dit.quote:Op maandag 26 maart 2018 01:41 schreef paddestoelensoep het volgende:
- omstandigheden;
- de capiciteiten om met genoemde omstandigheden om te gaan.
Kan ook domweg de tijd/periode zijn (geluk/pech). 30 jaar geleden kostte een huis (omgerekend) 70 - 100.000 ¤'s, kon je amper op krediet kopen en waren de zaken minder ingewikkeld geregeld. Je zat in het ziekenfonds (of niet), had een baan voor het leven bij hetzelfde bedrijf, bouwde pensioen op en ging in een VUT- WAO-achtige regeling als je na je 50-ste niet meer mee kon.quote:Op maandag 26 maart 2018 08:46 schreef Ivo1985 het volgende:
Enerzijds het gevolg van gemaakte keuzes.
Anderzijds heeft het te maken met geluk/pech.
Daarnaast is er de factor pech/geluk. Niet iedereen wordt in korte tijd met een reeks gebeurtenissen geconfronteerd die voor veel stress en emoties zorgen. Als je moeder net is overleden, je schoonvader ernstig ziek en je partner zijn baan kwijt is, zie dan zelf nog maar even vrolijk en productief als altijd je werk te doen....
Altijd proberen onafhankelijk van schuldeisers te blijven. Dus sowieso nooit iets op krediet kopen, hypotheek zo laag mogelijk (b.v.k. LTV< 0,5) en je uitgaven aanpassen aan je omstandigheden.quote:Op maandag 26 maart 2018 09:27 schreef HMS het volgende:
En ja, je kop erbij houden zakelijk als het persoonlijk tegen zit. Daar zie je mensen of verkeerde beslissingen nemen (met hoop in het hart) of de kop in het zand steken. En dan kan het soms hard gaan. En voor je het weet zit je dan in schulden en de rente en kosten, die blijven je dan de ellende in trekken. Dat is het vaak. Inkomsten-uitgaven worden dan sterk beinvloed door alles van de schulden, en dan blijf je achter de feiten aanlopen.
Het is een combinatie van factoren waarvan vette pech wel de grootste is.quote:Op maandag 26 maart 2018 01:32 schreef Mishu het volgende:
Als ik ‘Een dubbeltje op zijn kant’ of de Quote500 van armoede lees dan is het verhaal: tweeverdieners, koophuis, baan kwijt, andere baan kwijt, ouders overlijden, depressie, relatieproblemen, huis opeten, gedwongen verkoop huis, scheiding, schuldhulpverlening, inmiddels 55+ en een gat in het c.v. dus nooit meer een baan.
Waarom overkomt dit de een wel en de ander niet?
Dit gaat dus over mensen die waarschijnlijk heel wat meer jaren gewerkt hebben dan jij...quote:
Maar uiteindelijk is domme pech een factor die heel belangrijk is en waar we weinig mee kunnen. Als je arbeidsongeschikt wordt is dat enorm kut en je kunt je daar bijna niet op voorbereiden. ook niet mbt verzekeringen, want die zijn peperduur.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:00 schreef Nightquest777 het volgende:
Als je de vraag omdraait: waarom heeft de 1 succes in het leven en de ander niet?
Succes is datgene wat gebeurt als een kans zich voordoet en iemand er op voorbereid is om hem te pakken. Als de kans zich niet voordoet heeft voorbereiden geen zin, andersom heeft een kans geen meerwaarde als je er niet op voorbereid bent. Voldoe je aan beide voorwaarden ben je vroeg of laat succesvol.
Wat betreft het tegenovergestelde, dat is ook waar denk ik. Falen in het leven = kans * onvoorbereidheid. Als je niet voorbereid bent op een kans (op een probleem) dan is er niks aan de hand zolang die situatie zich niet voordoet. Doet het probleem zich wel voor (baan kwijt raken bijv) dan maakt niet uit als je er op voorbereid bent en bijvoorbeeld een jaarsalaris op je bankrekening hebt staan voor noodgevallen. Voldoe je aan beide voorwaarden dan raak je vroeg of laat in de problemen.
Simpele formules, omvatten wat mij betreft alles.
Vooral dit!quote:Op maandag 26 maart 2018 08:46 schreef Ivo1985 het volgende:
Dat laatste zorgt voor stress en dat heeft weer negatieve invloed op de sollicitaties die je doet.
