Bedankt!quote:Op vrijdag 21 december 2018 10:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ken ze ook niet allemaal maar eekhoornbrood en canterellen zijn chique, pied de mouton lekker en trompette de la mort ook maar vaak vol zand.
Ik zou een aantal verschillende nemen, ze goed schoonborstelen en ze hard bakken in geklaarde boter. Dan blussen met wat witte wijn of sherry (is lekkerder). Die inkoken met laurier, thijm en rozemarijn, zout en peper. Knoflook niet vergeten
Dan room erbij en verse kruidenkaas.
is leuker als iemand anders je vlijt / vleit,quote:Op donderdag 25 oktober 2018 19:02 schreef Pietverdriet het volgende:
waar ijdele ijsbeer piet culinaire
Waarschijnlijk klapt de ballon. Te heet. Sowieso licht invetten, want caramel plakt als een gek natuurlijkquote:Op zaterdag 22 december 2018 12:29 schreef ErkendFokker het volgende:
Kan je een caramel dome maken door een ballon te dippen in caramel? Net als dat je dat met chocola zou doen? Of trekt zo'n ballon dat niet
Ditquote:Op zaterdag 22 december 2018 21:58 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Waarschijnlijk klapt de ballon. Te heet. Sowieso licht invetten, want caramel plakt als een gek natuurlijk
Ik zou het wel aandurven met een ingevette RvS kom (van buitenaf). Wel een perforatie laten tegen vacuüm )
Zorgen dat je een moddervet konijn hebt en niet een mager supermarkt beest, niet te lang stoven.quote:Op zaterdag 22 december 2018 21:45 schreef AlchemistOfSorrows het volgende:
Hoe kan ik er het beste voor zorgen dat de tamme konijnenbouten die ik voor kerst ga stoven in bier een beetje mals blijven?
Heb hetzelfde wel eens eerder gemaakt, maar toen waren de bouten uiteindelijk toch iets te droog
quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Procureur, of uitgebeende varkensnek is heerlijk, eet het regelmatig van Livar, biologisch limburgs varken.
Snij het niet aan plakken maar laat het heel als braadstuk. Kruiden met zout, peper, eventueel wat nootmuskaat, foelie, of desnoods gewoon "vleeskruiden"
Braad het aan in de pan tot goudbruin en doe de oven op 150 graden. Gaar het vlees in de oven tot je vleesthermometer zegt dat de kerntemperatuur goed is.
Haal het uit de oven en doe er alu folie over en laat het 10-15 minuten rusten.
Serveren met een wittewijn mostersaus.
Daarbij, bloemige aardappels, boontjes.
Ja, alleen ligt het wel een beetje aan je oven en als je hem langer gaart wordt ie beterquote:Op zondag 23 december 2018 10:04 schreef RobertNL het volgende:
Hoi Piet!
Is dit nog zo'n beetje je go to recept voor een varkensnek?
[..]
Rond de 150 voor een uurtje of 6, Zou dus prima moeten zijn?quote:Op zondag 23 december 2018 10:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, alleen ligt het wel een beetje aan je oven en als je hem langer gaart wordt ie beter
Ja, klinkt goed, temp kan ook lager 125 bvquote:Op zondag 23 december 2018 14:00 schreef RobertNL het volgende:
[..]
Rond de 150 voor een uurtje of 6, Zou dus prima moeten zijn?
Tja, fazant kan, als het wilde is, erg taai zijn. Langer garen worden ze malser, maar kunnen ze ook droog worden. Zou het gewoon proberen, als ze goed zijn stoppen en ze later voor het eten opwarmenquote:Op zondag 23 december 2018 10:36 schreef vivelafete het volgende:
Hey Piet!
Ik heb fazantenbouten en deze wil ik eenvoudig bereiden door ze te kleuren in de pan en daarna bijv. In de oven af te garen. Op het bord komt er vervolgens een appel calvadossaus overheen.
Nu lees ik alleen nogal wat wisselende temperatuen en bereidingstijden. Van een 20-tal minuutjes op 140 tot 120 minuten op 125. Maar zie ook veel wat er tussen in zit (al zitten daar ook gebraiseerde varianten bij).
Heb jij wellicht nog suggesties om de fazantenbouten mooi te garen?
