abonnement Unibet Coolblue
pi_187808609


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_187808622
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:30 schreef kovenant het volgende:
bij de voorbereiding en planning is het gemeld, meermaals zelfs...
zolang het allemaal "mag" vind ik het verder in orde maar ga wel wat van de prijs af laten halen dan.
Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
pi_187808683
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
pi_187808781
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:40 schreef kovenant het volgende:

[..]

Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
pi_187808791
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:48 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
is het dan niet de juiste manier?
ik kan het altijd laten corrigeren uiteraard.
  maandag 8 juli 2019 @ 10:06:07 #6
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187809001
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
Tot nooit .......
pi_187809102
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:06 schreef Speekselklier het volgende:
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
  maandag 8 juli 2019 @ 10:24:23 #8
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187809216
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:14 schreef kovenant het volgende:

[..]

ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
Volgense de NEN normen zeker je de 16A groepen af met 25A (ipv 20) en dan zou je hoofdzekering 40A moeten zijn ivm met selectiviteit.

Ik snap de keuze wel en met maar twee groepjes zal het niet direct kwaad kunnen.
Ik zou wel gaan klagen als de 20A groep er uit slaat bij volle zon en de wasmachine aan.

(
ah laat maar, zit te slapen.
De panelen LEVEREN stroom. De totale stroom over de 4mm tussenkabel kan alleen maar lager worden dan dat de wasmachine vraagt. Dit gaat helemaal goedkomen;
)

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 08-07-2019 10:32:54 ]
Tot nooit .......
pi_187810055
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 07:47 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dit is maar gedeeltelijk waar. Ik zit ook bij PowerPeers. Je krijgt 11 cent per terug geleverde KWh. En als iemand jou heeft geselecteerd en stroom van jou afneemt krijg je 15 cent.

Ik lever meer terug dan wat ik verbruik, en 5 mensen hebben mij geselecteerd. Toch gaat niet al mijn stroom naar hun toe. Dus krijg niet over alle KWh die 15 cent maar slechts van een gedeelte.

Ik stap elk jaar over, en voorgaande jaren was Powerpeers niet voordeliger dan een Essent/Nuon die maar 6 cent geeft omdat de maandelijkse vaste lasten van powerpeers zeer hoog zijn. Voor dit jaar, inclusief de welkomst bonus kwamen ze wel als voordeligste uit de bus.
Klopt niet 100% krijg je 15ct voor, maar komt wel dicht in de buurt:
Van de 2380kwh heb ik 265kwh (11%) 11ct gekregen = ¤ 29,15
1321kwh (55.5%) 15ct = ¤ 198,15
794kwh (33.5%) 15.84ct = ¤ 125.77
Totaal: ¤ 353,07

Dus ja een gedeelte, maar wel maar liefst 89% waar ik 15 of 15.84 cent kreeg :7

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.



[ Bericht 5% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:21:33 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187810611
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 11:24 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hier de jaarrekening van Powerpeers.
In totaal 2380kwh teruggeleverd:
265kwh teruggeleverd a 11ct = 29,15
1321kwh teruggeleverd a 15ct = 198,15
794kwh teruggeleverd voor 15,84ct = 125,77
Totaal: ¤ 353,07

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.

[ afbeelding ]
Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
  maandag 8 juli 2019 @ 12:11:49 #11
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187810670
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Tot nooit .......
pi_187810715
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
Klopt. voor ons kan dat hogere vastrecht echt wel uit, maar dat moet iedereen voor zichzelf even berekenen.

Als er mensen ook bij Powerpeers klant willen worden en via mij aanmelden levert dat 30 euro voor mij op en 30 voor de ander. Win win dus, stuur dan even een dm. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:23:07 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187810734
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:11 schreef Speekselklier het volgende:
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
pi_187810835
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
Dat zie ik dan wel weer. Zit er nu iig nog t/m 2021 en krijg dan voor mijn teruglevering 11ct of 15ct en heb onlangs nog 150 euro bonus gekregen. Vorig jaar ook al 220 euro bonus.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187813078
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
pi_187814372
quote:
1s.gif Op maandag 8 juli 2019 14:52 schreef DaRealDeal het volgende:
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-07-2019 16:21:11 ]
pi_187815412
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 16:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
pi_187819155
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 17:03 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
pi_187819241
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
Haha heb nog een zelfde soort stuk dak over maar wil daar in de toekomst een dakkapel op zetten en oh ja een redelijk grote schuur nog 😆
pi_187819589
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
pi_187819646
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:59 schreef MaGNeT het volgende:
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
pi_187819698
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:02 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.

Ik zit nu op 8900kWh sinds 1 januari.
pi_187819767
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:04 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.
100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
pi_187819796
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:06 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord.
Die overige richtingen schelen me totaal zo'n 4.000kWh per jaar maar het levert altijd meer stroom op dan een kale dakpan.
pi_187819886
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord
Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
pi_187820033
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:11 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
pi_187820161
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
pi_187820289
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:23 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
pi_187820368
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 tot 2000 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Daar heb je een goed punt!
pi_187820410
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
pi_187820472
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
pi_187820786
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:36 schreef DaRealDeal het volgende:
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
pi_187820935
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
Sowieso, hetzelfde geldt voor andere energiebesparende middelen 😀
pi_187821027
Nog een jaar dan is het nieuwe huis eeeeindelijk af. Nog tips betreft OP?
pi_187826905
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:34 schreef MaGNeT het volgende:
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
  dinsdag 9 juli 2019 @ 11:49:23 #36
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187827000
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Auto dan dus aan een openbare laadpaal laden, dan kom je weer een heel eind met die powerwall.
Overigens denk ik dat er ook nog wel andere alternatieven komen, maar dat is gewoon afwachten.
Ik zie wel wat in zoutwater accu's, en dan het liefst modulaire containers zodat ze vrij simpel in de kruipruimte geplaatst kunnen worden.

https://stroomwinkel.nl/natrium-ion-zoutwater-accu-12v.html

https://www.technischweek(...)zout-water/item11784
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187827094
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
Als er geen concurrenten zijn, dan zijn er ook weinig redenen om de prijs te verlagen toch? En concurrenten komen wel als de accu's goedkoper worden.

Maar ja. wellicht heeft iedereen rond 2030 een mobiele thuisaccu. Mijn elektrische fietsen worden ook enkel bij zon opgeladen.
  dinsdag 9 juli 2019 @ 12:07:57 #38
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187827266
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D

[ Bericht 19% gewijzigd door Leandra op 09-07-2019 12:16:29 ]
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187834220
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 12:07 schreef Leandra het volgende:
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D
Interessant 100euro per kWh opslag!
pi_187834835
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd.
Dat heeft meer met Tesla te maken. Die powerwall is veel te duur. Komen straks wat kleinere elektrische auto's op de markt die qua totaalprijs vergelijkbaar zijn met de kwhuurprijs van de powerwall. Dus dan heb je voor deze prijs/kWh ook meteen een vervoersmiddel.
Eerst denken, dan typen
pi_187843283
Waarom geen loodaccu's gebruiken voor opslag? Worden niet voor niets nog steeds gebruikt voor vorkliften, golfcarts.. Ze zijn goedkoop en voor thuisopslag vormt het gewicht geen probleem. Gaan wel minder lang mee...
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
  woensdag 10 juli 2019 @ 10:57:28 #42
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187843318
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
pi_187843344
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat sowieso, op dit moment hebben ze financieel iig nog geen nut.
pi_187843765
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
pi_187844027
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
  woensdag 10 juli 2019 @ 11:58:09 #46
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187844104
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187844165
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
pi_187844292
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
pi_187844339
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
mooi concept.
ben benieuwd naar de energiedichtheid
dit zou ik ook wel in mn kruipruimte willen waar wel water in ligt :)
  woensdag 10 juli 2019 @ 12:15:32 #50
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187844347
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:02 schreef kovenant het volgende:

[..]

we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
Nee klopt, maar als je nu al water in je kruipruimte hebt dan is de kans groot dat dat probleem niet vanzelf verdwijnt.

Als ik nu nieuw zou bouwen dan zou ik zelfs waarschijnlijk onderkelderen zodat de TR daar kan en daarbij ook voldoende ruimte vrijhouden voor accu's in de toekomst.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187844654
Net 8x 335wp JA solar panelen bijgekocht en 30m kabel. Heb nog ruimte op de omvormer dus ga het plattedak volgooien.

https://www.winkelman-zon(...)1779/?display=detail

Een bekende van me gaat 6 betonschansen maken. Die heeft daar een betonnen mal voor gemaakt. Dat komt er dus zo uit te zien:

En dan 2 groepen van 4 panelen landscape.

In ben ik voor schansen, kabel en 2680wp aan panelen 1373 euro excl btw kwijt.

2 berekeningen gemaakt voor 15 en 20 jaar...komende 2.5jaar heb ik sowieso nog 11ct per kwh en daarna ga ik dan uit van scenario 7ct per kwh. Maar dat kan dus nog hoger dan 7ct worden (ook lager) en krijg over wel 80% geen 11ct maar 15ct, maar goed even uitgaand van een slecht scenario:
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187844678
Best slim, een mal, beton erin, beetje trillen en klaar. Ik ben fan!
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 10 juli 2019 @ 13:06:32 #53
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187845090
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant.

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
Tot nooit .......
pi_187845683
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 13:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
haha lol, ben benieuwd hoe goed of slecht het zou werken.
  woensdag 10 juli 2019 @ 13:49:53 #55
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187845750
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 13:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
:D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 10 juli 2019 @ 14:06:40 #56
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187846035
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
Regenbroek?
  woensdag 10 juli 2019 @ 14:26:54 #57
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187846321
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 14:06 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Regenbroek?
:D

Yep.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187915047
Ook vandaag weer goed te zien dat op een bewolkte dag het niet zoveel uitmaakt of je panelen op zuid, noord, west of oost liggen.

Zo helpen de panelen op noord goed mee om toch nog wat moois te maken van deze dag ;)

pi_187915826
Afgelopen vrijdagmiddag had ik tussen 12u30 en 14u30 een opbrengst van nog geen 100Wh.

De panelen zijn wel weer helemaal schoon.
pi_187916516
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 14:38 schreef Ivo1985 het volgende:
Afgelopen vrijdagmiddag had ik tussen 12u30 en 14u30 een opbrengst van nog geen 100Wh.

De panelen zijn wel weer helemaal schoon.
Regen doet wonderen idd 😋
pi_187932197
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 15:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Regen doet wonderen idd 😋
Er is hier genoeg gevallen voor de hele maand, je kon met een bootje door de straten.
  maandag 15 juli 2019 @ 16:32:54 #62
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187936749
Heb de panelen nu sinds 7 mei en al de helft van mn jaarverbruik opgewekt!

800kWh.
pi_187937017
Hier af en toe wat miezerig. Maar alles is nog steeds gortdroog.

We hebben ondertussen wel een nieuwe WiFi stick. Maar nu moeten we nog een account krijgen. Ik snap ook niet waarom dat allemaal zo lang moet duren bij dat Solar unie.
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 15 juli 2019 @ 16:48:22 #64
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187937069
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 15:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Regen doet wonderen idd 😋
Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
pi_187937244
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
Susbidie kan je aanvragen bij RVO (ISDE).

Lijst met warmtepompen en warmtepompboilers waar subsidie op zit staat hier:

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/06/2019%20ISDE%20apparatenlijst%20warmtepompen%2028-6-2019.pdf

Enige punt is dat het professioneel geplaatst moet zijn. Maar als je het zelf plaatst en je laat een installateur het keuren dan lijkt me dat ook voldoende "professioneel".

Hou er rekening mee dat een warmtepompboiler water op lagere temperatuur maakt dan een gewone boiler met een element. Daarom is een versie van minimaal 120 liter wel aan te raden. Heb je een gezin (en/of een badkuip) dan is 200 liter wel het minste.

Het rendement van een warmtepompboiler t.o.v. een gewone elektrische boiler is ongeveer 3x hoger.

Hou er ook rekening mee dat er een luchtafvoer naar buiten moet zijn (of gemaakt moet kunnen worden).

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 15-07-2019 17:02:09 ]
pi_187938049
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
Lees je eens in op het tweakers forum. Hier worden vele modellen beschreven en tot het uiterste getweaked.

Er zijn vele modellen. Als je deze in belgie besteld kost het je inclusief bezorgen en na aftrek subsidie 9 euro netto.

De kleinere modellen zijn niet veel meer dan een gewone boiler. Stekker erin en draaien maar. Ga je naar grotere volumes is het wel aan te raden om een lucht afvoer naar buiten te maken.

Ik wil er zelf ook een maar kom niet lekker uit op zolder ivm schuin dak. En bij een 1 persoons huishouden is gas nog steeds ietsje goedkoper.

Maar als je al van het gas af bent of een gewone E boiler hebt hangen zeker de moeite waard.
  maandag 15 juli 2019 @ 22:51:15 #67
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187944129
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 17:39 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Lees je eens in op het tweakers forum. Hier worden vele modellen beschreven en tot het uiterste getweaked.

Er zijn vele modellen. Als je deze in belgie besteld kost het je inclusief bezorgen en na aftrek subsidie 9 euro netto.

De kleinere modellen zijn niet veel meer dan een gewone boiler. Stekker erin en draaien maar. Ga je naar grotere volumes is het wel aan te raden om een lucht afvoer naar buiten te maken.

Ik wil er zelf ook een maar kom niet lekker uit op zolder ivm schuin dak. En bij een 1 persoons huishouden is gas nog steeds ietsje goedkoper.

Maar als je al van het gas af bent of een gewone E boiler hebt hangen zeker de moeite waard.
Ik woon alleen en dan zie ik dit bijvoorbeeld:

https://www.ge-wo.nl/warm(...)r-aqua1-plus-90ht-2/

Dan denk ik, dat kan toch niet? Gratis?
pi_187944387
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 22:51 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik woon alleen en dan zie ik dit bijvoorbeeld:

https://www.ge-wo.nl/warm(...)r-aqua1-plus-90ht-2/

Dan denk ik, dat kan toch niet? Gratis?
Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
  maandag 15 juli 2019 @ 23:41:49 #69
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187945159
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:


Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
of twee van 90 liter....
2x subsidie, 2x gratis.
Tot nooit .......
  maandag 15 juli 2019 @ 23:44:27 #70
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187945201
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
Nee heb alleen een douche. Oh nee heb wel een ligbad haha, maar die gebruik ik alleen om de hond te wassen.

Maar zoals ik het begrijp moet je hem eerst kopen en dan duurt het maanden voordat je de subsidie krijgt?
pi_187945288
quote:
1s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:44 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Nee heb alleen een douche. Oh nee heb wel een ligbad haha, maar die gebruik ik alleen om de hond te wassen.

Maar zoals ik het begrijp moet je hem eerst kopen en dan duurt het maanden voordat je de subsidie krijgt?
Ja, 5 november ging de aanvraag eruit, 4 december stond het bijgeschreven.
Dus een maand in mijn geval.
pi_187945298
quote:
1s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

of twee van 90 liter....
2x subsidie, 2x gratis.
Of 10x 90 liter :D
10x subsidie, 10x gratis :D

Alleen de meterkastaanpassing kost dan wel weer extra :+
pi_187945657
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
pi_187945669
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
Euh, daar is vast wel iets op te fabriceren :P Geen ervaring met zonneboilers :P
pi_187945690
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Euh, daar is vast wel iets op te fabriceren :P Geen ervaring met zonneboilers :P

Ik twijfel eraan om er 1 te nemen in ons nieuwe huis. Als dat in combinatie kan met een elektrische warmtepomp en subsidie is dat wel interessant 😀 weer iets om uit te zoeken!
pi_187945794
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:37 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Ik twijfel eraan om er 1 te nemen in ons nieuwe huis. Als dat in combinatie kan met een elektrische warmtepomp en subsidie is dat wel interessant 😀 weer iets om uit te zoeken!
Zonneboiler of heat pipes?

Ik weet ook niet wat de terugverdientijd van een zonneboiler is.
Bij zonnepanelen is dat wat makkelijker te berekenen.
pi_187946408
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
zeker. Ga naar het tweakers forum en zoek op atlantic explorer. Die hebben een extra spriaal in het vat voor je zonneboiler. Kost na subsidie iets van 150 euro. tientallen pagina's worden erover geschreven. Iedereen installeert deze zelf.
pi_187946430
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

1) Je moet de ruimte hebben.

2) De unit is binnenshuis dus je hebt geluidsoverlast die je zelf moet beperken.

3) Je gebruikt in principe de warmte in huis om te verwarmen. Niet zo’n probleem als dit van ventilatielucht is.

4) je moet het kunnen installeren

5) je moet een legionella programma doen wat weer ten koste gaat van je verbruik.


Ik had er over getwijfeld, maar ik heb geen ruimte meer over naast mijn zonneboiler.
pi_187946719
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
De adder onder het gras is simpel. Namelijk dat de overheid de mensen aanmoedigt om te investeren in en via het zgn milieuprobleem. De financiële werkelijkheid is en wordt een autonome positie opbouwen om nieuw bedachte belastingaanslagen jou aan te bieden...geheel gratis.

Subsidie is niets anders dan het geld van je buurman overhevelen naar jou als andere buurman. De overheid heeft geen eigen geld...nooit. In feite krijg je via de achterdeur geld van de overheid om die warmtepompen en bijbehorende andere technische apparatuur te financieren dat via jouw voordeur al is opgehaald door diezelfde overheid...je financiert jezelf.

De milieubelastingen die onder andere voor de financiering van warmtepompen al wordt gebruikt bedraagt in 2019: 25.000.000.000 euro en stijgt ieder jaar.

Als er volgend jaar wordt afgesproken dat het milieuprobleem is opgelost, dan kan de overheid die 25 miljard niet meer incasseren en zitten ze fors in de financiële problemen.

Derhalve...het milieuprobleem en daarmee de financiering van warmtepompen mag niet opgelost worden...nooit.

[ Bericht 3% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 07:04:08 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  dinsdag 16 juli 2019 @ 07:47:30 #80
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187947079
Het gat wat ik heb naar buiten komt bij de buren in de tuin (heb een geschakelde woning), dus als die dingen aardig wat lawaai maken, dan valt dat al af, zijn weinig andere plekken voor een gat naar buiten.

En ik zie dat ze inderdaad behoorlijk groot zijn, veel groter dan een CV ketel. Sowieso is mijn warm water verbruik heel laag, vorige maand 6m3 en zit deze maand nog maar op 2m3 voor douchen en koken.

Half mei deze laten installeren (Daikin FTXM35):


Daar ga ik in de winter ook (deels) mee verwarmen, dat ding is ook zuinig, inclusief al die warme dagen in 2 maanden tijd net 30kWh verbruikt. Benieuwd hoe dat in de winter gaat, efficientie gaat wel omlaag als het buiten kouder wordt.

Wat kan ik nog meer met de overgebleven stroom?
  dinsdag 16 juli 2019 @ 07:58:37 #81
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187947138
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:47 schreef EasyLife het volgende:
Het gat wat ik heb naar buiten komt bij de buren in de tuin (heb een geschakelde woning), dus als die dingen aardig wat lawaai maken, dan valt dat al af, zijn weinig andere plekken voor een gat naar buiten.

En ik zie dat ze inderdaad behoorlijk groot zijn, veel groter dan een CV ketel. Sowieso is mijn warm water verbruik heel laag, vorige maand 6m3 en zit deze maand nog maar op 2m3 voor douchen en koken.

De boiler van mij maakt minder geluid dan de CV ketel van onze buurman. Als het gat voor een ketel is gebruikt zou ik me geen zorgen maken.

Ik heb hem trouwens ook door een kleiner gat naar buiten. No problemo.
Tot nooit .......
  dinsdag 16 juli 2019 @ 07:59:45 #82
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187947144
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:58 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

De boiler van mij maakt minder geluid dan de CV ketel van onze buurman. Als het gat voor een ketel is gebruikt zou ik me geen zorgen maken.

Ik heb hem trouwens ook door een kleiner gat naar buiten. No problemo.
Gat voor de CV loopt naar de voorkant van m'n huis. Maar dan moet de CV er wel uit en die zit er nog niet zo lang in HR++ ketel van 2016 ofzo, dus dat vind ik dan wel weer zonde.

Dan liever als die af is, maar weet niet hoe lang die subsidie nog blijft op die warmtepompen.
  dinsdag 16 juli 2019 @ 08:19:13 #83
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187947251
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:59 schreef EasyLife het volgende:

Dan liever als die af is, maar weet niet hoe lang die subsidie nog blijft op die warmtepompen.
Ik GOK dat het nooit de bedoeling is geweest om een boiler gratis aan te bieden.
Hierdoor is er voor de verkoper ook geen rede om de verkoopprijs lager te maken dan de subsidie.

Het zal me niet verbazen als de subsidie op boilers volgend jaar halveert.
Dat geeft bij leveranciers weer druk om een goedkopere boiler te maken.
Tot nooit .......
  dinsdag 16 juli 2019 @ 08:48:21 #84
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187947461
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 08:19 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik GOK dat het nooit de bedoeling is geweest om een boiler gratis aan te bieden.
Hierdoor is er voor de verkoper ook geen rede om de verkoopprijs lager te maken dan de subsidie.

Het zal me niet verbazen als de subsidie op boilers volgend jaar halveert.
Dat geeft bij leveranciers weer druk om een goedkopere boiler te maken.
Grootschalige fraude met subsidies voor warmtepompen
https://www.vakbladwarmte(...)warmtepompen-1014694

'Steeds minder steun voor aardgasvrije woningen'
https://www.nu.nl/economi(...)svrije-woningen.html

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 16-07-2019 09:00:16 ]
pi_187947572
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonneboiler of heat pipes?

Ik weet ook niet wat de terugverdientijd van een zonneboiler is.
Bij zonnepanelen is dat wat makkelijker te berekenen.
Zonneboiler met heatpipes is de bedoeling 😉
pi_187947803
onze installatie ligt nu net een week.

zonneboiler ben ik wel blij mee dat ik hem heb laten vervangen voor een nieuwe.
ding is compleet stil .
uiteraard is de aanschaf en installatie prijs vrij fors dus of we deze economisch eruit krijgen binnen 15 jaar weet ik niet maar wel fijne aanschaf.

zonnepanelen is nog een dingetje.
naar mijn idee heeft de verkoper een meetfout gemaakt waardoor er 1 paneel extra op het dak kan.
om die er nu naderhand nog bij te laten plaatsen kost het voor dat ene paneel zon 100 euro extra ivm manuren.
pi_187947840
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:25 schreef kovenant het volgende:
uiteraard is de aanschaf en installatie prijs vrij fors dus of we deze economisch eruit krijgen binnen 15 jaar weet ik niet maar wel fijne aanschaf.
Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 16 juli 2019 @ 09:34:28 #88
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187947890
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
Omdat ie zo stil is denk ik. En persoonlijk vind ik eenmalige uitgaven altijd fijner dan maandelijkse.
pi_187947976
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:34 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Omdat ie zo stil is denk ik. En persoonlijk vind ik eenmalige uitgaven altijd fijner dan maandelijkse.
Mijn zonneboiler heeft ons 3 jaar terug 750 euro netto gekost (na aftrek subsidie). Dat zal ik er waarschijnlijk wel uithalen, maar kan is nog groot ook dat ik die kosten over 15 jaar er niet eens uithaal. Voor 750 euro kan je heel wat warm water stoken.

Als ik de keuze nu weer moest maken, kwam er geen zonneboiler, puur omdat het geld weggooien is. En een zonneboiler is toch altijd stil? Ik heb die van mij nog nooit gehoord, zelfs al draait de pomp op vol vermogen.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 16 juli 2019 @ 09:53:40 #90
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187948060
Klopt, maar wat mij vooral veel lijkt schelen is dat het gas er dan helemaal van af kan en je dus ook niet elke maand/jaar die vastrechten en netbeheerkosten weet ik wat betaalt. Deel aan je leverancier en deel aan die andere.
pi_187948068
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
We merken dat warm water druk hoger is wat meer comfort geeft met douchen.
Het is voor ons een stimulans om wat voorzichtiger met energie om te gaan.
en we hoeven uiteraard geen gas te gebruiken of in ieder geval veel minder gas voor het verwarmen van ons verbruiks water.
(voor verwarming hebben we een houtkachel)

we zitten er uiteindelijk wel aan te denken om van het gas af te gaan zijn nog wel wat aanpassingen voor nodig zoals elektrisch koken en een oplossing voor bijstoken via CV.

Onze oude zonneboiler maakte wel wat geluid wat al weinig was, het was een oud leegloop systeem.
pi_187948310
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:53 schreef EasyLife het volgende:
Klopt, maar wat mij vooral veel lijkt schelen is dat het gas er dan helemaal van af kan en je dus ook niet elke maand/jaar die vastrechten en netbeheerkosten weet ik wat betaalt. Deel aan je leverancier en deel aan die andere.
Om die reden heb ik zonnepanelen en... een warmtepomp ;)
  dinsdag 16 juli 2019 @ 10:25:04 #93
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187948330
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Om die reden heb ik zonnepanelen en... een warmtepomp ;)
Hoeveel scheelt het nou exact? Helemaal van gas af ten opzichte van 0 op de meter.

