mijn output de laatste 2 dagen is:

16.87 kWh gister (met 14 x 320 zonnepanelen)
13.28 kWH eergister

Woon in het binnenland, maar wel zuiden van het land.

Is dat volgens verwachtingen? het is bewolkt, zeker, maar had er toch iets meer gehoopt.
Hier 10,5 en 11,7 uit 3640 aan panelen. Midden van het land, op zuid gericht. Dus lijkt me een prima opbrengst.
pi_193903775
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat is een mooi iets van SolarEdge, de optimizers brengen zelf het voltage naar 480 volt.

Dus of je nu 8 of 25 panelen hebt, het voltage blijft correct.
Ok, dus het lijkt correct geinstalleerd, zonder dat ik rendement verlies?
pi_193904428
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:47 schreef skrn het volgende:

[..]

Ok, dus het lijkt correct geinstalleerd, zonder dat ik rendement verlies?
Lijkt me prima.

In de SolarEdge app kan je ook de opbrengst per paneel zien (per dag, per week, per maand, per jaar, totaal) en dus ook eventueel zien of 1 paneel niet lekker mee doet.

In mijn geval liggen er panelen rond een dakkapel dus logisch dat daar ook wat lagere opbrengst is.

  vrijdag 3 juli 2020 @ 12:34:16 #64
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193904624
Heb jij nu 72 panelen op je daken liggen? :o
pi_193906138
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 12:34 schreef bleiblei het volgende:
Heb jij nu 72 panelen op je daken liggen? :o
68 :P
pi_193914224
quote:
2s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 11:29 schreef skrn het volgende:
En mijn output de laatste 2 dagen is:

16.87 kWh gister (met 14 x 320 zonnepanelen)
13.28 kWH eergister

Woon in het binnenland, maar wel zuiden van het land.

Is dat volgens verwachtingen? het is bewolkt, zeker, maar had er toch iets meer gehoopt.
16,65 en 13,45 met ook 14x320
pi_193922744
Ok, dus dat is goed.

Kan ik trouwens met solaredge vaker dan elke 15 minuten controleren, of moet ik dan een abonnement of zoiets aanschaffen?
pi_193923117
quote:
2s.gif Op zaterdag 4 juli 2020 13:41 schreef skrn het volgende:
Ok, dus dat is goed.

Kan ik trouwens met solaredge vaker dan elke 15 minuten controleren, of moet ik dan een abonnement of zoiets aanschaffen?
Geen idee eigenlijk, heb nooit op de update rate gelet.

Ik heb m'n SolarEdge omvormers in PVOutput, die geven veel mooiere informatie en mailen me wekelijks een PDF met een overzicht.

Je kan dat vrij eenvoudig instellen met de API van SolarEdge (als je die niet hebt, dan kan je installateur je die wel geven).

Met de betaalde versie van PVOutput (minimaal AUD $15 per jaar, vrij te kiezen) leest hij om de 5 minuten uit. Vaker mag bij SolarEdge niet volgens mij (ze willen niet dat hun servers overbelast worden).

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

PVOutput geeft wel zo'n 3% lagere opbrengst weer voor SolarEdge dan de app maar dat is niet echt een groot probleem.

Zo geeft SolarEdge aan dat ik in 2019 zo'n 15.500kWh heb opgewekt en PVOutput 15.010kWh.

edit: heb het opgezocht, je mag de SolarEdge API 300x per dag uitlezen en met iedere 5 minuten kom je op 288x per dag dus blijf je er netjes onder.

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 04-07-2020 14:19:28 ]
pi_193927984
Hoe communiceren optimizers eigenlijk? Hoe werkt dat eigenlijk?
  zaterdag 4 juli 2020 @ 19:27:48 #70
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_193928031
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2020 19:22 schreef skrn het volgende:
Hoe communiceren optimizers eigenlijk? Hoe werkt dat eigenlijk?
Via 5G |:)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_193928051
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2020 19:22 schreef skrn het volgende:
Hoe communiceren optimizers eigenlijk? Hoe werkt dat eigenlijk?
Er zal wel een signaal mee-gemoduleerd worden over de kabel ofzo.
pi_193928771
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 juli 2020 19:27 schreef Molo het volgende:

[..]

Via 5G |:)
Je kan me alles wijsmaken op elektra-gebied!
pi_193938545
Volgens SolarEdge heb ik sinds september 2018 zo'n 27.200kWh opgewekt.
Volgens de 2 linker meters (rechter is verbruik van de warmtepomp) die ik voor eigen controle heb laten plaatsen is het 26.886.

Een verschil van 1,1% en dat is marginaal.

Het verbruik van de warmtepomp valt me ook reuze mee, er komt tot half september nog zo'n 150kWh bij voor warm water en dan is het verbruik over 2 jaar maar 3472kWh per jaar.

Het oude verbruik met CV-ketel was hier ruim 1400m3 aardgas per jaar.



pi_193938724
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Volgens SolarEdge heb ik sinds september 2018 zo'n 27.200kWh opgewekt.
Volgens de 2 linker meters (rechter is verbruik van de warmtepomp) die ik voor eigen controle heb laten plaatsen is het 26.886.

Een verschil van 1,1% en dat is marginaal.
Apart bij is de opwek op de SMA omvormer, op de meter en PVoutput nagenoeg gelijk.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_193938800
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Volgens SolarEdge heb ik sinds september 2018 zo'n 27.200kWh opgewekt.
Volgens de 2 linker meters (rechter is verbruik van de warmtepomp) die ik voor eigen controle heb laten plaatsen is het 26.886.

Een verschil van 1,1% en dat is marginaal.

Het verbruik van de warmtepomp valt me ook reuze mee, er komt tot half september nog zo'n 150kWh bij voor warm water en dan is het verbruik over 2 jaar maar 3472kWh per jaar.

Het oude verbruik met CV-ketel was hier ruim 1400m3 aardgas per jaar.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh, dat is heel goed om van 1400m3 gas per jaar naar 3500kWh.

Ik ga naar 2000m3 gas dit jaar denk ik, maar ik vrees dat ik eerst een partijtje goed moet isoleren.
pi_193938827
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 12:07 schreef Patroon het volgende:

[..]

Apart bij is de opwek op de SMA omvormer, op de meter en PVoutput nagenoeg gelijk.
Dat PVOutput minder aangeeft bij SolarEdge is een bekend dingetje, daar klagen meer SE eigenaren over maar het lijkt aan de kant van PVOutput te liggen en de manier waarop het de gegevens uit de API gebruikt / berekent.

Maar wat is "nagenoeg gelijk"?

1,1% is niet heel veel, dat kan een SolarEdge omvormer zijn die 0,5% teveel rekent en de meter in de meterkast 0,5% te weinig. Dat is allemaal ruim binnen de marge van de specs.

Het gaat ook om 27.200kWh... zou je 2.720kWh oprbrengst hebben heb je het dan bijvoorbeeld maar over 31kWh verschil he ;)
pi_193938883
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 12:11 schreef skrn het volgende:

[..]

Oh, dat is heel goed om van 1400m3 gas per jaar naar 3500kWh.

Ik ga naar 2000m3 gas dit jaar denk ik, maar ik vrees dat ik eerst een partijtje goed moet isoleren.
Als je nu nog >2000m3 aardgas verbruikt kan je ook nog de grootste stappen maken in besparing.
Dus bekijk het positief.
pi_193939462
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 12:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat PVOutput minder aangeeft bij SolarEdge is een bekend dingetje, daar klagen meer SE eigenaren over maar het lijkt aan de kant van PVOutput te liggen en de manier waarop het de gegevens uit de API gebruikt / berekent.

Maar wat is "nagenoeg gelijk"?

1,1% is niet heel veel, dat kan een SolarEdge omvormer zijn die 0,5% teveel rekent en de meter in de meterkast 0,5% te weinig. Dat is allemaal ruim binnen de marge van de specs.

Het gaat ook om 27.200kWh... zou je 2.720kWh oprbrengst hebben heb je het dan bijvoorbeeld maar over 31kWh verschil he ;)
PVoutput is elke dag/maand/jaar exact gelijk als wat de SMA in de app en op het scherm aangeeft. Ik heb niet gekeken wat het verschil is tussen SMA en de slimme meter, daarom zeg ik nagenoeg gelijk ;)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_193939502
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2020 13:04 schreef Patroon het volgende:

[..]

PVoutput is elke dag/maand/jaar exact gelijk als wat de SMA in de app en op het scherm aangeeft. Ik heb niet gekeken wat het verschil is tussen SMA en de slimme meter, daarom zeg ik nagenoeg gelijk ;)
Ah, ok, ik dacht dat je er nog een extra meter tussen had.

Vergelijken met slimme meter is toch lastig aangezien je directe verbruik er nog afgaat.
  dinsdag 7 juli 2020 @ 22:48:02 #80
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193982194
Nou, heb een offerte binnen die mij beter bevalt. Bijna 4400wp tegen 1,13 per wp ex. btw incl. Installatie. Canadian Solar panelen, solar edge omvormer en optimizers (ivm. Ligging).

Enige wat ie niet doet is inprikken op meterkast. Nu heb ik al een aparte 16amp. groep naar de zolder getrokken voor zonnepanelen. Ik zie alleen dat de regels anders zijn tegenwoordig? Dat je ze achter een alamat moet zetten, aparte hoofdschakelaar ertussen, 4400wp is te veel voor 16amp groep, etc.

Wat zouden jullie doen?
Er komen 4 panelen op west en 8 panelen op zuid. Dus ze gaan niet alle 12 volle bak watts draaien.
pi_193982315
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:48 schreef bleiblei het volgende:
Nou, heb een offerte binnen die mij beter bevalt. Bijna 4400wp tegen 1,13 per wp ex. btw incl. Installatie. Canadian Solar panelen, solar edge omvormer en optimizers (ivm. Ligging).

Enige wat ie niet doet is inprikken op meterkast. Nu heb ik al een aparte 16amp. groep naar de zolder getrokken voor zonnepanelen. Ik zie alleen dat de regels anders zijn tegenwoordig? Dat je ze achter een alamat moet zetten, aparte hoofdschakelaar ertussen, 4400wp is te veel voor 16amp groep, etc.

Wat zouden jullie doen?
Er komen 4 panelen op west en 8 panelen op zuid. Dus ze gaan niet alle 12 volle bak watts draaien.
Dan probeer je t toch op 16A? Je merkt t vanzelf als je er overheen gaat ;)
  dinsdag 7 juli 2020 @ 22:55:07 #82
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193982339
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:53 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Dan probeer je t toch op 16A? Je merkt t vanzelf als je er overheen gaat ;)
Das waar. Klapt ie eruit en schroeven we er gewoon een 25amp alamat in :+ . Ik heb toch een 3x25 aansluiting :P .
pi_193982363
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:55 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Das waar. Klapt ie eruit en schroeven we er gewoon een 25amp alamat in :+ . Ik heb toch een 3x25 aansluiting :P .
20A kan ook.

Maar de omvormer is een 4kW versie neem ik aan? Die bepaalt de maximale stroom, niet je panelen.
  dinsdag 7 juli 2020 @ 22:56:52 #84
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193982372
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:56 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

20A kan ook.

Maar de omvormer is een 4kW versie neem ik aan? Die bepaalt de maximale stroom, niet je panelen.
Jep is een 4kw versie.
Een SE4000H
pi_193982389
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:56 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Jep is een 4kw versie.
Zal wel goedkomen dan, denk ik.
Anders ga je alsnog naar een 20A.

Wat is het formaat van die panelen eigenlijk?
  dinsdag 7 juli 2020 @ 23:16:27 #86
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193982716
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 22:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Zal wel goedkomen dan, denk ik.
Anders ga je alsnog naar een 20A.

Wat is het formaat van die panelen eigenlijk?
Ah top. En dingen als alamat en hoofdschakelaar is dus ook.prima er tussenuit te laten, zolang het maar op een eigen groep zit?

Panelen zijn trouwens 1765x1048mm.
Canadian Solar 365wp HiKu panelen.

Aartslelijk, maar ze komen uit het zicht :P . Ivm. Type (bitumen shingles) en hoogte van het dak laat ik het installeren ipv. zelf doen. Durf ik ff niet aan om.het er zelf op te leggen :P .
pi_193982762
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 juli 2020 23:16 schreef bleiblei het volgende:
Canadian Solar 365wp HiKu
Werkschakelaar moet er wel tussen volgens mij.
Heb ik hier ook op omvormers + 2kW element van warmtepomp + buitenunit warmtepomp



  woensdag 8 juli 2020 @ 07:13:51 #88
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_193984580
Werkschakelaar moet er tussen, hoofdschakelaar niet.

Aardlekautomaat moet volgens de norm wel. En dan nog een heel duur exemplaar ook met AC en DC lekstroom meting.

Ik heb er hier nu een B16 30mA voor zitten die er elke keer uit klapt met regen, wel 7425wp 3fase aangesloten.

De 300mA hangt al in de kast maar ben nog niet toegekomen aan de nieuwe kabel de grond in :P

Ik ken ook mensen die hem zonder aardlek aansluiten op een gewone automaat. Dat is ook niet conform norm.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 10 juli 2020 @ 00:05:21 #89
356649 MyTiredFeet
Onsamenhangend
pi_194016650
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 22:43 schreef MyTiredFeet het volgende:
Wij hebben een eerste offerte ontvangen. Wat vinden jullie ervan?

15 x zonnepaneel Monokristallijn Fullblack Longi Solar 355Wp (5325Wp)
GoodWe GW 5000-D-NS

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Totaalprijs net geen ¤ 4.800 exclusief btw.
En nog wat extra korting afgedongen. Offerte van ¤ 4.653 geaccepteerd. ¤ 0,87 p/Wp, 8-)
Op woensdag 27 december 2012 schreef robdriessen het volgende:
Als Leo Blokhuis ooit onder een auto terecht komt en gaat hemelen, wil ik MyTiredFeet als nieuwe nationale muziekprofessor.
pi_194020796
Gisteren mijn eerste dag sinds de panelen met meer verbruik dan opwek, het weer is niet echt top sinds ze gelegd zijn. :') Maar toch de eerste 100 kW binnen ^O^
  vrijdag 10 juli 2020 @ 12:52:54 #91
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_194021786
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2020 12:01 schreef -0- het volgende:
Gisteren mijn eerste dag sinds de panelen met meer verbruik dan opwek, het weer is niet echt top sinds ze gelegd zijn. :') Maar toch de eerste 100 kW binnen ^O^
And so many more to come O+

Ik was hier de laatste dagen op een zuiniger stand, want het is inderdaad niet veel soeps met de zonne-uren.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_194023467
Iemand nog tips voor een betrouwbaar bedrijf in de regio ZO brabant voor volledig pakket zonnepanelen? Het gaat om ca. 20 stuks OW op schuin dak.
Hoor ik die Griekse melodie...
  zaterdag 11 juli 2020 @ 00:29:49 #93
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194031329
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2020 15:07 schreef mark_dabomb het volgende:
Iemand nog tips voor een betrouwbaar bedrijf in de regio ZO brabant voor volledig pakket zonnepanelen? Het gaat om ca. 20 stuks OW op schuin dak.
Ik heb ze in dezelfde regio laten leggen door Imholz. Komen niet uit de buurt, maar is dat erg? Ben er zeer tevreden over, en de prijs was destijds prima.
pi_194068970
Eindelijk een prima dagje nadat ik mijn panelen heb geplaatst (30 juni) maar wat raar is, is dat mijn omvormer/zonnepalenen niet op volle sterkte lijken te werken, hij kapt af op 3.85 kW terwijl de omvormer 4 kW aankan.

Vorige dagen waren veel grilleger maar piekte hij wel keurig op 4 kW.
pi_194069162
quote:
2s.gif Op maandag 13 juli 2020 14:41 schreef skrn het volgende:
Eindelijk een prima dagje nadat ik mijn panelen heb geplaatst (30 juni) maar wat raar is, is dat mijn omvormer/zonnepalenen niet op volle sterkte lijken te werken, hij kapt af op 3.85 kW terwijl de omvormer 4 kW aankan.

Vorige dagen waren veel grilleger maar piekte hij wel keurig op 4 kW.
Op grillige dagen met regen en zon zijn je panelen koeler en leveren ze dus meer piekvermogen. Ik heb precies hetzelfde. Daarom is april ook vaak betere maand dan juni.
pi_194074852
Ok, maar gelukkig wel mijn eerste 30kWh-dag te pakken.

Op naar de volgende!
  woensdag 15 juli 2020 @ 15:26:33 #97
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_194101164
Het energiebedrijf Vrijopnaam heeft naar eigen zeggen de eerste paal geslagen van het langste zonnepark van Nederland. Op een aarden geluidswal van bijna vier kilometer lang, gesitueerd langs de A58-snelweg bij Etten-Leur, komen ongeveer 6500 zonnepanelen te staan.





https://tweakers.net/nieu(...)-bij-etten-leur.html

Lekker bezig _O_
pi_194106584
Ik ben op zoek naar panelen die een maximale afmeting mogen hebben van 1,78 x 1,35 en met minstens 350wp. Ik ben tot nu toe uitgekomen op de longi solar lr4. Kennen jullie nog meer opties?
pi_194126381
Ik heb besloten zonnepanelen te laten leggen. Ik zit momenteel niet vast aan een energieleverancier. Is het verstandig om nog voor de installatie te switchen, of kan dat ook nog net zo makkelijk als de panelen liggen en aangesloten zijn?
pi_194126420
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 11:30 schreef Tuindier het volgende:
Ik heb besloten zonnepanelen te laten leggen. Ik zit momenteel niet vast aan een energieleverancier. Is het verstandig om nog voor de installatie te switchen, of kan dat ook nog net zo makkelijk als de panelen liggen en aangesloten zijn?
Dat kan ook nog wel als ze op je dak liggen.

Als je verwacht dat je veel overproductie hebt, dan kan het handig zijn om een leverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief.

Maar als dat minder dan 2000kWh per jaar is, kan je het beste gewoon jaarlijks gaan voor de beste deal met overstapbonus.

https://Gaslicht.com is altijd wel een fijne overstapsite.
pi_194126543
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat kan ook nog wel als ze op je dak liggen.

Als je verwacht dat je veel overproductie hebt, dan kan het handig zijn om een leverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief.

Maar als dat minder dan 2000kWh per jaar is, kan je het beste gewoon jaarlijks gaan voor de beste deal met overstapbonus.

https://Gaslicht.com is altijd wel een fijne overstapsite.
Ok bedankt! Ik verwacht weinig overproductie, maar vind het wel lastig wat ik nou moet invullen bij zo’n vergelijkingssite omdat ik natuurlijk nog geen inzicht heb in het verbruik vs opbrengsten.
pi_194126742
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 11:39 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Ok bedankt! Ik verwacht weinig overproductie, maar vind het wel lastig wat ik nou moet invullen bij zo’n vergelijkingssite omdat ik natuurlijk nog geen inzicht heb in het verbruik vs opbrengsten.
Op dit moment kan je nog 100% salderen.

Dus als je 3000kWh opwekt en je verbruikt 3000kWh dan is je stroomrekening ¤0
Bij welke leverancier je dan zit, maakt weinig uit (afgezien van de vaste kosten).

Dus eigenlijk is dan vooral de hoogte van de overstapbonus interessant.

Met grote overproductie heb je uiteraard een andere berekening, aangezien het dan nogal uitmaakt of je 11 of 7 cent per kWh krijgt.
pi_194128845
Voor je productie kan je kijken naar je wp van je panelen.
Heb je 10 panelen van 320 wp, kan je als (veilige) basis uitgaan van 90% * 10 * 320 = 2880 KWH wat opgewekt gaat worden.
Beetje afhankelijk natuurlijk wel van helling en orientatie maar geeft je gemiddeld genomen een redelijke voorspelling.
pi_194130549
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 11:30 schreef Tuindier het volgende:
Ik heb besloten zonnepanelen te laten leggen. Ik zit momenteel niet vast aan een energieleverancier. Is het verstandig om nog voor de installatie te switchen, of kan dat ook nog net zo makkelijk als de panelen liggen en aangesloten zijn?
We kregen ze in september en zijn eind oktober overstapt (zoals elk najaar). Kan prima.
  vrijdag 17 juli 2020 @ 17:38:31 #105
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_194131361
quote:
6s.gif Op woensdag 15 juli 2020 15:26 schreef ikweethetookniet het volgende:
Het energiebedrijf Vrijopnaam heeft naar eigen zeggen de eerste paal geslagen van het langste zonnepark van Nederland. Op een aarden geluidswal van bijna vier kilometer lang, gesitueerd langs de A58-snelweg bij Etten-Leur, komen ongeveer 6500 zonnepanelen te staan.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

https://tweakers.net/nieu(...)-bij-etten-leur.html

Lekker bezig _O_
https://www.vrijopnaam.nl/etten-leur

Best goed verdien model van ze?!
¤15,- per jaar kosten ¤100,- ( en verplicht bij hun te blijven komende 9 jaar?!?)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_194132316
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 17:38 schreef revpolen het volgende:

[..]

https://www.vrijopnaam.nl/etten-leur

Best goed verdien model van ze?!
¤15,- per jaar kosten ¤100,- ( en verplicht bij hun te blijven komende 9 jaar?!?)
quote:
Exclusief voor inwoners van Etten-Leur. Wij voeren een postcode check uit.
Dat is dan wel weer jammer.
  dinsdag 21 juli 2020 @ 10:24:49 #107
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_194188671
Zonnepaneel-eigenaar kreeg gemiddeld ¤60 te weinig

Zo’n 20.000 huishoudens hebben de afgelopen twee jaar jaarlijks gemiddeld ¤60 te weinig teruggekregen voor stroom die zij met hun zonnepanelen hebben opgewekt.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De huishoudens die het betreft, hebben dit geld al teruggekregen of krijgen dit nog.

De oorzaak was een rekenfout bij de tussentijdse opnames, waar de ACM energieleveranciers op heeft aangesproken. Zij waren direct tot terugbetalen bereid.

Verrekend
Mensen met bijvoorbeeld zonnepanelen die zelf stroom opwekken maar dat niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare energienet. De vergoeding die ze hiervoor krijgen, wordt verrekend met de stroom die ze afnemen (salderen).

Bij sommige consumenten is tussentijds een meteropname geweest, bijvoorbeeld omdat zij een nieuwe meter kregen of omdat de tarieven veranderden. Daarbij maakten de leveranciers een fout op de jaarafrekening.

https://www.telegraaf.nl/(...)middeld-60-te-weinig

Fout :') klinkt als Rutte :') en toevallig in het nadeel van de burgers :')
  Moderator vrijdag 24 juli 2020 @ 13:14:52 #108
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194238004
Is het nog zinvol om hier in te stappen? Het zou dan gaan om 10 paneeltjes, nog geen offertes opgevraagd, maar ik vermoed, heel grof geschat, incl de belastingteruggave rond de 4k ofzo. Nu snap ik wel dat je met een besparing van zo'n 600 euro op jaarbasis je tot 2023 je hoogstens dan 1200 euro daarvan hebt terug verdiend, en daarna wordt het afgebouwd dus de terugverdientijd wordt dan veel langer, als je 't er überhaupt uit haalt?

Ik heb er wel interesse in, maar als het geld weg gooien is, ja, dan niet natuurlijk :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194238923
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 13:14 schreef CoolGuy het volgende:
Is het nog zinvol om hier in te stappen? Het zou dan gaan om 10 paneeltjes, nog geen offertes opgevraagd, maar ik vermoed, heel grof geschat, incl de belastingteruggave rond de 4k ofzo. Nu snap ik wel dat je met een besparing van zo'n 600 euro op jaarbasis je tot 2023 je hoogstens dan 1200 euro daarvan hebt terug verdiend, en daarna wordt het afgebouwd dus de terugverdientijd wordt dan veel langer, als je 't er überhaupt uit haalt?

Ik heb er wel interesse in, maar als het geld weg gooien is, ja, dan niet natuurlijk :)
Gezien de afbouw van het salderen gaat dat echt nog wel lukken.
10 panelen moet ook wel voor een hele stuk minder kunnen dan 4000. Zeker als je geen SolarEdge nodig hebt kan je eerder richting de 3000.
Terugverdientijd wordt dan misschien net iets langer dan 5 jaar, maar voor 2031 wanneer saldering helemaal afgeschaft is heb je het al lang terugverdient.
pi_194238971
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 13:14 schreef CoolGuy het volgende:
Is het nog zinvol om hier in te stappen? Het zou dan gaan om 10 paneeltjes, nog geen offertes opgevraagd, maar ik vermoed, heel grof geschat, incl de belastingteruggave rond de 4k ofzo. Nu snap ik wel dat je met een besparing van zo'n 600 euro op jaarbasis je tot 2023 je hoogstens dan 1200 euro daarvan hebt terug verdiend, en daarna wordt het afgebouwd dus de terugverdientijd wordt dan veel langer, als je 't er überhaupt uit haalt?

Ik heb er wel interesse in, maar als het geld weg gooien is, ja, dan niet natuurlijk :)
Als je geen optimizers nodig hebt, en je gaat niet voor de meest dure panelen, zou 3.5k een aardige indicatie zijn, inclusief BTW en arbeid.

Ik heb mijn panelen van een bedrijf uit Zierikzee (doen installtie alleen redelijk lokaal, dus Zeeland en omgeving). Maar in hun webshop hebben ze allemaal standaard-pakketten, je krijgt al heel snel een goede prijsindicatie, en je kan ook arbeid aanklikken.
  Moderator vrijdag 24 juli 2020 @ 14:28:32 #111
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194239048
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 14:18 schreef -0- het volgende:

[..]

Gezien de afbouw van het salderen gaat dat echt nog wel lukken.
10 panelen moet ook wel voor een hele stuk minder kunnen dan 4000. Zeker als je geen SolarEdge nodig hebt kan je eerder richting de 3000.
Terugverdientijd wordt dan misschien net iets langer dan 5 jaar, maar voor 2031 wanneer saldering helemaal afgeschaft is heb je het al lang terugverdient.
Nou, ik heb 1 iemand hier gehad die daar in doet, een hele poos geleden. Het is een probleem om vanuit de achterkant van het huis gemakkelijk bij de meterkast te komen, te meer omdat de meterkast een kast OP de muur is, en niet IN de muur. Maw, je moet dan gaan breken wil je bij de kast uit komen. De meterkast hangt in de gang OP de muur in een 'ombouwkast' als het ware, en wil je daar dan in uit komen moet je in de gang door de tegelvloer naar boven komen, en dat wil ik niet.

Maar, ik heb een kelder en ik heb een kruipruimte onder het gehele huis. Hij zou dus ook van 'buiten' naar binnen kunnen door de kruipruimte, en dan in de kelder 'op het stopcontact van de wasmachine kunnen inprikken', daar de wasmachine op een aparte groep zit, net als de droger, maar dan moest hij in de meterkast zelf wel wat veranderingen aanbrengen, whatever dat ook mag betekenen.

Let wel, ik heb 0 verstand van dit soort dingen, echt helemaal geen, dus het kan zijn dat ik het verkeerd uitleg/vertel, maar dat is wat ik me van het verhaal kan herinneren.

quote:
2s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 14:22 schreef skrn het volgende:

[..]

Als je geen optimizers nodig hebt, en je gaat niet voor de meest dure panelen, zou 3.5k een aardige indicatie zijn, inclusief BTW en arbeid.

Ik heb mijn panelen van een bedrijf uit Zierikzee (doen installtie alleen redelijk lokaal, dus Zeeland en omgeving). Maar in hun webshop hebben ze allemaal standaard-pakketten, je krijgt al heel snel een goede prijsindicatie, en je kan ook arbeid aanklikken.
Als je zegt inclusief BTW en arbeid. Dus dan zou die 21% nog van die 3.5k af gaan, of is die er dan al afgehaald?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194239136
Ja, dus 3.5k inclusief BTW, dus je kan nog BTW terugvragen, dan wordt het minder. Dus je zou voor minder dan 3k met 10 panelen klaar moeten zijn, mits je dus niet de meest dure panelen hebt, en geen optimizers.

Je moet trouwens wel een forfait betalen, 20 euro per 1000 wattpiek, dus wat je terug krijgt is: BTW minus forfait.

(Ter referentie, ik was 4.5k kwijt, dus na BTW teruggave, met 14 panelen, en WEL optimizers).

Over de bekabeling, lastig, ik zou zeggen maak goede foto's, en stuur het mee, meestal weten ze wel raad. Heb daar ook niet zo'n verstand van, bij mij zit ie keurig met een aparte zekering op de meterkast.

[ Bericht 5% gewijzigd door skrn op 24-07-2020 14:40:47 ]
  Moderator vrijdag 24 juli 2020 @ 14:39:39 #113
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194239203
quote:
2s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 14:34 schreef skrn het volgende:
Ja, dus 3.5k inclusief BTW, dus je kan nog BTW terugvragen, dan wordt het minder. Dus je zou voor minder dan 3k met 10 panelen klaar moeten zijn, mits je dus niet de meest dure panelen hebt, en geen optimizers.

(Ter referentie, ik was 4.5k kwijt, dus na BTW teruggave, met 14 panelen, en WEL optimizers).

Over de bekabeling, lastig, ik zou zeggen maak goede foto's, en stuur het mee, meestal weten ze wel raad. Heb daar ook niet zo'n verstand van, bij mij zit ie keurig met een aparte zekering op de meterkast.
Hij had het over 320 of 340Wp panelen, maar weet ik niet. Daar ik hem redelijk goed ken, ik weet dat hij iets duurder is dan ergens anders, maar wél werkt zoals ik het graag zie (En hij dus ook mijn airco's heeft opgehangen) dus er is een gunfactor.

Maar, hij 'ging proberen om onder de 4k uit te komen, maar dat is dus al met de BTW er af, dus die 'net onder de 4k' wordt niet lager, dan vind ik dat wel een groot verschil met dat jullie roepen dat het onder de 3k al moet kunnen.

Van de andere kant, momenteel is nog het appels met peren vergelijken natuurlijk, dus ik vind het lastig om goed in te schatten. Ik snap prima dat hij moet eten, ik snap ook prima dat hij niet de prijzen kan hanteren die grote toko's evt kunnen, maar meer dan 1000 euro verschil op een installatie zou ik wel te veel vinden.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194239248
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 14:39 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Hij had het over 320 of 340Wp panelen, maar weet ik niet. Daar ik hem redelijk goed ken, ik weet dat hij iets duurder is dan ergens anders, maar wél werkt zoals ik het graag zie (En hij dus ook mijn airco's heeft opgehangen) dus er is een gunfactor.

Maar, hij 'ging proberen om onder de 4k uit te komen, maar dat is dus al met de BTW er af, dus die 'net onder de 4k' wordt niet lager, dan vind ik dat wel een groot verschil met dat jullie roepen dat het onder de 3k al moet kunnen.

Van de andere kant, momenteel is nog het appels met peren vergelijken natuurlijk, dus ik vind het lastig om goed in te schatten. Ik snap prima dat hij moet eten, ik snap ook prima dat hij niet de prijzen kan hanteren die grote toko's evt kunnen, maar meer dan 1000 euro verschil op een installatie zou ik wel te veel vinden.
Ik heb hier net 9 x 325 gelegd voor 2650 ex btw.

Valt me op dat grote namen als vattenfall en essent al snel richting de 4000 euro gaan, daar is het dus niet perse goedkoper.

Qua bekabeling heb ik geen idee, hier is alles tussen de pannen en het dak door naar de meterkast geleid, relatief eenvoudig wel dus.
pi_194239401
Bij mij was ook alles simpel, ik had gewoon meeerdere loze leidingen van de meterkast naar zolder, en op zolder staat de omvormer, en via de omvormer gaan de draden naar het dak.

Het was zo gepiept. Misschien maakt dat jouw zaak wat anders. En vraag anders de specs op van wat je krijgt.
  Moderator vrijdag 24 juli 2020 @ 15:48:11 #116
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194240100
quote:
2s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 14:54 schreef skrn het volgende:
Bij mij was ook alles simpel, ik had gewoon meeerdere loze leidingen van de meterkast naar zolder, en op zolder staat de omvormer, en via de omvormer gaan de draden naar het dak.

Het was zo gepiept. Misschien maakt dat jouw zaak wat anders. En vraag anders de specs op van wat je krijgt.
Ja, ik heb inmiddels wel een daadwerkelijke aanvraag gedaan voor een offerte, en ik ben dus in afwachting daarvan.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194263738
M'n omvormer maakt de laatste tijd af en toe een tikkend/klikkend geluid. Het lijkt alsof hij is vastgelopen en wekt ook geen stroom meer op. Heb hem gerest en krijg nu "relay check fail". Het is een Omnik en ik lees op tweakers dat meerdere mensen dit gehad hebben.... lijkt erop dat ie stuk is :{ Chinese troep man.

Op radar lees ik:

Omnik is helaas failliet.

Mocht je problemen of een defect hebben met/aan je omvormer dan raad ik aan contact op te nemen met je leverancier/installateur deze hoort je een oplossing aan te bieden tegen een redelijke conditie ( bijvoorbeeld een vergelijkbare omvormer tegen (kost)prijs en installatie. Omnik kan helaas geen enkele service meer bieden

:')

[ Bericht 38% gewijzigd door YoshiBignose op 26-07-2020 08:48:59 ]
Facts don't care about your feelings
  zondag 26 juli 2020 @ 09:12:23 #118
319308 Tink89
To live is to dance
pi_194263945
Zo'n terugdraaiende meter is echt wel tof O+
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  zondag 26 juli 2020 @ 09:58:48 #119
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_194264367
Dit wordt denk ik de slechtste maand van het jaar zowat haha. Schiet echt niet op deze zomer.

Ik zit nu net over de helft van mei.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 26 juli 2020 @ 11:32:02 #120
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_194265189
Ja waar juli een vrij goede maand hoort te zijn is het nu dramatisch }:|
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_194266603
Is er iemand hier die voor mij kan achterhalen wat de prijzen voor deze panelen zijn? Ik wil graag uitbreiden op mijn dak en daar liggen nu deze panelen op en zijn niet meer via reguliere kanalen te bestellen.

https://www.secondsol.com(...)land/asm6610m-280-bl
pi_194268872
quote:
0s.gif Op zondag 26 juli 2020 08:37 schreef YoshiBignose het volgende:
M'n omvormer maakt de laatste tijd af en toe een tikkend/klikkend geluid. Het lijkt alsof hij is vastgelopen en wekt ook geen stroom meer op. Heb hem gerest en krijg nu "relay check fail". Het is een Omnik en ik lees op tweakers dat meerdere mensen dit gehad hebben.... lijkt erop dat ie stuk is :{ Chinese troep man.

Op radar lees ik:

Omnik is helaas failliet.

Mocht je problemen of een defect hebben met/aan je omvormer dan raad ik aan contact op te nemen met je leverancier/installateur deze hoort je een oplossing aan te bieden tegen een redelijke conditie ( bijvoorbeeld een vergelijkbare omvormer tegen (kost)prijs en installatie. Omnik kan helaas geen enkele service meer bieden

:')
Het ligt er aan waar je omnik gekocht hebt. Wij hebben ze ook verkocht en zijn gewoon verplicht een vorm van garantie te bieden. Dat je kostprijs moet betalen zou elke installateur leuk vinden maar volgens mij is het niet verplicht. Sterker nog, ik vraag me af of wij het mogen eisen.

Onze leverancier zit er voor ons gelukkig nog tussen. De groothandel heeft aangeboden om kapotte omniks retour te nemen en we een vervanger mogen bestellen. Ze kijken dan wel naar verschil in kostprijs van de omnik en nieuw bestelde. Eventueel verschil moeten we dan wel betalen.

Dus vraag je installateur, die moet iets aanbieden.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194269026
quote:
0s.gif Op zondag 26 juli 2020 17:55 schreef bambino het volgende:

[..]

Het ligt er aan waar je omnik gekocht hebt. Wij hebben ze ook verkocht en zijn gewoon verplicht een vorm van garantie te bieden. Dat je kostprijs moet betalen zou elke installateur leuk vinden maar volgens mij is het niet verplicht. Sterker nog, ik vraag me af of wij het mogen eisen.

Onze leverancier zit er voor ons gelukkig nog tussen. De groothandel heeft aangeboden om kapotte omniks retour te nemen en we een vervanger mogen bestellen. Ze kijken dan wel naar verschil in kostprijs van de omnik en nieuw bestelde. Eventueel verschil moeten we dan wel betalen.

Dus vraag je installateur, die moet iets aanbieden.
Ja inderdaad, is van metdezon bv (zonnepanelen.nl) dus lijkt me wel een grote speler. Ik heb een certificaat waarop staat 10 jaar garantie dus dat lijkt me dan goed want hij is nu 7 jaar oud.
Facts don't care about your feelings
pi_194274539
quote:
0s.gif Op zondag 26 juli 2020 18:09 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Ja inderdaad, is van metdezon bv (zonnepanelen.nl) dus lijkt me wel een grote speler. Ik heb een certificaat waarop staat 10 jaar garantie dus dat lijkt me dan goed want hij is nu 7 jaar oud.
Met 7 jaar oud mag je niet verwachten dat je een nieuwe krijgt. Als ze nog een reserve ergens op een plank hebben liggen mogen ze je dat aanbieden als vervanging. Maar ik zou het eerst gewoon melden en zien waar ze mee komen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194275412
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 00:30 schreef bambino het volgende:

[..]

Met 7 jaar oud mag je niet verwachten dat je een nieuwe krijgt. Als ze nog een reserve ergens op een plank hebben liggen mogen ze je dat aanbieden als vervanging. Maar ik zou het eerst gewoon melden en zien waar ze mee komen.
Tja, als ze inderdaad geen Omnik zooi meer hebben dan moeten ze me toch een alternatief aanbieden. Maakt mij verder niet uit. Gelukkig is het bewolkt de komende dagen anders had ik nog even een schadevergoeding ingediend voor misgelopen zon :P :9
Facts don't care about your feelings
pi_194278437
quote:
0s.gif Op zondag 26 juli 2020 14:03 schreef zozozozo het volgende:
Is er iemand hier die voor mij kan achterhalen wat de prijzen voor deze panelen zijn? Ik wil graag uitbreiden op mijn dak en daar liggen nu deze panelen op en zijn niet meer via reguliere kanalen te bestellen.

https://www.secondsol.com(...)land/asm6610m-280-bl
Niemand :s) ?
  maandag 27 juli 2020 @ 12:53:23 #127
319308 Tink89
To live is to dance
pi_194278692
Ik stel vast een domme vraag, maar er liggen sinds vrijdag 16 panelen op ons dak. En nu? Meld ik dat ergens?
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  maandag 27 juli 2020 @ 13:04:29 #128
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_194278837
https://www.energieleveren.nl/

Daar behoor je je zonnepanelen aan te melden. Op deze manier weten de netbeheerders waar ze uithangen en kunnen ze er op anticiperen.

Als je al een meter hebt met teruglever-telwerk zal je weinig van de aanmelding merken. Geen bosje bloemen niks.

Heb je zo'n meter niet hebt dan willen ze graag je meter vervangen. Je krijgt er dan post over.
Tot nooit .......
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 09:38:33 #129
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194290486
Heeft iemand suggesties welke toko's je prima kunt laten langskomen voor offertes e.d.? Ik heb nl geen idee wat goed is, wat niet goed is, etc.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194290748
@CoolGuy
Ik zou de lokalen zonnepaneleninstallateur langs laten komen. Ook zou ik contact opnemen met:

https://www.solar-bouwmarkt.nl/

en eventueel met:

https://www.winkelman-zonnepanelen.nl/

Vervolgens zou ik een topic openen om de offertes laten checken op:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/71
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 10:03:28 #131
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194290784
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 09:59 schreef ShoNuf het volgende:
@:Coolguy
Ik zou de lokalen zonnepaneleninstallateur langs laten komen. Ook zou ik contact opnemen met:

https://www.solar-bouwmarkt.nl/

en eventueel met:

https://www.winkelman-zonnepanelen.nl/

Vervolgens zou ik een topic openen om de offertes laten checken op:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/71
Dank je.

Misschien had ik mijn vraag duidelijker moeten stellen. Ik heb tot nu toe 2 lokale toko´s die langs gaan komen, waarvan 1 morgen.

Maar ik vraag me dus af of grote toko´s niet eventueel een voordeel op zouden kunnen leveren? Denk dan aan zonnefabriek.nl, dat is de enige ongeveer die ik ken. Ik zit hier geen reclame te maken, ik heb echt geen idee waar ik het beste kan beginnen.

Edit: als ik op winkelman kijk gaat het me duizelen want ik heb geen idee hoe of wat ik nodig heb. Er staan tig merken etc etc. Volgens mij moet ik niet zelf beginnen met dingen bij elkaar klikken.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194290886
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 10:03 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Dank je.

Misschien had ik mijn vraag duidelijker moeten stellen. Ik heb tot nu toe 2 lokale toko´s die langs gaan komen, waarvan 1 morgen.

Maar ik vraag me dus af of grote toko´s niet eventueel een voordeel op zouden kunnen leveren? Denk dan aan zonnefabriek.nl, dat is de enige ongeveer die ik ken. Ik zit hier geen reclame te maken, ik heb echt geen idee waar ik het beste kan beginnen.
Mijn ervaring (na het lezen van diverse topics op tweakers) is dat veel bedrijven niet met de juiste opstelling komen of bijvoorbeeld standaard met optimizers werken terwijl het niet altijd een voordeel is. Er zijn veel behulpzame Tweakers die het legplan verbeteren.

Bij Solar-bouwmarkt kan je zelf alles bij elkaar klikken (ook montage) en kan je direct zien of je een scherpe offerte hebt mogen ontvangen.

Mijn tip is in ieder geval om zoveel mogelijk panelen te plaatsen (liever teveel dan te weinig).

Zelf laat ik volgend jaar onze nieuwe woning helemaal volgooien met panelen.
pi_194291522
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 10:10 schreef ShoNuf het volgende:

Mijn tip is in ieder geval om zoveel mogelijk panelen te plaatsen (liever teveel dan te weinig).

Zelf laat ik volgend jaar onze nieuwe woning helemaal volgooien met panelen.
Waarom? Als je meer panelen hebt dan je verbruikt levert dat stront op. Bovendien hebben de meeste mensen ook niet onbeperkt geld. Mocht je wel genoeg geld hebben en in de toekomst een elektrische auto gaan rijden dan zou het wel handig zijn om er zoveel mogelijk te plaatsen. Gaat dan namelijk hard als je beetje rijdt :P
Facts don't care about your feelings
  dinsdag 28 juli 2020 @ 11:20:32 #134
319308 Tink89
To live is to dance
pi_194291755
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 11:04 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Waarom? Als je meer panelen hebt dan je verbruikt levert dat stront op. Bovendien hebben de meeste mensen ook niet onbeperkt geld. Mocht je wel genoeg geld hebben en in de toekomst een elektrische auto gaan rijden dan zou het wel handig zijn om er zoveel mogelijk te plaatsen. Gaat dan namelijk hard als je beetje rijdt :P
Omdat het rendement van panelen die je alleen maar voor overproductie hebt liggen, nog steeds hoger is dan de rente op je spaarrekening... en het salderen wordt afgebouwd en je dan dus steeds meer panelen nodig hebt om quitte te spelen.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_194291796
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 11:20 schreef Tink89 het volgende:

Omdat het rendement van panelen die je alleen maar voor overproductie hebt liggen, nog steeds hoger is dan de rente op je spaarrekening... en het salderen wordt afgebouwd en je dan dus steeds meer panelen nodig hebt om quitte te spelen.
Op je spaarrekening zetten is niet het enige wat je met je geld kan doen. Als je überhaupt genoeg op je spaarrekening hebt staan....
Facts don't care about your feelings
pi_194292014
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 11:23 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Op je spaarrekening zetten is niet het enige wat je met je geld kan doen. Als je überhaupt genoeg op je spaarrekening hebt staan....
We kijken hier puur naar zonnepanelen en wat het meest voordelig is. Zoveel mogelijk leggen is in dat geval voordeliger dan je geld op je rekening zetten. Natuurlijk kan je meer met je geld, maar daar gaat het hier niet over. Dat moet iedereen voor zichzelf afwegen, hangt inderdaad er vanaf of je geld niks staat te doen op je spaarrekening, of dat je het ook nodig hebt voor een dakkapel of iets dergelijks.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_194292505
Ik ga het hele dak volgooien en hoop 9000 kwh te produceren. Zelf heb ik een warmtepomp. Juist omdat het salderen er af gaat is volleggen beter (je krijgt in ieder geval 80% van de stroomprijs terug).

Maar goed, op Tweakers is daar al veel over geschreven, zie voorgaande link.
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 12:48:20 #138
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194292950
Ik heb een gedeelte plat dak, daar zouden 10 panelen maximaal passen, denk ik. Niet gehinderd door schaduw van wat dan ook, tot laat in de middag/vroeg in de avond. Dan heb ik ook nog een deel schuin dak, in dezelfde richting, en die zit 'boven' het platte dak, en wordt ook niet gehinderd door schaduw van wat dan ook.

Ik denk dat daar ook wel een paneel of...9 a 10 zouden passen. Beiden gaat 'm niet worden. Nu vraag ik me het volgende af. Degene die ik hier heb gehad, daarmee heb ik het gehad over de panelen op het platte dak. Prima, en dan ga je vanaf het platte dak naar beneden, door de muur de kruipruimte in, van daaruit kom je heel makkelijk in de kelder (dat is nl al open) en dan zou je daar dus de omvormer krijgen en dan 'door het stopcontact' naar de (geschikte) slimme meter gaan.

Maar stel nou dat ik zeg, nou, ik wil de panelen op het schuine dak. Dan wil ik nog stééds naar de kelder toe, want dit huis bestaat uit een gerenoveerd deel, en een niet gerenoveerd deel, qua elektra. Alles in de keuken, woonkamer en de kelder is nieuw. De rest is oud, en niet per sé heel betrouwbaar.

Ik zou dus per sé naar de kelder willen. De 2e reden daarvoor is dat ik de meterkast in de gang heb, maar die hangt óp de muur, met geen loze leidingen vrij, dus wil je bij die meter uit komen moet er door de vloer in de gang geboord worden, en dat wil ik pertinent niet.

Daarnaast heb ik in de kelder de wasmachine en droger, die beiden op hun eigen groep zitten (dus 1 groep is alleen de wasmachine, 1 groep is alleen de droger). Toen degene die hier was dat zag zei ie 'oh, maar dan hoef ik niet direct naar de meterkast te gaan'. Nou, dat + de (on)betrouwbaarheid van de elektra beneden vs boven, zegt mij dat ik per sé naar beneden wil, de kelder in.

Maar stel nu dat ik roep ik wil de panelen op het schuine dak hebben, dat zal meer werk zijn denk ik, maar even los daarvan, kun je dan met een kabel vanaf het schuine dak, aan de buitenkant voorbij de 1e verdieping gaan, over het platte dak heen, daar dan weer naar beneden de kruipruimte in, en dan naar de kelder of zit er een maximum aan de lengte qua kabels?

Dit zal vast een ontzettend domme vraag zijn, maar ik weet het gewoon niet, ik heb hier 0 verstand van.

2e vraag, als we uitgaan van een situatie waarbij er géén schaduw valt op de panelen (en die valt er echt niet, behalve heel vroeg in de ochtend, maar dan praten we zeg maar over een uurtje of half 7, en zelfs dan is het nauwelijks, en maar voor een paar min want zodra de zon ietsje hoger is heb ik geen schaduw meer voor de rest van de dag), heb ik dan een systeem met optimizers nodig?

Ik ben nl aan het lezen, en de termen vliegen me om de oren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de wildgroei aan merken, soort panelen (ik wil volledig zwarte), soorten/merken optimizers, het merk Sunpower wat ik maar al te vaak zie terug komen maar waarvan veel mensen zeggen 'niet doen tenzij het echt niet anders kan', maar ja, wat is 'echt niet anders kunnen' dan?

Etc etc.

Mijn geschatte verbruik voor het eind van dit jaar zou 4200kWh zijn, maarrrrrrrrr, de koelkast is stuk en verantwoordelijk voor 25% (ja, echt, niet overdreven) daarvan. Daar komt nu vrijdag een nieuwe voor, dus zit je dan al op 3200 + dat doordat mijn vrouw meer gaat werken mijn vrouw + dochter 4 (in plaats van 2) dagen niet thuis zullen zijn wat betekent 2 TV's NIET meer de hele dag aan, etc etc. en dat zal zo blijven, in ieder geval de komende 2 jaren, dus ik denk dat ik (ruim) onder de 3000 uit ga komen.

Dat is dus ook de situatie waarvoor ik de panelen wil. Ik hoef dus geen systeem wat die 4200kwh goed maakt, ik wil een systeem wat rond de 3000kwh uitkomt, tenzij 4200 niet heel veel duurder is, dan ga ik wel voor 4200kwh.

Does that make any sense? Zo ja, wat moet ik dan hebben? waar moet ik op letten?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194293174
Wij verbruiken net onder de 3000kwh, er komt iets van 34-3500 van het dak. Meer past er ook niet op, dus dat komt nu mooi uit. Vanwege het veranderen in het salderen zou ik je dak gewoon vol leggen. Wij komen straks waarschijnlijk niet meer uit. We verbruiken veel in de avond, maar die betalen we straks duurder dan wat we overdag leveren. Ik heb eens gerekend dat we het misschien redden als ik slim de was doe (op zonnige dagen) en de vaatwasser ook overdag ga draaien ipv in de nacht (ivm twee tariefgroepen). Met wat panelen extra was het wel makkelijk gelukt.

Zonder schaduw zou ik niet aan de optimizer gaan. We hebben 13 panelen in 2 strengen. De onderste 6 panelen hebben iets schaduw in de vroege ochtend, dus dan kunnen de bovenste 7 een half uurtje eerder opstarten. Heb je alleen een omvormer met die optie hebben.

Lengte van snoer van zonnepanelen tot omvormer weet ik niks van.. :P
pi_194293211
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 12:48 schreef CoolGuy het volgende:
Ik heb een gedeelte plat dak, daar zouden 10 panelen maximaal passen, denk ik. Niet gehinderd door schaduw van wat dan ook, tot laat in de middag/vroeg in de avond. Dan heb ik ook nog een deel schuin dak, in dezelfde richting, en die zit 'boven' het platte dak, en wordt ook niet gehinderd door schaduw van wat dan ook.

Ik denk dat daar ook wel een paneel of...9 a 10 zouden passen. Beiden gaat 'm niet worden. Nu vraag ik me het volgende af. Degene die ik hier heb gehad, daarmee heb ik het gehad over de panelen op het platte dak. Prima, en dan ga je vanaf het platte dak naar beneden, door de muur de kruipruimte in, van daaruit kom je heel makkelijk in de kelder (dat is nl al open) en dan zou je daar dus de omvormer krijgen en dan 'door het stopcontact' naar de (geschikte) slimme meter gaan.

Maar stel nou dat ik zeg, nou, ik wil de panelen op het schuine dak. Dan wil ik nog stééds naar de kelder toe, want dit huis bestaat uit een gerenoveerd deel, en een niet gerenoveerd deel, qua elektra. Alles in de keuken, woonkamer en de kelder is nieuw. De rest is oud, en niet per sé heel betrouwbaar.

Ik zou dus per sé naar de kelder willen. De 2e reden daarvoor is dat ik de meterkast in de gang heb, maar die hangt óp de muur, met geen loze leidingen vrij, dus wil je bij die meter uit komen moet er door de vloer in de gang geboord worden, en dat wil ik pertinent niet.

Daarnaast heb ik in de kelder de wasmachine en droger, die beiden op hun eigen groep zitten (dus 1 groep is alleen de wasmachine, 1 groep is alleen de droger). Toen degene die hier was dat zag zei ie 'oh, maar dan hoef ik niet direct naar de meterkast te gaan'. Nou, dat + de (on)betrouwbaarheid van de elektra beneden vs boven, zegt mij dat ik per sé naar beneden wil, de kelder in.

Maar stel nu dat ik roep ik wil de panelen op het schuine dak hebben, dat zal meer werk zijn denk ik, maar even los daarvan, kun je dan met een kabel vanaf het schuine dak, aan de buitenkant voorbij de 1e verdieping gaan, over het platte dak heen, daar dan weer naar beneden de kruipruimte in, en dan naar de kelder of zit er een maximum aan de lengte qua kabels?

Dit zal vast een ontzettend domme vraag zijn, maar ik weet het gewoon niet, ik heb hier 0 verstand van.

2e vraag, als we uitgaan van een situatie waarbij er géén schaduw valt op de panelen (en die valt er echt niet, behalve heel vroeg in de ochtend, maar dan praten we zeg maar over een uurtje of half 7, en zelfs dan is het nauwelijks, en maar voor een paar min want zodra de zon ietsje hoger is heb ik geen schaduw meer voor de rest van de dag), heb ik dan een systeem met optimizers nodig?

Ik ben nl aan het lezen, en de termen vliegen me om de oren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de wildgroei aan merken, soort panelen (ik wil volledig zwarte), soorten/merken optimizers, het merk Sunpower wat ik maar al te vaak zie terug komen maar waarvan veel mensen zeggen 'niet doen tenzij het echt niet anders kan', maar ja, wat is 'echt niet anders kunnen' dan?

Etc etc.

Mijn geschatte verbruik voor het eind van dit jaar zou 4200kWh zijn, maarrrrrrrrr, de koelkast is stuk en verantwoordelijk voor 25% (ja, echt, niet overdreven) daarvan. Daar komt nu vrijdag een nieuwe voor, dus zit je dan al op 3200 + dat doordat mijn vrouw meer gaat werken mijn vrouw + dochter 4 (in plaats van 2) dagen niet thuis zullen zijn wat betekent 2 TV's NIET meer de hele dag aan, etc etc. en dat zal zo blijven, in ieder geval de komende 2 jaren, dus ik denk dat ik (ruim) onder de 3000 uit ga komen.

Dat is dus ook de situatie waarvoor ik de panelen wil. Ik hoef dus geen systeem wat die 4200kwh goed maakt, ik wil een systeem wat rond de 3000kwh uitkomt, tenzij 4200 niet heel veel duurder is, dan ga ik wel voor 4200kwh.

Does that make any sense? Zo ja, wat moet ik dan hebben? waar moet ik op letten?
Korte antwoord:

1. Plat of schuin maakt niks uit. Schuin is zelfs goedkoper, minder materiaal.
Het enige verschil is dat er een kabelgootje over je gevel loopt naar het platte dak. Daarna is het hetzelfde.

Verder is schuin beter qua rendement. Dus als beide dezelfde oriëntatie hebben, zeg ik altijd schuin.

2. Elektra die oud is maakt geen donder uit. Er moet een eigen groep voor de omvormer komen en het liefst een eigen kabel.
Nu zal de kabel voor de wasmachine voldoende zijn, maar dat betekend een verdeelkastje in de kelder wat ook geld kost.

3. Geen optimizers, simpel. Ook geen nut om hier over te discussieren. Iedere installateur die zegt "moet met, doen doen" wil gewoon een duurder systeem verkopen.
Heeft het een functie om het toch te doen, ja. Je krijgt iets meer garantie en je krijgt inzicht in je systeem. Verder zal door onderlinge verschillen in de panelen op jaarbaiss 1-2% meer opwek uit je systeem komen.
Meerprijs is gemiddeld 50 euro ex btw per paneel (dus 500 voor 10 stuks).

4. Sunpower is Ferrari. Top merk met hoogste opwek en rendement etc. etc.
Tenzij je ruimte te kort hebt en geld te veel hebt, moet je daar niet eens naar kijken.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 13:13:46 #141
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194293265
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 13:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Korte antwoord:

1. Plat of schuin maakt niks uit. Schuin is zelfs goedkoper, minder materiaal.
Het enige verschil is dat er een kabelgootje over je gevel loopt naar het platte dak. Daarna is het hetzelfde.

Verder is schuin beter qua rendement. Dus als beide dezelfde oriëntatie hebben, zeg ik altijd schuin.

2. Elektra die oud is maakt geen donder uit. Er moet een eigen groep voor de omvormer komen en het liefst een eigen kabel.
Nu zal de kabel voor de wasmachine voldoende zijn, maar dat betekend een verdeelkastje in de kelder wat ook geld kost.

3. Geen optimizers, simpel. Ook geen nut om hier over te discussieren. Iedere installateur die zegt "moet met, doen doen" wil gewoon een duurder systeem verkopen.
Heeft het een functie om het toch te doen, ja. Je krijgt iets meer garantie en je krijgt inzicht in je systeem. Verder zal door onderlinge verschillen in de panelen op jaarbaiss 1-2% meer opwek uit je systeem komen.
Meerprijs is gemiddeld 50 euro ex btw per paneel (dus 500 voor 10 stuks).

4. Sunpower is Ferrari. Top merk met hoogste opwek en rendement etc. etc.
Tenzij je ruimte te kort hebt en geld te veel hebt, moet je daar niet eens naar kijken.
Ik denk dat het wel uit maakt, want hier wil de bovenverdieping er nog wel eens uit klappen, en dat heb ik beneden nóóit. Het lijkt me dat dat niet handig is voor teruglevering?

Die eigen kabel moet dus wel naar de meterkast toe dan? Want dan moet er hier binnen altijd ergens doorheen geboord worden, en dat wil ik per se niet, dus imho is dat verdeelkastje in de kelder the way to go.

Ok, dus zodra ze beginnen over optimizers (in deze situatie) is het een no go? Mooi, dat is een handige om te weten.

Hm, dus geen sunpower, maarrrr, als je die niet neemt, welke neem je dan wel? (ik voel me alsof ik echt domme vragen stel, maar ik weet er 0 van, dus als 't vervelend wordt hoor ik 't wel).
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194293461
@CoolGuy,

Zoals ik het begrijp zijn die merken allemaal dezelfde kwaliteit. Wat ik belangrijk vind is wat 1 WP per paneel kost (kijk alleen naar panelen boven de 300 WP, daaronder is allemaal oud)

https://www.solar-bouwmarkt.nl/g5-duo-315wp-full-black-opop.html

Dit is een knappe prijs ¤107 voor 315WP (oftewel 107 : 315 = ¤0,35 per WP)

Zonnepaneel boeren adviseren vooral wat ze in hun magazijn hebben liggen dus die hebben een ander belang (namelijk verkopen wat er in het magazijn ligt).
  dinsdag 28 juli 2020 @ 14:49:45 #143
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_194294957
quote:
quote:
Gezamenlijk investeren we de komende jaren 40 miljard euro in het verbeteren van het netwerk
Huh, wablief?
pi_194294990
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 13:13 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik denk dat het wel uit maakt, want hier wil de bovenverdieping er nog wel eens uit klappen, en dat heb ik beneden nóóit. Het lijkt me dat dat niet handig is voor teruglevering?

Die eigen kabel moet dus wel naar de meterkast toe dan? Want dan moet er hier binnen altijd ergens doorheen geboord worden, en dat wil ik per se niet, dus imho is dat verdeelkastje in de kelder the way to go.

Ok, dus zodra ze beginnen over optimizers (in deze situatie) is het een no go? Mooi, dat is een handige om te weten.

Hm, dus geen sunpower, maarrrr, als je die niet neemt, welke neem je dan wel? (ik voel me alsof ik echt domme vragen stel, maar ik weet er 0 van, dus als 't vervelend wordt hoor ik 't wel).
Je haalt dingen door elkaar, maar dat komt door je wens/eis van niet boren.
Bekabeling boven staat nooit in verband met de omvormer. Die moet zijn eigen kabel hebben (of in geval van de wasmachine wordt dat zijn kabel waar dankzij de verdeelkast ook iets anders op zit, in dit geval de wasmachine).

Welk paneel je kiest maakt droog gezegd geen reet uit. Het moet een relatief OK merk zijn met een fatsoenlijke prijs en "normaal" wattpiek.
Wat heb je aan die zin, geen moer :D

Waar het eigenlijk op neer komt, wat de installateur ook aanbiedt kan je van uit gaan dat prima is.
Specifiek op zoek gaan naar een merk heeft weinig zin.
Ik krijg zo vaak de vraag "IK WIL QCELL" ja leuk, heb ik op dit moment niet, heb wel dit xxxxx wil je offerte, ja is goed...

Er zijn zo tig veel merken dat het amper bij te houden is, zelfs voor ons.
Op dit moment verkoop ik eigenlijk alleen Trina. Mooi zwart paneel, 325wp, zeer sterke prijs.
Trina is overigens een heel groot merk in deze wereld terwijl het voor een leek compleet onbekend is.

Yingli Solar was toen ik hier kwam werken (2014) oppermachtigst. Dat was hét merk. De eigenaar van het bedrijf verkocht niets liever dan Yingli + SMA.
Sindsdien zijn ze in Nederland (en wellicht rest van de wereld) nergens meer te bekennen.
Eging was een budget merk, is nu volgens mij weg.
Toen kregen we Canadian Solar, die zie ik af en toe nog.
Jinko Solar (verkochten we tot maart/april)
Nu Trina.

Tussendoor wel wat anderen gehad waaronder Qcell. Een groot Duits concern wat bekend is. Ook goed en degelijk spul maar is duurder.
SolarWatt was ook zo'n merk dat echt uit Duitsland kwam, maar ook zo'n prijs heeft.
En zo kan ik er nog 20 opnoemen.

Zonnepanelen.net heeft een test draaien met 30 merken:
AEG Amerisolar Astronergy Atersa
Axitec Axsun BYD Bauer
Benq Bisol Boviet CNPV
CSUN Conergy DMEGC Eging PV
Gista IBC Solar JA Solar LG
München Solar Panasonic Qcells S-energy
Shinetime Solar Clarity Solar World Solarwatt
Stion Sunhappy Sunpower Sunrise Solartech
Suntech Trina Solar TrunSun Winaico
ZNShine Solar

Van die 30 ken ik er 21. De rest is mij volledig onbekend.

