Ik heb in twee woningen met een dergelijk "probleem" gewoond (woon nu in het tweede) en mijn ervaringen:quote:Op donderdag 4 januari 2018 21:16 schreef R2R het volgende:
Ik heb een eindwoning (hoekwoning) op het oog dat aan het eind zit van een huizenblok van 8 woningen.
Dit huizenblok is gefundeerd op staal zoals men dat noemt.
Het hele huizenblok kent scheefstand op alle mogelijke manieren. Het ene huis leunt naar voren, het ander wat minder, maar niets staat recht. De huizen zijn gebouwd in 1927.
Blijkbaar is de grond niet bestand tegen het gewicht van de huizen.
De eindwoning in kwestie heeft in het verleden grote reparaties gehad aan de voorgevel.
Daarnaast is in de zijgevel een grote scheur dichtgezet en ziet deze eruit alsof er een knik zit ter hoogte van de verdiepingsvloer
(Huis bestaat uit begane grond, 1e verdieping en zolder op stahoogte, mansarde dak).
De reparaties zijn vermoedelijk lang geleden uitgevoerd, omstreeks 1980-1983.
Ook de binnenkant van het huis is sindsdien niet veranderd. Aan de buitenkant zie ik op 2 plaatsen een scheur ontstaan. Aan de binnenkant zijn lichte scheuren te zien op niet-dragende stukken.
De vloeren lopen recht.
Het grondwater staat permanent hoog (bij regenval komt het tot ca. 50 cm onder de begane grond vloer). Het huis en de straat zijn ongeveer even hoog. De straat is onlangs opnieuw aangelegd.
Ik heb nu 2 keuzes:
- Afhaken
- Een funderingsonderzoek laten doen door een bouwkundige en afhankelijk daarvan alsnog besluiten het te kopen
Ik heb hier geen ervaring mee. Ik vraag me af of andere Fok!kers hier bekend mee zijn. Specifiek met een huis dat gebouwd is "op staal", omdat een palen fundering op een andere manier behandeld moet worden.
Verzakt je huis? Wat heb je er aan laten doen? Hoe groot was die ingreep?
De reden dat niet meteen ben weggerend is dat het huis verder precies is wat ik zoek, op de juiste locatie.
Verstandig. Belangrijkste is dat die lui in de kruipruimte kruipen (het woord zegt het al) en daar hun bevindingen opnemen. Klei en Zuid Holland geven mij een onderbuik gevoel ... tenzij het Leiden is....quote:Op donderdag 4 januari 2018 22:14 schreef R2R het volgende:
Ik moet er nog maar een paar nachtjes over slapen denk ik, en zien of ik een bouwkundig onderzoek en/of funderingsonderzoek laat doen.
Ja, niks mis mee toch?quote:Op donderdag 4 januari 2018 22:19 schreef kanovinnie het volgende:
Je moet er over denken om een onderzoek te laten doen?
En je kunt geen beter huis krijgen?quote:Op donderdag 4 januari 2018 22:14 schreef R2R het volgende:
In de kruipruimte staat water. Vanaf dat water zit er nog ongeveer 50cm boven totdat je bij de ondervloer komt van de begane grond.
Er is wel een pomp aanwezig om het water weg te pompen, het is een bekend probleem in die wijk wat waarschijnlijk niet opgelost zal / kan worden.
In 1980 is dit huis grondig verbouwd. Ook aan de binnenkant. Er is een bouwtekening van maar die moet ik nog opvragen (kan niet online).
Ook de oorspronkelijke bouwtekeningen zijn er, daar staat waarschijnlijk wel op hoe de fundering ligt.
1) Het is gebouwd op kleigrond (regio Zuid Holland).
2) Dat weet ik dus niet. Er heeft bijna 38 jaar iemand in gewoond, maar aan diegene kan ik het niet meer vragen. Ik heb niet de indruk dat er veel gedaan is in de tussentijd, behalve wat schilderwerk waar nodig.
3) Weinig. De vloeren zijn recht. Dat vind ik vreemd. Misschien zijn ze recht gemaakt bij de verbouwing in 1980. In de hoek van waar de binnenmuur (volgens mij draagmuur!) aansluit op de achtergevel, op de eerste verdieping, zit een scheur van een paar mm. Dat kan echter ook komen doordat daaronder de muur tussen de woonkamer en keuken is weggehaald (in 1980).
Verder zit er een voorzetwand op de eerste etage, bij de achtergevel, en boven de raamkozijnen is dit uitgezet. Het loopt bol. Lijkt alsof het erg nat is geweest. Ik zag ook een scheur in de achtergevel boven het raam van de begane grond, daar komen de stenen naar buiten, zal waarschijnlijk een roestende latei zijn.
De gehele begane grond vloer is voorzien van plavuizen, op hout, dat is allemaal geheel intact, geen scheuren. Er zit zo'n typische jaren 70/80 haard in met een plateau met tegeltjes, daar zit wel een scheur in. De haard zit tegen de zijgevel.
Al met al heb ik de indruk dat er sinds 1980 niet veel gebeurd is (ook qua zakken en scheuren) maar het zit me niet helemaal lekker. Ik moet er nog maar een paar nachtjes over slapen denk ik, en zien of ik een bouwkundig onderzoek en/of funderingsonderzoek laat doen.
Als je nog steeds de intentie hebt om dat huis te kopen is dat toch een nobrainer?quote:
Klopt, maar wat ik bedoelde is dat ik dat niet ga doen, als ik eerder al besluit om er helemaal niet mee verder te gaan.quote:Op donderdag 4 januari 2018 22:23 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Als je nog steeds de intentie hebt om dat huis te kopen is dat toch een nobrainer?
Idd. Man ik zou naar een ander woning kijkenquote:Op donderdag 4 januari 2018 22:28 schreef Deshain het volgende:
Realiseer je ook goed dat wanneer je een onderzoek hebt laten uitvoeren en je toch overgaat tot aankoop je verder nergens op terug kan vallen mocht de situatie verergeren.
Klinkt in zijn geheel als een slecht plan of het moet echt spotgoedkoop zijn zodat je nog even 35-40k achter de hand hebt voor funderingsherstel.
Inderdaad, dat TS er uberhaupt over nadenktquote:Op donderdag 4 januari 2018 21:20 schreef kanovinnie het volgende:
Een rijtjeshuis dat schots en scheef staat met een slechte fundering, hoezo klinkt dat als een goed idee?
Als de juiste prijs er naar is, waarom niet?quote:Op vrijdag 5 januari 2018 07:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vrees dat TS het toch gaat kopen.
Daar is natuurlijk een reden voor.quote:Op donderdag 4 januari 2018 22:26 schreef R2R het volgende:
... En de prijs laag.
Anders gezegd, in deze buurt kosten de huizen doorgaans rond de 2000 Euro per vierkante meter, deze kost 1500.
...
Mensen die niet buiten de lijntjes durven te komen bereiken niets.quote:Op vrijdag 5 januari 2018 07:32 schreef ..-._---_-.- het volgende:
[..]
Daar is natuurlijk een reden voor.
Klinkt leuk maar is onzin. Ook binnen de lijntjes is een hoop te bereiken.quote:Op vrijdag 5 januari 2018 07:50 schreef halfway het volgende:
[..]
Mensen die niet buiten de lijntjes durven te komen bereiken niets.
Natuurlijk is dat zo. Maar dat blijft een "stel dat" totdat je dat hebt uitgezocht. Stel dat na een goed advies blijkt dat het ¤75.000 kost om de boel te fixen dan betaalt hij ¤25.000 te veel. Daarom: als je echt wil kopen een goed bouwkundig advies zoeken, maar zonder advies kopen omdat "buiten de lijntjes" lijkt me geen goed idee.quote:Stel dat na een goed advies TS de boel kan fixen voor ¤25.000 dan maakt hij in 1 klap ¤25.000 winst(uitgaande van een oppervlakte van 100m2)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |