Telegraafquote:De Kwestie: Is alcohol het nieuwe roken?
Net als roken gaat drinken maatschappelijk in de ban. Vlak voor de feestdagen bracht de rijksoverheid een peiling naar buiten waaruit bleek dat Nederlanders nauwelijks weet hebben van de schadelijke effecten van alcohol.
En deze maand leveren drommen landgenoten zich over aan het hippe onthoudingsritueel Dry January. Is alcohol het nieuwe roken? Wat directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP betreft wel: hij maant staatssecretaris Paul Blokhuis door te pakken met zijn ontmoedigingsbeleid. Ilja Gort ziet een dag zonder een glas wijn als een dag niet geleefd.
Telegraafquote:’Alcohol net zo stevig aanpakken als roken’
Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil dat drinken wordt ontmoedigd: „Drinkers veroorzaken, anders dan rokers, tal van ernstige maatschappelijke problemen.”
Alcohol het nieuwe roken? Er zijn overeenkomsten en verschillen. Tabak (nicotine) en alcohol zijn beide verslavende stoffen. Ze zijn bovendien slecht voor de gezondheid en bij zwangere vrouwen voor dat van hun ongeboren baby. Roken en meeroken is in Nederland verantwoordelijk voor 20.000 sterfgevallen per jaar, drinken voor ruim 5000. Ook zijn er belangrijke verschillen tussen tabak en alcohol: drinkers veroorzaken, anders dan rokers, tal van ernstige maatschappelijke problemen, zoals geweldsdelicten, verkeersongevallen, problemen in werksituaties, overlast op straat, vrouwenmishandeling, etc.
Alcohol wordt het nieuwe roken genoemd, omdat we van het rookprobleem kunnen leren hoe je het alcoholprobleem het beste kunt aanpakken. Zo heeft de overheid geleerd dat voorlichting over de nadelen van roken onvoldoende werkt: je moet ook de industrie en de leveranciers durven aan te pakken. De eerste noodzakelijke maatregel is om de prijs van alcohol te verhogen. Schadelijke producten moeten niet te goedkoop zijn. De tweede maatregel is: verminder het aantal verkooppunten. Haal alcohol uit de supermarkt en geef de slijter het alleenrecht om drank te verkopen. Supermarkten fungeren nu als een drankwalhalla, ook voor kinderen en jongeren.
Maar het voorbeeld wat je nu beschrijft is alleen relevant voor mensen in corporate branches. Als je daar niet tegen kan zou ik sowieso een ander werkveld overwegen. Maar wat zie je als alternatief voor een 24-uurs economie. Hoe zie je dat voor je? Winkels weer dicht op zondag en na 6 uur, werknemers mogen snachts niet meer aan het werk. Dat soort praktijken?quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:19 schreef EttovanBelgie het volgende: [..] Tuurlijk doet leren dat. Maar met leven lang leren bedoelen ze iets anders. Het is namelijk niet de bedoeling dat je zaken bestudeert, een leven lang, die jij interessant, nuttig en leuk vindt. Het gaat er daar vooral om dat je om de zoveel maanden in ranzige motelzaaltjes bijeenkomt om onder het oog van een of andere ontwikkelingsgoeroe 'aan jezelf en je collega's' te werken, met standaard flip-over en markeerstiften. Met als beloning een of ander diploma. Werkverschaffing voor allerlei bureautjes, aldus. Verder doe ik niets liever, dan leren. Maar dan wel zaken die nuttig zijn, en dat is voor mij niet automatisch een synoniem voor "rendabel".
Dit dus, geldharkerij van paarse broeken organisaties...quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:19 schreef EttovanBelgie het volgende:
Tuurlijk doet leren dat. Maar met leven lang leren bedoelen ze iets anders. Het is namelijk niet de bedoeling dat je zaken bestudeert, een leven lang, die jij interessant, nuttig en leuk vindt. Het gaat er daar vooral om dat je om de zoveel maanden in ranzige motelzaaltjes bijeenkomt om onder het oog van een of andere ontwikkelingsgoeroe 'aan jezelf en je collega's' te werken, met standaard flip-over en markeerstiften. Met als beloning een of ander diploma.
Werkverschaffing voor allerlei bureautjes, aldus.
Alleen in corporate branches? Nee hoor, komt zo onderhand in elke sector voor.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:25 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Maar het voorbeeld wat je nu beschrijft is alleen relevant voor mensen in corporate branches. Als je daar niet tegen kan zou ik sowieso een ander werkveld overwegen. Maar wat zie je als alternatief voor een 24-uurs economie. Hoe zie je dat voor je? Winkels weer dicht op zondag en na 6 uur, werknemers mogen snachts niet meer aan het werk. Dat soort praktijken?
Kan je wat privé voorbeelden opnoemen? Want ik zie dat een stuk minder dan jij doet volgens mijquote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:27 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Alleen in corporate branches? Nee hoor, komt zo onderhand in elke sector voor.
De 24-uurs economie an sich zie ik niet als problematisch, het is het idee dat je daardoor als mens OOK 24 uur per dag met economie bezig dient te zijn dat allesoverheersende patronen begint aan te nemen, zowel in je werk als privé. Werkelijk alles staat in dienst van de Heilige Economie.
Waarvan? Dat werkelijk alles tegenwoordig in het teken van de economie staat?quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:29 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Kan je wat privé voorbeelden opnoemen? Want ik zie dat een stuk minder dan jij doet volgens mij
Dat het overheersend is in ons privélevenquote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:30 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Waarvan? Dat werkelijk alles tegenwoordig in het teken van de economie staat?
Oh in mijn privéleven veel minder, daar zorg ik wel voor. Maar dat is makkelijk praten wanneer je een fijne startpositie hebt gehad en de zaken op orde zijn. Dan kun je af en toe weigeren mee te doen met dat circus.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:31 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Dat het overheersend is in ons privéleven
Winkels mogen wel iets later sluiten dan 18.00u. 's Nachts werken is erg ongezond dus dat zou alleen moeten als het écht nodig is.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 20:25 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Maar het voorbeeld wat je nu beschrijft is alleen relevant voor mensen in corporate branches. Als je daar niet tegen kan zou ik sowieso een ander werkveld overwegen. Maar wat zie je als alternatief voor een 24-uurs economie. Hoe zie je dat voor je? Winkels weer dicht op zondag en na 6 uur, werknemers mogen snachts niet meer aan het werk. Dat soort praktijken?
Hardop gelachen toen die vent op 0:35 met dasje en al de trampoline op ging. En wel netjes enkel de voorgeschreven oefeningen doen he, niet hoog de lucht in springen of een salto proberen te maken. Stel je toch voor dat je lelijk terecht komt, het zou de economie zomaar eens wat geld kunnen kosten.quote:
Zie je jezelf zo al achter een bureau zitten met je collega's?quote:Op zaterdag 4 januari 2020 21:04 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Hardop gelachen toen die vent op 0:45 met dasje en al de trampoline op ging. En wel netjes enkel de voorgeschreven oefeningen doen he, niet hoog de lucht in springen of een salto proberen te maken. Stel je toch voor dat je lelijk terecht komt, het zou de economie zomaar eens wat geld kunnen kosten.
Ik vraag me af hoe vaak ze dat hebben moeten oefenen totdat alle acteurs met een min of meer recht gezicht die scene konden doen.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 21:05 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Zie je jezelf zo al achter een bureau zitten met je collega's?
![]()
![]()
Want alles dat verslavend en schadelijk kan zijn meteen maar verbieden?quote:Op zaterdag 4 januari 2020 21:12 schreef Elan het volgende:
Alcohol is een zeer verslavende harddrug gelijk aan heroïne en cocaïne die per direct in de ban zou moeten.
Dat klopt alcohol heeft een veel grotere negatieve impact op de omgeving van de gebruiker dan die andere 2. Alcohol moet je verbieden en die andere 2 legaliseren.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 21:40 schreef KreKkeR het volgende:
[..]
Want alles dat verslavend en schadelijk kan zijn meteen maar verbieden?
Alcohol, cocaine en heroine hebben overigens een totaal andere werking met andere effecten, risico's, gevolgen, etc. Beetje simpel ze gelijk te stellen.
Okay, je zit nog in therapie, begrijp ik. Herstellende.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 23:31 schreef Duveldrinker het volgende:
Niet verbieden maar inderdaad misschien uit de supermarkt halen en slijterij als exclusief verkoper. Misschien ook meer waarschuwingen op de etiketten. Zoals auto ongevallen , zinloos geweld, cirrose etc.
Ik drink zelf niet buitenshuis alleen in vertrouwde omgeving wanneer ik geen verplichtingen heb. Ben wel bezig helemaal te stoppen met therapie.
Kan een trigger zijn, dat wisselt heel erg. Maar bijvoorbeeld ook een reclame op tv, die van Brand een tijdje terug was erg goed kan ineens een heel erg trek veroorzaken.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 23:34 schreef capricia het volgende:
[..]
Okay, je zit nog in therapie, begrijp ik. Herstellende.
Hoe is het om overal in het wild, zelfs bij gewoon boodschappen doen, je continu alcohol tegen komt? Is het een trigger? Of werkt het zo niet?
Het stoppen moet uit jezelf komen niet vanuit een ander. Het enige wat de overheid kan doen is ontmoedigen voornamelijk bij de jeugd.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 23:47 schreef Glazenmaker het volgende:
Oprechte vraag aan de bemoeimensen: denk je dat je leven er beter van wordt als alcohol 4x zo duur of helemaal verboden is? Zo ja waarom?
Wat een wereld. Ben blij dat ik niet met dit soort waanzin zal worden geconfronteerd.quote:Op zaterdag 4 januari 2020 21:04 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Hardop gelachen toen die vent op 0:35 met dasje en al de trampoline op ging. En wel netjes enkel de voorgeschreven oefeningen doen he, niet hoog de lucht in springen of een salto proberen te maken. Stel je toch voor dat je lelijk terecht komt, het zou de economie zomaar eens wat geld kunnen kosten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |