Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:13 schreef NutKees het volgende:
Foie gras!
Jammer dat dit zo lekker is want de manier waarop ze met de beestjes omgaan is natuurlijk vreselijk.
Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
ofwel een gans gans paneren en friturenquote:Op donderdag 31 januari 2019 14:23 schreef Plompzakker het volgende:
Gans in zijn geheel paneren en frituren
Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden. Ze zullen niet heel klein zijn iig.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:25 schreef cherrycoke het volgende:
als je wilde gans eet zal er bar weinig vlees aanzitten,
Een jonge gans
zout, peper
50 gr boter
1 eetlepel bloem
1 1/2 dl room naar keuze
Wrijf de gans in met peper en zout. Steek naar keuze een ajuin in het karkas. Bestrijk ze met een weinig boter.
Braad ze in een warme over en bedruip ze regelmatig. Tijdens het braden ligt de gans het meest op borst en dijen. Na ? 1 uur keert u ze om.
Schep het overtollige vet af.
Bind de saus met bloem en leng ze eventueel aan met room.
ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:31 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Het zijn geen wilde ganzen, ze zullen wel redelijk vet worden. Ze worden alleen niet gedwangvoederd, dus zullen minder vet zijn dan de ganzen die voor ganzenlever gebruikt worden.
Kan een halve gans ook, of wordt het dan snel erg droog vlees?
Ja dat maakt niet uit.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:21 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ik vraag niet echt om een oordeel, maar om info over smaak en bereidingen.
Alsjeblieft een stickertje omdat je zo'n goeie jongen bent en nu terug naar je playmobiel.quote:
Het slachten en uitbenen lukt wel, een buurboer met ervaring komt helpen (en het is niet mijn eerste slacht). Waarschijnlijk zal ik alleen plukken (en overal mijn nieuwschierige neus tussensteken), dat is al rotwerk genoeg weet ik van kippen Zijn we wel even zoet mee, maar een lekker wijntje en goed gezeldschap maakt het ook wel weer leuk.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:36 schreef cherrycoke het volgende:
[..]
ik zou de hele gans braden en dan kan je het eventueel invriezen,
kijk vooral uit bij het snijden van de galblaas, dit merk je snel genoeg als je erdoorheen bent want er komt groene smurrie uit, hierdoor word het vlees extreem bitter en niet te eten,
je zal wel kracht nodig hebben om de ribben van het karkas los te trekken
Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:12 schreef FlippingCoin het volgende:
Ganzen zijn leuk waarom laat je ze niet gewoon heel?
Heb je ook recepten voor de verschillende delen?quote:Op donderdag 31 januari 2019 14:38 schreef Zalmslaatje het volgende:
Je kan die gans uitbenen net als kip of eend, een hele gans is ook best wel veel.
Ja eet ik ook niet.quote:Op donderdag 31 januari 2019 16:26 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ganzen zijn inderdaad leuk. Net als koeien, kippen en vooral varkens. Dit lijkt me oneindig veel beter dan gemiddeld supermarktvlees kopen.
Dit topic staat in CUL en niet in F&Fquote:Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Ja eet ik ook niet.
Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen.
De meeste beesten die we opeten lijken me als huis(/tuin)dier best leuk.quote:Op donderdag 31 januari 2019 16:56 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Ja eet ik ook niet.
Maar bedoelde meer een gans als huisdier id best leuk, mijn oom heeft er een paar in de tuin lopen.
Ah oke, ik ga al.quote:Op donderdag 31 januari 2019 17:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dit topic staat in CUL en niet in F&F
Leuk project TS, het zou zeker leuk zijn als je ons tzt op de hoogte houdt.
Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebtquote:
Kan mij niet heugen ooit gans gegeten te hebben, lijkt het op kalkoen?quote:Op donderdag 31 januari 2019 17:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Blijf vooral als je leuke recepten ofzo hebt hoor. Maar ik gok dat je die niet hebt
Je kan het recept van Johnny Boer opzoeken, dan maak je geconfijte eendenlever-lolly'squote:Op donderdag 31 januari 2019 14:17 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ganzenlever gaat hem denk ik niet worden, deze dieren zullen geen ontplofte levers hebben, maar normale maat. Zal niet zo heel groot zijn dus en ik heb er dan maar 2.
Dit klinkt lekker.quote:Op donderdag 31 januari 2019 17:42 schreef Monopoly het volgende:
Of de gans kruiden met en rozemarijn in het karkas in een braadzak in de oven. Met een beetje een goede braadzak kan je er zelfs bepaalde groenten bij in doen en een tak rozemarijn voor extra smaak.
Als je de braadzak goed afsluit krijg blijft de gans helemaal zacht. Dan trek je de botjes er zo uit.quote:Op donderdag 31 januari 2019 17:44 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Dit klinkt lekker.
Wordt de buitenkant wat crispy dan of helemaal zacht?
Confit de oiequote:Op donderdag 31 januari 2019 22:04 schreef realAIVD het volgende:
oooh gans, lekker! Dat is lang geleden...