Tja, dan kan in de grote steden dus niemand meer een huis kopen, en huurwoningen zijn er ook niet. Wij moesten dus wel op twee salarissen kopen. Daarbij is mijn man ook nog zzp'er, waar de regels strenger voor zijn / waren, wat ervoor zorgde dat we veel minder hypotheek konden krijgen dan wanneer hij hetzelfde inkomen uit loondienst had gehad. En nu dus een hypotheek hebben die volgens de bank echt onze max is, maar die we makkelijk kunnen betalen, ook zonder HRA, ook nu ik veel minder in loondienst werk, want ook aan het opbouwen als zzp'er.quote:Op maandag 26 maart 2018 12:44 schreef Zwolsboy het volgende:
Daarom moeten de banken ook leningen aan koppels verbieden, dus maximaal 1 inkomen en het 2e inkomen nooit mee tellen.
Daar gaat het vaak al mis, mensen die samen zijn kunnen meer lenen, waarom? als 1 van de 2 niet verder wilt ontstaan er al (grote) problemen, de hypotheek kan niet meer worden betaald want een gedeelte van het (gezamenlijke) inkomen valt weg.
Ik geloof zelf niet zo in pech en geluk, meer in willekeurige gebeurtenissen waar je je op kan voorbereiden.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:09 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Maar uiteindelijk is domme pech een factor die heel belangrijk is en waar we weinig mee kunnen. Als je arbeidsongeschikt wordt is dat enorm kut en je kunt je daar bijna niet op voorbereiden. ook niet mbt verzekeringen, want die zijn peperduur.
Je hebt natuurlijk wel gelijk dat als je voorbereid bent op diverse zaken, buffers aanhoudt etc, dat je minder snel in een diep gat valt. Maar dat spaargeld is een keer op en tsja, dan wordt het snel lastig.
Als je geen dure badkamer of dure keuken kunt betalen moet je dat ook niet doen inderdaad. Het gevaar van een nieuwbouwwoning is dat je ongeveer alles tot aan de vloeren toe in een hypotheek kunt stoppen, omdat het zogenaamd de waarde van je huis verhoogd. Wij hebben op die manier ook de waarde van ons huis in mijn ogen kunstmatig opgehoogd. Al was het maar om de risico-opslag re verlagen.quote:Op maandag 26 maart 2018 12:44 schreef Zwolsboy het volgende:
Daarom moeten de banken ook leningen aan koppels verbieden, dus maximaal 1 inkomen en het 2e inkomen nooit mee tellen.
Daar gaat het vaak al mis, mensen die samen zijn kunnen meer lenen, waarom? als 1 van de 2 niet verder wilt ontstaan er al (grote) problemen, de hypotheek kan niet meer worden betaald want een gedeelte van het (gezamenlijke) inkomen valt weg.
Daarnaast zie je dat kopers hele hoge eisen stellen, direct een keuken met inbouw voorzieningen, mooie badkamer, mooie toilet, dure vloeren. Kijk eens hoe een doorsnee koopwoning in 1980 opgeleverd werd?
Keukens waren bijna het zelfde als (sociale) huurwoningen, sociale huurwoningen zijn nooit meer veranderd qua luxe, keukens bestaan nog steeds uit een 3/4 lids keukenblok, eenvoudige toilet etc.
Wat is er mis als je een huis koopt (nieuwbouw) en je krijgt een simpel badkamer en simpele keuken? waarom wil men dat nooit?
Of door de stress opgeven om erna te kijken omdat de situatie te uitzichtloos is.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:58 schreef capricia het volgende:
De paar keer dat ik ‘Een dubbeltje op zijn kant’ gekeken heb, viel het me op dat de mensen niet eens wisten wat er uit ging. Geen overzicht op inkomsten en uitgaven.
Denk dat het daar al bij begint. Weten wat er binnen komt, en wat je waar aan uitgeeft.
Rekeningen/aanmaningen niet meer openen, ja, dat zag ik vaker in dat soort programma's.quote:Op maandag 26 maart 2018 14:01 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Of door de stress opgeven om erna te kijken omdat de situatie te uitzichtloos is.
Voor mensen die kunnen budgetteren is budgetteren inderdaad niet heel moeilijk. Voor de mensen die het niet kunnen is het een stuk lastigerquote:Op maandag 26 maart 2018 14:03 schreef capricia het volgende:
[..]
Rekeningen/aanmaningen niet meer openen, ja, dat zag ik vaker in dat soort programma's.
Maar zo moeilijk is het toch niet om te budgetteren?
Dat klopt dan wordt het lastig te betalen, maar dan dalen de huizenprijzen wel naar een niveau wat 1 salaris kan dragen. ofwel minder risico het 2e inkomen geeft dan veel (extra) vrije ruimte om te sparen en luxe, valt die weg 0,00 problemen, das nu wel anders.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:30 schreef Bleie het volgende:
[..]
Tja, dan kan in de grote steden dus niemand meer een huis kopen, en huurwoningen zijn er ook niet. Wij moesten dus wel op twee salarissen kopen. Daarbij is mijn man ook nog zzp'er, waar de regels strenger voor zijn / waren, wat ervoor zorgde dat we veel minder hypotheek konden krijgen dan wanneer hij hetzelfde inkomen uit loondienst had gehad. En nu dus een hypotheek hebben die volgens de bank echt onze max is, maar die we makkelijk kunnen betalen, ook zonder HRA, ook nu ik veel minder in loondienst werk, want ook aan het opbouwen als zzp'er.
Er zit zeker een stuk eigen verantwoording in. Echter jezelf overal tegen verzekeren, dan spaar je ook niet wat extra voor je pensioen. Uiteindelijk heb je gelijk dat je met een buffer en wat verstandigheid kunt voorkomen dat je bij wat tegenslag meteen diep in de put raakt.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:43 schreef Nightquest777 het volgende:
[..]
Ik geloof zelf niet zo in pech en geluk, meer in willekeurige gebeurtenissen waar je je op kan voorbereiden.
Arbeidsongeschiktheid is absoluut 1 van de lastigste, maar je kan wel op zijn minst eens kijken naar wat je daar mogelijk aan kan doen om op voor te bereiden. Denk aan hypotheekbescherming (kost mij maar een tientje per maand), zaken die werkgevers aanbieden om te her-integreren etc. Niet dat je moet oververzekeren, maar kijk goed naar welke risico's je loopt en wat je wel en niet aankan.
Daarnaast kan je kijken naar je inboedel, auto etc. Wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? inboedel en opstal kan je verzekeren, auto kan je verzekeren of gewoon wat spaargeld achter de hand houden. Netjes afschrijven is een optie, dikke buffer aanhouden sowieso handig. In principe loop je dan 0 kans om echt in de problemen te raken. Mensen die wel in de problemen raken leven gewoon boven hun stand en op het randje van wat ze kunnen. Als er dan 3 dingen tegelijk stuk gaan zitten ze direct klem met persoonlijke leningen etc om het op te lossen.
Als ik dubbeltje op zijn kant kijk dan zie ik eigenlijk alleen mensen die nog NOOIT naar bovenstaande hebben gekeken en vaak veel te veel geld uitgeven aan huisdieren, hobby, zichzelf en/of kinderen. Met een emotionele instelling van 'ik verdien dit toch?? na alle ellende mag ik best wel eens genieten!!1!'.
Van de buitenkant denk je dan' ja het is ook wel zielig dat dr moeder en dr vader vlak na elkaar zijn overleden, ik snap het wel'. Maar 9 van de 10 keer is er al een destructief patroon, en wordt zo'n droevige gebeurtenis als kwaaddoener aangewezen want dat is zoveel makkelijker dan jezelf de schuld geven. Tegen die irrationele houding kan je weinig doen behalve coaching aanbieden.
Ha, dit is precies hoe het met m'n ouders ging. Crisis heeft ze weinig goeds gedaan. Maar waarom, geen idee. Was spaargeld maar uiteindelijk is dat ook gewoon op.quote:Op maandag 26 maart 2018 01:32 schreef Mishu het volgende:
Als ik ‘Een dubbeltje op zijn kant’ of de Quote500 van armoede lees dan is het verhaal: tweeverdieners, koophuis, baan kwijt, andere baan kwijt, ouders overlijden, depressie, relatieproblemen, huis opeten, gedwongen verkoop huis, scheiding, schuldhulpverlening, inmiddels 55+ en een gat in het c.v. dus nooit meer een baan.
Waarom overkomt dit de een wel en de ander niet?
Kijk eens goed naar de voorwaarden van jouw “ hypotheekbescherming “ dan zal je er achter komen dat zij de UWV norm aanhouden ( moet je terminaal zijn ) en maar een bepaalde periode ( 2 jaar ) betalen.quote:Op maandag 26 maart 2018 13:43 schreef Nightquest777 het volgende:
[..]
Ik geloof zelf niet zo in pech en geluk, meer in willekeurige gebeurtenissen waar je je op kan voorbereiden.
Arbeidsongeschiktheid is absoluut 1 van de lastigste, maar je kan wel op zijn minst eens kijken naar wat je daar mogelijk aan kan doen om op voor te bereiden. Denk aan hypotheekbescherming (kost mij maar een tientje per maand), zaken die werkgevers aanbieden om te her-integreren etc. Niet dat je moet oververzekeren, maar kijk goed naar welke risico's je loopt en wat je wel en niet aankan.
Daarnaast kan je kijken naar je inboedel, auto etc. Wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? inboedel en opstal kan je verzekeren, auto kan je verzekeren of gewoon wat spaargeld achter de hand houden. Netjes afschrijven is een optie, dikke buffer aanhouden sowieso handig. In principe loop je dan 0 kans om echt in de problemen te raken. Mensen die wel in de problemen raken leven gewoon boven hun stand en op het randje van wat ze kunnen. Als er dan 3 dingen tegelijk stuk gaan zitten ze direct klem met persoonlijke leningen etc om het op te lossen.
Als ik dubbeltje op zijn kant kijk dan zie ik eigenlijk alleen mensen die nog NOOIT naar bovenstaande hebben gekeken en vaak veel te veel geld uitgeven aan huisdieren, hobby, zichzelf en/of kinderen. Met een emotionele instelling van 'ik verdien dit toch?? na alle ellende mag ik best wel eens genieten!!1!'.
Van de buitenkant denk je dan' ja het is ook wel zielig dat dr moeder en dr vader vlak na elkaar zijn overleden, ik snap het wel'. Maar 9 van de 10 keer is er al een destructief patroon, en wordt zo'n droevige gebeurtenis als kwaaddoener aangewezen want dat is zoveel makkelijker dan jezelf de schuld geven. Tegen die irrationele houding kan je weinig doen behalve coaching aanbieden.
Dat zijn net van die dingen waar je heel moeilijk je leven op kunt voorbereiden: Ziektes.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:07 schreef thekolere het volgende:
Ben nu boven de veertig. In mijn vriendengroep zijn al een paar met hartinfarcten, kanker en echtscheiding( dat kost ook een hoop ). Van mooie huizen naar 2 kamer appartementen.
Gezond leven: niet roken en (bijna) niet drinken. Je laten testen (bloedwaarden) op afwijkingen, sporten…. denk dat je al gauw op 50% preventie zit door je levensstijl te optimaliseren.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:19 schreef capricia het volgende:
Dat zijn net van die dingen waar je heel moeilijk je leven op kunt voorbereiden: Ziektes.
Hier ook: burn-out in het onderwijs, ontslag door reorganisatie, echtscheiding, geen ambitie om er weer op te komen.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:07 schreef thekolere het volgende:
Ben nu boven de veertig. In mijn vriendengroep zijn al een paar met hartinfarcten, kanker en echtscheiding( dat kost ook een hoop ). Van mooie huizen naar 2 kamer appartementen.
Hoe vaak laat jij je bloed testen dan?quote:Op maandag 26 maart 2018 15:26 schreef blomke het volgende:
[..]
Gezond leven: niet roken en (bijna) niet drinken. Je laten testen (bloedwaarden) op afwijkingen, sporten…. denk dat je al gauw op 50% preventie zit door je levensstijl te optimaliseren.
2x per jaar, omdat ik erfelijk "belast" ben (ook zonder klachten) en dagelijks medicatie slik. Waardoor ik 100 kan worden (in theorie) .quote:Op maandag 26 maart 2018 15:31 schreef capricia het volgende:
[..]
Hoe vaak laat jij je bloed testen dan?
Ik heb geen klachten, dus dat doe ik eigenlijk nooit.
Ja, okay. Dan begrijp ik dat.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:50 schreef blomke het volgende:
[..]
2x per jaar, omdat ik erfelijk "belast" ben en dagelijks medicatie slik. Waardoor ik 100 kan worden (in theorie) .
Bovendien loop ik tegen de 60 en dan wordt nogal eens bloeddruk, cholesterol en PSA preventief opgenomen/getest. Maar als 40-er zou je dat niet direct hoeven moeten doen.quote:
Liever dat dan vanaf je geboorte al gehandicapt zijn, zie het voor je je krijgt zuurstof tekort bij je geboorte en spasme terwijl je hersens goed zijnquote:Op maandag 26 maart 2018 15:07 schreef thekolere het volgende:
Ben nu boven de veertig. In mijn vriendengroep zijn al een paar met hartinfarcten, kanker en echtscheiding( dat kost ook een hoop ). Van mooie huizen naar 2 kamer appartementen.
Ehh wat? Waarom denk je dat ik de voorwaarden niet ken en pretendeer je te weten wat voor verzekeringsvoorwaarden ik heb? Als je het toch wilt weten: 'ze' betalen mijn hypotheek twee jaar door als ik minimaal 35% arbeidsongeschikt raak. Staat niks over UWV bij, er hoeft ook helemaal geen sprake van werkeloosheid te zijn.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:04 schreef thekolere het volgende:
Kijk eens goed naar de voorwaarden van jouw “ hypotheekbescherming “ dan zal je er achter komen dat zij de UWV norm aanhouden ( moet je terminaal zijn ) en maar een bepaalde periode ( 2 jaar ) betalen.
In mijn ervaring zit het wel een beetje over het hele spectrum. Ik heb hopeloze zaken meegemaakt met enorme schuldproblematiek van mensen die samen bruto een ton per jaar verdienden tot de mensen met een klotebaantje in de koekjesfabriek. Cijfers heb ik niet, maar er valt in mijn beleving niet echt een peil te trekken op socio-economische omstandigheden.quote:Op maandag 26 maart 2018 14:12 schreef capricia het volgende:
Is er ergens een overzicht van welke type huishoudens er echt in de problemen kwamen bij de afgelopen financiële crisis?
Ik vraag me namelijk af of dat wel die zgn tweeverdieners met een idem hypotheek waren. Of dat het juist die groepen mensen waren die toch al aan de onderkant van de ladder stonden.
Dit.quote:Op maandag 26 maart 2018 06:24 schreef VanAvesaat het volgende:
Wat ik zelf vaak zie in mijn werk is dat mensen onverantwoord met geld om gaan. Huis kopen op je maximale leencapaciteit. Paar kredietjes erbij, financiering van een luxe auto. En dan gebeuren er "live events" en kan dat allemaal niet meer betaald en wordt de spiraal naar beneden ingezet.
Als je een sobere levensstijl hebt kan je dit soort dingen opvangen, en dan kan je ook makkelijker een eenvoudigere baan aannemen om het hoofd boven water te houden. Mensen zetten zich vaak klem door onverantwoorde beslissingen te nemen die goed gaan zolang de vette baan blijft lopen. Maar ze denken nooit na over wat er gebeurd als ze ziek of ontslagen worden, gaan scheiden of er een overlijden van de partner komt.
Wie bepaalt die arbeidsongeschiktheid?quote:Op maandag 26 maart 2018 17:13 schreef Nightquest777 het volgende:
[..]
Ehh wat? Waarom denk je dat ik de voorwaarden niet ken en pretendeer je te weten wat voor verzekeringsvoorwaarden ik heb? Als je het toch wilt weten: 'ze' betalen mijn hypotheek twee jaar door als ik minimaal 35% arbeidsongeschikt raak. Staat niks over UWV bij, er hoeft ook helemaal geen sprake van werkeloosheid te zijn.
En wat wil je verder met deze opmerking bereiken? Aangeven dat beschermen van hypotheek geen zin heeft? Als jij dat van mening bent dan doe je het toch niet? Ik lig niet wakker van dat tientje in de maand en toch weer een risico stukje afgedekt waar ik zelf geen grip op heb - volgens mij relevant voor dit topic.
Had ooit eens een collega. Steeds kwam hij met de opmerking: “ Succes is een keuze “ , “ het is je eigen schuld wanneer je aan lager wal raakt “. Een hoop blablabla....Toen reed een auto achter op zijn auto. Dokters kunnen niets vinden, een hoop pijn, niet in staat om achter een bureau te zitten. Verzekeraar betaalt niet uit want er is niks. Rechtzaken geweest. Onze werkgever vond het na twee wel goed en richting ontslag.quote:Op maandag 26 maart 2018 20:30 schreef Renesite het volgende:
- Doorzettingsvermogen
Het vermogen om zaken op te vangen en vooral door te bikkelen
- Persoonlijk inzicht
Ken je valkuilen en weet die te tackelen. Weet ook waar je kan verbeteren
- Anticiperen
Behoeft denk ik geen uitleg
- Netwerk
Weet dat niet alles alleen opgeknapt hoeft te worden. Verkeer je in zwaar weer, weet dat er ook mensen zijn in je omgeving en dat ze heus kunnen ondersteunen. Indien je je baan kwijt raakt, indien je om een sollicitatiegesprek vervoer nodig hebt, wanneer je financiën een deuk opgelopen heeft.. Ik weet dat ik in zo'n laatste geval naar mn ouders toe kan. Heeft te maken met wederzijdse openheid. Toen ik net een huis gekocht had liet mn auto me in de steek. Kostte me maandelijks mn buffer + extra. Met een investering die in een paar maanden terugbetaald is, heb ik een degelijke auto gekocht. Heeft me veel gedoe bespaard + een lening...
- Common sense
Boerenverstand. Je weet dat er zwarte dagen (kunnen) komen. Wees voorbereid
- Inzicht/zelfkennis
Zegt genoeg?
- Rationeel denken niet emotioneel
Wanneer er iets gebeurd, zet alles op een rij en ga niet gelijk bij de pakkeneer zitten
Zo kan ik wel doorgaan. Bovenal: ga niet boven jezelf uitstijgen, doe normaal, laat die polsstok liggen en leef naar je eigen kunnen en zet indien nodig de tering naar de nering. Knokken. Weet dat die toffe splinternieuwe auto van de buren of van de privé of van de zakelijke lease komt. Een normaal mens (ja dat vind ik) koopt (indien <30/35 met kinderen) niet zomaar een auto van 30/40k. Die Volvo kost gewoon bijtelling. Dus doe niet zo jaloers.
Zorg.
Voor.
Inzicht!
Daarmee bedoel ik dan: Wanneer beiden in de WW vallen moet je ook je leven nog kunnen leven. Financiële druk doet teveel met je, je kan niet helder nadenken en vooral niet fatsoenlijk solliciteren.
Vergeet niet dat deze generatie veel hoger ingeschaald is dan de jongste generatie ooit zal bereiken.quote:Op maandag 26 maart 2018 17:46 schreef Fer het volgende:
Wat ik vaak zie zijn mensen die te lang op een functie zitten waarbij de tijd langzaam hun concurentiepositie op de markt slechter maakt.
Dan bedoel ik mensen die op hun 50e werk doen, wat eigenlijk ook door een 25 jarige gedaan kan worden. Ze hebben misschien 30 jaar ervaring, terwijl 10 jaar ervaring ruim voldoende is m het werk goed uit te voeren.
Of werk waarvan je weet dat machines het langzaam maar zeker gaan overnemen. Ook veel managers, die al 20 jaar op hetzelfde niveau in de organisatie blijven, terwijl het bedrijf ook mensen van 30 aanneemt voor een vergelijkbare functie.
Dan moet je je eigenlijk al voorbereiden, want reken er maar op dat je bij de eerstvolgende reorganisatie eruit ligt. En begin maar niet over de grote bek die sommige figuren hebben, terwijl ze in zo’n positie zitten.
dan verkopen we t huis en leven we met een inkomen verder... ik snap wat je zegt. Trots is een ding, maar een realist is beter...quote:Op maandag 26 maart 2018 21:10 schreef thekolere het volgende:
[..]
Had ooit eens een collega. Steeds kwam hij met de opmerking: “ Succes is een keuze “ , “ het is je eigen schuld wanneer je aan lager wal raakt “. Een hoop blablabla....Toen reed een auto achter op zijn auto. Dokters kunnen niets vinden, een hoop pijn, niet in staat om achter een bureau te zitten. Verzekeraar betaalt niet uit want er is niks. Rechtzaken geweest. Onze werkgever vond het na twee wel goed en richting ontslag.
Dit denk ik dus ook.quote:Op woensdag 28 maart 2018 14:59 schreef HMS het volgende:
Dubbeltje op zn kant is ook wel een programma waar ze mensen laten zien waar een hoop te verbeteren is en dus grote stappen kunnen worden gemaakt. De echt kanslozen, waar het armoe is en armoe zal blijven, die namen ze niet voor het programma.
Die wou ik nog even kwijt
Ik zeg ook niet ze zelf over moeten stappen, maar wees je bewust van je eigen concurentiepositie op de markt en probeer toch verder te groeien of te leren als je kan.quote:Op maandag 26 maart 2018 21:25 schreef Zwolsboy het volgende:
[..]
Vergeet niet dat deze generatie veel hoger ingeschaald is dan de jongste generatie ooit zal bereiken.
Bouwvakkers die nu zon 50 jaar zijn zijn in een hogere schaal begonnen dan de jongste generatie zal krijgen, in veel beroepen zie je dat, ken bijv een ICTer in het onderwijs die in schaal 10 zit terwijl hij werk voor schaal 7/8 doet... gaat hij weg de nieuwe zal nooit verder dan schaal 8 komen.
Dat is de reden waarom oudere werkende mensen niet snel van baan wisselen, als jij als PostNL chauffeur met een contract dat al 30 jaar oud is 3000,- per maand beunt ga je dat echt niet opzij leggen.
Het kan ook naar het andere uiterste omslaan. Te veel werk voor te weinig mensen. Zoals nu. Alleen hebben de werkgevers het nog niet doorquote:Op woensdag 28 maart 2018 17:01 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
De arbeidsmarkt is als een stoelendans, beetje zoals het leven zelf eigenlijk.
Met het verschil dat op de arbeidsmarkt bij voorbaat niet genoeg stoelen zijn.
"inb4" er is genoeg werk, zelfs onder een 100% communistisch bewind heeft er nog nooit zoiets bestaan als 100% werkgelegenheid.
Er is nou eenmaal niet werk voor iedereen.
Raak je dan een keer werkloos door "factor X", dan kun je prima de lul zijn en nooit meer aan de bak komen.
Genoeg verhalen van mensen met honderden sollicitaties per jaar en geen werk.
Genoeg branches waar werkgevers dat prima doorhebben.quote:Op woensdag 28 maart 2018 20:13 schreef Mishu het volgende:
[..]
Het kan ook naar het andere uiterste omslaan. Te veel werk voor te weinig mensen. Zoals nu. Alleen hebben de werkgevers het nog niet door
Deels mee eens. Toch, ik maak in mijn werk mee dat er soms écht hele grote stappen gezet worden. Dat zijn wel de krenten uit de pap, maar het gebeurt.quote:Op woensdag 28 maart 2018 15:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Dit denk ik dus ook.
De onderkant, waar de echte klappen vallen, daar valt weinig te leuks van te maken.
Niet helemaal mee eens.quote:Op woensdag 28 maart 2018 20:13 schreef Mishu het volgende:
[..]
Het kan ook naar het andere uiterste omslaan. Te veel werk voor te weinig mensen. Zoals nu. Alleen hebben de werkgevers het nog niet door
Dat soort verzekeringen zijn een grote oplichting. De leeftijd tussen de 50 en 60 is een van de moeilijkste ik die tot nu toe moet ervaren. Het heeft ermee te maken dat je eigen ouders problemen gaan krijgen, vrienden en collega door ziekte wegvallen en je eigen kinderen die ondanks uit huis zijn je toch aandacht en steun blijft geven.quote:Op maandag 26 maart 2018 15:04 schreef thekolere het volgende:
[..]
Kijk eens goed naar de voorwaarden van jouw “ hypotheekbescherming “ dan zal je er achter komen dat zij de UWV norm aanhouden ( moet je terminaal zijn ) en maar een bepaalde periode ( 2 jaar ) betalen.
Jij snapt het.quote:Op maandag 26 maart 2018 12:09 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit gaat dus over mensen die waarschijnlijk heel wat meer jaren gewerkt hebben dan jij...
Mensen die gewoon niet willen werken hebben dit probleem niet. Die werken niet of nauwelijks, zitten in een sociale huurwoning met maximale huursubsidie en hebben gelijkgestemden om hen heen die hen niet als een baksteen laten vallen wanneer het hen tegen zit. Hun relatie zal daardoor dus ook niet knappen.
Ik zie ook om me heen dat juist zij die het zich het meeste aantrekken en zo graag weer aan het werk willen, daar ook de meeste moeite mee hebben. De flierefluiters die vrolijk doorgaan met leven, feesten en geld uitgeven, hebben vaak het snelste weer een baan terwijl zij die vol voor die baan gaan hem maar niet krijgen. Wanhoop is niet aantrekkelijk.
De 50-60 jarige met een eigen huis moeten echt wel een prima buffer hebben. Die hebben alle prijsstijgingen meegepakt en hebben tientallen jaren gehad om een hypotheek af te lossen, of toch maar alles uitgegeven aan vakanties en hobbies? Als je zo'n huis verruilt voor een huurhuis of van mij part een kleiner koopappartementje in het geval van baanverlies, scheiding of wat dan ook, dan kan je prima heel lang volhouden. Ik snap dat je het liever anders ziet lopen, maar als je juist handelt, hoef je echt je niet in de problemen te komen. Keuzes, keuzes.quote:Op woensdag 28 maart 2018 22:40 schreef Cherni het volgende:
[..]
[knip]
En mocht je op die leeftijd ziek of werkloos worden of met een scheiding te maken krijgen heb je een probleem. Een buffer is zo verdampt en iedereen met een eigen huis en na 1965 geboren word een nugger geen recht op bijstand na je ww periode dus. [knip]
Als je de hut verkoopt zul je toch ergens moeten wonen. Bovendien mag je van die winst nog ff belasting aftikken. Sociale huur kom je niet voor in aanmerking. Tel uit je winst. Bovendien heb je niet voor niets al die jaren gewerkt. En ook op oudere leeftijd kan een dak aan vernieuwing toe zijn en heb je daar ook je buffer voor nodig. Ik denk dat je er wat te makkelijk over nadenkt.quote:Op woensdag 28 maart 2018 23:13 schreef OngeschiktX het volgende:
[..]
De 50-60 jarige met een eigen huis moeten echt wel een prima buffer hebben. Die hebben alle prijsstijgingen meegepakt en hebben tientallen jaren gehad om een hypotheek af te lossen, of toch maar alles uitgegeven aan vakanties en hobbies? Als je zo'n huis verruilt voor een huurhuis of van mij part een kleiner koopappartementje in het geval van baanverlies, scheiding of wat dan ook, dan kan je prima heel lang volhouden. Ik snap dat je het liever anders ziet lopen, maar als je juist handelt, hoef je echt je niet in de problemen te komen. Keuzes, keuzes.
Hoe is dit anders dan voor mijn situatie? Verkoop je huis, ga vrije sector huren of koop een goedkoper appartementje terug, wellicht zelf hypotheekvrij!? Een groot deel van het antwoord op de vraag in de OP komt neer op je kunnen aanpassen aan omstandigheden en niet boven je stand gaan of blijven leven.quote:Op woensdag 28 maart 2018 23:24 schreef Cherni het volgende:
[..]
Als je de hut verkoopt zul je toch ergens moeten wonen. Bovendien mag je van die winst nog ff belasting aftikken. Sociale huur kom je niet voor in aanmerking. Tel uit je winst. Bovendien heb je niet voor niets al die jaren gewerkt. En ook op oudere leeftijd kan een dak aan vernieuwing toe zijn en heb je daar ook je buffer voor nodig. Ik denk dat je er wat te makkelijk over nadenkt.
Moet goede buffers en verstandige keuzes vang je wijziging van regels op. Ik ben het ook niet eens met veel wijziging. Soms is het ronduit kut. Maar je kan je er maar beter tegen beschermen.quote:Vergeet een heel belangrijk punt niet en dat is de afschaffing van het stamrecht. Dat betekend dat je een ontslagvergoeding etc niet meer belastingvrij in een fonds mag stoppen die je maandelijks uitkeert. Ook zo leuk dat ze dat afgeschaft hebben.
Dan kom je op het volgende probleem. Helaas is het zo dat tijdens je levenspad steeds de regels wijzigen. Wat nu een uitstekend idee is kan achter 20 jaar een slecht idee zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |