abonnement Unibet Coolblue
pi_186723936


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
I solemnly swear i'm up to no good
  donderdag 9 mei 2019 @ 19:03:12 #2
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186725895
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 17:07 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Kan je die troep er niet uit halen?
Nee, dat gaat niet. Je bent verplicht om het in de woning te houden. Opzich is het ook geen troep. Sterker nog, het werkt hartstikke mooi. Altijd snel warm water en een super goede waterdruk. Echter is het heel duur.
pi_186729776
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 19:03 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Nee, dat gaat niet. Je bent verplicht om het in de woning te houden. Opzich is het ook geen troep. Sterker nog, het werkt hartstikke mooi. Altijd snel warm water en een super goede waterdruk. Echter is het heel duur.
sja, dan is verhuizen de enige optie, beetje drastisch weer.

Bereken wat het over langere tijd extra gaat kosten en baseer daar een plan op.
  donderdag 9 mei 2019 @ 21:35:17 #4
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186730308
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 21:17 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

sja, dan is verhuizen de enige optie, beetje drastisch weer.

Bereken wat het over langere tijd extra gaat kosten en baseer daar een plan op.
Zeker drastisch. Dat heb ik voor wat lagere energiekosten niet over ;)
pi_186730668
Vandaag akkoord gegeven op een offerte voor 12 panelen. Offerte via een fok member ontvangen en die paste het best.
Ben echt heel benieuwd!
  Public Relations / Redactie Film vrijdag 10 mei 2019 @ 13:54:45 #6
216132 crew  Roberto_BOZ
pi_186743313
Lastig lastig. Net verhuisd dus nu maar direct investeren in zonnepanelen.
Goede offertes ontvangen. Maar huis met plat dak, bitumen. Opgeleverd in 2000. Advies is om dak in ieder geval te laten inspecteren maar is een vervanging nu ook al echt nodig?

Lastig lastig. Iemand tips of ervaringen?
pi_186743364
Mja 2000 is toch alweer 19 jaar geleden.

Ik zou het dak vervangen denk ik voor de installatie erop gaat.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186743731
Vervangen, dan panelen.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 10 mei 2019 @ 14:32:13 #9
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186743976
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 21:50 schreef Harry_Turtle het volgende:
Vandaag akkoord gegeven op een offerte voor 12 panelen. Offerte via een fok member ontvangen en die paste het best.
Ben echt heel benieuwd!
Zou deze fok member ook met mij contact kunnen opnemen via PM? Ik ben wel benieuwd naar een offerte. Ik woon in het oosten van het land (regio Arnhem/Nijmegen) en plaatsing zou pas kunnen vanaf augustus.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 14:48:19 #10
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186744211
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:54 schreef Roberto_BOZ het volgende:
Lastig lastig. Net verhuisd dus nu maar direct investeren in zonnepanelen.
Goede offertes ontvangen. Maar huis met plat dak, bitumen. Opgeleverd in 2000. Advies is om dak in ieder geval te laten inspecteren maar is een vervanging nu ook al echt nodig?

Lastig lastig. Iemand tips of ervaringen?
Sowieso eerst en nieuw dak.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 15:36:32 #11
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186745097
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 14:32 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Zou deze fok member ook met mij contact kunnen opnemen via PM? Ik ben wel benieuwd naar een offerte. Ik woon in het oosten van het land (regio Arnhem/Nijmegen) en plaatsing zou pas kunnen vanaf augustus.
Bij jullie in de buurt zit Atama in Elst. Zeer goede ervaringen mee.
pi_186745270
Solar unie uit Gemert heeft hier alles gelegd.

Ondanks het oopsje met de hoofdschakelaar werken ze netjes en snel. Maar dat was ook wel hele erge pech. Zonnepanelen liggen er ook al snel op na het ondertekenen van de offerte.
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 10 mei 2019 @ 15:47:07 #13
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186745304
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:36 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Bij jullie in de buurt zit Atama in Elst. Zeer goede ervaringen mee.
Daar heb ik ook al een offerte opgevraagd. Ze zijn niet heel goedkoop (¤1,26/Wp), maar leveren wel goede panelen.
pi_186745349


Je kan wel zien wat voor weer wij vandaag gehad hebben
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 10 mei 2019 @ 18:21:03 #15
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186748320
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:47 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Daar heb ik ook al een offerte opgevraagd. Ze zijn niet heel goedkoop (¤1,26/Wp), maar leveren wel goede panelen.
Inclusief btw zeker? Ik betaalde daar ¤3550,- ex btw (¤4300 incl btw) voor 4095wp.
pi_186749364
Ik heb dit ooit al eens eerder gevraagd maar heeft het echt zin om je zonnepanelen te wassen?

Mijn dak ligt nogal hoog, dus kan daar niet zelf bij. Mijn glazenwasser doet ook zonnepanelen. Met van dat osmose water. Uiteindelijk doet hij dat met zo'n lange stok vanaf de grond.

Heeft het echt nut, en wat betalen jullie voor zo'n schoonmaak beurt? Het gaat om 12 panelen.

Panelen liggen er sinds november 2016 op en heb ik nog nooit schoongemaakt.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 21:49:02 #17
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_186752788
@Glider76

Regen zorgt er voor dat de panelen altijd wel redelijk schoon blijven. Ik doe het altijd aan het begin van het 'seizoen' mochten ze echt smerig zijn wat later dan maak ik ze nog wel eens schoon.

Water met een klein beetje groene zeep.
pi_186758284
Wij hebben veel mussen en meeuwen in de wijk. Dus er liggen soms veel witte plakken op de panelen die er niet af regenen. We hebben zelf zo'n telescoopbuis. Als het te erg wordt, dan doen we die even over de plekken. Wel vlak voor een regenbui, zodat het kalk weg kan spoelen.
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:02:01 #19
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758308
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 18:21 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Inclusief btw zeker? Ik betaalde daar ¤3550,- ex btw (¤4300 incl btw) voor 4095wp.
Nee, de offerte is 3100 Wp voor ¤3834 ex BTW (4639 incl BTW).
Maar ze kunnen nog niet langskomen voor een definitieve offerte. Dat kan pas vanaf juli.
pi_186758330
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:02 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Nee, de offerte is 3100 Wp voor ¤3834 ex BTW (4639 incl BTW).
Maar ze kunnen nog niet langskomen voor een definitieve offerte. Dat kan pas vanaf juli.
Hm weet niet waar je zit maar hier hebben ze van de week 10 panelen gelegd die samen 3100 wp zijn voor ¤3250,- ex BTW (¤3950,- Inc. BTW)
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:07:47 #21
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758343
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Hm weet niet waar je zit maar hier hebben ze van de week 10 panelen gelegd die samen 3100 wp zijn voor ¤3250,- ex BTW (¤3950,- Inc. BTW)
Ik zit toch redelijk in de buurt van Elst hoor. Ze hoeven alleen maar Nijmegen door te rijden naar het zuiden.
De offerte was ook voor 10 panelen. Ik zit wel met een west-oost opstelling, maar volgens mij zijn ze maar van 1 dakvlak uitgegaan.
Ik niet de offerte nog wel even nabellen.
pi_186758397
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:07 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Ik zit toch redelijk in de buurt van Elst hoor. Ze hoeven alleen maar Nijmegen door te rijden naar het zuiden.
De offerte was ook voor 10 panelen. Ik zit wel met een west-oost opstelling, maar volgens mij zijn ze maar van 1 dakvlak uitgegaan.
Ik niet de offerte nog wel even nabellen.
Ik heb geen idee wie je aangeschreven hebt natuurlijk ;) ik geef alleen aan dat het dus goedkoper kan.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:18:55 #23
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758418
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:15 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wie je aangeschreven hebt natuurlijk ;) ik geef alleen aan dat het dus goedkoper kan.
Ja dat snap ik😉 ik heb het over atama.
pi_186759344
Opvallend hoe vroeg die dingen eigenlijk al beginnen met opwekken.

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186759842
Die van ons 'pas' om 6.15 uur. Ligt natuurlijk wel aan de ligging en of er überhaupt zon is. Gisteren hadden we weer een haaientanden-dag. Enorme pieken en dalen maar dankzij de daglengte nog op 10,8 geëindigd.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_186759942
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 10:19 schreef d.k. het volgende:
Die van ons 'pas' om 6.15 uur. Ligt natuurlijk wel aan de ligging en of er überhaupt zon is. Gisteren hadden we weer een haaientanden-dag. Enorme pieken en dalen maar dankzij de daglengte nog op 10,8 geëindigd.
Haaientanden hadden wij gisteren ook ja. Wij liggen op zuid-zuid- West. Rond 15:00 hebben wij de zon precies recht achter.

Gisteren

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186760219
Haaientanden zijn naar inderdaad. Het liefst zie ik gewoon dit, maar dat is een zeldzaamheid:



Momenteel begint het feestje vanaf een uur of 6 te draaien. Gisteren zaten we op 19,41 kWh.

[ Bericht 5% gewijzigd door douche-eendje op 11-05-2019 10:55:05 ]
pi_186761213
Kijk, ook een Growatje. Hier ook dus herken het plaatje. Alles op oost en om 05:55 begint het.
pi_186761253
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 11:41 schreef Glider76 het volgende:
Kijk, ook een Growatje. Hier ook dus herken het plaatje. Alles op oost en om 05:55 begint het.
Growatt idd haha.
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 12 mei 2019 @ 19:52:13 #30
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186791823
Michel van den Akker, nieuwe topman van De Hypotheker:

’Zonnepanelen nemen is een veelgemaakte fout’ :D :|W

De drang van huizenbezitters om meteen zonnepanelen op het dak te leggen, is niet altijd zinvol. Dat zegt Michel van den Akker, de nieuwe topman van De Hypotheker. Hij raadt een duurzaamheidsadvies aan bij verbouwingen.

„Wij zien dat veel mensen in deze huizenmarkt kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Dat gaat vaak in combinatie met verduurzaming”, zegt Van den Akker. „Een veelgemaakte fout is dat mensen dan direct zonnepanelen willen plaatsen. Maar het effect daarvan is bijna niets als de isolatie en ventilatie in een huis niet op orde zijn.”

Wie bij De Hypotheker aanklopt voor financiering voor verbouwing, of extra leenruimte om energiebesparende voorzieningen te nemen, wordt geholpen bij een passende financieringsoplossing en in contact gebracht met een regiepartij voor het verduurzamen van de woning, legt Van den Akker uit. ;( dat is zijn verdienmodel dus :r lekker ventje }:|

Starters
De nieuwe bestuursvoorzitter, die eerder drie hypotheeklabels onder zijn hoede had, maakt zich zorgen om de starters op de woningmarkt. „Zij kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken. Dat kan met een starterslening of alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding. Met name in de grote steden hebben starters last van particuliere beleggers, die het schaarse aanbod voor hen wegkapen. Ik steun het van harte als daar paal en perk aan wordt gesteld.”

Vooral die starters hoopt De Hypotheker te bedienen met dienstverlening waarbij zij veel van het administratieve werk zelf digitaal kunnen voorbereiden. Dat zal het gehele traject ook goedkoper maken. „Door slim gebruik te maken van data, kunnen we klanten beter en sneller helpen. We zitten nu in een tijd waar beschikbare koopwoningen soms niet eens op Funda verschijnen. Dan heb je snel uitsluitsel nodig over je financiering.”

Persoonlijk advies
Van den Akker denkt niet dat online hypotheekadvies, een markt waarop zich onlangs ook vergelijkingssite Independer heeft gewaagd, de traditionele kantoren snel helemaal gaat vervangen. „De meeste mensen zullen behoefte houden aan persoonlijk advies. Voor een kleine groep kan het aantrekkelijk zijn om volledig online, zonder advies, een hypotheek af te sluiten. Maar een veel grotere groep zal behoefte houden aan persoonlijke begeleiding. Ook millennials die ik spreek, willen toch graag bevestiging van een adviseur voor ze een lening afsluiten van honderdduizenden euro’s.”

https://www.telegraaf.nl/(...)en-veelgemaakte-fout

Wat een lul en zakkenvuller :r :r
  zondag 12 mei 2019 @ 19:54:47 #31
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186791910
106% extra hypotheek lenen voor Energie Besparende Voorziening

Je kunt 106% in plaats van 100% van de waarde van de woning lenen als je dit extra geld volledig gebruikt voor het financieren van Energie Besparendere Voorzieningen. Dat geeft je dus de mogelijkheid om je huis energiezuininger te maken en het benodigde bedrag te lenen als extra hypotheek. Maar hoe werkt dat nu precies?

Extra hypotheek gebruiken voor EBV
Je moet het extra bedrag daadwerkelijk gebruiken voor Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Je kunt het geld dus niet gebruiken om bijvoorbeeld je kosten koper van te betalen.
Ik geef even een voorbeeld:

Erik en Loes kopen een huis van ¤ 500.000. Op basis van hun inkomen kunnen ze ¤ 510.000 lenen. Op basis van 100% van de waarde van de woning is de maximale hypotheek ¤500.000. Maar Erik en Loes willen het huis energieneutraal maken, een zogenaamde nul-op-de-meter woning. En dat gaat ¤ 28.000 kosten. Op basis van de 106% regel kunnen ze dat extra lenen, 106% van de waarde is immers ¤ 530.000.

Extra leencapaciteit van ¤ 25.000 voor Nul op de meterwoning
Maar op basis van hun inkomen komen ze op een maximale hypotheek van ¤ 510.000. En dat is te weing om de gewenste verbouwing van ¤ 28.000 te kunnen doen. Maar het goede nieuws is: voor een nul-op-de meter woning mogen ze boven op de maximale hypotheek nog ¤ 25.000 extra lenen. Aangezien ze zelf tot een maximale hypotheek van ¤ 510.000 komen, hebben ze met dat extra bedrag dus voldoende ruimte om ¤ 528.000 te kunnen lenen.
De kosten voor het energiezuinig maken van de woning zijn dus te financieren. De andere kosten (kosten koper) moeten ze wel uit eigen middelen financieren.

¤ 9.000 extra voor energie zuinige woning
Gaandeweg het verhaal blijkt dat het technisch gezien niet haalbaar is voor ¤ 28.000 om het huis energieneutraal te maken. Ze komen met deze investering uiteindelijk op een EPC waarde van minder dan 0,6 uit. Hiermee voldoet hun huis aan de voorwaarde voor een energiezuinige woning. Ze kunnen nog steeds maxiamaal 106% lenen van de waarde van de woning maar hebben geen recht op ¤ 25.000 extra. Het houdt nu op met een extra leencapaciteit van ¤ 9.000. De maximale hypotheek bedraagt op basis van inkomen ¤ 510.000 plus ¤ 9.000 is ¤ 519.000. De rest van de investeringen moeten ze uit eigen zak betalen.

https://weblog.moneywise.(...)parende-voorziening/

Dat vieze ratje Michel van den Akker wil dus aan iedereen 106% hypotheek verkopen ipv 100% :X
Dan is zijn winst 6% hoger en verder schijt aan het mileu :')
Doorsnee huis van 250.000 voorzien van zonnepanelen kost nog geen 4000 euro en verdien je binnen 5 jaar terug
Zelfde huis voor 15.000 euro aanpassen en isoleren levert bewoner veel minder op ;)
  zondag 12 mei 2019 @ 20:18:55 #32
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186792560
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186793021
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:18 schreef revpolen het volgende:
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Niet slecht idd. Wij 14 met onze 10 panelen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186793202
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:18 schreef revpolen het volgende:
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Hoe "noord" is je noord? En onder welke hoek komen ze te liggen? :)
  zondag 12 mei 2019 @ 20:55:04 #35
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186793745
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:36 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Niet slecht idd. Wij 14 met onze 10 panelen.
21 met 10 panelen :X.
  zondag 12 mei 2019 @ 20:57:24 #36
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186793836
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Hoe "noord" is je noord? En onder welke hoek komen ze te liggen? :)
Gewoon echt vol op noord 🥺, de zuidkant is helemaal vol! Heel misschien nog 3 stuks op me schuur maar dan zitten ze 40cm bij me schoorsteen van me hottub vandaan dus twijfel...
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794004
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:57 schreef revpolen het volgende:

[..]

Gewoon echt vol op noord 🥺, de zuidkant is helemaal vol! Heel misschien nog 3 stuks op me schuur maar dan zitten ze 40cm bij me schoorsteen van me hottub vandaan dus twijfel...
Op zich kan het prima, ik heb ze ook op noord (wel ietwat noord / noord-west).
Ex-collega heeft 18x 270Wp panelen op noord en die heeft de laatste dagen zo'n 14 tot 15kWh per dag aan opbrengst.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het mooiste is dat op het moment dat z'n zuid aan in de 2e helft van de middag "stilvalt", z'n noord net op gang komt, dus tot aardig ver in de avond nog opbrengst.

En op de dagen dat het bewolkt is (diffuus licht) doen je panelen op noord het net zo goed/slecht als op zuid. Wel goed voor je eigen verbruik op dat soort dagen :)
  zondag 12 mei 2019 @ 21:04:48 #38
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186794116
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794185
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:04 schreef revpolen het volgende:
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
50% van de zuidkant idd ;)
pi_186794232
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:55 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

21 met 10 panelen :X.
Goed weer gehad?
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 12 mei 2019 @ 21:11:39 #41
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186794379
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

50% van de zuidkant idd ;)
Dat ja 🙈
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794382
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:04 schreef revpolen het volgende:
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
Wat betaal je per Wp? Heb er eerder aan gerekend en om het rendabel te laten zijn kwam ik uit op ongeveer ¤1/Wp incl BTW. Heb wat navraag gedaan maar daar wilde niemand ze voor installeren
  zondag 12 mei 2019 @ 21:11:43 #43
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186794384
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:07 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Goed weer gehad?
Ja, heel de dag zon aan de kust O+
pi_186794592
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:11 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ja, heel de dag zon aan de kust O+
Ik was niet thuis maar gezien deze grafiek was het wat wisselvallig met bewolking vandaag.

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186794628
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:11 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Wat betaal je per Wp? Heb er eerder aan gerekend en om het rendabel te laten zijn kwam ik uit op ongeveer ¤1/Wp incl BTW. Heb wat navraag gedaan maar daar wilde niemand ze voor installeren
Rendabel is het wel, zo'n 7% per jaar. Je terugverdientijd is gewoon veel langer.

Naarmate de salderingsregeling afgebouwd wordt, wordt noord interessanter omdat je het aantal uren opbrengst per dag verlengt en dus een hoger eigen verbruik hebt.

Het kan overigens zijn dat ze gewoon erbij kunnen op je bestaande omvormer zonder een zwaardere te hoeven kopen! Dat scheelt je al de aanschaf van een omvormer.

De zon staat nooit op zowel het zuiden als het noorden dus op het moment dat je zuid niets meer levert kan je omvormer op dat moment prima je panelen op noord aan.

Zoek wel eerst uit tot hoever je de omvormer mag overdimensioneren en of je nog een MPPT vrij hebt.

Op Tweakers zijn er genoeg die 6000Wp op een 3000W omvormer hebben, simpelweg omdat het op zuid én noord verspreid ligt.

[ Bericht 10% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-05-2019 21:24:17 ]
pi_186794913
20,3 met 13 panelen
pi_186794987
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp. Oftewel 21.29kwh uit 3400wp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_186795049
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:29 schreef Patroon het volgende:
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp
Mijn kWh / kWp is altijd wat lager vanwege de panelen op noord en oost.

Desalniettemin 4.398kWh/kWp over het geheel vandaag.
pi_186795061
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:29 schreef Patroon het volgende:
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp. Oftewel 21.29kwh uit 3400wp
3100 wp :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186795158
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mijn kWh / kWp is altijd wat lager vanwege de panelen op noord en oost.

Desalniettemin 4.398kWh/kWp over het geheel vandaag.
Ja uiteindelijk gaat het er gewoon om wat je opwekt en presaldering het liefst zo gespreid mogelijk over de dag.
Maar ik kan 't mis hebben...
  zondag 12 mei 2019 @ 21:37:20 #51
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186795231
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:29 schreef Patroon het volgende:
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp. Oftewel 21.29kwh uit 3400wp
7,12 uiteindelijk. 21.37 uit 3000 wp.
pi_186797628
Hier vandaag veel bewolking nog, dus 15,6 kWh met 3600 wp op zuid-zuidoost. We denken erover om nog een paneel of twee erbij te leggen. Past nog op het dak en op de omvormer. Maar eens bij de installateur vragen wat het zou kosten. Ook hebben we (weer) isolatiefout-meldingen, dus er moet sowieso naar gekeken worden.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_186797889
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:47 schreef d.k. het volgende:
Hier vandaag veel bewolking nog, dus 15,6 kWh met 3600 wp op zuid-zuidoost. We denken erover om nog een paneel of twee erbij te leggen. Past nog op het dak en op de omvormer. Maar eens bij de installateur vragen wat het zou kosten. Ook hebben we (weer) isolatiefout-meldingen, dus er moet sowieso naar gekeken worden.
Isolatiefout is lastig maar soms ook niet meer dan een kapotte / niet goed aangedrukte stekker van een paneel.
pi_186797985
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Isolatiefout is lastig maar soms ook niet meer dan een kapotte / niet goed aangedrukte stekker van een paneel.
Jup, dat zeiden ze eerder ook. Maar aangezien het een nieuwbouwwoning is, valt dit onder de garantie van de aannemer. Dus maar melden en dan gaan ze de boel maar goed controleren.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_186798052
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 23:02 schreef d.k. het volgende:

[..]

Jup, dat zeiden ze eerder ook. Maar aangezien het een nieuwbouwwoning is, valt dit onder de garantie van de aannemer. Dus maar melden en dan gaan ze de boel maar goed controleren.
Ja, lijkt me wel slim. Zeker als het een indak systeem is, waar de kans op brand door dit soort problemen toch al veel groter is dan bij een systeem waar nog dakpannen onder zitten.
  maandag 13 mei 2019 @ 06:35:25 #56
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186801095


Hier begint het er ook op te lijken. Helaas door tijdgebrek niet afgemaakt. Erg blij met de hulp zaterdag!

Gisteren nog ff kabels voorbereid en door het dak gevoerd. Beetje pur.

Laatste 6 erop en de omvormer nog. Dan tijdelijk op de bestaande krachtgroep erbij en binnenkort kabel de grond in.
Laat die handjes wapperen!
pi_186801235
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 06:35 schreef Gieliovd het volgende:
[ afbeelding ]

Hier begint het er ook op te lijken. Helaas door tijdgebrek niet afgemaakt. Erg blij met de hulp zaterdag!

Gisteren nog ff kabels voorbereid en door het dak gevoerd. Beetje pur.

Laatste 6 erop en de omvormer nog. Dan tijdelijk op de bestaande krachtgroep erbij en binnenkort kabel de grond in.
Dat ziet er strak uit ^O^
  Moderator maandag 13 mei 2019 @ 07:27:12 #58
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_186801260
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 06:35 schreef Gieliovd het volgende:
[ afbeelding ]

Hier begint het er ook op te lijken. Helaas door tijdgebrek niet afgemaakt. Erg blij met de hulp zaterdag!

Gisteren nog ff kabels voorbereid en door het dak gevoerd. Beetje pur.

Laatste 6 erop en de omvormer nog. Dan tijdelijk op de bestaande krachtgroep erbij en binnenkort kabel de grond in.
Ziet er al goed uit ! 300 wp panelen ? Waar heb jij ze gekocht ? :)
pi_186801410
De langste dag van het jaar is volgende maand pas, dus de potentie van deze set krijg je nog wel te zien :9~
  maandag 13 mei 2019 @ 08:18:24 #60
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186801535
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 08:01 schreef MaGNeT het volgende:
De langste dag van het jaar is volgende maand pas, dus de potentie van deze set krijg je nog wel te zien :9~
Nou, dat vraag ik me af.
Het verbaasd me zelf ook, maar sinds twee jaar meet ik mijn dagopwek en gisteren was de beste opwek in twee jaar. Het oude record lag op 2 juli vorig jaar. Dus dicht bij de langste dag, maar dat is met 0,3kw verbroken.

excuses, dat was zaterdag....
Tot nooit .......
pi_186801586
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 08:18 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Nou, dat vraag ik me af.
Het verbaasd me zelf ook, maar sinds twee jaar meet ik mijn dagopwek en gisteren was de beste opwek in twee jaar. Het oude record lag op 2 juli vorig jaar. Dus dicht bij de langste dag, maar dat is met 0,3kw verbroken.

excuses, dat was zaterdag....
Als er vandaag eens géén wolken m'n opbrengst vernielen hoop ik ook een record te breken.
Maar aangezien deze set er pas sinds september op ligt is dat niet zo moeilijk ;)
  maandag 13 mei 2019 @ 08:25:45 #62
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186801590
Thanks! Ik heb ze bij de Technische Unie gekocht met bedrijfskorting. Al met al hoop ik rond de ¤0,55/KWp uit te komen.

27x Vikram 275Wp panelen
Solax X3 7.0 omvormer
ClickFit Evo 54 meter, 66 dakhaken
Laat die handjes wapperen!
pi_186801611
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 08:25 schreef Gieliovd het volgende:
Thanks! Ik heb ze bij de Technische Unie gekocht met bedrijfskorting. Al met al hoop ik rond de ¤0,55/KWp uit te komen.

27x Vikram 275Wp panelen
Solax X3 7.0 omvormer
ClickFit Evo 54 meter, 66 dakhaken
Als ik zo naar het tijdstip vs schaduw kijk dan liggen ze ook gunstig :)
Zuid / zuid-oost?
pi_186801620
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 06:35 schreef Gieliovd het volgende:
[ afbeelding ]

Hier begint het er ook op te lijken. Helaas door tijdgebrek niet afgemaakt. Erg blij met de hulp zaterdag!

Gisteren nog ff kabels voorbereid en door het dak gevoerd. Beetje pur.

Laatste 6 erop en de omvormer nog. Dan tijdelijk op de bestaande krachtgroep erbij en binnenkort kabel de grond in.
Nice!
  maandag 13 mei 2019 @ 08:30:27 #65
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186801624
Pal zuid! Onderste string ligt tot 8.30 rond deze tijd van het jaar voor een klein streepje in de schaduw (onderkant) door de hut die er ten westen van staat.
Laat die handjes wapperen!
pi_186801645
Jullie hebben al goed je best gedaan ^O^
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186801666
Ik vraag me af of de nieuwere generatie daken met zonnepanelen mooier gaat vinden dan de standaard dakpannen. Ik vind een dak met een strakke zonnepaneelvlak veel moderner uitzien dan een oude dak eigenlijk :P
  maandag 13 mei 2019 @ 08:36:44 #68
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186801672
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 08:25 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als er vandaag eens géén wolken m'n opbrengst vernielen hoop ik ook een record te breken.
Maar aangezien deze set er pas sinds september op ligt is dat niet zo moeilijk ;)
Jij hebt smorgens om 8 uur mijn record al verbroken!
Met volle maan kom je al een heel eind.
Tot nooit .......
pi_186803746
Die growatt van ons staat in wintertijd. Maar we kunnen dat niet aanpassen of ik kijk er overheen op de site. Weet iemand waar dat moet?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186803914
De warmtepomp is nu warm water aan het maken en ondanks dat levert de PV nog met 5,5kW terug aan het net.

Totaalverbruik via de slimme meter is lager dan het verbruik van serverkast, warmtepomp en audiomeubel opgeteld (en dat is maar een deel, ik meet niet alles) dus eigen verbruik ziet er ook weer prima uit vandaag.

En die 0,3kWh van het 2kW element is een glitch, heel soms pikt de afgeschermde kabel toch nog wat ruis op en ziet dat als een puls van de verbruiksmeter. Het 2kW element komt pas de 15e weer in actie (legionella run).



[ Bericht 44% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-05-2019 11:28:16 ]
  maandag 13 mei 2019 @ 11:31:52 #71
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186804095
Zijn er meer mensen die “problemen” hebben met growatt? Heb 2 omvormers, 1 stopt steeds met data doorgeven via de dongel. ( terug leveren gaat wel )
Als ik hen reset dan werkt hij weer 2 dagen..

En zoek nog een app waarbij ik in 1 oog opslag kan zien wat ze beide terug leveren... nu moet ik steeds plant 1 & 2 optellen
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186804150
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 11:31 schreef revpolen het volgende:
Zijn er meer mensen die “problemen” hebben met growatt? Heb 2 omvormers, 1 stopt steeds met data doorgeven via de dongel. ( terug leveren gaat wel )
Als ik hen reset dan werkt hij weer 2 dagen..

En zoek nog een app waarbij ik in 1 oog opslag kan zien wat ze beide terug leveren... nu moet ik steeds plant 1 & 2 optellen
De dongel werkt via WiFi neem ik aan? Is het signaal goed? Misschien een ander kanaal? Of forceren om alleen G ipv N kanalen te gebruiken? Of desnoods een eigen accesspoint voor de omvormers? Ik heb er netwerkkabels in zitten dus geen storingen ;)

En je zou misschien de omvormers naar PV-Output kunnen laten exporteren (en gelijk team FOK! joinen)? Dan kan je het per omvormer én opgeteld zien, uitgebreide statistieken, vergelijken met andere sets, etc. Kost wel iets van een tientje per jaar maar dat vind ik het ruimschoots waard, gezien de dienst die ze leveren.

Ik geloof wel dat het wat meer werk is bij een GroWatt (Raspberry Pi eraan, data opvangen en dan exporteren naar PV-Output).
  maandag 13 mei 2019 @ 12:03:25 #73
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186804880
Waar zie je zo snel wat je beste dag was?
pi_186805087
Ik heb een offerte gekregen voor zonnepanelen op ons platte, bitumen dak. Zouden jullie me eens kunnen helpen om er naar te kijken en te zien of het een beetje een ok prijs is?
8 panelen JA Solar 300Wp Mono Percium Black, met 1 omvormer (Solaredge 2200 HD Wave). Geschatte opwekking wordt 2000kWh. Prijs is ¤5000,- inclusief btw (op een paar tientjes na). Ik heb het idee dat het een redelijk dure offerte is. Wat is jullie idee hierover?
pi_186805351
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:19 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik heb een offerte gekregen voor zonnepanelen op ons platte, bitumen dak. Zouden jullie me eens kunnen helpen om er naar te kijken en te zien of het een beetje een ok prijs is?
8 panelen JA Solar 300Wp Mono Percium Black, met 1 omvormer (Solaredge 2200 HD Wave). Geschatte opwekking wordt 2000kWh. Prijs is ¤5000,- inclusief btw (op een paar tientjes na). Ik heb het idee dat het een redelijk dure offerte is. Wat is jullie idee hierover?
Vaak hoor ik bedragen rond de 0,9-1,20 euro per Wp. Nu zit er wel variatie in, maar met 2400 voor 5000 zit je zelfs boven de 2 per Wp. Dus goedkoop is deze echt niet.
pi_186805392
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:19 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik heb een offerte gekregen voor zonnepanelen op ons platte, bitumen dak. Zouden jullie me eens kunnen helpen om er naar te kijken en te zien of het een beetje een ok prijs is?
8 panelen JA Solar 300Wp Mono Percium Black, met 1 omvormer (Solaredge 2200 HD Wave). Geschatte opwekking wordt 2000kWh. Prijs is ¤5000,- inclusief btw (op een paar tientjes na). Ik heb het idee dat het een redelijk dure offerte is. Wat is jullie idee hierover?
Dat is een héle prijzige offerte.

Je krijgt 8x 300Wp op je dak, ofwel 2400Wp.

Zou je de "wat mag het ruwweg kosten" formule aanhouden van (2400 x ¤1,10 excl. BTW) * 1,21 = ¤3194 incl. BTW

Meer zou het niet mogen kosten, tenzij plat dak, dan is je montagemateriaal wat duurder maar daar is zo'n verschil ook niet mee te verklaren.

edit: plat dak dus, maar ook dan is een verschil van ¤1800 niet te verantwoorden...

Heb je noemenswaardige schaduwen? Anders is SolarEdge ook meer "leuk voor de statistieken" dan nuttig.

Als je écht forse schaduwen hebt zijn 8 panelen (en dus ook 8 optimizers) misschien wat weinig om het op te vangen. Dan zou je P404 optimizers kunnen vragen voor korte strings (ze bieden meestal P300 of P370 aan). Een andere optie is 2 tot 4 extra panelen laten plaatsen (als er ruimte is), dat is per Euro een betere investering.

Als er schaduw is van bijvoorbeeld een schoorsteentje of een pijpje dan kan een SMA met ingebouwde Optitrac dat ook wel aan, daar heb je geen SolarEdge voor nodig.

edit: omdat je een plat dak hebt, kan je ook creatief naar andere varianten kijken, zoals een oost-west opstelling waarbij je méér panelen kwijt kan op een lichtere omvormer (omdat de zon niet aan 2 kanten tegelijk staat) en je een betere spreiding hebt van je opbrengst over de hele dag. Uiteraard weet ik niet hoe je dak eruit ziet, hoe groot het is en wat je budget is maar voor ¤5000 zijn er wel mooiere sets te bedenken ;)

@bambino - zou jij er eens over willen nadenken? :)

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-05-2019 12:51:35 ]
  maandag 13 mei 2019 @ 12:41:02 #77
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186805430
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 11:34 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De dongel werkt via WiFi neem ik aan? Is het signaal goed? Misschien een ander kanaal? Of forceren om alleen G ipv N kanalen te gebruiken? Of desnoods een eigen accesspoint voor de omvormers? Ik heb er netwerkkabels in zitten dus geen storingen ;)

En je zou misschien de omvormers naar PV-Output kunnen laten exporteren (en gelijk team FOK! joinen)? Dan kan je het per omvormer én opgeteld zien, uitgebreide statistieken, vergelijken met andere sets, etc. Kost wel iets van een tientje per jaar maar dat vind ik het ruimschoots waard, gezien de dienst die ze leveren.

Ik geloof wel dat het wat meer werk is bij een GroWatt (Raspberry Pi eraan, data opvangen en dan exporteren naar PV-Output).
WiFi dongel idd, de 2 omvormers hangen echt naast elkaar en de router er 5 meter naast ofzo.. ga als ik thuis ben wel weer eens naar kijken..
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186805468
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 11:31 schreef revpolen het volgende:
Zijn er meer mensen die “problemen” hebben met growatt? Heb 2 omvormers, 1 stopt steeds met data doorgeven via de dongel. ( terug leveren gaat wel )
Als ik hen reset dan werkt hij weer 2 dagen..

En zoek nog een app waarbij ik in 1 oog opslag kan zien wat ze beide terug leveren... nu moet ik steeds plant 1 & 2 optellen
Nog geen problemen gehad maargoed ze hangen er dan ook nog geen week.
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 13 mei 2019 @ 12:52:20 #79
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186805578
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat is een héle prijzige offerte.

Je krijgt 8x 300Wp op je dak, ofwel 2400Wp.

Zou je de "wat mag het ruwweg kosten" formule aanhouden van (2400 x ¤1,10 excl. BTW) * 1,21 = ¤3194 incl. BTW
Ik houd vaak www.solar-bouwmarkt.nl aan als ijkpunt... als je daar een omvormer, panelen en die meuk bij elkaar klikt met "standaard montage 1-12 panelen" dan krijg je een prijs wat vrij redelijk is.

Montage kost daar ¤1300 voor max 12 panelen.
Een 275WP paneel ¤104 dus zeg ¤1000.
Rails etc voor zo'n ¤350 geloof ik.
Omvormer voor zo'n ¤400.
Laat die handjes wapperen!
pi_186805688
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:52 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ik houd vaak www.solar-bouwmarkt.nl aan als ijkpunt... als je daar een omvormer, panelen en die meuk bij elkaar klikt met "standaard montage 1-12 panelen" dan krijg je een prijs wat vrij redelijk is.

Montage kost daar ¤1300 voor max 12 panelen.
Een 275WP paneel ¤104 dus zeg ¤1000.
Rails etc voor zo'n ¤350 geloof ik.
Omvormer voor zo'n ¤400.
Plat dak, duurder materiaal, balast nodig, etc.
Iets duurder wel dan. Maar geen >¤2 per Wp :P
pi_186805939
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat is een héle prijzige offerte.

Je krijgt 8x 300Wp op je dak, ofwel 2400Wp.

Zou je de "wat mag het ruwweg kosten" formule aanhouden van (2400 x ¤1,10 excl. BTW) * 1,21 = ¤3194 incl. BTW

Meer zou het niet mogen kosten, tenzij plat dak, dan is je montagemateriaal wat duurder maar daar is zo'n verschil ook niet mee te verklaren.

edit: plat dak dus, maar ook dan is een verschil van ¤1800 niet te verantwoorden...

Heb je noemenswaardige schaduwen? Anders is SolarEdge ook meer "leuk voor de statistieken" dan nuttig.

Als je écht forse schaduwen hebt zijn 8 panelen (en dus ook 8 optimizers) misschien wat weinig om het op te vangen. Dan zou je P404 optimizers kunnen vragen voor korte strings (ze bieden meestal P300 of P370 aan). Een andere optie is 2 tot 4 extra panelen laten plaatsen (als er ruimte is), dat is per Euro een betere investering.

Als er schaduw is van bijvoorbeeld een schoorsteentje of een pijpje dan kan een SMA met ingebouwde Optitrac dat ook wel aan, daar heb je geen SolarEdge voor nodig.

edit: omdat je een plat dak hebt, kan je ook creatief naar andere varianten kijken, zoals een oost-west opstelling waarbij je méér panelen kwijt kan op een lichtere omvormer (omdat de zon niet aan 2 kanten tegelijk staat) en je een betere spreiding hebt van je opbrengst over de hele dag. Uiteraard weet ik niet hoe je dak eruit ziet, hoe groot het is en wat je budget is maar voor ¤5000 zijn er wel mooiere sets te bedenken ;)

@:bambino - zou jij er eens over willen nadenken? :)
Bedankt voor je duidelijke toelichting. We hebben 1 schoorsteentje staan die op 1 of 2 panelen zal vallen. Ons dak is een deel plat (daar komen die 8 panelen) en een deel schuin, op het westen. Dat stuk valt tussen twee huizen dus krijgt weinig zon. We zijn dus van het platte stuk afhankelijk. Het budget is inderdaad 5000 euro ongeveer.
Qua verbruik zitten we rond de 2400kWh per jaar overigens. Ik weet dat we met 8 panelen ons verbruik niet gaan neutraliseren, maar meer past er met een gewone opstelling niet op het dak. Die oost-west vind ik wel interessant klinken, is ook nog wat om over na te denken.
pi_186808339
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 13:17 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]

Bedankt voor je duidelijke toelichting. We hebben 1 schoorsteentje staan die op 1 of 2 panelen zal vallen. Ons dak is een deel plat (daar komen die 8 panelen) en een deel schuin, op het westen. Dat stuk valt tussen twee huizen dus krijgt weinig zon. We zijn dus van het platte stuk afhankelijk. Het budget is inderdaad 5000 euro ongeveer.
Qua verbruik zitten we rond de 2400kWh per jaar overigens. Ik weet dat we met 8 panelen ons verbruik niet gaan neutraliseren, maar meer past er met een gewone opstelling niet op het dak. Die oost-west vind ik wel interessant klinken, is ook nog wat om over na te denken.
Voordeel van oost-west is vooral de spreiding én dat je meer panelen kwijt kan op dezelfde ruimte + omvormer.

Hieronder een voorbeeld van zo'n opstelling, het voordeel is dat de panelen dichter bij elkaar kunnen liggen omdat ze geen last hebben van elkaars schaduw.
Nog een voordeel is dat de wind er minder makkelijk vat op krijgt.



[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-05-2019 16:06:30 ]
pi_186809762
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 15:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Voordeel van oost-west is vooral de spreiding én dat je meer panelen kwijt kan op dezelfde ruimte + omvormer.

Hieronder een voorbeeld van zo'n opstelling, het voordeel is dat de panelen dichter bij elkaar kunnen liggen omdat ze geen last hebben van elkaars schaduw.
Nog een voordeel is dat de wind er minder makkelijk vat op krijgt.

[ afbeelding ]
Daar kan je wel een paar miners op laten draaien
pi_186809889
Het zal er om spannen maar het kan de eerste dag zijn dat m'n PV-set door de magische 100kWh gaat :B

quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:57 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Daar kan je wel een paar miners op laten draaien
Overschot terugleveren levert meer op en vergt geen aanschaf van een rig ;)
  maandag 13 mei 2019 @ 17:09:11 #85
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186810017
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 17:03 schreef MaGNeT het volgende:


Overschot terugleveren levert meer op en vergt geen aanschaf van een rig ;)
hmmm in de winter krijg je buiten bitcoins ook nog gratis warmte met een rendement van 100%.

kan je dus beter in rig laten draaien dan een straalkachel
Tot nooit .......
pi_186810064
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 17:09 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

hmmm in de winter krijg je buiten bitcoins ook nog gratis warmte met een rendement van 100%.

kan je dus beter in rig laten draaien dan een straalkachel
Warmtepomp deed dat met een rendement van 369% in december :+
pi_186810562
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 17:03 schreef MaGNeT het volgende:
Het zal er om spannen maar het kan de eerste dag zijn dat m'n PV-set door de magische 100kWh gaat :B
[..]

Overschot terugleveren levert meer op en vergt geen aanschaf van een rig ;)
Zit je te masturberen voor de omvormer? :P
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_186812237
Mijn record van 21 Kwh op een dag ga ik ook niet halen. Momenteel nog maar 150 watt wat eruit komt. 18,7 Kwh tot nu toe. Wordt waarschijnlijk nog geeneens 19.

Maar met een gemiddeld dagverbruik van 5 Kwh ruim voldoende overschot.
pi_186812332
Ik zit er wel eens aan te denken om 6 van de 12 panelen op west te leggen als mijn veranda klaar is. Nu ligt alles op oost en rond 12:30 gaat de opbrengst alleen maar naar beneden terwijl dan juist de 6 panelen op west het van oost het zouden kunnen overnemen.

Of ik zou er 6 bij kunnen leggen op west. Maar op dezelfde 3000 Watt omvormer. Ik ben zo goed als nog nooit aan die 3000 Watt piek gekomen dus hooguit zal die incidenteel eens wat moeten aftoppen.
pi_186812483
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:57 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Daar kan je wel een paar miners op laten draaien
Wat zijn minners?

quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 17:03 schreef MaGNeT het volgende:
Het zal er om spannen maar het kan de eerste dag zijn dat m'n PV-set door de magische 100kWh gaat :B
[..]

Overschot terugleveren levert meer op en vergt geen aanschaf van een rig ;)
En wat zijn rigs?

quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:52 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ik houd vaak www.solar-bouwmarkt.nl aan als ijkpunt... als je daar een omvormer, panelen en die meuk bij elkaar klikt met "standaard montage 1-12 panelen" dan krijg je een prijs wat vrij redelijk is.

Montage kost daar ¤1300 voor max 12 panelen.
Een 275WP paneel ¤104 dus zeg ¤1000.
Rails etc voor zo'n ¤350 geloof ik.
Omvormer voor zo'n ¤400.
Deze bouwmarkt vind ik wel tof, hier ga ik eens meer naar kijken. Daar kan ik voor ¤5000,- veel meer panelen kopen dan bij de lokale zonnepaneelboer met z’n dure offerte...
pi_186814110
De dag is nog niet voorbij en heb al ruim een recordopbrengst. Het is het eerste voorjaar met de set en de vorige beste dag was uit de eerste helft van april.

Zit nu op 6,6 kWh/kWp
pi_186817181
104kWh :D
pi_186817375
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 21:29 schreef MaGNeT het volgende:
104kWh :D
nice ^O^

Hier al 3 dagen achter elkaar net geen 40 :X :D :D
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  maandag 13 mei 2019 @ 21:34:59 #94
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186817448
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 21:29 schreef MaGNeT het volgende:
104kWh :D
Hoeveel heb je liggen joh _O-. Op het dak van een van de ziekenhuizen waar ik werk liggen 1032 panelen en daar zien wij vanuit het lab een groot deel van. Vind ik ook altijd zo fantastisch om te zien.
pi_186817725
quote:
17s.gif Op maandag 13 mei 2019 21:34 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Hoeveel heb je liggen joh _O-. Op het dak van een van de ziekenhuizen waar ik werk liggen 1032 panelen en daar zien wij vanuit het lab een groot deel van. Vind ik ook altijd zo fantastisch om te zien.
68 paneeltjes :P

Opbrengst zou hoger kunnen zijn maar ze liggen in alle richtingen, ook noord ;)
pi_186819823
22,1 kwh vandaag. Nieuw record :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186820155
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 22:30 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
22,1 kwh vandaag. Nieuw record :+[ afbeelding ]
Hoeveel wp heb je liggen??

Ik heb 6x240 wp aangesloten op dit moment, 9 kWh vandaag!
Dan heb ik vandaag dus 18 kWh gemist, want ben nog 12 panelen op t dak aan t leggen.:p
pi_186820469
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 22:30 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
22,1 kwh vandaag. Nieuw record :+[ afbeelding ]
Aan je plaatje te zien ligt het bij jullie ook op het Oosten? Mijn grafiekje is nagenoeg hetzelfde, wellicht nog half uurtje eerder dat de daling weer begint.
  maandag 13 mei 2019 @ 23:09:10 #99
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186820844
Hier ook jaarrecord 24,51 *O*
14x275 pall zuid 8-)
  maandag 13 mei 2019 @ 23:11:04 #100
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186820899


4x 270wp

Daar boven ligt
4x 290wp

Totaal vandaag weer 14kwh binnen :) met gebruik van 3.6 kWh ( niet thuis op vakantie! ) dus lekkere buffer aan het opbouwen :) straks noordkant vol leggen 8x 300wp en dakje van schuur 3x ( op het zuiden )

Dan ben ik klaar :P en dan kijken voor warmtepomp ofzo..
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  maandag 13 mei 2019 @ 23:11:06 #101
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186820901
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 22:41 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Hoeveel wp heb je liggen??

Ik heb 6x240 wp aangesloten op dit moment, 9 kWh vandaag!
Dan heb ik vandaag dus 18 kWh gemist, want ben nog 12 panelen op t dak aan t leggen.:p
3100, 10 panelen van 310 per stuk :)
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 22:53 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Aan je plaatje te zien ligt het bij jullie ook op het Oosten? Mijn grafiekje is nagenoeg hetzelfde, wellicht nog half uurtje eerder dat de daling weer begint.
Ze liggen op zuid-zuid-west :) de tijden kloppen niet ze staan in wintertijd en ik krijg steeds een foutmelding als ik dat aan wil passen :')
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 13 mei 2019 @ 23:17:54 #102
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186821039
Ik had vandaag 17,61kWh met 8 panelen, record, best prima, gaat hard met terugleveren
  dinsdag 14 mei 2019 @ 06:46:04 #103
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186823597
Gaat hier ook hard! 21x275 op het dak en 0 terugleveren!

Schijnt essentieel te zijn zo'n omvormer :')
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 14 mei 2019 @ 08:02:39 #104
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186824021
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 06:46 schreef Gieliovd het volgende:
Gaat hier ook hard! 21x275 op het dak en 0 terugleveren!

Schijnt essentieel te zijn zo'n omvormer :')
Ja die van ons was vorig jaar een week of 3 stuk. Als we boven een bepaalde 400watt kwamen ging hij in storing }:| . Nu hebben we een nieuwe
pi_186824037
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 06:46 schreef Gieliovd het volgende:
Gaat hier ook hard! 21x275 op het dak en 0 terugleveren!

Schijnt essentieel te zijn zo'n omvormer :')
Nee hoor. je kan ook een DC-apparaat aan aan hangen.

of je dat wilt...
pi_186825413
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 23:17 schreef EasyLife het volgende:
Ik had vandaag 17,61kWh met 8 panelen, record, best prima, gaat hard met terugleveren
Gister was idd een recorddagje (voor mij dan tenminste 59,85 kWH)
  dinsdag 14 mei 2019 @ 10:35:23 #107
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186826170
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 08:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Nee hoor. je kan ook een DC-apparaat aan aan hangen.

of je dat wilt...
Ik heb ook wel eens gelezen over van die 12 volt huizen, je kan dan niet alles, maar je red het met 2 panelen ofzo. Weet niet hoe ze het doen met bijvoorbeeld een wasmachine en stofzuiger.

Denk handwas en bezempje? :')

Behalve een topdag gister (2,2 per paneel is best goed volgens mij), kreeg ik vandaag de jaarnota van afgelopen jaar (april - april) binnen. Maandlasten 20 euro omlaag en dik 500 euro terug.

Dat is dus nog zonder de panelen, dus daar zou nog eens 40 van af kunnen qua maandlasten. Al dat investeren, besparen en isoleren geeft nu wel een goed gevoel, alleen het is zo verslavend haha.
pi_186826493
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 18:48 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]

Wat zijn miners?
[..]

En wat zijn rigs?
[..]

Dat was bitcoin gerelateerd offtopic geneuzel ;)
pi_186828821
Ik heb de lokale zonnepaneelboer gemaild met het verhaal en of de prijs in de offerte niet wat lager kan. “Als u behulpzaam bent tijdens de werkzaamheden kan het ¤4500,- worden”. Whut? :{w 8)7

Next.
  dinsdag 14 mei 2019 @ 12:56:13 #110
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_186828889
Laat maar, voorgeschiedenis niet gelezen :@
  dinsdag 14 mei 2019 @ 12:58:29 #111
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186828924
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 12:50 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik heb de lokale zonnepaneelboer gemaild met het verhaal en of de prijs in de offerte niet wat lager kan. “Als u behulpzaam bent tijdens de werkzaamheden kan het ¤4500,- worden”. Whut? :{w 8)7

Next.
Ik wou zeggen waarom niet gewoon meer offertes aanvragen en deze laten gaan.

Waar ergens zit je?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186829356
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 12:50 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik heb de lokale zonnepaneelboer gemaild met het verhaal en of de prijs in de offerte niet wat lager kan. “Als u behulpzaam bent tijdens de werkzaamheden kan het ¤4500,- worden”. Whut? :{w 8)7

Next.
heb je wat foto's en maten van je dak? Misschien is hier al wat inspiratie op te doen voor de mogelijkheden ;)
pi_186831205
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 12:58 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik wou zeggen waarom niet gewoon meer offertes aanvragen en deze laten gaan.

Waar ergens zit je?
In 013. Deze is inderdaad klaar :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 13:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

heb je wat foto's en maten van je dak? Misschien is hier al wat inspiratie op te doen voor de mogelijkheden ;)
Ik heb geen foto’s of maten... Het platte stuk is ongeveer 5mx5m denk ik. Ik neig nu heel erg naar die zonnepaneel-bouwmarkt, dan ga ik het dak wel eens op om te meten. Lijkt me ook geen hogere wiskunde. Het installeren wel, dat ga ik niet zelf doen.
  dinsdag 14 mei 2019 @ 15:54:51 #114
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186832094
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 15:13 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]

In 013. Deze is inderdaad klaar :)
[..]

Ik heb geen foto’s of maten... Het platte stuk is ongeveer 5mx5m denk ik. Ik neig nu heel erg naar die zonnepaneel-bouwmarkt, dan ga ik het dak wel eens op om te meten. Lijkt me ook geen hogere wiskunde. Het installeren wel, dat ga ik niet zelf doen.
Ik had 8 panelen 300 watt inclusief optimizers, solaredge wave omvormer, kan alles in de app zien per paneel. Inclusief installatie (dus ook extra groep enzo) op plat dak voor 4255,-
pi_186832500
Wij 5250 voor 13 panelen waarvan 8 op plat dak. En een extra groep.
013 ligt hier redelijk in de buurt.
  dinsdag 14 mei 2019 @ 16:46:57 #116
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186833110
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:17 schreef ferrari_rood het volgende:
Wij 5250 voor 13 panelen waarvan 8 op plat dak. En een extra groep.
013 ligt hier redelijk in de buurt.
Dat zal ongeveer wel kloppen als je de vaste kosten eraf haalt en dan 5 panelen erbij.
pi_186833867
Vraag sowieso een gespecificeerde offerte, dan ben je er snel genoeg achter waar de "woekerwinst" zit.

Uiteraard mag ieder bedrijf vragen wat ze willen maar je mag ook weigeren. Juist met de afbouw van saldering is een scherpe offerte belangrijk.

Plat dak is wel iets duurder qua montagematerialen.
  dinsdag 14 mei 2019 @ 22:24:39 #118
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186844738
Nu ik zo de meter aan het checken ben, wilde ik vanavond even kijken hoe lekker ik in de min draai, dacht huh, in de plus, ohja het is donker, de panelen doen nu niks, toch gebruikte ik nog steeds iets van 80 watt met alles uit.

Koelkast op temperatuur, diepvries op temperatuur.

Maar waar komt dat dan vandaan, heb voor en achter een buitenlamp van 8 watt (eigenlijk wel erg fel, kan ook wel 5 watt in), maar dan nog gebruikt die groep 4 watt als ik de lampen beide uitzet, constant, is alleen een kabel naar de tuin en naar de schuur (waar de andere lamp aan hangt), dat is het mysterie van 4 watt...

Maar in ieder geval 16 watt explained, beneden alles uit, daalde ik opeens nog 20 watt, televisie uit het stopcontact, nou die gebruikt amper iets... hmmm... blijkt m'n actieve subwoofer gewoon zonder iets te doen constant 12 watt te gebruiken, heb grote voorspeakers, dus subwoofer eruit. Nog 5/6 watt over... blijkt m'n mediaspeler (popcorn hour) aan of op standby gewoon 5 watt te gebruiken, non-stop, alleen als je hem op de speler zelf uitdrukt valt die 5 watt weg.

Dan gebruikt m'n computer(kamer) inclusief alles nog eens 3 watt op standby, de hele bovenverdieping met een wekkerradio, chromecast en tv op standby ook 3 watt. En de ketel/wasmachinegroep gebruikt ook maar een paar watt.

Hou ik nog ongeveer 40 watt over (en die 4 watt van de tuin/schuurgroep) die ik niet kan verklaren, meterkast misschien?
pi_186845022
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 22:24 schreef EasyLife het volgende:
Nu ik zo de meter aan het checken ben, wilde ik vanavond even kijken hoe lekker ik in de min draai, dacht huh, in de plus, ohja het is donker, de panelen doen nu niks, toch gebruikte ik nog steeds iets van 80 watt met alles uit.

Koelkast op temperatuur, diepvries op temperatuur.

Maar waar komt dat dan vandaan, heb voor en achter een buitenlamp van 8 watt (eigenlijk wel erg fel, kan ook wel 5 watt in), maar dan nog gebruikt die groep 4 watt als ik de lampen beide uitzet, constant, is alleen een kabel naar de tuin en naar de schuur (waar de andere lamp aan hangt), dat is het mysterie van 4 watt...

Maar in ieder geval 16 watt explained, beneden alles uit, daalde ik opeens nog 20 watt, televisie uit het stopcontact, nou die gebruikt amper iets... hmmm... blijkt m'n actieve subwoofer gewoon zonder iets te doen constant 12 watt te gebruiken, heb grote voorspeakers, dus subwoofer eruit. Nog 5/6 watt over... blijkt m'n mediaspeler (popcorn hour) aan of op standby gewoon 5 watt te gebruiken, non-stop, alleen als je hem op de speler zelf uitdrukt valt die 5 watt weg.

Dan gebruikt m'n computer(kamer) inclusief alles nog eens 3 watt op standby, de hele bovenverdieping met een wekkerradio, chromecast en tv op standby ook 3 watt. En de ketel/wasmachinegroep gebruikt ook maar een paar watt.

Hou ik nog ongeveer 40 watt over (en die 4 watt van de tuin/schuurgroep) die ik niet kan verklaren, meterkast misschien?
Ziggo Horizon TV-box ?
  dinsdag 14 mei 2019 @ 22:48:22 #120
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186845768
Ja was er al achter router van Ziggo draait ook nog en had de buitenverlichting alweer aan toen ik 40 over had.

Met alles uit hou ik 5 watt over. Router gebruikt dus constant iets van 12-15 watt.
  woensdag 15 mei 2019 @ 08:48:16 #121
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186850920
Viel me op dat de zon vanmorgen nog helemaal niet hoog stond om half 7, maar ik al wel begon stroom op te wekken. Panelen staan op het platte dak op het zuiden gericht en de zon kwam zelfs nog uit het noordoosten.
pi_186852187
quote:
1s.gif Op woensdag 15 mei 2019 08:48 schreef EasyLife het volgende:
Viel me op dat de zon vanmorgen nog helemaal niet hoog stond om half 7, maar ik al wel begon stroom op te wekken. Panelen staan op het platte dak op het zuiden gericht en de zon kwam zelfs nog uit het noordoosten.
Licht is licht ;) Ook panelen in de schaduw wekken nog stroom op, ook wel logisch: je kan ze zien dus er valt nog licht op.

Maar direct licht is natuurlijk het best.

Over licht gesproken, dit zou nog wel eens een recorddag kunnen zijn qua opbrengst :)
  woensdag 15 mei 2019 @ 10:46:58 #123
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186852569
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Licht is licht ;) Ook panelen in de schaduw wekken nog stroom op, ook wel logisch: je kan ze zien dus er valt nog licht op.

Maar direct licht is natuurlijk het best.

Over licht gesproken, dit zou nog wel eens een recorddag kunnen zijn qua opbrengst :)
Voorspelling zegt dat er nog bewolking aan komt, maar draait nu al flink idd. Damn wat blauw is die lucht.

Mijn voorschot is van 175,- naar 157,- gegaan, dit is aan de hand van afgelopen jaar. Met 8 panelen zou ik gemiddeld zo'n 35 euro per maand kunnen opwekken, zou ik dit nog van m'n voorschot af kunnen halen of bestaat de kans dat je dat niet haalt?

[ Bericht 2% gewijzigd door EasyLife op 15-05-2019 10:55:48 ]
pi_186852826
Kennen jullie slimme meter portal?

Wij gebruikte dat ook voor ons vorige huis omdat we toen panelen hadden waar geen WiFi op zat.

Maar hij loopt nu 3 dagen achter bij ons. Is dat een opstart probleem? Kan het niet herinneren van de vorige keer.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186853599
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:46 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Voorspelling zegt dat er nog bewolking aan komt, maar draait nu al flink idd. Damn wat blauw is die lucht.

Mijn voorschot is van 175,- naar 157,- gegaan, dit is aan de hand van afgelopen jaar. Met 8 panelen zou ik gemiddeld zo'n 35 euro per maand kunnen opwekken, zou ik dit nog van m'n voorschot af kunnen halen of bestaat de kans dat je dat niet haalt?
Je moet doen wat je zelf goed vind natuurlijk. De kans dat je 30-35 per maand omlaag kan is groot. Maar als je liever iets terug krijgt dan bij moet betalen zou ik het bijvoorbeeld naar 140 of 135 zetten.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186853613
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 11:00 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Kennen jullie slimme meter portal?

Wij gebruikte dat ook voor ons vorige huis omdat we toen panelen hadden waar geen WiFi op zat.

Maar hij loopt nu 3 dagen achter bij ons. Is dat een opstart probleem? Kan het niet herinneren van de vorige keer.
Ik heb het ook, maar heb het al bijna 2 jaar niet meer gebruikt omdat ik via een ander apparaat specifieker kan monitoren.

Als je nu een omvormer met wifi hebt zou ik dat gaan gebruiken. Dan weet je wat je echt opwekt in plaats van wat je terug levert
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186853654
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 11:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb het ook, maar heb het al bijna 2 jaar niet meer gebruikt omdat ik via een ander apparaat specifieker kan monitoren.

Als je nu een omvormer met wifi hebt zou ik dat gaan gebruiken. Dan weet je wat je echt opwekt in plaats van wat je terug levert
Ik gebruik de app van Growatt ook. Maar op slimme meter portal kan ik ook mijn verbruik zien en dat vind ik wel fijn :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186853930
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 11:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb het ook, maar heb het al bijna 2 jaar niet meer gebruikt omdat ik via een ander apparaat specifieker kan monitoren.

Als je nu een omvormer met wifi hebt zou ik dat gaan gebruiken. Dan weet je wat je echt opwekt in plaats van wat je terug levert
Beiden gebruiken is ook heel nuttig.

Verschil tussen opwek en teruglevering is “eigen verbruik” en dat verschil wil je zo groot mogelijk zien te krijgen aangezien dat buiten de meter om voor 100% gesaldeerd wordt, ongeacht de regelingen. ;)
  woensdag 15 mei 2019 @ 12:36:01 #129
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186854313
Nog een uurtje en dan zouden we allemaal op volle toeren moeten draaien!
pi_186854525
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 12:36 schreef EasyLife het volgende:
Nog een uurtje en dan zouden we allemaal op volle toeren moeten draaien!
Niet hier, net al het hoogste punt bereikt voor vandaag, opbrengst begint al langzaam te dalen. 2200 watt nu versus 2450 watt uurtje geleden. Maar tot nu toe al 13 Kw gedaan. Ja als de middagen ook net zo goed zijn als de ochtenden...
pi_186854579
Wij zitten nu op 7,7kw ben benieuwd wat de eind score gaat worden vandaag.
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 15 mei 2019 @ 13:06:01 #132
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186854800
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 12:51 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Niet hier, net al het hoogste punt bereikt voor vandaag, opbrengst begint al langzaam te dalen. 2200 watt nu versus 2450 watt uurtje geleden. Maar tot nu toe al 13 Kw gedaan. Ja als de middagen ook net zo goed zijn als de ochtenden...
Rond 13:30 - 13:40 staat de zon toch echt op z'n hoogst (en exact op het zuiden?), maar goed, niet iedereen heeft z'n panelen natuurlijk op het zuiden gericht en wellicht begint er op sommige plekken sluierbewolking te vormen.

quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 12:53 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij zitten nu op 7,7kw ben benieuwd wat de eind score gaat worden vandaag.
Zit al op 8,18 hehe, maar komt gauw wat bewolking uit Duitsland volgens mij.
pi_186854910
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 13:06 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Rond 13:30 - 13:40 staat de zon toch echt op z'n hoogst (en exact op het zuiden?), maar goed, niet iedereen heeft z'n panelen natuurlijk op het zuiden gericht en wellicht begint er op sommige plekken sluierbewolking te vormen.
[..]

Zit al op 8,18 hehe, maar komt gauw wat bewolking uit Duitsland volgens mij.
8,6 inmiddels. Ben benieuwd. Laat de bewolking nog maar even weg blijven :+
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 15 mei 2019 @ 13:27:33 #134
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186855113
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 13:12 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

8,6 inmiddels. Ben benieuwd. Laat de bewolking nog maar even weg blijven :+
Haha, ik vind het heel raar, het is 100% helder en de zon staat op het hoogste punt, gister haalde ik 2,2 en nu niet meer dan 2,04 van de maximale 2,4 kW.

Misschien temperatuur?

[ Bericht 2% gewijzigd door EasyLife op 15-05-2019 13:32:35 ]
pi_186855355
25 panelen op zuid / zuid-oost en 16 op west / zuid-west dus mijn set piekt meestal rond 14:00.

Oost doet dan niet veel meer en noord moet het hebben van 16:00 en later.
pi_186855427
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 13:27 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Haha, ik vind het heel raar, het is 100% helder en de zon staat op het hoogste punt, gister haalde ik 2,2 en nu niet meer dan 2,04 van de maximale 2,4 kW.

Misschien temperatuur?
Temperatuur heeft sowieso invloed. Daarom presteren ze hoogzomer ook minder goed.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186856012
Mijn piek was vandaag om 13:23 uur - 7840W
Tot nog toe is mijn totaal nu 23.79kWh

Moet ff zoeken wat mijn hoogste ooit was. Ik dacht vorig jaar mei.

Edit-
42,4kWh was vorig jaar mijn piek.
Echter eergisteren heb ik die verbroken: 48.4 volgens de optimizers en 45.48kWh op de meter.
Dus dat zal vandaag gezien het weer beeld ongeveer gelijk zijn, maar het is warmer. Dus ik denk dat 13-5 voorlopig het record blijft bij mij.

Edit2:
Ik loop nog maar 78 euro achter. Dat moet met dit weer deze maand in te halen zijn :D

Statistieken dit jaar:
2341kWh opgewekt
2105kWh gekocht
1711kWh gesaldeerd
2735kWh netto gebruikt

Kleine 400kWh kom ik nog te kort dus.

[ Bericht 28% gewijzigd door bambino op 15-05-2019 14:34:46 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186856459
Mijn set ligt op zuidwest en piekt om 15:00. ‘S-ochtends tot 10:30 doen de panelen niet zo veel maar daarna loopt het tot 20:00 goed door
pi_186856664
De set lag 0,3kWh voor op de beste dag... maar... zojuist een dikke wolk... :+
pi_186856987
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 14:56 schreef MaGNeT het volgende:
De set lag 0,3kWh voor op de beste dag... maar... zojuist een dikke wolk... :+
Viel hier mee, maar wel kort een wolkje

Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 15 mei 2019 @ 15:52:35 #141
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186857780
Wolk?
Welke wolk?



[ Bericht 7% gewijzigd door Speekselklier op 15-05-2019 15:59:39 ]
Tot nooit .......
pi_186858325
Het is hier kei blauw

En een heel mooi heuveltje

[ Bericht 36% gewijzigd door Thinkk-Pinkk op 15-05-2019 16:29:47 ]
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186859240
0,2kWh achter op het record maar lucht is nu weer blauw :)
  woensdag 15 mei 2019 @ 17:14:21 #144
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186859801
Oosten idd ook flinke wolken, jammer record was in zicht.
  woensdag 15 mei 2019 @ 18:16:07 #145
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186861248
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:46 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Voorspelling zegt dat er nog bewolking aan komt, maar draait nu al flink idd. Damn wat blauw is die lucht.

Mijn voorschot is van 175,- naar 157,- gegaan, dit is aan de hand van afgelopen jaar. Met 8 panelen zou ik gemiddeld zo'n 35 euro per maand kunnen opwekken, zou ik dit nog van m'n voorschot af kunnen halen of bestaat de kans dat je dat niet haalt?
Gewoon eraf halen. Je kunt het beter in je eigen zak hebben dan bij de energieleverancier. Als je te weinig hebt betaald betaal je gewoon wat bij, zal tientjeswerk zijn.
pi_186866889
Bijna een perfecte dag. Helaas aan einde een paar kleine wolkjes...


In de ochtend doen de panelen op de noordkant genoeg voor het standby verbruik

Ook de zonneboiler heeft het goed gedaan. Met 72graden hebben we 2-3 dagen aan warmte :)


Vreemd genoeg is er gisteren meer opgewekt.
pi_186867885
Ahw toch jammer hij is precies blijven steken bij ons record. Wel een heel mooi groen heuveltje.
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 15 mei 2019 @ 22:09:27 #148
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186868574
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 21:53 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ahw toch jammer hij is precies blijven steken bij ons record. Wel een heel mooi groen heuveltje.
Haha hier ook net eronder.
pi_186868769
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 22:09 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Haha hier ook net eronder.
Morgen weer een dag *O* Maar alsnog 22,1 kwh ik ben tevreden :)

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186873661
Hier toch iets meer dan een enkel wolkje aan het einde van de middag. 13-05-2019 blijft dus het record.

Wel hoger dan vorig jaar mijn record.

Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 16 mei 2019 @ 07:53:17 #151
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186874660
Worden dus flink wat records (bijna) gebroken, dat is een mooie buffer voor de mindere dagen!
  Moderator donderdag 16 mei 2019 @ 07:58:17 #152
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_186874703
Gasloos huis. Vijf panelen. Heb mn jaarafrekening gekregen en ik heb ongerekend jog een voorschot van 45pm. Ben daar wel tevreden over :7
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  donderdag 16 mei 2019 @ 09:48:55 #153
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186875983
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 07:58 schreef Renesite het volgende:
Gasloos huis. Vijf panelen. Heb mn jaarafrekening gekregen en ik heb ongerekend jog een voorschot van 45pm. Ben daar wel tevreden over :7
maar eh, hoe krijg je de boel warm met 5 zonnepanelen en 45 euro.
Wietkwekerij van de buren??
Tot nooit .......
  donderdag 16 mei 2019 @ 10:19:35 #154
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186876365
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:48 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

maar eh, hoe krijg je de boel warm met 5 zonnepanelen en 45 euro.
Wietkwekerij van de buren??
In een bezemkist wonen en nooit thuis zijn waarschijnlijk :P
pi_186876456
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 07:53 schreef EasyLife het volgende:
Worden dus flink wat records (bijna) gebroken, dat is een mooie buffer voor de mindere dagen!
Buffer? Ik ben nog mijn achterstand van begin dit jaar aan het wegwerken. Buffer komt pas in juni/juli/augustus
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186876500
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:48 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

maar eh, hoe krijg je de boel warm met 5 zonnepanelen en 45 euro.
Wietkwekerij van de buren??
Een niet al te grote woning, nieuwbouw dus goed geïsoleerd en een gasverbruik (als je gas zou hebben) van minder dan 800m3 (dus pakweg 1600-1800kWh voor de verwarming).
En dan zelf ook niet al te veel stroom verbruiken.

Met gasloos begint je rekening al op -120 euro ofzo. Je vaste aansluiting betaal je en je krijgt energieheffingskorting wat zo'n 120 euro hoger is.
Dus Rene verbruikt zo'n 660 euro aan stroom per jaar en betaald dus 540.
660 / 0.22 = 3000kWh
5 panelen zijn pakweg 1350-1400kWh dus totaal verbruik is pakweg 4400kWh.
Vrij normaal.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186876548
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 07:53 schreef EasyLife het volgende:
Worden dus flink wat records (bijna) gebroken, dat is een mooie buffer voor de mindere dagen!
99,9kWh gisteren... dat is dan net niet he...
  donderdag 16 mei 2019 @ 10:33:43 #158
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186876630
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:24 schreef bambino het volgende:

[..]

Buffer? Ik ben nog mijn achterstand van begin dit jaar aan het wegwerken. Buffer komt pas in juni/juli/augustus
Hier liggen ze pas net.

quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 07:58 schreef Renesite het volgende:
Gasloos huis. Vijf panelen. Heb mn jaarafrekening gekregen en ik heb ongerekend jog een voorschot van 45pm. Ben daar wel tevreden over :7
Ik betaalde in een nieuwbouw appartement ook maar 57/maand met gas en zonder panelen. Ligt compleet aan je woning.
  donderdag 16 mei 2019 @ 10:37:00 #159
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186876687
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:26 schreef bambino het volgende:

[..]

Een niet al te grote woning, nieuwbouw dus goed geïsoleerd en een gasverbruik (als je gas zou hebben) van minder dan 800m3 (dus pakweg 1600-1800kWh voor de verwarming).
En dan zelf ook niet al te veel stroom verbruiken.

Met gasloos begint je rekening al op -120 euro ofzo. Je vaste aansluiting betaal je en je krijgt energieheffingskorting wat zo'n 120 euro hoger is.
Dus Rene verbruikt zo'n 660 euro aan stroom per jaar en betaald dus 540.
660 / 0.22 = 3000kWh
5 panelen zijn pakweg 1350-1400kWh dus totaal verbruik is pakweg 4400kWh.
Vrij normaal.
Kan je als bestaande woning ook subsidie krijgen als je gasloos gaat? Want dan hoef ik straks alleen nog maar wat te regelen voor het douchen, elektrisch boilertje ofzo.
pi_186876795
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:37 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Kan je als bestaande woning ook subsidie krijgen als je gasloos gaat? Want dan hoef ik straks alleen nog maar wat te regelen voor het douchen, elektrisch boilertje ofzo.
Voor het douchen kan je dan beter een warmtepompboiler nemen, die zijn vanwege de subsidie bijna gratis en hebben een rendement dat 250 tot 300% beter is dan van een ouderwetse elektrische boiler.

Als je helemaal van het gas af gaat en een warmtepomp laat plaatsen voor verwarmen (zit ook subsidie op) dan heb je overigens geen warmtepompboiler nodig. Mijn warmtepomp verwarmt tevens een boilervat met 200 liter warm water (50 graden), mocht dat te weinig zijn dan zijn die vaten er ook wel in 300 of 400 liter.
  donderdag 16 mei 2019 @ 10:54:34 #161
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186876969
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:43 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Voor het douchen kan je dan beter een warmtepompboiler nemen, die zijn vanwege de subsidie bijna gratis en hebben een rendement dat 250 tot 300% beter is dan van een ouderwetse elektrische boiler.

Als je helemaal van het gas af gaat en een warmtepomp laat plaatsen voor verwarmen (zit ook subsidie op) dan heb je overigens geen warmtepompboiler nodig. Mijn warmtepomp verwarmt tevens een boilervat met 200 liter warm water (50 graden), mocht dat te weinig zijn dan zijn die vaten er ook wel in 300 of 400 liter.
Ik woon alleen en douche 5 minuten, verder gebruik ik nooit warm water.

Maar zo'n warmtepompboiler is dat weer iets met binnen en buitenunit ofzo? Komt die op de plaats van je CV ketel of bijvoorbeeld ergens bij je douche zoals vroeger?
pi_186877083
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:54 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik woon alleen en douche 5 minuten, verder gebruik ik nooit warm water.

Maar zo'n warmtepompboiler is dat weer iets met binnen en buitenunit ofzo? Komt die op de plaats van je CV ketel of bijvoorbeeld ergens bij je douche zoals vroeger?
Een warmtepompboiler is een op zichzelf staand (of hangend) apparaat. Het heeft wel een luchtafvoer nodig en vervangt je oude boiler of je hangt hem naast je CV-ketel.

Hij doet alleen warm water dus geen verwarming.

Omdat zo'n apparaat wel wat meer geluid maakt dan een koelkast, zou ik 'm niet naast je slaapkamer hangen ;)
  donderdag 16 mei 2019 @ 11:05:26 #163
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186877136
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:01 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Een warmtepompboiler is een op zichzelf staand (of hangend) apparaat. Het heeft wel een luchtafvoer nodig en vervangt je oude boiler of je hangt hem naast je CV-ketel.

Hij doet alleen warm water dus geen verwarming.

Omdat zo'n apparaat wel wat meer geluid maakt dan een koelkast, zou ik 'm niet naast je slaapkamer hangen ;)
Ahhh ok, maar ik zou het liefst dus helemaal van m'n CV ketel af willen, dus hij zou dan op die plek kunnen en dan de warm en koud water leiding kunnen daar gewoon op aangesloten worden lijkt mij. Leidingen voor verwarming worden loos.

Beneden krijg ik binnenkort een lucht lucht warmtepomp (single split airco) en boven gebruik ik de verwarming niet. Ben ik ook van die lelijke oudbollige radiatoren af die ook aan vervanging toe zijn (in elke kamer een andere).
pi_186877151
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:05 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ahhh ok, maar ik zou het liefst dus helemaal van m'n CV ketel af willen, dus hij zou dan op die plek kunnen en dan de warm en koud water leiding kunnen daar gewoon op aangesloten worden.

Beneden krijg ik binnenkort een lucht lucht warmtepomp (single split airco) en boven gebruik ik de verwarming niet. Ben ik ook van die lelijke oudbollige radiatoren af die ook aan vervanging toe zijn (in elke kamer een andere).
Ah ok. En kook je ook al op inductie ofzo?

Want dan kan je gaskraan dicht, gascontract opzeggen bij je leverancier (die waarschijnlijk eerst zegt dat dat niet kan, gewoon aandringen) en rustig afwachten op de eerste dreigbrieven van de netbeheerder (die je negeert, want daar heb je geen contract meer mee).
  donderdag 16 mei 2019 @ 11:09:37 #165
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186877190


Dit is de lelijkste kamer :')

Allemaal gedaan door vorige bewoners, maar daar wil ik dus geen tijd/geld meer in steken vanwege gasloos.

quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah ok. En kook je ook al op inductie ofzo?
Koken? Magnetron, oven, thuisbezorgd, haha maar ben bezig met een nieuwe keuken, dus dan gaat dat meteen ook van het gas af.
pi_186877224
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:09 schreef EasyLife het volgende:
[ link | afbeelding ]

Dit is de lelijkste kamer :')

Allemaal gedaan door vorige bewoners, maar daar wil ik dus geen tijd/geld meer in steken vanwege gasloos.
Oh ja, wel heel creatief idd :D
  donderdag 16 mei 2019 @ 11:13:39 #167
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186877260
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:11 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh ja, wel heel creatief idd :D
Zou heerlijk zijn al die lelijke radiatoren en leidingen weg, flink besparen en uiteindelijk weer wat paneeltjes erbij!

Valt me nog mee dat ze op 1/3e draaien 914/2400kW bij volledige bewolking. Geen zon gezien vandaag.
  donderdag 16 mei 2019 @ 11:18:29 #168
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186877321
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 07:58 schreef Renesite het volgende:
Gasloos huis. Vijf panelen. Heb mn jaarafrekening gekregen en ik heb ongerekend jog een voorschot van 45pm. Ben daar wel tevreden over :7
Gewoon huis met gas en toch voorschot kunnen doen van ¤10,-!🙈 vorig jaar gas/licht rekening van ¤18,-
( ja gewoon eengezinswoning van 130m2 wel uit 2016 )

Hoe?
Elk jaar overstappen naar bedrijf met overstapvergoeding en welkomspremie.

8 panelen die ongeveer 2600kwh opleveren
700m3 gas gebruiken en door wat kWh terug te leveren en welkomspremie dit ook naar bijna ¤0,- krijgen. En idd bijna nooit thuis zijn maar op de zaak ( horeca dus daar ook eten :P )

Dit jaar alleen vrouw al bijna jaar thuis (ziek)
Horeca keuken verplaatst naar mijn schuur dus hier staat koelcel te draaien.. dus daarom opzoek naar dringend Meern panelen :P
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  donderdag 16 mei 2019 @ 11:45:09 #169
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186877754
Wat scheelt volledig afsluiten eigenlijk van niet meer gebruiken, dus 0 op de meter. Alleen die 15 euro netbeheerkosten?
  donderdag 16 mei 2019 @ 12:33:57 #170
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_186878600
Je hebt "Vaste levingskosten" en de "Netbeerkosten". Exacte bedragen zijn afhankelijk van je energieleverancier en netbeheerder. Voor Nuon en Liander, is dat voor mij 4,95 resp. 16,- per maand: zo'n 250 euro op jaarbasis dus.
pi_186878687
quote:
1s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:45 schreef EasyLife het volgende:
Wat scheelt volledig afsluiten eigenlijk van niet meer gebruiken, dus 0 op de meter. Alleen die 15 euro netbeheerkosten?
Het enige wat ik gedaan heb is in december m'n energiecontract voor gas bij Eneco opzeggen.
Volgens de medewerker die ik aan de lijn had "kon dat niet" maar na enig aandringen en "dreigen" dat er hoge kosten achter konden wegkomen bleek het wel te kunnen ;)

Eneco zegt vervolgens de ATO op met je netbeheerder, zodat je daar ook geen contract meer mee hebt.

Resultaat: ik heb nog een gasmeter maar heb de gaskraan dichtgedraaid. Betaal verder niets meer, geen vastrecht. Mochten ze de gasmeter terug willen dan komen ze 'm maar ophalen.

Heb van Stedin 2 "dreigbrieven" gehad dat ze me kunnen afsluiten omdat ik geen gascontract meer heb. Nou prima... ik heb geen contract meer met die lui, het is hun meter, kom maar halen...
  donderdag 16 mei 2019 @ 12:38:45 #172
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186878710
Dan kan je het beter laten zitten, want de afsluitkosten zijn bij Enexis 732 euro pfff. Daar kan je de vaste kosten nog 15 jaar van betalen, als we tegen die tijd van het gas af MOETEN dan lijkt het me gratis.

Edit: ahhh ok, maar goed, eerst gewoon de kraan zelf maar eens dichtdraaien dus als alles gereed is.

Want kook wel graag op gas, maar wil niet alleen daarvoor hoge vaste lasten hebben.
pi_186878790
quote:
1s.gif Op donderdag 16 mei 2019 12:38 schreef EasyLife het volgende:
Dan kan je het beter laten zitten, want de afsluitkosten zijn bij Enexis 732 euro pfff. Daar kan je de vaste kosten nog 15 jaar van betalen, als we tegen die tijd van het gas af MOETEN dan lijkt het me gratis.


Want kook wel graag op gas, maar wil niet alleen daarvoor hoge vaste lasten hebben.
Een vriendin van me heeft een paar jaar op zo'n inductiekookplaat van de Aldi gekookt, kost ¤69,95 en heeft 2 pitten :D Volgens mij betaalde zij minder, waren de laatste exemplaren toen.

Heb zelf een 90cm inductiekookplaat maar je kan natuurlijk ook prima low budget.

quote:
Edit: ahhh ok, maar goed, eerst gewoon de kraan zelf maar eens dichtdraaien dus als alles gereed is.
En je contract opzeggen voor gas bij je leverancier.

  donderdag 16 mei 2019 @ 12:47:24 #174
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186878882
Klötelui zijn het. Wil je een fatsoenlijke meter is het allemaal onmogelijk, wil je van ze af is het onmogelijk.

Ik zit al weken in radiostilte nadat hun vervangingspoging gefaald was "want ja ik heb dat knietje niet in me bus hoor".
Laat die handjes wapperen!
pi_186878973
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 12:47 schreef Gieliovd het volgende:
Klötelui zijn het. Wil je een fatsoenlijke meter is het allemaal onmogelijk, wil je van ze af is het onmogelijk.

Ik zit al weken in radiostilte nadat hun vervangingspoging gefaald was "want ja ik heb dat knietje niet in me bus hoor".
Haha ja, daarom doe ik ook geen moeite meer voor dat soort partijen.

Ze zien hun verdienmodel instorten, ontwijken zoveel mogelijk de gang naar een geschillencommissie of rechter zodat er geen duidelijke uitspraak ligt en proberen je op te laten draaien voor het verwijderen van een infrastructuur waar je tientallen jaren lang maandelijks voor betaald hebt.

Voor mij is het duidelijk: ik gebruik geen gas meer, ik heb geen gascontract, er is geen ATO meer dus ik heb ook geen contract met mijn netbeheerder. Ik ben dus ook niet langer een klant en zal dus ook geen rekeningen betalen voor verwijdering van hun afgeschreven apparatuur.
  Moderator donderdag 16 mei 2019 @ 13:29:30 #176
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_186879630
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:26 schreef bambino het volgende:

[..]

Een niet al te grote woning, nieuwbouw dus goed geïsoleerd en een gasverbruik (als je gas zou hebben) van minder dan 800m3 (dus pakweg 1600-1800kWh voor de verwarming).
En dan zelf ook niet al te veel stroom verbruiken.

Met gasloos begint je rekening al op -120 euro ofzo. Je vaste aansluiting betaal je en je krijgt energieheffingskorting wat zo'n 120 euro hoger is.
Dus Rene verbruikt zo'n 660 euro aan stroom per jaar en betaald dus 540.
660 / 0.22 = 3000kWh
5 panelen zijn pakweg 1350-1400kWh dus totaal verbruik is pakweg 4400kWh.
Vrij normaal.
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:48 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

maar eh, hoe krijg je de boel warm met 5 zonnepanelen en 45 euro.
Wietkwekerij van de buren??
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:19 schreef leolinedance het volgende:

[..]

In een bezemkist wonen en nooit thuis zijn waarschijnlijk :P
nieuwbouw. Tussenwoning van 130m2. Luchtwarmtepomp, warmteterugwinsysteem (wtw) en twee personen. We letten er ook niet per se veel op
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  donderdag 16 mei 2019 @ 14:31:04 #177
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186880557
Zonnepaneelweg faalt

KOCKENGEN - De proef met zonnepanelen op de N401 in Kockengen wordt donderdag voortijdig beëindigd. :D

De speciale zonnepanelenmat op de provinciale weg zou eigenlijk twee jaar blijven liggen, maar zorgde voor te onveilige verkeerssituaties. Bij koud weer was de weg spekglad. Na de winter begonnen de panelen door slijtage los te laten.

De mat, die bestaat uit 48 zonnepanelen, werd vorig jaar mei aangebracht op één rijstrook met een lengte van twintig meter. Hij heeft in een jaar circa 2200 kWh opgeleverd. Daarnaast reden automobilisten in eerste instantie zonder problemen over de matten heen.

De mat moet verder worden ontwikkeld voor gebruik op drukke autowegen, aldus de provincie.
-O-

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3597453/zonnepaneelweg-faalt

Dat is jammer -O-
pi_186881133
quote:
6s.gif Op donderdag 16 mei 2019 14:31 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zonnepaneelweg faalt

KOCKENGEN - De proef met zonnepanelen op de N401 in Kockengen wordt donderdag voortijdig beëindigd. :D

De speciale zonnepanelenmat op de provinciale weg zou eigenlijk twee jaar blijven liggen, maar zorgde voor te onveilige verkeerssituaties. Bij koud weer was de weg spekglad. Na de winter begonnen de panelen door slijtage los te laten.

De mat, die bestaat uit 48 zonnepanelen, werd vorig jaar mei aangebracht op één rijstrook met een lengte van twintig meter. Hij heeft in een jaar circa 2200 kWh opgeleverd. Daarnaast reden automobilisten in eerste instantie zonder problemen over de matten heen.

De mat moet verder worden ontwikkeld voor gebruik op drukke autowegen, aldus de provincie.
-O-

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3597453/zonnepaneelweg-faalt

Dat is jammer -O-
Vind het niet heel vreemd.
Ten eerst zijn panelen die vlak liggen amper rendabel, ten tweede krijg je continu schaduw als er iemand over heen rijdt om niet te beginnen over de rotzooi die op een vlak oppervlak blijft liggen (en de banden).

Als ze dat stukje land er naast nou vol pompen met panelen, heb je in de helft van de tijd dezelfde opwek en is het nog een stuk goedkoper om te bouwen ook nog.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 16 mei 2019 @ 15:30:50 #179
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186881720
Kan je nog beter energie uit de warmte van de banden e.d. proberen te trekken.
  donderdag 16 mei 2019 @ 16:17:08 #180
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186882719
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 12:37 schreef MaGNeT het volgende:
Nou prima... ik heb geen contract meer met die lui, het is hun meter, kom maar halen...
Bij mij komen ze morgen de gasmeter ophalen.
Tot nooit .......
pi_186884661
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Bij mij komen ze morgen de gasmeter ophalen.
Ah mooi, gratis?
  donderdag 16 mei 2019 @ 17:35:23 #182
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186884665
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Bij mij komen ze morgen de gasmeter ophalen.
:')

Dat is een beetje net als dat je bij Ziggo je stokoude modem terug moet sturen.
  donderdag 16 mei 2019 @ 22:15:44 #183
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_186894288
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 17:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah mooi, gratis?
mmmm 100 euro.
Had geen zin om daar ruzie om te maken.
appartement afsluiten bij Stedin is best betaalbaar.
En dat is blijvend, bij sommige is het dan voor een jaar of zo.


hee een advertentie van er zonnepaneel-schoonmaak-robot.
wat voor jouw @MaGNeT?
https://www.hartclass.nl/osmosewater-reiniging/

[ Bericht 10% gewijzigd door Speekselklier op 17-05-2019 08:34:58 ]
Tot nooit .......
  vrijdag 17 mei 2019 @ 10:11:30 #184
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186903479
Ik heb trouwens plat dak en in de zomer kan het boven echt enorm warm worden, beneden ook trouwens (vandaar dat ik sowieso aan de single split ging). Lijkt me dat die zonnepanelen ook werken als soort zonnescherm voor het dak toch?
  vrijdag 17 mei 2019 @ 17:33:26 #185
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186910708
Enorme schade aan woning in Hooglanderveen door zonnepanelen :D



In een woning aan de Heideweg in Hooglanderveen is vanmiddag brand ontstaan.

De brandweer is rond 12.25 uur uitgerukt met twee bluswagens en een voertuig met autoladder. Bij de brand kwam veel rook vrij. In eerste instantie werd gedacht dat de brand was ontstaan in de spouwmuur. Uiteindelijk bleken de zonnepanelen op het dak de echte boosdoener. :?

Volgens de brandweer is de schade aan de woning enorm. Het dak van de aanbouw moest worden doorgezaagd om bij de brand te komen.

https://www.ad.nl/amersfo(...)nnepanelen~a28fbdfa/

Hoe krijg je dat voor elkaar :?
pi_186910839
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 10:11 schreef EasyLife het volgende:
Ik heb trouwens plat dak en in de zomer kan het boven echt enorm warm worden, beneden ook trouwens (vandaar dat ik sowieso aan de single split ging). Lijkt me dat die zonnepanelen ook werken als soort zonnescherm voor het dak toch?
Nee, Warmte zal zich onder de panelen (die toch al super warm kunnen worden) verzamelen en bijdragen aan een aangenaam warme cultuur binnen de woning.
pi_186910844
quote:
6s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 17:33 schreef ikweethetookniet het volgende:
Enorme schade aan woning in Hooglanderveen door zonnepanelen :D

[ afbeelding ]

In een woning aan de Heideweg in Hooglanderveen is vanmiddag brand ontstaan.

De brandweer is rond 12.25 uur uitgerukt met twee bluswagens en een voertuig met autoladder. Bij de brand kwam veel rook vrij. In eerste instantie werd gedacht dat de brand was ontstaan in de spouwmuur. Uiteindelijk bleken de zonnepanelen op het dak de echte boosdoener. :?

Volgens de brandweer is de schade aan de woning enorm. Het dak van de aanbouw moest worden doorgezaagd om bij de brand te komen.

https://www.ad.nl/amersfo(...)nnepanelen~a28fbdfa/

Hoe krijg je dat voor elkaar :?
Zo dat is echt balen. Lijken trouwens wel huurhuizen?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-05-2019 17:42:01 ]
  vrijdag 17 mei 2019 @ 18:45:35 #188
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186912004
De omvormer is geleverd!!

Let the games begin *O*
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 17 mei 2019 @ 18:46:40 #189
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186912021
Jeej *O*
I solemnly swear i'm up to no good
  Moderator vrijdag 17 mei 2019 @ 18:46:48 #190
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_186912023
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 18:45 schreef Gieliovd het volgende:
De omvormer is geleverd!!

Let the games begin *O*
Woehoe ! Statestiekjes delen ! *O* :+
  vrijdag 17 mei 2019 @ 18:51:18 #191
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186912108
Morgenochtend de laatste 6 panelen erop.

Van de week de werkschakelaar al gemonteerd op de muur:

Fijn op zijn kant :')

Omvormer ernaast, kabel tijdelijk op de 3F groep in de garage en gaan met die banaan.

Draait dat, dan ga ik op zoek naar de mantelbuis in de grond maar de meterkast en nieuwe ALAMAT bestellen en anders aansluiten.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 17 mei 2019 @ 18:52:12 #192
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186912119
Vandaag was echt fantastisch
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 17 mei 2019 @ 19:32:06 #193
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186912960
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 18:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Vandaag was echt fantastisch [ afbeelding ]
Echt 3.99 hier...
pi_186913585
Het materiaal perovskiet lijkt al een jaar of tien geschikt voor zonnepanelen. Het is goedkoop en neemt zonlicht goed op, maar het gaat niet lang genoeg mee. Wetenschappers uit Eindhoven bedachten daarom een beschermlaag van fluoride.

Om het perovskiet beter te beschermen tegen aftakeling, brachten de onderzoekers er een beschermend laagje van fluoride op aan. Opmerkelijk genoeg lijkt dat laagje op de manier waarop tandpasta werkt. Tijdens het tandenpoetsen breng je een dun laagje fluoride aan, dat ervoor zorgt dat je glazuur sterk blijft. Op grofweg dezelfde manier beschermt de fluoride ook het perovskiet. De wetenschappers bedachten dus een soort tandpasta voor nieuwe zonnecellen.
Sterke binding

Ze worden nu nog vooral van silicium gemaakt. Maar perovskiet is een interessant alternatief. Het is goedkoper dan silicium en absorbeert uitstekend zonlicht. Het heeft alleen nog een groot nadeel: dat het snel degradeert in zonlicht en dus niet lang meegaat.

“De organische moleculen ontsnappen dan via het oppervlak, waardoor de kristalstructuur verdwijnt die nodig is om zonlicht op te nemen. Het materiaal wordt daardoor waardeloos”, zegt hoogleraar Geert Brocks van de faculteit Technische Natuurkunde (TU Eindhoven). Hij deed het onderzoek samen met collega Shuxia Tao en wetenschappers van de universiteiten van Peking en Twente.

Om het perovskiet goed te beschermen testten de onderzoekers allerlei materialen, waaronder fluoride dat als beste uit de bus kwam. “Deze fluor-ionen zijn heel klein. Ze maken daardoor een sterke binding met hun omgeving en dus ook als je het op perovskiet aanbrengt. Zo vormen ze een beschermlaag en kunnen de organische moleculen van het pervoskiet niet meer ontsnappen aan het oppervlak. De kristalstructuur blijft in stand en het materiaal absorbeert daardoor goed zonlicht”, zegt Brocks.

Beschermlaag

De wetenschappers lieten al zien dat het materiaal na duizend uur blootstelling aan extreme omstandigheden nog negentig procent van het rendement behoudt. Dat klinkt mooi, maar het geeft ook direct aan dat het nog wel even duurt voordat perovskiet in zonnecellen wordt toegepast. Want zonnepanelen moeten veel langer dan duizend uur meegaan. Ondanks de beschermlaag is de levensduur van het materiaal nog steeds niet lang genoeg.

“Wereldwijd werken veel onderzoekers aan het oplossen van dit probleem”, weet Brocks. “De degradatie van het materiaal komt door de chemie. Het is vrij zacht, wat als voordeel heeft dat het makkelijk te maken is. Maar er kleeft ook een nadeel aan: dat het snel verstoord raakt. Daarom proberen wetenschappers het sterker te maken, bijvoorbeeld door ionen erdoorheen te mixen of een beschermlaag te maken zonder dat de geleidende eigenschappen verloren gaan.”

Tandemcel

Het kan zomaar nog tien tot vijftien jaar duren voordat het mogelijk is om zonnepanelen met perovskiet erin op je huis te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om een zogeheten tandemcel te maken, waarbij je perovskiet en silicium combineert. “Perovskiet absorbeert het zonlicht heel goed, daar gebruik je een dun laagje van. Het silicium pas je vervolgens toe om de efficiëntie van de zonnecel nog groter te maken. Zo gebruik je het beste van beide. Maar het is nog wel de vraag of je dit kosteneffectief op grote schaal kunt doen”, zegt Tao.

De wetenschappers willen graag verder om beschermlagen voor perovskiet te onderzoeken. “Dat fluoride zo goed zou werken, hadden we eerlijk gezegd van te voren niet gedacht”, aldus Brocks. “Andere materialen lagen meer voor de hand als beschermlaag, omdat we verwachtten dat ze een betere interactie met perovskiet aan zouden gaan. Ons onderzoek laat zien dat je ook moet onderzoeken wat niet direct voor de hand ligt, want daar boek je soms de beste resultaten mee.”

Bron: Nengxu Li, Shuxia Tao, Chidozie Onwudinanti, Geert Brocks, Huanping Zhou et al, Cation and anion immobilization through chemical bonding enhancement with fluorides with stable halide perovskite solar cells, Nature Energy.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zaterdag 18 mei 2019 @ 09:50:43 #195
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186924249
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 18:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Vandaag was echt fantastisch [ afbeelding ]
Lekker wakker worden zo, zit al op de helft van gisteren.
pi_186924537
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 09:50 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Lekker wakker worden zo, zit al op de helft van gisteren.
Gisteren had hij bij ons net iets meer opgewekt als op de dag van plaatsing waarbij het ook grijzig was en hij maar een halve dag had aangestaan _O- het was ook echt een saaie dag.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 18 mei 2019 @ 10:20:18 #197
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_186924681
Dan ken je een saaie grijze dag in december nog niet...

Mijn panelen hebben nog wel even nodig voordat we eindelijk de winter kosten hebben weg gewerkt.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_186925154
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 10:20 schreef laziness het volgende:
Dan ken je een saaie grijze dag in december nog niet...

Mijn panelen hebben nog wel even nodig voordat we eindelijk de winter kosten hebben weg gewerkt.
de slechtste dag tot nu toe was een totale opwek van 0,06 kWh _O-

en ter vergelijking de beste dag: 27,1 kWh
  zaterdag 18 mei 2019 @ 14:05:52 #199
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186927558
Houston we have voltage!!!

472 en 432 volt DC.

Stroom... Nog even niet. Na de lunch de omvormer ophangen en even kijken hoe ik de stroom de meter in krijg gepropt.
Laat die handjes wapperen!
pi_186927591
Zo jullie hebben goed je best gedaan
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 18 mei 2019 @ 14:18:43 #201
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186927739
Kan je een zonnepaneel eigenlijk ook gewoon rechtstreeks aansluiten op een stopcontact? In theorie dus, lever je dan ook terug? Of moet dat echt via de meterkast.

Stel je voor je komt een paneeltje tegen op internet, gooit 'm op je schuur, doet 'm in het stopcontact, zou dat dan werken?

(uiteraard moet er wel iets van een DC -> AC tussen)

*of bijvoorbeeld een windmolentje ofzo

[ Bericht 9% gewijzigd door EasyLife op 18-05-2019 14:28:28 ]
pi_186927854
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 14:18 schreef EasyLife het volgende:
Kan je een zonnepaneel eigenlijk ook gewoon rechtstreeks aansluiten op een stopcontact? In theorie dus, lever je dan ook terug? Of moet dat echt via de meterkast.

Stel je voor je komt een paneeltje tegen op internet, gooit 'm op je schuur, doet 'm in het stopcontact, zou dat dan werken?

(uiteraard moet er wel iets van een DC -> AC tussen)

*of bijvoorbeeld een windmolentje ofzo
Ja, dat kan.

Tot ~ 600Watt mocht dat voorheen ook.

Voor nieuwe installaties is het strenger.
  zaterdag 18 mei 2019 @ 14:56:25 #203
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186928267
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 14:29 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat kan.

Tot ~ 600Watt mocht dat voorheen ook.

Voor nieuwe installaties is het strenger.
Zou wel een fitness fiets ofzo willen die stroom opwekt haha.

Of zelf maken/ombouwen.

Ahhh lees al op Tweakers dat een mens maar heel weinig stroom kan opwekken. Maar goed als ik nog ergens een of twee panelen tegen kom kunnen ze wel op mn schuurtje.

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 18-05-2019 15:03:30 ]
  zaterdag 18 mei 2019 @ 15:37:17 #204
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186928835
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 17:41 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Nee, Warmte zal zich onder de panelen (die toch al super warm kunnen worden) verzamelen en bijdragen aan een aangenaam warme cultuur binnen de woning.


Bovenaan staan zonnepanelen plat opgesteld. Daaronder panelen die ietsje schuin staan. De schuine panelen koelen het meest. Maar ook de panelen die plat staan, hebben een koelend effect. Afbeelding: Jacobs School of Engineering / UC San Diego.

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor duurzame energie, maar verlagen de energiebehoefte ook.

Nieuw onderzoek toont aan dat zonnepanelen ervoor zorgen dat het huis of kantoor waarop ze zich bevinden een stuk koeler blijft. Het resultaat: de airconditioning kan uit blijven of in ieder geval lager worden gezet. En wanneer het buiten koud is, zorgen de zonnepanelen dat de hitte in het gebouw blijft. Dus ook de verwarming draait minder uren.

https://www.scientias.nl/(...)t-huis-koel-en-warm/
pi_186930428
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 15:37 schreef EasyLife het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Bovenaan staan zonnepanelen plat opgesteld. Daaronder panelen die ietsje schuin staan. De schuine panelen koelen het meest. Maar ook de panelen die plat staan, hebben een koelend effect. Afbeelding: Jacobs School of Engineering / UC San Diego.

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor duurzame energie, maar verlagen de energiebehoefte ook.

Nieuw onderzoek toont aan dat zonnepanelen ervoor zorgen dat het huis of kantoor waarop ze zich bevinden een stuk koeler blijft. Het resultaat: de airconditioning kan uit blijven of in ieder geval lager worden gezet. En wanneer het buiten koud is, zorgen de zonnepanelen dat de hitte in het gebouw blijft. Dus ook de verwarming draait minder uren.

https://www.scientias.nl/(...)t-huis-koel-en-warm/
Klinkt als verkoop-propaganda ;-) Geloof niet meteen alles. Het zou wel mooi zijn als het zo is.
Is er hier iemand met een plat dak die de bevindingen kan valideren?
  zaterdag 18 mei 2019 @ 17:58:12 #206
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186931255
En de eerste kWh is terug de meter in gepropt!

Happy days.

Laat die handjes wapperen!
pi_186933078
Vandaag

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186934476
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 17:12 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Klinkt als verkoop-propaganda ;-) Geloof niet meteen alles. Het zou wel mooi zijn als het zo is.
Is er hier iemand met een plat dak die de bevindingen kan valideren?
Verkoop propaganda, maar ook gewoon wat veel bezitters ervaren. Is ook volkomen logisch. Waar voorheen de zon direct het dak opwarmt, is er nu een buffer. Net zoals dat onder een parasol koeler is dan direct in de zon. Of vind je parasol en ander zonwering ook tellsell-geneuzel?
pi_186934728
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 20:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Verkoop propaganda, maar ook gewoon wat veel bezitters ervaren. Is ook volkomen logisch. Waar voorheen de zon direct het dak opwarmt, is er nu een buffer. Net zoals dat onder een parasol koeler is dan direct in de zon. Of vind je parasol en ander zonwering ook tellsell-geneuzel?
Ik denk dat het marginaal geneuzel is. Als je een koeler huis wilt zijn zonnepanelen niet de juiste oplossing. andere bouwkundige aanpassingen zijn hiervoor nodig, het hete immers zonnepanelen, niet "magische verkoel beplating".

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 20-05-2019 03:27:01 ]
pi_186937392
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 20:37 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Ik denk dat het marginaal geneuzel is. Als je een koeler huis wilt zijn zonnepanelen niet de juiste oplossing. andere bouwkundige aanpassingen zijn hiervoor nodig, het hete immers zonnepanelen, niet machistische verkoel beplating.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee. Het zal niet gaan afkoelen. Maar zonnepanelen zorgt er wel voor dat het minder warm in huis wordt. Marginaal is relatief.
  zondag 19 mei 2019 @ 12:21:42 #211
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186961511
Om 9 uur schoot de opbrengst omhoog naar redelijke getallen... en nu een uur of 3 later is er 9,5 kWh opgewekt!!

Ik heb de 5200W even aangetikt, maar het is zwaar bewolkt vandaag.

Ik heb een nieuwe aardlekautomaat in bestelling staan, nog ff mantelbuis traceren naar waar dat uitkomt gezien dat niet de meterkast is... kabel de grond in, aansluiten, kabelgoot aan de muur en we hebben het er niet meer over. Pompen met die panelen!
Laat die handjes wapperen!
pi_186966969
Mijn set is nu eindelijk klaar. Ik begon met 6 stuks, toen 12 en nu uitbereid naar 18x 240 wp. Nu past ook niks meer. :P

Het mooiste is dat deze complete set mij zon 2100 euro heeft gekost, want alles is tweedehands. Goed voor de tvt :p



En de 2 omvormers:


De mastervolt voor de 6 panelen rechts boven, de sma voor de andere 12 panelen.
Beide op een aparte groep. En nu ook de rails van de panelen maar netjes aan de aarde gelegd.
  zondag 19 mei 2019 @ 17:18:49 #213
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186967266
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 17:07 schreef Makrolon het volgende:
Mijn set is nu eindelijk klaar. Ik begon met 6 stuks, toen 12 en nu uitbereid naar 18x 240 wp. Nu past ook niks meer. :P

Het mooiste is dat deze complete set mij zon 2100 euro heeft gekost, want alles is tweedehands. Goed voor de tvt :p ....
4000 kWh per jaar _O_ en 0,50 euro per kw betaald _O_
In 2,5 jaar dus tvt :7
Met plantjes op zolder 6 maanden :P
pi_186968959
quote:
6s.gif Op zondag 19 mei 2019 17:18 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

4000 kWh per jaar _O_ en 0,50 euro per kw betaald _O_
In 2,5 jaar dus tvt :7
Met plantjes op zolder 6 maanden :P
Niet helemaal want ik gebruik geen 4000 kwh per jaar :9 maar alsnog niet slecht idd. :7

Ik heb me net maar aangemeld bij de netbeheerder dat ik zonnepanelen heb. ze zullen me wel weer een slimme meter aanbieden, ik twijfel om dat maar gewoon te doen, dit is wel een gedoe met een dubbel telwerk en dat ze dan ook nog ver in de min staan elke keer.
pi_186969353
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 17:07 schreef Makrolon het volgende:
Mijn set is nu eindelijk klaar. Ik begon met 6 stuks, toen 12 en nu uitbereid naar 18x 240 wp. Nu past ook niks meer. :P

Het mooiste is dat deze complete set mij zon 2100 euro heeft gekost, want alles is tweedehands. Goed voor de tvt :p

[ afbeelding ]

En de 2 omvormers:
[ afbeelding ]

De mastervolt voor de 6 panelen rechts boven, de sma voor de andere 12 panelen.
Beide op een aparte groep. En nu ook de rails van de panelen maar netjes aan de aarde gelegd.
Wat mooi gemaakt man! Verstandig het met Marktplaats panelen te doen, gaat terug verdienen stukken sneller.

Leuk dat je dit met ons wou delen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-05-2019 18:58:01 ]
pi_186969365
quote:
6s.gif Op zondag 19 mei 2019 17:18 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

4000 kWh per jaar _O_ en 0,50 euro per kw betaald _O_
In 2,5 jaar dus tvt :7
Met plantjes op zolder 6 maanden :P
Miners moet je hebben, geen planten.
pi_186969384
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 18:56 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Miners moet je hebben, geen planten.
Noem eens 1 coin die je rendabel kan minen? ;)
  zondag 19 mei 2019 @ 19:00:24 #218
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186969457
Vandaag de eerste dag productie. Fors bewolkt en groot deel van de dag, toch meer dan tevreden met 32kWh om 19:00. Er ligt 7425WP op het dak.

Heel onregelmatige grafiek. Gepiekt op een kleine 7000W op een moment van zon.

Moet op een mooie dag minimaal 40 uit te persen zijn. Misschien richting de 50 hoogzomer?
Laat die handjes wapperen!
pi_186969524
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 19:00 schreef Gieliovd het volgende:
Vandaag de eerste dag productie. Fors bewolkt en groot deel van de dag, toch meer dan tevreden met 32kWh om 19:00. Er ligt 7425WP op het dak.

Heel onregelmatige grafiek. Gepiekt op een kleine 7000W op een moment van zon.

Moet op een mooie dag minimaal 40 uit te persen zijn. Misschien richting de 50 hoogzomer?
40 sowieso wel.
pi_186969530
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 18:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Noem eens 1 coin die je rendabel kan minen? ;)

Simpel, geen.
(Maar beter dan schadelijk drugs verbouwen op zolder zoals hier boven werd geopperd).

However, het minen van underdogs (denk aan moon, lotto, bottlecaps..) kan zelfs met een eenvoudige oudere miner heel lucratief uitpakken. Zoek de coin met lage netwerk hashrate, zet hier een oude Antminer L3 of zo op. Stroom verzorg je natuurlijk uit de panelen.

Zodra de coin gepumpt wordt en dat worden ze vanzelf wel weer eens dat heb je er echt een heleboel. O,ja ff een oude laptop gebruiken voor pool software want je gaat solo minen.
Ik weet waar ik het over heb heb dit als vaker zo gedaan, bizarre winsen.

Helaas heb ik toen geen panelen gebruikt om de boel te runnen. Straks zeker wel! Magnet, draai jij nog miners?
pi_186969551
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 19:03 schreef ZetaOS het volgende:

[..]


Simpel, geen.
(Maar beter dan schadelijk drugs verbouwen op zolder zoals hier boven werd geopperd).

However, het minen van underdogs (denk aan moon, lotto, bottlecaps..) kan zelfs met een eenvoudige oudere miner heel lucratief uitpakken. Zoek de coin met lage netwerk hashrate, zet hier een oude Antminer L3 of zo op. Stroom verzorg je natuurlijk uit de panelen.

Zodra de coin gepumpt wordt en dat worden ze vanzelf wel weer eens dat heb je er echt een heleboel. O,ja ff een oude laptop gebruiken voor pool software want je gaat solo minen.
Ik weet waar ik het over heb heb dit als vaker zo gedaan, bizarre winsen.

Helaas heb ik toen geen panelen gebruikt om de boel te runnen. Straks zeker wel! Magnet, draai jij nog miners?
Nee joh, laatste in 2014 uitgezet. It’s a losing game.
pi_186969599
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 19:04 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee joh, laatste in 2014 uitgezet. It’s a losing game.
Ja. Op solo minen soms na. Met nadruk op soms, en ik vind het leuk :-)
  zondag 19 mei 2019 @ 21:10:41 #223
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186972358
Ondanks de flinke bewolking steeds toch nog 75% van mn record kunnen halen, dat record is dus ook nog wel te verbreken.
pi_186972701
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 19:00 schreef Gieliovd het volgende:
Vandaag de eerste dag productie. Fors bewolkt en groot deel van de dag, toch meer dan tevreden met 32kWh om 19:00. Er ligt 7425WP op het dak.

Heel onregelmatige grafiek. Gepiekt op een kleine 7000W op een moment van zon.

Moet op een mooie dag minimaal 40 uit te persen zijn. Misschien richting de 50 hoogzomer?
Op een goeie dag red ik met m'n 6100wp bijna de 40 (record is tot nu toe 39.7). Dus moet in jouw geval zeker meer in zitten ^O^
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  zondag 19 mei 2019 @ 21:25:59 #225
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186972812
Vandaag hebben ze 14,3 opgeleverd :)
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 19 mei 2019 @ 21:49:31 #226
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186973565
Mooie waarde!
Laat die handjes wapperen!
pi_186973586
Ik hou me stil :+
  zondag 19 mei 2019 @ 21:54:26 #228
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186973687
Half Nederland legt de centrales stil als de zon schijnt dankzij jou.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 19 mei 2019 @ 21:58:17 #229
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186973780
Laat mij nou lekker blij zijn met mijn tien paneeltjes :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186973982
17,7kWh opgewekt vandaag. M'n record van vorig jaar is 18,1 kWh.
pi_186978064
Wie heeft zijn panelen actief gekoeld?
pi_186979065
Panelen actief gekoeld? Hoeveel energie kost dat? :+

Heb wel 2 grote 14cm fans achter op iedere omvormer gemonteerd.
Mocht de temperatuur van een koelrib boven de 35 graden komen dan beginnen ze langzaam te draaien, bij hogere temperaturen draaien ze traploos sneller.
  maandag 20 mei 2019 @ 09:29:10 #233
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186979261
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:00 schreef MaGNeT het volgende:
Panelen actief gekoeld? Hoeveel energie kost dat? :+

Heb wel 2 grote 14cm fans achter op iedere omvormer gemonteerd.
Mocht de temperatuur van een koelrib boven de 35 graden komen dan beginnen ze langzaam te draaien, bij hogere temperaturen draaien ze traploos sneller.
Ik koel ze passief, parasol erboven :+
  maandag 20 mei 2019 @ 09:30:05 #234
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186979275
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:00 schreef MaGNeT het volgende:
Panelen actief gekoeld? Hoeveel energie kost dat? :+

Heb wel 2 grote 14cm fans achter op iedere omvormer gemonteerd.
Mocht de temperatuur van een koelrib boven de 35 graden komen dan beginnen ze langzaam te draaien, bij hogere temperaturen draaien ze traploos sneller.
Wat voor temp controller heb je daarvoor? Ik wil ook zoiets maken. Het kan er weliswaar niet achterom gezien hij koud tegen de muur hangt met de beugel, maar in kan er wat bovenop knutselen.
Laat die handjes wapperen!
  maandag 20 mei 2019 @ 09:30:46 #235
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_186979283
Hmm.. zou dat wat zijn? En druppelleiding boven de panelen en een pomp in een regenton, en schakelen als het opgewekte vermogen boven de (zeg) 70% van de piek komt?

edit: denk het niet; een beetje dompelpomp verbruikt meer dan 250 Watt; ik denk niet dat je meer dan dat kan winnen met actief koelen?
edit2: echter, als je iedere 10 minuten, 1 minuut lang over de panelen heen sproeit, is dat gemiddeld nog maar 25 watt. Als je daarmee voldoende opwarming uit de panelen kan krijgen zou het misschien wel weer uitkunnen

[ Bericht 28% gewijzigd door Ai_KaRaMBa op 20-05-2019 09:36:06 ]
pi_186979328
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 03:29 schreef ZetaOS het volgende:
Wie heeft zijn panelen actief gekoeld?
Ik zelf niet maar een boer in mijn omgeving wel. Deze heeft zijn plusminus 160 panelen water gekoeld. Als het warm is springt de waterpomp aan (kalk vrij grondwater van de Veluwe) en deze koelt/besproeid de schuin geplaatste panelen. Het opgewekt vermogen loop dan ongeveer 5 tot 10% op bij een pomp die ongeveer 1600 watt gebruikt. Zelf was ik bang dat je een waas op de panelen zou krijgen van eventuele kalk, ijzer of andere stoffen in het water maar na 3 jaar zien de panelen er nog prachtig schoon uit.
pi_186979362
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:30 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Wat voor temp controller heb je daarvoor? Ik wil ook zoiets maken. Het kan er weliswaar niet achterom gezien hij koud tegen de muur hangt met de beugel, maar in kan er wat bovenop knutselen.
Geen losse controller, de fan heeft een eigen sensor en controller aan boord:

https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f14-tc.html
pi_186979386
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:29 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik koel ze passief, parasol erboven :+
:D
pi_186979438
Niemand nog aan het rekenen geweest aan hybride zonnepanelen?
Lijkt mij uiteindelijk de toekomst. Dat je dus de warmtewisselaar van een warmtepomp onder je zonepaneel plakt. Paneel koelt lekker en die warmte gaat naar je warmtepomp. Enig nadeel is wel dat als je koel behoefte groot is dat je dan binnen niet heel veel warmte nodig hebt.
pi_186979472
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:46 schreef nanuk het volgende:
Niemand nog aan het rekenen geweest aan hybride zonnepanelen?
Lijkt mij uiteindelijk de toekomst. Dat je dus de warmtewisselaar van een warmtepomp onder je zonepaneel plakt. Paneel koelt lekker en die warmte gaat naar je warmtepomp. Enig nadeel is wel dat als je koel behoefte groot is dat je dan binnen niet heel veel warmte nodig hebt.
Combineren met een zonneboiler is idd wat verstandiger.

quote:
5s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:30 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:
Hmm.. zou dat wat zijn? En druppelleiding boven de panelen en een pomp in een regenton, en schakelen als het opgewekte vermogen boven de (zeg) 70% van de piek komt?

edit: denk het niet; een beetje dompelpomp verbruikt meer dan 250 Watt; ik denk niet dat je meer dan dat kan winnen met actief koelen?
edit2: echter, als je iedere 10 minuten, 1 minuut lang over de panelen heen sproeit, is dat gemiddeld nog maar 25 watt. Als je daarmee voldoende opwarming uit de panelen kan krijgen zou het misschien wel weer uitkunnen
Ik had wel eens over nagedacht om een tuinslang onder de panelen door te hangen en zo de kinderzwembadjes te vullen. Maar was mij wat te veel moeite :P
pi_186979504
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:46 schreef nanuk het volgende:
Niemand nog aan het rekenen geweest aan hybride zonnepanelen?
Lijkt mij uiteindelijk de toekomst. Dat je dus de warmtewisselaar van een warmtepomp onder je zonepaneel plakt. Paneel koelt lekker en die warmte gaat naar je warmtepomp. Enig nadeel is wel dat als je koel behoefte groot is dat je dan binnen niet heel veel warmte nodig hebt.
Ik ben van "keep it simple". Hoe complexer een oplossing wordt, hoe duurder en hoe minder betrouwbaar.
Wat als zo'n installatie na 15 jaar gaat lekken? Kan je op je dak gaan zoeken naar een lek, panelen loshalen, etc.

En het rendement van een lucht-water warmtepomp is al dermate hoog dat je de meerprijs van zo'n installatie niet terugverdient. Het rendement van je zonnepanelen wordt wel wat hoger met koeling maar panelen met zo'n systeem zijn weer dermate duur dat je goedkoper een paar panelen extra legt en ook op de koudere dagen extra opbrengst hebt.
  maandag 20 mei 2019 @ 10:23:42 #242
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186979846
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:49 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Combineren met een zonneboiler is idd wat verstandiger.
[..]

Ik had wel eens over nagedacht om een tuinslang onder de panelen door te hangen en zo de kinderzwembadjes te vullen. Maar was mij wat te veel moeite :P
Heatpipes voor een warme buitendouche!
pi_186980074
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 09:36 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik zelf niet maar een boer in mijn omgeving wel. Deze heeft zijn plusminus 160 panelen water gekoeld. Als het warm is springt de waterpomp aan (kalk vrij grondwater van de Veluwe) en deze koelt/besproeid de schuin geplaatste panelen. Het opgewekt vermogen loop dan ongeveer 5 tot 10% op bij een pomp die ongeveer 1600 watt gebruikt. Zelf was ik bang dat je een waas op de panelen zou krijgen van eventuele kalk, ijzer of andere stoffen in het water maar na 3 jaar zien de panelen er nog prachtig schoon uit.
Handige boer, pionier eigenlijk op dat gebied.
  maandag 20 mei 2019 @ 10:52:11 #244
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186980150
Vandaag en de komende dagen worden wel drama dagjes hoor. Zeker voor half, bijna eind mei.
  maandag 20 mei 2019 @ 10:54:14 #245
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_186980172
Dat hoef ik hier niet te proberen als ik al zie hoe mijn badkamer er na een week er al uit ziet.
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 20 mei 2019 @ 20:10:29 #246
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186989464
wat was die website groothandel in zonnenpanelen nou?
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186989744
quote:
0s.gif Opmaandag 20 mei 2019 20:10 schreef revpolen het volgende:
wat was die website groothandel in zonnenpanelen nou?
https://www.solar-bouwmarkt.nl/
  maandag 20 mei 2019 @ 20:50:03 #248
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186990534
Iemand nog een tip voor een telescoop borstel om de panelen schoon te houden?
Laat die handjes wapperen!
pi_186990571
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 20:50 schreef Gieliovd het volgende:
Iemand nog een tip voor een telescoop borstel om de panelen schoon te houden?
Daar zou ik over 2 jaar eens over gaan nadenken, is vroeg genoeg :+
  maandag 20 mei 2019 @ 21:30:33 #250
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_186991845
Ik zit hier in open luchtruim voor alles dat vliegt en schijt... Ik hoorde Nils Holgersson al schreeuwen vanaf de rug van een gans LET IT RIP!!!
Laat die handjes wapperen!
  maandag 20 mei 2019 @ 21:45:00 #251
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186992362
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 20:50 schreef Gieliovd het volgende:
Iemand nog een tip voor een telescoop borstel om de panelen schoon te houden?
Ja, niet doen. Die borstels zijn best wel duur (de goede van glasvezel / carbon fibre) en je moet osmosewater gebruiken of in de regen gaan wassen. De rendementsverbetering schijnt nihil te zijn.

Ik heb deze laatst kunnen lenen voor mijn dakgootbak: https://www.marketonweb.n(...)Xfv2MyUaAsduEALw_wcB

Met +6 meter is ie al best lastig te hanteren, en het is de vraag of 9 meter lang genoeg is voor jouw dak. Bij mij niet in ieder geval. Ik ga ze over een paar jaar een keer laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, kost zo'n 100 euro.
pi_186992745
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 21:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja, niet doen. Die borstels zijn best wel duur (de goede van glasvezel / carbon fibre) en je moet osmosewater gebruiken of in de regen gaan wassen. De rendementsverbetering schijnt nihil te zijn.

Ik heb deze laatst kunnen lenen voor mijn dakgootbak: https://www.marketonweb.n(...)Xfv2MyUaAsduEALw_wcB

Met +6 meter is ie al best lastig te hanteren, en het is de vraag of 9 meter lang genoeg is voor jouw dak. Bij mij niet in ieder geval. Ik ga ze over een paar jaar een keer laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, kost zo'n 100 euro.
Die 100 haal je er nooit uit.

Mijn schoonpa heeft zo'n telescoop en daarmee reinig ik ze 1x per jaar in de regen. Nog nooit een verschil gezien qua opbrengst.
Maar ik kan 't mis hebben...
  maandag 20 mei 2019 @ 21:59:36 #253
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186992815
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 21:57 schreef Patroon het volgende:

[..]

Die 100 haal je er nooit uit.

Mijn schoonpa heeft zo'n telescoop en daarmee reinig ik ze 1x per jaar in de regen. Nog nooit een verschil gezien qua opbrengst.
Dat zou goed kunnen, maar dan ziet het er in ieder geval weer mooi uit.

Maar als je 100 euro er al niet uit gaat halen, verdien je een telescoopstok van +200 euro en dan misschien nog osmosewater fixen helemaal niet terug. Ik leen hem ook van schoonpa trouwens, maar is dus te kort voor de panelen :P
  dinsdag 21 mei 2019 @ 09:49:55 #254
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_186999250
Dit weer is toch niet leuk in Mei als je net zonnepanelen hebt :')
  dinsdag 21 mei 2019 @ 11:38:47 #255
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187000809
Nee ik word er treurig van....
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 21 mei 2019 @ 12:48:49 #256
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_187001835
Gisteren met de WiFi dongel lopen kloten :P alle gegevens komen weer binnen :P ook naar advies aangevraagd voor de panelen op de schuur dit ivm geen eigen groep en stroom wat ik daar gebruik.. passen helaas maar 2 panelen op :( wel waarschijnlijk van 340wp )
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_187002837
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 09:49 schreef EasyLife het volgende:
Dit weer is toch niet leuk in Mei als je net zonnepanelen hebt :')
+1
  dinsdag 21 mei 2019 @ 14:02:26 #258
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_187003127
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 09:49 schreef EasyLife het volgende:
Dit weer is toch niet leuk in Mei als je net zonnepanelen hebt :')
Droevig idd..
pi_187004299
Weet iemand hoe dat zit met slimmemeterportal?

Is het levering + sluimergebruik het totaal aan kWh wat je per dag gebruikt?
  dinsdag 21 mei 2019 @ 15:12:18 #260
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187004395
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 15:06 schreef xminator het volgende:
Weet iemand hoe dat zit met slimmemeterportal?

Is het levering + sluimergebruik het totaal aan kWh wat je per dag gebruikt?
Hetgeen wat je meteen gebruikt heb dus voor de meter zit weten ze niet dus kun je niet zien. Je kan dat wel makkelijk zelf uitrekenen door het verschil tussen wat je omvormer zegt en je meter uit te rekenen :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187004480
Ik ben druk bezig met offertes opvragen, maar meer en meer heb ik het idee dat er veel te veel partijen tussen zitten. (Tussen mij en degene die het op het dak legt)

Ik kan 10 panelen op het Oost-zuid-oosten kwijt. Ik wil daar een zo groot mogelijk rendement uit halen, zodat ik met de opbrengst zo veel mogelijk warmwater activiteiten naar electrisch kan migreren.

Leuk idee, maar ik ben een zuinige hollander. Inkopen kan ik wel, installeren dúrf ik wel, maar ik heb er geen ervaring mee. Iemand tips voor mij? Regio Arnhem.
Hieronder kun je enkele extra dingen voor in je profiel invullen. De hieronder getoonde velden verschijnen bij elke post die je op het forum doet. Overige profielgegevens kun je na je registratie invullen via de profiepagina.
  dinsdag 21 mei 2019 @ 15:20:39 #262
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187004548
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 15:16 schreef Gorgelmuil het volgende:
Ik ben druk bezig met offertes opvragen, maar meer en meer heb ik het idee dat er veel te veel partijen tussen zitten. (Tussen mij en degene die het op het dak legt)

Ik kan 10 panelen op het Oost-zuid-oosten kwijt. Ik wil daar een zo groot mogelijk rendement uit halen, zodat ik met de opbrengst zo veel mogelijk warmwater activiteiten naar electrisch kan migreren.

Leuk idee, maar ik ben een zuinige hollander. Inkopen kan ik wel, installeren dúrf ik wel, maar ik heb er geen ervaring mee. Iemand tips voor mij? Regio Arnhem.
Hm dat is apart ik heb gewoon contact gehad met partijen die zelf leggen hoor. Dus herken dit niet :)

Zijn dat dan mensen die zzpers ofzo inhuren?

Mijne komen van solar unie vandaan. Misschien hebben die wat voor je. Ik vond de prijs niet gek
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 21 mei 2019 @ 16:25:02 #263
208890 June.
Seriously?
pi_187005533
Eindelijk, onze 12 panelen zitten er ook op! Nu de zon nog..
Shine bright like a diamond.
pi_187005569
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:25 schreef June. het volgende:
Eindelijk, onze 12 panelen zitten er ook op! Nu de zon nog..
Werd die er niet bijgeleverd?
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 21 mei 2019 @ 16:40:56 #265
208890 June.
Seriously?
pi_187005835
Helaas niet ;(
Shine bright like a diamond.
pi_187006094
Komt nog genoeg deze zomer :P
  dinsdag 21 mei 2019 @ 16:59:54 #267
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187006153
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:57 schreef MaGNeT het volgende:
Komt nog genoeg deze zomer :P
Ik heb juist het gevoel dat we echt een kut zomer gaan krijgen.
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 21 mei 2019 @ 17:14:16 #268
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187006354
Late start, hete zomer.
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 21 mei 2019 @ 21:39:01 #269
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187012461
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:59 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik heb juist het gevoel dat we echt een kut zomer gaan krijgen.
Ik snap de panelen ook nog niet echt, geen straaltje zon gehad en toch 6,56 vandaag. Blijkbaar toch vrij veel licht door de wolken. Slechtste dag vorige week zat ik op 4,01 kWh.
  dinsdag 21 mei 2019 @ 21:39:15 #270
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187012473
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 17:14 schreef Gieliovd het volgende:
Late start, hete zomer.
Liever koud en helder.
  dinsdag 21 mei 2019 @ 21:57:34 #271
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187012905
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 21:39 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik snap de panelen ook nog niet echt, geen straaltje zon gehad en toch 6,56 vandaag. Blijkbaar toch vrij veel licht door de wolken. Slechtste dag vorige week zat ik op 4,01 kWh.
2,4 :') maar het was ook wel echt om te janken vandaag,
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 21 mei 2019 @ 21:59:36 #272
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187012956
Hier 5 terwijl het de hele dag zwaarbewolkt was. Ik klaag niet!
Laat die handjes wapperen!
pi_187013161
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 11:38 schreef Gieliovd het volgende:
Nee ik word er treurig van....
Zo erg is t toch ook weer niet, zit tot nu toe op 718kwh, april was totaal 1040 kWh, gaan we deze maand ook nog wel halen hoor.
pi_187013557
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 21:39 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik snap de panelen ook nog niet echt, geen straaltje zon gehad en toch 6,56 vandaag. Blijkbaar toch vrij veel licht door de wolken. Slechtste dag vorige week zat ik op 4,01 kWh.
Viel best mee inderdaad, hele dag bewolkt maar toch nog 45kWh. Het mooie van dit soort dagen is dat al m'n panelen ongeveer dezelfde opbrengst hebben, ook die op het noorden :)

  dinsdag 21 mei 2019 @ 22:32:18 #275
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187013756
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:07 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Zo erg is t toch ook weer niet, zit tot nu toe op 718kwh, april was totaal 1040 kWh, gaan we deze maand ook nog wel halen hoor.
Ik heb ze net 2 dagen draaien :P
Laat die handjes wapperen!
pi_187014078
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:32 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ik heb ze net 2 dagen draaien :P
Laat je ze wel mee draaien met de zon dan?
pi_187017167
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:32 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ik heb ze net 2 dagen draaien :P
Geduld is een schone zaak :-p
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:09:43 #278
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187017585
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 21:57 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

2,4 :') maar het was ook wel echt om te janken vandaag,
Die 8 van mij staan wel iets beter dan die 10 van jou. Of je hebt gewoon pech met je regio.
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:10:42 #279
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187017591
Haha ja geduld is niet mijn sterkste kant op sommige momenten. Ik wil gewoon resultaat.

Zo'n eerste dag maakt hongerig. Als je dan terugvalt naar een paar kWh... :9

Overigens die 4,5Nm aandraaimoment volgens Esdec is echt heel weinig met die panelen... Ik zit elke ochtend te kijken of er niet eentje verzakt is :')
Laat die handjes wapperen!
pi_187017655
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:09 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Die 8 van mij staan wel iets beter dan die 10 van jou. Of je hebt gewoon pech met je regio.
Ik zit in Oost Brabant. En zit op zuid-zuid-west. Gisteren is het eigenlijk heel de dag schemerig geweest :{
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:20:40 #281
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187017659
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:19 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik zit in Oost Brabant. En zit op zuid-zuid-west. Gisteren is het eigenlijk heel de dag schemerig geweest :{
Wel optimizers erbij?
pi_187017664
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:20 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Wel optimizers erbij?
Nee joh dak krijgt geen schaduw.
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:33:24 #283
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187017777
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:19 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik zit in Oost Brabant. En zit op zuid-zuid-west. Gisteren is het eigenlijk heel de dag schemerig geweest :{
Gister was hier ook drama, en dat terwijl de schaduw van het huis gisteren niet meespeelde.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:36:21 #284
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187017813
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:21 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Nee joh dak krijgt geen schaduw.
Ik had 6,5 met 8 panelen...
pi_187017848
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 21:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja, niet doen. Die borstels zijn best wel duur (de goede van glasvezel / carbon fibre) en je moet osmosewater gebruiken of in de regen gaan wassen. De rendementsverbetering schijnt nihil te zijn.

Ik heb deze laatst kunnen lenen voor mijn dakgootbak: https://www.marketonweb.n(...)Xfv2MyUaAsduEALw_wcB

Met +6 meter is ie al best lastig te hanteren, en het is de vraag of 9 meter lang genoeg is voor jouw dak. Bij mij niet in ieder geval. Ik ga ze over een paar jaar een keer laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, kost zo'n 100 euro.
Ik was de panelen van de VvE gewoon met kraanwater. Dat gaat best, al is het resultaat misschien minder goed dan wanneer je osmosewater gebruikt. De regen spoelt de kalk die in het kraanwater zit wel weer weg. De rendementsverbetering is inderdaad heel klein, zodat het niet loont om het regelmatig te laten doen.
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:43:26 #286
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187017912
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:39 schreef Benger het volgende:

[..]

Ik was de panelen van de VvE gewoon met kraanwater. Dat gaat best, al is het resultaat misschien minder goed dan wanneer je osmosewater gebruikt. De regen spoelt de kalk die in het kraanwater zit wel weer weg. De rendementsverbetering is inderdaad heel klein, zodat het niet loont om het regelmatig te laten doen.
Dat ligt vooral aan de hellingshoek.
De mijne liggen bijna plat (4 graden) en dan maakt het wel degelijk uit, zeker in het voorjaar.
Meestal doe ik het eerst een keer zelf in april en laat ik in mei/juni de glazenwasser de boel nog een keer doen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187018005
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:33 schreef Leandra het volgende:

[..]

Gister was hier ook drama, en dat terwijl de schaduw van het huis gisteren niet meespeelde.
Ja het was echt heel raar weer. Heel de dag de lampen aan gehad.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187018033
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:43 schreef Leandra het volgende:

[..]

Dat ligt vooral aan de hellingshoek.
De mijne liggen bijna plat (4 graden) en dan maakt het wel degelijk uit, zeker in het voorjaar.
Meestal doe ik het eerst een keer zelf in april en laat ik in mei/juni de glazenwasser de boel nog een keer doen.
Ja, die hellingshoek is wel belangrijk. Ze liggen hier op 15 graden, wat betekent dat wassen al een stuk meer zin heeft dan op 30 graden.
  woensdag 22 mei 2019 @ 08:59:52 #289
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187018065
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:53 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ja het was echt heel raar weer. Heel de dag de lampen aan gehad.
Ik fietste om 14.20 naar de school van Soneal en dacht ook al bij diverse huizen "daar wonen dus bejaarden, want lampen aan", om een half uur later thuis te komen en direct de lamp in de eetkamer aan te doen, omdat het zo donker was :')
De eetkamer ligt aan de zuidzijde van het huis...
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 22 mei 2019 @ 09:01:38 #290
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187018085
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:56 schreef Benger het volgende:

[..]

Ja, die hellingshoek is wel belangrijk. Ze liggen hier op 15 graden, wat betekent dat wassen al een stuk meer zin heeft dan op 30 graden.
Idd, op 30 of 45 graden heeft het nagenoeg geen effect, en zijn ze met iedere flinke regenbui weer schoon.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187018642
[quoteZijn dat dan mensen die zzpers ofzo inhuren? [/quote]

Ik heb een vermoeden bij een landelijk opererende partij die erg goed is in het verkoopproces (gelikte offerte met "persoonlijke" touch, maar niet wil verklappen welke panelen ze exact gaan gebruiken. Dat bedrijf kom ik ook tegen op de website van een falliete installateur die voor de landelijke partij werkte. Als een solar installateur failliet gaat op dit moment, dan lijkt me dat het geld naar de verkeerde partij gaat.
Hieronder kun je enkele extra dingen voor in je profiel invullen. De hieronder getoonde velden verschijnen bij elke post die je op het forum doet. Overige profielgegevens kun je na je registratie invullen via de profiepagina.
  woensdag 22 mei 2019 @ 10:28:17 #292
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187019512
Ik kreeg een mail van Stedin dat ze gedurende 10 dagen mijn slimme meter extra willen uitlezen.
Rondom de langste dagen van het jaar.

Ze willen die informatie gebruiken om het energienet stabiel te houden.
10 dagen, belofte dat alles per 31-12-2019 wordt weggegooid.
ik heb me in elk geval opgegeven.
Tot nooit .......
  woensdag 22 mei 2019 @ 11:08:48 #293
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187020203
Om 11 uur vandaag al 12 kWh opgewekt, zo zien we het graag.

Zojuist ook mijn aardlekautomaat B16 300mA opgehaald, weer ¤100 armer... Dus binnenkort ff kabel de grond in en definitief aansluiten.

Belastingdienst is ook geïnformeerd dat ik graag mijn centen terug wil. Dus dat gaat eerdaags ook lopen.

Hoe werkt dat? Moet je dan alle bonnetjes overleggen? Ik heb 4 facturen namelijk.
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 22 mei 2019 @ 11:11:28 #294
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187020249
Niks overleggen. De totalen invullen en de bonnen 7 jaar bewaren.
Tot nooit .......
  woensdag 22 mei 2019 @ 11:56:28 #295
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187021106
Op dit moment vandaag al meer dan gisteren de hele dag...
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 22 mei 2019 @ 13:16:19 #296
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187022695
quote:
1s.gif Op woensdag 22 mei 2019 11:08 schreef Gieliovd het volgende:
Om 11 uur vandaag al 12 kWh opgewekt, zo zien we het graag.

Zojuist ook mijn aardlekautomaat B16 300mA opgehaald, weer ¤100 armer... Dus binnenkort ff kabel de grond in en definitief aansluiten.
Had dan toch even een 30mA geprobeerd van 3 tientjes.....

Aan de andere kant, allemaal aftrekbaar toch?
Tot nooit .......
pi_187023372
Een 30mA aardlek werkt bij mij al 2,5 jaar prima.

De aardlek wordt zelfs met nog 3 andere groepen gedeeld ook.
pi_187023393
Hier ook 30mA aardlek...
  woensdag 22 mei 2019 @ 14:12:14 #299
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187023624
Ik denk dat elke zonbepaneel-boer een 300mA in zijn offerte ze en er eerst 30mA in stopt. Als het fout gaat wisseld hij alsnog.
Tot nooit .......
  woensdag 22 mei 2019 @ 14:39:43 #300
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187024096
Mja om nou twee keer geld uit te geven... In de manual staat minimaal 240 dus ja dan doen we dat maar.

Wie opent de nieuwe :9

[ Bericht 39% gewijzigd door Gieliovd op 22-05-2019 14:46:54 ]
Laat die handjes wapperen!
pi_187024918
Nou vooruit dan maar ;)
I solemnly swear i'm up to no good
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')