FOK!forum / Culinesse à gogo / Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :P
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 16 november 2017 @ 17:43
In het kader van experimenteren is te leren ben ik nu bezig met het maken van " Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot "

Ik heb 3 batches gestart;

Nr1

2 literfles appel/perensap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 2
2 literfles Tropische fruitsap
Iets sap eruit gehaald en opgedronken c_/
Op gevoel toegevoegd; Suiker, Schijfje lemon en Dadel stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 3,5 gram )
Schudden en afsluiten nu even met een dop straks met een ballon.

NR 3
Een suikermash als laatste
2 kilo suiker
2,5 liter water en heel klein beetje van de sappen erbij
Schijfje lemon en Dadels stuk gesmeden (gistvoeding ;) ) { vals spelen.. gist uit een zakje 7 gram )
Schudden en afsluiten met waterslot (hey alweer vals aan het spelen o|O o|O :R )

Ik ben benieuwd of het te zuipen is straks :P

Straks is na vergisting het zal minimaal 1 week duren misschien langer B:)B

* PS er zit ook gedroogde abrikoos in als extra gistvoeding :+

Inspiratie kwam van de film Let's Go To Prison (8> :+



[ Bericht 6% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 18:23:22 ]
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 16 november 2017 @ 18:13
Na het eten foto's anders heeft het niet plaatsgevonden ;)
anndbdonderdag 16 november 2017 @ 18:41
Ik ben heel benieuwd!
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 16 november 2017 @ 18:58
En even over de kosten.


Gist 0,59
2 Flessen sap a 1,69 = 3,38
Suiker 89 per 1,5 kilo ongeveer 2 kilo gebruikt = 1,19
Gedroogd fruit / gistvoeding 2,83 per pond ongeveer 50 gram gebruikt = 0,24
1/2 lemon 3 a 1,59 = 0.27
kraanwater eh 10 cent ??

Totaal dus 5,77 ¤ dus exclusief waterslot maar dat kan ook met een ballon

3 cent voor 3 ballonnen :P

Gist is vals spelen omdat in de echte hooch brood door de mix gedaan wordt om het gist daarvan te laten werken.

Ook werkt men soms met plastic zakken in plaats van petflessen omdat die makkelijker te verstoppen zijn hint " Toilet Merlot " ;) :9
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 16 november 2017 @ 19:43
Het is aardig aan het schuimen :)

tn_hooch%2016.11.2017_zps7q0s1pv9.jpg

Straks voor het slapen gaan vervang ik de doppen voor ballonnen om te voorkomen dat de plastic flessen barsten door de druk van het vergisten.

Oh het staat nu in de bergkast omdat het daar donker is (uv straling is slecht voor hooch) en ongeveer 20 graden Celsius wat goed is voor vergisten.

[ Bericht 4% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-11-2017 20:01:47 ]
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 17 november 2017 @ 00:09
tn_hooch%20ballon%2016.11.17_zps9c8bwddm.jpg
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 17 november 2017 @ 01:18
PS ik heb nog wat fruit over en in de vries gedaan.

Ik ga er vanuit dat het mogelijk een "aangeleerde smaak * " kan worden en dan kan ik het wat zoeter en fruitiger maken met dat fruit door het eventueel met wat suikerwater toe gepureerd en gefilterd met een kaasdoek toe te voegen voor het bottelen.

* :X :r :X :+

[ Bericht 40% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 17-11-2017 01:36:44 ]
Lucky_Strikevrijdag 17 november 2017 @ 10:03
Leuk experiment. Hoe lang moet je nou wachten?

Edit: minimaal een week wachten zie ik.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 17 november 2017 @ 11:23
Wat wel grappig is is dat je het vergisten zelfs kunt horen het klinkt een beetje als geritsel en/of sprinkhanen van een grote afstand :D

En ik heb het niet over de bubbels die ontsnappen via het waterslot nee het geluid komt uit de schuimlaag of net eronder/watergrens.
Boy_Zondermanvrijdag 17 november 2017 @ 14:45
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 18 november 2017 @ 20:17
Het was even schrikken maar misschien valt het mee.

Ik zag dus verkeerde schimmel op de schil van een stukje lemon in de sugar wash zitten :o
Kleur groen/blauw in het midden en een wit/grijs randje eromheen..

Maar na wat leeswerk las ik dat indien je er snel bij bent en goed gaat schudden zodat het overspoeld wordt door de most/mesh dan is er een redelijke kans dat de gistbacterie de kwaadaardige snel dood maakt.

Er kan indien het te lang duurt wel een bijsmaak ontstaan -O- maar het is niet meer giftig indien de blauwe/groene schimmel gedood is door het gist.

Afwachten dus of er een bijsmaak aan zit ....
Wat weer voor het volgende probleem zorgt namelijk ik heb nog nooit een sugar wash geproefd hoe weet ik dan of het ok is of niet ? :?

Anywho afwachten en proeven B:)B
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 20 november 2017 @ 00:12
De gist lijkt het gewonnen te hebben van de schimmel op de lemonschil niets meer van te zien.

Nu afwachten of er een bijsmaak is ontstaan of dat het meevalt.
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 20 november 2017 @ 11:29
Update;

De ballonnen heb ik vervangen ik was er niet geheel content mee.
Er was wat lekkage geweest niet veel of zo maar toch.

Dus nu heb ik de doppen op de flessen gedaan en wel zo dat ze nog lucht kunnen laten ontsnappen.

Dit zou in theorie geen kwaad kunnen omdat door het vergisten CO2 ontstaat wat zwaarder is dan lucht waardoor er geen lucht in zou kunnen komen of in ieder geval niet tot aan de vloeistof vanwege een laag CO2 die er is en constant aangevuld wordt door het vergistingsproces.
anndbmaandag 20 november 2017 @ 11:41
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 20 november 2017 @ 11:45
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:41 schreef anndb het volgende:
Wat voor alcohol percentage zou je straks op moeten zitten?
Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
anndbmaandag 20 november 2017 @ 12:19
quote:
14s.gif Op maandag 20 november 2017 11:45 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Goede vraag!

Ik weet het niet is mijn antwoord.

Maar ik hoop op een percentage boven de 10 % ABV

Hoe hoog het kan worden is afhankelijk van het suikergehalte de soort gist en hoeveelheid startzuurstof en afwezigheid van zuurstof na het starten van de vergisting en de temperatuur en de duur en snelheid van het proces (en waarschijnlijk nog meer factoren die ik nog niet weet).

Het is voor mij dus ook een verrassing :D
Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
PJRmaandag 20 november 2017 @ 18:43
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 12:19 schreef anndb het volgende:

[..]

Ik ben benieuwd. Heb je iets om het te meten daarna of niet? :-)
Denk dat je toch wel redelijk hoog zal komen eigenlijk (maar ben ook geen kenner).
Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 20 november 2017 @ 23:39
quote:
1s.gif Op maandag 20 november 2017 18:43 schreef PJR het volgende:

[..]

Boven de ~15% kom je niet zonder destilleren, dan gaat de gist dood.
Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest.

Een ~ 45 % zou je moeten kunnen halen bij twee keer bevriezen / ontdooien.

Wel veel werk en geduld en geknoei als ik de filmpjes op yt zo zag.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 22 november 2017 @ 01:07
Wat wel interessant is om te zien is dat er een groot verschil is in de hoeveelheid gistsediment die naar de bodem van de flessen gezonken is.

De sugar mash heeft nog geen sediment!!

En de sap hooch verschilt van een mm of 10 tot 22.

Allemaal op dezelfde dag binnen hetzelfde uur gestart!

16 november dus nu 6 dagen geleden.

Alle vergistingen zijn nog bezig je kunt ze horen en er is overdruk door het aanmaken van CO2

tn_Hooch%2022.11.2017_zps6g1brhkn.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 01:58:01 ]
PJRwoensdag 22 november 2017 @ 04:08
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 23:39 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Jawel er zijn gistsoorten die wel de 20 % kunnen halen maar veel hoger gaat het niet.

En het is mogelijk om een hoger percentage te behalen zonder destilleren.
Namelijk scheiding door ontdooien alcohol wordt eerder weer vloeibaar nadat het bevroren is geweest
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 22 november 2017 @ 09:21
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 10:03 schreef Lucky_Strike het volgende:
Leuk experiment.
Thanks! ;)

quote:
1s.gif Op woensdag 22 november 2017 04:08 schreef PJR het volgende:
Ah, inderdaad.

Leuk topic.
Thanks! ;)

quote:
10s.gif Op vrijdag 17 november 2017 14:45 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Heeuj, wat een leuk topic.

Ik ben benieuwd hoe het je gaat smaken! B:)B
Thanks! ;)
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 22 november 2017 @ 10:57
De duur van het vergisten is langer dan verwacht het is nog volop aan het vergisten.

Ik controleer dagelijks en indien het gaat stoppen schud ik de flessen goed en wacht vervolgens weer om te zien of het opnieuw gaat vergisten en laat het dan weer uitwerken.

Dit herhaal ik tot het alcohol percentage gemaakt door de gist de gist zelf om zeep heeft geholpen en dan laat ik het nog twee dagen staan zodat alle sediment kan zakken zodat ik zo schoon mogelijk de Hooch kan overhevelen naar een andere fles.

Daarna zal ik met een vinometer proberen het alcoholpercentage te meten en zal dit uiteraard melden in dit topic ;) B:)B

PS uitleg over de vinometer ;)



[ Bericht 23% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 22-11-2017 11:01:48 (Uitleg vinometer) ]
Farenjiwoensdag 22 november 2017 @ 11:03
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 22 november 2017 @ 11:05
quote:
14s.gif Op woensdag 22 november 2017 11:03 schreef Farenji het volgende:
Tof experiment. Wat voor gist heb je gebruikt? Gewoon bakkersgist of iets anders?
Dank ;)

Deze gewone bakkersgist

AHI_434d50313333383835_1_LowRes_JPG.JPG
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 01:04
Beide hoochen waren zo goed als stil dus heb ik ze net goed geschud.

Na het snurken en wat koffie eens kijken of het weer aan het bubbelen is.

Zo niet dan nog wat wachten zodat het sediment weer zakt en dan B:)B :B :9

De sugar wash is nog vrolijk aan het pruttelen :s) die laat ik dus lekker doorpruttelen :+

[ Bericht 22% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 23-11-2017 01:14:31 ]
Farenjidonderdag 23 november 2017 @ 09:45
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 10:41
Ze gisten weer.

Wel wat minder sterk maar gisten is gisten. Ik laat ze een dag of twee gaan dan zal het wel op zijn.
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 10:43
quote:
3s.gif Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Ja dat kan ook :)

eerst maar eens meten op hoeveel % ze straks zitten en een proefslokje nemen om te beslissen of het te drinken is of dat ik het weg kieper.

:P
JeMoederdonderdag 23 november 2017 @ 10:48
Leuk idee, volg met interesse :)
anndbdonderdag 23 november 2017 @ 11:26
quote:
7s.gif Op donderdag 23 november 2017 10:43 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Ja dat kan ook :)

eerst maar eens meten op hoeveel % ze straks zitten en een proefslokje nemen om te beslissen of het te drinken is of dat ik het weg kieper.

:P
Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 11:31
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 11:26 schreef anndb het volgende:

[..]

Zou dit niet als het klaar is ook even tijd nodig hebben? Of is dat juist enkel bij distillatie? Want mijn schoonvader heeft ook wel eens "wijn" gemaakt, dat was in het begin echt niet te zuipen maar na een paar maanden liggen was het toch een stuk beter. Weet niet of dat met dit fruit sap zo en niet destileren ook zo is.
Ja een paar weken en/of maanden lageren is meestal een verbetering.
Maar als het echt niet te zuipen is gaat het waarschijnlijk niets meer worden.

En dan bedoel ik zuur stank en braakneigingen als je proeft :9
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 23:38
Vals spel...

Ja ik ga waarschijnlijk nog meer vals spelen...

Ik ga met het bottelen en daarvoor overhevelen gebruik maken van een slang met droesemkop.
Dat is natuurlijk nooit beschikbaar in de jail dus is het vals spel. :R

Maar goed ik wil wel hooch zonder smurrie erin dus dan maar vals spelen }) :6
H_Tdonderdag 23 november 2017 @ 23:44
quote:
3s.gif Op donderdag 23 november 2017 09:45 schreef Farenji het volgende:
Als het uitgeprutteld is kun je ook een tweede fermentatie op fles doen, dan doe je een beetje suiker erbij om de fermentatie weer een kickstartje te geven en dan in afgesloten plastic(!!!) flessen. Die staan dan binnen een paar dagen op spanning, als ze echt keihard zijn is het klaar en dan heeft je drank een lekkere fizz. Voorzichtig openen!
Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!

Was overigens wel lekker :9
H_Tdonderdag 23 november 2017 @ 23:45
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:38 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Vals spel...

Ja ik ga waarschijnlijk nog meer vals spelen...

Ik ga met het bottelen en daarvoor overhevelen gebruik maken van een slang met droesemkop.
Dat is natuurlijk nooit beschikbaar in de jail dus is het vals spel. :R

Maar goed ik wil wel hooch zonder smurrie erin dus dan maar vals spelen }) :6
Filteren door een sok geen optie?
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 23:48
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:44 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Dat heb ik een keer gedaan met appelsap. Eerst beetje gisten met een ballon erboven (ik had gist uit bier met nagisting op fles gebruikt) en daarna inderdaad met wat suiker in een afgesloten plastic fles. Ik had zo'n ouderwetse harde Coca-cola fles gebruikt, en die heeft het gehouden al scheelde het niet veel! De ziel van de fles was naar buiten gedrukt en van de kenmerkende vorm was ook weinig meer over. Oppassen dus!

Was overigens wel lekker :9
^O^ _O_
Farenjidonderdag 23 november 2017 @ 23:55
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 23 november 2017 @ 23:55
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:45 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Filteren door een sok geen optie?
Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 24 november 2017 @ 01:42
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Dat is wel hoe ze het doen ja maar gist kan afhankelijk van de soort 3 Mu groot zijn en daardoor kan zo'n sok nooit alle gist en resten tegenhouden.
Reduceren door alleen de toplaag weg te zuigen werkt dus ook niet..

Je moet een keuze maken soms.. :(
Farenjivrijdag 24 november 2017 @ 09:44
Kun je niet klaren met eiwit of gelatine, of nog beter, met bentoniet (klei)? Doet men met wijn ook.
Pietverdrietvrijdag 24 november 2017 @ 11:31
Gewoon laten staan, de gist zinkt vanzelf af, mits je de juiste gist hebt gebruikt'
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 26 november 2017 @ 01:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewoon laten staan, de gist zinkt vanzelf af, mits je de juiste gist hebt gebruikt'
Patience is a virtue...
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 26 november 2017 @ 01:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 09:44 schreef Farenji het volgende:
Kun je niet klaren met eiwit of gelatine, of nog beter, met bentoniet (klei)? Doet men met wijn ook.
Ja dat kan maar dat is niet zoals het in de bak zou kunnen gaan ;)
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 26 november 2017 @ 01:18
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Wat extra suiker of fruitsuiker toevoegen ;) ^O^
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 26 november 2017 @ 18:16
De Prison Merlots zijn uitgegist zo te horen.

10 dagen dus morgen ga ik indien ik tijd heb ze overhevelen naar grollschbeugelflessen en alcoholpercentage meten en wat proeven :s)

De sugar wash in nog aanhet pruttelen en er is een laagje sediment aan het ontstaan al is het nog vrij weinig ik laat die dus rustig doorgaan geduld is van groot belang bij het maken van alcoholische dranken.
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 27 november 2017 @ 20:40
Gaat 'm niet worden vandaag....
H_Tmaandag 27 november 2017 @ 23:00
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 20:40 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Gaat 'm niet worden vandaag....
Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
mootiemaandag 27 november 2017 @ 23:03
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
Graf is weer in isolatie gegooid :'(
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 28 november 2017 @ 08:34
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 23:00 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Ah joh, dan is er vandaag gewoon wat gebeurd in de bak en moet het een dagje langer wachten. Je hebt niet alles onder controle als je in de lik zit
:D

Sssst :X

quote:
1s.gif Op maandag 27 november 2017 23:03 schreef mootie het volgende:

[..]

Graf is weer in isolatie gegooid :'(
Was maar even :P heb mij eruit gekocht met Hooch :+
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 00:47
Eerst de foto's

Sediment het ruikt zoals het eruit ziet :+

tn_Sediment%20Hooch_zpscto9vzdd.jpg

Resultaat na botteling

tn_Resultaat%20botteling%20Hooch_zpsfmvm6zqp.jpg
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 00:53
Nu de tasting notes van de Tropische fruitsap Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :P

Ten eerste is het alcoholpercentage 7 % bier sterkte dus zelf vind ik dat wat tegenvallen ik had iets meer richting de 10 % gehoopt.

De smaak is fruitig licht fris maar ik ben een zoetekauw en voor mij te fris.
De geur is ook licht fruitig en een beetje frisheid is ook te ruiken.

Een beetje zoals een goedkope Sangria maar dan troebeler.

Nadat ik in het proefglas wat kristalsuiker had opgelost was het stukken beter te drinken :)

Wat ik dus heb gedaan bij het bottelen is per beugelfles 1 grote theelepel suiker toegevoegd voor het overhevelen.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 00:56
Nu de tasting notes van de appel/perensap Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :9

Ten eerste is het alcoholpercentage 6,5 % bier sterkte dus zelf vind ik dat wat tegenvallen ik had iets meer richting de 10 % gehoopt.

De smaak is fruitig licht fris iets frisser nog als de Tropische fruitsap ik ben een zoetekauw en voor mij te fris.
De geur is ook licht fruitig appel is herkenbaar erin en een beetje frisheid is ook te ruiken.

Een beetje zoals een goedkope Sangria maar dan troebeler.

Nadat ik in het proefglas wat kristalsuiker had opgelost was het stukken beter te drinken :s)

Wat ik dus heb gedaan bij het bottelen is per beugelfles 1 grote theelepel suiker toegevoegd voor het overhevelen.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 01:03
Extra Extra !!

Zorg dat je dit niet boven tapijt o.i.d. doet overhevelen gaat bij mij samen met geknoei :@ :')

Ik moet nog een betere droesemslang kopen maar goed het is prison style dus geknoei is wel zo realistisch (8> :P

Maar al met al 4 liter sap en je haalt er 6 flessen a 45CL plus twee proefglazen en nog twee glazen in de emmer die ik op de grond had staan tijdens het bottelen

De tip in deze is om je flessen klem te zetten in de emmer zodat ze niet kunnen omvallen ondanks je gestuntel en onervarenheid ^O^ :B

Nu ga ik ze straks labelen en eens een paar weken in de kast zetten om dan eens te proeven of er smaakverbetering heeft plaatsgevonden.

Dank voor het volgen van dit topic B:)B *O* O+

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 29-11-2017 01:20:03 ]
golferwoensdag 29 november 2017 @ 01:23
Totale mislukking dus nu al?
Niet te hachelen drankje?
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 01:28
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 01:23 schreef golfer het volgende:
Totale mislukking dus nu al?
Niet te hachelen drankje?
Er is ruimte voor verbetering het is een experiment zoals te lezen is ;)

En het val mij zeker niet tegen op de zuurtegraad na is het goed gelukt.
Maar ik heb al gezegd dat ik ene zoetekauw ben en vele wijnen lust ik niet omdat ze te zuur zijn.

Ik ga zeker nog meer experimenteren omdat het beter kan.

Andere gist zal zeker het alcoholpercentage verhogen maar dan is het geen echte Hooch meer.
Hoeveelheid suiker voor en na het gisten kan beter in balans gebracht worden.

Al met al erg leuk om te doen :D *O* B:)B :B *O*
golferwoensdag 29 november 2017 @ 01:58
Beterschap! :D
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 02:09
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 01:58 schreef golfer het volgende:
Beterschap! :D
Ik ben niet ziek dus is uw boodschap onder te brengen bij de afdeling triviale zaken :6
#ANONIEMwoensdag 29 november 2017 @ 02:11
Leuk topic, met veel plezier gevolgd.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 02:53
quote:
19s.gif Op woensdag 29 november 2017 02:11 schreef kiffer het volgende:
Leuk topic, met veel plezier gevolgd.
^O^
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 29 november 2017 @ 10:32
Mogge',

Ik ben wakker en leef dus nog (of ik ben een zombie of zo).
Geen kater goed geslapen *O*

Misschien heb ik wel een gezondheidselixer gemaakt *)
Cobra4woensdag 29 november 2017 @ 11:35
Leuk topic. Dank! ^O^
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 30 november 2017 @ 11:52
De sugar wash is nog aan het borrelen.

Deze is wel helderder zoals het nu eruit ziet en er is minder sediment in de fles.
Waarschijnlijk doordat er minder fruit in zit/zat en er een andere gistsoort is gebruikt.

omdat er dus minder sediment in zit zal het gedeelte wat weggegooid moet worden kleiner zijn en dus blijft er meer booz over B:)B

Vanwege de gistsoort kan het alcoholpercentage oplopen tot een 18 % of dit ook daadwerkelijk gaat lukken zal ik later melden ;)


PS

Ik heb de 6 flessen hooch in de berging gezet ik zal er een thermometer bij leggen het is er iets kouder ik denk een graad of 10 en misschien 5 indien het buiten -5 is.

[ Bericht 6% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 30-11-2017 11:57:44 ]
H_Tdonderdag 30 november 2017 @ 22:41
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 11:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
De sugar wash is nog aan het borrelen.

Deze is wel helderder zoals het nu eruit ziet en er is minder sediment in de fles.
Waarschijnlijk doordat er minder fruit in zit/zat en er een andere gistsoort is gebruikt.

omdat er dus minder sediment in zit zal het gedeelte wat weggegooid moet worden kleiner zijn en dus blijft er meer booz over B:)B

Vanwege de gistsoort kan het alcoholpercentage oplopen tot een 18 % of dit ook daadwerkelijk gaat lukken zal ik later melden ;)

PS

Ik heb de 6 flessen hooch in de berging gezet ik zal er een thermometer bij leggen het is er iets kouder ik denk een graad of 10 en misschien 5 indien het buiten -5 is.

Ik vroeg me al af hoe het met de sugar wash ging :) Bedankt voor de update!
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 30 november 2017 @ 23:24
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 22:41 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Ik vroeg me al af hoe het met de sugar wash ging :) Bedankt voor de update!
;)
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 1 december 2017 @ 23:19
De 6 flessen hooch in de berging heb ik net even bekeken en ze zijn aan het nagisten op de fles.
Er is wat sediment al gevormd.

De temperatuur is 10 graden Celsius buiten is het nu +/- 0 graden Celsius.

Bij - 5 buiten controleer ik weer de temperatuur want ik wil niet dat er vorst overheen komt.

Grappig wel dat de gist blijkbaar bij 10 Graden Celsius nog vrolijk doorgaat :D

* Nu hopen dat de flessen niet knallen door de druk van het koolzuurgas.
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 3 december 2017 @ 21:09
Even de 6 flesjes bekeken en beide soorten hebben 1 van de drie flessen met een sedimentlaag van een halve centimeter terwijl dit bij de overige flessen in het geheel niet zichtbaar is.

Ik denk dat dit te maken heeft met meeezuigen van sediment uit de vergistingsflessen tijdens het bottelen.

Nu nog de vraag hoe dat van invloed gaat zijn op de smaak koolzuurpop en alcoholpercentage.

De sugar wash gaat al wat langzamer bubbelen ik hou die ook nog in de smiezen ;)
Boy_Zondermanmaandag 4 december 2017 @ 00:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 23:19 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

* Nu hopen dat de flessen niet knallen door de druk van het koolzuurgas.
Ja, dit lijkt me idd moeilijk te controleren met van die glazen beugelflessen. Heb je daar al een oplossing voor?
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 5 december 2017 @ 23:57
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 00:09 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Ja, dit lijkt me idd moeilijk te controleren met van die glazen beugelflessen. Heb je daar al een oplossing voor?
Nee nog niet dus hopen dat het goed gaat.

Er is vast wel een formule te bedenken waarmee je de koolzuurgasdruk kunt berekenen door vergisting van suikers in alcohol en dit dan vergelijken met een formule waarmee je de maximale druk van een glazen fles kunt berekenen voordat deze stuk gaat.

Maar daar heb ik nu even geen zin :+
Boy_Zondermanwoensdag 6 december 2017 @ 18:49
quote:
2s.gif Op dinsdag 5 december 2017 23:57 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Nee nog niet dus hopen dat het goed gaat.

Er is vast wel een formule te bedenken waarmee je de koolzuurgasdruk kunt berekenen door vergisting van suikers in alcohol en dit dan vergelijken met een formule waarmee je de maximale druk van een glazen fles kunt berekenen voordat deze stuk gaat.

Maar daar heb ik nu even geen zin :+
Hahaha, ja idd, te veel gedoe! Maar als je het toch niet veel koolzuur erin wilt hebben is het misschien een optie om de flessen om de X aantal dagen te openen?
Farenjiwoensdag 6 december 2017 @ 20:42
Beter gebruik je altijd plastic flessen. Die kunnen beduidend meer druk aan en als ze toch barsten zal de fles eerder scheuren dan ontploffen, en heb je sowieso geen rondvliegende glassplinters.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 6 december 2017 @ 20:55
Net nog even gekeken temperatuur is 10 graden Celsius redelijk stabiel dus blijkt.

En ook lijkt het erop (op het timmermanshoochmakersoog) dat de vergisting niet verder gaat omdat de laag sediment niet dikker is geworden.

En alle flessen zijn gelukkig nog heel :s)

quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 18:49 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Hahaha, ja idd, te veel gedoe! Maar als je het toch niet veel koolzuur erin wilt hebben is het misschien een optie om de flessen om de X aantal dagen te openen?
Nou je hebt dan kans dat er zuurstof bijkomt wat weer voor verzuring kan zorgen dat risico wil ik niet lopen.

quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 20:42 schreef Farenji het volgende:
Beter gebruik je altijd plastic flessen. Die kunnen beduidend meer druk aan en als ze toch barsten zal de fles eerder scheuren dan ontploffen, en heb je sowieso geen rondvliegende glassplinters.
Ja dat zou kunnen maar dan moet ik die eerst kopen.
En ik heb zo mijn twijfels over de herbruikbaarheid van plastic flessen i.v.m. krassen ontstaan door reinigen en gebruik.
Bramitodonderdag 7 december 2017 @ 14:31
Altijd leuk om zelf wijn te maken! Als je het gaat proeven en het is niet wat je ervan verwacht, laat het dan gerust 6 maanden liggen. Vaak komt het dan helemaal goed.
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 7 december 2017 @ 22:53
PS mocht iemand een idee hebben voor een logo voor op de fles

CRE / Logo ontwerpen voor Toilet Merlot

;) B:)B
Farenjidonderdag 7 december 2017 @ 23:36
quote:
2s.gif Op woensdag 6 december 2017 20:55 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:


[..]

Ja dat zou kunnen maar dan moet ik die eerst kopen.
En ik heb zo mijn twijfels over de herbruikbaarheid van plastic flessen i.v.m. krassen ontstaan door reinigen en gebruik.
Ik hergebruik voor mijn ginger ale altijd gewoon PET-flessen van mineraalwater, daar zit ook geen bijsmaak aan. Gaat prima. Denk je echt dat ze in de gevangenis allemaal nieuwe krasloze flessen gebruiken? ;)
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 9 december 2017 @ 00:42
quote:
1s.gif Op donderdag 7 december 2017 23:36 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik hergebruik voor mijn ginger ale altijd gewoon PET-flessen van mineraalwater, daar zit ook geen bijsmaak aan. Gaat prima. Denk je echt dat ze in de gevangenis allemaal nieuwe krasloze flessen gebruiken? ;)
Ja :P ;) :+
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 9 december 2017 @ 23:16
Net weer gekeken naar de Pruno's en ze staan er lief bij O+ :@

temperatuur is iets gezakt tot 9 graden Celsius en ze zien er iets minder troebel uit.

Misschien klaren ze mooi op na een aantal weken ik ben ook zeer benieuwd of de smaak beter gaat worden met de tijd en of er nog een half procentje alcohol bij komt.

De sugar wash is nog aan het bubbelen al is het nog maar heel langzaam.

Misschien ga ik een dezer dagen proeven of het wat is en zo ja ze op de fles zetten.

B:)B
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 10 december 2017 @ 23:32
Zo ik vond het tijd worden om de sugar wash te proeven c_/

De tasting (voorlopige) notes

Goed eerst het alcoholpercentage gemeten en dat is nu 15 % *O* *O* }) :B B:)B

En vervolgens wat gaan ruiken eraan en het is duidelijk zoet en zowel de dadels als het kleine beetje sappen die ik had toegevoegd zijn aanwezig niet verkeerd als ik het zelf zeg.

Vervolgens hoe het eruit ziet, iets troebel nog en door de sappen is het kleurvoller dan als het zonder was gegaan natuurlijk nu lijkt het erg op grapefruitsap wat iets troebel is.

En dan nu de smaak *O* *O* *O* *O* *O*

Yes _O_ _O_ _O_ _O_ lekker :D _O_ _O_ maar wat proef ik dan duidelijk zoet (gek hè met ene suikerwash..) en zowel de dadels als het sap zijn licht aanwezig het heeft wel iets weg van boerenjongens maar dan minder intens rozijnerig.

Maar nu denk ik dus dat of er nog meer vergist zou moeten worden of dat ik er in verhouding teveel suiker in gedaan had.

Dus dat ik suiker verspild heb als het ware waardoor het niet omgezet kan/kon worden door het gist omdat het gist misschien aan zijn maximale alcoholpercentage zit.

* Al dacht ik dat de gistsoort die ik heb gebruikt tot over de 18 % (in theorie) zou moeten kunnen komen.

Goed ik heb de gistfles nog wat geschud en weer het waterslot erop om te zien of er nog 1 % bij komt of dat het echt gestopt is.

* en zeer belangrijk! ik heb geen schimmelgeur of smaak kunnen waarnemen !
Ik was daar wel een beetje bang voor vanwege de schimmelvorming maar blijkbaar heeft de gist dus deze ongewenste schimmel weggewerkt.

Ik denk dat ik deze sugar wash ga gebruiken als mix voor door de jus of cola/7up

Tot laters ;) B:)B
anndbmaandag 11 december 2017 @ 08:08
quote:
6s.gif Op zondag 10 december 2017 23:32 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Zo ik vond het tijd worden om de sugar wash te proeven c_/

De tasting (voorlopige) notes

Goed eerst het alcoholpercentage gemeten en dat is nu 15 % *O* *O* }) :B B:)B

En vervolgens wat gaan ruiken eraan en het is duidelijk zoet en zowel de dadels als het kleine beetje sappen die ik had toegevoegd zijn aanwezig niet verkeerd als ik het zelf zeg.

Vervolgens hoe het eruit ziet, iets troebel nog en door de sappen is het kleurvoller dan als het zonder was gegaan natuurlijk nu lijkt het erg op grapefruitsap wat iets troebel is.

En dan nu de smaak *O* *O* *O* *O* *O*

Yes _O_ _O_ _O_ _O_ lekker :D _O_ _O_ maar wat proef ik dan duidelijk zoet (gek hè met ene suikerwash..) en zowel de dadels als het sap zijn licht aanwezig het heeft wel iets weg van boerenjongens maar dan minder intens rozijnerig.

Maar nu denk ik dus dat of er nog meer vergist zou moeten worden of dat ik er in verhouding teveel suiker in gedaan had.

Dus dat ik suiker verspild heb als het ware waardoor het niet omgezet kan/kon worden door het gist omdat het gist misschien aan zijn maximale alcoholpercentage zit.

* Al dacht ik dat de gistsoort die ik heb gebruikt tot over de 18 % (in theorie) zou moeten kunnen komen.

Goed ik heb de gistfles nog wat geschud en weer het waterslot erop om te zien of er nog 1 % bij komt of dat het echt gestopt is.

* en zeer belangrijk! ik heb geen schimmelgeur of smaak kunnen waarnemen !
Ik was daar wel een beetje bang voor vanwege de schimmelvorming maar blijkbaar heeft de gist dus deze ongewenste schimmel weggewerkt.

Ik denk dat ik deze sugar wash ga gebruiken als mix voor door de jus of cola/7up

Tot laters ;) B:)B
Goed bezig! Wel grappig zo eigenlijk en nog vrij snel ook.
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 12 december 2017 @ 21:27
Pfff net een 3 kwartier flessen staan spoelen met actieve zuurstof en naspoelen tevens de kratten schoongemaakt en de flessen op zijn kop erin gezet.

Best wel een klus maar het is voor een goed doel :P B:)B :B

Dat goedje dus https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumperboraat

* Ook de rubberenbeugelflessluitingesringen**** en trechter met hevelslang gelijk schoongemaakt.

**** Mooi scrabblewoord :+ :P

Als ik donderdag tijd heb ga ik de sugar wash bottelen.

[ Bericht 12% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 12-12-2017 21:33:15 ]
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 13 december 2017 @ 23:44
Nou het gistingsproces gaat nog door dus ik wacht maar nog even.
Immers het smaakte nog erg zoet dus er is nog voldoende suiker om omgezet te kunnen worden in alcohol c_/

Ik ga mijn gist maar eens aanmoedigen HUP Gist HUP *O* *O* *O* _O_ _O_ _O_ *O* *O* *O* _O_ B:)B :B _O_ *O* B:)B
Lucky_Strikewoensdag 13 december 2017 @ 23:53
*O* Go gist *O* Go gist *O*
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 14 december 2017 @ 00:06
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 23:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
*O* Go gist *O* Go gist *O*
:D ^O^ O+ *O*
realAIVDzaterdag 16 december 2017 @ 17:14
dit is misschien wel een leuk weetje ;-)
https://www.cdc.gov/mmwr/(...)htm?s_cid=mm6552a8_w
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 16 december 2017 @ 21:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 17:14 schreef realAIVD het volgende:
dit is misschien wel een leuk weetje ;-)
https://www.cdc.gov/mmwr/(...)htm?s_cid=mm6552a8_w
:o

RIP mijzelf :o

"Potatoes have been hypothesized as the source of other pruno-associated outbreaks "

Toch niet ik heb er geen aardappelen in gedaan :s)
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 16 december 2017 @ 22:13
Zo dan!

De sugar wash is klaar!

tn_20171216_214936_zps8idcnxj1.jpg

tn_20171216_214924_zpsqcxf2eu3.jpg

tn_20171216_214912_zpsc52mqsta.jpg

Helaas is het alcoholpercentage niet gestegen dus is het bij 15 % gebleven.

De smaak is hetzelfde lekker (mier) zoet met een hint van fruit.
Het ruikt zoet en licht fruitig en ziet eruit als grapefruitsap.

De opbrengst is goed 4,5 liter dit komt denk ik doordat er nu weinig sediment was doordat er weinig fruit in zat.

Ik ga het glaasje lekker opdrinken B:)B *O*

[ Bericht 0% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 16-12-2017 22:36:17 ]
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 16 december 2017 @ 22:29
:D :') _O-

Nu ik het glas op heb bedenk ik mij ineens dat het qua smaak nog het meeste lijkt op Fanta :D
Zonder prik dan en met alcohol :D

:D :')

Ik neem nog een glaasje :9
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 17 december 2017 @ 08:12
Ok het werden dus 3 grote glazen en ik ben te vroeg op :')
Eigenlijk dus een groot glas met 45 % qua alcohol :o

Moet zo werken vandaar maar ben wel een beetje traag nog dat merkte ik net toe ik een race spelletje speelde op den pc.
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 19 december 2017 @ 11:30
Als ik het niet vergeet ga ik met oud en nieuw een Toilet Merlot nuttigen :9 B:)B

Misschien wel twee ik heb immers twee soorten nu in den berging.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 22 december 2017 @ 21:27
Even van twee andere pogingen een verslag...

Ik had dus twee keer 4,5 liter melomel gemaakt 1 met bosbes en 1 met mango.

Vooral de bosbes melomel viel erg tegen -O- :(

Uit mijn aantekeningen uit mijn Excel sheet waar ik alles in bijhoud.

Bosbes. "Plat van smaak en geur jammer maar te neutraal geen bes of honing te proeven wel de alcohol kick. Theelepel suiker per fles 45 cl erbij gedaan met bottelen." 12,50 % abv

Mango.. "Licht fris van smaak troebel mango laat blijkbaar troebel spul achter. Theelepel suiker per fles 45 cl erbij gedaan met bottelen. Weinig smaak te merken van de mango en de honing. (misschien te lang gestaan? ) 12,75 % abv "

Nu heb ik dus 7,2 liter wat eigenlijk niet zo heel goed/crap is :( :(

In totaal 36 dagen staan te gisten dat is dus niet goed ..

De eerste melomel die ik korter liet gisten was veel beter van smaak en ongeveer hetzelfde qua alcohol percentage.

Wat ik heb ik nu geleerd?

Te lang laten staan (in de eerste vergisting dus zonder over te hevelen om het sediment weg te filteren) is ook weer niet goed.

Vallen en weer opstaan ;) ^O^

De les die geleerd is dat ik de eerste vergisting korter moet houden voor een betere smaak.

:7 c_/ B:)B
#ANONIEMvrijdag 22 december 2017 @ 21:38
Tijd voor een destillatieketeltje dus. :) Leuk dit, tvp.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 22 december 2017 @ 21:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 21:38 schreef Stratotanker het volgende:
Tijd voor een destillatieketeltje dus. :) Leuk dit, tvp.
:D

Ja! ja een ketel zou leuk zijn ja erg veel wat er dan te leren is :P :) *O*

Maar helaas mag dat niet zonder vergunning in Nederland -O- :(

Dus doe ik dat maar niet (ik ben zo'n figuur die altijd gecontroleerd wordt.... ) :( *

* Al moet ik zeggen dat ik de dans ontsprongen ben met mijn motorfiets op brommerkenteken :D 8-) B-) (8> Kreidler die met gemak 115 per uur deed op brommer plaatje :D :P
Pietverdrietvrijdag 22 december 2017 @ 22:10
Tja, wijn wordt niet voor niet uit druiven gemaakt
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 22 december 2017 @ 22:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, wijn wordt niet voor niet uit druiven gemaakt
Ja maar mede was eerder! *

* Puur toeval dat een honingraad die wat water in zich had en lekker bleek te smaken populair werd.

Niemand weet precies wanneer voor het eerst alcohol gemaakt werd en hoe dat ging.
Pietverdrietvrijdag 22 december 2017 @ 22:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 22:22 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Ja maar mede was eerder! *

* Puur toeval dat een honingraad die wat water in zich had en lekker bleek te smaken populair werd.

Niemand weet precies wanneer voor het eerst alcohol gemaakt werd en hoe dat ging.
Mede is ook niet echt een complex of mooi drankje.
En ik dacht dat bier ( mislukt brood) het eerste was
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 23 december 2017 @ 00:46
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2017 22:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mede is ook niet echt een complex of mooi drankje.
En ik dacht dat bier ( mislukt brood) het eerste was
Het is niet duidelijk want er was nog geen jaartelling en ook geen schrift om het vast te leggen.

Wat mij waarschijnlijker lijkt het scenario dat iemand een defecte honingkorf vindt waar water in staat wat door vergisting erg lekker smaakt!

Brood is een stap verder en dus minder waarschijnlijk als eerste vorm van alcohol door de mens gebruikt als dusdanig ;)
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 23 december 2017 @ 21:58
Notitie voor mijzelf, gebruik etiketten die inkt opnemen en dus niet vlekken..

Smeerboel bah

--> Of wacht totdat ze echt goed droog zijn voor de tweede stempel c.q. handschrift.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 29 december 2017 @ 20:33
Even een update uit de berging

De temperatuur is mooi stabiel zoals op deze zonnige thermometer af te lezen is ;)

tn_20171229_201456_zpszhqc6bun.jpg

De Hooch is veel troebeler dan de mede links dus de toilet merlot's

tn_20171229_201324_zpsdzetw6o3.jpg

Gedeelte van de opslag, Ik kom deze winter wel door :+ B:)B

tn_20171229_201516_zpswkvtwlwq.jpg
Graf..Coudenhove..Kalergizondag 31 december 2017 @ 17:19
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 00:56 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Nu de TWEEDE tasting notes van de appel/perensap Hooch aka Prison Wine aka Pruno aka Toilet Merlot :9

Ten eerste is het alcoholpercentage 6,5 % bier sterkte dus zelf vind ik dat wat tegenvallen ik had iets meer richting de 10 % gehoopt. (nog steeds 6,5 % net gemeten)

De smaak is fruitig licht fris iets frisser nog als de Tropische fruitsap ik ben een zoetekauw en voor mij te fris.
De geur is ook licht fruitig appel is herkenbaar erin en een beetje frisheid is ook te ruiken.

Een beetje zoals een goedkope Sangria maar dan troebeler. (iets opgeklaard)

Wat ik dus heb gedaan bij het bottelen is per beugelfles 1 grote theelepel suiker toegevoegd voor het overhevelen.
Weinig veranderd een klein beetje koolzuur maar nog te fris voor mij misschien had meer suiker geholpen of eerst bevriezen en dan pas suiker toevoegen.

Ik heb er nog twee van deze over en laat die nog wat rusten
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 1 januari 2018 @ 19:21
Waarschuwing voor de andere zolder/jail hooch makers!

Net was ik aan het meten en bottelen want ik had een kleine hooch batch gemaakt 8 flessen van 30 cl uiteindelijk geworden.

Maar wat is het geval eerst was ik euforisch vanwege het feit dat ik eindelijk een batch had die 20 % alcohol bij volume had gehaald *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*

Goed dus toen dacht ik laat ik een tweede meetinstrument pakken voor de zekerheid en jawel -O- -O- 15,2 % :(

Wat wil het geval, ik had via een website vinometers besteld en jawel die hebben dus een behoorlijke afwijking 5 % te veel alcohol geven ze aan :( :(

De Franse vinometer die klopt dat weet ik omdat ik met deze diverse gekochte wijnen heb getest en deze precies goed stonden op de vinometer.

De Chinese klopt dus voor geen meter ...

Let dus op met het meten en de meters die je gebruikt!

PS 15,2 % is best ok :D dus ik ben tevreden met deze batch die naar appel/ananas smaakt.
Lucky_Strikemaandag 1 januari 2018 @ 21:29
Ik vind het zo'n leuk topic. Keep up the good work c_/
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 1 januari 2018 @ 21:49
quote:
1s.gif Op maandag 1 januari 2018 21:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind het zo'n leuk topic. Keep up the good work c_/
:@
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 9 januari 2018 @ 13:16
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Hi,

Heb je een recept van je gember bug?
Farenjidinsdag 9 januari 2018 @ 13:44
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:16 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Hi,

Heb je een recept van je gember bug?
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 9 januari 2018 @ 13:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Dankjewel ^O^ B:)B
#ANONIEMwoensdag 10 januari 2018 @ 19:21
En zijn de stickers al klaar?
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 10 januari 2018 @ 23:56
quote:
10s.gif Op woensdag 10 januari 2018 19:21 schreef HeaN82 het volgende:
En zijn de stickers al klaar?
:o :@ -O- :(

Nee wel heb ik een stempel gemaakt in spiegelbeeld :')
#ANONIEMdonderdag 11 januari 2018 @ 18:10
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Leuk! Ik doe mee! :)

hYZFBSD.jpg
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 13 januari 2018 @ 21:20
Morgen gasten over de vloer om het een en ander te proeven

Best wel spannend om te horen wat ze ervan vinden :X
Mike-The-Situationzondag 14 januari 2018 @ 20:47
Tof topic!
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 17 januari 2018 @ 17:32
Okay ik had dus net een popper :(

Bij het openen van een tropical fruit hooch spoot het eruit :(

De halve vloer plakt nu :{ -O-
Farenjiwoensdag 17 januari 2018 @ 18:43
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 17 januari 2018 @ 22:58
quote:
0s.gif Op woensdag 17 januari 2018 18:43 schreef Farenji het volgende:
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
Het was een grolsch 45 cl fles zo'n beugelsluiting
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 22 januari 2018 @ 22:25
OMG OMG :o :o

Net weer een kleine botteling gedaan.

Recept;

Zwarte bessensap 1 liter
Suiker 350 gram
Gist BelBake (Aldi) 3,5 gram
Gedroogde vruchten (Aldi) 20 gram
1 schijfje limoen
Water aangevuld tot +/- 1,9 liter

Lekker :D *O* :Y) B:)B *O*

De zwarte bes is goed aanwezig en er zijn geen bijsmaken of zoiets het is wel wat zoet maar daar ben ik gek op :9
Ook zit er een alcohol punch in 13,5 % (Op twee manieren gemeten)

Deze ga ik vaker en in grotere hoeveelheden maken :D *O*
Graf..Coudenhove..Kalergimaandag 22 januari 2018 @ 22:29
PS bijzonderheid deze keer heb ik de gist als giststarter toegevoegd.

dus eerst de gist met wat lauw water en suiker in een kommetje laten wakker worden.

Een kwartier ongeveer waarna het zichtbaar goed op gang kwam er zat een schuimlaagje op met bellen die klapten.

Daarna bij het mengsel gedaan wat 24,8 graden Celsius was.

Vervolgens weggezet op 20 graden Celsius tot de vergisting afgelopen was.
#ANONIEMdinsdag 23 januari 2018 @ 10:22
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 18:10 schreef Stratotanker het volgende:

[..]

Leuk! Ik doe mee! :)

[ afbeelding ]
Sodeknetsers wat is dat spul lekker. Na 5 dagen was de gingerbug op gang. Na nog eens 5 dagen bruiste de gistingspot recht in mijn giechel. Ik had maar een liter, maar ik kon er niet vanaf blijven. Ben benieuwd wat het doet als ik het langer laat staan.

De tweede batch is gemaakt, deze bruist na een dag al. Het kan zijn dat mijn gingerbug nu wat actiever is, of dat de suikers wat beter beschikbaar zijn. Ik heb nu namelijk wel de suikers en citroensappen samen gekookt. Maar voor zover ik weet wordt suiker pas geinverteerd ( sucrose -> glucose + fructose ) bij 135C. Dus ik ben er niet zeker van of dit het verschil maakt.

Voor nu vergist ik even in Fido potten, maar ik wil wat spulletjes bestellen om het wat eenvoudiger te maken. Graf, heb jij nog tips voor spullen die handig zijn bij dit proces? Voor de alcohol is het niet te doen, ik drink niet. Maar ik wil niet dat mijn nichtje van 5 straks gestrekt ligt van een slokje .. dus ik neem sowieso even een alcoholmeter.
Graf..Coudenhove..Kalergidinsdag 23 januari 2018 @ 11:57
Bedoel je niet 135 Fahrenheit?

En low budget een zurenbommenpot (in het begin het deksel half los eropdraaien zodat CO2 kan ontsnappen.
Wat ook kan is een mason jar kopen bij de blokker of zo.
Wat duurder een vergistingsfles bij een brouwwinkel kopen.
#ANONIEMdinsdag 23 januari 2018 @ 12:25
Voor zover ik weet wordt kristalsuiker met een zuur geïnverteerd tussen de 125C en 135C. Zo maak je ook suikersiroop. Van die weckpotten maak ik nu inderdaad gebruik, Bormioli Fido. Ik heb even gekeken naar die startersets, maar dat zit vol met disposables. En troep, troep heb ik genoeg. Met mijn productie koop ik dan liever een paar van die weckpotten inderdaad, die gaan levenslang mee. Zoals het er nu naar uitziet heb ik amper iets echt nodig, dus ik ga lekker doorprutsen.

Edit: Nope, kennelijk heeft de informatie die ik heb gevonden het volledig mis. En dat zijn nogal wat foutieve bronnen, ik kom het overal tegen. Vermoedelijk dus inderdaad een F naar C conversiefout. Dus het verklaart mogelijk wel degelijk waarom de fermentatie zo snel startte.
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup

Hydrolysis is a chemical reaction in which a molecule breaks down by the addition of water. Hydrolysis of sucrose yields glucose and fructose about 85%; the reaction temperature can be maintained at 50-60 °C (122-140 °F).


[ Bericht 20% gewijzigd door #ANONIEM op 23-01-2018 13:42:24 ]
SeLangdonderdag 25 januari 2018 @ 10:06
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:29 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
:D :') _O-

Nu ik het glas op heb bedenk ik mij ineens dat het qua smaak nog het meeste lijkt op Fanta :D
Zonder prik dan en met alcohol :D

:D :')

Ik neem nog een glaasje :9
Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111 _O_
SeLangdonderdag 25 januari 2018 @ 10:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ha! Dit ga ik ook een keertje proberen
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 25 januari 2018 @ 10:41
quote:
10s.gif Op donderdag 25 januari 2018 10:06 schreef SeLang het volgende:

[..]

Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111 _O_

:D :D :')
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 25 januari 2018 @ 18:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ik ben er nu mee bezig maar heb wel wat aanpassingen gedaan :s)

- 150 gram gesneden gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken --> extra toegevoegd 2 appels en 1 flinke mandarijn en een halve limoen alles met schil behalve de gember.
- zeven --> uitvissen ik heb geen zeef :')
- 3 liter koud water erbij, en 500 gram suiker (hoeveelheden verhoogd)
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- Extra 3,5 gram bakkersgist toegevoegd ik wil zeker zijn dat het alcohol gaat bevatten c_/
- en dan laten fermenteren, in open potten.--> in een gistfles met waterslot laat ik het staan

Straks of morgen foto's ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 25-01-2018 19:37:13 ]
Farenjidonderdag 25 januari 2018 @ 21:39
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
#ANONIEMdonderdag 25 januari 2018 @ 23:13
Tweede batch Ginger Ale smaakt nogal bitter. Ik vermoed dat ik beter niet de citroen mee moet koken. De volgende keer even proberen enkel de citroen te weken tijdens fermentatie. Een andere mogelijkheid is de citroen in te vriezen en vervolgens met een dunschiller enkel het gele gedeelte en geperste vruchtvlees aan de ferment toe te voegen. Het witte deel gooi ik dan dus weg. De Gember Bug gaf na 10 dagen fermenteren merkbaar alcohol productie in de Ginger Ale.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 25-01-2018 23:23:55 ]
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 26 januari 2018 @ 00:20
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 21:39 schreef Farenji het volgende:
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
Ja weet ik, het staat te pruttelen nu over een paar weken de smaaktest.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 26 januari 2018 @ 20:32
tn_20180125_192044_zpsgp6oxxji.jpg

tn_20180125_180026_zpsjkwzwcsx.jpg

tn_20180125_180332_zpsgt4lsiti.jpg

B:)B
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 26 januari 2018 @ 20:36
De gembergeur is wel erg aanwezig ik hoop dat het niet te overheersend gaat worden.

Ik dacht nog aan peper toevoegen maar dat is te spannend eerder heb ik een batch rum gemaakt die echt veel te heet geworden was daardoor :% :% :%

En het vergisten gaat goed ongeveer een 10 bubbels ploppen per minuut op een 5 liter fles.
Graf..Coudenhove..Kalergivrijdag 26 januari 2018 @ 21:05
quote:
:D

Wat er als friet uitziet is geen friet maar zijn langwerpige stroken gember :') :D :P