Goeie!quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:39 schreef Kaatje1 het volgende:
Een vergiet is wel erg handig bij Italiaans koken, om de gekookte pasta af te gieten.
Of eentje die je in je pan kan doen zodat je het kookvocht makkelijk kan bewarenquote:Op donderdag 3 januari 2019 15:42 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Goeie!
Ik zal eens kijken of er superhandige zijn waar de spaghetti niet tussendoor sliert
Ik heb er zelf 1 op "pootjes". Kan je zo in de gootsteen zetten. Ik heb een bril en die beslaat nogal dus met zo'n ding op pootjes kan je even "lucht" happen.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:42 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Goeie!
Ik zal eens kijken of er superhandige zijn waar de spaghetti niet tussendoor sliert
De weegschaal is nog niet aanwezig dacht ik, de rest wel. Maar waar heb je die voor nodig? Ik gebruik dat nooit.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:47 schreef valentijn101 het volgende:
Een goed mes om groente mee te snijden.
Een maatbeker.
Een weegschaal.
Oh ja, voor de carbonarasausquote:Op donderdag 3 januari 2019 15:44 schreef yosander het volgende:
[..]
Of eentje die je in je pan kan doen zodat je het kookvocht makkelijk kan bewaren
In het begin makkelijk. Als je ervaring hebt weet je wel ongeveer hoeveel je van iets moet toevoegen maar als je een recept volgt gaat het toch vaak over .. gram van dit en ..gram van dat.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:50 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
De weegschaal is nog niet aanwezig dacht ik, de rest wel. Maar waar heb je die voor nodig? Ik gebruik dat nooit.
Ik lees vaak zoveel tomaten, een ui, een halve prei, snufje zout.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:53 schreef valentijn101 het volgende:
[..]
In het begin makkelijk. Als je ervaring hebt weet je wel ongeveer hoeveel je van iets moet toevoegen maar als je een recept volgt gaat het toch vaak over .. gram van dit en ..gram van dat.
Je moet nog handig zijn met snijden ook... of plet je het met een mes?quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:56 schreef Doedezemaar het volgende:
Als hij een kleine keuken heeft dan zou ik ‘m niet te veel zooi geven, waar moet hij dat dan laten? Knoflookpers is compleet overbodig als je een fatsoenlijk mes hebt.
Ok, dat is dan meer iets voor later, als het koken aanslaat.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:57 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Een pastamachine is voor een beginner veel te veel van het goede. Laat hem eerst maar 'op een normale manier' pasta klaarmaken: Pakjes pasta kopen dus.
pletten met de zijkant van het mes, met wat zout erbij tot smurrie wrijven. Een goed mes is sowieso een must. Verder zou ik het eerder in ingrediënten zoeken dan in keukenspulletjes: olijfolie, balsamicoazijn, kaas, ansjovis, blikken tomaten etc. En als er ruimte op de vensterbank is dan ook kruidenplantjes.quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:07 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Je moet nog handig zijn met snijden ook... of plet je het met een mes?
Volgens mij wilde je iets anders nog noemen...quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:09 schreef miss_sly het volgende:
Een pasta lepel, een ravioli-wieltje of ravioli-wieltje, fijne extra vergiene olijfolie.
Haha, ja, autocorrect op mijn telefoonquote:Op donderdag 3 januari 2019 16:36 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Volgens mij wilde je iets anders nog noemen...
Ravioli-plaat?
bij de action of Lidl heeft het vaak ook een digitale van nog geen 10 euro die heel plat is en makkelijk in een keukenla pastquote:Op donderdag 3 januari 2019 15:53 schreef valentijn101 het volgende:
[..]
In het begin makkelijk. Als je ervaring hebt weet je wel ongeveer hoeveel je van iets moet toevoegen maar als je een recept volgt gaat het toch vaak over .. gram van dit en ..gram van dat.
als het bepaalde boeken zijn die op mijn wishlist staan hoor je mij niet klagen hoorquote:Op donderdag 3 januari 2019 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Kookgerei, kookboeken, allemaal leuk om te geven maar om te krijgen is het veel leuker om ingrediënten te krijgen die je anders niet zo snel zou kopen. Dus, geen 51,50 euro aan de zilveren lepel uitgeven, maar koop barilla pasta, oro di Parma tomaten in blik, een mooi stuk echte oude parmezaan, een fles chianti classico van een goed huis, grote pot kwaliteits kappertjes in zeezout (i.p.v. in azijn), goede coppa, écht mooie olijfolie, pak semolina etc etc
Mensen menen mij ook altijd kookboeken te moeten geven, alsof ik die niet genoeg heb, en vreten de koelkast leeg.
Als je niet weet wat je met die ingrediënten moet heeft het weinig zin. Ik zie het dan zo de vuilnisbak in verdwijnen. Ik denk wel aan lang houdbare ingrediënten , maar niets wat vers is.quote:Op donderdag 3 januari 2019 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Kookgerei, kookboeken, allemaal leuk om te geven maar om te krijgen is het veel leuker om ingrediënten te krijgen die je anders niet zo snel zou kopen. Dus, geen 51,50 euro aan de zilveren lepel uitgeven, maar koop barilla pasta, oro di Parma tomaten in blik, een mooi stuk echte oude parmezaan, een fles chianti classico van een goed huis, grote pot kwaliteits kappertjes in zeezout (i.p.v. in azijn), goede coppa, écht mooie olijfolie, pak semolina etc etc
Mensen menen mij ook altijd kookboeken te moeten geven, alsof ik die niet genoeg heb, en vreten de koelkast leeg.
quote:
Alles wat ik noemde is lang houdbaarquote:Op donderdag 3 januari 2019 18:09 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Als je niet weet wat je met die ingrediënten moet heeft het weinig zin. Ik zie het dan zo de vuilnisbak in verdwijnen. Ik denk wel aan lang houdbare ingrediënten , maar niets wat vers is.
Bovendien is het handiger zelf te k kopen aan de hand van het recept dat je wilt proberen.
De boeken die ik noemde zijn schappelijker geprijsd btw. 15 euro.
Natuurlijk gaat die er mee spelen. Dat doen alle katten.quote:Op donderdag 3 januari 2019 18:10 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Ik hoop dat z'n kat er dan niet mee gaat spelen. Die vreet ook de bami uit de pan als je niet uitkijkt.
zelfs de instructievideo’s van Albert Heijn zijn prima om van te leren.quote:Op donderdag 3 januari 2019 19:08 schreef Fer het volgende:
Ik vind tegenwoordig youtube veel beter om technieken/logica te leren ipv boeken.
Wat ik bijna dagelijks opnieuw gebruik is mijn koksmes, snijplank, maatbekertje, rvs schalenset van klein naar groot, vergiet. Voor Italiaans is een rasp voor de Parmagiano wel onmisbaar.
Gebruik je die zo vaak in de Italiaanse keuken? Ik heb er wel een maar gebruik hem nooit als ik zelf iets "Italiaans" kook, dus ik denk niet dat het echt zinnig is dat cadeau te doen. Heb je een voorbeeld van een typisch Italiaans gerecht waarbij het superhandig is een mandoline te hebben?quote:Op donderdag 3 januari 2019 18:56 schreef simmu het volgende:
een fatsoenlijke kleine mandoline.
https://www.bol.com/nl/p/(...)zg.1.10.ProductTitle
Waarin verschilt de rasp voor Parmagiano van andere (kaas)raspen? Ik heb wat zitten zoeken, maar het enige dat ik kan vinden is dat dit een erg harde kaas is. Die rasp is dan ook voor andere kazen te gebruiken, als gewone Goudse jonge kaas?quote:Op donderdag 3 januari 2019 19:08 schreef Fer het volgende:
Ik vind tegenwoordig youtube veel beter om technieken/logica te leren ipv boeken.
Wat ik bijna dagelijks opnieuw gebruik is mijn koksmes, snijplank, maatbekertje, rvs schalenset van klein naar groot, vergiet. Voor Italiaans is een rasp voor de Parmagiano wel onmisbaar.
Geen idee, andere kaas laat ik altijd raspen door de kaasboer.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 15:32 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Waarin verschilt de rasp voor Parmagiano van andere (kaas)raspen? Ik heb wat zitten zoeken, maar het enige dat ik kan vinden is dat dit een erg harde kaas is. Die rasp is dan ook voor andere kazen te gebruiken, als gewone Goudse jonge kaas?
Ik had het niet over duur kookgerei! Meer over wat noodzakelijk of handig is voor als je uit De zilveren lepel wilt gaan koken (de pasta variant, want bij gebrek aan ruimte is er geen oven voor pizza). Denk aan de eerder genoemde spaghetti-tang, het vergiet en de rasp. Dat hoeft ook niet zo duur te zijn.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 14:41 schreef NutKees het volgende:
Als fan van de Italiaanse keuken kan ik een aantal hierboven genoemde dingen alleen maar bevestigen waarvan de belangrijkste: koop goede ingrediënten ipv duur kookgerei.
Ik zou vooral de pasta machine nog even achterwegen laten. Er zijn heel erg lekkere droge pasta's die zo'n machine bijna overbodig maken. Rummo, Rustichella D'Abruzzo, DeCecco, Garofalo en ook Barilla zijn prima merken. Daarnaast goede blik-tomaten als San Marzano's, wel lastig te krijgen helaas. Fatsoendelijk meel als je graag pizza maakt, Le 5 Stagioni en Mulino Caputo bijvoorbeeld. Verse Basilicum en andere kruiden van de turk, verse knoflook, echte buffel mozzarella, goed stukje Parmesan en Pecorino. Daarmee behaal je naar mijn mening veel gewin.
Ik denk dat voor deze vriend een kookboek met lekkere foto's en een goede uitleg nodig is om de eerste stap te zetten. Iets om hem er echt lekker voor te maken. Dat zo op de salontafel ligt tot het water uit zijn mond loopt en hij aan de slag gaat.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 15:15 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
zelfs de instructievideo’s van Albert Heijn zijn prima om van te leren.
En ik heb gewoon leren snijden etc door kookprogramma’s op de BBC te kijken en dan schreef ik eventuele recepten over van Ceefax teletekst.
Die klinkt levensgevaarlijk!quote:Op vrijdag 4 januari 2019 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Koop een Micro Plane rasp, daarmee vergeleken is de rest speelgoed
Dit is de beste tip Ik heb de blokrasp en de medium handrasp en kan/wil/ga nooit meer zonder.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Koop een Micro Plane rasp, daarmee vergeleken is de rest speelgoed
Wat is er zo fijn aan deze rasp dat hij fijner is dan anderen?quote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:09 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dit is de beste tip Ik heb de blokrasp en de medium handrasp en kan/wil/ga nooit meer zonder.
Het is gereedschap, de rest is speelgoed, wat lastig uit te leggen maar als je ze gebruikt hebt wil je niet meer anders. Scherp, stabiel en stevig. Gemaakt door mensen die weten wat goed gereedschap is.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:12 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Wat is er zo fijn aan deze rasp dat hij fijner is dan anderen?
OK, en wat is dan basis nodig? Zo'n blokrasp met een aantal verschillende raspen en een handrasp voor bijvoorbeeld citroen, gember?quote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is gereedschap, de rest is speelgoed, wat lastig uit te leggen maar als je ze gebruikt hebt wil je niet meer anders. Scherp, stabiel en stevig. Gemaakt door mensen die weten wat goed gereedschap is.
Deze gebruik ik voor knoflook (ik leef graag gevaarlijk) harde kaas en bv gember en laosquote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:20 schreef miss_sly het volgende:
[..]
OK, en wat is dan basis nodig? Zo'n blokrasp met een aantal verschillende raspen en een handrasp voor bijvoorbeeld citroen, gember?
Die combi bevalt mij goed ja Ik gebruik de medium rasp het meest, voor parm, citroen, nootmuskaat. De blokrasp heeft een klepje waarmee het een opvangbak wordt. Dat is handig bij kaas, wortel, aardappel.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:20 schreef miss_sly het volgende:
[..]
OK, en wat is dan basis nodig? Zo'n blokrasp met een aantal verschillende raspen en een handrasp voor bijvoorbeeld citroen, gember?
Ga dan voor een pasta-inzet die ook als vergiet te gebruiken is.quote:Op donderdag 3 januari 2019 15:39 schreef Kaatje1 het volgende:
Een vergiet is wel erg handig bij Italiaans koken, om de gekookte pasta af te gieten.
Ravioli-plaat heb je verse bladeren pasta voor nodig, en die moet je dan toch zelf maken.quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:36 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Volgens mij wilde je iets anders nog noemen...
Ravioli-plaat?
Dit. Juist bij Italiaans eten is de kwaliteit van de ingrediënten belangrijk. En genoeg producten die ook best lang houdbaar zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2019 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Kookgerei, kookboeken, allemaal leuk om te geven maar om te krijgen is het veel leuker om ingrediënten te krijgen die je anders niet zo snel zou kopen. Dus, geen 51,50 euro aan de zilveren lepel uitgeven, maar koop barilla pasta, oro di Parma tomaten in blik, een mooi stuk echte oude parmezaan, een fles chianti classico van een goed huis, grote pot kwaliteits kappertjes in zeezout (i.p.v. in azijn), goede coppa, écht mooie olijfolie, pak semolina etc etc
Mensen menen mij ook altijd kookboeken te moeten geven, alsof ik die niet genoeg heb, en vreten de koelkast leeg.
Werkt dat goed als je het kookvocht nodig hebt? Dan staat de pasta in het vergiet na te lekken?quote:Op vrijdag 4 januari 2019 17:22 schreef probeer het volgende:
[..]
Ga dan voor een pasta-inzet die ook als vergiet te gebruiken is.
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/70238999/
Ik heb zo af en toe een enorme zelfmaakbui. Pasta maken, broodbakken etc. En na een paar weken, koop ik weer gedroogde pasta en brood.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf pasta maken klinkt oh zo leuk, maar er is (vrijwel) geen hond die dat vaker doet. Is gewoon kei veel werk, en pasta is nu juist iets wat lekker snel gaat uit een pakje en bv Barilla maakt uitstekende pastasoorten.
De Italiaanse keuken is ook niet erg complex, het gaat vooral om heel goede ingrediënten en er worden (vuistregel) nooit echt meer dan 5 ingrediënten per gerecht gebruikt.
Dat moet je dus net voor het afgieten al uit de pan scheppenquote:Op vrijdag 4 januari 2019 18:04 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Werkt dat goed als je het kookvocht nodig hebt? Dan staat de pasta in het vergiet na te lekken?
Gewone pasta niet, maar ravioli (en tortelinni) lijkt me gezien de vulling een ander verhaal. Omdat de vulling een groot deel van de smaakbeleving uitmaakt. Als je flextariër bent is "gewone" ravioli niet altijd de oplossing omdat daar vaak vlees in zit.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf pasta maken klinkt oh zo leuk, maar er is (vrijwel) geen hond die dat vaker doet. Is gewoon kei veel werk, en pasta is nu juist iets wat lekker snel gaat uit een pakje en bv Barilla maakt uitstekende pastasoorten.
De Italiaanse keuken is ook niet erg complex, het gaat vooral om heel goede ingrediënten en er worden (vuistregel) nooit echt meer dan 5 ingrediënten per gerecht gebruikt.
Daar heb je dan weer geen pasta machine voor nodig, maar slechts een roller. Verder is het een puist werk en betwijfel ik dat er veel mensen zijn die dat vaak doen.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 19:30 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Gewone pasta niet, maar ravioli (en tortelinni) lijkt me gezien de vulling een ander verhaal. Omdat de vulling een groot deel van de smaakbeleving uitmaakt. Als je flextariër bent is "gewone" ravioli niet altijd de oplossing omdat daar vaak vlees in zit.
Mensen kennende: dat doe je 2 keer en dan nooit meer.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar heb je dan weer geen pasta machine voor nodig, maar slechts een roller. Verder is het een puist werk en betwijfel ik dat er veel mensen zijn die dat vaak doen.
Tja, ik vind koken heel erg leuk, maar zelf pasta maken doe ik zeer zelden.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 19:38 schreef capricia het volgende:
[..]
Mensen kennende: dat doe je 2 keer en dan nooit meer.
Alleen als ik gasten heb. Al moet ik bekennen dat ik dan ook wel eens gewoon verse pasta gekocht heb, het ding uit de kast gehaald en er wat bloem overheen gestrooid. Net echt.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, ik vind koken heel erg leuk, maar zelf pasta maken doe ik zeer zelden.
Nouja .. het kookvocht blijft natuurlijk in de pan, maar je zit dan idd wel met een lekkende vergiet vol pasta die je dan ff boven de spoelbak mag houden.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 18:04 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Werkt dat goed als je het kookvocht nodig hebt? Dan staat de pasta in het vergiet na te lekken?
Gewoon scheef op de pan zetten, niets druipend boven de spoelbak.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 22:58 schreef probeer het volgende:
[..]
Nouja .. het kookvocht blijft natuurlijk in de pan, maar je zit dan idd wel met een lekkende vergiet vol pasta die je dan ff boven de spoelbak mag houden.
Ik dompel zelf meestal gewoon een mok onder in de pan, voordat ik alles afgiet. Genoeg zetmeel-rijk vocht om mijn saus mee te binden.
Held!quote:Op vrijdag 4 januari 2019 23:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon scheef op de pan zetten, niets druipend boven de spoelbak.
Inzet 45 graden kantelen en op de pan zetten.
[ afbeelding ]
mijn dank is enormquote:Op vrijdag 4 januari 2019 23:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon scheef op de pan zetten, niets druipend boven de spoelbak.
Inzet 45 graden kantelen en op de pan zetten.
[ afbeelding ]
Veel, maar dan ook echt veel minder weerstand bij het raspen.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 16:12 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Wat is er zo fijn aan deze rasp dat hij fijner is dan anderen?
Ah, dus net als dat ik mijn messen weer eens goed heb laten slijpen!quote:Op zaterdag 5 januari 2019 13:50 schreef probeer het volgende:
[..]
Veel, maar dan ook echt veel minder weerstand bij het raspen.
Echt, alsof je daarvoor alleen maar met een botte schaar geraspt hebt.
Maar hoe kom je dan aan je kookvocht? Dat was eigenlijk mijn vraag. Dan moet je de lekkende inzet toch even elders zetten, of niet?quote:Op vrijdag 4 januari 2019 23:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon scheef op de pan zetten, niets druipend boven de spoelbak.
Inzet 45 graden kantelen en op de pan zetten.
[ afbeelding ]
Ik wil er nu zelf ook eenquote:Op zaterdag 5 januari 2019 13:50 schreef probeer het volgende:
[..]
Veel, maar dan ook echt veel minder weerstand bij het raspen.
Echt, alsof je daarvoor alleen maar met een botte schaar geraspt hebt.
Met je rechterhand til je de inzet ff omhoog en met links gebruik je deze.quote:Op zaterdag 5 januari 2019 15:54 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Maar hoe kom je dan aan je kookvocht? Dat was eigenlijk mijn vraag. Dan moet je de lekkende inzet toch even elders zetten, of niet?
Die staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik zie dat er een klassieke en een RVS versie is, maar ze kosten vrijwel hetzelfde. Heb je enig idee of er een reden is om niet voor de RVS versie te kiezen?quote:Op zaterdag 5 januari 2019 13:48 schreef probeer het volgende:
Zelfde met een herder koolstof molen-mesje.
De koolstof stalen versie blijft scherp, hij roest zich scherp, echt vlijmscherpquote:Op zaterdag 5 januari 2019 16:56 schreef NutKees het volgende:
[..]
Die staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik zie dat er een klassieke en een RVS versie is, maar ze kosten vrijwel hetzelfde. Heb je enig idee of er een reden is om niet voor de RVS versie te kiezen?
Je moet er wel voor zorgen, iets meer werk dan een RvS mesjequote:Op zaterdag 5 januari 2019 17:01 schreef NutKees het volgende:
Dan ga ik voor de klassieke van koolstof. Dankjewel Piet!
Zoals Piet al zegt inderdaad; blijft langer scherp, makkelijker scherp te krijgen, maar roest wel. Al is dat ding na de 1e keer snijden meteen je lieveling, dus wil je er ook wel goed voor zorgen, itt die 1¤ standaard schilmesjes. Althans, dat is bij mij het geval. Dat mesje maakt dat ik groente snijden / schillen niet meer vervelend vind.quote:Op zaterdag 5 januari 2019 16:56 schreef NutKees het volgende:
[..]
Die staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik zie dat er een klassieke en een RVS versie is, maar ze kosten vrijwel hetzelfde. Heb je enig idee of er een reden is om niet voor de RVS versie te kiezen?
Wat het is ... omdat die rasp zo scherp is en dus minder weerstand biedt, hoef je ook minder kracht te gebruiken in je vingers om hetgeen wat je raspt vast te houden. Je hebt veel meer controle tot en met het laatste stukje. En dus veel minder kans op geraspte vingers. Is mij iig nog nooit overkomen.quote:Op zaterdag 5 januari 2019 15:55 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Ik wil er nu zelf ook een
Wel nog een manier vinden om mijn vingers niet mee te raspen.
Essentieel voor parmezaanse kaas.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 15:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Koop een Micro Plane rasp, daarmee vergeleken is de rest speelgoed
Van vlokken tot haartjes van de kaasquote:Op zaterdag 5 januari 2019 22:25 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Essentieel voor parmezaanse kaas.
Microplanes zijn zo fantastisch!quote:Op zaterdag 5 januari 2019 22:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Van vlokken tot haartjes van de kaas
[ afbeelding ]
Mooi toch dat een fabrikant die betaalbare topkwaliteit maakt zich daarmee kan doorzetten.quote:
Echt een geweldig product. Inderdaad zeldzaam goed en betaalbaar.quote:Op zaterdag 5 januari 2019 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mooi toch dat een fabrikant die betaalbare topkwaliteit maakt zich daarmee kan doorzetten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |