In hoofdstuk 1. begripsbepalingen worden begrippen uitgelegd die in de rest van de wet gebruikt worden.quote:Op maandag 22 oktober 2018 08:51 schreef paardendokter het volgende:
[..]
[/s]
Wat hier staat kun je allemaal vergeten. Behalve het zinnetje dat ik niet doorstreepte.
In de door deze overenthousiaste medefokker gekopieerde wet staat bij de definities dat de wet geldt voor een netwerk van een netwerkexploitant als bedoeld in artikel 5a.1 van de Telecommunicatiewet. Het gaat hierbij om de grote infrastructuren "buitenshuis". En daar valt een tuinkabeltje inderdaad niet onder
Ik vraag me hierbij eigenlijk af of ik als buurman moet weten dat het een huurwoning betreft.quote:Op zondag 21 oktober 2018 17:38 schreef Delenlill het volgende:
Je buren zijn hier mogelijk niet echt een partij in als ze in een huurhuis zitten. Had je ook toestemming van de verhuurder voor het verwijderen van de oude schutting en het plaatsen van een nieuwe schutting?
Jij hebt een onderzoeksplicht. Aan je buurman vragen of hij huurt of eigenaar is is genoeg om hier aan te voldoen. Of je kan dit bij het kadaster opvragen.quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:19 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Ik vraag me hierbij eigenlijk af of ik als buurman moet weten dat het een huurwoning betreft.
Ik vraag aan de buurman of ik de schutting mag verwijderen en zegt 'JA',
Dit had hij niet mogen zeggen zonder toestemming van de wbv, maar dat hoef ik als buurman toch niet te weten? En dan nog kan de schutting van de huurwoning eigendom zijn van de huurder.
TS heeft aan de buurman gevraagd of hij de schutting mocht vervangen. De buurman zei 'JA'. Dan mag je er toch vanuit gaan dat de buurman dit alleen zegt als hij dat mag zeggen? (want eigenaar van de schutting, want toestemming van wbv om dit te zeggen?)quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:22 schreef Delenlill het volgende:
[..]
Jij hebt een onderzoeksplicht. Aan je buurman vragen of hij huurt of eigenaar is is genoeg om hier aan te voldoen. Of je kan dit bij het kadaster opvragen.
Lastig, beide partijen valt wat te verwijten. Jij die de schutting gesloopt hebt die gedeeltelijk van de verhuurder van de buren is. En de buren die hiervoor toestemming gegeven hebben. Het zou kunnen dat de woningbouw dit voor 50% gaat verhalen op de buren. Maar het zou ook kunnen dat jij 100% moet betalen. En dat jij 50% bij de buren moet/kunt claimen.quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:26 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
TS heeft aan de buurman gevraagd of hij de schutting mocht vervangen. De buurman zei 'JA'. Dan mag je er toch vanuit gaan dat de buurman dit alleen zegt als hij dat mag zeggen? (want eigenaar van de schutting, want toestemming van wbv om dit te zeggen?)
Onderhoud van de schutting is ook vaak voor rekening van de huurder.
De schutting kan prima van de buren van TS zijn (en niet van de verhuurder).quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:40 schreef Delenlill het volgende:
[..]
Lastig, beide partijen valt wat te verwijten. Jij die de schutting gesloopt hebt die gedeeltelijk van de verhuurder van de buren is. En de buren die hiervoor toestemming gegeven hebben. Het zou kunnen dat de woningbouw dit voor 50% gaat verhalen op de buren. Maar het zou ook kunnen dat jij 100% moet betalen. En dat jij 50% bij de buren moet/kunt claimen.
Het kan moeilijk worden om dit te bewijzen. En ik ga er alsnog vanuit dat ts de lul is als de woningbouw hier werk van wil maken.
En als ik de schutting wil vervangen moet ik inderdaad toestemming aan mijn verhuurder vragen. En eventueel alles in oude staat herstellen wanneer ik verhuis. Maar indien dit om een schutting op de erfgrens gaat kan ik het niet meer in oude staat terugbrengen omdat de buurman(of verhuurder buurman) mede-eigenaar is. Toestemming van de verhuurder is dus belangrijk.
Aan de andere kant is het ook wel logisch; de kans dat je hier gaat graven om iets in de tuin te poten is een stuk kleiner. Mogelijk is de kabel tegelijk gelegd met het plaatsen van de vorige schutting. Dan is het ook gemak; de grond is al open. Of later gelegd en dan hoeft het gras/terras maar minimaal open als je 'm tegen de schutting/erfgrens aan legt.quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:46 schreef blomke het volgende:
Vreemd vind ik dat die kabel exact langs de erfafscheiding liep. Op zich al vragen om een probleem bij het plaatsen van de oude schutting. Denk dat de WBV 'm niet heeft aangelegd, maar de (of: vorige) huurder. Denk dat de WBV, als niet hun kabel/verantwoordelijkheid, er weinig mee doet.
Voor een (nieuwe) schutting, gooi ik de grond niet open; palen boren is genoeg. En langs schuttingen zie heel vaak borders, dus zeer onlogisch om daar een stroomkabel aan leggen en/of lopen.quote:Op maandag 22 oktober 2018 11:05 schreef baskick het volgende:
Mogelijk is de kabel tegelijk gelegd met het plaatsen van de vorige schutting. Dan is het ook gemak; de grond is al open. Of later gelegd en dan hoeft het gras/terras maar minimaal open als je 'm tegen de schutting/erfgrens aan legt.
Artikel 63: Burgerlijk Wetboek Boek 5quote:Op maandag 22 oktober 2018 11:05 schreef baskick het volgende:
[..]
De schutting kan prima van de buren van TS zijn (en niet van de verhuurder).
En dat is dwingend recht waar niet van mag worden afgeweken?quote:Op maandag 22 oktober 2018 12:40 schreef Delenlill het volgende:
[..]
Artikel 63: Burgerlijk Wetboek Boek 5
1. Het recht op een mandelige zaak kan niet worden gescheiden van de eigendom der erven.
Lijkt me afhangen van de situatie; voor betonpalen op iets van een fundering zal toch echt een en ander open moeten. Juist die borders maken dat het daar makkelijk kabel leggen is.quote:Op maandag 22 oktober 2018 11:58 schreef blomke het volgende:
[..]
Voor een (nieuwe) schutting, gooi ik de grond niet open; palen boren is genoeg. En langs schuttingen zie heel vaak borders, dus zeer onlogisch om daar een stroomkabel aan leggen en/of lopen.
Hier twee schuttingen één van beton en één van hout, beide met betonpalen. Alleen gaten geboord. Een sleuf zou alleen voor een gemetselde muur gegraven moeten worden, en dat is hier duidelijk niet het geval.quote:Op maandag 22 oktober 2018 12:43 schreef baskick het volgende:
Lijkt me afhangen van de situatie; voor betonpalen op iets van een fundering zal toch echt een en ander open moeten. Juist die borders maken dat het daar makkelijk kabel leggen is.
Oke, hier aan 2 kanten betonpalen, gefundeerd en dus wél per paal 70x50 cm gegraven. Dat jij iets niet doet, wil niet zeggen dat het niet gebeurd. Dat ik iets wel doe, betekent dat het wel voorkomt.quote:Op maandag 22 oktober 2018 13:26 schreef blomke het volgende:
[..]
Hier twee schuttingen één van beton en één van hout, beide met betonpalen. Alleen gaten geboord. Een sleuf zou alleen voor een gemetselde muur gegraven moeten worden, en dat is hier duidelijk niet het geval.
Ik vermoed dat die kabel mogelijk juist vanwege eventuele kans op schepschade met een lus wat langs de erfgrens liep. e kabel zal dan niet in weg liggen bij andere wzh. In een vorig huis was de (vmvk) schuurkabel juist tegen de schutting aangelegd. Bij anderen - elke cm is installatiewinst - wordt de kortste weg gevolgd tussen meterkast en aansluiting.quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:46 schreef blomke het volgende:
Vreemd vind ik dat die kabel exact langs de erfafscheiding liep. Op zich al vragen om een probleem bij het plaatsen van de oude schutting. Denk dat de WBV 'm niet heeft aangelegd, maar de (of: vorige) huurder. Denk dat de WBV, als niet hun kabel/verantwoordelijkheid, er weinig mee doet.
Zeker. Ik leg overigens m'n kabels bovengronds…..langs de schuttingen i.d.d. En uitkijken met heg snoeien.quote:Op maandag 22 oktober 2018 13:45 schreef Vallon het volgende:
Verder wanneer je bergingen/schuurtjes ziet staan bij huizen, moet je - koe in de kont kijkend - sws altijd alert zijn op leidingen. Dat hebben betrokken partijen nu ook geleerd, ook dat je als eigenaar (zakelijk, dan) weinig te maken heb met de huurder van een nabijgelegen pand. Sociaal ligt dat natuurlijk wat genuanceerder.
Hoeveel kabels ik niet tegenkom op erfafscheidingen...quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:46 schreef blomke het volgende:
Vreemd vind ik dat die kabel exact langs de erfafscheiding liep. Op zich al vragen om een probleem bij het plaatsen van de oude schutting. Denk dat de WBV 'm niet heeft aangelegd, maar de (of: vorige) huurder. Denk dat de WBV, als niet hun kabel/verantwoordelijkheid, er weinig mee doet.
Of van die kabel van de dumpshop, die zijn idd zwart.quote:Op maandag 22 oktober 2018 22:13 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Hoeveel kabels ik niet tegenkom op erfafscheidingen...
@ TS
Was het wel een grondkabel? Die steek je niet zomaar kapot namelijk ook niet met een grondboor, en ik neem aan dat ze niet met een kraantje er bij zijn geweest. Zat mensen gooien een normale ymvk kabel zonder mantel in de grond.
Verder natuurlijk Algemene voorwaarden, maar ik kan er niet op uitmaken of dit relevant is voor mij.quote:De grond is bouwrijp; geen wortels, leidingen, puin of andere materialen welke het graven vertragen.
Je kan die kabel inderdaad beter kriskras door de tuin leggen... Voor zover ik weet is het norm om het langs de erfgrens te doen. 70cm is voldoende diep, die palen hoeven in principe maar op 60cm diep te zitten. In principe ga je ook niet boren voor je een proefsleuf hebt gegraven.quote:Op maandag 22 oktober 2018 10:46 schreef blomke het volgende:
Vreemd vind ik dat die kabel exact langs de erfafscheiding liep. Op zich al vragen om een probleem bij het plaatsen van de oude schutting. Denk dat de WBV 'm niet heeft aangelegd, maar de (of: vorige) huurder. Denk dat de WBV, als niet hun kabel/verantwoordelijkheid, er weinig mee doet.
Als je een proeofsleur van 70 cm diep hebt gegraven hoef je ook niet meer te boren...quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:45 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Je kan die kabel inderdaad beter kriskras door de tuin leggen... Voor zover ik weet is het norm om het langs de erfgrens te doen. 70cm is voldoende diep, die palen hoeven in principe maar op 60cm diep te zitten. In principe ga je ook niet boren voor je een proefsleuf hebt gegraven.
Nee proefsleuf is altijd met de hand. Het is wat meer werk maar voorkomt een hoop ellende. En je graaft een proefsleuf over de breedte niet de lengte.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:48 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Als je een proeofsleur van 70 cm diep hebt gegraven hoef je ook niet meer te boren...
Ene, ga je proefsleuf machinaal graven? Dan had je alsnog kabel gesloopt.
Uit interesse: ook niet met een gemotoriseerde grondboor?quote:Op maandag 22 oktober 2018 22:13 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Hoeveel kabels ik niet tegenkom op erfafscheidingen...
@ TS
Was het wel een grondkabel? Die steek je niet zomaar kapot namelijk ook niet met een grondboor, en ik neem aan dat ze niet met een kraantje er bij zijn geweest. Zat mensen gooien een normale ymvk kabel zonder mantel in de grond.
Zijn de algemene voorwaarden van toepassing verklaard op de montage? Waar staan de montagevoorwaarden? Strikt genomen hebben ze niet gegraven; is het deel dat jij noemt dan wel relevant? En is van vertraging wel sprake; jij hebt gegraven en zij hebben geboord.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:42 schreef DirtyHarry het volgende:
Ik zie dat er nog wat meningsverschillen zijn hier en daar
Nog even wat toelichting op wat vragen.
De grondkabel is neergelegd toen de huizen werden gebouwd, rond 1999/2000. Het betreft een Vinex wijk, deels koopwoningen, deels huur. Er is bij de bouw van de huizen ook overal een schutting geplaatst. De grondkabel van elke woning loopt aan de rechter kant van de erfscheidingslijn in de achtertuin naar de buitenberging. Deze kabel ligt op 70 cm diep volgens de elektro monteur. Ik heb overigens geen idee hoe hij aan deze info komt, wellicht van de WBV van de buren. Bottom line is dat palen voor schuttingen destijds zo'n 60 cm diep werden geplaatst, net boven de kabel. De hout beton schuttingen die tegenwoordig veel worden geplaatst worden echter een meter diep geplaatst. Zogezien niet zo handig dat ze dat spul op de erfscheidingsgrens leggen.
De kabel die onder de grond liep zag er vrij dik uit, niet een standaard kabel van de bouwmarkt. De gemotoriseerde grondboor die is gebruikt om de gaten te boren werd door twee potige kerels bediend, die behoorlijk hun best moesten doen om het ding in bedwang te houden. Die boor is waarschijnlijk moeiteloos door de kabel gesneden.
De hovenier heeft montage voorwaarden waar het volgende in staat:
[..]
Verder natuurlijk Algemene voorwaarden, maar ik kan er niet op uitmaken of dit relevant is voor mij.
Ik heb (nadat de schutting geplaatst was) nog bij het Kadaster een Klic aanvraag gedaan, om te kijken of die kabel bekend was. Op deze informatie is de grondkabel niet te zien. Dus ook al had ik dat op tijd opgevraagd dan had ik het niet kunnen weten.
De buren hadden van de WBV al begrepen dat de WBV niks zouden betalen voor een nieuwe schutting. De oude schutting was 17/18 jaar oud en half omgewaaid bij de laatste storm in het voorjaar. Hij moest zogezien wel vervangen worden. Of er formeel bij de WBV aangegeven is dat de schutting vervangen zou worden weet ik niet, ik heb dat in ieder geval niet gedaan.
Palen 60 cm diep? Dan liggen ze hier aan de kust na de eerste herfststorm om. Ik heb hier 2,80 m lange palen gekocht en die 1 meter diep zodat ze op gemeentenorm hoogte (1,80 m) uitkomen. En een zak beton rond elke paal.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:45 schreef nogeenoudebekende het volgende:
die palen hoeven in principe maar op 60cm diep te zitten.
Ik gok dat de ontwikkelaar van toen niet de schutttingplaatser van nu is:quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 10:30 schreef Bzzzzt het volgende:
Hebben ze wel een klik melding gedaan? En is die kabel door hun aangelegd?
quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:42 schreef DirtyHarry het volgende:
De grondkabel is neergelegd toen de huizen werden gebouwd, rond 1999/2000.
quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:42 schreef DirtyHarry het volgende:
Ik heb (nadat de schutting geplaatst was) nog bij het Kadaster een Klic aanvraag gedaan, om te kijken of die kabel bekend was. Op deze informatie is de grondkabel niet te zien. Dus ook al had ik dat op tijd opgevraagd dan had ik het niet kunnen weten.
Ik heb wel eens helemaal vast gezeten in een grondkabel met de motorgrondboor, maar kabel had niets.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:53 schreef baskick het volgende:
[..]
Uit interesse: ook niet met een gemotoriseerde grondboor?
[..]
Zijn de algemene voorwaarden van toepassing verklaard op de montage? Waar staan de montagevoorwaarden? Strikt genomen hebben ze niet gegraven; is het deel dat jij noemt dan wel relevant? En is van vertraging wel sprake; jij hebt gegraven en zij hebben geboord.
Sowieso de vraag of alle aansprakelijkheid wel uitgesloten kan worden.
De schadelijdende partij is de buurman, die heeft niets te maken met de algemene voorwaarden tussen TS en de Hovenier. ** zucht **quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 09:53 schreef baskick het volgende:
[..]
[..]
Sowieso de vraag of alle aansprakelijkheid wel uitgesloten kan worden.
En de woningbouwvereniging? Het was hun kabel, zijn zij dan niet de schadelijdende partij??quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 10:56 schreef paardendokter het volgende:
De schadelijdende partij is de buurman, die heeft niets te maken met de algemene voorwaarden tussen TS en de Hovenier. ** zucht **![]()
Klopt, huurder informeert woningbouw en zij gaan daarmee naar ts als zij dat al doen, dan kan ts naar de hovenier.quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 11:11 schreef blomke het volgende:
[..]
En de woningbouwvereniging? Het was hun kabel, zijn zij dan niet de schadelijdende partij??
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |