abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator maandag 24 juni 2019 @ 17:03:43 #1
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187582111
Wecken, drogen, inleggen, fermenteren, en meer. Ht topic om recepten uit te wisselen, tips en trucs voor het redden van experimenten, opdoen van inspiratie en meer van zulks.

quote:
Inmaken of wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel.

Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacterin in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacterin zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt als ook het voedsel zelf moet dus vrij van kiemen zijn.

Dit gaat als volgt:
• Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacterin bij kunnen komen.
• De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet absoluut worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden
• Speciale aandacht voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
• Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het bij voorkeur gekookte voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is ook een sterilisatie, dus conservatie. Rauw voedsel inmaken kan overigens wel.
• Vul de pot met rauw voedsel tot de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand
• Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
• Doe de potten/flessen in een ketel of grote pan. Zorg dat de potten vrij van de bodem zijn. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat is er gevaar van kapot springen. Vul de pan met water dat ongeveer de gelijke temperatuur heeft als de pot. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de potten/flessen. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
• Kook het water in de ketel. Kook zolang als nodig is. 60 tot 90 minuten voor gekookt voedsel; 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
• Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot/fles uitzetten en zal deze gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat een overdruk.
• Na afloop van het kookproces laat je de pot/fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grootdeels vacuum zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
• Wordt lucht in de pot/fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is de enige remedie als je het niet wilt weggooien.
• Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
• Controleer na enige dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal dit regelmatig.
• Voedsel volgens deze wijze ingemaakt, is normaliter enige jaren houdbaar. Markeer echter altijd de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang geleden het voedsel is ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.

• Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel weg te gooien. Let op: voedsel op deze wijze ingemaakt is niet een garantie voor succes; het kan voorkomen dat hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
SPOILER: Bonen op zout van Sigme
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Amsterdamse uien van Pietverdriet
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Ingelegde citroenen van Trusten
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER:
Zoetzure courgette van Sigme
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Appel-bietenchutney van stavromulabeta
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zure kersen met rozemarijn door stavromulabeta


[ Bericht 48% gewijzigd door Lucky_Strike op 25-06-2019 12:56:14 ]
Spoilers!
  Moderator woensdag 26 juni 2019 @ 12:56:16 #2
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187615277
O+


Spoilers!
pi_187615724
Jij zult je voorlopig niet vervelen ;)
Wel enorm handig wanneer je bv veel te veel tomaten hebt. Wil je alleen eigen kweek gaan inmaken of ook naar de markt of zo?
We have far more in common than that which devides us..
pi_187624542
Net het olijvenpoeder naar advies van @Kaatje gemaakt

Yum!

Verder druk aan het spelen met de voedseldroger en fruit.
Dochterlief wil bleekselderij met pindakaas drogen.. (koken en in de blender is het plan geloof ik... ik ben niet helemaal overtuigd maar ik vind dr experimenteerdrang wel echt superleuk... dus we gaan het zien :) )

Het olijvenpoeder heeft de 2e droogronde overigens gewoon in de vensterbank gedaan... het was zo warm de afgelopen dagen...
pi_187769669
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2019 22:47 schreef Uhmmpie het volgende:
Net het olijvenpoeder naar advies van @:kaatje gemaakt

Yum!

Verder druk aan het spelen met de voedseldroger en fruit.
Dochterlief wil bleekselderij met pindakaas drogen.. (koken en in de blender is het plan geloof ik... ik ben niet helemaal overtuigd maar ik vind dr experimenteerdrang wel echt superleuk... dus we gaan het zien :) )

Het olijvenpoeder heeft de 2e droogronde overigens gewoon in de vensterbank gedaan... het was zo warm de afgelopen dagen...
In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
We have far more in common than that which devides us..
  vrijdag 5 juli 2019 @ 19:50:38 #6
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187769725
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:46 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
Ben heel blij dat ik olijvenpoeder van je heb gekregen O+
Nu vroeg ik me af: zou ik het ook in/over een salade kunnen doen (bijv een Grikse salade)? Het lijkt mij wel lekker. Heb jij dat al eens geprobeerd?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187769760
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:50 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Ben heel blij dat ik olijvenpoeder van je heb gekregen O+
Nu vroeg ik me af: zou ik het ook in/over een salade kunnen doen (bijv een Grikse salade)? Het lijkt mij wel lekker. Heb jij dat al eens geprobeerd?
Ja, dat doe ik ook wel. Ik heb niet altijd olijven in huis en dan gooi ik dat erover.
We have far more in common than that which devides us..
pi_187769838
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:46 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

In de droger nu 2 laden met parmezaanse kaaskruimels, 1 lade met blauwaderkaas (hele goedkope, om te proberen) en omdat ik nog ruimte had, plakjes peer.
Gedroogde kaas?
  vrijdag 5 juli 2019 @ 19:58:50 #9
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187769866
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:52 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ja, dat doe ik ook wel. Ik heb niet altijd olijven in huis en dan gooi ik dat erover.
Dank ^O^
Dan ga ik dat morgen eens uitproberen. Ik heb wel olijven in huis maar dat zijn groene.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187769883
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:56 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Gedroogde kaas?
Ja, LS kwam er mee, dus google aangeslingerd met opdracht "dehydrator blue cheese" en een stuk gevonden waar iemand dat gedaan had, met parmezaan en met blauwader. Dus beiden gedaan.
Apparaat staat wel op het balkon, ik hoef niet de hele nacht de kaas te ruiken.

Schijnt geconcentreerd poeder te worden
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770075
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 19:59 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ja, LS kwam er mee, dus google aangeslingerd met opdracht "dehydrator blue cheese" en een stuk gevonden waar iemand dat gedaan had, met parmezaan en met blauwader. Dus beiden gedaan.
Apparaat staat wel op het balkon, ik hoef niet de hele nacht de kaas te ruiken.

Schijnt geconcentreerd poeder te worden
Ben benieuwd :)
pi_187770083
Net mn gedroogde knof gebruikt voor knofsaus...
geloof niet dat ik nog veel aanspraak ga hebben als ik zo nog wat wil gaan drinken
pi_187770094
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:09 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Ben benieuwd :)
Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770199
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:10 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
Arme buren _O-
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:18:43 #15
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770251
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:10 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik ook. Was net even op het balkon om de was op te hangen, het meurt giga, geen binnenhuis werkje _O-
En je was nu ook :X
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770320
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:18 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

En je was nu ook :X
T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
We have far more in common than that which devides us..
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:25:29 #17
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770343
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
Waarom niet gewoon ff in je huiskamer of slaapkamer of op de gang voor mijn part? Ondergoed droogt snel..
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770414
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:25 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Waarom niet gewoon ff in je huiskamer of slaapkamer of op de gang voor mijn part? Ondergoed droogt snel..
Omdat ik geen zin heb om het nu naar binnen te halen (lui)
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770571
Ik ben nu de kruisbessenpuree aan het laten uitlekken om er kruisbessencurd van te maken. Nieuw experiment. *O*
  vrijdag 5 juli 2019 @ 20:41:45 #20
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_187770573
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:30 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Omdat ik geen zin heb om het nu naar binnen te halen (lui)
Ok :D
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_187770603
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben nu de kruisbessenpuree aan het laten uitlekken om er kruisbessencurd van te maken. Nieuw experiment. *O*
Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?
We have far more in common than that which devides us..
pi_187770732
[quote]0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:44 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?


Ik heb een moestuin met 1 struikje kruisbessen en die buigt om van de vele bessen. *O*
pi_187770789
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

T is maar een klein beetje was (m'n ondergoed gaat dus raar ruiken _O- )
Maar de ellende is, dat het rek alleen maar daar kan staan waar ik een stopcontact hem.
Weer eens wat anders _O-
pi_187771175
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2019 20:52 schreef Oceanonix het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op vrijdag 5 juli 2019 20:44 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Dat klinkt ook lekker. Waar heb je de kruisbessen vandaan?


Ik heb een moestuin met 1 struikje kruisbessen en die buigt om van de vele bessen. *O*
Een moestuin met kruisbessen, brengt me 45 jaar terug naar mijn oudtante Lucy in Duitsland. Zij had een enorme moestuin en mijn moeder en waren de enigen die kruisbessen lekker vonden.
Morgen maar eens op de markt kijken
We have far more in common than that which devides us..
pi_187798964
Gefermenteerde radijsjes in de maak hier.

Ben benieuwd of het smaakt... het is in ieder geval wel een aardig klusje.

Radijsjes (rettich zou beter zijn maar even niet voorhanden..) liggen nu in de koelkast hun vocht te verliezen.

abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')