abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 25 juni 2020 @ 10:06:29 #1
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_193779214


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  donderdag 25 juni 2020 @ 10:49:02 #2
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_193779719
Tekort aan zonnepanelen

Door grote tekorten zijn er de afgelopen maanden fors minder zonnepanelen op onze daken en weilanden gelegd. Het gaat om een afname van zo’n 20 procent, blijkt uit navraag van BNR. Door de coronacrisis konden de panelen niet of pas veel later vanuit China worden verscheept.

Al aan het begin van de uitbraak, toen het virus alleen nog in China was opgedoken, werd gevreesd voor tekorten. Dat scenario is werkelijkheid geworden. „In een deel van de gevallen waren er helemaal geen voorraden meer, de hallen bij deze groothandels stonden leeg”, zegt Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy (DNE) Research. Dat beeld bevestigen importeurs en groothandels die BNR sprak.

Deze tekorten zorgden voor een forse terugloop van het aantal installaties. De zakelijke sector wordt met een daling van ruim 30 procent het hardst geraakt, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau. Bij particulieren blijft deze beperkt tot ongeveer 10 procent.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/985933216/tekort-aan-zonnepanelen

Lekker dan :{
pi_193780311
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 09:55 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

100+ Panelen ? :9
Haha nee, daar heb ik helaas geen ruimte voor.

Ik twijfel nog. De zuid kant van het schuine dak komt sowieso vol te liggen. Dat zijn er als het goed is 36.
Dan heb ik nog een grote schuur die er dwars op staat, dus op oost. Heb ik nog niet goed opgemeten maar ik verwacht daar zeker 12 kwijt te kunnen.

Dan komt alleen het probleem, als ik een 16K SolarEdge neem is 48 een kut getal. Dit zijn Duo optimizers. En dat betekend minimaal 14 optimizers (28 panelen) en maximaal 23 optimizers (46 panelen) in 1 string.
Dus 48 kan niet :P

Dus ik ga als ik de sleutel heb eerst goed meten. Kijken wat echt op de schuur past. En als het 48 is overleggen met SE of het goed gaat als ik die gewoon in 1 string druk.
Andere oplossing (niet mooi, maar kan wel) is 2 strings van 14 optimizers maken (56 panelen) en dus een aantal optimizers aansluiten op 1 paneel. Kost me dus alleen paar extra optimizers.
Koop ik 28 optimizers, 20x duo en 8x duo met 1 paneel.
Maar ook dat weet ik niet of dat goed werkt :D

Mocht ook dat niet werken en ik kies wel voor 48, ga ik misschien voor simpele omvormer en Tigo optimizers (die kunnen dat wel). Maar SE is beter/mooier/langere garantie
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_193781790
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 11:29 schreef bambino het volgende:

[..]

Haha nee, daar heb ik helaas geen ruimte voor.

Ik twijfel nog. De zuid kant van het schuine dak komt sowieso vol te liggen. Dat zijn er als het goed is 36.
Dan heb ik nog een grote schuur die er dwars op staat, dus op oost. Heb ik nog niet goed opgemeten maar ik verwacht daar zeker 12 kwijt te kunnen.

Dan komt alleen het probleem, als ik een 16K SolarEdge neem is 48 een kut getal. Dit zijn Duo optimizers. En dat betekend minimaal 14 optimizers (28 panelen) en maximaal 23 optimizers (46 panelen) in 1 string.
Dus 48 kan niet :P

Dus ik ga als ik de sleutel heb eerst goed meten. Kijken wat echt op de schuur past. En als het 48 is overleggen met SE of het goed gaat als ik die gewoon in 1 string druk.
Andere oplossing (niet mooi, maar kan wel) is 2 strings van 14 optimizers maken (56 panelen) en dus een aantal optimizers aansluiten op 1 paneel. Kost me dus alleen paar extra optimizers.
Koop ik 28 optimizers, 20x duo en 8x duo met 1 paneel.
Maar ook dat weet ik niet of dat goed werkt :D

Mocht ook dat niet werken en ik kies wel voor 48, ga ik misschien voor simpele omvormer en Tigo optimizers (die kunnen dat wel). Maar SE is beter/mooier/langere garantie
En als je met 2x SE8k omvormers gaat werken?

Je kan toch 24 panelen in 1 string van omvormer A leggen en dan nog 24 panelen (12 van ene dakvlak, 12 van andere dakvlak) in de 2e string van omvormer B?

Ik begrijp uiteraard wel dat het dan iets duurder wordt...

[ Bericht 27% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-06-2020 13:11:49 ]
pi_193781945
De actieve koeling op de omvormers doet hier goed z'n werk.

Het is in de garage nu 29 graden en de omvormer op zuid zit nu op zo'n 50,5 graden en die op oost/west op 46,5.

Het blijft natuurlijk afwachten of het invloed gaat hebben op de levensduur en met 2 omvormers heb je uiteraard onvoldoende samples om er een conclusie uit te kunnen trekken maar heb er iig een goed gevoel bij :P

Het is geen "aan/uit" koeling maar traploos toerental dus het zoekt vanzelf een evenwicht waardoor je geen vreemde warm/koud pieken en dalen krijgt in de grafiek.

Alleen onder de 28 graden Celsius slaan de fans uit maar dan is de zon al onder.
pi_193782056
Ik twijfel daar dus ook soms over, om actieve koeling op de omvormer te zetten.(Goodwe 3000-NS, nieuw model, 3520kW op het dak)
De kamertemperatuur is 30 graden en de omvormer heeft een interne temperatuur van 60 graden met 61 als max vandaag.
Helaas ben ik dit jaar pas begonnen met de API verder te bevragen en heb ik vorig jaar geen temperaturen bijgehouden

[ Bericht 13% gewijzigd door Darkomen op 25-06-2020 13:47:49 ]
pi_193782414
Als actieve cooling significant zou helpen, zouden ze dat dan niet meteen in de omvormer in bouwen?
pi_193782674
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:00 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

En als je met 2x SE8k omvormers gaat werken?

Je kan toch 24 panelen in 1 string van omvormer A leggen en dan nog 24 panelen (12 van ene dakvlak, 12 van andere dakvlak) in de 2e string van omvormer B?

Ik begrijp uiteraard wel dat het dan iets duurder wordt...
Dat is VEEL duurder. Dan moet je P370 optimizers kopen (1 per paneel) en 2x een omvormer.
Een 16K is veel goedkoper dan 2x 8K dus dat is zeker geen optie
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_193782849
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:48 schreef namliam het volgende:
Als actieve cooling significant zou helpen, zouden ze dat dan niet meteen in de omvormer in bouwen?
Er zit in mijn omvormer een kleine fan die de warmte wat verplaatst in de dichte (!) behuizing en die springt volgens mij ook alleen aan als het écht serieus te warm wordt.

De belangrijkste redenen voor fabrikanten om geen actieve koeling te plaatsen:

- geluidsproductie; een passief gekoelde omvormer is nagenoeg stil
- fans gaan meestal korter mee dan een omvormer
- ophoping van stof
- omvormers moeten vaak ook buiten kunnen hangen, fans vereisen openingen

Maar dat betekent niet dat je het niet kan "tweaken" door zelf actieve koeling te plaatsen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_193782887
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:03 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat is VEEL duurder. Dan moet je P370 optimizers kopen (1 per paneel) en 2x een omvormer.
Een 16K is veel goedkoper dan 2x 8K dus dat is zeker geen optie
Ja, met een vlugge berekening kwam ik ook al op zo'n ¤2500 meerprijs.
Dat wordt wel wat te gortig.

Voor mij was het niet echt een praktische optie met woning / vrijstaande garage / 4 dakvlakken met panelen om voor een 16kW model te gaan.
pi_193782915
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 13:25 schreef Darkomen het volgende:
Ik twijfel daar dus ook soms over, om actieve koeling op de omvormer te zetten.(Goodwe 3000-NS, nieuw model, 3520kW op het dak)
De kamertemperatuur is 30 graden en de omvormer heeft een interne temperatuur van 60 graden met 61 als max vandaag.
Helaas ben ik dit jaar pas begonnen met de API verder te bevragen en heb ik vorig jaar geen temperaturen bijgehouden
Dat had de mijne ook vorig jaar.
Afgelopen winter lopen knutselen. Nu heb ik wat in elkaar gefrobeld met 4 computerfans onder de koelvinnen van de omvormer en een thermostaat. Die thermostaat staat nu ingesteld dat hij bij 40 graden gaat draaien en bij 38 weer uitslaat. Daarmee blijf de temp van de omvormer intern zo tussen de 40 en 42 graden.
Met 1 keer aanslaan koelt hij max 1,5 graden intern, daarna gaat hij weer omhoog. Dus ik denk dat het qua krimp/uitzetten wel oke is zo.

De optie vorig jaar met een arduino en grote ventilator gaf nog wat uitslag van 60 naar 40 en terug. Dat was wat overdreven :P

(deze: https://nl.aliexpress.com(...)1.0.0.5ff74c4dkPdDja )
pi_193782970
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat had de mijne ook vorig jaar.
Afgelopen winter lopen knutselen. Nu heb ik wat in elkaar gefrobeld met 4 computerfans onder de koelvinnen van de omvormer en een thermostaat. Die thermostaat staat nu ingesteld dat hij bij 40 graden gaat draaien en bij 38 weer uitslaat. Daarmee blijf de temp van de omvormer intern zo tussen de 40 en 42 graden.
Met 1 keer aanslaan koelt hij max 1,5 graden intern, daarna gaat hij weer omhoog. Dus ik denk dat het qua krimp/uitzetten wel oke is zo.

De optie vorig jaar met een arduino en grote ventilator gaf nog wat uitslag van 60 naar 40 en terug. Dat was wat overdreven :P

(deze: https://nl.aliexpress.com(...)1.0.0.5ff74c4dkPdDja )
Die W1209's zijn fantastisch!
Heb er ongeveer 10 (!) op voorraad liggen, er is altijd wel weer een projectje waar ze handig voor zijn (of op reserve mocht er ooit 1 sneuvelen) en met die aanschafprijs is dat wel te doen.
pi_193783025
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 14:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
Die W1209's zijn fantastisch!
Heb er ongeveer 10 (!) op voorraad liggen, er is altijd wel weer een projectje waar ze handig voor zijn (of op reserve mocht er ooit 1 sneuvelen) en met die aanschafprijs is dat wel te doen.
Ik vond het prutsen met de arduino ook wel leuk. Leuk moeder&zoon project vorig jaar, een 230 ventilator laten schakelen met een arduino. Hij wilde alleen zijn arduino terug, dit was een cheap oplossing en ook beter. Voor een paar euro wat fans van ali en wat restmateriaal om een frame te bouwen voor die fans.
pi_193787550
Arduino, W1209, een paar fans en een stroom adapter is inderdaad het plan.
Echter als het echt nodig blijkt te zijn.
pi_193787672
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 19:20 schreef Darkomen het volgende:
Arduino, W1209, een paar fans en een stroom adapter is inderdaad het plan.
Echter als het echt nodig blijkt te zijn.
Je kan natuurlijk aan de slag met een Arduino maar een W1209 heeft alles al in zich om als thermostaat te functioneren, incl. instelbare hysterese (het aantal graden verschil voor hij weer in- of uitschakelt).



pi_193788220
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2020 19:28 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je kan natuurlijk aan de slag met een Arduino maar een W1209 heeft alles al in zich om als thermostaat te functioneren, incl. instelbare hysterese (het aantal graden verschil voor hij weer in- of uitschakelt).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat plaatje inderdaad. Ik heb er 4 kleine fans op aangesloten. En de 'luxe' variant met frontje.
Mijn zoon heeft een 3d doosje geprint waar dat lcd scherm precies in past :P
  vrijdag 26 juni 2020 @ 15:54:18 #17
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_193802245
Volgens mij stond het in het vorige topic, maar de terugleververgoeding van Greenchoice gaat van ¤0,11 tot 10.00 kWh naar ¤0,08 .

Als je voor 1 juli belt kan je nog tot 5 jaar je contract verlengen en zo alsnog 5 jaar lang ¤0,11 per teruggeleverde kWh krijgen :)
pi_193802343
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 15:54 schreef ThaBrain het volgende:
Volgens mij stond het in het vorige topic, maar de terugleververgoeding van Greenchoice gaat van ¤0,11 tot 10.00 kWh naar ¤0,08 .

Als je voor 1 juli belt kan je nog tot 5 jaar je contract verlengen en zo alsnog 5 jaar lang ¤0,11 per teruggeleverde kWh krijgen :)
Ik lever ruim 2000 kWh per jaar terug en ga juist weg bij Greenchoice :W Scheelt zonder overstapkorting ¤20 per jaar en met de korting ¤90 en dat vind ik voldoende om over te stappen. Verschil komt vooral omdat Greenchoice erg duur is met gas. Als je all electric bent is het een ander verhaal.
  vrijdag 26 juni 2020 @ 16:13:38 #19
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_193802483
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 16:02 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik lever ruim 2000 kWh per jaar terug en ga juist weg bij Greenchoice :W Scheelt zonder overstapkorting ¤20 per jaar en met de korting ¤90 en dat vind ik voldoende om over te stappen. Verschil komt vooral omdat Greenchoice erg duur is met gas. Als je all electric bent is het een ander verhaal.
Voor gas houd ik mijn huidige tarief (sinds april ¤0,67 per m3) tot aan april volgend jaar. Hij probeerde me over te halen om ook gas vast te zetten, maar daar ben ik niet op in gegaan. Er valt hier nog wel wat te isoleren en ik verwacht dat de straat hier binnen 10 jaar open gaat omdat het riool vervangen moet worden en ze dan meteen de gasleiding meepakken. De wijk is 50 jaar oud, dus of ze vervangen de gasleiding of ze leggen iets van warmtenet. Mijn wijk is een van de wijken die het eerste aan de beurt is in de gemeente.

Daarnaast heb ik mijn twijfels over het eventuele stijgen van de gasprijs. Gas is zo slecht nog niet en voorlopig nog nodig om de omslag te kunnen maken van fossiel naar 'groen' en vervolgens echt groen. Dat besef begint langzaam weer te komen: https://www.ad.nl/wonen/h(...)r-meer-co2~ae3edac7/ (ben je door je gratis premium artikelen heen? open de link in een incognito tabblad)
pi_193804332
Jammer dat met deze temperaturen het piekvermogen terugloopt tot 75%. Hebben jullie er ook last van. Opbrengst maar 90% van een zonnige dag in Mei.
.
  vrijdag 26 juni 2020 @ 18:03:33 #21
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_193804373
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 18:00 schreef Fer het volgende:
Jammer dat met deze temperaturen het piekvermogen terugloopt tot 75%. Hebben jullie er ook last van. Opbrengst maar 90% van een zonnige dag in Mei.
Mn aardlek in de garage lag eruit, dus ik heb sinds 12 juni niks opgewekt :( :( :( :(

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_193804814
Dan is zo’n wasmachine split nog zo gek niet. Dan merk je het sneller
.
pi_193805663
O dat is shit, als ie er zo lang uit ligt :o

Wij merkten de laatste dagen dat de omvormer best warm wordt. Hij hangt in de inpandige garage, daar is het zo'n 23 graden nu. Hij hangt wel behoorlijk strak tegen de muur, dus we hadden verwacht dat een ventilator niet veel zou doen. Ik kocht vandaag een kleine ventilator, sloot hem aan op een telefoonoplader en zette die bovenop de omvormer en het werkt! Prima oplossing als het zo warm is, nu nog bedenken hoe we dat wat permanent op kunnen lossen. Of het aan opbrengst veel oplevert is wat lastig beoordelen, we hebben sinds een maand extra panelen dus wat normaal is, is nog wat lastig te zeggen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_193805989
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juni 2020 19:41 schreef d.k. het volgende:
O dat is shit, als ie er zo lang uit ligt :o

Wij merkten de laatste dagen dat de omvormer best warm wordt. Hij hangt in de inpandige garage, daar is het zo'n 23 graden nu. Hij hangt wel behoorlijk strak tegen de muur, dus we hadden verwacht dat een ventilator niet veel zou doen. Ik kocht vandaag een kleine ventilator, sloot hem aan op een telefoonoplader en zette die bovenop de omvormer en het werkt! Prima oplossing als het zo warm is, nu nog bedenken hoe we dat wat permanent op kunnen lossen. Of het aan opbrengst veel oplevert is wat lastig beoordelen, we hebben sinds een maand extra panelen dus wat normaal is, is nog wat lastig te zeggen.
Hier ook. Volgens PVoutput wordt onze omvormer 80 graden. Is een SMA. Geen idee wat normaal is.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_193806026
Goodwe bij ons, ik kan de temperatuur via de app aflezen. Hij ging tegen de 50 de laatste dagen. Met ventilator blijft hij ruim onder de 40.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')