Hi,quote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.quote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:16 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Hi,
Heb je een recept van je gember bug?
Dankjewelquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
quote:
Leuk! Ik doe mee!quote:Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Het was een grolsch 45 cl fles zo'n beugelsluitingquote:Op woensdag 17 januari 2018 18:43 schreef Farenji het volgende:
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
Sodeknetsers wat is dat spul lekker. Na 5 dagen was de gingerbug op gang. Na nog eens 5 dagen bruiste de gistingspot recht in mijn giechel. Ik had maar een liter, maar ik kon er niet vanaf blijven. Ben benieuwd wat het doet als ik het langer laat staan.quote:Op donderdag 11 januari 2018 18:10 schreef Stratotanker het volgende:
[..]
Leuk! Ik doe mee!
[ afbeelding ]
quote:https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup
Hydrolysis is a chemical reaction in which a molecule breaks down by the addition of water. Hydrolysis of sucrose yields glucose and fructose about 85%; the reaction temperature can be maintained at 50-60 °C (122-140 °F).
Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111quote:Op zaterdag 16 december 2017 22:29 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Nu ik het glas op heb bedenk ik mij ineens dat het qua smaak nog het meeste lijkt op Fanta
Zonder prik dan en met alcohol
Ik neem nog een glaasje
Ha! Dit ga ik ook een keertje proberenquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ik ben er nu mee bezig maar heb wel wat aanpassingen gedaanquote:Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.
Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.
Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:
- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.
Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.
Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ja weet ik, het staat te pruttelen nu over een paar weken de smaaktest.quote:Op donderdag 25 januari 2018 21:39 schreef Farenji het volgende:
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |