abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:03:25 #1
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182407691

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.


Update :

Kick Out Zwarte Piet opgenomen in Dreigingsbeeld Terrorisme,
samen met Demonstranten G20 Hamburg en De Grauwe Eeuw.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
link
link document

Barryl Biekman: 'Het is niet mijn feest. We moeten echt gaan nadenken over het concept van het Sinterklaasfeest'


Anti-Piet-activisten verdeeld over nieuwe Amsterdamse Piet



Previously on zwarte piet de discussie:

En verder!

<O) :W
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:05:02 #2
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182407719
Zwarte Piet moet blijven _O_

Zwarte Piet is geen racisme ^O^
Man of Steal.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:06:16 #3
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182407742
Zwarte piet en sinterklaas. Het is een oude traditie en die moet blijven MET ZWARTE PIET. Zwarte piet is geen racisme. Zwarte pieten zijn gewoon hulpjes van sinterklaas die zwart zijn van de roet door de schoorsteen. Wat is hier racisme aan? Ik zie het niet.

Barst hieronder maar los over zwarte piet
Man of Steal.
pi_182407892
Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
pi_182407941
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:05 schreef SuperNeger het volgende:
Zwarte Piet moet blijven _O_

Zwarte Piet is geen racisme ^O^
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:06 schreef SuperNeger het volgende:
Zwarte piet en sinterklaas. Het is een oude traditie en die moet blijven MET ZWARTE PIET. Zwarte piet is geen racisme. Zwarte pieten zijn gewoon hulpjes van sinterklaas die zwart zijn van de roet door de schoorsteen. Wat is hier racisme aan? Ik zie het niet.

Barst hieronder maar los over zwarte piet
Deze mantra heb ik nu al in deze bewoording, net iets andere bewoording iets minder woorden ongeveer vijf a zes keer van je gelezen. Kun je je iets meer realiseren dat je in een discussie zit en niet op je persoonlijke blog waar je deze woorden elke 50 posts herhaalt. Ik val nergens je mening aan maar het feit dat je alleen je mening blijft herhalen en voor de rest niets zegt.
Er zijn in een het laatste topic toch een paar mooie posts verschenen moet ik eerlijk zeggen zowel van voor als tegenstanders. Laten we proberen dit topic geen mantra te laten worden van IK BEN VOOR, IK BEN TEGEN maar met elkaar in gesprek gaan.

Game on ^O^
ijs_beer fan!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:40:51 #6
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182408467
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

quote:
Querulantenwaan of paranoia querulans is een vorm van paranoïde waanstoornis waarbij men ervan overtuigd is dat een groot onrecht is geschied dat ongedaan gemaakt dient te worden. Reëel gezien is er echter geen sprake van dit onrecht. Wanneer er geen waan is geconstateerd, maar het leven van de persoon pathologisch wordt beheerst door het bestrijden van een ervaren onrecht, kan er sprake zijn van paranoïde persoonlijkheidsstoornis. In dit geval spreekt men ook wel van querulante persoonlijkheidsstoornis (ICD-code F60.0).


[ Bericht 6% gewijzigd door govie op 09-10-2018 10:48:14 ]
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182408686
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:40 schreef govie het volgende:
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:52:58 #8
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_182408706
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:52 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Eigenlijk is het woordje negeren ook niet meer van deze tijd.
Man of Steal.
pi_182408756
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 09:53 schreef speknek het volgende:

[..]

Ja hoor een zwarte jongensknecht gekleed als een page (De woorden van Schenkman) die zo belangrijk was dat hij geen naam had, was stiekem Sinterklaas gelijke en een edelman. Loop niet zo slap te lullen.
Ik ben het stukje over Schenkman begonnen met 'wanneer'. Schenkman kan je in principe alleen maar aanhalen in discussies over het uiterlijk van Zwarte Piet. M.b.t. de achterliggende betekenis van Zwarte Piet is hij nauwelijks van waarde. Schenkman is dan één van de passanten in de geschiedenis die er zijn eigen (in zijn geval kindvriendelijke) draai aan gegeven heeft. De meest voor de hand liggende gedachte (bij Schenkman) lijkt me dat hij Zwarte Piet geïnterpreteerd heeft als moor, maar het blijft gissen.
quote:
Wanneer heeft Nederland de slavernij afgeschaft meneer ik zie overal de diepere betekenissen in?
1863. Want?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182408788
Het is misschien ook wel goed om er even bij stil te staan dat niet iedereen exact dezelfde bezwaren heeft tegen (het uiterlijk van) ZP. Kortom: wat KOZP roept is niet noodzakelijk representatief voor de hele groep van mensen die een aanpassing van het uiterlijk wel zouden toejuichen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:58:34 #11
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182408813
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:52 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Daarom moet je dat soort types gewoon negeren want mensen met querulantenwaan geven nooit op, dat is onderdeel van de stoornis. Die blijven doordrammen tot het helemaal is zoals zij denken dat het goed is omdat zij het idee hebben dat hen een groot onrecht wordt aangedaan en in hun recht staan. Negeren en accepteren dat zulke mensen er zijn, het zeker niet groter maken dan het is.
Hoho, de waan staat los van of men in hun recht staan of niet. Maar gezegd dient wel te worden dat het dreigen om sinterklaas om te leggen een teken is dat deze meneer eventueel er last van heeft ja. Maar men moet niet de kwestie Oltmans vergeten, waar de staat dezelfde frame toepaste maar uiteindelijk verloor in de rechtbank.
In principe is het schermen met een querulantenwaan het ergste wat je kan doen in een discussie als participant. Want eigenlijk zeg dat de tegenpartij met een andere visie krankzinnig is, erge framing van de zender maar niet de boodschap. Dus ik zeg met mijn post dus niet dat alle antipietenmensen deze waan bezitten. Maar ik ben er van overtuigd tot het tegendeel bewezen is, dat de dragende mensen van deze beweging er zeerzeker een aantal zijn die last hebben van deze waan. Zodra men posts op facebook gaan liken of zelf tikken, die gaan over een aanslag plegen op sinterklaas, dan zou je m.i. toch eens jezelf moeten laten onderzoeken, just to be sure.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182408820
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:13 schreef Benger het volgende:

Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
Als jij liever naar TV Rijnmond kijkt dan naar de NTR dan moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:41:30 #13
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182409821
quote:
6s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 05:52 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Het is niet 'een' karikatuur maar in dit geval 'de' al bestaande negatieve racistische karikatuur die als kwetsend wordt ervaren.
ja nogmaals het is niet mijn argument, het argument was dat het een negerkarikatuur is en mijn vraag is waarom is dat een probleem?

quote:
[..]

Niet alleen natuurlijk. Het kan Zwarte Piet zijn of Sjimmie maar ook andere figuren in (teken-)films, (kinder-)boeken etc. Het kwam in allerlei culturele uitingen voor. Zie bv het verhaal van Faisel Rajjab en zijn moeder in deze aflevering van Andere Tijden vanaf ongever 19.40 min.

(Groot-)ouders vertellen meestal dit soort verhalen over vroeger naar aanleiding van iets wat hun (klein-)kind meemaakt, vragen over stelt, leest of ziet enzo...

Edit: het zou natuurlijk best 'een' (andere) negerkarikatuur kunnen zijn (Sjimmie heeft ook een metamorfose ondergaan) maar zoals ik al zei: ik denk niet dat pro-Pieten daar nou op zitten te wachten. Sterker nog, van sommigen hoeft dan dat hele Sinterklaasfeest niet meer heb ik ooit in dit topic gelezen.
nee natuurlijk zitten propieten daar niet op te wachten, die noemen het dan ook geen negerkarikatuur maar zwart van de schoorsteen, als die het met de argumenten van de antipieten eens waren dan hadden we deze discussie toch helemaal niet? :D

ik kan hier echt helemaal niets mee he _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:42:21 #14
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182409838
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:13 schreef Benger het volgende:
Kunnen we de NTR niet gewoon negeren? De 'officiële' sinterklaasintocht met zwarte pieten is als ik me niet vergis in Rotterdam en wordt door TV Rijnmond uitgezonden. De NTR kan wat mij betreft wel in de zak naar Spanje.
lijkt mij een goed plan
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:45:53 #15
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182409893
Kunnen we de link https://nl.wikipedia.org/wiki/Querulantenwaan toevoegen aan de OP, thx. Met name voor de sinterklaaskillers onder de fokkers!
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:52:49 #16
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182410006
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:45 schreef govie het volgende:
Kunnen we de link https://nl.wikipedia.org/wiki/Querulantenwaan toevoegen aan de OP, thx. Met name voor de sinterklaaskillers onder de fokkers!
Dit kun je evengoed de pro-ZP-huilies toeschrijven aangezien die ook menen dat hen groot onrecht wordt aangedaan.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:55:21 #17
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410056
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:52 schreef 2dope het volgende:

[..]

Dit kun je evengoed de pro-ZP-huilies toeschrijven aangezien die ook menen dat hen groot onrecht wordt aangedaan.
Correct, indien zei beginnen te dreigen met het liquideren van negroide nederlanders tijdens sinterklaasfeest en het liken van dit soort posts op feestboek.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:58:43 #18
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182410114
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:40 schreef govie het volgende:
De zwarte piet hatersgroepje hebben querulantenwaan-symptomen. Ze zien net als normale mensen een zwarte piet oftewel de feiten correct, maar hangen er een totaal andere gevoelswaarde aan dan de rest van de samenleving en slaan door. Natuurlijk geldt dit niet voor alle participanten aan de antipietbeweging, maar ik ben er van overtuigt dat er antipieten zijn waarvan hun leven door strijd tegen zwartepiet wordt beheerst, vaak zullen dit de dragende individuen ziujn van de beweging. Een beetje hetzelfde als die knul die sinterklaas wilde omleggen, 99,99% zeker dat die gozer een querulantenwanen heeft. Kans is aannemelijk dat Folkert van der G ook Querulantenwanen had ten tijde het ombrengen van Pim Poeha Fortuin. Hoeft niet, maar "just a thought". Ik vraag me af als je deze mensen behandeld, hoeveel er dan nog van de antipieten beweging over blijft.

[..]

Nee, ze zijn niet gek. Ze denken dat wanneer ze hun standpunt loslaten ze een *miljardenuitkering* uit de herstelbetalingen mislopen. Voor geld doet men gekke dingen, wil niet zeggen dat het gekkies zijn.
Die geldzucht dwingt hen het niet anders te kunnen zien.
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:01:47 #19
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182410179
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:55 schreef govie het volgende:

[..]

Correct, indien zei beginnen te dreigen met het liquideren van negroide nederlanders tijdens sinterklaasfeest en het liken van dit soort posts op feestboek.
Je wilt beweren dat dreigementen en likes op facebook ( :') ) slechts bij één kamp voorkomen?
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:37:21 #20
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410759
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nee, ze zijn niet gek. Ze denken dat wanneer ze hun standpunt loslaten ze een *miljardenuitkering* uit de herstelbetalingen mislopen. Voor geld doet men gekke dingen, wil niet zeggen dat het gekkies zijn.
Die geldzucht dwingt hen het niet anders te kunnen zien.
Een waan in deze vorm heeft niets met gek te maken.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:40:17 #21
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182410804
quote:
10s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:01 schreef 2dope het volgende:

[..]

Je wilt beweren dat dreigementen en likes op facebook ( :') ) slechts bij één kamp voorkomen?
Er staat juist het tegenovergestelde. Wat wil je nou..... Het is evident dat sinterklaas liquideren op nationale televisie een opmerkelijke gedachte is. Als je dat niet begrijpt, dan schaar ik jouw bij de groep die hulp nodig heeft.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182410954
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:41 schreef sp3c het volgende:

nee natuurlijk zitten propieten daar niet op te wachten, die noemen het dan ook geen negerkarikatuur maar zwart van de schoorsteen
Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182411377
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Tja, als.....

Daarom in het algemeen:

Laat iedereen gewoon in zijn eigen verhaal 'geloven'. Als mensen de schmink van Zwarte Piet zien als zijnde het zwart van een negerhuid, dan mogen ze dat zo zien. Als mensen de zwarte schmink van Zwarte Piet zien als het roet van de schoorsteen, dan mogen ze dat zo zien. Als mensen de zwarte schmink van Zwarte Piet zien als symboliek voor het zwart van de duivel of andere cultuur historische symboliek dan mogen ze dat zo zien.

Maar dring niet "jouw" verhaal op aan een ander, en presenteer het zeker niet als het 'enige ware verhaal'. Zeg niet dat mensen die Zwarte Piet zien als die schoorsteengast of die donkere antagonist van de Sint dat hij een neger uitbeeldt want dan dring je "jouw" verhaal, jouw versie op aan een ander.

En ben je echt van mening dat alle Zwarte Piet spelers op een negatief stereotiepe manier negers uitbeelden (ipv een schoorsteenkruiper of één of ander archetype) en dat dat racisme is, begin dan een rechtszaak. Zijn we er vanaf.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182411790
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
Het hoeft ook niet overtuigend te zijn, het is een sprookjesfiguur.

Hij komt ook door de schoorsteen naar binnen terwijl de meeste woningen in Nederland al geen schoorsteen meer hebben, Sinterklaas loopt met zijn paard over de daken. Het hoeft niet overtuigend te zijn.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:48:52 #25
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182411888
Zijn we er al uit welke kleur de pieten dit jaar moeten zijn?
pi_182411921
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:41 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Het hoeft ook niet overtuigend te zijn, het is een sprookjesfiguur.
Daarmee kun je natuurlijk alles onderbouwen, inclusief extreme aanpassingen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182411928
Omdat we er toch niet uitkomen het volgende voorstel:

We gaan verder met maar 3 pieten.

1 gitzwarte Piet - voor de folkloristen onder ons - uiterlijk nog nader te bepalen
1 schoorsteen/roetveeg Piet - omdat deze op dit moment in de volksmond het meest aangehaald wordt - uiterlijk nog nader te bepalen
1 nieuwe Piet - een Piet waarvan het uiterlijk bepaald mag worden door de anti-Pieten.

Heeft iedereen zijn eigen Piet! Iedereen blij *O*

En mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog weer een nieuwe soort Piet kan dat natuurlijk ook weer geregeld worden.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:55:31 #28
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182411976
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:40 schreef govie het volgende:

[..]

Er staat juist het tegenovergestelde. Wat wil je nou..... Het is evident dat sinterklaas liquideren op nationale televisie een opmerkelijke gedachte is. Als je dat niet begrijpt, dan schaar ik jouw bij de groep die hulp nodig heeft.
Zeker is dat een opmerkelijke gedachte, schandalig zelfs. Maar hoe is dat een reactie op mijn post? Jij verwijt één partij in deze kansloze 'oorlog' dat ze bespottelijke dreigementen uiten terwijl die toch overduidelijk van beide kanten komen. Die activistische types die doorslaan in het verdedigen van hun 'idealen' heb je aan beide kanten is wat ik wil zeggen.

Verder kun je anderen moeilijk kwalijk nemen dat ze moeite hebben met jouw bijdragen als je posts bomvol fouten staan.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_182412033
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

Daarmee kun je natuurlijk alles onderbouwen, inclusief extreme aanpassingen.
Absoluut. Maar aangezien het een sprookjesfiguur is is dat dus niet nodig.

Roodkapje is ook nog steeds Roodkapje. Ook tijdens de koude oorlog. Iedereen begreep en begrijpt dat dat Roodkapje geen verkapte communist is.

Het is natuurlijk al bizar dat je aanstoot neemt aan de kleur van een fantasiepersonage, het is ronduit absurd om dan vervolgens dat fantasiefiguur aan te passen omdat iemand er aanstoot aan neemt.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:01:17 #30
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182412047
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:51 schreef Montagui het volgende:
Omdat we er toch niet uitkomen het volgende voorstel:

We gaan verder met maar 3 pieten.

1 gitzwarte Piet - voor de folkloristen onder ons - uiterlijk nog nader te bepalen
1 schoorsteen/roetveeg Piet - omdat deze op dit moment in de volksmond het meest aangehaald wordt - uiterlijk nog nader te bepalen
1 nieuwe Piet - een Piet waarvan het uiterlijk bepaald mag worden door de anti-Pieten.

Heeft iedereen zijn eigen Piet! Iedereen blij *O*

En mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog weer een nieuwe soort Piet kan dat natuurlijk ook weer geregeld worden.
Gaat 'm niet worden denk ik, is het probleem niet juist dat alle partijen voor iedereen wil bepalen hoe het feestje vormgegeven wordt?

De gitzwarte Piet zal nog altijd achtervolgt worden door GOZP-achtige clubjes, want rassisme; de schoorsteenpiet zal door beide clubs niet genoeg concessie zijn, want 'nog steeds rassisme' enerzijds en nog steeds 'muh tradition' anderzijds en de nieuwe Piet zal door radicale ProPieten afgeschoten worden want 'muh tradition'.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_182412059
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:59 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Absoluut. Maar aangezien het een sprookjesfiguur is is dat dus niet nodig.

Roodkapje is ook nog steeds Roodkapje. Ook tijdens de koude oorlog. Iedereen begreep en begrijpt dat dat Roodkapje geen verkapte communist is.

Het is natuurlijk al bizar dat je aanstoot neemt aan de kleur van een fantasiepersonage, het is ronduit absurd om dan vervolgens dat fantasiefiguur aan te passen omdat iemand er aanstoot aan neemt.
Als dat fantasiefiguur gebaseerd is op een historische machtsverhouding op basis van ras dan lijkt me dat niet heel vreemd.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:07:37 #32
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182412121
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:51 schreef Montagui het volgende:
Omdat we er toch niet uitkomen het volgende voorstel:

We gaan verder met maar 3 pieten.

1 gitzwarte Piet - voor de folkloristen onder ons - uiterlijk nog nader te bepalen
1 schoorsteen/roetveeg Piet - omdat deze op dit moment in de volksmond het meest aangehaald wordt - uiterlijk nog nader te bepalen
1 nieuwe Piet - een Piet waarvan het uiterlijk bepaald mag worden door de anti-Pieten.

Heeft iedereen zijn eigen Piet! Iedereen blij *O*

En mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog weer een nieuwe soort Piet kan dat natuurlijk ook weer geregeld worden.
Ja maar wanneer passen we dan welke Piet toe? Of allemaal tegelijk?
pi_182412146
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:01 schreef 2dope het volgende:

[..]

Gaat 'm niet worden denk ik, is het probleem niet juist dat alle partijen voor iedereen wil bepalen hoe het feestje vormgegeven wordt?

De gitzwarte Piet zal nog altijd achtervolgt worden door GOZP-achtige clubjes, want rassisme; de schoorsteenpiet zal door beide clubs niet genoeg concessie zijn, want 'nog steeds rassisme' enerzijds en nog steeds 'muh tradition' anderzijds en de nieuwe Piet zal door radicale ProPieten afgeschoten worden want 'muh tradition'.
Denk je?

KOZP kan niet meer zaniken wat het uiterlijk van de gitzwarte Piet en de schoorsteen/roetveeg Piet zijn zodanig aangepast naar hun rol dat deze niet meer te verwarren valt met het stereotiep van een neger.

De grote massa is dan allang blij met de schoorsteen/roetveeg Piet.

De folkloristen zijn ook blij, want zij hebben 'hun' (git) Zwarte Piet want dat hoeft er maar 1 te zijn. Dat er nog andere figuren rondlopen zoals een schoorsteen/roetveeg Piet e/o een KOZP-Piet is vrij onbelangrijk voor deze groep. Die ene, dat is al genoeg.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182412150
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:07 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja maar wanneer passen we dan welke Piet toe? Of allemaal tegelijk?
Allemaal tegelijk natuurlijk. Win win win voor iedereen.

En in besloten kring kan je dan naast de Sint die Piet binnenhalen die je maar wil. Een zwarte, een roetveeg of de KOZP-Piet. Of allemaal!
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:11:10 #35
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182412172
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:01 schreef 2dope het volgende:

[..]

Gaat 'm niet worden denk ik, is het probleem niet juist dat alle partijen voor iedereen wil bepalen hoe het feestje vormgegeven wordt?

De gitzwarte Piet zal nog altijd achtervolgt worden door GOZP-achtige clubjes, want rassisme; de schoorsteenpiet zal door beide clubs niet genoeg concessie zijn, want 'nog steeds rassisme' enerzijds en nog steeds 'muh tradition' anderzijds en de nieuwe Piet zal door radicale ProPieten afgeschoten worden want 'muh tradition'.
wat is GOZP, rassisme, muh tradition Typische anti-ZPreactie :'(

edit: GOZP = Go Zwarte Piet? Geef Ons Zwarte Piet? Goeie Ouwe Zwarte Piet?
pi_182412240
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:02 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Als dat fantasiefiguur gebaseerd is op een historische machtsverhouding op basis van ras dan lijkt me dat niet heel vreemd.
Maar dat is dus niet zo.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:19:05 #37
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182412297
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:11 schreef leolinedance het volgende:

[..]

wat is GOZP, rassisme, muh tradition Typische anti-ZPreactie :'(

edit: GOZP = Go Zwarte Piet? Geef Ons Zwarte Piet? Goeie Ouwe Zwarte Piet?
Sorry, KOZP. Ik meng me doorgaans niet in deze discussie dus ik ben de terminologie nog niet volledig machtig :@ Wat bedoel je met typische anti-ZPreactie :'( ?
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
  Eindredactie Games dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:22:45 #38
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_182412351
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:09 schreef Montagui het volgende:

[..]

Denk je?

KOZP kan niet meer zaniken wat het uiterlijk van de gitzwarte Piet en de schoorsteen/roetveeg Piet zijn zodanig aangepast naar hun rol dat deze niet meer te verwarren valt met het stereotiep van een neger.

De grote massa is dan allang blij met de schoorsteen/roetveeg Piet.

De folkloristen zijn ook blij, want zij hebben 'hun' (git) Zwarte Piet want dat hoeft er maar 1 te zijn. Dat er nog andere figuren rondlopen zoals een schoorsteen/roetveeg Piet e/o een KOZP-Piet is vrij onbelangrijk voor deze groep. Die ene, dat is al genoeg.
Ik ben om.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_182412619
Discussie #134: We moeten stoppen met aandacht geven hieraan, Piet blijft zwart, we passen ons niet aan.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:42:58 #40
480765 Ruitertje
Just having conversations
pi_182412700
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 10:06 schreef SuperNeger het volgende:
Zwarte piet en sinterklaas. Het is een oude traditie en die moet blijven MET ZWARTE PIET. Zwarte piet is geen racisme. Zwarte pieten zijn gewoon hulpjes van sinterklaas die zwart zijn van de roet door de schoorsteen. Wat is hier racisme aan? Ik zie het niet.

Barst hieronder maar los over zwarte piet
Jaa eindelijk iemand die het snapt, ze zijn zwart van het roet en niet omdat ze ‘slaven’ zijn.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:47:38 #41
480765 Ruitertje
Just having conversations
pi_182412775
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:51 schreef Montagui het volgende:
Omdat we er toch niet uitkomen het volgende voorstel:

We gaan verder met maar 3 pieten.

1 gitzwarte Piet - voor de folkloristen onder ons - uiterlijk nog nader te bepalen
1 schoorsteen/roetveeg Piet - omdat deze op dit moment in de volksmond het meest aangehaald wordt - uiterlijk nog nader te bepalen
1 nieuwe Piet - een Piet waarvan het uiterlijk bepaald mag worden door de anti-Pieten.

Heeft iedereen zijn eigen Piet! Iedereen blij *O*

En mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog weer een nieuwe soort Piet kan dat natuurlijk ook weer geregeld worden.
Dit wordt denk ik erg verwarrend voor de kinderen, en kinderen denken helemaal niet aan racisme. Kinderen vinden het leuk als ze snoep krijgen en cadeautjes en het is nu eenmaal een traditie beide bij Nederland hoort en die moeten we behouden. Als mensen gaan zeggen dat zwartepiet racistisch is dan maken ze zwartepiet zelf racistisch terwijl er nooit een probleem over was. Niet veranderen dus, brengt alleen maar meer verwarring!
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:52:30 #42
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_182412841
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:47 schreef Ruitertje het volgende:

[..]

Dit wordt denk ik erg verwarrend voor de kinderen, en kinderen denken helemaal niet aan racisme. Kinderen vinden het leuk als ze snoep krijgen en cadeautjes en het is nu eenmaal een traditie beide bij Nederland hoort en die moeten we behouden. Als mensen gaan zeggen dat zwartepiet racistisch is dan maken ze zwartepiet zelf racistisch terwijl er nooit een probleem over was. Niet veranderen dus, brengt alleen maar meer verwarring!
Nooit een probleem? Er is al sinds de jaren '30 zelfs stevig commentaar op. Dus zelfs al voor het Nederlands gemeengoed was om een grote pietenbende bij de intocht e.d. te hebben.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:53:45 #43
480765 Ruitertje
Just having conversations
pi_182412859
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:52 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Nooit een probleem? Er is al sinds de jaren '30 zelfs stevig commentaar op. Dus zelfs al voor het Nederlands gemeengoed was om een grote pietenbende bij de intocht e.d. te hebben.
Ja dat kan maar ik bedoel, als kind heb ik er nooit een probleem mee gehad, als kind denk je ook helemaal niet aan racisme en het is toch echt een kinderfeest.
pi_182412877
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:52 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Nooit een probleem? Er is al sinds de jaren '30 zelfs stevig commentaar op. Dus zelfs al voor het Nederlands gemeengoed was om een grote pietenbende bij de intocht e.d. te hebben.
Stevig commentaar van een nog kleinere groep dan nu het geval is.

We moeten niet net doen alsof we iedereen tevreden kunnen stellen en dat de wereld vergaat als er 30 man klagen over iets.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_182412901
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:47 schreef Ruitertje het volgende:

[..]

Dit wordt denk ik erg verwarrend voor de kinderen, en kinderen denken helemaal niet aan racisme. Kinderen vinden het leuk als ze snoep krijgen en cadeautjes en het is nu eenmaal een traditie beide bij Nederland hoort en die moeten we behouden. Als mensen gaan zeggen dat zwartepiet racistisch is dan maken ze zwartepiet zelf racistisch terwijl er nooit een probleem over was. Niet veranderen dus, brengt alleen maar meer verwarring!
Daar zijn de actieve pro- en anti Piet reageerders het anders niet met je eens. Volgens hen maakt de kleur van Zwarte Piet niet uit. Als Piet zwart blijft vinden de kinderen dat helemaal leuk, Als Piet roetveeg wordt vinden de kinderen dat helemaal leuk. Ik verwacht dat dat ook gaat gelden voor de KOZP-Piet. Dus of hij nou zwart is, roetveeg is, of KOZP-piet is. De kinderen vinden het allemaal helemaal leuk.

Ja, als je ouders dan nog moeilijk gaat lopen doen, dan wordt het misschien wel verwarrend voor een kind.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182413054
KOZP zou überhaupt geen partij moeten zijn om mee te praten. Die bende beroepsjankers is opgenomen in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Hier Sinterklaas op Curaçao vorig jaar: mét Zwarte Piet en zónder extreem linkse lamlullen.
pi_182413079
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:53 schreef Ruitertje het volgende:

[..]

Ja dat kan maar ik bedoel, als kind heb ik er nooit een probleem mee gehad, als kind denk je ook helemaal niet aan racisme en het is toch echt een kinderfeest.
Ik denk dat ruim 99% van de kinderen er geen probleem mee heeft, of heeft gehad. Vaak zien we de problemen bij kinderen van SJW en KOZP ouders. Zoals je al zegt. Een kind zelf ziet geen racisme, die ziet Zwarte Piet. En in onschuldige naïviteit van zo'n klein kind kan het inderdaad wel eens voorkomen dat iemand van het negroïde ras daarmee verward wordt. Is dat dan erg? Is dat dan racisme? Ik denk dat je racisme eerder terug zult vinden bij die SJW en KOZP ouders.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182413166
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:05 schreef Opnaarutrecht het volgende:

KOZP zou überhaupt geen partij moeten zijn om mee te praten.
Dan vraag ik me wel af waarom de pro pieters in dit topic hun uiterste best doen om te doen alsof de bezwaren tegen ZP alleen maar van KOZP komen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182413206
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:11 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dan vraag ik me wel af waarom de pro pieters in dit topic hun uiterste best doen om te doen alsof de bezwaren tegen ZP alleen maar van KOZP komen.
Omdat die 'partij' nogal, zeg maar, aanwezig is via allerlei media en daarmee de wat genuanceerder meningen tegen Zwarte Piet ondersneeuwt?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182413252
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:11 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dan vraag ik me wel af waarom de pro pieters in dit topic hun uiterste best doen om te doen alsof de bezwaren tegen ZP alleen maar van KOZP komen.
Hoofdzakelijk van KOZP en andere extreem linkse organisaties. KOZP werkt ook nauw samen met bewegingen als de Internationale Socialisten en Free for Palestine en is sinds een paar jaar daarom ook te zien bij demonstraties tegen Israël.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:29:03 #51
168739 Red_85
'echt wel'
pi_182413455
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 13:51 schreef Montagui het volgende:
Omdat we er toch niet uitkomen het volgende voorstel:

We gaan verder met maar 3 pieten.

1 gitzwarte Piet - voor de folkloristen onder ons - uiterlijk nog nader te bepalen
1 schoorsteen/roetveeg Piet - omdat deze op dit moment in de volksmond het meest aangehaald wordt - uiterlijk nog nader te bepalen
1 nieuwe Piet - een Piet waarvan het uiterlijk bepaald mag worden door de anti-Pieten.

Heeft iedereen zijn eigen Piet! Iedereen blij *O*

En mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog weer een nieuwe soort Piet kan dat natuurlijk ook weer geregeld worden.
Er is toch geen overeenstemming in te bereiken, want kozp wil dat alle herinneringen aan een ZP worden verwijderd uit het feest. Een figuur als ZP mag gewoon niet.
Ieder voorstel wordt afgedaan als 'witte toestemming naar de afstammelingen van de slaven', zie het telefonisch interview wat affriyee gaf aan BNR vorig jaar via de radio.

Het gaat ze dan ook helemaal niet om ZP of het feest sinterklaas, het gaat ze gewoon om de aandacht en de link naar herstelbetalingen.
https://www.dagelijksesta(...)iteindelijk-om-geld/
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_182413554
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:13 schreef Montagui het volgende:

[..]

Omdat die 'partij' nogal, zeg maar, aanwezig is via allerlei media en daarmee de wat genuanceerder meningen tegen Zwarte Piet ondersneeuwt?
Wees eerlijk: de pro pieters in dit topic geven KOZP ook wel buitenproportioneel veel aandacht.

Zelf zou ik zeggen dat KOZP op geen enkele manier representatief is voor de totale groep van mensen die het uiterlijk van ZP wel zouden willen aanpassen. Het is ook niet de meerderheid binnen die groep.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:38:10 #53
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182413645
Beste witten, de tekst van het liedje gaat: "zwart als roet" en niet "zwart van/door roet".

Kortom, het verwijst naar de huidskleur en gezien het koloniale verleden van Nederland, is dat niet gepast.
1 + 1 = blauw
pi_182413704
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:38 schreef Kamina het volgende:
Beste witten, de tekst van het liedje gaat: "zwart als roet" en niet "zwart van/door roet".

Kortom, het verwijst naar de huidskleur en gezien het koloniale verleden van Nederland, is dat niet gepast.
En nog erger, het is: "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed".

In de context van de tijd waarin dit is geschreven betekent dat zoveel als "ondanks dat het een neger is kun je hem toch wel vertrouwen". (= algemeen kun je negers dus *niet* vertrouwen.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182413749
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:34 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wees eerlijk: de pro pieters in dit topic geven KOZP ook wel buitenproportioneel veel aandacht.

Zelf zou ik zeggen dat KOZP op geen enkele manier representatief is voor de totale groep van mensen die het uiterlijk van ZP wel zouden willen aanpassen. Het is ook niet de meerderheid binnen die groep.
Klopt allemaal, maar die KOZP-ers schreeuwen dan ook wel onnoemelijk hard en met een nogal gemene ondertoon. Logisch dat vanuit de pro-kant daar eerder aandacht aan wordt gegeven.

Aan de andere kant vind ik de insinuaties van enkele anti-Pieters (ook hier op fok) dat alle pro-Pieters latente racisten zijn ook van de zotte. Zeker zullen er pro-Pieters zijn die vanuit een racistische instelling reageren, maar ook dat is een marginaal groepje.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:44:43 #56
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182413753
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:41 schreef Molurus het volgende:

[..]

En nog erger, het is: "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed".

In de context van de tijd waarin dit is geschreven betekent dat zoveel als "ondanks dat het een neger is kun je hem toch wel vertrouwen". (= algemeen kun je negers dus *niet* vertrouwen.)
Inderdaad. Deze zwart als roet persoon is echt niet bedreigend of bedriegend hoor!
1 + 1 = blauw
pi_182413770
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:38 schreef Kamina het volgende:
Beste witten, de tekst van het liedje gaat: "zwart als roet" en niet "zwart van/door roet".

Kortom, het verwijst naar de huidskleur en gezien het koloniale verleden van Nederland, is dat niet gepast.
Niet alleen negers zijn zwart als roet. Maar goed als het jou in je straat uitkomt maak je er toch neger van.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182413777
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:41 schreef Molurus het volgende:

[..]

En nog erger, het is: "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed".

In de context van de tijd waarin dit is geschreven betekent dat zoveel als "ondanks dat het een neger is kun je hem toch wel vertrouwen". (= algemeen kun je negers dus *niet* vertrouwen.)
Zo zou je het kunnen opvatten.

Het liedje slaat op Zwarte Piet dus staat er Zwarte Piet is zo zwart als roet. En de onenigheid gaat er nu juist over wie of wat Zwarte Piet is. Jij vind dat hij een neger moet voorstellen, ik niet.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182413853
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:44 schreef Kamina het volgende:

[..]

Inderdaad. Deze zwart als roet persoon is echt niet bedreigend of bedriegend hoor!
Een duivel (bv) kan behoorlijk bedreigend zijn hoor.

[ Bericht 0% gewijzigd door Montagui op 09-10-2018 15:56:45 ]
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:52:12 #60
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182413901
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:45 schreef Montagui het volgende:

[..]

Niet alleen negers zijn zwart als roet. Maar goed als het jou in je straat uitkomt maak je er toch neger van.
Ook witten met schmink op hun gezicht die zeggen dat het roet moet voorstellen inderdaad.
1 + 1 = blauw
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:53:03 #61
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182413919
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:46 schreef Montagui het volgende:

[..]

Zo zou je het kunnen opvatten.

Het liedje slaat op Zwarte Piet dus staat er Zwarte Piet is zo zwart als roet. En de onenigheid gaat er nu juist over wie of wat Zwarte Piet is. Jij vind dat hij een neger moet voorstellen, ik niet.
Dan zorg je dat ie niet lijkt op het stereotype neger, heel simpel.
1 + 1 = blauw
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:53:19 #62
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182413923
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:49 schreef Montagui het volgende:

[..]

En duivel (bv) kan behoorlijk bedreigend zijn hoor.
Wat?
1 + 1 = blauw
pi_182413964
Zwarte piet is gewoon zwart, het zit eigenlijk al in de naam. Heel helder.
pi_182413997
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:53 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wat?
En moet een zijn. Aangepast.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182414056
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:53 schreef Kamina het volgende:

[..]

Dan zorg je dat ie niet lijkt op het stereotype neger, heel simpel.
Ik snap de connectie met het stereotiep best wel, en dat kan best verwarrend zijn. Uiteindelijk is het maar hoe je er tegen aan kijkt. Mijn zegen heb je om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, maar laat hem dan wel zwart. ^O^
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_182414058
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:52 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ook witten met schmink op hun gezicht die zeggen dat het roet moet voorstellen inderdaad.
Wie of wat zijn witten?
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:01:39 #67
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182414078
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:57 schreef Montagui het volgende:

[..]

En moet een zijn. Aangepast.
Wat heeft een duivel met de discussie over zwarte pieten te maken volgens jou?

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:00 schreef Montagui het volgende:

[..]

Ik snap de connectie met het stereotiep best wel, en dat kan best verwarrend zijn. Uiteindelijk is het maar hoe je er tegen aan kijkt. Mijn zegen heb je om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, maar laat hem dan wel zwart. ^O^
Hij hoeft niet zwart, want hij is immers geen neger volgens jou. Hij kan dus prima wit met een paar roetvegen.

Oorbellen uit. lippen niet langer rood, de slavenkleding mag uit en voortaan mag hij op het paard naast Sint rijden, ipv als een slaafje erachteraan.

Wel zo eerlijk!

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:00 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

Wie of wat zijn witten?
De mensen wiens huidskleur lichter dan bruin is. Mensen wiens huidskleur donkerder is noemen we immers zwarten. ;)
1 + 1 = blauw
pi_182414151
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:01 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wat heeft een duivel met de discussie over zwarte pieten te maken volgens jou?
Is 1 van de vele folkloristische verhalen achter Sint en wie Piet zou kunnen zijn:
quote:
De verering van Sint Nicolaas als rooms-katholieke heilige bestaat al eeuwen. Dat hij wist uit te groeien tot een van de meest geliefde heiligen was niet zo heel vreemd: Nicolaas was de beschermheilige van velen. Van zeelieden tot prostituees en van kinderen tot dieven. Rond 1200 was zijn verering algemeen en zijn afbeelding wijdverspreid, regelmatig met een overwonnen zwarte duivel erbij. Belangrijk in het christendom was namelijk het onderscheid tussen goed en kwaad, wat afgebeeld werd door de tegenstelling wit en zwart. Heiligen en engelen waren wit, duivels en gedemoniseerde heidense goden zwart.
https://www.nemokennislin(...)oks-van-zwarte-piet/
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:12:08 #69
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182414283
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:05 schreef Montagui het volgende:

[..]

Is 1 van de vele folkloristische verhalen achter Sint en wie Piet zou kunnen zijn:

[..]

https://www.nemokennislin(...)oks-van-zwarte-piet/
Als zwart het kwaad is, waarom zou je Piet dan zwart verven? Dat strookt dan niet met het zogenaamde beeld van Piet als blije hulp, toch? Werkt Sint samen met het kwaad?
1 + 1 = blauw
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:17:04 #70
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_182414375
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:01 schreef Kamina het volgende:

Hij hoeft niet zwart, want hij is immers geen neger volgens jou.
Nee, maar hij heet ZWARTE Piet. Duh!
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:30:17 #71
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182414616
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dit waar is, laten we dat nu eens aannemen, dan is het me eigenlijk een raadsel waarom ze zo tegen roetveegpieten zijn.

Als het verhaal is dat ze zwart zijn van de schoorsteen dan is het huidige uiterlijk alles behalve overtuigend. (Dat vond ik als kind al, toen ik nog niet bekend was met de typische karikaturale eigenschappen die er vaak aan zwarte mensen worden gegeven.)
lijkt mij een halfbakken oplossing maar kan dat de volgende vraag zijn?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182415031
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:01 schreef Kamina het volgende:

De mensen wiens huidskleur lichter dan bruin is. Mensen wiens huidskleur donkerder is noemen we immers zwarten. ;)
Dat is blank. Wit is een anglicisme en extreem links geblaat.
pi_182415082
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:30 schreef sp3c het volgende:

[..]

lijkt mij een halfbakken oplossing maar kan dat de volgende vraag zijn?
Wat kan de volgende vraag zijn? Waarom pro pieters zo'n probleem hebben met roetveegpiet?

Lijkt me op zich wel een interessante vraag ja. Ik zou hem zelf niet kunnen beantwoorden, aangezien ik niet behoor tot die groep.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:58:52 #74
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182415156
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:55 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wat kan de volgende vraag zijn? Waarom pro pieters zo'n probleem hebben met roetveegpiet?

Lijkt me op zich wel een interessante vraag ja. Ik zou hem zelf niet kunnen beantwoorden, aangezien ik niet behoor tot die groep.
voor mij is het gewoon iets minder zwarte piet, ik heb er weinig moeite mee maar ik verwacht niet dat het iets oplost
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182415238
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:55 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wat kan de volgende vraag zijn? Waarom pro pieters zo'n probleem hebben met roetveegpiet?

Lijkt me op zich wel een interessante vraag ja. Ik zou hem zelf niet kunnen beantwoorden, aangezien ik niet behoor tot die groep.
Twee redenen:

1. Ik vind de argumenten tegen Zwarte Piet zeer zwak en de mensen achter de beweging behoren tot een extreem linkse groep. Ik weiger uit principe elke concessie net als ik nul concessies doe tegenover de NVU en Pegida.
2. Zwarte Piet is een fantasiefiguur en de mensen die hem spelen zijn onherkenbaar. Zeker in dorpen worden roetveegpieten herkend als de buurman, de oom etc..
pi_182415524
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:03 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

Twee redenen:

1. Ik vind de argumenten tegen Zwarte Piet zeer zwak en de mensen achter de beweging behoren tot een extreem linkse groep. Ik weiger uit principe elke concessie net als ik nul concessies doe tegenover de NVU en Pegida.
Ik behoor tot de groep mensen die een aanpassing van het uiterlijk zou toejuichen. Ik behoor echter *niet* tot de groep waar je hier zegt geen concessies aan te willen doen. Kortom: je mist wat. Ik zou zeggen dat je het grootste deel van de totale groep mist in dit argument.

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:03 schreef Opnaarutrecht het volgende:

2. Zwarte Piet is een fantasiefiguur en de mensen die hem spelen zijn onherkenbaar. Zeker in dorpen worden roetveegpieten herkend als de buurman, de oom etc..
Het is voor mij niet aannemelijk gemaakt dat dit geldt voor kinderen < 6 jaar, die - zoals in diverse experimenten is aangetoond - niet in staat zijn om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. De vraag is dus: hoe relevant is dit voor mensen die ouder zijn dan dat?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182415573
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:58 schreef sp3c het volgende:

[..]

voor mij is het gewoon iets minder zwarte piet, ik heb er weinig moeite mee maar ik verwacht niet dat het iets oplost
Wellicht niet voor de meest extreme elementen in groepjes als KOZP. Maar om die nou als meetlat te gebruiken vind ik ook weer zo wat.

Als het alleen om hen ging zou dit topic niet in deel 134 zitten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:25:36 #78
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182415698
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wellicht niet voor de meest extreme elementen in groepjes als KOZP. Maar om die nou als meetlat te gebruiken vind ik ook weer zo wat.

Als het alleen om hen ging zou dit topic niet in deel 134 zitten.
zonder die gasten zijn er geen demonstraties, is er geen politieinzet en zijn er geen wegblokkades

ik denk dat je zonder hen nauwelijks een topic vol krijgt ieder jaar _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182415789
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:25 schreef sp3c het volgende:

[..]

zonder die gasten zijn er geen demonstraties, is er geen politieinzet en zijn er geen wegblokkades

ik denk dat je zonder hen nauwelijks een topic vol krijgt ieder jaar _O-
Welnee, dan zouden we hier 134 delen aan het janken zijn geweest over "the next most extreme element in line". Sylvana ofzo.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:30:29 #80
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182415831
same difference
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182415921
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:30 schreef sp3c het volgende:
same difference
M'n punt is dat we de discussie sowieso niet zouden moeten voeren aan de hand van wat de grootste extremisten ervan vinden.

Als we een discussie zouden voeren over immigratie aan de hand van wat de NVU ervan vindt dan zou dat net zo vreemd zijn.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182416024
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:16 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik behoor tot de groep mensen die een aanpassing van het uiterlijk zou toejuichen. Ik behoor echter *niet* tot de groep waar je hier zegt geen concessies aan te willen doen. Kortom: je mist wat. Ik zou zeggen dat je het grootste deel van de totale groep mist in dit argument.
Ik wil best geloven dat jij niet tot die groep behoort, maar de wortels liggen wel degelijk bij een marginaal groepje met extreme ideeën. Naast de groeperingen die ik noemde zijn types als Sunny Bergman, Anna Steijn en het huidige college in Amsterdam en Utrecht zeer links.

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:16 schreef Molurus het volgende:
Het is voor mij niet aannemelijk gemaakt dat dit geldt voor kinderen < 6 jaar, die - zoals in diverse experimenten is aangetoond - niet in staat zijn om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. De vraag is dus: hoe relevant is dit voor mensen die ouder zijn dan dat?
Ik heb daar sterke twijfels bij. Ik herkende als 6-jarige een Zwarte Piet als mijn oom en mijn gymleraar.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:50:21 #83
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182416254
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 15:41 schreef Molurus het volgende:

[..]

En nog erger, het is: "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed".

In de context van de tijd waarin dit is geschreven betekent dat zoveel als "ondanks dat het een neger is kun je hem toch wel vertrouwen". (= algemeen kun je negers dus *niet* vertrouwen.)
Dat is een non sequitur. De schrijfster kan ook bedoeld hebben: "Ondanks dat mijn zwarte uiterlijk -als van de boeman uit het sprookje- je laat schrikken, hoef je niet bang te zijn, want ik ben een mens met een goed innerlijk."
pi_182416256
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 11:41 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja nogmaals het is niet mijn argument, het argument was dat het een negerkarikatuur is en mijn vraag is waarom is dat een probleem?

Dat zeg ik toch? Het wordt als kwetsend ervaren _O-

quote:
nee natuurlijk zitten propieten daar niet op te wachten, die noemen het dan ook geen negerkarikatuur maar zwart van de schoorsteen, als die het met de argumenten van de antipieten eens waren dan hadden we deze discussie toch helemaal niet? :D

ik kan hier echt helemaal niets mee he _O-
Tja jij vroeg hoe de associatie van Zwarte Piet met ongelijkheid wordt doorgegeven en ik geef je een voorbeeld.

'Ik kan hier helemaal niets mee' slaat dus helemaal nergens op 8)7
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:56:14 #85
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182416388
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:34 schreef Molurus het volgende:

[..]

M'n punt is dat we de discussie sowieso niet zouden moeten voeren aan de hand van wat de grootste extremisten ervan vinden.

Als we een discussie zouden voeren over immigratie aan de hand van wat de NVU ervan vindt dan zou dat net zo vreemd zijn.
jij hebt het toch ook voornamelijk over de extremere variant in het andere kamp?

die zouden propiet zijn omdat ze het niet over hun politieke idiologie willen hebben oid en zwarte piet aanpassen omdat de NVU hem als posterboy gebruikt vind ik wel grappig maar dat net zo goed vreemd
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:57:00 #86
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182416401
quote:
10s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:50 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Dat zeg ik toch? Het wordt als kwetsend ervaren _O-

[..]

Tja jij vroeg hoe de associatie van Zwarte Piet met ongelijkheid wordt doorgegeven en ik geef je een voorbeeld.

'Ik kan hier helemaal niets mee' slaat dus helemaal nergens op 8)7
dat is het gegeven, de vraag is waarom
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182416457
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:56 schreef sp3c het volgende:

[..]

jij hebt het toch ook voornamelijk over de extremere variant in het andere kamp?
Is dat zo?

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:56 schreef sp3c het volgende:

die zouden propiet zijn omdat ze het niet over hun politieke idiologie willen hebben oid en zwarte piet aanpassen omdat de NVU hem als posterboy gebruikt vind ik wel grappig maar dat net zo goed vreemd
Dat zal voor een deel gelden, voor een deel ook niet. Zoals gezegd: ik zeg niet dat alle pro pieters racisten zijn. Maar ik denk wel dat ik de eerste racist die anti piet is nog moet tegenkomen, als die uberhaupt bestaan.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182416506
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 17:57 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat is het gegeven, de vraag is waarom
Je begrijpt niet waarom zoiets als kwetsend zou kunnen worden ervaren :?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:04:33 #89
480765 Ruitertje
Just having conversations
pi_182416510
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 14:56 schreef Montagui het volgende:

[..]

Daar zijn de actieve pro- en anti Piet reageerders het anders niet met je eens. Volgens hen maakt de kleur van Zwarte Piet niet uit. Als Piet zwart blijft vinden de kinderen dat helemaal leuk, Als Piet roetveeg wordt vinden de kinderen dat helemaal leuk. Ik verwacht dat dat ook gaat gelden voor de KOZP-Piet. Dus of hij nou zwart is, roetveeg is, of KOZP-piet is. De kinderen vinden het allemaal helemaal leuk.

Ja, als je ouders dan nog moeilijk gaat lopen doen, dan wordt het misschien wel verwarrend voor een kind.
Daar heb je een punt, maar ik vind niet dat mensen een probleem moeten maken van wat eigenlijk geen probleem is. Zwarte piet staat voor een kinderfeest en hij is zwart als roet, dit is traditie en dit hoort ook zo te blijven.
Zo kunnen we wel over alles gaan beginnen, ik vind blanke vla toch ook niet beledigend en racistisch.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:04:36 #90
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182416511
quote:
5s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:04 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Je begrijpt niet waarom zoiets als kwetsend zou kunnen worden ervaren :?
waarom denk je nu eigenlijk dat ik de vraag uberhaupt stel?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:06:46 #91
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182416536
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Is dat zo?

[..]

Dat zal voor een deel gelden, voor een deel ook niet. Zoals gezegd: ik zeg niet dat alle pro pieters racisten zijn. Maar ik denk wel dat ik de eerste racist die anti piet is nog moet tegenkomen, als die uberhaupt bestaan.
lijkt me allemaal niet relevant

de gemiddelde propiet zal niet heel veel moeite hebben met roetveegpiet, dan moet je echt naar de hakken in het zand typjes, die zullen er aan de andere kant net zoveel problemen mee hebben vrees ik daarom is het wmb geen oplossing
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182416540
quote:
5s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:04 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Je begrijpt niet waarom zoiets als kwetsend zou kunnen worden ervaren :?
Nee.

Wie lijkt er nou op ZP?

Er is echt niemand die denkt 'hee, het is weer Sinterklaas laten we die kutnegers weer eens even gaan beledigen'.

Bovendien kan ik me ook gekwetst voelen door zoenende homo's op straat. Dat is dan mijn probleem.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_182416557
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:04 schreef sp3c het volgende:

[..]

waarom denk je nu eigenlijk dat ik de vraag uberhaupt stel?
Ja sorry hoor maar ik kan me niet voorstellen dat je uberhaupt zo weinig inlevingsvermogen hebt -O-
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:11:46 #94
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182416611
quote:
6s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 05:52 schreef Kijkertje het volgende:

Edit: het zou natuurlijk best 'een' (andere) negerkarikatuur kunnen zijn (Sjimmie heeft ook een metamorfose ondergaan) maar zoals ik al zei: ik denk niet dat pro-Pieten daar nou op zitten te wachten. Sterker nog, van sommigen hoeft dan dat hele Sinterklaasfeest niet meer heb ik ooit in dit topic gelezen.



Ik zie niet bijster veel verschil tussen karikaturale Sjimmie/niet-karikaturale Sjimmie aan de ene kant en karikaturale Piet/niet-karikaturale Piet aan de andere. Het is onzin dat die laatste niet geaccepteerd zou worden door de pro-Pieters. Hij werd door hen zelfs als vignet gebruikt.


  dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:11:59 #95
429573 KingRadler
A real Zionist
pi_182416620
Waarom hebben roetveeg pieten al roetvegen. Ze gaan toch pas In de avond het dak op als Sinterklaas in het land is.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:12:16 #96
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_182416628
quote:
15s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:08 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ja sorry hoor maar ik kan me niet voorstellen dat je uberhaupt zo weinig inlevingsvermogen hebt -O-
dat doet er niet toe
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_182416681
quote:
5s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:04 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Je begrijpt niet waarom zoiets als kwetsend zou kunnen worden ervaren :?
kwetsend voor wie ?
pi_182416744
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:11 schreef Iblardi het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Ik zie niet bijster veel verschil tussen karikaturale Sjimmie/niet-karikaturale Sjimmie aan de ene kant en karikaturale Piet/niet-karikaturale Piet aan de andere. Het is onzin dat die laatste niet geaccepteerd zou worden door de pro-Pieters. Hij werd door hen zelfs als vignet gebruikt.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Jij ziet het verschil niet in uiterlijk? Geen oorringen, dikke lippen meer en heeft normale kleding. Buiten dat is hij niet langer het domme volgertje maar zijn ze gelijkwaardig, ook in taal.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_182416770
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:06 schreef sp3c het volgende:

[..]

lijkt me allemaal niet relevant

de gemiddelde propiet zal niet heel veel moeite hebben met roetveegpiet, dan moet je echt naar de hakken in het zand typjes, die zullen er aan de andere kant net zoveel problemen mee hebben vrees ik daarom is het wmb geen oplossing
Als het alleen ging over dit type pro piet zouden we denk ik ook niet in deeltje 134 zitten. :)

Maar wat ik daar bedoelde te zeggen is dat - voor mijn gevoel (!) - de ZP discussie een uitlaatklep is geworden voor radicaal rechtse mensen die anderszins hun mening niet kunnen of mogen uiten. Ik denk niet dat dit spiegelbaar is: ik heb geen reden om te denken dat de ZP discussie ook een uitlaatklep is voor extreem linkse figuren die anderszins hun mening niet kunnen of mogen uiten.

Dus de symmetrie die je suggereert, die is er niet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_182416777
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:16 schreef Spectator19 het volgende:

[..]

kwetsend voor wie ?
Voor mensen die op ZP lijken, blijkbaar.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')