abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 31 januari 2019 @ 17:36:16 #26
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184733791
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebt :P
Kan mij niet heugen ooit gans gegeten te hebben, lijkt het op kalkoen?
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
  donderdag 31 januari 2019 @ 17:40:39 #27
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_184733896
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 14:17 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.
Je kan het recept van Johnny Boer opzoeken, dan maak je geconfijte eendenlever-lolly's
Ik ook.
  donderdag 31 januari 2019 @ 17:42:01 #28
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_184733923
Of de gans kruiden met en rozemarijn in het karkas in een braadzak in de oven. Met een beetje een goede braadzak kan je er zelfs bepaalde groenten bij in doen en een tak rozemarijn voor extra smaak.
Ik ook.
  donderdag 31 januari 2019 @ 17:44:10 #29
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184733968
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:42 schreef Monopoly het volgende:
Of de gans kruiden met en rozemarijn in het karkas in een braadzak in de oven. Met een beetje een goede braadzak kan je er zelfs bepaalde groenten bij in doen en een tak rozemarijn voor extra smaak.
Dit klinkt lekker. :Y

Wordt de buitenkant wat crispy dan of helemaal zacht?
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
  donderdag 31 januari 2019 @ 19:19:57 #30
276822 Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_184736150
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 17:44 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Dit klinkt lekker. :Y

Wordt de buitenkant wat crispy dan of helemaal zacht?
Als je de braadzak goed afsluit krijg blijft de gans helemaal zacht. Dan trek je de botjes er zo uit.
Ik ook.
pi_184740747
oooh gans, lekker! Dat is lang geleden...

Vroeger at ik nog wel eens ganzenbout, dat maakte ik niet zelf klaar, dus tips en trucs en recepten heb ik niet. Staat me wel bij dat die vrij lang opstonden, dus gestoofd werden, zeg maar.

De smaak is lastig te omschrijven, het is niet enorm sterk van smaak (geen zware wild smaak), maar het is ook niet te vergelijken met kip of eend. Wel erg lekker, jammer dat ik het tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkom.
pi_184746285
registreer om deze reclame te verbergen
Lekker!
20duizend in de kluis maar ik werd geslipt
  vrijdag 1 februari 2019 @ 21:59:05 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184761635
Ik eet regelmatig tamme gans, is erg lekker. Mest ze goed vet, het vet smelt uit tijdens het braden en het is goddelijk om aardappels in te bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184761784
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 22:04 schreef realAIVD het volgende:
oooh gans, lekker! Dat is lang geleden...

Vroeger at ik nog wel eens ganzenbout, dat maakte ik niet zelf klaar, dus tips en trucs en recepten heb ik niet. Staat me wel bij dat die vrij lang opstonden, dus gestoofd werden, zeg maar.

De smaak is lastig te omschrijven, het is niet enorm sterk van smaak (geen zware wild smaak), maar het is ook niet te vergelijken met kip of eend. Wel erg lekker, jammer dat ik het tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkom.
Confit de oie :Y)
pi_184770942
de vleugels stellen geen bal voor, kortom kan je weinig mee verder
pi_184771327
Maak je geen illusies over de hoeveelheid vlees. Gekweekte ganzen vind ik over het algemeen minder lekker als wilde (die ik van een jager krijg). Het enigste wat ik er uit snijd zijn de borsten en de bouten. Het lekkerste aan het vlees is dat het niet veel met gevogelte heeft te maken, maar meer met rundvlees. Veel roder. Houd er wel rekening mee dat de wilde gans "groen" kan smaken omdat ie enkel en alleen gras eet.

Veder prima vlees. Oude ganzen gaan in de stoofpotten, gehakt, shoarma, cevapcici, en andere bereidingen. Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
%%%
  zaterdag 2 februari 2019 @ 13:04:28 #37
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184771514
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 februari 2019 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik eet regelmatig tamme gans, is erg lekker. Mest ze goed vet, het vet smelt uit tijdens het braden en het is goddelijk om aardappels in te bakken.
Ik kan dus beter uit laten smelten en afromen dan vet wegsnijden?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_184772297
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

eens en stuk lekkerder dan welke biefstuk ook

quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
mer dat het bij de sligro gretig aftrek vindt, geloof dat ze er s morgens 10 binnen kregen ik rond een uur of 11 daar was en nog maar keuze uit 3 stuks had

soms stoof ik daarna (idd poten en borst andere bereiding) het karkas voor de boillon en pluk ik dat en maak er bv bitterballen van, prima te kanen ook
pi_184772334
dubbel ofzo
  zaterdag 2 februari 2019 @ 14:04:47 #40
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_184772557
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Maak je geen illusies over de hoeveelheid vlees. Gekweekte ganzen vind ik over het algemeen minder lekker als wilde (die ik van een jager krijg). Het enigste wat ik er uit snijd zijn de borsten en de bouten. Het lekkerste aan het vlees is dat het niet veel met gevogelte heeft te maken, maar meer met rundvlees. Veel roder. Houd er wel rekening mee dat de wilde gans "groen" kan smaken omdat ie enkel en alleen gras eet.

Veder prima vlees. Oude ganzen gaan in de stoofpotten, gehakt, shoarma, cevapcici, en andere bereidingen. Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Oh dat is echt zonde ja, vinden ze zelfs geen afname bij de voedselbank of restaurants of zo?
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
pi_184774608
Nee. Voedselbank zelfs niet. En dat neem ik de mensen daar ook niet kwalijk. Voor veel mensen is het te onbekend, en niet iedereen leert de "groene" smaak waarderen. We hebben liever biefstuk van de appie. Ruik daar maar eens aan; ruikt naar niks. Wild ruikt altijd wel, en dat vinden de meeste mensen een beetje vies.

Maar vet en levers van gekweekte ganzen is ook niet super als ze met rotzooi gevoerd zijn.
%%%
pi_184775108
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 16:02 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Voedselbank zelfs niet. En dat neem ik de mensen daar ook niet kwalijk. Voor veel mensen is het te onbekend, en niet iedereen leert de "groene" smaak waarderen. We hebben liever biefstuk van de appie. Ruik daar maar eens aan; ruikt naar niks. Wild ruikt altijd wel, en dat vinden de meeste mensen een beetje vies.

Maar vet en levers van gekweekte ganzen is ook niet super als ze met rotzooi gevoerd zijn.
is de sligro hier dan gewoon niet representatief? Die hebben (ik neem aan landelijk of ik zit te dicht bij de polder waar ze geschoten worden) een heel ding erbij liggen wat je er eventueel mee kan doen, en ze zijn ook wel eens uitverkocht (zelf ben ik een groot fan en al meerdere keren gehaald dus)

*met als enige edit wat ik jammer vind is dat je de lever en niertjes en hart er niet bij krijgt btw*
pi_184776176
Nee. Het publiek van de sligro (zakelijke gebruikers, horeca) is gewoon iets minder mainstream. Niet dat ik de rest van Nederland wil bestempelen als barbaren. Maar het scheelt als je ergens positie voor open staat.

Als ik mensen een lekker broodje ganzenshoarma voorschotel en ik zeg niks, dan eten ze het in 1 keer op. Zeg ik dat het gans is, dan worden ze al terughoudender. Zeg ik dat het scharrel-gans is, dan komen er al meer over de brug.

Het zit tussen onze oren dat lekker vlees niet ruikt, weinig uitgesproken smaak heeft, onherkenbaar bewerkt is, en een miserabel leven achter de rug heeft in een mega stal.

Maar ik ben niet roomser als de paus. Ik zie het ook als buit als ik voor 2.5 euro een doos van 25 frikandellen heb bemachtigd bij de lidl.

Een stukje wild maakt me net zo blij, maar wel iets gelukkiger.
%%%
pi_184776297
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 17:32 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Het publiek van de sligro (zakelijke gebruikers, horeca) is gewoon iets minder mainstream. Niet dat ik de rest van Nederland wil bestempelen als barbaren. Maar het scheelt als je ergens positie voor open staat.

Als ik mensen een lekker broodje ganzenshoarma voorschotel en ik zeg niks, dan eten ze het in 1 keer op. Zeg ik dat het gans is, dan worden ze al terughoudender. Zeg ik dat het scharrel-gans is, dan komen er al meer over de brug.

Het zit tussen onze oren dat lekker vlees niet ruikt, weinig uitgesproken smaak heeft, onherkenbaar bewerkt is, en een miserabel leven achter de rug heeft in een mega stal.

Maar ik ben niet roomser als de paus. Ik zie het ook als buit als ik voor 2.5 euro een doos van 25 frikandellen heb bemachtigd bij de lidl.

Een stukje wild maakt me net zo blij, maar wel iets gelukkiger.
mooi gezegd wel, geloof dat ik me moet aansluiten
pi_184777724
Maar als de ganzen van TS met wat granen gevoerd worden en gras hebben wat ze kunnen eten, dan kunnen het best lekkere gansjes worden. En zorg dat ze niet te vet worden. M.a.w. als ze gras hebben, dan weinig bijvoeren.

Het is net als met eenden. Die gefokte van 3 kilo die je bij de aldi of lidl koopt bakken in hun eigen vet. Smerig en smaakloos. Een wild eendje weegt een fractie en is " lean as hell ". Enigste nadeel is dat je een jager moet zijn of kennen om voor weinig een lekkere wilde eend te kunnen krijgen.
%%%
pi_184778100
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:

En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Als je een adres hebt hou ik mij aanbevolen, jagers met een overschot van wat dan ook wil ik graag van hun last verlossen.
Wil er ook wel wat voor terug doen in de vorm van plukken, uitbenen oid. :)
pi_184778590
https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/


Dit is voor veel lezers een hele goede optie. Makkelijke manier om te zien wie er bij jou in de buurt wild verkoopt buiten de poelier.


Maarrrrrrr: ik wil nog wel nadruk leggen op de term " overschot " die hier word gebruikt word. Een goede jager oogst uit de natuur wat hij nodig heeft en probeert een gezonde wildstand te handhaven. M.a.w. hij neemt wat hij nodig heeft.

Bij ganzen is het een ander verhaal. Dit veerwild is door verkeerd beleid in een paar jaren uitgegroeid tot de grootste schadeveroorzakers bij boeren met grasland en akkerbouw. Ze zijn met te veel. Ze trappen alles plat, vernielen gewassen, en schijten alles onder. Met als gevolg dichtgetrapte bodems, vernield gewas, en gras met stront dat koeien niet meer eten.

Een jager helpt de boer om zoveel mogelijk de ganzen te verminderen. Dit alles binnen de vastgestelde wetten voor schadebestrijding.

Gevolg daarvan is dat veel ganzen worden geschoten. Een aantal daarvan kan de jager zelf verwerken, maar een nog veel groter gedeelte zal aan de man gebracht moeten worden. Een overschot dus. De jagers hebben hier geen keuze in. Dus iedere gans in de vriezer is een stap vooruit.

Voor alle andere wildsoorten geld dus dat er niet echt "overschotten" zijn.
%%%
pi_184779049
Bedankt voor de tip, zal er eens een paar aanschrijven.

Leuke prijzen of vergelijkbaar met de poelier?

[ Bericht 1% gewijzigd door Zalmslaatje op 02-02-2019 20:49:41 ]
pi_184779159
quote:
What is the best age to process?
As waterfowl have so many feathers, you want to pluck them when it is the easiest to get them all out. This is when the feathers are all mature and there are no pin (or immature) feathers. For ducks this is at about 7, 12.5 or 18 weeks of age. For geese it is normally at 9, 15 or 20 weeks of age. If you try to process between these "windows of opportunity" you will encounter large numbers of pin feathers that may double or triple your processing time and effort.
http://www.metzerfarms.com/ProcessingWaterfowl.cfm

Dit kan je nog in overweging nemen.

Hier staat volgens mij verder alles wat je moet weten.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  Moderator zaterdag 2 februari 2019 @ 20:33:35 #50
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_184779669
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 19:52 schreef DeltaFlame het volgende:
https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart

Dit is voor veel lezers een hele goede optie. Makkelijke manier om te zien wie er bij jou in de buurt wild verkoopt buiten de poelier.


Onwijs bedankt voor de link _O_ Bij ons in de buurt hebben we vijf keer kans op wild gevogelte en/of haas. Op de kaart stond ook een boerderijwinkel in de regio die naast zuivel ook wild verkoopt. We zijn hier heel blij mee :)
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')