Vroeger at ik nog wel eens ganzenbout, dat maakte ik niet zelf klaar, dus tips en trucs en recepten heb ik niet. Staat me wel bij dat die vrij lang opstonden, dus gestoofd werden, zeg maar.
De smaak is lastig te omschrijven, het is niet enorm sterk van smaak (geen zware wild smaak), maar het is ook niet te vergelijken met kip of eend. Wel erg lekker, jammer dat ik het tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkom.
Ik kan dus beter uit laten smelten en afromen dan vet wegsnijden?quote:Op vrijdag 1 februari 2019 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik eet regelmatig tamme gans, is erg lekker. Mest ze goed vet, het vet smelt uit tijdens het braden en het is goddelijk om aardappels in te bakken.
eens en stuk lekkerder dan welke biefstuk ookquote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.
mer dat het bij de sligro gretig aftrek vindt, geloof dat ze er s morgens 10 binnen kregen ik rond een uur of 11 daar was en nog maar keuze uit 3 stuks hadquote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
Oh dat is echt zonde ja, vinden ze zelfs geen afname bij de voedselbank of restaurants of zo?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
Maak je geen illusies over de hoeveelheid vlees. Gekweekte ganzen vind ik over het algemeen minder lekker als wilde (die ik van een jager krijg). Het enigste wat ik er uit snijd zijn de borsten en de bouten. Het lekkerste aan het vlees is dat het niet veel met gevogelte heeft te maken, maar meer met rundvlees. Veel roder. Houd er wel rekening mee dat de wilde gans "groen" kan smaken omdat ie enkel en alleen gras eet.
Veder prima vlees. Oude ganzen gaan in de stoofpotten, gehakt, shoarma, cevapcici, en andere bereidingen. Borst van een jonge gans is flame grilled nog wel het lekkerste.
En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
is de sligro hier dan gewoon niet representatief? Die hebben (ik neem aan landelijk of ik zit te dicht bij de polder waar ze geschoten worden) een heel ding erbij liggen wat je er eventueel mee kan doen, en ze zijn ook wel eens uitverkocht (zelf ben ik een groot fan en al meerdere keren gehaald dus)quote:Op zaterdag 2 februari 2019 16:02 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Voedselbank zelfs niet. En dat neem ik de mensen daar ook niet kwalijk. Voor veel mensen is het te onbekend, en niet iedereen leert de "groene" smaak waarderen. We hebben liever biefstuk van de appie. Ruik daar maar eens aan; ruikt naar niks. Wild ruikt altijd wel, en dat vinden de meeste mensen een beetje vies.
Maar vet en levers van gekweekte ganzen is ook niet super als ze met rotzooi gevoerd zijn.
mooi gezegd wel, geloof dat ik me moet aansluitenquote:Op zaterdag 2 februari 2019 17:32 schreef DeltaFlame het volgende:
Nee. Het publiek van de sligro (zakelijke gebruikers, horeca) is gewoon iets minder mainstream. Niet dat ik de rest van Nederland wil bestempelen als barbaren. Maar het scheelt als je ergens positie voor open staat.
Als ik mensen een lekker broodje ganzenshoarma voorschotel en ik zeg niks, dan eten ze het in 1 keer op. Zeg ik dat het gans is, dan worden ze al terughoudender. Zeg ik dat het scharrel-gans is, dan komen er al meer over de brug.
Het zit tussen onze oren dat lekker vlees niet ruikt, weinig uitgesproken smaak heeft, onherkenbaar bewerkt is, en een miserabel leven achter de rug heeft in een mega stal.
Maar ik ben niet roomser als de paus. Ik zie het ook als buit als ik voor 2.5 euro een doos van 25 frikandellen heb bemachtigd bij de lidl.
Een stukje wild maakt me net zo blij, maar wel iets gelukkiger.
Als je een adres hebt hou ik mij aanbevolen, jagers met een overschot van wat dan ook wil ik graag van hun last verlossen.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef DeltaFlame het volgende:
En help de jagers van hun ganzen af! De meeste gaan (doodzonde) in de kliko omdat er geen afname kanalen voor zijn. Zelfs gratis niet. Voor de meeste mensen geld; onbekend maakt onbemind.
http://www.metzerfarms.com/ProcessingWaterfowl.cfmquote:What is the best age to process?
As waterfowl have so many feathers, you want to pluck them when it is the easiest to get them all out. This is when the feathers are all mature and there are no pin (or immature) feathers. For ducks this is at about 7, 12.5 or 18 weeks of age. For geese it is normally at 9, 15 or 20 weeks of age. If you try to process between these "windows of opportunity" you will encounter large numbers of pin feathers that may double or triple your processing time and effort.
Onwijs bedankt voor de link Bij ons in de buurt hebben we vijf keer kans op wild gevogelte en/of haas. Op de kaart stond ook een boerderijwinkel in de regio die naast zuivel ook wild verkoopt. We zijn hier heel blij meequote:Op zaterdag 2 februari 2019 19:52 schreef DeltaFlame het volgende:
https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart
Dit is voor veel lezers een hele goede optie. Makkelijke manier om te zien wie er bij jou in de buurt wild verkoopt buiten de poelier.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |