Qua oppervlakte is het land Luxemburg ongeveer even groot als Drenthe. Qua aantal inwoners is het iets groter: 600.000 tegen 500.000. Oftewel: in Amsterdam alleen wonen al anderhalf keer zo veel mensen als in heel Luxemburg.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 18:29 schreef wollah het volgende:
[..]
Gast met de oppervlakte van NL is het IJsselmeer, Waddenzee en de kustlijn langs Noordzee meegerekend. Qua landoppervlak is NL miss 4x groter ofzo
quote:Op zaterdag 29 februari 2020 18:29 schreef wollah het volgende:
[..]
Gast met de oppervlakte van NL is het IJsselmeer, Waddenzee en de kustlijn langs Noordzee meegerekend. Qua landoppervlak is NL miss 4x groter ofzo
Ik heb er nog wel 700 euro per jaar voor over, dat is nog steeds goedkoper dan de ov kosten die ik nu maak.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 15:16 schreef Nikonlover het volgende:
Ik heb er best 70 euro per jaar voor over. Een jaarabbo is duurder. Maar dan moet t wel een beetje fatsoenlijk zijn aub
Dit inderdaad. Het meest opmerkelijke is dat in het AD artikel wordt gesteld dat het de Luxemburgse overheid jaarlijks zo'n 41 miljoen euro kost om de 620.000 inwoners gratis openbaar vervoer te kunnen bieden, wat neerkomt op gemiddeld ¤ 66,13 per jaar per inwoner. Nu zal niet iedere inwoner gebruik maken (of kunnen maken) van het OV, en ook zullen de gemiddelde reisafstanden in Luxemburg wat kleiner uitvallen dan in Nederland omdat het qua oppervlakte een veel kleiner land is dan Nederland, maar dit geeft wel aan dat het mogelijk moet zijn om in een land als Nederland voor een schappelijk vast bedrag per persoon per jaar openbaar vervoer aan te bieden, als het geheel 'gratis' maken van het openbaar vervoer op bezwaren zou stuiten.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 17:28 schreef Janneke141 het volgende:
Helemaal gratis maken (of nou ja, de consumentenprijs op nul stellen) lijkt me niet helemaal handig, maar het OV zou zeker veel goedkoper moeten worden dan nu het geval is. In een dichtbevolkt land als Nederland kan dat ook makkelijker. De trein of een snelle busverbinding moet een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto, maar dat is het op basis van prijs, zeker als je met meer mensen gaat, echt niet.
Maak alles gratis en je hebt geen geweld meer. Vrouwenlogica weerquote:Op zaterdag 29 februari 2020 14:36 schreef maily het volgende:
Scheelt in ieder geval veel zwartrijders (en bijkomend geweld).
Ik ben op zich wel benieuwd hoe ze tot dat bedrag komen, en of daar ook in is meegenomen dat de frequentie wellicht omhoog moet als de vervoersvraag stijgt doordat het gratis wordt. Is dit alleen het bedrag dat de overheidsbijdrage omhoog moet ten opzichte van de huidige, betaalde situatie? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze voor een paar tientjes per persoon ook de infra kunnen onderhouden bijvoorbeeld.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 19:05 schreef Riparius het volgende:
[..]
Dit inderdaad. Het meest opmerkelijke is dat in het AD artikel wordt gesteld dat het de Luxemburgse overheid jaarlijks zo'n 41 miljoen euro kost om de 620.000 inwoners gratis openbaar vervoer te kunnen bieden, wat neerkomt op gemiddeld ¤ 66,13 per jaar per inwoner. Nu zal niet iedere inwoner gebruik maken (of kunnen maken) van het OV, en ook zullen de gemiddelde reisafstanden in Luxemburg wat kleiner uitvallen dan in Nederland omdat het qua oppervlakte een veel kleiner land is dan Nederland, maar dit geeft wel aan dat het mogelijk moet zijn om in een land als Nederland voor een schappelijk vast bedrag per persoon per jaar openbaar vervoer aan te bieden, als het geheel 'gratis' maken van het openbaar vervoer op bezwaren zou stuiten.
Dat is het bedrag aan vervallen kaartjesopbrengsten. Het OV werd al zwaar gesubsidieerd - de kosten om dat running te houden zijn meer dan een half miljard - en een kaartje kostte ¤ 2, ongeacht de bestemming. Het is dus meer de marginale kostenpost voor sec deze beslissing dan het kostenplaatje van gratis OV.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 19:09 schreef Janneke141 het volgende:
Ik ben op zich wel benieuwd hoe ze tot dat bedrag komen
Aha. Dank.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 19:15 schreef nostra het volgende:
[..]
Dat is het bedrag aan vervallen kaartjesopbrengsten. Het OV werd al zwaar gesubsidieerd - de kosten om dat running te houden zijn meer dan een half miljard - en een kaartje kostte ¤ 2, ongeacht de bestemming. Het is dus meer de marginale kostenpost voor sec deze beslissing dan het kostenplaatje van gratis OV.
Dit vraag ik mij inderdaad ook af. In het artikel wordt ook gesteld dat de Luxemburgse overheid tot 2027 zo'n 4 miljard euro uit gaat geven voor verbeteringen van het openbaar vervoer, en ik neem aan dat dat bedrag tenminste voor een deel ook gebruikt zal (moeten) worden voor capaciteitsuitbreiding vanwege de nu te verwachten stijging van de vervoersvraag. Het investeringsplan heeft betrekking op een periode van 7 jaar (2020 t/m 2026), en per inwoner per jaar komt dat neer op een investering van ¤ 921,66. Dat komt bovenop die ¤ 66,13 zodat de overheid de komende zeven jaren dus een kleine 1000 euro per inwoner per jaar (extra) gaat uitgeven aan openbaar vervoer.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 19:09 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik ben op zich wel benieuwd hoe ze tot dat bedrag komen, en of daar ook in is meegenomen dat de frequentie wellicht omhoog moet als de vervoersvraag stijgt doordat het gratis wordt. Is dit alleen het bedrag dat de overheidsbijdrage omhoog moet ten opzichte van de huidige, betaalde situatie? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze voor een paar tientjes per persoon ook de infra kunnen onderhouden bijvoorbeeld.
Tja, daar zeg je zo wat, had ik zelf nog niet aan gedacht. Maar zou het echt zo zijn dat je met gratis OV mensen tevens van de fiets af jaagt? Ik fiets zelf veel en graag in de stad waar ik woon en fiets ook eigenlijk altijd van mijn woning naar het station als ik met de trein ga reizen, en ik moet er niet aan denken om met de bus van en naar het station te gaan, hoewel dat zeer wel mogelijk is. Ook het gratis maken van de bus zou daar voor mij in ieder geval niets aan veranderen.quote:Hoe dan ook, ik denk dat je met gratis OV mensen uit de auto jaagt, maar ook van de fiets af. Alleen al om die reden zou ik er niet voor kiezen om het stedelijk vervoer gratis te maken, maar het vervoer over langere afstanden goedkoper maken zorgt vrijwel zeker voor een vermindering van het autoverkeer. Zeker als ook het aansluitende vervoer (de bus naar je industrieterrein, zeg maar) wat aantrekkelijker wordt.
I second that. In Vlaanderen gebruikt de Lijn tegenwoordig een systeem met OV chipkaarten waarmee je alleen incheckt en nooit uitcheckt, en dat is toch wel een stuk prettiger.quote:En maak het in godsnaam mogelijk dat je met 1x in- en uitchecken gewoon je hele reis kan betalen.
Er woont geen hond in Luxemburg. Ik geloof dat ze in totaal 50 agenten hebben.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 14:33 schreef wollah het volgende:
[..]
Nee in de artikel staat 41 miljoen. Ik neem aan dat dat dan ook voor NL geld. Zoveel groter is NL niet ten opzichte met Luxemburg
Ja maar hoeveel is dit per hoofd van de bevolking? Daar wonen evenveel mensen als in de provincie Utrecht ofzo.quote:
66,77 euro lees ik op pagina 1quote:Op zaterdag 29 februari 2020 20:34 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Ja maar hoeveel is dit per hoofd van de bevolking? Daar wonen evenveel mensen als in de provincie Utrecht ofzo.
Slechte deal. Ik ga geen 66 euro betalen voor gratis OV waar ik dan alsnog geen gebruik van ga maken.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 20:34 schreef MadJackthePirate het volgende:
[..]
66,77 euro lees ik op pagina 1
Ik betaal nu al duizenden euro's voor de ziekenzorg waar ik geen gebruik van heb gemaakt.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 20:35 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Slechte deal. Ik ga geen 66 euro betalen voor gratis OV waar ik dan alsnog geen gebruik van ga maken.
Je betaalt ook hier in Nederland sowieso mee aan het openbaar vervoer, ook al is het niet gratis en ook al maak je er zelf geen gebruik van. Alleen al NS en ProRail vragen voor de komende 20 jaar zo'n 20,6 miljard (bron). Een snelle rekensom leert dat dat neerkomt op iets meer dan 60 euro per jaar per inwoner als we uitgaan van 17 miljoen inwoners. In werkelijkheid betalen belastingplichtigen meer per jaar omdat niet iedere inwoner belastingplichtig is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere vormen van openbaar vervoer.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 20:35 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Slechte deal. Ik ga geen 66 euro betalen voor gratis OV waar ik dan alsnog geen gebruik van ga maken.
Als het de bedoeling is om mensen te stimuleren om vaker het OV te nemen, dan moet de prijs per rit competitief zijn met de alternatieven. Dus voor 30km naar werk, zou het OV minder dan 1,5 liter benzine moeten kosten. Gratis hoeft niet, maar het is nu grofweg een factor drie/vier te duur.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 20:51 schreef Riparius het volgende:
[..]
Je betaalt ook hier in Nederland sowieso mee aan het openbaar vervoer, ook al is het niet gratis en ook al maak je er zelf geen gebruik van. Alleen al NS en ProRail vragen voor de komende 20 jaar zo'n 20,6 miljard (bron). Een snelle rekensom leert dat dat neerkomt op iets meer dan 60 euro per jaar per inwoner als we uitgaan van 17 miljoen inwoners. In werkelijkheid betalen belastingplichtigen meer per jaar omdat niet iedere inwoner belastingplichtig is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere vormen van openbaar vervoer.
Je moet natuurlijk niet alleen naar de brandstofprijs kijken. Een auto kost ook (veel) geld als die niet rijdt. Denk aan aanschafkosten, onderhoud en belastingen.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 21:10 schreef knoopie het volgende:
[..]
Als het de bedoeling is om mensen te stimuleren om vaker het OV te nemen, dan moet de prijs per rit competitief zijn met de alternatieven. Dus voor 30 km naar werk, zou het OV minder dan 1,5 liter benzine moeten kosten. Gratis hoeft niet, maar het is nu grofweg een factor drie/vier te duur.
Dat klopt, maar heel veel mensen hebben nu eenmaal een auto. Dus als ze in de ochtend voor de keuze staan, auto of OV, dan spelen die vaste kosten geen rol. Net zoals de vaste kosten van het OV, die je via belastingen betaalt, ook niet meespelen in die beslissing.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 21:20 schreef Riparius het volgende:
[..]
Je moet natuurlijk niet alleen naar de brandstofprijs kijken. Een auto kost ook (veel) geld als die niet rijdt. Denk aan aanschafkosten, onderhoud en belastingen.
Maar naar mate het OV aantrekkelijker en goedkoper wordt komt het omslagpunt om je auto de deur uit te doen wel dichterbij.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 21:25 schreef knoopie het volgende:
[..]
Dat klopt, maar heel veel mensen hebben nu eenmaal een auto. Dus als ze in de ochtend voor de keuze staan, auto of OV, dan spelen die vaste kosten geen rol. Net zoals de vaste kosten van het OV, die je via belastingen betaalt, ook niet meespelen in die beslissing.
De mensen zonder auto, die hoef je niet te overtuigen om met het OV te gaan. Die hebben weinig alternatief.
Vermoedelijk waren de inkomsten uit kaartverkoop voorheen rond de 41 miljoen euro en die vallen nu weg.quote:
Ik denk ook dat het interessant is om te onderzoeken wat het oplevert.quote:Op zaterdag 29 februari 2020 22:16 schreef Pleun2011 het volgende:
Zou gratis OV niet kunnen als er eens flink met potjes wordt geschoven en gehusseld? Afschaffen toeslagen en uitkeringen..herziening van de inkomstenbelasting..basisinkomen voor iedereen..etc etc
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |