abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_187582111
Wecken, drogen, inleggen, fermenteren, en meer. Hét topic om recepten uit te wisselen, tips en trucs voor het redden van experimenten, opdoen van inspiratie en meer van zulks.

quote:
Inmaken of wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel.

Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt als ook het voedsel zelf moet dus vrij van kiemen zijn.

Dit gaat als volgt:
• Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.
• De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet absoluut worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden
• Speciale aandacht voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
• Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het bij voorkeur gekookte voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is ook een sterilisatie, dus conservatie. Rauw voedsel inmaken kan overigens wel.
• Vul de pot met rauw voedsel tot de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand
• Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
• Doe de potten/flessen in een ketel of grote pan. Zorg dat de potten vrij van de bodem zijn. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat is er gevaar van kapot springen. Vul de pan met water dat ongeveer de gelijke temperatuur heeft als de pot. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de potten/flessen. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
• Kook het water in de ketel. Kook zolang als nodig is. 60 tot 90 minuten voor gekookt voedsel; 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
• Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot/fles uitzetten en zal deze gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat een overdruk.
• Na afloop van het kookproces laat je de pot/fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grootdeels vacuum zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
• Wordt lucht in de pot/fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is de enige remedie als je het niet wilt weggooien.
• Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
• Controleer na enige dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal dit regelmatig.
• Voedsel volgens deze wijze ingemaakt, is normaliter enige jaren houdbaar. Markeer echter altijd de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang geleden het voedsel is ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.

• Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel weg te gooien. Let op: voedsel op deze wijze ingemaakt is niet een garantie voor succes; het kan voorkomen dat hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
SPOILER: Bonen op zout van Sigme
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Amsterdamse uien van Pietverdriet
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Ingelegde citroenen van Trusten
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER:
Zoetzure courgette van Sigme
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Appel-bietenchutney van stavromulabeta
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zure kersen met rozemarijn door stavromulabeta


[ Bericht 48% gewijzigd door Lucky_Strike op 25-06-2019 12:56:14 ]
Spoilers!
pi_187615277
O+


Spoilers!
pi_187615724
Jij zult je voorlopig niet vervelen ;)
Wel enorm handig wanneer je bv veel te veel tomaten hebt. Wil je alleen eigen kweek gaan inmaken of ook naar de markt of zo?
We have far more in common than that which devides us..
pi_187624542
Net het olijvenpoeder naar advies van @Kaatje gemaakt

Yum!

Verder druk aan het spelen met de voedseldroger en fruit.
Dochterlief wil bleekselderij met pindakaas drogen.. (koken en in de blender is het plan geloof ik... ik ben niet helemaal overtuigd maar ik vind dr experimenteerdrang wel echt superleuk... dus we gaan het zien :) )

Het olijvenpoeder heeft de 2e droogronde overigens gewoon in de vensterbank gedaan... het was zo warm de afgelopen dagen...
pi_187769669
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2019 22:47 schreef Uhmmpie het volgende:
Net het olijvenpoeder naar advies van @:kaatje gemaakt

Yum!

Verder druk aan het spelen met de voedseldroger en fruit.
Dochterlief wil bleekselderij met pindakaas drogen.. (koken en in de blender is het plan geloof ik... ik ben niet helemaal overtuigd maar ik vind dr experimenteerdrang wel echt superleuk... dus we gaan het zien :) )

Het olijvenpoeder heeft de 2e droogronde overigens gewoon in de vensterbank gedaan... het was zo warm de afgelopen dagen...
In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
We have far more in common than that which devides us..
  vrijdag 5 juli 2019 @ 19:50:38 #6
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187769725
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:46 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
Ben heel blij dat ik olijvenpoeder van je heb gekregen O+
Nu vroeg ik me af: zou ik het ook in/over een salade kunnen doen (bijv een Grikse salade)? Het lijkt mij wel lekker. Heb jij dat al eens geprobeerd?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187769760
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:50 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Ben heel blij dat ik olijvenpoeder van je heb gekregen O+
Nu vroeg ik me af: zou ik het ook in/over een salade kunnen doen (bijv een Grikse salade)? Het lijkt mij wel lekker. Heb jij dat al eens geprobeerd?
Ja, dat doe ik ook wel. Ik heb niet altijd olijven in huis en dan gooi ik dat erover.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187769838
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:46 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
Gedroogde kaas?
  vrijdag 5 juli 2019 @ 19:58:50 #9
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187769866
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:52 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ja, dat doe ik ook wel. Ik heb niet altijd olijven in huis en dan gooi ik dat erover.
Dank ^O^
Dan ga ik dat morgen eens uitproberen. Ik heb wel olijven in huis maar dat zijn groene.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187769883
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:56 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Gedroogde kaas?
Ja, LS kwam er mee, dus google aangeslingerd met opdracht "dehydrator blue cheese" en een stuk gevonden waar iemand dat gedaan had, met parmezaan en met blauwader. Dus beiden gedaan.
Apparaat staat wel op het balkon, ik hoef niet de hele nacht de kaas te ruiken.

Schijnt geconcentreerd poeder te worden
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770075
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:59 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ja, LS kwam er mee, dus google aangeslingerd met opdracht "dehydrator blue cheese" en een stuk gevonden waar iemand dat gedaan had, met parmezaan en met blauwader. Dus beiden gedaan.
Apparaat staat wel op het balkon, ik hoef niet de hele nacht de kaas te ruiken.

Schijnt geconcentreerd poeder te worden
Ben benieuwd :)
pi_187770083
Net mn gedroogde knof gebruikt voor knofsaus...
geloof niet dat ik nog veel aanspraak ga hebben als ik zo nog wat wil gaan drinken
pi_187770094
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:09 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Ben benieuwd :)
Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770199
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:10 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
Arme buren _O-
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:18:43 #15
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770251
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:10 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
En je was nu ook :X
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770320
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:18 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

En je was nu ook :X
T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
We have far more in common than that which devides us..
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:25:29 #17
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770343
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
Waarom niet gewoon ff in je huiskamer of slaapkamer of op de gang voor mijn part? Ondergoed droogt snel..
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770414
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:25 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Waarom niet gewoon ff in je huiskamer of slaapkamer of op de gang voor mijn part? Ondergoed droogt snel..
Omdat ik geen zin heb om het nu naar binnen te halen (lui)
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770571
Ik ben nu de kruisbessenpuree aan het laten uitlekken om er kruisbessencurd van te maken. Nieuw experiment. *O*
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:41:45 #20
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770573
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:30 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Omdat ik geen zin heb om het nu naar binnen te halen (lui)
Ok :D
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770603
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben nu de kruisbessenpuree aan het laten uitlekken om er kruisbessencurd van te maken. Nieuw experiment. *O*
Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770732
[quote]0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:44 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?


Ik heb een moestuin met 1 struikje kruisbessen en die buigt om van de vele bessen. *O*
pi_187770789
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
Weer eens wat anders _O-
pi_187771175
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:52 schreef Oceanonix het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op vrijdag 5 juli 2019 20:44 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?


Ik heb een moestuin met 1 struikje kruisbessen en die buigt om van de vele bessen. *O*
Een moestuin met kruisbessen, brengt me 45 jaar terug naar mijn oudtante Lucy in Duitsland. Zij had een enorme moestuin en mijn moeder en waren de enigen die kruisbessen lekker vonden.
Morgen maar eens op de markt kijken
We have far more in common than that which devides us..
pi_187798964
Gefermenteerde radijsjes in de maak hier.

Ben benieuwd of het smaakt... het is in ieder geval wel een aardig klusje.

Radijsjes (rettich zou beter zijn maar even niet voorhanden..) liggen nu in de koelkast hun vocht te verliezen.

  zondag 7 juli 2019 @ 18:19:13 #26
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187799104
De oogst van afgelopen week:

Augurken
Augurken in de pekel, 75g zout per liter water, 24 uur. De inhoud van de grote bak is gekocht bij de Poolse supermarkt en dat van de kleine komt uit eigen tuin.


Ondanks afspoelen, smaken de augurken zout. Ik heb dus geen zout toegevoegd aan het azijnmengsel. Ik heb suiker aan azijn toegevoegd, 110 gram per liter. Augurken over de mandoline, peperkorrels, jeneverbes, dille en azijn toegevoegd. 30 Minuten geweckt op 90 graden. Ik las verschillende meningen over wel of niet wecken, ik ga het gewoon met en zonder weck testen.


Surinaamse komkommer
Komkommer snijden. Water, azijn en suiker mengen tot lekker, dan laten koken. 6 Allspice en 2 kruidnagel toevoegen. Het hete mengsel over de komkommer gieten en de deksel direct sluiten. Ik had omdat ik dit niet weck de pot tot de rand vol moeten doen.


Paprikablokjes en gesnipperde cayennepeper
Half water en half azijn, onverhit. Geweckt op 90 graden voor 30 minuten.

Cayennepepers gesipperd. Half water, half azijn. Koud in pot.



Tomaatblokjes
Tomaten halveren en het zaad verwijderen, daarna in stukjes snijden. Even kort verhitten tot er wat vocht vrijkomt. Dan in potten met een eetlepel citroensap. 30 Minuten wecken op 90 graden.
Er waren 3 poten niet goed geweckt dus de deksels gingen open. Ze zijn nogmaals geweckt, 2 deksels zitten nu dicht. De open pot maak ik van de week op.


Water
Last but not least, potten water. Om te oefenen en wegens heel veel grote potten.
Spoilers!
pi_187799198
Ingemaakt water :D.
Je zou eigenlijk moeten kijken of je het kan verkopen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 7 juli 2019 @ 18:24:13 #28
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187799371
quote:
17s.gif Op zondag 7 juli 2019 18:20 schreef sigme het volgende:
Ingemaakt water :D.
Je zou eigenlijk moeten kijken of je het kan verkopen.
Ja :D

We hadden pas iemand in de CUL SC die ineens een dag of avond zonder water zat. Dat, de vele potten en de tip uit het boek van Weck, brachten me hier toe. Als ik die potten nodig heb, kieper ik ze wel leeg. Het is trouwens eigenlijk ingemaakt water, niet geweckt. Kokend water in potten vacumeert ook dus wecken is niet nodig.
Spoilers!
  zondag 7 juli 2019 @ 18:25:51 #29
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187799421
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 18:16 schreef Uhmmpie het volgende:
Gefermenteerde radijsjes in de maak hier.

Ben benieuwd of het smaakt... het is in ieder geval wel een aardig klusje.

Radijsjes (rettich zou beter zijn maar even niet voorhanden..) liggen nu in de koelkast hun vocht te verliezen.

[ afbeelding ]
Dat klinkt leuk zeg. Ik begin maar niet aan fermenteren voorlopig.

Van de week ga ik linzensoep, pastasaus en augurken inmaken en wecken. Mijn kas gaat geloof ik veel augurken geven, ik geloof dat ik geen augurken bij de Pool had hoeven kopen.
Spoilers!
pi_187800177
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 18:25 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat klinkt leuk zeg. Ik begin maar niet aan fermenteren voorlopig.

Van de week ga ik linzensoep, pastasaus en augurken inmaken en wecken. Mijn kas gaat geloof ik veel augurken geven, ik geloof dat ik geen augurken bij de Pool had hoeven kopen.
Je postte een indrukwekkend lijstje hier boven :)
Hoop lekkers ook.

Hoop dat ik dat van mn radijzen straks ook kan zeggen _O-

En anders geef ik @fietsie de schuld omdat die me flavorful origins liet kijken en ze daar stellen dat het een chinese delicatesse is.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  zondag 7 juli 2019 @ 18:46:40 #31
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_187800207
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2019 18:45 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Je postte een indrukwekkend lijstje hier boven :)
Hoop lekkers ook.

Hoop dat ik dat van mn radijzen straks ook kan zeggen _O-

En anders geef ik @:fietsie de schuld omdat die me flavorful origins liet kijken en ze daar stellen dat het een chinese delicatesse is.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik stel voor dat je als het mislukt de ganzekoppen gaat proberen
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_187800613
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:09 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Ben benieuwd :)
Ik had dus parmezaan. Ging goed en snel (12 uur), is sterkter van smaak, lekker, maar om nou een grote voorraad ervan aan te leggen, nee.

Maar ik had ook zo'n bakje dana blue. 24 uur (behoorlijk vet nl) maar oohhhhh....bam!!!! in je mond, ook een heel klein beetje

[ Bericht 0% gewijzigd door Kaatje1 op 07-07-2019 19:26:35 ]
We have far more in common than that which devides us..
pi_187801152
Niet heel sterk?

Nahja ik ben geen enorme liefhebber.. dat maakt het anders wellicht :)
pi_187801406
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2019 19:16 schreef Uhmmpie het volgende:
Niet heel sterk?

Nahja ik ben geen enorme liefhebber.. dat maakt het anders wellicht :)
Aangepast, sterker van smaak, dus heb je minder nodig. Maar de blauwader is echt heel krachtig geworden. Goedkope danablue met de smaak van een hele sterke roquefort

[ Bericht 0% gewijzigd door Kaatje1 op 07-07-2019 20:10:30 ]
We have far more in common than that which devides us..
pi_187802398
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 19:27 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Aangepast, sterker van smaak, dus heb je minder nodig. Maar de blauwader is echt heel krachtig geworden. Goedkope danablue met de smaak van een hele sterke roquefort
Klinkt goed :)

Al vind ik dat persoonlijk dus niet enorm lekker.... maar kan me de smaaksensatie wel voorstellen.

Volgende keer een goede roquefort er in?

Wel benieuwd trouwens.. hoe ziet je kaas er nu uit?
pi_187802420
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:25 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Klinkt goed :)

Al vind ik dat persoonlijk dus niet enorm lekker.... maar kan me de smaaksensatie wel voorstellen.

Volgende keer een goede roquefort er in?

Wel benieuwd trouwens.. hoe ziet je kaas er nu uit?
Grijzig, niet echt aantrekkelijk. De parmezaan ziet er gewoon gelig uit
We have far more in common than that which devides us..
pi_187852574
Waar doe je de kaas op eigenlijk?
pi_187853389
Ik doe vaak kaas op een salade, dus nu ook denk ik. En ik had ergens (sc of fb) een lijstje gezet waar die amerikaanse het voor gebruikte. Over popcorn en iet met kip herinner ik me
We have far more in common than that which devides us..
pi_187854017
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 21:43 schreef Kaatje1 het volgende:
Ik doe vaak kaas op een salade, dus nu ook denk ik. En ik had ergens (sc of fb) een lijstje gezet waar die amerikaanse het voor gebruikte. Over popcorn en iet met kip herinner ik me
Popcorn... lijkt me viezig.
pi_187854438
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 22:15 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Popcorn... lijkt me viezig.
Ook niet mijn favoriet., dit was het lijstje

Sprinkled over chicken wings/ fried chicken in lieu of blue cheese dip.
Added to salad dressing.
Tossed on pasta.
Combined with mayo in a sandwich.
Scattered over popcorn.
Added to baked potatoes, bacon and butter.
Combined with dried chives on kale chips.
Added to roasted vegetables.
Tossed on steak.
Cooked in a burger.
Added to an omelette.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187858955
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 22:34 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ook niet mijn favoriet., dit was het lijstje

Sprinkled over chicken wings/ fried chicken in lieu of blue cheese dip.
Added to salad dressing.
Tossed on pasta.
Combined with mayo in a sandwich.
Scattered over popcorn.
Added to baked potatoes, bacon and butter.
Combined with dried chives on kale chips.
Added to roasted vegetables.
Tossed on steak.
Cooked in a burger.
Added to an omelette.
Dat heb ik inderdaad ergens gelezen... klinkt heel bekend :)

Zat te denken.. vriend van mij is allergisch voor vanalles mbt eten.
Oa nachtschade.. dus tomaat/peper valt als smaakmaker al af.
Dus hij vertelde laatst al.. dat ie vaak best saai eet.

Op de planning dus even laten proeven van het olijvenpoeder...
maar wellicht is er meer leuks te verzinnen met drogen :)
pi_187859215
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 08:32 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Dat heb ik inderdaad ergens gelezen... klinkt heel bekend :)

Zat te denken.. vriend van mij is allergisch voor vanalles mbt eten.
Oa nachtschade.. dus tomaat/peper valt als smaakmaker al af.
Dus hij vertelde laatst al.. dat ie vaak best saai eet.

Op de planning dus even laten proeven van het olijvenpoeder...
maar wellicht is er meer leuks te verzinnen met drogen :)
Daar zat ik ook aan te denken. Mijn zus heeft problemen met verse tomaten maar pastasaus etc. (dus verwerkt) geen probleem. Misschien dat ui/knoflook (@Lucky_Strike) ook minder problemen geven.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187859360
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:04 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Daar zat ik ook aan te denken. Mijn zus heeft problemen met verse tomaten maar pastasaus etc. (dus verwerkt) geen probleem. Misschien dat ui/knoflook (@:Lucky_Strike) ook minder problemen geven.
Gedroogde ui en knoflook geven juist veel meer problemen vanwege de hogere concentratie. Helaas ;(
Spoilers!
pi_187859399
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:04 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Daar zat ik ook aan te denken. Mijn zus heeft problemen met verse tomaten maar pastasaus etc. (dus verwerkt) geen probleem. Misschien dat ui/knoflook (@:Lucky_Strike) ook minder problemen geven.
Gezien dat ie er echt flink ziek van word weet ik niet of ie dat wil proberen ook eigenlijk.

Maar zoals dat olijvenpoeder heeft best een hoop smaak en doordat het poeder is gooi je het een stuk makkelijker over/door eten heen dan dat je overal hele olijven doorheen gooit :)
pi_187859420
quote:
1s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:17 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Gedroogde ui en knoflook geven juist veel meer problemen vanwege de hogere concentratie. Helaas ;(
Ah, da;s jammer. Ik had gehoopt door verhitting, dat er dan iets uit zou gaan zoals bij de tomaten van mijn zus.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187859465
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:22 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Gezien dat ie er echt flink ziek van word weet ik niet of ie dat wil proberen ook eigenlijk.

Maar zoals dat olijvenpoeder heeft best een hoop smaak en doordat het poeder is gooi je het een stuk makkelijker over/door eten heen dan dat je overal hele olijven doorheen gooit :)
Kijken en vragen of hij het wil proberen. Ik zie je er niet voor aan dat je het "stiekem" doet. Ik heb wel meegemaakt (lucky kent het verhaal over die mensen) dat iemand anjovis in de pastasaus deed om er smaak aan te geven. Ze wist dat ik een intolerantie voor vis heb, ik was ook altijd wat misselijk als ik dat daar had gegeten, maar nooit erbij nagedacht dat dat het kon zijn (saus was erg lekker, ik dacht dat ik altijd teveel gegeten had).
We have far more in common than that which devides us..
pi_187859466
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:25 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ah, da;s jammer. Ik had gehoopt door verhitting, dat er dan iets uit zou gaan zoals bij de tomaten van mijn zus.
Hm. Mja bij mijn weten eet ie ook geen verhitte tomaten :)
pi_187860775
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 09:29 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Kijken en vragen of hij het wil proberen. Ik zie je er niet voor aan dat je het "stiekem" doet. Ik heb wel meegemaakt (lucky kent het verhaal over die mensen) dat iemand anjovis in de pastasaus deed om er smaak aan te geven. Ze wist dat ik een intolerantie voor vis heb, ik was ook altijd wat misselijk als ik dat daar had gegeten, maar nooit erbij nagedacht dat dat het kon zijn (saus was erg lekker, ik dacht dat ik altijd teveel gegeten had).
Nahja het olijvenpoeder was ie niet dolenthousiast over omdat ie olijven niet enorm lekker vind.
Maar hij vond het wel leuk dat ik er daadwerkelijk aan gedacht had. Misschien moet ie gewoon een keer even proeven... smaak is toch wel apart vind ik.

En stiekem lijkt me niet de manier.
Weet dat ie als ergens ongemerkt iets verkeerds eet... hij er de hele avond ziek van is.
Dus dan heeft ie vast geen complete tomaat op... dat was wel opgevallen.
pi_187861304
quote:
1s.gif Op donderdag 11 juli 2019 11:27 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Nahja het olijvenpoeder was ie niet dolenthousiast over omdat ie olijven niet enorm lekker vind.
Maar hij vond het wel leuk dat ik er daadwerkelijk aan gedacht had. Misschien moet ie gewoon een keer even proeven... smaak is toch wel apart vind ik.

En stiekem lijkt me niet de manier.
Weet dat ie als ergens ongemerkt iets verkeerds eet... hij er de hele avond ziek van is.
Dus dan heeft ie vast geen complete tomaat op... dat was wel opgevallen.
Dat had ik dus ook. Nooit gedacht dat een vriendin ergens vis in zou doen omdat ze een intolerantie maar onzin vond.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187861520
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2019 12:03 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Dat had ik dus ook. Nooit gedacht dat een vriendin ergens vis in zou doen omdat ze een intolerantie maar onzin vond.
Bijzonder inderdaad...
pi_188110961
Ik ben weer lekker bezig geweest. Barbecuesaus en augurken zijn ingemaakt. Dahl, pastasaus, pesto en koolsla zijn geweckt. Ik heb zo mijn twijfels over de koolsla maar er zijn hordes Amerikaanse dames die beweren dat het lukt.



Ik zat trouwens op wat Amerikaanse Facebookgroepen over inmaken en want een gepaniekeer daar zeg. Wecke zou levensgevaarlijk zijn en je kunt sowieso je zelfgeconserveerde voedsel maar een paar maanden bewaren en als je drie bessen meer of minder gebruikt dan voorgeschreven is een recept acuut onveilig. Ik ben snel gevlucht, na een paar dagen was het niet meer vermakelijk.

Ik hoop binnenkort veel aardappels te gaan wecken. Dat schijnt prima te gaan. In stukken, veel spoelen, potten vullen en afvullen met water en dan wecken. Dan heb je aardappeltjes die je later op kunt bakken.
Spoilers!
pi_188115305
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 12:59 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik ben weer lekker bezig geweest. Barbecuesaus en augurken zijn ingemaakt. Dahl, pastasaus, pesto en koolsla zijn geweckt. Ik heb zo mijn twijfels over de koolsla maar er zijn hordes Amerikaanse dames die beweren dat het lukt.

[ afbeelding ]

Ik zat trouwens op wat Amerikaanse Facebookgroepen over inmaken en want een gepaniekeer daar zeg. Wecke zou levensgevaarlijk zijn en je kunt sowieso je zelfgeconserveerde voedsel maar een paar maanden bewaren en als je drie bessen meer of minder gebruikt dan voorgeschreven is een recept acuut onveilig. Ik ben snel gevlucht, na een paar dagen was het niet meer vermakelijk.

Ik hoop binnenkort veel aardappels te gaan wecken. Dat schijnt prima te gaan. In stukken, veel spoelen, potten vullen en afvullen met water en dan wecken. Dan heb je aardappeltjes die je later op kunt bakken.
Moet je eens rond gaan kijken op een amerikaans slowcooker pagina. Paar jaar geleden ging je bijna in het voren dood als je geen crockpot had.
We have far more in common than that which devides us..
pi_188118575
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 12:59 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik ben weer lekker bezig geweest. Barbecuesaus en augurken zijn ingemaakt. Dahl, pastasaus, pesto en koolsla zijn geweckt. Ik heb zo mijn twijfels over de koolsla maar er zijn hordes Amerikaanse dames die beweren dat het lukt.

[ afbeelding ]

Ik zat trouwens op wat Amerikaanse Facebookgroepen over inmaken en want een gepaniekeer daar zeg. Wecke zou levensgevaarlijk zijn en je kunt sowieso je zelfgeconserveerde voedsel maar een paar maanden bewaren en als je drie bessen meer of minder gebruikt dan voorgeschreven is een recept acuut onveilig. Ik ben snel gevlucht, na een paar dagen was het niet meer vermakelijk.

Ik hoop binnenkort veel aardappels te gaan wecken. Dat schijnt prima te gaan. In stukken, veel spoelen, potten vullen en afvullen met water en dan wecken. Dan heb je aardappeltjes die je later op kunt bakken.
Ik enige waar ik rekening mee houdt, is botulisme: Liever geen neutrale of basische producten maken, tenzij ik ze voor consumptie opwarm. Voor de rest zie/reuk je het wel als het mis gaat.

En qua houdbaarheid maak ik me helemaal nergens druk om. Ik heb hier nog potten chutney staan uit 2010, nog steeds lekker en ik blijk ook nog steeds te leven.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_188119175
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 19:08 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Ik enige waar ik rekening mee houdt, is botulisme: Liever geen neutrale of basische producten maken, tenzij ik ze voor consumptie opwarm. Voor de rest zie/reuk je het wel als het mis gaat.

En qua houdbaarheid maak ik me helemaal nergens druk om. Ik heb hier nog potten chutney staan uit 2010, nog steeds lekker en ik blijk ook nog steeds te leven.
Precies.
Spoilers!
pi_188481698


Kreeg op werk een kadootje... hilariteit alom. _O-

Denk dat ik hem maar ga inmaken.
Heb er nog eentje en ben de komende dagen nauwelijks thuis.
  Manager PR/Moderator zondag 18 augustus 2019 @ 19:31:41 #56
269689 crew  Viv
pi_188509783
Hoi, ik heb net een potje jam gemaakt van pruimen uit de tuin. O+ Netjes in een gesteriliseerd jampotje met inmiddels vacuümgetrokken deksel, dus lang te bewaren. Nu vroeg ik mij af: wordt de smaak er (over het algemeen) beter op door het een tijdje te bewaren, of is het nu op zijn lekkerst?
pi_188511531
Fermenteren en drogen is ook een soort van conserveren toch :9?


Idealiter hangt ie nog een week of 2. Zit nu rond de 18-20% gewichtsverlies.
pi_188511540
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 21:09 schreef FranticDJ het volgende:
Fermenteren en drogen is ook een soort van conserveren toch :9?

[ afbeelding ]
Idealiter hangt ie nog een week of 2.
Jup

En hallo, u ook hier :)
pi_188511543
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 21:10 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Jup

En hallo, u ook hier :)
:W
pi_188512327
quote:
1s.gif Op zondag 18 augustus 2019 19:31 schreef ViviRAWRS het volgende:
Hoi, ik heb net een potje jam gemaakt van pruimen uit de tuin. O+ Netjes in een gesteriliseerd jampotje met inmiddels vacuümgetrokken deksel, dus lang te bewaren. Nu vroeg ik mij af: wordt de smaak er (over het algemeen) beter op door het een tijdje te bewaren, of is het nu op zijn lekkerst?
Bij jam maakt het op basis van mijn vrij weinig tot niets uit, mits niet al te warm en donker bewaard. Er zijn natuurlijk wel grenzen (10 jaar in een potje zal de smaak niet ten goede komen), maar bij een jaartje meer of minder proef ik geen verschil.

Bij chutneys en pickles worden in de eerste paar maanden dan wel weer significant beter.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_188569279
Bij de Aldi vanaf a.s. dinsdag een voedseldroger te koop https://www.aldi.nl/onze-(...)er-8171.article.html
pi_188569555
quote:
1s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 10:40 schreef Doedezemaar het volgende:
Bij de Aldi vanaf a.s. dinsdag een voedseldroger te koop https://www.aldi.nl/onze-(...)er-8171.article.html
Ziet er niet verkeerd uit.
Die timer mis ik een beetje op de mijne.

Then again zit je toch met af en toe roosters wisselen dus meestal zet ik gewoon een timer op mn telefoon.
pi_188575068


Toch maar aangesneden.

Neutrale worst. Goede bite. Had nog war droger gemogen en ik houd van een wat meer uitgesproken smaak. Maar dat was het doel niet van deze batch :7
pi_188581325
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 18:29 schreef FranticDJ het volgende:
[ afbeelding ]

Toch maar aangesneden.

Neutrale worst. Goede bite. Had nog war droger gemogen en ik houd van een wat meer uitgesproken smaak. Maar dat was het doel niet van deze batch :7
Missie geslaagd dus? :)
pi_188581373
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:41 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Missie geslaagd dus? :)
Als ie nog wat langer in de droogkast had gehangen, dan helemaal :+

Deze batch was niet voor mij bedoeld, maar ze hingen wel bij mij te drogen. Verkassen morgen naar de eigenlijke eigenaar, waar ze in de koelkast netjes verder kunnen drogen.
pi_188581841
quote:
1s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 10:40 schreef Doedezemaar het volgende:
Bij de Aldi vanaf a.s. dinsdag een voedseldroger te koop https://www.aldi.nl/onze-(...)er-8171.article.html
Die heb ik en ik ben er, na ruim een jaar, nog steeds blij mee. Ben niet zo fanatiek als velen (fb pagina heeft fanatieke drogers) dus ook blij dat ik er geen 200 euro aan heb uitgegeven.
We have far more in common than that which devides us..
pi_193014808
het moestuinseizoen is weer gestart dus het begin van het inmaakseizoen ook.Dus bij deze krijgt het topic een schop. >:)

Ik heb een paar weken geleden een voedseldroger gekocht. *O* Dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren. Ben begonnen met bietenpoeder als kleurstof in voedsel.
Daarna aspergepoeder als extra smaakmaker in soepen. Enu zit ik naast de droger waarin een laag aardbeien, gember, rabarber en fruitleer ligt te drogen.

Daarnaast heb ik de eerste rabarbersiroopjes al gemaakt. :9
pi_193015927
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 14:36 schreef Oceanonix het volgende:
het moestuinseizoen is weer gestart dus het begin van het inmaakseizoen ook.Dus bij deze krijgt het topic een schop. >:)

Ik heb een paar weken geleden een voedseldroger gekocht. *O* Dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren. Ben begonnen met bietenpoeder als kleurstof in voedsel.
Daarna aspergepoeder als extra smaakmaker in soepen. Enu zit ik naast de droger waarin een laag aardbeien, gember, rabarber en fruitleer ligt te drogen.

Daarnaast heb ik de eerste rabarbersiroopjes al gemaakt. :9
Hm aspergepoeder.. hoe smaakt dat.
En dat is gewoon van witte asperge?

Enmeh.. fruitleer O+
pi_193016000
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 15:50 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Hm aspergepoeder.. hoe smaakt dat.
En dat is gewoon van witte asperge?

Enmeh.. fruitleer O+
gemaakt van de schillen en kontjes van witte asperges. Het smaakt naar asperge. Heb het gebruikt als extra kick in de aspergesoep.
pi_193016027
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 15:54 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

gemaakt van de schillen en kontjes van witte asperges. Het smaakt naar asperge. Heb het gebruikt als extra kick in de aspergesoep.
Die ga ik even onthouden.. klinkt als een goed plan
  vrijdag 8 mei 2020 @ 16:00:21 #71
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_193016080
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 14:36 schreef Oceanonix het volgende:
het moestuinseizoen is weer gestart dus het begin van het inmaakseizoen ook.Dus bij deze krijgt het topic een schop. >:)

Ik heb een paar weken geleden een voedseldroger gekocht. *O* Dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren. Ben begonnen met bietenpoeder als kleurstof in voedsel.
Daarna aspergepoeder als extra smaakmaker in soepen. Enu zit ik naast de droger waarin een laag aardbeien, gember, rabarber en fruitleer ligt te drogen.

Daarnaast heb ik de eerste rabarbersiroopjes al gemaakt. :9
Klinkt goed. Toch maar eens kijken of er nog eens een aanbieding is voor zo'n droger.

Rabarber siroop deze week ook voor het eerst gemaakt :9 te lekker.
  vrijdag 8 mei 2020 @ 16:37:30 #72
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_193016644
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 14:36 schreef Oceanonix het volgende:
het moestuinseizoen is weer gestart dus het begin van het inmaakseizoen ook.Dus bij deze krijgt het topic een schop. >:)

Ik heb een paar weken geleden een voedseldroger gekocht. *O* Dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren. Ben begonnen met bietenpoeder als kleurstof in voedsel.
Daarna aspergepoeder als extra smaakmaker in soepen. Enu zit ik naast de droger waarin een laag aardbeien, gember, rabarber en fruitleer ligt te drogen.

Daarnaast heb ik de eerste rabarbersiroopjes al gemaakt. :9
Goede kick! Je huidige droging (?) klinkt als een geweldig ruikende combinatie O+

Ik mag dit jaar van mezelf ook een voedseldroger kopen. Ik heb expres extra veel karwij, komijn en koriander gezaaid.

Ik hoop over een paar weken een aantal rabarberplanten in de tuin te kunnen zetten.

Oh, ik heb net een nieuwe pot jalapenos uit de inmaakvoorraad gepakt. Handig :Y
Spoilers!
pi_193019834
Werkt dat bietenpoeder? Neem aan van wel?

Dochterlief wil zo graag gekleurde rijst maken _O-
pi_193021463
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 14:36 schreef Oceanonix het volgende:
het moestuinseizoen is weer gestart dus het begin van het inmaakseizoen ook.Dus bij deze krijgt het topic een schop. >:)

Ik heb een paar weken geleden een voedseldroger gekocht. *O* Dus daar ben ik nu mee aan het experimenteren. Ben begonnen met bietenpoeder als kleurstof in voedsel.
Daarna aspergepoeder als extra smaakmaker in soepen. Enu zit ik naast de droger waarin een laag aardbeien, gember, rabarber en fruitleer ligt te drogen.

Daarnaast heb ik de eerste rabarbersiroopjes al gemaakt. :9
Rabarbersiroop? Hoe doe je dat in de droger?
We have far more in common than that which devides us..
  Manager PR/Moderator vrijdag 8 mei 2020 @ 21:24:46 #75
269689 crew  Viv
pi_193021864
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 16:37 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, ik heb net een nieuwe pot jalapenos uit de inmaakvoorraad gepakt. Handig :Y
Mijn man heeft sinds kort een nieuwe hobby, peperplanten kweken in onze serre. :D Dat wordt dus ook een deel inmaken. :Y
pi_193022048
Ik heb afgelopen najaar veel soep in glazen potten bewaard. Heet in een schone pot gieten, pot op z’n kop zetten en wachten tot je plop hoort en het vacuum getrokken is. Erg handig. Geen idee of je het zo heel lang kunt bewaren, maar die paar weken werkte prima.
pi_193023493
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 19:45 schreef Uhmmpie het volgende:
Werkt dat bietenpoeder? Neem aan van wel?

Dochterlief wil zo graag gekleurde rijst maken _O-
ik had de koffiemolen leeggemaakt en alleen aan de wanden zaten nog restjes. Daarna heb ik poedersuiker gemaakt voor op de tompoucen en die hoefde niet meer gekleurd te worden. Dus ja dat werkt meer als goed.
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 21:03 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Rabarbersiroop? Hoe doe je dat in de droger?
Niet, dit is een conseertopic, Een droger is een van van de manieren.
Siroop maken is ook een manier.
pi_193023529
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 23:01 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik had de koffiemolen leeggemaakt en alleen aan de wanden zaten nog restjes. Daarna heb ik poedersuiker gemaakt voor op de tompoucen en die hoefde niet meer gekleurd te worden. Dus ja dat werkt meer als goed.
[..]

Niet, dit is een conseertopic, Een droger is een van van de manieren.
Siroop maken is ook een manier.
Zat ik later ook te denken. morgen komt de rabarber bij de boodschappen ;)
We have far more in common than that which devides us..
pi_193027152
Maar rabarber siroop?
Hoe doe je dat?
En belangrijker.. wat doe je ermee?
pi_193027738
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 07:54 schreef Uhmmpie het volgende:
Maar rabarber siroop?
Hoe doe je dat?
En belangrijker.. wat doe je ermee?
Het kookwater inkoken begreep ik van internet en dat kan in de yoghurt maar mss ook aanlengen met water
We have far more in common than that which devides us..
pi_193027846
Rhabarberschorle maken natuurlijk O+ En dan eerst vanille toevoegen als je de siroop maakt, daar wordt het nog lekkerder van.
pi_193028167
Rabarber in een klein laagje water koken, suiker erbij en laten inkoken. De boel door een zeef doen.

De siroop drinken wij als aanmaaklimonade.
pi_193029242
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 09:55 schreef Oceanonix het volgende:
Rabarber in een klein laagje water koken, suiker erbij en laten inkoken. De boel door een zeef doen.

De siroop drinken wij als aanmaaklimonade.
Hmm klinkt als een optie

En de aanmaaklimo gaat er huer vrij rap door dus dat is misschien best een goed idee
pi_193034521
Rabarber gekookt in meer water dan normaal, afgegoten (op het nippertje bedacht dat het NIET in de gootsteen moest _O-. Het vocht laten inkoken en het is heerlijk :9~
We have far more in common than that which devides us..
pi_194551878
Vraagje voor de mensen met een voedseldroger: krijg je smaakoverdracht als je verschillende dingen tegelijk droogt? Nee toch? Ik heb vandaag de tweede batch courgette aan staan en voor morgen alvast courgette en watermeloen gesneden.
Spoilers!
pi_194551961
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:10 schreef Lucky_Strike het volgende:
Vraagje voor de mensen met een voedseldroger: krijg je smaakoverdracht als je verschillende dingen tegelijk droogt? Nee toch? Ik heb vandaag de tweede batch courgette aan staan en voor morgen alvast courgette en watermeloen gesneden.
Hmm ik DENK het niet eigenlijk.

Alhoewel misschien wel als het eh.. drupt.

Maar dat kun je dan oplossen door de watermeloen in het begin onderop te leggen
pi_194551981
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:14 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Hmm ik DENK het niet eigenlijk.

Alhoewel misschien wel als het eh.. drupt.

Maar dat kun je dan oplossen door de watermeloen in het begin onderop te leggen
Oh ja, goeie van dat druppen.

In hoeverre moet je de roosters nou wisselen tijdens het drogen?
Spoilers!
pi_194552056
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Oh ja, goeie van dat druppen.

In hoeverre moet je de roosters nou wisselen tijdens het drogen?
Ik wissel zelden van rooster. Paar weken geleden voor het eerst gedaan, alle roosters zaten vol met sinaasappel en de ondersten droogden toch wat sneller (waren ook dunnere plakjes).
Maar de dag erna, paprika en rode peper niet gewisseld.
We have far more in common than that which devides us..
pi_194552422
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Oh ja, goeie van dat druppen.

In hoeverre moet je de roosters nou wisselen tijdens het drogen?
Ligt denk ik ook aan je droger.
Mijne blaast van onder warme lucht omhoog... dus onder gaat altijd sneller dan boven.
Soms komt het er niet van.. laat ik de bovenste er gewoon wat langer in.
pi_194690754
De inmaak is hier in volle gang. Ik heb de ketchup van Jamie Oliver gemaakt. Nu staat de tomaten-courgettesaus in potten af te koelen.
Zuurkool staat te pruttelen.

De komende dagen ga ik nog piccalilly maken en kool drogen. Waar zijn jullie mee bezig?
  Manager PR/Moderator zondag 23 augustus 2020 @ 16:58:40 #91
269689 crew  Viv
pi_194690808
quote:
0s.gif Op zondag 23 augustus 2020 16:55 schreef Oceanonix het volgende:
De inmaak is hier in volle gang. Ik heb de ketchup van Jamie Oliver gemaakt. Nu staat de tomaten-courgettesaus in potten af te koelen.
Zuurkool staat te pruttelen.

De komende dagen ga ik nog piccalilly maken en kool drogen. Waar zijn jullie mee bezig?
Ik had vorig jaar pruimenjam uit eigen tuin gemaakt, maar dit jaar hingen er maar een paar pruimen aan de boom dus dat wordt 'm niet. :')

Begin van de herfst gaan we als het goed is pepertjes inmaken (we zijn dit jaar laat begonnen met zaaien). :Y)
pi_194690866
Aan onze pruim zit helemaal niets, het gevolg van een late vorst. Jammer maar gelukkig ben ik geen teler.

De pepers gaan bij ons ook goed. Heb alleen nog een lading sambal staan. Dus weet niet wat is daarmee ga doen.
  Manager PR/Moderator zondag 23 augustus 2020 @ 17:37:20 #93
269689 crew  Viv
pi_194691471
quote:
0s.gif Op zondag 23 augustus 2020 17:02 schreef Oceanonix het volgende:
Aan onze pruim zit helemaal niets, het gevolg van een late vorst. Jammer maar gelukkig ben ik geen teler.
Aha, misschien is dat bij ons ook de reden dan.
pi_194695610
quote:
0s.gif Op zondag 23 augustus 2020 16:55 schreef Oceanonix het volgende:
De inmaak is hier in volle gang. Ik heb de ketchup van Jamie Oliver gemaakt. Nu staat de tomaten-courgettesaus in potten af te koelen.
Zuurkool staat te pruttelen.

De komende dagen ga ik nog piccalilly maken en kool drogen. Waar zijn jullie mee bezig?
Wat doe je met gedroogde kool? We hebben net 5 kilo kool geraspt. Voornamelijk voor zuurkool en wat atjar.

Ik zoek nog een leuk ketchuprecept, ik zal die van Jamie eens bekijken.
Komende week ga ik ook voor tomaatblokjes en gezeefde tomaat.

Ik gebruik de voedseldroger dagelijks. Vandaag voor peper en aardbei. Van de pepers maak ik vlokken. Ik heb ook al hele en fijngehakte pepers in de vriezer. Als ik meer pepers verzamel maak ik denk ik een hot sauce.

Ik word wel een beetje gek van de courgette. De vriezer is vol met blokjes en soep. Ik heb ook al gedroogd. Misschien toch maar een pastasaus ofzo maken. Ik ben niet zo van de chutneys enzo helaas.
Spoilers!
pi_194705836
quote:
1s.gif Op zondag 23 augustus 2020 21:47 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Wat doe je met gedroogde kool? We hebben net 5 kilo kool geraspt. Voornamelijk voor zuurkool en wat atjar.

Ik zoek nog een leuk ketchuprecept, ik zal die van Jamie eens bekijken.
Komende week ga ik ook voor tomaatblokjes en gezeefde tomaat.

Ik gebruik de voedseldroger dagelijks. Vandaag voor peper en aardbei. Van de pepers maak ik vlokken. Ik heb ook al hele en fijngehakte pepers in de vriezer. Als ik meer pepers verzamel maak ik denk ik een hot sauce.

Ik word wel een beetje gek van de courgette. De vriezer is vol met blokjes en soep. Ik heb ook al gedroogd. Misschien toch maar een pastasaus ofzo maken. Ik ben niet zo van de chutneys enzo helaas.
Dit kwam ik tegen
“Courgettesoep wecken wil nogal eens mislukken waardoor ik voor invriezen gekozen heb.
Dit jaar ben ik de rauwe courgettes aan het mixen tot pulp in de blender en vries ik ze in, in weckpotten.
Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de diepvries en het is wat minder werk dan courgette in blokjes snijden.
Want als ik er soep van maak doe ik er altijd bouillon EN water bij waardoor het volume bijna verdubbeld.“
We have far more in common than that which devides us..
pi_194717184
quote:
1s.gif Op zondag 23 augustus 2020 21:47 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Wat doe je met gedroogde kool? We hebben net 5 kilo kool geraspt. Voornamelijk voor zuurkool en wat atjar.

nog niet eerder gedaan maar ik lees dat het dan gebruikt kan worden als soepgroenten.
pi_194751200
Vandaag even naar vlierbessen gaan zoeken. Wat er hangt, moet denk ik nog een week of twee, maar de hoeveelheid ziet er dit jaar beroerd uit. Alleen maar zielige, bladloze struikjes met amper bessen waar ik vorig jaar nog tassen vol haalde.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 27 augustus 2020 @ 20:36:49 #98
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_194751504
Hoi :W
Ik ben nieuw in deze reeks. Ik ben bezig mij door de (vroege) stoofperenoogst heen te werken. Het knelt nogal op de potjes waar het in moet, blijkt.

Rauw bewaren bleek de vorige jaren lastig, veel rot. Koken in invriezen kost veel ruimte. Daarom nu koken en in potjes bewaren.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')