abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_186723936


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
I solemnly swear i'm up to no good
  donderdag 9 mei 2019 @ 19:03:12 #2
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186725895
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 17:07 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Kan je die troep er niet uit halen?
Nee, dat gaat niet. Je bent verplicht om het in de woning te houden. Opzich is het ook geen troep. Sterker nog, het werkt hartstikke mooi. Altijd snel warm water en een super goede waterdruk. Echter is het heel duur.
pi_186729776
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 19:03 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Nee, dat gaat niet. Je bent verplicht om het in de woning te houden. Opzich is het ook geen troep. Sterker nog, het werkt hartstikke mooi. Altijd snel warm water en een super goede waterdruk. Echter is het heel duur.
sja, dan is verhuizen de enige optie, beetje drastisch weer.

Bereken wat het over langere tijd extra gaat kosten en baseer daar een plan op.
  donderdag 9 mei 2019 @ 21:35:17 #4
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186730308
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 21:17 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

sja, dan is verhuizen de enige optie, beetje drastisch weer.

Bereken wat het over langere tijd extra gaat kosten en baseer daar een plan op.
Zeker drastisch. Dat heb ik voor wat lagere energiekosten niet over ;)
pi_186730668
Vandaag akkoord gegeven op een offerte voor 12 panelen. Offerte via een fok member ontvangen en die paste het best.
Ben echt heel benieuwd!
  Public Relations / Redactie Film vrijdag 10 mei 2019 @ 13:54:45 #6
216132 crew  Roberto_BOZ
pi_186743313
Lastig lastig. Net verhuisd dus nu maar direct investeren in zonnepanelen.
Goede offertes ontvangen. Maar huis met plat dak, bitumen. Opgeleverd in 2000. Advies is om dak in ieder geval te laten inspecteren maar is een vervanging nu ook al echt nodig?

Lastig lastig. Iemand tips of ervaringen?
pi_186743364
Mja 2000 is toch alweer 19 jaar geleden.

Ik zou het dak vervangen denk ik voor de installatie erop gaat.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186743731
Vervangen, dan panelen.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 10 mei 2019 @ 14:32:13 #9
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186743976
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 21:50 schreef Harry_Turtle het volgende:
Vandaag akkoord gegeven op een offerte voor 12 panelen. Offerte via een fok member ontvangen en die paste het best.
Ben echt heel benieuwd!
Zou deze fok member ook met mij contact kunnen opnemen via PM? Ik ben wel benieuwd naar een offerte. Ik woon in het oosten van het land (regio Arnhem/Nijmegen) en plaatsing zou pas kunnen vanaf augustus.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 14:48:19 #10
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186744211
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:54 schreef Roberto_BOZ het volgende:
Lastig lastig. Net verhuisd dus nu maar direct investeren in zonnepanelen.
Goede offertes ontvangen. Maar huis met plat dak, bitumen. Opgeleverd in 2000. Advies is om dak in ieder geval te laten inspecteren maar is een vervanging nu ook al echt nodig?

Lastig lastig. Iemand tips of ervaringen?
Sowieso eerst en nieuw dak.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 15:36:32 #11
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186745097
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 14:32 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Zou deze fok member ook met mij contact kunnen opnemen via PM? Ik ben wel benieuwd naar een offerte. Ik woon in het oosten van het land (regio Arnhem/Nijmegen) en plaatsing zou pas kunnen vanaf augustus.
Bij jullie in de buurt zit Atama in Elst. Zeer goede ervaringen mee.
pi_186745270
Solar unie uit Gemert heeft hier alles gelegd.

Ondanks het oopsje met de hoofdschakelaar werken ze netjes en snel. Maar dat was ook wel hele erge pech. Zonnepanelen liggen er ook al snel op na het ondertekenen van de offerte.
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 10 mei 2019 @ 15:47:07 #13
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186745304
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:36 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Bij jullie in de buurt zit Atama in Elst. Zeer goede ervaringen mee.
Daar heb ik ook al een offerte opgevraagd. Ze zijn niet heel goedkoop (¤1,26/Wp), maar leveren wel goede panelen.
pi_186745349


Je kan wel zien wat voor weer wij vandaag gehad hebben
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 10 mei 2019 @ 18:21:03 #15
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186748320
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:47 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Daar heb ik ook al een offerte opgevraagd. Ze zijn niet heel goedkoop (¤1,26/Wp), maar leveren wel goede panelen.
Inclusief btw zeker? Ik betaalde daar ¤3550,- ex btw (¤4300 incl btw) voor 4095wp.
pi_186749364
Ik heb dit ooit al eens eerder gevraagd maar heeft het echt zin om je zonnepanelen te wassen?

Mijn dak ligt nogal hoog, dus kan daar niet zelf bij. Mijn glazenwasser doet ook zonnepanelen. Met van dat osmose water. Uiteindelijk doet hij dat met zo'n lange stok vanaf de grond.

Heeft het echt nut, en wat betalen jullie voor zo'n schoonmaak beurt? Het gaat om 12 panelen.

Panelen liggen er sinds november 2016 op en heb ik nog nooit schoongemaakt.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 21:49:02 #17
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_186752788
@Glider76

Regen zorgt er voor dat de panelen altijd wel redelijk schoon blijven. Ik doe het altijd aan het begin van het 'seizoen' mochten ze echt smerig zijn wat later dan maak ik ze nog wel eens schoon.

Water met een klein beetje groene zeep.
pi_186758284
Wij hebben veel mussen en meeuwen in de wijk. Dus er liggen soms veel witte plakken op de panelen die er niet af regenen. We hebben zelf zo'n telescoopbuis. Als het te erg wordt, dan doen we die even over de plekken. Wel vlak voor een regenbui, zodat het kalk weg kan spoelen.
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:02:01 #19
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758308
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 18:21 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Inclusief btw zeker? Ik betaalde daar ¤3550,- ex btw (¤4300 incl btw) voor 4095wp.
Nee, de offerte is 3100 Wp voor ¤3834 ex BTW (4639 incl BTW).
Maar ze kunnen nog niet langskomen voor een definitieve offerte. Dat kan pas vanaf juli.
pi_186758330
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:02 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Nee, de offerte is 3100 Wp voor ¤3834 ex BTW (4639 incl BTW).
Maar ze kunnen nog niet langskomen voor een definitieve offerte. Dat kan pas vanaf juli.
Hm weet niet waar je zit maar hier hebben ze van de week 10 panelen gelegd die samen 3100 wp zijn voor ¤3250,- ex BTW (¤3950,- Inc. BTW)
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:07:47 #21
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758343
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Hm weet niet waar je zit maar hier hebben ze van de week 10 panelen gelegd die samen 3100 wp zijn voor ¤3250,- ex BTW (¤3950,- Inc. BTW)
Ik zit toch redelijk in de buurt van Elst hoor. Ze hoeven alleen maar Nijmegen door te rijden naar het zuiden.
De offerte was ook voor 10 panelen. Ik zit wel met een west-oost opstelling, maar volgens mij zijn ze maar van 1 dakvlak uitgegaan.
Ik niet de offerte nog wel even nabellen.
pi_186758397
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:07 schreef ThaBrain het volgende:

[..]

Ik zit toch redelijk in de buurt van Elst hoor. Ze hoeven alleen maar Nijmegen door te rijden naar het zuiden.
De offerte was ook voor 10 panelen. Ik zit wel met een west-oost opstelling, maar volgens mij zijn ze maar van 1 dakvlak uitgegaan.
Ik niet de offerte nog wel even nabellen.
Ik heb geen idee wie je aangeschreven hebt natuurlijk ;) ik geef alleen aan dat het dus goedkoper kan.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:18:55 #23
142116 ThaBrain
Baka desu ne?
pi_186758418
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:15 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wie je aangeschreven hebt natuurlijk ;) ik geef alleen aan dat het dus goedkoper kan.
Ja dat snap ik😉 ik heb het over atama.
pi_186759344
Opvallend hoe vroeg die dingen eigenlijk al beginnen met opwekken.

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186759842
Die van ons 'pas' om 6.15 uur. Ligt natuurlijk wel aan de ligging en of er überhaupt zon is. Gisteren hadden we weer een haaientanden-dag. Enorme pieken en dalen maar dankzij de daglengte nog op 10,8 geëindigd.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_186759942
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 10:19 schreef d.k. het volgende:
Die van ons 'pas' om 6.15 uur. Ligt natuurlijk wel aan de ligging en of er überhaupt zon is. Gisteren hadden we weer een haaientanden-dag. Enorme pieken en dalen maar dankzij de daglengte nog op 10,8 geëindigd.
Haaientanden hadden wij gisteren ook ja. Wij liggen op zuid-zuid- West. Rond 15:00 hebben wij de zon precies recht achter.

Gisteren

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186760219
Haaientanden zijn naar inderdaad. Het liefst zie ik gewoon dit, maar dat is een zeldzaamheid:



Momenteel begint het feestje vanaf een uur of 6 te draaien. Gisteren zaten we op 19,41 kWh.

[ Bericht 5% gewijzigd door douche-eendje op 11-05-2019 10:55:05 ]
pi_186761213
Kijk, ook een Growatje. Hier ook dus herken het plaatje. Alles op oost en om 05:55 begint het.
pi_186761253
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 11:41 schreef Glider76 het volgende:
Kijk, ook een Growatje. Hier ook dus herken het plaatje. Alles op oost en om 05:55 begint het.
Growatt idd haha.
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 12 mei 2019 @ 19:52:13 #30
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186791823
Michel van den Akker, nieuwe topman van De Hypotheker:

’Zonnepanelen nemen is een veelgemaakte fout’ :D :|W

De drang van huizenbezitters om meteen zonnepanelen op het dak te leggen, is niet altijd zinvol. Dat zegt Michel van den Akker, de nieuwe topman van De Hypotheker. Hij raadt een duurzaamheidsadvies aan bij verbouwingen.

„Wij zien dat veel mensen in deze huizenmarkt kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Dat gaat vaak in combinatie met verduurzaming”, zegt Van den Akker. „Een veelgemaakte fout is dat mensen dan direct zonnepanelen willen plaatsen. Maar het effect daarvan is bijna niets als de isolatie en ventilatie in een huis niet op orde zijn.”

Wie bij De Hypotheker aanklopt voor financiering voor verbouwing, of extra leenruimte om energiebesparende voorzieningen te nemen, wordt geholpen bij een passende financieringsoplossing en in contact gebracht met een regiepartij voor het verduurzamen van de woning, legt Van den Akker uit. ;( dat is zijn verdienmodel dus :r lekker ventje }:|

Starters
De nieuwe bestuursvoorzitter, die eerder drie hypotheeklabels onder zijn hoede had, maakt zich zorgen om de starters op de woningmarkt. „Zij kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken. Dat kan met een starterslening of alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding. Met name in de grote steden hebben starters last van particuliere beleggers, die het schaarse aanbod voor hen wegkapen. Ik steun het van harte als daar paal en perk aan wordt gesteld.”

Vooral die starters hoopt De Hypotheker te bedienen met dienstverlening waarbij zij veel van het administratieve werk zelf digitaal kunnen voorbereiden. Dat zal het gehele traject ook goedkoper maken. „Door slim gebruik te maken van data, kunnen we klanten beter en sneller helpen. We zitten nu in een tijd waar beschikbare koopwoningen soms niet eens op Funda verschijnen. Dan heb je snel uitsluitsel nodig over je financiering.”

Persoonlijk advies
Van den Akker denkt niet dat online hypotheekadvies, een markt waarop zich onlangs ook vergelijkingssite Independer heeft gewaagd, de traditionele kantoren snel helemaal gaat vervangen. „De meeste mensen zullen behoefte houden aan persoonlijk advies. Voor een kleine groep kan het aantrekkelijk zijn om volledig online, zonder advies, een hypotheek af te sluiten. Maar een veel grotere groep zal behoefte houden aan persoonlijke begeleiding. Ook millennials die ik spreek, willen toch graag bevestiging van een adviseur voor ze een lening afsluiten van honderdduizenden euro’s.”

https://www.telegraaf.nl/(...)en-veelgemaakte-fout

Wat een lul en zakkenvuller :r :r
  zondag 12 mei 2019 @ 19:54:47 #31
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_186791910
106% extra hypotheek lenen voor Energie Besparende Voorziening

Je kunt 106% in plaats van 100% van de waarde van de woning lenen als je dit extra geld volledig gebruikt voor het financieren van Energie Besparendere Voorzieningen. Dat geeft je dus de mogelijkheid om je huis energiezuininger te maken en het benodigde bedrag te lenen als extra hypotheek. Maar hoe werkt dat nu precies?

Extra hypotheek gebruiken voor EBV
Je moet het extra bedrag daadwerkelijk gebruiken voor Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Je kunt het geld dus niet gebruiken om bijvoorbeeld je kosten koper van te betalen.
Ik geef even een voorbeeld:

Erik en Loes kopen een huis van ¤ 500.000. Op basis van hun inkomen kunnen ze ¤ 510.000 lenen. Op basis van 100% van de waarde van de woning is de maximale hypotheek ¤500.000. Maar Erik en Loes willen het huis energieneutraal maken, een zogenaamde nul-op-de-meter woning. En dat gaat ¤ 28.000 kosten. Op basis van de 106% regel kunnen ze dat extra lenen, 106% van de waarde is immers ¤ 530.000.

Extra leencapaciteit van ¤ 25.000 voor Nul op de meterwoning
Maar op basis van hun inkomen komen ze op een maximale hypotheek van ¤ 510.000. En dat is te weing om de gewenste verbouwing van ¤ 28.000 te kunnen doen. Maar het goede nieuws is: voor een nul-op-de meter woning mogen ze boven op de maximale hypotheek nog ¤ 25.000 extra lenen. Aangezien ze zelf tot een maximale hypotheek van ¤ 510.000 komen, hebben ze met dat extra bedrag dus voldoende ruimte om ¤ 528.000 te kunnen lenen.
De kosten voor het energiezuinig maken van de woning zijn dus te financieren. De andere kosten (kosten koper) moeten ze wel uit eigen middelen financieren.

¤ 9.000 extra voor energie zuinige woning
Gaandeweg het verhaal blijkt dat het technisch gezien niet haalbaar is voor ¤ 28.000 om het huis energieneutraal te maken. Ze komen met deze investering uiteindelijk op een EPC waarde van minder dan 0,6 uit. Hiermee voldoet hun huis aan de voorwaarde voor een energiezuinige woning. Ze kunnen nog steeds maxiamaal 106% lenen van de waarde van de woning maar hebben geen recht op ¤ 25.000 extra. Het houdt nu op met een extra leencapaciteit van ¤ 9.000. De maximale hypotheek bedraagt op basis van inkomen ¤ 510.000 plus ¤ 9.000 is ¤ 519.000. De rest van de investeringen moeten ze uit eigen zak betalen.

https://weblog.moneywise.(...)parende-voorziening/

Dat vieze ratje Michel van den Akker wil dus aan iedereen 106% hypotheek verkopen ipv 100% :X
Dan is zijn winst 6% hoger en verder schijt aan het mileu :')
Doorsnee huis van 250.000 voorzien van zonnepanelen kost nog geen 4000 euro en verdien je binnen 5 jaar terug
Zelfde huis voor 15.000 euro aanpassen en isoleren levert bewoner veel minder op ;)
  zondag 12 mei 2019 @ 20:18:55 #32
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186792560
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186793021
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:18 schreef revpolen het volgende:
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Niet slecht idd. Wij 14 met onze 10 panelen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186793202
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:18 schreef revpolen het volgende:
Met me 8 paneeltjes toch weer 13kwh binnen vandaag zie ik! :) binnenkort krijg ik de offerte voor 8 stuks op noord.. ( en of dit rendabel is...)
Hoe "noord" is je noord? En onder welke hoek komen ze te liggen? :)
  zondag 12 mei 2019 @ 20:55:04 #35
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186793745
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:36 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Niet slecht idd. Wij 14 met onze 10 panelen.
21 met 10 panelen :X.
  zondag 12 mei 2019 @ 20:57:24 #36
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186793836
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Hoe "noord" is je noord? En onder welke hoek komen ze te liggen? :)
Gewoon echt vol op noord 🥺, de zuidkant is helemaal vol! Heel misschien nog 3 stuks op me schuur maar dan zitten ze 40cm bij me schoorsteen van me hottub vandaan dus twijfel...
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794004
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:57 schreef revpolen het volgende:

[..]

Gewoon echt vol op noord 🥺, de zuidkant is helemaal vol! Heel misschien nog 3 stuks op me schuur maar dan zitten ze 40cm bij me schoorsteen van me hottub vandaan dus twijfel...
Op zich kan het prima, ik heb ze ook op noord (wel ietwat noord / noord-west).
Ex-collega heeft 18x 270Wp panelen op noord en die heeft de laatste dagen zo'n 14 tot 15kWh per dag aan opbrengst.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het mooiste is dat op het moment dat z'n zuid aan in de 2e helft van de middag "stilvalt", z'n noord net op gang komt, dus tot aardig ver in de avond nog opbrengst.

En op de dagen dat het bewolkt is (diffuus licht) doen je panelen op noord het net zo goed/slecht als op zuid. Wel goed voor je eigen verbruik op dat soort dagen :)
  zondag 12 mei 2019 @ 21:04:48 #38
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186794116
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794185
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:04 schreef revpolen het volgende:
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
50% van de zuidkant idd ;)
pi_186794232
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:55 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

21 met 10 panelen :X.
Goed weer gehad?
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 12 mei 2019 @ 21:11:39 #41
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_186794379
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

50% van de zuidkant idd ;)
Dat ja 🙈
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_186794382
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:04 schreef revpolen het volgende:
Begreep tijdens voor gesprek dat ik 50% vd noordkant moet binnen kunnen halen
Wat betaal je per Wp? Heb er eerder aan gerekend en om het rendabel te laten zijn kwam ik uit op ongeveer ¤1/Wp incl BTW. Heb wat navraag gedaan maar daar wilde niemand ze voor installeren
  zondag 12 mei 2019 @ 21:11:43 #43
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_186794384
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:07 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Goed weer gehad?
Ja, heel de dag zon aan de kust O+
pi_186794592
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:11 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ja, heel de dag zon aan de kust O+
Ik was niet thuis maar gezien deze grafiek was het wat wisselvallig met bewolking vandaag.

I solemnly swear i'm up to no good
pi_186794628
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:11 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Wat betaal je per Wp? Heb er eerder aan gerekend en om het rendabel te laten zijn kwam ik uit op ongeveer ¤1/Wp incl BTW. Heb wat navraag gedaan maar daar wilde niemand ze voor installeren
Rendabel is het wel, zo'n 7% per jaar. Je terugverdientijd is gewoon veel langer.

Naarmate de salderingsregeling afgebouwd wordt, wordt noord interessanter omdat je het aantal uren opbrengst per dag verlengt en dus een hoger eigen verbruik hebt.

Het kan overigens zijn dat ze gewoon erbij kunnen op je bestaande omvormer zonder een zwaardere te hoeven kopen! Dat scheelt je al de aanschaf van een omvormer.

De zon staat nooit op zowel het zuiden als het noorden dus op het moment dat je zuid niets meer levert kan je omvormer op dat moment prima je panelen op noord aan.

Zoek wel eerst uit tot hoever je de omvormer mag overdimensioneren en of je nog een MPPT vrij hebt.

Op Tweakers zijn er genoeg die 6000Wp op een 3000W omvormer hebben, simpelweg omdat het op zuid én noord verspreid ligt.

[ Bericht 10% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-05-2019 21:24:17 ]
pi_186794913
20,3 met 13 panelen
pi_186794987
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp. Oftewel 21.29kwh uit 3400wp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_186795049
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:29 schreef Patroon het volgende:
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp
Mijn kWh / kWp is altijd wat lager vanwege de panelen op noord en oost.

Desalniettemin 4.398kWh/kWp over het geheel vandaag.
pi_186795061
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:29 schreef Patroon het volgende:
Aantal panelen zegt niets. Totale wp zegt meer. Hier vandaag 6.26kwh/kwp. Oftewel 21.29kwh uit 3400wp
3100 wp :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_186795158
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 21:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mijn kWh / kWp is altijd wat lager vanwege de panelen op noord en oost.

Desalniettemin 4.398kWh/kWp over het geheel vandaag.
Ja uiteindelijk gaat het er gewoon om wat je opwekt en presaldering het liefst zo gespreid mogelijk over de dag.
Maar ik kan 't mis hebben...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')