wow verrassend wel, biedt wel weer mogelijkheden op een 3e ster voor een ander restaurantquote:Op maandag 7 oktober 2019 11:54 schreef golfer het volgende:
Bron: Misset Horeca.
Driesterrenrestaurant De Leest sluit deuren.
Restaurant De Leest in Vaassen gaat dicht. Nog voor het einde van dit jaar sluit het driesterrenrestaurant haar deuren. Dat hebben eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman besloten. Het sluiten van de Leest, betekent zeker niet stilzitten: 'integendeel, het geeft ons de vrijheid en mogelijkheid om andere concepten te gaan doen, waarvan we begin volgend jaar ons eerste nieuwe formule zullen openen.'
Jacob Jan Boerma: ‘Restaurant De Leest is 17,5 jaar lang ons kind geweest, het waren mega intensieve jaren die uiteindelijk eind 2013 leidden tot een 3e Michelinster. Het was knallen tot op het bot, maar het was het meer dan waard. Ooit begon deze droom bij mijn ouders op de achterbank van de auto: ik wil sterren koken. Die droom is meer dan uitgekomen, in 2020 zit ik 30 jaar in het vak, maar nu is het tijd voor een mooie verandering.’
‘Wij zijn toe aan nieuwe culinaire uitdagingen. Wij willen onze kennis en expertise graag inzetten om een andere weg in te slaan en wij willen ook vooral meer tijd aan onze jonge zoon Senne besteden. Het sluiten van de Leest geeft ons de vrijheid hiervoor, tevens om andere concepten te gaan creëren. Begin 2020 opent dan ook ons eerste conceptrestaurant in Amsterdam. Ook zullen wij internationaal onze vleugels gaan uitslaan’, aldus de driesterrenchef. Medewerkers van restaurant De Leest zijn zeer recent op de hoogte gesteld van het nieuws.
Restaurant De Leest opende zijn deuren in de zomer van 2002 en behaalde binnen 5 maanden de eerste Michelinster, een tweede Michelinster volgde in 2007 en uiteindelijk de grote Internationale erkenning: een derde Michelinster volgde eind 2013. Tevens behoorde de Leest in al die jaren tot de top in de landelijke en Internationale gidsen. De Leest is een van de 123 restaurants in de wereld met 3 Michelinsterren en ooit het 4de restaurant die deze erkenning heeft gehad in Nederland.
De rest in Het Handelsblad https://www.nrc.nl/nieuws(...)ver-verkoop-a3977087quote:Rechtszaak Aandeelhouders willen Marqt-oprichter Quirijn Bolle dwingen mee te werken aan de verkoop aan Ekoplaza. Die ziet er niets in.
De eigenaren van Marqt liggen met elkaar overhoop over hoe het verder moet met de duurzame supermarktketen. Deze donderdag staat een kort geding gepland tussen oprichter Quirijn Bolle en andere aandeelhouders. Zij worden gesteund door de directie van het bedrijf.
wel nieuws maar culinair?quote:Op donderdag 17 oktober 2019 08:33 schreef borisz het volgende:
[..]
De rest in Het Handelsblad https://www.nrc.nl/nieuws(...)ver-verkoop-a3977087
Supermarktnieuws hoort ook tot CUL. Alles wat met eten en drinken te maken heeft kan hier gepost worden.quote:
prima hoor, komt er nog eens wat doorquote:Op donderdag 17 oktober 2019 09:13 schreef borisz het volgende:
[..]
Supermarktnieuws hoort ook tot CUL. Alles wat met eten en drinken te maken heeft kan hier gepost worden.
Nou er is nu toch een deal https://www.rtlz.nl/busin(...)ndel-achter-ekoplazaquote:De ecosupermarkt Marqt gaat samen met Udea, de groothandel en franchisegever achter Ekoplaza, een branchegenoot en concurrent van het kwakkelende bedrijf. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt. Marqt gaat opnieuw winkels sluiten.
De bedrijven zeggen dankzij de combinatie 'samen in te zetten op groei en de verdere versterking van de merken.'
NRC Handelsblad meldde gisterenavond dat niet alle aandeelhouders akkoord zijn met de fusie. Oprichter Quirijn Bolle zou liever onder andere aandeelhouders zelfstandig verder gaan. Marqt en Udea willen proberen om de dissidente aandeelhouders via een rechtszaak te dwingen tot een 'bekrachtiging van dit besluit'.
Nog nooit winst gemaakt
Marqt werd in 2008 opgericht, en bouwde sindsdien een keten van 18 winkels in de Randstad op. Het bedrijf maakte echter nooit winst. Eerder dit jaar traden de directeur en de commissarissen af, na spanningen in de top. Het bedrijf kondigde toen aan op zoek te gaan naar een partner.
In juni werd bekend dat Marqt zijn twee grootste winkels, in Amsterdam en Den Haag, sluit. Vandaag zegt het bedrijf dat het 'vanuit haar Amsterdamse basis zal focussen op kleinere eet- en drinkwinkels'.
quote:TV chef Gary Rhodes has died at the age of 59.
The restaurateur, who appeared on MasterChef and Hell's Kitchen, passed away yesterday, his family said.
"The Rhodes family are deeply saddened to announce the passing of beloved husband, father and brother, Gary Rhodes OBE," they said.
"Gary passed away last evening, Tuesday 26 November, at the age of 59, with his beloved wife Jennie by his side.
"The family would like to thank everyone for their support and ask for privacy during this time."
More follows...
Wattttquote:
Jeetje...quote:According to TV company Rock Oyster Media, Rhodes had been filming a new ITV series when he was "taken ill very suddenly at home".
Ik schrok ook. We hebben een aantal keren bij hem gegeten, eerst bij De Bokkedoorns en later ook een keer in Hoorn.quote:Op woensdag 25 december 2019 16:44 schreef Smallish het volgende:
Jemig, hier schrik ik gewoon van. Op die leeftijd?! Half december mijn man een nachtje Hoorn cadeau gedaan met een geweldig etentje in zijn restaurant. WTF
Verder lezen bij het FD.quote:De populariteit van vleesvervangers heeft een run op plantaardige grondstoffen in gang gezet, met stijgende prijzen tot gevolg. Dat vertellen fabrikanten en chemiebedrijven aan het FD. 'Voor 2020 rekenen we op 50% groei, maar als het meer is zitten we zonder grondstoffen’, zegt directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah uit Gelderland.
In het kort
• De vraag naar vleesvervangers groeit zo hard, dat fabrikanten het amper kunnen bijhouden.
• Ze breiden hun productie wel uit, maar lopen tegen grenzen aan.
• Gebrek aan capaciteit en schaarste aan grondstoffen drijven de prijzen van soja-eiwitten op
•
Duits 3-sterrenrestaurant verwoest door grote brandtwitter:RTLnieuws twitterde op zondag 05-01-2020 om 10:38:33 Het gaat om het sinds 1992 met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Schwarzwaldstube. https://t.co/BrSQwkbSCd reageer retweet
Mooi dat ze uit zijn naam verder gaan.quote:Hierbij danken wij u hartelijk voor alle lieve en overweldigende steunbetuigingen voor en na het overlijden van onze man, vader, opa en chef.
Uw warmte en betrokkenheid heeft veel voor ons betekent de afgelopen verdrietige periode.
Momenteel is restaurant Lucas Rive nog gesloten i.v.m. de wintersluiting, maar vanaf dinsdag 14 januari zijn wij weer geopend volgens reguliere openingstijden.
We gaan verder met ons restaurant zoals Lucas dat had gewild. Lucas was een groot meester en heeft onze brigade dusdanig opgeleid dat zij verder kunnen op basis van zijn signatuur en culinaire denkwijze.
Wij kijken ernaar uit u te mogen ontvangen vanaf 14 januari. Graag tot dan!
Met gastvrije groet,
Deborah, Rebecca & brigade Lucas Rive
geen verrassing toch, iens was net zo'n zaadsitequote:Op vrijdag 10 januari 2020 16:17 schreef golfer het volgende:
Rambam pakt The Fork aan: ‘Zelfs slechte reviews leveren voldoende op’
In een uitzending van BNN Vara-programma Rambam lijkt het gemiddelde reviewcijfer op The Fork te worden gemanipuleerd ten faveure van het verdienmodel van de site. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eist transparantie en duidelijkheid van de reserveringssite naar aanleiding van de uitzending. 'Een nep-restaurant met slechte recensies krijgt een hoger cijfer.'
In de uitzending van Rambam, donderdagavond 9 januari 2020 lijkt het gemiddelde reviewcijfer van restaurants door The Fork te worden gemanipuleerd.
Niet de kwaliteit van de reviews of de zoekfunctie op de website lijkt volgens de programmamakers voorop te staan, maar het verdienmodel van het reserveringsplatform zelf.
In de uitzending van Rambam lijkt het erop dat het gemiddelde reviewcijfer op The Fork kunstmatig hoog wordt gehouden. Een slecht restaurant bestaat niet op The Fork, zo lijkt het in de uitzending.
Rambam begon een eigen restaurant, de Mambar, waar zij zelf recenseerden met nepaccounts. Recensies kwamen probleemloos op de site. Ook kon het restaurant, zonder echt te bestaan, ruim drie weken op het platform blijven staan. Het getoonde gemiddelde reviewcijfer op de site kwam niet overeen met het gemiddelde van de tientallen reviews.
Rambam vroeg The Fork om uitleg. The Fork verwees in een mail naar een algoritme zonder deze toe te lichten. Kortom, hoe het reviewcijfer op The Fork tot stand komt is volkomen onduidelijk.
Ook blijkt dat het reserveringsplatform ondernemers ongezien op kosten jaagt door de blauwe reserveringsknop op Google.
Reserveringen komen via die knop namelijk binnen via The Fork en niet rechtstreeks bij het restaurant zelf, waardoor de restaurateur commissie moet afdragen aan The Fork.
Zo ging bij een ondernemer met vijf horecazaken het maandbedrag per bedrijf omhoog van 65 euro, naar ruim 800 euro per bedrijf, per maand. Volgens deze ondernemer betekent dit in totaal ongeveer 50.000 euro per jaar. Volgens KHN is de berichtgeving van The Fork over de samenwerking met Google erg onduidelijk.De reserveringsknop van Google wordt bijvoorbeeld nu standaard geplaatst zonder expliciete toestemming vooraf.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen geeft in de uitzending aan geschrokken te zijn van de berichtgeving: ‘Ik schrik daarvan. Het kan niet zo zijn dat wat er op de website staat, niet in overeenstemming is met de recensies die mensen achterlaten.’
