Lukt het echt niet, dan kun je zonder opgaaf van reden uitstel aanvragen tot 1 september, maar dit moet je wel vóór 1 mei doen. Binnen drie weken stuurt de Belastingdienst dan een brief met bevestiging.quote:Op zondag 1 maart 2020 16:54 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je hebt nog tot 1 september (als je uitstel vraagt) dus rustig aan
Ik krijg altijd geld terug (voorlopige aanslag wordt altijd te hoog ingeschat) dus dat is geen puntquote:Op zondag 1 maart 2020 17:33 schreef bitterbal het volgende:
[..]
Lukt het echt niet, dan kun je zonder opgaaf van reden uitstel aanvragen tot 1 september, maar dit moet je wel vóór 1 mei doen. Binnen drie weken stuurt de Belastingdienst dan een brief met bevestiging.
Maar houd er dan wel rekening mee. Blijkt dat je uiteindelijk moet betalen, dan rekent de Belastingdienst wel een rente van maar liefst 4 procent over dat bedrag; een flink bedrag in deze tijden van negatieve rentes.
https://www.nu.nl/geldzak(...)Nmx2qKHyViwP5LTwSNy4
Ja ben benieuwd hoe dat werkt! We zijn hetzelfde van plan volgend jaarquote:Op zondag 1 maart 2020 12:43 schreef Zwansen het volgende:
Vorig jaar huis verkocht met overwaarde, nieuw huis gekocht, overwaarde ook deels gebruikt voor andere dingen, etc. Ben benieuwd. Echt geen flauw idee of we terugkrijgen of moeten betalen.
Des te vervelender dat ik niet kan inloggen.
Was in 2019 de verdelingen van belastingen en de arbeidskorting niet aangepast.quote:Op zondag 1 maart 2020 18:01 schreef Rene het volgende:
Heb zonet nog ingelogd om het even te controleren. Kan werkelijk niks terugvinden dat niet klopt. Blijf het vreemd vinden dat ik 800 euro minder dan vorig jaar krijg. Mijn ouders krijgen ook een hap minder. Gek
Ja, ik krijg 0 terug obv mijn inkomen. Dus ik gok dat daarmee gerommeld is.quote:Op zondag 1 maart 2020 18:11 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Was in 2019 de verdelingen van belastingen en de arbeidskorting niet aangepast.
Dit verschil kun je waarschijnlijk terugvinden onder het kopje 'arbeidskorting'. Ze zijn de regeling behoorlijk aan het versoberen en bouwen het in een paar jaar volledig af. Hier zat 'm bij ons met name het verschil in (rond 700 euro minder dit jaar). Ik heb me ook even suf gezocht want ik was ervan overtuigd dat ik 1000 euro meer zou moeten krijgen, aar helaasch.quote:Op zondag 1 maart 2020 18:01 schreef Rene het volgende:
Heb zonet nog ingelogd om het even te controleren. Kan werkelijk niks terugvinden dat niet klopt. Blijf het vreemd vinden dat ik 800 euro minder dan vorig jaar krijg. Mijn ouders krijgen ook een hap minder. Gek
Als de woning tot 31 mei 2019 leeg te koop stond heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek tot die datum. Als de woning niet te koop stond, heb je vanaf het moment dat de woning niet meer te koop stond geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Of een woning wel of niet te koop staat is natuurlijk een redelijk arbitrair gegeven. Zo hoeft daar geen makelaar bij betrokken te zijn. Je kan het ook zelf te koop aanbieden.quote:Op zondag 1 maart 2020 18:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er wordt overigens eerder al gevraagd:
Stond deze woning van 01-01-2019 tot en met 31-05-2019 te koop?
Maar daar kan ik eigenlijk geen "ja" en geen "nee" op antwoorden...
Hij stond eigenlijk te koop tot ergens half februari zo uit m'n hoofd. Kan ook maart geweest zijn.
Daarna had ik de intentie om hem te verhuren. Maar toch maar "ja" invullen dan, lijkt me?
Voor gewone (niet periodieke) giften aan ANBI-instellingen geldt een drempel van 1% van het verzamelinkomen. Bij culturele ANBI-instellingen wordt het schenkingsbedrag overigens met 25% verhoogd.quote:Op zondag 1 maart 2020 21:06 schreef Lingue het volgende:
Ik snap even iets niet.
Ik ben de belastingaangifte van mijn moeder aan het doen. Helemaal niet zo spannend. AOW uitkering met een minimaal pensioen.
Maar ze heeft dit jaar een gift gedaan aan een ANBI stichting. Maar als ik deze opvoer, of weglaat, dan blijft het totaal bedrag onder de streep die ze terugkrijgt van de belastingdienst hetzelfde... Hoe kan dat?
Het gaat om een redelijk bedrag wat er geschonken is. En nog los van het vrijwilligerswerk wat ze voor die stichting doet, want dat heb ik er nog niet eens bij opgeteld.
Nu lees ik dat ze 10% van haar drempelinkomen mag opvoeren. Maar haar drempelinkomen is lager dan de drempel van de giften die ze mag aftrekken. Ben je dan lekker klaar mee. Volgens mij was dit vorig jaar anders? Kan mij namelijk toen herinneren dat het wel wat scheelde.
Als ik het bij mijn inkomen tel, dan zou ik een aanzienlijk bedrag terugkrijgen. Maar bij mn moeder dus niet...
Ja, dat is dus vrijwel niets.quote:Op zondag 1 maart 2020 21:59 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Voor gewone (niet periodieke) giften aan ANBI-instellingen geldt een drempel van 1% van het verzamelinkomen. Bij culturele ANBI-instellingen wordt het schenkingsbedrag overigens met 25% verhoogd.
Wat is het bedrag aan giften en haar verzamelinkomen (het totaal van het belastbaar inkomen uit werk en woning + het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen)?
Hoe weet je dat er over enkel over je overige inkomsten inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt berekend? Bij de heffingskorting staan enkel bedragen, niet hoe deze berekend worden.quote:Op zondag 1 maart 2020 21:40 schreef MevrouwtjeTheelepel het volgende:
Hier ook zojuist de aangifte ingevuld, met inkomen uit loon en overig werk. Nu zie ik bij het resultaat dat er bij inkomensafhankelijke combinatiekorting alleen berekend is over mijn inkomsten uit overig werk en niet uit loondienst, terwijl ik genoeg heb verdiend om er recht op te hebben. Nog meer doe hier last van hebben? Ik heb hem maar even niet opgestuurd, zullen nog wel wat foutjes in zitten denk ik...
Belastbaar inkomen = ¤ 15.000quote:Op zondag 1 maart 2020 22:03 schreef Lingue het volgende:
Ja, dat is dus vrijwel niets.
15k verzamelinkomen, met een gift van 1k.
Maar een drempel op de gift van 164 euro ofzo. Dus die drempel is sowieso al hoger dan die 10% van de gift. Dus dat is lekker krom van de belastingdienst.
Volgende keer de gift maar via mij laten lopen, dan krijgt ze er tenminste nog iets van terug.
In loondienst wordt er net zoveel ingehouden.quote:Op zondag 1 maart 2020 20:21 schreef MissEnergy het volgende:
Ik moet zelfs betalen; ik schrok wel van hoeveel dat werkelijk was. Ik heb inkomsten uit overige werkzaamheden, heb was even puzzelen hoe en wat. Uiteindelijk gaat 48% van dat bedrag naar de IB en dan nog een stukje naar zvw. Onder de streep gaat er dus gewoon 57% naar de belastingdienst toe! Echt lonend zijn extra werkzaamheden dus niet![]()
Herkenbaar?
Thanks zal t morgen eens bekijken. Maar klinkt plausibel 😊quote:Op zondag 1 maart 2020 22:13 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Belastbaar inkomen = ¤ 15.000
Belasting (18,75%) = ¤ 2.812
Heffingskortingen* (¤ 1.268 + ¤ 1.596) ¤ 2.864
Op basis van haar inkomen betaalt ze al geen belasting of misschien een heel klein beetje. Een extra aftrekpost heeft dus geen (positieve) invloed op haar belastingteruggave.
* Algemene heffingskorting + ouderenkorting
Maakt voor de berekening niks uit. Het meest praktisch is om alles bij één hypotheekdeel te vermelden.quote:Op zondag 1 maart 2020 22:43 schreef Dale__Cooper het volgende:
Ik heb afgelopen jaar een huis gekocht. Mijn hypotheek bestaat uit twee delen. Moet ik bij het invullen van de financieringskosten voor de hypotheek deze naar ratio invullen? Of bij beide volledig? Of bij één alles op 0 zetten?
Klopt, maar dat voelt enkel niet zo doordat op loondienst eerst rekening wordt gehouden met de heffingskorting. Gevoelsmatig blijft er dan ook veel meer van overquote:Op zondag 1 maart 2020 22:16 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
In loondienst wordt er net zoveel ingehouden.
Zie hierboven. Het komt vooral omdat het bovenop mijn loondienst komt als inkomen en dat is al vrij ruim boven modaal.quote:Op zondag 1 maart 2020 20:38 schreef NicolasJoy het volgende:
Jeetje, dat valt dan vies tegen @:MissEnergy Ik hoop dat dat vooral komt doordat je heel veel verdient.
Maar volgend jaar je man een leuke loonsverhoging? Of ben jij minder gaan werken?
Ja hoi!quote:Op maandag 2 maart 2020 08:19 schreef whoeier het volgende:
Zo, net maar eens ingelogd... yeey voor het kopen en verkopen van een woning..
Tijd om m'n tussenpersoon maar eens lastig te vallen, gezien ik er geen kaas van heb gegeten ( qua verwerken koop en verkoop).
Gevoelsmatig had ik alles erin staan, maar lijken er op de 1 of andere manier zaken dubbel gevraagd te worden xD Qua financieringskosten in ieder geval.
In het beste geval had ik alles goed staan, in het slechtste geval toch dubbel verwerkt en gezien ik geen zin heb in boetes, dan maar even geduld hebben.
Anderen die hetzelfde hebben gedaan in 2019 en er wel zelf doorheen zijn gekomen?
Dat had ik ook al gedaan, maar goed, toch gevoelsmatig iets niet kloppend ( ook bij de 3de keer alles doorlopen, zal vast komen doordat er wat zaken met de hand gecorrigeerd moesten worden WOZ waarde klopte niet en nog wat zaken), oftewel tussenpersoon gebeld en die komt van de week even langs (persoonlijke vriend, dus buiten werkuren), dan lopen we het nog eens door om te zien of ik alles correct heb staan.quote:Op maandag 2 maart 2020 10:55 schreef silliegirl het volgende:
[..]
Ja hoi!
Ik heb alle financieringskosten bij maar één van de hypotheekdelen ingevuld, anders tel je onder de streep inderdaad dingen dubbel zag ik.
Bij mij klopten alle vooraf ingevulde bedragen al wel. Dat scheelt inderdaad wel.quote:Op maandag 2 maart 2020 11:00 schreef whoeier het volgende:
[..]
Dat had ik ook al gedaan, maar goed, toch gevoelsmatig iets niet kloppend ( ook bij de 3de keer alles doorlopen, zal vast komen doordat er wat zaken met de hand gecorrigeerd moesten worden WOZ waarde klopte niet en nog wat zaken), oftewel tussenpersoon gebeld en die komt van de week even langs (persoonlijke vriend, dus buiten werkuren), dan lopen we het nog eens door om te zien of ik alles correct heb staan.
Al met al verwacht ik van wel en kan ik van de zomer wat zaken opknappen aan het huis, die ik eigenlijk gepland had voor volgend jaarzo voorkom ik in ieder geval dat ik weer idiote dingen ga kopen xD
Bedankt.quote:Op zondag 1 maart 2020 22:59 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Maakt voor de berekening niks uit. Het meest praktisch is om alles bij één hypotheekdeel te vermelden.
En hoe zit dat met overwaarde?quote:Op zondag 1 maart 2020 22:59 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Maakt voor de berekening niks uit. Het meest praktisch is om alles bij één hypotheekdeel te vermelden.
Het hoorde op dat moment bij je vermogen, verwacht ik.quote:Op maandag 2 maart 2020 21:47 schreef Korporaal_Batra het volgende:
Ik heb vorig jaar een huis gekocht en hiervoor kortstondig (op 1-1-2019) 70K op mijn rekening gehad. Dit was afkomstig uit een schenking en twee weken lager weer weg. Kan ik voorkomen dat dit als eigen vermogen voor vermogensrendementheffing wordt gezien?
Lijkt me van niet, aangezien 1 januari de peildatum is.quote:Op maandag 2 maart 2020 21:47 schreef Korporaal_Batra het volgende:
Ik heb vorig jaar een huis gekocht en hiervoor kortstondig (op 1-1-2019) 70K op mijn rekening gehad. Dit was afkomstig uit een schenking en twee weken lager weer weg. Kan ik voorkomen dat dit als eigen vermogen voor vermogensrendementheffing wordt gezien?
Screenshot?quote:Op maandag 2 maart 2020 15:38 schreef MevrouwtjeTheelepel het volgende:
@:MyTiredFeet, het staat er toch echt, de inkomensafhankelijke combinatiekorting is over mijn overige inkomsten berekend.. Ik hoor dat het bij meer mensen niet is vermeld, dus ik wacht nog even met insturen.
Ik zou een belastingadviseur in de hand nemen voor deze aangifte. Dit is geen rechttoe, rechtaan aangifte. Wellicht is een gedeelte van de hypotheekrente en de bijbehorende kosten niet aftrekbaar. Maar dat is waarschijnlijk te diepgaand om hier op het forum te bespreken.quote:Op maandag 2 maart 2020 19:06 schreef Zwansen het volgende:
En hoe zit dat met overwaarde?
Wij hebben een deel van de overwaarde niet gebruikt voor het huis. Nu kan (moet) ik bij leningdeel 1 kiezen welk deel van de schuld voor het hoofdverblijf is verbruikt, maar hetzelfde vraagt hij ook bij de andere hypotheekdelen.
Dank, dat lijkt een verstandige keuze. Ik zit nu serieus al een paar uur alles uit te zoeken m.bt. de rekenhulp voor de bijleenregeling. Het gaat om zoveel details en te vaak worden bedragen genoemd waarvoor ik aannames moet maken en niet 100% zeker ben wat ik moet invullen.quote:Op maandag 2 maart 2020 22:17 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Ik zou een belastingadviseur in de hand nemen voor deze aangifte. Dit is geen rechttoe, rechtaan aangifte. Wellicht is een gedeelte van de hypotheekrente en de bijbehorende kosten niet aftrekbaar. Maar dat is waarschijnlijk te diepgaand om hier op het forum te bespreken.
Gewoon indienen, bankafschrift is ook aantoonbaarheid, plus als het aannemelijk is dat de studie past bij beroep / opleiding en het afgetrokken bedrag niet te gek is. Dus geen boetseercursus voor een vrachtwagenchauffeur van ¤ 15k , maar gewoon normaal, is er niets aan de hand.quote:Op maandag 2 maart 2020 14:50 schreef Fernweh het volgende:
Voor de eerste keer heb ik studiekosten gedeclareerd. Nu heb ik die bonnetjes netjes wel bewaard. Maar is een bankafschrift ook voldoende als ik geen bonnetje heb? Van een site heb ik geen bonnetje, maar heb wel al aangifte gedaan.
Of binnen de kaders blijven en gewoon alles opvoeren wat een leertraject is als je geen recht hebt op studiefinanciering. Oftewel het maakt niet uit of het voor je huidige werk is als je er maar geld mee kan gaan verdienen. Congressen en seminars zijn al snel twijfelachtig. Het bedrag bepalen is heel eenvoudig. Je mag immers maar twee soorten kosten aftrekkenquote:Op maandag 2 maart 2020 23:22 schreef peterc het volgende:
[..]
Gewoon indienen, bankafschrift is ook aantoonbaarheid, plus als het aannemelijk is dat de studie past bij beroep / opleiding en het afgetrokken bedrag niet te gek is. Dus geen boetseercursus voor een vrachtwagenchauffeur van ¤ 15k , maar gewoon normaal, is er niets aan de hand.
Stel je trekt voor ¤ 800 kosten af -/- drempelbedrag ¤ 250 = ¤ 550 en dan is je belastingvoordeel zeg ¤ 180, , daar komen ze niet voor langs hoor. Bovendien moet je je leven lang leren en zelf investeren in je carrière, roept de overheid.
Dus gewoon doen en een beetje lef en durf tonen bij de bepaling van het bedrag.
Denk ook eens aan congressen en seminars / workshops die je gevolgd hebt, een beetje buiten de kaders denken.
Zullen we de adviezen gewoon netjes en ethisch houden?quote:collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
leermiddelen die u van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software
netjes en esthetisch, natuurlijk, net zo als de belastingdienst en overige overheid instanties zelf, , enkel wat ik wil zeggen is denk breed en niet te smal,quote:Op dinsdag 3 maart 2020 00:27 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Of binnen de kaders blijven en gewoon alles opvoeren wat een leertraject is als je geen recht hebt op studiefinanciering. Oftewel het maakt niet uit of het voor je huidige werk is als je er maar geld mee kan gaan verdienen. Congressen en seminars zijn al snel twijfelachtig. Het bedrag bepalen is heel eenvoudig. Je mag immers maar twee soorten kosten aftrekken
[..]
Zullen we de adviezen gewoon netjes en ethisch houden?
Het scheelt voor de komende jaren dan nog iets dat het EWF per jaar met 0,05 procentpunt zakt (tot 0,45% in 2023).quote:Op dinsdag 3 maart 2020 09:57 schreef Daboman het volgende:
Hier ook flink minder terug dan normaal. Ik denk dat het wel een vermelden waard is dat dat hoogst waarschijnlijk komt door flink hogere WOZ-waarde. Hierdoor is mijn EWF veel hoger dan verwacht. Voor mij verklaart dat tot op enkele tientallen euro's het verschil met wat ik zou verwachten.
En ik maar denken dat die arbeidsmarkt een gekkenhuis is
HRA daalt ook naar maximaal 37% in 2023, het zal per geval (met name van belang is de LTV en hypotheekrente) hoe veel dit in 2023 onder de streep scheelt tov nu.quote:Op dinsdag 3 maart 2020 10:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het scheelt voor de komende jaren dan nog iets dat het EWF per jaar met 0,05 procentpunt zakt (tot 0,45% in 2023).
Maar irritant is het wel.
Hier hetzelfde. Het enige wat je kan doen in je aangifte is de verkoopkosten aftrekken van de prijs waarvoor je verkocht hebt. Het gaat dan dus van je overwaarde af. Verder zijn ze niet aftrekbaar.quote:Op dinsdag 3 maart 2020 15:25 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik ben in september 2019 verhuisd. We hadden overwaarde. We hebben ook kosten gehad (makelaar etc). Wat is hiervan terug te krijgen als ik aangifte doe? Moet ik van de verkoopmakelaar en notarissen ook overzichten krijgen voor aangifte?
Iemand hier ervaring mee die weet hoe ik het moet invullen? Scheelt weer een telefoontje.quote:Hebt u in 2019 kosten gemaakt om uw woning te financieren, maar kocht u de woning in 2020? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon. Wij helpen u dan met het juist invullen van de aangifte.
Je moet een kavel opvoeren met een 0 waarde en dan kun je daar je kosten aanhangen. Zoiets.quote:Op dinsdag 3 maart 2020 20:59 schreef Strooper het volgende:
Begin 2020 hebben we de grond aangekocht voor onze nieuwe woning en hiervoor in 2019 financieringskosten gemaakt. Deze financieringskosten zijn al in 2019 aftrekbaar. Belastingdienst meldt hier het volgende over:
[..]
Iemand hier ervaring mee die weet hoe ik het moet invullen? Scheelt weer een telefoontje.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |