abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_187412655
HEMA heeft een bestuur van wijven die achter rijke mannen aanzitten?
  donderdag 13 juni 2019 @ 23:00:00 #127
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_187412668
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 22:56 schreef Mint_Clansell het volgende:

[..]

Daar gaat het verhaal niet over, prutser. Het gaat er over dat ze een enorme loonsverlaging krijgen opgedrongen. Hoe zou jij het vinden als je opeens 800 euro minder zou gaan verdienen voor hetzelfde werk? Zo werkt de wereld nou eenmaal?
Dat is niet zo, er gaat niemand in loon op achteruit. Nieuw aan te nemen mensen krijgen (op termijn) minder.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  donderdag 13 juni 2019 @ 23:01:19 #128
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_187412687
Moeilijk, want HEMA is natuurlijk al een volledig afgekloven bedrijf in een sowieso al niet al te beste markt. En het is ook al langer bekend dat het bedrijf op omvallen staat. Dus ik begrijp deze actie van Boekhoorn en de CNV om te redden wat er te redden valt wel. Het zal ergens vandaan moeten komen.

De zwarte Piet kan beter naar Lion Capital dat hier de aanstichter van is. Beter gaan ze eens nadenken over wetgeving om die Private equity sprinkhanen eens aan banden te leggen. Daar is nog nooit een bedrijf beter van geworden.
pi_187412692
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 21:36 schreef tstile het volgende:
Ik lees de reacties met verbazing.

Ja 2000 bruto is weinig. Maar het is nu eenmaal werk wat weinig economische waarde heeft. Er is ook niet echt een 'loopbaan / carrierepad'.

Op een gegeven moment kun je klanten bedienen en ken je het assortiment.
Of je nu 1 of 10 jaar daar werkt zal je niet waardevoller maken voor het bedrijf. Sterker nog ik durf zelfs te beweren dat enthousiaste nieuwelingen meer betekenen voor het bedrijf dan degene die er tientallen jaren zitten.

Kijk, een timmerman kan na 10 jaar NOG mooiere kastjes maken. Een IT'er kan nog betere software maken. Maar een winkelmedewerker in een strak keurslijf kan weinig vooruit gaan.

Daar komt bij dat de concurrentie ook niet stilzit. De Action, big bazaar etc etc die betalen echt geen 3000 bruto. Dus Hema moet zich aanpassen aan deze tijd.

Mensen die bij Hema werken en denken dat ze meer waard zijn die moeten gewoon hun eigen kaaswinkeltje beginnen. Of interieurwinkel, hotdog kraam oid. Of bij een speciaalzaak gaan werken etc.

En ja 2000 bruto is matig maar je kan ervan leven. En nee niet iedereen gaat in zijn leven modaal verdienen. Daarvoor heet het ook modaal. Er kan geen modaal zijn als er geen mensen zijn die minder verdienen.

Kijk eens wat docu's over de middeleeuwen. Daar ploeterde de boer ook z'n hele leven voor de pachtbaas zonder ooit financieel echt vooruit te komen. Je kan het willen verdoezelen maar zo werkt de wereld nu eenmaal.
Er is nog een ander probleem. Hoe meer mensen met een ontzettend laag loon hoe minder belasting er binnen komt. Zeg in de toekomst maar dag tegen onze sociale voorziening en goed onderwijs etc.

De VS in de maak. De Hema is maar een van de velen.
pi_187412717
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 23:00 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Dat is niet zo, er gaat niemand in loon op achteruit. Nieuw aan te nemen mensen krijgen (op termijn) minder.
Nee, maar het is wel zo dat een nieuwe medewerker voor hetzelfde werk nu fors minder betaald krijgt dan een medewerker die langer in dienst is. Waarom zou je daar dan uberhaupt nog willen werken?
pi_187413024
Machtige bedrijven als HEMA kunnen dit doen omdat ze ermee wegkomen. Steeds meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zitten in flexcontracten en tijdelijke baantjes met een laag loon. Die situatie wordt uitgebuit door commerciële bedrijven als de HEMA en de grootverdieners die in dit soort bedrijven investeren.

Elke euro die niet aan medewerkers wordt uitbetaald, verdwijnt in de zakken van grootaandeelhouders, durfkapitalisten, rijke investeerders en dat soort lieden. De balans slaat steeds verder door: geld komt niet terecht bij mensen die concrete arbeid verrichten, maar bij mensen die anderen zo goed mogelijk uitbuiten.

En let wel: dit is geen ontwikkelingsland en het is ook geen 1930. Dit is één van de rijkste landen ter wereld in 2019, een tijd van economische groei.
  donderdag 13 juni 2019 @ 23:26:56 #132
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_187413128
HEMA is helemaal geen machtig bedrijf meer maar een doodzieke patient.

Je kan dit ook niet echt aan de huidige eigenaar wijten. Daar moet echt naar die hedgefunds gekeken worden die het zodanig uitgemergeld hebben.
pi_187413279
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 19:30 schreef wielrennerdt het volgende:
Bij de appie pak je rustig een ton als manager van een XL. :')
Bewijs?
pi_187413553
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 23:36 schreef unlimitedzxr het volgende:

[..]

Bewijs?
Toen ik er nog werkte (werk er sinds een jaar niet meer), kon ik de salarisschalen van de supermarktmanager en assistent-manager zien op het intranet. Manager van de grootste klasse winkels verdient 6900 euro bruto per maand. Komt nog een bonus bovenop waardoor je de ton wel aantikt. Assistent manager zat ook al op 3500 euro bruto bij de appie.

Teamleider kan tot 2200 euro verdienen obv 40 uur geloof ik.
Medewerker 2000 euro.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2019 23:57:54 ]
  vrijdag 14 juni 2019 @ 00:06:17 #135
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_187413649
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 10:06 schreef Cherni het volgende:

[..]

Ik zou als starter(jongere) en lid van het CNV gelijk mijn lidmaatschap opzeggen. En de ouderen zullen wel via een reorganisatie waarbij taken onder andere functies worden geschoven ook gaan inleveren.
Dan ben ik wel benieuwd wat jij vind dat de CNV hier had moeten doen.

Het is nou niet zo dat HEMA een florerend bedrijf is waarbij meneer Boekhoorn lekker megawinsten in zijn zak steekt ten koste van zijn werknemers. Dus tenzij CNV weet waar HEMA ineens een forse winst vandaan gaat halen is het niet anders dan kiezen of delen. Het alternatief is veel personeel op straat zetten of HEMA failliet laten gaan. Ook wat voor te zeggen, maar ik begrijp wel dat ze het belang van zittende werknemers proberen te behartigen tov mensen die er nog helemaal niet werken. Dus ik vind dat gescheld op CNV nogal gemakkelijk.

Het is triest dat het zo ver moet komen met deze winkel. Maar daar moet de schuld toch echt bij een andere groep personen gezocht worden.
pi_187413928
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 00:06 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dan ben ik wel benieuwd wat jij vind dat de CNV hier had moeten doen.

Het is nou niet zo dat HEMA een florerend bedrijf is waarbij meneer Boekhoorn lekker megawinsten in zijn zak steekt ten koste van zijn werknemers. Dus tenzij CNV weet waar HEMA ineens een forse winst vandaan gaat halen is het niet anders dan kiezen of delen. Het alternatief is veel personeel op straat zetten of HEMA failliet laten gaan. Ook wat voor te zeggen, maar ik begrijp wel dat ze het belang van zittende werknemers proberen te behartigen tov mensen die er nog helemaal niet werken. Dus ik vind dat gescheld op CNV nogal gemakkelijk.

Het is triest dat het zo ver moet komen met deze winkel. Maar daar moet de schuld toch echt bij een andere groep personen gezocht worden.
Je hebt natuurlijk een punt. Maar ik vraag mij af of het CNV er het uiterste uitgehaald heeft. Als het zo gaat als met Postnl en V&D dan vrees ik het ergste. Mensen leveren eerst behoorlijk in en daarna gaat het alsnog over de kop. Het gevolg is dat daardoor je ww etc ook een klap krijgt.

En als CNV zou ik zeker bepaalde werkgaranties eisen en een uitstekend sociaal plan als straks blijkt dat het nog niet genoeg is.

Maar ik vind het een zeer slechte ontwikkeling.
Mijn werkgever had die plannen ook ooit om beginnende werknemers ongeacht leeftijd onder een andere cao te laten werken.

De vakbonden hebben daar gelijk gehakt van gemaakt. En jongeren of starters(kan ook iemand van 49 zijn)zullen uiteindelijk doorgroeien zoals ieder ander personeelslid die er al jaren werkt.

Daarom baal ik wel dat jongeren niets meer in Vakbonden zien zitten. Het is waar dat het spoor nu eenmaal een hechte gemeenschap is die samen met vakbonden veel bereiken. Dat zou bij meer ondernemingen het geval moeten zijn.

Zonder vakbond weet ik wel zeker dat ik veel slechter af was geweest. En als spoorman val ik onder de jongere al ben ik nu 57. Het aantal dienstjaren is nu eenmaal niet zo groot(17 jaar)

Het is ook een misverstand dat ouder ook gelijk meer loon betekend. Als je een switch maakt in een totaal ander vakgebied begin je gewoon op nul. Al ben je 55. Dan heeft een 35 jarige die al vanaf 18 jaar bij het spoor werkt een stuk meer. Dienstjaren blijven toch belangrijk. En persoonlijk heb ik daar geen problemen mee mits ik daar uiteindelijk ook recht op heb.

[ Bericht 0% gewijzigd door Cherni op 14-06-2019 01:42:06 ]
pi_187414108
Al met al is dit een race naar de bodem en ik baal daar behoorlijk van.

En Janneke heeft wel een goed punt dat alles in hokjes geplaatst word en alles door procedures word vastgelegd waardoor alles makkelijker word en daarmee functies vaak opnieuw worden ingevuld. En ga je buiten die lijnen en komt in een grijs gebied terecht heb je heel wat uit te leggen.

In de engineering is dit ook het geval. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik een hekel kreeg om nog te ontwerpen.

Waar een constructeur in het verleden zelf ter plaatse ging inmeten,offertes maakte, de planning maakte, een stuk werkvoorbereiding pleegde en tijdens de bouwfase als fieldengineer mocht aantreden zit hij nu 8 uur achter een Acad station en dat is het dan ook. Over zijn eigen ontwerp heeft hij nog maar weinig invloed. Stuklijsten worden door een andere afdeling gemaakt waardoor de constructeur niet meer de materialen kennis hoeft te bezitten en in de tijdgeest gezien is het salaris van een constructeur bedroevend laag. Compleet uitgehold en dan is een hbo nog vereist ook met de nodige ervaring.

Echt om te huilen. En het salaris is zo laag omdat hij minder taken heeft en minder kennis vereist is. Een constructeur in de jaren 70 t/m 90 was de man op een project met een gigantisch salaris. Daar is niets meer van overgebleven.
  vrijdag 14 juni 2019 @ 07:27:43 #138
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_187415114
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juni 2019 23:02 schreef Mint_Clansell het volgende:

[..]

Nee, maar het is wel zo dat een nieuwe medewerker voor hetzelfde werk nu fors minder betaald krijgt dan een medewerker die langer in dienst is. Waarom zou je daar dan uberhaupt nog willen werken?
Om de redenen die ik al eerder aangaf: als bijbaantje tijdens school of studie, en als begin van een werkzaam leven in de detailhandel of horeca. Paar jaartjes werken om kennis en ervaring op te doen en dan wegwezen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  vrijdag 14 juni 2019 @ 07:59:38 #139
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_187415316
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 00:06 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dan ben ik wel benieuwd wat jij vind dat de CNV hier had moeten doen.

Het is nou niet zo dat HEMA een florerend bedrijf is waarbij meneer Boekhoorn lekker megawinsten in zijn zak steekt ten koste van zijn werknemers. Dus tenzij CNV weet waar HEMA ineens een forse winst vandaan gaat halen is het niet anders dan kiezen of delen. Het alternatief is veel personeel op straat zetten of HEMA failliet laten gaan. Ook wat voor te zeggen, maar ik begrijp wel dat ze het belang van zittende werknemers proberen te behartigen tov mensen die er nog helemaal niet werken. Dus ik vind dat gescheld op CNV nogal gemakkelijk.

Het is triest dat het zo ver moet komen met deze winkel. Maar daar moet de schuld toch echt bij een andere groep personen gezocht worden.
De HEMA is ingehaald door de Action, net als de Blokker , dus kosten verlagen naar Action peil

Salarisverlagingen zijn overal aan de orde , behalve bij de overheid.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  vrijdag 14 juni 2019 @ 08:23:32 #140
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_187415432
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 07:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

De HEMA is ingehaald door de Action, net als de Blokker , dus kosten verlagen naar Action peil

Salarisverlagingen zijn overal aan de orde , behalve bij de overheid.
Ik heb verhoging gehad en werk niet bij de overheid

Maarre de retailsector is behoorlijk ruk ja. Maar wat doe je er aan? Ik denk dat we jongeren vooral duidelijk moeten maken dat daar niet je toekomst zit. We gaan naar een tijd met veel minder fysieke winkels.
pi_187415639
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 07:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

De HEMA is ingehaald door de Action, net als de Blokker , dus kosten verlagen naar Action peil

Salarisverlagingen zijn overal aan de orde , behalve bij de overheid.
De meeste mensen binnen de overheid zitten al jaren op de 0 lijn dus hebben al jaren geen salarisverhoging gehad. Maar ook geen daling, dat klopt. Maar op die manier blijven ze wel achter met koopkracht ten opzichte van hun collega's in de private sector.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_187415858
Is verder leuk hoor het verlagen van het CAO, alleen lost dit niet de problemen op dat de HEMA heeft. Als HEMA niet met zijn tijd mee gaat is het binnen een jaar gewoon weer failliet.
pi_187415875
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 08:23 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ik heb verhoging gehad en werk niet bij de overheid

Maarre de retailsector is behoorlijk ruk ja. Maar wat doe je er aan? Ik denk dat we jongeren vooral duidelijk moeten maken dat daar niet je toekomst zit. We gaan naar een tijd met veel minder fysieke winkels.
Er is geen sterveling die in de detailhandel wil werken, ondernemers klagen al maanden over personeelstekort en dan gaat de HEMA de lonen verlagen _O-
pi_187415926
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:20 schreef MakkieR het volgende:

[..]

Er is geen sterveling die in de detailhandel wil werken, ondernemers klagen al maanden over personeelstekort en dan gaat de HEMA de lonen verlagen _O-
Oh, en nu is er een personeelstekort? Ze doen het ook zelf hoor :( ik had een paar jaar geleden een collega (retail) die sméékte om te mogen werken. Had jarenlange ervaring in verschillende winkels, maar nergens wilden ze haar hebben. Winkels zijn in de crisisjaren zeg maar niet zo wijs /netjes met personeel omgegaan. Ik heb dan ook niet zoveel medelijden met ze nu.
Somebody that I used to know
pi_187415953
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:24 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Oh, en nu is er een personeelstekort? Ze doen het ook zelf hoor :( ik had een paar jaar geleden een collega (retail) die sméékte om te mogen werken. Had jarenlange ervaring in verschillende winkels, maar nergens wilden ze haar hebben. Winkels zijn in de crisisjaren zeg maar niet zo wijs /netjes met personeel omgegaan. Ik heb dan ook niet zoveel medelijden met ze nu.
Ik zeg het in een mate van sarcasme :P
pi_187415966
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:18 schreef MakkieR het volgende:
Is verder leuk hoor het verlagen van het CAO, alleen lost dit niet de problemen op dat de HEMA heeft. Als HEMA niet met zijn tijd mee gaat is het binnen een jaar gewoon weer failliet.
Inderdaad. Je herkent zieltogende bedrijven aan het maken van dit soort bokkesprongen (Hema rommelt met de cao van nieuw personeel, V&D meende over huurverlagingen te kunnen onderhandelen, PostNL drukte traditionele postbodes eruit en dwong pakketbezorgers in een zzp-constructie, etc). Men snijdt aan de kostenkant, maar voor het werkelijke probleem (je klanten nemen in rap tempo af) weet men eigenlijk geen oplossing. Daardoor is het meestal slechts uitstel van executie.
pi_187416110
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:27 schreef saparmurat_niyazov het volgende:

[..]

Inderdaad. Je herkent zieltogende bedrijven aan het maken van dit soort bokkesprongen (Hema rommelt met de cao van nieuw personeel, V&D meende over huurverlagingen te kunnen onderhandelen, PostNL drukte traditionele postbodes eruit en dwong pakketbezorgers in een zzp-constructie, etc). Men snijdt aan de kostenkant, maar voor het werkelijke probleem (je klanten nemen in rap tempo af) weet men eigenlijk geen oplossing. Daardoor is het meestal slechts uitstel van executie.
Zowel de HEMA als de V&D waren redelijk goed draaiende winkelketens (ze waren in ieder geval nog niet in financiële nood of dichtbij een faillissement) voordat ze allebei werden overgenomen door 2 grote investeringsmaatschappijen die meteen de winkels hebben volgestopt met schulden en de panden van de V&D verkocht waardoor de V&D vestigingen die weer moest terughuren (en vervolgens moest onderhandelen over huurverlaging).

Dat is wat mij betreft de voornaamste oorzaak dat ineens zo snel de V&D instortte en de HEMA ook al jaren op de rand van de afgrond staat. Ik denk dat er anders echt nog wel bestaansrecht was geweest voor de V&D bijvoorbeeld.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_187416165
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:39 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

Zowel de HEMA als de V&D waren redelijk goed draaiende winkelketens (ze waren in ieder geval nog niet in financiële nood of dichtbij een faillissement) voordat ze allebei werden overgenomen door 2 grote investeringsmaatschappijen die meteen de winkels hebben volgestopt met schulden en de panden van de V&D verkocht waardoor de V&D vestigingen die weer moest terughuren (en vervolgens moest onderhandelen over huurverlaging).

Dat is wat mij betreft de voornaamste oorzaak dat ineens zo snel de V&D instortte en de HEMA ook al jaren op de rand van de afgrond staat. Ik denk dat er anders echt nog wel bestaansrecht was geweest voor de V&D bijvoorbeeld.
De acties van die financiele sprinkhanen spelen in die gevallen ook wel een grote rol idd. Al denk ik dat beide ketens het alsnog wel zwaar hadden gehad nu. Je ziet ook dat anderen die in het achtergelaten gat proberen te springen (HB) ook niet zonder meer levensvatbaar zijn.
pi_187416324
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 09:43 schreef saparmurat_niyazov het volgende:

[..]

De acties van die financiele sprinkhanen spelen in die gevallen ook wel een grote rol idd. Al denk ik dat beide ketens het alsnog wel zwaar hadden gehad nu. Je ziet ook dat anderen die in het achtergelaten gat proberen te springen (HB) ook niet zonder meer levensvatbaar zijn.
Natuurlijk, want de meeste klanten kijken naar de prijs. Want de Action is nu niet bepaald een winkel die nu zo geweldig is waar deskundig personeel werkt en een sfeervolle winkel is.
pi_187416497
https://m.limburger.nl/cn(...)r-gaat-iets-gebeuren

En de HBC een mooie winkel draait in Maastricht ook al niet te best. Mocht ook daar het concept niet werken, dan hoop je maar niet dat er een Primarkt gaat komen waar al die gillende idioten voor een grijpstuiver los gaan.

Als zelfs de formule van een HBC niet werkt, welke formule dan nog wel als je die prijsvechters niet in je mooie binnenstad wil hebben.

[ Bericht 1% gewijzigd door Cherni op 14-06-2019 10:23:35 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')