Heb je al plattegrondjes getekend? Met boomspiegels van bomen die wat jaren gegroeid zijn? Met wortelspiegels, waar dan verder niet veel boven groeien zal? Met hoogtegroei en ramen/lichtinval?quote:Op zondag 21 april 2019 00:09 schreef Sport_Life het volgende:
Ik ben nieuw met tuinen. Maar onze nieuwe woning heeft een aardige tuin, we hebben bedacht :
3 leilinders - zijtuin
2 dakplatanen - achtertuin
Ca 60m2 gras
Blijft nog wat ruimte over voor planten en wellicht nog een boom. Wat zijn mooie planten die niet heel veel onderhoud nodig hebben en wat meer body hebben dan een bloemetje?
quote:Op zondag 21 april 2019 14:10 schreef Dementor het volgende: Heeft er iemand hier een bijenhotel in de tuin?
Ik ben aan het overwegen om metselbijen uit te zetten in mijn tuin, linkje in spoiler.Ik heb begrepen dat ze al in februari moeten hangen.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het betreft een nieuwbouw tuin, waar we door een bekende al diverse terrassen hebben laten aanmaken, nu blijft over een paar lappen grond waar we gras willen laten groeien (50/60m2) en een stukje planten. Er is al grond afgegraven, onder de bestrating ligt zand en waar het gras komt ligt een mix van klei ("bouwgrond") en nieuwe potgrond.quote:Op maandag 22 april 2019 01:36 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Heb je al plattegrondjes getekend? Met boomspiegels van bomen die wat jaren gegroeid zijn? Met wortelspiegels, waar dan verder niet veel boven groeien zal? Met hoogtegroei en ramen/lichtinval?
De bloemetjes zijn de eenjarigen die je elk jaar opnieuw plant. De body-planten zijn meerjarig en moeten dus goed overdacht worden. Beter bekijk je de tuin dit zomerhalfjaar, met dagboek over licht, schaduw, warmte, regen, hoeveel tijd je erin lijkt te kunnen/willen steken, waar je steeds gaat zitten, wat je zoal doet in je buitenruimte, etc. Intussen bekijk je planten in de tuinen rondom, in tuincentra, op websites, etc. In de herfst kan je dan gericht zoeken naar planten die passen in de beschikbare ruimtes. Dat is meteen een goede tijd om struiken en bomen te planten.
Is je woning helemaal nieuw of alleen voor jullie? Bij nieuwbouw heeft het zin om zo'n 30 cm bouwzand af te graven. Dan kan je kiezen tussen opvullen met verse potgrond, tuingrond of een mix. Regulier of biologisch. Geen cocosgrond nemen, dat is en blijft gruis (geen structuur, bij mij viele hoge planten om) en geen voeding en trekt rouwmugjes aan (hun jonkies knagen aan de wortels, maar misschien merk je dat alleen bij kamerplanten). Eventueel nog een flinke portie beukencompost o.i.d. Daar zijn verschillende leveranciers voor. Eentje zit in Soest en hij bezorgt die m3-zakken aan huis.
Als je tuin echt zo groot is dat er 6 bomen in passen en jullie zelf ook nog, dan heeft het ook zin om naar composteren te kijken. Tomaten, pompoenen, zonnebloemen zijn hongerlappen die graag op/bij een composthoop groeien.
Als tie bloeit ná de langste dag, kun je in het Voorjaar snoeien.quote:Op dinsdag 23 april 2019 19:23 schreef Koettie het volgende:
Ben ik te laat om m'n hibiscus te snoeien als ik dit jaar nog bloei wil? Ben het vergeten maar hij is nogal uit vorm.
Is dat een ezelsbruggetje? Die ga ik onthouden!quote:Op dinsdag 23 april 2019 21:21 schreef AnneX het volgende:
[..]
Als tie bloeit ná de langste dag, kun je in het Voorjaar snoeien.![]()
( geen idee van hibiscus).
Wat betreft dahliaknollen: geen idee.
Buurvrouw heeft ze ook net in de grond gezet.
Yep.quote:Op dinsdag 23 april 2019 21:25 schreef Koettie het volgende:
[..]
Is dat een ezelsbruggetje? Die ga ik onthouden!
De man die mij onze hibiscus verkocht riep: niet téveel snoeien en als je het doet ná de bloei.quote:Deze tuinhibiscus is een middelgrote, bladverliezende struik met decoratieve middengroene tot donkergroene grofgetande, handvormige, onbehaarde bladeren en een bossige, opgaande habitus.
Midden de zomer start de bloei met violetblauwe, enkele bloemen met fijne rode streepjes en maroonrode vlek in het centrum.
Lang en rijkbloeiende struik van augustus tot oktober.
Jonge struiken groeien traag.
Bij regen sluit de bloem zich.
Plantvoorschriften : Planten in voorjaar.
Goed doorlatende humusrijke grond, liefst tegen zuidmuur waar veel zon komt.
Meng organisch materiaal en wat beender- of ander meel tussen de plantaarde. Geef daarna een goede mulchlaag en veel water. Getemperd licht is het best voor een florissante bloei. Beschermen tegen felle wind.
Verzorging : Snoeien maart, maar niet noodzakelijk, alleen om in vorm te houden en dode takken te verwijderen.
Strooi in het eerste jaar wat kaliumrijke meststof rond de wortels, en geef elk jaar een universele meststof.
Maandelijks bemesten tijdens het groeizeizoen.
Houd de grond bij de heester tijdens de zomer steeds vochtig, de oppervlakkige wortels mogen niet uitdrogen.
Controleer op luizen aan te toppen van de twijgen.
Maakt u zich geen zorgen als de struik vroeg in de zomer nog geen bladeren ontwikkelt. Totdat ze zijn aangeslagen hebben ze veel tijd nodig om nieuwe takken te ontwikkelen, en soms bloeien ze een jaar of twee niet.
Afhankelijk van een goede vorige zomer bloeien ze meer of minder.
Oh echtquote:Op dinsdag 23 april 2019 22:51 schreef RedFever007 het volgende:
Potgrond klinkt heel leuk maar vergeet niet dat hiervoor weet ik veel hoeveel hectares land overhoop worden gehaald in Oost Europa o.a.![]()
enorme natuurschade daar
Gewoon zwarte grond werkt ook prima in borders, echt niet nodig om daar potgrond in te gooien
Tja, voor grondstoffen voor productie van jouw mobiel en accu's voor al je apparatuur is dat evenzo.quote:Op dinsdag 23 april 2019 22:51 schreef RedFever007 het volgende:
Potgrond klinkt heel leuk maar vergeet niet dat hiervoor weet ik veel hoeveel hectares land overhoop worden gehaald in Oost Europa o.a.![]()
enorme natuurschade daar
Gewoon zwarte grond werkt ook prima in borders, echt niet nodig om daar potgrond in te gooien
Stoppen met levenquote:Op woensdag 24 april 2019 06:29 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Tja, voor grondstoffen voor productie van jouw mobiel en accu's voor al je apparatuur is dat evenzo.
Zeg maar tegen m dat hij geen eau de cologne op moet doen in de tuin, geen grapje.quote:Op woensdag 24 april 2019 13:13 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik wilde volgend jaar als de tuin klaar is zo'n kastje met metselbijen ophangen maar mijn man is bang dat hij gek wordt van de zoemende beesten om hem heen heeft iemand er ervaring mee?
Núquote:Op woensdag 24 april 2019 18:28 schreef Koettie het volgende:
Waar blijft die regen? Alles is gort en gort droog hier.
Duurt 6 weken en een volk is small, medium, of large groot, afhankelijk van wat je bestelt.quote:Op woensdag 24 april 2019 13:13 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik wilde volgend jaar als de tuin klaar is zo'n kastje met metselbijen ophangen maar mijn man is bang dat hij gek wordt van de zoemende beesten om hem heen heeft iemand er ervaring mee?
Hier waren het twee laffe druppels. Ik wil raiiin.quote:Op woensdag 24 april 2019 19:28 schreef AnneX het volgende:
[..]
Núregio Utrecht.
Zó zwaar, dat de enige Delphinium is afgeknapt ondanks stokje ernaast.
Helaas is heel veel al uitverkocht. Vlinder struik pakket leek mij wel wat. Er zijn behoorlijk wat keuzes moet me er nog in verdiepen maar het klinkt best goed, zij zoeken plantjes uit die bij elkaar passen binnen een bepaald thema en ik hoef alleen maar te planten conform plattegrond.quote:Op maandag 22 april 2019 23:40 schreef Seven. het volgende:
Borderpakket lijkt me best een puik idee! Zelf geen ervaring mee, maar het scheelt je heel wat uitzoekwerk. Al iets specifiek op het oog?
Niet te diep zie je aan de vorm van de stam bij de grond. Je zou de wortelaanzet moeten zien, dus geen lollystokje maar iets uitlopend van onder.quote:Op woensdag 24 april 2019 20:54 schreef Sport_Life het volgende:
Vandaag graszoden laten leggen en 2 dakplatanen geplant! Bomen heb ik zelf in de grond gezet (voor / tijdens de regenbui...), hoop dat eea goed is gegaan, niet te diep of te weinig aarde eromheen (cirkel)..
Dat rijmt niet!quote:Op dinsdag 23 april 2019 22:27 schreef Bluezz het volgende:
(...)
Plantvoorschriften : Planten in voorjaar.
Goed doorlatende humusrijke grond, liefst tegen zuidmuur waar veel zon komt.
Meng organisch materiaal en wat beender- of ander meel tussen de plantaarde. Geef daarna een goede mulchlaag en veel water. Getemperd licht is het best voor een florissante bloei. Beschermen tegen felle wind.
O, nu we tóch kritisch zijn: alle niet-biologische planten die bloeien zijn dodelijk voor de bijtjes en de vlindertjes. De planten zelf en ook nemen de zaden de gifstoffen mee naar de nieuwe planten.quote:Op dinsdag 23 april 2019 22:51 schreef RedFever007 het volgende: Potgrond klinkt heel leuk maar vergeet niet dat hiervoor weet ik veel hoeveel hectares land overhoop worden gehaald in Oost Europa o.a.
![]()
enorme natuurschade daar
Gewoon zwarte grond werkt ook prima in borders, echt niet nodig om daar potgrond in te gooien
Je kan Intratuin nog proberen. Het was het tuincentrum dat indertijd het slechtste scoorde en nu zetten ze hun beste beentje voor. Naast biologische kruiden (gedurende korte tijd, die voor je het weet om is) en een paar soorten biologische bloembollen (kwam niet op, kwamen verdord uit de verpakking) hebben ze nu ook biologisch fruit.quote:Op vrijdag 26 april 2019 09:53 schreef AnneX het volgende: Tja, Teslynd ...ik waardeer je bijdrage en analyse...alleen heb je een alternatief? voor mijn gemodder op de vierkante meter.
Eigenlijk heeft mijn tuintje niks (meer) met natuur te maken? En geef ik sloten geld uit in het tuincentrum aan chemisch verrotte plantjes, die slecht zijn voor kruip- en vlieginsecten.
Heb je meer info waar biologisch “ verantwoord” te winkelen voor de tuin?
Dan deel ik het graag in mijn omgeving.
Want blijkbaar moet ik wegblijven van overvecht, gamma en praxis plantjes. * vertwijfeld.
Kies een of twee dingen die grote impact hebben, dan heb je wel het gevoel dat er veel gebeurtquote:Op vrijdag 26 april 2019 16:38 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
We hadden al heel wat plannen naar de dierenarts kosten van onze hond zijn behoorlijk aan het oplopen. Dus we vrezen er een beetje voor dat de tuin hem dit jaar niet gaat worden.
Misschien kan ik wel wat bestrating eruit gooien en wat geďmproviseerde bakken maken.
quote:Op vrijdag 26 april 2019 10:04 schreef kaasplankje het volgende:
Je moet in de tuin gaan menstrueren denk ik. Dat is alleen biologisch verantwoord als je vegan bent btw.
Deel van de bestrating rechtop zetten als bloembakrand. Maar dan moet je weer grond kopen voor de planten.quote:Op vrijdag 26 april 2019 16:38 schreef Thinkk-Pinkk het volgende: We hadden al heel wat plannen naar de dierenarts kosten van onze hond zijn behoorlijk aan het oplopen. Dus we vrezen er een beetje voor dat de tuin hem dit jaar niet gaat worden.
Misschien kan ik wel wat bestrating eruit gooien en wat geďmproviseerde bakken maken.
Dat gaat niet meerquote:Op vrijdag 26 april 2019 10:04 schreef kaasplankje het volgende:
Je moet in de tuin gaan menstrueren denk ik. Dat is alleen biologisch verantwoord als je vegan bent btw.
Oh, dat weet ik wel hoor, ik haakte enkel even in de vraag hoe/waar aan biologische zaden te komen. Overigens is niet alles wat biologisch is ook pesticidenvrij (vooral omdat in de biologische veeteelt gangbaar stro gebruikt mag worden, omdat strogebruik dan verplicht is maar er niet voldoende biologisch stro is, en uitgerekend in stro zit erg veel gif door het naspuiten met round-up nét voor de oogst. Mensen zouden meer biologisch brood moeten eten.)quote:Op vrijdag 26 april 2019 18:08 schreef Teslynd het volgende:
Sigme, het gaat om alles. Biologisch geteelde zaden/planten is niet voldoende. De grond, compost en de meststoffen moeten dat ook zijn. Sinds een paar jaar is er biologische grond. Eerst zag ik biologische tuingrond en vorig jaar ook biologische potgrond. Tuingrond is zeer matig voor een pottentuin, de biologische potgrond van Intratuin bleek vol slecht verteerd hout. Ook biologische balen zijn onkruidvrij, daar zal een iets minder schadelijke gifvoorraad in zitten. Kunstmest e.d. van Ecostyle is inmiddels overal verkrijgbaar, heb ik al jaren. Maar zelfgemaakte compost is slechts gedeeltelijk biologische compost. Voor alleen biologisch eten, heb ik te weinig budget.
Dat viel me in toen ik bij te natte compost knaagdierstro ging doen. Alle eten/voer dat langer houdbaar moet zijn, is immers bewerkt en met dierenvoer gaat dat waarschijnlijk grover dan met menseneten. En zoals ik net schreef: biologische grond is net zo onkruidvrij als gifgrond. Je hebt dus in beide gevallen geen zicht op wat er precies in zit. De ingrediëntenopgaven voldoen niet.quote:Op vrijdag 26 april 2019 18:41 schreef sigme het volgende: [..]
Oh, dat weet ik wel hoor, ik haakte enkel even in de vraag hoe/waar aan biologische zaden te komen. Overigens is niet alles wat biologisch is ook pesticidenvrij (vooral omdat in de biologische veeteelt gangbaar stro gebruikt mag worden, omdat strogebruik dan verplicht is maar er niet voldoende biologisch stro is, en uitgerekend in stro zit erg veel gif door het naspuiten met round-up nét voor de oogst. Mensen zouden meer biologisch brood moeten eten.)
En niet alle niet-biologische spullen zijn meer behandeld met gif dan gecertificeerd biologisch.
Ik dacht eigenlijk meer aan daarna, als het in pakhuizen goed moet blijven, niet schimmelen, niet boordevol beetjes komen en zo.quote:Op zaterdag 27 april 2019 08:33 schreef Elleska het volgende: Rommel als roundup wordt gebruikt (misbruikt) om stro sneller te kunnen oogsten. Dat heeft niets te maken met de lange houdbaarheid, het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het laten drogen.
t Is dacht ik in maart compost erop en in april organische mest. Bij veel bloembollen evt in het najaar organische mest geven. Beide licht in de oppervlakte inwerken. Niet spitten, daarmee verstoor je het bodemleven incl. de mycorrhiza.quote:Op zaterdag 27 april 2019 16:58 schreef Seven. het volgende: Ik heb trouwens ook zo'n zak gedroogde mestkorrels aangeschaft (sorry, niet biologisch). Maar ik bedenk me net, is het niet al te laat voor bemesten?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |