abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator dinsdag 6 november 2018 @ 19:55:41 #1
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182984979
registreer om deze reclame te verbergen
Aberglaube-Hanna-B%C3%B6vong-buchcover_wildejagd.jpg
Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
jager_doorzonsint.jpg
Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:
de92ms.jpg
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Gezin_op_Sinterklaasavond_Dutch_family_celebrating_St._Nicholas_eve.jpg

quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.
08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper-1.jpg
quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182985324
https://nos.nl/artikel/22(...)ing-van-politie.html

Zwarte mensen die geweerd worden ! dat is toch puur racisme :(
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_182987875
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 20:07 schreef TLC het volgende:
https://nos.nl/artikel/22(...)ing-van-politie.html

Zwarte mensen die geweerd worden ! dat is toch puur racisme :(
Vreselijk !! Wat ga jij daaraan doen?
  dinsdag 6 november 2018 @ 22:31:33 #4
167383 Molurus
the talking snake
pi_182989475
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
2s.gif Op maandag 5 november 2018 22:54 schreef NanKing het volgende:

[..]

Eens dat het belevingen zijn, oneens dat dit een punt is wat voor altijd onverigbaar zal blijven, zonder erover te praten of inzichten te krijgen in mensen die anders denken zal het idd altijd zo blijven als dat het nu is.

[..]

Je deelt hier direct iedereen al in een bepaald kamp in. De anti piet ziet de pro piet per definitie als racist. Dat dit gebeurt zal ik zeker niet ontkennen, maar dat dit geen feit is zul je om de discussie helder te houden, gewoon naast je neer moeten leggen. Je bent hier in gesprek met mensen die niet sylvana zijn, die ook al zijn ze het eens met bepaalde punten en het racisme punt snappen, jou geen racist noemen omdat je pro piet bent. (en ik ben niet blind ik heb dit ook op FOK! beweerd zien worden).
Ik moet jou op je woorden hier geloven als jij de link niet legt met zwarte piet en een neger. Ik geloof je, ik kan niet anders, omwille de discussie zal ik dit moeten geloven want jij vertelt jouw standpunt. Wat ik persoonlijk merk aan hoe er hier gepraat wordt is dat alles of in het extreme getrokken wordt of gewoonweg niet geloofd. Er wordt niet geloofd dat mensn aanstoot nemen aan ZP en als ze dat wel vinden moeten ze hun muil houden (zo ongeveer dan).
Heb je je persoonlijk weleens afgevraagd waarom mensen er aanstoot aannemen zonder naar een sylvana of een of andere extremen in deze discussie te kijken. De gewone boerenlul die zegt 'joah van mij hoeft dat hele ZP gebeuren niet meer' en dan gevraagd waarom?

Een zooi topics terug heb ik geprobeerd te vertellen hoe ik zwarte piet als kind ervaren heb en hoe ik geleerd heb vroeger dat zwarte piet een vrijgekochte slaaf was die vrijwillig bij Nicolaus bleef. Wat hierover waar is weet ik ook niet (meer :') , maar mij werd direct verteld dat het onzin is want zwarte piet is gewoon geen neger maar alleen maar zwart.
En hier gaat het in veel gevallen fout voor mij. Ik geloof jou maar een ander gelooft jou niet en zegt 'ha stiekeme racist' of een ander gelooft mijn verhaal niet en noemt mij 'ha sjwert'

Ik ben groot geworden in de jaren 90 waar veel pieten een dik surinaams accent nadeden en dan met het zwart erbij, was het voor mij als kind duidelijk wat er afgebeeld werd. Nu ben ik al heel wat jaren volwassen en kijk alleen maar met warme herrinneringen terug aan de Sint en Piet en zie zwarte piet als persoon helemaal niet als racistische vertoning. Ik kom uit een hele multiculturele wijk, of nou ja een arme wijk met 80% allochtonen en verschillende vriendjes van Surinaamse afkomst werden weleens gekscherend Zwarte Piet genoemd. Nu hang ik daar geen waardeoordeel aan en bestempel deze mensen (die zwarte piet zeiden) absoluut niet als een racist, want dat geloof ik gewoon niet.
Maar dit zijn wel de kleine dingen die steken, althans dat kan ik me voorstellen. Ik kan me er in inleven.

Dat blackface in deze discussie gemengd wordt vind ik persoonlijk moeilijk maar wel begrijpelijk. Het is niet onze cultuur het is de Amerikaanse cultuur, maar Nederland is veel opzichten klein Amerika en dan waaien dingen over, eigenen we ons dingen toe.
Het is in die zin een niet helemaal eerlijk argument in het ZP probleem omdat het iets is waar wij niet zo mee groot geworden zijn zoals een Amerikaan. Maar door internet, tv, films, kennen wij het probleem wel en kunnen we best zeggen 'ho dat wil ik hier niet'.

[..]

Maar dit is iets wat ik exact hetzelfde zie in het andere kamp. Zwarte Piet MOET zwart zijn en niet met een roetveegje hier en daar. Er zitten hier mensen op FOK! die in 1 van deze twee kampen zitten en relatief extreem posten maar ik zie of zag ook heel veel mensen die helemaal geen duidelijk standpunt hebben maar direct in een kamp toegewezen worden.

Ik merk het ook aan mezelf dat ik voorzichtig ben met mijn uitspraken want ik wil niet ingedeeld worden bij een sylvana maar wil wel over deze punten kunnen praten, zonder de ander direct als racist te benoemen,of een sjwert om mijn oren te krijgen. want hier word ik dood en doodziek van

[..]

Elke verandering die niet vanuit jezelf komt kan gezien worden als opdringen. Want jij wil helemaal niet veranderen en jij (in algemeenheid) ziet het probleem helemaal niet, dus waar zeuren die mensen nou over?

[..]

Ik heb voordat ik deze discussie kende, voordat een sylvana of dhr arifryert zich er mee bemoeiden, weleens foto's of afbeelding van een vastgeketende zwarte piet gezien, als je ZP vergelijkt met 150 jaar geleden is er heel veel veranderd in zijn uiterlijk (en ten opzichte van 25 jaar geleden iig zijn accent).

Voor mij persoonlijk is deze discussie zo moeilijk omdat ik zo ontzettend weinig op heb met tradities en het feit dat ze er zijn en we deze in ere moeten houden omwille van de traditie, want ik voel dat niet zo in geen aspect van mijn leven.

In onze samenleving is het volgens mij heel erg belangrijk dat we luisteren naar elkaar, niet elkaar direct gelijk geven of direct de wensen inwilligen van mensen die iets willen, maar luisteren. Nu is dit wel echt een kutvoorbeeld van luisteren naar elkaar want ik heb niet het idee dat de mensen die zo'n podium hebben gekregen in deze discussie zelf zo goed luisteren naar andere meningen.
Erg goede post! ^O^
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_182994526
_O_ Politie Piet _O_

Politie-piet verbannen in heel Nederland

AMSTERDAM - De politie neemt in heel Nederland afscheid van Zwarte Piet bij interne sinterklaasvieringen. Dat bevestigt een woordvoerder van de nationale politie. Sommige collega's zouden aanstoot nemen aan de zwarte pieterbaas.


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 37% gewijzigd door Slayage op 07-11-2018 10:48:01 ]
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_182996358
Was dit bericht al voorbij gekomen? Bij elke intocht 1 persoon ofzo? :')

quote:
Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren in 18 gemeenten, niet in Zaandijk

De organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil dit jaar met de intocht van Sinterklaas opnieuw gaan demonstreren. De actiegroep wil in 18 gemeenten betogen tegen Zwarte Piet.

KOZP heeft vooralsnog geen plannen om te demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas, die op 17 november in Zaandijk wordt gehouden, ook al kondigde de burgemeester van de gemeente Zaanstad vorige week aan dat demonstraties zijn toegestaan. Wel wil de groep demonstreren in onder meer Amstelveen, Apeldoorn, Groningen, Rotterdam en op Curaçao, in Willemstad.

Demo Dokkum

"We zijn niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen", schrijft de actiegroep in een persbericht.

Ook wil de groep demonstreren in het Friese Dokkum, de plaats waar Sinterklaas vorig jaar aankwam in Nederland. Toen werden demonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure door een groep die wilde voorkomen dat ze de Sinterklaasintocht bereikten. De blokkeerders stonden vorige maand voor de rechter.
NOS

Maar goed, een doorzichtige poging natuurlijk... Net doen alsof ze overal en nergens heengaan behalve naar de landelijke intocht... Uiteraard... :')
  woensdag 7 november 2018 @ 12:18:22 #7
3542 Gia
User under construction
pi_182996886
registreer om deze reclame te verbergen
Het sinterklaasfeest moet voor iedereen plezierig zijn....

