abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 2 februari 2019 @ 21:01:42 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184780480
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 13:04 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ik kan dus beter uit laten smelten en afromen dan vet wegsnijden?
Ja
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 2 februari 2019 @ 21:06:06 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184780617
Wilde gans en eend zijn compleet andere producten qua smaak en structuur dan tamme gans, barbarie of Peking eend. Niet te vergelijken, is echt een groot verschil.
Net als de lever van een gewone tamme gans of eend en een vette lever.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184780842
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:

Net als de lever van een gewone tamme gans of eend en een vette lever.
Dwangvoeding is niet zo tof, zou het ook lukken door ze dagelijks een pap van graan en wodka aan te bieden?
Zodat ze vrijwillig een alcoholist met levercirrose worden? O-)
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  zaterdag 2 februari 2019 @ 21:14:53 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184780924
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 21:12 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

Dwang voeding is niet zo tof, zou het ook lukken door ze dagelijks een pap van graan en wodka aan te bieden?
Zodat ze vrijwillig een alcoholist met levercirrose worden? O-)
Eenden kan je vetmesten door onbeperkt voer aan te bieden. Die zijn zo dom om gewoon door te eten. Daarom is foie gras de canard ook bijna de helft goedkoper dan ganzenlever en het smaakverschil minimaal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184781138
Eenden zijn dus een soort labradors onder de watervogels en ganzen hebben wel een rem qua vraatzucht?

Oké alleen nog foie gras van eend dan.
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  zaterdag 2 februari 2019 @ 21:22:42 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184781186
Edit, verkeerd begrepen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184786819
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 20:13 schreef Zalmslaatje het volgende:
Bedankt voor de tip, zal er eens een paar aanschrijven.

Leuke prijzen of vergelijkbaar met de poelier?
Verschilt erg. Aanbieders zijn hier natuurlijk vrij in.
%%%
  zondag 3 februari 2019 @ 09:55:11 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184788945
Supermarkten in Duitsland hebben altijd gans btw
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184789631
Mijn grootmoeder had vroeger ganzen en in Duitsland eten mensen vooral met kerst in sommige regionen gans.

Bij ons werd de gans goed schoongemaakt, eventueel met een pincet de laatste veertjes eruit trekken en dan de laatste dunne wegbranden. Het bloed werd volgens mij ook opgevangen en gegeten, maar dat weet ik niet meer zeker.
De ingewanden voorzichtig eruit halen, de maag, hart en lever heel goed schoonmaken en meekoken. Achter bij de kont een stukje "staart" wegsnijden, daar zit een klier. Dan in handige stukjes snijden en in een grote pan kort van alle kanten bakken, een zure appel erbij, peper, zout, bijvoet (kruid),klein laagje water erbij en deksel erop en rustig laten sudderen. Als het vlees zacht genoeg is, alle delen met vel onder een grill of alleen met bovenhitte bruinen, eventueel vooraf met een mengsel van citroensap en honing insmeren en een beetje zout erop.
Op het kookvocht drijft nu heel veel vet, ongeveer een koffiebeker vol, dat moet je voorzichtig afschepen met een lepel en kun je later koud op (zuurdesem) brood smeren of gebruiken om aardappels in de bakken.

De rest van het kookvocht zeven en met bloem of zetmeel afbinden, dat is de saus. Rode kool en Klösse zijn de perfecte combinatie.

Op chefkoch.de staan best wat recepten, vaak wordt de gans ook gevuld en/of in het geheel gebakken. https://www.chefkoch.de/rs/s0/Gans/Rezepte.html

Het smaakt een beetje als eend, maar toch ook weer anders. Dit is misschien niet de meest culinaire bereidingswijze, maar meer "gutbürgerlich".

[ Bericht 1% gewijzigd door Zana op 03-02-2019 11:10:09 ]
  zondag 3 februari 2019 @ 11:03:33 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184789784
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 10:51 schreef Zana het volgende:
Mijn grootmoeder had vroeger ganzen en in Duitsland eten mensen vooral met kerst in sommige regionen gans.


Sint Maarten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 februari 2019 @ 16:20:50 #61
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184795624
Iedereen hartstikke bedankt voor alle info, kan hier absoluut wat mee!
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_184795753
Succes. Het is opzich al bemoedigend dat je je druk maakt over wat je eet, en dat je het zelf in de hand wil hebben. Doe ik ook. Is een goeie way of live.
%%%
  zondag 3 februari 2019 @ 16:32:45 #63
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184795832
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 16:28 schreef DeltaFlame het volgende:
Succes. Het is opzich al bemoedigend dat je je druk maakt over wat je eet, en dat je het zelf in de hand wil hebben. Doe ik ook. Is een goeie way of live.
Nou ja, deze ganzen zijn niet echt bewust gezocht. Ik heb ze aangeboden gekregen omdat ik iemand ergens mee heb geholpen. Krijg ook nog een lam (al in stukjes), maar daarvan weet ik al wat ik ermee moet.

Verder ben ik wel bewust met vlees, maar deze kreeg ik dus in de schoot geworpen.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_184795926
Mooie kansen dan in ieder geval👍
%%%
pi_184800773
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 09:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Supermarkten in Duitsland hebben altijd gans btw
Vroeger was ik regelmatig in Duitsland en at ik vaak gans en eend uit de diepvries van de supermarkt.
In veel gevallen was het goedkoper dan varken of rund, je kan er echt alles mee doen, jammer dat het hier iets "luxe" is.

Vindaloo met eend is nog steeds een van mijn favorieten.
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  zondag 3 februari 2019 @ 20:40:31 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184800866
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 20:37 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

Vroeger was ik regelmatig in Duitsland en at ik vaak gans en eend uit de diepvries van de supermarkt.
In veel gevallen was het goedkoper dan varken of rund, je kan er echt alles mee doen, jammer dat het hier iets "luxe" is.

Vindaloo met eend is nog steeds een van mijn favorieten.
Jep, eet hier erg goed
:9
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 februari 2019 @ 21:01:58 #67
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184801569
Ik vind Nederlandse supermarkten sowieso opvallen in het karige aanbod van vleessoorten. Rund, varken en kip, en daar houdt het buiten de decembermaand mee op. Terwijl beesten als eend, hert en konijn ook de rest van de jaar erg lekker kunnen zijn.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184801829
Veel mensen vinden lam of schaap al te sterk van smaak, ondanks dat er veel meer en exotischer gegeten wordt dan vroeger zijn Nederlanders qua vlees niet veel gewend.

Geit? Bijna niet te krijgen terwijl er heel veel voor hun melk gehouden worden.

(Het aantal geiten in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen naar bijna 588 duizend. De meeste geiten worden gehouden voor de melk)

Jammer.
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  zondag 3 februari 2019 @ 22:01:57 #69
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184803328
Geit is door enkele restaurants opgepikt, maar het grote publiek loopt daar natuurlijk ver op achter. Net zoals leghaantjes is het een bijproduct, en net zoals leghaantjes wordt het graag gegeten door mijn katten.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 3 februari 2019 @ 22:04:48 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184803381
Geitbokje is heerlijk, gewoon zout en peper erop, wat vegeta en langzaam garen in de oven
Smullen, heeft een heel mooie smaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184803672
Geit kan idd lekker zijn. Een bok heb ik al eens gegeten, maar die was niet heel lekker.
%%%
  zondag 3 februari 2019 @ 22:18:40 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184803753
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:15 schreef DeltaFlame het volgende:
Geit kan idd lekker zijn. Een bok heb ik al eens gegeten, maar die was niet heel lekker.
Een jong bokje, max 6 maanden oud
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184804189
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een jong bokje, max 6 maanden oud
Die wij hadden was zeker meer als 6 mnd. oud😑 zelfs de honden vonden het niet eens heel lekker.
%%%
pi_184805261
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:33 schreef DeltaFlame het volgende:

[..]

Die wij hadden was zeker meer als 6 mnd. oud😑 zelfs de honden vonden het niet eens heel lekker.
Wat was er niet lekker? ranzig of penetrant?
Kwam het door het voer of zijn oudere bokken en geiten gewoon niet smakelijk te maken?
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  zondag 3 februari 2019 @ 23:23:11 #75
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184805466
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Geitbokje is heerlijk, gewoon zout en peper erop, wat vegeta en langzaam garen in de oven
Smullen, heeft een heel mooie smaak
Klopt, ik heb het wel eens in een restaurant gegeten en het is erg lekker. Ze mogen het van mij een stuk actiever gaan promoten.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184805507
Tis een beetje ranzig verhaal. Bij het slachten al een vrij scherpe geur geroken. We dachten dat we een maag of darm raakgeprikt hadden, maar dat was niet zo. Toch maar wat gebakken en toen kwam er echt al een pislucht vanaf. Rook echt heel smerig. Smaak was dito. Bok was 4 jaar oud, niet ziek, niet behandeld met medicatie, en gewoon normaal voer. Hooi, bix, muesli, en gras.

Het heeft ons er iig van weerhouden een andere bok uit de kudde van mijn maat te slachten. Was echt smerig.
%%%
  zondag 3 februari 2019 @ 23:26:18 #77
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184805555
Bokken schijnen na een aantal maanden wel een pissig te kunnen gaan ruiken/smaken vanwege de hormonen die ze dan gaan ontwikkelen. De bokjes uit de melkindustrie zijn gewoonlijk jonger.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184805801
Klinkt net als haai, kan je dat niet op de een of andere manier neutraliseren?
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
pi_184806061
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:26 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
De bokjes uit de melkindustrie zijn gewoonlijk jonger.
bokjes uit de melkindustrie? :P
Geen idee waar die bokjes blijven maar ze liggen niet in het supermarktvak of bij de slager.
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
  maandag 4 februari 2019 @ 07:02:14 #80
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184809187
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:45 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

bokjes uit de melkindustrie? :P
Geen idee waar die bokjes blijven maar ze liggen niet in het supermarktvak of bij de slager.
Ja, bokjes uit de melkindustrie. Een paar komen bij restaurants terecht, een groot deel wordt geëxporteerd naar meditterane landen, en soms worden ze in diervoeder verwerkt.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  maandag 4 februari 2019 @ 08:50:09 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184809936
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 23:24 schreef DeltaFlame het volgende:
Tis een beetje ranzig verhaal. Bij het slachten al een vrij scherpe geur geroken. We dachten dat we een maag of darm raakgeprikt hadden, maar dat was niet zo. Toch maar wat gebakken en toen kwam er echt al een pislucht vanaf. Rook echt heel smerig. Smaak was dito. Bok was 4 jaar oud, niet ziek, niet behandeld met medicatie, en gewoon normaal voer. Hooi, bix, muesli, en gras.

Het heeft ons er iig van weerhouden een andere bok uit de kudde van mijn maat te slachten. Was echt smerig.
Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184810332
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 08:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
Is dit bij vrouwen anders?
  maandag 4 februari 2019 @ 09:42:18 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184810399
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 09:35 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Is dit bij vrouwen anders?
Jep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 4 februari 2019 @ 11:52:33 #84
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_184812291
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 08:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geslachtsrijpe manlijke beesten smaken niet goed, een bokje moet je slachten voor hij geslachtsrijp wordt
Castreren werkt ook toch? Bij varkens wel.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  maandag 4 februari 2019 @ 12:03:45 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184812557
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 11:52 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Castreren werkt ook toch? Bij varkens wel.
Ja castreren werkt prima bij varkens en runderen, mits dat gebeurd voor het beest geslachtsrijp wordt. Of dat bij geiten ook zo is weet ik niet, waarschijnlijk wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 4 februari 2019 @ 13:00:13 #86
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_184813609
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 12:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja castreren werkt prima bij varkens en runderen, mits dat gebeurd voor het beest geslachtsrijp wordt. Of dat bij geiten ook zo is weet ik niet, waarschijnlijk wel.
Ja, de meeste hobby bokjes worden gecastreerd zodat ze niet ontzettend gaan stinken. Anders kan je ze amper als (buiten)huisdier houden.
Dat zal voor het vlees hetzelfde effect hebben als bij varkens. Nu stinken bokken echt nog erger dan die beren. Aan een bok met bokkenlucht zou ik me echt niet durven te wagen. Dat is een hele nare en penetrante geur.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_185198697
Ganzen zijn lastig te plukken (dat het verenkleed waterdicht is maakt onderdompelen in heet water vrij zinloos), en ze hebben al vrij snel een dik taai vel. Mijn ganzenleverancier stroopt de huid gewoon, veel minder werk en nog steeds lekkere gans (itt gestroopte kip, daar is niks aan).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 23 februari 2019 @ 22:31:28 #88
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_185202780
quote:
7s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:02 schreef sigme het volgende:
Ganzen zijn lastig te plukken (dat het verenkleed waterdicht is maakt onderdompelen in heet water vrij zinloos), en ze hebben al vrij snel een dik taai vel. Mijn ganzenleverancier stroopt de huid gewoon, veel minder werk en nog steeds lekkere gans (itt gestroopte kip, daar is niks aan).
Ai, ik had gehoopt dat onderdompelen het makkelijker zou maken. Heb niet stilgestaan bij dat waterdichte verenpak. Dank je dat je me daarop wijst, compleet logisch, maar helemaal niet aan gedacht. Stom.

Ik ga denk ik rekening houden met de plukmomenten waar een andere user op wees, maar als het echt prut is alsnog stropen.
Maakt het wel spannender, stropen heb ik (nog) minder ervaring mee, maar als het taai en dik vel is zal het wel lukken zonder al teveel gedoe.

Moet alleen erg wennen aan het idee van en vogeltje zonder vel. Ook de oventijd wordt dan spannender, geen beschermend en vet velletje dat lekker krokant wordt.
Nou ja, dan maar een spek velletje maken. Spek krijg je nooit spijt van ;)
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')