FOK!forum / Culinesse à gogo / Gans
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 14:08
Van de lente worden er bij een kennis van mij gansjes geboren. Ze hebben al een compleet koppel ganzen, dus deze lekkere pluisjes zijn voor de slacht.
Ik mag er 2 hebben straks om te slachten, maar ik weet niets van gans bereiden of van de smaak. Heb het nog nooit gegeten of gemaakt.

Het idee tot nu toe is ze rond de herfst slachten, als ze een maand of 6 zijn.
Is dat ok, of is jonger beter?

Hoe smaakt gans? En vooral wat kan je allemaal met de verschillende delen?
Wie kan mij helpen met wat info en leuke recepten?
Hallojodonderdag 31 januari 2019 @ 14:11
Ik weet alleen dat je ze met een trechter moet voeren.
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 14:12
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
NutKeesdonderdag 31 januari 2019 @ 14:13
Foie gras! :9~

Jammer dat dit zo lekker is want de manier waarop ze met de beestjes omgaan is natuurlijk vreselijk.
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 14:17
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:13 schreef NutKees het volgende:
Foie gras! :9~

Jammer dat dit zo lekker is want de manier waarop ze met de beestjes omgaan is natuurlijk vreselijk.
Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 14:21
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.
Plompzakkerdonderdag 31 januari 2019 @ 14:23
Gans in zijn geheel paneren en frituren _O_
itchycoodonderdag 31 januari 2019 @ 14:24
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:23 schreef Plompzakker het volgende:
Gans in zijn geheel paneren en frituren _O_
ofwel een gans gans paneren en frituren
cherrycokedonderdag 31 januari 2019 @ 14:25
als je wilde gans eet zal er bar weinig vlees aanzitten,

Een jonge gans
zout, peper
50 gr boter
1 eetlepel bloem
1 1/2 dl room naar keuze

Wrijf de gans in met peper en zout. Steek naar keuze een ajuin in het karkas. Bestrijk ze met een weinig boter.
Braad ze in een warme over en bedruip ze regelmatig. Tijdens het braden ligt de gans het meest op borst en dijen. Na ? 1 uur keert u ze om.
Schep het overtollige vet af.
Bind de saus met bloem en leng ze eventueel aan met room.

Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 14:31
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:25 schreef cherrycoke het volgende:
als je wilde gans eet zal er bar weinig vlees aanzitten,

Een jonge gans
zout, peper
50 gr boter
1 eetlepel bloem
1 1/2 dl room naar keuze

Wrijf de gans in met peper en zout. Steek naar keuze een ajuin in het karkas. Bestrijk ze met een weinig boter.
Braad ze in een warme over en bedruip ze regelmatig. Tijdens het braden ligt de gans het meest op borst en dijen. Na ? 1 uur keert u ze om.
Schep het overtollige vet af.
Bind de saus met bloem en leng ze eventueel aan met room.

Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden. Ze zullen niet heel klein zijn iig.

Kan een halve gans ook, of wordt het dan snel erg droog vlees?
Of nog andere recepten voor verschillende delen?
cherrycokedonderdag 31 januari 2019 @ 14:36
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:31 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden.

Kan een halve gans ook, of wordt het dan snel erg droog vlees?
ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,

kijk vooral uit bij het snijden van de galblaas, dit merk je snel genoeg als je erdoorheen bent want er komt groene smurrie uit, hierdoor word het vlees extreem bitter en niet te eten,

je zal wel kracht nodig hebben om de ribben van het karkas los te trekken
Zalmslaatjedonderdag 31 januari 2019 @ 14:38
Je kan die gans uitbenen net als kip of eend, een hele gans is ook best wel veel.
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 15:25
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:21 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.
Ja dat maakt niet uit.
Taradodonderdag 31 januari 2019 @ 15:56
In HongKong wel regelmatig gegeten, erg lekker.

Zelf nooit gemaakt maar google op cantonese style roast goose, vind je vast wel wat

zelf ook even gekeken


Zalmslaatjedonderdag 31 januari 2019 @ 15:57
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 15:25 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja dat maakt niet uit.
Alsjeblieft een stickertje omdat je zo'n goeie jongen bent en nu terug naar je playmobiel.
De grote mensen zijn even in gesprek. :7
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 16:15
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:36 schreef cherrycoke het volgende:

[..]

ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,

kijk vooral uit bij het snijden van de galblaas, dit merk je snel genoeg als je erdoorheen bent want er komt groene smurrie uit, hierdoor word het vlees extreem bitter en niet te eten,

je zal wel kracht nodig hebben om de ribben van het karkas los te trekken
Het slachten en uitbenen lukt wel, een buurboer met ervaring komt helpen (en het is niet mijn eerste slacht). Waarschijnlijk zal ik alleen plukken (en overal mijn nieuwschierige neus tussensteken), dat is al rotwerk genoeg weet ik van kippen ;) Zijn we wel even zoet mee, maar een lekker wijntje en goed gezeldschap maakt het ook wel weer leuk.

Invriezen kan, maar dat doe ik liever niet met al bereid vlees. Als de hele gans ineens bereiden het beste is zit er niets anders op.
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 16:18
Maar dan nog de vraag van vandaag.

Hoe smaakt het? Is het meer een wildsmaak, of zal dat meevallen door leeftijd en voldoende vet (goed gevoerde tamme gans)? Zelfde verschil als bv bij wilde eend vs tamme eend?

Ik heb een voorkeur voor 'milder', is 6 maanden dan jong genoeg?
Isdatzodonderdag 31 januari 2019 @ 16:26
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.
Cause_Mayhemdonderdag 31 januari 2019 @ 16:26
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:38 schreef Zalmslaatje het volgende:
Je kan die gans uitbenen net als kip of eend, een hele gans is ook best wel veel.
Heb je ook recepten voor de verschillende delen?

Ik zat in eerste instantie idd te denken aan de borst, poten e.d. los te maken.
Even kijken of er voldoende vet is om daarvan wat apart te houden, evt iets met de lever doen mits 2 levers van normale maat voldoende zijn.
Is het ook nog zinnig om een bouillon te trekken van de botresten en poten e.d.? Of combineert dat lastig?

En hoe ga je met de vleugels om? Het schouderdeel pakken en dan bij de elleboog stoppen? Of inc deel na elleboog, net als bij kip?
Zalmslaatjedonderdag 31 januari 2019 @ 16:44
Net als bij eend is iets van fruit/zoet wel lekker, denk dat je de meeste recepten voor eend wel kan gebruiken.

Het lijkt veel op eend alleen dan minder rood vlees, zelf vind ik het geen sterke wildsmaak maar zo veel ganzen heb ik nu ook weer niet gegeten.
Een oude wilde gans die een tijd is bestorven zal wel sterker smaken.

Fileren net als een kip, poten er af en de borst uitsnijden, als je ze goed te eten geeft zou er veel vet aan moeten zitten.

Geen idee hoe veel lever je overhoud, bouillon zou ik wel doen.
Proeven en kijken waar je het voor wilt gebruiken.

Wat de vleugels betreft in stukken snijden die jij handig vind.

Waarschijnlijk komt Piet zo nog wel even langs in dit topic en die zal je vertellen hoe het echt moet. :P

Succes en foto's van het hele project zou wel leuk zijn. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Zalmslaatje op 31-01-2019 17:00:30 ]
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 16:56
quote:
7s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:26 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.
Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
Lucky_Strikedonderdag 31 januari 2019 @ 17:30
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
Dit topic staat in CUL en niet in F&F ;)

Leuk project TS, het zou zeker leuk zijn als je ons tzt op de hoogte houdt.
Isdatzodonderdag 31 januari 2019 @ 17:33
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
De meeste beesten die we opeten lijken me als huis(/tuin)dier best leuk.
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 17:33
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:30 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dit topic staat in CUL en niet in F&F ;)

Leuk project TS, het zou zeker leuk zijn als je ons tzt op de hoogte houdt.
Ah oke, ik ga al. :o
Lucky_Strikedonderdag 31 januari 2019 @ 17:35
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:33 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ah oke, ik ga al. :o
Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebt :P
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 17:36
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebt :P
Kan mij niet heugen ooit gans gegeten te hebben, lijkt het op kalkoen?
#ANONIEMdonderdag 31 januari 2019 @ 17:40
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:17 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.
Je kan het recept van Johnny Boer opzoeken, dan maak je geconfijte eendenlever-lolly's
#ANONIEMdonderdag 31 januari 2019 @ 17:42
Of de gans kruiden met en rozemarijn in het karkas in een braadzak in de oven. Met een beetje een goede braadzak kan je er zelfs bepaalde groenten bij in doen en een tak rozemarijn voor extra smaak.
FlippingCoindonderdag 31 januari 2019 @ 17:44
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:42 schreef Monopoly het volgende:
Of de gans kruiden met en rozemarijn in het karkas in een braadzak in de oven. Met een beetje een goede braadzak kan je er zelfs bepaalde groenten bij in doen en een tak rozemarijn voor extra smaak.
Dit klinkt lekker. :Y