Het recept schrijft zo rond de 80 minuten voor op 180c, neem aan dat dat teveel van het goeie is?quote:Op zaterdag 22 december 2018 22:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zorgen dat je een moddervet konijn hebt en niet een mager supermarkt beest, niet te lang stoven.
Dank je!quote:Op zondag 23 december 2018 15:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, fazant kan, als het wilde is, erg taai zijn. Langer garen worden ze malser, maar kunnen ze ook droog worden. Zou het gewoon proberen, als ze goed zijn stoppen en ze later voor het eten opwarmen
Droog of Manzanilla, zoet is té zoet voor hartige gerechtenquote:
dankquote:Op zondag 23 december 2018 23:38 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Droog of Mananilla, zoet is té zoet voor hartige gerechten
Droogquote:
Ja, dat kan. De massa blijft spuitbaar gedurende langere tijd.quote:Op dinsdag 25 december 2018 09:48 schreef ErkendFokker het volgende:
https://www.unique-products.nl/framboos-gel.html
Kan ik dit nu maken en vanavond opspuiten?
Of is er een ander leuk idee, ik wil het als sausje/mousse/schuim/whatever bij m'n dessert doen. Heb passievrucht en framboos in de vriezer.
thanks!quote:Op dinsdag 25 december 2018 10:41 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ja, dat kan. De massa blijft spuitbaar gedurende langere tijd.
Je kunt het eventueel ook vlak voor het spuiten opdraaien.
Proef het eens, en bedenk of je het tot een saus of ragout wilt verwerken.quote:Op dinsdag 8 januari 2019 20:12 schreef stavromulabeta het volgende:
Piet,
Ik heb een flinke hoeveelheid paddestoelenbouillon gemaakt. Nu heb ik een pan met uitgekookte prut (paddestoelen, stukken wortel, bleekselderij, etc) over. Valt daar nog iets mee te doen, anders dan de composthoop?
Dank... Was begonnen er een saus van te maken. Uiteindelijk is het een met behulp van 2 eiren, wat bloem en panneermeel een soort vega-burger geworden.quote:Op dinsdag 8 januari 2019 20:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Proef het eens, en bedenk of je het tot een saus of ragout wilt verwerken.
Okay, en heeft die een mooi structuur? Lijkt me een dikke ragout achtige massa.quote:Op dinsdag 8 januari 2019 20:55 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dank... Was begonnen er een saus van te maken. Uiteindelijk is het een met behulp van 2 eiren, wat bloem en panneermeel een soort vega-burger geworden.
De structuur is inderdaad niet geweldig. Zit een beetje tussen wat je zou willen en de inhoud van een bitterbal in.quote:Op woensdag 9 januari 2019 06:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay, en heeft die een mooi structuur? Lijkt me een dikke ragout achtige massa.
Probeer het de volgende keer met toevoegen van bloem, broodkruimels, gemalen noten en eventueel ei. Wat kikkoman voor de umami en goed op smaak brengen.quote:Op woensdag 9 januari 2019 07:10 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
De structuur is inderdaad niet geweldig. Zit een beetje tussen wat je zou willen en de inhoud van een bitterbal in.
Gaar is het sowiesoquote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:03 schreef RickoKun het volgende:
Piet, toppert.
Vraagje over het garen van vlees voor hachee.
Heb het vlees laten bruinen op een wat hoger vuur zodat het snel bruin is. Daarna de rest van de ingrediënten erin gedaan. De hachee is inmiddels goed gebonden.
Vraagje gaat over het vlees. Vlak nadat het vlees is gebruind heb ik het gas teruggeschakeld naar bijnna niks en staat de hachee nu op minimaal vuur met een braadpan die op een warmteplaat staat.
Staat sinds 16:00 uur al op. Vuur staat zoals eerder gezegd minimaal, ook minimaal dat er af en toe wat bubbels naar boven bobbelen maar niet veel.
Mijn vraag: in hoeverre zou het vlees ideaal gegaard zijn. In de zin van draadjesvlees of stoofvlees wat uit elkaar valt.
Is meer uur altijd beter? Om 16:00 uur heb ik alles laten stoven. Om 22:00 uur doe ik het vuur uit.
Morgen gaan we er van eten. Heb een garage die minimaal geïsoleerd is waar ik de pan met hachee meteen in ga zetten.
Hoe denken jullie (en Piet natuurlijk) hierover? Goed? Of zijn er verbeterpunten.
landverrader, woord burger en vega samenvoegen doen we hier niet he!quote:Op dinsdag 8 januari 2019 20:55 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dank... Was begonnen er een saus van te maken. Uiteindelijk is het een met behulp van 2 eiren, wat bloem en panneermeel een soort vega-burger geworden.
Gewoon even proeven/proberen?quote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:03 schreef RickoKun het volgende:
Piet, toppert.
Vraagje over het garen van vlees voor hachee.
Heb het vlees laten bruinen op een wat hoger vuur zodat het snel bruin is. Daarna de rest van de ingrediënten erin gedaan. De hachee is inmiddels goed gebonden.
Vraagje gaat over het vlees. Vlak nadat het vlees is gebruind heb ik het gas teruggeschakeld naar bijnna niks en staat de hachee nu op minimaal vuur met een braadpan die op een warmteplaat staat.
Staat sinds 16:00 uur al op. Vuur staat zoals eerder gezegd minimaal, ook minimaal dat er af en toe wat bubbels naar boven bobbelen maar niet veel.
Mijn vraag: in hoeverre zou het vlees ideaal gegaard zijn. In de zin van draadjesvlees of stoofvlees wat uit elkaar valt.
Is meer uur altijd beter? Om 16:00 uur heb ik alles laten stoven. Om 22:00 uur doe ik het vuur uit.
Morgen gaan we er van eten. Heb een garage die minimaal geïsoleerd is waar ik de pan met hachee meteen in ga zetten.
Hoe denken jullie (en Piet natuurlijk) hierover? Goed? Of zijn er verbeterpunten.
Heb je een kernthermometer? Als die 70 graden aangeeft, is het vlees goed gaar.quote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:03 schreef RickoKun het volgende:
Piet, toppert.
Vraagje over het garen van vlees voor hachee.
Heb het vlees laten bruinen op een wat hoger vuur zodat het snel bruin is. Daarna de rest van de ingrediënten erin gedaan. De hachee is inmiddels goed gebonden.
Vraagje gaat over het vlees. Vlak nadat het vlees is gebruind heb ik het gas teruggeschakeld naar bijnna niks en staat de hachee nu op minimaal vuur met een braadpan die op een warmteplaat staat.
Staat sinds 16:00 uur al op. Vuur staat zoals eerder gezegd minimaal, ook minimaal dat er af en toe wat bubbels naar boven bobbelen maar niet veel.
Mijn vraag: in hoeverre zou het vlees ideaal gegaard zijn. In de zin van draadjesvlees of stoofvlees wat uit elkaar valt.
Is meer uur altijd beter? Om 16:00 uur heb ik alles laten stoven. Om 22:00 uur doe ik het vuur uit.
Morgen gaan we er van eten. Heb een garage die minimaal geïsoleerd is waar ik de pan met hachee meteen in ga zetten.
Hoe denken jullie (en Piet natuurlijk) hierover? Goed? Of zijn er verbeterpunten.
Ik test altijd een paar stukjes op gaarheid. Hoeveel tijd nodig is verschilt, kan 3 uur zijn tot 5 uur, afhankelijk van het vlees, grootte, etc. Hogere zuurgraad versnelt het garingsproces, bijvoorbeeld de scheut azijn die al is langs gekomen, of rode wijn.quote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:03 schreef RickoKun het volgende:
Piet, toppert.
Vraagje over het garen van vlees voor hachee.
Heb het vlees laten bruinen op een wat hoger vuur zodat het snel bruin is. Daarna de rest van de ingrediënten erin gedaan. De hachee is inmiddels goed gebonden.
Vraagje gaat over het vlees. Vlak nadat het vlees is gebruind heb ik het gas teruggeschakeld naar bijnna niks en staat de hachee nu op minimaal vuur met een braadpan die op een warmteplaat staat.
Staat sinds 16:00 uur al op. Vuur staat zoals eerder gezegd minimaal, ook minimaal dat er af en toe wat bubbels naar boven bobbelen maar niet veel.
Mijn vraag: in hoeverre zou het vlees ideaal gegaard zijn. In de zin van draadjesvlees of stoofvlees wat uit elkaar valt.
Is meer uur altijd beter? Om 16:00 uur heb ik alles laten stoven. Om 22:00 uur doe ik het vuur uit.
Morgen gaan we er van eten. Heb een garage die minimaal geïsoleerd is waar ik de pan met hachee meteen in ga zetten.
Hoe denken jullie (en Piet natuurlijk) hierover? Goed? Of zijn er verbeterpunten.
Vork pakken en over het vlees heen halen. Indien het uit elkaar valt heeft het lang genoeg gestaan. Te lang kan bijna niet, te kort wel.quote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:03 schreef RickoKun het volgende:
Piet, toppert.
Vraagje over het garen van vlees voor hachee.
Heb het vlees laten bruinen op een wat hoger vuur zodat het snel bruin is. Daarna de rest van de ingrediënten erin gedaan. De hachee is inmiddels goed gebonden.
Vraagje gaat over het vlees. Vlak nadat het vlees is gebruind heb ik het gas teruggeschakeld naar bijnna niks en staat de hachee nu op minimaal vuur met een braadpan die op een warmteplaat staat.
Staat sinds 16:00 uur al op. Vuur staat zoals eerder gezegd minimaal, ook minimaal dat er af en toe wat bubbels naar boven bobbelen maar niet veel.
Mijn vraag: in hoeverre zou het vlees ideaal gegaard zijn. In de zin van draadjesvlees of stoofvlees wat uit elkaar valt.
Is meer uur altijd beter? Om 16:00 uur heb ik alles laten stoven. Om 22:00 uur doe ik het vuur uit.
Morgen gaan we er van eten. Heb een garage die minimaal geïsoleerd is waar ik de pan met hachee meteen in ga zetten.
Hoe denken jullie (en Piet natuurlijk) hierover? Goed? Of zijn er verbeterpunten.
Huh, hoe zie je dat precies voor je met een pan hachee?quote:Op zaterdag 12 januari 2019 21:50 schreef maily het volgende:
Heb je een kernthermometer? Als die 70 graden aangeeft, is het vlees goed gaar.
Eigenlijk niet zo ...quote:Op zondag 13 januari 2019 11:44 schreef Myraela het volgende:
[..]
Huh, hoe zie je dat precies voor je met een pan hachee?
Persoonlijk vind ik het dan te lang 😅quote:Op zondag 13 januari 2019 11:08 schreef z80 het volgende:
[..]
Vork pakken en over het vlees heen halen. Indien het uit elkaar valt heeft het lang genoeg gestaan. Te lang kan bijna niet, te kort wel.
Duidelijk verhaal 👍quote:Op zondag 13 januari 2019 17:08 schreef SiGNe het volgende:
Gewoon experimenteren, "wij" zijn geen chefkoks dus 't hoeft niet meteen de eerste keer perfect te zijn.
Dat vind ikzelf ook 't leukste van koken, het proberen van dingen die ik nog niet eerder heb gedaan.
En als ik 't dan uiteindelijk een beetje onder de knie heb dan ga ik weer verder met experimenteren maar dan meer met smaak dan met techniek.
Bevalt 't niet dan probeer je een volgende keer iets anders.
Ik vind zelf bijvoorbeeld da tik enorm lekkere Ragu voor over de pasta maak maar dat recept is inmiddels best wel anders dan toen ik 't voor 't eerst maakte.
En 't is ook weleens gebeurd dat ik iets maakte dat totaal mislukt was, dat ik uiteindelijk maar een pizaatje heb laten komen
Maar da's ook een leermoment, zonde van de ingredienten en 't geld natuurlijk maar ik weet in elk geval dat ik het nu anders moet maken.
En soms is een recept nog wel een beetje te redden ook.
Ik had een keer een stoofpotje gemaakt, vlees was heerlijk maar de saus was nog wat te dun.
Ik kreeg toen de tip dat 't met ontbijtkoek gebonden kon worden maar dat maakte de hele saus meteen een flínk stuk zoeter.. tè zoet!
Uiteindelijk kon dat met een flinke lading Maggi en Vegeta nog een beetje rechtgetrokken worden gelukkig maar daarna toch maar geen ontbijtkoek meer gebruikt om sauzen te binden.
Reken maar dat professionals ook oefenen. Alleen maken zij veel meer uren en wat ze leren van gerecht x kunnen ze bij y ook weer toepassen.quote:Op zondag 13 januari 2019 17:08 schreef SiGNe het volgende:
Gewoon experimenteren, "wij" zijn geen chefkoks dus 't hoeft niet meteen de eerste keer perfect te zijn.
Dat vind ikzelf ook 't leukste van koken, het proberen van dingen die ik nog niet eerder heb gedaan.
En als ik 't dan uiteindelijk een beetje onder de knie heb dan ga ik weer verder met experimenteren maar dan meer met smaak dan met techniek.
Bevalt 't niet dan probeer je een volgende keer iets anders.
Ik vind zelf bijvoorbeeld da tik enorm lekkere Ragu voor over de pasta maak maar dat recept is inmiddels best wel anders dan toen ik 't voor 't eerst maakte.
En 't is ook weleens gebeurd dat ik iets maakte dat totaal mislukt was, dat ik uiteindelijk maar een pizaatje heb laten komen
Maar da's ook een leermoment, zonde van de ingredienten en 't geld natuurlijk maar ik weet in elk geval dat ik het nu anders moet maken.
En soms is een recept nog wel een beetje te redden ook.
Ik had een keer een stoofpotje gemaakt, vlees was heerlijk maar de saus was nog wat te dun.
Ik kreeg toen de tip dat 't met ontbijtkoek gebonden kon worden maar dat maakte de hele saus meteen een flínk stuk zoeter.. tè zoet!
Uiteindelijk kon dat met een flinke lading Maggi en Vegeta nog een beetje rechtgetrokken worden gelukkig maar daarna toch maar geen ontbijtkoek meer gebruikt om sauzen te binden.
Lekker bij wilde gansquote:Op vrijdag 25 januari 2019 11:17 schreef Mip1988 het volgende:
Piet ik heb nog een potje appel-pruimenchutney staan. Gekocht door de vrouw voor bij een kaasje, was eigenlijk geen geslaagds combi.
Heb jij een mooi gerecht om hier wat mee te doen?
Heel eerlijk? Nee, ik vind chutney gewoon niet echt lekker.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 11:17 schreef Mip1988 het volgende:
Piet ik heb nog een potje appel-pruimenchutney staan. Gekocht door de vrouw voor bij een kaasje, was eigenlijk geen geslaagds combi.
Heb jij een mooi gerecht om hier wat mee te doen?
In de yoghurt?quote:Op vrijdag 25 januari 2019 11:17 schreef Mip1988 het volgende:
Piet ik heb nog een potje appel-pruimenchutney staan. Gekocht door de vrouw voor bij een kaasje, was eigenlijk geen geslaagds combi.
Heb jij een mooi gerecht om hier wat mee te doen?
Persoonlijk vind ik met aardappel binden de methode die het minst van de smaak wegneemt. Een aardappelsoep vind ik ook erg lekker, mits er smaakvolle aardappels gebruikt worden.quote:Op donderdag 7 februari 2019 14:56 schreef madeliefff het volgende:
Als je geraspte aardappel gebruikt om soep te binden neemt het dan net als bij maizena een beetje van de smaak weg?
Xanthaan is een beetje slijmerig.quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik met aardappel binden de methode die het minst van de smaak wegneemt. Een aardappelsoep vind ik ook erg lekker, mits er smaakvolle aardappels gebruikt worden.
Bloem neemt imho het meest van de smaak weg.
Je zou ook Xanthaangom of alginaat kunnen gebruiken, vrij smaakneutraal, maar geven geen prettig mondgevoel vind ik.
Rijstebloem wordt ook slijmerig.quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:55 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Xanthaan is een beetje slijmerig.
Aardappelzetmeel is op zich ook prima. Geeft ook mooie heldere gel.
Overigens is gelatine wat dat betreft wel top, maar biet geschikt voor warme gerechten want dan wordt het vloeibaar.
Gebruik ik eigenlijk alleen in banh xeo. Extreem lekker vind ik dat, maar als bindmiddel, nooit gebruikt.quote:Op donderdag 7 februari 2019 19:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Rijstebloem wordt ook slijmerig.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |