voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:04 |
Vier op de tien snackbars inmiddels van een Chinees Het oer-Hollandse broodje kroket wordt steeds vaker geserveerd door een Chinees. Het aantal cafetaria’s dat wordt gerund door mensen met een Chinese achtergrond is vertienvoudigd in twintig jaar tijd. In zo’n vier op de tien cafetaria’s in Nederland staat nu een Chinese eigenaar achter de frituurpan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Waren er in 1998 nog rond de 200 snackbars in handen van Chinezen, vorig jaar was dat gestegen naar ongeveer 2.000. Het totaal aantal cafetaria’s in diezelfde periode nam af van 5.644 naar 4.869. Het gaat om landelijke cijfers, aantallen per regio worden niet bijgehouden. Overnamehonger Vaak zijn de oosterse patatbakkers kinderen van ouders die in het verleden in Nederland een Chinees specialiteitenrestaurant zijn begonnen. ,,De jongere generatie heeft om uiteenlopende redenen weinig interesse om zo’n restaurant over te nemen’’, zegt directeur Liping Lin van de VCHO. ,,Zo is de investering in een cafetaria minder hoog en hoef je ook geen specialistische koks te zoeken, wat voor Chinese restaurants steeds moeilijker is.’’ Toen de ‘patatchinezen’ hun intrede deden medio jaren 90, werd getwijfeld of zij hun plek konden veroveren in de oer-Hollandse snackbarwereld van patatje met en frikandel speciaal. Inmiddels mag volgens Lin geconcludeerd worden dat dit is gelukt. ,,De Chinese cafetaria’s zijn vaak goed draaiende zaken die er netjes uitzien en waar de kwaliteit van het voedsel goed is’’, zegt ze. ,,Bovendien moet je in een cafetaria snel werken en serveren, en dát zijn Chinezen natuurlijk gewend vanuit hun traditionele werk in de afhaalchinees.’’ https://www.ad.nl/koken-e(...)en-chinees~a8e35f80/ | |
hmmmz | maandag 11 februari 2019 @ 14:05 |
fliet met kloket | |
Hallojo | maandag 11 februari 2019 @ 14:06 |
Patatje babi gangbang | |
Hathor | maandag 11 februari 2019 @ 14:06 |
Kan mij het nou jeuken wie mijn patatje bakt. | |
Sunshine1982 | maandag 11 februari 2019 @ 14:06 |
Ik moest lachen | |
Haags | maandag 11 februari 2019 @ 14:08 |
Sambal bij sambal bij sambal bij. Sambal bij sambal bij sambal bijjjjjjjjj | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:08 |
Chinezen zijn meesters in zo goed mogelijk kopiëren waar elders behoefte aan is. Of dat nu bepaalde merkkleding is of patat bakken. | |
Sunshine1982 | maandag 11 februari 2019 @ 14:08 |
Lekker, frikadel speciaal en de curry die vervangen is door sambal | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:09 |
Flikandel met flietsaus alsteblief! | |
begaaierd | maandag 11 februari 2019 @ 14:09 |
Valt me eigenlijk nog mee. Had verwacht dat het aantal hoger zou zijn. Lekkelle fliet met mayo. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:10 |
Wordt het dan geen snackbal trouwens? En binnenkort aan de Spaanse Costa: Fliet van Mei-Ling. | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:11 |
Dat groeit nog wel door. Binnenkort zijn de meeste snackbars in Chinese handen. | |
Peligrosso | maandag 11 februari 2019 @ 14:11 |
| |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:12 |
En daarnaast het wok-restaurant van het familielid | |
Peligrosso | maandag 11 februari 2019 @ 14:13 |
edit: laat maar | |
Red_85 | maandag 11 februari 2019 @ 14:14 |
Goeie dosis zelfspot. Zoals het hoort. | |
Peligrosso | maandag 11 februari 2019 @ 14:16 |
Ja precies, niet zo van dat benauwde. | |
pvdplanet | maandag 11 februari 2019 @ 14:21 |
Harde werkers, zolang ze het vet maar op tijd vervangen is het prima | |
BasEnAad | maandag 11 februari 2019 @ 14:21 |
Ik zie dat hier in de buurt ook gebeuren, als een eigenaar er mee ophoudt wordt het praktisch altijd overgenomen door Chinezen. | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:22 |
Er zit trouwens een verstopt Chinees element in de foto in de OP. | |
CaseJunky | maandag 11 februari 2019 @ 14:27 |
Zou mij echt geen zak uitmaken wie de friet bakt bij de patat zaak. Als ze het maar naar behoren doen en niet van dat halfbakken spul. | |
Vader_Aardbei | maandag 11 februari 2019 @ 14:27 |
Geweldige mensen, goede kwaliteit eten. | |
icecreamfarmer_NL | maandag 11 februari 2019 @ 14:28 |
Maar 4/10 hier is het ondertussen 9/10. | |
B.R.Oekhoest | maandag 11 februari 2019 @ 14:33 |
Maal hebben ze ook wel van die gale belenlullen? | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:35 |
In het 3e vakje liggen er 3 | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:36 |
Precies dit. Als het maar goed gebeurt, dan maakt het mij niet uit of het een Nederlander, Chinees, Nicaraguaan of Kaapverdiaan is. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:37 |
Die zijn niet gaal. | |
Antaris | maandag 11 februari 2019 @ 14:39 |
Lekker hoor, voorgebakken friet. Een echte friettent heeft verse aardappelen in huis. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:41 |
De echte friettent schilt ze to order waar je bij staat. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 14:47 |
Die Maneki neko tussen de menu schermen? Dat is Japans [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 11-02-2019 14:48:11 ] | |
WheeledWarrior | maandag 11 februari 2019 @ 14:48 |
Merk er hier in de regio weinig van. Veelal gewoon Nederlanders achter de counter bij de snackbars. | |
Hallojo | maandag 11 februari 2019 @ 14:50 |
Jij woont zeker in China | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:50 |
Oops Zijn het wel Chinezen op de foto? | |
Oscar. | maandag 11 februari 2019 @ 14:52 |
ik tel 4 chinezen, die gast in het midden lijkt mij meer Indo | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 14:53 |
Ik bedoelde de Maneki neko | |
Ronald-Koeman | maandag 11 februari 2019 @ 14:55 |
Maar o wee als er een Chinese patatzaak-eigenaar in een boek, film, serie of commercial voor komt... stereotype bevestigend! | |
Deshain | maandag 11 februari 2019 @ 14:56 |
Alsof je er een half uur op gaat staan wachten.. | |
Ronald-Koeman | maandag 11 februari 2019 @ 14:58 |
Dit is echt zo'n onzin . NL koks zijn gewoon niet te porren voor een laag loon, dat is het werkelijke probleem. Voor een patatzaak heb je geen kok nodig dus probleem opgelost. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 14:59 |
Oei, sarcasme niet herkennen... | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 15:00 |
Ik denk niet dat er veel mensen moeite hebben wanneer er een Chinees afgebeeld word als eigenaar van een snackbar. Ook denk ik niet dat Chinezen dat nodig hebben. Die kunnen zelf prima hun zaakjes regelen zonder positieve discriminatie. | |
Hyperdude | maandag 11 februari 2019 @ 15:08 |
Pfft. Hier kan je mee om te kijken hoe ze je poters in de grond stoppen. Je mag je tentje opzetten tijdens het wachten. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 15:14 |
Pah! Hier kan je de overname van een snackbar door een Chinees live meebeleven. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 15:18 |
Dit ja, 10 jaar geleden al overigens. | |
Weltschmerz | maandag 11 februari 2019 @ 15:32 |
Ik ken haar wel, ze is ook heel leuk. Haar man is gewoon een Groninger trouwens. Hier werden veel snackbars door Marokkanen gerund trouwens, vaak met shoarma erbij maar niet eens altijd. | |
pokkerdepok | maandag 11 februari 2019 @ 15:36 |
onze locale chinese patatzaak heeft gewoon ook een chinese menukaart. perfect. | |
PiyeReloaded | maandag 11 februari 2019 @ 15:38 |
Ik heb het idee dat dat ondertussen wel weer een beetje gestagneerd is en er steeds vaker Turken voor in de plaats komen. Terwijl ik trouwens liever een Chinees heb, bij wie het gewoon een Hollandse snackbar blijft, in plaats van een Turk die er zo'n kebabschuur van maakt, die dan nog wel patat en snacks verkoopt, maar dan een stuk slechter bereid. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 15:45 |
Wat is kroket in het Chinees? | |
magikmichael | maandag 11 februari 2019 @ 15:55 |
Kloket | |
pokkerdepok | maandag 11 februari 2019 @ 15:55 |
炸肉饼 Zhà ròu bǐng zegt google translate | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 15:57 |
En wat zegt de Chinese menukaart bij je lokale snackbar? | |
Hexagon | maandag 11 februari 2019 @ 15:57 |
Volgens mij is dit vooral in de steden het geval. Wel fijn dat op deze manier er uberhaupt frietboeren blijven bestaan. Wel jammer dat het ten koste gaat van afhaalchinezen | |
Boca_Raton | maandag 11 februari 2019 @ 16:13 |
| |
Ama | maandag 11 februari 2019 @ 16:19 |
| |
B.R.Oekhoest | maandag 11 februari 2019 @ 16:22 |
pokkerdepok | maandag 11 februari 2019 @ 16:27 |
ja gewoon kroket natuurlijk... | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 16:29 |
Waarom zeg je dan dat het een Chinese menukaart is als het er gewoon in het Nederlands op staat.. | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 11 februari 2019 @ 16:32 |
Ach, 'mijn' snackbar wordt al meer dan 15 jaar gerund door 'een Chinees' en die doet het erg goed. Vriendelijk, beleefd en alles wordt prima bereid. | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 16:32 |
Elke zichzelf respecterende friettent heeft voorgebakken friet, een kwaliteitsfrietje frituur je namelijk 2 keer op verschillende temperaturen. | |
Xa1pt | maandag 11 februari 2019 @ 16:34 |
| |
Vader_Aardbei | maandag 11 februari 2019 @ 16:37 |
Oh nee, Vader Aardbei zegt iets non-controversieels waar ik niet meteen als een geflipte keukenmeid over kan gillen! Wat nu? | |
WheeledWarrior | maandag 11 februari 2019 @ 16:41 |
Die kebabtoko's worden echt met het jaar slechter qua kwaliteit en uitstraling heb ik het idee. Ga ook veel liever naar een gewone snackbar. Met of zonder Chinees achter de toonbank. | |
luxerobots | maandag 11 februari 2019 @ 16:42 |
Als ze deze Chinese traditie maar niet overnemen: | |
Ivo1985 | maandag 11 februari 2019 @ 16:44 |
Wat betreft die kwaliteit: helemaal mee eens. Chinezen zorgen gewoon voor een heerlijk patatje met met goede kroket, frikadel speciaal of broodje hamburger. Mijn ervaring is dat het frituurvet bij de Chinese frietverkoper doorgaans verser is dan bij zijn Turkse concullega die liever Kebab verkoopt dan friet en Hollandse snacks. Bijkomend voordeel is dat een aantal Chineze snackbars ook een Chinees afhaalmenu heeft. Handig als niet iedereen Chinees of niet iedereen friet wil. Haal je gewoon beiden op hetzelfde adres en is iedereen blij. Ik kom graag voor een frietje bij onze Chinees hier verderop. | |
Antaris | maandag 11 februari 2019 @ 16:58 |
Als jij liever naar een tent gaat met voorgebakken friet, ik absoluut niet. Kwestie van smaak geloof ik. | |
Faxie | maandag 11 februari 2019 @ 17:14 |
Beste frituur in deze omgeving is overigens ook een Chinees. En goedkoper dan de rest ook nog eens. | |
yosander | maandag 11 februari 2019 @ 17:23 |
lekker man | |
Harvest89 | maandag 11 februari 2019 @ 17:24 |
Autistisch volkje. Lijken wel robots. En durven niet te improviseren. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 17:30 |
Improviseren hoeft ook niet. Als ik een kroket wil, hoeven ze niet aan te komen met een bamibal. | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 17:34 |
Bij snackbars moet je ook niet improviseren, daar hebben de klanten helemaal geen behoefte aan. Je moet gewoon snel, voor een redelijk bedrag een goede kroket en patat serveren. En dat doen Chinezen duidelijk goed. Het feit dat zij in een krimpende markt nog steeds blijven groeien geeft dat al aan. | |
FlippingCoin | maandag 11 februari 2019 @ 17:39 |
Kan hier eigenlijk alleen maar positief over zijn, doen ze toch goed. | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 17:50 |
De beste friet wordt 2 keer gebakken flapdrol | |
Tai-Mai-Shu | maandag 11 februari 2019 @ 17:59 |
Zelfs Vlaamse-friettenten bakken hun versgeschilde friet voor. Toch? | |
Tai-Mai-Shu | maandag 11 februari 2019 @ 18:02 |
Sommige Swarmazaken spelen vals. Die dienen afentoe gewoon shoarmavless uit de koeling van de supermarkt. Gewoon varkensvlees standaard gekruid. | |
bloodymary1 | maandag 11 februari 2019 @ 18:03 |
En de satésaus is ook een stuk lekkerder. Wat pittiger en smaakvoller. | |
Ivo1985 | maandag 11 februari 2019 @ 18:22 |
Uiteraard worden bij een echte frituur de verse aardappelen nadat ze geschild en gesneden zijn eerst voorgebakken op een relatief lage temperatuur, om dan een tijd te rusten en te worden afgebakken wanneer de klant in de zaak staat. Het voorbakken gebeurt dan ook voornamelijk tijdens de rustige uren. Wel is er altijd een frituurpan paraat op de juiste lage temperatuur om nog extra voorraad voor te bakken wanneer de vraag groter is dan verwacht. | |
B.R.Oekhoest | maandag 11 februari 2019 @ 18:35 |
Toch zou ik willen zeggen: | |
Fer | maandag 11 februari 2019 @ 19:15 |
Rotop dat is gewoon een Chinees hoor Die chick rechts lijkt me eerder Makrokkaans | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 19:17 |
| |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 19:19 |
Welke van de 2 klopt niet? | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 19:20 |
Alles. Dit is niet in woorden te bevatten. | |
Fer | maandag 11 februari 2019 @ 19:21 |
Overigens denk ik dat 50% van wat de Hollander bij de Chinees bestelt uit de frituur komt. Dus ze zullen wel wat ervaring opgedaan hebben door de jaren. | |
voetbalmanager2 | maandag 11 februari 2019 @ 19:21 |
De meeste Nederlanders zien toch echt veel liever Chinezen dan Marokkanen of Turken. En eten ook liever bij een snackbar dan een shoarmaboer. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 19:24 |
De meeste Nederlanders hebben dan ook geen smaak. Ik wil niet al te racistisch overkomen, maar met de hygiëne is het bij Chinezen regelmatig niet al te best gesteld. En goede friet kunnen ze ook al niet bakken. Als je kijkt naar de cafetaria die hoog scoren bij allerlei test zie je toch vaak Nederlandse eigenaren terwijl statistisch de kans dat het een Chinees zou zijn, bijna de helft is. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 19:32 |
Kan je die scores/tests ergens bekijken? | |
WheeledWarrior | maandag 11 februari 2019 @ 19:33 |
Met de hygiene in veel van die shoarmatenten ook niet. Verder eens dat veel Nederlanders geen smaak hebben. | |
opgebaarde | maandag 11 februari 2019 @ 19:41 |
Zeker zo'n betrouwbare onafhankelijke test van het AD | |
opgebaarde | maandag 11 februari 2019 @ 19:42 |
Zo is dat. Nederlanders hebben geen smaak, maar wij twee en hamzoef wel hé Edit: en pietverdriet. Stop de tijd. Ik zet geen joker in | |
kawotski | maandag 11 februari 2019 @ 19:43 |
In mijn geboorteplaats allemaal rasechte Nederlanders die de snackbar runnen maar waar ik in het westen heb gewoond mijn 2 favoriete snackbars werden gerund door Chinezen, gezinnetjes waarbij Pa en Ma achter de counter stonden en kwaliteit leverden. Sommigen hebben het hier over hygiene maar daar kan ik nog wel verhalen over vertellen wat sommige Nederlandse snackbars daaronder verstaan. Kroket op de grond laten vallen en doodleuk weer in de frituur gooien alsof er niks aan de hand is bijv. Mijn favoriete snackbar / frietzaak waar ik straks helaas te ver vandaan woon is Jack Snack in Den Haag - een Indo - de beste friet van Nederland wat mij betreft. Verse friet en niet van die hipster nepfriet waarvan ze zijn vergeten de aardappelen te schillen. | |
Lunatiek | maandag 11 februari 2019 @ 19:48 |
Teken dat men kattenvlees gebruikt in de bamiauwbal | |
Lunatiek | maandag 11 februari 2019 @ 19:54 |
Gewoon diezelfde Remiaflessen bij onze snackchinezen. 4 snackbars, 2 van Chinezen (die zijn geweldig), een van een Nederlander (heeft van die smerige Kwekkeboomzooi omdat ie het te hoog in zijn bol heeft) en 1 van een Marokkaan (smerige zaak, is overigens van de broer van die Denk-mocro die er soms zelf achter de bar staat). | |
Twiitch | maandag 11 februari 2019 @ 19:54 |
Het is geen patat, het is fliet | |
Lunatiek | maandag 11 februari 2019 @ 19:55 |
Het is lijst. | |
opgebaarde | maandag 11 februari 2019 @ 19:56 |
lol Ehrm... | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 19:58 |
Dan heb je echt geen flauw idee hoe Chinees bereid wordt. | |
maan_man | maandag 11 februari 2019 @ 19:59 |
Zelfspot of de drukker vroeg wat moet er op het bord komen en toen zei hij: lekkel, lekkel, zonder zelfspot maar met spraakgebrek. | |
Tai-Mai-Shu | maandag 11 februari 2019 @ 20:10 |
Nee dat is zeer zeker met zelfspot. Vaak vragen ze hulp aan Hollanders om te helpen met het menu en de naam van de vetschuur enzo. | |
Sicstus | maandag 11 februari 2019 @ 20:22 |
Kun je beter je patat zelf bakken. Die chinezen verversen het vet nooit, elke Chinese snackbar waar ik geweest ben is supergoor Als er een spleetoog achter de frietpan staat loop ik door. | |
opgebaarde | maandag 11 februari 2019 @ 20:29 |
Grappig dat je net dit als argument aanhaalt. Paar jaar geleden was er een onderzoekje gedaan naar de reden waarom steeds meer friettenten door Chinezen worden gerund en nu mag jij gaan raden. Kleine hint. Het gaat je niet bevallen | |
DETELEVISIEKIJKER | maandag 11 februari 2019 @ 20:30 |
bloodje kloket | |
__Saviour__ | maandag 11 februari 2019 @ 20:32 |
Hathor | maandag 11 februari 2019 @ 20:35 |
Ik geloof niet dat de ecoli bacterie al is aangetroffen bij Chinese restaurant of snackbarhouders, terwijl de shoarma en kebab toko's daar vrij hoog in hebben gescoord bij een onderzoek een paar jaar geleden. Over hygiene gesproken...lekker schijten en dan zonder je handen te wassen weer verder gaan met grillen. | |
Oscar. | maandag 11 februari 2019 @ 20:43 |
Rotti is Surinaams | |
Fer | maandag 11 februari 2019 @ 20:50 |
Die shit die Henk en Ingrid bestellen op zondag, je amper echt Chinees noemen. Wel flauw, vaak, dat wel. | |
Enchanter | maandag 11 februari 2019 @ 20:50 |
Misschien kunnen ze een 2019 versie van dit nummer opnemen , maar dan over een Chinese snackbar Dat wordt dan zeker weer een grote hit | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 20:52 |
Dat is hoe Donald Trump, Robert Lighthizer en Peter Navarro de Han-Chinezen graag zien. Allemaal snackbars runnen en geen tech en industriële giganten als Huawei, ZTE en CRRC. | |
Rambolin | maandag 11 februari 2019 @ 20:54 |
Nederlandse wc-ganger heeft vuilste handen van Europa Zeg eens eerlijk, was jij je handen met zeep na een toiletbezoek? 50 procent van de Nederlanders zegt van niet. Hiermee zijn wij volgens onderzoeksbureau Gallup International het vieste volk van Europa als het gaat om handhygiëne na een bezoek aan het kleine kamertje. https://www.ad.nl/gezond/(...)van-europa~a57a261c/ | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 20:54 |
Ah, hier komt de aap uit de mouw. Donald Trump heeft Chinezen in dienst genomen om 4 van de 10 snackbars in Nederland over te nemen. We moeten hier iets tegen doen en Turken alle snackbars over laten nemen! | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 20:55 |
Je bent duidelijk niet helemaal bij over de globale ontwikkelingen. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 20:56 |
Neem nog een frikandel. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 20:56 |
Geniet ze. | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 20:59 |
Waarvan? | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 20:59 |
En gewokt, niet gefrituurd. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:00 |
De frikandel! | |
spijkerbroek | maandag 11 februari 2019 @ 21:01 |
Je hebt de gebiedende wijs gebruikt, maar begrijpt er niks van. Chapeau. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:02 |
Nee, maar wat Amerika wenst daargelaten. Ik heb veel respect voor Chinezen. Je merkt wel dat als een paar Nederlands-Chinese ondernemers op snackbars duiken dat de rest dan binnen no-time volgt. Verder geen waarde-oordeel. | |
Fer | maandag 11 februari 2019 @ 21:06 |
Dream on Babi pangang Loempia speciaal Koloyuk Pisang goreng Ayam pangan Kroepoek Komt allemaal uit de frituur | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 21:12 |
Je kan zeggen van Chinezen wat je wil, maar ze werken bijna allemaal en het is ook een groep die voor weinig overlast zorgt in Nederland. Niks mis met die gasten. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:13 |
De overlast en problemen blijven binnen de eigen gemeenschap. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 21:13 |
Schaamtecultuur? | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:17 |
Een sociologische concept dat ze face noemen. Als je face verliest tussen familie of vreemden dan volgt waarschijnlijk schaamte. Chinezen willen geen 'face' verliezen. Chinezen zijn een statusgevoelige maatschappij en 'face' verliezen is iets erg binnen die maatschappij. Daarom is het handig om een cursus omgang met Chinezen te volgen voordat je richting China afreist voor handel. Je laat nooit iemand op straat tussen alle mensen 'face' verliezen want dat vinden ze erg. Ik denk dat een van de redenen is dat ze problemen voor zichzelf houden. https://www.transitionsab(...)_face_in_china.shtml | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 21:18 |
Cafetaria top 100 heet dat geloof ik. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 21:23 |
Klinkt mij heel erg als een schaamtecultuur in de oren. | |
bloodymary1 | maandag 11 februari 2019 @ 21:30 |
Oh, da's niet zo mooi dan. Bij de friettenten waar ik kom gerund door Chinezen maken ze die zelf. En ook de bamischijven. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:30 |
Daarom houden velen waarschijnlijk hun mond tijdens Engelse colleges want willen geen 'face' verliezen bijvoorbeeld omdat ze het Engels niet 100% machtig zijn. Het afgaan in publiek is in statusculturen een ramp (hoe hoger op de ladder, hoe groter de ramp). | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 21:30 |
En de andere 300 gerechten zijn gewokt. | |
#ANONIEM | maandag 11 februari 2019 @ 21:33 |
Zijn wel extreem onderdanig en verlegen altijd. Als je ze in het openbaar wat vraagt, dan kijken ze je altijd zo verschrikt aan en durven ze amper een gesprek met je aan te gaan. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:39 |
Die naar Nederland komen zijn wel beter opgeleid zeker op de universiteit. Met goede charismatische sterke leiders kunnen ze wel worden opgezweept hoor. De Chinese historie staat bol van rebellie en rampen. https://en.wikipedia.org/wiki/Transition_from_Ming_to_Qing https://en.wikipedia.org/wiki/Taiping_Rebellion https://en.wikipedia.org/wiki/Nian_Rebellion https://en.wikipedia.org/wiki/Dungan_revolt https://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_Rebellion https://en.wikipedia.org/wiki/Xinhai_revolution https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Civil_War [ Bericht 42% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2019 21:51:46 ] | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 21:51 |
Daar zet je ff de hele Chinese geschiedenis neer. Het westen heeft al een 10x zo grote lijst enkel in de laatste 5 jaar. | |
Antaris | maandag 11 februari 2019 @ 21:52 |
Echt waar? Dat jij het verschil niet proeft tussen rotzooi en echte verse friet. Blijkbaar eet jij liever rotzooi. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:52 |
Nee, niet de hele geschiedenis. Een kleine recente selectie. | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 21:53 |
Ja, maar je hebt kennelijk nog geen echte kwaliteitsfriet gegeten anders wist je dat wel. Joh, dat is NIET de héle geschiedenis? Potjandorie, had je me bijna tuk. Je begrijpt wat ik bedoel toch? | |
pokkerdepok | maandag 11 februari 2019 @ 21:53 |
chinees voedsel. de menukaart van de chinees. waarmee ik refereer aan een menukaart die je ziet als je naar de afhaalchinees gaat. | |
KoosVogels | maandag 11 februari 2019 @ 21:54 |
Zijn vaak rare snuiters, maar je hebt er verder inderdaad geen last van. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 21:56 |
Een recente selectie zonder de recente enorme hongersnoden, Sino-Japanese oorlogen (Russen en Chinezen maken het overgrote deel uit van WOII-slachtoffers: 20 miljoen Russen en 15 miljoen Chinezen, in vergelijking Joden verloren 6 miljoen zielen maar op een kleinere populatie), Opiumoorlogen, Shakee Massacre, Culturele Revolutie, Grote Sprong Voorwaarts, Tiananmen-protesten van 1989, Taiwan-crisissen, Koreaanse oorlog, Tibet invasie, Sino-Indiase oorlog etc. Ze hebben geen goede 20ste eeuw achter de rug gehad. Een van de rampzaligste 20ste eeuwen zelfs. In feite pas de laatste jaren herwinnen ze een beetje de trots van hun voorouders. [ Bericht 2% gewijzigd door Jellereppe op 11-02-2019 22:03:11 ] | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 22:05 |
Mooie CV. Sta je dan in je snackbar, ook niet echt de bedoeling. | |
superniger | maandag 11 februari 2019 @ 22:08 |
Zolang ze maar een Jos Brinkie hebben. | |
TeenWolf | maandag 11 februari 2019 @ 22:15 |
Altijd lekker die Chinese restaurants/snackbars. https://www.mirror.co.uk/incoming/article3151008.ece https://www.parool.nl/ams(...)kkerlakken~a4597730/ | |
Metalfreak | maandag 11 februari 2019 @ 22:22 |
Onze buren zijn Chinees en hebben, jawel, een frietkraam... De lokale friettent wordt al jaren gerund door een Chinees en zo zijn er nog meer in de buurt. Denk dat we al ver boven die vier op de 10 zitten hier in de buurt. Maar heb een keer gehoord van een oud-eigenaar van een friettent dat die Chinezen hem een keer zoveel hadden geboden dat hij eigenlijk stom was als hij nee zei. | |
Hathor | maandag 11 februari 2019 @ 22:27 |
Ja ik wel, gewoon een kwestie van het jezelf aanleren, of ik nou thuis ben of niet, na een bezoek aan het toilet was ik altijd mijn handen. Dat zoveel mensen zeggen het niet te doen lijkt me gewoon een kwestie van luiheid, terwijl het slechts een paar seconden kost. | |
Jellereppe | maandag 11 februari 2019 @ 22:42 |
| |
Ivo1985 | maandag 11 februari 2019 @ 22:57 |
Een ander voor flapdrol uitmaken terwijl je zelf blijkbaar geen idee hebt hoe de lekkerste friet bereid moet worden. 2 maal frituren, tussendoor volledig laten afkoelen. De eerste keer langer en op lagere temperatuur dan bij het afbakken. | |
Divje | maandag 11 februari 2019 @ 23:36 |
Patatje Teppanyaki Jaja Japans, blabla. Wel verdomde lekkel. | |
illusions | maandag 11 februari 2019 @ 23:36 |
Jij snapt 'm helemaal. Maar degene die flapdrol zei was ik, omdat een beetje frietkenner dit soort dingen gewoon weet. | |
voetbalmanager2 | dinsdag 12 februari 2019 @ 01:00 |
Maar om op de juiste manier patat te bakken door ze 2x te frituren hoef je echt geen voorgebakken friet te hebben. Mijn favoriete locatie frituurt ook 2x hun patat, maar dan wel zelf nadat ze eigenhandig de aardappels verwerken tot frietjes. | |
Stray_cat | dinsdag 12 februari 2019 @ 01:07 |
Nou, chapeau. De meeste bacteriën zitten.......overal | |
Hathor | dinsdag 12 februari 2019 @ 02:25 |
Maar niet op je voedsel als je gewoon je handen wast. | |
Lunatiek | dinsdag 12 februari 2019 @ 04:53 |
Ja, echt waar. Goede verse friet wordt twee keer in de frituur gedaan. Omdat je anders rotzooi krijgt. https://www.culy.nl/recep(...)n-de-vlaamse-expert/ | |
Lunatiek | dinsdag 12 februari 2019 @ 04:55 |
De eerste keer bakken heet voorbakken. Dat is iets anders dan weken van tevoren in een fabriek bakken en dan in de diepvries doen. [ Bericht 2% gewijzigd door Lunatiek op 12-02-2019 05:02:07 ] | |
RobertoCarlos | dinsdag 12 februari 2019 @ 09:04 |
Ze hebben slappe patat. | |
Antaris | dinsdag 12 februari 2019 @ 09:33 |
Sarcasme niet herkennen, maar goed, ik haal mijn friet bij een Nederlander. Hij koopt zelf aardappelen bij een boer en snijdt ze ook met de hand, eerst voorbakken en ze liggen dan klaar wanneer er klanten komen om ze af te bakken. Ik ga echt never nooit meer bij een Chinees friet halen. | |
WheeledWarrior | dinsdag 12 februari 2019 @ 09:43 |
Maakt mij verder niet uit of het een Chinees of een Hollander is. Ik beoordeel de zaak gewoon op klantvriendelijkheid, uitstraling en kwaliteit van de snacks. Als dat onder de maat is kom ik er niet meer, ongeacht het kleurtje van de medewerker(s). | |
#ANONIEM | woensdag 13 februari 2019 @ 23:13 |
Best lekker. | |
voetbalmanager2 | woensdag 13 februari 2019 @ 23:31 |
Wut? Ik hoop zo erg dat dat niet een bestaand iets is | |
SjaakKlapkaak | woensdag 13 februari 2019 @ 23:40 |
Chinezen Van die lui die vriendelijk lachen en op hetzelfde moment hun moeder kunnen verkopen als dat genoeg geld oplevert | |
victorinox | woensdag 13 februari 2019 @ 23:50 |
Al zeker 10 jaar op het menu van de betere friettent. | |
Lunatiek | donderdag 14 februari 2019 @ 00:03 |
Partij voor de Dieren zal dat niet prettig vinden, massale varkensseks | |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 04:22 |
Ik ben een Chinees. En wat jij beschrijft is bij mijn familie of Chinese kennissen niet herkenbaar. Terug op het onderwerp. Ik weet dat mensen over het algemeen Chinezen lelijk vinden en er vies van zjjn. Dan besluiten Chinezen massaal snackbars/eettenten (ruintes die men graag assosieert met hygiene) over te nemen. En het eerste wat ik denk met krome tenen is als dit maar goed gaat. [ Bericht 9% gewijzigd door Zomaar-een-Chinees op 14-02-2019 04:58:52 ] | |
Tyr80 | donderdag 14 februari 2019 @ 04:51 |
Laat gaan joh, niet happen op SjaakKlapjosti. | |
Toga | donderdag 14 februari 2019 @ 06:42 |
Ik mag toch aannemen dat dit over Nederlands-Chinezen gaat en dit artikel niet suggereert dat China zachtjesaan de economie van Nederland aan het overnemen is? | |
Hallojo | donderdag 14 februari 2019 @ 08:33 |
Pics van je snackbar. | |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 08:41 |
Als ik een snackbar zou runnen. Zou ik een blanke inhuren en hem te laten doen alsof de zaak van hem is. | |
RobertoCarlos | donderdag 14 februari 2019 @ 08:41 |
Daar hebben die Chinezen helemaal het geld niet voor. Volgens mij is het flink sappelen namelijk | |
RobertoCarlos | donderdag 14 februari 2019 @ 08:42 |
| |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 08:45 |
Een tante van mij heeft in snackbars gewerkt. En zij zegt dat die tenten flink verdienen. Verder zou ik gewoon doen alsof ik een collega ben en de eigenaar tijd afwezig is. Lijkt mij ook veel beter voor het aanzien van de snackbar. En mischien is de kans ook wat minder dat je wordt overvallen. | |
dagobertE6 | donderdag 14 februari 2019 @ 09:07 |
RobertoCarlos | donderdag 14 februari 2019 @ 09:15 |
Als dat zo is, waarom doen de niet-Chinezen dan snackbars over naar chinezen? | |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 10:41 |
Chinezen zijn de enigen die nog durven te investeren denk ik. Omdat menig friettent al failliet is gegaan in de afgelopen 15 jaar. Ze draaien lang niet meer zo goed. Maar als het nu geen winst meer maakt zul je Chinezen in die business ook niet zien. Dat weet ik zeker. | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 11:02 |
Snackbars zijn in 90% van de gevallen bepaald geen geldschip. Zeker sinds ze geen gokkasten meer mogen hebben is er een hoop failliet gegaan. | |
#ANONIEM | donderdag 14 februari 2019 @ 11:19 |
Gokkasten moeten 97% o.i.d. uitcashen toch? Zijn dat nou zulke cashcows? | |
Pietverdriet | donderdag 14 februari 2019 @ 11:22 |
De traditionele snackbarbedrijver | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 11:28 |
Nee lager https://www.jellinek.nl/v(...)-wet-over-gokkasten/ Maar ik weet ik niet hoe die normen eind jaren tachtig/begin jaren negentig waren toen veel snackbars meer van de gokkast leefden en friet meer een soort bijzaak was. Daar werden door sommige tokkies echt kapitalen in getieft. Toen de regering eind jaren negentig ingreep om het aantal gokkastverslaafden, dat toen een serieus probleem was, aan te pakken zijn er ook ineens tientallen snackbars failliet gegaan, | |
Hallojo | donderdag 14 februari 2019 @ 11:28 |
Je kunt ze gewoon instellen op 60% ofzo. | |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 11:34 |
Maar patatjes verkopen toch ook goed. Tel eens na hoeveel klanten bij de Vlaamse friettent komen elk kwartier. Dan kom je met conservatief rekenen al op een 4k of meer p/maand voor een kleine eenmanszaak. | |
Pietverdriet | donderdag 14 februari 2019 @ 11:36 |
Voor 4K per maand omzet kan je maar beter geen zaak beginnen | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 11:36 |
Een populaire tent op een toplocatie met weinig concurrenten in de buurt wellicht. Maar de gemiddelde buurtsnackbar mag blij zijn als ie het minimumloon binnenhaalt. | |
kataklysm | donderdag 14 februari 2019 @ 11:38 |
Valt wel mee | |
Zomaar-een-Chinees | donderdag 14 februari 2019 @ 11:41 |
Je uit de naad werken 10-12 u p/dag alleen voor een minimumloon. Want je moet buiten opening ook bezig zijn met inkoop onderhoud ed. Dat klopt toch niet. Dan is een Chinees restaurant runnen veel beter. Zouden ze die tenten dan toch gebruiken voor het witwassen van geld? Maar dat kan toch niet. Als je zaak niet loopt. Kun je moeilijk meer verdiensten claimen dan werkelijk het geval. Want dat valt dan op. | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 11:45 |
Witwassen komt inderdaad voor in slechtlopende horecatenten Maar niet per se. Er zijn meerdere redenen waarom mensen ondernemer zijn op minimumniveau. Ze hebben een bepaalde vrijheid die de minimumloonwerknemer zeker niet heeft. Dat zie je ook in andere sectoren. | |
Pietverdriet | donderdag 14 februari 2019 @ 11:47 |
Verder zijn veel mensen die een horecazaak beginnen geen ondernemers maar dromers. Het is een industrie deze mensen geld afhandig te maken. | |
#ANONIEM | donderdag 14 februari 2019 @ 11:47 |
Ok thx | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 11:49 |
Die zijn er ook veel maar die houden het meestal niet zo lang vol Voor velen is het ook een keuze tussen een heel leven slechtbetalende kutbaantjes hebben en als stront worden behandeld of slechtbetaalde ondernemer zijn met in ieder geval nog een beetje leuk werk en vrijheid. | |
Idisrom | donderdag 14 februari 2019 @ 15:42 |
Ik weet uit ervaring (controle van diverse administraties) dat destijds meer dan 50% van de inleg overbleef. Ik weet nog dat het vraagstuk ging over de BTW. Die moest over de inleg berekend worden in plaats van over de opbrengst dat uiteindelijk overbleef uit de gokkast. Je moest met een hogere factor rekenen over de ontvangen gokkastgelden om de BTW uit te rekenen. | |
Idisrom | donderdag 14 februari 2019 @ 15:46 |
Je moet snackbars overnemen die een lage omzet hebben maar ook met een niet te hoge huurprijs. Dan kun jij er zelf wat van maken, en de resultaat van je inzet komt dan wel naar jou toe in plaats van pandjesmelkers. | |
kaasplankje | donderdag 14 februari 2019 @ 15:55 |
Staat de belastingdienst dan bij de ingang te tellen hoeveel mensen er op een avond binnenlopen en wat ze spenderen? Dacht 't niet. | |
Jor_Dii | donderdag 14 februari 2019 @ 16:07 |
Heb toch wel wisselende ervaringen met Chinezen in snackbars: Ja, altijd even vriendelijk en behulpzaam en wat ze doen, doen ze goed. Aan de andere kant heb ik het idee dat ze niet altijd uitblinken in slim meegaan met de tijd door het gebruik van social media, acties of net effe een stap verder gaan om de klant aan zich te binden. Verder vragen wij ons al jaren af hoe de Chinees hier in de straat het allemaal op kan blijven hoesten met zo weinig klandizie (ook op de drukke weekenddagen). Een ander puntje dan: ze zijn niet zo gul in mijn ervaring; ze wegen nog niet je super fricadel speciaal op een weegschaal af om te zien of ze er niet te veel friet bij hebben gegeven | |
Pietverdriet | donderdag 14 februari 2019 @ 16:19 |
En op naar de volgende dromer die ook weer uitgeperst kan worden. | |
theunderdog | donderdag 14 februari 2019 @ 16:24 |
De hygiëne is echt belachelijk slecht vaak in zulke snackbars. | |
_The_General_ | donderdag 14 februari 2019 @ 16:28 |
Onze Chinees wordt liefkozend "Jap" genoemd door het hele dorp | |
voetbalmanager2 | donderdag 14 februari 2019 @ 16:42 |
Waarom dat? | |
_The_General_ | donderdag 14 februari 2019 @ 16:43 |
Gebrek aan geografische kennis ben ik bang Hij heet Danny en in de volksmond Jappe Danny! | |
Vader_Aardbei | donderdag 14 februari 2019 @ 16:48 |
Ach wat schattig!!! | |
Ringo | donderdag 14 februari 2019 @ 18:03 |
Oh god, zoʼn middelbaar echtpaar dat je als des Keizers boodschapper ontvangt in hun kneuterig gestylede lunchroom. En jij die dan een kwartier moet wachten op een lauw stuk appeltaart en een kop koffie met voetenbad . Waar je vervolgens niks van durft te zeggen want mevrouw en meneer zijn zo áárdig. Maar terugkomen doe je niet meer, never, en je vrienden waarschuw je alvast voor die onheilsplek. | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 19:03 |
Ja of gewoon de gemiddelde ongezellige buurtsnackbar die eruit ziet alsof het nog altijd 1990 is en waar alles afgeleefd, vettig en gedateerd is en die sinds de gokkast weg is vooral leeft op wat scholieren en nog een groep gezinnen die op zondagavond bij studio sport met een bord op schoot zit. | |
Sicstus | donderdag 14 februari 2019 @ 19:05 |
Beter kleine baas dan grote knecht | |
Hexagon | donderdag 14 februari 2019 @ 19:15 |
Overigens zou Nederland toch minder mooi zijn zonder het soort rafelrandjes als afgeleefde, gedateerde snackbars. Net als de kermis en eerste divisievoetbal. Ik heb er een haatliefde verhouding mee. | |
WheeledWarrior | donderdag 14 februari 2019 @ 20:14 |
Die gokkasten maakten het plaatje wel af. | |
LTVDK | donderdag 14 februari 2019 @ 21:15 |
Hier in het dorp zijn de enige twee snackbars van Chinezen, die van dezelfde eigenaren zijn als het Chinese restaurant dat er letterlijk tussen die twee inzit . Volgens mij proberen ze nog enigszins onderscheid te maken, de ene is een soort 'volks' snackbar waar met goed weer ook tafels en alles buiten staan om aan te eten en de andere is 'culinair' met versgesneden friet ofzo. | |
voetbalmanager2 | donderdag 14 februari 2019 @ 21:43 |
Zo zal het beruchte patatje babi pangang ook wel ontstaan zijn | |
LTVDK | donderdag 14 februari 2019 @ 21:49 |
Nou die Chinees zit er al zo'n 30+ jaar, de ene snackbar (aan de linkerkant) zijn ze dacht ik toen zelf begonnen en daarna hebben ze die aan de rechterkant opgekocht. Geen idee trouwens of ze er ook een patatje babi pangang verkopen, ik kom daar eigenlijk nooit, alleen bij de 'gewone' Chinees. | |
LXIV | donderdag 14 februari 2019 @ 22:00 |
Ik haal liever een maandmenu Chinees met vijf gerechten voor hetzelfde geld als vier friet met vier snacks. | |
#ANONIEM | donderdag 14 februari 2019 @ 22:27 |
Naar welke snackbar ga jij?! Gezinszak friet met 4 snacks is hier standaard een tientje | |
yosander | donderdag 14 februari 2019 @ 22:28 |
Idd en voor dat geld haal je net een goede bak bami met babi pangang | |
voetbalmanager2 | donderdag 14 februari 2019 @ 22:31 |
Dat hoef je bamibij niet uit te leggen | |
Zomaar-een-Chinees | vrijdag 15 februari 2019 @ 00:20 |
De belasting mag op willekeurige dagen je zaak binnenlopen en vragen naar bonnetjes van alle ingekochte waar. Daar was een televisieprogramma over. | |
kaasplankje | vrijdag 15 februari 2019 @ 07:25 |
Dat kan, maar ten 1e hebben ze niet echt capaciteit om elke zaak na te trekken behalve wanneer er een serieuze verdenking bestaat, en zolang er (zgn) contant wordt afgerekend is het niet zo moeilijk inkomsten te veinzen en wit te wassen. Maar ze laten ook vaak de zaak gewoon dicht. Er zit hier een uitbating ad andere kant van het water. De neon brand elke avond, op de luifel staat "lunch brunch en diner" maar ze zijn nooit open. | |
LXIV | vrijdag 15 februari 2019 @ 07:39 |
Bij ons is maandmenu met nasi, rijst of bami 18,50. Frietje met is 2,40. Snack is 1,50. Dus x 4 is 15,60. Dat is ongeveer hetzelfde. | |
tupper | vrijdag 15 februari 2019 @ 07:43 |
Hoe komen mensen erbij dat (goede) snackbars zo slecht lopen? De marges op de producten zijn enorm en het is allemaal vrij simpel. | |
LXIV | vrijdag 15 februari 2019 @ 07:44 |
Een snackbar is een goede manier voor mensen die niet bijzonder goed kunnen leren maar wel hard kunnen werken om binnen 20 jaar miljonair te worden. | |
tupper | vrijdag 15 februari 2019 @ 07:51 |
Als je zuinig leeft en veel zelf doet (weinig personeel) kan dat ook best. Ik kom zelf uit een horecafamilie en een snackbar was altijd (letterlijk) een vetpot. Enige wat wel klopt is dat het verdwijnen van de gokautomaten jammer is. Cafetaria ging om 11 uur open, stond er vaak al gokker voor de deur. Heb het gezien dat ze van 11.00 tot 01.00 achter de kast zaten en dan ging er zo 1000 gulden in. Maar ook mensen die voor 7 euro iets kopen, betalen met een tientje en dan ging het wisselgeld in de automaat. En aan eind van de maand was het een gulden voor de snackbar, gulden voor de automaat eigenaar en kwartje voor de belastingdienst | |
LXIV | vrijdag 15 februari 2019 @ 08:01 |
Dat er geen fruitautomaten mogen staan vind ik goed. Dat leverde enorm veel schade op. Voor die mensen, maar ook voor de maatschappij. | |
tupper | vrijdag 15 februari 2019 @ 08:04 |
Dat klopt idd. Was echt bizar wat je zag. Ook dat "bruine" cafes minder zijn geworden is goed. Je had "stamgasten" die gewoon de uitkering er in een week doorzopen en de kinderen liepen in lompen. Trouwens als je snel en makkelijk geld wil verdienen. Snackbar kopen en er een zetbaas opzetten. Maar zelf de boekhouding en inkoop goed in de gaten houden. |