Voor mij is het alleen plezierig met zwarte of donkerbruine pieten.
pi_182996952
Zwarte Piet is liefde
  woensdag 7 november 2018 @ 13:50:26 #9
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182998691
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 11:50 schreef AchJa het volgende:
Was dit bericht al voorbij gekomen? Bij elke intocht 1 persoon ofzo? :')

[..]

NOS

Maar goed, een doorzichtige poging natuurlijk... Net doen alsof ze overal en nergens heengaan behalve naar de landelijke intocht... Uiteraard... :')
Ook in Gouda is namens KOZP een oproep gedaan te demonstreren.
  Moderator woensdag 7 november 2018 @ 13:51:08 #10
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182998712
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 11:50 schreef AchJa het volgende:
en op Curaçao, in Willemstad.
emo.gif
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182998866
Voor tussendoor, op een Surinaamse site onder het artikel wat reacties n.a.v. de mededeling dat KOZP in 18 gemeenten wil demonstreren. Veel steunbetuigingen voor Zwarte Piet en een enkele kritische noot.

Enkele voorbeeldjes:
quote:
FBI 6 november 2018 at 16:43

@ Jacko,

Allemaal aandachttrekkers die uit zijn op een paar subsidiecenten, uitkeringsstrekkers, krakers, illegalen enz. Het is een godsschandaal dat dit volk nog binnen de Nederlandse grenzen verblijft. Geen enkele onderbouwing van hun acties, geen idee wat slavernij inhield, kortom: gebakken lucht die gasten. Er moet nodig weer eens een bataljon mariniers op ze worden losgelaten, zoals enkele decennia geleden tegen die hippies en provo’s op de Dam!
quote:
J.Zwartmans 6 november 2018 at 16:08

@ prosuri

Volkomen terechte opmerking : wij zwarten hebben ook altijd sinterklaas feest gevierd in Su.
En nu komen ze met een heleboel bombari, de Hindustanen en wij Zwarten vieren toch ook
de afschaffing van de slavernij in NL ???? Niemand zegt wat, ( blanken ) maar wij als zwarten moeten zo nodig gaan protesteren, zielig hoor !

sari tori

Jacko
https://www.waterkant.net(...)racao/?cn-reloaded=1
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_182998987
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 13:50 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ook in Gouda is namens KOZP een oproep gedaan te demonstreren.
Hier kan je kijken of je gemeente er bij staat en via de links kan je meteen het animo checken:

http://stopblackface.com/(...)e-tegen-zwarte-piet/
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_182999706
Wat willen ze in Willemstad bereiken? Het blackface argument gaat nu niet bepaald op daar. Ik vermoed dat ze ZP weg willen hebben op Curaçao omdat dit hun narratief in NL niet ondersteund. :')
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_182999942
Helaas komen die parasieten ook in Nijmegen
pi_183000463
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 14:46 schreef Bottendaal het volgende:
Helaas komen die parasieten ook in Nijmegen
Dat is hun nieuwe strategie.

In Zaanstad is de stad nu al streng beveiligd. Tijdens de intocht zullen er maar liefst 600 agenten in uniform en nog een aantal undercover agenten zijn. Mensen die daar willen demonstreren krijgen niet zo'n prominente plek als bij andere landelijke intochten.

Voor partijen als de Grauwe Eeuw, die openlijk aangeven het feest te willen verstoren, valt hier weinig eer meer te halen. Door in allerlei andere intochten wel aanwezig te zijn hopen zij dat al die beveiliging en ophef tot zoveel maatschappelijke druk gaat zorgen dat dit in de toekomst niet meer georganiseerd kan worden.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183000574
Trekpleister had Sinterklaas en Zwarte Pietpoppetjes van Playmobil in de aanbieding. Ik ging gisteren naar de winkel. Uitverkocht. Verkoopster vertelde dat men voor de deur stond te wachten toen de winkel open ging <O) 8}
pi_183000582
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Dat is hun nieuwe strategie.

In Zaanstad is de stad nu al streng beveiligd. Tijdens de intocht zullen er maar liefst 600 agenten in uniform en nog een aantal undercover agenten zijn. Mensen die daar willen demonstreren krijgen niet zo'n prominente plek als bij andere landelijke intochten.

Voor partijen als de Grauwe Eeuw, die openlijk aangeven het feest te willen verstoren, valt hier weinig eer meer te halen. Door in allerlei andere intochten wel aanwezig te zijn hopen zij dat al die beveiliging en ophef tot zoveel maatschappelijke druk gaat zorgen dat dit in de toekomst niet meer georganiseerd kan worden.
Mocht het dit jaar de spuigaten uitlopen dan vermoed ik juist dat het dán een reden kan worden om demonstraties tijdens Sinterklaas intochten niet meer toe te staan.

Als je het maatschappelijke belang moet gaan afwegen dan lijkt me dat het recht en de mogelijkheid om Sinterklaasintochten te organiseren een flink stuk zwaarder zal wegen dan het recht op demonstratie.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_183000583
De extremen aan beide kanten moeten zich kapot schamen.
pi_183000649
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:22 schreef Montagui het volgende:

[..]

Mocht het dit jaar de spuigaten uitlopen dan vermoed ik juist dat het dán een reden kan worden om demonstraties tijdens Sinterklaas intochten niet meer toe te staan.

Als je het maatschappelijke belang moet gaan afwegen dan lijkt me dat het recht en de mogelijkheid om Sinterklaasintochten te organiseren een flink stuk zwaarder zal wegen dan het recht op demonstratie.
Het zal op 1 van de 2 scenario's uit gaan lopen. Zo'n Grauwe Eeuw, wiens doel het is om het feest te ontregelen, zal niet graag op zo'n zwaarbeveiligde landelijke intocht komen, maar gaat liever naar provinciesteden.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 7 november 2018 @ 15:54:15 #20
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_183001194
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:25 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Het zal op 1 van de 2 scenario's uit gaan lopen. Zo'n Grauwe Eeuw, wiens doel het is om het feest te ontregelen, zal niet graag op zo'n zwaarbeveiligde landelijke intocht komen, maar gaat liever naar provinciesteden.
Het zou al helpen als we de uiterste extremen eruit zetten. De grauwe eeuw is daar 1 van.
Maar zo zag ik een maand ofzo geleden ook Zwarte pieten (ja, met hoofdletter omdat ze er nogal de nadruk op legde) die even hun ei op kwamen dringen. Zelfde groep als die op een schoolplein kwamen en bij sylvana voor de deur stonden.

De politie moest erbij komen omdat ze jan en alleman lastig vielen met hun stokpaardje. Zat op een terras op dat moment en kon het goed zien en horen. Hoe ze mensen aanklampte om hun mening op te dringen. Waaronder willekeurige mensen met een donkere huidskleur die ze even de les gingen lezen over zwarte piet (waarvan meer dan de helft flabbergasted was omdat ze geen probleem hadden met zp en de ander helft meer problemen had met hun manier van doen dan met zp). Toen ze bewust jongeren op gingen zoeken kwam de politie erbij.

Aan beide kanten zitten extremen. En die moeten we uit de discussie snijden.
Die willen geen dialoog, die willen conflict. Wat zeer kinderachtig is, dus laten we er ook zo mee omgaan. Kan je niet normaal praten? Ga dan maar even afkoelen, maar zolang je niet afgekoeld bent mag je niet deelnemen aan de discussie.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  woensdag 7 november 2018 @ 17:45:43 #21
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183003608
quote:
4s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:22 schreef DavidTwente het volgende:
Trekpleister had Sinterklaas en Zwarte Pietpoppetjes van Playmobil in de aanbieding. Ik ging gisteren naar de winkel. Uitverkocht. Verkoopster vertelde dat men voor de deur stond te wachten toen de winkel open ging <O) 8}
Voor verzamelaars zijn ze interessant, ze zitten al.een paar jaar niet meer in het regulierw assortiment. En dan kun je zo MIB kopen voor een normale prijs. Geldt ook voor andere Playmobil.
  woensdag 7 november 2018 @ 17:54:18 #22
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183003777
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:54 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Het zou al helpen als we de uiterste extremen eruit zetten. De grauwe eeuw is daar 1 van.
Maar zo zag ik een maand ofzo geleden ook Zwarte pieten (ja, met hoofdletter omdat ze er nogal de nadruk op legde) die even hun ei op kwamen dringen. Zelfde groep als die op een schoolplein kwamen en bij sylvana voor de deur stonden.

De politie moest erbij komen omdat ze jan en alleman lastig vielen met hun stokpaardje. Zat op een terras op dat moment en kon het goed zien en horen. Hoe ze mensen aanklampte om hun mening op te dringen. Waaronder willekeurige mensen met een donkere huidskleur die ze even de les gingen lezen over zwarte piet (waarvan meer dan de helft flabbergasted was omdat ze geen probleem hadden met zp en de ander helft meer problemen had met hun manier van doen dan met zp). Toen ze bewust jongeren op gingen zoeken kwam de politie erbij.

Aan beide kanten zitten extremen. En die moeten we uit de discussie snijden.
Die willen geen dialoog, die willen conflict. Wat zeer kinderachtig is, dus laten we er ook zo mee omgaan. Kan je niet normaal praten? Ga dan maar even afkoelen, maar zolang je niet afgekoeld bent mag je niet deelnemen aan de discussie.
Aan de pro-kant zitten ook vreemde figuren die rustig blijven. Neem Marcel Bas van het boekje Zwarte Piet, uitgeverij Aspekt. Die uitgeverij heeft vaker uitgaven met (extreem) rechtse inslag. Hoewel dat in Zwarte Piet niet zo opvalt, haalt het als bronnen wel verdachte figuren aan uit het rechtse rijk: Farwerck en De Benoist, plus veel inmiddels verdachte bronnen uit de nazitijd. Hoe serieus kun je die claims nog nemen? Hij gaat dan ook vooral in op het Sinterklaas = Wodan aspect, waarvan de onderbouwing rammelt. Maar het hele boekje is zoete koek voor rechts Nederland en wie dat niet weet komt daar via de bronnen wel mee in aanraking. Kortom, niet zo fris.
pi_183004661
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 15:54 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Het zou al helpen als we de uiterste extremen eruit zetten. De grauwe eeuw is daar 1 van.
Je bedoelt uit een gemeente van sintintocht zetten op die dag ?
Of rechterlijk verbieden in die gemeente te komen?
Zover ik weet heeft de grauwe eeuw als organisatie niks verstorends gedaan tijdens een sintintocht. Dan zou een rechter die club moeten verbieden aanwezig te zijn op grond van een grote bek.

quote:
Kan je niet normaal praten? Ga dan maar even afkoelen, maar zolang je niet afgekoeld bent mag je niet deelnemen aan de discussie.
Dat kan wel op school. Maar niet in de volwassen wereld. Een burgemeester kan iemand niet verbieden zijn mening te uiten op internet, krant, radio of tv.
Een rechter kan dat wel als het om laster ed gaat
pi_183009179
quote:
Op de komst van Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Helder, is een tegenreactie ontstaan. De groep Warm Onthaal Kick Out Zwarte Piet wil de actievoerders tegenhouden bij de toegangswegen in Den Helder.
https://www.noordhollands(...)-intocht-sinterklaas
blokkeerfriezen 2.0
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183010149
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

blokkeerfriezen 2.0
Geuzen _O_
pi_183010366
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

blokkeerfriezen 2.0
En al giertonnen in Dokkum en raadsvragen in Leeuwarden en Eindhoven.
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_183010527
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:52 schreef Montagui het volgende:

[..]

En al giertonnen in Dokkum en raadsvragen in Leeuwarden en Eindhoven.
Ja, het sinterklaasfeest komt nu echt op gang :')

Verder: Na zwarte piet is Sinterklaas aan de beurt. Waarom is Sinterklaas eigenlijk een man op een paard? Het moet een vrouw in een rolstoel worden, aldus KOZP-lid en feministe Naomi Pieter

quote:
Kick Out Zwarte Piet: Waarom is Sinterklaas geen vrouw?
Van activiste Naomie Pieter mag Sinter­klaas ook een vrouw zijn. Of iemand in een rolstoel. Zaterdag 17 november voert ze daarom met Kick Out Zwarte Piet actie tegen Zwarte Piet.
https://www.ad.nl/den-haa(...)geen-vrouw~afcc6c35/
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183010800
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, het sinterklaasfeest komt nu echt op gang :')

Verder: Na zwarte piet is Sinterklaas aan de beurt. Waarom is Sinterklaas eigenlijk een man op een paard? Het moet een vrouw in een rolstoel worden, aldus KOZP-lid en feministe Naomi Pieter

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
:')

Die KOZP-leden hebben ook geen enkele notie wat traditie nou eigenlijk is he...

Misschien is een lespakket een idee! :P
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
  woensdag 7 november 2018 @ 23:00:29 #29
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183012508
Hoe willen ze die rolstoel op Amigo krijgen :?
pi_183014147
Jullie zullen het vast al besproken hebben maar las net een artikel over de kinderombudsman die onderzoek gedaan had in Zaanstad :D goed gelachen

"..dus is er een voorkeur voor roetveegpieten"

Ben heel benieuwd hoe dat onderzoek gegaan is en verder is het ook niet zo relevant... Als ze zwart zijn hebben die kids een feestje en als ze paars zijn net zo goed. Lekker stemming maken met je onderzoekje.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
pi_183014155
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 23:00 schreef Lunatiek het volgende:
Hoe willen ze die rolstoel op Amigo krijgen :?
Ik ben creatief genoeg om daar een oplossing op te vinden maar heb wel eens gehoord dat vrouwen vaak orgasmes hebben als ze paard rijden...gaat een speciale intocht worden.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
pi_183014190
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

blokkeerfriezen 2.0
Da's makkelijk. Ff bij Kooypunt het kruispunt platleggen.
Doei!
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_183014678
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, het sinterklaasfeest komt nu echt op gang :')

Verder: Na zwarte piet is Sinterklaas aan de beurt. Waarom is Sinterklaas eigenlijk een man op een paard? Het moet een vrouw in een rolstoel worden, aldus KOZP-lid en feministe Naomi Pieter
De andere Kees Flodder Sinterklaas laten spelen ?
"Oh zwarte Piet, wat doet u nu !"
  donderdag 8 november 2018 @ 06:18:17 #34
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183014794
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 00:48 schreef eNGine10 het volgende:

[..]

Ik ben creatief genoeg om daar een oplossing op te vinden maar heb wel eens gehoord dat vrouwen vaak orgasmes hebben als ze paard rijden...gaat een speciale intocht worden.
Zie bisschoptrice Doortje Doorzon in de OP.
pi_183014830
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 12:18 schreef Gia het volgende:
Het sinterklaasfeest moet voor iedereen plezierig zijn....

Voor mij is het alleen plezierig met zwarte of donkerbruine pieten.
Pieten komen toch niet uit het riool? Zwart van het roet, minder zwart omdat de schoorstenen steeds schoner worden.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_183025790
Haagse burgemeesteres Krikke verbiedt de demonstratie van kick out zwarte piet. Op het Plein, waar een kinderfeest gepland staat aan het einde van optocht van de Sint door den haag. Mooie zaak.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183025802
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 23:00 schreef Lunatiek het volgende:
Hoe willen ze die rolstoel op Amigo krijgen :?
:D
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183026071
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 21:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, het sinterklaasfeest komt nu echt op gang :')

Verder: Na zwarte piet is Sinterklaas aan de beurt. Waarom is Sinterklaas eigenlijk een man op een paard? Het moet een vrouw in een rolstoel worden, aldus KOZP-lid en feministe Naomi Pieter

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik kan niet zeggen hoe en waarvan, maar ik ken Naomie Pieter. Zij is nog een kwadraat erger dan Sylvana Simons.
  donderdag 8 november 2018 @ 18:38:26 #39
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183026163
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 00:47 schreef eNGine10 het volgende:
Jullie zullen het vast al besproken hebben maar las net een artikel over de kinderombudsman die onderzoek gedaan had in Zaanstad :D goed gelachen

"..dus is er een voorkeur voor roetveegpieten"

Ben heel benieuwd hoe dat onderzoek gegaan is en verder is het ook niet zo relevant... Als ze zwart zijn hebben die kids een feestje en als ze paars zijn net zo goed. Lekker stemming maken met je onderzoekje.
Zolang ik geen vragenlijst gezien heb, kan ik hier niet over oordelen. Want ik weet wel hoe gemakkelijk een vragenlijst te manipuleren is.
herr doctor
pi_183026312
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:34 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

Ik kan niet zeggen hoe en waarvan, maar ik ken Naomie Pieter. Zij is nog een kwadraat erger dan Sylvana Simons.
Erger in welke zin?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183026512
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:34 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

Ik kan niet zeggen hoe en waarvan, maar ik ken Naomie Pieter. Zij is nog een kwadraat erger dan Sylvana Simons.
Laten we hopen dat zij nooit in de buurt van de macht kan komen die Sylvana Simons wel heeft.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183026551
quote:
10s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:47 schreef Slayage het volgende:

[..]

Erger in welke zin?
Slachtofferrol, politiek-correct, overal racisme in zien etc..
pi_183027403
Met al die acties en tegen acties (en dan vooral de niet aangekondigde, waar niemand nog iets van weet), gaat het natuurlijk wel 1 grote teringzooi worden.

Beter is er gewoon straks een algeheel verbod op demonstraties die dag.
Feyenoord kampioen 2018-2019
  FOK!-Schrikkelbaas donderdag 8 november 2018 @ 19:58:48 #44
862 Arcee
Look closer
pi_183028128
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2018 23:00 schreef Lunatiek het volgende:
Hoe willen ze die rolstoel op Amigo krijgen :?
Ja, een rolstoel op Amigo, en Zwarte Piet wordt dan " Oranje Kees"

Opgelost.

Rolstoel Klaas en Oranje Kees..

"Heeeey daar hebben we Rolstoel Klaas met zijn Oranje kezen."
Het is pas echt crisis als het bier op is.
  donderdag 8 november 2018 @ 20:12:55 #46
471590 Oostwoud
MinderMinderMinder
pi_183028192
quote:
Leuke agitprop van de Volkskrant: een poging om voorstanders vermoeidheid aan te praten. Juist in een jaar waarin het wemelt van de intochten met een Zwarte Piet (zie kaart GeenStijl, eerder in deze serie). Juist in een jaar waarin ook de lokale politiek anti-groepen wil bemoeilijken om te protesteren. Juist in een jaar waarin de burgerlijke ongehoorzaamheid toeneemt.

Nee Volkskrant, men is de discussie over Zwarte Piet niet moe. Men is de valsheid, de leugens en de verkeerde voorstelling van zaken van radicale groepjes en hun mediahulpjes moe.
1. Neem NL paspoorten af van allochtonen.
2. Daarna deporteer je allochtone criminelen omdat ze een bedreiging voor de maatschappij zijn.
3. Op grond van mensenrechten deporteren we families: gezinshereniging.
4. De overblijvers geef je een oprotpremie.
pi_183028446
quote:
10s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:16 schreef Slayage het volgende:
Haagse burgemeesteres Krikke verbiedt de demonstratie van kick out zwarte piet. Op het Plein, waar een kinderfeest gepland staat aan het einde van optocht van de Sint door den haag. Mooie zaak.
Ja fantastisch! En ze zegt ook duidelijk dat een demonstratie niet past bij een feest voor kinderen!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  donderdag 8 november 2018 @ 20:31:28 #48
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183028793
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 20:12 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Leuke agitprop van de Volkskrant: een poging om voorstanders vermoeidheid aan te praten. Juist in een jaar waarin het wemelt van de intochten met een Zwarte Piet (zie kaart GeenStijl, eerder in deze serie). Juist in een jaar waarin ook de lokale politiek anti-groepen wil bemoeilijken om te protesteren. Juist in een jaar waarin de burgerlijke ongehoorzaamheid toeneemt.

Nee Volkskrant, men is de discussie over Zwarte Piet niet moe. Men is de valsheid, de leugens en de verkeerde voorstelling van zaken van radicale groepjes en hun mediahulpjes moe.
Je kunt de discussie moe zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je de tegenstander dan gelijk geeft. Je bent er gewoon klaar mee.
herr doctor
pi_183028814
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 20:20 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Ja fantastisch! En ze zegt ook duidelijk dat een demonstratie niet past bij een feest voor kinderen!
Volgens sommige users in deze reeks kan dat helemaal niet. Een burgemeester zou nooit de macht hebben om vooraf een demonstratie eigenhandig te verbieden.

Goh, wat een verrassing weer.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  donderdag 8 november 2018 @ 22:56:08 #50
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183033161
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 20:10 schreef tesssssssss het volgende:

[..]

Ja, een rolstoel op Amigo, en Zwarte Piet wordt dan " Oranje Kees"

Opgelost.

Rolstoel Klaas en Oranje Kees..

"Heeeey daar hebben we Rolstoel Klaas met zijnhaar Oranje kezen."
Ftfy.
Kezen ligt nogal politiek gevoelig bij republikeinen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')