abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 7 mei 2019 @ 16:53:42 #226
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186674765
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 13:11 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dat is volgens mij niet de ideologie die de gehele elite uitdraagt en zeker niet in die mate, maar goed, als je tot die mening bent toegedaan dan is je gevoel van marginalisatie waarschijnlijk vergelijkbaar met dat van een libertarier die meent dat de totale Nederlandse elite uitdraagt dat we in democratisch systeem leven en dat deze ideologie verondersteld dat voor de libertarier dat gelijk staat aan dat de mens horige is aan zijn bestuurders.
Het neoliberalisme is beweging die het beleid in de hele westerse wereld vanaf 1980 heeft gedomineerd.

quote:
[..]

Dat kan, maar ook dat wil niet zeggen dat je als een Gallisch dorpje tegen de Roomse onderdrukking vecht. Dat een forum soms wat pestgedrag kent is volgens mij al terug te lezen in deze reeks, waar zowel proponenten als opponenten elkaar voor rotte vis uitmaken. Op dit forum worden ook vaak dingen gezegd over allochtonen of mensen met een migratieachtergrond waar ik me niet senang bij voel, maar onderdeel van een discussieforum is dat je soms tegenover een meerderheid een standpunt moet verdedigen. Dat dit in jouw geval het neoliberalisme is wat jij wil bestrijden en anderen bepleiten zegt niets over de mate van propaganda van een standpunt.
[..]
Dit topic is begonnen in de tijd dat je werd afgezeken als je het woord 'neoliberaal' gebruikte. Dan wisten de critici al dat je debiel was, en verdiende je hoon. Volgens een stuk in de Elsevier was neoliberaal een hol begrip, dat links gebruikt om zinloos te schelden (hier eindeloos herhaald). Dat was daarna overigens ook de uitleg op Wikipedia (eventjes de oorspronkelijk tekst weggooien). Het gebeurde allemaal in 2012, 4 jaar na de kredietcrisis, 3 weken voor de tweede kamer verkiezingen (geen toeval).

Nu wordt het begrip 'neoliberaal' overal gebruikt.

quote:
Binnen elke ideologie zijn fanatici, mensen die geloven in het woord en zelf niet meer kritisch nadenken of mensen die de ideologie en de egos met elkaar gaan verweven totdat ze een soort Godsbeeld hebben van zichzelf. Ook dit zie je terug bij alle ideologieën, van het neoliberalisme tot het socialisme, met het voordeel dat het neoliberalisme minder gecentreerd is als het socialisme.
[..]
Klopt.

Dat is ook een reden, waarom ik mensen die voor God lopen te spelen niet kan aanhoren. Dit keer was het wederom rechts die voor God speelde. En die kunnen nog steeds niet velen, dat niet iedereen dit accepteert. Rechts vind zichzelf ook altijd onschuldig en briljant. Ken uw geschiedenis. Rechts is de bovenliggende partij, en doet altijd alsof ze het superieure deel van de bevolking is.

quote:
Maakt het uit wat de verhouding is in de samenleving? Is de relevantie van een argument omgekeerd evenredig met het draagvlak voor die stroming? Als er een marginale groep gevoelig is voor één type argument, dan zegt dat vaak (maar niet altijd) ook iets over die groep. En de groep mensen die tegen het neoliberalisme aan schopt is echt niet zo marginaal als je doet voorkomen, voldoende 'elite' dat er een sport van maakt om het neoliberalisme als boosdoener van alles te betitelen.
[..]
Pas sinds de kredietcrisis (in de VS) en sinds 2012/ 2013 in Nederland.

Maakt het uit wat de verhouding is? Alles, want een gemarginaliseerde groep domineert het beleid in een land niet.

Ligt het aan de groep die klaagt, en zegt het alleen iets over hen. Nee, dan is 'blaming the victim' altijd juist.

De neoliberale ideologie legt ook de basis voor een zware vorm van moralisme, waarmee de ideologie zichzelf afschermt van kritiek, door critici te labelen als foute mensen, die hun eigen verantwoordelijkheid niet nemen, slachtoffergedrag vertonen, geen karakter hebben, hun kansen niet grijpen, etc.... Volgens het neoliberalisme ben je succesvol (en dus goed) of fout. Net zo fout als je in het Christendom zondig was (als je niet het juiste geloofd had).

quote:
Volgens mij is het individualisme een groot goed, zeker voor de mensen die nog de beklemmingen van het verzuilde Nederland herkennen. Natuurlijk, op sommige terreinen, zoals Social Media, is dit doorgeslagen naar eigenpijperij, maar dat wil niet zeggen dat het een negatieve zaak is als mensen voor hun eigen mening durven uit te komen, of als ze zelf iets geweldig of fantastisch vinden en dat graag delen met de rest. Als je echter wat pessimistischer van aard bent en eerder gaat huilen dan zal lachen, is deze tijd vervelend, want je lijkt meer alleen te staan dan ooit. Maar voor de samenleving als geheel is de huidige een stuk aangenamer.
Het vooroordeel, dat links voor de totale gelijkschakeling is, is onzin. In een sociale groep, mag je gewoon jezelf zijn. Een ideologie afdwingen, zoals de neoliberalen deden, is niet individualistisch. Jij verwart individualisme mogelijk met een vorm van ontkoppeling, zoals het neoliberalisme het voorstelt, maar die ontkoppeling is een illusie.

quote:
[..]

Op de spits drijven is echter een hellend vlak. Voor de één is het al doorgeslagen marktdenken als we de kosten in de zorg willen beteugelen of meer eigen bijdrage van ouders verwachten in het onderwijs en het daarmee individualistischer maken. Anderen zien pas doorgeslagen marktdenken als we organen verkopen om te kunnen leven. Ik heb het idee dat de meeste mopperaars op het neoliberalisme niet zo'n hele hoge tolerantie hebben wat marktwerking betreft en daarom liever voor overheidspressie kiezen. Dat kan, maar doe dan ook niet alsof je het slechts over objectieve excessen hebt in de marktwerking.
Op de spits drijven refereert naar de ideologie zelf:
- alles is een markt, en bestaat vanzelf (als een natuurwet)
- de marktlogica is de enige geldige logica, de rest is een externaliteit die je gewoon kunt negeren.
- de belasting is altijd te hoog, en de overheid een overbodige tiran
- iedereen is een autonoom individu, de samenleving bestaat niet

Het gevolg is dat het beleid altijd tekort schiet in het realiseren van dit ideaal. Een neoliberale samenleving is onmogelijk.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 07-05-2019 17:48:16 ]
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 17:10:34 #227
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186675091
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 13:16 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Maar is de gedachte dat marktwerking mensen uitbuit, omdat mensen elkaar onvermijdelijk ten onder zullen brengen door een verschil in kapitaalkracht, niet eveneens een dystopisch mensbeeld? En is het systeem van de allesoverheersing van de democratische rechtsstaat niet een bron geweest voor oorlogen in de eerste paar honderd jaar, toen bedrijven nog klein gehouden werden en dienstbaar geacht aan de natiestaat?

Ik zie in de kritiek op het neoliberalisme doorgaans een vergelijkbare onderlinge strijd, met beperkte spelregels voor natiestaten, als je hier nu op het neoliberalisme projecteert. Dat multinationals de macht hebben om landen tegen elkaar uit te spelen wordt gebracht als per definitie een slecht iets, terwijl er ook tal van voordelen en vrijheden aan kleven, omdat landen blijkbaar niet meer de tirannen (de Hobbesiaanse Leviathan) zijn die ze vroeger waren.
Mensen slaan elkaar de hersens in, onder de noemer van iedere bekende ideologie, inclusief het marktfundamentalisme. Maar niet alle mensen lopen daarin juichend voorop.

quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 13:26 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Geld is een middel, nooit een doel op zich. Vrijheid of geluk is een doel, geld kan dat kopen of mede mogelijk maken. Geluk en vrijheid zijn individuele waarden en men heeft het recht naar eigen inzicht de weg naar vrijheid en geluk vorm te geven. "Life, Liberty and the pursuit of Happiness" en de Declaration of Independence (en haar belangrijke inspiratiebron, de Nederlandse Plakkaat van Verlatinghe) kan daarmee gezien worden als een belangrijk document om deze bevrijding van de mens van de tiran. Niets in het neoliberalisme verondersteld dat mensen slechts ééndimensionaal is, het vormt slechts dat mensen middels handel aan elkaar gebonden zijn, zowel in de samenleving (een samenleving zonder handel valt uit elkaar) als via de belastingen.
Mensen zijn niet alleen door handel met elkaar verbonden. Ze zijn in de eerste plaats met elkaar verbonden via de gedeelde wereld, die zelf niet draait op de marktlogica. De zogenaamde evidente onafhankelijke uitgangspositie, die altijd vooraf gaat aan iedere een deal die men sluit, is onzin. Veel van de kleingeestigheid van het neoliberalisme vloeit voort uit hun gebrek aan gevoel voor de samenhang der dingen.
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 17:16:50 #228
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_186675197
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:10 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Mensen slaan elkaar de hersens in, onder de noemer van iedere bekende ideologie, inclusief het marktfundamentalisme. Maar niet alle mensen lopen daarin juichend voorop.
Mooi, eenieder in dit topic heeft de rechtsbescherming als het neoliberalisme u de hersens in dreigt te slaan. Dat is voorlopig niet aan de orde.