De grote jongens zijn LG, Panasonic en Sunpower. Kosten minimaal 2, soms wel 3 keer zo veel als de "normale".
Zijn het in mijn optiek nooit waard, zelfs niet als je maar ruimte heb voor 6.

Waar moet je dan wel op letten:
Prijs per wattpiek

Kijk naar het bedrag (incl of excl btw) en deel dit door het aantal wattpiek. Dat is vergelijkingsmateriaal numero uno.

Omvormer.
Hier zit risico in, die gaan gewoon kapot. Hoe dan ook.
SMA, topmerk, prijzig
SolarEdge (optimizers only), topmerk, lange garantie, alleen als je het nodig hebt zou ik het doen
Growatt, GoodWe, Omnik (nu failliet), etc maken eigenlijk allemaal hetzelfde product. 10 jaar garantie, Chinees, wifi, eigen app etc.
Dit is gewoon allemaal prima.

Hele slechte merken heb ik nog niet voorbij zien komen, maar bestaan wel. Zoals Solar King. Absoluut troep.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 15:37:33 #146
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194295215
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 15:22 schreef bambino het volgende:

[..]

Je haalt dingen door elkaar, maar dat komt door je wens/eis van niet boren.
Bekabeling boven staat nooit in verband met de omvormer. Die moet zijn eigen kabel hebben (of in geval van de wasmachine wordt dat zijn kabel waar dankzij de verdeelkast ook iets anders op zit, in dit geval de wasmachine).

Welk paneel je kiest maakt droog gezegd geen reet uit. Het moet een relatief OK merk zijn met een fatsoenlijke prijs en "normaal" wattpiek.
Wat heb je aan die zin, geen moer :D

Waar het eigenlijk op neer komt, wat de installateur ook aanbiedt kan je van uit gaan dat prima is.
Specifiek op zoek gaan naar een merk heeft weinig zin.
Ik krijg zo vaak de vraag "IK WIL QCELL" ja leuk, heb ik op dit moment niet, heb wel dit xxxxx wil je offerte, ja is goed...

Er zijn zo tig veel merken dat het amper bij te houden is, zelfs voor ons.
Op dit moment verkoop ik eigenlijk alleen Trina. Mooi zwart paneel, 325wp, zeer sterke prijs.
Trina is overigens een heel groot merk in deze wereld terwijl het voor een leek compleet onbekend is.

Yingli Solar was toen ik hier kwam werken (2014) oppermachtigst. Dat was hét merk. De eigenaar van het bedrijf verkocht niets liever dan Yingli + SMA.
Sindsdien zijn ze in Nederland (en wellicht rest van de wereld) nergens meer te bekennen.
Eging was een budget merk, is nu volgens mij weg.
Toen kregen we Canadian Solar, die zie ik af en toe nog.
Jinko Solar (verkochten we tot maart/april)
Nu Trina.

Tussendoor wel wat anderen gehad waaronder Qcell. Een groot Duits concern wat bekend is. Ook goed en degelijk spul maar is duurder.
SolarWatt was ook zo'n merk dat echt uit Duitsland kwam, maar ook zo'n prijs heeft.
En zo kan ik er nog 20 opnoemen.

Zonnepanelen.net heeft een test draaien met 30 merken:
AEG Amerisolar Astronergy Atersa
Axitec Axsun BYD Bauer
Benq Bisol Boviet CNPV
CSUN Conergy DMEGC Eging PV
Gista IBC Solar JA Solar LG
München Solar Panasonic Qcells S-energy
Shinetime Solar Clarity Solar World Solarwatt
Stion Sunhappy Sunpower Sunrise Solartech
Suntech Trina Solar TrunSun Winaico
ZNShine Solar

Van die 30 ken ik er 21. De rest is mij volledig onbekend.

De grote jongens zijn LG, Panasonic en Sunpower. Kosten minimaal 2, soms wel 3 keer zo veel als de "normale".
Zijn het in mijn optiek nooit waard, zelfs niet als je maar ruimte heb voor 6.

Waar moet je dan wel op letten:
Prijs per wattpiek

Kijk naar het bedrag (incl of excl btw) en deel dit door het aantal wattpiek. Dat is vergelijkingsmateriaal numero uno.

Omvormer.
Hier zit risico in, die gaan gewoon kapot. Hoe dan ook.
SMA, topmerk, prijzig
SolarEdge (optimizers only), topmerk, lange garantie, alleen als je het nodig hebt zou ik het doen
Growatt, GoodWe, Omnik (nu failliet), etc maken eigenlijk allemaal hetzelfde product. 10 jaar garantie, Chinees, wifi, eigen app etc.
Dit is gewoon allemaal prima.

Hele slechte merken heb ik nog niet voorbij zien komen, maar bestaan wel. Zoals Solar King. Absoluut troep.
Dus, kort gezegd maakt het paneel niet echt uit, zolang minimaal 300 en niet Solar King?

SMA zal dan wel afvallen denk ik? Daar ik al begrepen heb dat ik geen optimizers moet hebben zal SolarEdge ook afvallen, dus dan kom je effectief uit op Growatt of GoodWe?

De toko die morgen komt heeft JA Solar, CanadianSolar, LG en JinKO Solar. Qua omvormers hebben ze GoodWe en SolarEdge.

GoodWe is bij seriegeschakeld, en SolarEdge bij parallel geschakeld. En dan prijs per Wp, maar, waar moet die prijs liggen ongeveer?

Edit: die app voor SolarEdge ziet er wel gelikt uit zeg :9
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194295949
Prijs inclusief BTW tussen de ¤0,80 en ¤1,00 per WP inclusief montage.

Daarboven zou ik een ander zoeken.
pi_194304681
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 15:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Dus, kort gezegd maakt het paneel niet echt uit, zolang minimaal 300 en niet Solar King?

SMA zal dan wel afvallen denk ik? Daar ik al begrepen heb dat ik geen optimizers moet hebben zal SolarEdge ook afvallen, dus dan kom je effectief uit op Growatt of GoodWe?

De toko die morgen komt heeft JA Solar, CanadianSolar, LG en JinKO Solar. Qua omvormers hebben ze GoodWe en SolarEdge.

GoodWe is bij seriegeschakeld, en SolarEdge bij parallel geschakeld. En dan prijs per Wp, maar, waar moet die prijs liggen ongeveer?

Edit: die app voor SolarEdge ziet er wel gelikt uit zeg :9
JA, Canadian en Jinko zijn gelijkwaardig. Dus vraag om de goedkoopste per wp van die 3 (ik verwacht Jinko).
GoodWe en Growatt zijn ook gelijkwaardig, dus GoodWe is prima.

En ja, die app is wel mooi. Maar dat alleen is de meerprijs niet waard.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 10:44:28 #149
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194304903
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 10:23 schreef bambino het volgende:

[..]

JA, Canadian en Jinko zijn gelijkwaardig. Dus vraag om de goedkoopste per wp van die 3 (ik verwacht Jinko).
GoodWe en Growatt zijn ook gelijkwaardig, dus GoodWe is prima.

En ja, die app is wel mooi. Maar dat alleen is de meerprijs niet waard.
Nou, hij is net weg, als ik reken kom ik op 1.06 euro euro per WP incl montage. Ik ben vergeten te vragen naar de andere panelen, hij heeft het eigenlijk alleen gehad over Canadian Solar, daar is de offerte dan ook op gebaseerd.

Hij heeft het ook gehad over hoog rendementspanelen, maar hij zei zelf dat de meerprijs daarvan zich niet vertaald in een dermate hogere opbrengst dat dat de investering waard is. We praten qua prijs dan over een investering van grofweg 550 euro meer, terwijl de opbrengst dan 154kwh meer zou zijn.

Dat lijkt het me niet waard.

De omvormer zou een Goodwe 3000-NS zijn.

Goed, ik krijg nog een offerte van een andere toko, ik vermoed dat die duurder gaan zijn, maar, we gaan het zien.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194306332
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 10:44 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Nou, hij is net weg, als ik reken kom ik op 1.06 euro euro per WP incl montage. Ik ben vergeten te vragen naar de andere panelen, hij heeft het eigenlijk alleen gehad over Canadian Solar, daar is de offerte dan ook op gebaseerd.

Hij heeft het ook gehad over hoog rendementspanelen, maar hij zei zelf dat de meerprijs daarvan zich niet vertaald in een dermate hogere opbrengst dat dat de investering waard is. We praten qua prijs dan over een investering van grofweg 550 euro meer, terwijl de opbrengst dan 154kwh meer zou zijn.

Dat lijkt het me niet waard.

De omvormer zou een Goodwe 3000-NS zijn.

Goed, ik krijg nog een offerte van een andere toko, ik vermoed dat die duurder gaan zijn, maar, we gaan het zien.
En dan praten we over plat of schuin, en hoeveel panelen?
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 13:12:17 #151
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194306452
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 13:03 schreef bambino het volgende:

[..]

En dan praten we over plat of schuin, en hoeveel panelen?
Excuseer, dan praten we over schuin, en 11 panelen, en dan door de kelder en 'door het stopcontact' in de kelder, dus daar moet iets komen zodat ie niet rechtstreeks naar de meterkast hoeft.

Ik heb ook gebeld, ik krijg ook nog een nieuwe offerte met die JinKO Solar panelen.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194307200
11 panelen van 300+ op een 3000 omvormer? Dan heb je toch te weinig? Of zitten ze niet zo gunstig qua ligging, dat de opbrengst niet maximaal kan worden?

(Hier 3640 vol op zuid, op een 4000. Dat is wel ruim, maar dan is er iets ruimte voor panelen op het noorden als we zouden willen)
pi_194308356
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 14:02 schreef Deepfreeze het volgende:
11 panelen van 300+ op een 3000 omvormer? Dan heb je toch te weinig? Of zitten ze niet zo gunstig qua ligging, dat de opbrengst niet maximaal kan worden?

(Hier 3640 vol op zuid, op een 4000. Dat is wel ruim, maar dan is er iets ruimte voor panelen op het noorden als we zouden willen)
Nee is meer dan prima - ik heb 4480 op 4000... omvormers werken beter op hoog % - de momenten dat hij capped op 4000 weegt niet op tegen de meerwaarde van hoger gemiddeld vermogen. - volgens mij is de rule of thumb dat je +- 90% moet zitten
pi_194308550
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 13:12 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Excuseer, dan praten we over schuin, en 11 panelen, en dan door de kelder en 'door het stopcontact' in de kelder, dus daar moet iets komen zodat ie niet rechtstreeks naar de meterkast hoeft.

Ik heb ook gebeld, ik krijg ook nog een nieuwe offerte met die JinKO Solar panelen.
Ik heb de offerte in ons systeem gemaakt met Trina 325.
Ik kom op 3861 inc. btw (uit gegaan dat het een half uur rijden is).

Dus dat is:
inc: 1.08
ex. 0.892
netto: 0.915

Dus 1,06 is een nette prijs. Als het er op aan zou komen zou ik met die prijs meegaan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 15:53:28 #155
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194308837
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 15:29 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb de offerte in ons systeem gemaakt met Trina 325.
Ik kom op 3861 inc. btw (uit gegaan dat het een half uur rijden is).

Dus dat is:
inc: 1.08
ex. 0.892
netto: 0.915

Dus 1,06 is een nette prijs. Als het er op aan zou komen zou ik met die prijs meegaan.
Nou, en ik heb terug gebeld, en hij heeft de offerte gemaakt met die JinKO, want die zijn C2C gecertificeerd en daardoor kan ik aanspraak maken op een subsidie, en met die subsidie kom ik dan netto op 3.340, terwijl die Jinko 320 zijn ipv 310.

Dan kom ik op....1,05?

[ Bericht 3% gewijzigd door CoolGuy op 29-07-2020 15:58:48 ]
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194309187
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 15:12 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Nee is meer dan prima - ik heb 4480 op 4000... omvormers werken beter op hoog % - de momenten dat hij capped op 4000 weegt niet op tegen de meerwaarde van hoger gemiddeld vermogen. - volgens mij is de rule of thumb dat je +- 90% moet zitten
Inderdaad.

Ik had eerst 3400wp op 5000 omvormer en nu 6080 op dezelfde omvormer. Draait veel efficiënter.

Topt alleen wat af in mei bij veel zon en koude dagen.
Maar ik kan 't mis hebben...
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 17:19:01 #157
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194309972
Zo, bestelling is gedaan. ^O^
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194310238
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 15:53 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Nou, en ik heb terug gebeld, en hij heeft de offerte gemaakt met die JinKO, want die zijn C2C gecertificeerd en daardoor kan ik aanspraak maken op een subsidie, en met die subsidie kom ik dan netto op 3.340, terwijl die Jinko 320 zijn ipv 310.

Dan kom ik op....1,05?
C2C?
Subsidie?

Geen flauw idee. Ik ken geen subsidie, en heb nog nooit van C2C gehoord.

En netto 3340? Dus na btw teruggave? Dat is dan toch wel wat duurder.
Ik dacht je 1,06 incl. btw had gerekend, niet netto.
Ik zit op 1,08 inclusief btw.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 17:56:51 #159
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194310474
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 17:37 schreef bambino het volgende:

[..]

C2C?
Subsidie?

Geen flauw idee. Ik ken geen subsidie, en heb nog nooit van C2C gehoord.

En netto 3340? Dus na btw teruggave? Dat is dan toch wel wat duurder.
Ik dacht je 1,06 incl. btw had gerekend, niet netto.
Ik zit op 1,08 inclusief btw.
cradle 2 cradle, is eoa certificering en gemeente geeft 400 euro subsidie maar dan moet die certificering er zijn.

Naja, ik ben er uiteindelijk blij mee :P
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194312605
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 15:12 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Nee is meer dan prima - ik heb 4480 op 4000... omvormers werken beter op hoog % - de momenten dat hij capped op 4000 weegt niet op tegen de meerwaarde van hoger gemiddeld vermogen. - volgens mij is de rule of thumb dat je +- 90% moet zitten
Ok, goed om te onthouden, voor als deze omvormer het zou begeven ;)
pi_194320000
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 17:56 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

cradle 2 cradle, is eoa certificering en gemeente geeft 400 euro subsidie maar dan moet die certificering er zijn.

Naja, ik ben er uiteindelijk blij mee :P
Nog nooit van gehoord :D

En uiteindelijk is het het belangrijkste dat je tevreden bent met je aanschaf. Nu nog even wachten op montage :P
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator donderdag 30 juli 2020 @ 10:36:13 #162
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194320172
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2020 10:21 schreef bambino het volgende:

[..]

Nog nooit van gehoord :D

En uiteindelijk is het het belangrijkste dat je tevreden bent met je aanschaf. Nu nog even wachten op montage :P
Ik ook niet. Er staat ook bij dat de leverancier Sunpower moet zijn, maar die zijn superduur, dus ik heb gebeld, en het blijkt dus dat Sunpower gewoon een voorbeeld is, maar zo staat het er niet. Waar het dus eigenlijk om gaat is die certificering, en dan maakt het merk niet uit.

Hoe dan ook, het is besteld, en nu duurt het nog ongeveer een maand, naja, ietsje langer, voor ze gemonteerd worden.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194321012
Gefeliciteerd.

Mooi hoor die potjes ook die je kan aanspreken, elke gemeente heeft wel een regelling, en soms zijn er collectieve inkoopregelen, ik zit soms te denken: werken niet heel veel mensen langs elkaar heen? Ik kon een collectieve inkoop doen met mijn werk, of via eigen huis, of weer lokaal vanuit de gemeente, lekkerrr dan.
pi_194321103
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juli 2020 11:36 schreef skrn het volgende:
Gefeliciteerd.

Mooi hoor die potjes ook die je kan aanspreken, elke gemeente heeft wel een regelling, en soms zijn er collectieve inkoopregelen, ik zit soms te denken: werken niet heel veel mensen langs elkaar heen? Ik kon een collectieve inkoop doen met mijn werk, of via eigen huis, of weer lokaal vanuit de gemeente, lekkerrr dan.
Collectieve inkoop is vooral goede reclame heb ik het idee. Ik heb meerdere offertes opgevraagd waarvan 1 collectieve inkoop en die was duidelijk duurder dan wat ik nu heb laten leggen.

Is ook niet zo gek dat er weinig voordeel is aangezien het gewoon als losstaande projecten gelegd wordt. Hier in de straten hebben blijkbaar 2 huizen (Waar er 3 tussen zitten) wel meegedaan want die kregen zonnepanelen van die partij, maar ze kwamen 1 week na elkaar.
pi_194321274
Inderdaad, marketing. Het kan werken hoor, collectief inkopen, maar dan moet je echt grootschalig aanpakken, en hopen dat je extra overhead minder is dan het voordeel wat je eruit haalt.

Eigen Huis was best goedkoop als je daar aan meedoet, trouwens. Dat was de enige die ik kon vinden die concurrerend was. Maar er kwam meewerk bij hun als blijkt dat je optimizers nodig had, dus ik liet die schieten.

Maar als die initiatieven, mocht toch een bak overhead opleveren?
  donderdag 30 juli 2020 @ 12:59:26 #166
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_194322303
Ik loop er bij ons tegenaan dat niemand panelen durft te leggen op een bitumen shingles dak.
De collectieve toko die in de buurt aan het werven was (je zou denken dat die eerst ff omhoog kijken voordat ze aanbellen) zei ook gelijk


:')

Dus kom ik toch elke keer bij de relatief dure offerte uit van de dakdekker van 1,13Eur excl btw, incl. optimizers.
Maar goed, dan gaan we daar gewoon voor.
  Moderator donderdag 30 juli 2020 @ 13:13:23 #167
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194322465
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2020 12:59 schreef bleiblei het volgende:
Ik loop er bij ons tegenaan dat niemand panelen durft te leggen op een bitumen shingles dak.
De collectieve toko die in de buurt aan het werven was (je zou denken dat die eerst ff omhoog kijken voordat ze aanbellen) zei ook gelijk
[ afbeelding ]

:')

Dus kom ik toch elke keer bij de relatief dure offerte uit van de dakdekker van 1,13Eur excl btw, incl. optimizers.
Maar goed, dan gaan we daar gewoon voor.
Wat is dan een bitumen shingles dak (jaja, leek)? Dat zijn dus geen dakpannen? Oh nee, jullie hebben geen dakpannen dacht ik in je topic gezien te hebben he? Dus dat is een probleem? Waarom?
Breitling - Instruments for Professionals
  donderdag 30 juli 2020 @ 13:23:23 #168
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_194322601
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2020 13:13 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Wat is dan een bitumen shingles dak (jaja, leek)? Dat zijn dus geen dakpannen? Oh nee, jullie hebben geen dakpannen dacht ik in je topic gezien te hebben he? Dus dat is een probleem? Waarom?
Dit zijn bitumen shingles:


Worden vaak op tuinhuisjes geplakt want goedkoop, makkelijk en snel.
Die liggen op het dak waar bij ons de panelen zouden komen. En dat is lastig omdat er geen panlatten onder zitten zoals bij een normaal pannendak. En ik geloof dat ze de frames waar zonnepanelen op geplaatst worden op de panlatten geschroefd worden of daar zelfs aan hangen.

En dat is anders, dus durven ze dat niet aan.

De dakbedekking die in ons topic vervangen is, zijn trouwens leien. Maar daar ga ik geen zonnepanelen tegenaan zetten. Dat is zonde.
  Moderator donderdag 30 juli 2020 @ 13:31:56 #169
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194322731
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juli 2020 13:23 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Dit zijn bitumen shingles:


Worden vaak op tuinhuisjes geplakt want goedkoop, makkelijk en snel.
Die liggen op het dak waar bij ons de panelen zouden komen. En dat is lastig omdat er geen panlatten onder zitten zoals bij een normaal pannendak. En ik geloof dat ze de frames waar zonnepanelen op geplaatst worden op de panlatten geschroefd worden of daar zelfs aan hangen.

En dat is anders, dus durven ze dat niet aan.

De dakbedekking die in ons topic vervangen is, zijn trouwens leien. Maar daar ga ik geen zonnepanelen tegenaan zetten. Dat is zonde.
Ah zo. Weer wat geleerd vandaag. dan heb ik dat inderdaad op mijn tuinhuisje, maar ik heb een normaal pannendak op het huis. Huis is dan wel uit de jaren 30, maar wel een normaal pannendak.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194330874
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 15:12 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Nee is meer dan prima - ik heb 4480 op 4000... omvormers werken beter op hoog % - de momenten dat hij capped op 4000 weegt niet op tegen de meerwaarde van hoger gemiddeld vermogen. - volgens mij is de rule of thumb dat je +- 90% moet zitten
Jep, heb precies hetzelfde (4480 op 4000). Tikte vandaag niet eens de 4kw aan.
pi_194331111
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2020 12:59 schreef bleiblei het volgende:
Ik loop er bij ons tegenaan dat niemand panelen durft te leggen op een bitumen shingles dak.
De collectieve toko die in de buurt aan het werven was (je zou denken dat die eerst ff omhoog kijken voordat ze aanbellen) zei ook gelijk
[ afbeelding ]

:')

Dus kom ik toch elke keer bij de relatief dure offerte uit van de dakdekker van 1,13Eur excl btw, incl. optimizers.
Maar goed, dan gaan we daar gewoon voor.
Terwijl dat juist super eenvoudig monteren is. Met clickfit basic en bitumen kit. Moet het dak wel een voldoende helling hebben.
pi_194336899
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2020 12:59 schreef bleiblei het volgende:
Ik loop er bij ons tegenaan dat niemand panelen durft te leggen op een bitumen shingles dak.
De collectieve toko die in de buurt aan het werven was (je zou denken dat die eerst ff omhoog kijken voordat ze aanbellen) zei ook gelijk
[ afbeelding ]

:')

Dus kom ik toch elke keer bij de relatief dure offerte uit van de dakdekker van 1,13Eur excl btw, incl. optimizers.
Maar goed, dan gaan we daar gewoon voor.
1,13 ex voor bitumen is echt niet duur. Het is kutwerk om panelen daar fatsoenlijk op te krijgen en met risico voor de installateur. Denk niet dat ik het daar voor zou doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  vrijdag 31 juli 2020 @ 11:38:17 #173
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194336964
Door een slechte WiFi verbinding update mijn Solaredge niet vaak (helemaal niet nu de garage volledig dicht is - daar hangt de omvormer). Dit wordt morgen opgelost door het bedraad aan te leggen.

Nu zag ik dat hij vanmorgen weer wél geupdate heeft. Echter mist nu van 29 juni tot ergens op de dag van 9 juli de data. Heeft iemand dit wel eens vaker mee gemaakt? Ik dacht dat hij sowieso de hele maand in zijn geheugen hield. Dus dat 29 juni niet geregistreerd is zou nog kunnen (laatste update hiervoor was op 28 juni).
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  vrijdag 31 juli 2020 @ 13:44:44 #174
104901 OxygeneFRL
....dus....
pi_194338686
Mijn opbrengst
pi_194340577
Ik heb nu de opbrengst van mijn omvormer vergeleken met de meterkast, en verder bijna alle groepen uitgezet (behalvede groep waar mijn internet op zit).

Ik kom toch op een delta van 150watt uit op een vermogen van 3kW. Dat zou ik heel veel vinden? Een procentje of 1 of 2, okee, maar 5 is toch niet realistisch?

Zijn dat kabelverliezen?Of mis ik iets toch? Of is mijn meter niet helemaal goed. :P

[ Bericht 18% gewijzigd door skrn op 31-07-2020 16:16:45 ]
  maandag 3 augustus 2020 @ 16:28:01 #176
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_194386640
Meer mensen met zeer afwisselende opbrengstgrafieken? De ene keer is het een zuivere curve en dan andere keer zitten er allemaal spikes in. Nu vermoed ik dat dit gewoon het verschil is tussen zonnige en bewolkte dagen maar heb het nog niet nader bekeken. Vind het wel vreemd dat april en mei tot nu de beste e maanden waren. Toen was het weliswaar zonniger maar de stand van de zon zou nu beter moeten zijn...
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_194386650
Is een omvormer makkelijk zelf te vervangen? Het gaat om precies dezelfde omvormer omdat de oude stuk is.
Facts don't care about your feelings
pi_194387319
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 16:28 schreef PzKpfw het volgende:
Meer mensen met zeer afwisselende opbrengstgrafieken? De ene keer is het een zuivere curve en dan andere keer zitten er allemaal spikes in. Nu vermoed ik dat dit gewoon het verschil is tussen zonnige en bewolkte dagen maar heb het nog niet nader bekeken. Vind het wel vreemd dat april en mei tot nu de beste e maanden waren. Toen was het weliswaar zonniger maar de stand van de zon zou nu beter moeten zijn...
Mooie haaientanden grafieken: felle opklaringen. En die waren er nogal wat de afgelopen tijd. Bovendien was het warm (niet goed voor opbrengst, warme omvormer)
en de lucht was ook nog voller want meer vliegtuigen. April en mei hadden dus een betere opbrengst dan juli.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_194387445
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 16:28 schreef YoshiBignose het volgende:
Is een omvormer makkelijk zelf te vervangen? Het gaat om precies dezelfde omvormer omdat de oude stuk is.
Als je een heel klein beetje technische kennis hebt stelt het niks voor.

Groep uit zetten (of werkschakelaar).
Met kleine tangetjes de string kabels los klikken (let op, als je meer dan 2 strings hebt even labelen zodat je niet de verkeerde plus en min op 1 ingang zet).
Dan kap eraf halen en fase/nul/aarde los halen.
Omvormer van de beugel af tillen, nieuwe er op tillen.
Aarde fase nul goed vast zetten (dit is het meest cruciale punt eigenlijk, als hier geen goede verbinding in zit kan je vlamboog krijgen)
Dan strings er weer in klikken
Spanning er weer op
Omvormer instellen (internet, taal, land, tijd, kan van alles vragen afhankelijk van type)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194387811
Weet iemand wat een normale prijs is voor 18 zonnepanelen op een plat dak? Als ik het online opzoek krijg ik alleen formulieren om offertes op te vragen.
Dit is een grondig beargumenteerde post met veel toegevoegde waarde.
pi_194389244
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 17:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Als je een heel klein beetje technische kennis hebt stelt het niks voor.

Groep uit zetten (of werkschakelaar).
Met kleine tangetjes de string kabels los klikken (let op, als je meer dan 2 strings hebt even labelen zodat je niet de verkeerde plus en min op 1 ingang zet).
Dan kap eraf halen en fase/nul/aarde los halen.
Omvormer van de beugel af tillen, nieuwe er op tillen.
Aarde fase nul goed vast zetten (dit is het meest cruciale punt eigenlijk, als hier geen goede verbinding in zit kan je vlamboog krijgen)
Dan strings er weer in klikken
Spanning er weer op
Omvormer instellen (internet, taal, land, tijd, kan van alles vragen afhankelijk van type)
Bedankt, dat moet lukken ^O^
Facts don't care about your feelings
pi_194389252
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 17:50 schreef Arnold_fan het volgende:
Weet iemand wat een normale prijs is voor 18 zonnepanelen op een plat dak? Als ik het online opzoek krijg ik alleen formulieren om offertes op te vragen.
Zal zo tussen de ¤6000 en ¤7000 incl. BTW zitten denk ik.

Offerte opvragen is wel vrij normaal, ieder dak is anders, legplan, benodigde ballast (ivm wind), bekabeling naar meterkast, etc.
pi_194389361
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 16:28 schreef PzKpfw het volgende:
Meer mensen met zeer afwisselende opbrengstgrafieken? De ene keer is het een zuivere curve en dan andere keer zitten er allemaal spikes in. Nu vermoed ik dat dit gewoon het verschil is tussen zonnige en bewolkte dagen maar heb het nog niet nader bekeken. Vind het wel vreemd dat april en mei tot nu de beste e maanden waren. Toen was het weliswaar zonniger maar de stand van de zon zou nu beter moeten zijn...
In juni staat de zon ook te hoog midden op de dag, dus in april mei kan je best hogere pieken hebben ook door koudere temperaturen. Elke wolk is een flinke hap uit je curve.
pi_194389529
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 16:28 schreef PzKpfw het volgende:
Meer mensen met zeer afwisselende opbrengstgrafieken? De ene keer is het een zuivere curve en dan andere keer zitten er allemaal spikes in. Nu vermoed ik dat dit gewoon het verschil is tussen zonnige en bewolkte dagen maar heb het nog niet nader bekeken. Vind het wel vreemd dat april en mei tot nu de beste e maanden waren. Toen was het weliswaar zonniger maar de stand van de zon zou nu beter moeten zijn...
Heb mijn panelen pas eind juni, heb alleen 31 juli een prachtige curve gehad. Soms een hap uit de curve maar meestal had de curve deze maand meer weg van een slecht gebit...
pi_194391508
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 19:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Zal zo tussen de ¤6000 en ¤7000 incl. BTW zitten denk ik.

Offerte opvragen is wel vrij normaal, ieder dak is anders, legplan, benodigde ballast (ivm wind), bekabeling naar meterkast, etc.
11.000 voor Panasonic panelen met optimizers en omvormer is dus veel te duur?
Dit is een grondig beargumenteerde post met veel toegevoegde waarde.
pi_194392618
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 21:57 schreef Arnold_fan het volgende:

[..]

11.000 voor Panasonic panelen met optimizers en omvormer is dus veel te duur?
Panasonic maakt hele mooie panelen maar ze zijn ook fors duurder, het prijsverschil verdien je nooit terug.

Ik zou naar mooie 340Wp paneeltjes kijken van 1 of ander Chinees, Thais of Koreaans merk ofzo.

Optimizers hebben nut als je forse schaduwen hebt, al kunnen ze niet magisch zonlicht maken van schaduw. Ze zorgen vooral dat je opbrengst niet teveel inzakt, al is dat met moderne panelen niet zo'n drama meer omdat die "by-pass diodes" hebben.

Nu heb ik ook 68 panelen met 68 optimizers vanwege 2 dakkapellen maar de set op het garagedak had sowieso zonder gekund.
  dinsdag 4 augustus 2020 @ 00:55:11 #187
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194393052
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 21:57 schreef Arnold_fan het volgende:

[..]

11.000 voor Panasonic panelen met optimizers en omvormer is dus veel te duur?
Ligt aan de details, zoals eerder al genoemd. Die Panasonic panelen verdien je vermoedelijk nooit terug. Of optimizers interessant voor je zijn ligt aan de schaduw op je dak en je investeringhorizon.
pi_194395106
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 21:57 schreef Arnold_fan het volgende:

[..]

11.000 voor Panasonic panelen met optimizers en omvormer is dus veel te duur?
Relatief, voor normale panelen, absoluut.
Voor Panasonic zal dat een normale prijs zijn.

Ik kom uit op ongeveer 7100 euro incl. btw (met optimizers, 1 fase omvormer).
Na btw teruggave is dat 6000 euro netto.

Zonder optimizers is het 6000 incl. btw en 5100 netto.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194395138
Jaar afrekening gekregen van Eneco, altijd leuk.
is eerste volledige jaar.
met 9x305WP een totaal jaarverbruik van 20KWH.

Over de dipjes die mensen aangeven.
ik heb hier ook contact over gehad met installateur.
we hebben regelmatig dips op zonnigste momenten van de dag dat er een dip in grafiek zit.
is overspannings beveiliging, eigenlijk word er teveel zonnestroom op net gedumpt waardoor voltage te hoog word.
omvormer meet dit en schakelt uit om net te beschermen.
wat je er tegen kunt doen is meer stroom verbruiken in huis oftewel wassen / drogen / oven gebruiken op zonnigste momenten.
pi_194395353
Mijn ervaring is dat optimizers al heel snel worden aangeboden, er hoeft meer een puistje op het dak van je buurman te zitten en tadaah elke offerte die je opvraagt bevat optimizers. Maar goed, ik heb ze ook en in de ochtend heb ik nu wel tot half 11 echt schaduwval, dus 's ochtend is de nut er wel. Maar of dat de meerprijs waard is, weet ik niet. Ik vind het wel interessant om inzicht te hebben in elk paneeltje, dat dan weer wel ;)

Even kijken: opbrengst juli 2020 met 4480 WP :

• 587 kWh.
• Eigen verbruik: 34%.
pi_194405169
quote:
14s.gif Op dinsdag 4 augustus 2020 10:38 schreef skrn het volgende:

Even kijken: opbrengst juli 2020 met 4480 WP :

• 587 kWh.
• Eigen verbruik: 34%.
Hier met dezelfde WP 514kWh opgewekt -
pi_194405455
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2020 00:55 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ligt aan de details, zoals eerder al genoemd. Die Panasonic panelen verdien je vermoedelijk nooit terug. Of optimizers interessant voor je zijn ligt aan de schaduw op je dak en je investeringhorizon.
Ik heb schaduw van een schoorsteen en een ander dak afhankelijk van de tijd van de dag, dus optimizers lijken me dan wel slim. Jullie advies is dus kijken naar goedkopere panelen?
Dit is een grondig beargumenteerde post met veel toegevoegde waarde.
  Moderator dinsdag 4 augustus 2020 @ 22:39:43 #193
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194405494
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 augustus 2020 22:37 schreef Arnold_fan het volgende:

[..]

Ik heb schaduw van een schoorsteen en een ander dak afhankelijk van de tijd van de dag, dus optimizers lijken me dan wel slim. Jullie advies is dus kijken naar goedkopere panelen?
Die schaduw heb ik ook, van 2 schoorsteentjes, maar pas aan het eind van de dag, rond een uur of 18u,en dan maar heel even want daarna staat de zon aan de andere kant van het dak en dan liggen ze allemaal in de schaduw. Daarom heb ik geen optimizers mee besteld.

Ik krijg 11 panelen van 340Wp, maar duurt nog een maand ongeveer.
Breitling - Instruments for Professionals
  dinsdag 4 augustus 2020 @ 22:55:06 #194
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194405833
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 augustus 2020 22:37 schreef Arnold_fan het volgende:

[..]

Ik heb schaduw van een schoorsteen en een ander dak afhankelijk van de tijd van de dag, dus optimizers lijken me dan wel slim. Jullie advies is dus kijken naar goedkopere panelen?
Maak eens ieder uur een foto van je dak om te zien hoeveel schaduw je echt hebt. Mocht je geen ruimte hebben om nog meer panelen te plaatsen kunnen optimizers een manier zijn om toch meer uit je panelen te persen. De terugverdientijd zal er wel langer door worden, maar over de totale levensduur verdien je het vast terug (tenzij er optimizers kapot gaan).
pi_194410309
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2020 22:55 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Maak eens ieder uur een foto van je dak om te zien hoeveel schaduw je echt hebt. Mocht je geen ruimte hebben om nog meer panelen te plaatsen kunnen optimizers een manier zijn om toch meer uit je panelen te persen. De terugverdientijd zal er wel langer door worden, maar over de totale levensduur verdien je het vast terug (tenzij er optimizers kapot gaan).
Op optimizers zit ook gewoon garantie hè :+ meende 12 jaar.
Brutal. Fucking. Metal.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 11:47:16 #196
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194410446
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 11:35 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Op optimizers zit ook gewoon garantie hè :+ meende 12 jaar.
Ja maar niet op de installatie ervan denk ik? Dat is veel duurder dan die optimizer zelf.
pi_194410530
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 11:35 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Op optimizers zit ook gewoon garantie hè :+ meende 12 jaar.
25 jaar.
pi_194410759
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 11:47 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja maar niet op de installatie ervan denk ik? Dat is veel duurder dan die optimizer zelf.
Bij ons op de zaak valt dat gewoon onder garantie hoor. Een installateur krijgt die uren volgens mij via SE vergoed. Pin me er alleen niet op vast :+
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194411855
SolarEdge bestaat sinds 2006, dat is 14 jaar.

Daarom geloof ik ook niet zo in "garanties", zeker niet als ze langer zijn dan het bestaan van het bedrijf dat ze aanbiedt ;)

Een paar slechte jaren / designs of zware concurrentie van een merk dat iets beters aanbiedt voor minder en SolarEdge kan zomaar weg zijn, hoe hard ze nu ook aan de weg timmeren. Het "Nokia" / "Kodak" effect.

Ik kijk niet verder dan m'n terugverdientijd, alles daarna is winst.
pi_194411981
Bestaat er eigenlijk zoiets als een stopcontact dat alleen stroom levert als mijn zonnepanelen opbrengst hebben? Ik wil een hottub, maar ik wil hem verwarmen met mijn zonneenergie. Als het bewolkt is/regent hoef ik er toch niet in :P.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 13:29:37 #201
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194412052
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:24 schreef Tuindier het volgende:
Bestaat er eigenlijk zoiets als een stopcontact dat alleen stroom levert als mijn zonnepanelen opbrengst hebben? Ik wil een hottub, maar ik wil hem verwarmen met mijn zonneenergie. Als het bewolkt is/regent hoef ik er toch niet in :P.
Wat denk jij dat de opwarmtijd is voor een hottub?

En waarom zou je niet in een hottub gaan als het bewolkt is? Je kan er in de winter nog gewoon in, dus ik vind je uitspraken wat raar :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194412264
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:29 schreef daNpy het volgende:

[..]

Wat denk jij dat de opwarmtijd is voor een hottub?

En waarom zou je niet in een hottub gaan als het bewolkt is? Je kan er in de winter nog gewoon in, dus ik vind je uitspraken wat raar :P
Prima. Negeer het voorbeeld dan maar :P.

Dan zoek ik alleen het antwoord op het eerste deel van mijn vraag.
Bestaat er een soort stopcontact of apparaat dat detecteert of ik stroom produceer en op basis daarvan een stopcontact aan/uit zet?
  woensdag 5 augustus 2020 @ 13:54:08 #203
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194412375
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Prima. Negeer het voorbeeld dan maar :P.

Dan zoek ik alleen het antwoord op het eerste deel van mijn vraag.
Bestaat er een soort stopcontact of apparaat dat detecteert of ik stroom produceer en op basis daarvan een stopcontact aan/uit zet?
Misschien dat je dat via een Arduino kunt regelen?
Of een of andere verbruiksachtige meter met een geschakelde uitgang oid. Die doe je dan bij je zonnepanelen en je schakelt het stopcontact.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 13:57:26 #204
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194412411
Trouwens, ik ga het water van onze jacuzzi wel door de zon laten verwarmen. Dit wil ik doen door het water over het dak van het tuinhuis te laten stromen in zwarte buizen/matten. Dit is volgens mij het efficienst, ken mensen die zo hun zwembad (voor)verwarmen en zelf met koude buitentemperaturen, maar wel zon, wordt het water aardig warm. Dat gaat dan ook nog om veel meer hoeveelheden water dan in onze jacuzzi.
Hiervoor hoeft alleen een pomp te draaien.

Het verwarmings element is 2,2kW :+ dus dat schiet lekker op.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194412494
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:54 schreef daNpy het volgende:

[..]

Misschien dat je dat via een Arduino kunt regelen?
Of een of andere verbruiksachtige meter met een geschakelde uitgang oid. Die doe je dan bij je zonnepanelen en je schakelt het stopcontact.
Dat ziet er niet uit als iets voor noobs zoals ik, maar ik zal eens in de kennisenkring rondvragen.

Je zon-verwarming-jacuzze klinkt trouwens als een nog beter plan voor mijn niet-relevante voorbeeld. Genoeg zuid-georienteerd garagedak over, em er komt ook nog een schuurtje, dus dat ga ik ook eens bekijken.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 14:08:42 #206
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_194412529
quote:
14s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:57 schreef daNpy het volgende:
Trouwens, ik ga het water van onze jacuzzi wel door de zon laten verwarmen. Dit wil ik doen door het water over het dak van het tuinhuis te laten stromen in zwarte buizen/matten. Dit is volgens mij het efficienst, ken mensen die zo hun zwembad (voor)verwarmen en zelf met koude buitentemperaturen, maar wel zon, wordt het water aardig warm. Dat gaat dan ook nog om veel meer hoeveelheden water dan in onze jacuzzi.
Hiervoor hoeft alleen een pomp te draaien.

Het verwarmings element is 2,2kW :+ dus dat schiet lekker op.
Hoe ga je dat water schoon houden van micro-organismen?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 5 augustus 2020 @ 14:41:33 #207
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194412961
quote:
1s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 14:08 schreef Molo het volgende:

[..]

Hoe ga je dat water schoon houden van micro-organismen?
Filteren en chloortabletten?
Of wat is precies het verschil met elektrisch verwarmd voor die organismen?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 16:09:18 #208
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_194413919
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 14:41 schreef daNpy het volgende:

[..]

Filteren en chloortabletten?
Of wat is precies het verschil met elektrisch verwarmd voor die organismen?
Geen idee
Heb er geen verstand van maar water en waterkwaliteit lijkt me altijd een ingewikkeld en secuur iets
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 5 augustus 2020 @ 16:27:40 #209
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194414156
quote:
1s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 16:09 schreef Molo het volgende:

[..]

Geen idee
Heb er geen verstand van maar water en waterkwaliteit lijkt me altijd een ingewikkeld en secuur iets
Oh ik dacht dat jij er juist verstand van had :D
Alles wat je nodig hebt zit in een "beginnerspakket". Voor zo'n klein bad is dat vrij makkelijk bij te houden.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194414236
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 16:27 schreef daNpy het volgende:

[..]

Oh ik dacht dat jij er juist verstand van had :D
Alles wat je nodig hebt zit in een "beginnerspakket". Voor zo'n klein bad is dat vrij makkelijk bij te houden.
Oh, dat bestaat als pakket? Heb je een linkje? Mag ook in DM, dan zijn we wat minder offtopic.
  woensdag 5 augustus 2020 @ 21:55:26 #211
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194419602
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 16:34 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Oh, dat bestaat als pakket? Heb je een linkje? Mag ook in DM, dan zijn we wat minder offtopic.
https://www.google.com/se(...)ceid=chrome&ie=UTF-8

't Is niet heel moeilijk vandaag de dag hé :+
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194425332
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 12:03 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Bij ons op de zaak valt dat gewoon onder garantie hoor. Een installateur krijgt die uren volgens mij via SE vergoed. Pin me er alleen niet op vast :+
Ja klopt, enkele leveranciers geven een vergoeding, waaronder SolarEdge. Maar dat is niet genoeg meestal om kosten te dekken.
Optimizer krijg je 125 euro voor, omvormer 100.
Als de klant om de hoek woont, is dat leuk. Maar als we een uur moeten rijden kost het al geld. Maar dat hoort er nou eenmaal bij.

SMA geeft bijvoorbeeld geen vergoeding, Tigo (concurrent SolarEdge) niet, Fronius niet, ABB/PowerOne niet. Delta weer wel (geen idee hoeveel).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194425377
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 14:41 schreef daNpy het volgende:

[..]

Filteren en chloortabletten?
Of wat is precies het verschil met elektrisch verwarmd voor die organismen?
Normaal zit er in een jacuzzi een actief filter op de pomp. Die werkt dus alleen als de pomp draait (dus stroom verbruikt).
Daarbij kan je de verwarming aan of uit zetten.

Dus wat je eigenlijk moet doen is verwarming op tijdklok zetten en filter gewoon later lopen.

Maar als je alleen verwarmd tijdens zonnige uren dan zul je normaal gesproken weinig nut hebben van je jacuzzi. Je gaat er vaak in als de zon niet schijnt, zoals op een avond.
En als je de temperatuur continu laat schommelen kost uiteindelijk meer energie dan als je hem op temperatuur houdt.

Maar goed, het hangt allemaal af van wanneer jij er normaal in zou willen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194425484
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Prima. Negeer het voorbeeld dan maar :P.

Dan zoek ik alleen het antwoord op het eerste deel van mijn vraag.
Bestaat er een soort stopcontact of apparaat dat detecteert of ik stroom produceer en op basis daarvan een stopcontact aan/uit zet?
Lijkt me stiekem best ingewikkeld, omdat je je verbruik op voorhand moet weten, anders gaat zo'n stopcontact pendelen.

Als je netto levert aan het net, gaat het stopcontact aan, ploef, je gaat verwarmen, poef, je moet uit het net trekken, stopcontact gaat weer uit, et cetera.

Je ontkomt er niet aan door toch wat te programmeren, denk ik. Door minimale waardes van te voren in te stellen, of wat dan ook.
  donderdag 6 augustus 2020 @ 11:24:29 #215
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_194425773
Mijn hottub is juist hout gestookt :)
Dat heeft juist de sfeer op koude winterdag! Nu gebruik ik hem als koelbak
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  donderdag 6 augustus 2020 @ 11:34:41 #216
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194425913
quote:
14s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 11:06 schreef skrn het volgende:

[..]

Lijkt me stiekem best ingewikkeld, omdat je je verbruik op voorhand moet weten, anders gaat zo'n stopcontact pendelen.

Als je netto levert aan het net, gaat het stopcontact aan, ploef, je gaat verwarmen, poef, je moet uit het net trekken, stopcontact gaat weer uit, et cetera.

Je ontkomt er niet aan door toch wat te programmeren, denk ik. Door minimale waardes van te voren in te stellen, of wat dan ook.
Daarom moet je dus bij de zonnepanelen meten en niet bij het stopcontact.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194425970
Lijkt me ook handiger om een zwembad of whirlpool met warmtepomp te verwarmen dan met een verwarmingselement, is ~300% efficiënter.
pi_194426195
Maar de vraag is toch valide, zijn er systemen in omloop die zorgen dat jouw elektriciteitsverbruik afgesteld is op de productie van de zonnepanelen?

Misschien nu niet heel relevant, maar wel met de afbouw van de salderingsregeling.
pi_194426536
quote:
2s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 11:53 schreef skrn het volgende:
Maar de vraag is toch valide, zijn er systemen in omloop die zorgen dat jouw elektriciteitsverbruik afgesteld is op de productie van de zonnepanelen?

Misschien nu niet heel relevant, maar wel met de afbouw van de salderingsregeling.
Je kan sowieso in Domoticz wel een Z-Wave schakelaar aansturen zodra opbrengst uit je omvormer X minuten lang groter dan Y is en/of als slimme meter Z teruglevering constateert (voorwaarden bepaal je helemaal zelf).

Fibaro heeft bijvoorbeeld schakelaars met relais die tot 2,5kWh kunnen schakelen maar je kan zoiets natuurlijk ook weer gebruiken om een 230 volt relais te schakelen en nog grotere stromen te schakelen indien nodig.

Ik gebruik Domoticz om m'n stroomverbruik en opwek bij te houden maar ook om m'n buitenverlichting te schakelen (15 minuten ná zonsondergang aan).

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 06-08-2020 12:14:22 ]
pi_194426734
Kwam ook nog een variabele heater tegen op Tweakers, die overtollige PV kan omzetten in hitte:

https://www.ta.co.at/en/x2-energy-management/aton-power-to-heat/
  donderdag 6 augustus 2020 @ 13:37:06 #221
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_194427721
Zonnige meevaller voor eigenaren zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen hebben tot nu toe een goed jaar gehad. Door het extreem zonnige voorjaar lag de opbrengst van panelen hoger dan gemiddeld.

Panelen lopen als een zonnetje
Van januari tot en met juli steeg de opbrengst van de panelen met ruim 20% in vergelijking met dezelfde periode van het langjarig gemiddelde en 11% ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vier jaar.

Meer zonuren
De maanden maart, april en mei profiteerden van gemiddeld bijna de helft meer zonuren. Het aantal zonuren in april was zelfs bijna 60% hoger dan normaal. De maand mei genereert de laatste vier jaar structureel meer zonuren en wordt daardoor steeds belangrijker voor de opbrengst van zonnepanelen, aldus Essent.

Vanaf 2016 leveren zonnepanelen steeds meer op, van gemiddeld ¤526 naar ¤589 per jaar. Volgens de voorlopige berekeningen moeten zonnepaneelbezitters dit jaar gemiddeld zo’n ¤604 besparen op de jaarlijkse energierekening. Alleen in 2018 was dat meer, met ¤630.

https://www.telegraaf.nl/(...)genaren-zonnepanelen

8-) ^O^
pi_194427879
Ik zit nu op 2,69% meer dan vorig jaar op dezelfde datum. Niet spectaculair maar toch 341,22kWh mer.
pi_194428012
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 13:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zit nu op 2,69% meer dan vorig jaar op dezelfde datum. Niet spectaculair maar toch 341,22kWh mer.
Per eind juli 3,4% meer dan vorig jaar. Eind mei was dat nog een stuk meer zelfs _O-
  vrijdag 7 augustus 2020 @ 10:21:01 #224
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_194440600
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2020 13:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Prima. Negeer het voorbeeld dan maar :P.

Dan zoek ik alleen het antwoord op het eerste deel van mijn vraag.
Bestaat er een soort stopcontact of apparaat dat detecteert of ik stroom produceer en op basis daarvan een stopcontact aan/uit zet?
Euhm, waarom neem je geen houtgestookte hottub? Kost je alleen hout. Hebben wij ook gedaan.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_194441184
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 10:21 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Euhm, waarom neem je geen houtgestookte hottub? Kost je alleen hout. Hebben wij ook gedaan.
Dat klinkt als lang wachten als je er in wil. Ik ben me duidelijk nog aan het orienteren ;).
  vrijdag 7 augustus 2020 @ 11:10:20 #226
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_194441228
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 11:06 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Dat klinkt als lang wachten als je er in wil. Ik ben me duidelijk nog aan het orienteren ;).
Hoe sterker de kachel, hoe korter de wachttijd.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  Moderator vrijdag 7 augustus 2020 @ 12:00:33 #227
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_194441880
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 11:06 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Dat klinkt als lang wachten als je er in wil. Ik ben me duidelijk nog aan het orienteren ;).
Het gaat hier over zonnepanelen hé; niet dat het straks een verkapt ik zoek een hottub topic word ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door Vonkenboer op 07-08-2020 12:38:50 (typo) ]
pi_194442293
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 12:00 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Het gaat hier over zonnepalen hé; niet dat het straks een verkapt ik zoek een hottub topic word ;)
  Moderator vrijdag 7 augustus 2020 @ 12:38:08 #229
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_194446268
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 13:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zit nu op 2,69% meer dan vorig jaar op dezelfde datum. Niet spectaculair maar toch 341,22kWh mer.
Hier 20 meer op de 2527 die we nu hebben. Erg vergelijkbaar dus :D
April en mei waren een stuk beter dit jaar, maar juni en juli hadden er geen zin meer in..
pi_194447053
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 17:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Als je een heel klein beetje technische kennis hebt stelt het niks voor.

Groep uit zetten (of werkschakelaar).
Met kleine tangetjes de string kabels los klikken (let op, als je meer dan 2 strings hebt even labelen zodat je niet de verkeerde plus en min op 1 ingang zet).
Dan kap eraf halen en fase/nul/aarde los halen.
Omvormer van de beugel af tillen, nieuwe er op tillen.
Aarde fase nul goed vast zetten (dit is het meest cruciale punt eigenlijk, als hier geen goede verbinding in zit kan je vlamboog krijgen)
Dan strings er weer in klikken
Spanning er weer op
Omvormer instellen (internet, taal, land, tijd, kan van alles vragen afhankelijk van type)
Ze hebben me een Solis mini gestuurd... dus toch ander merk. Zijn er dan nog dingen waar ik op moet letten tov de Omnik?

Laat maar is al gelukt, was een makkie :P 3 kabeltjes aansluiten en even ander frame aan de muur.

[ Bericht 3% gewijzigd door YoshiBignose op 07-08-2020 23:05:59 ]
Facts don't care about your feelings
pi_194449186
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 10:21 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Euhm, waarom neem je geen houtgestookte hottub? Kost je alleen hout. Hebben wij ook gedaan.
Beetje domotica kan je dat wel mee inregelen. Ik zou zeggen domoticz op raspberry pi op je slimme
meter aansluiten en scriptje aanzetten die slim stopcontact schakelt.
pi_194454735
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 17:36 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Ze hebben me een Solis mini gestuurd... dus toch ander merk. Zijn er dan nog dingen waar ik op moet letten tov de Omnik?

Laat maar is al gelukt, was een makkie :P 3 kabeltjes aansluiten en even ander frame aan de muur.
Ja is eigenlijk hetzelfde alleen andere beugel ophangen. Verder niet heel spannend.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194459835
https://tweakers.net/nieu(...)van-gasverlater.html

wellicht interessant voor sommigen hier ;)
pi_194463904
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 augustus 2020 16:48 schreef FranticDJ het volgende:
https://tweakers.net/nieu(...)van-gasverlater.html

wellicht interessant voor sommigen hier ;)
Zeker voor de gasverlaters ;)

Goede ontwikkeling, ik ben ook al ruim 1,5 jaar gasloos maar de meter hangt hier ook nog steeds.
Stedin dreigt wel wat maar daar zit ook iedere keer een jaar tussen.

Ben benieuwd welke strategie ze nu kiezen.
pi_194472413
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 augustus 2020 16:48 schreef FranticDJ het volgende:
https://tweakers.net/nieu(...)van-gasverlater.html

wellicht interessant voor sommigen hier ;)
Ik ben met hulp van Tweakers ook bezig om er af te komen. Heb nooit gas gehad op het nieuwe adres dus Enexis komt nu gratis de boel weghalen.

Die rechtszaak is echter wel heel specifiek, namelijk:
Wanneer de netbeheerder de aansluiting weghaalt en niet specifiek opdracht is gegeven is de factuur ongeldig.
Dus komt er op neer, zonder opdracht mag je niet factureren.

Betekend niet dat iedereen nu mag aanvragen het weg te halen voor niks. Zo ver is het nog (lang) niet.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194472444
quote:
0s.gif Op zondag 9 augustus 2020 13:10 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik ben met hulp van Tweakers ook bezig om er af te komen. Heb nooit gas gehad op het nieuwe adres dus Enexis komt nu gratis de boel weghalen.

Die rechtszaak is echter wel heel specifiek, namelijk:
Wanneer de netbeheerder de aansluiting weghaalt en niet specifiek opdracht is gegeven is de factuur ongeldig.
Dus komt er op neer, zonder opdracht mag je niet factureren.

Betekend niet dat iedereen nu mag aanvragen het weg te halen voor niks. Zo ver is het nog (lang) niet.
nee zeker niet, maar een interessante ontwikkeling is het wel
pi_194472449
quote:
0s.gif Op zondag 9 augustus 2020 13:10 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik ben met hulp van Tweakers ook bezig om er af te komen. Heb nooit gas gehad op het nieuwe adres dus Enexis komt nu gratis de boel weghalen.

Die rechtszaak is echter wel heel specifiek, namelijk:
Wanneer de netbeheerder de aansluiting weghaalt en niet specifiek opdracht is gegeven is de factuur ongeldig.
Dus komt er op neer, zonder opdracht mag je niet factureren.

Betekend niet dat iedereen nu mag aanvragen het weg te halen voor niks. Zo ver is het nog (lang) niet.
Nee, klopt.

Maar het betekent wel dat de route...

- gaskraan dichtdraaien
- energiecontract opzeggen (en dus automatisch ook de ato)
- geen opdracht geven tot verwijdering
- dreigbrieven netjes beantwoorden volgens stappenplan

...werkt...
pi_194488740
quote:
0s.gif Op zondag 9 augustus 2020 13:13 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Nee, klopt.

Maar het betekent wel dat de route...

- gaskraan dichtdraaien
- energiecontract opzeggen (en dus automatisch ook de ato)
- geen opdracht geven tot verwijdering
- dreigbrieven netjes beantwoorden volgens stappenplan

...werkt...

Jep, maar dat wisten de mensen die dit bijhouden al minimaal 2 jaar.
Rendo was echter de enige die bleef proberen geld te vangen, hence deze rechtszaak.

Liander was het meest soepel, Enexis is nu (ook te merken aan mijn proces) aan het bijdraaien en volgt wat Liander doet. Niet al te moeilijk doen naast de standaardbrieven en na persoonlijk contact wordt het geregeld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194570295
Vandaag precies een jaar m’n zonnepanelen op het dak:

14x 320wp URE panelen met Solaredge SE4000H omvormer en optimizers - productie in dit jaar 4,74MWh met 4480wp - best tevreden dus!
pi_194572729
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 13:48 schreef Underdoggy het volgende:
Vandaag precies een jaar m’n zonnepanelen op het dak:

14x 320wp URE panelen met Solaredge SE4000H omvormer en optimizers - productie in dit jaar 4,74MWh met 4480wp - best tevreden dus!
Netjes!
pi_194573790
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 16:55 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Netjes!
Overigens presteerde het paneel met minste licht (onderste van de 3 rijen in de hoek) 13% minder dan het paneel bovenste rij midden. Optimizers lijken dus ook goede investering geweest te zijn.
pi_194574958
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 17:50 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Overigens presteerde het paneel met minste licht (onderste van de 3 rijen in de hoek) 13% minder dan het paneel bovenste rij midden. Optimizers lijken dus ook goede investering geweest te zijn.
Het is niet gezegd dat het zonder optimizers een probleem was geweest.
Optimizers toveren geen stroom terug, er zitten in moderne panelen diodes om ze (deels) te omzeilen als er schaduw op valt en omvormers hebben ook een steeds beter schaduwmanagement.

Heb hier overigens ook optimizers ;)
pi_194575760
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 19:04 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het is niet gezegd dat het zonder optimizers een probleem was geweest.
Optimizers toveren geen stroom terug, er zitten in moderne panelen diodes om ze (deels) te omzeilen als er schaduw op valt en omvormers hebben ook een steeds beter schaduwmanagement.

Heb hier overigens ook optimizers ;)
Ik denk dat hier schaduw niet de grootste boosdoener is - de bovenste rij (van 3) vangt gewoonweg meer indirect zonlicht op - op bewolkte dagen zie je het verschil in opbrengst ook duidelijk terug. Met diodes en schaduwmanagement los je dat ook niet helemaal op. Maar goed - we zullen het nooit weten!
pi_194620716
Ze liggen er hier op. Dank nog voor het advies indertijd.

I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_194621799
Mooi!

Hier ook aan het oriënteren. Heb een groot Schuin dak op het zuiden, dus lijkt een nobrainer. Nu heb ik alleen op de oprit een behoorlijke berk staan die ik niet mag kappen, want groen heeft prioriteit bij de gemeente.

Hierdoor staat ongeveer 50% van ons dak tot ongeveer 11-12 uur gedeeltelijk in de schaduw. Hoeveel effect zou dat hebben op het rendement? Ik lees eigenlijk dat schaduw tot een uur of tien niet zo’n ramp is.
pi_194658360
Volgende week komen ze *O* . Ik ben benieuwd!
pi_194659389
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2020 19:57 schreef koentjuh18 het volgende:
Mooi!

Hier ook aan het oriënteren. Heb een groot Schuin dak op het zuiden, dus lijkt een nobrainer. Nu heb ik alleen op de oprit een behoorlijke berk staan die ik niet mag kappen, want groen heeft prioriteit bij de gemeente.

Hierdoor staat ongeveer 50% van ons dak tot ongeveer 11-12 uur gedeeltelijk in de schaduw. Hoeveel effect zou dat hebben op het rendement? Ik lees eigenlijk dat schaduw tot een uur of tien niet zo’n ramp is.
Een ramp is het niet, maar ik zou wel adviseren om optimizers te nemen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194674329
Mijn 6 zonnepanelen heb ik sinds begin februari. en gisteren passeerde de totale opgewekte hoeveelheid stoom de 1550 kWu. *O*

Bij mijn laatste jaarafrekening vóórdat ik de panelen had was 1550 kWu mijn jaarlijkse stroomgebruik.
Mijn meterstand is sinds begin februari zo'n 730 kWu achteruit gedraaid.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_194794490
Je snapt niet dat zo'n bedrijf ze niet netjes naar het noorden legt als je uit vier dakvlakken kan kiezen...

  Moderator zondag 30 augustus 2020 @ 15:18:20 #251
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194794840
Ik ben als het goed is donderdag aan de beurt, dan worden hier mijn panelen geïnstalleerd :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194795125
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 15:18 schreef CoolGuy het volgende:
Ik ben als het goed is donderdag aan de beurt, dan worden hier mijn panelen geïnstalleerd :)
Nice!
  Moderator zondag 30 augustus 2020 @ 15:32:38 #253
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194795153
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 15:31 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Nice!
11x 320Wp krijg ik, met een Goodwe omvormer dacht ik.

[ Bericht 0% gewijzigd door CoolGuy op 30-08-2020 16:45:11 ]
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194796385
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 15:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Je snapt niet dat zo'n bedrijf ze niet netjes naar het noorden legt als je uit vier dakvlakken kan kiezen...

[ afbeelding ]
Waarom niet naar het zuiden?
Facts don't care about your feelings
pi_194796889
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 16:22 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Waarom niet naar het zuiden?
In Australië is het noorden de beste richting ;)
  zondag 30 augustus 2020 @ 16:56:31 #256
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_194797134
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 16:42 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

In Australië is het noorden de beste richting ;)
Als hij zijn maths goed had gedaan had hij bij de offerte al in moeten grijpen. Neem aandat ze down under ook een ligplan maken.
De mensen zijn gek geworden
pi_194797442
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 16:56 schreef Da hopman het volgende:

[..]

Als hij zijn maths goed had gedaan had hij bij de offerte al in moeten grijpen. Neem aandat ze down under ook een ligplan maken.
Zou je denken :P

Naja, op zich is het in een ochtend te verleggen lijkt me.
Z'n noord dak is wel iets kleiner, dus mss toch maar op oost...
pi_194822988
Ik snap het wel, onderschat de macht van de labour unions niet in Australië, waarschijnlijk wilden die werklui alleen maar in de schaduw werken, en dan krijg je dat.
pi_194823013
Even kijken: augustus, 4,4kWp

619 kWh opbrengst, eigen verbruik 47%.

Ik vond eigenlijk opbrengst augustus tegenvallen ten opzichte van juli, maar het zal wel te warm zijn geweest.

[ Bericht 0% gewijzigd door skrn op 01-09-2020 10:27:33 ]
pi_194823682
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 15:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

11x 320Wp krijg ik, met een Goodwe omvormer dacht ik.
Dat ligt hier ook. 11x320Wp met een Goodwe 3000ns

Als de ligging een beetje hetzelfde is kan je hier avast je opbrengsten zien:
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=74274
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 10:25:11 #261
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194823731
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 10:22 schreef Darkomen het volgende:

[..]

Dat ligt hier ook. 11x320Wp met een Goodwe 3000ns

Als de ligging een beetje hetzelfde is kan je hier avast je opbrengsten zien:
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=74274
He tof! Ik lig grofweg op Zuid-zuidoost.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194823904
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 10:25 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

He tof! Ik lig grofweg op Zuid-zuidoost.
Hier ook Zuidoost, kan je zie als je over de 3.520kW hovered :)
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 10:39:23 #263
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194823948
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 10:37 schreef Darkomen het volgende:

[..]

Hier ook Zuidoost, kan je zie als je over de 3.520kW hovered :)
Ah ja, ik zie het. Jij ligt op 135 graden, ik op 170 (volgens mijn kompas).
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 14:28:45 #264
5023 crew  Geckoo
Good news everyone
pi_194827606
wij hebben nog een oude meter en zitten te kijken naar zonnepanelen.
op de meter staat 3x 20a, betekend dat we een 3 fase aansluiting hebben?


@Vonkenboer, jij weet hier wel iets van af toch ;D :+
Professor Hubert Farnsworth: Shut up friends.
My internet browser heard us saying the word Fry and it found a movie about Philip J. Fry for us. It also opened my calendar to Friday and ordered me some french fries.
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 14:32:40 #265
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194827656
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 14:28 schreef Geckoo het volgende:
wij hebben nog een oude meter en zitten te kijken naar zonnepanelen.
op de meter staat 3x 20a, betekend dat we een 3 fase aansluiting hebben?

Ik dacht (maar niet zeker) dat als jij panelen wil en je nog een oude meter hebt EN je meldt niet zelf dat je een nieuwe meter wil, dat de netbeheerder daar dan mee komt en het dan kosteloos is.

Ik heb voor een ander issue de Netbeheerder aan de telefoon gehad en toen hadden we het ook even over panelen en zijn reactie was 'nou, het klopt wel dat als je het zelf aan geeft dat je het dan zou moeten betalen, maar wij staan achter verduurzaming dus stel dat u geen slimme meter had gehad en panelen had genomen, dan had u alsnog geen kosten gehad voor de vervanging'.

Dit was dan bij Enexis. In hoeverre dat ook klopt, geen idee, maar dat was wel wat hij zei.
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 14:34:46 #266
5023 crew  Geckoo
Good news everyone
pi_194827682
@Hierboven ik wil eigenlijk geen nieuwe meter, ik verwacht namelijk dat ik de eerste jaren waarschijnlijk iets meer en hoef nog niet te salderen :)
later zal ik het wel opmaken als ik een EV heb.
Professor Hubert Farnsworth: Shut up friends.
My internet browser heard us saying the word Fry and it found a movie about Philip J. Fry for us. It also opened my calendar to Friday and ordered me some french fries.
  Moderator dinsdag 1 september 2020 @ 14:54:41 #267
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194828003
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 14:34 schreef Geckoo het volgende:
@:hierboven ik wil eigenlijk geen nieuwe meter, ik verwacht namelijk dat ik de eerste jaren waarschijnlijk iets meer en hoef nog niet te salderen :)
later zal ik het wel opmaken als ik een EV heb.
Die salderingsregel wordt afgebouwd vanaf 2023, dus daar zitten nog wel een paar haken en ogen aan. Niet dat je dan nu per sé iets anders moet doen, maar ik denk, ik geef het even mee :P
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194828197
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 september 2020 14:34 schreef Geckoo het volgende:
@:hierboven ik wil eigenlijk geen nieuwe meter, ik verwacht namelijk dat ik de eerste jaren waarschijnlijk iets meer en hoef nog niet te salderen :)
later zal ik het wel opmaken als ik een EV heb.
De oude meters willen ze voor 2023 sowieso allemaal vervangen hebben.
  Moderator donderdag 3 september 2020 @ 14:57:43 #269
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194865544
Ik heb echt altijd pech he :')

Dus, ze komen hier voor zonnepanelen te installeren. Gaan het dak op, oeh nee meneer, hier zou ik u niet adviseren panelen op te leggen, want dak is wel erg oud/slecht. Daar gaat het al raar want de dakdekker die hier was maanden geleden die zei 'prima dakje, dat kan nog wel een heel aantal jaar mee voor een huis wat 'zo oud' is en de medewerker die hier was om te verkopen zei daar ook niets over en heeft daar ook verder niet naar gekeken.

Prima. Maar ik heb ook een plat dak, in dezelfde richting, ook niet gehinderd door schaduw (gelukkig) dus dan maar daar. Prima, dan daar. Maar, volgende probleem, dan is er niet genoeg ruimte voor 11 panelen, dus dan moeten de panelen 100% vlak komen te liggen.

Toen heb ik toch maar even naar het hoofdkantoor gebeld want ik ga natuurlijk niet dezelfde prijs betalen voor panelen die minder rendement leveren. Nu heb ik dat rendement niet volledig nodig omdat ze een stuk meer opleveren dan wij verbruiken, maar toch, ik ga niet hetzelfde betalen voor minder opbrengst, dat ga ik natuurlijk niet doen.

Oh, en vanwege allerlei gedoe kregen ze het vandaag niet af. De omvormer hangt al, de PV verdeler hangt al, de kabels liggen al door de kruipruimte, maar....nog geen panelen.

Edit: nou, dat is even een whopping 34% minder opbrengst. Dat ga ik niet doen en dat heb ik ook al aangegeven. Want ze 'moeten' plat omdat er anders geen 11 passen. Prima, dan doe maar minder panelen die meer opbrengst hebben en dan dus ook goed geplaatst kunnen worden waardoor de opbrengst een beetje fatsoenlijk is, of gewoon helemaal niet. Dat laatste is dan jammer maar helaas.

[ Bericht 9% gewijzigd door CoolGuy op 03-09-2020 15:31:00 ]
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194866700
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 14:57 schreef CoolGuy het volgende:
Ik heb echt altijd pech he :')

Dus, ze komen hier voor zonnepanelen te installeren. Gaan het dak op, oeh nee meneer, hier zou ik u niet adviseren panelen op te leggen, want dak is wel erg oud/slecht. Daar gaat het al raar want de dakdekker die hier was maanden geleden die zei 'prima dakje, dat kan nog wel een heel aantal jaar mee voor een huis wat 'zo oud' is en de medewerker die hier was om te verkopen zei daar ook niets over en heeft daar ook verder niet naar gekeken.

Prima. Maar ik heb ook een plat dak, in dezelfde richting, ook niet gehinderd door schaduw (gelukkig) dus dan maar daar. Prima, dan daar. Maar, volgende probleem, dan is er niet genoeg ruimte voor 11 panelen, dus dan moeten de panelen 100% vlak komen te liggen.

Toen heb ik toch maar even naar het hoofdkantoor gebeld want ik ga natuurlijk niet dezelfde prijs betalen voor panelen die minder rendement leveren. Nu heb ik dat rendement niet volledig nodig omdat ze een stuk meer opleveren dan wij verbruiken, maar toch, ik ga niet hetzelfde betalen voor minder opbrengst, dat ga ik natuurlijk niet doen.

Oh, en vanwege allerlei gedoe kregen ze het vandaag niet af. De omvormer hangt al, de PV verdeler hangt al, de kabels liggen al door de kruipruimte, maar....nog geen panelen.

Edit: nou, dat is even een whopping 34% minder opbrengst. Dat ga ik niet doen en dat heb ik ook al aangegeven. Want ze 'moeten' plat omdat er anders geen 11 passen. Prima, dan doe maar minder panelen die meer opbrengst hebben en dan dus ook goed geplaatst kunnen worden waardoor de opbrengst een beetje fatsoenlijk is, of gewoon helemaal niet. Dat laatste is dan jammer maar helaas.
Vervelend dat het niet lukt zoals afgesproken.

Maar waarom passen er meer als ze plat liggen? Je bedoelt ivm de schaduw van een andere rij? Is "oost-west" dan niet mogelijk (zie foto)? Want dan past er meer op dan plat of in 1 richting.

Plat dan blijft er water op staan en spoelen ze ook niet schoon als het regent, lijkt me.

Oost-west levert iets minder op per paneel maar je totaalopbrengst wordt wel hoger omdat je meer panelen kwijt kan. Daarnaast ook minder windgevoelig dan een rij op zuid.

Als ik een plat dak had dan zou ik het sowieso altijd vol leggen op de oost-west manier.
(Zelfs noord-zuid zou kunnen, vooral als zuid wat richting het oosten ligt en noord wat richting het westen).

Hele zware omvormer heb je dan ook niet nodig, zon staat toch nooit in het oosten en het westen tegelijk.



[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 03-09-2020 16:23:55 ]
  Moderator donderdag 3 september 2020 @ 16:53:53 #271
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194867889
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 16:03 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Vervelend dat het niet lukt zoals afgesproken.

Maar waarom passen er meer als ze plat liggen? Je bedoelt ivm de schaduw van een andere rij? Is "oost-west" dan niet mogelijk (zie foto)? Want dan past er meer op dan plat of in 1 richting.

Plat dan blijft er water op staan en spoelen ze ook niet schoon als het regent, lijkt me.

Oost-west levert iets minder op per paneel maar je totaalopbrengst wordt wel hoger omdat je meer panelen kwijt kan. Daarnaast ook minder windgevoelig dan een rij op zuid.

Als ik een plat dak had dan zou ik het sowieso altijd vol leggen op de oost-west manier.
(Zelfs noord-zuid zou kunnen, vooral als zuid wat richting het oosten ligt en noord wat richting het westen).

Hele zware omvormer heb je dan ook niet nodig, zon staat toch nooit in het oosten en het westen tegelijk.

[ afbeelding ]
Omdat ze dan tegen elkaar aan kunnen liggen, want wil ik mijn verbruik dekkend hebben kom ik niet echt weg met minder panelen.

De buren hebben het dus liggen zoals op jouw foto, en die zijn totaal niet tevreden maar dat hebben ze al jaren liggen. Ik kan gewoon op het dak komen want wij hebben daar een deur, dus om schoon te maken kan ik daar komen, maar, water droogt vanzelf en wij hebben geen bomen of niks ook maar in de buurt staan dus er valt eigenlijk nooit 'vuil' op dat dak. Dáár ben ik dus niet zó bang voor.

Het grote verschil in opbrengst tussen plat dak of schuin dak wordt (zo zeggen ze) veroorzaakt doordat er aan het eind van de dag wat schaduw is van het huis zelf op dat platte dak, en als dat zo is, en ik heb de panelen 'serieel' geschakeld, dan beïnvloedt dat de hele keten, waardoor de opbrengst erg naar beneden gaat.

Met optimizers zou dat effect in ieder geval deels gecounterd worden, en dan zou ik per jaar ongeveer 400kwh verliezen in plaats van 1000kwh. Daar staat dan wél een meerprijs tegenover, maar, die hoef ik dan niet te betalen want ja vervelende situatie waar we allemaal niks aan kunnen doen. Nou, dat laatste vind ik dan wel erg netjes. De Goodwe optimizer die er nu al hangt moet dan wel van de muur af, want dat wordt dan een SolarEdge.

Maar ik slaap er wel nog even een nachtje over, want het originele plan was 3295 kWh, en in het nieuwe plan is het dus 2900kWh.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194869336
Als ze een veel duurdere installatie gaan plaatsen zonder meerprijs zou ik zeggen: doen.

SE met optimizers is heel prijzig spul.

Dan kun je later altijd nog op je schuine dak erbij leggen.
Laat die handjes wapperen!
pi_194869480
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 16:53 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Omdat ze dan tegen elkaar aan kunnen liggen, want wil ik mijn verbruik dekkend hebben kom ik niet echt weg met minder panelen.
Met oost-west kan je juist méér leggen (zo'n 30% afhankelijk van de leghoek) en je verbruik beter afdekken (en de opbrengst beter spreiden over de dag).

Plat liggende panelen leveren namelijk ook minder rendement op, dan kan je ze beter oost-west leggen.

quote:
De buren hebben het dus liggen zoals op jouw foto, en die zijn totaal niet tevreden maar dat hebben ze al jaren liggen.
Waarom zijn ze niet tevreden? Mits correct gelegd lever je 10% jaaropbrengst per paneel in maar kan je wel veel meer panelen kwijt op hetzelfde oppervlak.

En zoals gezegd, plat gelegd ga je ook inleveren op rendement.



quote:
Ik kan gewoon op het dak komen want wij hebben daar een deur, dus om schoon te maken kan ik daar komen, maar, water droogt vanzelf en wij hebben geen bomen of niks ook maar in de buurt staan dus er valt eigenlijk nooit 'vuil' op dat dak. Dáár ben ik dus niet zó bang voor.

Het grote verschil in opbrengst tussen plat dak of schuin dak wordt (zo zeggen ze) veroorzaakt doordat er aan het eind van de dag wat schaduw is van het huis zelf op dat platte dak, en als dat zo is, en ik heb de panelen 'serieel' geschakeld, dan beïnvloedt dat de hele keten, waardoor de opbrengst erg naar beneden gaat.

Met optimizers zou dat effect in ieder geval deels gecounterd worden, en dan zou ik per jaar ongeveer 400kwh verliezen in plaats van 1000kwh. Daar staat dan wél een meerprijs tegenover, maar, die hoef ik dan niet te betalen want ja vervelende situatie waar we allemaal niks aan kunnen doen. Nou, dat laatste vind ik dan wel erg netjes. De Goodwe optimizer die er nu al hangt moet dan wel van de muur af, want dat wordt dan een SolarEdge.

Maar ik slaap er wel nog even een nachtje over, want het originele plan was 3295 kWh, en in het nieuwe plan is het dus 2900kWh.
Ik zou het echt niet doen, vogelpoep, stuifmeel, woestijnzand, bladeren en takjes, water, het blijft er allemaal op liggen en het spoelt moeilijk schoon.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 03-09-2020 18:26:39 ]
pi_194870844
Maar je hebt een offerte voor het schuine dak, je dakdekker zegt dat het kan en toch besluit je halsoverkop tot iets anders wat minder oplevert en waar ze dan ook nog eens geen goed verhaal bij hebben. Ik zou ze weggestuurd hebben, zij leveren niet wat je afgesproken hebt. Nu kunnen ze in feite doen wat hen uitkomt.

Gisteren ging onze jaaropbrengst over die van 2019 heen, precies 3 maanden en een week na het leggen van de extra panelen. Dat is sneller dan ik verwacht had, dus blij mee. Benieuwd hoeveel extra ze opbrengen de komende maanden. Ze liggen west en wrs precies hoog genoeg om het grootste deel van de winter genoeg zon te pakken.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_194872008
Zat een beetje te kijken naar m'n jaarafrekening en ik zie dat m'n zonnepanelen zo'n 1400 kwh opleveren. Dat is maar zo'n ¤25 per maand. Is dat niet wat weinig voor 9 panelen op een plat dak?
Facts don't care about your feelings
pi_194872105
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 20:33 schreef YoshiBignose het volgende:
Zat een beetje te kijken naar m'n jaarafrekening en ik zie dat m'n zonnepanelen zo'n 1400 kwh opleveren. Dat is maar zo'n ¤25 per maand. Is dat niet wat weinig voor 9 panelen op een plat dak?
Je ziet aan een afrekening alleen hoeveel er aan stroom is teruggeleverd.

Ik vermoed dat je panelen >2500kWh hebben opgeleverd maar dat zo'n 900kWh direct is op verbruikt door de apparaten in je huis. En dat is juist mooi, want alles wat je direct op verbruikt bespaart je stroom.

Je zal dus naar de omvormer moeten kijken hoeveel er is opgewekt, niet naar je meterkast (of afrekening).

Bekijk het positief, als het salderen wordt afgebouwd na 2023 dan blijft die 900kWh sowieso 1 op 1 te verrekenen tegen de volle prijs (omdat je het niet hoeft af te nemen).
pi_194872213
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 20:38 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je ziet aan een afrekening alleen hoeveel er aan stroom is teruggeleverd.

Ik vermoed dat je panelen >2500kWh hebben opgeleverd maar dat zo'n 900kWh direct is op verbruikt door de apparaten in je huis. En dat is juist mooi, want alles wat je direct op verbruikt bespaart je stroom.

Je zal dus naar de omvormer moeten kijken hoeveel er is opgewekt, niet naar je meterkast (of afrekening).

Bekijk het positief, als het salderen wordt afgebouwd na 2023 dan blijft die 900kWh sowieso 1 op 1 te verrekenen tegen de volle prijs (omdat je het niet hoeft af te nemen).
Oh ja, m'n omvormer kon ik niet goed uitlezen dus weet dat getal eigenlijk niet goed uit het verleden (nu wel).
Facts don't care about your feelings
pi_194872248
Oost-west leggen dan - plat is wel erg ongebruikelijk en onhandig. Kost ze natuurlijk wel weer iets qua materiaal.
pi_194873620
Wij verbruiken zo rond de 30% van de maandopbrengst meteen zelf. En dat is ook goed te beïnvloeden door de vaatwasser/de was/opladen auto bij voorkeur te doen als de zon schijnt.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_194874092
Nee.... je panelen leveren meer op, een deel verbruik je direct en komt dus noch als afname noch als terug levering op je factuur terecht.
Hoeveel dat deel is hangt van een aantal factoren af, maar dikke kans dat je besparing hoger is dan 25 euro.
Zonder dat je je best doet is het zomaar 30%, dus is je besparing al snel 32,50 of meer. of grofweg 420 "bonus" kwh die je direct verbruikt waarbij het totaal dan op 1820 kwh uit zou komen.

Of dat veel is of niet hangt af van je WP die je hebt liggen..... 9 x 100 wp is iets heel anders dan 9 x 300 wp
En welke oriëntatie ze hebben, welke helling en of er schaduw werking is (al dan niet in combinatie met optimizers)
Er is dus nogal wat informatie te kort @YoshiBignose

ps zie dat anderen ook al hebben toegevoegd.
De 2500 KWH van @TheFreshPrince is wat optimistisch denk ik
pi_194874520
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 22:15 schreef namliam het volgende:
Nee.... je panelen leveren meer op, een deel verbruik je direct en komt dus noch als afname noch als terug levering op je factuur terecht.
Hoeveel dat deel is hangt van een aantal factoren af, maar dikke kans dat je besparing hoger is dan 25 euro.
Zonder dat je je best doet is het zomaar 30%, dus is je besparing al snel 32,50 of meer. of grofweg 420 "bonus" kwh die je direct verbruikt waarbij het totaal dan op 1820 kwh uit zou komen.

Of dat veel is of niet hangt af van je WP die je hebt liggen..... 9 x 100 wp is iets heel anders dan 9 x 300 wp
En welke oriëntatie ze hebben, welke helling en of er schaduw werking is (al dan niet in combinatie met optimizers)
Er is dus nogal wat informatie te kort @:YoshiBignose

ps zie dat anderen ook al hebben toegevoegd.
De 2500 KWH van @:TheFreshPrince is wat optimistisch denk ik
Ja, heb je gelijk in.

Mijn panelen op zuid hebben afgelopen jaar 88,3% van hun Wp vermogen behaald in kWh (265kWh per paneel gemiddeld).

Dus bij 9x 300Wp panelen zou hij op zo'n 2376kWh zitten maar bij 265Wp panelen op 2106kWh.

Was een beetje te optimistisch.

Maar er is dus iig eigen verbruik, dat is wel duidelijk nu :P
pi_194875184
Volgens mij is het 9x250wp met als het goed is de best mogelijke oriëntatie en geen schaduw (ze hebben het vrij ruim over m'n dak verspreid). Al zou het 32,50 zijn zoals @namliam aangeeft dan is de terugverdientijd zo'n 8 jaar want het heeft de vorige bewoners 3250,- gekost zag ik op de factuur.
Facts don't care about your feelings
pi_194877674
Ik heb nu sinds 3 februari 2020 6 zonnepanelen van 310 Wp elk (recht op het zuiden, geen last van schaduw).

Tot nu toe hebben zij in totaal 1626 kWh opgeleverd (de verwachte opbrengst per jaar is volgens de installateur 1712 kWh per jaar).

Mijn laatste jaarverbruik vóór de zonnepanelen (april 2018-april 2019) was 1540 kWh.
Volgens de afgelopen jaarrekening (april 2019-mei 2020) heb ik 862 kWh verbruikt.
Dat is inclusief 3 maanden met zonnepanelen 8-)

Ik ben benieuwd naar de jaarafrekening van april/mei 2021, want dat is dan de eerste jaarafrekening met een vol jaar panelen.

April en mei waren verreweg de beste maanden qua zon:

Februari 76 kWh
Maart 208
April 299
Mei 297
Juni 250
Juli 228
Augustus 247
September 22

Op de meeste topdagen zat de totaal opbrengst voor 6 panelen net boven de 12 kWh, met een enkele uitschieter naar 13.

Niet slecht 8-)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_194880001
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 23:12 schreef YoshiBignose het volgende:
Volgens mij is het 9x250wp met als het goed is de best mogelijke oriëntatie en geen schaduw (ze hebben het vrij ruim over m'n dak verspreid). Al zou het 32,50 zijn zoals @:namliam aangeeft dan is de terugverdientijd zo'n 8 jaar want het heeft de vorige bewoners 3250,- gekost zag ik op de factuur.
Mist nog de helling hoek van de panelen, maar goed 8 jaar terugverdien tijd hangt natuurlijk ook nog af van de subsidie die ze al dan niet gekregen hebben en of ze BTW hebben terug ontvangen.

Al is het 8 jaar, is alsnog een netto rendement van 12,5%... kan slechter (kan ook beter)

90% van 2250 wp = 2025 kwh klopt wel redelijk met mijn eerdere 1820 kwh, werkelijkheid zal ergens in het midden liggen.

@StateOfMind
In de winter gaat relatief een hoger percentage naar direct verbruik.
Tijdens de zomer is je piek productie veel hoger en gaat er relatief veel terug het net op...
Al maakt het niet zo veel uit, aangezien we nog mogen salderen, dus 1540 - 76-208-299 = 957, eventueel nog min een deeltje mei? maar "close enough"
Met 1500 kwh afname en 1700 kwh productie gaat je energie rekening naar nagatief, moet je alleen nog betalen voor je gas.
pi_194883281
quote:
0s.gif Op donderdag 3 september 2020 14:57 schreef CoolGuy het volgende:
Ik heb echt altijd pech he :')

Dus, ze komen hier voor zonnepanelen te installeren. Gaan het dak op, oeh nee meneer, hier zou ik u niet adviseren panelen op te leggen, want dak is wel erg oud/slecht. Daar gaat het al raar want de dakdekker die hier was maanden geleden die zei 'prima dakje, dat kan nog wel een heel aantal jaar mee voor een huis wat 'zo oud' is en de medewerker die hier was om te verkopen zei daar ook niets over en heeft daar ook verder niet naar gekeken.

Prima. Maar ik heb ook een plat dak, in dezelfde richting, ook niet gehinderd door schaduw (gelukkig) dus dan maar daar. Prima, dan daar. Maar, volgende probleem, dan is er niet genoeg ruimte voor 11 panelen, dus dan moeten de panelen 100% vlak komen te liggen.

Toen heb ik toch maar even naar het hoofdkantoor gebeld want ik ga natuurlijk niet dezelfde prijs betalen voor panelen die minder rendement leveren. Nu heb ik dat rendement niet volledig nodig omdat ze een stuk meer opleveren dan wij verbruiken, maar toch, ik ga niet hetzelfde betalen voor minder opbrengst, dat ga ik natuurlijk niet doen.

Oh, en vanwege allerlei gedoe kregen ze het vandaag niet af. De omvormer hangt al, de PV verdeler hangt al, de kabels liggen al door de kruipruimte, maar....nog geen panelen.

Edit: nou, dat is even een whopping 34% minder opbrengst. Dat ga ik niet doen en dat heb ik ook al aangegeven. Want ze 'moeten' plat omdat er anders geen 11 passen. Prima, dan doe maar minder panelen die meer opbrengst hebben en dan dus ook goed geplaatst kunnen worden waardoor de opbrengst een beetje fatsoenlijk is, of gewoon helemaal niet. Dat laatste is dan jammer maar helaas.
Klinkt niet als een heel net bedrijf. Wij hebben ook vaak genoeg dat het in het werk toch niet iets anders wordt. Maar dit slaat nergens op.
En plat, dus 0 graden helling NOOIT! doen. Niet alleen het rendement. Maar de rand van een paneel is hoger. Dus er blijft bij elke regenbui water op het paneel staan. Krijg je binnen no time alg en andere aanslag. Die panelen zijn binnen de kortste keren klaar met opwekken tenzij je ze elke keer schoonmaakt. Dus niet doen.

Schuin dak wat helemaal niks kan hebben, heb ik nog niet meegemaakt. Dus wellicht toch nog even bellen en zeggen dat ze het weg mogen halen omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de schouw vooraf. En mooi een bedrijf zoeken die het wel goed doet.

Dat je dan nu 2 maanden geen panelen hebt, so be it. Heb je in ieder geval een fatsoenlijk systeem.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator vrijdag 4 september 2020 @ 14:18:03 #286
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194883551
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 14:05 schreef bambino het volgende:

[..]

Klinkt niet als een heel net bedrijf. Wij hebben ook vaak genoeg dat het in het werk toch niet iets anders wordt. Maar dit slaat nergens op.
En plat, dus 0 graden helling NOOIT! doen. Niet alleen het rendement. Maar de rand van een paneel is hoger. Dus er blijft bij elke regenbui water op het paneel staan. Krijg je binnen no time alg en andere aanslag. Die panelen zijn binnen de kortste keren klaar met opwekken tenzij je ze elke keer schoonmaakt. Dus niet doen.

Schuin dak wat helemaal niks kan hebben, heb ik nog niet meegemaakt. Dus wellicht toch nog even bellen en zeggen dat ze het weg mogen halen omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de schouw vooraf. En mooi een bedrijf zoeken die het wel goed doet.

Dat je dan nu 2 maanden geen panelen hebt, so be it. Heb je in ieder geval een fatsoenlijk systeem.
Oh ja, maar ik heb er in zijn geheel vanaf gezien. Ik heb besloten dat dat het me dan niet waard is, en dan ga ik het gewoon simpelweg niet doen :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_194884447
Hoe zit het eigenlijk met salderen in de volgende situatie:

Opwek = 3300, verbruik = 3000

In 2023 wordt 90% gesaldeerd. Betekent dit dat je dan alsnog je volledige verbruik in dat jaar saldeert?
pi_194885810
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 15:17 schreef I.C.O.N. het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met salderen in de volgende situatie:

Opwek = 3300, verbruik = 3000

In 2023 wordt 90% gesaldeerd. Betekent dit dat je dan alsnog je volledige verbruik in dat jaar saldeert?
Nee, je saldeert 90% van dat 3000kWh verbruik, dus 2700kWh.

De 300kWh overschot (dus dat deel boven de 3000kWh) lever je terug als vanouds.

Hoeveel je voor die 300kWh gaat krijgen die je niet saldeert is nog afwachten, Wiebes had wel het voorstel om daar een minimumtarief voor te hanteren maar hoeveel dat wordt is nog niet bekend gemaakt. Hoeveel je netto dus gaat betalen voor die 300kWh die je niet meer kan salderen is dus ook nog niet zeker. Ik zou het op een 22 - 7 cent = 15 cent per kWh schatten. Dan zou je het eerste jaar zo'n ¤45 meer kwijt zijn in totaal (of minder terug krijgen).
pi_194892557
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 15:17 schreef I.C.O.N. het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met salderen in de volgende situatie:

Opwek = 3300, verbruik = 3000

In 2023 wordt 90% gesaldeerd. Betekent dit dat je dan alsnog je volledige verbruik in dat jaar saldeert?
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 16:38 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Nee, je saldeert 90% van dat 3000kWh verbruik, dus 2700kWh.

De 300kWh overschot (dus dat deel boven de 3000kWh) lever je terug als vanouds.

Hoeveel je voor die 300kWh gaat krijgen die je niet saldeert is nog afwachten, Wiebes had wel het voorstel om daar een minimumtarief voor te hanteren maar hoeveel dat wordt is nog niet bekend gemaakt. Hoeveel je netto dus gaat betalen voor die 300kWh die je niet meer kan salderen is dus ook nog niet zeker. Ik zou het op een 22 - 7 cent = 15 cent per kWh schatten. Dan zou je het eerste jaar zo'n ¤45 meer kwijt zijn in totaal (of minder terug krijgen).

:? :? :?

Ik weet niet hoe je hier bij komt. Maar goed.

Je saldeert alleen dat gene wat je teveel opwekt op dat moment van de dag.
Dus zon straalt, je bent 2000W aan het opwekken, je woning verbruikt 600W, je saldeert 1400W.
Doe dat een uur en je hebt 1,4kWh gesaldeerd.

Die 600W, ziet niemand. Behalve jij zelf. Dit gaat namelijk niet door de meter.

Als je op jaarbasis 3300kWh opwekt (en 3000 verbruikt) dan zal je ongeveer 60% van je verbruik salderen + overschot terugleveren.
Voor salderen krijg je 23 cent minus 9% van belastingen in 2023, -18% jaar erna, etc.
Die 300kWh klopt wat TFP zegt, is nog niet bekend. Maar ik verwacht dat dit tussen de 5 en 12 cent zal liggen. Pretty much wat een gek (maatschappij) er voor over heeft.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_194892669
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 22:46 schreef bambino het volgende:

[..]

[..]

:? :? :?

Ik weet niet hoe je hier bij komt. Maar goed.

Je saldeert alleen dat gene wat je teveel opwekt op dat moment van de dag.
Dus zon straalt, je bent 2000W aan het opwekken, je woning verbruikt 600W, je saldeert 1400W.
Doe dat een uur en je hebt 1,4kWh gesaldeerd.

Die 600W, ziet niemand. Behalve jij zelf. Dit gaat namelijk niet door de meter.

Als je op jaarbasis 3300kWh opwekt (en 3000 verbruikt) dan zal je ongeveer 60% van je verbruik salderen + overschot terugleveren.
Voor salderen krijg je 23 cent minus 9% van belastingen in 2023, -18% jaar erna, etc.
Die 300kWh klopt wat TFP zegt, is nog niet bekend. Maar ik verwacht dat dit tussen de 5 en 12 cent zal liggen. Pretty much wat een gek (maatschappij) er voor over heeft.
Ik had "eigen verbruik" even buiten de berekening gelaten omdat I.C.O.N. er ook niet over repte.

En denk dat jouw verhaal de lading beter dekt :+
pi_194896054
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 september 2020 22:46 schreef bambino het volgende:

[..]

[..]

:? :? :?

Ik weet niet hoe je hier bij komt. Maar goed.

In tegenstelling tot wat @TheFreshPrince zegt, wat een onzin, hoe kom je hier bij?
quote:
Dus zon straalt, je bent 2000W aan het opwekken, je woning verbruikt 600W, je saldeert 1400W.
Doe dat een uur en je hebt 1,4kWh gesaldeerd.
Moet zijn:
Dus zon straalt, je bent 2000W aan het opwekken, je woning verbruikt 600W, je levert terug aan het net 1400W.
Doe dat een uur en je hebt 1,4kWh terug geleverd.

Vervolgens schijnt de zon niet of heel matig en je huis blijft 600W gebruiken, maar je panelen leveren maar 200W op. dan neem je 400W weer af van het net.
Doe je dat 6 uur dan heb je 2.4kWh afgenomen.

Wel blijft het zo dat wat je direct in huis verbruikt (gemiddeld schijnt dat ongeveer 30% te zijn) door niemand wordt gezien en dus ook niet gesaldeerd wordt -tenzij dat ze dat gaan schatten .a.d.h.v. het wp vermogen van je panelen -

De 1,4 kWh die je hebt terug geleverd en de 2.4kWh die je hebt afgenomen worden gesaldeerd, in de huidige regeling betaal je dan 1 kWh.de volle mep.
In de nieuwe regeling mag je 91% salderen effectief saldeer je over 1,4 kWh, je mag dus nu nog (ruw weg) 1,3kWh salderen. 0,1 kWh mag je dus niet salderen en krijg je een lager tarief voor.
1,1 kWh mag je dan de volle mep voor betalen
Of iets anders verteld diezelfde 1 kWh mag je in beide situaties de volle mep betalen, voor 0,1 kWh betaal je het verschil tussen koop en verkoop tarieven. Waarbij het koop tarief 22 cent is, je verkoop tarief zal significant lager liggen... ergens in de 3 tot 6 cent waarschijnlijk. Dus in dit voorbeeld kost het 16+ cent extra op de energie rekening per KWH.

Stel je verbruikt 3.500 kWh op jaar basis, legt panelen voor 3000 wp dan levert dat hopelijk ook 3000 kWh op.
30% verbruik je direct in huis (900 kwh), gevolg je totaal verbruik gaat naar 2600 kwh en je teruglevering is op jaarbasis 2100 kwh.
Dus nu 500 kwh a 20 cent = 100 euro op jaarbasis

Straks slechts 91% mag je salderen, dus 9% blijft over.
1910 kwh mag je salderen, blijft over te betalen 2600 kwh - 1910 kwh = 690 kwh a 20 cent is 138 euro
Verder verkoop je dus 190 kwh a 6 cent = 11,40 euro
de uiteindelijke afrekening is dus 138 - 11,40 = 126,60 euro

Je nadeel 26,60 per jaar
Het jaar er op 53 euro
in 2028 106 euro
etc.

Tenzij je natuurlijk je % wat je direct verbruikt significant omhoog kan krijgen door bijvoorbeeld een accu te gebruiken waardoor je op dagbasis bijvoorbeeld nog steeds 20 kwh maximaal produceert, maar dat doe je nu het merendeel grofweg tussen 8 en 20 uur. Met een accu zou je in theorie 24/7 maximaal 10 kwh produceren, doordat je geen 0 opwek meer hebt en dus ook geen periode van 0 zelf verbruik zal je zelf verbruik van je panelen omhoog "vliegen".
Bijeffect met een kleinere dus goedkopere omvormer (minder kosten) zal zijn dat je in totaal iets meer stroom op zal wekken (meer opbrengsten)
Wel heb je extra kosten aan een accu en voorlopig is dat de investering nog niet waard.
Echter de kwaliteit van accu's zal m.i. nog significant gaan verbeteren in de toekomst mede gezien de elektrische auto's die het gebruik van accu's sterk verhogen... Deze zelfde accu's alhoewel afgeschreven voor je auto kan je dan misschien nog wel gebruiken voor in huis.
Om dezelfde reden zal de prijs van accu's in eerste instantie om hoog gaan (grote vraag) maar uiteindelijk zeker per kwh opgeslagen lager zijn dan de huidige prijzen
pi_194896265
Wij hebben extra panelen gelegd op ongeveer west. Ik zie nu dat we meer opwekken maar ook langer opwekken dan toen we nog alleen op zuid panelen hadden. Als we straks minder mogen salderen heb ik meer uren op een dag waarin ik zelf kan gebruiken. Klopt die redenatie?
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_194896376
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 09:30 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben extra panelen gelegd op ongeveer west. Ik zie nu dat we meer opwekken maar ook langer opwekken dan toen we nog alleen op zuid panelen hadden. Als we straks minder mogen salderen heb ik meer uren op een dag waarin ik zelf kan gebruiken. Klopt die redenatie?
Klopt.

Is ook de reden dat ik hier panelen op oost, zuid, west en noord heb liggen ;)

En op bewolkte dagen doen ze het allemaal ongeveer even goed (of slecht) maar telt de som van de panelen wel mee om er toch nog wat moois van te maken.
pi_194896594
Liander stuurt over 2 weken iemand langs om metingen te doen, omdat mijn netspanning geregeld boven de 253v komt. Ze komen ergens na tienen een het zal wel een bewolkte dag zijn. Geen idee wat ze van plan zijn.

Overigens komt hun aannemer de dag erna voor de 6e keer schouwen. Kijken hoe ze de gasaansluiting gaan vervangen, na alle andere 100 redenen is deze nu opeens te oud. 20 jaar al! Wow.

Amateur tent is het.
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 5 september 2020 @ 10:09:49 #295
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_194896716
Ik zou wel meer willen leggen maar de andere twee kanten van mijn dak hebben een raam in het midden dat we niet kwijt willen en het huis van de buren staat er vrij dicht op dus ligt een deel van de dag in de schaduw. En het andere deel heeft nog wat ventilatiepijpjes.
De voorkant heeft 12x 265wp liggen op zuid-oost.

Zie hier de situatie:

Ik heb je lief mijn hele leven
pi_194896744
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 10:09 schreef laziness het volgende:
Ik zou wel meer willen leggen maar de andere twee kanten van mijn dak hebben een raam in het midden dat we niet kwijt willen en het huis van de buren staat er vrij dicht op dus ligt een deel van de dag in de schaduw. En het andere deel heeft nog wat ventilatiepijpjes.
De voorkant heeft 12x 265wp liggen op zuid-oost.

Zie hier de situatie:

[ link | afbeelding ]
Mijn ventilatiepijpje heb ik laten vervangen door een ventilatiepan waardoor hij onder een zonnepaneel past.

En ramen, daar kan je omheen leggen :P
  zaterdag 5 september 2020 @ 10:20:07 #297
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_194896877
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 10:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Mijn ventilatiepijpje heb ik laten vervangen door een ventilatiepan waardoor hij onder een zonnepaneel past.

En ramen, daar kan je omheen leggen :P
Twee pijpjes zijn niet van ons maar zitten wel erg op/over het randje op ons deel van het dak lijkt het altijd. Met 50cm ? van de rand weg moeten blijven is er niet gek veel ruimte om de ramen heen heb ik het idee.
Zeker als er nog schaduw bij komt kijken voor de zijkant van het huis.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_194897239
Wij hebben ze op het dak van de garage liggen en dan met optimizers ivm schaduw huis. Het zijn maar zes panelen en ze konden erbij als tweede string op de omvormer. Investering viel mee, hebben het leggen zelf gedaan (vanaf een plat dak). Evt kan er op dat platte dak nog wat liggen, er kunnen nog panelen op de garage en misschien ook nog wel op noord op het dak. Helaas is de omvormer nu 'vol' dus dan moeten we een nieuwe/extra omvormer. Dat is wel een investering. Op zich wrs niet nodig tenzij opladen auto volledig thuis moet (oudere I3, dus laadcapaciteit beperkt).

Lazi, kunnen ze landscape liggen? Of op je berging? Nog ruimte op de omvormer?
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  woensdag 9 september 2020 @ 08:31:02 #299
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_194965351
Productie groene stroom groeit door

Ondertussen groeit de productie van groene stroom. Afgelopen half jaar steeg de stroom uit hernieuwbare bronnen van 10,6 miljard kilowattuur in de eerste zes maanden van 2019 naar 14,8 miljard kilowattuur (+39 procent).

Het CBS rekent energie uit natuurlijke bronnen die worden aangevuld tot de categorie hernieuwbare energie. Daar vallen dus energie uit wind, water, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa onder.

quote:
Vooral de productie van stroom uit zonnepanelen groeide met 56 procent erg hard ten opzichte van vorig jaar (1,5 miljard kWh).
_O_

Windmolens produceerden een kwart meer stroom (1,4 miljard kWh)

https://www.rtlnieuws.nl/(...)isis-stroomproductie

Goed bezig *O*
  woensdag 9 september 2020 @ 10:06:38 #300
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_194966421
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 10:44 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben ze op het dak van de garage liggen en dan met optimizers ivm schaduw huis. Het zijn maar zes panelen en ze konden erbij als tweede string op de omvormer. Investering viel mee, hebben het leggen zelf gedaan (vanaf een plat dak). Evt kan er op dat platte dak nog wat liggen, er kunnen nog panelen op de garage en misschien ook nog wel op noord op het dak. Helaas is de omvormer nu 'vol' dus dan moeten we een nieuwe/extra omvormer. Dat is wel een investering. Op zich wrs niet nodig tenzij opladen auto volledig thuis moet (oudere I3, dus laadcapaciteit beperkt).

Lazi, kunnen ze landscape liggen? Of op je berging? Nog ruimte op de omvormer?
Nee geen ruimte op de omvormer dus ik moet eens uitzoeken of het financieel sowieso wat toe te voegen heeft.
Mijn berging is zo'n houten schuurtje. Ik weet niet of dat geschikt is voor zonnepanelen.
Ik zou het denk ik echt eens na moeten vragen bij een goede partij of het wel zinvol is.

Feit is dat we met salderen precies uitkomen maar straks natuurlijk niet meer dus als het kan zou ik graag nog wat bij leggen.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_194975561
Vraagje: ik ga binnenkort panelen landscape leggen. Kan/mag dit ook gewoon op horizontale profielen?
Triumph - The most fun you can have between your legs in public.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')