KHN is van mening dat de gast ervan op aan moet kunnen, dat de reviews over een restaurant betrouwbaar zijn. Daarnaast is KHN van mening dat platformen zoals The Fork vooraf duidelijker moeten communiceren over belangrijke wijzigingen – zoals bij de samenwerking tussen The Fork en Google – en om instemming vooraf moeten vragen.
Naar aanleiding van de uitzending stuurt KHN een brief aan de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementsleden. Twee concrete punten moeten volgens de brancheorganisatie zo snel mogelijk verbeteren.
Ten eerste moet het voor gasten en ondernemers op korte termijn duidelijk worden hoe de reviews en rankings op platformen, zoals The Fork, tot stand komen. Dit vraagt om actieve monitoring en handhaving van bestaande wetgeving rondom consumentenbescherming bij platformen door de Reclame Code Commissie en de ACM.
Ten tweede moeten platformen tijdig toestemming vragen aan ondernemers indien zij de algemene voorwaarden aanpassen of belangrijke beleidswijzigingen doorvoeren. Dit moet volgens KHN geregeld worden in de Europese richtlijn voor online tussenhandelsdiensten die in juli 2020 van kracht wordt. Onduidelijkheid, zoals bij de samenwerking tussen The Fork en Google, moet hiermee in de toekomst worden voorkomen.
Het hele rapport staat op https://fsin.nl. Echter dan moet je flink lappen.... Zou wel benieuwd zijn naar dat rapport. Een paar korte puntjes op https://fsin.nl/fsin-foodshopper-monitor-2020quote:Millennials eten vaker dan oudere generaties buiten de deur. Een gemiddelde jongere zou in het afgelopen jaar ruim 1500 euro hebben uitgegeven aan eetgelegenheden. Uit eten gaan is 'een speerpunt van hun levensstijl' geworden.
Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Volgens schattingen van dat instituut steeg de omzet van alle horecagelegenheden in het afgelopen jaar tot 21 miljard euro. Dat is ruim 4 procent meer dan vorig jaar.
De omzet van de horeca groeit al jaren, al is het volgens het FSIN steeds lastiger om te bepalen wat een horecagelegenheid is. Zo zijn warme maaltijden ook in supermarkten voor handen en is er in veel detailhandels tegenwoordig ook een eetgelegenheid.
Jongere generaties
Volgens schattingen van het instituut gaven millennials in 2019 gemiddeld 1512 euro uit aan eetgelegenheden. De generatie X, geboren na 1960, spendeerde er gemiddeld 1239 euro.
De jongere generaties besteden flink meer in horecagelegenheden dan babyboomers. Die laatste groep gaf gemiddeld 436 euro uit aan horecagelegenheden.
Andere levensstijl
Volgens de directeur van het FSIN, Jan-Willem Grievink, komt dat door een andere levensstijl. Regelmatig op stap gaan voor een hapje is volgens hem 'de normaalste zaak van de wereld' voor jonge generaties.
Toegenomen concurrentie
Ondanks een hogere omzet hebben sommige horecagelegenheden het lastig. Dat is vooral het geval in steden waar veel concurrentie is.
Zo zijn er volgens het instituut in Almere, Utrecht en Tilburg veel leegstaande winkelpanden omgetoverd tot horecagelegenheden. Dat zet het rendement van bestaande zaken onder druk.
quote:De Turkse keten Pizza Locale opent binnenkort haar eerste Nederlandse vestiging aan de Karel Doormanstraat in het centrum van Rotterdam. De menukaart bestaat uit veel meer dan de bekende pizza's: zoetekauwen kunnen er terecht voor varianten met m&m's, Nutella of Toblerone.
De exacte openingsdatum van de pizzeria is nog niet bekend. De pizzaketen heeft vijf vestigingen in Istanbul, in totaal 26 vestigingen in Turkije. Ook in Azerbaijan heeft Pizza Locale twee vestigingen.
https://www.ad.nl/rotterd(...)enm-s-eten~a013ddf1/
quote:De restaurants Jamie's Italian in Den Haag en Rotterdam gaan definitief dicht. De verlenging van de coronamaatregelen tot 28 april heeft de horecazaken de das omgedaan, laat de directie van Italian Food Concepts Netherlands weten.
Lees verder bij AD.
Zal ze niet missen.quote:Op woensdag 1 april 2020 14:25 schreef borisz het volgende:
Jamie’s Italian restaurants definitief gesloten
https://www.ad.nl/rotterd(...)f-gesloten~ad7ac30f/
https://www.ad.nl/westlan(...)-verklaard~aaffd8a2/quote:Het met een Michelinster bekroonde restaurant Niven in Rijswijk is niet meer. De rechtbank in Den Haag sprak gisteren het faillissement uit van de zaak van de Wateringse chef-kok Niven Kunz (38).
,,Die verlenging heeft niets met het faillissement te maken”, laat curator Milko Spaa van HJF Advocaten weten. Sinds januari, toen het coronavirus in China zich verder verspreidde, liep het al minder bij het restaurant, vertelt hij. ,,Ik denk dat de opgelegde sluiting een zetje heeft gegeven.” Op de balans van 2018 noteerde Niven aan lang- en kortlopende schulden een bedrag van 248.882 euro.
Lees verder bij AD
quote:Online supermarkt Picnic neemt flinke maatregelen om de capaciteit te vergroten. Zo wordt eind mei een extra distributiecentrum geopend. Door de coronacrisis explodeerde de vraag naar aan huis bezorgde boodschappen, waardoor de wachtlijsten nog langer zijn geworden en ook vaste klanten veel moeite moeten doen om een bestelling te plaatsen.
Ook AD https://www.ad.nl/koken-e(...)odschappen~a872e4a9/
Ik zag ze een jaar geleden ofzo al op Social Deal staan. Toen gingen de zaken blijkbaar al niet zo goed Zonde hoor.quote:
Missen we niks aan eerlijk gezegd.quote:
ben niet zo'n Loetje fan maar goed dat ze het doen, wat je ziet is dat ze er vanuit gaan dat 2 mensen die reserveren dus een stel zijn, dat kan heel snel fout gaan omdat er altijd mensen zijn die zich dan als stel/familie voordoenquote:Op zaterdag 18 april 2020 10:46 schreef borisz het volgende:
Loetje ende anderhalvemetersamenleving. Incluis filmpje https://www.missethoreca.(...)-de-horeca-101334737
https://www.ad.nl/koken-e(...)tend-zonde~a65af823/quote:De Nederlandse restaurants van pizza- en pastaketen Vapiano zijn failliet. De rechtbank Gelderland sprak het faillissement uit over VAP Nederland. De keten had in ons land elf vestigingen, waaronder twee in Amsterdam, twee in Rotterdam en twee in Utrecht.
Eerder werd het bedrijf al uitstel van betaling verleend. Die maatregel had te maken met acute financiële problemen bij het Duitse moederbedrijf vanwege de coronacrisis. Daardoor konden ook de Nederlandse restaurants niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.
Op dit moment onderzoekt de curator of de mogelijkheid bestaat om een doorstart te maken. Onderdeel hiervan kan zijn dat de curator een aantal vestigingen weer opent. In verband met het coronavirus wordt niet verwacht dat de restaurants spoedig open zullen gaan.
Zonde
Retaildeskundige Paul Moers vindt het faillissement ontzettend zonde. ,,Ik vond het een krankzinnig goed concept. Alles wordt vers voor je neus klaargemaakt. Zelf denk ik dat Vapiano het slachtoffer is geworden van hun eigen succes. In Amsterdam en ook op andere locaties liepen de wachttijden fors op. Dat is niet prettig voor klanten.
Ook vermoed ik dat bij Vapiano te veel dividend is uitgekeerd aan de aandeelhouders. Terwijl je zeker in dit soort tijden een buffer nodig hebt. Mede omdat de restaurants op de mooiste plekken in Nederland zitten en dus veel huur moeten betalen. Ik kan niets anders bedenken, want deze formule leek echt aan te slaan.’’
twitter:stanhuygens twitterde op woensdag 06-05-2020 om 16:00:42 #lifeiskool Tweesterrenchef Moshik Roth stopt https://t.co/F1Y1BTUw6a via @Telegraaf reageer retweet
Jammer. Moshik kan exceptioneel goed koken.quote:Op woensdag 6 mei 2020 16:04 schreef Tarado het volgende:twitter:stanhuygens twitterde op woensdag 06-05-2020 om 16:00:42 #lifeiskool Tweesterrenchef Moshik Roth stopt https://t.co/F1Y1BTUw6a via @:Telegraaf reageer retweet
https://nos.nl/artikel/23(...)OZCD2xlALO8tSYBlk4k0quote:De Nederlandse restaurants van pizza- en pastaketen Vapiano maken een doorstart, meldt de curator. Het is nog onduidelijk of dit geldt voor alle vestigingen, of voor een deel.
Begin deze maand werd Vapiano failliet verklaard. Het Duitse moederbedrijf verkeert door de coronacrisis in financiële problemen en daardoor kon ook de Nederlandse tak niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen. Het bedrijf heeft elf vestigingen in Nederland met ongeveer 550 medewerkers.
"Wij zijn ontzettend blij voor onze medewerkers en onze gasten dat Vapiano Nederland op een positieve manier door kan gaan", zegt een woordvoerder van de keten tegen het ANP. "Wij danken alle betrokkenen voor hun inzet en vertrouwen."
De restaurants van Vapiano gaan op 1 juni, net als de rest van de horeca, weer open. Volgens de woordvoerder gaat de keten nu aan de slag met de maatregelen die genomen moeten worden vanwege het coronavirus.
Ook HappyHappyJoyJoy vroeg al uitstel van betaling aan.quote:(...)
Café-restaurant Hermitage is niet alleen afhankelijk van aanloop uit het museum - dat ook sloot - en reserveringen. “Het is voor meer dan de helft afhankelijk van evenementen, corporate diners zoals van Hermitage-sponsors als ABN Amro en Heineken,” zegt Hollenkamp.
“Al die bedrijven gaan dit jaar niks meer doen. Daarmee is de helft van de omzet vooraf al helemaal verdwenen. Omdat we zien dat het de rest van het jaar niet zal verbeteren, is het voor ons geen haalbare kaart meer. Het huurcontract is daarvoor te duur, we hebben te veel mensen.“
(...)
quote:(...)
Tot nu liep het aantal faillissement in de horeca niet opvallend hoog op. Zowel in maart als in april telde het CBS 31 faillissementen in heel Nederland. Cijfers over mei zijn nog niet bekend. Directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie Horeca Nederland verwacht wel dat het aantal bedrijven dat de vlag strijkt, de komende maanden sterk zal stijgen.
Tabellen en plaatjes via https://nos.nl/artikel/23(...)-vla-en-toetjes.htmlquote:De tijd van Joris Driepinter - het personage dat ooit in reclames drie glazen melk per dag propageerde - ligt ver achter ons. Zuivelproducten als melk, karnemelk, vla en toetjes verkopen steeds minder goed.
Marktonderzoeker IRI zag in de Nederlandse supermarkten tussen 2016 en 2019 het aantal verkochte liters van deze producten inzakken met percentages van 6 tot liefst 25 procent.
Bas Roelofs, bij zuivelgigant FrieslandCampina verantwoordelijk voor Nederland, erkent dat zuivel in ons land niet bepaald aan de winnende hand is. Enkele oorzaken volgens hem: de enorme keuze die een consument anno 2020 heeft als het gaat om dranken. Van water en frisdrank tot de vele thee- en koffiesoorten.
Verder blijken consumenten steeds huiveriger om een toetje in huis te halen vanwege de vele toegevoegde suikers. "Wij zijn er druk mee bezig om die suikers te verminderen in onze producten", zegt Roelofs in het NOS Radio 1 Journaal.
Kleinere verpakkingen
Niet het hele zuivelschap is overigens kommer en kwel; producten als yoghurt, kwark en houdbare melk voor bijvoorbeeld in de cappuccino stegen wel in omzet.
En daar zet FrieslandCampina daarom ook vol op in, zegt Roelofs. "We gaan ook meer kleinere en hersluitbare verpakkingen en drinkflessen voor onderweg ontwikkelen, zodat we die kunnen verkopen in bijvoorbeeld pompshops en kiosken op het station."
Ook is het concern bezig met het ontwikkelen van 'nieuwe' melk, dat duurzamer is geproduceerd en het keurmerk PlanetProof draagt. De veehouder investeert voor dat keurmerk bijvoorbeeld in grotere stallen voor de koeien en in grasland met wilgen en kruiden.
Tim en Bart Kester zijn twee veehouders die bezig zijn met het ontwikkelen van die duurzame melk. Zij raken niet in paniek door de dalende zuivelmarkt. De Nederlandse zuivel staat hoog aangeschreven in de wereld. Dus het komt vast goed, verwachten ze.
Het Voedingscentrum ziet alleen wel een trend als het gaat om steeds minder dierlijk voedsel. "En dat zie je dus ook terug in de verkoop van zuivel", zegt woordvoerder Sietse Orie.
Tegelijk groet het aanbod van plantaardige eiwitdranken, zoals soja- en amandeldranken. Stacy Pyett, onderzoeker bij de Universiteit Wageningen, benadrukt dat plantaardige zuivel nog maar 1 tot 2 procent van de totale marktaandeel inneemt. "Maar het groeit in westerse landen wel heel snel", zegt ze.
Volgens Pyett is het voor de gezondheid niet schadelijk dat er minder zuivel wordt geconsumeerd; Nederlanders consumeren nog altijd ongeveer een derde aan eiwitten te veel per dag. Dat is voornamelijk schadelijk voor het milieu, zegt ze. "Dierlijke eiwitten hebben een grote CO2-voetafdruk", zegt Pyett. "We zouden 50 procent van onze eiwitinname uit dierlijke producten kunnen halen. Dat zit nu nog op 70 procent."
Een merk dat profiteert van de plantaardige trend is Alpro. Het van oorsprong Belgische bedrijf zag de omzet in Nederland de afgelopen jaren stijgen met tientallen miljoenen euro's met plantaardige variaties op bijvoorbeeld melk, koffiemelk, room en ijs. De producten gemaakt op basis van soja, noten en granen.
"Die consumptie neemt gestaag toe", zegt Jasmien de Gussem van Alpro. "Duurzaamheid en de eigen gezondheid zijn daar de belangrijkste redenen voor. Consumenten eten bewuster dan vroeger en hebben meer oog voor de impact die hun voeding heeft op milieu en gezondheid."
Traditionele eiwitbronnen als vlees, zuivel en vis worden volgens haar steeds meer gezien als een bedreiging voor het milieu.
De Gussem: "In de beginjaren van Alpro in de jaren 80 werden onze producten vooral gekocht door mensen met een lactose-intolerantie. Die tijd is allang voorbij." Volgens cijfers van het concern heeft inmiddels 33 procent van de Nederlandse huishoudens een plantaardig product in de koelkast staan.
RIP, jammer dat ze Halvemaan vergeten te vermelden, die heeft La Rive toch wel op de kaart gezetquote:Op maandag 17 augustus 2020 11:26 schreef golfer het volgende:
De deuren van het befaamde restaurant La Rive zijn voorgoed gesloten. Het restaurant heet nu Amstel Restaurant.
[ afbeelding ]
Dat laat Rudolf van Dijk, general manager InterContinental Amstel Amsterdam weten. ‘We hebben de brasserie en het restaurant gelijk getrokken. De naam is omgedoopt in Amstel Restaurant. Het staat voor de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Juist dankzij dit nieuwe concept hebben we ook weer veel lokale gasten meerdere malen mogen ontvangen. Lokaal is dan ook de basis van waaruit we het Amstel Hotel en restaurant verder zullen uitbreiden’, legt Van Dijk uit.
Van Dijk vervolgt: ‘We willen toonaangevend zijn en het hotel als luxe bestemming op de kaart houden. Op het menu herkent de gast ongecompliceerd en simpelweg goed eten en drinken. Met een prachtig uitzicht op de Amstel kunnen gasten met name op het terras van de nieuwe menukaart genieten. De coronasituatie heeft ervoor gezorgd dat we deze eerste veranderingen versneld hebben geïntroduceerd. Vanuit hier bouwen we verder. Het Amstel Hotel is van ons allemaal. De huiskamer van Amsterdam.’ De general manager kondigt aan dat er nog meer wijzigingen zullen volgen.
La Rive was het restaurant in het Amstel Hotel in Amsterdam. De laatste chef-kok was Roger Rassin, die in 2008 de leiding overnam. Voorheen kookte onder meer Robert Kranenborg (1992-2000) en Edwin Kats (2000-2008) er. Vanaf 1994 had het restaurant 22 jaar achtereenvolgens één of twee Michelinsterren. In 2016 verloor het restaurant haar ster. Michelin vond vrij vertaald dat La Rive de culinaire concurrentie niet bij kon benen.
La Rive kreeg eind 1993 haar eerste ster in de gids voor ’94. In 1997 kwam daar een tweede bij die in 2001 na het vertrek van Kranenborg (1992 – 2000) weer verdween. In 2002 kookte Edwin Kats de tweede ster terug bij het Amstel Hotel waarna deze in 2006 weer verdween van de gevel.
Shoot, ik wilde nog naar de Bistro.quote:Op dinsdag 1 september 2020 15:32 schreef golfer het volgende:
Sterrestaurant De Zwaan en bistro Het Lelijke Eendje in Etten-Leur gaan samen verder als restaurant Tilia.
Dat besluit hebben de nieuwe eigenaren Mariëlle Vink en Carlo Chantrel genomen. In mei werd bekend dat het duo beide eetgelegenheden had overgenomen van Roland Peijnenburg.
Voor sommelier Mariëlle Vink en chef-kok Carlo Chantrel is sprake van een nieuwe start op een vertrouwde locatie. Beiden werkten onder leiding van Roland Peijnenburg namelijk al in restaurant De Zwaan (en bistro Het Lelijke Eendje).
Carlo Chantrel
Ze hebben ervoor gekozen te stoppen met De Zwaan en Het Lelijke Eendje om er een nieuw concept neer te zetten. Dat is restaurant Tilia geworden.
‘Achter de schermen hebben we een heel nieuw concept voorbereid en getest’, aldus chef-kok Carlo. ‘We blijven koken zoals de gast van ons gewend is. Met eerlijke seizoensproducten, maar dan net wat eigentijdser en zeer betaalbaar.’
De keuken is internationaal en die vertaalt zich in ‘een flinke à-la-cartekaart’ en menu’s van vier tot zeven gangen.
Mariëlle Vink
Sommelier Mariëlle schenkt wijnen van zowel Nederlandse wijnboeren als domeineigenaren van over de hele wereld. Haar grote liefde voor dranken vind je ook terug in de interessante collectie mock- en cocktails, veel lokale bieren en ‘zelf’ gestookte gins.
Roland Peijnenburg
De kunstcollectie van de familie Peijnenburg die het interieur van De Zwaan kenmerkte, verdwijnt van de muren.
Mariëlle: ‘Wij hebben gekozen voor een waanzinnig mooie kleurencombinatie van historic green, midnight blue en a touch of gold. Echt, we staan te popelen om iedereen te ontvangen.’
Nu Lidl nogquote:Op woensdag 23 september 2020 15:35 schreef borisz het volgende:
De vraag naar thuisbezorgde boodschappen stijgt zo hard, dat marktleider Albert Heijn in nog geen jaar tijd de capaciteit heeft verdubbeld. ,,Zo willen we voorkomen dat mensen opnieuw in een online wachtrij komen te staan.’’
https://www.ad.nl/koken-e(...)odschappen~a61dc276/
Appie gaat met AH Compact Picnic achterna. Ze worden vast nerveus.
Wat is die AH Compact App vreselijk. Het zoeken naar producten duurt heel lang. Assortiment in de app zeer beperktquote:Op woensdag 23 september 2020 15:37 schreef Molo het volgende:
[..]
Nu Lidl nog
Veel fijnere winkel qua versproducten
https://www.ad.nl/den-haa(...)gn=socialsharing_webquote:Het iconische restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk is failliet. Eigenaar Peter ’t Mannetje zocht al sinds 2018 naar iemand die het drie verdiepingen tellende restaurant van krakend djatihout wilde overnemen, maar dat is niet gelukt.
Oh jee, waar moeten de politici nou hun plannetjes met elkaar bekonkelen gaan?quote:Op woensdag 30 september 2020 14:12 schreef borisz het volgende:
Garoeda failliet.
https://www.ad.nl/den-haa(...)gn=socialsharing_web
Rutte gaat altijd naar Soeboer.quote:Op woensdag 30 september 2020 14:17 schreef golfer het volgende:
[..]
Oh jee, waar moeten de politici nou hun plannetjes met elkaar bekonkelen gaan?
En gaan definitief dicht https://nos.nl/artikel/23(...)eda-in-den-haag.htmlquote:Op woensdag 30 september 2020 14:12 schreef borisz het volgende:
Garoeda failliet.
[..]
https://www.ad.nl/den-haa(...)gn=socialsharing_web
Zit achter een betaalmuur. Dus niet voor ons leesbaar.quote:Op zondag 3 januari 2021 14:10 schreef borisz het volgende:
De nieuwe plannen van Alain Alders
https://www.haarlemsdagbl(...)t&utm_medium=twitter
De krantversie gePDFt https://docdro.id/FEbOwLzquote:Op zondag 3 januari 2021 17:44 schreef golfer het volgende:
[..]
Zit achter een betaalmuur. Dus niet voor ons leesbaar.
Dankjewel.quote:Op maandag 4 januari 2021 07:09 schreef borisz het volgende:
De krantversie gePDFt https://docdro.id/FEbOwLz
Restaurants 5? maanden dicht geweest en dan toch zoveel veranderingen, verlies je wel geloofwaardigheid als gids.quote:Op maandag 11 januari 2021 14:50 schreef golfer het volgende:
Bron: Misset Horeca
[ afbeelding ]
Ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en 10 restaurants worden onderscheiden met één ster. Ook tien restaurants krijgen de nieuwe Groene Michelinster.
‘Deze onderscheidingen bevestigen de dynamiek in het gastronomische landschap in België en Luxemburg. In totaal telt de Michelingids gids België en Luxemburg 137 sterrenrestaurants met een ster.
Twaalf restaurants verliezen hun ster, en Restaurant Sea Grill heeft niet langer twee sterren in de gids voor 2021.
Naast Hof van Cleve van Peter Goossens heeft nu ook Zilte in Antwerpen een derde ster gekregen van Michelin. Chef van Zilte is Viki Geunes en Michelin zegt over hem: ‘Chef Geunes staat al jaren bekend als een minutieuze ambachtsman, en heeft het afgelopen jaar de finale stappen gezet naar de ultieme bekroning. Hij heeft zijn restaurant en het bord uitgepuurd tot de essentie. Hij is meer dan ooit een meester in zijn vak.’
In de nieuwe gids voor België en Luxemburg staan twee nieuwe restaurants met twee sterren. De nog steeds jonge Maarten Bouckaert van Castor (Beveren-Leie) heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Omschrijf zijn keuken gerust als klassieke beheersing en eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten.
Dat geldt volgens Michelin ook voor Bartholomeus (Knokke‑Heist), waar de tandem Bart Desmidt en Philip Vandamme de lijn van excellentie met het nieuw concept doortrekt.
Tien nieuwe 1-sterren
Attablez-Vous (Namen)
Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe)
Le Pré des Oréades (Spa)
Le Pristine (Antwerpen)
Boo Raan (Knokke-Heist)
Bar Bulot (Sint-Michiels)
Willem Hiele (Koksijde)
Melchior (Tienen)
L’Envie (Sint‑Denijs)
Libertine (Erpe)
Nieuw: de groene Michelinster
Tien restaurants worden onderscheiden met een Groene Michelinster. Deze nieuwe onderscheiding heeft als doel restaurants op de voorgrond te plaatsen die een bijzonder engagement tonen voor een duurzame toekomst. Dankzij hun innovatieve en ambitieuze initiatieven, zijn zij inspiratiebron voor zowel fijnproevers als collega’s.
René Mathieu van La Distillerie in Bourglinster
Nicolas Decloedt van Humus x Horstense in Elsene
Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir in Gent
Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen
Arabelle Meirlaen van Meirlaen in Marchin
Kris de Roy van Hofke van Bazel in Bazel
Stefan Jacobs van Hors‑Champs in Gembloux
Sang‑Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Liernu
Ludovic Vanackere van Atelier de Bossimé in Loyers
Filip Claeys van De Jonkman in Sint‑Kruis
Deze 2021 editie beloont eveneens 162 Bib Gourmand restaurants waarvan 23 nieuwkomers. Deze restaurants worden onderscheiden voor hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
De Michelinsterren in België en Luxemburg voor 2021:
137 sterrenrestaurants
2 restaurant met drie sterren, waarvan 1 nieuw
24 restaurants met twee sterren, waarvan 2 nieuwe
111 restaurants met 1 ster, waarvan 10 nieuwe
10 restaurants met een Groene Michelinster
162 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe
quote:De Nederlandse supermarkt-app Crisp haalt dertig miljoen euro venture capital op om zijn groei te versnellen.
Nieuwe aandeelhouder is Target Global, een fonds uit Berlijn dat eind vorig jaar zelf nog driehonderd miljoen euro ophaalde. Ook Keen Venture Partners is een fonds dat instapt. Verder participeren Nederlandse onder meer oprichters van Just Eat Takeaway en Adyen in deze ronde en hernieuwen ook bestaande aandeelhouders waaronder Opportunity Partners hun steun.
Crisp is anders dan andere boodschappen-apps omdat het zich vooral richt op vers aanbod uit het seizoen uit de nabije omgeving van de afnemer.
Het nieuwe geld wordt, aldus het persbericht, vooral geïnvesteerd in het verstevigen van de basis onder de groei: de uitbreiding van het elektrische wagenpark, een forse toename van het assortiment en digitalisatering van de gehele bevoorradingsketen.
Het bedrijf uit Amsterdam geeft geen cijfers over aantallen klanten of verkopen. De enige vrij abstracte indicatie luidt: ‘Crisp groeide in 2020 ruim zeven keer in omzet’ en ‘sinds een jaar is het bedrijf blijvend winstgevend per bestelling’.
Er werkt vijfhonderd man en meer dan 85 procent van de omzet komt van terugkerende klanten.
In juni 2019 haalde Crisp reeds vijf miljoen euro op.
quote:Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook.
Wakker Dier heeft vaak felle kritiek geuit op de supermarktketen. In 2019 riep de organisatie Albert Heijn nog uit tot ‘Liegebeest’ van het jaar, vanwege de verkoop van vlees van kippen die volgens de verpakking “meer ruimte” hadden. “Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft - zonder daglicht”, aldus het persbericht van destijds.
Nu is de toon compleet tegenovergesteld. “We zijn onwaarschijnlijk blij met deze stap van Albert Heijn voor dierenwelzijn”, schrijft Wakker Dier. Volgens de organisatie verbetert hierdoor het leven van 35 miljoen kippen per jaar. Ze krijgen daglicht en kunnen naar buiten lopen. De medewerkers van de stichting krijgen “kippenvel om het toekomstbeeld van scharrelende kippen in het Nederlandse landschap”.
Vanaf 2023 is alle kip in de schappen van AH scharrelkip met minimaal één ster van het keurmerk. De kippen leven langer en groeien langzamer dan hun soortgenoten die als ‘plofkip’ bekendstaan. Ook is er meer aandacht voor hun gezondheid en welzijn.
AH heeft met 200 vaste leveranciers afgesproken dat ze ook duurzamer gaan produceren. Zo is het de bedoeling dat zij vanaf 2025 hun eigen stroom duurzaam opwekken met zon en wind. Verder verwacht de supermarktketen dat de uitstoot van fijnstof en ammoniak door de pluimveebedrijven op termijn met ongeveer de helft zal afnemen.
https://www.ad.nl/koken-e(...)charrelkip~ab065052/
quote:Pluim voor Lidl: na AH gunt ook die super de kippen een aangenamer leven
Wakker Dier kreeg eerder deze maand kippenvel toen Albert Heijn begin maart bekendmaakte om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. ‘Fantastisch nieuws’ noemt de dierenrechtenorganisatie het. Nu is Lidl aan de beurt voor een pluim.
Lidl heeft Wakker Dier laten weten volledig over te stappen op de Beter Leven Kip, zo maakt de organisatie vandaag bekend. Omdat het volgens Wakker dier gaat om ‘elk jaar miljoenen kippen die meer ruimte krijgen en eindelijk naar buiten mogen’ is dat erg goed nieuws. ‘Fantastisch dat Lidl deze stap zet', laat Anne Hilhorst van Wakker Dier weten. En: ‘Dit zijn de grootste stappen voor dierenwelzijn sinds jaren in supermarktland.’
Al jaren hamert Wakker Dier op een beter leven, vooral kippen zijn hard toe aan goed omstandigheden. En met succes, want het aantal plofkippen is enorm afgenomen de laatste jaren. Toch is de strijd nog niet gestreden. Op dit moment heeft de meeste kip in de Nederlandse supermarkt geen keurmerk voor dierenwelzijn, meldt Wakker Dier vandaag. ‘Ze leven in volle schuren met dertien tot zeventien kippen per vierkante meter, vaak zonder daglicht.’ Hilhorst wijst erop dat de kippen nooit buiten komen, behalve op weg naar de slacht. Zij hoopt dat andere supermarkten snel het voorbeeld van AH en Lidl zullen volgen.
https://www.ad.nl/koken-e(...)amer-leven~a27e6707/
quote:Als chef-eigenaar licht ik u graag persoonlijk in over de huidige ontwikkeling van restaurant Petossi. Om persoonlijke redenen die gepaard gaan met een groot en langdurig tekort aan horeca personeel heb ik (Bart van Berkel) helaas het besluit moeten nemen om het restaurant te gaan sluiten.
Misset Horecaquote:Jozua Jaring (eigenaar) en Bas Averdijk (maitre sommelier) van het sterrenrestaurant Ratatouille in Haarlem starten samen Brasserie Bruis in het voormalige Petossi.
Jozua Jaring
Jaring was al in gesprek over een andere locatie toen zijn bevriende collega Bart van Berkel aangaf te willen stoppen met Petossi en een koper te zoeken. ‘Dat was even schakelen, maar een vriend help je natuurlijk altijd. We waren snel uit de voorwaarden en per 1 september gaan we bouwen aan Brasserie Bruis’, vertelt Jaring.
De naam ‘Bruis’ staat voor het bruisend concept dat Averdijk en Jaring ervan willen maken. ‘Denk daarbij aan de Klepel, Rijsel of Scheepskameel in Amsterdam, zoiets is er nog niet bij ons in Haarlem. Niet te moeilijk, gewoon lekkere gerechten a la carte met een mooie fles wijn erbij en natuurlijk starten met een glaasje bruisend.’
Averdijk en Jaring zijn allebei voor 50% eigenaar. Het restaurant zal zo’n 50 couverts hebben. Naar een deel van het personeel waaronder een chefkok wordt nog gezocht. Averdijk zal wel als een soort ‘vliegende keep’ een aantal avonden bij de nieuwe zaak (deels) gaan optreden, terwijl Jaring wel de sparringpartner voor de nieuwe chef zal zijn. Opening vanaf oktober.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |