Bocaj | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:25 |
Ik zag dat laatst iemand doen, wassen van rijst... Nog NOOIT gedaan! Heb wel ff lopen Googelen en ook wel wat gevonden: https://www.ohmyfoodies.eu/2017/1503/rijst-wassen-moet-dat-echt/ Daarna zetten ze het koude water met rijst er al in op het vuur... Kan dat? Rijst al in het water zonder dat het kookt? Dan wordt het juist pap lijkt mij... Vragen, vragen, vragen... | |
kanovinnie | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:35 |
Waarom zou je het niet in koud water kunnen doen? | |
Klaploper | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:36 |
Rijst juist altijd met koud water opzetten en droog laten koken. | |
Lienekien | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:42 |
Ik doe het precies zo sinds ik een rijstkoker heb. Eerst paar keer schoon water erbij en afgieten om de rijst te wassen, dan genoeg koud water erbij en stekker in het stopcontact. | |
Bocaj | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:48 |
Nooit geweten... op het pakje staat altijd eerst water aan de kook brengen en dan.... | |
Bocaj | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:49 |
Dat is toch stomen? | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:50 |
"Gewone" rijst (langkorrelig en/of zilvervliesrijst) was ik eigenlijk nooit. "Sushi" rijst (kortkorrelig) was ik wel, omdat je anders een dikke klont krijgt. Die overmaat aan zetmeel moet er echt af (door 3 tot 5 keer te wassen). Oh, en alle rijst wordt hier met koud water opgezet #team rijstkoker! ![]() | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:53 |
In eerste instantie wordt het water in de rijstkoker aan de kook gebracht, als er niet meer voldoende water is slaat de rijstkoker af en moet je de deksel nog even 10 minuten dicht laten om te stomen. Bij het koken in ruim water in een pannetje is het ook aan te raden om na het afgieten de rijst met de deksel op de pan nog even na te laten stomen/garen. | |
Bocaj | woensdag 7 augustus 2019 @ 13:59 |
Jij maakt zelf Sushi? Wel knap dat je dat kan! ![]() | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:01 |
Dat is minder moeilijk dan je zou denken. Gewoon een keertje proberen! ![]() | |
Bocaj | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:03 |
Ik lust geen zeedieren... ![]() Vegetarisch is er ook wel maar is toch anders.... | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:08 |
Ik ben ook niet erg dol op rauwe vis, vandaar dat ik meer op heb met de Koreaanse variant van sushi: Gimbap....daar zitten meerdere ingrediënten in, vooral groenten en ook wel vlees (google maar eens op gimbap) Kort geleden zelf gemaakt, gewoon met de hand gerold (dus zonder sushi matje). Het is qua ingrediënten ook veel minder duur dan sushi, dus gewoon een keertje uitproberen! ![]() | |
Clupea | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:32 |
Zeker basmatirijst kookt veel mooier als je het wast en ~10min laat weken in koud water voordat je het kookt. Dit werkt zowel in de rijstkoker als in een pan. Sowieso altijd rijst droogkoken, afgieten is heiligschennis. | |
Zolderkamer | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:39 |
Gewoon baal van vijf kg surinaamse rijst van onder uit het schap.. zo vaak wassen dat het water helder is (keer of vijf) 1,5 keer de hoeveelheid water opzetten tot het kookt, vuur laag, rijst erbij.. 1 keer omroeren, deksel op de pan en tien min later haal je de pan van het vuur, laat je hem met gesloten deksel 5 minuten staan en klaar.. | |
Lienekien | woensdag 7 augustus 2019 @ 14:58 |
Nee, hij kookt het echt. Geen stomen. | |
Durmada | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:18 |
Is dat echt lekker met die smeltkaas? Omgesmolten vind ik daar echt niks aan eigenlijk. | |
#ANONIEM | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:19 |
kip, rund, mango, komkommer de mogelijkheden zijn eindeloos | |
Cue_ | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:27 |
Ben er alleen nog niet achter hoeveel water dan icm hoeveel rijst. Vriendin van me doet het ook altijd, maar de keer dat ik het deed, kookte het vast aan de bodem ![]() | |
Zolderkamer | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:30 |
Zie mn post hierboven... door die vijf min met gesloten deksel komt de rijst weer los.. | |
Cue_ | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:33 |
1,5 keer de hoeveelheid water, maar je gooit later pas de rijst erbij.. hoe weet je dan de verhouding? (ik gooi het er altijd in op de gok,d us dat is ook lastig) Vriendin deed de rijst al in koud water opzetten en volgens mij een vingertopje extra water er bovenop? Maar ook niet zwart aan de onderkant? Of staat het vuur dan te hoog? Moet het echt koken of dat niet? En in die 5 minute nagaren.. wel af en toe schudden al? | |
Zolderkamer | woensdag 7 augustus 2019 @ 15:39 |
Lees mn post nou nog eens nadat je even adem hebt gehaald... ![]() Hoe hoog het vuur moet staat erin.. de rijst gaat vanzelf weer koken nadat je het hebt toegevoegd.. Gooi de rijst niet in een pan maar in iets anders.. neem de inhoud daarvan en dat moet anderhalf keer zoveel zijn.. Hier pak ik de rijst met een kopje, en het water met een ander kopje die precies 1,5 keer inhoud heeft.. 1 keer proberen en nooit meer afmeten, de rijst kun je na het uitgieten van het water makkelijk in beide kopjes wassen terwijl je het water aan de kook brengt.. Oh en je mag best even schudden.. ![]() ![]() | |
Clupea | woensdag 7 augustus 2019 @ 16:20 |
Ik doe 2x zo veel ml water als gram rijst, dus 100 gr rijst + 200 ml water, maar een beetje meer kan echt geen kwaad. Je moet wel opletten dat je het gas uitzet zodra je geen water meer ziet. Voor het beste resultaat laat je de rijst nog 5-10 minuten staan met het gas uit en de deksel erop. In de pan blijft de rijst iig nog lang warm. | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 16:22 |
Als het je niets lijkt, zou ik dat niet toevoegen. Zelf vind ik het in het geheel met de rest van de ingrediënten wel lekker, omdat het een heel andere structuur heeft (en ook lekker makkelijk, omdat ik altijd wel een plakje in huis heb) On topic-achtig: ik heb nooit problemen gehad met rijst koken op het gasfornuis, maar sinds ik een rijstkoker heb eet ik veeeeel vaker rijst. Ik hou van dat ding! ![]() | |
Mikeytt | woensdag 7 augustus 2019 @ 19:39 |
Sushirijst gaat toch niet meer zoals nodig plakken als je het wast?? | |
Mikeytt | woensdag 7 augustus 2019 @ 19:41 |
Rijst hoor je niet te wassen. Dat je 'viezigheid' weg wast, slaat nergens op. Bespaar jezelf de moeite en kook je rijst gewoon meteen. | |
SeLang | woensdag 7 augustus 2019 @ 19:54 |
Ik was mijn rijst nooit. Ik flikker het met 1,5 glas water in de magnetron en dan 30 min koken op 50%. Daarna is het klaar (zonder afgieten). Ik ben nog op zoek naar een beter alternatief maar rijstkokers schijnen vaak aan te branden. | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 20:34 |
Ja, zeker wel! ![]() Als je naar sushi kijkt van mensen die dat voor het eerst maken en/of niet kunnen, dan is de rijst een soort witte laag, terwijl de rijst bij sushi zoals het hoort een laagje rijstkorrels vormt (zichtbare korrels, omdat het goed gewassen is)..... Na het wassen kleeft het nog steeds zo erg dat je de rijst niet met droge handen kunt aanraken zonder dat alles aan je vastkleeft ![]() Qua smaak is dat trouwens ook een wereld van verschil: ongewassen is onprettige sushirijst. Als niet rijstwasser beveel ik dus ten sterkste aan dat je sushirijst wast (en wast, en wast, en wast), tot het water helder blijft. | |
realAIVD | woensdag 7 augustus 2019 @ 20:40 |
30 minuten? wow....als het dan goed is, dan is het goed, ik ga niet roepen dat het anders moet. Overigens brand mijn rijstkokertje nooit aan. Het is een simpel dingetje, maar ook als ik maar voor 1 persoon rijst er in kook, is dat geen probleem. Ook niet als ik het even 10 minuten of een kwartiertje vergeet als het eigenlijk al klaar is. Mijn binnenbak heeft wel een anti-aanbaklaag, misschien dat het daardoor komt? Hoe dan ook, een aanradertje: https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9200000058761644/ (dit is wel een kleintje, niet voor de hele buurt...oh, en als extraatje zit er een stoommandje bij) | |
Clupea | woensdag 7 augustus 2019 @ 21:43 |
Ik heb een kleine van de Lidl, voor 17 euro werkt t prima zonder aanbakken. | |
4EverBlackEyed | woensdag 14 augustus 2019 @ 13:10 |
Ik was mijn rijst wel, maar goed ieder zo zijn methode. Er zijn ook mensen die vlees wassen. | |
realAIVD | woensdag 14 augustus 2019 @ 18:24 |
Ja, dat wassen van vlees ben ik op het internet ook veel tegen gekomen. Aziaten doen dat om de smaak van bloed kwijt te raken, oid, sommige Amerikanen doen dat voornamelijk met kip, wegens andere achtergronden en dat wil men nu weer tegengaan omdat het de voedselveiligheid negatief zou beïnvloeden (rauwe kip-spetters door je keuken, lol). Hoe dan ook, net als het wassen van vlees, heb ik ook nooit bedacht dat er een reden zou zijn om rijst te wassen. De eerste rijst die ik tegenkwam die echt (meerdere malen) gewassen moet worden is sushirijst (omdat het anders een vieze klonterige bende wordt), maar wassen om het vuil er af te spoelen? Nee, dat lijkt me niet nodig. Is het een heel gekke gedachte om het wel te doen? Nee, zeker niet, maar ik ben te oud (of te lui) om er nu nog mee te beginnen ![]() Nu kook ik wel veel uit de Koreaanse keuken en daar eet men als rijst doorgaans kortkorrelige rijst die je ook voor sushi gebruikt, dus ja, die was ik dan weer wel (een keer of 4-5) | |
tomatenrood | zondag 25 augustus 2019 @ 20:04 |
Als je neprijst eet (snelkookrijst/toverrijst) hoef je idd niet te wassen. | |
Mikeytt | zondag 25 augustus 2019 @ 20:10 |
neprijst... ![]() De pseudowetenschappers en natuurgekkies verzamelen zich hoor | |
tomatenrood | zondag 25 augustus 2019 @ 20:30 |
Heeft niks met pseudowetenschap te maken. Die voorgekookte snelkookrijst is gewoon troep. Daarom krijgen Hollanders thuis de rijst ook nooit zo lekker als bij de Chinees. Die zijn nl. niet te lui om de zetmeel eraf te wassen, en hebben een rijstkoker. | |
Mikeytt | zondag 25 augustus 2019 @ 20:33 |
Snelkookrijst is letterlijk gewoon voorgestoomde rijst. En in Azië zijn ze ook gewoon verdeeld in het wel of niet wassen van rijst. | |
tomatenrood | zondag 25 augustus 2019 @ 20:41 |
Als je een rijstkoker gebruikt, moet je de rijst eerst wassen, anders krijg je klonten (bah) of (als je grote hoeveelheden maakt) gaat het overstromen door het schuim, zit heel je keuken eronder. | |
111210 | zondag 25 augustus 2019 @ 23:53 |
Verschilt per rijst en merk. Bij sommige maakt het geen verschil en bij andere soorten of merken is het wel minder plakkerig als de rijst gaar is. | |
Bocaj | maandag 26 augustus 2019 @ 19:59 |
Ook nog nooit gedaan.. Kipfilet is toch mooi schoon om zo in de pan te bakken? Daarnaast lees ik dat men bij wassen juist de bacteriën verspreid in de gootsteen etc. ![]() | |
4EverBlackEyed | dinsdag 27 augustus 2019 @ 13:21 |
Ja klopt helemaal. | |
Graf..Coudenhove..Kalergi | dinsdag 27 augustus 2019 @ 18:43 |
Alleen gekruide/geparfumeerde rijst zoals Basmati was ik niet alle andere soorten rijst altijd en minimaal 3 keer. Je wilt niet weten hoe vaak ik grind en/of takjes en andere onduidelijkheden eruit heb gewassen. * Ja je kookt het dus de bacteriën zij n kapot maar een steentje kan je tanden goed beschadigen. | |
Kaneelstokje | dinsdag 27 augustus 2019 @ 19:40 |
Ja, in die zakken waarin mijn oma en mijn moeder het vroeger kochten, was wassen geen overbodige luxe. Mijn moeder haar rijst was wel altijd beter dan mijn rijst. Misschien moet ik ook maar de rijst weer wassen. | |
Bocaj | dinsdag 3 september 2019 @ 08:56 |
Steentjes in je rijst? Zijn dat van die bulk zakken ofzo? Toko? Nooit gehad, ik koop altijd die in plastic pakje (huismerk) pandan of basmati rijst. (1kg) Of gewoon snelkook rijst! Rijstbuiltjes (die kun je niet eens wassen ![]() ![]() | |
Nine. | dinsdag 3 september 2019 @ 11:42 |
Altijd perfecte rijst, brandt niet aan, gaat nooit stuk. ![]() | |
sirdanilot | dinsdag 3 september 2019 @ 13:37 |
Ik heb twee verschillende methodes voor rijst. Braziliaanse methode: Doe een flinke sloot olijfolie in de pan, en doe de RAUWE ONGEWASSEN RIJST (!!!!) in de pan en heel goed roeren. Als het lekker ruikt (maar het mag ZEKER NIET BRUIN WORDEN) koud water erbij en droog laten koken. Als je wil kun je tijdens het bakken ook ui of knoflook of andere zaken toevoegen maar dat hoeft niet. Aziatische/normale methode (doe ik bij alle niet-braziliaanse recepten): Rijst wassen totdat het water soort van schoon is, dan met koud water opzetten en droog laten koken. | |
Zilverberk | zaterdag 7 september 2019 @ 14:52 |
Ik koop mijn rijst in bulk (eet ook vrij veel rijst) en heb nog nooit takjes of steentjes gevonden. On topic: ik was de rijst om zetmeel aan de buitenkant kwijt te raken en kook deze in een rijstkoker. Beide in Azië geleerd van mensen die elke dag driemaal rijst eten, nooit vragen bij gesteld. ![]() | |
Erosjuhhh | maandag 9 september 2019 @ 17:12 |
Hetzelfde hier. Altijd een ringvinger topje water boven de rijst en t gaat altijd goed. | |
quirina | maandag 9 september 2019 @ 18:53 |
Gewoon wassen die rijst en koken in een rijskoker. Mijn moeder en oma en overgrootmoeder die wasten ook altijd de rijst. En kipfilet was je ook voor het koken met water en citroen of limoen. Is ook heel normaal. Snap dat anderen het misschien vreemd vinden. Maar ik vind het wel fris. | |
Erosjuhhh | dinsdag 10 september 2019 @ 04:05 |
Kipfilet nooit wassen, tenzij je de hele keuken wilt ontsmetten naderhand. | |
Nine. | dinsdag 10 september 2019 @ 09:37 |
Misschien heeft ze wel aandelen in Dettol... ![]() | |
potjecreme | dinsdag 10 september 2019 @ 09:50 |
Waarom? | |
Nine. | dinsdag 10 september 2019 @ 11:25 |
Daarom dus. | |
Nine. | dinsdag 10 september 2019 @ 14:34 |
Vind het sowieso raar, je gaat je biefstuk of gehaktbal toch ook niet eerst in een sopje doen? Waarom zou je dat met je kipfiletje dan wél doen? ![]() | |
Karzai | dinsdag 10 september 2019 @ 14:49 |
Ik was rijst ook nooit | |
Karzai | dinsdag 10 september 2019 @ 14:59 |
kip was ik ook niet | |
Karzai | dinsdag 10 september 2019 @ 15:00 |
ik was wel m'n handen voor en na het kip bereiden | |
Nine. | woensdag 11 september 2019 @ 09:55 |
Dat sowieso. |