abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:08:45 #1
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184730416
registreer om deze reclame te verbergen
Van de lente worden er bij een kennis van mij gansjes geboren. Ze hebben al een compleet koppel ganzen, dus deze lekkere pluisjes zijn voor de slacht.
Ik mag er 2 hebben straks om te slachten, maar ik weet niets van gans bereiden of van de smaak. Heb het nog nooit gegeten of gemaakt.

Het idee tot nu toe is ze rond de herfst slachten, als ze een maand of 6 zijn.
Is dat ok, of is jonger beter?

Hoe smaakt gans? En vooral wat kan je allemaal met de verschillende delen?
Wie kan mij helpen met wat info en leuke recepten?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_184730460
Ik weet alleen dat je ze met een trechter moet voeren.
Mijn andere account is "Danny"
Op dinsdag 18 oktober 2016 11:31 schreef Antaris het volgende:
Hallojo heeft gelijk.
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:12:25 #3
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184730473
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
pi_184730490
registreer om deze reclame te verbergen
Foie gras! :9~

Jammer dat dit zo lekker is want de manier waarop ze met de beestjes omgaan is natuurlijk vreselijk.
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:17:31 #5
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184730552
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:13 schreef NutKees het volgende:
Foie gras! :9~

Jammer dat dit zo lekker is want de manier waarop ze met de beestjes omgaan is natuurlijk vreselijk.
Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:21:40 #6
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184730621
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  KLB - Grootste baggeraar 2018 donderdag 31 januari 2019 @ 14:23:12 #7
451823 Plompzakker
#FREE Vogeltjesdans
pi_184730656
registreer om deze reclame te verbergen
Gans in zijn geheel paneren en frituren _O_
Overigens ben ik van mening dat dit weer een goed topic is vogeltjesdans
pi_184730678
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:23 schreef Plompzakker het volgende:
Gans in zijn geheel paneren en frituren _O_
ofwel een gans gans paneren en frituren
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:25:41 #9
233102 cherrycoke
Resistance is futile
pi_184730702
als je wilde gans eet zal er bar weinig vlees aanzitten,

Een jonge gans
zout, peper
50 gr boter
1 eetlepel bloem
1 1/2 dl room naar keuze

Wrijf de gans in met peper en zout. Steek naar keuze een ajuin in het karkas. Bestrijk ze met een weinig boter.
Braad ze in een warme over en bedruip ze regelmatig. Tijdens het braden ligt de gans het meest op borst en dijen. Na ? 1 uur keert u ze om.
Schep het overtollige vet af.
Bind de saus met bloem en leng ze eventueel aan met room.

"Species 8472 has penetrated Matrix Zero-One-Zero, Grid Nineteen. Eight planets destroyed, three hundred twelve vessels disabled, four million, six hundred twenty-one Borg eliminated."
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:31:20 #10
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184730791
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:25 schreef cherrycoke het volgende:
als je wilde gans eet zal er bar weinig vlees aanzitten,

Een jonge gans
zout, peper
50 gr boter
1 eetlepel bloem
1 1/2 dl room naar keuze

Wrijf de gans in met peper en zout. Steek naar keuze een ajuin in het karkas. Bestrijk ze met een weinig boter.
Braad ze in een warme over en bedruip ze regelmatig. Tijdens het braden ligt de gans het meest op borst en dijen. Na ? 1 uur keert u ze om.
Schep het overtollige vet af.
Bind de saus met bloem en leng ze eventueel aan met room.

Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden. Ze zullen niet heel klein zijn iig.

Kan een halve gans ook, of wordt het dan snel erg droog vlees?
Of nog andere recepten voor verschillende delen?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  donderdag 31 januari 2019 @ 14:36:22 #11
233102 cherrycoke
Resistance is futile
pi_184730869
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:31 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden.

Kan een halve gans ook, of wordt het dan snel erg droog vlees?
ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,

kijk vooral uit bij het snijden van de galblaas, dit merk je snel genoeg als je erdoorheen bent want er komt groene smurrie uit, hierdoor word het vlees extreem bitter en niet te eten,

je zal wel kracht nodig hebben om de ribben van het karkas los te trekken
"Species 8472 has penetrated Matrix Zero-One-Zero, Grid Nineteen. Eight planets destroyed, three hundred twelve vessels disabled, four million, six hundred twenty-one Borg eliminated."
pi_184730906
Je kan die gans uitbenen net als kip of eend, een hele gans is ook best wel veel.
  donderdag 31 januari 2019 @ 15:25:47 #13
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184731575
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:21 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.
Ja dat maakt niet uit.
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
  donderdag 31 januari 2019 @ 15:56:14 #14
131800 Tarado
cap de fusca
pi_184732137
In HongKong wel regelmatig gegeten, erg lekker.

Zelf nooit gemaakt maar google op cantonese style roast goose, vind je vast wel wat

zelf ook even gekeken


pi_184732176
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 15:25 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja dat maakt niet uit.
Alsjeblieft een stickertje omdat je zo'n goeie jongen bent en nu terug naar je playmobiel.
De grote mensen zijn even in gesprek. :7
  donderdag 31 januari 2019 @ 16:15:00 #16
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184732462
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:36 schreef cherrycoke het volgende:

[..]

ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,

kijk vooral uit bij het snijden van de galblaas, dit merk je snel genoeg als je erdoorheen bent want er komt groene smurrie uit, hierdoor word het vlees extreem bitter en niet te eten,

je zal wel kracht nodig hebben om de ribben van het karkas los te trekken
Het slachten en uitbenen lukt wel, een buurboer met ervaring komt helpen (en het is niet mijn eerste slacht). Waarschijnlijk zal ik alleen plukken (en overal mijn nieuwschierige neus tussensteken), dat is al rotwerk genoeg weet ik van kippen ;) Zijn we wel even zoet mee, maar een lekker wijntje en goed gezeldschap maakt het ook wel weer leuk.

Invriezen kan, maar dat doe ik liever niet met al bereid vlees. Als de hele gans ineens bereiden het beste is zit er niets anders op.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  donderdag 31 januari 2019 @ 16:18:52 #17
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184732503
Maar dan nog de vraag van vandaag.

Hoe smaakt het? Is het meer een wildsmaak, of zal dat meevallen door leeftijd en voldoende vet (goed gevoerde tamme gans)? Zelfde verschil als bv bij wilde eend vs tamme eend?

Ik heb een voorkeur voor 'milder', is 6 maanden dan jong genoeg?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  Moderator donderdag 31 januari 2019 @ 16:26:03 #18
140043 crew  Isdatzo
Huilen dan.
pi_184732595
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.
Op dinsdag 2 maart 2010 00:20 schreef L.no het volgende:
Ik weet niet waar je het over hebt, maar Isdatzo heeft vast gelijk.
  donderdag 31 januari 2019 @ 16:26:05 #19
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184732597
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:38 schreef Zalmslaatje het volgende:
Je kan die gans uitbenen net als kip of eend, een hele gans is ook best wel veel.
Heb je ook recepten voor de verschillende delen?

Ik zat in eerste instantie idd te denken aan de borst, poten e.d. los te maken.
Even kijken of er voldoende vet is om daarvan wat apart te houden, evt iets met de lever doen mits 2 levers van normale maat voldoende zijn.
Is het ook nog zinnig om een bouillon te trekken van de botresten en poten e.d.? Of combineert dat lastig?

En hoe ga je met de vleugels om? Het schouderdeel pakken en dan bij de elleboog stoppen? Of inc deel na elleboog, net als bij kip?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_184732875
Net als bij eend is iets van fruit/zoet wel lekker, denk dat je de meeste recepten voor eend wel kan gebruiken.

Het lijkt veel op eend alleen dan minder rood vlees, zelf vind ik het geen sterke wildsmaak maar zo veel ganzen heb ik nu ook weer niet gegeten.
Een oude wilde gans die een tijd is bestorven zal wel sterker smaken.

Fileren net als een kip, poten er af en de borst uitsnijden, als je ze goed te eten geeft zou er veel vet aan moeten zitten.

Geen idee hoe veel lever je overhoud, bouillon zou ik wel doen.
Proeven en kijken waar je het voor wilt gebruiken.

Wat de vleugels betreft in stukken snijden die jij handig vind.

Waarschijnlijk komt Piet zo nog wel even langs in dit topic en die zal je vertellen hoe het echt moet. :P

Succes en foto's van het hele project zou wel leuk zijn. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Zalmslaatje op 31-01-2019 17:00:30 ]
  donderdag 31 januari 2019 @ 16:56:30 #21
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184733083
quote:
7s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:26 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.
Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
  Moderator donderdag 31 januari 2019 @ 17:30:58 #22
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_184733663
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
Dit topic staat in CUL en niet in F&F ;)

Leuk project TS, het zou zeker leuk zijn als je ons tzt op de hoogte houdt.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  Moderator donderdag 31 januari 2019 @ 17:33:05 #23
140043 crew  Isdatzo
Huilen dan.
pi_184733711
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja eet ik ook niet. :@

Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen. :P
De meeste beesten die we opeten lijken me als huis(/tuin)dier best leuk.
Op dinsdag 2 maart 2010 00:20 schreef L.no het volgende:
Ik weet niet waar je het over hebt, maar Isdatzo heeft vast gelijk.
  donderdag 31 januari 2019 @ 17:33:41 #24
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184733725
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:30 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dit topic staat in CUL en niet in F&F ;)

Leuk project TS, het zou zeker leuk zijn als je ons tzt op de hoogte houdt.
Ah oke, ik ga al. :o
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
  Moderator donderdag 31 januari 2019 @ 17:35:15 #25
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_184733765
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:33 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ah oke, ik ga al. :o
Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebt :P
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')