abonnement Unibet Coolblue
pi_176386134
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Hi,

Heb je een recept van je gember bug?
pi_176386810
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:16 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Hi,

Heb je een recept van je gember bug?
Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
pi_176386862
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Dankjewel ^O^ B:)B
pi_176417306
En zijn de stickers al klaar?
pi_176424271
quote:
10s.gif Op woensdag 10 januari 2018 19:21 schreef HeaN82 het volgende:
En zijn de stickers al klaar?
:o :@ -O- :(

Nee wel heb ik een stempel gemaakt in spiegelbeeld :')
pi_176436663
quote:
0s.gif Op donderdag 23 november 2017 23:55 schreef Farenji het volgende:
Ik maak zelf regelmatig ginger ale, op basis van "ginger bug", van de opgekweekte gistculturen die van nature op/in gemberwortel voorkomen. Dat kost zo'n twee weken aan fermenteren voordat het goed op smaak is en hoe langer je het laat staan hoe beter (droger) het wordt. Alleen wordt dat nauwelijks alcoholisch, hoogstens paar procent. Maar lekker is het wel.
Leuk! Ik doe mee! :)

pi_176483863
Morgen gasten over de vloer om het een en ander te proeven

Best wel spannend om te horen wat ze ervan vinden :X
pi_176506993
Tof topic!
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_176570574
Okay ik had dus net een popper :(

Bij het openen van een tropical fruit hooch spoot het eruit :(

De halve vloer plakt nu :{ -O-
pi_176571872
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
pi_176578148
quote:
0s.gif Op woensdag 17 januari 2018 18:43 schreef Farenji het volgende:
Daarom altijd een schroefdop, die kun je een heel klein stukje openen en snel weer sluiten indien nodig.
Het was een grolsch 45 cl fles zo'n beugelsluiting
pi_176684627
OMG OMG :o :o

Net weer een kleine botteling gedaan.

Recept;

Zwarte bessensap 1 liter
Suiker 350 gram
Gist BelBake (Aldi) 3,5 gram
Gedroogde vruchten (Aldi) 20 gram
1 schijfje limoen
Water aangevuld tot +/- 1,9 liter

Lekker :D *O* :Y) B:)B *O*

De zwarte bes is goed aanwezig en er zijn geen bijsmaken of zoiets het is wel wat zoet maar daar ben ik gek op :9
Ook zit er een alcohol punch in 13,5 % (Op twee manieren gemeten)

Deze ga ik vaker en in grotere hoeveelheden maken :D *O*
pi_176684730
PS bijzonderheid deze keer heb ik de gist als giststarter toegevoegd.

dus eerst de gist met wat lauw water en suiker in een kommetje laten wakker worden.

Een kwartier ongeveer waarna het zichtbaar goed op gang kwam er zat een schuimlaagje op met bellen die klapten.

Daarna bij het mengsel gedaan wat 24,8 graden Celsius was.

Vervolgens weggezet op 20 graden Celsius tot de vergisting afgelopen was.
pi_176689867
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 18:10 schreef Stratotanker het volgende:

[..]

Leuk! Ik doe mee! :)

[ afbeelding ]
Sodeknetsers wat is dat spul lekker. Na 5 dagen was de gingerbug op gang. Na nog eens 5 dagen bruiste de gistingspot recht in mijn giechel. Ik had maar een liter, maar ik kon er niet vanaf blijven. Ben benieuwd wat het doet als ik het langer laat staan.

De tweede batch is gemaakt, deze bruist na een dag al. Het kan zijn dat mijn gingerbug nu wat actiever is, of dat de suikers wat beter beschikbaar zijn. Ik heb nu namelijk wel de suikers en citroensappen samen gekookt. Maar voor zover ik weet wordt suiker pas geinverteerd ( sucrose -> glucose + fructose ) bij 135C. Dus ik ben er niet zeker van of dit het verschil maakt.

Voor nu vergist ik even in Fido potten, maar ik wil wat spulletjes bestellen om het wat eenvoudiger te maken. Graf, heb jij nog tips voor spullen die handig zijn bij dit proces? Voor de alcohol is het niet te doen, ik drink niet. Maar ik wil niet dat mijn nichtje van 5 straks gestrekt ligt van een slokje .. dus ik neem sowieso even een alcoholmeter.
pi_176691437
Bedoel je niet 135 Fahrenheit?

En low budget een zurenbommenpot (in het begin het deksel half los eropdraaien zodat CO2 kan ontsnappen.
Wat ook kan is een mason jar kopen bij de blokker of zo.
Wat duurder een vergistingsfles bij een brouwwinkel kopen.
pi_176691933
Voor zover ik weet wordt kristalsuiker met een zuur geïnverteerd tussen de 125C en 135C. Zo maak je ook suikersiroop. Van die weckpotten maak ik nu inderdaad gebruik, Bormioli Fido. Ik heb even gekeken naar die startersets, maar dat zit vol met disposables. En troep, troep heb ik genoeg. Met mijn productie koop ik dan liever een paar van die weckpotten inderdaad, die gaan levenslang mee. Zoals het er nu naar uitziet heb ik amper iets echt nodig, dus ik ga lekker doorprutsen.

Edit: Nope, kennelijk heeft de informatie die ik heb gevonden het volledig mis. En dat zijn nogal wat foutieve bronnen, ik kom het overal tegen. Vermoedelijk dus inderdaad een F naar C conversiefout. Dus het verklaart mogelijk wel degelijk waarom de fermentatie zo snel startte.
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup

Hydrolysis is a chemical reaction in which a molecule breaks down by the addition of water. Hydrolysis of sucrose yields glucose and fructose about 85%; the reaction temperature can be maintained at 50-60 °C (122-140 °F).


[ Bericht 20% gewijzigd door #ANONIEM op 23-01-2018 13:42:24 ]
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 25 januari 2018 @ 10:06:20 #117
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176733276
quote:
10s.gif Op zaterdag 16 december 2017 22:29 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
:D :') _O-

Nu ik het glas op heb bedenk ik mij ineens dat het qua smaak nog het meeste lijkt op Fanta :D
Zonder prik dan en met alcohol :D

:D :')

Ik neem nog een glaasje :9
Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111 _O_
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 25 januari 2018 @ 10:08:16 #118
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176733294
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ha! Dit ga ik ook een keertje proberen
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176733678
quote:
10s.gif Op donderdag 25 januari 2018 10:06 schreef SeLang het volgende:

[..]

Je hebt Br33z4h gemaakt!!!!111 _O_

:D :D :')
pi_176742348
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:44 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja dat is heel simpel. Je hebt biologische gemberwortel nodig, gewone ruwe suiker, en water. Dat biologische is belangrijk want niet-biologische gember is gesteriliseerd of ergens mee behandeld waardoor alle leven dood is, dat werkt niet.

Rasp een stuk gember met schil en al tot je twee of drie flinke theelepels hebt. Doe dat samen met twee of drie theelepels suiker in een potje en doe er water bij tot het net onder staat, roeren. Dit op kamertemperatuur laten staan, elke dag even omroeren, en na een dag of 2, 3 moet het gaan bruisen en bubbelen. Om de 4, 5 dagen bijvoeren met extra gember, suiker en wat water.

Het vocht kun je gebruiken als fermentatiestarter van alles met suikers erin. Bijv ginger ale:

- stuk geraspte gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken;
- zeven
- anderhalve liter koud water erbij, en 250 gram suiker
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- en dan laten fermenteren, in open potten.

Kost ongeveer een week of 2, 3. Halverwege bottel ik het in 2 afgesloten plastic 1.5l flessen, als deze keihard zijn zodat je ze niet meer kan indrukken is je ginger ale wel goed, dan in koelkast zetten. Voorzichtig openen.

Die ginger bug vul je elke keer weer aan en kan in principe eeuwig doorleven.
Ik ben er nu mee bezig maar heb wel wat aanpassingen gedaan :s)

- 150 gram gesneden gember (zonder schil) in 1 liter water 20 minuten koken --> extra toegevoegd 2 appels en 1 flinke mandarijn en een halve limoen alles met schil behalve de gember.
- zeven --> uitvissen ik heb geen zeef :')
- 3 liter koud water erbij, en 500 gram suiker (hoeveelheden verhoogd)
- laten afkoelen tot kamertemperatuur
- sap van een citroen erbij
- een flinke scheut vocht van de gingerbug erbij, goed roeren
- Extra 3,5 gram bakkersgist toegevoegd ik wil zeker zijn dat het alcohol gaat bevatten c_/
- en dan laten fermenteren, in open potten.--> in een gistfles met waterslot laat ik het staan

Straks of morgen foto's ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door Graf..Coudenhove..Kalergi op 25-01-2018 19:37:13 ]
pi_176746595
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
pi_176749300
Tweede batch Ginger Ale smaakt nogal bitter. Ik vermoed dat ik beter niet de citroen mee moet koken. De volgende keer even proberen enkel de citroen te weken tijdens fermentatie. Een andere mogelijkheid is de citroen in te vriezen en vervolgens met een dunschiller enkel het gele gedeelte en geperste vruchtvlees aan de ferment toe te voegen. Het witte deel gooi ik dan dus weg. De Gember Bug gaf na 10 dagen fermenteren merkbaar alcohol productie in de Ginger Ale.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 25-01-2018 23:23:55 ]
pi_176750828
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 21:39 schreef Farenji het volgende:
Gingerbug bevat ook al gist he, als je twee soorten gist toevoegt kun je een "concurrentiestrijd" krijgen tussen de twee culturen, het is maar de vraag wat daar uit gaat komen... Misschien allebei, maar verzwakt, of maar een van de twee of misschien leggen ze beide het loodje waardoor de boel echt kan gaan schimmelen.
Ja weet ik, het staat te pruttelen nu over een paar weken de smaaktest.
pi_176765746






B:)B
pi_176765847
De gembergeur is wel erg aanwezig ik hoop dat het niet te overheersend gaat worden.

Ik dacht nog aan peper toevoegen maar dat is te spannend eerder heb ik een batch rum gemaakt die echt veel te heet geworden was daardoor :% :% :%

En het vergisten gaat goed ongeveer een 10 bubbels ploppen per minuut op een 5 liter fles.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')