abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_186746126
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2019 21:23 schreef ParelDuiker het volgende:

[..]

Klinkt als een goede aanpak. Vind je het niet lastig dat je de controle verliest als je hulp vraagt? Dat is iets wat mij er vaak van weerhoudt om hulp te vragen. Wat betreft praktische problemen, bijvoorbeeld een wiskundig vraagstuk, vind ik het vaak ook gewoon fijn om door te worstelen totdat ik een oplossing gevonden heb. Ik leer daar zo enorm veel van.
Ik denk niet dat het door controleverlies komt dat ik een hele tijd doorgesukkeld heb. Meer doordat ik (als oudste kind van een gehandicapte moeder) al heel lang gewend ben om het allemaal zelf op te lossen (en voor de rest te zorgen daarbovenop), en omdat ik slim ben en dus ook gewend ben dat het me wel lukt om een soort van oplossing te vinden. (Niet dat die oplossing dan altijd op de lange termijn het beste is, maar iets van een oplossing vind ik wel.)

Het is inderdaad heel leerzaam om gewoon door een praktisch probleem heen te worstelen. Dan leer je veel meer dan wanneer iemand je het voorzegt. Maar er zijn dingen in je leven waar je niet doorheen geworsteld komt, en dan mag iemand je wel een duwtje geven. En eerlijk gezegd is het niet echt dat m'n psycholoog me dingen voorzegt -- het is heel erg hard werken voor mij.
quote:
Oh, dan ben je al een heel stuk verder dan ik ooit gekomen ben. ^O^ Ik had een prachtig databestand, zelf gebouwd op basis van eigen veldonderzoek. De wiskundige en statistische analysemethoden uitgewerkt. En alle analyses uitgevoerd. Maar een voor mijzelf acceptabel verhaal op papier krijgen lukte steeds niet. Dat kwam denk ik deels ook omdat het in Engels moest, terwijl ik mijn bachelorscriptie nog in het Nederlands mocht schrijven. En talen zijn niet mijn sterke kant.
[..]

Deze vetgemaakte zin is helemaal waar! Door mijn verhaal eerst aan een professionele hulpverlener te vertellen kan ik alvast oefenen en hoop ik dat het mij vervolgens ook makkelijker af gaat om tegen mijn moeder en zus hetzelfde verhaal te vertellen. Ik hoef dan immers alleen maar hetzelfde verhaal te vertellen in plaats van het verhaal nog te bedenken.
[..]

Ik heb daar een theorie over. Ik heb denk ik helemaal nooit een puberteit gehad zoals mensen zonder ASS dat wel hebben. Wel in fysiologische zin natuurlijk, maar niet in psychologische zin. Tijdens het ASS-diagnosetraject vertelde mijn moeder dat ook, dus dat is niet alleen mijn eigen observatie.

Een psychiater waar ik pakweg vijf jaar terug twee keer ben geweest vertelde dat vermoedelijk de hersenen bij mensen met ASS zich heel anders ontwikkelen dan bij mensen zonder ASS. Bij mensen met ASS ontwikkelen de hersenen zich nog tot hun veertigste, terwijl dat bij mensen zonder ASS al rond hun vijfentwintigste al helemaal afgerond is. Dat strookt ook met mijn gevoel dat ik altijd 10 tot 15 jaar achterloop op andere mensen. Dus wellicht dat mensen met ASS juist heel lang in hun puberteit zitten en dat daar ook de wispelturige gedachtegangen mee samenhangen. Om maar eens een hypothese op te werpen. :P
Dat herken ik ook wel, dat ik op sommige gebieden achterloop, en bij mijn autistische vrienden herken ik het ook wel. Ik was zelf ongelofelijk na´ef. Op meerdere momenten op de basis- en middelbare school hebben ze overwogen om me een of twee klassen over te laten slaan, maar mijn sociale vaardigheden waren altijd de reden om het niet te doen. Ik ging ook liefst met jongere kinderen om. Inmiddels is dat best wel veranderd, omdat de situatie me wel gedwongen heeft om heel snel op te groeien.
quote:
Ik ben juist echt een avond/nachtmens hoor. Ik vind de rust van de avond en de nacht erg prettig. Er zijn minder mensen op straat, er is minder verkeerslawaai en het licht is 's avonds meer gedempt. 's Ochtends vind ik het licht vaak te fel (tenzij het bewolkt is of zelfs regent, drie keer raden wat mijn favoriete weer is 's ochtends ;) ) en het verkeerslawaai veel te luid. Vaak voel ik mij 's avonds en 's nachts het sterkst, maar ook dan kan de somberheid zomaar intreden. Wat betreft het samenzijn met anderen kan ik ook dan naar aanleiding van iets kleins zomaar somber worden. Ik weet dat doorgaans wel goed te verbergen en ik hou het voor mij tot ik weer alleen ben.
Dat is grappig, ik ben bijna helemaal andersom. Ik vind fel licht het prettigste, want ik houd niet zo van schaduwen. Ik wil alle details kunnen zien. Als het niet licht genoeg is, krijg ik hoofdpijn. Ik woon aan een drukke straat, maar ik vind dat wel gezellig. Zolang het geen gepraat is of andere "menselijke" geluiden, raak ik niet zo overprikkeld.
quote:
Geef jij je planten ook namen? En begroet je ze? Knap in ieder geval dat je rationeel al zover bent dat is al een mooie stap vooruit.
Nee, maar ik ken ze wel heel goed. Ik weet bijvoorbeeld precies van al mijn planten en die van mijn ouders welke plant een stekje is van welke, en van wie we ze hebben gekregen, en van die ene keer dat mijn broertje alle blaadjes van mijn plant af plukte en dat de plant het alsnog overleefd heeft :D
Jij wel?
pi_186746164
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 03:22 schreef Michie_ het volgende:
Lange geleden dat ik hier gepost heb. Zowel geestelijk als fysiek ging het niet goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hoi! :W

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_186754146
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 03:22 schreef Michie_ het volgende:
Lange geleden dat ik hier gepost heb. Zowel geestelijk als fysiek ging het niet goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Kerel die ik ken die ook autisme heeft is sinds 1987 niet naar de tandarts geweest.

Moet er niet aan denken.
Children of the night. What music they make.
pi_186795673
registreer om deze reclame te verbergen
Ik ben ook bijna 10 jaar niet geweest wegens een eigenlijk irreŰle angst. Nu ben ik dus wel weer bezig met het renoveren van mijn gebit en aangezien dat een flinke duit kost doe ik er meerdere jaren over.

Ik bemerk bij mijzelf dat ik steeds minder rumoerige omgevingen kan verdragen. Misschien heeft het met vermoeidheid te maken. Vrijdagavond was ik in Amsterdam en ik ging uit eten. Ik heb tijdens etentjes altijd moeite mijn gesprekspartner te verstaan door de vele geluiden, maar dit was een nieuw niveau. Daarna gingen we naar een concert en ik merk dat ik steeds meer de feeling ermee verlies. Ik vind het geluid te hard, iedereen om mij heen staat maar te lullen. Jammer ;(
Het gevolg is dat ik niks meer kan bedenken om te vertellen aan degene met wie ik ben, het lukt mij dan niet zo goed meer om oprechte interesse te tonen. Ik ben alleen maar bezig met de anderen te verstaan, andere mensen te ontwijken en keer enorm in mijzelf.
pi_186795751
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 16:26 schreef Tele6 het volgende:
[..] Maar er zijn dingen in je leven waar je niet doorheen geworsteld komt, en dan mag iemand je wel een duwtje geven. En eerlijk gezegd is het niet echt dat m'n psycholoog me dingen voorzegt -- het is heel erg hard werken voor mij.
Van voorzeggen leer je ook niks. Mijn coach had altijd de aanpak waarbij ik voorafgaand aan een coachsessie een probleem beschreef dat ik wilde bespreken. Tijdens de sessie stelde ze dan vragen als waarom ik dat een probleem vond, of ik kon uitleggen waarom mensen iets zo vonden of zo reageerden en wat ik dacht dat er niet goed was gegaan. Ze liet mij daardoor als het ware de oplossing voor mijn eigen problemen formuleren en tekende dat dan, met de nodige correcties of toevoeging, uit in een schema. En dan komt het lastigste, het toepassen van het schema in de periode daarna. Ik vind het nog altijd merkwaardig dat die schema's de mensenwereld voor mij zo enorm veel beter te begrijpen gemaakt hebben, maar het werkt wel.

quote:
[..] Nee, maar ik ken ze wel heel goed. Ik weet bijvoorbeeld precies van al mijn planten en die van mijn ouders welke plant een stekje is van welke, en van wie we ze hebben gekregen, en van die ene keer dat mijn broertje alle blaadjes van mijn plant af plukte en dat de plant het alsnog overleefd heeft :D
Jij wel?
Haha, wat leuk. Dan kun je dus een soort stamboom tekenen. En wat een naar broertje. :( ;) Ik geef niet al mijn planten namen, maar een aantal heb ik wel namen gegeven. Momenteel heb ik een dennenboom (die heet Dennis), een peperplant (die heet Peter) en een tomatenplant (die heet Tom). Ja, ze allitereren bewust. Als ik buiten zit op het terras groet ik Dennis, Peter en Tom ook altijd even. O+

Ik ben een tijdje enorm ge´nteresseerd geweest in hydrocultuur (een kweekmethode met een biologisch inert substraat waarbij voedingsstoffen direct in het water worden opgelost). Bij mij uit zich dat in het uren lezen van websites en boeken over het onderwerp, het analyseren van diverse relevante biologische/scheikundige/natuurkundige processen, het maken van een technisch ontwerp en ten slotte het uitvoeren van het technisch ontwerp. In dit geval resulteerde het in een soort tunnelkas met een geautomatiseerd irrigatiesysteem waarmee ik een aantal soorten peperplanten heb gekweekt.

Nooit meer gedaan daarna, want als ik het gevoel heb dat ik een proces of techniek helemaal begrijp heb ik er geen lol meer van en stort ik mij in een nieuw project.

Edit: Dit is overigens ronduit fascinerend. Planten uit de nachtschade-familie kun je op elkaar enten. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een plant die in de bodem aardappelknollen laat groeien, en bovengronds tomaten laat groeien, zie ook Wikipedia.

338px-TomTato_2014-06-25.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door ParelDuiker op 12-05-2019 22:10:47 ]
pi_186796458
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 22:53 schreef DeHovenier het volgende:

[..]

Kerel die ik ken die ook autisme heeft is sinds 1987 niet naar de tandarts geweest.

Moet er niet aan denken.
Dat is wel heel lang geleden. Ben zelf ook al jaren niet naar de tandarts geweest vanwege tandartsangst en ook een beetje vanwege de kosten. En tegen het trekken van mijn verstandskiezen zie ik al helemaal op.
pi_186796903
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:07 schreef ParelDuiker het volgende:

[..]

Dat is wel heel lang geleden. Ben zelf ook al jaren niet naar de tandarts geweest vanwege tandartsangst en ook een beetje vanwege de kosten. En tegen het trekken van mijn verstandskiezen zie ik al helemaal op.
heb geen autisme, maar had ooit wel tandartsangst. Jaren niet geweest.
Toen ik eerst ging spoten ze de verdoving in en dat deed pijn. Tegenwoordig nu ik wel weer ga doet zelfs de verdoving geen pijn meer. Later las ik op internet dat het een angsttandarts is. Ik zou er zo 1 zoeken. Het maakt wel echt verschil of ze je geruststellen of niet.
Verstandskiezen erg bang voor omdat ik hier op het forum had gelezen dat het 3 uur kon duren en sommigen geen verdoving voelden enz. Was gewoon een lachertje want binnen 1 seconde was het bijna klaar. Maar goed ik heb er zelf maar 3 routinematig laten trekken en als er bijzondere omstandigheden zijn dan kan het natuurlijk afwijken.
pi_186875851
Tandartsangst, check... nou ja, jaren geleden. Ik denk dat we er een jaar of 2 over gedaan hebben voor mijn gaatje gevuld was.
Ben bij een angsttandarts geweest, dat was een heks. Gelukkig wilde mijn eigen tandarts het toen zelf wel proberen, hele kleine stapjes. Maar wat een engelengeduld.
Daarnaast ging ik naar een psycholoog.
Ik ben nu niet meer bang voor de tandarts, ivm verhuizing nu bij een andere tandarts, maar wel een prettige. Controle ga ik gerust naar toe. Als ik een gaatje heb dan maak ik een nieuwe afspraak en ben ik wel een beetje gespannen, maar het lukt wel.
Ik moet wel zeggen dat ik tot nu toe weinig gedoe heb gehad aan mijn gebit, gelukkig.
Mama van 2 lieve meiden :)
  Moderator maandag 29 juli 2019 @ 19:14:43 #109
245701 crew  naatje_1
Naatzipiraat
pi_188192844
66697684_2195230717248295_7792368983428038656_n.png?_nc_cat=111&_nc_oc=AQkonQ21ibSZr_JrR6WwjGla7wHeEOYs6SQmYEyH2Hxdq3A7wxcZWJH0GFwSbWpkS8I&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=c10333d233ea463849f9ea78659916b9&oe=5DE45F32

Deze komt wel even goed dichtbij
Hier schreef Aoibhin het volgende: Beter autist in de kist dan een feestje gemist w/ *O*
pi_188441142
Vraagje. Gisterenavond eerste dosis mirtazapine (7,5mg) ingenomen in combi met mijn normale dosis Temazepam (20mg) ingenomen, in overleg met psychiater.

Ik ben nou echt zo stoned als een garnaal. Na twaalf uur slaap.

Nog een paar dagen volhouden? Of wat?
Mon 'en!
pi_188441580
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 12:16 schreef bloempjuh het volgende:
mirtazapine
Als het 'draagbaar' is zou ik het eventjes aankijken. Meestal wordt het na een tijdje minder met bijwerkingen. Aanpassen van de dosering kan ook nog (bij voorkeur in overleg met de voorschrijvende arts ;) ).
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_188441842
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 12:50 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Als het 'draagbaar' is zou ik het eventjes aankijken. Meestal wordt het na een tijdje minder met bijwerkingen. Aanpassen van de dosering kan ook nog (bij voorkeur in overleg met de voorschrijvende arts ;) ).
Dosering is al minimaal (halve tablet) en voel me echt enorm verrot. Heb toch maar even de psychiater gemaild. ;(
Mon 'en!
pi_188460608
Goed dat je gemaild hebt, je kan dat halfje niet nog een keer halveren?
Hopelijk heb je snel bericht terug :*
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_189585007
Kick. Ik ben maar weer eens moed aan het verzamelen om naar een autismemeeting te gaan. Ik denk er ook over om naar het NVA-congres te gaan volgende maand.

Ondanks dat ik gerust mensen om mij heen heb in het dagelijks leven, is dat gevoel van niet aan kunnen sluiten en eenzaamheid verrekte overheersend.

Hoe is het met iedereen?
pi_189585206
quote:
15s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 18:53 schreef Meridiaan het volgende:
Kick. Ik ben maar weer eens moed aan het verzamelen om naar een autismemeeting te gaan. Ik denk er ook over om naar het NVA-congres te gaan volgende maand.

Ondanks dat ik gerust mensen om mij heen heb in het dagelijks leven, is dat gevoel van niet aan kunnen sluiten en eenzaamheid verrekte overheersend.

Hoe is het met iedereen?
Lees ik het goed eb kost dat 175 euro aan entree?
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_189585271
quote:
15s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 19:03 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Lees ik het goed eb kost dat 175 euro aan entree?
Dat lees jij goed. Absurd hoge prijs.
Mon 'en!
pi_189585297
quote:
15s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 19:03 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Lees ik het goed eb kost dat 175 euro aan entree?
Helaas lees je dat goed. Het is iets van 65e als je lid bent.

Het werpt wel een enorm hoge drempel op voor het publiek. Ik vermoed niet dat de doelgroep zwemt in het geld.
pi_189585298
quote:
0s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 19:07 schreef bloempjuh het volgende:

[..]

Dat lees jij goed. Absurd hoge prijs.
Dat is idd wel een 'beetje' te hoog om te zeggen:"Kom, ik ga eens kijken!" ja. :D
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_189585442
X
quote:
1s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 19:08 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Dat is idd wel een 'beetje' te hoog om te zeggen:"Kom, ik ga eens kijken!" ja. :D
Zeker ook omdat ik na een uurtje workshop twee uur moet bijkomen. Dan wordt het wel een heel duur uurtje. :)
Voor 175 euro kun je bijna een Lowlandsticket voor drie dagen (210 euro) kopen!
Mon 'en!
pi_189585660
quote:
0s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 19:14 schreef bloempjuh het volgende:
X
[..]

Zeker ook omdat ik na een uurtje workshop twee uur moet bijkomen. Dan wordt het wel een heel duur uurtje. :)
Voor 175 euro kun je bijna een Lowlandsticket voor drie dagen (210 euro) kopen!
Ik zat ook al te denken, is bijna een driedaags festivalticket :D
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_189593712
quote:
15s.gif Op woensdag 23 oktober 2019 18:53 schreef Meridiaan het volgende:
Kick. Ik ben maar weer eens moed aan het verzamelen om naar een autismemeeting te gaan. Ik denk er ook over om naar het NVA-congres te gaan volgende maand.

Ondanks dat ik gerust mensen om mij heen heb in het dagelijks leven, is dat gevoel van niet aan kunnen sluiten en eenzaamheid verrekte overheersend.

Hoe is het met iedereen?
NVA congres lijkt mij ook wel interessant, maar ik woon echt een eind weg en ik weet niet of ik dat energietechnisch ga redden allemaal. Dat denk ik al een aantal jaar... ;)

Het gaat niet zo lekker, weinig energie, kort lontje. Een wachtlijst voor hulp waar je u tegen zegt, ergens volgend jaar tegen de zomer... we zijn op de helft.
Mama van 2 lieve meiden :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')