Wordt de buitenkant wat crispy dan of helemaal zacht?
#ANONIEMdonderdag 31 januari 2019 @ 19:19
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:44 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Dit klinkt lekker. :Y

Wordt de buitenkant wat crispy dan of helemaal zacht?
Als je de braadzak goed afsluit krijg blijft de gans helemaal zacht. Dan trek je de botjes er zo uit.
realAIVDdonderdag 31 januari 2019 @ 22:04
oooh gans, lekker! Dat is lang geleden...

Vroeger at ik nog wel eens ganzenbout, dat maakte ik niet zelf klaar, dus tips en trucs en recepten heb ik niet. Staat me wel bij dat die vrij lang opstonden, dus gestoofd werden, zeg maar.

De smaak is lastig te omschrijven, het is niet enorm sterk van smaak (geen zware wild smaak), maar het is ook niet te vergelijken met kip of eend. Wel erg lekker, jammer dat ik het tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkom.
#ANONIEMvrijdag 1 februari 2019 @ 08:18
Lekker!
Pietverdrietvrijdag 1 februari 2019 @ 21:59
Ik eet regelmatig tamme gans, is erg lekker. Mest ze goed vet, het vet smelt uit tijdens het braden en het is goddelijk om aardappels in te bakken.
Zalmslaatjevrijdag 1 februari 2019 @ 22:05
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 22:04 schreef realAIVD het volgende:
oooh gans, lekker! Dat is lang geleden...

Vroeger at ik nog wel eens ganzenbout, dat maakte ik niet zelf klaar, dus tips en trucs en recepten heb ik niet. Staat me wel bij dat die vrij lang opstonden, dus gestoofd werden, zeg maar.

De smaak is lastig te omschrijven, het is niet enorm sterk van smaak (geen zware wild smaak), maar het is ook niet te vergelijken met kip of eend. Wel erg lekker, jammer dat ik het tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkom.
Confit de oie :Y)
liedetectorzaterdag 2 februari 2019 @ 12:37
de vleugels stellen geen bal voor, kortom kan je weinig mee verder
DeltaFlamezaterdag 2 februari 2019 @ 12:54
Maak je geen illusies over de hoeveelheid vlees. Gekweekte ganzen vind ik over het algemeen minder lekker als wilde (die ik van een jager krijg). Het enigste wat ik er uit snijd zijn de borsten en de bouten. Het lekkerste aan het vlees is dat het niet veel met gevogelte heeft te maken, maar meer met rundvlees. Veel roder. Houd er wel rekening mee dat de wilde gans "groen" kan smaken omdat ie enkel en alleen gras eet.

Veder prima vlees. Oude ganzen gaan in de stoofpotten, gehakt, shoarma, cevapcici, en andere bereidingen. Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Cause_Mayhemzaterdag 2 februari 2019 @ 13:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 februari 2019 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik eet regelmatig tamme gans, is erg lekker. Mest ze goed vet, het vet smelt uit tijdens het braden en het is goddelijk om aardappels in te bakken.
Ik kan dus beter uit laten smelten en afromen dan vet wegsnijden?
liedetectorzaterdag 2 februari 2019 @ 13:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

eens en stuk lekkerder dan welke biefstuk ook

quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
mer dat het bij de sligro gretig aftrek vindt, geloof dat ze er s morgens 10 binnen kregen ik rond een uur of 11 daar was en nog maar keuze uit 3 stuks had

soms stoof ik daarna (idd poten en borst andere bereiding) het karkas voor de boillon en pluk ik dat en maak er bv bitterballen van, prima te kanen ook
liedetectorzaterdag 2 februari 2019 @ 13:49
dubbel ofzo
FlippingCoinzaterdag 2 februari 2019 @ 14:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Maak je geen illusies over de hoeveelheid vlees. Gekweekte ganzen vind ik over het algemeen minder lekker als wilde (die ik van een jager krijg). Het enigste wat ik er uit snijd zijn de borsten en de bouten. Het lekkerste aan het vlees is dat het niet veel met gevogelte heeft te maken, maar meer met rundvlees. Veel roder. Houd er wel rekening mee dat de wilde gans "groen" kan smaken omdat ie enkel en alleen gras eet.

Veder prima vlees. Oude ganzen gaan in de stoofpotten, gehakt, shoarma, cevapcici, en andere bereidingen. Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Oh dat is echt zonde ja, vinden ze zelfs geen afname bij de voedselbank of restaurants of zo?
DeltaFlamezaterdag 2 februari 2019 @ 16:02
Nee. Voedselbank zelfs niet. En dat neem ik de mensen daar ook niet kwalijk. Voor veel mensen is het te onbekend, en niet iedereen leert de "groene" smaak waarderen. We hebben liever biefstuk van de appie. Ruik daar maar eens aan; ruikt naar niks. Wild ruikt altijd wel, en dat vinden de meeste mensen een beetje vies.

Maar vet en levers van gekweekte ganzen is ook niet super als ze met rotzooi gevoerd zijn.
liedetectorzaterdag 2 februari 2019 @ 16:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 16:02 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Voedselbank zelfs niet. En dat neem ik de mensen daar ook niet kwalijk. Voor veel mensen is het te onbekend, en niet iedereen leert de "groene" smaak waarderen. We hebben liever biefstuk van de appie. Ruik daar maar eens aan; ruikt naar niks. Wild ruikt altijd wel, en dat vinden de meeste mensen een beetje vies.

Maar vet en levers van gekweekte ganzen is ook niet super als ze met rotzooi gevoerd zijn.
is de sligro hier dan gewoon niet representatief? Die hebben (ik neem aan landelijk of ik zit te dicht bij de polder waar ze geschoten worden) een heel ding erbij liggen wat je er eventueel mee kan doen, en ze zijn ook wel eens uitverkocht (zelf ben ik een groot fan en al meerdere keren gehaald dus)

*met als enige edit wat ik jammer vind is dat je de lever en niertjes en hart er niet bij krijgt btw*
DeltaFlamezaterdag 2 februari 2019 @ 17:32
Nee. Het publiek van de sligro (zakelijke gebruikers, horeca) is gewoon iets minder mainstream. Niet dat ik de rest van Nederland wil bestempelen als barbaren. Maar het scheelt als je ergens positie voor open staat.

Als ik mensen een lekker broodje ganzenshoarma voorschotel en ik zeg niks, dan eten ze het in 1 keer op. Zeg ik dat het gans is, dan worden ze al terughoudender. Zeg ik dat het scharrel-gans is, dan komen er al meer over de brug.

Het zit tussen onze oren dat lekker vlees niet ruikt, weinig uitgesproken smaak heeft, onherkenbaar bewerkt is, en een miserabel leven achter de rug heeft in een mega stal.

Maar ik ben niet roomser als de paus. Ik zie het ook als buit als ik voor 2.5 euro een doos van 25 frikandellen heb bemachtigd bij de lidl.

Een stukje wild maakt me net zo blij, maar wel iets gelukkiger.
liedetectorzaterdag 2 februari 2019 @ 17:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 17:32 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Het publiek van de sligro (zakelijke gebruikers, horeca) is gewoon iets minder mainstream. Niet dat ik de rest van Nederland wil bestempelen als barbaren. Maar het scheelt als je ergens positie voor open staat.

Als ik mensen een lekker broodje ganzenshoarma voorschotel en ik zeg niks, dan eten ze het in 1 keer op. Zeg ik dat het gans is, dan worden ze al terughoudender. Zeg ik dat het scharrel-gans is, dan komen er al meer over de brug.

Het zit tussen onze oren dat lekker vlees niet ruikt, weinig uitgesproken smaak heeft, onherkenbaar bewerkt is, en een miserabel leven achter de rug heeft in een mega stal.

Maar ik ben niet roomser als de paus. Ik zie het ook als buit als ik voor 2.5 euro een doos van 25 frikandellen heb bemachtigd bij de lidl.

Een stukje wild maakt me net zo blij, maar wel iets gelukkiger.
mooi gezegd wel, geloof dat ik me moet aansluiten
DeltaFlamezaterdag 2 februari 2019 @ 19:07
Maar als de ganzen van TS met wat granen gevoerd worden en gras hebben wat ze kunnen eten, dan kunnen het best lekkere gansjes worden. En zorg dat ze niet te vet worden. M.a.w. als ze gras hebben, dan weinig bijvoeren.

Het is net als met eenden. Die gefokte van 3 kilo die je bij de aldi of lidl koopt bakken in hun eigen vet. Smerig en smaakloos. Een wild eendje weegt een fractie en is " lean as hell ". Enigste nadeel is dat je een jager moet zijn of kennen om voor weinig een lekkere wilde eend te kunnen krijgen.
Zalmslaatjezaterdag 2 februari 2019 @ 19:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Als je een adres hebt hou ik mij aanbevolen, jagers met een overschot van wat dan ook wil ik graag van hun last verlossen.
Wil er ook wel wat voor terug doen in de vorm van plukken, uitbenen oid. :)
DeltaFlamezaterdag 2 februari 2019 @ 19:52
https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/


Dit is voor veel lezers een hele goede optie. Makkelijke manier om te zien wie er bij jou in de buurt wild verkoopt buiten de poelier.


Maarrrrrrr: ik wil nog wel nadruk leggen op de term " overschot " die hier word gebruikt word. Een goede jager oogst uit de natuur wat hij nodig heeft en probeert een gezonde wildstand te handhaven. M.a.w. hij neemt wat hij nodig heeft.

Bij ganzen is het een ander verhaal. Dit veerwild is door verkeerd beleid in een paar jaren uitgegroeid tot de grootste schadeveroorzakers bij boeren met grasland en akkerbouw. Ze zijn met te veel. Ze trappen alles plat, vernielen gewassen, en schijten alles onder. Met als gevolg dichtgetrapte bodems, vernield gewas, en gras met stront dat koeien niet meer eten.

Een jager helpt de boer om zoveel mogelijk de ganzen te verminderen. Dit alles binnen de vastgestelde wetten voor schadebestrijding.

Gevolg daarvan is dat veel ganzen worden geschoten. Een aantal daarvan kan de jager zelf verwerken, maar een nog veel groter gedeelte zal aan de man gebracht moeten worden. Een overschot dus. De jagers hebben hier geen keuze in. Dus iedere gans in de vriezer is een stap vooruit.

Voor alle andere wildsoorten geld dus dat er niet echt "overschotten" zijn.
Zalmslaatjezaterdag 2 februari 2019 @ 20:13
Bedankt voor de tip, zal er eens een paar aanschrijven.

Leuke prijzen of vergelijkbaar met de poelier?

[ Bericht 1% gewijzigd door Zalmslaatje op 02-02-2019 20:49:41 ]
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 2 februari 2019 @ 20:17
quote:
What is the best age to process?
As waterfowl have so many feathers, you want to pluck them when it is the easiest to get them all out. This is when the feathers are all mature and there are no pin (or immature) feathers. For ducks this is at about 7, 12.5 or 18 weeks of age. For geese it is normally at 9, 15 or 20 weeks of age. If you try to process between these "windows of opportunity" you will encounter large numbers of pin feathers that may double or triple your processing time and effort.
http://www.metzerfarms.com/ProcessingWaterfowl.cfm

Dit kan je nog in overweging nemen.

Hier staat volgens mij verder alles wat je moet weten.
Lucky_Strikezaterdag 2 februari 2019 @ 20:33
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 19:52 schreef DeltaFlame het volgende:
https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart

Dit is voor veel lezers een hele goede optie. Makkelijke manier om te zien wie er bij jou in de buurt wild verkoopt buiten de poelier.


Onwijs bedankt voor de link _O_ Bij ons in de buurt hebben we vijf keer kans op wild gevogelte en/of haas. Op de kaart stond ook een boerderijwinkel in de regio die naast zuivel ook wild verkoopt. We zijn hier heel blij mee :)
Pietverdrietzaterdag 2 februari 2019 @ 21:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 13:04 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ik kan dus beter uit laten smelten en afromen dan vet wegsnijden?
Ja
Pietverdrietzaterdag 2 februari 2019 @ 21:06
Wilde gans en eend zijn compleet andere producten qua smaak en structuur dan tamme gans, barbarie of Peking eend. Niet te vergelijken, is echt een groot verschil.
Net als de lever van een gewone tamme gans of eend en een vette lever.
Zalmslaatjezaterdag 2 februari 2019 @ 21:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:

Net als de lever van een gewone tamme gans of eend en een vette lever.
Dwangvoeding is niet zo tof, zou het ook lukken door ze dagelijks een pap van graan en wodka aan te bieden?
Zodat ze vrijwillig een alcoholist met levercirrose worden? O-)
Pietverdrietzaterdag 2 februari 2019 @ 21:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 21:12 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

Dwang voeding is niet zo tof, zou het ook lukken door ze dagelijks een pap van graan en wodka aan te bieden?
Zodat ze vrijwillig een alcoholist met levercirrose worden? O-)
Eenden kan je vetmesten door onbeperkt voer aan te bieden. Die zijn zo dom om gewoon door te eten. Daarom is foie gras de canard ook bijna de helft goedkoper dan ganzenlever en het smaakverschil minimaal
Zalmslaatjezaterdag 2 februari 2019 @ 21:21
Eenden zijn dus een soort labradors onder de watervogels en ganzen hebben wel een rem qua vraatzucht?

Oké alleen nog foie gras van eend dan.
Pietverdrietzaterdag 2 februari 2019 @ 21:22
Edit, verkeerd begrepen
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 01:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 20:13 schreef Zalmslaatje het volgende:
Bedankt voor de tip, zal er eens een paar aanschrijven.

Leuke prijzen of vergelijkbaar met de poelier?
Verschilt erg. Aanbieders zijn hier natuurlijk vrij in.
Pietverdrietzondag 3 februari 2019 @ 09:55
Supermarkten in Duitsland hebben altijd gans btw
Zanazondag 3 februari 2019 @ 10:51
Mijn grootmoeder had vroeger ganzen en in Duitsland eten mensen vooral met kerst in sommige regionen gans.

Bij ons werd de gans goed schoongemaakt, eventueel met een pincet de laatste veertjes eruit trekken en dan de laatste dunne wegbranden. Het bloed werd volgens mij ook opgevangen en gegeten, maar dat weet ik niet meer zeker.
De ingewanden voorzichtig eruit halen, de maag, hart en lever heel goed schoonmaken en meekoken. Achter bij de kont een stukje "staart" wegsnijden, daar zit een klier. Dan in handige stukjes snijden en in een grote pan kort van alle kanten bakken, een zure appel erbij, peper, zout, bijvoet (kruid),klein laagje water erbij en deksel erop en rustig laten sudderen. Als het vlees zacht genoeg is, alle delen met vel onder een grill of alleen met bovenhitte bruinen, eventueel vooraf met een mengsel van citroensap en honing insmeren en een beetje zout erop.
Op het kookvocht drijft nu heel veel vet, ongeveer een koffiebeker vol, dat moet je voorzichtig afschepen met een lepel en kun je later koud op (zuurdesem) brood smeren of gebruiken om aardappels in de bakken.

De rest van het kookvocht zeven en met bloem of zetmeel afbinden, dat is de saus. Rode kool en Klösse zijn de perfecte combinatie.

Op chefkoch.de staan best wat recepten, vaak wordt de gans ook gevuld en/of in het geheel gebakken. https://www.chefkoch.de/rs/s0/Gans/Rezepte.html

Het smaakt een beetje als eend, maar toch ook weer anders. Dit is misschien niet de meest culinaire bereidingswijze, maar meer "gutbürgerlich".

[ Bericht 1% gewijzigd door Zana op 03-02-2019 11:10:09 ]
Pietverdrietzondag 3 februari 2019 @ 11:03
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 10:51 schreef Zana het volgende:
Mijn grootmoeder had vroeger ganzen en in Duitsland eten mensen vooral met kerst in sommige regionen gans.


Sint Maarten
Cause_Mayhemzondag 3 februari 2019 @ 16:20
Iedereen hartstikke bedankt voor alle info, kan hier absoluut wat mee!
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 16:28
Succes. Het is opzich al bemoedigend dat je je druk maakt over wat je eet, en dat je het zelf in de hand wil hebben. Doe ik ook. Is een goeie way of live.
Cause_Mayhemzondag 3 februari 2019 @ 16:32
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 16:28 schreef DeltaFlame het volgende:
Succes. Het is opzich al bemoedigend dat je je druk maakt over wat je eet, en dat je het zelf in de hand wil hebben. Doe ik ook. Is een goeie way of live.
Nou ja, deze ganzen zijn niet echt bewust gezocht. Ik heb ze aangeboden gekregen omdat ik iemand ergens mee heb geholpen. Krijg ook nog een lam (al in stukjes), maar daarvan weet ik al wat ik ermee moet.

Verder ben ik wel bewust met vlees, maar deze kreeg ik dus in de schoot geworpen.
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 16:38
Mooie kansen dan in ieder geval👍
Zalmslaatjezondag 3 februari 2019 @ 20:37
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 09:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Supermarkten in Duitsland hebben altijd gans btw
Vroeger was ik regelmatig in Duitsland en at ik vaak gans en eend uit de diepvries van de supermarkt.
In veel gevallen was het goedkoper dan varken of rund, je kan er echt alles mee doen, jammer dat het hier iets "luxe" is.

Vindaloo met eend is nog steeds een van mijn favorieten.
Pietverdrietzondag 3 februari 2019 @ 20:40
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 20:37 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

Vroeger was ik regelmatig in Duitsland en at ik vaak gans en eend uit de diepvries van de supermarkt.
In veel gevallen was het goedkoper dan varken of rund, je kan er echt alles mee doen, jammer dat het hier iets "luxe" is.

Vindaloo met eend is nog steeds een van mijn favorieten.
Jep, eet hier erg goed
:9
fluitbekzeenaald2.0zondag 3 februari 2019 @ 21:01
Ik vind Nederlandse supermarkten sowieso opvallen in het karige aanbod van vleessoorten. Rund, varken en kip, en daar houdt het buiten de decembermaand mee op. Terwijl beesten als eend, hert en konijn ook de rest van de jaar erg lekker kunnen zijn.
Zalmslaatjezondag 3 februari 2019 @ 21:08
Veel mensen vinden lam of schaap al te sterk van smaak, ondanks dat er veel meer en exotischer gegeten wordt dan vroeger zijn Nederlanders qua vlees niet veel gewend.

Geit? Bijna niet te krijgen terwijl er heel veel voor hun melk gehouden worden.

(Het aantal geiten in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen naar bijna 588 duizend. De meeste geiten worden gehouden voor de melk)

Jammer.
fluitbekzeenaald2.0zondag 3 februari 2019 @ 22:01
Geit is door enkele restaurants opgepikt, maar het grote publiek loopt daar natuurlijk ver op achter. Net zoals leghaantjes is het een bijproduct, en net zoals leghaantjes wordt het graag gegeten door mijn katten.
Pietverdrietzondag 3 februari 2019 @ 22:04
Geitbokje is heerlijk, gewoon zout en peper erop, wat vegeta en langzaam garen in de oven
Smullen, heeft een heel mooie smaak
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 22:15
Geit kan idd lekker zijn. Een bok heb ik al eens gegeten, maar die was niet heel lekker.
Pietverdrietzondag 3 februari 2019 @ 22:18
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:15 schreef DeltaFlame het volgende:
Geit kan idd lekker zijn. Een bok heb ik al eens gegeten, maar die was niet heel lekker.
Een jong bokje, max 6 maanden oud
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 22:33
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een jong bokje, max 6 maanden oud
Die wij hadden was zeker meer als 6 mnd. oud😑 zelfs de honden vonden het niet eens heel lekker.
Zalmslaatjezondag 3 februari 2019 @ 23:16
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:33 schreef DeltaFlame het volgende:

[..]

Die wij hadden was zeker meer als 6 mnd. oud😑 zelfs de honden vonden het niet eens heel lekker.
Wat was er niet lekker? ranzig of penetrant?
Kwam het door het voer of zijn oudere bokken en geiten gewoon niet smakelijk te maken?
fluitbekzeenaald2.0zondag 3 februari 2019 @ 23:23
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Geitbokje is heerlijk, gewoon zout en peper erop, wat vegeta en langzaam garen in de oven
Smullen, heeft een heel mooie smaak
Klopt, ik heb het wel eens in een restaurant gegeten en het is erg lekker. Ze mogen het van mij een stuk actiever gaan promoten.
DeltaFlamezondag 3 februari 2019 @ 23:24
Tis een beetje ranzig verhaal. Bij het slachten al een vrij scherpe geur geroken. We dachten dat we een maag of darm raakgeprikt hadden, maar dat was niet zo. Toch maar wat gebakken en toen kwam er echt al een pislucht vanaf. Rook echt heel smerig. Smaak was dito. Bok was 4 jaar oud, niet ziek, niet behandeld met medicatie, en gewoon normaal voer. Hooi, bix, muesli, en gras.

Het heeft ons er iig van weerhouden een andere bok uit de kudde van mijn maat te slachten. Was echt smerig.
fluitbekzeenaald2.0zondag 3 februari 2019 @ 23:26
Bokken schijnen na een aantal maanden wel een pissig te kunnen gaan ruiken/smaken vanwege de hormonen die ze dan gaan ontwikkelen. De bokjes uit de melkindustrie zijn gewoonlijk jonger.
Zalmslaatjezondag 3 februari 2019 @ 23:35
Klinkt net als haai, kan je dat niet op de een of andere manier neutraliseren?
Zalmslaatjezondag 3 februari 2019 @ 23:45
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:26 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
De bokjes uit de melkindustrie zijn gewoonlijk jonger.
bokjes uit de melkindustrie? :P
Geen idee waar die bokjes blijven maar ze liggen niet in het supermarktvak of bij de slager.
fluitbekzeenaald2.0maandag 4 februari 2019 @ 07:02
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:45 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

bokjes uit de melkindustrie? :P
Geen idee waar die bokjes blijven maar ze liggen niet in het supermarktvak of bij de slager.
Ja, bokjes uit de melkindustrie. Een paar komen bij restaurants terecht, een groot deel wordt geëxporteerd naar meditterane landen, en soms worden ze in diervoeder verwerkt.
Pietverdrietmaandag 4 februari 2019 @ 08:50
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:24 schreef DeltaFlame het volgende:
Tis een beetje ranzig verhaal. Bij het slachten al een vrij scherpe geur geroken. We dachten dat we een maag of darm raakgeprikt hadden, maar dat was niet zo. Toch maar wat gebakken en toen kwam er echt al een pislucht vanaf. Rook echt heel smerig. Smaak was dito. Bok was 4 jaar oud, niet ziek, niet behandeld met medicatie, en gewoon normaal voer. Hooi, bix, muesli, en gras.

Het heeft ons er iig van weerhouden een andere bok uit de kudde van mijn maat te slachten. Was echt smerig.
Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
#ANONIEMmaandag 4 februari 2019 @ 09:35
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 08:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
Is dit bij vrouwen anders?
Pietverdrietmaandag 4 februari 2019 @ 09:42
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 09:35 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Is dit bij vrouwen anders?
Jep
fluitbekzeenaald2.0maandag 4 februari 2019 @ 11:52
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 08:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
Castreren werkt ook toch? Bij varkens wel.
Pietverdrietmaandag 4 februari 2019 @ 12:03
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 11:52 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Castreren werkt ook toch? Bij varkens wel.
Ja castreren werkt prima bij varkens en runderen, mits dat gebeurd voor het beest geslachtsrijp wordt. Of dat bij geiten ook zo is weet ik niet, waarschijnlijk wel.
Cause_Mayhemmaandag 4 februari 2019 @ 13:00
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 12:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja castreren werkt prima bij varkens en runderen, mits dat gebeurd voor het beest geslachtsrijp wordt. Of dat bij geiten ook zo is weet ik niet, waarschijnlijk wel.
Ja, de meeste hobby bokjes worden gecastreerd zodat ze niet ontzettend gaan stinken. Anders kan je ze amper als (buiten)huisdier houden.
Dat zal voor het vlees hetzelfde effect hebben als bij varkens. Nu stinken bokken echt nog erger dan die beren. Aan een bok met bokkenlucht zou ik me echt niet durven te wagen. Dat is een hele nare en penetrante geur.
sigmezaterdag 23 februari 2019 @ 20:02
Ganzen zijn lastig te plukken (dat het verenkleed waterdicht is maakt onderdompelen in heet water vrij zinloos), en ze hebben al vrij snel een dik taai vel. Mijn ganzenleverancier stroopt de huid gewoon, veel minder werk en nog steeds lekkere gans (itt gestroopte kip, daar is niks aan).
Cause_Mayhemzaterdag 23 februari 2019 @ 22:31
quote:
7s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:02 schreef sigme het volgende:
Ganzen zijn lastig te plukken (dat het verenkleed waterdicht is maakt onderdompelen in heet water vrij zinloos), en ze hebben al vrij snel een dik taai vel. Mijn ganzenleverancier stroopt de huid gewoon, veel minder werk en nog steeds lekkere gans (itt gestroopte kip, daar is niks aan).
Ai, ik had gehoopt dat onderdompelen het makkelijker zou maken. Heb niet stilgestaan bij dat waterdichte verenpak. Dank je dat je me daarop wijst, compleet logisch, maar helemaal niet aan gedacht. Stom.

Ik ga denk ik rekening houden met de plukmomenten waar een andere user op wees, maar als het echt prut is alsnog stropen.
Maakt het wel spannender, stropen heb ik (nog) minder ervaring mee, maar als het taai en dik vel is zal het wel lukken zonder al teveel gedoe.

Moet alleen erg wennen aan het idee van en vogeltje zonder vel. Ook de oventijd wordt dan spannender, geen beschermend en vet velletje dat lekker krokant wordt.
Nou ja, dan maar een spek velletje maken. Spek krijg je nooit spijt van ;)