quote:
Mensen zijn niet alleen door handel met elkaar verbonden. Ze zijn in de eerste plaats met elkaar verbonden via de gedeelde wereld, die zelf niet draait op de marktlogica. De zogenaamde evidente onafhankelijke uitgangspositie, die altijd vooraf gaat aan iedere een deal die men sluit, is onzin. Veel van de kleingeestigheid van het neoliberalisme vloeit voort uit hun gebrek aan gevoel voor de samenhang der dingen.
De wereld draait ook wel los van de mensen en er zijn heus ook wel wat Papoea's te vinden die geen tot weinig handel met andere mensen drijven. Maar de gedeelde wereld is niet los te zien van vraag en aanbod. Veel van de kritiek op het neoliberalisme vloeit voort uit de assumptie dat alles wat we wensen er al is en alleen nog maar op de juiste manier gedeeld moet worden met elkaar, maar dat basale consumptie tot stand kan komen zonder handel.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 17:45:27 #229
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_186675785
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 16:53 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het neoliberalisme is beweging die het beleid in de hele westerse wereld van 1980 heeft gedomineerd.
En gedurende de afgelopen 400 jaar leven we onder het juk van natiestaten, waarvan een ruime 100 jaar met het algemeen kiesrecht. We kunnen er van alles van maken, maar het neoliberalisme is niet meer dan een extra laag in verschillende vormen die we sinds de jaren '80 hebben gehad en de periode daarvoor vergelijken met de periode daarna is zelden fair.

quote:
Dit topic is begonnen in de tijd dat je werd afgezeken als je het woord 'neoliberaal' gebruikte. Dan wisten de critici al dat je debiel was, en verdiende je hoon. Volgens een stuk in de Elsevier was neoliberaal een hol begrip, dat links gebruikt om zinloos te schelden (hier eindeloos herhaald). Dat was daarna overigens ook de uitleg op Wikipedia (eventjes de oorspronkelijk tekst weggooien). Het gebeurde allemaal in 2012, 4 jaar na de kredietcrisis, 3 weken voor de tweede kamer verkiezingen (geen toeval).

Nu wordt het begrip 'neoliberaal' overal gebruikt.
De vraag is wel, zie je dit nu als erkenning of een bevestiging van je gelijk? Dit gebruiken mensen op de beurs namelijk ook vaak: "mijn voorspelling was niet fout, ik was alleen te vroeg".

quote:
Dat is ook een reden, waarom ik mensen die voor God lopen te spelen niet kan aanhoren. Dit keer was het wederom rechts die voor God speelde. En die kunnen nog steeds niet velen, dat niet iedereen dit accepteert. Rechts vind zichzelf ook altijd onschuldig en briljant. Ken uw geschiedenis. Rechts is de bovenliggende partij, en doet altijd alsof ze het superieure deel van de bevolking is.
Links heeft rechts ook in de positie geholpen. Voor alles wat links nog wil bereiken, is ze afhankelijk geworden van rechts. Geen onafhankelijk verhaal, geen visies die een eigen motortje hebben, geen plannen die zichzelf bedruipen. Linkse ideeën, zoals een sociaal vangnet, uitkeringen, zorg? Allemaal 'rechts' geld voor nodig. Links heeft rechts verantwoordelijk gemaakt voor het verdienen van geld en heeft het geld verdienen ook aan rechts gelaten, waarbij belastingen de oplossing zijn voor alles en iedereen die tegen belastingen was, was koud en kil en per definitie rechts. Iemand die opkomt voor de multinationals is in de ogen van links een vijand van de democratie, maar tegelijkertijd hebben een hoop mensen begrip voor de multinational die belasting wil ontwijken en minimaliseren. Daarmee heeft links een hoop mensen in het economisch rechtse kamp gejaagd, richting het neoliberalisme.

quote:
Maakt het uit wat de verhouding is? Alles, want een gemarginaliseerde groep domineert het beleid in een land niet.

Ligt het aan de groep die klaagt, en zegt het alleen iets over hen. Nee, dan is 'blaming the victim' altijd juist.

De neoliberale ideologie legt ook de basis voor een zware vorm van moralisme, waarmee de ideologie zichzelf afschermt van kritiek, door critici te labelen als foute mensen, die hun eigen verantwoordelijkheid niet nemen, slachtoffergedrag vertonen, geen karakter hebben, hun kansen niet grijpen, etc.... Volgens het neoliberalisme ben je succesvol (en dus goed) of fout. Net zo fout als je in het Christendom zondig was (als je niet het juiste geloofd had).
Volgens mij oordeelt het neoliberalisme niet over mensen die zich onttrekken aan de neoliberale samenleving. Er worden geen mensen verketterd als ze hun eigen gang gaan of alternatieve waarheden prediken, in tegenstelling tot het socialisme dat alleen werkt door onderdrukking en gelijkstelling. Critici zijn niet fout, hooguit critici die aan de tiet hangen van het neoliberalisme.

quote:
Het vooroordeel, dat links voor de totale gelijkschakeling is, is onzin. In een sociale groep, mag je gewoon jezelf zijn. Een ideologie afdwingen, zoals de neoliberalen deden, is niet individualistisch. Jij verwart individualisme mogelijk met een vorm van ontkoppeling, zoals het neoliberalisme het voorstelt, maar die ontkoppeling is een illusie.
In een neoliberale groep mag je ook gewoon jezelf zijn. In Nederland mag je best een commune starten met gelijkgestemden. Wat links nodig heeft, is onderdrukking en geweld om geld op te halen. De verslaving van geld voor de groep, zonder dat de groep zelf wil inleggen, is niet communautair. Het individualisme is een ontkoppeling van de greep van de gemeenschap op het individu. De kosmopoliet is de vijand van de anti-neoliberalen, want mobiel en dus z'n arbeid en kapitaal ook.

quote:
Op de spits drijven refereert naar de ideologie zelf:
- alles is een markt, en bestaat vanzelf (als een natuurwet)
- de marktlogica is de enige geldige logica, de rest is een externaliteit die je gewoon kunt negeren.
- de belasting is altijd te hoog, en de overheid een overbodige tiran
- iedereen is een autonoom individu, de samenleving bestaat niet

Het gevolg is dat het beleid altijd tekort schiet in het realiseren van dit ideaal. Een neoliberale samenleving is onmogelijk.
Een samenleving bestaat, een markt moet (binnen grenzen) gereguleerd worden en er is meer dan marktlogica. Maar nog steeds ben ik een marktideoloog of marktapologist, in jouw ogen. Dus jouw 'hokjes' van iemand die marktdenken op het spits drijft gaat niet op.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 17:50:56 #230
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186675916
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:16 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Mooi, eenieder in dit topic heeft de rechtsbescherming als het neoliberalisme u de hersens in dreigt te slaan. Dat is voorlopig niet aan de orde.
[..]

De wereld draait ook wel los van de mensen en er zijn heus ook wel wat Papoea's te vinden die geen tot weinig handel met andere mensen drijven. Maar de gedeelde wereld is niet los te zien van vraag en aanbod. Veel van de kritiek op het neoliberalisme vloeit voort uit de assumptie dat alles wat we wensen er al is en alleen nog maar op de juiste manier gedeeld moet worden met elkaar, maar dat basale consumptie tot stand kan komen zonder handel.
Het is niet mijn kritiek. Het lijkt eerder wezenloze nonsense. Mijn kritiek is dat de neoliberalen doen alsof de marktlogica genoeg is om alles te verklaren.
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 17:59:46 #231
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_186676068
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:50 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het is niet mijn kritiek. Het lijkt eerder wezenloze nonsense.
Hoe noemen we het dan, de aanname dat er geen markt, vraag en aanbod nodig is om goederen vanuit allerlei landen naar Nederland te laten komen? Marktlogica is geen verklaring voor alles wat mensen doen, maar wel voor dit soort dingen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:06:55 #232
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186676192
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:45 schreef GSbrder het volgende:

[..]

En gedurende de afgelopen 400 jaar leven we onder het juk van natiestaten, waarvan een ruime 100 jaar met het algemeen kiesrecht. We kunnen er van alles van maken, maar het neoliberalisme is niet meer dan een extra laag in verschillende vormen die we sinds de jaren '80 hebben gehad en de periode daarvoor vergelijken met de periode daarna is zelden fair.
Een regelrechte ideologie, met dogma's die niet kloppen, en een propaganda manier van doordrammen, is altijd fout.

quote:
[..]

De vraag is wel, zie je dit nu als erkenning of een bevestiging van je gelijk? Dit gebruiken mensen op de beurs namelijk ook vaak: "mijn voorspelling was niet fout, ik was alleen te vroeg".
Het was geen voorspelling. Het was een analyse op logische gronden. Maar daar was toen niemand in geïnteresseerd, want je kon zeggen dat het gebruik van het woordje 'neoliberalisme bewijst dat de ander populistische gek is.

quote:
[..]

Links heeft rechts ook in de positie geholpen. Voor alles wat links nog wil bereiken, is ze afhankelijk geworden van rechts. Geen onafhankelijk verhaal, geen visies die een eigen motortje hebben, geen plannen die zichzelf bedruipen. Linkse ideeën, zoals een sociaal vangnet, uitkeringen, zorg? Allemaal 'rechts' geld voor nodig. Links heeft rechts verantwoordelijk gemaakt voor het verdienen van geld en heeft het geld verdienen ook aan rechts gelaten, waarbij belastingen de oplossing zijn voor alles en iedereen die tegen belastingen was, was koud en kil en per definitie rechts. Iemand die opkomt voor de multinationals is in de ogen van links een vijand van de democratie, maar tegelijkertijd hebben een hoop mensen begrip voor de multinational die belasting wil ontwijken en minimaliseren. Daarmee heeft links een hoop mensen in het economisch rechtse kamp gejaagd, richting het neoliberalisme.
Nee, rechts vindt dat alleen ondernemers winst mogen maken, en zij geen belasting willen betalen. Zij willen daarmee een radicaal marktfundamentalisme afdwingen.

Mensen hebben er helemaal geen begrip voor als multinationals de regels gaan dicteren.

quote:
[..]

Volgens mij oordeelt het neoliberalisme niet over mensen die zich onttrekken aan de neoliberale samenleving. Er worden geen mensen verketterd als ze hun eigen gang gaan of alternatieve waarheden prediken, in tegenstelling tot het socialisme dat alleen werkt door onderdrukking en gelijkstelling. Critici zijn niet fout, hooguit critici die aan de tiet hangen van het neoliberalisme.

[..]

In een neoliberale groep mag je ook gewoon jezelf zijn. In Nederland mag je best een commune starten met gelijkgestemden. Wat links nodig heeft, is onderdrukking en geweld om geld op te halen. De verslaving van geld voor de groep, zonder dat de groep zelf wil inleggen, is niet communautair. Het individualisme is een ontkoppeling van de greep van de gemeenschap op het individu. De kosmopoliet is de vijand van de anti-neoliberalen, want mobiel en dus z'n arbeid en kapitaal ook.
Het leven wordt ze onmogelijk gemaakt. Landen in zuid en midden America met een links beleid worden altijd geboycot.

quote:
[..]

Een samenleving bestaat, een markt moet (binnen grenzen) gereguleerd worden en er is meer dan marktlogica. Maar nog steeds ben ik een marktideoloog of marktapologist, in jouw ogen. Dus jouw 'hokjes' van iemand die marktdenken op het spits drijft gaat niet op.
Er staat hierboven anders weer genoeg, over links die geen geld verdient, multinationals die op sympathie kunnen rekenen als ze de belasting vermijden en landen tegen elkaar uitspelen, terwijl iedereen dus vrij is het op zijn manier te doen.
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:09:13 #233
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186676225
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:59 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Hoe noemen we het dan, de aanname dat er geen markt, vraag en aanbod nodig is om goederen vanuit allerlei landen naar Nederland te laten komen? Marktlogica is geen verklaring voor alles wat mensen doen, maar wel voor dit soort dingen.
Je vergelijk een mondiale politieke beweging, die 40 jaar gedomineerd heeft, met je wezenloze uitspraak die nooit iemand doet. De kritiek is niet dat er markt is, maar dat alles een markt zou (moeten) zijn.
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:24:49 #234
13309 nostra
ask why
pi_186676536
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:09 schreef deelnemer het volgende:
Je vergelijk een mondiale politieke beweging, die 40 jaar gedomineerd heeft, met je wezenloze uitspraak die nooit iemand doet. De kritiek is niet dat er markt is, maar dat alles een markt zou (moeten) zijn.
Alleen is die versie van de ideologie nooit doorgevoerd in landen als Nederland. De zorg is hier geen (volledig vrije) markt, het onderwijs is geen markt en het milieu is geen markt. Je poneert zaken als feiten die geen feiten zijn.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:48:08 #235
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186676978
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:24 schreef nostra het volgende:

[..]

Alleen is die versie van de ideologie nooit doorgevoerd in landen als Nederland. De zorg is hier geen (volledig vrije) markt, het onderwijs is geen markt en het milieu is geen markt.
Het neoliberalisme in zijn volle glorie doorvoeren, is onmogelijk. Dat zou leiden tot een genocide. De ideologie was erger dan het beleid. In sommige delen van het bedrijfsleven was beide een drama.

quote:
Je poneert zaken als feiten die geen feiten zijn.
Nergens poneer ik dat. En dit is, hoop ik, de laatste stropop voor vandaag.
The view from nowhere.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:58:56 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186677262
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:06 schreef deelnemer het volgende:


Nee, rechts vindt dat alleen ondernemers winst mogen maken
Wat een onzin
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 18:59:29 #237
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186677281
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:48 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het neoliberalisme in zijn volle glorie doorvoeren, is onmogelijk. Dat zou leiden tot een genocide.
Nee dat was socialisme
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 19:04:56 #238
13309 nostra
ask why
pi_186677413
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:48 schreef deelnemer het volgende:
Het neoliberalisme in zijn volle glorie doorvoeren, is onmogelijk. Dat zou leiden tot een genocide.
Dat soort hyperbolen slaan nergens op natuurlijk. Feit is dat ook in neoliberale landen er altijd nog enige vorm van marktregulering is. In verschillende mate en op verschillende terreinen, maar je blijft maar beweren dat het neoliberalisme een soort allesomvattend dogma is waarin alles maar aan de markt wordt overgelaten en er slechts binaire winnaars en verliezers zijn, terwijl in de praktijk vrij pragmatisch voor matiging wordt gekozen waar dat als zinvol wordt gezien.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
  dinsdag 7 mei 2019 @ 19:13:17 #239
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_186677632
quote:
15s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:16 schreef GSbrder het volgende:
De wereld draait ook wel los van de mensen en er zijn heus ook wel wat Papoea's te vinden die geen tot weinig handel met andere mensen drijven. Maar de gedeelde wereld is niet los te zien van vraag en aanbod. Veel van de kritiek op het neoliberalisme vloeit voort uit de assumptie dat alles wat we wensen er al is en alleen nog maar op de juiste manier gedeeld moet worden met elkaar, maar dat basale consumptie tot stand kan komen zonder handel.
Onzin. De kritiek gaat over het afbreken van overheden en vakbonden en verregaande deregulatie waardoor veel verliezers van het markt-spel geen keus hebben dan dood te gaan van de honger.

Jouw onuitputtelijke stroom stromannen is echt belachelijk.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 7 mei 2019 @ 19:47:24 #240
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186678664
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 19:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Onzin. De kritiek gaat over het afbreken van overheden en vakbonden en verregaande deregulatie waardoor veel verliezers van het markt-spel geen keus hebben dan dood te gaan van de honger.

Jouw onuitputtelijke stroom stromannen is echt belachelijk.
De overheid groeit alleen, vakbonden hebben vooral zichzelf opgeheven en de regeldruk neemt alleen maar toe.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator dinsdag 7 mei 2019 @ 19:55:46 #241
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186678913
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 19:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Onzin. De kritiek gaat over het afbreken van overheden en vakbonden en verregaande deregulatie waardoor veel verliezers van het markt-spel geen keus hebben dan dood te gaan van de honger.

Jouw onuitputtelijke stroom stromannen is echt belachelijk.
Het zijn toch echt de werknemers die geen lid meer worden die de vakbonden, althans hun macht, afbreken.
Als overheden afgebroken worden is dat omdat de burger stemt op partijen die dat voorstaan in een democratie.

Doodgaan van de honger doet men vooral in landen waar geen markt is zoals Noord-Korea, Venezuela en voorheen China. Is dat je nog steeds niet opgevallen?
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  Moderator dinsdag 7 mei 2019 @ 19:59:41 #242
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186679047
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 12:52 schreef deelnemer het volgende:

Omdat je oorlog krijgt binnen de EU als je er geen eenheid van maakt? Kortom, het moet omdat mensen blijkbaar onvermijdelijk iedereen te lijf gaan, onder leiding van hun elites. Blijkbaar een hele normale gedachte.
Doe eens gek, noem mij eens een land waar de bevolking niet geregeerd word door een elite?

Mag gerust een land zijn maar men geen neoliberalisme kent. Ik wacht wel even.

PS: Ga je ooit nog uitleggen wat jouw vervanging van de markt is? Ik zit nog steeds te wachten op een uitleg van jouw kant wat "automatisme" moet betekenen.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  dinsdag 7 mei 2019 @ 21:25:07 #243
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_186681802
.
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 19:55 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Het zijn toch echt de werknemers die geen lid meer worden die de vakbonden, althans hun macht, afbreken.
Als overheden afgebroken worden is dat omdat de burger stemt op partijen die dat voorstaan in een democratie.

Doodgaan van de honger doet men vooral in landen waar geen markt is zoals Noord-Korea, Venezuela en voorheen China. Is dat je nog steeds niet opgevallen?
Ze willen het zelf, armoede is een keuze :r

[ Bericht 36% gewijzigd door Papierversnipperaar op 07-05-2019 22:15:18 ]
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  Moderator dinsdag 7 mei 2019 @ 23:56:54 #244
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186687054
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 21:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
.
[..]

Ze willen het zelf, armoede is een keuze :r
Je verdraait mijn woorden. Wel zielig dat je zo meent te moeten reageren, zegt vooral veel over jou.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  woensdag 8 mei 2019 @ 00:23:30 #245
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_186687463
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 23:56 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Je verdraait mijn woorden. Wel zielig dat je zo meent te moeten reageren, zegt vooral veel over jou.
Alweer victim blaming.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  Moderator woensdag 8 mei 2019 @ 10:45:09 #246
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186691616
quote:
7s.gif Op woensdag 8 mei 2019 00:23 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Alweer victim blaming.
Waar ben jij een slachtoffer van dan? Weerwoord?

Doe niet zo achterlijk, man.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  woensdag 8 mei 2019 @ 11:17:57 #247
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186692147
FinancialTimes twitterde op dinsdag 07-05-2019 om 10:30:03 Stagnant wages and job instability are fuelling workers’ grievances that the EU’s economic recovery hasn't been for everyone. https://t.co/UizfjywgvN reageer retweet
Het Duitse grootbedrijf wordt langzaam overgenomen door Wall Street:
FinancialTimes twitterde op dinsdag 07-05-2019 om 10:00:04 Germany’s corporate crises are increasingly being fought in public thanks to fed-up shareholders. https://t.co/QgZfwyZSQi reageer retweet
Zie ook:
https://www.newscientist.(...)that-runs-the-world/
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 8 mei 2019 @ 18:11:33 #248
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186698811
quote:
1s.gif Op maandag 6 mei 2019 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
What is posted on Twitter should stay on Twitter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 mei 2019 @ 20:06:08 #249
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186702041
quote:
1s.gif Op woensdag 8 mei 2019 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jij past die 'regel' niet toe op het wc papier genaamd de Bild Zeitung.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 8 mei 2019 @ 20:26:58 #250
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186702698
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 19:59 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Doe eens gek, noem mij eens een land waar de bevolking niet geregeerd word door een elite?

Mag gerust een land zijn maar men geen neoliberalisme kent. Ik wacht wel even.
Ook zo'n stropop.

Het gaat over het conflict tussen twee categorieen argumenten. Argumenten die uitgaan van:
1. de onvermijdelijkheid van conflicten / oorlogen onder leiding van elites
2. het idee dat de heerlijk vrijheid een simpel gegeven is voor rationele mensen

quote:
PS: Ga je ooit nog uitleggen wat jouw vervanging van de markt is? Ik zit nog steeds te wachten op een uitleg van jouw kant wat "automatisme" moet betekenen.
Het temmen ervan. In ieder geval het primaat van de democratische rechtstaat boven marktwerking.

Dat je blijkbaar gelooft, dat het gaat om een keuze tussen twee extremen die beide niet deugen, is een teken van populisme.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 08-05-2019 20:33:33 ]
The view from nowhere.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')