Vastrecht gas is maar een paar tientjes per jaar.

https://www.enexis.nl/con(...)aden-netwerktarieven

CapTar-tabel 1:
t/m G6, sjv < 500 m3 (*) ¤ 0,2755 ¤ 8,3802 ¤ 100,5637
t/m G6, sjv < 500 m3 ¤ 0,3464 ¤ 10,5369 ¤ 126,4444
t/m G6, sjv 500 m3 tot 4.000 m3 ¤ 0,4674 ¤ 14,2174 ¤ 170,6094

Volgens mij gaat het bij Enexis om dit bedrag ^

https://www.goedkoopste-e(...)-een-laag-vastrecht/

Vastrecht gas Eneco
¤71,87

Dus dat is samen 242,48 is dus 20,21 per maand als ik het goed heb!

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 16-07-2019 10:38:10 ]
pi_187948487
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:25 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Hoeveel scheelt het nou exact? Helemaal van gas af ten opzichte van 0 op de meter.

Vastrecht gas is maar een paar tientjes per jaar.
Vastrecht hangt af van je energieleverancier, zit tussen de 45 en 150 per jaar.
Dan nog netbeheerderskosten, doorgaans ook zo'n 150 per jaar.

Zit je toch alweer op ¤200 tot ¤300 per jaar.

Daarnaast wordt gas steeds duurder en is het plan om elektrisch iets goedkoper te maken.

Het is lastig om een complete berekening te maken maar de vorige bewoners betaalden hier ~ ¤2000 per jaar voor hun energie en ik krijg ~ ¤700 terug eind van het jaar terwijl ik ¤5 per maand voorschot betaal. Dat is een verschil van ¤2640 per jaar (!) waar het vastrecht en netbeheerderskosten al in verrekend zijn.

Dat is voor een groot deel te danken aan de zonnepanelen (salderen / overschot) maar uiteraard ook aan de warmtepomp en het niet meer hebben van een gasaansluiting.

En ik ben vrijwel altijd thuis dus het is niet dat ik zuinig stook omdat ik overdag werk.
  dinsdag 16 juli 2019 @ 10:43:48 #95
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187948497
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zit je toch alweer op ¤200 tot ¤300 per jaar.

Ik had net een berekening gemaakt boven je post ;)
pi_187948504
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:43 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik had net een berekening gemaakt boven je post ;)
Ja :P Zag het. Komt aardig in de buurt, vastrecht blijft de variabele per leverancier.
pi_187948615
Heb vorige week alle cijfers eens ruwweg in Excel gegooid.

Ook als salderen geheel is afgebouwd en ik voor overschot + salderen nog maar ¤0,06 per kWh krijg ik jaarlijks nog ~¤130 terug, uitgaande van een eigen verbruik van 20% (ofwel: 20% van de opgewekte energie verbruik ik direct op en saldeer ik daardoor 100%).

Al met al is de keuze om "veel teveel" zonnepanelen te leggen best gunstig.
pi_187948944
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187949107
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
Ja, dat wel...
  dinsdag 16 juli 2019 @ 11:56:31 #100
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187949341
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
je hebt je cv-ketel toch ook zelf moet voorschieten?
Enige verschil is dat je bij een warmtepomp boiler na een paar weken het aankoopbedrag weer terug krijgt.
Tot nooit .......
pi_187949500
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:56 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

je hebt je cv-ketel toch ook zelf moet voorschieten?
Enige verschil is dat je bij een warmtepomp boiler na een paar weken het aankoopbedrag weer terug krijgt.
Ik had het over zonnepanelen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187949693
Mijn limiet was de grootte van het dak :+
pi_187949734
Mja dak hier ligt nu vol. Maar na onze verbouwing was het limiet van de spaarrekening ook wel bereikt. Anders hadden we de garage nog wel vol willen leggen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187949769
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Mja dak hier ligt nu vol. Maar na onze verbouwing was het limiet van de spaarrekening ook wel bereikt. Anders hadden we de garage nog wel vol willen leggen.
Dat kan over enkele jaren ook nog, 2e omvormer en gaan ;)

Heb hier ook 2 omvormers, 1 voor de woning en 1 voor de garage (al hangen ze wel beiden in de garage).
pi_187949951
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:57 schreef MaGNeT het volgende:
Heb vorige week alle cijfers eens ruwweg in Excel gegooid.

Ook als salderen geheel is afgebouwd en ik voor overschot + salderen nog maar ¤0,06 per kWh krijg ik jaarlijks nog ~¤130 terug, uitgaande van een eigen verbruik van 20% (ofwel: 20% van de opgewekte energie verbruik ik direct op en saldeer ik daardoor 100%).

Al met al is de keuze om "veel teveel" zonnepanelen te leggen best gunstig.
Je vergeet het afschrijven van je aangekochte materiaal en het alvast geld reserveren voor een nieuwe installatie op termijn. En eigenlijk ook het rendement van het kapitaal dat wat je op een financiële investering, de beurs, banken etc etc, kan maken.

[ Bericht 3% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 12:49:15 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187950048
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:43 schreef cempexo het volgende:

[..]

Je vergeet het afschrijven van je aangekochte materiaal en het alvast geld reserveren voor een nieuwe installatie op termijn.
Dat afschrijven is niet heel relevant aangezien de gehele PV-set over 5,8 jaar al is terugverdiend.

En welke nieuwe installatie? Je bedoelt de nieuwe panelen, ergens na 2043? :D Als de prijsdalingen doorzetten en de efficiëntie toeneemt kost een set panelen tegen die tijd ook geen drol meer. en kan ik met de helft van de panelen toe t.o.v. van wat er nu ligt.

quote:
En eigenlijk ook het rendement van het kapitaal dat wat je op een financiële investering, de beurs, banken etc etc, kan maken.
Het stond op m'n rekening tegen 0,03% rente en ik betaalde ~1,2% VRH over het bedrag.

En rendement op de beurs is natuurlijk ook geen garantie, de kans dat er tussen nu en 2043 een nieuwe crisis is, is natuurlijk wel groot.

[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:52 ]
pi_187950094
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat afschrijven is niet heel relevant aangezien de gehele PV-set over 5,8 jaar al terugverdiend.

En welke nieuwe installatie? Je bedoelt de nieuwe panelen, ergens na 2043? :D Als de prijsdalingen doorzetten en de efficiëntie toeneemt kost een set panelen tegen die tijd ook geen drol meer. en kan ik met de helft van de panelen toe t.o.v. van wat er nu ligt.
Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187950119
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Nogmaals, over 5,8 jaar heb ik de hele investering van de PV-set terugverdiend aan besparing op de energierekening.

Alle stroom die de set in de 20 jaar daarna nog opwekt is een bonus.

Ik had er ook een Volvo V70 van kunnen halen maar dan was m'n geld sowieso door het putje.

[ Bericht 10% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:44 ]
pi_187950155
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nogmaals, over 5,8 jaar heb ik de hele investering van de PV-set terugverdiend aan besparing op de energierekening.

Alle stroom die de set in de 20 jaar daarna nog opwekt is een bonus.

Ik had er ook een Volvo V70 van kunnen halen maar dan was m'n geld sowieso door het putje.

Nogmaals: wat is jouw bijdrage aan dit topic, behalve overal zuur op reageren? Het is een topic over "zonnepanelen".
Je schrijft hetzelfde....ik schrijf niet zuur maar open graag even de ogen van de mensen over verborgen trucjes en gebreken van de overheid alsmede over de werkelijke berekeningen van de winsten (en dus niet de publieke kosten en verborgen kosten)
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187950183
-

[ Bericht 100% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:34 ]
pi_187950187
Nou nou, wat vriendelijkheid mag ook wel weer.

En trouwens het hoeft niet altijd maar over het financiele aspect te gaan.
het is niet voor iedereen 100% gebaseerd op inkomen / uitgaven.

ontopic,

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
pi_187950195
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kom nou, je bent zo zuur als een citroen in een uienfabriek. In ieder topic is het gejank met jou, werkelijk.

Open een eigen topic waar je "ogen opent", dan kunnen wij dat met z'n allen negeren.
Je speelt op de persoon en niet op de inhoud...kan er niets mee
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187950267
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:03 schreef kovenant het volgende:
Nou nou, wat vriendelijkheid mag ook wel weer.

En trouwens het hoeft niet altijd maar over het financiele aspect te gaan.
het is niet voor iedereen 100% gebaseerd op inkomen / uitgaven.

ontopic,

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
Momenteel heb ik een P1 kabel naar m'n slimme meter in Domoticz, daarmee kan ik uiteraard alleen verbruik en teruglevering uitlezen. Eigen verbruik ziet hij niet.

Dat los ik op door ook m'n omvormers uit te lezen in Domoticz. Dan is het plaatje snel helder.

Want: opwekking - teruglevering = direct verbruik

Bij mij draait Domoticz op een Raspberry Pi maar op een NAS lukt vaak ook wel idd.
Maak wel regelmatig een back-up van de database van Domoticz, dan kan je bij een crash of stroomuitval (beschadigde DB) snel je configuratie + gegevens weer herstellen.
pi_187950376
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:03 schreef kovenant het volgende:

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
Ik heb tijdens een donkere avond een aparte energiemeter tussen de omvormer en meterkast gehangen. Kabeltje doorgeknipt.
Hierop heb ik weer een youless aan gehangen. In principe had ik ook een rPi aan kunnen hangen, maar daar had ik geen zin in.
Deze youless wordt gelogt in grafana+influx en ook nog eens naar enelogic. Dubbele log dus.

Driedubbel, want data van solaredge wordt ook geupload richting pvoutput.
pi_187950386
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Tuurlijk niet. Uiteindelijk verdienen die panelen zich terug. En dan is alles wat je terugverdiend voor jou.
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 16 juli 2019 @ 13:22:13 #116
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187950454
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Kom je hier alleen maar even om mensen met zonnepanelen af te zeiken?

Het is een investering met een rendement van rond de 12% per jaar, zoals Magnet ook zegt, je kan er ook een nieuwe auto van kopen, dan ben je het geld sowieso kwijt, nu komt er nog wat voor terug.

En meer nog dan het eenmalig kost, dus ook al spaar je niet voor een nieuwe installatie, is het alsnog flinke winst. Je bent het geld niet kwijt, het ligt op je dak en maakt meer geld, jouw redenaties zijn fop.
pi_187950521
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Momenteel heb ik een P1 kabel naar m'n slimme meter in Domoticz, daarmee kan ik uiteraard alleen verbruik en teruglevering uitlezen. Eigen verbruik ziet hij niet.

Dat los ik op door ook m'n omvormers uit te lezen in Domoticz. Dan is het plaatje snel helder.

Want: opwekking - teruglevering = direct verbruik

Bij mij draait Domoticz op een Raspberry Pi maar op een NAS lukt vaak ook wel idd.
Maak wel regelmatig een back-up van de database van Domoticz, dan kan je bij een crash of stroomuitval (beschadigde DB) snel je configuratie + gegevens weer herstellen.
duidelijk.

nog ff een kabeltje scoren.
nas staat al naast de slimme meter..
  dinsdag 16 juli 2019 @ 14:08:19 #118
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187951002
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:27 schreef kovenant het volgende:

[..]

duidelijk.

nog ff een kabeltje scoren.
nas staat al naast de slimme meter..
Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
Tot nooit .......
pi_187951068
Één van m'n 2 omvormers geeft vandaag niets door aan de SolarEdge portal en dus ook niet aan PVOutput. Vond de opbrengst al wat laag, in Domoticz is het ruim 2x zo hoog.

Dus maar even alles opnieuw gestart, switches, Pi-Hole, de omvormer in kwestie, etc.

Hij krijgt een IP, ik kan pingen... maar iets doorgeven? Nope :P

Naja, morgen maar zien of hij het dan weer doet. Hij wekt wel gewoon stroom op.
pi_187951180
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
oude synology?
ik had er nog niet veel gekkigheid over gelezen.
ik heb een oude pi2 die ik kan gebruiken
pi_187951293
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
Een rPi+P1kabel is al gauw 55-65 euro. Dan is een youless metertje misschien een betere keuze. Hoef je minder DIY te doen.
  dinsdag 16 juli 2019 @ 14:58:23 #122
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187951632
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:30 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een rPi+P1kabel is al gauw 55-65 euro. Dan is een youless metertje misschien een betere keuze. Hoef je minder DIY te doen.
kovenant had al een kabeltke gekocht, zodoende kwam ik op 40 euro.
Tot nooit .......
  dinsdag 16 juli 2019 @ 15:00:52 #123
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187951669
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:22 schreef kovenant het volgende:

[..]

oude synology?
ik had er nog niet veel gekkigheid over gelezen.
ik heb een oude pi2 die ik kan gebruiken
Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.

[ Bericht 11% gewijzigd door Speekselklier op 16-07-2019 15:06:28 ]
Tot nooit .......
pi_187951879
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.
_O_
pi_187952082
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.
Ik heb nu 1 RPI met Domoticz voor/met:

- P1 kabel
- Z-Wave controller
- S0 Pulse Counter Module 5-poorten (S0PCM-5) voor de metertjes in de meterkast
- enkele Fibaro Wall Plug 2 voor diverse metingen
- Fibaro Z-Wave inbouwdimmer voor programmeerde buitenverlichting (30 minuten na zonsondergang inschakelen, extra fel als Z-Wave bewegingsmelder is geactiveerd, etc)

En op zolder nog een RPI met Pi-Hole dus vrijwel geen advertenties in het hele netwerk :)
  dinsdag 16 juli 2019 @ 16:03:13 #126
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187952397
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:18 schreef kovenant het volgende:

[..]

_O_
Ik schreef het niet voor een applause, maar meer dat om te verklaren waarom ik een stuk gelukiger ben met mijn rPI dan met mijn NAS.
Tot nooit .......
pi_187952406
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:03 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik schreef het niet voor een applause, maar meer dat om te verklaren waarom ik een stuk gelukiger ben met mijn rPI dan met mijn NAS.
het is ook geen applause.

meer van "awesome installatie"

ik ga eerst maar even een cheap P1 kabeltje zoeken, vind ze vrij duur
  dinsdag 16 juli 2019 @ 16:05:09 #128
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187952416
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:04 schreef kovenant het volgende:

[..]

het is ook geen applause.

meer van "awesome installatie"
ah, dank je.
quote:
ik ga eerst maar even een cheap P1 kabeltje zoeken, vind ze vrij duur
Alibaba is je vriend.

En als het toch duur moet (vergeet dan dit draadloze kabeltje niet te bekijken van 22 euro)
Tot nooit .......
pi_187952524
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:05 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ah, dank je.
[..]

Alibaba is je vriend.

En als het toch duur moet (vergeet dan dit draadloze kabeltje niet te bekijken van 22 euro)
"draadloos kabeltje" :D
pi_187953936
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:16 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Tuurlijk niet. Uiteindelijk verdienen die panelen zich terug. En dan is alles wat je terugverdiend voor jou.
Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde. Maar dat laatste is denk ik nauwelijks van toepassing, het systeem in 2019 e.v. is zeer sterk onderhevig aan innovatie.

En gezien het sterke innovatieve karakter van het geheel lijkt het mij logischer om deze 10 jaar in dit voorbeeld terug te brengen naar bv 7 jaar.

Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

[ Bericht 6% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 18:55:26 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187956103
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 17:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde.
Er is geen sprake van afschrijving als alles terugverdiend wordt in minder dan 7 jaar.

quote:
Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

... opeens wordt er veel duidelijk..
pi_187956124
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 17:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde. Maar dat laatste is denk ik nauwelijks van toepassing, het systeem in 2019 e.v. is zeer sterk onderhevig aan innovatie.

En gezien het sterke innovatieve karakter van het geheel lijkt het mij logischer om deze 10 jaar in dit voorbeeld terug te brengen naar bv 7 jaar.

Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

Dat is niet hoe het werkt he. Je verdient ze terug en daarna ga je aan je panelen verdienen.

En serieus leasen.. En dat is geen geld weggooien? Dus dan huur ik panelen die nooit van mezelf worden... Dan kan ik voor datzelfde geld ze toch veel beter zelf aanschaffen.
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 16 juli 2019 @ 20:50:49 #133
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187957305
Don’t feed the troll }:|

Ik ben prima blij met mijn gekochte panelen die ik zoals het er nu naar uitziet binnen 6,5 jaar heb terug verdiend. Prima investering ^O^
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_187957366
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 19:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat is niet hoe het werkt he. Je verdient ze terug en daarna ga je aan je panelen verdienen.

En serieus leasen.. En dat is geen geld weggooien? Dus dan huur ik panelen die nooit van mezelf worden... Dan kan ik voor datzelfde geld ze toch veel beter zelf aanschaffen.
Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_187957446
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 20:52 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Wat moet ik als particulier met een business accountant. En als ik zonnepanelen niet zelf had willen aanschaffen had ik ook mijn dak kunnen verhuren.
pi_187957465
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 20:52 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Uh nee.. Ik denk dat jij je eens goed moet gaan inlezen. Mijn panelen hebben zich over een paar jaar volledig terug verdient. Vanaf dat moment verdienen ze ieder moment dat de zon schijnt geld voor mij.

Als ik panelen ga leasen.. Betaal ik iedere maand aan panelen die niet iedere maand een beetje meer van mij worden. En na 4 jaar betaal ik er nog steeds aan en dat terwijl als ik ze zelf had betaald in die situatie ze mij niks meer zouden kosten op dat moment.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187958361
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

Het probleem is de huizen, de manier waarop deze zijn gefinancierd en het denkpatroon van de eigenaren. Er gaat eerder (geleend!) geld naar een nieuwe keuken of badkamer. Of nog niet zo lang geleden geld uit de virtuele overwaarde naar een vakantie of een bruiloft of whatever.

De gasprijs stijgt al jaren, en veel huizen zijn bar slecht geïsoleerd. Dat is natuurlijk nummer één om aan te pakken. Daarnaast kun je ook een gasgestookte CV nog veel zuiniger maken als je er aandacht aan besteed. Dat verdient zichzelf terug, die keuken en badkamer niet hoor. Die schrijf je nog harder af dan de duurzame installaties.

Een huis kost altijd geld, onderhoud heeft ook geen terugverdientijd. Geen onderhoud alleen een hogere rekening later. Als je dat niet wil zijn er andere mogelijkheden. Huren of een tiny house bijvoorbeeld.

Het hele klimaatdebat kun je van vinden wat je wil. Maar Groningen zakt weg. Dat is niet langer houdbaar. Gas moet van ver komen, raakt langzaam op en wordt dus duurder. Daarnaast kunnen we de fossiele brandstoffen beter gebruiken als grondstof dan het op te stoken.

Je kunt dat negeren, maar we kunnen ook een voortrekkersrol spelen in de wereld. Dat hebben we vaker laten zien als Nederland zijnde. Daarom vind ik de nieuwe technieken fantastisch en doe ik er graag aan mee. Wil je dat niet? Ook prima. Doe jezelf dan een plezier en isoleer je huis. Krijg je meer comfort en minder kosten voor terug. De natuurkunde heeft het bewijs dat isoleren werkt al heel lang geleden bewezen :)

Ik heb ook mijn vraagtekens bij het gevoerde overheidsbeleid. En ook ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat er lobby en belangen spelen op de achtergrond. Maar ik zie ook de techniek en de steekhoudende argumenten. Het beste argument is wel dat grondstoffen opraken, inclusief fossiele brandstoffen.

Tuurlijk het staat nog in de kinderschoenen. En de houding van de US, India en China helpt er niet aan. Maar om alleen te roepen dat het allemaal niet werkt en allemaal onzin is, daar is dit topic denk ik niet de plaats voor. Daar is bijvoorbeeld GeenStijl meer geschikt voor denk ik..
  Moderator dinsdag 16 juli 2019 @ 22:11:35 #138
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187962183
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 21:47 schreef tux87 het volgende:
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 21:47 schreef tux87 het volgende:
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

Even in het kort. Technieken zijn onderhevig aan innovatie en daarmee bepaal je de waarde van het product en dus het rendement van het product.

Het meest zuivere economische is de looptijd van het rendement van het geïnvesteerde geld samen laten gaan met de opbrengst i.c. kosten van het product.

Is door vernieuwing van het product -door de fabrikant- er weer een hoger rendement ontstaan en je doet niet mee, dan zit je geen winst te incasseren maar je verlies te financieren.

Dus moet je een koppeling hebben met beiden. Dat vraagt derhalve om maatwerk financiering. Operational leasing heeft per definitie die mogelijkheid. Rente van geld lenen is fiscaal aftrekbaar.

Wat ik nu waarneem is dat men elkaar kopieert in gedrag, iets van 'als iedereen het zo doet dan zal het wel goed zijn'. Oftewel een persoonlijk professioneel beeld ontbreekt en men ondersteunt elkaar om het huidige gedrag van een andere waarneming niet toe te laten staan. Ook wel selectief groepsgedrag genoemd. Dat is altijd protest gericht.


Vonkenboer noemt het zo: Don't feed the troll :) ^O^ !

.

[ Bericht 0% gewijzigd door cempexo op 17-07-2019 05:28:51 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  Moderator woensdag 17 juli 2019 @ 06:22:24 #140
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187962243
@cempexo

Ik snap je overtuiging maar kun je stoppen met het verkondigen van je overtuiging in ieder topic wat maar iets met zonnepanelen, warmte pompen of andere soort maatregelen ?

We weten het inmiddels wel hoe je er over denkt en wat je ervan vind.

Het heeft uiteindelijk maar weinig te maken met de kern van dit topic. :)
pi_187962645
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 05:14 schreef cempexo het volgende:

[..]

[..]

Even in het kort. Technieken zijn onderhevig aan innovatie en daarmee bepaal je de waarde van het product en dus het rendement van het product.

Het meest zuivere economische is de looptijd van het rendement van het geïnvesteerde geld samen laten gaan met de opbrengst i.c. kosten van het product.

Is door vernieuwing van het product -door de fabrikant- er weer een hoger rendement ontstaan en je doet niet mee, dan zit je geen winst te incasseren maar je verlies te financieren.

Dus moet je een koppeling hebben met beiden. Dat vraagt derhalve om maatwerk financiering. Operational leasing heeft per definitie die mogelijkheid. Rente van geld lenen is fiscaal aftrekbaar.

Wat ik nu waarneem is dat men elkaar kopieert in gedrag, iets van 'als iedereen het zo doet dan zal het wel goed zijn'. Oftewel een persoonlijk professioneel beeld ontbreekt en men ondersteunt elkaar om het huidige gedrag van een andere waarneming niet toe te laten staan. Ook wel selectief groepsgedrag genoemd. Dat is altijd protest gericht.

Vonkenboer noemt het zo: Don't feed the troll :) ^O^ !

.
Volgens mij ben je in de war met bedrijfs financiering. Een bedrijf moet concurerend blijven. Als die een nieuwe machine koopt en even later koopt een concurrent een veel efficientere machine, dan heb je een probleem met de kostprijs van je product. En een bedrijf heeft gewoonlijk geen geld liggen om zoiets te kopen dus moet sowieso de markt op om geld bij elkaar te schrapen.

Een particulier heeft geen concurrent. Je hebt een bepaald energie verbruik dat je af wilt dekken met zonnepanelen.. Als de buurman dan later een goedkoper en efficienter zonnepaneel op de kop tikt, dan zal jou dat worst wezen.

En zonnepanelen moet je gewoon van spaargeld kopen. Zo duur is het nou ook weer niet. Lease constructies zijn gewoon verkapte persoonlijke leningen om dingen te kunnen kopen waar je geen geld voor hebt. Dure vorm van financiering dus. Misschien komt de overheid binnenkort met klimaat leningen met hele lage rentes, dat zou misschien in de toekomst een idee kunnen zijn.
  woensdag 17 juli 2019 @ 08:50:22 #142
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187963078
*edit*

Ik begrijp je frustratie; maar als je nou niet op elkaar blijft reageren scheelt dat een hoop.

De eerst volgende die hier nog een keer over begint die reacties bverwijderen we gewoon.

Dat geld ook voor cempexo:)

[ Bericht 91% gewijzigd door Vonkenboer op 17-07-2019 09:53:33 ]
pi_187964311
Gaat goed hier.
Gisteren gaf 1 omvormer niets door aan de SolarEdge portal.
Nu doet nummer 2 ook niets.

Zal straks nog eens een rondje doen langs alles stekkers.
Kan gek genoeg wel probleemloos pingen naar de omvormers dus eigenlijk zou het probleem niet in mijn netwerk moeten zitten.
pi_187964663
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 10:37 schreef MaGNeT het volgende:
Gaat goed hier.
Gisteren gaf 1 omvormer niets door aan de SolarEdge portal.
Nu doet nummer 2 ook niets.

Zal straks nog eens een rondje doen langs alles stekkers.
Kan gek genoeg wel probleemloos pingen naar de omvormers dus eigenlijk zou het probleem niet in mijn netwerk moeten zitten.
Een HDWave? Deze vallen met de bosjes om laatste tijd. Ook bij mijn buren. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1932550/last

Ik heb "gelukkig" een normale solaredge. Die zit nog steeds data te versturen, dus solaredge ligt er niet uit of zo.
pi_187964992
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 11:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een HDWave? Deze vallen met de bosjes om laatste tijd. Ook bij mijn buren. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1932550/last

Ik heb "gelukkig" een normale solaredge. Die zit nog steeds data te versturen, dus solaredge ligt er niet uit of zo.
Nee, het zijn SE8k 3-fase omvormers..
Ze wekken ook nog gewoon op, in Domoticz (lees ik direct uit via de meterkast) zie ik ook nog netjes opbrengst.

Maar in de portal niet...
Ik kan via de SolarEdge portal zelfs gewoon de displays uitlezen van beide omvormers, dus de connectie is er zeker.



Maar geen data in de portal dus ook niet in PVOutput...

edit: ik heb maar even een ticket aangemaakt bij SolarEdge met "low priority" :P

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-07-2019 12:04:00 ]
pi_187969038
Berichtje van support van SolarEdge gekregen:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator woensdag 17 juli 2019 @ 18:26:15 #147
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187971954
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 11:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee, het zijn SE8k 3-fase omvormers..
Ze wekken ook nog gewoon op, in Domoticz (lees ik direct uit via de meterkast) zie ik ook nog netjes opbrengst.

Maar in de portal niet...
Ik kan via de SolarEdge portal zelfs gewoon de displays uitlezen van beide omvormers, dus de connectie is er zeker.

[ afbeelding ]

Maar geen data in de portal dus ook niet in PVOutput...

edit: ik heb maar even een ticket aangemaakt bij SolarEdge met "low priority" :P
Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
  woensdag 17 juli 2019 @ 18:36:50 #148
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187972106
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
Welkom in 2019. Als je duur gekochte spulletjes hebben tegenwoordig hun data en instellingen op het internet. De leverancier kan elk moment de stekker eruit trekken en dan sta je met lege handen.

Honeywell (evohome), siemens (homeconnect) , IKEA (tratfri), iftt ze doen allemaal hetzelfde.

Ik ben groot voorstander van domotica die ook offline werkt/data opslaat. De keuze dunt goed uit als dat een eis is.
Tot nooit .......
pi_187972211
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
Er is ook wel een manier om een SolarEdge omvormer lokaal uit te lezen, loopt een topic over op Tweakers.net.

Daarnaast heb ik nog de statistieken van Domoticz die m'n stroommeters in de meterkast direct uitleest (S0 pulsen).

Bij SolarEdge maak ik me meer druk over de verkrijgbaarheid van een omvormer of optimizer over 10 jaar... al kan ik bij een faillissement natuurlijk nog wel tijdig wat spare parts inslaan :P
pi_187972498
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:36 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Welkom in 2019. Als je duur gekochte spulletjes hebben tegenwoordig hun data en instellingen op het internet. De leverancier kan elk moment de stekker eruit trekken en dan sta je met lege handen.

Honeywell (evohome), siemens (homeconnect) , IKEA (tratfri), iftt ze doen allemaal hetzelfde.

Ik ben groot voorstander van domotica die ook offline werkt/data opslaat. De keuze dunt goed uit als dat een eis is.
Je eigen oplossing toepassen. Met een energiemeter zelf al het opwek loggen. En gebruik maken van zigbee2mqtt ok afhankelijkheid van fabrikanten te verminderen.
pi_187974504
Zo moet onze leverancier al een week een account aanmaken.. Daarvoor zat ik ook al weken zonder data door een defecte WiFi stick. Ik snap dat ze het druk hebben hoor maar ik ben er ondertussen ontzettend klaar mee.

Het is dat hun veel meer data kunnen zien met hun bedrijfs account dan ik dat kan.. Dus mocht er iets met mijn panelen zijn zien zei dat direct. Anders had ik hem al lang en breed zelf aangevraagd bij Growatt }:|
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187974987
Ik heb een SE HD wave omvormer hangen en die werkt nog prima. Voor zolang het duurt :D
  donderdag 18 juli 2019 @ 11:08:12 #153
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187983548
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 19:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]


[..]

Je eigen oplossing toepassen. Met een energiemeter zelf al het opwek loggen. En gebruik maken van zigbee2mqtt ok afhankelijkheid van fabrikanten te verminderen.
Klopt inderdaad, maar daar moet je bij de aanschaf van apparatuur al aan denken. Je niet laten verlekkeren door de mooie apps.
Tot nooit .......
pi_187991416
Jeej we zijn over de 1000 kwh 1046 om precies te zijn toen ik net keek.

Ben ik best blij mee sinds 8 mei en niet zo'n heel denderend voorjaar.
I solemnly swear i'm up to no good
  donderdag 18 juli 2019 @ 20:04:59 #155
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187992277
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 19:16 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Jeej we zijn over de 1000 kwh 1046 om precies te zijn toen ik net keek.

Ben ik best blij mee sinds 8 mei en niet zo'n heel denderend voorjaar.
Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_187992328
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Ah dat valt wel mee dan. Ik weet niet waar je zit maar we hebben best wel heel veel grijze dagen gehad. Maar agh alles is meegenomen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187992527
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Ja hier ook. Juli loopt iets achter. Zit nu op 260kwh en prognose is 534kwh voor de hele maand.
Maar ik kan 't mis hebben...
  donderdag 18 juli 2019 @ 20:23:49 #158
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187992630
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:07 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ah dat valt wel mee dan. Ik weet niet waar je zit maar we hebben best wel heel veel grijze dagen gehad. Maar agh alles is meegenomen.
Mooie stad achter de duinah :P
Ik heb je lief mijn hele leven
  donderdag 18 juli 2019 @ 20:25:18 #159
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187992665
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:18 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja hier ook. Juli loopt iets achter. Zit nu op 260kwh en prognose is 534kwh voor de hele maand.
Maak je deze prognose zelf of berekent de omvormer software dit voor je? En waar is deze op gebaseerd? Is je ervaring dat de prognose halverwege de maand goed klopt?
pi_187992750
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Maak je deze prognose zelf of berekent de omvormer software dit voor je? En waar is deze op gebaseerd? Is je ervaring dat de prognose halverwege de maand goed klopt?
Ik heb de targets zelf gemaakt met deze site: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Daar is de target voor juli 508kwh zie ik nu. Die 536kwh is de gemiddelde opwek in juli sinds ik de panelen heb liggen. Ik loop dus achter tov het gemiddelde maar de prorata loopt nagenoeg gelijk met de target, naja 88%.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187994592
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Laat die handjes wapperen!
pi_187994608
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:23 schreef laziness het volgende:

[..]

Mooie stad achter de duinah :P
Ah ja.. Zit je wel goed met je panelen dicht bij zee vaker helder weer :Y
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 19 juli 2019 @ 10:23:47 #163
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188000417
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 22:19 schreef Gieliovd het volgende:
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Nice, ik gebruik ongeveer 1600 per jaar en zit ook al op 850 sinds 7 mei.
pi_188000439
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 22:19 schreef Gieliovd het volgende:
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Ja, ook als salderen straks fors is afgebouwd heb je met jouw set nog wel een lage rekening :)
pi_188001383
Wij hebben er nog geen jaar op zitten in dit huis, dus het is allemaal nog wat gokken wat het gaat doen. Heb nu sinds maart (vorige eindafrekening) ongeveer 2x zoveel teruggeleverd als gebruikt. En dan heb ik een direct verbruik dat tussen de 23 en 38% zit. Dat laatste is gewoon een kwestie van opvoeden. Dus wachten met de vaatwasser tot het licht is/er opbrengst is, ipv hem in de avond aan zetten, hetzelfde voor de wasmachine. Hopelijk de komende dagen flink wat zon want juli is maar een slecht maand tot nu toe. April was de beste maand dit jaar.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  vrijdag 19 juli 2019 @ 13:31:58 #166
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188003304
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 10:23 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Nice, ik gebruik ongeveer 1600 per jaar en zit ook al op 850 sinds 7 mei.
Ja ik was vergeten te zeggen op basis van 7425 Watt piek. Dan zijn al jullie prestaties ook super want gemiddeld heeft niemand er natuurlijk 27 op zijn dak.

Magnet daar gelaten :P
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 19 juli 2019 @ 14:13:39 #167
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188004144
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 13:31 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ja ik was vergeten te zeggen op basis van 7425 Watt piek. Dan zijn al jullie prestaties ook super want gemiddeld heeft niemand er natuurlijk 27 op zijn dak.

Magnet daar gelaten :P
Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 19 juli 2019 @ 14:17:11 #168
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188004236
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Ik met net zoveel panelen en wp, maar met schaduw en een zeer ongunstige hellingshoek op 773.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 19 juli 2019 @ 14:21:10 #169
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188004352
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Iedereen zit dus in de afgelopen 2 maanden rond de 1/3e van z'n piek.

Ik zit op 850 (sinds 7 mei) met 2400 op het dak (8 panelen).
  vrijdag 19 juli 2019 @ 23:18:20 #170
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188014443
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Omgeving Zaltbommel, zuid, dakhelling erg steil.

Veel bewolking hier, slechts 1 dag gehad met een mooie grafiek. De andere enorm wisselend door bewolking.
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 20 juli 2019 @ 09:24:34 #171
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188018599
Vandaag ook weer bewolkt, hoop dat de regen dan in ieder geval een keer niet bij ons langs gaat, heb ik er nog wat aan voor de tuin, want alles is zo droog hier.
pi_188050372
onze panelen liggen er vanaf vanmiddag 2 weken op.
Eerste extreme bui overleefd, enkeldiep in de hagel stenen van tot 3 cm.

aardig wat schade in tuin en rondom huis maar panelen lijken volledig in orde te zijn gelukkig.
  maandag 22 juli 2019 @ 09:42:34 #173
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188050901
Gelukkig maar! Ik had er ook wel even stress van die voorspelde hagel.... blijft toch eng.
Laat die handjes wapperen!
pi_188051009
ik had het doodsbenauwd.
zeker toen trampoline in de tuin werd verwrongen en stukken boom langs vlogen.
kids mee weggenomen naar veilige plek in huis, in het geval de gevel eruit zou komen (wat gelukkig niet gebeurde)
pi_188051646
quote:
2s.gif Op maandag 22 juli 2019 08:57 schreef kovenant het volgende:
onze panelen liggen er vanaf vanmiddag 2 weken op.
Eerste extreme bui overleefd, enkeldiep in de hagel stenen van tot 3 cm.

aardig wat schade in tuin en rondom huis maar panelen lijken volledig in orde te zijn gelukkig.
Als ze er niet zo uitzien:



Of zo:



Dan zijn ze nog wel in orde denk ik ;)
pi_188051654
gelukkig niet....
waren wel enge momenten
  maandag 22 juli 2019 @ 11:04:46 #177
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188051981
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 10:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ze er niet zo uitzien:

[ afbeelding ]

Of zo:

[ afbeelding ]

Dan zijn ze nog wel in orde denk ik ;)
De hemel is hiet niet eens met onze paneeltjes :B
  maandag 22 juli 2019 @ 11:04:57 #178
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188051984
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 11:04 schreef EasyLife het volgende:

[..]

De hemel is hiet niet eens met onze paneeltjes :B
pi_188054372
Wij hebben een paar jaar geleden hier heel veel hagelschade gehad.

Panelen op het vorige huis waren gelukkig nog in orde. Auto zat echt helemaal in elkaar. Dakramen eruit. Was echt niet leuk. Ik moest nog rennen want de "regenbui" zou langs ons trekken en ging nog even met de hond lopen voor de volgende bui zou komen...

Nou ik heb een record gelopen denk ik.. En die hond maar denken dat we gingen spelen :+
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 22 juli 2019 @ 16:58:16 #180
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188057801
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 13:53 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben een paar jaar geleden hier heel veel hagelschade gehad.

Panelen op het vorige huis waren gelukkig nog in orde. Auto zat echt helemaal in elkaar. Dakramen eruit. Was echt niet leuk. Ik moest nog rennen want de "regenbui" zou langs ons trekken en ging nog even met de hond lopen voor de volgende bui zou komen...

Nou ik heb een record gelopen denk ik.. En die hond maar denken dat we gingen spelen :+
Hont :D

Ik heb zelfs een camera in huis, als ik op werk ben kan ik de boel in de gaten houden, ben zo bang dat er een keer brand is ofzo, lijkt me verschrikkelijk.
pi_188057972
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 16:58 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Hont :D

Ik heb zelfs een camera in huis, als ik op werk ben kan ik de boel in de gaten houden, ben zo bang dat er een keer brand is ofzo, lijkt me verschrikkelijk.
Rookmelders (bijvoorbeeld met Z-Wave ondersteuning) helpen daar mss beter bij ;)
pi_188058512
Hehe ik zie voor het eerst in tijden weer een mooie parabool in plaats van een rijtje haaientanden *O*
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_188058780
quote:
1s.gif Op maandag 22 juli 2019 17:39 schreef d.k. het volgende:
Hehe ik zie voor het eerst in tijden weer een mooie parabool in plaats van een rijtje haaientanden *O*
Hier drijven flinke wolken voorbij dus heb wel een nestje haaien :P
  maandag 22 juli 2019 @ 18:13:53 #184
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188058940
Vanwege de hitte komen ze hier niet boven de 80% uit van hun max.

7425wp piekt af bij 6200.

42 kWh straks. Nette dag.
Laat die handjes wapperen!
pi_188058995
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 18:13 schreef Gieliovd het volgende:
Vanwege de hitte komen ze hier niet boven de 80% uit van hun max.

7425wp piekt af bij 6200.

42 kWh straks. Nette dag.
Ja, daarom is het niet zo erg om een omvormer wat lichter uit te zoeken, je haalt toch zelden de piek ;)
pi_188070105
Tot nu toe geheel helder, er lijkt op de satelliet wat lichte sluierbewolking aan te komen maar niets serieus.

Met wat geluk voor het eerst in weken hier ook een mooie parabool.
pi_188071891
De opwek van deze dagen zullen waarschijnlijk volledig opgestookt worden. De vloeren worden al de hele dag gekoeld.
pi_188071934
In de krant stond een artikel over hele erge smog. Dat zullen we wel gaan merken. https://www.google.nl/amp(...)oor-vele-zonneschijn
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188072198
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 13:03 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
In de krant stond een artikel over hele erge smog. Dat zullen we wel gaan merken. https://www.google.nl/amp(...)oor-vele-zonneschijn
Valt bij mij in de voortuin nog mee :)
Ik zal het in de gaten houden.

  dinsdag 23 juli 2019 @ 14:06:33 #190
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188073217
Uiteraard is mijn omvormer weer eens niet te bereiken met de wifi.
Laat die handjes wapperen!
pi_188073375
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 13:17 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Valt bij mij in de voortuin nog mee :)
Ik zal het in de gaten houden.

[ afbeelding ]
Hoe meet je dat?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188073485
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 14:15 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Hoe meet je dat?
zelfgemaakte meter: https://luftdaten.info/
pi_188073643
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 14:06 schreef Gieliovd het volgende:
Uiteraard is mijn omvormer weer eens niet te bereiken met de wifi.
Router ff herstarten?
pi_188073888
ik had uurtje geleden problemen met uitlezen van omvormer, lag aan de site niet aan de omvormer.
je zou het nog eens kunnen proberen...
  dinsdag 23 juli 2019 @ 16:02:37 #195
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188075381
Gebeurt vaak met dat Solax ding, Wifi kwijt... wachtwoord opnieuw instellen (zelfde) en hij gaat weer.

Net thuis... gedaan en rammelen maar.
Laat die handjes wapperen!
pi_188076147
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 16:02 schreef Gieliovd het volgende:
Gebeurt vaak met dat Solax ding, Wifi kwijt... wachtwoord opnieuw instellen (zelfde) en hij gaat weer.

Net thuis... gedaan en rammelen maar.
De reden dat ik gelijk een glasvezelkabeltje naar de garage heb getrokken toen de boel toch open lag :P Glasvezel klinkt misschien "duur" maar heb 2 mediaconverters (glas naar netwerkkabel) van TP-Link. Is budget spul maar werkt storingsvrij tot nu toe.
pi_188080185
Mooie opbrengst vandaag, de hitte beperkt de opbrengst maar het aantal zonuren maakt dat wel goed :)
pi_188081346
Hi even een n00b vraag, in het geval van een nieuwbouwwoning, die volgend jaar zomer wordt opgeleverd, is het handig om nu al te gaan shoppen? Of kunnen er pas offertes worden uitgegeven als het huis er staat? En is het misschien sowieso handiger om te wachten ivm eventuele nieuwere generatie panelen?
pi_188081444
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 21:18 schreef Poepoog het volgende:
Hi even een n00b vraag, in het geval van een nieuwbouwwoning, die volgend jaar zomer wordt opgeleverd, is het handig om nu al te gaan shoppen? Of kunnen er pas offertes worden uitgegeven als het huis er staat? En is het misschien sowieso handiger om te wachten ivm eventuele nieuwere generatie panelen?
Zitten er op de nieuwbouwwoning ook al panelen?

Ik zou het pas een maand of 4 van tevoren doen, het is niet zo zeer "nieuwe generatie panelen", die ontwikkelingen gaan niet zo snel. Maar wel grote kans dat een leverancier tegen die tijd een ander merk aanbiedt.

Heb je fatsoenlijke ruimte voor wat panelen? Heb je al een idee van wat je ongeveer wil uitgeven? Hoe ligt je dak / wat voor soort dak?

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-07-2019 21:35:26 ]
  dinsdag 23 juli 2019 @ 21:47:38 #200
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_188082251
Oproep: Lopen bezitters van zonnepanelen binnen?

UTRECHT - Heeft u zonnepanelen? Zo ja, profiteert u dan van de huidige hittegolf en het hoge aantal zonuren?
Of zijn uw panelen niet geschikt voor deze hitte? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Mail ze naar e.van.der.schoot@telegraaf.nl.

https://www.telegraaf.nl/(...)-zonnepanelen-binnen

Wie durft :P _O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')